- Sony WF-1000XM6 – ez évi etalon?
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- MWC 2026: csápolt a robot, majd dobott egy hátraszaltót
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom mobilszolgáltatások
- Magisk
- Google Pixel 10a – évismétlés
- Android szakmai topik
- One mobilszolgáltatások
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
petakpa1
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Sikerült esetleg lementeni a beállításokat.
Egyébként van egy érdekes problémám a géppel:
3500X AC OC 4,1 GHz 1,18 Vcore mellett, minden más auto
FCLK 1800 MHz
Mem 3600 MHz 16-19-19-36-72 (Memória egyébként Crucial Ballistix 3200 2x8 GB)
Ezekkel a beállításokkal, TM5, Aida64 stresstest, Prime95, y-cruncher, Cinebench és még 3D Mark stabilitás test is full stabil.GPU Asus RX6700XT
Viszont Far Cry 6 alatt random fagyások vannak. Felbontás 2560x1080 (ennyi a monitorom natív felbontása), minőség mindenhol Ultra, DXR bekapcsolva, meg minden egyéb is maxon, de HG textúrákat ki kellett kapcsolni. Azt bekapcsolva szinte azonnal fagyás van. FSR-t nem használom tiltva van mind FC6-ban, mind Radeon software-ban.
Azt vettem észre, hogy amikor a játék indulása előtt tölit a pályát, akkor alul a töltést folyamatát jelző kis forgó ikon többször megakad... Mintha a system RAM - PCIE4 GPU közötti adatforgalomban akadozna valami. Amíkor HD textúrák be voltak kapcsolva, akkor volt, hogy már pályabetöltés közben lefagyott.
Az overlay funkciókat is teljesen ki kellett kapcsolni mind Radeon Software-ben mind az Ubistore alkalmazásban, mert azokkal is fagyott.Fentiek kikapcsolása/letiltása után 3D-ben szépen fut a játék, de pl amikor egy küldetés végéhez érek és bejátszaná a lezáró videót, akkor sokszor lefagy.
Ez vajon FC6 szoftveres hiba, vagy a CPU és/vagy Mem OC-ra vezethető vissza az instabilitás?
UEFI-ben már mindent végigpróbáltam:
- Resizebla BAR tiktása
- Különféle LLC SOC-ra
- PCIE mód korlátozása PCIE3-ra
- SOC Voltage 1,1V-ról való minimális csökkentése 1,05-ra vagy emelése 1,15-re
- CLDO VDDP enyhe alul és felülfeszelése
de egyik sem segített, arra gyanakszom, hogy nem CPU és MEM OC-val függ össze a FC6 fagyása, de hogyan tudnám ezt kideríteni?Ja és még egy info mind Radeon software-ban mind FC6-ban 60 fps-re van korlátozva a sebesség, mert monitorom max annyit tud. Ennek következtében RX6700XT nincs is 100%-ban kihajtva, HWI olyan 150W fogyasztást jelez GPU-ra játék alatt, míg a teljes PC konnektorból felvett fogyasztása 300-320W között van. Ezt külön fogyasztásmérővel mérem. PSU egy 500W Seasonic CORE GM, tudom határeset, de mivel RX6700XT nincs maxra hajtva így szreintem elégnek kellene lennie, pláne, hogy konnektorból felvett fogyasztás közelében sincs az 500W-nak.
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1
üzenetére
Mai utolsó update:
Clock Tuner nem tett hozzá érdemben semmit a tudásomhoz.
A Diagnostics le se fut, amikor CB végigmegy maga Clock Tuner elszáll valami .iNet hiba miatt. Másoknak is van ugyanez a hiba, nem találtam rá megoldást a neten.Tuner végigmegy, és az alábbi eredményt adja:
Penalties for the final profile: level 3
20:29:00: CCX1 (124): 4150 MHz, 1250 mV OC=
20:29:00: CCX2 (117): 4175 MHz, 1250 mV OC=
Cinebench R20 started
Cinebench R20 finished with result: 2805
Voltage: 1.25 V PPT: 64.6 W Temperature: 64.5°
Phoenix deactivated!Tehát valahol 4,1-4,2 GHz körül van vége a procinak számomra is vállalható (bőven 1,3V alatti) VCore mellett. Ez összecseng az általam is kitesztelt 4,1 GHz @ 1,18V Vcore eredménnyel.
Jokeph féle PState-s OC következik jövő héten. Mindenkinek köszönöm az eddigi segítségét!
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1
üzenetére
Próbálgattam még ma délelőtt a különféle PBO OC beállításokat:
- Max CPU Boost Clock Overdrive freki +300-ra emelése => nemhogy növelte, hanem csökkentette mind a mag mind az effektív órajelet, tehát +200 tűnik e legjobb beállításnak
- Asus BIOS-ban lévő PBO Max Enhancer bekapcsolása sem ér semmit, ez is inkább csökkentette az órajelet mint növelte.Az alábbi beállítások tűnnek a legjobbnak PBO OC-ra nekem
- Szorzó: Auto
- PBO Overdrive: Enabled
- Max CPU Boost Clock Overdrive: +200
- CPU VCore negatív offsettel -0,1 V vagy -0,075VEzen beállítások mellett
- All Core Load esetén: órajel 3950 MHz, effektíve órajel 3900-3800 MHz (ha a VCore offset csak -0,075V akkor, akkor az effektive órajel kicsit magasabb, de cserébe jobban melegszik és magasabb a Vcore)
- Single Core Load esetén: órajel 4130 MHz, effektív 4110 MHz (ha a negatív VCore kisebb akkor itt is minimálisan magasabb az effektív órajel, de cserébe magasabb a VCore).Ha a -0,1V és -0,075V negatív VCore offset között kell választani, akkor inkább a -0,1V, mert órajelben csak minimálisat hoz a magasabb VCore, ellenben idle-ben is magasan tartja a feszt 1,27V-on.
Per ma továbbra is úgy látom, hogy a korábban stabilra belőtt AC OC-m
Szorzó 41x = 4100 MHz
VCore fixen 1,18V
jobb a PBO-os OC-nál, mert terhelés esetén mind a mag mind az effektív órajel konstans 4100 MHz, ehhez elég 1,18V VCore és ugye még idle-ben is csak 1,18V VCore, szemben a PBO-s 1,27V-tal.Csak érdekességképp lehet, hogy ki fogom próbálni még ezt https://www.guru3d.com/articles-pages/clocktuner-2-1-for-ryzen-(ctr)-guide,1.html, hátha adna egy közepes VCore és magas boost feki kombót, amit aztán megpróbálnék ugyanarra belőni BIOS-ban.
@ jokeph: Te esetleg le tudnád kicsit részletesebben írni, hogy PStat-ekben hogyan állítottad a VCore-t és a frekit?
-
petakpa1
őstag
Köszi. Mintha az én eredményeim is ugyanezt mutatnák:
PBO OC esetén még 1 magos terhelés esetén sem éri a igazán el a proci a 4,1 gHz-et, tübb mag esetén meg alatta is marad 200 MHz-el. Ellenben mind 1 mind több mag esetén jelentősen több VCore-t ad.A fix 4,1 GHz-re belőtt AC OC-m viszont beéri 1,18V VCore-al.
Jól értem, hogy ez a helyzet? Tényleg nincs értelme bajlódni PBO OC-val 3500X-en?
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1
üzenetére
Na kipróbáltam az alábbi beállításokat:
Szorzó vissza Auto-ra
Vcore -0,1V negatív offset
PBO ON
PBO almenüben minden maradt auton (tehát a PBO Overdrive, azon belül, PPT, TDC, EDC is), scalar is, de Precision Boost Clolck override-ot felvittem +100 MHz-reAida stresz tesztet futtatam 2-3 percig, HWi64 az alábbi átlegértékeket mutatta a teszt végén:
A) Minden magon futott az stressztesz:
Magok órjele 3900 mHz körül, de az effective clock csak 3800-3600 között volt. Mintha lennének olyan magok amik gyengébbek, és azokat alacsonyabban hatjta
VCore 1,25V körül volt
PPT/TDC/EDC: 60W/27A/77AB) Csak 1 magon futott a stresszteszt
A terhelt mag órajele 4120 mHz, az effektíve órajel 4080 MHz
VCore 1,34V
PPT/TDC/EDC: 37W/10A/17AMajd minden beállítás maradt ugyanaz mint fent, Precision Boost Clock override-ot felvittem +200 MHz-re
Ennek hatására
A) Minden magon futó stresszteszben magok órajele ugyanúgy 3900 MHz volt, de az effektíve órajel már 3900+3700 MHz között mozgott
VCore 1,255V-ra nőtt
PPT/TDC/EDC/: 60W/27A/78AB) Csak egy magon futó stresszteszt
Terhelt mag órajele felment 4130 MHz-re, effektív órajele meg 4090 MHz-re
VCore 1,35V-ra emelkedett
PPT/TDC/EDC/: 35W/9A/11A ez kicsit ellentmond a fenti B) tesztnek, de lehet azért van mert fenti B) teszt közben megnyitotam böngészőben pH-t, és így valszeg az épp nem terhelt magok is többet kajáltak kicsit.Kérdéseim:
Hogyan lehet még PBO OC-t tovább finomítani, hogy mind single, mind all core terhelésen magasabb órajelek jöjjenek.
Kisebb negatív vcore offset-et állítsak be?
Emeljem tovább a Precision Boost Clock override-ot +300 MHz-re
PBO Override-on belül érdemes e próbálgatni manuális PPT/TDC/EDC limiteket?Nekem úgy tűnik, hogy ez a PBO OC nem sokat hoz, ráadásul a korábbi fix 41x 1,18V Vcore beállításom teljes terhelés esetén szépen fixen hajtott minden magot 4100 MHz-en, és VCore is csak 1,18V volt!
VS
A fenti összes tesztben mindig magasabb volt a VCore amit magának beállított a lap/CPU: 1,25V-1,35V!!!, de az órajel nagyon ritkán, csak pillanatokra ment ment 4100 MHz felé, 2-3 perces átlagban minden magos terhelés esetén 3900-at alig haladta meg, 1 magon is csak 4130-ig ment fel, de az effektív 4100 alatt volt
-
jokeph
nagyúr
válasz
petakpa1
üzenetére
Én kézzel lőttem a Vcore-t és a frekit is (igaz, nem szorzóval állítottam, hanem P-State-ben a frekit és a Vcore-t is), és van energiagazdálkodásom.

Jelenleg 5600X 4,3 GHZ AC és 1,1 Volt Vcore.
Ettől feljebb kezd nagyon éhes lenni. Megjegyezném, hogy nincs kitesztelve P95 és társaival, csak böngészés és game - nincs WHEA a HWINFO64 szerint és én sem tapasztaltam anomáliákat még. -
petakpa1
őstag
válasz
Create.
üzenetére
Köszi!
Minimális negatív Vcore offset mennyi legyen? -0,1V Pl?
PPT, TDC, EDC is maradjon auton?@ HSM
Ezt az all core OC-ra írod? Én úgy tudtam, hogyha X végű Ryzen-eneken szorzót Auto-ról eltérő értékre állítjuk, és Vcore-et emelünk, akkor mind szorzó mind VCore fixen a beállított, lesz, az energiagazdálkodási funkciók nem működnek egyáltalán. Vagy ezt rosszul tudom? -
petakpa1
őstag
válasz
Create.
üzenetére
CPU Multi 41x, ehhez manuál 1,18125V Vcore kell
CPU Multi 42x, 1,22500V Vcore mellett TM2, y-cruncher, CB, Aida stressteszt hibátla, de Prime95 sajnos előbb utóbb hibázik. Vcore-t nem nem emelném tovább, mert fix szorzó mellett ugye konstansan ugyanennyi VCore-t adna akkor is ha idle-ben van a CPA Effektiv órajel 0-100 MHz.Kb, hogyan induljak neki PBO OC-nak?
-
petakpa1
őstag
3500X-emnél egy újabb játék random fagyott a korábbán belőtt all core OC 4,2 GHz 1,21875V Vcore mellett.
Mivel játék közben átlagban 2-3 GHz között volt csak az effektív órajel ezért feszemelés helyett kiteszteltem, hogy 4,1 GHz-es all core OC esetén 1,18125V Vcore mellett stabil minden (Játék, 3DMark, de méginkább Prime 95, y-cruncher, Aida és TM5 is).
(IF 1800, Memória 3600 1,35V-on Crucial Ballistix 3200 MHz-es XMP profilú, de nem is ez a lényeg, hanem a CPU OC).Mivel 3500X-nek a 4,1 GHz-et boostolva is kell érnie, igaz csak 1 magon, ezért arra gondoltam, hogy kipróbálnám PBO OC-t.
Tudna valaki abban segíteni, hogy miket kellene ahhoz beállítani, hogy rövid terheléscsúcs idejére automatikusan az összes magot tolja fel 4,1 GHZ-re? Vagy akár 4,2-re ha azt lehet.
Gondolom CPU szorzót Auto-ra kell állítani, de hova állítsam?
-VCore-t? Offsetre vagy fixre? És mennyire?
-CPU és SOC LLC-t mire állítsam? (Fenti AC OC beállításokhoz elég volt mindkettőt Auto-n hagyni)
-PBO Boost-ot, azon belül PPT-t, TDC-t és EDC-t hova kell állítani?
-Meg mintha lettek volna valami Scalar beállítások is BIOSban...Alaplap Asus TUF Gaming B550-Plus
Jelenleg minden beállítás alapon/Auton, kivéve:
CPU Multi 41x, ehhez manuál 1,18125V Vcore kell
CPU Multi 42x, stabilitáshoz valszeg elég lenne a 1,22500V VcoreHa a fenti 4100 MHz-es AC OC esetén elindítom a Prime 95-öt, akkor PPT 82W, TDC, 50A, EDC 90A, hőfok 75 C. Elég jó hűtő van rajta Tehrmalright Macho 120 SBM, TDC értékből arra következtetek, hogy nem a magas hőfok a szűk keresztmetszet.
Szóval várnék javaslatokat PBO OC beállításhoz. Köszi!
-
jokeph
nagyúr
-
HSM
félisten
válasz
Piszmaty76
üzenetére
Kis ráfizetéssel rakhatsz bele egy 5700X-et, annak 4k-ra illene elégnek lennie.
-
Create.
addikt
válasz
Piszmaty76
üzenetére
Valószínűleg valamennyire visszafogná még 4k-ban is. Oda inkább 5800x3d kellene vagy teljes platform csere.
-
Piszmaty76
aktív tag
Sziasztok! Nem tudom kérdezte-e már valaki, de a jelenlegi 3800X-em szerintetek jobb féle alaplapban ki tudna maradéktalanul szolgálni egy 7900XTX-et 4K utrán vagy visszafogná a kártya teljesítményét?
-
blountex
senior tag
Érdekes jelenség alakult ki nálam ram téren.
Adott egy konfig:
MSI B550 MAG Tohamawk alaplap
MSI RX 6800 XT
Ryzen 5800X3D
Hangkártya
6 venti + proci dupla venti
G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz F4-3600C16D-32GVKCVettem még 32GB ramot, hogy akkor legyen mind a 4 slot tele legyen. Ugyan az a márka, ugyan az a órajel stb.
Már első nap is nehezen akart működni, de idáig látszólag nem volt gond ezzel, azonban ma ismét elő jött. Bootoláskor megjelenik egy piros led ami folyamatosan világít, (ez debug led) innentől nem bootol be a gép. Cserélgettem a ramokat, legelső indításkor beenged lépni a biosba, látja is a 64gb ramot, de kilépést követően ismét megjelenik folyamatosan a piros led.
Alaplap közel a legfrisebb bios, hiszen kezeli a procit is.XMP profillal is jól ment 3600on stabilan, de alapórajelen is 2677Mhz körül is üzemelt.
Látszólag úgy nézett ki, hogy stabilan működik, de valahogy még sem, valószínű megy vissza a boltba.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
wolfman
üzenetére
Megnézném cpu-z-ben, különböző terhelések esetében, hogy változik a bclk. Egyik korábbi alaplapomnál volt olyan bios verzió, ahol 98-101 között ugrált néha 102-ig is felment, ilyenkor már voltak gondok az nvme ssd miatt. Fixáltam 100-ra, akkor 99,8-100 között maradt, utána nem is volt vele gond.
-
wolfman
veterán
Visszatértem!
Kipróbáltam a gépemet, hogy lehúztam az összes HDD-t de ez se oldotta meg. Most kölcsön SSD-re raktam új rendszert. 2x2 órát játszottam, egyszer sem fagyott!!! Ezek alapján 2 elképzelésem van, tápot kihúzhatjuk. Ahogy Atla mondta volt, vagy valami szoftver összeakadt a játékkal és kiütötték egymást, mondjuk az ASUS gyári drivere, esetleg hibás .net framework, stb. Vagy tényleg az M.2 aljzattal (vezérlővel) van gond a lapon. Most azt akarom, hogy egyessével felinstallálgatom a dolgokat és úgy tolom a játékot, kiszürve, mi teleptése után jön elő. Bár lehet, hogy az eredeti SSD-re kellene ugyanezt, mert ott a vezérlő hibát már az elején kidobja a cucc.(Közben kiderítettem, hogy a játékkal is sokaknak baja van, különböző fagyásokkal, megállásokkal, stb. Tehát nem egyedi. Amiket írtak, hogy orvosolhatja a dolgot, sokaknál bevált, nálam nem.)
-
jokeph
nagyúr
válasz
hokuszpk
üzenetére

#39067ati456: majdnem ugyanilyen Trident Z RGB ramjaim vannak (a végéről hiányzik egy "X"), 2 db 2*8GB-os KIT, csont nélkül mentek XMP-vel betöltve B350/B450/B550/X370/X470 lapokban, R3 2200G-vel, R3 3300X-el, R5 3600X-el és R5 5600X-el iss.
Annyi, hogy az RGB miatt előfordulhat, hogy a stabil működéshez kell rá adni kis + kakaót a DRAM feszre, nálam ez +0,05 Voltot jelentett. -
ati456
újonc
Sziasztok!
Van egy Asus ROG STRIX B450-F GAMING II alaplapom ryzen 5 2600-as procival. Kérdésem lenne hogy memóriából ez megfelelő lenne-e bele [link] ? Valakinek tapasztalat? Az alaplap által tesztelt és ajánlott memóriák között nincs ott de a memória gyártó AMD specifikusnak ajánlja. Vagy ha ez nem jó tudnátok ajánlani mást? Nem tudom mennyire kényes ez a lap memóriákkal kapcsolatban...később amugy vennék bele egy Ryzen 5 3600X-et -
wolfman
veterán
Benyomva használom. Bár nekem mindig megy picit így.
Most kipróbáltam, hogy lehúztam a két HDD-t + emeltem a memória feszt 1.350V-ról 1.400V-ra. Egy óra játék után kidobott megint. HDD-k nem lehetnek és sztem memória fesz sem, bár talán még lehet feljebb, de nem hiszem. SOC-ot nem kell emelni ezzel együtt kicsit?
Holnap alulfesz, majd SSD csere, hétvégén táp. -
Atla
senior tag
-
Biga123
addikt
-
wolfman
veterán
válasz
Biga123
üzenetére
Igen, 1.100V-on van/volt. RAM feszt nem is néztem. Az mennyi legyen? 1.350V?
#39055 ricsi99:Nem a procit akartam, hanem a VGA-t, arról beszéltem én is, de windows szoftver nélkül nem lehet gondolom. Na majd. Amúgy igen, megkaptam az üzenetedet, tudomásul vettem, köszönöm!
Csak közben itt is kialakult egy fejtágítás folyamat. 
Nálam hibrid módban van a táp, tehát nem megy a venti, de ha kell bekapcsol. Meg van az amikor sos kapcsol be, full passzív. Na nekem előbbi. Ezt menet közben lehet váltani vagy csak kikapcsolt állapotban? Legközelebb, azaz holnap az a teszt jön, hogy az M.2 ssd-t ideiglenesen sata-ra cserélem, haver hoz egyet pár napra.
#39060 Dragon3000:Gondolod a Diablo 2
esurrected VGA izzasztó egy game lenne? Kipróbáljam, hogy leveszem a grafikát felére egy időre, hátha úgy nem akad ki? Bár ezzel még egy lehetséges ram [vezérlő] hibát nem zárom ki. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
CJ4567
üzenetére
Nálam csak a hirtelen teljesítménnyel volt gond, arra kapcsolt be a védelem. A 3080 előtt volt egyszerre 2080 super oc és 3060 oc kártya is a gépben és gond nélkül megbirkózott vele a táp. A két kártya 420W-ot kért, de nem voltak olyan durva pillanatnyi fogyasztások, mint amiket a 3080 okoz. A 3080 50% tdp-vel 170-180W-ra volt korlátozva, de ettől még ugyanúgy voltak pillanatnyi nagy ugrások, amikre ugyanúgy lekapcsolt a táp védelme. Ha olyan játékkal játszottam, ami nem igazán terhelte a kártyát, akkor nem volt semmi, de egy olyan, ami terhelte, 1-30 perc alatt lekapcsolt a védelem, ha lekorlátoztam a tdp-t, akkor 20-60 perc alatt
3070-nel azóta is gond nélkül üzemel, meg előtte se volt vele gond. A prime platinummal meg gond nélkül üzemel azóta is a 3080. -
CJ4567
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nálam az 550-es FSP Raider volt ilyen, ha nagyon durván alulfeszeltem + nem engedtem 170W fölé a fogyasztását, akkor jó volt. Bár ott már a táp kora is közrejátszott, még alulfeszelve is simán 11,3V körül volt terhelés alatt a 12V. Most az RM750x-el 0 gond, meg is őrültem volna, ha kevés lenne

-
HSM
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
Bizony lehet ezekkel gond, főleg a mai top-GPU-k esetén.
Rövid tüskékre vidáman beleharapnak akár a normál TDP-jük dupláját is. Én a 6800XT-n szoktam látni a fogyasztásmérőn egy szempillantásra akár 5-600W közötti tüskéket is, ha hirtelen megkapja a terhelést, mielőtt beáll a szokásos 300-350W összfogyasztásra a komplett gép. De ugyanez megfigyelhető a 3080-akon is [link] . Bizonyos felépítésű tápok védelmek ez odatehet, főleg, ha nem kellő körültekintéssel lettek a bekötve a tápvezetékek a megfelelő sávokra, vagy nem lett figyelembe véve az ajánlás a külön tápvezetékek használatára [link] . -
Dragon3000
nagyúr
válasz
wolfman
üzenetére
A hirtelen nagy kiugrásokkal van a gond, amire a táp védelme kapcsolt nálam le, de erről sok írás volt neten, ha 50%-ra levettem a VGA tdp-t, egy idő után, akkor is előjött, 3070-nel a mai napig tökéletesen megy az a táp. Nekem 4k-n játékok közben alapon használva MSI afterburner szerint ~370W a VGA folyamatos fogyasztása.
-
Atla
senior tag
válasz
wolfman
üzenetére
Ez egyre érdekesebb.
MSI Afterburnerrel tudsz alulfeszelni,videókártya topikjában segítenek ezzel kapcsolatban.
A 650-es táp valóban karcsú lehet a 3080-hoz,de mivel az 1080-al is csinálta így kizárnám.
A táp hátulján ,ha van Hybrid Mod kapcsoló / félpasszív / azt ne használd,nálam ilyenkor állt le a gép 3060TI vel.Amióta be van nyomva a gomb,tehát pörög a Táp ventije mindíg azóta egyszer sem jött elő ez a probléma,és időközben már 3070Ti-t hajt.
Seasonic Focus plus Gold 650W az enyém.Amikor kilép a játékokból,eseménynaplóba mik vannak?
Ezek maradtak még:
-SOC feszültség
-Wifi vezérlő probléma
-Bluetooth vezérlő esetleg,ha van a lapon és bekapcsoltad
-M2 SSD 970EVO nekem a felső slotban van,bár elméletileg mindegy ennél a lapnál.Próbáld megcserélni hátha. -
wolfman
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Tegnap TestMem5 progi lefutott 3x, nem talált semmi problémát.
Erre nem is mertem gondolni. Korábban megfogadtam, hogy az a VGA/rendszer, aminek nem elég 650W-os minőségi táp, az ott b@ssz@ meg a k..v@ nőnemű szülőét és ezt mai napig tartom. Ezzel a peak fesszel kezdhetnének valamit, mert full gané egy dolog. Bár a neten írták, hogy ez a 377W, amit korábban leírtam már peakkel van. Műszerrel gondolom pontos értéket tudnának mérni, szoftver alkalmatlan a legnagyobb peak-et meglátni. Haverék hétvégén jönnek, nekik van egy 1200W-os valamijük, de akkor én ma kipróbálom az alulfeszelést. ASUS saját progival lehet ezt, biosban nem gondolom? Ha ez lenne a gond, akkor picikét visszaveszem, éppenhogy, aztán így marad, mert mint mondtam, tápot elvből nem cserélnék.
Viszont ami ez ellen szól, hogy a korábbi 1080ti VGAmmal is leálltak a játékok, pedig annak 500W-os táp javasolt (net szerint).
#39052 Atla: ASUS progikból nincs telepítve, csak a FANExpert, hogy tudjam állítani a ventiket. WiFIn keresztül netezek, bár most a DUNE lejátszómmal direktbe összekötöttem a gépet, ha kell másolni rá filmet. Hangkari nincs telepítve, USB DAC-os Edifier hangfalam van, ezt külön hangkarinak ismeri fel.
ASUS saját RGB vezérlőjén kívül mást is lehet?
Bár én kapcsolom ki ezeket első pillanatban, de tudtommal csak saját szoftver kezeli az adott egységeket (most olvastam a win11-be terveznek ilyen közös vezérlő opciót). -
Atla
senior tag
válasz
wolfman
üzenetére
Ilyen lapom van nekem is.
Amiket olvastam,a tápot elengedném,nekem is előfordult már,hogy kevés volt ,és leginkább leállt a gép vagy ujraindult.
Vagy RAM probléma,de ha XMP-vel mennek az se valószínű.
Én telepítenék egy friss Windowst,mivel az ASUS gyári "programja" ahogy írtad,na ettől kell megszabadulni nagyon gyorsan,de csak ugy lehet teljesen ha uj Windowst telepítessz,mert a regystrybe is beépül.
Biosban is ki kellene ezt a xart / Armoury Crate / kapcsolni ASUS Grid install service néven.Majd fel kellene keresni aki kitalálta és felkötni.
Helyes BIOSbeállításokat kellene eszközölnöd telepítés előtt.
Itt van két videó,amiből össze tudod hozni.
[link]
[link]
Telepítés közben meg kell adnod az Intel LAN vezérlő drivert
Ezt a hivatalos oldalról használhatod. [link]
Innen csak a LAN és a Chipset drivert telepítsd fel.
Audio drivert ne használd.
Azt [innen töltsd le.
RealtekAudioControl_1.41.290-offline
Unofficial-Realtek-UAD-generic-6.0.948.1
Mind a kettőt.
Alaplaphoz semmi mást ne rakj fel,esetleg valami RGB vezérlőt ha használsz,én nem használok ilyet. -
Dragon3000
nagyúr
-
wolfman
veterán
válasz
hokuszpk
üzenetére
Ilyenem volt egy darabig, de most 2x8gb G.Skill Aegis 3000Mhz C16 van 1.35V-al. Tesa most megy el nekem egy 4x8Gb Patriot Viper 3400Mhz modulokért. De említettem, hogy haver csere moduljaival (nem tudom mi a típus, de nem ilyen volt mint nekem) is leálltak a játékok. Még majd egy Ryzen 5700x cserét szeretnék, ha rak fel valaki értelmes árban használtat. Egyszer volt fent 63e-ért, de kb 2 órán belül el is kelt.

Tápegység okán nem gondolnám, hogy most ez lenne. 650W. A proc 75W, RTX 3080VGA peak fesze ~377W ; 2 x 3,5" HDD ~18W ; M.2.SSD ~8W ; 2db DDR4 ram ~9W + 3 x 12cm venti ~<7,5W = 494,5W Mellette marad még 155,5W bármire (A táp Titanium hatásfokát nézve vehetjük a teljes fennmaradó teljesítményt. Nem hiszem, hogy ez itt most téma lenne.
Kérdésem: Ezt a soc feszt hol lehet állítani? Melyik menüpont alatt van pontosan? Remélem hogy tényleg csak ennyi a gond.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
wolfman
üzenetére
tud, itt van nalam egy 6800XT, random fagyogatott, kicsereltem a tapot es most már egy hete hibátlan. Öreg táp nembírta már kiizzadni a hirtelen megugró feszülstségigényeket, ilyen "par szazadmasodpercre adjal parszaz vattot jellegű terhelés nemnagyon volt, amikor szegenyt terveztek.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
wolfman
üzenetére
hadd talalgasak, az a 2x8GB ram veletlenul nem Corsair Vengeance 3000 CL15 ?
tippre kollega csereramja is olyan volt![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ebben az esetben megoldas : ram elad, masik kit vesz.m2 foglalatos ssd -t konnyen ki tudod szurni, emelni ( esetleg csokkenteni, ha a lap 1.1V folott ad neki ) kell a soc feszt ; nekem volt mar tobb ilyen esetem, mindig helyrehozta. probalj ra 1.05V soccal.
-
wolfman
veterán
Ok, ezekre holnap ránézek.
-
Gyuri27
félisten
-
-
wolfman
veterán
válasz
Biga123
üzenetére
TM5 még nem volt. RAM-ok most a DIMM A2/DIMM B2-ben vannak.
#39034 Gyuri27: A procimat cseréltem haverral, neki 2700-es Ryzenje van. Ő használta az enyémet, én az övét. Nála nem volt probléma, nálam ugyan úgy fagyott, igaz később, de előjött. Na de ez a későbbi dolog is, olyan, hogy van hogy a saját procimmal 3 órát lenyomok jelenség nélkül, tegnap meg 10percenként kilépett.
-
Gyuri27
félisten
válasz
wolfman
üzenetére
Soc, lap chipset mennyi feszt kap?
Régebben mikor ilyen jelenséget tapasztaltam 2 lehetsêges hardver hiba marad a batyuban. Az egyik a proci a másik a lap. A procit cseréltem 955be-röl 640 athlonra. Ez megoldotta a problémát. Csak nem sokra rá meghalt a lap. Lehetett ugye, hogy az athlon kevesebb kraftot kért és nem jött elö a hiba. Az is lehet, hogy a proci volt hibás és a lap halál ettöl független.
Szóval ha a lap nem kap kevés feszt. Akkor procit kell cserélni. Ha a hiba megszünik proci hiba (bár ha a másik lapban müködik hibátlan, mert müködhet is akkor bios bibi). Ha a hiba nem szünik meg akkor a lap a ludas. Jó lenne más tipusú proci bele tesztre. -
wolfman
veterán
válasz
belaazallat
üzenetére
Köszönöm az ötleteket.
Ahogyan ítam is, bár nem részleteztem, de minden hardverkomponenst cseréltünk cimborákkal pár órára és mindegyik cseréje után is megmaradt a jelenség. Ha memória teszt közben összeszarja magát a rendszer, akkor is csak vezérlő vagy alaplap hiba lehet, mert memória modulokat, VGA-t (1080ti, HD7580, most 3080 van benne) CPU-t is cseréltem már benne (most Ryzen 3600 van, de 2700 is volt próbálva).Amit még nem próbáltam, az hogy lehúzom a SATA portokról a HDD-ket vagy a rendszert másik SSD-vel próbálom ki (jelenleg egy M.2-es Samu 970 EVO-van benne, másik M.2.-vel vagy SATA SSD-vel is próbát megér).
#39028 jokeph: Blizz app nem lehet, mert mit mondottam, minden erőigényesebb játék is kiakad, talán még a BF1 ami nagyon ritkán, de már az Ori játékok is, Mass Effect is, Forza Horizon 4-is, haver játszott nálam a Warthunderrel, ez mocsoksokszor leállt, meg játszott az Empire at Warral, ez talán 2x állt meg., stb. Mindegyik ugyan úgy egyszerűen leáll egyik pillanatról a másikra. Ellenben nemrég kitoltam a Day of the Tentacle Remastert, Enclave-t, meg a SW - Dark Forces javított változatát, ezek hibátlanok. Lehet mondjuk, hogy a WiFi-t meg a LAN-t is letiltom legközelebb, hátha ott akad valami.
Háttérprogramok a FanExpret az asus gyárija, több verziót is kipróbáltam. LGhub, a Logi progija, WinDefender, de Avast mellett is ez volt. Torrent vagy Messenger app szokott lenni, de ezek nélkül is megvan a leállás.
A rendszert próbáltuk már AIDA CPU, GPU stresszteszt progikkal, Benchekkel, ezekkel semmi baja nincs, lefut mind.
-
HSM
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
"Jellemzően multi-nál jön ki, kampánynál nekem se jött még elő."
Mikor toltam én utoljára kampányt...
Multiban volt nálam beton stabil.
2016-17-ben laddereztem pár szezont, 1v1 és 2v2.
Főleg 2v2-ben a haverokkal, repült is volna ki a gép az ablakon a 3D render hibájával együtt...
Nálam Intel/Radeon volt akkoriban, ha jól emlékszem X58 lap X5660 Xeonnal húzva + R9 290X Radeon. De előtte is bírta az i5-4690K-n, és most sem volt baj amikor pár rövid meccsre elővettem a 3600-as Ryzenen. -
jokeph
nagyúr
válasz
wolfman
üzenetére
Üdv !
Ez ugye Blizz App-on keresztül megyen ?
Nem lehet, hogy innen (szoftveres) származik a problémád ?
SC2 is képes random eldobni magát, és van hogy hónapokig semmi, van hogy naponta többször is (csontra mindegy milyen kiépítésű konfigon van futtatva)
Ha megkínálod a gépet szinteikus bench progikkal, azok se lépnek ki ?
Pl.: AIDA 4 pipás stressz test (háttértár teszt nélkül), y-crouncher, TM5.
HWINFO64 fut a háttérben ? Ha igen, lehet utal a hibára valamelyik szenzoros értéknél, WHEA error nem lehet 0-nál nagyobb (legutolsó sor a szenzor ablakban).
Van bármilyen spéci szoftver, ami fut a gépen ? (alaplapi csodaprogik, többek között).Persze, lehet háttértár is, de az nem hiszem hogy megvárna a játékkal.
Ötlet van bőven, ezeket végighajtani nem lesz egyszerű.#39029HSM: nem sima fagyás, konkrétan kidob asztalra, blizz.error, amúgy 3D renderer hibával (itt sem számít, hogy Intel/Radeon vagy nVidia a VGA)
Előszőr az MSI AB+RTT párosra gyanakodtam (a grafikus overlay kiiratás miatt), de aztán enélkül is előadja random időközönként.
Jellemzően multi-nál jön ki, kampánynál nekem se jött még elő. -
wolfman
veterán
válasz
ricsi99
üzenetére
Tápegység hogy tudna játékleállást okozni? 650W-os Seasonic PRIME Ultra 650W Titanium tápom van. Korábban volt kevés táp problémám Radeon 390x-nél, de akkor se játékleállást okozott, hanem konkrétan kikapcsolt a teljes gép, majd ujraindult 'power failure' hibával. meg akkor másik tápom is volt.
Memtestet egyszer már futtattam kb 3-4 órát, semmi bajt nem adott.
-
ricsi99
addikt
válasz
wolfman
üzenetére
Futtas prime95 vagy intelburn vagy egyébb tesztet vagy egyéb valamit ami memóriát is használ ...aztán egy pen drive-ről fittatható memtest-et.
vagy vedd vissza a memőroát valami standard sebességre.
Én inkább a tápegységre gyanakodnék... a memóriahiba az inkább szép kékhalálokkal jelentkezik
-
wolfman
veterán
Sziasztok!
Gép problémás topikba már beírtam ezzel a problémával, de nem igazán segítettek, de hátha most ti itt.Adott Egy ASUS B550-F Gaming WiFi alaplapom egy Ryzen 3600 processzorral benne, mellettük 2x8Gb 3000Mhz-es RAM ketyeg.
Nos a problémám az, hogy az energiaigényesebb játékok rendre kifagynak, visszalépnek a windowsba. Hol van hibaüzenet, hol nincs, de inkább utóbbi. Két cimborámtól már kicseréltem minden hardvert (CPU, RAM, VGA) kiszűrve, mi lehet a gond, de semmi cseréje nem oldotta meg ezt, egyedül az alaplap ami fix volt mindig, szóval itt lehet a gond legvalószínűbben. Azt olvastam egyszer itt PH-n, hogy talán ezeknek a B550-es lapoknak valami memóriakezelési gondjaik vannak gyárilag. Igaz ez?
Neten körbe olvasgattam, mivel lehetne ezeket orvosolni, de bármit kipróbáltam a talált hasonló jelenségekre, semmi nem használt. Próbáltam feszültségértékeket variálni, nem ment. D.O.C.P on, off, manual, auto, semmi nem oldotta meg a problémát.Nektek lenne valami ötletetek, hogy ezek a random játék leállások mitől lehetnek? Játékokon kívül semmi baja a gépnek. Jelenleg Diablo 2 - Resurrecteddel játszok, de szétb@.. az ideg, mert nincs saját mentése ugye, és hogy random lefagy majd újra kell kezdjek komplett pályarészeket kikészít!
(még annyi kósza gondolat, hogy esetleg M.2 foglalatos SSD is okozhatja talán?)
-
Thegrey
tag
Az én alaplapomhoz (ROG STRIX B550-F GAMING) is béta az új bios. Viszont használhatatlanná teszi és csak usb flashback-kel lehet a régi biost visszavarázsolni rá.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
-
ricsi99
addikt
válasz
Tomassy00
üzenetére
Az én deszkámra van ... viszont azóta bizonytalanul indul a gép (nem regál a bekapcsló gombra ) --- 5 3600
2 hete már csak sleep módba merem lerakni
-
Tomassy00
senior tag
Mi ez az új bios mizéria ? Mit tud ez az új bios ?
-
wwenigma
Jómunkásember
MSI B550 Tomahawk új bios csak érdekesség kedvéért
7C91vAC1(Beta version) 2023-03-03
- Update to AGESA ComboAm4v2PI 1.2.0.8. -
Atla
senior tag
Sziasztok.
Váltok 16GB RAM-rol Kingston hyperx 3200 MHz cl18 ,2x8
Corsair vengeance RGB 3600Mhz cl16. 2x16
Van valakinek tapasztalata vele?Ryzen 3800x bírni fogja vajon? -
petakpa1
őstag
válasz
belaazallat
üzenetére
Köszi mindkettőtöknek, akkor megnyugodtan, hogy nincs szénné feszelve szegény kis 6 magos.
Arra emlékszem, hogy amikor belőttem a fenti beállítást próbálkoztam 4,3 GHz-el is, de ahhoz durván sokkal több feszt kért, így megelégedtem 4,2 GHz-el 1,22 V mellett. Ez is bóven több, mint a gyári max 4,1 GHz-es boost lenne. Lassan majd lesz cserélve 5800X3D-re majd
. -
Create.
addikt
válasz
Killerstroke
üzenetére
Kb annyi, hogy ac oc mellett 1.35v fölé nem nagyon ajánlott menni még akkor sem, ha egyébként tudnád hűteni. Illetve nagyon sok értelme nincs is oc-zni, inkább finom hangolni, hogy minél kisebb fogyasztás mellett elérd kb ugyanazt a teljesítményt. Általában kis alulfesz + pbo bekapcs a leghatékonyabb vagy ha képes a proci az összes magon elérni az egy magos boost órajelet, akkor érdemes lehet az ac oc, persze ha nem kell mellé aránytalanul nagy fesz.
-
wwenigma
Jómunkásember
AMD Chipset Driver 4.11.23.1945 (2023-02-13) [link]
AMD oldalán nem találom.
-
Killerstroke
újonc
Sziasztok sracok!
Amd 3900x msi b550 tomahawk lapon szeretnek OC-t alkalmazni. A rendszer egy Aio corsair hydro h150i vizhutessel van megtamogatva, valamint noctua fanokkal van ellatva.
Nagyon regen overclockoltam mar, es egy picit ki is estem a pixisbol.
Szeretnem megkerdezni hogy mit lehet egy 3900xbol kihozni a fent emlitett konfigbol, valamint mire erdemes figyelni.
Minden hasznos tippet elfogadok.
Koszonom szepen a valaszokat elore, szep napot kivanok!!
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Sony WF-1000XM6 – ez évi etalon?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- MWC 2026: csápolt a robot, majd dobott egy hátraszaltót
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- 5G LTE! Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar - 12.18
- Samsung Galaxy S22 Ultra 12/512GB // Számla // Garancia //
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H110M i3 6100T 8GB DDR4 250GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Kolink Inspire K2 aRGB 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest