- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Fotók, videók mobillal
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mumee
őstag
válasz
Hublot #26679 üzenetére
Ohh istenem, miért kell minden istenb3rmának ezt elmagyarázni...
Már bocs, de vissza/utánaolvasni nyista, saját linkelt videót értelmezni nyista.Menj tegyél magadba egy üveg Unicum-ot és menj vissza aludni.
TLDR : Minél jobban terhelsz, minél több magot/szálat, annál jobban visszaveszi a feszültséget gyárilag, akár PBO akár nem.
1T 1,5V is lehet, míg allcore akár 1,2V-ig is visszaveheti. -
MPowerPH
félisten
válasz
Hublot #26664 üzenetére
Ertem. A cuccaimhoz en nem igy allok hozza, tojok ra, ha valami tortenik, azert van a garancia. Egyebkent volt mar ra pelda, hogy degradalt? Mondjuk az 1.5V meg a kiforrt, elegge masszis 14nm -nek is sok lenne tartos hasznalat alatt. Sot, az 1.4V is. Azert 7nm ez nem semmi az AMD -tol.
Singlet csak azert kerdeztem, mert lattam itt nar 540 koruli egyszalas pontokat is. -
R3laX
addikt
válasz
Hublot #26673 üzenetére
Aha, hm
és látom vízzel.
(#26672) CJ4567:
Ja sima 3600-nál simán nyerő ez így.
Nekem ezt ilyen 1.4V körül adta 4400-on LSD. kép lent, mikor még megvettem a procit, de tesztelgettem és a végén maradtam PBO EDC1-en. Túl sok fesszel tudná nekem a 4.4-et. Quake Champions-ben(amibe manapság már egyre kevesebbet tolok bele) ugyanannyi FPS-t dobott így, mint 4.4-en. 4.3-on, amit olyan 1.3V-tal megy meg már lassabb. -
R3laX
addikt
-
MPowerPH
félisten
válasz
Hublot #26645 üzenetére
Bar annyira nem vagyok otthon meg Ryzen tuningban, de van olyan opcio is, amikor 1-2 magra nagyobb a boost, ezzel kicsit megtolva a single core erteket, cserebe persze all core gyengebb lesz, de minimalisan. Csak mert mintha lattam volna 4600MHz koruli frekit is 1-2 magon, igaz az lehet 3950X volt. Ugye itt Nalad csupan 50MHz a difi.
-
válasz
Hublot #24380 üzenetére
most is azt hasznalom :)
De jart nalam 4.4 1.25el is. No meg 3900X az elsok kozul, ami 4.2 allcoret nem igazan tud, de volt olyan 3800x a kezem kozott, ami 4.3at szinten nem tudott ertelmes fesszel.
Morgyi : az rdna2 nem kicsit mas lesz, mint az 1 volt... Ugye az mar gen2 7nm... Varjuk meg a vermeert... Senki nem tud rola semmit, ami gyanus :)
-
válasz
Hublot #23931 üzenetére
Sajnos adott volt egy 650-es keret, el kellett volna spórolni a házból, tápból, SSD-kből 30eFt-ot, és csak aio-ja lett volna, ami max 5 fokkal lett volna jobb, így maradt ez...
A ház amúgy egy MB511 ARGB lett, mert az tetszik neki...
chopin42 : Eredeti terve tudod mi lett volna? Le se merem írni.... VR-re kell a cucc...
( H370-9900K, tovább is lenne, de hadd ne mondjam, ez már annyira kiégetett)
-
válasz
Hublot #23625 üzenetére
Ezek nagyon jó eredmények!
Én most a Patriot 4400C19-el játszadozom. Egyelőre a 3600CL14-es SAFE beállítás megy csak stabilan:
Karhu:
Így majd 5 óra után meguntam. 1,45V-al etettem a RAM-ot, mert az ajánlott 1,35-öt kevésnek éreztem. Talán 1,4V-ra le tudom vinni, de inkább feljebb nézek.Reménykedtem, hogy jó darabot fogtam ki, de ehhez sosem volt szerencsém... A DRAM calculator-ban Manual bin-re dobott 3600CL14 FAST és 3666CL14 SAFE már elhasal negyed órán belül TestMem5-nél. Most megnézem A0/Bad bin miket dob majd...
RECSKA
Májusban írtad (most persze nem találom a kommentet...), hogy ezzel a RAM-mal 3800CL16-nak is mennie kellene. Nálam a vezérlő 1866MHz-et bír, szóval egy 3733CL15 vagy CL16-ot kipróbálnék.
Van értelme egyes értékekkel variálni ha nem boot-ol egy adott beállítással a gép? Vagy csak a Ryzen DRAM calc-ban játsszak a PCB revíziókkal amíg jót nem dob?
Köszi! -
jeni
félisten
válasz
Hublot #23289 üzenetére
B-Die Finder
HX436C17PB3K2/32
ez alapján nem B-Die
hanem Hynix
[link] -
ffodi
veterán
válasz
Hublot #23253 üzenetére
A 3733 (1866) MHz a legtöbb esetben szokott működni szinkronban, a 3800 (1900) MHz már neccesebb, ez legtöbbször csak a kevesebb maggal rendelkező példányok esetében működőképes. Mellé természetesen a lehető legszűkebb időzítések, legalább CL16 1T. Legjobb, ha minden időzítést (sub-timing-okat is) beállítasz, de a TRC-t és TRFC-t mindenképp tekergesd be a lehető legalacsonyabbra. Aszinkron beállításnak akkor lehet értelme, ha legalább 4400-4600 MHz-es RAM-od van, valami alacsonyabb időzítéssel. Nem tudom most milyen RAM-jaid vannak, de a Zen2 kedvence a Samsung B-DIE.
-
ffodi
veterán
válasz
Hublot #23251 üzenetére
Ha mindhárom (FCLK, UCLK, MEMCLK) ugyan azon az órajelen ketyeg, akkor nincs "clock domain crossing", ez a hardver számára a legoptimálisabb állapot, így tudod fajlagosan a legjobb (memória)teljesítményt és legalacsonyabb késleltetést elérni. Egy adott órajel felett (tipikusan FCLK = UCLK = MEMCLK = 1866...1900 MHz) már nem képes a rendszer (Zen2) a szinkron működésre, így ha az említett értékre, vagy fölé emeled az órajeleket, akkor nem bootol a gép szinkron (1:1) üzemmódban, csak aszinkronban (1:2, ahol FCLK és UCLK a MEMCLK fele lesz), sőt általában ezen órajel körül automatikusan át is vált aszinkronra. A memória írási/olvasási sebességet tudod kompenzálni magasabb órajellel, a késleltetést viszont nagyon nehéz behozni (beállítástól függően 5-10 ns). Emlékeim szerint a korábbi Zen-eknél fix 1:1:1 volt az arány.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Hublot #23228 üzenetére
Kezd 1.4-gyel, lehet annyi is elég.
Próbálgatni kell.. Ahogy írtam, a gskill-ek (szintén 2*16GB 3600), 3733-on elmennek 1.4V-n. sőt lazább időzítéssel 1.35-n is, viszont a 3800-nak kell az 1.45, megy 1.4-en is, de random mód hibázik, úgy, hogy bench stabil. 1.45V_n megszűnt a hiba.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Hublot #23226 üzenetére
Nekem a memória tuninggal az a legnagyobb bajom, hogy alattomos sunyi módon tud letérdelni miatta a gép ha instabil...
Nem olyan mint egy CPU vagy VGA tuningolása ahol hamar-szinte azonnal kiderül ha valami nem kerek.
A memóriákat terhelheted órákon át mindenféle programmal Windows alól és azon kívül... de ha mégsem stabil akkor teljesen váratlanul elszáll... munkánál ez meg nagyon nem jó
Van valami metodika ami alapján lehet tuningolni a RAM-okat AMD-s gépek esetén. Csak előbb egyik programmal ki kell olvastatni az adott RAM paramétereit, majd egy másik programba betölteni amin belül kapsz biztonságos, nomál és extrém órajelet-késleltetést adott nálad lévő memória függvényében.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Hublot #23219 üzenetére
A különböző gyártók különböző minőségű moduljaik máshogy bírják a feszültséget 24/7-ben.
- Samsung, B-Die
- Micron, E-Die
- Hynix, CJRA neten talált infók szerint a Samsung B-Die a legjobb, minden szempontból (órajel, késleltetés és feszültség). Ezekkel akár 1,5v-ig is el lehet menni 24/7-re.
A többinél meg Micron E-Die 1,4-1,45v és Hynix CJR 1,3-1,35v 24/7-re... persze ez nem garancia csak iránymutatás.
Az én G.Skill RAM-jaim Hynix CJR chipeket tartalmaznak... ennek megfelelően szinte semmit sem lehet rajtuk tuningolni és a feszültséget sem érdemes feljebb vinni mint 1,35v
-
HSM
félisten
válasz
Hublot #23189 üzenetére
Szerintem ez már nagyon sok LLC, hogy 1,25V-ról mindössze 1,23V-ra esik, főleg 12 mag alatt.
Illetve a memóriavezérlő/infinity fabric órajeleid még mindig nem optimálisak.Van róla dia is, miért nem jó ez a 2:1-hez mód, ami nálad van, főleg aszinkron IF-el: [link] . Ezt szvsz mindenképpen érdemes lenne optimálisan beállítani.
(#23191) Hublot: Ilyen kedvező feszültségen szerintem elég jó. Feltéve, ha valóban stabil is.
Erősen ajánlom még (#21871) ffodi CCX OC eredményét a 3960X-el, sok hasznos dolgot ír, amik 3900X/3950X-ekre is működhetnek. -
HSM
félisten
válasz
Hublot #23178 üzenetére
A CPU visszajelzése szerint "CPU Core Voltage (SVI2 TNM)" 1,206V-ra is lement. De szerintem teljesen jó ez így, nálam is kb. 0,04V a droop (1,23V és 1,19V között van, LOW LLC), ami jó, mert extrém terhelésre picit visszaengedi, nem nyom át rajta feleslegesen sok kakaót, lásd [link] . Az 1,25V pedig kis áramfelvétel mellett a CPU-nak kb semmi, nekem gyári beállításokkal egy szálon terhelve 1,4V felett adott magának, na, azt én már nem találtam egészségesnek.
Viszont jó régi Prime-od van, az nem feltétlen jó, ha Bulldozernek hiszi a Zen2-d...Ez most az aktuális friss verzió, én pl. ezt szoktam használni, ez tuti jól működik: [link] .
Ami még nekem nem tűnik túl jónak, hogy össze vissza vannak a memória/infinity fabric/memória vezérlő órajeleid, elméletileg nagyon nem jó a sebességnek, ha nem szinkronban vannak. Ha megnézed nálam is direkt így van belőve, minden kb. 1866Mhz-en fut [link] . Az 1866Mhz ramokkal még általában menni szokott a szinkron (de kézzel kell beállítani, automatán csak 3600Mhz-ig tartja őket együtt), de legrosszabb esetben vélhetőleg akkor is jobban jársz, ha csak 3600Mhz-en hajtod őket, de szinkronban, azt kb. minden Ryzen bírja még. Az IF órajel a szűk keresztmetszet általában, ami 1800-1900Mhz között szokott elfogyni a beszámolók alapján.
-
HSM
félisten
válasz
Hublot #23163 üzenetére
Ha nem akarod túlzottan főzni, még több jó opciód is van. Pl. brutálisan fűtő Prime95 Small FFT helyett "csak" Large FFT-vel futtatod, nálam úgy kapásból 10 fokkal hűvösebb, és cserébe ad egy valag terhelést a memóriarendszernek is, nálam így átlag 72 fok, levegővel az allcore 4,2Ghz 3600-al [link] . Vagy akár ki lehet kapcsolni az AVX-et is, megint egy lépcsővel kevésbé fog fűteni, de még mindig megvan az ellenőrzött számítások előnye. Mondhatod, oké, nekem csak 3600 van, de mivel a chiplet pici mérete a fő szűk keresztmetszet hűtésnél, így nem indulsz rosszabb helyzetből. Persze, ha magas feszre lőtted, akkor inkább semmilyen prime, de ha a 4300-at sikerült alacsonyan elérni, akkor nem fenyeget a degradálódás veszélye sem.
-
HSM
félisten
válasz
Hublot #23160 üzenetére
Ezzel a módszerrel nekem csak annyi a bajom, hogy ha csak kicsit pontatlanul számol, ezek a felhasználások nem fogják kihozni, legalábbis nem hamar és feltűnően. Míg mondjuk egy tesztprogramnál alap elvárás, hogy összehasonlítsa az elvégzett számítások eredményét az elvárt eredményekkel.
-
DonDennis
senior tag
válasz
Hublot #22854 üzenetére
Szép, meg jó ez az XL és tudom, szívás, hogy AM foglalatos EK blokkot nem lehet forgatni, de pár eltolóval meglehet oldani párhuzamosra is a cpu csövet mert az szerintem eléggé bele rondít pláne, hogy van distro meg minden,de gondolom majd ha jön a vga blokk akkor megcsinálod.
Én anno sima O11-be építettem ilyen distroval magamnak gépet. -
HSM
félisten
válasz
Hublot #22869 üzenetére
Ha van rá idő, természetesen érdemes.
Nekem viszont a hibátlan, jól belakott OS-t újra összerakni kb. egy napos móka, azt meg inkább kihagyom. A lényeges dolgok mennek, próbáltam, kezeli az ütemező a CCX-eket, minden driver hibátlanul felment, a rendszer fürge, OS jellegű problémáknak nyoma sincs... -
Beba Snake
aktív tag
válasz
Hublot #22854 üzenetére
Stílusos. Van egy kis Steampunk beütése. Vízfeltöltést mindig a kertben/teraszon kell csinálni, nem pedig a szobában a parkettán.
Már csak két kérdésem maradt:
1. - a tápot hova sikerült eldugni?Ja, a sámlin van a gép mögött...
2. - az alsó radi mit fog fűteni? A VGA-t?Egyébként szép szellős...
-
Alpi.
addikt
válasz
Hublot #22767 üzenetére
Ezt mindenkinek saját magának kell meglátnia.
Lődd be a procidat fixre, nézd meg, mekkora órajelet tudsz minden magra, aztán meg vizsgáld meg Boost-tal. De ne csak full thread Cb run alatt ! Lehet megadni custom thread számot. Kezdd el 12-n, 8-on ,4-en, stb. és figyeld, hogy megy a procid részterhelésen. Aztán már csak azt kell vizsgálni, hogy látsz-e esélyt a 3900X-nél, hogy részterhelésen fogod használni ![ebben a videóban kb. látszik, mire gondolok] Még Cb R15 is extrém magas per thread load, a való életben nem igazán fordul elő. Legalábbis nem gyakran, szóval az órajelekre nézve ez kb. a legrosszabb esett még részterhelésen is. Sztem ha ezt le tesztelgeted és összeveted azzal, ahogy Nálad megy a proci általában, terhelésekre vetítve, ki fog jönni valami eredmény féle.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Hublot #22744 üzenetére
Nekem ami bevalt procira az igy nez ki: PBO limits - motherboard
Scalar - 3x
CPU voltage offset -0.96VAhhoz hogy a minusz offsettel mukodjon szepen a 3733/1866 ram/fclk kellett meg:
Vsoc - 1.08
VDDP - 0.9
VDDG - 0.95Amugy most neztem hogy pl a CB20 eleg fura mert rogton inditas utan lefuttatva allcore boost volt 4120 korul az allcore pont meg alig lett 4900 valamiert...letuttattam utana rogton ujra akkor csak 4090 korul boostolt de a pontszam 4970 lett ami a normalis.
Jatekok alatt a boost 4200-4250 korul szokott lenni.
-
Alpi.
addikt
válasz
Hublot #22744 üzenetére
A ram adja a teljesítmény nagy részét általában ! :)
[Valamennyire kivonatoltam] a stream-et. Sajna ilyen retek a minőség letöltve.
Nem mellesleg látható egy top-performance 3800mhz-es bdie setup is !
9k mem pontot húz Geekbench 3-ba, ami Hwboton sem gyakori. -
GIORGIONE76
őstag
válasz
Hublot #22744 üzenetére
igazad van részben, de hiába látsz bizonyos beállításokat, ha még gyártónként is eltérhetnek, példa erre az msi régebbi és újabb deszkák, és hát én egy asus vagy giga alapján nem szívesen állítgatnám az tuti
(nemmellesleg a konfigod sem látni hogy megírjon neked valaki egy-két okosságot!)
-
R3laX
addikt
válasz
Hublot #21736 üzenetére
Bírom ezt a térítést. Ez olyan, mintha rá akarnának beszélni egy új golfra egy panamera helyett. Ha van rá keret, vedd. Lassan már a csapból is a Tomahawk folyik
. Bios mindenképp barátibb Asus/Asrock vonalon. Ramokat lődd majd be, esetleg PBO. Én ugyanilyen ramot használok, csak 2x8GB-ot. Nekem B-Die, jó kis cucc.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Hublot #21736 üzenetére
speciel pont az MSI 4xx Max az, amiben mennifog a 4xxx szeria, mert az MSI az arcvesztes elkerulese vegett ezt leboxolta az AMDvel.
( azert adtak ki a maxokat, mert a simaban sporoltak a bios chipen, - ezert mar a 3xxx -el is gondjaik voltak - ; es megeskudtek ra, hogy debizonyisten ebbe majd joval tobb proci Agesa kodja befer )
-
jeni
félisten
válasz
Hublot #21736 üzenetére
lehet az MSi MAG B550 Tomahawk lappal jobban járnál mint az Asus Crosshair Hero VIII lappal majdnem fele annyi áron.
-
-
wwenigma
Jómunkásember
Bár neked nem jött le de gyakorlatilag ennyi az egész, minden alapon, ramoknal XMP bekapcs és chipset driver felrakása a legfrissebb Win10-re - a tobbi részegységgel együtt. Ha matatni akar benne ezek utan mert alapbol szerinte nem felel meg akkor olvasson vissza mert gyurcsók-módszerrel távolról elég nehéz finomhangolni a gépét. Tényleg nevetséges.
subaruwrc: ez van sajna, régebben jók voltatok de mostanra mar....
RazorThe1: Alzában egy 10essel olcsóbb 3 év garanciával.
-
fanti
addikt
Te mit élcelődsz ezen?
Ezt írta a kérdező :
"Segítsen aki tud legyetek szívesek, mit és hogyan (és hol-mivel) állítsak, hogy mind idle, mind pedig load alatt megfelelőek legyenek a hőmérsékletek, és a teljesítményből se kelljen nagyon feláldozni!
Elég szájbarágósan kellene mert a phenom széria óta ez az első AMD procim."Te írtál a kérdezőnek segítséget, vagy csak itt jópofizol?
Mert mit vártál wwenigma - tól?
Csinál egy másfél órás oktatóvideót?
Vagy ír egy 200 oldalas magyar nyelvű júzer gájdot?
Esetleg házhoz megy, beállít mindent és még visz egy tálca sört is?Bakker......
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- PlayStation 5
- Eredeti játékok OFF topik
- Nintendo Switch 2
- Elektromos autók - motorok
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged