Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Oppo R5s - vékonyság, végletes árakon
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mumee
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Tényleg vannak anomáliák a Tomahawk Bios-ával, mondjuk én pár nap alatt kigyomláltam a gondot.
Amit Recska is írt, hogy eldobálja a hangot nálam sehogy sem akart megszűnni (visszavett SOC-VDDG-FCLK sem), amíg az alap OC menüben beállított értékeket (Fesz, RAM timing) nem írtam be AMD Overclocking menün belül is.
Időnként eldobta a tRFC, tRP meg GDM-et is amíg nem lőttem be AMD Overclocking-ban.
Most már megy hiba nélkül az 1900FCLK, viszont csak 1,1V VDDG-vel, tehát 1,15V SOC mellett.(Asus-nál meg az okozott anomáliát, ha AMD Overclockingban is beállítottad...)
-
Mumee
őstag
válasz
-FreaK-
üzenetére
Micron E-die.
Eddig ezek mind DR-esek voltak mindenkinél.Pl. ugyanebből a 3600mhz már nem mind DR, ezért nem is linkeltem azokat.
Időzítés miatt csak alig valamivel gyengébb játékban, viszont a DR bőven kompenzálja, tehát overallban gyorsabb kicsivel, mint az SR B-die miután manuálisan beállítottad az időzítéseket.
-
Mumee
őstag
válasz
zitrone88
üzenetére
Nem kell 4 modul a dual rank-hoz, viszont nincs dual rank 2x16GB alatt.
Ezért írták a Crucial 3200mhz 2x16GB RAM-ot. Az dual rank. (Nem mindegyik 32GB kit dual rank!!!)
Dual rank 2x16 = Single rank 4x8 sebességben.
Erre jön rá az, hogy a fent említett Crucial RAM megy 4000mhz@cl14-en. -
Mumee
őstag
válasz
Chaser
üzenetére
MS nem igazán jobban felkészült, csak már az előző generációnál is 2x több PS fogyott, mint Xbox.
Viszont a konzolharc egészen más.AMD nem gyárthat félévvel a kiadás előtt, mert mire kiadja kijut minden infó és startra már lesz Nvidia válasz is. Amint látod még így is lesz Nvidia válasz januárban.
Ha AMD már gyártana július óta, akkor az Nvidia kb. start előtt lefújta volna a 3080-at és hozta volna a 3080ti-t vagy ilyesmi. A lényeg, hogy idő előtt hátrányban lenne az AMD.
Ahogy az Nvidia is emiatt nem gyárhat idő előtt.
Ha verseny van, akkor halasztod amíg lehet a gyártást, mert onnantól özönlik ki az információ a termékedről. -
Mumee
őstag
válasz
Chaser
üzenetére
Nem is azt mondtam, hogy elárasztották a piacot, csak hogy jobb.
Bár egy start soha nem lesz már olyan, hogy elárasztják a piacot és onnantól sosincs hiány.
Felhalmoznak 1-2 hónapnyi termelést, azt kiöntik startkor és utána az igényt fokozatosan elégítik ki pár hónap alatt.RDNA2 is így lesz, főleg ha sok Nvidiás is átvált. Szerintem az is jobb start lesz az Nvidia-nál, de mint írtam szerintem nem lesz már soha olyan hardver start, hogy első naptól kezdve ne legyen hiány. A mértéke változhat.
Ha startra legyártanák a hozzávetőleges igényhez szükséges mennyiséget, akkor vagy nagyon hamar 3-5 hónappal korábban kellene elkezdeni a gyártást (akkor a bemutató előtt ki is leakelne minden infó
) vagy jóval több gyártósort kellene beállítani, ezzel pedig a start után rögtön hatalmas túltermelés lenne és a gyártósorokat leállítani nem kis pénz, tehát ez esélytelen. -
Mumee
őstag
válasz
Chaser
üzenetére
Külföldi nagy shopok nyilvános adataiból látszik, hogy nem Nvidia start.
Első nap! Mindfactory 2160db eladott 5600X.
Novemberig(másfél hónap!) Mindfactory :
Nvidia Top 5 Selling Brand Lines!
RTX 3070 8GB = 545 Units.
RTX 2070 Super = 480 Units.
GTX 1660 Super 6GB = 360 Units.
RTX 2060 6GB = 280 Units.
RTX 3080 10GB = 245 Units.Az hogy a magyar piacra, így első héten nem pörgött át párszáz procinál több, nem annyira meglepő. Lepkefing ország vagyunk.
-
Mumee
őstag
A mennyiséget továbbra se lehet Nvidia starthoz hasonlítani és az Alza árazás is MSRP szintű, tehát túlárazva se volt. Az MSRP maga magas, mivel nem adták ki első körben az ár/érték bajnok CPU-kat. Majd januárban, addig meg így is megveszik a drágábbakat is, amint látod.
-
Mumee
őstag
válasz
FingR86
üzenetére
Ezt sem igazolni sem cáfolni nem tudom.
VDDP-t nem jellemző, hogy piszkálni kell hisz órajel függő.
Legtöbb embernek 0,9V és többet hozzá se kell nyúlni. (3200mhz-4000mhz)
4-4,2ghz körül kellhet feljebb állítani meg 3ghz alatt lentebb vagy fentebb.
MPowerPH : Amúgy csak trollkodtam, a másik topikban lefárasztottak sry.

-
Mumee
őstag
Ha már hivatalosan is leírták. 2x16 DR -nél csak az necces újabban, hogy biztosan DR legyen.
-
Mumee
őstag
Alig 2 hete járt nálam 6x 32GB Crucial Ballistix 3600mhz kit (2fehér,1fekete,3piros).
Ebből egy se volt DR.
(3 ismerőnek akartam segíteni, én is úgy voltam vele, hogy lesz belőle DR, de végül 32GB Crucial Ballistix 3200mhz kit lett mind3-nak azok mind DR-ek voltak elsőre)Régebben biztos, hogy volt köztük DR, mivel ismerek is olyat, akinek az van, de amennyire utána olvastam, valamikor július környéke óta ezek SR kitek lettek.

#29046 fudi2002 : SOC 1,2V lehet 24/7, fölötte nem ajánlott. Viszont nagyon ritka, hogy szükséges olyan mértékű SOC. Leggyakrabban az alap 1,1V mindenre IS elég.
(Kivétel a 3000-es szériás procik esetén az 1900mhz FCLK, ahol van ahova kell az 1,15V VDDG és amiatt kell 1,2V SOC is ugye) -
Mumee
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Chipváltás Crucial Ballistix-nál max annyit jelent, hogy single rank lesz nem double.
4000mhz felett megy az összes.A 3600mhz-es kb. garantáltan single rank, így ha nem vagy elzárkózva hogy magad állítsd be a RAM-ot, akkor nem ajánlom.
Elég sokan maguk csinálják már olyanok is, akik nem értenek hozzá.
Az a másik pedig, hogy a 14napos elállások korát éljük, ha nem megy visszaküldöd és veszel másikat. Veszítenivalód sincs.
-
Mumee
őstag
válasz
Create.
üzenetére
Volt valahol ilyesmi teszt, megnézem hátha megtalálom neked.
Tessék.
3070 és van magasabb felbontás is, még 4K is.
Viszont csak 5900X és 10900K, de nagyjából le lehet vonni a következtetést belőle.
Gaming-ben annyival lassabb az 5600X amennyivel alacsonyabb az órajele kb. -
Mumee
őstag
válasz
Create.
üzenetére
Egy kicsit az is csalóka, legalábbis az is a negatív oldalhoz van közelebb, van pár játék ami nagyon lehúzza a végeredményt.
3dcenter majd csinál egy összesítő grafikont a nagyobb oldalak tesztjeiről az lesz a legközelebb az igazsághoz szerintem.
Én megnéztem 10 tesztet és több mint a felében az AMD mindegyik procija veri/~azonos a 10900K-val gaming-ben. -
Mumee
őstag
TPU tesztben valami félrement, mert 10ből 8 oldalon AMD nyer, 1-nél döntetlen és TPU az egyetlen ahol kikap...
Pedig ezek a tesztek még 3200mhz RAM-al mentek, és AMD többet gyorsul a jobb RAM-tól. -
Mumee
őstag
válasz
MZsoltee
üzenetére
Nem valóban nem. Én is kivárom a sima 5600-at, addig bőven jó ez a 3600.
Munkára jó alternatíva és ott rugalmasabb a pénztárca is, de gaming-re perpill értelmetlen váltani 5000-es szériára ezekről.Az is igaz, hogy gamingre igazi ugrást nem is hozhat CPU, csak ha ezer éves a konfig és/vagy 4magos.
Gaming terén a VGA az úr, 4K-ra meg elég a 10400F/2600X/3600 is. -
Mumee
őstag
válasz
MZsoltee
üzenetére
Nem csak a 2666mhz fogja vissza, hanem az is hogy néhány újabb "boost mechanika" nem működik bennük. Turbo Boost 3.0 és Thermal Velocity Boost ha jól emlékszem.
A lényeg, hogy alacsonyabb órajelre boostol és/vagy rövidebb ideig.Valóban, akinek az a 10% nem éri meg a 3600 felárát az ok, de a 2600X-2700X is hoz B-s 10400 teljesítményt és 10e-el olcsóbb, tehát így se úgy se "nyer" a 10400.
Ha a 2600X/2700X alá pedig vesz az ember egy 30e-es B550 lapot, akkor azt bármikor tudja bővíteni 5950X-ig is OC nélkül.Tesztek arra a Z390 TUF-ra is azt írják hogy értelmes OC felejtős benne.
Minimális OC (<5ghz) mehet "direct airflow" mellett. -
Mumee
őstag
válasz
MZsoltee
üzenetére
Azt, hogy játékban van ~10% lemaradása egy 3070 mellett, ahogy a Gamers Nexus tesztben is látható.
Illetve mint leírtam az igazán budget felhasználónak 10400F így sem opció B-s lapban, mert ugyan azt kapod meg egy 2600X személyében játékokban.Azt pedig, hogy mit mennyire gyártanak avagy sem majd kiderül, ha látjuk elfogyni őket.
Egyelőre a Ryzen 2000-es szériából is még bőven sok van a piacon. -
Mumee
őstag
[link]
Ezt én is tapasztaltam, hogy az Aida Latency függ a CPU órajelétől, így meglehetősen fals az eredmény, ha nem csak önmagához hasonlítjuk a rendszert. -
Mumee
őstag
Én itt ropogtatom a popcorn-t olyan szépen elbeszéltek egymás mellett.
-
Mumee
őstag
Az 1900es IF az szimplán 50/50, vagy megy vagy nem.

Illetve magasabb VDDG-t igényel általában, de nálad már eleve 1,05V a VDDG, annál nem kell több.
Viszont IF 1866mhz majdhogynem kivétel nélkül megy minden CPU-val, tehát 3733mhz RAM.Ha nem akarsz vele többet mókolni azt megértem.
tRC-t mondjuk még levenném 66-ra és megnézném GDM off, ezeknek elvileg simán menniük kell így és sokat hoznak.
-
Mumee
őstag
Ez amúgy annyira nem egyszerű, mert nem hogy dual rank stickjeid vannak, hanem rögtön 4db van belőle ami így quad rank...

Annak nincs igazán mérhető előnye, viszont nehéz OC-zni legalább.
Itt vannak tapasztalatok C-die-al németül : [link]A quad rank miatt valószínűleg a 3600mhz is problémás.
Ez egy 2x16GB eredménye, de a quad rank maitt nem tudok igazi támpontot adni neked, de ha szeretnéd megpróbálni akkor támpontnak megteszi.
[link] -
Mumee
őstag
4x8GB SR = 2x16GB DR legalábbis rankok tekintetében, ezért is állnak az fps-ek közel egymáshoz, viszont a 4 modulra sok alaplap háklis bizonyos órajel/timing felett.
Talán ez a két videó a "legpontosabb".
[link] [link]Átlag fps-ben nem sokat számít a DR, minfps-ben és fps drop-ban már érezhetőbb a különbség. FPS drop-ot kifejezetten érezni ugye.
-
Mumee
őstag
válasz
Create.
üzenetére
Az én gondolatmenetem eleve a 32GB-os kitekből indult ki. A 16GB-os kitek esetén, ahol a DR nem opció egyetértettem Gyurival. Hasonló áron kap 3600/3733mhz kit-et a laikus vásárló (nem akar BIOS-olni).
32GB kit esetén egyszerűen butaság a véletlenre bízni, hogy SR vagy DR laikus vásárlóként is, főleg hogy jellemzően nincs felára.
Aki 5e Ft-on is árérzékeny az meg vegyen 3200mhz 32GB DR Aegis-t 40e alatt, az is jobb minfps-ben mint CL18-19-22-22-45 3600mhz SR, avgfps-ben meg kb. egy szint.Én szépen fogalmaztam végig. Mások nevében nem tudok nyilatkozni.

Mútlkor írtam egy másik topikban egy szép összefoglaló hozzászólást, ahol 2-3 embert elküldtem "melegebb éghajlatra", finoman fogalmazva, az ottani pihenő elég volt egyelőre, kiéltem a negatív erőket magamból akkor és ott.
-
Mumee
őstag
válasz
Create.
üzenetére
Részemről egy ideje már a Dual Rank valós előnyeiről próbálom csak meggyőzni és az nem OC, nem kell hozzá biosba menni és többet segít, mint akár egy 3600mhz-es kit, mivel pont a legzavaróbb minfps "stutteringeket" csökkenti és ez nem szempont és preferencia kérdés.
Ahogy az sem, hogy rengeted 32GB-os kit random, hogy SR vagy DR, így az egy nagy előny, ha van olyan kit amit fixen lehet tudni, hogy DR.Mivel ismétlem, hogy a DR előnye nem preferencia és nézőpont kérdése, így nem vagyok hajlandó elengedni a témát, mert az ilyenek elengedéséből jön később az, hogy a Gyuri-hoz hasonló felhasználók ajánlanak SR 3600mhz kitet nem ügyelve arra, hogy a DR többet ér felhasználói élmény szempontjából (minfps), az esetleges egyéni tuning pedig mindezeken felül áll, hozzátéve hogy az XMP is OC és nem garantált működés minden körülmények között.
-
Mumee
őstag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Viszont már 3-jára mész el a HW Unboxed videó mellett. 16GB vs 16GB Single vs Dual.
[link]
Itt van egy másik noname videó is. [link]
Itt meg a kivágott részletet ajánlom figyelmedbe, minfps ugye... [link]Igazából teljesen mind1. A dual rank egymagában ad legalább 5% fps boostot és sok game-ben a minfps-ben többet is és ez tény. Ha nem hiszed "google it".
-
Mumee
őstag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Esetleg ez a videó, ahol a 16GB Single Rank a 32GB pedig Dual Rank. [link]
Meg a korábban linkelt Hardware Unboxed video, ahol detto a 2x16 Single Rank 4x4 Dual Rank. [link]MPowerPH : A memória kereső, amúgy pont erre van hogy azt vegyük, amit akarunk.

-
Mumee
őstag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Nekem se volt tapasztalat, amikor vettem, de eleget olvastam róluk, hogy akkor ott tudjam.
Mind1, a rossz szándékot nem látom mögötte és az a lényeg.Én ráadásul nem is a 3200/CL16 32GB kitet vettem, hanem a 3000/CL15-öt, mert akkor az volt a gondolat még, hogy jobban mehet mert alacsonyabb a tRCDRD gyári értéke.
#28308 Gyuri27 : Ez áll a legközelebb az igényedhez, itt látszik órajel és a rank jelentősége is nagyjából. [link]
-
Mumee
őstag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Single rank nem lesz dual rank akárhogy mókolod, arról is nézz videót hogy mennyit számít, főleg minfps-ben.
Illetve azt írtam "jól beállított 3200mhz lenyomja az ilyen 3600mhz-eket".
"Ilyen" alatt az XMP 3600mhz-et értettem. Az általad hozott teszteken a subtimingok nincsenek beállítva, csak szimplán a CL. A maradék 40 timing meg gyári.
Micron B-die-t pedig csak nagyon minimálisan lehet mókolni, szinte értelmetlen szinten.Ha valaki teljesen elzárkózik attól, hogy belépjen BIOS-ba akár DRAM Calculator értékeket beírni, akár PH segítséggel, azon természetesen nem lehet sokat segíteni, bár a fix dual rank előnye akkor is megvan, viszont 3200mhz CL16 dual rank vs 3600mhz CL18 single rank nem lesz akkora különbség, de az esély se lesz meg rá ha esetleg később meggondolná magát az illető.

Túl sok jó videó nincs a dual rank témában, ami nem olyan száraz mint amit linkeltek grafikonok nélkül.

[link] -
Mumee
őstag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Elvileg Single rank Micron B-die CL18-22-22-42 időzítésekkel.
Akinek ez megfelel lelke rajta.32GB lényege az lenne, hogy dual rank legyen, mert sokat dob.
Az időzítések is fontosabbak, mint maga az órajel. Egy jól beállított 3200mhz lenyomja az ilyen 3600mhz-eket fps-ben. -
Mumee
őstag
válasz
Gyuri27
üzenetére
Laikus embernek, aki nem akar BIOS-ba belépni 16GB RAM esetén igazad van.
(Sokkal rosszabb CL meg egyéb időzítés, de laikusnak akkor is csak pár fps)Viszont jelenleg vétek nem 32GB-ot venni, amíg korrekt áron van és ott az hogy tudod melyik fixen dual rank sokat számít fps-ben is (4-10fps akár) nem csak benchmarkokban.
32GB-ban pedig legrosszabb esetben is egy áron van a CL18-19-es 3600-asokkal. [link]
Végezetül, pedig a gyári XMP értékek se garantáltak és elég sok esetet látunk, amikor egy adott konfig-ban nem megy, de manuálisan állítva igen.
-
Mumee
őstag
-
-
Mumee
őstag
válasz
chopin42
üzenetére
Ez annak tükrében csalóka, hogy a sima X nélküli procik még nincsenek a piacon és mindig azok voltak a BestBuy-ok.
A sima 5600 pletykált ára pedig $220, ami elég messze esik az 5600X $300-ától és pletykák szerint januárban debütálhat.Tehát akinek nem ég a háza a procihiány miatt az vár még jó 3 hónapot és kaphat 80e körül sima 5600-at.
Sajnos az esetleges többi X nélküli verzióról nem tudni semmit, de az előző szériákból kiindulva nagy esély van 8magos sima 5800-ra $350 körül.
-
Mumee
őstag
Itt a tuning Intel-AMD proci, így mindenkinek megfelel.

-
Mumee
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Mégis látod, átmész "Milyen processzort vegyek?" topicba és pörgetik, hogy a legjobb választás most a 10400.
-
Mumee
őstag
Hát igen, legolcsóbb fixen B-die 32gb ~80e Ft. Annyit nem ér.
Nyanya viszont egyelőre lutri külföldön is idehaza meg nincs is az új chipjük még valószínűleg.Ha meg fps, akkor 32GB dual rank alá nem érdemes menni, amíg ilyen árak vannak.
#27124 : Le is írtad miért. Egyik 16GB másik 32GB. Dual rank vs single rank.
Dual rank egy maga ér 5-7%-ot. -
Mumee
őstag
válasz
Malibutomi
üzenetére
Asus lappal nálam az Auto is jó.
(Mondjuk Asus lappal meg a feszültségeket nem szabad Auto-n hagyni.
)
[link] -
Mumee
őstag
-
Mumee
őstag
-
Mumee
őstag
-
Mumee
őstag
válasz
RECSKA
üzenetére
Sajnos én is hasonlóan gondolom az árakat, bár 5600X-re én 80e-et gondolok, aminek novemberre kellene lennie már, aztán majd meglátom. A 3600 se fog egyből leesni 40e alá, de ha a "jósolt" árak bejönnek, akkor 50e alá se, úgy meg sokat nem veszítek a kiváráson.
+40e-nél többet nem adok +2magért. 80->120 vagy 90->130. -
Mumee
őstag
A kiindulópont az volt, hogy a PBO 1,5V-ot ad a magoknak.
Viszont ez így ebben a formában nem igaz.
Cinebench 1mag esetében közel igaz és ahogy egyre több magot terhelünk úgy esik a feszültség. Viszont Cinebench 1mag esetén PBO nélkül is közel 1,5V-ot kap az az egy mag, így elég valószínű, hogy ez AMD által jóváhagyott dolog nem pedig ördögtől való PBO-s CPU sütögetés.Amiről te beszélsz az annyi, hogy jó CPU-knál többet kapsz allcore OC-val alacsonyabb feszültséggel. Amivel nincs is gond.
Szar CPU-nál, mint ami nálam és RECSKA-nál is van, ott allcore OC nem jön szóba, mert megáll 4,05ghz-nél 1,3V-al ... Alapból meg pár mag elboostol 4,2ghz-ig, akár PBO nélkül is.Tehát nekem személyszerint nem a PBO fikázásával van gondom. Vannak hibái, hisz nem tud optimálisan működni. Reméljük, hogy csak még nem tud...
Azzal van bajom, ha hülyeségeket kezdünk el terjeszteni beállítva tényként, és miután szólnak hogy nem úgy van és már ezerszer ki lett vesézve (mint a miért melegszik ennyire a Ryzen a batár hűtő alatt is...), akkor sem hajlandó visszaolvasni és csak hajtja a maga igazát.
-
Mumee
őstag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Én nem játszottam el semmit. Tényeket írtam le (nem járt utána és mégis tényként ragaszkodott ahhoz amire többen felhívták a figyelmét hogy nem igaz és azután se járt utána)
Legjobb tudomásom szerint ez a fórum nem is óvoda, ahol fogjuk ilyenkor a kezét és addig magyarázzuk neki, hogy miért nincs igaza míg meg nem érti.Illetve emberünkről semmi rosszat nem írtam, hisz ki van cenzúrázva.
Ettől függetlenül elnézést kérek a felindulásból megírt hangnem-ért. -
Mumee
őstag
válasz
Hublot
üzenetére
Ohh istenem, miért kell minden istenb3rmának ezt elmagyarázni...
Már bocs, de vissza/utánaolvasni nyista, saját linkelt videót értelmezni nyista.Menj tegyél magadba egy üveg Unicum-ot és menj vissza aludni.
TLDR : Minél jobban terhelsz, minél több magot/szálat, annál jobban visszaveszi a feszültséget gyárilag, akár PBO akár nem.
1T 1,5V is lehet, míg allcore akár 1,2V-ig is visszaveheti. -
Mumee
őstag
Tudnám miért beszélünk a 3600XT/3800XT/3900XT procikról, amikor nem is kellene létezniük.

Ettől függetlenül az ajánlás nem azt jelenti, hogy kell.
3080 VGA-hoz is 850W táp az ajánlott, de azért egy 3600 proci mellett a 650W is elég... -
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- DXRACER Prince L gamer szék
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
- LG 35WN75C-B - 35" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - USB Type-C 60W - AMD FreeSync - HDR 10
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB RAMPAGE Shiva ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest