Hirdetés
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- Android Auto és Carplay utólag? A Carpodgo Mini kicsi és olcsóbb, mint a nagyok
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A37 – régi ismerős új formában
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- Az AI átformálja a Peugeot modelljeit is
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-09-13 19:17 Téma összefoglaló
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/
Backup center, mail gateway, proxmox hypervisor és datacenter letöltés: https://enterprise.proxmox.com/iso/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
akkor vmi más küldi a mail-t, OMV, synthing...
Input/output error:
A log szerint a mentés kész, de az írásakor volt hiba. Ez lehet akármi, ha a hibás HDD-re mentettél, akkor akár az is, vagy nincs hely, etc...
Kellene egy df -h /mnt/pve/disk-a és kideül, h mi van.
A másik valami jogosultság hiba, nekem ilyen akkor volt, amikor initram generáláskor lelőttem a VM-et és ott maradt egy nyitott fájl. Meg kellene keresni és törölni, ha nem szükségesek. De lehet docker jogosultság hiba is, ha privileged LXC. Akkor snapshot helyett stop módban kellene menteni. -
Gabesz87
veterán
-
ViZion
félisten
-
Gabesz87
veterán
-
danih
veterán
Kigyütt az új SRIOV dkms, mehet a 7.0 kernel, szokásos módon:
1. Ima elmorzsolás
2. Update
-
Gabesz87
veterán
backup-pal még mindig kínlódom, nem akar összejönni. Vasárnap hajnalra van beállítva, de másnap kapom róla az emailt (van script létrehozva), hogy nem sikerült. Korábban az volt a gond, hogy a HDD teljes tartalmát akarta backup-olni. Ezt megoldottam, kivettem a backup-ból. Majd jött az, hogy az OMV lassan állt fel, az NFS még a fasorban sem volt, de a pve már csatolta. Ezt is megoldottam. Sajna 2 HDD-men is van bad sector (az egyikről tudtam, azért vettem új HDD-t régebben, és ezt a bad sectorost most csak syncthing-gel képek mentésére használom. Persze nem ez az egyetlen mentés, felhőbe is megy ezen kívül). A másik, nagyobbik HDD szektorhibája viszont újdonság, meglepett. Lehetséges, hogy emiatt nem tud végigmenni a backup? A log-ot, ill. a backup eredményét délután beteszem ide.
-
ViZion
félisten
Tegnap nyomtam egy ápdét-ot, dist-upgrade nélkül, úgy nem volt 7-es kernel, csak 6.17... valamit talált. Sebaj.
Nem akarom elmémesíteni a topikot, de a Trump holy touch képet képzeljétek ide:
Win11 VM, NVME, fast boot nélkül 17-20 sec a login screen-ig. roppant elégedett vagyok vele.
a "hálózati adapterbeállítások" is ki lett takarítva, gyakorlatilag ipv4 és MS networks ügyfél maradt. -
ViZion
félisten
-
PhoenixK
őstag
-
danih
veterán
-
ViZion
félisten
-
danih
veterán
-
sas55
aktív tag
-
danih
veterán
Elbír a szeró két parallel transzkódolást/enkódolást?
1. Jellyfin transcode a Sunshine szerveren
2. Moonlight encode a kliensre.
Ha a szerveren Jelly-ről direct-be megy akkor ez persze kevésbé gond - próbáld meg ott elérni, hogy ne legyen transcode.
Én amúgy hasonló módon (nem Moonlight - hanem az amit kicsit lejjebb linkeltem) nézek néha filmet a céges laptopon (ami széjjel van korlátozva, ezer kémszoftverrel, semmi install).
Jellyfin -> Stream desktop -> Laptop -
ViZion
félisten
Szerintem: fstab előbb fut le, mint ahogy elindulna az OMV.
Nincs mit csatolnia. Nofail miatt észre sem veszed.
a disk-abc mappákat immutable-vé kell tenni, nfs csatolások végére noauto.
claude majd ír egy rövid scriptet, ami guest service után megnézi, hogy fut-e az omv, ha igen, akkor csatolja az nfs mappákat és indítja az LXC-ket, amik azokra írnának.
"B" lehetőség, a VM-ek kiiktatása. A samba+NFS konfig AI segítséggel max fél óra, Alpine LXC-ben lazán elvan. Minden másra bind mount. -
Gabesz87
veterán
Igen, az OMV adja az NFS megosztást. Lehetséges, amit írtál, mert ahogy észrevettem, a rendszer indulásakor az OMV VM az ami utoljára (leglassabban) áll fel.
Kellenének a részletek, hogy csatolod az NFS mappáidat?
Mi az ami pontosan szükséges? 3 megosztás van, 2 lemezt egyben (root-ot) adtam át, a 3-ikon csak egy pictures folder van (így ott ezt a mappát mountoltam). Mindhárom ezen beállításokkal van megosztva OMV alatt:
all_squash, anongid=100, anonuid=1000, no_subtree_check, rw, securefstab-ban a 3 lemez át van adva:
192.168.0.201:/export/disk-a-root /mnt/pve/disk-a nfs defaults,_netdev,nofail,soft,timeo=14,retrans=3,rsize=131072,wsize=131072 0 0192.168.0.201:/export/disk-b-root /mnt/pve/disk-b nfs defaults,_netdev,nofail,soft,timeo=14,retrans=3,rsize=131072,wsize=131072 0 0192.168.0.201:/export/pictures /mnt/pve/disk-c/pictures nfs defaults,_netdev,nofail,soft,timeo=14,retrans=3,rsize=131072,wsize=131072 0 0LXC confighoz adtam a bind-mountot (ahol futnak a média cuccok, arr stack, Plex, qbit)
mp0: /mnt/pve/disk-a,mp=/mnt/disk-amp1: /mnt/pve/disk-b,mp=/mnt/disk-bmajd UID/GID mapping, de ezzek kva sokat szívtam, ha kimásolnám az egész eddigi claude AI-os beszélgetést, kisregény lenne belőle

lxc.idmap: u 0 100000 1000lxc.idmap: u 1000 1000 1lxc.idmap: u 1001 101001 64535lxc.idmap: g 0 100000 100lxc.idmap: g 100 100 1lxc.idmap: g 101 100101 64435firewall: 0lxc.cap.drop:Lehet, hogy a pontos tartalom némiképp eltérő, most nem tudom megnézni, mert még mindig fut a badblocks délelőtt óta.
A másik kérdésre fentebb válaszoltam, LXC-ben vannak a médiával kapcsolatos dolgok. OMV-ben most nem használok így dockert. Van még egy másik LXC, iott a Tailscale, AdGuard és LibreSpeed futnak most.
-
tasiadam
Topikgazda
-
ViZion
félisten
-
sas55
aktív tag
-
tasiadam
Topikgazda
-
ViZion
félisten
-
sas55
aktív tag
-
danih
veterán
-
sas55
aktív tag
-
ViZion
félisten
-
sas55
aktív tag
Igazából, YT, böngésző, futna, na hétvégén kipróbálom. Egér, bill használat érdekel mennyire lesz szinkronban.
-
ViZion
félisten
-
sas55
aktív tag
Én olyant szeretnék kérdezni hogy jelenlegi konfigban UHD 770 igpu van amit a jellyfin használ transzkódra. Elég erős-e ez ha használnék Sunshine / Moonlight 4K TV-re streamre vagy mennyire kompromiszumos? Vagy kellene rendes gpu is( GTX1650)
A célom, hogy egy egyszerű Linux desktopot használjak a TV-n, kiváltva a TV alatti PC-t. -
ViZion
félisten
Logouton a bind mount cikkemben írtam: immutable folder. Akkor hibát dob, ha nem jön létre a csatolás, de nem írja tele a root-ot legalább.
Nálad ha jól gondolom most OMV adja az NFS megosztást, amit PVE-hez csatolsz?
Valószínűleg az NFS még sehol nincs, amikor a PVE már csatolná.
Kellenének a részletek, hogy csatolod az NFS mappáidat?
*arrrrrr bigyókat lehet a plex topikban jobban megmondják, de az is lehet, h hálózati bánat ez is. Kellene vmi pontosabb, hogy mi hol van. Ezek LXC vagy OMV docker? -
Gabesz87
veterán
MInden kezdet nehéz...minden napra jut valami egyelőre. Tegnap feltűnt a pve summary-ban, hogy a Disk usage ~95%
Elméletileg ez történt:The 83GB was torrent downloads that landed on the local Proxmox root filesystem instead of the NFS share because:
1. NFS mounts failed to mount during a reboot after the freeze
2. qBittorrent continued downloading to
/mnt/pve/disk-b/downloadswhich was the local filesystem instead of the NFS share3. Files accumulated there hidden behind the NFS mount
Megoldottam, aztán csináltam egy scriptet, ami figyeli, hogy ez ne forduljon elő, email értesítéssel. Ma reggel látom, hogy 2 email jött:
- SMART error (CurrentPendingSector) detected on host: pve
- SMART error (OfflineUncorrectableSector) detected on host: pveDevice: /dev/sdb [SAT], 10 Offline uncorrectable sectors
A 4TB-os HDD-mre mutat hibát
Nagyon furcsállom, hogy eddig nem votl vele semmi gond, most meg, hogy pár napja szenvedek itt a Proxmox-xal, hogy összeálljon végre minden, hirtelen bad sectorok lesznek? Most fut egy badblocks parancs, (find which LBAs are bad), na ez el fog tartani pár órát...
Noha ez a HDD 58426 órát futott, ill. ami meglepett, hogy tudomásom szerint egy WD Red, de azt mondja a smartctl, hogy Purple (pro)
Lehet, hogy csereérett.Viszont ma ránéztem a Disk Usage-re, és 50% körül van megint, holott tegnap, miután ezt a hibát elhárítottam, lement 20% körülre. Úgyhogy ennek is utána kell néznem.
De ezzel még nincs vége, valamit a Radarr/Sonarr - qbit - Plex vonalon is buherálnom kell, mert egyrészt az új letöltött tartalmak nem kerülnek fel automatikusan Plex-re, pedig be van állítva a Connection a Radarr/Sonarr-nál.
Na szóval egyelőre van még baj a gépezetben, de majdcsak egyenesbe jön
-
ViZion
félisten
-
danih
veterán
Én is sharelek egy scriptet: Webtop installer Docker nélkül - könnyen telepíthető teljes értékű linux rendszer LXC-ben, böngészőből elérhetően - GitHub link.
Indítás a Proxmox Host-on:bash <(curl -s https://raw.githubusercontent.com/wouldntyouknow/proxmox-webtop-installer/main/webtop-installer.sh)
Default card0/renderD128-hoz köti a VGA gyorsítást, de ez utána megváltoztatható könnyedén a Proxmox felületen. Jó lenne ha AMD/nVidia GPU-sok tudnának tesztelni. -
ViZion
félisten
Megtaláltam.
Az AI-ok hibáinak a forrása, hogy számukra nincs idő. A régi 1 és 0 pont olyan, mint az új. Gemini és Claude is ugyan azt a beteg tápot kapták, pl. keressetek OSK-t. Florence. Ezzel jönnek. Bő 10 éve nem fejlesztik. De a régi posztok dícsérték, tehát ez jó, gnome alatt fain, stb...
Az emlékezet halványul (asszonyé nem, tök rossz lehet neki), azt hittük ez probléma, pedig csak a rendszer tisztán tartja az adatokat.
Az AI-okat meg lehet session-ként újra tanítani. Keressen időpontokat, ami régi infó vagy fórum poszt, az alacsony prioritás -valószínűleg az adat már elavult. Magas prioritás a hivatalos oldal és a hivatalos fórum (a friss bejegyzések priorizálva), ezek legyenek az elsődleges források.
És ezzel lett az AI instrukciók txt 436 szó (2317 karakter, space nélkül...)
Pulseaudio xrdp modul volt a mai hőstett, van hang rdp-n. Viszont ahogy az AI is megjegyezte: "A Linux hangrendszere (főleg az XRDP-vel házasítva) sajnos még mindig a 90-es évek végének barkácshangulatát idézi." Nah, ez konkrétan így van. Valamikor 20-24 éve Bt-vel és laptop wifi-vel szopcsiztam ennyit, mint ezzel most.
-
danih
veterán
-
ViZion
félisten
Megoldódott nagyjából, Az az érdekes, hogy Alpine és Devuan is ott bukott el, hogy a létrejött session-hoz nem lehetett kapcsolódni. Ugyan ez volt VM-el is, akkor kanyarodtam vissza a jó öreg Debian-hoz. Nem light, systemd és minden bánata ellenére az alap dolgokat hibátlanul hozza.
Érdekes, az AI-ok itt is a 89. "ez lesz a megoldás" után is görcsöltek volna, VM conf meg mittomén szerkesztgessek. Mondtam nekik, h áljunk meg, ha egy disztró ennyit nem tud instant, akkor az erre nem való. Nem érdemes hegesztgetni, feltalálni a meleg vizet és olyan utasítás halmazzal működésre bírni, ami az életben nem lesz megismételhető...HA dashboardomat akarom látni a fali touch laptopon, ami gondolom frissített és megint meghalt az OSK rajta. Spotify és Firefox csak.
Spotify telepítés volt kb. 4 alkalommal a próbált LXC és VM-ek sorában. Claude MINDEN alkalommal hibázott, régi reddites gpg kulcsokat akart használni. Elsőt végigszopcsiztam, majd mondtam neki: ott a hivatalos doksi, miért -MIÉRT- nem azzal kezdesz?Jelenleg Debian 13 LXC, LXQT, Spoty és FF kész. Hang átvitelt kell meghegeszteni, éjjel az még nem volt, de az itthoni gépen is kacifántos kicsit (mobo hangkari tiltva és van 2 külső), lehet csak nem jó helyre küldtem itt.
huhhh... ennyi.
-
danih
veterán
-
ViZion
félisten
-
Gabesz87
veterán
Végül is így csináltam:
mkdir -p /etc/vzdump
echo './var/lib/containerd' > /etc/vzdump/excludesMég a syncthing-gel kapcsolatban lenne egy utolsó kérdésem. Beállítottam tegnapelőtt, eddig működött is szépen. Ma észrevettem, hogy 94%-on áll a szinkronizálás. UI-ban a létrehozott mappánál azt írja, nincs szinkronban. 1 elem van ami szinkronizálásra vár, a fiam csinált tegnap egy videót, és ez valamiért nem megy fel. Nem látok semmilyen hibát. Telón azt írja, hogy naprakész. Erre esetleg van valami tipped?
Tegnap du. volt az egész kerületben egy kb. 2 órás áramszünet. Na ennek apropójára hadrendbe állítottam az új UPS-t is, beállítottam a NUT-ot, még HA dashboardra csiholok valami ilyesmit, és ezzel is megvagyok.
-
ViZion
félisten
snapshot nem jó csak, mert azok folyamat adatokat húznak be. suspend vagy stop kellene. kicsit több idő, de jó lesz.
esetleg lxc-n belül egy script, ami lelövi őket backup előtt és 10 perc múlva restartolja.Igen, vm-nek átadott lemezeket is menti alapból, nem is gondoltam rá, mert bind mountnál a nem mentés a default...
-
Gabesz87
veterán
Még azért előfordulnak mindig kisebb bakik. Beállítottam mgé tegnap a backup-ot (Proxmox saját backupja), hetente vasárnap hajnalban. Most látom, hogy még mindig fut, és az OMV VM lockolva van, nem elérhető. Mint kiderült, a teljes disk-ekről backup-ot akart csinálni. EZt megoldottam, az OMV HW-nél a a HDD-knél kivettem a Backup mellől a pipát.
Aztán kézzel futtattam, be is fejezte pár perc alatt, viszont van egy hiba az egyik LXC-vel kapcsolatosan (AdGuard, Librespeed, és Syncthing fut itt)INFO: tar: ./var/lib/containerd/io.containerd.snapshotter.v1.overlayfs/snapshots/38/fs/var/lib/nginx: Cannot open: Permission denied
INFO: tar: ./var/lib/containerd/io.containerd.snapshotter.v1.overlayfs/snapshots/55/fs/var/lib/nginx: Cannot open: Permission denied
AI 3 opciót sorolt:
- Option 1: Ignore it (simplest)
- Option 2: Stop containers inside LXC 103 before backup
- Option 3: Add the problematic path to backup exclusions
Gondoltam erről kikérem a véleményeteket. -
ViZion
félisten
LXC-hez lehet egyáltalán RDP kapcsolódni (DE telepítés után), vagy csak béna vagyok -meg az AI-ok is, akik azért rápróbáltak...

...OK, qwen3 lassú, de összefoglalta, h ha szívni szeretnék, akkor bátran öljek még 3-8 órát az LXC-be, vagy VM és műXik.
-
ViZion
félisten
-
danih
veterán
-
ViZion
félisten
A helper scripts-ből használtam korábban az LXC cleaner és updater scripteket, meg még párat. Ezek csak Debian/ubuntu LXC-nél működtek, egy feladat több részre volt osztva, kellett futtatni 2-4 scriptet, ha mindent is akartunk frissíteni, takarítani.
Ezek adták az ötletet, hogy kell ebből egy sallangmentes verzió, Alpine "support"-al, ami azt takarítja amit szeretnék.... Némi (OK, 80%
) AI segítséggel el is készült. Pár napja nyomkodom, most már meg merem osztani [link]
Logolja a folyamatot, kell neki egy könyvtár:
mkdir /root/log
chmod 700 /root/logA script csak a futó LXC-ken hajt végre műveleteket, a leállítottakat nem indítja el.
Megnézi, hogy Alpine vagy Debian alapú és az szerint futtatja a parancsokat.
apt/apk update, upgrade, autoremove, autoclean
utána törli a 7 napnál régebbi logokat és tmp fájlokat
Listázza a "failed services"-t, azokat a szolgáltatásokat, amik valamiért nem indultak el (tehát a szándékosan stopped-eket nem listázza).
Disk usage előtte/utána jelentés, fstrim (sok jelentősége nincs, ha be volt jelölve már a PVE-n, de nem árthat).
Docker takarítás (ha talál docker-t):
docker image prune -f
docker builder prune -f
Ez is biztonságos, a leállítottat NEM, csak a nem használt docker image-t és a build fájlokat pucolja ki.
Végén PVE dolgok, Template lista frissítés, PVE frissítés, apt update, stb. Majd grub és PVE boot tool frissítés. Pár infót még kiír és ennyi.
-
danih
veterán
-
ViZion
félisten
-
Gabesz87
veterán
Az előző szerveren, amiről költöztem (OMV volt rajta natívan), Tailscale-t használtam, de a feltelepítése, működésre bírása gyötrelmes volt, nem én csináltam, nagyrészt segítettek benne. Nem tudom már mi volt a gond, ill. a megoldás sajnos. Utána már a hazsnálata persze pofon egyszerű volt. De a Tailscale előtt meg használtam a WG-t, az viszont sima liba volt. Dockerbe telepítése is, és a használata is. Azért gondoltam, hogy inkább most is azt választom.
-
danih
veterán
OMV alternatív perpsektíva: én megtartottam a kényelmi faktor miatt, nekem így átláthatóbbak a jogosultságok, és igy is eléggé alacsony az erőforrás-igénye - az igaz, hogy ahogy le volt írva, lxc-n még optimálisabb, de számomra nem éri meg feladni azt a kényelmet, amit az omv ad. 1 CPU-t kapott és egy giga ramot, jól elvan vele, nem ez a bottleneck (idle-ben 1% alatt pörög azon az 1 cpu-n).
Gabesz87: minden okozHAT galibát :) Egyéni preferencia és a helyi változók pontos ismerete alapján meg tudod nézni mi passzol hozzád jobban, sőt mindkettőt kipróbálhatod aztán tesztelsz. Ez homelab, úgy is szurkálni fog folyamatosan a kisördög belül: "hogy lehetne még jobb"? Jut eszembe: Tailscale-re gondoltál esetleg?
-
Gabesz87
veterán
Köszi. Igen, most csak a VM+LXC mentésekre gondoltam.
Hát, megnéztem a linket, az írásodat, de őszintel leszek, nekem az kicsit kínai, nem bonyolítom az életem
Bár tök jól leírtad step-by-step!
Tegnap miután leírtam, hogy örülök, mint majdom a farkának, és elkezdtem összerakni a másik LXC-t az AdGuard-nak, nem tudom, mi az atyaég történt, de valami nagyon összf..ta magát, és a már működő app-ok az első LXC-ből elérhetetlenné váltak: qbit, arr stack, Plex, minden. Látszólag minden OK volt, futottak a konténerek. Nem volt egyszerű menet, de végül az appdata jogosultságokkal volt valami gebasz, rossz UID volt társítva a mappához. Amit végül csak úgy sikerült megcsinálni, hogy host-ból mountoltam ideiglenesen az LVM kötetet az LXC leállítása után, és chown paranccsal hozzárendeltem az UID-t. Majd umount a temp.LXC-re, és indítva az LXC-t utána jó lett. Ugyanezt el kellett játszanom a másik (adguard-ot tartalmazó) LXC-vel is. Előző napokban is sokat szívtam ezekkel a jogosultságokkal, UID/GID beállításokkal. Minden áron azt akarta, hogy az NFS-nél no_root_squash legyen beállítva, de azzal sehogy nem sikerült összehozni, végül úgy sikerült, hogy all_squash van megadva ill. fixálva az UID és GID- (anonuid/anongid). Remélem nem írtam hülyeségeket
De végül megy minden mostmár, adguard is. Még azon gondolkodom, hogy egy WireGuard-ot is felteszek mellé, mert bár működött a WG elérés a routerben beállított VPN-nel, de amikor elérhetetenné váltak a konténerben lévő dolgok, először azt hittem, a WG VPN miatt van, AI meg is magyarázta faxán, meg azt mondta, hogy ilyen komplex rendszereknél (Proxmox, LXC) okozhat galibát a router általi VPN, és jobb inkább a szerveren futtatni konténerben. Erről mi a véleményetek? -
Istju
senior tag
-
ViZion
félisten
Szia! összefoglaló, a helper scripts oldalon látod (ha megtalálod a katyvaszban
), hogy mit lehet felrakni LXC-be vagy VM-be. Amiket írtál, azok sztem mind vannak már.
De itt el kell dönteni pár dolgot, ha OMV is marad, mert a lemezeket nem tudod ide is és oda is átadni. Szokásos helyzet, rengeteg opció van.
Amit én tennék: OMV elenged, LXC-be amit csak lehet és bind mount-ok - jogosultságokra figyelni kell, de legkevesebb erőforrás ez, tudsz adni IGPU-t az LXC-nek, ha igényli, stb... HA és opnsense külön VM-ek.
Lehet OMV alatt is minden (ami eddig ott volt), PVE mentegeti, beállítások már ismerősek: legkevesebb fejfájás. És később is szét lehet szedni.
Lehet OMV mellett egy külön docker-es VM, CasaOS vagy ilyesmi.
A többiek majd kiegészítik...HA-t VM-be telepítsd, MQTT is abba lesz gondolom.
Opnsense is VM, ha nem kell ekkora tudású tűzfal, akkor openWRT is alternatíva, sokkal kevesebb erőforrást igényel. Mentegessél mindent is, az fontos. Elsőként talán maradnék a bevált elrendezésben és HA-t, opnsense VM-et raknám fel. -
Istju
senior tag
Sziasztok. 13 éves asrockj 1900DC-itx alaplapon cserélném le, az otthoni szerveremben egy újabbra. A kinézett alaplap, egy Intel N100 AIder lake procis ddr5 mini itx DC alaplap. Van rajta 6xsata, és 4x2.5GLAN. Az eddigi szerveren OMV alatt futott: plexmédiaserver, qbittorrent kliens, HA, nginx proxy manager, mosquito, LMS, stb apróság. Mivel az új alaplap nagyságrendekkel többet tud, ezért gondoltam proxmoxal indítok, és szeretnék rá tenni OPNsense-t is. A kérdésem az, hogy kell e rá OMV? Vagy esetleg minden feltehető proxmox alá. Fogalmam sincs, proxmoxot, még soha nem használtam.
-
ViZion
félisten
Helló! Örülök, h siker van.
Memória a szokásos: VM amit cache-ol, az neki szabad, hiszen csak cache. PVE azt látja, hogy ott is van valami, tehát foglalt. Ha nem vagy ram szűkében, akkor ezzel nem kell foglalkozni.
AGH (+Unbound, ha az is kell) telepítése Alpine LXC-re.
Kicsi, könnyű, sokkal kevesebb ram és SSD hely.Mentésre (VM és LXC) rengeteg opció van, nálam a PVE saját mentései futnak (és rsync, de az más tészta). Datacenter, Backup és ott van help is a hivatalos oldalra a beállításához.
Fentebb írtak a PBS-ről, megvannak az előnyei, de sztem átlag homelab usernek (pl. én) az overkill. PVE mentései full mentések, nem incremental és csak teljes visszaállítás van. Hogy Neked melyik a megfelelő, azt eldöntöd.Fájlok, adatlemezek backupja az meg egy külön topik lehetne, annyi az opció, de ha jól értettem most a VM+LXC mentés kell csak.
-
Gabesz87
veterán
Múlt héten sikerült összehegesztenem az új konfogomra a rendszert. Claude sokat segített, kb. az ott leírt lépéseket követtem, és ahogy ViZion kollega javasolta, bizonytalanság esetén meginterjúvoltam a többi AI-t is
VM-ben megy a HA, OMV, utóbbiról NFS exporttal, és bind mounttal meg van oldva unprivileged LXC-be számára a HDD megosztása. Itt fut a Plex, arr stack, qbit. Routerem beépített WireGuard VPN-jével megy a távoli elérés is faxán, úgyhogy nincs is szükség külön VPN telepítésére a Proxmox alatt. Másik LXC-be mindjárt nekiállok telepíteni még az Adguard-ot meg egy Syncthinget, és minden kész lesz! 
Egy kérdés. Most ahogy beléptem Proxmoxra, feltűnt, hogy az OMV és a HA VM memória usage 90% fölött van. De szintén az AI-al való diskurálás alapján ez normális, a disk cache-t látom. free -h paranccsal OMV-n:
total: 3,8Gi
available: 3,5 Gi
Ha-nál meg ugyanez 3,8 Gi/ 1,9 Gi.Szóval akkor valóban nem kell emiatt aggódnom?
Ill. még egy kérdés: sokat hallottam, hogy a Proxmox egyik előnye a könnyű backup/restore. Ezt hogyan csináljátok? Ezt is kérdeztem persze az AI-tól, és több megoldást láttam: vzdump; PBS, Offsite sync
-
ViZion
félisten
-
sas55
aktív tag
-
qqcqqc
őstag
-
ViZion
félisten
Ilyet nem csináltam és ZFS sincs nálam.
Amúgy a HW változásokat jól viseli. Volt Intel-AMD majd ismét Intel váltás, VGA be és ki, IGP passthrough VM-nek, host alatt SSD cserék, stb. Korábban a LAN kari csere/mozgatás volt probléma: új neveket kapott. Ezt is javították a 9x verziótól.
SATA-nál lehet a lemezeket ide-oda rakosgatni, az UUID nem változik. Ez gondolom ZFS-nél is így van. -
sas55
aktív tag
Sziasztok érdeklődni szeretnék hogy ez a proxmox, zfs rendszer mennyire érzékeny a hardvere változásokra? Azzal szembesülök 2 hónap után hogy szükséges lesz egy vga-t beleraknom és az LSI kártyát másik slotba rakni. Gemini szerint nincs vele gond de olyant kérdeznék aki már csinált ilyent.
-
ViZion
félisten
Nah, a múltkori elkefélt próbálkozás után most sikerült zsugorítani a pve root LVM-et, átklónoztam utána az Intel Optane-ra.
A műveletekről kértem egy listát, csak közben ugrott be, hogy már csináltam ilyet és rájöttem mit rontottam el a múlt heti kísérletnél.
Itt egy lista (Claude + Qwen3), ha más is szeretné a /dev/pve/root méretét csökkenteni:
**ELŐFELTÉTEL:** Bootolj egy Live Linuxról (GParted Live vagy Ubuntu), és legyen mentésed (Clonezilla, save disk-el lehetőleg)!Első fázis: LVM ÉS FÁJLRENDSZER ZSUGORÍTÁSA
1. LVM kötetcsoportok aktiválása
vgchange -ay
2. Fájlrendszer ÉS Logikai kötet zsugorítása egyszerre (BIZTONSÁGOS)
# Az -r kapcsoló automatikusan átméretezi az EXT4-et is az LV előtt.
lvreduce -r -L 10G /dev/pve/root
3. Fizikai kötet (PV) előkészítése a kisebb mérethez
# Itt mondjuk meg az LVM-nek, hogy a partíció végén lévő helyet adja fel.pvresize --setphysicalvolumesize 20G /dev/sdc3A 20G méret, vagy az sdc3 (lsblk paranccsal ellenőrizni kell) mindenkinél más... Nekem 20 GB méretre kellett zsugorítani, mert ehhez jön még a 4 GB swap hely az LVM-ben.
Második fázis: A PARTÍCIÓS TÁBLA ÁTÍRÁSA
4. Jegyezd fel az sdc3 START szektorát! (Kritikus pont)
fdisk -l /dev/sdcfdisk után az kis L betű.
# 5. Partíció módosítása (parancsot vár, utána kérdez és arra kell vál)
fdisk /dev/sdc
d -> 3 # 3-as partíció (LVM) törlése
n -> p -> 3 # Új elsődleges partíció létrehozása
First sector: # ÍRD BE AZ EREDETI START SZÉKTORT (pl. 2099200 - automatikusan ezt ajánlja fel elvileg...ellenőrizzük azért)
Last sector: +24G # Legyen kicsit nagyobb, mint a PV mérete (puffer)
t -> 3 -> 8e # Partíció típus beállítása: Linux LVM (vagy GPT-nél LVM kód)
w # Mentés és kilépésHa az `fdisk` megkérdezi a partíció létrehozásakor, hogy *"Do you want to remove the LVM signature?"*, mondj **NEMET (N)**!
Harmadik fázis: ELLENŐRZÉS ÉS KERNELES FRISSÍTÉS
6. Partíciós tábla frissítése a kernelben
partprobe /dev/sdc
7. LVM és Fájlrendszer végső ellenőrzése
pvresize /dev/sdc3
e2fsck -f /dev/pve/root
8. Teszt mount (ha ez megy, nyertél)
mkdir -p /mnt/check
mount /dev/pve/root /mnt/check && ls /mnt/check && umount /mnt/checkNegyedik fázis: CLONEZILLA BEÁLLÍTÁSOK
1. **Indítás:** Expert mode -> disk_to_local_disk
2. **Paraméterek:** Pipáld be az **-icds** (Ignore Check Disk Size) opciót!
...a többi elől a csillagot ki kell venni.
3. **Particionálás:** Válaszd a **-k** (Do not create partition table) opciót!
*(Mivel az sdc-n már kézzel beállítottad a tökéletes méretet, a Clonezilla csak másolja az adatokat).*
4. **Indítás:** Hagyd jóvá a figyelmeztetéseket (GPT errorra is mondj okét).Ötödik fázis: BOOT UTÁNI JAVÍTÁS (HA SZÜKSÉGES)
Ha az új SSD nem bootolna vagy GPT hibát ír:
# GPT tábla fejlécének helyretétele (Live rendszerről)
sgdisk -e /dev/sdX # (sdX az új SSD neve)Ne legyen egyszerre a rendszerben mindkét lemez, mert a Clonezilla az UUID-ket is átviszi, nem lenne jó a dupla ID.
-
danih
veterán
Egyre tágabb a köre azoknak a fajta operációknak amelyek megengedettek ezekben a szkriptekben. Amihez meg már szinte dokumentáció kell a dependenciák miatt (pl. OpenCloud), ahhoz nincs, csak max egy mondat. Egyre bonyolultabb, sokváltozós rendszereket akarnak ilyen minden-az-egyben szkriptbe tolni és ez a minőség és megbízhatóság rovására megy.
-
paizinho
tag
-
ViZion
félisten
-
paizinho
tag
Sziasztok!
Bocs ha láma kérdésnek látszik.
Azt látom, hogy nem a github-ról jönnek a szkriptek, hanem pl.:
"https://raw.githubusercontent.com/community-scripts/ProxmoxVE/main/ct/immich.sh)", ami így felületesen akár jó is lenne, csak nagy valószínűséggel semmi köze a github-hoz., ami viszont nem ok.
És akkor itt van a probléma, ha jól értem? Mert így bármi is történhet a root joggal futtatott szkript lefuttatása közben és akár a létrehozott VM/LXC-ben?
Előre is köszönöm ha segítetek, hogy jól értem-e. -
danih
veterán
Mire kellene konkrétan? Mert ha idő van, attól még működhet
A Phi-3 már többszörösen túlhaladott, lényegesen jobb eredményeket lehet elérni a mostani generációs kis llm-ekkel. Pl. qwen3.5-0.8b/2b/4b (ebből lehet mindjárt lesz 3.6 is ami még jobb lehet, egyelőre csak a 35B-A3B jött ki) vagy gemma4-e2b vagy e4b. -
VANESSZA1
őstag
-
ViZion
félisten
-
tasiadam
Topikgazda
-
ViZion
félisten
itt keress rá, Danih és én is szórakoztunk vele. Ha nem itt, akkor okos otthon topikban
Sajnos a 3b-nél nagyobbak nagyon lassúak cpu+ddr4-en. Adtam neki igp-t is, de a ram és a sávszél limitál. ddr5 lehet jobb kicsit, de ezeknek inkább cuda és sok vram kell. Alap non-thinking működik, de kb. semmire nem jók. -
tasiadam
Topikgazda
Van aki futtat lokalis LLM-et CPU-n? Van egy scriptem, ami haikut hasznal, de tovabbgondoltam, hogy a win11-ben van copilot. viszont a gond vele az, hogy Phi-3 a model, es a copilot szerint is gyenge arra, amire nekem kene. Ezt majd kiprobalom, hogy mennyire fogalmaz rosszul. ellenben all a dolog, hogy felraknam linuxra valamelyik 7b modelt, es CPU-bol futtatnam tesztelesre.
-
ViZion
félisten
Nos, "elkészült", illetve ennél jobb már nem nagyon lesz, nincs energiám 83. alkalommal is átolvasni
Proxmox memoárok: AdGuard Home és Unbound költöztetés
Éjjelente született, szal. csak saját felelőségre...
Korrektúrára, javaslatokra is nyitott vagyok.
-
ViZion
félisten
-
danih
veterán
Kimondottan szórakoztató úgy megírni nekik a feladatot hogy "a másik AI azt ajánlotta hogy.... Lehet úgy jobb lenne?" Aztán menni a válasszal a nevezett másik AI-hoz hogy mit mondott az előző - aztán nézni mi van a thinking blokkban :)
Amúgy lehet ezekből tanácsot csinálni, egymással is elugatnak simán pár kört -
Balinov
titán
ennyire azert engem nem vitt meg el, bar amikor arr stack best practice setupot csinaltam, akkor azert elvitt az SMB share rejtelmeibe, de helyreigazitva a temaval kapcsolatban seperc visszatertunk a targyra.
Amugy ja, ha meg az en kezdo tudasommal is kiszurom, hogy bammeg, hulyeseget beszel, akkor azert kello olvatossaggal kell kezelni.

-
ViZion
félisten
na igen, a másik a "rohanás"...
Szeretnék OMV-t telepíteni proxmoxra: erre 3 mondat erről, majd állítsuk be ezt vagy azt vagy megmutatom amazt hogy kell... TESÓ még az OMV telepítése sincs kész.
És továbbmegy, elkanyarodik, nincs fókusz. Ha elsodor magával, akkor egy óra múlva már másik gépen widowst telepítesz és virtualboxba megy a Proxmox...
-
Balinov
titán
-
ViZion
félisten
Balinov írta, h az OK. De Claude-ba vagy másba átkopizni, h mi a feladat és ez volt rá a javaslat, ellenőrizze... az pár perc maximum.
A legnagyobb baj az AI-al, hogy mindegyik iszonyat biztos a dolgában. Amikor írod, h ez vagy az nem jó, akkor meg elkezdenek egyre messzebb evezni a probléma megoldásától -továbbra is az Ő szutykuk a jó, a rendszeredben ez vagy az a rossz- és végül egy clean installt ajánlanak már.
Szal. ha valami nem OK, akkor azonnal másik AI-nál érdeklődni, nem csak sodródni az árral. Nagyon meggyőzőek, magabiztosak. Néha az sem árt, ha random részekbe belekérdezel vagy kéred, hogy szimulálja a futását. Komplex programoknál sok hiba kibukik, ha adsz egy marék paramétert, h ez történhet és ezeket kombinálja, elemezze mik történhetnek. Egy bind mount nem ennyire bonyolult, itt inkább Neked kell eldönteni, h mi a fontos. Szerintem, ha CLI idegen, akkor CasaOS, OMV. Ha nem para a samba beállítása, csatolások konzolban és ilyesmi, akkor jobb, ha LXC: kevesebb erőforrás, nem omlik össze soha (ha egyszer jól állítottad be), ilyesmi. De majd mondják a többiek is, hogy kinek mi a szimpi.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Tőzsde és gazdaság
- Óra topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Végre elérhető az új Steam Controller
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Többet gyárthat a jövőben a drágább GeForce-okból az ASUS
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Razer Cobra Lightweight Minecraft Edition RGB Gaming Egér!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Precision 7720,17.3",FHD,i7-7820HQ,16GB DDR4,256GB SSD,P3000 6GB VGA,WIN11
- Apple iMac 27" 5K 2015 Late / 16GB DDR3 / 512 GB SSD / Bill+Egér 6 hó garancia, számlával!
- Samsung Galaxy A70 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
a "hálózati adapterbeállítások" is ki lett takarítva, gyakorlatilag ipv4 és MS networks ügyfél maradt.
Szal. jah, lehet próbálgatni, de legyen egy host-ghost
(inkább Clonezilla)

Az AI-ok hibáinak a forrása, hogy számukra nincs idő. A régi 1 és 0 pont olyan, mint az új. Gemini és Claude is ugyan azt a beteg tápot kapták, pl. keressetek OSK-t. Florence. Ezzel jönnek. Bő 10 éve nem fejlesztik. De a régi posztok dícsérték, tehát ez jó, gnome alatt fain, stb...