Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Alig lesz vastagabb gombjainál az iPhone 17 Air
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
TheMiller
tag
válasz
Kurrens #3866 üzenetére
HDD feldolgozási sebessége miatt a CPU is teleírhatja a SWAP-ot a várakozó tételekkel (CPU IOWAIT hiba). Nem biztos, hogy minden futó folyamat ismert. Érdemes pl. egy glancest felrakni.
Kérdésnek, ha mást nem, a ram-ot duplázd meg a qbit lxc-nél. Remélem az erőforrás növelés megoldja. Egyébként pillanatnyi terhelést nem fogsz tisztán látni, utólag pedig már csak átlagot mutat, tehát csak a tartós terhelést látod rajta, a pillanatnyi elszállásokat nem.
-
Kurrens
tag
válasz
TheMiller #3865 üzenetére
Egyiket se látom, és igen minden egy HDD-n van, még egy HA is van rajta, de az nem fut.
Megpróbálom növelni, eddig a közelében sem járt a maximumoknak a diagramok alapján (lehet, hogy pillanatokra igen). 200 Mbites netem van, a sebességgel teljesen elégedett vagyok. Azt hallottam, hogy a Proxmox és a torrent is hamar megeszi az SSD-t. Qbittorrentet én is korlátoztam, mert megeszi a sávszélességet, nálam 10Mbit a max letöltés. -
TheMiller
tag
válasz
Kurrens #3864 üzenetére
Ez biztosan nem két külön probléma? A Proxmox maga a host, a qbit pedig abban egy lxc.
Szerintem túl szűkre van húzva a qbit lxc-je. Swap csak akkor lesz tele, ha a ram is elfogy. Illetve CPU-t is ellenőrizni kéne. Ha gyors neted van, akkor 2-4cpu/2-4gbram/1-2gb swap kéne.
Proxmox akkor állhatna le, ha pl a qbit is egy hdd-n ül és a qbit "megeszi" hdd i/o kapacitását (ssd-t javasolok, főleg ha gyors neted van, pl gigabit mellé csak azt). Illetve a qbit letöltési sebességét szokták még 80%ra korlátozni, mert megfoghatja otthon a többi hálózati eszköz elérését.
-
Kurrens
tag
Igen. Megnéztem: write-error on swap-device. Újraindítottam, pár óra múlva megint leállt: read-error on swap device.
Minden egy 1Tb-s HDD-n van, csak a file server van egy 2Tb-s SSD-n, ami továbbra is jól működik. Gondolom vagy rossz a HDD, vagy kicsi a swap terület.
Mindennek egy core és 512Mb van kiosztva, kivéve a file server, ami 2 core-al fut. -
-
Kurrens
tag
A szerveremen futó fileserver teljesen jól működik, viszont a Proxmox és a Qbittorrent
webui-jába nem tudok belépni. Ez mitől lehet? Az ip címek nem változtak, mondjuk a Qbittorrenttét nem is látom , csak a Proxmoxét. -
ViZion
félisten
válasz
G.I.JOE #3860 üzenetére
Mappa és szülőmappa jogosultságait nézd meg, ill. samba-ban mi van beállítva, ki írhatja. Ha minden OK, akkor nem kell privileged, ami némi biztonsági kockázat, de kb. ennyit tudok róla, nem néztem utána alaposabban, h pl. ilyen lokális használatnál mi lehet a bánat vele.
-
ViZion
félisten
válasz
G.I.JOE #3858 üzenetére
menjünk vissza a kályhához...
Van egy smb mountod a PVE-n, ami a xeno nasra mutat, nájsz.
Ezt a mappát bind mountold a torrent lxc-nek, nem kell privileged sem.
mappa jogosultságokra figyelj, tudjon az lxc írni.
keress a topikban bind mountra.Webmin jó, sokmindenhez van gui, vagy gui-ról tudod indítani pl. smb.conf szerkesztést, egy klikkre restartolja, ilyesmi.
elsőre soknak tűnik a bal menü, de kb. 5-8 ami igazán fontos, a zöbbit nem sokat kell bacctatni. -
G.I.JOE
senior tag
No be akartam rakni fstab-ba, restart, már nem indult újra.
Csináltam új lxc-t, most nem mountol ...(átírtam a NAS-ban az engedélyezett ip-t)
Webmint felraktam, de ugye lövésem sincs mit, hogy kell, nem ismerem és nekem nem adja magát a dolog. Az "add mount"-ot megtaláltam, de ennyi. Lövésem nincs ki kicsodának a micsodája! Ha le tudod írni szájbarágósan, megköszönöm, de így csak van egy új gui-m. -
PHenis
senior tag
válasz
G.I.JOE #3853 üzenetére
Szia,
0 linux tudással kezdtem, én így csináltam, ezek vannak a jegyzetemben, hátha segít:
- Privileged LXC legyen mert csak úgy megy a mount
- qbittorrent-nek sok ram kell előbb utóbb, 8GB
- kell az nfs flag is container optionsnál
- LXC-n belül mountolunk ahogy qqcqqc is írta
- linux alapú cuccok között NFS megosztást illik használni
- qbittorrent lxc-ben: apt install nfs-common
- mkdir /mnt/Downloads
- mountolás nekem így néz ki: mount -t nfs 192.168.2.103:/mnt/wdhdd/Download /mnt/Download
- be kell írni az fstabba, hogy insuláskor automatikusan mountolja: nano /etc/fstab és oda beteszel egy sort, nálam így néz ki: 192.168.2.103:/mnt/wdhdd/Download /mnt/Download nfs defaults 0 0
- mount ellenőrzés, hogy sikerült-e: showmount -e 192.168.2.103
- cd /mnt/Downloads és ott nyomsz egy ls parancsot, ha látod a filéket amik a nas-on vannak akkor kész vagy
- ha nem akarsz portot írni mindig a qbittorrent ip után, hogy elérd a webuit-t akkor nano /etc/systemd/system/qbittorrent-nox.service és itt átírod a portot, utána így néz ki a sor:
ExecStart=/usr/bin/qbittorrent-nox --webui-port=80Az ip-ket és a könyvtárakat nyílván írd át a saját rendszered szerint. NFS megosztás legyen a NAS-on ehhez a megoldáshoz. Kb ennyi, nekem így megy egy ideje... még egy kis hekkelés volt a qbittorrent konfigban mert a webui hülyén viselkedett a loginnál: WebUI\CSRFProtection=false WebUI\HostHeaderValidation=false WebUI\SecureCookie=true
Ha hülységeket írtam, javítsatok ki
-
G.I.JOE
senior tag
Sziasztok.
Szeretnék qbittorrent lxc-vel egy Xpenology NAS-ra tölteni, de nulla vagyok ehhez.
Hozzáadtam egy storage-et a Datacenterhez, ami a NAS-ra mutat és ennyi.
Az lxc-nél add mount point, ott a NAS storage, de mi az, hogy 8gb, mi legyen a path, milyen mount options, ha kell?
Olvasgattam én, de semmi számomra célravezetőt nem találtam, vagy nem tudtam hogyan kell végigvinni, amit ott írnak.
Ez egy frankó infónak tűnik, de már a 2.2-nél megáll a tudomány.
El tudja valaki nekem szájbarágósan mondani, hogy mit csináljak ezután? -
Kurrens
tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Eddig tökéletesen működik a szerver.
Egy probléma merült fel. A Qbittorrentes LXC-ben nem voltak jól beállítva a könyvtárakban
az engedélyek, ezért a régebben letöltött fájlokat nem tudom törölni, csak az újakat.
Hogy lehetne megoldani, hogy a régebbi fájlok engedélyeit megváltoztassam. Sambában csak könyvtár szinten tudok engedélyeket beállítani. -
Szeretnék felrakni egy másik op rendszert az ssd-re amin eddig proxmox volt. Nem engedi formázni, az egyik partíció le van zárva. Hogyan oldom fel?
-
tasiadam
Topikgazda
-
PHenis
senior tag
HA os + supervised van, nem tuningoltam rajta semmit emlékeim szerint minden alapon van. Van vagy 30 integráció az igaz, rengetek device és entity... Log és naplózás is az alapon van. Bár még rpi-n kezdtem, lehet ott volt valami kezdeti tuning az sd miatt de már nem emlékszem mert régen volt. Nem vagyok vele tisztában hogy ezeket az apró változtatásokat is tartalmazza-e a backup amivel átjöttem proxmox alá az rpi-ről.
Itt az írják ez tök normális így.
-
PHenis
senior tag
Csak nem hagyott nyugodni a HA ram használata és utánanéztem kicsit. Tehát lényegében a HA annyi ram-ot fog enni amennyi csak van, mert az egyébként szabad ram-ba becache-el.
free -h
total used free shared buff/cache available
mem: 15Gi 1,5Gi 3,5Gi 6,0Mi 10Gi 14Gi
Swap: 5,25Gi 0B 5,2GiNekem 1,5GB-ot használ maga a HA (tehát elég lenne a 2-4GB ahogy AiRLAC is írta korábban) és a maradék ram az 10GB cache és 3,5GB tényleg szabad ramból áll össze. Egyelőre nem nyúlok hozzá mert bőven elfér + kevesebb lemezműveletet jelent a sok cache, de jó tudni hogy fel tudok még szabadítani ramot ha másnak kellene a későbbiekben
-
tasiadam
Topikgazda
Osszefoglalt a storagereview az nvidia vGPU-t, viszont eleg draga moka, es nem minden kartya supportalt. Gyors atfutottam, es lehet egy VGA-t atadni tobb VM-nek. Szerintem nem mi vagyunk a celkozonseg, es a TrueNAS halal egyszeru kartyat tud darabolni, igy az olcsobb/jobb megoldas. De ha van igeny ra, bedobom az osszefoglaloba
-
ViZion
félisten
Proxmox hálókari csere, ha már megvettem...
Az elmélet egyszerű: régi ki, új be, kanócok átdug, örül.
De tudjuk, h ilyenkor hiszti van, szal. régi marad, új be mellé, majd átírjuk a vmbr-eket az új NIC-re, bódottá.
Ezt is tettem... volna, de nincs net, bammm... WTF...?
monitor be,ifup -a
szerinte nincs meg a keresett "régi" NIC... háteszthogy?ip -a
A régi kapott új nevet, illetve a nevében cserélődött egy szám. Fain.
Ezen túljutva kicsit aggódva indítottam újra, csak az új karival, de megy szépen. A régit manuálisan kellett a network-ből törölni.Konklúzió: mindenre IS készen kell állni
Jó, hogy vártam hétvégéig, hét közben nem jó ilyesmit bemarni hajnalig
-
PHenis
senior tag
Csak a mosquitto addon fut más nem. Ez egy 4 (de lehet 5) éves HA telepítés már, még rpi-vel indult, azóta cipelem, nem tudom miért eszik ilyen sok ramot de már nagyon régen így megy. Az elején még HA addonban futott minden az rpi-n, aztán költöztem proxmoxra és tettem át lxc-be ami kellett.
Frigate lxc van de nem fut mert valamit elbarmoltam beállításnál és most el sem indul... szóval pihen ez a része.
-
ViZion
félisten
-
PHenis
senior tag
Sziasztok,
memóraihasználat kérdés. Van pár lxc-m amik 10-50 MB ramot használnak, egy omada lxc ami 1,3 GB ramot használ és egy homeassistant VM-ben ami 12GB ramhasználatot mutat a summary fülön. Ehhez képest a datacenter-nél a memórahasználat nincs 9GB összesen. Ez így jól van? Most akkor mi az igazság? Mennyi szabad ram van rendszerben?
A swap is használatban van 10GB-al, holott 48GB ram van a gépben. Jól működik minden csak érdekel hogy ez így jól van vagy nincs
-
ViZion
félisten
Az árat nagyon szerénynek gondoltam, így nem is reflektáltam rá...
Jött új kernel, de nem merem felrakni
6.8.12-2 stabil, majd lesem a netet, h mik a visszajelzések a frissre. ...és jön egy dual port NIC, pedig ennek sincs baja. Lehet itt az alkalom a PC-vel LAG-ot építeni
-
-
R̲e̲m̲
senior tag
Sziasztok!
ilyennel már találkozott valaki?Ez egy iris pro P6300 egy broadwell xeonban.
Sehogy nem megy rajta a passtrough. Nem kap IOMMU groupot.
A gépen egyébként hibátlanul megy a passtrough, beleértve egy arc a310et is, tehát standard dolgok intel vga passtrough-hoz megvannak
grub:GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet intel_iommu=on iommu=pt pcie_acs_override=downstream,multifunction i915.enable_gvt=1 vfio-pci.ids=8086:162a"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
vfio.conf:options vfio-pci ids=8086:56a6,8086:4f92,8086:162a,8086:160c disable_vga=1
(ezek az intel gpu-k illetve a hozzájuk tartozó audio)
A szerveren az elsődleges gpu egy asmedia ast2400, nem az intel a primary.
gugelt kiolvastam már, de megoldást nem találtam rá.
Bármilyen ötletet szívesen fogadok. -
ViZion
félisten
Hát ezek szerint nálam is kernelbánat volt, már bő egy hete stabil (pont mint korábban), nincs ilyen hálózatról leszakadás. Fain, mert hétfőn itt az új NIC...
És közben már gépeket nézegettem, h lecserélek mindent, ha nem a hálókari az oka.Kurrens: Tőled is jöhetne visszajelzés, megoldódott a probléma?
-
Szoszo94
őstag
Köszi mindkettőtöknek, egyelőre az új Proxmox install után (és újra ZFS-ként felcsatolva, de még sehova sem mountolva) az elmúlt napokban nem emelkedett a számláló, szóval megszűnt a hiba. Majd ha felépült a rendszer amit tervezek és újra előjönne a random parkolás pár percenként, akkor megnézem amiket írtatok
-
PistiSan
addikt
válasz
markussandor #3688 üzenetére
Néztem sok poxmox tutorialt, ez volt a legjobb amit találtam.
Proxmox Full CourseTényleg sok mindent tud, rengeteg dologra jó, ugyanakkor rájöttem, hogy otthonra mégsem ez kell nekem....
Dockert rakok fel, onnan fut majd minden.
(4 napos docker képzésre küldött a munkahalyem, ma lesz a 3. nap.... az alapoktól átvéve az egészet, azért eléggé meggyőzött, hogy miért ezt használjam.) -
tasiadam
Topikgazda
válasz
J0shu4M1ll3r #3802 üzenetére
Akkor annyi, hogy atkell konvertallni, es adni neki par dolgot teleppites kozben, es menni fog
-
tasiadam
Topikgazda
válasz
J0shu4M1ll3r #3800 üzenetére
A mentes a beallitasokat, vagy a komplett disket tartalmazza?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Ózongenerátor a háztartásban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nintendo Switch 2
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Grand Theft Auto GTA Vice City PC
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! ARCTIC Liquid Freezer II 420 vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Legion 5 gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 256GB SSD 1TB HDD GTX 1650Ti 4GB W10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest