- Apple iPhone 17 - alap
- Google Pixel topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Brutális akkumulátort kaphat a Honor X80 GT
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Nem kapsz kisebb kapszulát!
- Android szakmai topik
- Kínában még nagyobb akkumulátort kapott a Honor Magic V6
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
blountex
senior tag
Egy kérdésem lenne alaplapokkal kapcsolatban.
A gyártók miért erőltetik az AM4 platformon a HDMI-t, amikor nincs integrált kártya amin jelet kapna?
Elvileg a 7xxxnél már van igpu, így ott nagyon is lenne értelme. -
blountex
senior tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
köszi az infót.

Elolvastam a SAMról szóló cikket és utána nézve pl játékok téren egy kis plusz előnyt ad némely esetben.
VGA téren a pcie 3.0 vs 4.0 kicsit csalódás, semmi előrelépés, szintem az 5.0-nál sem lesz ez észrevehető....
m.2 ssd gen 4 már érdekesebb lehet, főleg, hogy jön a direct storage (de ez mire elterjed és a modern játékok ki is használják nem mostanában lesz), habár szerintem egy sata III ssd is kiváló.
Jó ez az m.2 ssd, de csak alaplapban, még adathordozóként majdan az USB 4 40Gbps (5000MB/s sebesség) tudná kihasználni a pcie 4.0 sebességet.
Talán 2,5gbe lan (nashoz)Azon morfondírozok, hogy mivel járnék jobban hosszútávon.
1. Rx580 vga lassan kezdi a végét járni, ha nem is idén, de jövőre időszerű lenne a csere. Veszek egy rx 6700 xt használtan, majd új platformra váltok mikor kapható lesz a Ryzen 8000.
2. Cserélem a meglévő rendszert vga ugye alap, ehhez jönne még egy olcsóbb Ryzen 5600x (nagy előrelépés egy R1600x-hez képest) + esetleg egy alaplapcsere, ezzel újfent el leszek 5 évig.
Mindez FPS Hydro G 600W tápon -
Biga123
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Azt hittem nálam hibázott valami. Nemis értettem mit kellene törölnöm , it minden frankó.
-
Biga123
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Hogy miabaj?

-
Alpi.
addikt
Ne aggódj emiatt, a fogyasztáscsökkenés szinte egésze a maglekapcsolásból adódik. Az, hogy 1600 Mhz-ről kapcsol le vagy 3600-ról, teljesen mindegy, a lekapcsolt mag úgyse fogyaszt semmit. (elenyésző). A lekapcsolás nagyon gyorsan megy végbe és onnan ugyan olyan gyorsan aktív állapotba is kerül. Megoldja a feladatot majd megint aluszik. Most, hogy szóba került, valami rémlik, hogy az Amd változtatott a sémán talán ilyenre, hogy ne csökkentse jobban le az órajelet. A hatékonyságán kb. semmit sem változtat ez, nyugodtan használd így. Egyébként a negatív offset okozta (esetlegesen) idle állapot körüli crash-elésre is megoldás ez a működés mivel a vcore nem esik vissza annyira alacsonyra egy olyan esetben, mikor az összes mag nagyon alacsony órajelre kerül. Nekem pl. anno a 3800X-el erre a sémára kellett váltanom, mert akkora negatív offset-et bírt a proci, hogy berogyott egy egy szerencsétlen, gyakorlatilag 0 terheléses pillanatban.
A fix órajeles beállítás mellett is pont ugyan így tudja hozni az órajel visszavevős idle fogyit szintén a gyorsan lekapcsoló magok miatt.
Egyébként próba jelleggel, ha még nem tetted, nézd meg, mi van ha visszaveszed 0%-ra a min. cpu terhelést az energiasémánál. Már régen volt, de valami rémlik, hogy rá lehetett "kényszeríteni", hogy tovább csökkentse az órajelet. Esetleg töröld az Amd chipset driverrel feltelepülő Ryzenes energiasémát. Lehet, hogy az módosította ilyenre. Egy idő után nem volt igazán szükség arra egyéként sem, mert a W10 alapból megtanulta a kutyafittyet.
Én pl. sose teszek fel semmi plusz Amd-s drivert, a W10 teljesen jól feltalálja magát. -
Atla
senior tag
Most telepítettem újra a Windowst,3800Xet használok PBOval , de idle terheletlen állapotban nem veszi vissza csak 3600MHz re az órajelet.
Valaki tud valami ötletet mit kellene állítani?
Biosban nem turkáltam. AMD chipset fent van, energiasémában min processzor 5% beállítva.
Más ötletem nincs
-
CJ4567
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Jól hangzik, akkor lutri az egész
Úgy gondoltam, hogy ha a Mortar Max támogatja, akkor valószínűleg az összes többi is támogatja, túl optimista voltam. -
blountex
senior tag
Sziasztok!
Érdemes egy rég MSI B350 Artic lapba egy Ryzen 5700/5800 cpu tenni, vagy erősen ajánlott egy modernebb lapcsere B550/x470/570 szériára?
Azért a R1600x és a 5000 széria között jó nagy a különbség.... -
_DiEGO_
őstag
Eme BIOS frissítés után megszűnt nálam (is) a microlag léte.
CPU: R5 5600G
-
hokuszpk
nagyúr
elsőkörben ez a Zen2 topic, neked meg Zen3 cpud van.
nézd hwinfoval, ott mindket ertek meglesz.
for example a cpu freki 4.7, ugyanakkor van egy "effective clock" ( vagy a magyaritottban "hasznos orajelek" ) ami meg mondjuk 800Mhz. na a Ryzen master ez utobbit mutatja neked.
igazából a wattot hűtjük, azt nézd, meg a cpu hőmérsékletét, nem kell megijedni, 90 fokot még simán elvisel.
Ha halkra akarod, akkor adj neki egy kis minuszos offsetet és egy jó ventigörbét kell kitalálnod ; nomeg az utánkövetési időt ( ha van olyan a lapon ) megnövelni, mert biza sokszor felugrik de kb. azonnal esik is vissza, amit a ventivezérlés késleltetés nélkül hirtelen felüvöltő ventillátorral jutalmaz. -
Peak
addikt
Sziasztok.
Érdeklődnék, hogy mi okozza azt az anomáliát, hogy amig a Ryzen Master alkalmazás bőszen állitja, hogy a pillanatnyi frekvenciája a CPUnak 400 MHz, addig a Win11 saját erőforrásmonitora miért állitja, hogy 4.78GHz-en szalad 1% terhelés mellet?
Lap: ASRock X570 Phantom Gaming 4
CPU: Ryzen 9 5900X
BIOS: default beállitásokAz lenne a célom, hogy desktopon, böngészve, vagy épp YTot nézve a gép a lehető legkisebb frekvencián működjön, ezáltal nyilván a fogyasztást és hőtermelést is csökkentve, igy nem is zúgna annyira.
Hogyan s miként tudnám lenyomni a minimumra ezeket?Köszönöm szépen előre is a tippeket, infokat!
Üdv,
Pik -
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Beszereztem egy 2*8Gb 3600-as c19-es G.SKILL Ripjaws modult.
Hynix CJR, botrányos időzítéssel. Olyan olcsó volt, hogy kár lett volna otthagyni.
Dram calc álltal dobott időzítésekkel nem indul.
Van itt valaki, aki már kitapasztalta a CJR lelkivilágát?
Már találtam olyan beállítást, amivel az időzítéseket 1/2, 1/3-ra tudtam venni, 3800-on, de nem volt stabil. 1,42V-ot kapott akkor.
Mely timingekre kell figyelni? Melyiket nem szabad nagyon levinni.
Tegnap már próbálkoztam kideríteni, de 10-20-30 percenként fel kellett állnom a géptől, volt más dolgom is, de ezt így nem lehet. Minden visszaülésnél csak néztem, hogy most mi is van...Nem is vagyok benne biztos, hogy a következő napokban lesz annyi időm, hogy kiderítsem.
Ezért inkább kérdezek.
Szóval CJR-nél mi az irány? Mit nem szeret? Mit szeret? -
-
Aby_2014
aktív tag
Sziasztok! Több kérdésem is van

Gépem adatai az adatlapon láthatók, most épp F36-os BIOS van fenn, de olvastam, hogy az egyszálas tuning az 1.2.0.3 AGESA--val jobban ment, mint az újakkal.
Véleményetek szerint jobban járok ha vissza teszem a régebbi F35-ös verziót, illetve lehet -e egyáltalán downgradelni a BIOS-om? (Nem találtam egyértelmű infót róla)
WIN11 is megy a régi BIOS-al?
Jelenleg sima PBO-val, - offset feszültség mellett megy a tuning, ilyen eredményekkel:
Mit lenne érdemes változtatni? Nagy csodát nem várok gyári hűtő mellett
(Az EDC 1-es tuningot használja még valaki?) -
Atla
senior tag
-
Chaser
legenda
válasz
Create.
üzenetére
még a b550 toma árát ismertem, sokszor 45e körül ment, most 59e alzánál és az a legolcsóbb, a következő bolt +10e, az utána levő megint +10e : ) - a többi néhányban sztem már csak listában van drágábban -ha kifuttatnák mi lesz a legyártott 5xxx-ekkel és alatta levőkkel?
intel új lap árait nem ismerem, amd-nél sejthető hogy 50e alatt nagyon semmi nem lesz
de a cpu is a gyenge ft miatt drága lesz itthon, 160e-re körülre számoltam a 7600x-et - msrp ár -, mellé a drága lap és ddr5, gtk kb : )M0ng00se
nálam a 3800x kis lp hűtővel asztalon simán elvolt szobahő +10 fokkal nyitott konfigban - a hűtő ventije 4-500rpm-et ment -, ez oc 4ghz-nél simán működött
a pbo biztos megtolja -
-
Create.
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
Én is néztem, egy wifis b550 lap 80-100eft, amin normális vrm van. De amúgy intelnél is ugyanez van b560-b660-z590-z690 alaplapoknál is. Mintha már egy ideje nem gyártanák és csak ami raktáron ragadt azok a lapok lennének. Aki új gépet épít annak nem éri már meg ezekbe pénzt rakni, mert azok sem lesznek valószínűleg sokkal drágábbak. Nekem most jelenleg egy 10400f van z590 lappal, gondolkoztam egy 11700kf-en, de az is 120-130. Mondom akkor visszamegyek amd-re b550 lap +5700x, hát az se olcsóbb. Szóval egy ideig marad így, aztán lehet 12600kf + msi z690 tomahawk lesz, kétlem hogy az újak lentebb vinnék az árakat, pláne hogy az amd-ben csak ddr5 fog menni (az meg megint baromi drága).
-
Chaser
legenda
válasz
M0ng00se
üzenetére
láttam már jobbat is, ezt egy kör alatt produkálja?
prime small alatt mennyi?nem tudjátok mi lett a lapokkal?
a ft azért annyit nem romlott, mint sok lapnál látom az árat
esetleg offolják őket? b450/b550 sok nagyon megdrágult és sok alig van néhány boltban ha egyáltalán vanszerk:
ezt pl 40e-ért vettem tavaly október körül, most meg pffffff, duplája ahol van
a kis kedvencem meg 18-20e volt, most meg 29e-től van alig néhány boltban -
M0ng00se
őstag
Hi,
3800X + liquid freezer II 240-nel havernak kb 70+ fokos a proci CB23 teszt alatt, pbo-val, kb 100w fogyasztással.
jónak számít ez a hőfok? én kicsit sokallom... -
Francia91
veterán
válasz
Chaser
üzenetére
1080p/60 fps (GoPro felvételek motoros túrákról). A 2700X/RX580 8 GB páros nagyon szépen vitte a szerkesztését. Játékban meg nekem hozza azt az RX580 8GB, amire szükségem van /A War Thundert viszi közel maximum beállításokon FHD-ban, stabil 75 FPS-sel. 75 Hz-es IPS FHD monitorom van, így a 75 FPS nekem elég/
-
Chaser
legenda
válasz
Francia91
üzenetére
egye
Nlőre ezt neked kell tudni
3100-zal is lehet videót szerkesztgetni, meg 8gb rammal is
kérdés milyen videók, mennyire fontos az idő, stb
amíg egy 580-ad van sztem oly mindegy, hogy 3600 vagy 5800x van a gépben
egyébként érdemes figyelni, nemrég alzán 67e volt az 5600
2700x-hez képest sok játékban gyorsabb a 3600, videós dolgok terén meg a 2700x gyorsabb valamivel -
Francia91
veterán
Sziasztok!
Rakosgatok össze apránként egy Mini ITX gépet. Az alaplap egy Gigabyte B450i Aorus Pro WIFI, megy majd bele 2x16 GB 3.200 MHz-es RAM, egy Sapphire RX 580 8GB VGA, és pár apróság még, ami kell a géphez:
- COOLERMASTER V750 SFX Gold 750W
- A ház már adott, CoolerMaster NR200P
- Hűtő már megvan, Scythe Big Shuriken 3, 25 mm magas 120-as ventire cserélve az eredeti slim ventije
- 1 TB NVMe SSD + 6 TB 3,5" HDD
Árak miatt egyenlőre egy Ryzen 5 3600-as procin gondolkoztam. Egyrészt, mert nemtudom, milyen BIOS-szal vettem az alaplapot, másrészt pedig szerintem egy ideig elég lesz még a 3600-as Ryzen teljesítménye, jövőre pedig majd rakok bele egy 5600X-et vagy 5700X-et. Viszont, hogy most összeálljon a gép, és elég legyen arra, amire kell (videoszerkesztés, 1 játék (War Thunder)), közben költségtakarékos is legyen, szerintem elég lenne az R5 3600-as proci is.Jó az elgondolás, van még ebben a prociban ennyi tartalék?
2 éve egy R7 2700X-es konfigot építettem össze, akkor az mindenre elég volt nekem. Így gondolom, hogy amíg nem teszek bele egy 5600X-et vagy 5700X-et, addig jó lesz 50 ezer Ft körül a Ryzen 5 3600-as. -
Invarg91
csendes tag
Üdv mindenkinek
Adot egy Gigabyte Auros x570 master típusú alaplap és hozzá egy ryzen7 3800x proci a kérdésem a következő lenne hogyan tudnám le hűteni jelenleg egy Asus rog aio dolgozik rajta és nem megy le alaphelyzetben sem 40 fokig sem lehetne e a biosban a feszültségekel ezzen javítani vagy van e valakinek ötlete hogy lehetne hűvösebb
Előre is köszönöm a segítséget
-
carl18
addikt
Igen, nyilván hozzá szoktak a nagyobb profizhoz. Ők nem akarnak abból engedni, azon nincs nagy haszon. Hát a TSMC is tudja nagy pénz van a chip gyártásba vagy hogy mennyit is ér egy processzor.
De mindegy nem kell megvenni mindig, elég 5-10 évente platformot váltani. Szerintem 2024-2026-ig bírja majd a Zen 5 3600-as, de hát meg is kell még azt élni.
Mert hiába lesz chip ha meg a gyomrunk üres lesz. -
fanti
addikt
válasz
carl18
üzenetére
Ja, kavarják a szart, lehet azért hogy a TSMC bejelenthesse : "Bocsika, de sajna kénytelenek vagyunk árat emelni...duplázni...mert sok az áramszünetünk a hadgyakorlatok miatt" miközben persze úgy hazudnak, hogy az valami botrány....
Vagy pl. beszorult egy oposszum a szellőztetőbe, vagy pl. egy mongúz bemászott a trafóházba és leállítottuk miatta pár sorunkat...stb... -
carl18
addikt
Igen, a mai felhasználó már egybe átvette a béta tesztelő szerepet is.
A Zen 1 startnál is a felhasználok volta a próba alanyok egy részt.
Amiket írták meg elég durva, mert itt a vásárlók nem kis pénzt fizettek a hardverért.
(Update) Kis off
Úgy látszik Taiwan körül lesz egy kis perpatvar, úgy látszik kínai nem add nekik több homokot. Így megint lesz mire fogni miért is van chiphiány és miért mennek fel az árak.Bár engem már nem érdekel semmi féle hiány, egy jó darabig el leszek a Zen 2-es 3600-al is.
-
fanti
addikt
válasz
Speed®
üzenetére
Igen, a fejlődés nem állhat meg, ez igaz.
Csak számomra a fejlődés tempójával van gond...mert az túlságosan is gyors. Alaposan kitesztelni sem tudják a gyártók a cuccaikat, csak lökik ki, mi meg user helyett bétateszterek vagyunk lassan...
Már milyen dolog az, hogy pl, a legendás Asus a Rog Strix 5700XT esetében nem kellő hosszúságú csavarokat alkalmazott, így elállt a hűtés a komponensektől...vagy most az LGA1700-as lapjuknál fordítva forrasztottak fel valami smd-t?
No meg a 3090-eseken megégtek a hátlapi komponensek a GPU alatt?
Vagy elhajlik az LGA1700-as lapoknál a foglalat mögötti fémkeret...
De pl. ott a szoftver oldal is, pl az MS Windows 10 egyik frissítése kimeszelte a Dokumentumok mappa tartalmát...
Szóval, igen, jó a fejlődés, csak sokszor kimarad a tesztelési szakasz, azt mi csináljuk idehaza...a tempó miatt...ez viszont már nem jó!
-
Biga123
addikt
Nem vagy bunkó, nekem volt kollegám, még pár éve is kiírta a filmet újraírható DVD re, az űber rig en, és a DVD lejátszót beledugta a smart TV be , szigorúan scart csatival, és úgy nézte a filmeket. Ki hogy szokta meg.

27" on is bántja a szemem már az 1080p de kinek a pap, kinek a paplan.
„Hogy ti új modellek, nagy örömmel pucoljátok a sz*rt, mert ti nem láttatok csodát”
-
fanti
addikt
válasz
Speed®
üzenetére
Bizonyos melókhoz jól jön a sok mag és szál, de teljesen igazat adok abban, hogy ha pl. valaki manócska észrevétlen kicserélné az 5950X-et egy 3600X-re...hát, a játékaim alatt (Far Cry 4 - 5 - 6 - New Dawn, Crysis, Crysis Warhead, Crysis 3, S.T.A.L.K.E.R - ek, és a multizósak : BF V, BF 1, Battlefront II, COD MW...szinte SEMMIT sem vennék észre a cseréből.
Na, nemsokára le leszek torkolva... valami az súgja...

Ja, és mekkora egy bunkó vagyok, hogy csak 1080p-n vagyok, és 60Hz-en...bocsi, és mindezt 32" - on nézem
-
carl18
addikt
Igen, számít az alkalmazás hogy van optimalizálva.
Bár szerintem 2024-2025 után éri meg majd igazán váltani, utána jönnek a nagyobb ugrdek.38631Speed®
Igen, jelenleg gamingra 6/12 jelenleg mindenre elég.
Nekem is azért van ilyen mert ezek a mai ígények, egy játék van ami inspirálna gép fejlesztésre az meg a GTA 6.
De még semmi garancia hogy nem megy az R5 3600-on is tiszteségesen.
-
-
CJ4567
nagyúr
válasz
üzenetére
Nekem az AC Origins, és a Yakuza 0 volt olyan, ami megdöntötte azt a RAM OC-t, amit nem teszteltem ki, csak használtam napi szinten, és sehol semmi gond nem volt...
Azt hittem a Yakuza 0-nál, hogy a játék rossz, neten is voltak, akik ugyan ezt a hibát jelentették, pihenőpályára is tettem fél évig, megvettem olcsón az AC Originst, dettó ugyan azt csinálta, mint a Y0, hogy véletlenszerűen csak úgy összeomlott, általában 30 perc - 1 óra játék után. Kicsit visszavettem a RAM-ot, tökéletes volt.Azóta mindent IS stabilra tesztelek
Inkább rászánom akkor az időt a stabilitás tesztre, amikor beállítok valamit, mint később szenvedjek, hogy na mégis mi a probléma. 
-
carl18
addikt
válasz
üzenetére
Nekem mióta meg van az R5 3600 azóta megy alul feszelve, több játékot is kipróbáltam vele sose volt fagyás semmi.

Adatvesztés se volt egyszer se az alulfeszelés óta, szóval én úgy nem agodok ezek miatt.
Nyilván emelnék a feszültségen, meg nem is mentel el a végsőkig.
Redditen olvastam másnak 4200 all core működik 1.12 volton is gond nélkül.Am I missing something? R5 3600 4.2ghz @1.12V

Lehet az enyém is ilyen minőségi szilicium azért is megy gond nélkül 1.16 volton.
2022.03.09 Ryzen 5 3600 Ilyenkor lett beépítve a Zen 2 és még aznap megtörtént az alul feszelés. Szóval március óta megy a gép bugok és fagyások nélkül.
-
carl18
addikt
válasz
Biga123
üzenetére
Így régi ismerösömnek meg I7-8700K van, kb az egy szinten van az R5 3600-al. Pont azt beszéltük ma még jó sokáig elég lehet egy erős 6/12 szálas processzor. Ha a GTA 6 is megy rajta gond nélkül akkor meg végkép nem lesz okom ettől erősebbre cserélni.
Ha meg váltok 2025-2026 táján már érdemes lesz elgondolkodni rajta.
Egy 16. generációs intel vagy Zen 5 és társai már jó alternatíva lesznek, de ki tudja addig nem lesz-e megint chiphiány és hogy az árak mennyire szálnak el?
R5 3600 azért elég jó, erős is hatékony is és van is benne tartalék.
6/12 szál meg jól jön a jövőre nézve, bár durva 3 éve jelent meg és még mindig milyen jól állja a sarat. -
Biga123
addikt
válasz
carl18
üzenetére
Csak egy tipp , ha HW infot odateszed az logolja a max értékeket, és akkor nem kell menet közben csinálni a képet.

De amúgy nem rosz eredmény a tied se , használd. Jók ezek az R5 3600 , pláne ha ilyen jó példányt fogsz ki. (nálam úgy néz ki a 3070 et is kitekeri, szal egy darabig nem lesz procicsere) -
carl18
addikt
válasz
CJ4567
üzenetére
A 3100 pont 3600 all core órajelen jött össze 0.9 voltal, tegnap este.
Csak közbe futattam a 1.16 voltos 4,2 ghz tesztet, és teszt közbe csináltam a képernyőfotot hogy látszodjon a fogyasztás.
Az előző tesztet meg elmentette a program, azért mutat 3100-at.Nekem a múlkor R20-be 3800 pont is meg volt, most valamiért csak 3775 pontot kapot. Kicsit lehangoló

A gyári feszültségek után a processzor miután alul feszeltem 5-10 fokkal hűvösebben járt.
Ac Odyssey meg elég cpu heavy game, már van 16 órám benne. Sose fagyott ki meg semmi, próbáltam más játékokat is.
Watch Dogs 2 is jól pörgeti a procit, annál se volt még semmi anomália.
2 hónap, sose volt kék halál meg semmi.
Akkor volt lefagyás mikor offset voltage-el feszeltem alul, akkor Cinebench se futot le egyből kifagyott.
Alaplap B450 Strix
Szóval találtam a procinak manuálisan is meg lehet adni fix feszültséget. Ott mentek szép lassan egyre lejebb, nekem a lényeg hogy meg legyen a 4200 mhz all core-on. 1.25 voltról indultam, és mentem lejebb lejebb. Végül eljutottam 1,16 voltig, ott stabil volt és 5-6 fokkal hüvösebb is. Utána már nem volt kedvem pár minimális feszültségért tovább menni. Ez volt 2-3 hónapja, így mondtam sikerült egy jó sebbeségét és alacsony feszültséget találni ami még sose produkált még kifagyást, se gondokat.De amúgy az én gépem én használom, ameddig nem fagy nincs gondom.
Aidának utána néztem, a program hibája. Biosba meg van a 12 volt, szóval ezért használok mellé cpu-z-t s.
De én feladom, gondoljatok amit akartak. Én használom, ha egyszer véletlen kifagy, majd kap 1,16 volt helyet, 1,17-et.
De kétlem lesz erre példa. -
Chaser
legenda
válasz
CJ4567
üzenetére
ha ez 4,2-es érték az nagyon karcsú lenne valóban, de előtte ez volt:
"1.16 volt mellet a 4200 órajel alatt a Cinebench R20 10X lefút és 3850 pontot kap, azaz terhelés alatt is megtartja az órajelet."
cb20 60w passz, ott az volt az érdekes, hogy "100%-on annyit eszik", amiről nem derült akkor ki, hogy mi adja a 100%-ot -
CJ4567
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére
CB-nél 3,6-ot ír gyárilag, és ha Windowsból húzod. Amúgy szerintem a CB R20 alatti 60W se stimmel, még 4,2 @ 1,14V mellett se. Gyorsan kipróbáltam, nálam 65-70W körül ugrált, 75W maximum, mielőtt össze nem omlott a teszt.
Viszont nálam 3800MHz-en mennek a RAM-ok, SOC 1,081V (lusta voltam lentebb venni), szóval az lehet kicsit jobban befűt. -
Chaser
legenda
válasz
carl18
üzenetére
különböző terhelésekről volt szó, nem arról hogy mit használsz
"a 100% terhelésen 60w" részigazság, lehet annyi és lehet 100+w is - nem meglepő módon akkor is, ha te csak a cb-t nézted -
a cpuz képet nem értem, ac 4,2-t mutat, cb-nél meg 3,6-ot ír
aidánál a 12v-on 10v meg "muris" : )CJ4567
defaulton 4g körül tekerheti a cb20 a magokat, ott rémlik 3600 körüli pötty
kb 100mhz +100 pötty -
Biga123
addikt
válasz
carl18
üzenetére
Ha nem teszteled a stabilitást, ne mond h atomstabil. Erről ennyit 10 p small fft prime egyből megöli ha nem stabil. Tovább én se szoktam futtatni. + A cb számoknak is meg kell lenni.
De a te dolgod. Notepad futtatása alatt bármi "atomstabil".
Tényleg nem bántásból csak ha kilép a gammából ne lepődj meg. -
carl18
addikt
válasz
Biga123
üzenetére
Ja bocsánat te Prime 95-futatsz a gépbe 7/24-be. Nem tudtam ez a új hobbi?
Írtam az én felhasználásom mellet atom stabil.
A Prima cpu tesztet már csak azért se futattom mert ireális terhelést nyom rá a cpu-ra. Ami nem felel meg a valós élet felhasználásának, stb.

Prime95 szerintem nem igazán jó, csak fölösleges gépgyilkolás.
Meg ameddig remek és stabil a gépem, minek pazaroljak idő ilyen hülyeségre. Van az embernek más dolga is az életébe... -
Biga123
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
A 100+ nem én voltam
én a nem 60 as vagyok. -
Dragon3000
nagyúr
-
Chaser
legenda
válasz
carl18
üzenetére
én nem mondtam hogy nem stabil, csak hogy teszteld
nézd meg egy blender alatt azt a 60w-ot, szerintem : ) szépen látni fogod, kb mindegyik részfolyamata 100% terhelést ad, de egyiknél x, másiknál 1,5x a fogyasztás
3,6g-n lesz "látványos" az étvágy csökkenése, ott hc terhelésnél is megáll 60w körüli ppt-vel a 3600 - 0,9v körül, azt a te példányodnak tudni kell, lentebb meg nálam stabilan nem ment semmilyen zen sem, nyilván ott a nyitófeszültség ami a minimumot jelenti -
nekem a legjobb 3600-os ez volt, ez sem tudott 0,9v alá menni 3600-onDragon3000
egy konvertálás már közel hozza a prime small fft fogyasztását - 4k br to 1080p is ha nagy bitrátát lősz be -, handbrake ingyenes, ki tudod próbálniBiga123
ezért kérdeztem milyen jellegű az a terhelés, mert igaz, hogy 60w-nál megállhat, de jóval több is lehet a 100% -
Biga123
addikt
Igen pont erről van szó.
Ahogy teccik mondani, ezért nem állja meg a helyét a 100% os 60 W os fogyi.
Mint ahogy mutattam is
van hogy 100% mellett többet is be tud kajálni-és kevesebbet is.
De igen pl memtest alatt lehet elvan 20W ból is , akkor úgy hirdessük h ez a proci csak 20 vattot eszik? De nincs itt semmi vita , vagy ellentmondás, hisz mindenkinek igaza van.
-
Biga123
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
A 90 se 60 !
Szal a 100%os terheles mellet 60 W-t nem állja meg a helyét. Vagyis csúsztatás, általánosítás. Ennyike.
Én legalább mutattam képet a nem 60 ról.
-
Alpi.
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Y-cruncher

Prime 95 -nek már jó ideje nincs túl sok értelme, szerintem.... Csak nagyon lassan engedjük el.
Nem mondom, hogy semmire sem jó, de stabilitást kifejezetten ezzel tesztelni picit okafogyott szvsz. Ha visszakeresnénk, se szeri se számát nem látnánk az olyan hsz.-eknek, ahol adott terhelésnél instabil, pedig prime-al órákig ment hibamentesen. -
-
Biga123
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Biga123
üzenetére
Nem hiszem, hogy akkor átlépné a 100W-ot, igaz nekem csak 4GHz 1V-on van most hajtva a 3600, prime95 small fft mellett 64W-nál megáll, cinebench tesz esetében meg 52-54W-nál, eredmények hozzák a netes pontokat, így elég a feszültség. Amúgy milyen olyan alkalmazás van, ami annyira terhelné a cpu-t, mint a prime, hogy értelme legyen ezt használni fogyasztásra?
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fűnyíró topik
- Apple iPhone 17 - alap
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Az olcsó Macbook sokkolja a PC-ipart az ASUS társvezetője szerint
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A52s 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4530, 100% Akkumulátor
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! HP Elitebook 840 G11 14 FHD notebook - Ultra 5 135U 16GB DDR5 256GB SSD Intel Win11
- iPhone 13 128Gb 100%(1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Úgy gondoltam, hogy ha a Mortar Max támogatja, akkor valószínűleg az összes többi is támogatja, túl optimista voltam.
Mert hiába lesz chip ha meg a gyomrunk üres lesz.