- iPhone topik
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
daavidvhs
kezdő
Gyakran vásárlok használt lemezeket, most is ez történt. Előfordul hogy nem működnek, ez már nem lep meg annyira, de egy Samsung meghajtónál ezt láttam:
Ilyennel még nem találkoztam, mi okozhatta ezt? Természetesen nem mertem így kipróbálni -
Payphone
tag
Sziasztok!
Halottatok már olyanról hogy egy hálózaton egy vagy több HDD-n és vagy pendrivon hírtelen a gyökérkönyvtárba lett egy parancsikon ami maga a hdd vagy pendrive neve és abba bele került minden? Elösször 1-2 pendriveal kezdödött a jelenség hogy bedugtam a gépbe és azon belül lett egy parancsikon amibe benne lett minden fájl rakva. Aztán ma észre vettük hogy nem érünk el a szerveren pár mappát, és utána kiderült hogy a szerver gyökérmappájába került egy parancsikon amire rá kattintva már megvannak a keresett mappák. Valaki hallott már ilyenről? Okozhatta valamilyen vírus? köszönöm szépen!
-
CHaooSS
őstag
válasz
tibaimp #56447 üzenetére
első dolgom volt megnézni, de sajnos nincs
This product was originally sold as a part of a larger system. Please contact the system manufacturer or your place of purchase for warranty support.azt mondta itt vette aprón hát mondtam neki jó lenne ha előkerítené az embert hátha van rá egy kis esély h megoldható
-
CHaooSS
őstag
válasz
King Unique #56445 üzenetére
nagyon korrektül volt kibélelve mintha boltból kaptam volna ezért sem hiszem, hogy szállítás lett volna a gond.
Kockázattal tisztában vagyok ezért is eddig csak 2 bevált embertől vettem HDD-t, de náluk nem volt most amit kerestem és voltam vele h 340pozitív és több HDD eladás után itt sem lesz probléma csak kiderül hogy a kedves eladó azt se tudja mi az a részletes teszt. Hiába magyaráztam el neki ,de nem értette meg. szerinte a rövid teszt meg az hogy eddig nem volt panasz azt jelenti hogy nem az ő felelőssége, végül vagy 30+ üzenet után annyit mondott küld helyette egy 8TB-os Skyhawk AI-t.
Azon gondolkodtam még hogy ha marad ez a 25 áthelyezett szektor és más hibát nem tár fel akkor lehetne azt csinálni hogy ha viszonylag egy helyen helyezkednek el ezek a szektorok leválasztanám azt a részt és a másik részén tárolnék duplán nem fontos dolgokat? legalább valami haszna lenne
hibás szektorok azért általában a közelben folytatódnak nem? -
King Unique
titán
válasz
CHaooSS #56440 üzenetére
Használtan venni HDD-t eleve kockázatos lehet, ki tudja mit sóz rád az eladó, a HDS 100/100 állapotértékelés meg önmagában nem feltétlen elég, az a biztos ha hiba nélkül lefut egy részletes önteszt vagy olvasási / írási felület teszt.
A kiszállítás miatt nem feltétlen szokott lenni probléma, mert normális webáruházakban eléggé odafigyelnek arra, hogy a HDD lehetőleg ne sérüljön, a doboz eleve ki van bélelve légbuborékos fóliával, légpárnákkal stb., hogy a kisebb rázkódások, koppanások ne okozzanak problémát. Ha az 'aprós eladó erre nem figyelt oda, nem megfelelően csomagolta a HDD-t, akkor amiatt viszont esetleges sérülhetett a HDD a kiszállításnál, meg ha a futár esetleg hanyagul kezelte (pl.dobálta, leejtette).
-
CHaooSS
őstag
válasz
Doky586 #56443 üzenetére
Hát én nem hinném hogy szállítás miatt volt, kivételesen szép állapotban volt konkrétan semmi nyoma nem volt annak hogy futár hozta pedig aztán szeretik dobálgatni.
Én inkább arra szavazok hogy beszerezte valahonnan majd berakta rányomott egy gyors teszte ami nem mutattott ki semmit aztán jóvanazaúgy mehet eladásra. Eladás előtt szerintem az a minimum ha vagy gyári programmal vagy Sentinellel végigmegy egy teljes teszt. -
-
daavidvhs
kezdő
válasz
CHaooSS #56440 üzenetére
Ha a meghajtó már most szektorhibákat dob, akkor azok vagy gyenge szektorok, amelyeket a HDD megpróbál javítani, vagy javíthatatlan hibás szektorok, amiket nem tud kezelni. Ha pedig a hibákat nem reallokálja automatikusan, az sajnos komolyabb probléma, például fej- vagy felülethibára utal.
A helyedben semmiképp sem használnám fontos adat tárolására, maximum valamilyen nem kritikus backup célra.
Ha a hibák nem szaporodnak tovább látványosan, még el lehet passzolni valamennyiért, de komoly összegre ne számíts – 7-8 ezer forintnál többet nem igazán ér egy ilyen állapotú HDD.
Őszintén szólva nem éri meg túl sok időt vagy energiát belefektetni. Tökéletes már nem lesz, és érdemi értéket sem fog képviselni. -
CHaooSS
őstag
Sziasztok
Vettem itt aprón egy 16TB-os Exos X16ot ami az eladónál még 100/100 volt viszont amint beraktam és ahogy írás történt egyből jöttek a szektorhibák.. elég hamar megjelent 13, utána leállítottam mindent írtam neki, de nem érzi magát felelősnek mert nála jó volt rövid tesztel szóval nem cseréli... elkezdtem rajta futtatni részletes öntesztet 13óra eltelt nem sokkal a felén túlment és úgy állunk hogy 25 szektort talált eddig. remélem a végére nem lesz jóval nagyobb szám ennél. Ezek után mit lenne érdemes vele csinálnom? futtassak rajta többszörös írás-olvasást hogy esetleg romlik-e tovább? nagyon közel álltam ahhoz hogy falhoz vágjam de nem volt olcsó így jó lenne valamit kihozni belőle. Ha nem olyan vészes el lehet egyáltalán adni? valaki csak ad érte valamit torrentes-szemetes vinyónak
Én nem tartom meg az biztos hogy következő hónapban veszek újat.. többet nem kockázatot, első alkalom volt és meg is égettem a kezem pedig nem számítottam rá hogy 300+ pozitívos ember így megszivatKöszi előre is
-
gulupeti
senior tag
Mivel ismerem a típust és tudom, hogy alapvetően igencsak megbízhatónak számítanak, 2-3 db-ot vettem már így használtan is, a PURX pl. már épp 3204 nap üzemidőnél jár nálam és még mindig hibátlan, így garanciával megvenni megbízható eladótól egy 695 napot futott vinyót számomra túl nagy kockázatot nem jelent, de ugye nem vagyunk egyformák.
-
-
gulupeti
senior tag
Sziasztok,
Vettem innen az apróról használtan egy WD84PURZ merevlemezt, tegnap üzemeltem be, főleg írás közben teljesen random időközönként érdekes, fémes sípoló hangot ad ki. Készítettem egy videót is a jelenségről.
Használok WD20PURX és WD20PURZ vinyókat, azoknál semmi ilyen nincs, tudom, hogy ez már héliumos, viszont az nem, hogy ez a hang normális? Hard Disk Sentinel szerint tökéletes a vinyó egyébként, garancia is van még rá.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
King Unique #56427 üzenetére
OK, köszi a tájékoztatást!
-
totyak
aktív tag
Sziasztok!
Nemrég vásároltam használtan egy WD Ultrastar DC HA210 2Tb merevlemezt adattárolásra. Semmi olyan, amiért kár lenne, ha elveszne, csak filmek, játékok.A HDD nagyon szépen működik (adatmásolás, torrent), Sentinel 100/100-nak látja, még több, mint 1000 nap működést jósol. Használat közben nem hallok semmi furcsa hangot belőle. A PC kikapcsolásakor viszont röviden (1-2 másodperc) "ciripelő", "kerregő" hangot ad ki. Biztosan az Ultrastar csinálja, mert első észlelés után kihúztam belőle a kábeleket, PC bekapcs-kikapcs és nem volt ez a hang. Kábelek vissza, PC be-ki és megint hallatszik.
Kérdésem az lenne, hogy mindez mennyire normális dolog, esetleg ezek a típusok így állnak le, vagy ez inkább valami rossz előjel, amit a Sentinel még nem érzékel?
Köszönöm
Ui: Nyilván az eladóval semmilyen garanciát nem beszéltünk meg, tehát nem lenne köteles foglalkozni a dologgal, de erre a hétvégére ígértem neki visszajelzést a HDD-ről és csak ma tudtam komolyabban nekifogni a tesztelésnek. Ha nem komoly a dolog, nem is vacakolnék a visszaküldéssel, mert kell a háttértár.
-
King Unique
titán
válasz
tibaimp #56426 üzenetére
Nem feltétlen, mivel súlyosság szempontjából eleve más a hibás és más a gyenge szektor, inkább az előbbinél szokott a programban sárga és piros állapotjelzés lenni a darabszámtól is függően, míg az utóbbinál lehet továbbra is zöld.
Ha csak gyenge szektorok vannak, azokat egy olvasási vagy írási teszt jó esetben teljesen javíthatja és újra 100% lehet a kondíció, amit a program hivatalos weboldalán lévő leírások is elmagyaráznak.Hard Disk Sentinel Súgó - Teszt - Általános Információk
"Ha a merevlemez hibás szektort talál, az adatokat megkísérli az előre kijelölt tartalék adatterületre átmenteni, majd ha az sikerült, az eredeti szektort hibásnak megjelöli és oda többet nem ír, onnan nem próbál meg olvasni, minden további művelet a tartalék területre kerül átirányításra (ez az átallokálás)."
"Ha a merevlemezen gyenge szektorok voltak, a teszt során ezek állapota javulhat, így a kondíció növekedhet és ha más jellegű probléma nem volt, akár 100 %-ra is visszaállhat. Ellenkező esetben a kondíció csökkenhet ha a merevlemez állapota nem stabil és újabb problémák kerülnek feltárásra."
-
tibaimp
nagyúr
válasz
daavidvhs #56425 üzenetére
Itt valami HDS gond lehetett inkább, mert most nézem, hogy amikor 57% esett vissza a HDD-d, akkor is zöld maradt a Health csíkja és az továbbra is 100-on állt! Ha egy HDD rossz, akkor nem csak a szám változik, hanem a csíkja is sárga, majd piros lesz, kb így: [link]
-
King Unique
titán
válasz
Anubis_9 #56420 üzenetére
A laikusabb, kevésbé hozzáértő felhasználók nyilván nem feltétlen, ott jó ha max. törlik róla a fájlokat vagy gyorsformázzák a meghajtót, de hanyag módon még ezt sem mindenki szokta és ilenkor tálcán kínálja az új tulajnak a személyes fájljait.
A hozzáértőbb, tudatosabb felhasználók szokták inkább a végleges adatmegsemmisítést futtatni, meg ha olyan érzékeny tartalom van a HDD-n, amihez nem lenne jó ha később más is hozzáférne.
Attól is függ hogy kinek lesz eladva, kihez kerül majd a HDD, mert ha pl. valami hackherhez vagy 3-betűs hatósághoz és privát adatok vannak rajta, akkor érthető ha nem akarja a felhasználó hogy azokhoz más is hozzáférjen. Ellenben ha egy átlagos felhasználóhoz, aki nyilván nem feltétlen fogja a használatbavétel előtt órákig szkennelni ingyenes / fizetős adatmentő programmal, meg pláne nem fogja adatmentő céghez elvinni és fizetni a profi mentésért csak azért hogy megtudja milyen fájlok voltak rajta, hanem egyből leformázza és másolja is rá a saját fájljait, azzal is már kapásból felülírva a korábbi tulaj által rámásolt fájlokat, akkor ott nyilván bőven elég lehet egy partíciótörlés vagy gyorsformázás is.
Ez egyébként csak (CMR) HDD-knél időigényes, SSD-knél már sima fájltörlés vagy gyorsformázás elég lehet ahhoz, hogy utána ne lehessen visszaállítani a korábbi fájlokat, + ott van a Secure Erase amit eleve pár másodperc alatt lefut, stb.
-
Anubis_9
addikt
válasz
King Unique #56407 üzenetére
Hadd kérdezzem meg, valóban mindenki akár 7-8 órát formázza a vinyóját, mielőtt eladja? Olyan életszerűtlennek tűnik. Lehet csak én gondolom túl ezt az egészet?
-
Anubis_9
addikt
válasz
King Unique #56417 üzenetére
Igen, X300-as Toshibaról van szó.
-
King Unique
titán
válasz
Doky586 #56416 üzenetére
Szektorról szektorra a HDS teszteli végig és az baromi időigényes, viszont a HD Tune tesztek általában hamarabb le szoktak futni.
Itt most az volt a lényeg, hogy 2 pontatlanságot is tisztázni kellett, mivel ugye 1. HDD-knél nem konstans sebességértékkel kell végig számolni, 2. nem SI hanem IEC szerint kell számolni a tárolókapacitással.
-
King Unique
titán
válasz
Anubis_9 #56415 üzenetére
Ez Toshiba X300 lehet, de abból egy régebbi modell, mert az aktuális 6 TB-os a HDWR460UZSVA és HDWR460EZSTA. A The HDD Platter Capacity Database weboldalonv iszont megtalálható a HDWE160UZSVA, ahol nem írják az SMR-t, vagyis akkor elvileg CMR (PMR) lehet.
-
válasz
King Unique #56414 üzenetére
CDM: Akkor a minimális idő adódik belőle.
HDT: ~ugyanannyi időbe kerülne mint a formázás, aminek várható idejét keressük... -
Anubis_9
addikt
válasz
King Unique #56410 üzenetére
Valóban nem írtam, erről van szó: Toshiba HDWE160UZSVA.
-
King Unique
titán
válasz
Doky586 #56413 üzenetére
A CDM elvileg csak a meghajtó egy pontján, azzal a szekvenciálisnál jobbára csak a max értéket lehet meghatározni üres meghajtó tesztelésénél.
A HD Tune viszont végigteszteli rendesen, végigolvassa és írja az elejétől a végéig a lemezterületet, görbét rajzol, az eleve jobb az említett célra. A HDS tesztje is ilyen, az is kirajzolja.
-
válasz
King Unique #56412 üzenetére
CDM hol méri a sebességet? Kiindulási alap lehetne.
-
King Unique
titán
válasz
Doky586 #56411 üzenetére
1. HDD-knél ezt eleve nem egyszerű megtippelni, mivel nem lesz végig konstans az írási sebesség, a lemeztányér külsejétől befelé haladva egyre csak csökken még CMR HDD-knél is. Azaz lehet elkezdi pl. 150 MB/s értékkel, ami aztán lecsökken 100-120 MB/s, a vége felé haladva pedig már csak 60-80 MB/s lesz.
2. SMR HDD-knél sem feltétlen mindegyik lassul be drasztikusan, nemrég pl. egy 2,5" 5 TB Seagate (ST5000LM000) SMR merevlemezen 13 óra alatt futott le nálam a HDS írásteszt, adatátviteli sebesség az 1. pontban leírtak szerint alakult, nem 10 MB/s volt mint a WD-s blogbejegyzésnél.
3. Az IEC (1024) szerint nettó tárolókapacitást kell nézni, azzal számolni, ami 6 TB esetében ~ 5,45 TB illetve TiB.
-
-
Anubis_9
addikt
válasz
Köszi a választ mindenkinek. Akkor valószínű maradok a normál teljes formázásnál. Vajon meddig fog tartani a 6TB formázása?
-
King Unique
titán
válasz
"Sajnos CECE törlőkódom nincs."
Egyrészt nem létszükséglet az előbb leírtak értelmében.
Másrészt nyilván azért nincsen, mert régebben vásárolt HDD lehet, ellenben ugye egy kormányrendelet alapján 2021 december 1. után már szinte minden adathordozóhoz, adattárolóhoz eleve mellékelnek CECE adattörlő kódot. Sőt, nekem még HDD és SSD meghajtókhoz való USB-s külső házakhoz is adtak, holott az csak maga a külső ház és önmagában HDD / SSD nélkül nyilván nem adattároló.
-
King Unique
titán
válasz
Anubis_9 #56405 üzenetére
Teendők HDD SSD eladás előtt (adatvédelem)
Ehhez még CCleaner sem feltétlen kell, bőven jó grafikus felületen a Windowsok beépített lassú formázása / lassú formázása, parancssorban a DiskPart clean all, stb.
Igen, CMR HDD-knél elég bőven az egyszeres felülírás 0-kkal, meg SMR HDD-knél is, bár az utóbbiaknál a technológiai sajátosságok miatt a kétszeres random felülírás elvileg az igazán biztos, lásd adatmentő szakember véleményét.
NMHH végleges adatörlés, avagy a CECE Drive Eraser
A CECE 3x írja tele a meghajtót, ami egyrészt felesleges az előbb leírtak értelmében, másrészt baromi időigényes lehet nagyobb tárolókapacitásnál.
-
Anubis_9
addikt
Sziasztok! HDD eladás előtt állok, szeretnék visszaállíthatatlanul törölni róla mindent, méghozzá a CCleaner-rel, azon belül is a DRIVE WIPER-ral. Jól tudom, hogy elég 1 menetben (Simple Overwrite) a teljes meghajtót (Entire Drive) törölni? Sajnos CECE törlőkódom nincs.
-
Dan-szan
senior tag
válasz
King Unique #56402 üzenetére
Köszönöm, továbbítottam mindkét hozzászólás észrevételeit.
-
King Unique
titán
válasz
Dan-szan #56400 üzenetére
"de nem lehet érzékelni"
Ha Windowst használ, az akkor nem detektálja (érzékeli) a HDD-t, ha az sem az eszközkezelőben sem a lemezkezelőben nem jelenik meg, nem szimplán csak a fájlkezelőben kell nézni.
Először értelemszerűen az előbbit kellene tisztázni, ahol ha abszolút nem detektálja a rendszer a HDD-t, utána jöhet a SATA adatkábel és egyebek. Már ha belső HDD, mert számomra az sem derült ki egyértelműen a leírtakból, hogy most belső vagy külső.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SSD-k / HDD-k ( 256gb, 500gb, 1TB-1.5 TB )
- Samsung 990 EVO Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bordás, PS5 - 7300-6600 MBs - Eladó!
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged