- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Több fény kell, hogy a OnePlus 15T vonzóbb legyen
- Telekom mobilszolgáltatások
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- MWC 2026: Óriásakkut tuszkoltak egy szupervékony hajlíthatóba
- Magisk
- iPhone topik
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/
Backup center, mail gateway, proxmox hypervisor és datacenter letöltés: https://enterprise.proxmox.com/iso/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
danih
veterán
Kicsit megint pangás van, szóval bedobom, hogy vettem egy RPi 3-at használtan.
Megy anyóshoz dns resolver (backup) + tailscale exit-node (tailnet DNS-re is berakva) célra.
Egész jó kis cucc, 1Gb ram-ja van, kapott dietpi-t (debian trixie), dobtam rá még egy desktop környezetet (lxde) és vnc szervert a biztonság kedvéért (bár értelme nem sok, inkább próba volt). Boot után 400Mb ram foglalt csak az egész, minden futó szolgáltatással. AdGuard ment rá, egyrészt mert az része a dietpi által menüből kényelmesen telepíthető szolgáltatásoknak, másrészt mert a Technitium-tól kicsit féltem egy ilyen eszközön (.net alapú, szereti a ram-ot).
Azért ez nem rossz. Lehet docker-t is teszek rá, annyi ram van még mint a tenger
-
Ha tudsz németül akkor itt egy ingyenes PDF könyv a Proxmox-ról
Proxmox VE 8 Praxisbuch – kostenlos – DIGITAL-easy ComputerRalle Downloads -
danih
veterán
Amúgy kijött a Qwen3.5-35-a3b, eléggé jó proxmox scriptingre. Ryzen7 igpu-val 32gb ram-on elfutkos 6-7 t/s-sel - teljesen korrekt, nem is vártam ennyit sem...
-
-
-
-
Ezt valaki hozzáértő esetleg átfutná?
AI az első 3 lépésnél is vétett, 'oszt még bele se kezdtünk
Ha van VM-ről és a host-ról is mentés, mentem, akkor nagy baj nem lehet... max megint bukok egy Win kulcsot
-
danih
veterán
Na nekem ilyen Allegrós Perpy Pro előfizum volt, új accra egy évre. Három is. Mind bezárták... Pontosabban leszedték az accról a Pro-t.
-
https://claude.ai/acquired
elvben ez is megy
@VANESSZA1:
9 EUR-ért ajándék (ha Amerikai (Oregoni) címet adsz meg 10 USD lesz és nem lesz áfa)
-
VANESSZA1
őstag
Hey
Nem Ai kép itt az elérhetősége
VVégén lesz mégis csak passthrough?
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
ne szórakozzál az ai generált képeiddel
2 perce zártam be ezt a pricing oldalt, 17 dodó/hó, ha éves előfizut veszel. 20/hó amúgy. Hogy a francba hoztad ezt elő?
Egyik kollégám ilyen: keresek bármit, bárhol, fél óra és jön, h allegrón, alin van ugyan az olcsóbban
Másik meg banggood-on talál olyan cuccokat, amit nekem nem is hoz a keresője.
-
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Nálam is ilyen "hullámok" vannak, most pár napja/hete használam aktívabban, utána meg lehet, h alig ülök géphez, csak forrasztgatok, csinálok új bigyókat )kellene, de most ehh, nincs kedvem). Utána itt a tavasz - alig ülök géphez...
A pay/token így máris jobb deal, mint a fix havi díj, amit vagy használok, vagy nem. Ami "komplex" feladatokat én adok, azt a gemini gondolkodó vagy a Claude free is megoldja többnyire, theát mondhatni belépő szint. Nyilván a 8 kérdés/pontosítás rövidülne egy jobb modellel, ennyi.
Nem vagyunk egyformák, nem baj az.
-
VANESSZA1
őstag
válasz
rviktor
üzenetére
Szerintem azt azért ki lehet jelenteni, hogy annak aki nem napi szinten kódol és rak össze különböző hardvereken különböző szervereket, nem biztos hogy megéri a jobb aggregátor nélküli license. Az el játszik az óccsóval és többet szív.
Ha összégében nézzük akkor azokkal amiket írtam eddig is megoldottam mindent ami ilyen téren szükséges volt, de lehet hogy nincsenek annyira komplex igényeim. És igazat adok, hogy jobb lehet a másik, de nekem minek?
Tudod így van ezekkel az a faktor is a képletben, hogy "Ha összejön akkor királyság hátra dőlsz és egy Jack jéggel
" -
Tény hogy más a felhasználási területem.

De azt kell mondjam, ha ugyanannyiért van jobb érdemes azt venni.
És most nem beszélek az allegro-s licencekről, nem értem a működési elvüket.De a GPT Plus/Gemini AI Pro/ Claude Pro mind 20$ vagy ennek megfelelő EUR.
És mindről elmondható, hogy a 20$-ért 200$ feletti tokent kapsz weben, amit egy aggregátor nem tud adni. Sőt a Perplexity is 20$, de ő kénytelen ezen hasznot is termelni.@VANESSZA1 igen 50$ ExtraUse Tokent kapsz (webre, sajnos nem API-ra) és itt jössz rá, hogy milyen drága az API
2 óra alatt le lehet puszilni Opussal.
Itt az ára:
1 Millió tokenes contextussal 1 kérés kerülhet 5$-ba és ez csak kérdés elküldése volt
Egy 1millió tokenes válasz meg 25$-ba. -
válasz
rviktor
üzenetére
Jó, de azt ne felejtsd el, hogy Te nem az átlag user kategória vagy, céges szinten nyilván más az igény.
https://chutes.ai/ itt már 3$/hó-tól tesztelhető és van free is, lehet kiprtóbálom. Kell egy LXC, api, chat ablakkal... hmmm. Beugró feladatnak nem is rossz.
vagy az https://openrouter.ai/ is jónak tűnik...
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Ár-érték? Ingyen profi a Perplexity Pro.
És arra használod amire tudod
Ha neked megfelel kivagyok én, hogy azt mondjam nem jó. Azt viszont tudom mondani, nem erre van.De teljes áron 20$ inkább vegyél Claude-t mert általánosan jobb mindenre is. Az Opus meg kódolásra kb verhetetlen.... És a Claude Opus ha van is egy aggregátornál akkor is lecsapott context memoryval, ami pont a lényegét veszi el.
Ne gondolja senki, hogy egy aggregátornál egy olcsó előfizetéssel azt kapja mint amit a fejlesztő cég ad.
-
Allegro-t érdemes még nézni, ott is van gemini, perplexity ócón.
Ha többen használnánk, akkor dobjam vmi LXC-be, amit elérünk, vagy hogy lehet? -
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Mert technikailag alkalmatlan erre
A Kontextusablak / token limit az egyik legjelentősebb különbség. A Perplexity webes appjában az egy lekérdezésbe beillesztett szöveg alapértelmezés szerint kb. ~8 000 token per query, ami nagyjából 6 000 angol szó. Ha ennél hosszabb szöveget adsz be, a rendszer automatikusan fájlba konvertálja és ő dönti el mit akar abból tovább küldeni. Ezzel szemben a GPT-5/Gemini akár 1 millió tokenes kontextust is kezel, ami dokumentumelemzésnél, hosszú beszélgetéseknél hatalmas előny.
A ChatGPT/Gemini/Claude hosszabb kontextust tart meg, kódot futtat sandboxban, és gazdagabb follow-up interakciókat tesz lehetővé. A Perplexity inkább keresési és tény ellenőrzési feladatokban jobb, de kreativitásban, kódolásban, írásban alulmarad.
Némi olvasnivaló a témában: Perplexity AI context window: token limits, memory policy, and 2025 rules. -
VANESSZA1
őstag
válasz
rviktor
üzenetére
A chatgpt az go igen az elirás, vagy az automatikus szövegkitőltés. Mindegyiket itt kint vettem. De a Perplexity-t nem tudom, hogy miért állítod be alkalmatlannak. Ha a sima beállításon használod akkor lehet, hogy nem működik nálad. Én sohasem alap beállításon használom.
-
VANESSZA1
őstag
Most Perplexity pro-ba csak ezt tudom kedvezményesen
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Csodálkozom, hogy neked a perplexity bármire jó

Olyan szinten contextus tömörít, hogy a 3-ik, 4-ik kérdés után nem is tudja merre van.
az inkább kereső AI
Az AI studio plus ugyancsak egy aggregátor.
A Chat GPT Pro 200$/hó (90.000 Ft/hó)azt te biztosan nem szerzed meg olcsón
Mert már alapvetően ez az olcsó.
Claude Pro modell meg nincs is
-
-
danih
veterán
válasz
VANESSZA1
üzenetére
Lehet ilyet a neten okosban venni - és ha igen hol? Akár Pü.
Perplexity Prom volt (magenta akciós egy éves) de mind visszavonták: elkezdtek bankkártyát követelni, és ha nem kötöttél az acchoz 3 napon belül, dobták az accod. Erről egyetlen mailt küldtek, amiben határidő sem volt
Nem bírták kezelni a sok éves trialt -
danih
veterán
Az automatikus, hogy minek hány % igpu-t ad, ha többfelé osztom? Mert Ollama az kapott, sokat nem jelent, de van neki
Namost a fentit nem értem, többfelé tudtommal nem tudod osztani full PT mellett... De ha nem full pt akkor a rendszer dinamikusan intézi az osztást, nem tudsz manuálisan szeleteket osztani.
Amúgy úgy tudom megy a gvt-g, sztem régebben láttam redditen -
És a GVT-g igpu megosztás az megy (linux) VM-nek is? AI szerint mehet a HA VM-nek...
Lehet az is dobna kicsit a sebességen itt-ott (frigate, whisper, mittomén még mi tudná használni).
Az automatikus, hogy minek hány % igpu-t ad, ha többfelé osztom? Mert Ollama az kapott, sokat nem jelent, de van neki
VANESSZA1: uhh, nem aprózod el...
-
VANESSZA1
őstag
Így hogy rákérdeztél és össze számoltam 4 az a három.
Perplexity pro plus
Ai studio plus
Gemini pro
Chatgpt pro
Általában az első kettőt használom, mert szinte kifogyhatatlan, eddig 1x jelzet, de már nem tudom melyik volt, hogy kifogyott a keret, de az szinte egy hét full használat után.
Általában ha HA, proxmox valami kód kell akkor Claude pro modellel oldom meg és párhuzamosan megfuttatom valamelyik másikban egy másik modellel is több és komplexebb kérdésekkel.
A Gemini nálam egyszerű dolgokra még oké, de komolyabb szinten nem használom. Például proxmox passthrough-t nem bíznék rá. -
Kolléga írogatta és teszteli. Szuper IT-s... Belső használatú. Azon csodálkozom hogy van formája és némileg magyar.

Most rákrestem hogy van-e infó róla, ez van még a napi munkás exceljében, de ez nem tűnik hasznosnak
Nem sok idejük volt mostanában
Meg ez ilyen belső hobbi feladat, hogy ne legyünk hülyék.
Ezek a feladatok nyáron szoktak pörögni.
Meg itt ahogy nézem a magyar nyelv nem volt szempont. Az előzőnél pont az volt a lényeg, hogy magyarul hogy megy. Sajnos itt nem tudom mi a teszt alapja.
De gyanús, hogy egy újabb modell többet tud. Szóval ami már egy korábbi verzióval jó volt magyarul, a következőnek is jónak kéne lennie. -
danih
veterán
válasz
rviktor
üzenetére
Mit jelent az hogy "legjobb magyar élmény"? Azért töri a nyelvtant? Eléggé régi modellek, pl gemma3 vagy qwen3 nem jobb e téren?
Btw, erről jut eszembe, kijött egy olyan hogy "translategemma". Őszintén szólva letettem a hajam a fordítás minőségétől (a paraméterszámhoz viszonyítva persze), magyarul is. Már régóta kerestem valamit de eddig csak hulladékot találtam... -
Azért az API-kért elkérik a pénzt.

A Chat-es felületek tény, hogy kvázi ingyen vannak. Főleg a Claude chat előfizetése.Pont az egyik munkatársamnál a gyerek 2080TI-át tette be a home serverébe 11 Gb VRAM-al
napeleme van és imádja, hogy offline AI-a van... Sőt a 2080TI még nvlinkes és ha nem lett volna ez az áremelkedés mizéria, akkor a másik kölök gépe is majdnem cserélésre került, abban is van egy 2080 Ti...., de ami késik nem múlik 
De sok cég például nem viseli, hogy felhőbe megy az adat.
-
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
ollama és teszteld, akár csak cpu-val. Már a kicsi modellek is megbicsaklanak, ha hosszabb mondatot kapnak. Feljebb esélytelen. Ha okosat is akarsz, akkor annak bele kell (legalább nagyrészt) férnie a vRAM-ba... így a 8-16 GB-os VGA is csak egy "jó kezdet", ha nem túl komplikáltat szeretnél. A bevásárló listát AI-el rakosgatni -az AI szerint- már a 1050 4GB-os is megteszi. Ahogy rviktor is írta, kvázi-igazi értelem, normális sebességgel (nem percekig várni a válaszra) csak a fizetős, cloud/online modellekkel van.
-
Jaja, ha magyar modellre van szükség az 3060 8G-től indul (ha headless módban fut) de olyan sokat eszik, hogy abból elvagyok a felhős előfizetéssel

kiegészítők nélkül a gpt-4o-mini (szarért hugyért) elviszi a ház irányítását.
ha valami értelmet is várunk tőle, akkor a haiku, de 5* annyiba kerül. Ehhez már durván kell optimalizálni az entitás számot. -
-
válasz
VANESSZA1
üzenetére
...ha nem jön össze, akkor is hátradőlök, csak a fejem nem lesz a nyakamon...
De nem is tudom, h akarom-e, a VGA az ollama-nak menne, de ehh, itthonra az AI eléggé luxus, ehhez is kell egy 12-16 GB VGA, hogy valamit tudjon.
A bevásárló lista halad, AI ezt is túlkomplikálta, mezei hangfelismerés + szótárazás, kicsi rendrakás és tényleg AI nélkül is működik... többnyire.
Forrasztgatnom is kellene, holnap jön az új antenna + mikrotik router... azzal elfoglalom magam szerintem. Neten azt írták és AI is azt mondta: a beállításokba bele se menjek, csak a quick setup next-next és akkor nem őrölök meg. De azt is emberek csinálják embereknek, csak ki fogom tapasztalni... de mivel fizikai cucc, egy kizárás nem olyan, mint opnsense vagy most openwrt esetében, ezen a snapshot nem segít, ha szopóágra kerülök, akkor az a router 5m magasan van a szabadban.
-
-
VANESSZA1
őstag
Az Ai sem túl lelkes, és ahogy nálam írja... Hát ez kicsit szívás lehet, de te nagy barkácsolós vagy így simán lehet hogy jó projekt lesz. 😝
Ai:
Igen, átadható, de trükkösebb, mint Linux VM-nek.Intel GVT-g (vGPU) vs. Passthrough:A 10. generáció (Comet Lake) az utolsó, ami még támogatja a GVT-g technológiát. Ez lehetővé teszi, hogy az iGPU-t "feldabold", és egyszerre több VM is használja (pl. egy Windows VM + egy Plex konténer). Ez hatalmas előny a 11-12-13. generációhoz képest, ahol ez a funkció megszűnt (ott csak az SR-IOV van, amihez speciális kernel hack kell, vagy a teljes passthrough).Teljes Passthrough (Legacy mód): Ha a teljes kártyát egyetlen Windows 11 VM-nek adod át:Működik, de a "Code 43" hibaüzenet gyakori Nvidia kártyáknál, Intel iGPU-nál ritkább, de előfordulhat.Mivel ez a "boot GPU", a Proxmox konzolját elveszítheted a képernyőn, amint a VM elindul (ezért kell a SSH vagy webes elérés).Windows 11 alatt a driverek néha kényesek, ha nincs fizikai monitor rákötve (dummy plug használata javasolt lehet). -
10500T-nél is össze-vissza hablatyol az AI, hogy lehet/nem lehet az igp-t a win11-nek átadni (full átadás, hdsmi kimenettel, hdmi audio nem lényeg).
Valaki csinált már ilyet? Mi a sikerre az esély?
-
danih
veterán
Detto ugyanez a filozófiám...
Ha valami elkúródik = totál kuka
Egyszer sem kellet a file szintű visszaálítás.
Na meg nálam úgy van az alapokról minden felépítve hogy az adat külön van, olyan helyen (általában mount) ami automatikusan ki van zárva a ct/vm mentésből - és külön van kezelve, példa erre a docker vm-ben a konténer volume-ok... Ezek a mentésen felül még rsync-eznek a desktopomra is már, ahol van egy proxmox vm vész esetére. -
válasz
markussandor
üzenetére
köszi az infókat. hmmm... nem az én utam 
deduplikál: van hely, last 3 + 1 weekly megtart, kész
tömörít: csak lokál mentek, hely van
fájlonként visszaállni: ez érdekes, akár hasznos is, de ha én vmit elkefélek, az el van kefélve, ott fájl visszaállítás nem fog segíteni
szalagos egység: még nincs...
Értem a lényeget, tömörítve távolra nem mindegy, de nekem ez overkill. Most megpróbálok egy másik gépre (laptop, ritkán használom) összehozni mentést (a NAS-ról), de a VM-ek maradnak a HDD-n.
adguard ok 7s24
Tailscale ok 6s27
ollama ok 1m 37s
openWRT ok 2s35
HomeAssistant ok 2m 45s
Win ok 3m 21s
Total running time: 8m 26s
Total size: 37.511 GiB
Amiket nem használok, vagy csak teszteltem, arról készítek egy protected backup-ot és törlöm. -
markussandor
senior tag
A beépített is lementi a gépeket, és vissza tudsz állni, de a PBS tud deduplikálni, tömöríteni, fájlonként visszaállni, és akár szalagos egységet is kezelni.
Nálam így néz ki a statisztika:Original Data usage: 2.306 TiBOn-Disk usage: 201.585 GiB (8.54%)On-Disk chunks: 134999Deduplication Factor: 11.71Bőven elég neki 1 CPU és 2 GB RAM.
@Patice
Nem a PBS VM holléte a lényeg, hanem a PBS adat kötete legyen lehetőleg független helyen a PVE-től. Az adataim sokadik mentését én is messze tartom. -
danih
veterán
Bennem is ez merült fel, alap backup feladatokat maga a Proxmox is el tud látni, ha ez elég nem kell még egy külön backup rendszert emiatt fenntartani.
Szerintem @Patice vizsgáld meg mire van konkrétan szükséged és tudja-e azt maga a Proxmox maga. Mert esélyes, hogy igen. -
válasz
markussandor
üzenetére
Köszi a válaszokat!
Igen, nekem is ez a célom, hogy a mentések, vagy legalább egy mentés legyen egy másik eszközön, hogyha bármi történne a Proxmox vassal, vagy újra akarom rakni, akkor legyen egy viszonylag egyszerű módszer a VM-ek visszaállítására.Itthoni Syno NAS-nak meg van egy párja a szüleimmnél, 220 km-rel arrébb, arra megy a napi backup az itthoniról. Fontosabb VM-eket így akkor tudom replikálni tovább.
Megnézem mennyi erőforrást igényel a PBS a Syno-n, abban is van 16GB RAM, meg sok tárhely. Nekem logikusabbnak tűnik, ha a PBS nem ugyanazon a hardeveren van, mint amit ment.
-
válasz
markussandor
üzenetére
mivel jobb ez, mint a beépített a datacenterben? Ha csak a hely, akkor nem teszem fel, 8-10 perc a teljes mentés, ennek bőven a fele a win11 és a HA. érdemes erre felrani?
-
tasiadam
Topikgazda
Udv
Siman rakhatsz backup servert a synora, ha ugyis raid, aztan az meg ha akarod, az mehet felhobe is asszem
-
Sziasztok!
Pár éve már használtam PVE-t és most visszatérnék hozzá. Egy gépes felállást tervezek.
Olvastam az összefoglalóban, hogy van Proxmox Backup Server, gondolom ez a Proxmox VE mentésére találták ki, vagy akár a VM-ek mentése is mehet ide?A vas amire raknám a Proxmoxot egy Asus NUC 13 Gen. i5 1340p procival, 64 GB RAM, 1 TB NVMe M.2 SSD + 1 TB NVMe SATA SSD.
A háttértárolást egy Syno NAS fogja ellátni (DS923+).Elgondolkodtam, hogy a backup server akár lehetne a Syno NAS-on is, mert az is képes virtuális gépet futtatni. Vagy ez nem jó ötlet?
-
-
tasiadam
Topikgazda
-
VANESSZA1
őstag
válasz
VANESSZA1
üzenetére
De azért ez az overkill más szemszögből, nem is olyan hülyeség, ha a felhasználást, és azt nézed, hogy az 1-2-3 éves Proxmox mini Pc-k mitől dögledeznek. épp erről olvastam nemrég. A hibalista tetején a felhasználásnak nem megfelelő hardver áll.
Például az nvme SSD/ SSD /HDD ami nem képes kezelni azt az írás olvasást amit a Proxmox /Frigate csinál. (Enterprise vs. normál)
Utána a megfelelő mag/szál a feladatokhoz, és a memória elégséges mennyisége.
Felesleges állandóan futó folyamatok.. -
-
VANESSZA1
őstag
Ennek a fagyásos mizériának meglett az áldozata. Addig csesztettem a proxmox-ot, hogy nem maradt időm kipróbálni a HP 8 Mini G1i -t. Dobozban jött, és dobozban vitték. Még bekapcsolni sem volt időm. Mondjuk túl sok is lett volna ide. Na mindegy az árából majd beújítok egy HP G6-G9-et ha lesz akciós valami jobbravaló i5-13500t-vel. Annak van még egy hely a rackszekrényben..
Új hozzászólás Aktív témák
- The Elder Scrolls Online Imperial Collector s Edition
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- DJI mini 3 drón display unit
- Apple iPhone 17 256GB Sage használt, újszerű 100% akku (0 ciklus) garancia 2029.02.10-ig
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760 i5 12600KF 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Asus A31 PLUS TG ARGB 750W
- iPhone 11 Pro 256GB 100% (3Hónap Garancia) - AKCIÓ
- Dobozos Új Dell Xps 15 9530 i7 13620h 16gb ram 1tb ssd intel uhd graphics+ Intel Arc A370M
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

Mert már alapvetően ez az olcsó.
Meg ez ilyen belső hobbi feladat, hogy ne legyünk hülyék.