- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Bővül a One UI 8.5 béta, régebbi Galaxy készülékek is csatlakozhatnak
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Samsung Galaxy A37 és Galaxy A57
Új hozzászólás Aktív témák
-
K1LLMy53Lf
őstag
pont ezt mondom, h kinyomja... (azon felül szvsz csak a megvilágítás, ami erősen torzít még rajta) de ő magasabb FFM-mel, mint én (mondjuk külső tesztóval ez nem nehéz) és ehhez így az a ~15% zsír kilóban baromi sok... ráadásul k... alacsony (164cm talán?), ergo még koncentráltabban oszlik el a zsír
-
Dorien
veterán
Taníts Mester!

Tudtommal Mike Mentzer a HIT atyja, amit Dorian Yates fejlesztett tovább és így nyert el 6 Mr. Olympia címet egymásután '91-96 között. [link]
Arnold még az őket megelőző érában volt (70-es évek), a kifárasztásos, súlycsökkentős edzésmódszer az övé volt. Nem mintha ez ne lett volna eléggé high intensity, csak éppen kevés olyan állat létezik, mint anno Arnold, aki heti 6x a fél napját azzal töltötte, hogy kínozza magát az edzőteremben és ebből még regenerálódni is tudott. (Nekem általában heti 2x1 óra is elég és másnapra teljesen ki vagyok vonva a forgalomból edzésügyileg.)
-
Dorian
félisten
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Mert teljesen hihetetlen, ellentmond kb mindennek ami ebben a témában bárhol fellelhető. Ez a hasfelfújás nem csak méretre, de már csak alakjára sem természetes,
-
K1LLMy53Lf
őstag
-
Dorian
félisten
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Ugyan. Egyszerűen ez a kép fake.
-
K1LLMy53Lf
őstag
Egyébként Dr.Mike is jó példa arra, hogy magas FFM mellett mennyire sok zsír az, ami %ban keveset jelent: [link] (persze amiatt picit csalóka a kép, hogy a kezdőképen kinyomja a hasát szerintem, de ettől még jól látszik, hogy nem az a tipikus, ~15%os testzsírú kinézet, amikor az ember gondolna, vagy épp a korábban linkelt példaképeid alapján mondana)
-
K1LLMy53Lf
őstag
Hogy mennyire nehéz fenntartani a 10%ot, ez már erősen genetika kérdése is (van, akinek már a 15 is szívás, de van, akinek még a 8 is laza)
Amúgy most gondolj bele, hogy a sráchoz képest nekem a 10% az ~2kgmal több zsírt jelent. Az rengeteg, főleg, mert - mint írtam - egy helyen, mégpedig a hason koncentrálódik (majd) leginkább (ha elolszana teljes testen arányosan, akkor nem jelentene akkora extra fedést) -
Dorien
veterán
A bukásig edzés (training to failure) az valami ilyesmi: [link]
Annyira kifárasztani az izmot, hogy az utolsó ismétléseket már képtelen vagy kivitelezni. Itt még feles, erőltetett ismétlésekkel, illetve a negatív szakaszok lassításával lehet játszani. Meg persze lehet csökkenteni is a súlyt és azzal tovább fárasztani, sokkolni az izmot. Ilyenkor történik a legtöbb mikrosérülés, ergo a regenerációs szakaszban így érhető el a legnagyobb izomtömeg növekedés. Ez az edzésmódszer (HIT, HIIT - High Intensity Training) viszont a központi idegrendszert is fárasztja, lehet látni, hogy a fazon lába szinte begörcsöl a végén az erőlködéstől. Ezért szoktak még bukás előtt eggyel vagy kettővel megállni sokan. (RIR1, RIR2 - Reps in Reserve) A RIR0 az izombukás. -
Dorien
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Végül is igazad lehet, de majd kiderül. Ha már tetszik a forma, úgyis teszel be képeket.

Ez a csóka jutott eszembe, de ő 90kg-ról ment le 76,5kg-ra és ezen a súlyon a 10% zsír az tényleg minimális mennyiség. Szerintem tök hülyén néz ki, szinte jobb volt a kiindulási helyzet: (Instagram short video)

Dr. Mike Diamonds - 5 Easy Steps To Get To 12% Body Fat (At Any Age) (YouTube, 22p)
Amúgy az tetszik, ahogy mindjárt az elején elmondja, hogy ő már 5x megcsinálta ezt a diétát, tudja, hogy miről beszél. Akaratlanul is felmerül bennem, hogy akkor miért nem tudtad fenntartani b+?
Ja, hogy 10% testzsírt fenntartani, qrvanagy fegyelem és önmegtartóztatás kell... Hosszú távon annyira nem reális szerintem. De a tippek azért jók, szerintem nagyon összeszedett kis videó. -
-
Szevam
senior tag
válasz
KISDUCK
üzenetére
Én hoztam létre a táblázat alapján
.Nézd meg az adag teljes tömegét, majd a 100g-ra megadott kcal értékkel számold vissza az egészet. Valami árulás van valahol. Ezért írtam be ide, hátha valaki érti mi is mi van a táblázatba böfögve. Én is hibásan számolhatók. Sál fura higy a Kalóriabázis is úgy számol ahogy én.
-
K1LLMy53Lf
őstag
Mert egy átlagos testtömegű emberre gondolsz. Mint írtam már korábban: én 18%on úgy nézek ki, mint a képeden a 25 és 30 között lennék valahol... Nálam kinézetre tippre a 10% az olyan, mint a képeden a 15 vagy még annál is picit fedettebb... De mivel sosem voltam annyira lent, így nem tudom fixen megmondani. Ha eljutok odáig, akkor majd kiderül... De ezért is gondolkodom ennyire tág határok között 11-14kg zsírtömeg) (gondolj csak bele, hogy átlagos testalkat esetén az én magasságomhoz 70-80kg lenne a normális, vagyis 7-8kg zsírtömeg 10%on... +2-4kg extrém sok, főleg, ha az 1 részre koncentrálódik. De amúgy ezért is akarok alapvetően minél alacsonyabb %ra menni (ideiglenesen akár), hogy a régóta (aszimmetrikusan) felhalmozódott zsír eltűnjön. (Meg nem utolsó sorban ott van a "meg tudom csinálni" ösztönzés is))
-
Dorien
veterán
Fitness "pizza"
(660kcal, 125g fehérje): [link] (FB video) -
Dorien
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Szerintem hülyén néznek ki az emberek 10%-os testzsíron már. Meg azt fenntartani is elég idegőrlő lehet... 12% általában a sweet spot, vagy kicsivel felette.
-
A szerintem a burger king tablazata alapján számolj, mert a kalóriabazisra lehet hogy rosszul számolt az aki létrehozta ott a terméket. Ha csak king salata volt es egy hús akkor az a 452 kalória vonatkozik rád. Persze ha csak ennyi volt és nem küldted meg öntettel vagy még egy hússal vagy egyébbel.
-
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
A súlyt (tömeget
) én az adag/g oszlopból lestem és adtam össze (első oszlop).
De igen nekem is eléggé gáznak tűnik az egyes tápértékek megadása.
Bedobtam a matekos topicba remélem rárepül 1-2 okos ember és szétszedi mint kiskutya a lábtörlőt
. Ha kiderül, hogy kamuzik a burgerking, cikket írok
. -
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Szerintem, marhahússal a saláta nem szabad, hogy kevesebb legyen tömegben, mint a sima saláta... Így szerintem a 2 együtt értendő

Inkább bedobom a matek topicba a problémát.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Szevam
senior tag
Soha többé Burgerking!!
Egy nyamvadt salátát ettem meg marhahúsos pogácsával. Tökre ízetlen. Utólag néztem meg az energia tartalmat, felvittem KalóriaBázisba is: 1 adag 982 kcal-ra jött ki nekem is számolásban, illetve a KalóriaBázis szerint is. Azonban itt egy adagra azt írja hogy 452 kcal. A kollégáim is csak néznek mint hal a szatyorban, hogy miez? Én vagyok sügér?
Szerintetek hány kcal a marhahúsos saláta egyetlen adajga?
. -
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
nekem 28
de mikor beraktad, akkor vetettem ossze.
ffm 75
-
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
nekem 10% tobb testzsirom van mint neked, 10kg haj.
-
K1LLMy53Lf
őstag
Nekem az már 10% körüli testzsír lenne, nem látok rá reális esélyt (92kg az ~12% nekem... De ugye minél nagyobb a zsírmentes tömeg, annál kisebb %ot ad nagy(obb) zsírmennyiség is... Szóval én ilyen 11-14kg körüli testzsírig szeretnék lemászni. Az ugye egy 70kgos emberen már 15-20%)
-
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
, nyár végére el akarom érni a 92-97es tartományt fixen...
en is. sot jo lenne 90 ala menni vegre es ott is maradni.
-
K1LLMy53Lf
őstag
ilyen körül stagnálok ~1-2hónapja... mondjuk nem is törtem magam, hogy fixen meglegyen a deficitem, sokszor nasizok tdee-ig... szóval inkább szintentartó recomp megy (remélhetőleg
rosszabb esetben stagnálok). de neki kellene állnom néha sétálni, bicajozni, esetleg kis core tréning ismét, nyár végére el akarom érni a 92-97es tartományt fixen... -
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
na mar csak 106 vagy? pedig azt hittem beeloztelek

-
K1LLMy53Lf
őstag
-
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
nekem jo az inbody
, 27% zsir
azota 3kg-al nehezebb vagyok de az mind izom
(hetvegen koncerten voltam asszonnyal, a nadragszij nem mutatott valtozast)es kozben azert fogyok lassan.
-
K1LLMy53Lf
őstag
infóként, hátha valakinek érdekes/hasznos lehet: hétvégén csináltam képeket a hab testemről (amolyan progresszió log) és kíváncsiságból fellőttem 3 képet chatgpt-nek (ennyit lehet egyszerre), h mondja meg a testzsír%om... (szemből ill hátulról feszítve, h látszódjanak az izmok, már amennyire tudnak
, ill oldalról egyet has, mell lógása, szélesség stb. miatt), és meglepően jól tippelt (18-20%ot írt, inkább 20%hoz közelit, inbody szerint 17,7% amúgy), szóval egész pontos ahhoz képest, h kép alapján tolja... ha esetleg kíváncsi vagy ilyenre, de nincs lehetősége inbody/dexa mérésre 
egyébként - feltételezem - pontosabb tippet is tud több kép alapján, amit akár 1 képre össze lehet vágni paintbe stb egyszerű progiban, én szimplán lusta voltam, meg tényleg csak kíváncsiságból/teszt jelleggel néztem -
Akkor az biztos élőflórás lett.
Volt, hogy éjszakás műszak után piacon vettem előflórás joghurtot, reggel a kába fejemmel a hűtő helyett a szekrénybe tettem. Délután felkeltem mondom reggelinek jó lesz és akkor vettem észre a problémát, mondom bányja kánya, így biztos több menne a "kultúra".
-
Szevam
senior tag
Igggen, 50x láttam leírva, de mindig el felejtem megkérdezni. Mi az a bukásig edzés?

#9951KISDUCK: Volt maradék fél liter régi ESL tejem (3 napja lejárt). Beleöntöttem befőttes üvegbe, tettem bele maradék kaukázusi kefírt. Gézlappal lefedtem, és 1,5 nap múlva összeállt. Kicsit finomabb lett, mint a kaukázusi kefír, és olcsóbb
. -
tisn
veterán
en hasonlo sulyu vagyok, mint a kollega (csak 10kg izma az nalam meg zsir
), de nekem sem egyezik a gyakorlati tapasztalatom az ovevel.
bar lehet azert mert viszonylag keves zsirt eszem, ami a tejben van, keves oliva/napraforgo olaj ami a kajaban, esetleg meg joghyrt, meg sonka/karaj/hal zsirtatalma. dieta alatt hanyagolom a sajtot, vajat, sajtkremeket, szalonnat, kolbit, zsiros husokat eleve nem szeretem. (mert tul sok bennuk a kcal, megeszek keves sajtot, ami 0-ra tolti ki a gyomrot es de viszi a keves kcalt amit ehetek) -
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Legtöbb ember el van tévedve, mert azt gondolja, hogy az totál normális, ha éhezik, mert hát a fogyi ilyen...
nekem mashogy meg nem sikerult fogynom. ha este nem vagyok ehes, nem is fogok egy dekat sem leadni. -
K1LLMy53Lf
őstag
nem feltételezem, hogy bárki is hasonló izommennyiséggel rendelkezik, ne érts félre kérlek. sőt, azt sem feltételezem, hogy mindenki edz a deficiten felül.
én szimpla segítő szándékkal írok, próbálva rámutatni az egyik - véleményem szerint - tipikus hibára, amit az ember, laikusként el tud rontani (és igen, én is elrontottam régebben)
a zsírbevitel mértéke és milyensége elég kritikus, hogy egy deficit ne szenvedés legyen és minél hosszabb távon tartható maradjon. -
Dorien
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Nem akarlak megbántani, de tudományosság ide vagy oda, itt, a fogyis topikban talán érdemes lenne egy kicsit lejjebb csavarnod a hangerőt. (Én is azt teszem a 103 kilómmal. 188 cm vagyok persze, meg szépen fejlődöm, alakul át a testem, de ez még azért nem az a fizikum, amit szívesen reklámoznék... Akármit is ír a Jeremy Ethier-féle FFMI kalkulátor.)
Alapvetően szerintem az a gond, hogy feltételezed, hogy az ide látogató fogyni vágyók is olyan szintű izomzattal rendelkeznek, olyan szintű edzésmunkát végeznek, mint Te, aki egy hát - tricepsz edzésnap után még lazán ötöt húzódzkodik saját testsúllyal...
Pedig nem, qrvára NEM. Egy átlagos, ülőmunkát végző, TV előtt chipszet nasizó, túlsúlyos embernek így online még azt is elég nehéz elmagyarázni, hogy mi is az a "bukásig edzés".
Szóval ez a zsírbeviteles dolgot szerintem rohadtul félreviszed, mert egész egyszerűen nem látod azt, akinek írod... A viszonyítási pontod teljesen téves.
No offense.

-
K1LLMy53Lf
őstag
Nem érzem egyáltalán félrevezetőnek. Hogy miért? Többször leírtam: mit csinál a legtöbb fogyizó? Erősen limitálja a ch-t vagy a zsírt, rosszabb esetben mindkettőt. A másik nagyon rossz döntés, hogy habár fogyaszt zsírt, kidobja a telített zsírsavak nagy részét, és habár a szervezet tud oda-vissza konverziót, de ennek mértéke elég limitált, de ettől teljes mértékben függetlenül, ha kevés a telített zsírsav bevitel és telítetlen dominancia van, akkor lefolyósodik a sejtmembrán.
És, hogy egy fogyizónak nehéz elbaxni a telített zsírsavak mennyiségét, mert azt nehéz csökkenteni? Ne viccelj... Mondok egy példát, ami laikusként akár egészségesnek is tűnhet: sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tejszármazékok, olívaolaj (vagy más növényi olajok)... Ez tipikus, mufa domináns, alacsony zsírbevitel.
Aztán csodálkozik a delikvens, hogy 1 hét után idegbeteg, enervált és a falat kaparja az éhségtől, mert a kortizol és a gherin az egekben, a tesztoszteron meg a béka segge alatt...
Legtöbb ember el van tévedve, mert azt gondolja, hogy az totál normális, ha éhezik, mert hát a fogyi ilyen...
-
Nagyjából érdemes figyelni a kajára, nyílván lehet időnként csalni diéta alatt is, de kis odafigyelés sokat tud segíteni a közérzeten. Januárban valamitől rettenet puffadtam, akkor ráálltam napi 1-2 joghurtozásra. Az megoldotta a puffadást. Február végén kezdtem kicsit diétázni kalória számolással. Azóta több zöldséget eszek és gyakori köret a krumpli. Ennek is lett egy hatása, wc-zés után nem változok emberi zsírkrétává.
-
Dorien
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Ehetsz vadhúst is, ha van rá kereted.
Én szeretem, de maradok a csirkemellnél, halnál.
Napi 5 egész (L) tojás. 1,5% tej az általában naponta lemegy ~fél liter, de néha 1 liter is. Ha utóbbi, akkor csak az magában 440 kcal + 15 g zsír. Nem hiányzik nekem ez mellé még az egyéb tejtermékek telített zsírtartalma is... Ha meg valaki komolyabb kcal deficites diétát csinál, annak meg még ez is sok.Dorian: +1
Szerintem is nagyon tévútra viszi a kolléga a laikusokat... -
Dorian
félisten
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Figyi, teljesen félrevezető amit írsz.
Persze, szüksége van rá a szervezetnek, de pont a telített zsírok azok, amiből kifejezetten nehéz keveset bevinni még odafigyelő táplálkozas mellett is, kb mindig az a probléma, hogy sokat visz be belőle az ember.És a másik rész: az új kutatások szerint nem is az Omega 6/3 arány a fontos, hanem az, hogy legyen elegendő az Omega 3 bevitel.
-
K1LLMy53Lf
őstag
A legtöbb mag inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ahogy az olívaolaj is. A húsok zsírjával a probléma, hogy a tartás miatt jellemzően omega6tal is tele vannak...
Telített zsírsavakra viszont szüksége van a szevezetednek (hormonális rendszeredbejNekem a napi zsír bevitelem: 25g vaj, 2x175g 3% joghurt, 16-18g olívaolaj, 25g mandulavaj (ritkán mogyoróvaj vagy makadámdióvaj)
-
Dorien
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Nekem a tojássárgája szent, azt sosem dobom ki, de a tejtermékeknél csak a "minél több fehérje, minél kevesebb kcal" szempontokat tartom lényegesnek diétázáskor. A 1,5%-os tejben is van tejzsír, a húsokban, olajos magvakban is van zsír, olívaolaj szokott menni a salira, stb.
-
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Na akkor én is azt veszem. Az a baj én nem értek ezekhez a táplálkozás dolgokhoz. Világéletemben azt ettem ami ízlett, nem gondolkodtam, hogy hűha ez most jó vagy nem.
-
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Akkor melyiket kell venni?
-
Dorien
veterán
Hát, hogy ízre milyen, az passz... A makrói jók.
Miután megcsodáltam az Aldiban a Skyr-t, vettem 3-féle high protein joghurtot 300Ft alatti darabáron. Ezek sem lesznek a kedvenceim: Ugyanaz a tömör savanyú érzet, mint a túrónál. Akkor már inkább az utóbbi, egy kis tejjel meg pár kanál áfonyalekvárral elkeverve. -
Dorien
veterán
Voltam Aldiban, hát ez az 500 grammos Skyr joghurt kemény 1399Ft - ilyet se veszek...
Viszont a sparos Hercules joghurt az jó lehet. 200 g valami 386Ft, 20 g fehérje és 0 zsír. -
Dorien
veterán
-
Dorien
veterán
-
K1LLMy53Lf
őstag
Én pont tegnap szedtem össze a régi képeket, amit csináltam 2024 márciusától kezdve a hasamról szemből és oldalról. Anno kezdősúlyom ugyebár 114kg voltam, augusztusban 104kg, az volt az első fogyi próbám, akkor kezdtem kondizni. Hát 104 kgosként is nagyon rosszul néztem ki, nagy volt a gyomrom is még a tavaly novemberi fotókhoz képest is, pedig akkor ismét 114kg voltam... Most 107en a gyomor rész mérföldekkel kisebb, és ruhában már egész elfogadhatóan nézek ki...
-
tisn
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
remelem nem irtam hulyeseget, de most lusta vagyok elokaparni a regi hasi uh eredmenyt.
-
Szevam
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Igen, nézem, hogy belefér-e és akkor eszek én is ilyesmiket
.Az AI-t számolás tekintetében hagyjuk.... meg amúgyis... szöveg generáláson és diagram rajzoltatásán kívül másra nem használható életszerűen.
. -
K1LLMy53Lf
őstag
a burgerking szvsz szemét... ahogy a meki is... mondjuk nekem nem is ízlik egyik sem, még az extrahiper burger-eik sem szerencsére...
ugyanakkor hamburgert néha szoktam enni normálisabb helyekről... október vége óta (azóta vagyok deficites diétán és számolom yazio-val) ettem 3-4 alkalommal... ahogy pizzát is kb ennyiszer... extra tortillát is... sőt... múlt héten betoltam a lidl-ben kapható deluxe banoffe ízű, alkoholos, fél kilós sütit, 4-5 napra elosztva. még élek, a súlyom köszöni, jól van
(és amúgy 1es cukorbeteg vagyok, van cgm-em, a vércukrom is okés volt, nem spike-olt extrémen)mindezzel csak azt akarom mondani, h lehet ennyi junk food-ot, mértékkel... és ha még belefér TDEE-ig, akkor még jobb (ha, esetleg még deficitben is tudsz maradni adott nap, akkor meg extrán jó)
@Narxis: a yazio AI-kalóriaszámlálót teszteltem pár egyszerű kaján, részletes leírást adva neki... két szóval tudom jellemezni: rakás s**r

ha arra hagyatkozol, nagyon mellé fogsz menni.(a tanácsai meg szvsz irritálóak, olykor nettó hülyeség, márcsak azért is, mert nem a teljes egészet nézi, hanem adott pillanatban megevett dolgot... a legrosszabb, h nem opcionális, ahogy a motiválónak szánt animációi is... én pl emiatt nem fogok hosszabbítani előfizut, hanem váltok majd, ha lejár az 1 év. ez persze egyéni dolog, szimpla megjegyzés)
-
Szevam
senior tag
Ezért jó a KalóriaBázis. Én megnézem, és látom, hogy mit eszek.
Persze az, hogy a valóságban hány g-ot eszek tényleg csak a mérleg tudja megmondani. De már ránézésre nekem is megy sokszor. 
Csak jelzem, az a tapasztalatom, hogy ha elég sokszor mérsz akkor akár 4 tized pontosságra is ki tudsz mérni kérzzel cukrot, vagy bármi egyebet
. -
Én egyelőre ezt a Yazio-t telepítettem és kipróbáltam ebéddel ami saláta volt grillezett csirkemellel kockákra vágva. Simán felismerte a csicseriborsót, kaliforniai paprikát, spenótot, lilahagymát benne és a grillezett csirkét
Egy tányérra kiszedve fényképeztem le és azt írta 313 kcal, szénhidrát 19g, fehérje 34g, zsír 9gA répát nem ismerte fel mert vékonyra volt szelve benne szerintem. Ezt még tesztelgetem de jó lenne ha nagyjából eltalálná az értékeket.
Sajnos nem bírtam ki és ettem egy kis sport szeletet, ez is benne volt az adatbázisában és azt tanácsolta legközelebb inkább gyümölcsöt vagy magokat egyek, pl. mandula de mértékkel.
-
Szevam
senior tag
Kalóriabázist használok. Egyelőre nem akarok mondani semmit hogy mire haladtam.
Amúgy megkönnyíti a számolást, mert rengeteg étel van benne. Én magam is fel szoktam venni ha valami nincs bent, és fényképel ellátva beküldöm.Egy biztos, péksüteményt és sajtburgert (burgerking) ne egyetek! Véletlenül se! 1 hónapja kezdtem kb és 1 nap alatt felborította az éhség érzetem.
Refluxom is volt egy kicsit... -
ncc1701
veterán
Sry srácok, kevertem a májjal, azon nincs zsírom.

A ketóról pedig. 20 (30)-100g között alacsony ch van.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
Ha szinte 0 zsigeri zsírod lenne, akkor nem itt beszélgetnél
A cukor nem okoz önmagában magas vérnyomást, mint szövődmény.
Az 50g ch keto, csak nem klasszikus... Akkor nem lenne keto hanem alacsony chs diéta ha valahol 80-100g között lennél.
Kalória meg az összes makró és az alkohol is.l, nem csak a ch. -
ncc1701
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Semmi gond, ahogy gondolod, csak megemlítettem ezt, mint érdekes tévhitet. A sok ch majd hosszú távon tud hozni magas vérnyomást, de amit már hozott is, az a cukorbetegséged.
A zsigeri zsírnál rákereshetsz arra, h nem alkoholos zsírmáj, azt meg a magas fruktóz fogja hozni. Nekem kb 0 zsigeri zsírom van szerencsére.
Amúgy nem ketózom, ez inkább egy ilyen természetes kajálás, kb ahogy kifejlődtünk. Ketó az max 20-30g ch, de az a teteje. Biztos van nekem is keton testem, mert az 50g ch az elég kevés kalória lenne, és már régen elfogytam volna. -
Igen, az appot nem, de a Kalóriabázis honlapot 13 éve.
A súlyomat azóta rögzítem ott. Hiányozna, úgyhogy meg is szoktam támogatni a prémium előfizetéssel.
Gyakorlatilag minden bolti élelmiszert ismer, ami pedig otthon készül/főzöd, azt vagy összerakod az alkotóiból, vagy választasz valami hasonló készételt. -
Használjátok a Kalóriabázis vagy a Yazio: Kalóriaszámláló appot? Az utóbbi elvileg kamerával meg tudja állapítani, hogy egy étel mennyi kalória. Nem próbáltam még, gondolom nem 100% de az ilyen dolgok nagy segítség lennének kontrollálni a napi kalória bevitelt.
-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
Ne haragudj, de ez mellénagyarázás. Az alacsony sóbevitel akkor okozna alacsony vérnyomást, ha a nátrium lenne a fő szabályzója a vérnyomásnak... Teljesen más az, hogy hat rá vagy épp az a fő mozgatórugója... A tartós alacsony nátrium bevitel egyébként szintén magas vérnyomást eredményez, de délután/este.
Érdekes módon pl nekem is magas volt a vérnyomásom, de most már 100-110/60-70 reggelente, napi 100-200mg koffeint kell fogyasztanom, hogy normál maradjon a vérnyomáscsökkentővel (ace blokkoló miatt muszáj szednem).
És a ch bevitelem érdekesmód 200g körül van, sőt... Toltan 350et is .. semmit nem nyúlt hozzá a vérnyomáshoz... Tudod miért? Mert nem a ch számít... Hanem az, h a zsigeri zsírom 11ről lement 8ra pár hónap alatt... És nem fojtja meg a belső szerveimet...Szóval én értem, hogy keto miatt nálad a "magas" ch az ellenségkép, de hidd el, ez csak közvetve hat, lásd fentebb részletezve
-
ncc1701
veterán
válasz
K1LLMy53Lf
üzenetére
Nem haragszom, nem fogok ebbe belemenni. Igen, a só emeli a vérnyomást, mittomén 5-el, rövid időre. Ha csökkentené, akkor az iskolások körében már kiderült volna, mert már jó ideje nem kapnak elég sót a suliban szegények. A sok ch viszont sokkal többel emeli. Légy őszinte magadhoz, nem az számít, h 120 helyett 125, hanem az, h 160/x. Hallgass olyan orvosokat, akik nem az elmúlt 30 évben tanultak, és azóta nem foglalkoztak a legújabb kutatásokkal. Az a doki, ahová most jársz, az nem kezelhet máshogy, mint az érvényben levő szabályzat, mert különben kirugják. Ezért ezeket meg sem fogja említeni, csak felírja a vérnyomás csökkentőt, és az inzulint, miközben ezek a civilizációs betegségek gyógyíthatóak, és megelőzhetőek. Puszta (asszem) einsteini logika, h amit elő tudunk idézni, azt meg is tudunk semmisíteni.
Ezért is van az, h ha valaki átáll nagyon alacsony ch-s étrendre, de hagyja a sót, akkor rendbe tudja tenni a 2-es tipusú cukorbetegségét, és a magas vérnyomását.
De itt van dr alex videója a vérnyomásról, mint példa, kikerestem.
Én kipróbáltam, kimértem. A 150/90 felettiről lement 120/80-ra, vagy az alá. Részemről ez nem okoskodás, hanem tapasztalat. És sokkal több sót használok.
-
I02S3F
addikt
Köszönöm mindenkinek srácok!

-
K1LLMy53Lf
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
"nem a só viszi fel a vérnyomást, hanem a túlzott ch bevitel."
ne haragudj, de...
végülis az, hogy tudományosan bizonyított, hogy a nátrium hatással van a vérnyomásra és a túlzott bevitel emeli a vérnyomást, az smafu?
emellett ott van a genetikai tényező, hogy ki mennyire érzékeny erre persze... én pl nem... szerencsére...és hogy a magas ch emeli, ez baromi erős csúsztatás... hatással van rá... elhízol, és a zsír megfojtja a szerveid... ez emeli... a magas ch-bevitel magasabb inzulinszintet eredményez, ami hatással van (csökkenti) a vese nátrium kiválasztására, tehát közvetve emeli, de itt is a nátrium az, ami emeli...
és ugyebár a mechanika, ami mögötte van: a nátrium vizet tart vissza, ezáltal növelve a nyomást a szervezetben, emiatt emeli a vérnyomást (akárcsak az elhízásnál a nagyobb zsírmennyiség)
persze javíts ki nyugodtan, ha valamiben tévednék

-
ncc1701
veterán
~3-4 éve vagyok kb napi 50g ch-n. Az is kb zöldségekből jön, reggelimben van 100g bogyós gyümölcs, max fél zöld alma. Szinte minden nap eszek minőségi marha, vagy disznó húst. Igen, a zsírosat, mert az a jó.
Halból is lazac megy. Növényi olajak kizárva, csak oliva, sütni kókusz zsírt használok. Fagyasztott zöldséget eszek a husihoz így télen, kb napi 250g-ot, semmi hüvelyes, brokkoli, karfiol, répa. Napi 7-8 tojás lemegy (szabadon tartott), érlelt sajtok, magvak. És sózok rendesen, uis nem a só viszi fel a vérnyomást, hanem a túlzott ch bevitel.
És hát sok tápkieg, vitamin, mert a mai kajában az pont már elhanyagolható mennyiség van. Plusz némi ásványi anyag, sok omega3 halolajból.
Ja. Szuper a vérképem. Meg a vérnyomásom. Meg a cukrom. És kb sosem vagyok éhes. -
K1LLMy53Lf
őstag
igen, a makrókat rakd rendbe, sokan amúgy azzal cseszik el, hogy démonizálják a ch-t vagy a zsírt (vagy a zsírok közül a telített zsírsavakat), rosszabb esetben mindkettőt, pedig egyik sem ellenség, sőt... (ok, ketonál a ch "ellenség", de akkor emeltebb fehérjebevitel kell, mert csak zsírból nem feltétlenül lesz (ha mondjuk sportolsz/edzel/kemény fizikai munkát végzel stb) elég és akkor az izmaidhoz fog hozzányúlni a szervezet...
amúgy a legfontosabb a türelem... ha nagyon nem megy, akkor, akkor tolj refeed-et, heti 1-2t vagy akár minden másnap, de... szigorúan TDEE-ig... így sokkal lassabban fogsz haladni, de haladsz és nem fogsz plusz zsír felhalmozni...
változatosság (szigorúan szvsz) nem fontos, mindaddig, amíg a bevitt étel megfelelő mennyiségű makrókat/mikrókat/vitaminokat megfelelő zsírsav-,aminosav-/rostprofilt tartalmaz.
ha ez megvan a változatosság max pszichésen szükséges (vannak, aki szimplán nem tudják ugyanazt enni évekig... én szerencsés vagyok ilyen szempontból)
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- E-roller topik
- Törölte az idei asztali csúcsprocesszorát az Intel
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- PlayStation 5
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- Formula-1
- Tőzsde és gazdaság
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- További aktív témák...
- Eladó Samsung Galaxy A54 8/256GB / 12 hónap jótállás
- AKCIÓ! Dell Vostro 15 3590 FHD notebook - i5 10210U 8GB DDR4 250GB SSD Intel UHD W11
- Lenovo T14 Gen 1 Ryzen 5 pro 4650U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, garancia
- Asus Tuf RTX 5070 // Felbontott, új // SZÁMLA // GARANCIA //
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Ha kiderül, hogy kamuzik a burgerking, cikket írok
.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Add össze a salival
:

Egy tányérra kiszedve fényképeztem le és azt írta 313 kcal, szénhidrát 19g, fehérje 34g, zsír 9g
Refluxom is volt egy kicsit...