Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Aryes

nagyúr

válasz Aryes #10540 üzenetére

IR-kommunikáció témakörben előre léptem egyet. Átírtam az esp software serial lib-et, tettem bele paritás vizsgálatot és pwm modulációt, hogy 38kHz-es ir receivert tudjak használni.
    A helyzet a következő: az analogWrite túl szép volt, hogy igaz legyen, valamiért használhatatlan, gondolom inkább hangfrekvenciára lett tervezve. Ezért kénytelen voltam a jó öreg "bit-bang" módszerrel (ha valaki tudja, hogy mondják ezt magyarul, megköszönöm, ha megírja :DDD ) csinálni, elég durva, de működik.
    Ezután egészen váratlan dologgal szembesültem: egyrészt túl jó az adatátvitel hatótávolsága (10mA árammal 2m-ről simán tudok adatot küldeni), másrészt a távolsággal csökken az átviteli sebesség.
    Sem a duty cycle, se a hordozó frekvencia durva elállítása nincs különösebb hatással a vételre, 5%-os kitöltés és 20kHz esetén sem csökken drasztikusan a hatósugár, létezik, hogy ezekben a kis vevőkben automatikus gain szabályozás van? :Y Viszont az átviteli sebesség csökken, zavarérzékeny lesz a kapcsolat, és nem eltűnik az adat, hanem kicserélődik garbage-ra... És sajnos 1200baud-nál gyorsabban nem igazán működik. Az eredeti terv 4800baud lett volna, de ennél a sebességnél egy másik rejtélyes dolog történik: túl érzékeny lesz a vevő! :W Ha túl közel viszem az adót, megszűnik az adatforgalom és szemét jön csak helyette.

• Janos250

őstag

válasz Aryes #10540 üzenetére

"Jól gondolom, hogy ez úgy fog működni, ahogy én szeretném"
    Nem tudom, én a software serialt nagyon régen használtam, csak a hardware-t használom.
    "analogWriteFreq"
    Soha nem használtam.
    "Annyi minden alkatrész van már itthon, amit megvettem az évek során, de még nem használtam fel,"
    Na, ez ismerős. :)

Új hozzászólás Aktív témák