- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magyarított Android alkalmazások
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
brickm #11424 üzenetére
Lehet, hogy nevetségesen hangzik, de nekem a tápellátás volt az egyik legnagyobb akadálya, hogy normális dolgokat csináljak, a másik a motor és egyéb driverek hiánya, mert úgy 10 éve még nem volt ennyi webshop, vagy én nem tudtam róla, hogy honnan lehetett mindenféle feszültségkonvertereket, h-bridge-eket stb beszerezni, illetve nem tudtam a létezéséről ezeknek az eszközöknek. Borzasztó nagy segítség egy kezdőnek, hogy az arduino lapok többsége úgy érkezik, hogy szinte bármiről meg lehet táplálni őket.
Aztán ott volt a mindenféle library-k, vagy azok kompatibilitasának a hiánya. Az arduino-nál egy kezdő programozó a megfelelő lib-ek segítségével 10 sorból képes mindenféle csodát alkotni.
Az egyetlen sikeres pic projektem egy pickit2-ből és egy saját tervezésű nyákra, fetekből megépített motor driver volt, amit LEGO Mindstorms NXT robothoz lehetett kapcsolni, saját gyártású csatlakozóval és i2c-n keresztül lehetett vele plusz 2db motort meghajtani, de egyrészt a megfelelő motorok hiánya, másrészt az egész áramkör hatalmas mérete miatt LEGO robotra sosem került, megmaradt tech demo-nak (bár irtó büszke voltam rá, hogy sikerült megépíteni). Bár ezek kívül volt még egy nokia lcd illesztési kísérletem, szintén saját gyártású nyákkal, ami szintén működött, csak nem volt jó semmire, azon kívül, hogy tudtam rá írni dolgokat
. Ekkor tanultam meg nyákot maratni házilag, és ekkor is csináltam utoljára. Utána jöttek a gyerekeim, idő hiányában felhagytam a próbálkozásokkal, aztán mire újra lett rá időm, meg jött a kánaán az arduinoval és a kínai webshopokkal.
-
brickm
őstag
válasz
brickm #11417 üzenetére
Source:
helmut64 commented on Nov 22, 2018
@ukpiglet I fixed the problem by adding a 10k pullup to IO0 (PROG) on my own board, the internal MCU pullup does not work reliable on reset. On EN I have also a 10k Pullup and a 100nF EN to GND. With this combination the power-on reset timing works for me. -
válasz
brickm #11358 üzenetére
Így kötöttem be, látszik a képen, itt éppen áramtalanítva:
Nincs multiméterem. A motor koppincs lego M motor. 4 eres kábellel,amiből csak 2 van ráforrasztva. Úgy tűnik az 1-2-es kimenet teljesen döglött, 3-4 rendben. Elég is lenne az a 2, csak ne menjenek tönkre. A servo motor ok, meg a pinek is.
Nem vagyok kibékülve ezzel a motor shielddel, mert hiába húzom rá a csavarokat, akkor se fogja stabilan a kábeleket. Kis pénz, kis foci... avagy olcsó húsnak.. bár 4$-ért annyira nem is volt olcsó -
-
Janos250
őstag
válasz
brickm #11108 üzenetére
"Enyém megy a Saleae logic analyzer szoftverrel is"
Példánya válogatja, hogy melyik megy a Saleae szoftver installálós verziójával.
De van béta verzió, amit installálni se kell. Többet itt nem részletezek."PulseView"
Na, ez nekem új infó! Kipróbálom.Már többször javasoltam, hogy vegyetek ilyet, mert NAGYON megkönnyíti az ember életét. Most is nyomatékosan ezt mondom!
-
válasz
brickm #10632 üzenetére
Most az egész projektet nem érted, vagy azt sem, hogy kellene egy 32kHz vágási frekvenciával rendelkező high pass filtert tervezni ir tranzisztorhoz, ami egy esp8266 bemenetét vezérelné? Bemegy egy 38kHz négyszögjel, ennek az amplitúdóját szeretném megkapni analóg módon az esp bemenetére.
-
tvamos
nagyúr
válasz
brickm #10554 üzenetére
Azzal bajt nem csinal, ha a bemenetre rak egy nagyobb elektrolit kondit. Biztos vegiggondolta, hova teszi.
(#10554) brickm válasza tvamos (#10553) üzenetére
"Az ESD védelmet meg a nagyfrekvenciás zavarótényezőket ne keverd bele, azt a kondi dielektrikumának szigetelő képessége fogja meghatározni."
Nem, nem csak a dielektrikum hatarozza meg. Az erteke is meghatarozza. Meg persze az is, hogy a feszultsegforras milyen impedancian keresztul kapcsolodik az aramkorunkhoz. Ez altalaban nem szokott 0 lenni. Szerencsere...
(#10557) brickm válasza tvamos (#10556) üzenetére
Lehet, hogy a Zener a jo megoldas. Tudni kell, mire lehet szamitani a bemeneten, hogy ki lehessen valasztani, milyen teljesitmenyu kell. -
brickm
őstag
válasz
brickm #10554 üzenetére
"azt a kondi dielektrikumának szigetelő képessége fogja meghatározni."
Ez így visszaolvasva furcsán hangzik, de momentán nincs életerőm átfogalmazni. Szóval az ESD védelemre is van jobb megoldás, de a kondenzátor is szükséges mindenképp, már csak a nagyfrekvenciás zavarótényezők miatt is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
brickm #10550 üzenetére
Ha tudjuk, hogy honnan jon a 12V 300ms csúcs, akkor ki lehet valasztani a legmegfelelobb ezkozt. Nem azt irtam, hogy nincs mas eszkoz, csakazt, hogy az ugy nem igaz, hogy a "kondenzator nem veg csucsfeszultseg ellen," mert sokszor elegendo egy megfeleloen kivalasztott kondenzator.
(#10552) Gergosz2 válasza brickm (#10550) üzenetére
Vegulis a kondenzator meretezese meg siman a villamossagtan... felteve, hogy tudjuk, mekkora energia van a tulfeszultsegben.Ez a cikk pl. elso ranezesre jonak tunik: [link]
(Sajnos jo sok hulyeseg is van a neten.) -
tvamos
nagyúr
válasz
brickm #10545 üzenetére
"a kondenzátor nem véd túlfeszültségtől!"
Ez igy nem igaz. Ha tudjuk, mekkora energia van a ebben a tulfeszultsegben, (pl. ha HBM modellel szamolunk,) akkor siman vedhetjuk az aramkort egy megfeleloen meretezett kondenzatorral.
Amugy meg tehetunk zenert, vagy transilt, vagy mov-t, vagy akarmit.
(#10543) Atamano
Ahogy Teasuti irta, ott van rajta, nem nagyon kell arra mas. Vagy kocsiban lesz? -
Teasüti
nagyúr
válasz
brickm #10511 üzenetére
Optocsatolóban fototranzisztor van.
A tranzisztor úgy tudom nem működik, csak kellő potenciálkülönbséggel a kollektor és emitter között (maradék feszültség minimum). Nekem egy mechanikus kapcsolót kell leutánozni úgy, hogy a kapcsolt áramkör - ha jól értelmeztem - ellenállást mér csupán (végtelen = nyitott, nulla = zárt), nincs átfolyó áram.
-
Pubszon
veterán
válasz
brickm #10427 üzenetére
A legnagyobb kapcsolt fogyasztó, 6db 7W-os LED lámpa.
Tehát nagy áramot nem kapcsolnak, de akkor sem bízom rájuk hosszú távon.
Meg ha a 4-es modulon egy relé beszarik, cserélhetem az egész modult, köthetem ki az összes vezetékét, majd vissza, közben meg áramtalanítsak is.
Ilyenből van kb 30db, bontott, de mind hibátlan. És ugye ha cserélni kell is pofon egyszerű, pár másodperc. -
brickm
őstag
válasz
brickm #10419 üzenetére
Bocs, a szerkesztési időből kifutottam, de egy gondolatébresztés:
Ha lenne egy fölös 12 vagy 24-es segédtápod, meg zselés akkud, kiegészíthetnéd a rendszert egy emergency irányfénnyel.
Nálam úgy néz ki a dolog, hogy ha áramszünet van a riasztó PIR-ek etejére szerelt nagyobb SMD led felkapcsol, így minden helyiségben van legalább egy fényforrás.
-
Pubszon
veterán
válasz
brickm #10415 üzenetére
Ez mit akar jelenteni?
A kimeneten jelenleg az olcsó 4 relés, optocsatolós modulok vannak, de szeretném azokat is a végleges felállásnál lecserélni 24V-os ipari relékre, amik már meg is vannak.
A mega és a 24V-os relék közé kellene valami korrekt megoldás, én erre gondoltam.Így akkor jó lenne az egész, igaz?
-
Pubszon
veterán
válasz
brickm #10410 üzenetére
De az antenna egy ellenálláson keresztül megy, majd egy másik ellenálláson keresztül csatlakozik a GND-re.
Így is össze szed jelet, ezért az egyik megoldásom az ellenállásokat csökkenteni a feszültség osztón.
Fix GND-re nem hozhatom, mert akkor minden kapcsoláskor a 24V-os tápot rövidre zárnám.
Ezek az impulzus jelek milyen hosszúak lehetnek vajon?
-
ratkaics
senior tag
válasz
brickm #10263 üzenetére
Ha még működik a mikrovezérlő, csak a kimenetei közül pusztult el néhány, akkor a benne lévő programot még le lehet tölteni és visszatenni egy másik új vezérlőbe, ugye?
Ha igen, akkor mi kell hozzá? Illetve van esetleg Győr környékén olyan szaki, aki el tudja végezni a műveletet?
/Nekem sajna nincs tapasztalatom PIC-el. Annó AVR-el foglalkoztam kicsit, ahhoz talán még valahol van programozó cuccom is, de a PIC-et nem ismerem./ -
-
brickm
őstag
válasz
brickm #10101 üzenetére
Sziasztok ismét!
A probléma valami olyasmi lesz, hogy a külső .h file-t nem forgatja be a változóba MAC alatt az IDE.
Kipróbáltam egy korábbi programomat, amiben nincs külső file, ezesetben szépen megjelenik a lap.
Viszont window alól az új programom is. Másképp kellene megadni az elérési utat mac alatt? De akkor miért nem ad hibát, hogy nincs file?#include "index.h" -val hívom meg programban.
-
brickm
őstag
-
brickm
őstag
Hangkeverő bemutatása
a bemutatáshoz egy Behringer UB1204-PRO keverőt alkalmazunkMikrofon bemenetek: MIC
Mind a négy mono mikrofon bemeneti csatorna szimmetrikus XLR csatlakozóval rendelkezik. Ezek 48 V fantomtápot tudnak szolgáltatni a kondenzátormikrofonok számára, ha azt a keverő hátlapján bekapcsoljuk. A fantomtáp bekapcsolása előtt némítsuk a keverőt a MAIN MIX segítségével! A bemenetek frekvencia-átvitele 10 Hz-150 kHz (-1dB), erősítési tartománya +10 dB és +60 dB közötti, a maximális bemeneti szint, ami még nem okoz 0,005%-nál nagyobb THD+N torzítást +12 dBu. Bemeneti impedanciája 2,6 kΩ, jel-zaj viszonya 110 dB.
Vonal szintű mono bemenetek: LINE IN
A négy mono mikrofon bemenet használható 6,3-as sztereo jack csatlakozó segítségével szimmetrikus vonal szintű bemenetnek is. Aszimmetrikus kimenettel rendelkező egységek is csatlakoztathatók ezekre a bemenetekre 6,3-as mono jack csatlakozó segítségével. Egy időben azonban vagy a mikrofon bemenet, vagy a vonal szintű bemenet használható, a kettő együtt nem. A bemenetek frekvencia-átvitele 10 Hz-90 kHz (-1dB), erősítési tartománya -10 dB és +40 dB közötti, a maximális bemeneti szint, ami még nem okoz 0,005%-nál nagyobb THD+N torzítást +30 dBu. Bemeneti impedanciája 20 kΩ szimmetrikus, 10 kΩ aszimmetrikus bekötésnél, jel-zaj viszonya 110 dB.Ha növeled a bemeneti impedanciát még stabilab jelet kapsz, csak nyilván ebben az erősítőfokozat valószínáleg nem igényli, hogy ennél nagyobb legyen.
Mint mondtam én minimum 25kOhm-ot betervezek hangtechnikai eszközökre LINE vonal esetében. Hangszer bemenet, pl egy gitár hangszedője megköveteli a 150-250kOhm-ot is, és még tapasztalhatsz magasvesztést. Sztandard 1Megát pl lehet alkalmazni.Technical Editor Hugh Robjohns replies: An electric guitar ideally needs to work into an impedance of around 1MΩ or thereabouts. The line inputs of most sound consoles and mixers (I'm assuming that you had previously been plugging your guitar into a line input) generally have an impedance of about 10 to 50 kΩ
forrásokat csak gyorsan gugliztam, ha kell stúdiótechnika oktató könyvből is kifotózom
[link]
[link] -
Janos250
őstag
Mint már mondtam, nem értek hozzá, de azért dumálok
Abból tanul a (vén) gyerek, ha kérdez.
"mai átlag SI dioda nyitó feszültsége 0.6- 0.7v"
Miért csak Si? OA1160? Még ma is kapható.
Ellenállás: nem akkor lesz zajosabb, ha nagyobb ellenállást raksz rá? Ha kisebb az ellenállás akkor kevésbé lesz zajos, de torzít, nem? Nekem - valahonnan - a vonalszintre haloványan 600 (800?) ohm rémlik, de ez csak úgy dereng.
Mivel a hangerőt akarja összehasonlítani különböző helyeken, és a jelet úgyis simítja, szerintem nem annyira lényeges se a gyökkettő, sem a precíz integrálás.
Apropó, simítás! Én ezt használnám:
x*előző jel + (1-x)*friss jel. Mint a lineáris algebrában a két vektor végpontja közti szakasz. 0<x<1 -
MineFox54
őstag
Hogy is mondjam...
Kombinált a dolog. Alapvetően gyakorlófeladat, de ha jól, viszonylag pontosra sikerül, akkor csinálok belőle egy végleges verziót, és használatba is veszem akár.
1-2dB pontosság bőven elég. (eddig is megvoltam nélküle, de kicsit magabiztosabb lennék) Élő hangosításnál monitorutakat szeretnék figyelni vele, hogy mennyire vannak kihajtva... De az analóg műszerek elég drágák, ahhoz, hogy 8-at csináljak belőlük. -
MineFox54
őstag
Értem. (tényleg
)
"De ha se arduinoban nem vagy jártas se audi méésben, mi értelme lesz egy pontatlan szintmérőnek?"
1. Nem mondtam, hogy Arduinoban nem vagyok jártas, csupán soha nem foglalkoztam még az analóg bemenetekkel a dolog mélységeiben.
2. Ha nem is próbálom meg, akkor honnan leszek benne jártas? -
Gergosz2
veterán
Szerintem sokan, köztük én is, azért nem válaszolt még neked teljesen mert mintha te sem tudnád pontosan mit akarsz.
Nekem kérdés lenne még, hogy milyen hosszú üzeneteket akarsz küldeni.
De leggyorsabban String-gel tudod kezelni az egészet
String myString="";
void setup() {
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
while(Serial.available() > 0) {
myString=myString+Serial.read();
}
Serial.println(myString);
myString="";
} -
távcsőves
senior tag
Őőő, pont ilyen sorosporti kommunikációs protokollon dolgozom, (Celestron nexstar protokoll távcsőveknél), remélem ezzel a csípettel tudtam segíteni. Így meg már azért könnyű összehasonlítani a kapott értéket.
char Str2[] = "12AB0500"; //313197824 a szám hexadecimális formában példaként, UART kiolvasást majd hozzá csapod
long a;
void setup() {
// put your setup code here, to run once:
Serial.begin(57600);
}
void loop() {
// put your main code here, to run repeatedly:
a = strtol(Str2, NULL, 16 );
Serial.println(a);
delay(5000);
}Nyilván ugyanez visszafelé is megy. De én is megszenvedtem vele.
-
vargalex
félisten
Miért String-ként hasonlítod? Szerintem így kellene:
if (incomingByte == 0xB7) {
Legalábbis, ha jól értem a problémádat. A serial.read byte-ot ad vissza, FF-ig jó vagy. Vagy 2 byte-on jön a B és a 7? Ha több byte-ban érkezik, akkor ciklusban kell byte-onként beolvasni és összerakni.
-
Janos250
őstag
Hirtelenjében nem teljesen tekintem át, de:
1. A webPage stringet feltöltöd a setupban. Utána a loopban adogatsz hozzá még valamit. Akkor az folyamatosan hízni fog!
Én - ha hasonlóan akarnám csinálni - , akkor a server.send-ek előtt készíteném el az aktuális stringet.
Pl.:
webPage2 = webPage;
webPage2 += "<h2>Input is HIGH</h2>"; (itt persze if-el, de azt nem akartam leírni)
server.send(200, "text/html", webPage2);
2. Én a delay-t a loopba tenném.
3. Én a server.send-et a végére szoktam rakni (ahol most a delay van), de ez nem hinném, hogy számít valamit
4. Én szoktam a web lapnak fejét, törzsét csinálni, bár a mai böngészők nélküle is elfogadják. -
Tankblock
aktív tag
Hello,
Most inább mutatnék egy példát arra amikor megy ez WebSockettal is.
Ez nekem anni 1 ESP-01 futott és 1x 3 eszközről lehetett csatlakozni (ennyit próbáltam).
Az eventek láthatóak szinte azonnal a többin böngészőben is.
[link]Amúgy a példádban a
server.send(200, "text/html", webPage);
a wepPage helyett kellene valami másik string.... -
Janos250
őstag
Na, akkor én a következőt mondanám:
Portable verzió!
Letöltöd az arduino rendszert, kicsomagolod egy külön könyvtárba, pl C:\arduinoPortable. Lehetőleg ne a dokumentumokba, mert akkor túl hosszú lesz a path, amit nem fog szeretni. () MIELŐTT ELŐSZÖR ELINDÍTOD, csinálsz egy portable könyvtárat. Most már elindíthatod az arduino.exe-t. Ebbe töltöd le az ESP8266-ot a szokásos módon. A portable verzió nem akad össze a fenn lévő másik verzióval/verziókkal.
-
brickm
őstag
Most így áll a dolog.
ESP8266 flasher-rel rátettem a nodemcu_integer_0.9.5_20150318.bin -t
most 9600-as baudrate-tel elérem, comporton és ezt írja:NodeMCU 0.9.5 build 20150318 powered by Lua 5.1.4
lua: cannot open init.lua
>
----------------------------
No files found.
----------------------------
>
Total : 549941 bytes
Used : 0 bytes
Remain: 549941 bytesEz most jó így? Innen hogyan tovább?
-
robohw
aktív tag
Már régen foglalkoztam ezzel az eszközzel, de úgy rémlik, hogy alapban a 01-es nem támogat Luát, ahhoz a nodeMCU lua firmware kell, vagy eleve ilyen eszköz.
Az alább amit adtam linket, ott van lua firmware is meg flasher progi is. Minden földi jó, ami a 8266-hoz kellhet.
-
Erre:
char a=a;
char b=b;
char c=c;
semmi szükség.
Ehelyett:menu1 == a
pedigmenu1 == "a"
kell. Ugyanígy a "b" és a "c" is.
De az eredeti is működik, ha az értékadáskor idézőjeleket használszchar a="a";
char b="b";
char c="c";
mert enélkül csak üres stringet adsz értéknek.Janos250: köszi! És tápfesznek mennyit állítsak be? Az 5V-ot mennyivel lehet túllépni?
-
brickm
őstag
Még egy amatőr kérdésem lenne.
Régebben sikerült készítenem egy "menüt" terminálba.
Amit most nem sikerül reprodukálni.
Valami ilyesmire gondoltam:void setup() {
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
Serial.println("");
Serial.println("A - Read EEPROM");
Serial.println("B - Write EEPROM");
Serial.println("C - Clear EEPROM");
Serial.println("");
delay(100);
select();
}
void select() {
int menu1 = 0;
char a=a;
char b=b;
char c=c;
if (Serial.available() > 0) {
menu1 = Serial.read();
delay(5);
if (menu1 == a) {
submenu1();
}
if (menu1 == b) {
submenu2();
}
if (menu1 == c) {
submenu3();
}
else { return select(); }
} } -
quint
aktív tag
Win7 és telepített Arduino 1.6.8 mellett lesz egy Program Files (x86)\Arduino\java könyvtár, valószínűleg az ebbe telepített Java verziót fogja használni (itt keresi) az Arduino rendszer (a release állomány tartalmazza az azonosítóját).
Például a gépemen 'Version 8 Update 121' van, az Arduinoban pedig 'Version 8 Update 66'.
Win10 és 1.8-as Arduino mellett talán más a helyzet, nem tudom... -
brickm
őstag
3-4 óra aktív okoskodás meg egy kávé után megoldottam a problémámat.
A második bekötés a helyes, az 50-51-52-53as lábakat kell használni a programozáshoz, de hibás az ISP example, nem tud mega programozni vele.
Kiszkópoltam a lábakat, az rx-tx-eket, átolvastam és értelmeztem az egész example-t. Átírtam és most működik, írja tökéletesen a külső IC-t. Már készül a shield nyákterve -
Janos250
őstag
Elvileg igen. Azért mondom, hogy elvileg, mert még nem csináltam.
1. Az "üres" atmegába vagy programozóval, vagy egy másik arduinoval, tudsz programot felrakni.
Ez vonatkozik bármely programra, a bootloaderre is.
2. Az ember életét megkönnyítendő, szokás a mikrokontrollerekre felrakni olyan pici programot, ami utána képes betölteni a usernek egy másik, ténylegesen általa írt programot. Ez a bootloader.
3. Ha ez valamiképp felmegy, akkor már a PC-ről az arduino keret fel tudja tölteni az általad írt programot. A PC- az USB-t használja, ezért vagy az arduino panelon van egy USB-soros átalakító, vagy használsz külön USB-soros átalakítót. A kész panelok egyik része az egyik, másik része a másik módszert használja.
4. A WEB áruházakban árult panelok mikrokontrollere már tartalmazza a bootloadert.
4. Egy szó mint száz, programozóval (ami lehet egy másik arduino is) bármit feltölthetsz, arduino keret által fordított, vagy bármi más programot is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- Sony PlayStation 5 ( PS5 ) Sony PlayStation VR2 Csomag
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ 13600HX 14C / 16G D5 / 1T G4 workstation
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest