- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magyarított Android alkalmazások
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Napelemes pár 1,2..10 mA-es csepptöltést nem tudom mennyire bírná. Elvileg NiMH nem bánja.
(#10515) Tankblock: Kínai HUZZAH32 klónt. Direktben 3,3 V-ról táplálva 150 uA-t sikerült mérnem. Gondolkodtam egy külső RTC-n, de ahhoz át kellene kábeleznem a komplett projektet, de lehet ez lesz a vége így is.
-
fpeter84
senior tag
Tartok tőle látványos előrelépést már csak úgy lehetne elérni, hogyha volna 16 egy sorba eső láb és 16 bites módban hajtaná meg a kijelzőt, de ahhoz le kéne rugdosni a GPIO 6-11-ről a belső flasht és a fuse bitek átvarázslásával áttenni valahová totál máshová, hogy felszabaduljon a 4-21-ig sorban minden láb, plussz még legalább 3 láb a vezérlésre... De akkor már inkább natív LCD meghajtó porttal és frame bufferrel rendelkező platformot kéne keresni...
(#9686) MrChris
Ha érzed hogy akkor is erősen küzd a megtekerés ellen a tengely amikor éppen nem léptet csak él a rendszer akkor igen, áram alatt van... Egyébként nekem az ilyen nem igazán működött jól - ki kihagyott lépéseket. Most honnan kapja a tápfeszt? Az arduino 5V lábára dugtad? Akkor próbáld meg a 3.3-al...
-
fpeter84
senior tag
Nem elégedetlenkedés, hanem nem szeretem a félmunkát
Fogtam az mcufriend_kbv-t, és elkezdtem kiirtani belőle azt amitől lassú: az univerzálisságot, hogy bármelyik lábra lehetett definiálni bármit. Itt az eredmény:
Ez már egyértelműen látványosan beelőzi a HVSPI-t jópár láb árán... Persze lehet hogy ott is lehetne még mit optimalizálni, kérdés hogy ott a CS mellőzése pl mit eredményez - ha nincsen mellette más az SPI buszon... Mondjuk ott jóval több órajelenként van 1-1 CS váltás, lehet elhanyagolható lenne a különbség...
És működik a hw vertical / horizontal scroll és a due/mega/stm-hez képest a sw scroll is elég gyors! Lévén hogy eldobtam az univerzálisságot ("platformfüggetlenség"), megpróbálom kigyomlálni még belőle ami felesleges, hátha találok közben még pár %-ot valahol
-
fpeter84
senior tag
Első eredményeim 320x240 felbontásban (ez csak a kijelzőm fele), lehet még tudok rajta itt ott faragni, gyorsítani...
Közben rájöttem, hogy az mcufriend_kbv-ben is van ESP32 támogatás, de elég primitív lassú megvalósítással, a szétszórt lábakat egyesével írja. Én a 12-19-es lábakat sorban vettem D0-D7-nek és csak 12-t kell balra bitshift-elni az adat byte-on és már lehet is írni a set/clear-t...
@ecaddsell: ezek megvoltak, az első hsz-ben is már ott volt, de azért végigpróbáltam a 3 féle lehetőséget amit eddig működőképesnek találtam:
*((volatile uint32_t *) (GPIO_OUT_W1TC_REG)) = x
ESP_REG(GPIO_OUT_W1TC_REG) = x
GPIO.out_wltc = xÉrdekes módon a 3dik észrevehetően, legalább 20%-al gyorsabb mint a másik 2 regiszter elérés, de továbbra is az az érzésem hogy ez messze nem közvetlen elérés hanem csak virtuális, valami köztes rétegen keresztül levezényelve...
szerk: kipróbáltam az mcufriend_kbv ESP32 8bit támogatását is, és tényleg irtó lassú az enyémhez képest: 4 421 642 overall
-
Teasüti
nagyúr
Köszönöm a válaszokat!
Ez a kockás papír v2 nagyon menő!
Egy gyors kérdés, kódot nem tud futtatni, ugye?
Mert elég hamar szembejön egy komplett MCU az alkatrészek között, így felmerül a kérdés, hogy a szimulátor csak multiméter üzemmódban működik (probe), vagy annál komplexebb vizsgálatokat is lehet végezni?
Esetleg MCU-t szimulálni? -
vargalex
félisten
Tegyük hozzá, hogy az alap ESP8266 board-okhoz (ESP-01..ESP-12) is fullos az arduino támogatás, csak kicsit problémásabb a kód feltöltése, tápellátás, mint a Wemos d1 mini esetén.
Én is azért javasoltam az ESP programozását, mert nem figyeltem, hogy a kolléga ESP-07 serial wifi module-t használ, azt gondoltam, normál ESP-07-et. Azon lenne sok dologra elég GPIO láb. -
Vladi
nagyúr
Kezdtem érteni, mit mondasz. De nem, nincs tárgyasztal. Csak a munkadarab mozog. Ezt egy sima szögvas odébb tudja "tolni".
Van hasonló gépünk már, kettő is. Csak az teljesen más szemlélettel készült. Az egyiknek kicsi a bélyege, lyukkeresővel lehet a pontos helyet beállítani.
A másik böszme nagy bélyeggel készült. Annak brutális ereje van, hidraulikával működik. 1-es alu lemezt mint kés a vajon...
De ezeknél van 3 fix méret, tehát egy sima vas stellerhez kell a munkadarabot igazítani.
Ugyanakkor olyan stabil az asztal körülöttük, hogy puszta kézzel is foghatod a lemezt nyugodtan.
A 3. gép, ami most készül lényegében stelleres, csak azt a motor mozgatná.
-
vargalex
félisten
-
Gergosz2
veterán
Lehet én értettem félre, de első értelmezésre nekem ez tűnik a megoldásnak.
(#5661) Tomika86
Nakérem. Akkor neked most van kettő C kódod, amit Ardunio IDE-ben tudsz szerkeszteni, gyakorlatilag ezek .ino-ra végződnek. És ha minden igaz akkor van két már lefordított állományod, amik pedig .hex-re végződnek?
Ha tényleg ez a felállás akkor én nem nagyon állnék neki összefűzni a négyet , mert kb. ez a lehetetlen kategória. A a négyből működő egyet csak úgy tudnál csinálni, ha mindegyiknek meglenne a .ino forrása, és mindegyikből kimazsoláznád amire szükséged van.
-
quint
aktív tag
Picit nézegettem az Atmel Studio + Visual Micro környezetet. Még nagyon butuska vagyok hozzá, de egyre jobban tetszik. Most egy picit összetettebb feladatot adtam neki, ennek a projektnek egy picit módosított változatát.
A program(ok) szerkesztéséhez nagyon komoly segítséget nyújt (átszabható szintaxis kiemelő, elnevezések figyelése, javaslatok...), osztott nézetben is szerkeszthető egy állomány (lsd. bal oldal), a külső könyvtári hivatkozásokat is egy kattintással megnyitja, utána rögtön láthatók a könyvtár metódusai. Látszik, hogy tényleg összetett projektek kezelésére találták ki.
Nálam a Visual Micro kiegészítés telepítése után simán megkereste az Arduino és az ESP összes könyvtárát, mellette természetesen működik a könyvtár kezelő is. Azt nem tudom megmondani, hogy mekkora a gépigénye, mert egy öreg, de még nem lusta Dell M6600-on futtatom 16 giga RAM mellett, ezt nem fekteti le
-
Köszönöm a kimerítő magyarázatot!
A helyzet nem ennyire drámai!Ha folyamatosan megy egy irányba, kb 500mA/motor-t vesz fel . Ezt a konverter röhögve el tudja látni. Irányváltáskor van a gond, mert egy pillanatra úgy felugrik az áramfelvételük, hogy resetelik az arduino-t is. Nem sok hiányzik ahhoz, hogy működjön, mert ha usb-ről megsegítem, akkor megy minden rendesen. Ez azt jelenti, hogy csak a hiányzó áramot kell pótolni a csúcsoknál, ami ezek szerint kb 500mA lehet, mivel a polyfuse kb ennyit enged be usb-n keresztül.
Eredeti terv az lett volna, hogy az onboard regulátor-t használtam volna plusz energiaellátásra, ha nem phingattam volna ki kísérletezés közben... -
Janos250
őstag
Lehet, hogy tévedek, de én úgy tudom, hogy a motoron addig van feszültség, amíg a motorban generált min. 1, max. 2 msec impulzus, és a küldött vezérlő jel között potenciál különbség van.Ha pl. mindkét szint egyszerre esik le, akkor a motor áll, nem kap feszültséget, nem mozdul. Olyan, mintha a motor egyik sarkára a vezérlő jelet, a másikra pedig a belül generált jelet kötnénk, jól megbikásítva. Ezért van az, hogy vagy az egyik irányba mozdul, vagy a másikba, vagy semerre.
Tévedek? Lehet. -
tvamos
nagyúr
-
vargalex
félisten
A tömböt inkább byte típusúnak kellene deklarálni, mert az int, az a board típusától függően 2, vagy 4 byte-os. Az EEPROM.write pedig byte-ot vár paraméternek. Vagy EEPROM.put kell helyette, de akkor természetesen feleslegesen foglalhatnak helyet a letárolt értékek.
-
Gergosz2
veterán
Igen, mini pro-ra gondoltam. Úgy nézem, hogy nemrég jött ki a v1.1 belőle, ránézésre kicsit variáltak a nyákon.
Amúgy nodemcu-nál nálam is sokszor volt fagyás, indokolatlan WDT reset. Általában akkor amikor SPI-t használtam. A próbapaneles lehetőséget jó, hogy felhoztad, mivel a nodemcu tényleg nem fér el rajta. Vagyis igen de akkor semmit sem tudsz rádugni. Wemos-nál ugye ez nem gond.
-
Janos250
őstag
Vagy itt 30%-al olcsóbban:
https://shop.chipcad.hu/Welcome/Default.aspx?scenarioID=360&search=MCP+23017&searchShowSaldo=false&type=0
Vagy itt, panellal együtt, de drágábban:
http://www.ebay.com/itm/MCP23017-DIP-SOP-Bidirectional-16-Bit-I-O-Expander-I2C-IIC-Serial-Interface-/192118632876?var=&hash=item2cbb29b1ac:m:m-xzmi0YYmqrUOrOM4bRldg -
-
Úgy mértem.
Más:
Tegnap megérkezett az új motorvezérlő shieldem. Csak most tudtam kipróbálni, és a probléma, amivel kínlódtam a múltkor (csak 32Hz-en tudtam meghajtani a motort, magasabb frekvencián nem volt nyomatéka) úgy tűnik, hogy itt nem jelentkezik! (TB6612 MOSFET driver van rajta) Még csak szárazon próbáltam, nem volt időm átépíteni a kocsit, de 1,2kHz-en úgy tűnik, hogy elég tisztességesen meghajtja a motort, és nem is melegszik (+ állítólag van benne vmi hővédelem), ráadásul 12bites saját PWM vezérlése van, és i2c-n lehet vele kommunikálni. Adafruit Motor Shield V2 másolat, annak a lib-jével kompatibilis. -
-
Tankblock
aktív tag
Hello
Köszönöm szépen, e-bayen találtam 1A modult, de lehet, hogy megnézem ezt is.
Lipo akku adott volt, majd legközelebb jobban meggondolom a design döntéseimet. 100mA fel sem tűnt, volt hogy breadboardon jól ment vele egy szép nagy kondival... Igaz ott nem volt másik szenzor mellette...
-
Janos250
őstag
"Lézeres távolságmérés
A sugárzást visszaverő tetszőleges felület távolságát lehet mérni, nincs szükség külön
reflektáló felületre. A lézer-impulzus terjedési idejének meghatározásával működik.
Nagy távolságokat is lehet mérni kedvezőtlen, ipari körülmények között is. A mérési
idő rövid, ez alkalmassá teszi mozgó tárgyakon végzendő mérésekre is.
A módszer lényege, hogy egy fény impulzust, vagy egy szinuszosan modulált fényerejű
nyalábot bocsátunk ki, mely a környezet adott pontjáról visszaverődik és visszajut
az érzékelőbe. A távolsággal arányos mennyiséget az impulzus, vagy a szinuszosan
modulált jel meghatározott állapotának, fázisának terjedési ideje jelenti.
A fázis-modulációs módszer a kibocsátott és visszavert jel fázisának összehasonlításán
alapszik, és nem igényel nagyfelbontású idő mérést."http://nikportal.cickany.hu/mobil/lib/exe/fetch.php?media=ear_tetelek.pdf
-
gyapo11
őstag
Ha már van hangszóró a projectben, akkor mehet a hanglejátszós szülinapi képeslap elektronika, amire a happy birthday to you-t szokták felvenni, föl lehet venni 10 másodperces giga robbanás hangot, és egy kontaktus zárásával akárhányszor lejátssza. Van neki saját kis hangszórócskája, oda lehet csatlakoztatni vagy a hangszórót, vagy egy erősítő modult.
-
Ha csak úgy nem.
Offtopik: Valakinek nincs ötlete véletlenül, hogy lehetne vmi ijesztő fény vagy hanghatást eszközölni arduinoval? Olyanra gondoltam, mint pl. egy felfújt lufit egy szervora szerelt gombostűvel kippukkantani, csak itt a játéknak határt szab a rendelkezésre álló véges számú lufi.
Van itthon egy régi vakus fényképezőgép, a vakut lehetne rajta működtetni, de mivel? Relével?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- Sony PlayStation 5 ( PS5 ) Sony PlayStation VR2 Csomag
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ 13600HX 14C / 16G D5 / 1T G4 workstation
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged