- Garmin topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Yettel topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One mobilszolgáltatások
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Mobil flották
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
robohw
aktív tag
..
-
robohw
aktív tag
válasz
gyapo11 #12472 üzenetére
"Még a basicnél is sokkal egyszerűbb nyelvet szeretnék, input/output melyik portra mit, feltételek, időzítés, mindezt byte kódokkal."
Ennek az általam ajánlott tini Basic-nek az utasításkészlete nem más mint a BASIC nyelv subset-je.
Ennél egyszerűbbet, úgy vélem, nemigen lehet összehozni. Lényegében azt tudja, amit te igényelsz. Alap I/O, iteráció, szelekció, delay. Mondjuk byte kód nincs, de azt már nem olyan nehéz megvalósítani.
Amit te szeretnél, hogy egy nyelvet definiálsz és ahhoz megírod a parsert, scannert, kódgenerátort, virtuális gépet, az már nem annyira triviális feladat.
Ehhez talán némi segítségül szolgál az amit én csináltam. Csak ez assembly, bár annak elég puritán, szvsz könnyű elsajátítani. A VM-je is egyszerű. Itt megtalálod: [link]"Ha az arduino be van építve valahova messze a pc-től, akkor a kábeles kapcsolat már nem jó, sok embernek nem notebookja van, nekem az, de én se szívesen húzgálnám ki minden frissítéskor az összes kábelt belőle."
A PC terminál és az arduino (vagy AVR) közötti soros kapcsolat lehet wired is és wireless is. Én opcionálisra csinálnám. Vagy a vezeték végi csatlakozót dugja rá a portra, vagy a wireless adaptert és akkor nyomhatja úgy is. A dolog előnye, hogy nem kell PC-n byte kódra fordítani, hanem direktben az eszközön is megszerkeszthető, lepróbálható a program. Persze lehet használni csak byte kód átvitelére is.
Némi plusz munkával megvalósítható simplex kapcsolat is, egy 3-400 Ft-os RF adó-vevővel. Itt reálisan max. 1000 byte-os adatcsomagról beszélünk. Ennél hosszabb programot aligha írna bárki. Na meg, maga az eeprom is csak ekkora.Jó, lehetne írni PC-re egy emulátort, ahol kipróbálható, tesztelhető lenne a kód, de ilyen rövid programoknál én ezt fölösleges befektetésnek tartom.
-
robohw
aktív tag
válasz
gyapo11 #12468 üzenetére
"A program nem arduino kód lesz, hanem tömény adat, még ezt sem tudom hogy hova fog kerülni, valószínűleg az arduino eepromjába, és egy arduino kódban megírt értelmező fogja értelmezni.
Szóval milyen megoldást javasoltok a kód hordozására?"Erre kínálkozik két megoldás is. Az egyik egy BASIC-szerű programnyelv, amely a kontroller eeprom-jában tárolja vagy onnan olvassa be és futtatja a kódot. A másik is hasonló megoldás, a neve VTL (very Tiny Language) ez még a BASIC-nél is szimplább.
Erről írogatok egy cikket mostanában, csak keveset foglalkozok vele és magától nem akar befejeződni.
A BASIC eredetileg arduino uno-ra lett írva, az én célom a nyelv egy 40 lábú AVR-re való kiterjesztése. ATMega32L lett megcélozva, mivel ezt 500 Ft körüli összegért be lehet szerezni.
-
robohw
aktív tag
"Értem. Akkor viszont nem értem, miért nem 434MHz-nek rövidítik/kerekítik, "
Az már kerekítve van.
Eredetileg 450 és 900 Mhz.
A ~ 433 illetve ~ 866 Mhz már egy szűkebb érték a 450-es 900-as csoporton belül. A jelátvitel nem egy meghatározott frekin, hanem egy spektrumon (tartományon) keresztül történik. Ez az un. sávszélesség. -
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #12250 üzenetére
A szerző jogainak védelmében korlátozásokat kell hozni, amelyek megtiltják, hogy bárki megtagadhassa ezeket a jogokat másoktól, vagy ezekről való lemondásra kényszerítsen bárki mást. Ezek a megszorítások bizonyos felelősségeket jelentenek azok számára, akik a szoftver másolatait terjesztik vagy módosítják.
Ha valaki például ilyen program másolatait terjeszti, akár ingyen vagy bizonyos összeg fejében, a szoftverre vonatkozó minden jogot tovább kell adnia a fogadó feleknek.
Biztosítani kell továbbá, hogy megkapják vagy legalábbis megkaphassák a forráskódot is. És persze ezeket a licencfeltételeket is el kell juttatni, hogy tisztában legyenek a jogaikkal. -
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #12250 üzenetére
"Ekkor a szoftvert telepitem az eszkozre es az nem kerult eladasra csak atadasra. "
LOL
A licensz mindenféle terjesztési módra vonatkozik. Ha ingyen adod tovább, akkor is mellékelned KELL mind a licenszet, mind a forrást.Azt próbáld már meg felfogni, hogy a library-k kódja nem a tied, hanem másé, azzal csak azt teheted, amit a licensz megenged. Az meg azt nem engedi meg, amit te akarsz. Nem véletlenül.
-
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #12247 üzenetére
A szabad szoftver megjelölés nem jelenti azt, hogy a szoftvernek nem lehet ára.
A GPL licencek célja, hogy garantálja a szabad szoftver másolatainak szabad terjesztését (és e szolgáltatásért akár díj felszámítását), a forráskód elérhetőségét, hogy bárki szabadon módosíthassa a szoftvert, vagy felhasználhassa a részeit új szabad programokban; és hogy mások megismerhessék ezt a lehetőséget.
A szerző jogainak védelmében korlátozásokat kell hozni, amelyek megtiltják, hogy bárki megtagadhassa ezeket a jogokat másoktól, vagy ezekről való lemondásra kényszerítsen bárki mást. Ezek a megszorítások bizonyos felelősségeket jelentenek azok számára, akik a szoftver másolatait terjesztik vagy módosítják.
Ha valaki például ilyen program másolatait terjeszti, akár ingyen vagy bizonyos összeg fejében, a szoftverre vonatkozó minden jogot tovább kell adnia a fogadó feleknek. Biztosítani kell továbbá, hogy megkapják vagy legalábbis megkaphassák a forráskódot is. És persze ezeket a licencfeltételeket is el kell juttatni, hogy tisztában legyenek a jogaikkal.
A jogok védelme két lépésből áll:(1) a szoftver szerzői jogainak védelméből és
(2) a jelen licenc biztosításából, amely jogalapot biztosít a szoftver másolására, terjesztésére és/vagy módosítására.Az egyes szerzők és a magunk védelmében biztosítani akarjuk, hogy mindenki megértse: a jelen szabad szoftverre nincs jótállás. Ha a szoftvert módosították és továbbadták, akkor mindenkinek, aki a módosított változatot kapja, tudnia kell, hogy az nem az eredeti, így a mások által okozott hibáknak nem lehet hatása az eredeti szerző hírnevére.
-
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #12244 üzenetére
"Valaki azt mondja ellehet adni minden gond nélkül, valaki azt hogy nem. "
Azt szerintem senki nem mondta, hogy nem lehet eladni. Csak azt mondták, közöttük én is, hogy ÚGY nem lehet, ahogy te szeretnéd.
Nem tudom, mi nem világos abban, hogy csak akkor adhatod tovább, ha mellékeled a teljes forráskódot is, a licensszel együtt?
Ez ugyanis a GPL lényege.
Ha ez neked megfelel és van olyan hülye, aki emellett is fizet érte, akkor jól jártál, ha meg nincs, akkor "úgy" jártál. -
robohw
aktív tag
"Ha megjön az attiny85 akkor "
Sajnos nem igazán esélyes.
Én rendszeresen rendelek, általában az a képlet, hogy ha mást küldenek, akkor azt nem véletlenül, hanem szándékosan teszik. Észre is lehet venni ezt a tendenciát némely eladónál, az értékelések alaposabb olvasgatásával.Partially (esetleg full) refund-ot lehet igényelni. Le kell fotózni a terméket hozzá és feltölteni a képet.
-
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #12230 üzenetére
Én nem bírálni akarlak téged, de ezt inkább úgy kellett volna, hogy előbb tisztázni a dolgokat és csak az után belevágni.
A kiskapu számomra nem értelmezhető ebben a helyzetben.
Én csak azt tudom javasolni neked, hogy lépj kapcsolatba a fejlesztővel, már csak azért is, mert nem 20 sor kódról van szó, és hát, azért is, mert kiérezhető, hogy az ő kódja nélkül nem sokra mentél volna.Az is egy járható út, hogy nézel más, fizetős libet - ha van - és megvásárolod.
Én is teszem ezt olykor, mert 20-30 USD-ért már kapható olyan jó minőségű kód, aminek a lefejlesztése maga legalább két hét, ha nem több lenne. Tehát, néha egyszerűen nem éri meg beleállni, ráadásul más fejlesztőt támogatok ezzel. -
robohw
aktív tag
válasz
tibi-d #12227 üzenetére
"Szerintem ilyenkor egy speciális feladatra létrehozott áramkört adsz el, aminek része a felprogramozott Arduino. Az, hogy milyen program fut rajta, betöltés után ellenőrizze, aki tudja."
Szerinted a windows 10-et is el lehet jogszerűen adni, ha valaki egy gépet is ad hozzá?
Azt kellene eldönteni, hogy a kérdező mit akar?
Kibúvót keres, vagy a tényleges jogi helyzetet szeretné megismerni?Azon is érdemes elgondolkozni, hogy más mennyire örülne, ha maga járna úgy, ahogy a szóban forgó library, kétségtelenül jó szándékú készítője?
"Az áramkört adod el, annyiért, amennyiért gondolod, vagy adnak érte."
Azt nem hiszem, hogy neked nem esett le, hogy a kérdező nem csak egy "áramkört" kiván értékesíteni, hanem azzal együtt más szellemi termékét, tulajdonát is, ami nélkül valószinűleg nem is fizetnének neki az "áramkörért" semmit.
A kérdező akkor jár el helyesen, legalábbis szerintem, ha a lib fejlesztőjétől kér egy licenszet magának. Még az is lehet, hogy megkapja ingyen.
-
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #12221 üzenetére
A Program (vagy a Programon alapuló munka a 2. szakasznak megfelelően) másolható és terjeszthető tárgykódú vagy végrehajtható kódú formájában az 1. és 2. szakaszban foglaltak szerint, amennyiben az alábbi feltételek is teljesülnek:
a) a teljes, gép által értelmezhető forráskód kíséri az anyagot, amelynek terjesztése az 1. és 2. szakaszban foglaltak szerint történik, jellemzően szoftverterjesztésre használt adathordozón; vagy,
b) legalább három évre szólóan írásban vállalja, hogy bármely külső személynek rendelkezésre áll a teljes gép által értelmezhető forráskód, a fizikai továbbítást fedező összegnél nem nagyobb díjért az 1. és 2. szakaszban foglaltak szerint szoftverterjesztésre használt adathordozón; vagy,
c) a megfelelő forráskód terjesztésére vonatkozóan megkapott tájékoztatás kíséri az anyagot. (Ez az alternatíva csak nem kereskedelmi terjesztés esetén alkalmazható abban az esetben, ha a terjesztő a Programhoz a tárgykódú vagy forráskódú formájában jutott hozzá az ajánlattal együtt a fenti b. cikkelynek megfelelően.)
Minden alkalommal, amikor a Program (vagy az azon alapuló munka) továbbadása történik, a Programot megkapó személy automatikusan hozzájut az eredeti licenctulajdonostól származó licenchez, amely a jelen szabályok szerint biztosítja a jogot a Program másolására, terjesztésére és módosítására.
Nem lehet semmilyen módon tovább korlátozni a fogadó félnek az itt megadott jogait.
-
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #12221 üzenetére
Nem annyira egyszerű.
Magyarra lefordítva:
Az open source alapvetően nem arról szól,. hogy egyesek elvegyék a closed source fejlesztők munkáját és arról sem, hogy ingyen biztosítanának szoftot bárkinek. Még akkor sem, ha ez is, az is szükségszerűen, és esetenként tényleg megtörténik.A fő sodor, a tulajdonképpeni cél az, hogy egy fejlesztő tökön tudná szúrni magát akkor, amikor egy closed source programban bugot talál és nincs lehetősége azt korrigálni, pedig tudja, hogy meg tudná tenni, ráadásul azzal más is jól járna, aki vele egy cipőben jár (akár több millió ember lehet ilyen!), ha a javítást publikálja. Különösen bosszantó ez egy drága és nélkülözhetetlen szoftver esetében. Ezért létezik open source.
Minden más, ami az open source mellé adalék (ingyen szoftver, oktatásbeli, vagy kutatási lehetőségek, ingyen reklámérték, stb.), csak desszert.Ennek az elvnek mentén a te helyzeted olyan, hogy jogszerűen nem adhatod el a firmware-t - sőt, még ingyen sem adhatod tovább -, csak akkor ha a saját kódodat is a licensz alá rendeled, magyarul, mellékelned kell a saját és a 3th party forráskódot és a licenszet is.
Mi több, ha az általad felhasznált külsős library-ban változtatást eszközöltél, akkor a mellékelt dokumentációban a változtatást is világossá kell tenned. (másképp a te esetlegesen rossz minőségű kódoddal rontanád az eredeti fejlesztő presztizsét)
Az is fontos, hogy a továbbadás után annak a személynek sem lesz kevesebb joga a továbbértékesítésre, akinek a cuccot továbbadod. mint neked magadnak. -
robohw
aktív tag
Ez minden, csak nem egyértelmű.
A GPL 2 elég laza licensz, de azért bármit nem enged meg.
Alább sorolja is, hogy mit lehet és mit nem.Adott licensz általában elvárja, hogy az a kereskedelmi termék is ugyanazon licensz alá tartozzon, amelyben a lib, vagy kódrész felhasználásra került.
Az is elvárás, hogy a licenszet mellékelni kell (magyarul), a TELJES forráskóddal együtt. Ez ugyanis az egésznek az értelme.Az tehát a legritkább esetben lehetséges, hogy egy GPL licenszelt open source kódot closed source formában értékesíthessenek, megkötés nélkül.
Az ilyenek általában copyleft-esek.
Ez meg ilyen:
"You may charge a fee for the physical act of transferring a copy, and you may at your option offer warranty protection in exchange for a fee.
2. You may modify your copy or copies of the Program or any portion of it, thus forming a work based on the Program, and copy and distribute such modifications or work under the terms of Section 1 above, provided that you also meet all of these conditions:
a) You must cause the modified files to carry prominent notices stating that you changed the files and the date of any change.
b) You must cause any work that you distribute or publish, that in whole or in part contains or is derived from the Program or any part thereof, to be licensed as a whole at no charge to all third parties under the terms of this License."
stb..
-
robohw
aktív tag
válasz
gyapo11 #12215 üzenetére
"Mint ahogy egy kalapácsot megveszel és dolgozhatsz vele pénzért."
Hát ez rossz analógia.
Az sem igaz, hogy felhasználható, azaz továbbértékesíthető lenne egy 3th party lib, vagy kódrészlet, ha azt nem tiltják.
A szoftvereknél az az alapvetés, hogy amit ENGEDNEK, azt lehet, amit nem említenek, azt meg nem lehet.Eleve, a saját fejlesztésével együtt eladja az addíciót is, mivel anélkül nem működne a sajátja sem, ergo, pénzt kap más munkájáért.
-
robohw
aktív tag
..
-
robohw
aktív tag
válasz
DrojDtroll #11853 üzenetére
Ezt át tudnád számolni literbe?
-
robohw
aktív tag
válasz
DrojDtroll #11850 üzenetére
Mekkora mennyiségű víz hűtéséről lenne szó
-
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11821 üzenetére
Az a jó, ha van legalább egy fix pont, amely tudja is magáról, hogy földrajzilag hol van. Ez a pont gyűjti a műholdakról beérkező jeleket és korrigálja azokat a saját pozíciójának ismeretében. Ezt a korrigált jelet, mint referencia pontot már lehet hasznosítani.
Létezik is ilyen szolgáltatás, csak elég borsos áron. -
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11814 üzenetére
A föld védővezető. Azt megszakítani annyi, mint a védelmet kiiktatni.
Amúgy sem történne semmi, az elektronikád állandóan feszültség alatt lenne, de erre rájönnél te is elég hamar.A 2A-es kapcsoló azért 2 A-es, mert annyival terhelhető, maximum.
Ha 10-20 A-el terheled, akkor meghal. Előfordul olyan, hogy adott motor, vagy (jobbára induktív) fogyasztó bekapcsoláskori áramfelvétele nagyon magas, akár 50-100 Amper, de ez a másodperc tört része alatt leszalad üzemi szintre. Ilyenkor - ha addig nem füstöl el - a kapcsoló túléli, hiszen az elmelegedés tenné tönkre ,de mire a hő felfutna, megszűnik a kiváltó ok. Ilyen életet élnek egyes, nem szilárdtest relék is, amelyek idővel beégnek, vagy a lomha olvadó biztosítékok a világításkörökben és más induktív terhelésű körben. -
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #11784 üzenetére
Nem kerul ra az ido. Az RTC modul i2c buszon keresztul kapcsolhato az arduinohoz. Az a te feladatod, hogy kiolvasd az idot, vagy a datumot (homersekletet) a modulbol. A regi modulok feszultsegforrasa kimerulhet, de esetenkent toltheto. Van amelyik robbanasveszelyes.
-
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11727 üzenetére
"ogy ő milyen motorokkal szereli az RC csónakokat, és azt mondta hogy 3 fajta változattal: 910W-os, 1600W, 2100W-os motorral szereli őket. "
Gondolom jobbára cigaretta-csempészek a megrendelői.
Ami neked kell, az a motor néhány 10 grammot nyom. Amiről meg írsz, azok legalább 4-8 kilogrammosak.
Hova tennéd azt egy 3-4 kilós hajótesten?A BLDC a te esetedben annyi, hogy valamivel több teljesítményt ad le, azonos áramfelvétel mellett. Mindenesetre jóval drágább. Ha havonta egyszer-kétszer használod majd a modelledet, akkor nem igazán éri meg.
Itt nézz körül:
https://shop.modell.hu/syma-q5-rtr-kismeretu-elektrrmos-hajomodell
-
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11724 üzenetére
"Elbírja ezt a 150w-os motort?"
Ez most komoly, hogy te 3-4 kg-os hajótestet 150 wattos motorral kivánnál meghajtani?
Csak az arányok érzékeltetéséhez írom le, hogy 150 wattos motorokkal e-kerékpárokat hajtanak meg (~ 100 kg tömeg mozgatása), amelyek ráadásul nem vizen járnak, ahol ugye a súrlódás okán fellépő veszteség elég szerény. -
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11724 üzenetére
"de ez hogy kapcsolódik az én kérdésemhez?"
Kb úgy, hogy te aggódtál a H híd 2 A-es terhelhetőségét illetően.
Gondoltam, nem árt ha ezzel azért tisztában vagy.Mellesleg, az általános iskolai tananyag része.
-
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11722 üzenetére
Adott DC motorhoz tartozik egy teljesítmény.
A 3 Voltos motor lead x teljesítményt a névleges fordulatán, miközben felvesz mondjuk 2 A-t. Ugyanezt a teljesítményt a 12 voltos motor fél Amper áramfelvétel mellett képes szolgáltatni.Nagy fesz, kis áram, kis fesz, nagy áram.
Kérdezd Ohm bácsit. -
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #11601 üzenetére
Magából az eszközből tudsz repeatert csinálni, ezekből akár egy chain-t is létre lehet hozni, de ha folyamatos adatátvitelre akarnád használni, arról lebeszélnélek, mert büntetés jár érte.
Ennél jobb és legális is, ha WiFi-vel oldod meg. Irányított antennákkal már lehet olyan pont-pont összeköttetést kiépíteni, amely km-eket is áthidal. Persze ehhez rálátás szükséges a két antenna között.
Én csináltam már 8 km-es linket, de tudok 80 km-esről is.
Hát, az enyémnél is elég kemény volt az antennákat ütköztetni, a 80 km-nél nem tudom, hogy sikerült ez nekik -
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #11597 üzenetére
Mi a viszonylag nagy hatótáv?
Azt tudni kell, hogy ezek a free frekik nem véletlenül vannak korlátozva, az adók kimenő teljesítményét illetően. Mind azonos frekvencián dolgozik (433, 866 Mhz, 2.4 Ghz). Ki örülne neki, hogy valaki más miatt nem tud forgalmazni, mert az ráült a sávra? Ezért kell a hatótávot lekorlátozni, hogy ha X hajtha a modelljét kecskeméten, akkor ne lehessen már fogni a jelet még New Yorkban is.
Van profi RC adó-vevő, amit csak használatba kell venned, elég komoly hatótávú is akad, de az drága.
Ez a kicsi meg csak 1 USD egy pár, ráadásul ennek tudod emelni a kimenő teljesítményét. -
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #11594 üzenetére
De sztem neked az olcsó tökéletesen megfelel.
Adsz egy burst jelet, utána már nyomhatod is a paracs kódot.
5 bittel már 32 féle dolgot tehetsz. A kommunikáció gondolom szimplex, tehát 3-szor kiküldöd az 5 bites kódot és a fogadó oldal megnézi, hogy ebből legalább kettő azonos-e, ha igen, akkor cselekszik a kódnak megfelelően. A zavarszűrés meg is van oldva.Ehhez még példakódot is találsz.
--
Néztem, az is gagyi, mind a kettőben ugyanaz az IC hegedül. A drágább csak az illesztett antenna okán tud nagyobb távot. Ráadásul SPI buszos. -
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #11594 üzenetére
Semennyire.
Az egy elég szivatós modul. Nem véletlenül olyan olcsó.
Annak a tápfeszét sem emelgetheted.
A legolcsóbbét viszont igen. Bár az még 18 volton sem fog 250 m-nél tovább elsugározni.Ja, bocs.. én az nrf-8-ra gondoltam. A másikat nem ismerem, de az is Nordic gyártmány.
-
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11591 üzenetére
A hatótáv nem nagyon.
Annyiban valószinűleg, hogy a drágább már tartalmaz uControllert. Azért is a 6 csatorna. Bár az csak vevő.
Az olcsóbb, sima adó-vevőhöz neked kell uControllert illeszteni és felprogramozni, de a lehetőségeid is szélesebbek, mert azt tehetsz vele amit akarsz. Sávszélessége egyiknek sincs túl sok. De távvezérlésre bőven sok így is.A hatótáv ezeknél max. 200 méter, a nyílt terepen. Az adó tápfeszültségének emelésével lehet kitolni.
-
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11589 üzenetére
Mindkettővel ugyanott leszel.
-
robohw
aktív tag
válasz
Mexbacsi #11481 üzenetére
Akkor OK.
Az analizátor ki is hagyható, ha megelégszel egyszerűbb kapcsolások megépítésével.
Ha mégis szükség volna valamilyen jelszint vizsgálatára, arra elégséges a műszered is.Ha komplexebb dolgok is érdekelnek, akkor kell csak analizátor. Valami pár dollárért (5-8) már kapható olyan, ami neked megfelel.
-
robohw
aktív tag
válasz
Mexbacsi #11469 üzenetére
"Mire érdemes még beruhaznom?"
Ha nincs, akkor egy páka, csak ne 230 Voltos legyen.
4 rugó alatt már van pákatartós, szabályozós, szivacsos.
Egy multiméter kellhet még, 1-2 dugdosós panel meg egy olcsó logikai analizátor.Ha veszel kitet, akkor azzal rövid idő alatt elég jó gyakorlatot szerezhetsz. A neten minden érzékelőhöz van példa kapcsolás, program is.
-
robohw
aktív tag
válasz
gyapo11 #11427 üzenetére
"és azt is könnyebb megszerezni egy arduino lappal és a hozzá tartozó IDE-vel, mint pár alkatrészhez nyákot csinálni, assembly vagy c programot írni, lefordítani és valamelyik programozó programmal áttölteni."
Ha azt akarja megcsinálni, amit írt, akkor neki szinte tök mindegy.
Az adót meg a vevőt ráforraszthatja a nano vagy a mini paneljére, arról megtáplálhatja mindkettőt.
Néhány forrasztási pont az egész. De létezik csupalyuk panel is, nyilván nincs olyan ember, aki úgy kezdi az ismerkedést, hogy nyákot szerkeszt KiCAD-ben, vagy Eagle-ben, majd azt maratja, fúrja, beülteti.Az arduino környezet letöltését, driver installálását ugyanúgy igényli a nano is, meg az atmega8 is. Utóbbit meg lehet hajtani kvarc nélkül is, előbbin meg alapban ott az kristály.
Az atmega8-at meg fel tudja programozni egy nano-val, vagy uno-val. -
robohw
aktív tag
válasz
gyapo11 #11423 üzenetére
Én az alapján teszek javaslatot, ami a kérdezőről explicit, vagy implicit kiderül.
Ő azt írja, hogy "még kezdő", tehát reménybeli arduino, vagy elektro hobbista.
A mai felhozatal igazán bőséges, ha tényleg tanulni, ismerkedni vágyik valaki effélékkel.
Se szeri se száma az ezzel foglalkozó oldalaknak. Bárki, akit érdekel, csak az időráfordítás lehet kritikus pont. Az én időmben egy pic16c84 még 1300 Ft volt, egy komolyabb programozó meg 30-40 ezer, csak akkor a havi kereset sem volt sokkal magasabb 12-15 rugónál. Ilyesmire beruházni, erre ösztökélni valakit AKKOR lett volna durva, nem most.
Ma fillérekért lehet megvásárolni bármit. Szerszámot, eszközt, kezdő kitet. Darabonként olyan áron, hogy azért a pénzért már jószerivel huggyantani sem engedik be egy nyilvános WC-be.
Amit szeretne, ahhoz az általam ajánlott mikrovezérlő, vagy egy pár arduino elengedhetetlen, ugyanakkor teljességgel megfizethető. Az adó-vevő is abszolút filléres kategória. A google segítségével talál a projectjéhez kész firmware-t, leírást, tucatszámra. Mindenkinek el kell tudni eldöntenie, mennyi spirituszt érez magában efféle foglalatossághoz.A másik kérdezőről, aki az őrlángot szeretné figyeltetni, lerítt, hogy csak a készülék érdekli, ezért is írtam neki, hogy jól döntött, amikor a másik érzékelőt megvette magának, pedig az ő igényéhez is van kész megoldás. A teljes beruházása egy 5-600 Ft-os nano lett volna, de a dologgal való időtöltés, a programozással való ismerkedés, az elkivánt türelem nem biztos, hogy az ő esetében nem fulladt volna kudarcba.
Én senkit nem biztatok százezrek, de még tízezrek elköltésére sem. Senki pénzét nem költöm, ahogy senki fejébe nem is látok bele. Én csak javaslatot teszek, amit persze megfogadni sem kötelező.
A kérdésére válaszoltam és nem hiszem, hogy jobb lett volna, ha azt írom neki, hogy ne csináld, te még h.lye vagy ehhez, ha tényleg nagyon érdekel, akkor villogtass előbb ledet, tanuld meg mi az a kondenzátor, vagy dióda, ismerd meg a főbb modulációs eljárásokat, merítkezz meg a vezeték nélküli adatátvitel fortélyaiban, aztán gyere vissza.
Már csak azért is, mert egy led villogtatásához kb. ugyanazt a befektetést kell invesztálnia és nem biztos, hogy kudarc esetén az elköltött pár száz forintot sajnálná, sokkal inkább a kárba veszett időt.A dolog már régóta fordítva van. A kezdő emberkéknek először is sikerélmény kell, aztán, ha azt megélték, akkor hajlandók több időt invesztálni, mélyebben megismerkedni azzal, amit csinálnak.
-
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11421 üzenetére
ATMega 8-16 (300 Ft), vagy ATMega8L (400 Ft)
De ha nincs túl nagy gyakorlatod, akkor egy-egy MiniPro vagy nano is megteszi. Utóbbiakat könnyebben fel tudod programozni.
-
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11413 üzenetére
"Egy ILYEN érzékelő párosnak mind a két oldalán kell hogy legyen Arduino? "
Kell, legalábbis vmilyen mikrokontroller, ha éppen arduino nem is.
-
robohw
aktív tag
Ahogy te képzeled, arra talán a legjobb megoldás, ha a 230-as táp pi felé menő fázisát szakítod meg a relével, ha a pi lefagy.
A pi felől érkezik egy jel amely mondjuk t ideig magas, aztán ugyanennyi ideig alacsony. Az arduino ezt a jelet vizgálja és ha adott ideig ami (t-szer x) nem változik, akkor a relét elengedi, majd kis idő elteltével ujra behuzza. A tápot figyelni kell, hogy meddig képes táplálni a secunder körről a pi-t! Ennek függvényében kell várakoznia az arduinonak a visszakapcsolással.A relé olyan legyen, ami tartalmaz meghajtást. .
-
-
robohw
aktív tag
"Ha mindenki csak arra válaszolna, amihez ért, akkor most kit oktatnátok ki habzó szájjal? "
Akkor kioktatásra nem volna szükség.
Na meg, nem kevés kérdező megúszná az erdőben való tekergést.
Nekem ugyan mindegy, mindenki azt ír amit akar, joggal teszi, de nem biztos, hogy használ is vele, hiába ez a szándéka, eredendően. -
robohw
aktív tag
Szándékozok, írni egy cikket arduino programozás témakörben. Csak azt nem tudom, a cikket, hogy lehet itt megjelentetni? Gondoltam, ezt megkérdezem, mielőtt belekezdenék. Tudja erre a választ valaki?
Köszönöm előre is..
-
robohw
aktív tag
válasz
Breaker #11026 üzenetére
"s azon pl egy txt fileban lenne benne az ssid + jelszo ami editalhato pcn bárhol, de hát azért ez nem profi módszer
"
Dehogy nem!
Ha a cucchoz fizikailag nem fér hozzá senki, vagy csak olyanok, akikről tudható, hogy nem rossz szándékúak, akkor simán alkalmazható az általad leírt megoldás. Legalábbis HOME környezetben.
Én mondjuk hanyagolnám az SD kártyát - hacsak más adat nem kivánja el a jelenlétét - és EEpromba írnám a jelszót, mondjuk, egy csak általam ismert címtől kezdődően, CAESAR enkódolva és ennyi. -
robohw
aktív tag
válasz
Pubszon #10941 üzenetére
Lehetséges, hogy van ilyen modul is, de nem jellemző, ezek ugyanis nem olyan nagy teljesítményű modulok, amelyek elkivánnának profi antenna csatlakozást, de azért lehet rájuk illeszteni pigtailt.
Ha jó minőségűt szeretnél, akkor én a telecontrolli cég kerámia hordozós moduljait ajánlom.Pl.: RRFQ1 - RTQ1 párost.
-
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #10867 üzenetére
"Ez a láb 5-12v között bármit képes szabályozni úgy hogy 3.3v lábon fixen jöjjön ez a feszültség?"
Nem.
A Vin legalább 6, de inkább 7 Voltot igényel minimum.
Amikor ilyesmit csinálsz, akkor jusson eszedbe, hogy az induló feszültséged később, a használat során csak csökkenni fog, nőni nemigen. Erre a legkisebb feszültségre (áramforrás lemerült állapota) kell tervezni, nem az indulóra. Ezért írtam a 4 x AA-t. -
robohw
aktív tag
Ne kötekedj.
Ha akkuról, meg töltésről beszél, akkor nyilván nem e.h-s alkáli elemeket fog vásárolni.
Az a feszültség a kapocsfesz, teljesen töltött állapotban, de ha fogyasztóval terheled, akkor már más a helyzet és hát, a nano meg a körítés az fogyasztó.Ha jól rémlik akkor 5.5 Volt a max. de inkább nézd meg az adatlapjában.
-
robohw
aktív tag
-
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #10813 üzenetére
"Alapból 16mhz az órajele a nanonak, mennyire érdemes lecsökkenteni? "
Ez attól függ, hogy mit tartalmaz még a cuccod?
A wireless kommunikáció pl. mivel megy (wlan, 450 Mhz-es kopasz modul?) és hogyan (baud rate, stb.)?
Lemehetsz egészen 32 Khz-ig is, vagy felezheted is a jelenlegi órajelet belső oszcillátorral 8 Mhz-re, de ekkor persze többet is fog fogyasztani. Nem tudom ez mennyire szempont? -
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #10811 üzenetére
4 x AA lehet 6 volt is meg 4.8 volt is. Attól függ, hogy milyen a cella (1.5 vagy 1.2).
Sztem nem érdemes LiPo akksit használnod. Lehet kapni nagy kapacitású AA akkukat, most már elég olcsón. A 3V3-hoz szükséges a többletfeszültség, hogy stabilan meglegyen a névleges érték. Ezt 3.7 volt nem képes biztosítani. -
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #10809 üzenetére
"Érdemes lenne lecserélnem eredeti nanora?"
Nem.
" Mivel tud többet? "
Semmivel.
Azt javaslom, hogy legalább 4 x AA-val járasd (így marad üzembiztos és nem lesz adat korrupció, meg egyéb működési anomáliák, ráadásul a 3.3 V-od is meglesz). A fogyasztást lehet mérsékelni alacsony órajellel, akár pár száz Hz-en is járathatod, ha nem kell a teljesítmény.
Ehhez leírást a neten találsz bőven. -
robohw
aktív tag
Szerintem neked két lehetőséged van.
Az egyik, hogy választasz a meglévő, iparilag kiépített modulok közül egy-egy párat, ami megfelel.
A másik, hogy kopasz diódákkal, tranyókkal kiépítesz egy saját rendszert.Amit itt kutyulsz, az véleményem szerint aligha fog eredményre vezetni.
Ez a témakör, a benne alkalmazott megoldások, az erre kigyártott eszközök köre elég tág ahhoz, hogy egy-két hétvége alatt arra az eredményre juss, amire szeretnél. -
robohw
aktív tag
"Szeretnék csinálni egy olyan infra távirányítót, aminek a hatósugara szabályozható"
Ezt az adóteljesítmény változtatásával szokták megoldani.
Pl.: 1 LED vs 5 LED..Amit te szeretnél, az már nehezebben kivitelezhető. 10 cm hatótáv gyakorlatilag elérhetetlen. Legalábbis szerintem.
-
robohw
aktív tag
válasz
tvamos #10348 üzenetére
Az MS adta ki a frissítést, amiben a gyilkos FTDI driver volt.
A userek többsége jóhiszeműen megvásárolt egy OPEN SOURCE ipari terméket. Arról a többségnek nem, de még szakmabelieknek sem volt tudomása, hogy a készülékük olyan IC-vel lett szerelve, amely jogilag aggályos.
"Számos USB-eszközt kivégez az FTDI népszerű vezérlőchipjeihez kiadott legújabb drivere, amelyet a gyártó egy Windows-frissítéssel küldött ki. A szoftver a lapkák egyre inkább terjedő hamisított változatait hivatott működésképtelenné tenni - a felhasználók nagy része azonban nem tud róla, hogy készüléke nem eredeti chipet használ."
"Ez a megoldás nem túl igazságos a felhasználókkal szemben, akiknek az esetek túlnyomó többségében fogalmuk sincs róla, hogy az általuk vásárolt eszközben eredeti, vagy klónozott FTDI chip található."
-
robohw
aktív tag
válasz
tvamos #10342 üzenetére
Nem tudom honnan vetted, hogy én leszólnám az eredetit, vagy azok használóit?
Mindenki azt használ és vásárol meg, amit akar. Nem én fizetem a számlát.Én inkább a kellő alap nélkül leszólt klónokat védeném, elsősorban olcsóságuk okán.
Biztosan akad olyan személy aki megjárta egy-egy klónnal, de a nagy többség garantáltan nem vesztett rajta.
A klónokon lévő stab terhelhetősége eleve magasabb az eredetiknél (800 mA vs 500). Az meg indifferens, hogy milyen usb-serial illesztőn keresztül van felprogramozva az eszköz, hiszen a ch340-et elég széles körben használják más gyártók is.
Amit említettél, az FTDI kapcsán, az jogi eredetű dolog, a minőséghez semmi köze. Amúgy is, elég szemét volt az MS, hogy meg merte lépni. Kiszúrni jóhiszemű vásárlók millióival két cég jogi allűrje okán, hát, ez nem volt túl gáláns lépés.A probléma szerintem inkább a felhasználók oldalán szokott jelentkezni. Aki azt sem tudja mi az a terhelhetőség, vagy ha tudja is, azt képzeli, hogy egy lábbal direktben meghajthat egy relét, annál az eredeti sem lesz hosszabb életű a klónnál. A terhelhetőség más a komplett cuccnál (500 mA) és más lábanként (40 mA) vagy a V3.3 feszültség-forráson (50 mA).
Biztos akad hibás darab, elvégre amit milliószámra gyártanak, ott ez elkerülhetetlen, de az magáért beszél, hogy van az aliexpresszen is, másutt is sok olyan forgalmazó, aki több ezret eladott már, az értékelések mégsem azt mutatják, hogy tömegével lett volna hibás az átaluk értékesítettek között. Egy szóval, a klónok is megfelelőek, remekül használhatóak.
-
robohw
aktív tag
"A két arduino összehangolását nem lehet úgy megcsinálni, hogy egyiken pin out - optoizolálás - pin in. Ha in akkor megszakítás és más programrész fut?"
De, meg lehet, csak szerintem nincs sok értelme az optónak ebben a konstellációban (meg még jó drága is). Állapotot kell csak közölni, adott időben.
"Egyébként ezeket 1 aruduinon is meg tudod csinálni, vagy csak az összehangolás megismerése a cél?"
Én csak válaszadó voltam, nem kérdező, de természetesen meg lehet. Ennél sokkal többre is képes a 328-as, ami az UNO-ban van.
Aki továbbra is tart a klónoktól, annak azt tudom javasolni, hogy vegyen egy eredetit és vegye meg a kopasz kontrollert és foglalatot hozzá. A kontrollert felprogramozhatja az eredetivel, majd beteheti az áramkörébe és még olcsó is, igaz, az időalapot (kondi, kvarc) neki kell biztosítania.
Egy eredeti UNO board kb. 6000, egy ATmega328P kb. 700 HUF.
-
robohw
aktív tag
"A mikro ugyan az rajta, csak a körítés más. Én is megszívtam már vele. A regulátora pl annyira jó minőségű, hogyha 12 voltot ráengedsz megég."
A körítés nagyjából kimerül egy feszstabban és egy USB-serial illesztőben.A többi lényegében már csak a nyák + LM318.
Nekem eddig semmi bajon nem volt velük, pedig eredeti még soha a kezemben sem volt, mindig a kínai klónokat vásároljuk, ráadásul különböző forrásból. Tekintve, hogy az árkülönbség kb. 4-szeres a klónok javára, ez a jövőben is így marad.
A klónokon jellemzően ch340g van, ezekre én - egyelőre - nem panaszkodhatok. A feszstabbal sem volt még gond. Utóbbi természetesen feladatfüggően terhelődik, jellemzően 7.5 vagy 12 volttal vannak meghajtva.Itt egy részletekbe menő összehasonlító írás (klón vs eredeti (UNO)):
https://darkbluebit.com/arduino/real-vs-clone-2/
Itt pedig a klónok kompatibilitásáról néhány értékes megállapítás:
https://arduino.stackexchange.com/questions/71/compatibility-between-arduino-and-arduino-clones
-
robohw
aktív tag
válasz
LógaGéza #10293 üzenetére
"Ilyen kínai másolat modulokkal már meg szívtam, csak eredeti Arduinot szeretnék"
A kínai klónok nem másolatok, az arduino ugyanis open source hardver. Bárki készíthet arduino kompatibilis board-ot. Egyébként, a kínai "másolatokban" pont ugyanaz a kontroller van mint az "eredeti" arduinókban.
-
robohw
aktív tag
válasz
Janos250 #9497 üzenetére
"Mikor rájöttek, akkor már késő volt, de egy ügyes húzással mégis taroltak: megcsinálták a TELJESEN NYITOTT IBM PC-t. Olyan szinten nyitott volt, hogy a BIOS ASM forrásnyelvű programját is közzétették, a hardverről is teljesen részletes leírást adtak ki.
Eredmény: taroltak."Nem volt késő. A lehető legjobbkor léptek, amikor a kicsik már kitaposták számukra az ösvényt, megteremtették a személyi számítógépek piacát.
A teljesen nyitott PC annyit jelentett, hogy készítettek egy open source gépet, azt gondolván, hogy mások majd utángyártják (így nekik nem kell majd garanciával, gyártással, értékesítési csatornákkal, szervizháttérrel bajlódniuk) viszont a ROM BIOS nem volt ingyenes (!), ahhoz PC-nként 50 USD-ért lehetett hozzájutni, ráadásul csak a tartalomhoz, nem egy beégetett, PC-be rakható EPROM-hoz.
Csak hát, néhány gyártó viszonylag hamar megírta a saját, IBM PC kompatibilis BIOS-át, de még így is jelentős bevételt hozott az eredeti, IBM által fejlesztett BIOS.Akkoriban egyébként az volt a divat, hogy az eladott hardver és szoftver teljesen nyílt volt, pl. az apple I-hez is hozzáférhetővé tették a kapcsolási rajzot, de ez nem jelentette egyben, hogy bárki megépíthette azt.
-
robohw
aktív tag
válasz
DrojDtroll #8004 üzenetére
BME, villamosmérnöki kar.
-
robohw
aktív tag
Már régen foglalkoztam ezzel az eszközzel, de úgy rémlik, hogy alapban a 01-es nem támogat Luát, ahhoz a nodeMCU lua firmware kell, vagy eleve ilyen eszköz.
Az alább amit adtam linket, ott van lua firmware is meg flasher progi is. Minden földi jó, ami a 8266-hoz kellhet.
-
robohw
aktív tag
válasz
Gergosz2 #6936 üzenetére
"PWM-mel is a kiadott fesz középértékét változtatod."
Papíron.
Valójában - mondjuk - 50 %-os kitöltési tényezőnél 5 Khz frekin 2500-szor kapcsolok 48 Voltot és ugyanennyiszer 0 Voltot a motorra. Az átlag, persze, 24 Volt lesz.
Ez azonban mégsem ugyanaz, mintha folyamatosan 24 Volttal hajtanám meg.Szemléletesebb ha csak 5 %-os a kitöltési tényező. Ebben az esetben a tápfesz (48 V) átlaga (de csak az átlaga!) 2.4 Volt lesz. A motor így is forogni fog, nyomatéka is lesz, legalábbis a kapcsolt állapotában.
Ellenben, ha direktben hajtanám meg a 48 Voltos motort 2.4 Volttal, az valószinűleg el sem indulna, de ha mégis (terhelésfüggő, ugye), nem volna szinte semmi nyomatéka.Még szemléletesebb, ha az 5 Khz-et lecsökkentem az 1 Hz tört részére, mondjuk annyira, hogy óránként egyszer kapcsolok a motorra feszültséget, majd egy óra múlva ugyanannyi ideig nem (50 %). Ebben az esetben már tisztán látszik, hogy bár az átlag itt is 24 Volt, a valóságban lesz egy órám amíg a motor ad le teljesítményt és lesz egy másik, amikor nem fog leadni semmit.
Magyarán: Más lesz a motor jelleggörbéje.
-
robohw
aktív tag
válasz
Gergosz2 #6925 üzenetére
Ha adott egy 48 voltos DC motor, ami pörög háromezret és én azt szeretném, ha csak 300-at pörögne, akkor vagy csökkentem a tápfeszültséget, vagy PWM-et alkalmazok. Ha a tápfesz csökken, akkor a fordulattal a nyomaték is csökkenni fog. PWM esetében azonban nem. Pontosabban, csak elhanyagolható mértékben.
A PWM két előnye, hogy a kivánt fordulatszámot egyszerűen elő lehet állítani, valamint úgy lehet a fordulatszámot csökkenteni, hogy a forgatónyomaték megmarad. -
robohw
aktív tag
válasz
Gergosz2 #6922 üzenetére
Igen, léteznek speciális igényekre kifejlesztett DC (és AC) motorok is, de ezek viszonylag drágák (sőt!), és viszonylag nehezen beszerezhetőek. Én nem ezekről beszéltem, ezért is írtam a "normál" jelzőt.
Emellett, a nagy nyomaték elérhető relatív kis motorteljesítményből is, elvégre ezért van az áttétel vagy (ezért is) a PWM.
A telkemtől nem messze él egy fazon, Ő egy (1) kiloWattos DC motorral szántja, kapálja a földjét.
Kb. 1200-1400 nm-ről van szó, egyébként. -
robohw
aktív tag
Tévedés ne essék, én nem vettem soha ilyen kitet, általában külön-külön vásárolom meg azt ami kell, vagy amire szemet vetek, különösebb előzetes cél nélkül. Bár ha belegondolok, így is van jelenleg kb. annyi "lomom" mint amennyit a nagyobb kit tartalmaz, legalábbis darabszámra.
Motor:
Az a kis motor alkalmas lehet pwm-mel való kisérletezgetéshez, vagy bármi meghajtásához, amit teljesítményben elbír. Neked van ilyen több is, de a legtöbb háztartásnak azért ez nem széria tartozéka.Lassú "normál" DC motor (sajnos) nem létezik. A kellő nyomatékot mindenképpen hajtóművel, áttétellel kell kicsiholni.
Műanyag fogaskerekeket rá lehet erőltetni - esetenként ragasztani - a motor tengelyére, persze ez a megoldás csak kisebb meghajtó erőt igénylő dolgokhoz használható.
Ha a tengelyvég nincs profilosra kiképezve, akkor segíthet egy "nút" beköszörülése. Ez valamelyest növeli a terhelhetőséget. -
robohw
aktív tag
válasz
Janos250 #6906 üzenetére
""Bevált" kit nem nagyon van, mindenkinek más a szempontja."
Egy kezdőnek milyen szempontjai lehetnek?
És ha már az ár.
Amit ajánlasz, az véleményem szerint azért elég sekélyes egy kezdő számára. Ledek villogtatásába hamar bele lehet unni, ha olcsó a készlet, ha nem.
A másik szet viszont - nem azért, mert én ajánlottam, de - tele van minden földi jóval, ráadásul egy DVD is tartozik hozzá, amelyben - gondolom én - vannak - nyilván lepróbált, tesztelt - kész kapcsolások, példakódok, tutorial, netán még fejlesztő rendszer is. Ez önmagában nagyon nagy segítség egy kezdő számára.
A 12 rugó környéki ár pedig abszolút nem sok, pláne ha a dolog azon hozadékára gondolok, hogy mi mindent megépíthet a kisérletező abból a kitből néhány plusz klón UNO vagy NANO megvásárlásával. -
robohw
aktív tag
"Az tok mindegy, mit ir a gyarto, ha az EU-n kivulrol jon a termek, akkor az importor a felelos, aztan o leugyezi a kinaival. Ha te hozod be, akkor te vagy a felelos."
Bocsáss meg őszinteségemért, de:
Szerintem abbahagyhatnád ezeknek a butaságoknak a terjesztését, propagálását. Legalább nézz utána, mielőtt állítasz valamit.Csak azért jegyzem ezt meg, mert már sokadszorra állítasz valami olyasmit nagy önbizalommal, ami teljesen biztos, hogy nem úgy van.
-
robohw
aktív tag
Az új megközelítésû irányelvek hatálya alá tartozó termékek esetében a követelményeknek való megfelelõsséget a terméken elhelyezett CE jelölés jelzi a hatóságok és természetesen minden piaci szereplõ részére.
A CE jelölés
alkalmazása természetesen nem elegendõ a forgalomba hozatalhoz. Fontos, hogy a gyártó a (büntetõjogi felelõsség elismerésével) megfelelõség nyilatkozat aláírásával igazolja, hogy a termék megfelel a vonatkozó irányelveknek. Bizonyítékként szabályozni kell a folyamatokat, amelyben csapatunk a xxx Kft. segítsége kérhetõ, a folyamatok azaz a jó gyártási gyakorlat rögzítésével el készíteni a mûszaki dokumentációt (termék, gyártó azonosítása, gyártási és a mellékfolyamatok szabályozása, termék mûszaki leírása, tervrajzok, vizsgálati jegyzõkönyvek, telepítési útmutató, felhasználási utasítások), mely alátámasztja, hogy a termék megfelel a követelményeknek. Ezt természetesen be kell mutatni a piacfelügyelet számára.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Energiaital topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Androidos fejegységek
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 7700X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Apple Watch ultra 2 49mm Natur Titanium, Új, 1 év Apple garanciával
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP Zbook 14 laptop (14FHD/I7-G5/8GB/128SSD/MagyarVilágítós)
- Jó áron ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 Laptop! / i5-1245U 16GB 256GB
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest