- Honor 200 Pro - mobilportré
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Mobilhasználat külföldön
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fitzgerald
veterán
válasz
rumkola #37535 üzenetére
Az lehet, de attól még kb. olyan a hűtési teljesítménye, mint a majdnem 2x annyiba fájó Noctua U12-nek.
Még a 3700x-en én is használtam pár hónapig anno egy Arctic esports Duo-t.
Wraith Prish 21k-ért meg az évtized vicce nagyjából. De még 8k-ért is van jobb/sokkal csendesebb, már kipróbált hűtő (pl. Deepcool Gammaxx 400) mint a Prism... -
Dragon3000
nagyúr
válasz
rumkola #37185 üzenetére
Ha csak a memóriát nézzük 2666MHz és 3200MHz viszonylatban, nagyon sok játéknál 1060/rx580 esetében 1080p-n is 5-10% plusz fps-t jelent, közben meg árban vagy nincs különbség vagy max 2e-rel kerül többe a gyorsabb memória, ami szerintem bőven megéri. Ehhez még oc sem kell, mert a legtöbb esetben az xmp profillal menni szokott a 3200MHz, az oc csak azért volt megemlítve az elején, hogy kis oc-val hozza az 1600AF a 2600 teljesítményét.
-
Fruityloops
tag
válasz
rumkola #37155 üzenetére
Köszönöm a videót! Hát hatalmas a különbség a kettő közt igen, de akkor ahogy írod, az egy 2600-as komolyan..?
Csak mert külön is lehet kapni 2600-ast meg 1600-ast, vagy már nem lehet?Update: most néztem nem nagyon látok 2600-ast árukeresőn stb.
Most tényleg akkor az 1600 az egy 2600 kb. ? Azért ez nem semmi..
Annyi, hogy kicsit alacsonyabb minimálisan az 1600 órajele (árukereső adatlapja összehasonlítás, minden más ugyanaz tényleg).
Meg hát az is fura, hogy 2018-as a ryzen 2600 de már nem lehet kapni, az 1600-as meg 2017-es és lehet még kapni. -
Chaser
legenda
válasz
rumkola #36530 üzenetére
mihez volt kevés az 5800x?
nagy dilemma volt az nekem, korábban ritka sz@r ár/érték arányú volt
most javult a helyzet, de a 3900x is birizgált
ha értelmesebb boltot veszünk alapul 20e ft van a két cpu közt
de 3900x mellé jár a prisme is, amit 5e ft-ért gyorsan el lehet pattintani - ha nem sürge többért is - , tehát 15e-rel drágább igazából a 3900x
de mégis +4 mag, ami ezesetben +50% magot is jelent, és ahogy néztem melós dolgokban sokat tud az jelenteni, játékban meg nyilván jobb tud lenni az 5800x - viszont fogyasztásban is ott tud lenni a 3900x/5900x nyakán...az 5900x meg már alig drágább mint a 3900x :d -
arra jutottam most letojom, inkább egy jóárasított 3800x, 5xxx-ből meg jöjjön a rev2 upgradelt cache mérettel, elvileg mind melóban, mind játékban sokat hoz majd
addig legalább ráérek kitalálni merre tovább ( : -
MPowerPH
félisten
válasz
rumkola #27640 üzenetére
Fordult mar elo olyan, hogy az uj BIOS -al, azon betoltve a regit, a feszek elmasztak. En mar lattam uj BIOS -ba visszatoltott profilt, ami 2V -os CPU feszt eredmenyezett.
Es tudok olyanrol, akinel az ilyen el is vitte a procit.
Szoval betoltes utan azert illik ellenorizni, hogy biztos minden ugy van, ahogy az le volt mentve. -
Brekkk
őstag
válasz
rumkola #25577 üzenetére
Az már nem semmi
Lehet az a 109 és az és 92 fokom sem annyi, hanem kevesebb a valóságban. Esetleg szándékosan fölé mér a szenzor, hogy kevesebb proci nyiffanjon ki túl magas hőmérséklet miatt.
Egyébkint itt volt egy forumtárs aki véletlen rosszul rakta fel a hűtőt, neki lekapcsot a rendszer. Tehát hővédelem elvileg működik.
-
arabus
addikt
válasz
rumkola #25365 üzenetére
igen én is a régit használom és még nem jöttem rá hogy tudom az ujat feltenni.
amugy olyanoknak lehet hasznos akik kisebb ssd melett hdd-t is használnak.
nekem egy Toshiba 1TB HDD-t igy meggyorsit olvasásban
az elsö egy samsung nvme 970 evo a második a hdd
ha esetleg rájönnél hogyan lehet kicserélni megköszönném ha megirnád. -
válasz
rumkola #24882 üzenetére
millioszor leirtuk mar :
- ha az amd is a cpu ala helyezett diodat irna ki, mint cpu homerseklet, akkor nyugodtabbak lennenek az emberek? Attol mert az intel nem ir ki ilyet, meg minden processzor meleg belul. Amd prociban tobbszaz, tobb ezer erzekelo figyeli a homersekletet, aramot, mindent, es az alapjan szabalyoz realtime... Ez ezzel jar.Ha a PBO-t kikapcsoljatok, es szimplan a core performance bootra hagyatkoztok, mindenfele tulvezerles nelkul, sokkal kisebb szamok lesznek...
Jol mutatja hogy mennyire nem ertik meg ezen dolgokat az emberek, hogy az osszes eddig kiadott agesa frissites folyamatosan csokkentett az avx terheles alatti feszultsegeken. Emlekszem meg az ABBA-ra, ami odabaszta 1.5re a vcoret jatek alatt, mint a kisangyal...
Megsem vannak szenne egett rajzenek... Pedig RP fanok 1.4 allcoreba baszatjak
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
rumkola #24873 üzenetére
en is epp fozom a 3700X -et, AC 4.3 -on minden alatt stabil, y-cruncher fft teszt viszont eldobja magat, mondjuk ott mar 95 fok fole ment, de RM-et figyeltem, 96 volt a teteje.
* a 2700X mar AC 4Ghz -n elfutotte a B350 Tomahawk vrmjet, ( 125 fok ) a PC-Mate viszont mostsemhajlando 73 fok fole menni, csak azert jegyzem meg, mert a ket lap pcbje kb 99.9% -ban megegyezik, es anno a PC-Mate volt az olcsobbik valasztas.
-
Brekkk
őstag
válasz
rumkola #24866 üzenetére
Szerencsére most jön a tél. Kicsit jobban fűt az csak jó.
Téli üzemmód jön.
Nyárra majd csinálok egy 4100 1,05 - 1,1 V-os beállítást.
Jelenleg még ki szeretném tesztelni, hogy ez tényleg teljesen stabil a 4200 mhz.Nálam Arctic Freezer Esport DUO hűtés van. Egy picit erősebb mint a TX3.
Látható itt is, hogy igazából semmi diffi hőfokokban. A kis hőátadó felület megteszi a hatását.
Az Artcic bordája szinte hideg 1 óra + prime 95 után is.
Gondolom a TX3 is hasonló igaz?Benhill
A 80 fok nem sok. 90-ig mehet nyugodtan főleg ilyen terhelés mellett. 95 fok az AMD által megadott felső határ. -
HSM
félisten
válasz
rumkola #24795 üzenetére
Tényleg érdekes.
Mondjuk nekem picit kevésnek tűnik az 1V 4Ghz-re és 1,05V 4,1-re, fórumtárs eredményei (#24659) rasotamas azért magasan átlagon felüliek.
Egyébként leginkább egy 3900X/3950X-en még van is egy minimális haszna a PB-al elérhető magasabb órajelnek, illetve a nagyon gyengén sikerült kisebb csipeknél. Ugyanakkor nekem is úgy tűnik, hogy ennek (a jelenlegi megvalósítás mellett) irreálisan nagy ára van perf/watt tekintetében.
Egyébként biztos vagyok benne, hogy lehetne ezen még sokat finomítani, mert az alapok azért nem rosszak.
-
Albigator
őstag
válasz
rumkola #24793 üzenetére
"Aida stress"
Az is szintetikus, nem?Azt hittem a max 1.35V-ot RP Lair-tól vetted, azért írtam.
YT videós a srác.
Az 1.29-1.35V amúgy pillanatnyi értékek gondolom. Nálam a 3700X-nél 1.5V is előfordul.
De ez nagyon nem ugyanaz mintha fix feszültséget állítanék be neki. 1.3V fölé nem érdemes így menni.Nálam alapon, PB-vel, PBO nélkül 4.2-4.25 GHz játékokban. Van 70 fok fölötti max érték is de átlag csak 60pár fok így nem érdekel annyira h ott 1.35-1.4V-al is megküldi.
Mivel all core OC-vel ezt nem tudom elérni, így marad ez. Tudom h 4.1 GHz is bőven elég lenne, de na...De az a 1.05V 4.1Ghz lehet fél perc alatt meghasalna egy Prime 95 Small FFT alatt..
AMD pedig "atombiztosan" lőtte be az értékeket. Erről volt már korábban vita vagy 50 hsz-en keresztül, aminek a középpontjában HSM állt, ne kezdjük el megint szerintem..Újabb 3600-ok simán mennek 4.2-4.3-at is tök baráti fesszel, akinek ilyen kockája van inkább csak örüljön magában.
-
HSM
félisten
válasz
rumkola #24790 üzenetére
1.35V-ot allcore én azért nem adnék neki. 1,3V alatt maradnék mindenképpen, saját CPU-mon próbálok 1,25V fölé se nagyon menni, mondjuk ez is kényelmesen elég 4,2Ghz-hez, amivel elégedett vagyok.
"Így szétfeszelni valamit... "
Ezzel a kijelentéssel itt a topikban vigyázz, mert még a végén szétszednek érte, mint engem is.Pedig én is csak leírtam a tapasztalatokat, hogy mint amúgy sokaknál, nálam is ez van [link] .
(#24791) rumkola: Teljesen ugyanez nálam is, és és föld az allcore 4,2 Ghz "oc".
Gyárilag a legkisebb terheléssel odalőtte a procinak az 1,4V-ot, olyan hőugrások voltak, hogy rossz volt nézni. Allcore 4,2Ghz-en bő 1,2V-on jóval hűvösebb lett és gyorsabb is. Bár nálam extrém terhelésen ugyanúgy 90 fokot súrolja, csak közben jóval magasabb az órajel, alacsonyabb terhelésen viszont jóval hűvösebb is. Viszont a célom elértem, így már tetszik a tempó és a hőfok, fogyasztás is, napi használatban a 70-et se nagyon lépi már így át.
Arra érdemes figyelni, akad pár belső feszültség, amit akár egy XMP profil is feltekerhet elég magasra, SOC, CLDO_VDDG/CLDO_VDDP, ezeket is érdemes kézzel egy jó érzéssel megválasztott értékre állítani.
-
HSM
félisten
válasz
rumkola #24788 üzenetére
A Mhz-et nem tudom, hogy van, de logikusabb, ami a Ryzen Master mutat, hogy nem akad ki maximumra. A feszültség viszont fix, azt pl. nálam méri a lapom VRM-je. A Ryzen Master valamiért nálam fix 1,1V-ot mutat allcore OC-nál, függetlenül attól, amit beállítottam, az átlagos feszültségbe pedig "beleszámolja" az alvó, áramtalanított (0V) magokat, így egészen érdekes feszültségek tudnak kijönni.
-
válasz
rumkola #20877 üzenetére
Nem mennék bele részletesen, olvass utána az Infinity fabric kifejezésnek. A lényeg, hogy a processzorba épített memóriavezérlő 1800 MHz környékén fut optimálisan, és jó esetben ez szinkronban van a memória órajelével (ami tekintve, hogy DDR-ről beszélünk, a névleges órajel felét jelenti a gyakorlatban. Tehát, ha 3600-as RAM-od van, ahhoz 1800 MHz-es memória vezérlő sebesség dukál. Mivel a Kollégának emelnie kellett, célszerű ezt is hozzáigazítani, mert ha nem 1:1 az arány, az rontja a memóriakezelés sebességét. Röviden ennyi, de ne vegyétek készpénznek, amit írtam, nem vagyok HC user memória tuning terén (sem).
AIDA a Túlhajtás / Memória részen mutatja emlékeim szerint, de ha nem találod, megnézem pontosan.
-
válasz
rumkola #20812 üzenetére
Látszólag fix a feszültség és az órajel is, de valamit visszavesz, elég csak a hőfokokat nézni, vagy a kolléga által említett fogyasztásmérőt alkalmazni. Én kezdetek óta fix fesszel használom, mert íagy lehet, hogy veszít az ember valamennyit single core, de a vcore peak-ek hiánya miatt így jóval konzinsztensebb zajszint mellett hűthető a rendszer. Ez döntés és preferencia kérdése, ha sokat játszol, előnyösebb a PBO (papíron, aztán az ember tesztelve jön rá, hogy 2080 Super alatt kvázi édes mindegy).
-
South Velen
addikt
-
törölt tag
válasz
rumkola #20678 üzenetére
Az en 3900X-em allcore AVX boostja 4000, a single core max 4400. A legolcsobb mATX deszkaban. Ha veszek hozza egy ketszer ennyibe kerulo lapot es elbaszok vele egy hetet, akkor fog menni all-coe AVX 4200-on, single core 4600, maximum. Sarcok az 5%
Minden nelkul CB20-ban 7100 pontot hoz a rendszer. Ha meghajtom, mint a diszno, akkor lesz 7400. Az kevesebb, mint 5%. Nincs ertelme
-
DraXoN
addikt
válasz
rumkola #20678 üzenetére
Igazából már intel fronton sincsenek órajel tuning csodák.. amin volna értelme (mert alacsony az órajele) meg zárt szorzós cpu, így nincs értelme "feszegetni".
maximum az all-core amivel teljesítményt lehet hozni, de nem a tényleges órajel lesz "hú de nagy" (ennyit az egy-két magos terhelésről mint ami kizárólagosan számítana).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 9 9900X Processzor!
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest