- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One mobilszolgáltatások
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
csubuka #15394 üzenetére
Van egy ESP8266-om, pontosan amit linkeltél, tökéletesen műxik. Áll, nem tudok vele mit csinálni. Szívesen eladom Neked apróért, nem ezen fogunk összeveszni, nekem (sajnos vagy sem), wifi nélküli klasszik, Leonardo tudású Arduino bőven elég a projektjeimhez. Ez kipróbáltan jó, WiFi-n keresztül már kapcsolgattam ki 1-1 endpoint-ot létrehozva rajta Node.JS-el, http-n keresztül böngészőből relét.
(Nekem ez is nagy szó volt akkor még)
Szóval privi, ha érdekel.
Vagy bárki, akit szintén.
Bocs, nem reklám meg semmi izé, csak tényleg, látom Neked kellene, ha 1 elég, akkor szívesen megválok tőle, nem kell a wifi. -
Janos250
őstag
válasz
csubuka #15391 üzenetére
Például ki lehet használni azt, hogy a kilépett angolok lehúzzák az Eu-t. A rajtuk keresztül jött cuccok a gyakorlatban tehermentesen érnek ide. Vagy, ha több darabot rendel az ember, sok helyen nem változik a szállítás.
Pl.:
https://www.aliexpress.com/item/4001340660273.html
5db. rendelése, és"Shipping: US $1.79via China Post Registered Air Mail
Estimated Delivery: 20-31 days"esetén a teljes költség US $25.19, vagyis 1500 Ft/darab ár lesz a végeredmény.
Egyébként még annyit, hogy ha valaki kész, már legyártott panelhez akarja, akkor mindig ellenőrizni kell a lábkiosztás, mert főként az USB csati közelében vannak variációk.A jelenlegi árak mellett tényleg csak akkor éri meg ESP8266-ot venni, ha kész panelba kell, mert ha pillanatnyilag nem használja is ki az ember az ESP32 adta plusz lehetőségeket (nagyobb sebesség, valódi 2 mag, sok GPIO, sok periféria hardver kezelése) a jövőben az még jól jöhet, és nem kér kenyeret, ha ott van, akkor se, ha most még nem használjuk ki.
-
Janos250
őstag
válasz
csubuka #15387 üzenetére
Valóban 4 $ (1200 Ft) körüli árra mentek le az ESP32 lapok árai, ha a hosszú szállítási idővel rendeled. Viszont akkor belecsúszol a vámolási balhéba. Ezért jelenleg - szerintem - érdemes inkább 1800-2000 Ft-ot adni érte, ha még a VÁM mizéria előtt ideér.
Igen, az ESP12 az ESP8266. -
-
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9743 üzenetére
Sorry, ezt jól benéztem, összekevertem adatfalo viráglocsolós projektjével! Ott lenne elég egy ilyen eszköz a feladatütemezőjével minimális kiegészítéssel! Neked csak akkor, ha még lehet találni neten valami olyan szolgáltatást amivel "ingyen" lehet küldeni SMS-eket...
-
fecske13
tag
válasz
csubuka #9739 üzenetére
"Arra gondoltam, hogy a risztónak alapból van-e olyan kimenete, ami esetleg egy szimpla relé és a riasztás pillanatnyi állapotától függ az állapota."
Erre írtam legutóbb, hogy van olyan kimenete. Felprogramozod a sziréna állapotára, ráteszel egy optocsatolót és már meg is van az esemény detektálása.
Egy SIM800 vagy SIM900 modul mindent tud amire szükséged van. Ott a program megírása az igazi kihívás, mivel biztonsági rendszerről van szó, aminek nem illik hibázni.
De kaphatók kész modulok is, amiket csak össze kell kötni a riasztóddal.
Nem néztem végig, de elég sokfélét találsz pl. itt [link] -
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9739 üzenetére
Az említett modulok mind tudják a hanghívást, sms fogadást és küldést, a többi csak extra ezen felül a jövőre nézve!
Nekem egy MR3220 V1 a routerem (egyelőre, bár egy Xiaomi MIR3G már be van tárazva hogy leváltsa), és nálam is extroot-al pendrive adja a tárhelybővítést. A szépséghiba, hogy a mai openwrt már túl kövér, a 4MB-ba épp csak cipőskanállal fér bele és már nincsen hely az USB támogatás utólagos telepítéséhez, de szerencsére ImageBuilder-el előre belerakva még éppen elvan minden ami kell az extroot-hoz...
De ha van net a router alatt és csak ezt a vezérlést végzi, akkor erre sincsen szükség! Minimál rendszerrel bebootol, GPIO lába van elég (IO kártya se kell), egyszerűen crontab-ba beütemezhető hogy kapcsolgassa a GPIO lábait és kész!
-
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9724 üzenetére
Szimpla SMS küldésre teljesen alkalmas egy régi telefon - de itt tényleg a régiekről, a nem színes kijelzős őscuccokról beszélünk. Ezeknek az alaplapján / alsó csatlakozóján általában TTL/LVTTL sorosportot lehet elérni, és AT parancsokkal utasítani. A szépséghibájuk hogy SMS küldés / hívás indításon kívül nem igazán lehet továbblépni velük! Egyébként a komplett ipari / riasztó kiegészítő modulokkal is ez a baj: van pár ki/bemeneti lába, pár eseményt le tud kezelni, SMS-t küld és esetleg fogad, de okosabb funkciókra a jövőben képtelen, nem fejleszthető...
Az olyan modulok mint a SIM900, M590E, AiThinker A6/A7 stb modulok általában ennél sokkal többet tudnak: natív parancsok FTP, TCP, UDP, HTTP stb kezelésre, tehát sokkal összetettebb feladatok is könnyedén levezényelhetők vele. Sőt, pl a SIM5320E olyan okos, hogy ő maga ki tudja váltani a mikrokontrollert mert LUA nyelven írt programot lehet rá tölteni és automatikusan futtatni, ami eléri az összes funkcióját és perifériáját! Sajnos picit drága és a tokozása se túl praktikus, sajnálom hogy valami egyszerűbb kisebb olcsóbb verzióban nem készítették el ugyanezt...
Az OpenWrt kérdéshez leírhatnád hogy mid van - gyártó, típus, alverzió - hátha nem olyan nehéz feladat az... Az OpenWrt-s közösség is hasonló építő jellegű szerintem mint ez, szóval hátha. Ráadásul ha USB-s akkor mehet rá akár mobilmodem is, ha nem mindig jön a WAN felől net...
Annyira elhanyagolható áram folyhat a riasztó és a szirénája között, hogy szerintem azt aligha tudod megbízhatóan érzékelni az ACS712-vel! Ráadásul deaktiválni se tudod sehogy távolról az akkus szirénát hiszen annak pont az a lényege hogy szabotázs / vezetékszakadás esetén is megszólaljon! De a vezérlő szálra rá lehet párhuzamosan csatlakozni...
1-3-5e-ért komplett modulokat lehet kapni - olcsóbban még igényel némi kiegészítést, drágábban csak rádugod a tápot vagy rádugod a shieldet az arduino-ra, rácsatlakozol sorosporttal és kérdezgethetsz is tőle egyből AT parancsokkal. Fontos, hogy sok típus nem igazán tolerálja a klasszikus UNO/NANO/MEGA stb 5V I/O feszültségét, ézért vagy felezett órajelű 3.3V-os típust kell keresni ezekből, vagy egyből olyannal indulni ami megfelel az elvárásoknak: Due, STM32, ESP család, stb stb. A shieldek általában lekezelik a jelszintillesztés kérdését...
-
Janos250
őstag
válasz
csubuka #9724 üzenetére
"Amúgy egy régi telefont nem lehet GSM modulnak használni?"
De, lehet egyrészét. A régi Siemens telefonok jók voltak erre, én is használtam, még Microchip PIC-kel.
Manapság háromezer Ft környékén árulják a használt régieket, éppen ilyen céllal.
Viszont annyiért már egy mostani okosabb GSM modul is kapható, ami arduinóval simán megy.
https://www.banggood.com/SIM900A-Smart-Electronics-GPRS-A6-Module-Wireless-Extension-Module-GSM-GPRS-Board-p-1111193.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
"én még mondjuk anno ilyen 30-40 ezres árat kaptam a GSM modulra, azóta azért ezek eszerint korrektebbek lettek"
Ennél olcsóbban már kész, komplett GSM riasztót lehet kapni. EDM szállítással rendelve Eu-ban adják fel a postára, így nincs rajta semmi extra költség:
https://www.banggood.com/DY-GSM30A-Wireless-LCD-GSM-Intelligent-Home-Security-Burglar-Voice-Protect-House-Alarm-p-1090342.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN
"A szirénát nem olyan egyszerű elnémítani távolról"
Vagy sonoff a sziréna áramkörébe, ha van WiFi, ha nincs, akkor meg az úgyis ott lévő GSM modul+arduino kezelheti az áramkörébe rakott relét.
"akkor még a szirénaházban is mókolni kéne"
Igen, de ha kibontod, látod, hogy nem éppen bonyolult.
"ami vagy megszakad vagy összezár attól függetlenül, hogy riasztási állapot van-e"
Ezt a relét a szirénával párhuzamosan is bekötheted. Ha szól a sziréna, zár a relé. -
fecske13
tag
válasz
csubuka #9714 üzenetére
A riasztódnak van programozható kimenete, arra felprogramozhatod akár a sziréna állapotát is és azzal indíthatod az SMS küldést.
Az olcsóbb GSM modulok is jók lehetnek a célra, persze az Arduinonak kell foglalkozni az állapotukkal is, ahogy ezt a drágább modulokban is megoldják. -
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9714 üzenetére
Neked nem hiszem hogy szükséged volna ilyesmire, max valami arduino "kompatibilis" GSM/GRPS modul elég, nem atomreaktort akarsz kapcsolgatni róla
Egyébként kell a mobilnet egyáltalán? Wifin nem lehet csatlakozni az otthoni hálózatra? Mert akkor egy ESP8266/ESP32 is elég lehet, vagy ha valami OpenWrt-képes routered van akár azzal is levezényelhető a feladat! Sőt, akár egy ESP8266 alapú SonOff kapcsolós hálózati aljzattal, okostelefonos app-al magad is vezényelheted távolról a dolgot... Persze abból kimarad akkor az alkotás öröme, de kevesebb a szívás is
(#9715) Teasüti
Ezek millis-el mért szintidők egyes feladatsorok végrehajtása során, tehát minél kisebb annál gyorsabb volt és ezredmásodpercben értendők. Az overall összehasonlítás emiatt nem igazán helytálló, inkább a részeredményeket érdemes összevetni az alapján, hogy a projektedben leginkább milyen feladatok várhatóak!
-
tibi-d
tag
válasz
csubuka #9714 üzenetére
Szia!
A gyári GSM modul egy önálló mobiltelefonnak tekinthető, saját vezérlőszoftverrel, ami PC-vel paraméterezhető. Az indító bemenetre (12V toleráns) adott jellel küldhető SMS. Egyes tipusoknak kimenete is van, ami ráhívással, SMS-el vezérelhető. A legolcsóbb 13-15eFt-tól indul, de 50-60eFt is lehet a vége. Nekem 8 bemenet, 8 kimenet van a panelen. Ez kb. 25-30eFt-ba kerül, mert biztonsági rendszerekhez készült megbízható kivitelű. Az Arduinóhoz gyártott 3-5eFt panelek üzembiztonsága nem ismert, ezért az autómat nem merném rábízni. A teszt konfigurációt a garázson tesztelem. Ha több hónapon keresztűl stabilan működik, talán akkor megpróbálom beépíteni az autóba. Mivel a rendszer folyamatos "stand by" üzemmódban működik, csak napi használatú autóba érdemes beépíteni, a relatíve magas fogyasztás miatt. -
tibi-d
tag
válasz
csubuka #9687 üzenetére
Az én projektem úgy fog kinézni, hogy a riasztó része lesz egy Nano (ki akarom hagyni a kezelő egységet), és a GSM modul egy gyári kivitel. A DSC riasztókat a tudásukhoz képest drágának találom, ezért hanyagoltam a megismerésüket. Nálam a SATEL vált be. Relatíve olcsó, laptopról könnyen programozható, és még nem volt vele problémám. A DSC is, mint minden riasztó 12V jelszinttel dolgozik, és rend szerint a test az aktív jelszintje. Ha Arduino-ra kell jelet küldeni, mindenképpen jelszint illesztés szükséges ( opto, relé, feszosztó, stb).
-
Janos250
őstag
válasz
csubuka #9687 üzenetére
A DSC mozgásérzékelőkben gyakorlatilag egy relé, és egy kapcsoló (szabotás) van, de többféleképpen is be lehet kötni rá az ellenállásokat.
Ha csak simán bekötik, akkor van jel/nincs jel, ha EOL, DEOL, akkor fesz szintet kell mérni. Én független DSC mozgásérzékelővel próbáltam az SMS küldést, simán ment. Persze nem EOL, DEOL módra kötöttem be, hanem csak reléként. -
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9687 üzenetére
Pontosan nem ismerem ezeket a rendszereket, de úgy tudom hogy az ilyen szirénáknak saját akkumulátora van szabotázs esetére - ezért feltételezem hogy a felhúzott láb az alap állapota, valószínűleg 12V és ez megy le földre amikor sípolnia kell - így ha elvágják a vezetékét akkor is megszólal... Mindenesetre ha egy multiméterrel rámérsz és beizzítasz egy riasztást akkor látni fogod hogy mi történik rajta és hány V mellett. 12-t nem köthetsz közvetlenül az arduino-ba, de egy optocsatolón/feszosztón keresztül megoldható.
Esetleg ha a készülékházon / kezelőfelületén van egy visszajelző led ami riasztáskor felgyullad akkor arra is rá lehetne csatlakozni a sziréna helyett! Ha van ilyen, akkor valószínűleg a LED egyik lába a belső 3.3/5V tápon van és a vezérlő a másik lábát földre húzva kapcsolgatja. Ezt akár közvetlenül is be lehet drótozni egy arduino-ba!
Az sms küldés gyerekjáték kategória csak célszerű olyan modemet választani amihez akadnak kezelő library-k - ott alap az sms példaprogram amiből kiindulhatsz...
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #7232 üzenetére
Nem tudom melyik tranyó jó, régen játszottam ilyenekkel, szerintem bármelyik. De talán a kisebbek és nagyobb bétájúak jobbak.
A kúpos részt le lehet reszelni és polírozni a fotodiódáról és a lencsével meg lehet állapítani a szükséges távolságot, amikor éppen a chipre esik a fókusz. De ezt úgy kell csinálni, hogy a teszteléshez használt fényforrás pont olyan távolságra legyen, mint amilyenre a felhasználáskor lesz. És nyilván jó rövid gyújtótávolságú lencse kell, hogy ne kelljen messzire vinni a ledtől. -
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #7230 üzenetére
Lehet, hogy kellene valami lencse, ami leképezi a ledet a fotodiódára, persze árnyékolni is kell, hogy minél kevesebb legyen a fényszennyezés a hasznos jelhez képest. Egy 10 mm átmérőjű lencsének a felülete többszöröse egy 5 mm-es fotodiódáénak. Aztán a dióda kiképzése sem mindegy, ha olyan mint egy led félgömbbel a végén, akkor a fene tudja hogy megy ott a fény. Legjobb lenne a klasszikus csóró megoldás régről, fémházas tranzisztor leköszörült tetővel, és a chipre vetíteni a led képét.
Ha hozzáférsz a ledhez, akkor össze kell érinteni a ledet a szenzorral és fekete szigszalaggal körbevonni. Aztán jöhet az analóg erősítés, egész kis jelből is lehet szép tiszta 5 V-os négyszöget csinálni pozitív visszacsatolásos műveleti erősítővel, azt meg imádja az arduino. -
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #7228 üzenetére
úgylátszik a fotodióda nem elég érzékeny hozzá, akkor lehet meg kéne próbálni egy fototranzisztorral is - az optocsatolókban is ez van, ami lényegében véve az amit szeretnél: egy led rávilágít egy fototranzisztorra és ez adja a galvanikus leválasztást...
milyen hosszú felvillanásokat kellene érzékelni? pontosan még nem sikerült értelmeznem a sok adatot a lux érzékelő doksijában, de mintha akár hosszú tizedmásodpercekig is eltarthat egy egy konverzió, ami meg már lehet túl sok adott esetben...
-
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #7219 üzenetére
Ha loggolhatóan kell, akkor a fenti RS485-re köthető, ha elég csak a kijelzőn számlálás akkor teljesítménytől függően 10-20$ körüli megoldások is vannak. Aktív energiafelhasználást számol, kapcsüzemű tápegység/motor/stb is ráköthető, nem csak fűtőtest, lámpa...
Kevésbé pontos loggolás az olcsóbbak pulse kimenetével is megoldható
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #7094 üzenetére
Kész modult nem tudok, építeni lehet a MOC3041 nullátmenet kapcsolós és valamelyik másik MOC a nem nullátmenetessel, kell még egy triak, és befelé egy optocsatoló a nullátmenet érzékeléséhez, ha a nem nullátmenetessel akarod vezérelni a triakot. Ventilátorhoz valószínűleg jobb a nem nullátmenetes vezérlés.
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #7012 üzenetére
Valami jó kis szervomotor, ami tekergeti a potmétert, meg körbe valami szenzor, hogy mindig tudd a potméter állását.
Tudni kellene, hogy a potméteres áramkör mi is, fázishasító, pwm, frekiváltó vagy mi. Aztán hogy milyen jel van a potméteren, és utána lehetne törpölni, hogy mi lenne a megoldás. -
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #7010 üzenetére
Kapcsrajz tervező programtól függően van ahol rejtett módon van bekötve a vonatkozó táp ágra - látni nem látod alapból - vagy a 2-4 opamp-ot tartalmazó toknál csak az elsőn van ábrázolva, vagy külön mozgatható elemként pl... Természetesen a gyakorlatban mindig kell neki tápot adni...
Ha single supply / rail-to-rail típussal építed akkor tökéletes lesz, pl MCP6H01-2-4. Ha 3.3-5V-ból akarsz 10-12-t akkor 1 opamp fokozat is tökéletes, ha 10-20x faktornál nagyobb erősítésre van szükség akkor már több lépcsőt szoktak használni.
Vagy egy jóval egyszerűbb verzió - talán kevésbé precíz, picit nagyobb a torzítása de ez leginkább csak műszerrel mutatható ki, még primitív audio célra is jó lehet: PWM analóggá filterezése, kiegészítve egy félvezetővel ami a nagyobb tápfeszt kapcsolja...
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #7008 üzenetére
Rail to rail az ic, ha táptól tápig tudja a kimenetét mozgatni. Tehát pl. 12 V-os táppal 0-tól 12 V-ig.
Ha nem ilyen, akkor maradék feszültségek miatt a kimenet nem éri el az alsó és/vagy a fölső határt. Ilyenkor a megkívánt fölsőnél nagyobb, és az alsónál kisebb tápot kell adni neki, pl. 20 V-ot, de úgy, hogy a föld alatt legyen a negatív oldal pl. -5 V, és 15 V-on a pozitív. Ekkor a 0-tól 12-ig menni fog neki a kimenetén. -
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #7003 üzenetére
Nem tudom van-e ilyen szintáttevő áramkör, de 3 ellenállás és két tranzisztor, ha mégis megcsinálnád akkor lerajzolom. Bemeneti oldalon meg sokkal könnyebb az analóg feszültséget lemérni, mint pwm kitöltési tényezőt, szóval ha van analóg jel, akkor azt mérd meg az egyik a/d lábon.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #7002 üzenetére
Az elején tesztüzemben amúgy egy sima DS18B20 hőmérséklet szenzor alapján akarom változtatni a fordulatot, azt könnyen tudom ellenőrizni a való életben akár kézbe vétellel.
Ámde amin agyaltam, hogy ez a 0-10V PWM vagy analóg kimenet szabályzásra elég gyakori. Ventik meg LED akármiknek is ilyen kell. Nincsen erre egy már kész panel, ami rámegy az Arduino 5V PWM kimenetére vagy az ESP3.3V-os PWM kimenetére és az alapján előállítja a kimenő jelet a kívánt 0-10V sávban?
*Nem abszolút célom elmerülni az elektronika részében, bár kétségkívül érdekes ez és hasznos. De limitál az idő és a fontos a működő rendszer és a sikerélmény lenne
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #6997 üzenetére
Ha nem akarsz külső áramköröket forrasztani, akkor a co2 szenzor pwm frekijétől függően akár meg is tudod mérni az arduinoval az arányt. Ha mondjuk 1 kHz környékén van, akkor szerintem jó eséllyel mérhető. Esetleg szintillesztést kell csinálni, hogy 0-5 V tartományba essen a feszültség.
Kifelé az 5 V-os pwm-ből kell 10 V-osat csinálni, ide is kell azért pár alkatrész, táp. -
válasz
csubuka #6997 üzenetére
Ugyan nem válasz az eredeti kérdésedre, de mi lenne, ha CO2 érzékelő helyett mozgásérzékelővel kapcsolnád be a ventit, ha bejön valaki? Ez is lehet arduino feladat, mert pl nem kellene az első mozgásra kapcsolni, ha pl csak átmegy valaki a tárgyalón.
A CO2 szenzoros megoldással az a baj, hogy nem életszerű, nem cél ugyanis jelen esetben, hogy pontos CO2 szint legyen tartva a teremben: a cél inkább az, hogy ne legyen bent CO2, ha emberek vannak bent.A pwm vezérlés is szerepet kaphat.
-
gyapo11
őstag
válasz
csubuka #6990 üzenetére
Az aeduino nem nagyon ad ki analóg feszültséget. Vagy a pwm-et kell r-c taggal szűrni, vagy külső ic-kkel pl. shift regiszterrel kilépteted a byte-ot, és dac-ot használsz az analóg jel előállítására. Ez lehet ic, de akár egy ellenállás létra is. Jó öreg covox-szal is így hallgattuk régen a modokat.
Lehet, hogy 8 bit is elég, ha nem akkor két ic sorba és lesz 16 bit 65536 analóg szinttel. De ventire szerintem elég a 256 szint 8 bittel. -
Vladi
nagyúr
válasz
csubuka #6990 üzenetére
Elvileg erre vannak az optoizolátorok. Nem?
De mihez kell amúgy fix co2 szint? Borospince?
Amit én tapasztaltam ezekről a projektekrő eddig:
Sok múlik azon, hogy mennyi tudásod időd és pénzed van. Ha sok a lóvé, akkor elmész egy szakemberhez/céghez és megcsinálják neked. Sokért.Vagy nekilátsz megcsinálni magad. De akkor vagy sokat kell tudnod, vagy sokat kell tanulnod. Aztán a végén árban ott leszel, mintha mással csináltatnád, de legalább tanultál sokat.
Najó nem biztos. Lehet, 1/3 annyiból kijönne.
-
Janos250
őstag
válasz
csubuka #6220 üzenetére
Az Arduino két dolog:
Elsődlegesen egy programozási szabályrendszer C++ -on belül, halom kész osztállyal, aminek minden Arduino lapra meg kell lenni.
Továbbá lapok, amik - akár - Arduino rendszerben is programozhatóak, mert ki vannak dolgozva rájuk az Arduino rendszerben szokásos dolgok. Pl., hogy pinmode-nak kell nevezni ami megadja, melyik pin mire lesz használva, előre példányosítva van egy serial nevű UART, stb.
Az eredeti olasz gyártó aki ezt kidolgozta, csinált pár lapot, elsődlegesen az UNO-t, majd megát. stb. Ezek ma is kapható, de drága lapok.
Látván ennek a rendszernek az előnyét, több gyártó is elkezdett olyan lapot gyártani, ami jól illeszkedik ebbe a rendszerbe. Nem csupán az eredeti Atmel proc. típusokkal, hanem másokkal is. Még az Intel is beszállt a buliba, de ő nemrégiben ki is szállt, látta, hogy számára ez a vonat már elment. Jó lapokat gyártanak pl. STM csipekkel, meg ESP WiFis csipekkel. Persze az eredeti Atmel csipes klónok is jók, csak azok a csipek már kissé öregecskék. Ezek mind passzolnak az Arduino vonalba. Így ki lehet használni azt az előnyt, hogy ha egy Arduino lapra írtál már programot, nem kell egy másik lapon ismét azt bogarászni, hogy mit hogyan is kell csinálni. Tehát hasonlóan járt ez a rendszer, mint a linux annak idején. -
válasz
csubuka #6230 üzenetére
Inkább ágyúval verébre kategória, természetesen meg lehet csinálni, és szerintem nem is lenne kevésbé üzembiztos, mint az arduino, ez persze a rátöltött oprendszertől is függ. De akkor lenne értelme, ha más feladatot is adnál a hardvernek, hogy ne unatkozzon szegény a villanyóraszekrényben!
Pl köss rá webkamerát, vagy hasonló.
-
válasz
csubuka #6226 üzenetére
Nem akarok nagy hülyeséget mondani, de az arduino a maga idejében kb. akkora újítás volt, mint az iphone a gombos telefonok közt. Most utánakerestem, 2005-ben léptek piacra, és ugye tudjuk, hogy 12 év a számítástechnikában mekkora idő. Azt pontosan nem találom, hogy mondjuk az uno-t mikor kezdték gyártani, de az esp-vel összehasonlítani olyan, mintha az első szériás Iphone-t mondjuk a Samsung S7-tel hasonlítanád össze.
-
Janos250
őstag
válasz
csubuka #6214 üzenetére
Verzió 1.:
veszünk mindenféle kiegészítőket az Arduinohoz.
Verzió 2.:
Eleve olyan lapot veszünk, amin sok minden rajta van, akkor olcsóbban és kényelmesebben megússzuk. Szenzorok persze akkor is kellenek.Én a netre csatlakozás során a WiFi híve vagyok, mert nincs kábeles csatlakozás, nem lehet tönkretenni semmit.
Ha megnézed neten, hogy mi mindent tud pl. ez a lap 2300 Ft-ért elcsodálkozol. Nem fake, nekem legalábbis beküldték, a napokban érkezett meg.
WIFI & Bluetooth WEMOS Lolin32 V1.0.0 Card Based ESP-32 ESP-WROOM-32 4 MB FlashWifi, BT, 240 MHz dual core, 520 KB SRAM, 448 KByte ROM, 4 MB Flash, Ultra-low noise analog amplifier, Hall sensor, 10x capacitive touch interfaces, 34x GPIO, 3 x UARTs, 3 x SPI, 2 x I2S, 12 x ADC input channels, 2 x DAC, 2 x I2C
PWM, SDIO.Vagy ez a korábbi konstrukció 1800-ért:
NodeMCU-32S ESP32S NodeMCU32S ESP32 WiFi Bluetooth Development Board Dual-CoreA DOIT ESP32 lapja is jó, most éppen azt használom.
Persze kisebb tudással, de az ESP8266 lapok is igen jók. Pl. Wemos ESP8266 d1, Wemos d1 ESP8266 R2, Wemons ESP8266 mini.
Meg ez se rossz:
NodeMcu Lua ESP8266 CH340G ESP-12E Wireless WIFI Internet Development BoardEzen meg 32 M van:
NodeMCU V3 Lua WIFI module integration of ESP8266 + extra memory 32M flash, USB-serial CH340GAz interneten szinte minden program az "UNO-ra van írva", de ez csak megszokás, hogy mindent azon (is) szokás kipróbálni internetre rakás előtt. Pont az a jó, hogy ami UNO-n megy, az a többin is.
Nagyon jók még az STM32 ARM lapok is.Én szoktam ajánlani ezt:
http://www.ebay.com/itm/USB-saleae-Logic-Analyzer-Device-Set-USB-Cable-24MHz-8CH-24MHz-MCU-ARM-FPGA/141694353386?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
mert ez tényleg működik.meg ezt:
http://www.ebay.com/itm/MAX7219-LED-Dot-matrix-8-Digit-Digital-Display-Control-Module-for-Arduino/172472962960?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
vagy ezt:
http://www.ebay.com/itm/8-Tasten-Ziffern-Digital-LED-8-Bit-TM1638-Display-Module-f%C3%BCr-AVR-Arduino/172471641665?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649Persze stabil, lehetőleg változttható táp is kell, és néhány sensor se árt.
-
válasz
csubuka #6214 üzenetére
Ha hálózatra küldés lenne a cél, egy ESP-nek valahol szerepelnie kéne a képletben, ami wifi-n keresztül a netre tudná küldeni az adatokat. Akár az arduino lapra kötve, akár csak magában, pl wemos d1 vagy d1 mini személyében, mivel kevés kimenetre van szükséged, ami azon van is pont elég lenne.
A villanyóra pontosan milyen kimeneten, milyen adatokat küld?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gyúrósok ide!
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- bambano: Bambanő háza tája
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 7700X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Apple Watch ultra 2 49mm Natur Titanium, Új, 1 év Apple garanciával
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP Zbook 14 laptop (14FHD/I7-G5/8GB/128SSD/MagyarVilágítós)
- Jó áron ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 Laptop! / i5-1245U 16GB 256GB
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged