Hirdetés
- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Így teljesít az új iPhone-ok processzora Geekbenchen
- Újraírja az iPhone történetét a kinyitható kijelzős iPhone Duo
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
104348 - 104201
104348 - 104201 104200 - 104101 104100 - 104001 104000 - 103901 103900 - 103801 103800 - 103701 103700 - 103601 103600 - 103501 103500 - 103401 103400 - 103301 103300 - 103201 103200 - 103101 103100 - 103001 103000 - 102901 102900 - 102801 102800 - 102701 102700 - 102601 102600 - 102501 102500 - 102401 102400 - 102301 102300 - 102201 102200 - 102101 102100 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-12-11 20:26 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
-
baly81
senior tag
Utánuk néztem, régi üzlet, cég is rendben. Ettől függetlenül már nem szándékozom innen rendelni.
YF-S402B átfolyásmérőt szeretrem volna, mert házi RO rendszer vezérlést építek. A boltjukban feltüntetett 2500Ft-os ár kedvezőbbre jön ki szállítással együtt is, mint az átlag alis ár + büntivám (még 3db-ra számolva is). De tegnap végül csak találtam egy store-t, ahonnan olcsóbban le tudtam rendelni.
...de ez nagyon nehezen született meg...Köszi mindenkinek!
-
laed
senior tag
Osztom ekkold tanácsát.
Én mindig utánvéttel rendelek; bejáratott helyekről.
Persze néha kénytelen vagyok idegen helyről is vásárolni...
(Egyszer jártam meg, mert nem küldtek semmit - felhívva se mondtak értelmeset. A végén lemondtam, és megrendeltem máshonnan.) -
ekkold
Topikgazda
-
ViZion
félisten
-
baly81
senior tag
Valaki ismeri az elektrobot pont hu webshopot? Vélemény?
-
tordaitibi
veterán
-
hcl
titán
-
Pötyi
őstag
Hátha.
valakinek kölcsön egy
Victron Phoenix inverter programozásához való MK3 usb interfész?"...valakinek kölcsön egy Victron Phoenix inverter programozásához való MK3 usb interfész?"
A mondatból nem derül ki egyértelműen, hogy kéred, vagy kínálod?

-
tordaitibi
veterán
Hátha.
valakinek kölcsön egy
Victron Phoenix inverter programozásához való MK3 usb interfész? -
Gyula84
veterán
csak itthon nem tart senki 450V felett.
mert minek alapon gondolom

-
hcl
titán
Köszi! Ugyan csak 450V-os van nekik.
@laed : A kapással nincs gond, csak nem akarnánk 10x áron
Tudok venni Aliról is, csak ha nem muszáj, akkor inkább gyorsabb forrásból.@Reggie0 : Biztos hogy van, értelmes gyártóknak is van, csak itthon nem tart senki 450V felett.
-
Pötyi
őstag
Na akkor még egyszer. Tud valaki olyan helyet, ahol nem rablás árban van 460 vagy 500V-os 150uF kondi?
(Tehát konkrét boltot, akár privátban is jöhet
)
HEStore, Conrad, ilyesmi, vagy nincs, vagy 5000Ft, vagy véletlenül se férne el
Ebay, Ali, van, de a végén ugyanaz a rablás

450-es még csak-csak akad, annak csak a mérete a gond az itthoniakkal

A Google-t meg be kell szántani, mert hoz mindent, csak azt nem, amit kértem

-
laed
senior tag
Na akkor még egyszer. Tud valaki olyan helyet, ahol nem rablás árban van 460 vagy 500V-os 150uF kondi?
)

Manapság annak kell örülni, ha egyáltalán kapsz.
A közeli alkatrész-boltban, ahol vettem az ilyen cuccokat; szintén húzósak voltak az árak.... Nem hiszem, hogy valahol olcsóbban megkapnád.... -
Reggie0
titán
)

Lehet azert nem talalsz ekkora meretben ekkora kapact es feszt, mert vmi kamu kinai gyartmany. Azok a csillagokat is lehazudjak.
-
hcl
titán
)

-
ViZion
félisten
Esetleg valaki elektro műszerész gondolom ilyenekre rá sem néz hogy esetleg nem valami áramköri hiba miatt nem megy a kijelző. Tudom már sok energiát fektetek bele, de fiatal korom egyik jelentős korszaka volt és ezért vagyok kitartó 😁 Főképp hogy megtudtam nekem a 4gb ritka verzió van!
a neten van leírás, alis kijelzőt hackeltek rá. Más a lábkiosztás, macerás-forrasztós. De jobb sztem keresni egy donort... vagy elengedni.
csak infó, a 2003-as TrekStor i.Beat cebrax 1 GB még üzemel, asszony pendrive-nak használja néha, ha olyan géphez kerül, ami az újakat nem kedveli. -
hcl
titán
Esetleg valaki elektro műszerész gondolom ilyenekre rá sem néz hogy esetleg nem valami áramköri hiba miatt nem megy a kijelző. Tudom már sok energiát fektetek bele, de fiatal korom egyik jelentős korszaka volt és ezért vagyok kitartó 😁 Főképp hogy megtudtam nekem a 4gb ritka verzió van!
Van, aki rá
-
laed
senior tag
Ha lesz időm lehet írok még;
de el kéne ezt engedni.... -
Bitpalace
senior tag
-
hcl
titán
-
Bitpalace
senior tag
De csatis, viszont azt nem találtam hozzá

-
hcl
titán
-
laed
senior tag
-
hcl
titán
Szia ha aktív PFC-s a tv táp, azok megállnak 400-420 volton.
Szerintem mehet bele a 450-es de jelzem ez csak távoli okoskodás.Szerintem is működnie kéne benne, de ha lehet, mindig jobb fesztűrésű kondit pakolok
-
laed
senior tag
Én 18650-es akkuval használom az ilyen bazári LED sorokat.
2-3 db AA elemet tökéletesen helyettesít 1 db 18650-es cella.
Ha a LED sor nem bírja, akkor meg megy kukába, így is túl sok van itthon
Ja, de én nem ilyenre gondoltam: IKEA Ladda és hasonló kategóriájú AA cellákra. Persze ha már az egész át lett hegesztve, akkor mindegy....
-
tordaitibi
veterán
Szia ha aktív PFC-s a tv táp, azok megállnak 400-420 volton.
Szerintem mehet bele a 450-es de jelzem ez csak távoli okoskodás. -
hcl
titán
Hello,
Tud valaki jó beszerzési forrást 150uF 460V kondira? 450V-ost nem tennék bele (TV táp).
Vagy 500V-os is jó lenne. 20-22mm ami elfér, a gyári 20mm átmérőjű...Köszi

@Bitpalace : A kijelző nem csatis? Amőgy lehet, hogy azt is kapsz hozzá

-
Bitpalace
senior tag
ha elotte szetkapod akkor eleg konnyu odakotni valamit az akku helyire, extrem modon akar 3 cerka nimh akkut (~3.6v kicsit hasznalva, hogy ne toltes utan bikazd meg vele mert az lehet hogy 4-4.5v folott lesz) en nem vennem meg potyara azt az akkut (5e ha jol lattam).
Megpróbáltam, nekem eléggé sanszos, hogy kijelző problémás sajnos. Van táp, manual alapján elvileg bekapcsol (ledek a végén úgy villognak ahogy kell) és mikor nyomkodom bármelyik gombot, akkor a led fel-fel villan, ezzel jelezve hogy érzékelte amit szerettem volna. Viszont kép az nincsen. Szalagkábelen nem látok semmi sérülést, sem a nyáklapon, szóval szerintem kimondhatom hogy kijelző...
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Fogalmam sincs melyik topikban érdeklődjek, hátha kapok itt választ. Jelenleg van egy LEGRAND 369210 2-vezetékes analóg videós kaputelefonunk. Pár éve vettem hozzá az emeletre egy 2. beltérit, de lehet, hogy a vezeték hossza miatt (fsz-ről felmegy a padlásra, majd onnan a födémen át vissza a beltérihez) a hang szaggat (vagy eleve rossz a hangszórója, nem tudom - szerviz küldte el nekem ingyen, egy használaton kívüli példány), továbbá szarul is néz ki a födém felől lelógó kábel. Na szóval szeretném lecserélni olyanra, ami a meglévő 2 vezetéket használná, wifis a beltéri, és tud mobilra továbbítani hívást, tehát ha csenget valaki, akkor telón is tudok vele kommunikálni, és kiskaput nyitni. Kapunyitás mágnes zárral most is működik a Legrandról. EZáltal nem lenne szükség az emeleti, 2. beltéri egységre. 2 közt vacillálok:
Dahua KTX01 - előnye az ára, és a kültéri kameráim is Dahuak, tehát lenne egy ökoszisztéma.
Futura Digital VDK-47161 - ár nem vészes, nem sokkal drágább, tetszik a proxy-s nyitás.Szerintetek melyik volna jobb? Mindkettő alkalmas a feladatra, amit szeretnék?
-
rednifegnar
senior tag
ha elotte szetkapod akkor eleg konnyu odakotni valamit az akku helyire, extrem modon akar 3 cerka nimh akkut (~3.6v kicsit hasznalva, hogy ne toltes utan bikazd meg vele mert az lehet hogy 4-4.5v folott lesz) en nem vennem meg potyara azt az akkut (5e ha jol lattam).
-
Bitpalace
senior tag
manual es yt videok alapjan is ha radugod pc-re vagy siman toltore akkor is ki kellene irnia a kijelzore hogy toltes vagy pc csatlakozas.
a netes szerelos videok alapjan azt latszik, hogy ha nem ir ki semmit akkor eselyes, hogy akku baja van megis, mert akku csere utan mar mukodott az embernek. en szetszednem es odakotnek a helyere valamit ideiglenesn amirol tudom, hogy jo (pl masik akku vagy labortap).

Mondjuk pont véletlenül találtam Ali-n akkut hozzá, lehet ennyit még beáldozok rá, nem egy nagy tétel, mással meg nem tudom kipróbálni, 3,7V. Így ha kell is bele akku akkor már nem kell rendelni. Csatlakozóval sem kell bajlódni, plug&play
-
rednifegnar
senior tag
Sziasztok!
Most ott tartok, hogy a lejátszó 1 este után PC-be csatlakoztatva a következőt látom:

Most szembesültem vele, hogy nekem a 4gb verzió van, és jelenleg annyit tudtam elérni, hogy a zenéket megnyitja lejátszás elindul (igaz nagyon lassan buffereli be, de utána könnyen tekerhető). Viszont egyik fórumtárs említett egy olyat, hogy gép csatlakoztatásnál is kijelzőnek jeleznie kéne hogy PC módban van. Kijelző továbbra is halott, szerintem az lesz a ludas...Másnak egyéb ötlet?

(akkut nem venném szent írásnak, nem hinném hogy megfelelően tükrözi a valóságot)
manual es yt videok alapjan is ha radugod pc-re vagy siman toltore akkor is ki kellene irnia a kijelzore hogy toltes vagy pc csatlakozas.
a netes szerelos videok alapjan azt latszik, hogy ha nem ir ki semmit akkor eselyes, hogy akku baja van megis, mert akku csere utan mar mukodott az embernek. en szetszednem es odakotnek a helyere valamit ideiglenesn amirol tudom, hogy jo (pl masik akku vagy labortap).

-
Bitpalace
senior tag
Nemrég láttam a bolhapiacon egy 4GB-os példányt.
Rákérdeztem, de olyan árat mondtak, hogy letettem a vásárlásról...
Amúgy ezekkel a régi lejátszókkal az a gond, hogy az akkujuk már elöregedett,
s nem pótolható, vagy ha mégis, az gazdasági totálkár.
Azt a retró fejest pedig ne sajnáld, a hangminősége a rossz és a csapnivaló közt van.Sziasztok!
Most ott tartok, hogy a lejátszó 1 este után PC-be csatlakoztatva a következőt látom:

Most szembesültem vele, hogy nekem a 4gb verzió van, és jelenleg annyit tudtam elérni, hogy a zenéket megnyitja lejátszás elindul (igaz nagyon lassan buffereli be, de utána könnyen tekerhető). Viszont egyik fórumtárs említett egy olyat, hogy gép csatlakoztatásnál is kijelzőnek jeleznie kéne hogy PC módban van. Kijelző továbbra is halott, szerintem az lesz a ludas...Másnak egyéb ötlet?

(akkut nem venném szent írásnak, nem hinném hogy megfelelően tükrözi a valóságot)
-
HoTaZo
addikt
meg a 3,7V , gondolom.
Köszönöm!
Ribi: Mivel ez egy mozgásérzékelős lámpát "hajt", így az csak 15-20mp-ig kér szaftot, sose világított egyben még perceket sem. -
laed
senior tag
3,9 volt nem túl sok, egy teljesen feltöltődőtt LiIon akkun 4,1 volt feletti feszültséget kellene mérni.
Ettől függetlenül 3,9 volttal a lámpának még jól kellene működnie

Első körben próbáld ki velük azt, hogy a jól világító lámpából átrakod az akkut a rosszul világítóba.
Ha a jó akkuval jól működik, akkor az akku jó. Ha 3-4 nap múlva is jól működik, akkor a lámpa napeleme/töltőáramköre is jó, akkor a lámpa teljesen jó, kell bele venni másik akkut és működik majd.
Ha viszont a jó akkuval sem működik jól a lámpa, akkor a lámpa kuka, ezek nemnagyon javíthatók otthoni módszerekkel, másik lámpát kell venni.
Ennyit nem kellett volna variálni, csak ma nem nagyon értem rá.
Általában az akku szokott elhalálozni; én is sokat szenvedtem vele. -
tordaitibi
veterán
Kiindulásnak valami ilyesmi jó lehet:

Bekapcsoláskor a Triak áramköre a gyorsabb, a relé néhány periódusnyit késni fog (a párhuzamos kondival növelhető). Kikapcsoláskor mindkettő kési egy kicsit, de a triak áramköré sokkal többet késik, azaz a triak később kapcsol ki. Összeségében a teljesítmény kapcsolását a triak végzi, a relé pedig a tartósan kialakuló áramot vezeti.Persze ez nem túl precíz megoldás, sokkal korrektebb (de bonyolultabb is) lenne az időzítéseket digitális áramkörökkel megvalósítani (pl. schmitt triggeres kapukkal, vagy számlálóval), vagy ha az áramkörben lesz MCU is akkor leginkább azzal...
Ha kell lágyindítás is, akkor az NTC-t be lehet tenni a triak áramkörébe, így a relé zárása után le tud hűlni az is.
Köszi!
-
Ribi
nagyúr
Hát igen, főleg hogy nem forrasztósok. Ha, az akksikon múlik a boldogság, akkor milyen más akksit érdemes keresni? Mert pont ilyet nem dobott fel google barátunk, csak nagyobb amperórásat.
Nagyon amatőr vagyok áram téren, hajlandó vagyok dolgokhoz nyúlni, ami nem bírkózógép, de elég tudatlan vagyok Volt, Amper, Watt, Ohm téren. Ok, hogy a fizikai méreteknek, a 3,7V-nak meg kell egyeznie, de hogy a 400mAh és az 1,48Wh mi, az nálam nem ülepedett le még. Mondták, tanították, magyarázták, de nem maradt meg.
400mAh a kapacitása. Ha mondjuk 100mA-el terheled, akkor kvázi 4 óráig bírja.
3.7V*400mAh=1.48Wh. Wh azt mutatja, hogy mennyi a teljes tárolt energia.
Mert lehetne 37V és 40mAh, de a tárolt energia ugyan annyi.
Nyilván nagyobb amper órás jobb, de hát a papír bármit elbír. -
Donki Hóte
veterán
Hát igen, főleg hogy nem forrasztósok. Ha, az akksikon múlik a boldogság, akkor milyen más akksit érdemes keresni? Mert pont ilyet nem dobott fel google barátunk, csak nagyobb amperórásat.
Nagyon amatőr vagyok áram téren, hajlandó vagyok dolgokhoz nyúlni, ami nem bírkózógép, de elég tudatlan vagyok Volt, Amper, Watt, Ohm téren. Ok, hogy a fizikai méreteknek, a 3,7V-nak meg kell egyeznie, de hogy a 400mAh és az 1,48Wh mi, az nálam nem ülepedett le még. Mondták, tanították, magyarázták, de nem maradt meg.
-
HoTaZo
addikt
Jobb lenne, ha az derülne ki, hogy akkuk nem tartják a töltést, mert azokat könnyebb cserélni.
-
Ribi
nagyúr
Néztem neten szétszedős videót és ahogy rá volt dugva töltő, bekapcsolt.
Szóval szerintem ha rákötöd egy telefon töltőre, akkor be kellene kapcsoljon. Ha nem akkor lehet a kijelző lesz a hibás. Persze lehet még akkor is akku döglött meg és kicsit sem tartja a töltést. -
Bitpalace
senior tag
Azt a retró fejest pedig ne sajnáld, a hangminősége a rossz és a csapnivaló közt van.
Ami pontosan illeszkedik az alsópolcos walkmanok hangminőségéhez
Trabantba ritkán érdemes 101 oktános benzint tankolni
Pont ezen filóztam, hiába veszek hozzá egy normálisabb minőséget, (15-30k) azzal sem fog jobban szólni, tudom
-
Donki Hóte
veterán
Nemrég láttam a bolhapiacon egy 4GB-os példányt.
Azt a retró fejest pedig ne sajnáld, a hangminősége a rossz és a csapnivaló közt van.Azt a retró fejest pedig ne sajnáld, a hangminősége a rossz és a csapnivaló közt van.
Ami pontosan illeszkedik az alsópolcos walkmanok hangminőségéhez
Trabantba ritkán érdemes 101 oktános benzint tankolni
-
PHM
addikt
Igen, bár biztos megvolt a miértje hogy csak ennyi fért bele. De emlékeim ha nem csalnak, volt belőle 2GB változat is. Pont a napokban néztem a Galaxis Őrzői filmet, és ahogy Chris Pratt hallgatja a walkman-t, elkapott engem is az érzés...
Van egy ilyenem, hibátlan, csak hozzá retro fejest nem találok sehol
Ilyen ez!Nemrég láttam a bolhapiacon egy 4GB-os példányt.
Azt a retró fejest pedig ne sajnáld, a hangminősége a rossz és a csapnivaló közt van. -
Bitpalace
senior tag
Igen, bár biztos megvolt a miértje hogy csak ennyi fért bele. De emlékeim ha nem csalnak, volt belőle 2GB változat is. Pont a napokban néztem a Galaxis Őrzői filmet, és ahogy Chris Pratt hallgatja a walkman-t, elkapott engem is az érzés...
Van egy ilyenem, hibátlan, csak hozzá retro fejest nem találok sehol
Ilyen ez! -
PHM
addikt
-
Donki Hóte
veterán
A jó akksival (most jött be a napról- 3,99V-ot mérve), mindkét régebbi csodálatosan világít. A fáradtabb akksik (3,7V; 3,9V) a "friss" lámpában ugyanúgy gyengén szerepelnek.
Most kikerül a napra a "friss" lámpa a régi akksival és a régi lámpa az "új" akksival. Hátha kiderül, hogy töltési vagy akksi probléma áll fenn.
Köszönöm!
Jobb lenne, ha az derülne ki, hogy akkuk nem tartják a töltést, mert azokat könnyebb cserélni.
-
HoTaZo
addikt
3,9 volt nem túl sok, egy teljesen feltöltődőtt LiIon akkun 4,1 volt feletti feszültséget kellene mérni.

Első körben próbáld ki velük azt, hogy a jól világító lámpából átrakod az akkut a rosszul világítóba.
Ha a jó akkuval jól működik, akkor az akku jó. Ha 3-4 nap múlva is jól működik, akkor a lámpa napeleme/töltőáramköre is jó, akkor a lámpa teljesen jó, kell bele venni másik akkut és működik majd.
Ha viszont a jó akkuval sem működik jól a lámpa, akkor a lámpa kuka, ezek nemnagyon javíthatók otthoni módszerekkel, másik lámpát kell venni.
A jó akksival (most jött be a napról- 3,99V-ot mérve), mindkét régebbi csodálatosan világít. A fáradtabb akksik (3,7V; 3,9V) a "friss" lámpában ugyanúgy gyengén szerepelnek.
Most kikerül a napra a "friss" lámpa a régi akksival és a régi lámpa az "új" akksival. Hátha kiderül, hogy töltési vagy akksi probléma áll fenn.
Köszönöm!
-
Bitpalace
senior tag
Hagyd az USB portban sokáig a lejátszót.
Ha túlmerült az akku, (amire jó esély van) akkor eleinte nagyon kis árammal töltődik.
Sajnos lehet, hogy már nem menthető az akku, ráadásul emlékeim szerint
a kijelzőnek mutatnia kellene, hogy kapcsolódott a PC-hez.
Ezekben monokróm oled kijelző van amúgy, ami lehet, hogy már szintén halott.Jellemző rájuk a kijelzőhiba? Mert azt már nem fogok hozzá találni, akku még van alin...
Megpróbálom
-
PHM
addikt
Hagyd az USB portban sokáig a lejátszót.
Ha túlmerült az akku, (amire jó esély van) akkor eleinte nagyon kis árammal töltődik.
Sajnos lehet, hogy már nem menthető az akku, ráadásul emlékeim szerint
a kijelzőnek mutatnia kellene, hogy kapcsolódott a PC-hez.
Ezekben monokróm oled kijelző van amúgy, ami lehet, hogy már szintén halott. -
Donki Hóte
veterán
Sziasztok!
Van 4db kis napelemes lámpám. Kettő feladta a szolgálatot részben. Működik, reagál, de jóval gyengébb a fényereje. A vezérlés sem teljesen 100%-os, nem teljesen úgy reagál, mint az eddig nem használtak. A problémások 2025 szeptember óta voltak kihelyezve.
Mi lehet a gondjuk?
Az időjárásnak kitettek napelem felülete viszont megviseltnek tűnik. Ennek ellenére a töltés megvan, 3,9V-ot mértem a cserélhető akku cellán.
Van valami, amit érdemes kipróbálni, hogy újra teljes fényerejüket adják vagy annyira olcsó (7-8000 Ft volt a négy), hogy felesleges velük foglalkozni, kuka.
Sajnálnám, mert jó kis konstrukciónak tűnik.3,9 volt nem túl sok, egy teljesen feltöltődőtt LiIon akkun 4,1 volt feletti feszültséget kellene mérni.

-
Bitpalace
senior tag
most feltöltés után azzal szembesültem, hogy a kijelző nem ad képet
Feltöltötted (tehát a készülék visszajelzi, hogy teljesen fel, van töltve), vagy csak pár órát lógott a töltőn?
Ha hosszabb ideig a fiókban pihen egy ilyesmi készülék, akkor könnyen előfordul, hogy mélykisülésbe megy az akku, ami sok akkutípusnál egy idő után az akku halálát okozza. Ilyenkor sima töltéssel nemigen lehet feltölteni az akkut.
Ha nem halt meg (teljesen) az akku, akkor fel tudod úgy éleszteni, hogy sok-sok alkalommal töltőre dugod, majd 5-10 másodperc után lehúzod. Ezt ismételgeted jó sok alkalommal, ha szerencséd van, akkor a készülék akkuját így életre lehet kelteni.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, minden egyes tanácsot ki fogok próbálni. Hátha sikerül kideríteni, hogy kijelző, vagy akku hiba.
-
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Van 4db kis napelemes lámpám. Kettő feladta a szolgálatot részben. Működik, reagál, de jóval gyengébb a fényereje. A vezérlés sem teljesen 100%-os, nem teljesen úgy reagál, mint az eddig nem használtak. A problémások 2025 szeptember óta voltak kihelyezve.
Mi lehet a gondjuk?
Az időjárásnak kitettek napelem felülete viszont megviseltnek tűnik. Ennek ellenére a töltés megvan, 3,9V-ot mértem a cserélhető akku cellán.
Van valami, amit érdemes kipróbálni, hogy újra teljes fényerejüket adják vagy annyira olcsó (7-8000 Ft volt a négy), hogy felesleges velük foglalkozni, kuka.
Sajnálnám, mert jó kis konstrukciónak tűnik. -
Donki Hóte
veterán
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, nemrég megtaláltam gyerekkorom egyik emlékét egy samsung YP-U3 mp3 lejátszót. Na már most emlékeim szerint tökéletes állapotban tettem el a fiókba, viszont most feltöltés után azzal szembesültem, hogy a kijelző nem ad képet. Ezt esetleg egy elektroműszerész meg tudná nézni mi lehet a baj?
Szeretném helyrehozni, nosztalgiázni kicsit
most feltöltés után azzal szembesültem, hogy a kijelző nem ad képet
Feltöltötted (tehát a készülék visszajelzi, hogy teljesen fel, van töltve), vagy csak pár órát lógott a töltőn?
Ha hosszabb ideig a fiókban pihen egy ilyesmi készülék, akkor könnyen előfordul, hogy mélykisülésbe megy az akku, ami sok akkutípusnál egy idő után az akku halálát okozza. Ilyenkor sima töltéssel nemigen lehet feltölteni az akkut.
Ha nem halt meg (teljesen) az akku, akkor fel tudod úgy éleszteni, hogy sok-sok alkalommal töltőre dugod, majd 5-10 másodperc után lehúzod. Ezt ismételgeted jó sok alkalommal, ha szerencséd van, akkor a készülék akkuját így életre lehet kelteni.
-
rednifegnar
senior tag
nekunk egy philips van ami hasonlo, azt se lehet olyankor bekapcsolni mert usb hattertár modban van. raadasul minden ilyen usb-be dugas utan az elso bekapcsolas marha sokaig tart, nyilvan akkor nezi at a belso tarhelyet.
-
baly81
senior tag
-
Jarod1
veterán
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, nemrég megtaláltam gyerekkorom egyik emlékét egy samsung YP-U3 mp3 lejátszót. Na már most emlékeim szerint tökéletes állapotban tettem el a fiókba, viszont most feltöltés után azzal szembesültem, hogy a kijelző nem ad képet. Ezt esetleg egy elektroműszerész meg tudná nézni mi lehet a baj?
hagy a usb töltőben és úgy próbáld bekapcsolni....
-
Bitpalace
senior tag
Szia!
Megpróbálom délután, nagyon remélem hogy segít, de ha nem akkor mi tud így elszállni benne? Ha jól tudom nem sima kijelző van benne...
Lehet hogy én akkura gyanakszom, talán nem tartja meg a töltést. Gép látja, fájlokat is tudok rátenni, az érdekes az mikor "bekapcsolom" és érintem a piktogramokat, akkor a led a végén villog. Emlékeim szerint ez visszajelzés, hogy ő vette amit nyomni szerettem volna. -
Teaway
veterán
Sziasztok!

Ha visszaállítod a rendszert alapra, akkor mit csinál?
-
Bitpalace
senior tag
Sziasztok!
-
ekkold
Topikgazda
Sziasztok.
Kéne nekem egy rajz. Valahogy most nem megy a fejből tervezés.
Egy kisáramú kontaktus zárásakor kapcsoljon egy triak, pár periódus után a triakot rövidre kéne zárni egy relével.
A kisáramú kontaktus bontásakor ejtsen el a relé, majd szintén pár periódus után kikapcsol a triak.
Cél, egy nagyáramú 230-as fogyasztó kapcsolgatása, a relé érintkezők védelme és a triak hűtőborda elhagyása.
230V/14A , itt már ha csak a triak maradna, nem tudom hova tenni a folyamatos 14-15W veszteséget.Kiindulásnak valami ilyesmi jó lehet:

Bekapcsoláskor a Triak áramköre a gyorsabb, a relé néhány periódusnyit késni fog (a párhuzamos kondival növelhető). Kikapcsoláskor mindkettő kési egy kicsit, de a triak áramköré sokkal többet késik, azaz a triak később kapcsol ki. Összeségében a teljesítmény kapcsolását a triak végzi, a relé pedig a tartósan kialakuló áramot vezeti.Persze ez nem túl precíz megoldás, sokkal korrektebb (de bonyolultabb is) lenne az időzítéseket digitális áramkörökkel megvalósítani (pl. schmitt triggeres kapukkal, vagy számlálóval), vagy ha az áramkörben lesz MCU is akkor leginkább azzal...
Ha kell lágyindítás is, akkor az NTC-t be lehet tenni a triak áramkörébe, így a relé zárása után le tud hűlni az is.
-
tordaitibi
veterán
Sziasztok.
Kéne nekem egy rajz. Valahogy most nem megy a fejből tervezés.
Egy kisáramú kontaktus zárásakor kapcsoljon egy triak, pár periódus után a triakot rövidre kéne zárni egy relével.
A kisáramú kontaktus bontásakor ejtsen el a relé, majd szintén pár periódus után kikapcsol a triak.
Cél, egy nagyáramú 230-as fogyasztó kapcsolgatása, a relé érintkezők védelme és a triak hűtőborda elhagyása.
230V/14A , itt már ha csak a triak maradna, nem tudom hova tenni a folyamatos 14-15W veszteséget. -
baly81
senior tag
Urak!
Ugye jól nézem, hogy az AOD4184 (D4184) modul kiválóan alkalmas az alábbi feladatra?
Arduinoval vezérelném (5V), solenoidot működtetne (12V/~ 0,3A) amit teljesen átengednék rajta, de kb 1-2 mp múlva (amikor a solenoid kinyitott) visszavenném 60-70% körülre, hogy ne melegedjen annyira a tekercs. Szerintem ennyinek vígan elégnek kellene lennie a nyitva tartáshoz.
Előre is köszi!

Közben rájöttem, hogy egyszerűbb lesz megcsinálnom az egész projectet ESP-vel, így felejtős a kérdésem... Arduino kilőve!
-
baly81
senior tag
Urak!
Ugye jól nézem, hogy az AOD4184 (D4184) modul kiválóan alkalmas az alábbi feladatra?
Arduinoval vezérelném (5V), solenoidot működtetne (12V/~ 0,3A) amit teljesen átengednék rajta, de kb 1-2 mp múlva (amikor a solenoid kinyitott) visszavenném 60-70% körülre, hogy ne melegedjen annyira a tekercs. Szerintem ennyinek vígan elégnek kellene lennie a nyitva tartáshoz.
Előre is köszi!

-
Dr. Szilikát
őstag
Helló!
Szerintetek az ilyen 21V RS550 motorhoz lehet kapni forgórészt? Szerintem a mostanin kicsit feketébb a kelleténél a réztekercselés jó része.
Túlmelegedés védelem nem volt a gépben... Mondjuk azt sem értem mitől melegedett túl, pont kis terhelés alatt volt, nem is folyamatos üzemben (lévén, hogy ágvágóban volt), hogy füstölt majd meghalt.
Mert ilyen kommutátoros forgórészeknél általános hiba, hogy előbb menetzárlatos lesz és utána melegszik túl. De nem szaporítom a szót, van itt egy bővebb AI kifejtés, elég jónak tűnik:
Kalandor:
Semmi jelentősége, simán megy 5 V-ról, ennyire nincs kiélezve.
Hogy az új alkáli elem 3 x 1,65 = 4,95 V ezt is csak laikusok kedvéért szoktam említeni, hogy jobban elhiggye, igazából lényegtelen érv.
-
Kalandor
HÁZIGAZDA
Az összes hasonló cuccot átalakítottam már itthon, a dióda teljesen jó megoldás, de a rajta levő jelölés az áram irányába mutasson. Ha véletlenül fordítva kötöd be, akkor sincs semmi baj, nem romlik el semmi, csak nem világít, de akkor megfordítod a diódát.
Tehát jön a +5V általában piros -> dióda jelöletlen vége -> dióda csíkkal jelölt vége -> lámpasor + oldal. A lámpasor - meg megy a töltő fekete vezetékre.

-
Donki Hóte
veterán
-
laed
senior tag
Micsoda filozófiai vita indult itt be.

Én egyszerűen akkut rakok bele. -
Reggie0
titán
Igen, pont erre írtam, hogy ha lehet ilyet senki ne csináljon.
Semmiből nem tart olyan aljzatot tenni rá ami működik is bármikor bármivel.Nem csak telefontöltő lehet type-c, bármire rádugod ami szabványos type-c azzal nem fog működni. Se power bank se semmi.
Masfelol fillerekert van type-c trigger modul, nem kell a miniatur forrasztassal vacakolni.
-
Vladi
nagyúr
Kissé félve hozok ide egy ilyen low key kérdést, de hátha segítetek

Van egy ilyen LED füzér, gyárilag 3xAA elemekkel megy. Menne egy elvágott micro USB kábelről szedett 5V-tal is?
Ha igen, akkor a dobozhoz érdemes kötni az 5V-ot vagy azt le kell vágni róla és közvetlen a vezetékekhez? (a kikapcsológombra és villogtatásra nincs szükség)
Én már csináltam ilyet, előtét ellenállssal stabilan fog menni. Kiszámolod. Van rá kalkulátor a neten. Egyébként ha picit nagoybb ellenállást teszel picit haloványabb lesz.
-
tordaitibi
veterán
Semmiből nem tart olyan aljzatot tenni rá ami működik is bármikor bármivel.Nem csak telefontöltő lehet type-c, bármire rádugod ami szabványos type-c azzal nem fog működni. Se power bank se semmi.
kb. 10 éve megy a téli kinnti kis fenyőfa világításom egy leharcolt ezeréves 500mA-es telefontöltőről.
Ugyanolyan volt mind mint tiéd, 3 darab elem.
Ne kérd hogy előbányásszam, eléggé el vannak rakva a karácsonyi cuccok de emlékeim szerint tán még dióda sincs.
A 10 év alatt természetesen pár már elrohadt cserések lettek, most épp 3 színű villogós ledes van meg egy csillagot formázó übergagyi 700 forintos kínai.Friss elem legalább 1,6V, 3 az meg 4,8 úgyhogy semmi bajuk nem lesz a ledeknek. Ha óvatos vagy 1 darab 1 amperes dióda.
-
MasterMark
titán
Dehát egy 3xAA elemtartót miért dugna valaki egy kábellel a telefontöltőbe
De OK, tételezzük fel, hogy bedugja valaki. Dehát akkor sem történik semmi
Akkor sem, ha van az elemtartóban elem, meg akkor sem, ha nincs benne.Jelen esetben a type-c aljzat egy csokoládét, egy wago-t, vagy egy 5,5/2,1 csatlakozót helyettesít, ennyi a funkciója, semmi több
-
Donki Hóte
veterán
Az történik, hogy jövőre előveszi, bedugja a type-c töltőbe és nem fog áramot kapni, mert az ellenállás nélkül nem ad rá áramot a szabványos type-c töltő.
Azaz csak type-c - type-a kábellel lehet majd használni. A port nem lesz szabványos.
Dehát egy 3xAA elemtartót miért dugna valaki egy kábellel a telefontöltőbe
De OK, tételezzük fel, hogy bedugja valaki. Dehát akkor sem történik semmi
Akkor sem, ha van az elemtartóban elem, meg akkor sem, ha nincs benne.Jelen esetben a type-c aljzat egy csokoládét, egy wago-t, vagy egy 5,5/2,1 csatlakozót helyettesít, ennyi a funkciója, semmi több
-
MasterMark
titán
Mert mi történik akkor, ha egy 3xAA elemtartó dobozába a linkelt (mindenféle elktronika nélküli, csak tápfeszültség bekötést tartalmazó!) TYPE-C aljzatot építenek be és arról kap tápfeszt egy LED sor?
Leáll Paks, pluszban esetleg kútba esik a NASA holdraszállási terve
Az történik, hogy jövőre előveszi, bedugja a type-c töltőbe és nem fog áramot kapni, mert az ellenállás nélkül nem ad rá áramot a szabványos type-c töltő.
Azaz csak type-c - type-a kábellel lehet majd használni. A port nem lesz szabványos.
-
mzso
veterán
Helló!
Szerintetek az ilyen 21V RS550 motorhoz lehet kapni forgórészt? Szerintem a mostanin kicsit feketébb a kelleténél a réztekercselés jó része.
Túlmelegedés védelem nem volt a gépben... Mondjuk azt sem értem mitől melegedett túl, pont kis terhelés alatt volt, nem is folyamatos üzemben (lévén, hogy ágvágóban volt), hogy füstölt majd meghalt.
-
Donki Hóte
veterán
Handshake nélküli type-c csatlakozót ne építsen be senki semmibe, ha lehet kérni.

Mert mi történik akkor, ha egy 3xAA elemtartó dobozába a linkelt (mindenféle elktronika nélküli, csak tápfeszültség bekötést tartalmazó!) TYPE-C aljzatot építenek be és arról kap tápfeszt egy LED sor?
Leáll Paks, pluszban esetleg kútba esik a NASA holdraszállási terve
-
ViZion
félisten
Mondjuk ha megnézed nem arra válaszoltam, hanem a linkelt type-c csatlakozóra.
baly81: Igen, de ha nincs benne akkor ott van rajta a type-c csati, beledugsz egy type-c töltőt és nem fog történni semmi. Baromi idegesítő amikor még a mai napig találkozni ilyen eszközökkel aminél csak a csatlakozó formája type-c de nem követi a szabványt normálisan.
nem, az a baromi idegesítő, h a poco/xiaomi/redmi saját "szabványt" használ, csak xiaomi tőttő+kábel+eszköz esetén van brutál töltésed...
-
baly81
senior tag
baly81: Igen, de ha nincs benne akkor ott van rajta a type-c csati, beledugsz egy type-c töltőt és nem fog történni semmi. Baromi idegesítő amikor még a mai napig találkozni ilyen eszközökkel aminél csak a csatlakozó formája type-c de nem követi a szabványt normálisan.
Amíg még mindenkinél van otthon sima töltőfej (nem PD-s) addig nincs gond. Szerencsére bajt nem tudnak okozni, ha keverve vannak a dolgok. Az teljesen jogos, hogy ha nem mükszik akkor idegesítő tud lenni.
-
ekkold
Topikgazda
Az összes hasonló cuccot átalakítottam már itthon, a dióda teljesen jó megoldás, de a rajta levő jelölés az áram irányába mutasson. Ha véletlenül fordítva kötöd be, akkor sincs semmi baj, nem romlik el semmi, csak nem világít, de akkor megfordítod a diódát.
Tehát jön a +5V általában piros -> dióda jelöletlen vége -> dióda csíkkal jelölt vége -> lámpasor + oldal. A lámpasor - meg megy a töltő fekete vezetékre. -
Pötyi
őstag

-
Kalandor
HÁZIGAZDA
Kötheted, a 4,5 V és az 5V között elenyésző a különbség. Azonban érdemes a pozitív ágba sorosan beiktatni egy ellenállást (kb. 10–47 Ohm közöttit), vagy egy diódát (1N4007), ez utóbbi leviszi a feszültséget ~4,4 Voltra, így pont ugyanott leszel, mint az elemekkel.
Amúgy a villogtatós funkció megtartása miatt miért nem építesz bele az elemtartó dobozába, egy USB aljzatot csatlakozási pontként? Ugyanúgy működne mint elemről, amikor használni akarod, csak a seggébe kell dugni a töltőkábelt...Szerk. Reggie0 megelőztél!
Rendeltem 1N4007-t

A vezérlődobozkát levágva a két vezeték közül az 5V-ra tegyem a diódát? (jelzi a dióda hogy melyik felét hova forrasszam vagy mindegy?) -
MasterMark
titán
-
Pötyi
őstag
Handshake nélküli type-c csatlakozót ne építsen be senki semmibe, ha lehet kérni.

Eszonta: " Menne egy elvágott micro USB kábelről szedett 5V-tal is? "
micro =/= "C"
-
baly81
senior tag

Ha így akarja megcsinálni még két ellenellással megtoldja és már működik is, ha a nélkül csinálja, meg úgysincs szufla (PD) vagy csak fixen 5V! 😊
-
MasterMark
titán
Kötheted, a 4,5 V és az 5V között elenyésző a különbség. Azonban érdemes a pozitív ágba sorosan beiktatni egy ellenállást (kb. 10–47 Ohm közöttit), vagy egy diódát (1N4007), ez utóbbi leviszi a feszültséget ~4,4 Voltra, így pont ugyanott leszel, mint az elemekkel.
Amúgy a villogtatós funkció megtartása miatt miért nem építesz bele az elemtartó dobozába, egy USB aljzatot csatlakozási pontként? Ugyanúgy működne mint elemről, amikor használni akarod, csak a seggébe kell dugni a töltőkábelt...Szerk. Reggie0 megelőztél!

-
baly81
senior tag

Van egy ilyen LED füzér, gyárilag 3xAA elemekkel megy. Menne egy elvágott micro USB kábelről szedett 5V-tal is?
Ha igen, akkor a dobozhoz érdemes kötni az 5V-ot vagy azt le kell vágni róla és közvetlen a vezetékekhez? (a kikapcsológombra és villogtatásra nincs szükség)
-
Reggie0
titán

Eleg szuk a szabalyozasi tartomany, szerintem csak sima ellenallassal oldottak meg, ezert 5V-rol joval nagyobb arammal hajtana a LED-eket, mint kene. En a helyedben egy 0.6V koruli diodat sorbakotnek, igy 4.4V adodna, ami kb. annyi, mint az eredeti.
-
laed
senior tag

Szerintem ki fogja nyírni a túlfesz.
Kapható állítható feszültségű univerzális táp, azon beállítható a 4.5V. -
Kalandor
HÁZIGAZDA

-
baly81
senior tag
A HDMI - DP átalakításnál kell aktívan a jelet átalakítani.
A HDMI és DP nem kompatibilis egymással. Létezik DP++ dual mode port amiben van HDMI is valójában, ott elég egy átalakító nélküli kábel, de fordított irányban nincs ilyesmi.
Igen, és ha jól tudom HDMI -> DP irányban azért is kell plusz táp neki, mert külön jel átalakító chip van, amit etetni kell.
-
MasterMark
titán
A vga itt mit jelent? D-SUB csatlakozót?
Látok én is 1500 ft-os Gembird átalakítót, nem is értem, hogy hogyan lehet ennyire olcsó, hiszen a HDMI az digitális jel, a D-SUB meg analóg. Szóval nem egy HDMI->DP átalakítóról beszélünk, ahol a jelben semmilyen átalakítást sem kell végezni, mégis többezer ft egy HDMI->DP kábel

A HDMI - DP átalakításnál kell aktívan a jelet átalakítani.
A HDMI és DP nem kompatibilis egymással. Létezik DP++ dual mode port amiben van HDMI is valójában, ott elég egy átalakító nélküli kábel, de fordított irányban nincs ilyesmi.
-
laed
senior tag
A vga itt mit jelent? D-SUB csatlakozót?
Látok én is 1500 ft-os Gembird átalakítót, nem is értem, hogy hogyan lehet ennyire olcsó, hiszen a HDMI az digitális jel, a D-SUB meg analóg. Szóval nem egy HDMI->DP átalakítóról beszélünk, ahol a jelben semmilyen átalakítást sem kell végezni, mégis többezer ft egy HDMI->DP kábel

1 jó HDMI kábel is rohadt drága. 1 vagyon volt, mikor kiépítettem a rendszerem, sajnos.
-
Donki Hóte
veterán
Köszi.
Nem vagyok garasos de ennyit nem adok érte, egy használtan 2500 forintos mediaboxhoz kéne, azon hdmi van, a 27" monitoron meg dp. és vga.
Hdmi--->vga adaptert 3,5 jackkel találtam 1500-ért.
Lesz vga.
Asszony nem fogja észrevenni hogy nem dp. jön a videójel hanem vga
Köszönöm szépen a segítséget.A vga itt mit jelent? D-SUB csatlakozót?

-
IstvánLászló
őstag
Ez egy UEFI-bios hp laptoban az eepromoja 16 lábú ic alplapra fórrasztot,Winbond w25q128bv és létezk a 8 lábu változata,de szertném teljesen újraírni a tartalmát,ebben kérném segitségeteket.
Az elektronikai házi megoldás és proramózása érdekel,ha lenne - hozzá kapcsólásírajz az is jól jönne. -
laed
senior tag
Bocs, így akartam linkelni.
Ha nincs olyan, amin display port is van, akkor meg a HDMI to Display port adapter is kell pluszban. Aztán van mindened, audió és kép csatlakozási lehetőséged is.
Display portosat még nem láttam; persze lehet van - a net többmillió linkjét azért nem bogarásztam át. Pont tegnap néztem (másik topik miatt) ha jó a VGA, akkor meg is van oldva.

-
baly81
senior tag
Köszi.
Nem vagyok garasos de ennyit nem adok érte, egy használtan 2500 forintos mediaboxhoz kéne, azon hdmi van, a 27" monitoron meg dp. és vga.
Lesz vga.
Köszönöm szépen a segítséget.Általában ezek a HDMI-s szarok ilyen drágák szoktak lenni, szerintem irreális árazással néha. Talán próbáld meg az aliexpressen, ott lehet lesz olcsóbban is...
-
tordaitibi
veterán
Bocs, így akartam linkelni.
Ha nincs olyan, amin display port is van, akkor meg a HDMI to Display port adapter is kell pluszban. Aztán van mindened, audió és kép csatlakozási lehetőséged is.
Köszi.
Lesz vga.
Köszönöm szépen a segítséget. -
baly81
senior tag
Erre keress rá:
HDMI audio extractorBocs, így akartam linkelni.
-
baly81
senior tag
Fiúk lányok, fiatalok és öregek

Létezik olyan hdmi--->displayport átalakító amin van 3,5 jack kimenet az audiónak?
Én nem találok.Erre keress rá:
HDMI audio extractor -
tordaitibi
veterán
Fiúk lányok, fiatalok és öregek

Létezik olyan hdmi--->displayport átalakító amin van 3,5 jack kimenet az audiónak?
Én nem találok. -
Reggie0
titán
Ez egy remek találat, tényleg nagyon hasznos, köszönjük

DE!!!!!
Miért nem azt kérdezted, meg, hogy ha nem percet jelent, akkor az adott esetben vajon mit jelenthet a 470" kijezés, merthogy én azért látok olyan jeleket, amik arra utalnak, hogy mégiscsak a film (percben mért) hosszát mutatja
:

Pedig siman lehet, hogy a gyari filmtekercs hossza colban

-
Donki Hóte
veterán
Ez egy remek találat, tényleg nagyon hasznos, köszönjük

DE!!!!!
Miért nem azt kérdezted, meg, hogy ha nem percet jelent, akkor az adott esetben vajon mit jelenthet a 470" kijezés, merthogy én azért látok olyan jeleket, amik arra utalnak, hogy mégiscsak a film (percben mért) hosszát mutatja
:

-
Ribi
nagyúr
Mivel film időtartamról volt szó, így nyilván ezzel kapcsolatos dolog volt amit először kerestem a linkelt filmnél is. Kontextus fontos
-
Pötyi
őstag

Jaaa, azt láttam, de nem gondoltam volna, hogy az a játékidő! Azt hittem, hogy 470 hüvelyk szélesvásznú!
Ha tudtam volna, hogy az a játékidőt jelzi, akkor érthető lett volna a vicces utalás, hogy egy több, mint hétórás film közben bizonyára többször rájön az emberre a hugyozhatnék...
-
Donki Hóte
veterán
-
Pötyi
őstag
-
baly81
senior tag
Mindenbe kötelezően beleteszik már a vegyestüzelésűeket, mint anno a rasszizmus ellen a színesbőrű szereplőket. "Manapság" már kapnak főszerepet is, de ez a '60-70-es évekig nem nagyon volt így, és inkább a '80-as évekre tenném, azt az időt amikor már nem váltott ki tömegesen ellenszenvet a nagyvilágban egy színesbőrű főszereplő.
A filmiparban 1000-el megy az érzékenyítés és az elfogadtatás az olyan "férfiakra" akik nem a lányok után fütyülnek az utcán, meg az olyan csajokkal akik Amazon-üzemmódban vannak.
De, ha megnézitek ugyanez az érzékenyítés megy a földönkívüli élet "beismerésével" is. Elsőkézből sorra csepegtetnek információkat a nagyhatalmak hivatalai, a filmipar pedig egyre több olyan filmet ad ki amely felkészíti a pornépet, hogy amit eddig tanultak / vallásilag hittek az nem teljesen úgy van...
Pedig minden le van írva az összes vallásos szövegben, csak hát "Istennek, Úrnak" van írva a paleoasztronauta. No, de ebbe inkább nem megyek vele, mert hülyének fogtok nézni...🙈 -
ViZion
félisten
ha van értéke (történetileg, a karaktereknél vagy ilyesmi), akkor legyen, fene bánja. De erőltetik és mintha nem is a sorozat része lenne...
ott a stranger things, a leszbi lány kámingáut tök vicces lett. Az ellentéte a last of us és a mandaloriban a kimaxolt vaknégerhomár...
-
Reggie0
titán
-
Tamy
őstag
-
Ribi
nagyúr
-
ViZion
félisten
-
Pötyi
őstag
-
Tamy
őstag
-
Donki Hóte
veterán
-
Reggie0
titán
Gondolom, hogy te nőtlen vagy és gyerekek sincsenek
Igen, sot gyerek es no moziba se jar, csak ferfiakat latni ott.

-
Donki Hóte
veterán
-
Reggie0
titán
nézek filmeket (vagy sorozatokat) esténként, amikben/-közt nincs reklám, mert letöltött műsorok.
A reklám jó dolog, mert a reklám alatt mindenki mehet pisilni, meg inni valamit
Ha nincs reklám, akkor sokkal többször kell megállítani a filmet, mert mindenkire random időpontban jön rá a pisilhetnék, ihatnék, ehetnék
Nem kell, csak meg kell fegyelmezni oket. Moziban sem allitjak meg a vetitest.
-
Babetta-X
senior tag
Bennti kapcsolóról kiviszed a kapcsolt szálat közvetenül az izzóra vagy led refire amit amúgy is kapcsol a mozgásárzékelő.
Fázis-nullára figyelni.
Ezt a külső kapcsolást triakos kimenet el szokta viselni, relésnek meg tökmindegy.
Ezzel a megoldással teljesen ki, vagy akárhány helyről állandóra be tudod kapcsolni.Sziasztok! Némi késéssel most tervezem a végső megépítést. Ezután a hsz után még tanakodtunk a dologról, végülis jól gondolom, hogyha a K1-et kihagyom, K2-ből lesz egy kapcsoló akkor a mozgásérzékelő IS és a kapcsoló IS külön külön fel tudja kapcsolni a lámpát igaz? Gyakorlatilag így párhuzamosan fut a kettő. (Hogy ne kelljen visszakeresni, szeretnék úgy bekötni egy lámpát hogy belülről fel tudjam kapcsolni bármikor kapcsolóval, de kintről mozgásérzékelő is tudja kapcsolni ha kell.)
-
laed
senior tag
TV-n nem csak TV-adást lehet nézni, én se nézek TV adást, viszont nézek filmeket (vagy sorozatokat) esténként, amikben/-közt nincs reklám, mert letöltött műsorok.
Ennyire OFF-tengert nem akartam már beindítani; nyilván mindenki azt nézi, ami érdekli őt. Tudom most annak a korát éljük, hogy nagyban megy a streaming meg a torrent-tv; én ennek annyira nem vagyok híve. Zenék, hírműsorok, ilyesmik érdekelnek. (Ma is láttam érdekes tartalmat az egyik koreai TV-n.)
-
Donki Hóte
veterán
TV-n nem csak TV-adást lehet nézni, én se nézek TV adást, viszont nézek filmeket (vagy sorozatokat) esténként, amikben/-közt nincs reklám, mert letöltött műsorok.
nézek filmeket (vagy sorozatokat) esténként, amikben/-közt nincs reklám, mert letöltött műsorok.
A reklám jó dolog, mert a reklám alatt mindenki mehet pisilni, meg inni valamit
Ha nincs reklám, akkor sokkal többször kell megállítani a filmet, mert mindenkire random időpontban jön rá a pisilhetnék, ihatnék, ehetnék
-
beis-compo
tag
-
laed
senior tag
off:
mindig azt mondom itthon, hogy mi megengedhetjuk magunknak a legnagyobb luxust, azt hogy ne legyen autonk.mikor lejart a forgalmi, elbontattam, 20 evet jol birta, de rohadt mar az alja, en mar nem akartam lakatoltatgatni. csaladilag ugy dontottunk, hogy nem kell kocsi meg tudunk oldani mindent a nelkul. nyilvan neha nagyon jol tud jonni, de meg lehet lenni nelkule is. evente egyszer-ketszer kell amit nem tudok maskepp elhozni (pl butor) akkor kerek kolcson.
kidobast ugy ertsetek, hogy elajandekoztam, vagy feltettem ingyen vivos csoportokba.
kanapet utalom, az csak egy doglo hely. nekunk gyerekkorunkban nem volt, azt se tudtam hogy letezik, es igazabol most se kell nincs is mar 10 eve, foleg hogy tv sincs igy nincs mi elott dogleni.
fuggonyunk nincs, de persze azert annyira puritanok nem vagyunk, rolo van az abalkokon. nincs ilyen nagy fuggony, csak egy sima vekony egyenes rolo. ja es van lampank is, nem csak egy villanykorte
ne egy c putrit kepzeljetek el, csak le vannak minimalizalva a targyak.
amit nem hasznalunk azt kiszortuk, csak feleslegesen terheli az eleted, altalaban amit 1 evig nem hasznalunk az valojaban nem is kell. igy is sok vacak van meg, de alap felallas az, hogy letisztitani amire nincs szukseg.foleg hogy tv sincs igy nincs mi elott dogleni.
El nem tudnám képzelni az életem TV nélkül. Volt aki itt írta, hogy 20 éve nincs TV-je.
Én meg 20 éve műholdazok. Ilyenkor azért megfordul a fejemben; hogy biztosan jól csinálta-e, hogy kidobta a TV-jét. -
Gyula84
veterán
itt ahol én vagyok azért van
de kevesebb mint otthon magyarban az biztos -
laed
senior tag
off:
mindig azt mondom itthon, hogy mi megengedhetjuk magunknak a legnagyobb luxust, azt hogy ne legyen autonk.mikor lejart a forgalmi, elbontattam, 20 evet jol birta, de rohadt mar az alja, en mar nem akartam lakatoltatgatni. csaladilag ugy dontottunk, hogy nem kell kocsi meg tudunk oldani mindent a nelkul. nyilvan neha nagyon jol tud jonni, de meg lehet lenni nelkule is. evente egyszer-ketszer kell amit nem tudok maskepp elhozni (pl butor) akkor kerek kolcson.
kidobast ugy ertsetek, hogy elajandekoztam, vagy feltettem ingyen vivos csoportokba.
kanapet utalom, az csak egy doglo hely. nekunk gyerekkorunkban nem volt, azt se tudtam hogy letezik, es igazabol most se kell nincs is mar 10 eve, foleg hogy tv sincs igy nincs mi elott dogleni.
fuggonyunk nincs, de persze azert annyira puritanok nem vagyunk, rolo van az abalkokon. nincs ilyen nagy fuggony, csak egy sima vekony egyenes rolo. ja es van lampank is, nem csak egy villanykorte
amit nem hasznalunk azt kiszortuk, csak feleslegesen terheli az eleted, altalaban amit 1 evig nem hasznalunk az valojaban nem is kell. igy is sok vacak van meg, de alap felallas az, hogy letisztitani amire nincs szukseg.Vannak ilyen gondolkodású emberek.
Nyoma sincs az Ezermester-mentalitásnak, miszerint minden jó még valami másra is.... -
laed
senior tag
Ja, csak ők eléggé Északon vannak, ahol nincs annyi fény.... És nyilván nem előnyös akkor sötétíteni...
-
Donki Hóte
veterán
off:
amit nem hasznalunk azt kiszortuk, csak feleslegesen terheli az eleted, altalaban amit 1 evig nem hasznalunk az valojaban nem is kell. igy is sok vacak van meg, de alap felallas az, hogy letisztitani amire nincs szukseg. -
Reggie0
titán
-
rednifegnar
senior tag
off:
amit nem hasznalunk azt kiszortuk, csak feleslegesen terheli az eleted, altalaban amit 1 evig nem hasznalunk az valojaban nem is kell. igy is sok vacak van meg, de alap felallas az, hogy letisztitani amire nincs szukseg. -
laed
senior tag
-
Reggie0
titán
nagyvárosban esetleg elvagy autó nélkül. Vidéken, gyerekekkel... sok sikert. Sok helyen még járda sincs. Kerékpár sáv akad, de inkább csak név meg egy vonal, nem garancia.
Ha nincs bútor, stb... akkor minek dolgoztál, ha otthon a betonon ülsz?
Nem mondom, h a világ pénzét a házra kell költeni, de nah, kell egy hely, egy jó kanapé, egy jó PC, meg egy jó konyha (ha főztök, amúgy ez valóban extrém tud lenni, mire felszereli az ember).Mar aggloban is kellemetlen ha nincs auto, messze az elso nagyobb bevasarlasi lehetoseg. Bar amig nem csesztettek az erollereket addig nem volt akkora para, csak surun kellett jarni.
-
Tamy
őstag
Akár... Nem tudom mi maradt még, ha tv-t, kanapét, kocsit (?) (azt nem írta, hogy kidobta, vagy eladta
) dobál ki. Esetleg dobálhatna még ki laptopot, telefont, bútorokat, sütőt, klímát... Lehet, hogy ötleteket kellene adni neki, hátha..., aztán megyünk az ablak alá platós kocsival
-
tordaitibi
veterán
Bocs ha off de hátha nem kell kidobnom.
Ingyen vihető 37" LG lcd tv "maradvány" Pest megye Pécel településről. Hangszórók nyomógomb panel minden benne van. Ingyen kaptam 1 éve, agyhalottan. Életre keltettem de rájöttem hogy nem tudom sehol használni így akinek kell elviheti tőlem.
Olvasd végig, hibátlanul működik, de:
Alaplap hibásan kaptam, javítás esélytelen volt.
Tápja, lcd, ccfl háttér hibátlan, ezért vettem hozzá egy külső HDMI/LVDS meghajtó panelt és az LVDS kábelt.
Linkelt videón megnézhető, tökéletes.
Viszont az LVDS panelt nem adnám oda, a kábelt meg nem adnám ingyen mert nekem is pénzbe került.
A kábelt agyon nehéz volt beszerezni mert az idióta LCD gyártó nem a szabványos 50 hanem az 51 pines t-con panelt pakolta az lcd-be.
Ezért a beszerzési ár felét, 2000 forintot kérek, vagy viszed lvds kábel nélkül ingyen.
Ezért kértem hogy olvasd végig.
Az lcd teljes dokumentációja is megvan, pinek, kiosztás, tápfeszültségek stb.
Ha valaki lát benne fantáziát, szeretettel várom, ha nem kell senkinek 2 hét múlva megy az elektromos hulladék gyűjtőbe.
[itt van a tv működés közben] -
laed
senior tag
-
laed
senior tag
1927-ben épült alap minden nélüli sárházban lakok.
Próbálj szerencsét télen a 4 centis aljzatbetonnak csúfolt valamire tett laminált parkettán élni szőnyeg nélkül. Hasadig fáznál fel az első hideg napon.
Nekem padlószőnyegen is szőnyeg van, a konyhában is mert lefagy a lábunk nélküle.
Nem tudok alá vastag hungarocellt tenni, 2cm fért el, így is 2,20 némelyik helyiségben a belmagasság. Pozitív hozadéka, csillárba izzót, föggönyt elérem a földön állva
Szerintem szőnyeg max. csak akkor nem kell, ha padlófűtés van.
-
tordaitibi
veterán
pedig nem hulyeseg, mi az utobbi 7-8 evben kidobtunk minden ilyet.
osszes szonyeget, kanapet, tv-t, de pl az osszes fuggonyt is, autonk sincs mar 6 eve, megis elunk, jobban letezunk mint ezekkel
1927-ben épült alap minden nélüli sárházban lakok.
Próbálj szerencsét télen a 4 centis aljzatbetonnak csúfolt valamire tett laminált parkettán élni szőnyeg nélkül. Hasadig fáznál fel az első hideg napon.
Nekem padlószőnyegen is szőnyeg van, a konyhában is mert lefagy a lábunk nélküle.
Nem tudok alá vastag hungarocellt tenni, 2cm fért el, így is 2,20 némelyik helyiségben a belmagasság. Pozitív hozadéka, csillárba izzót, föggönyt elérem a földön állva
-
baly81
senior tag
-
Tamy
őstag
osszes szonyeget, kanapet, tv-t, de pl az osszes fuggonyt is, autonk sincs mar 6 eve, megis elunk, jobban letezunk mint ezekkel
Ha esetleg tervezel valamit még kidobni szólj előtte
-
JulianSinulf
őstag
szia mostanában több coil whine-al küzdő tápot sikerült megjavítanom.
ugyanúgy az összes low ESR kondenzátor cseréje szükséges, mintha el sem indulna a táp.
a coil whine jelenséget minden esetben az okozza, hogy a kondenzátorok öregedése / gyári szórása miatt a kapcs.üzem kilép a rendes munkapontjából, de ugye a szabályzó kör próbálja ezt az öregedést kompenzálni és tartani a kimenő feszültségeket.
tehát a szabályzó körben megváltozik a gyári üzemi freki és így már a tekercsek egymásra hatásakor a felharmónikus tartalma a hallható tartományba kerül.ha tápot terhelni akarsz, nem célszerű csak az egyik ágat leterhelni, jellemzően a +5 voltos ágat is terhelni kell ahhoz, hogy a +12 voltos ág terhelhetőségét tesztelni tudd.
régebbi felépítésű tápoknál nagyon el tud szállni a kimenő fesz a terheletlen ágon, akár le is tiltod vele a tápot.
az 5 voltos ágra bőven elég 40-60 wattos vagy kétszálsa izzóval 35+35 wattos terhelés.
12 voltos ágon az autóizzós terhelés megfelelő lehet, ha lépcsőzetesen alkalmazod az izzók hidegellenállása miatt. a szemed épsége miatt célszerű zárt alu házba beépíteni az izzókat és egy késes autós biztosíték táblával tudod növelni a terhelést, így nem kellenek kapcsolók.Köszi az infót!
-
Donki Hóte
veterán
mi az utobbi 7-8 evben kidobtunk minden ilyet. osszes szonyeget, kanapet, tv-t, de pl az osszes fuggonyt is, autonk sincs mar 6 eve, megis elunk, jobban letezunk mint ezekkel

Ahol Pesten laktam, ott velünk szemben a bolgár nagykövetség bérelt ki egy nagy házban az összes lakást a követség alkalmazottainak. Egyik lakásban sem volt sem függöny, sem csillár (csak lógott a villanykörte a plafonról), pedig minden berendezést, eszközt a követség finanszírozott. Bulgáriában ez a bevett szokás, a házban lakóknak eszükbe sem jutott hiányolni a függönyt, vagy csillárt.
Mondjuk szőnyeg az volt mindenhol, nemcsak a padlón, hanem a falakon is, lehet, hogy még a plafonon is

Autó is csak azoknak a lúzereknek kell, akik nem a város közepén laknak, viszont mi itt falun éhen is halnánk, ha nem lenne autónk

Itt a faluban autó nélkül a kötelezően visszaváltandó palackokat se tudnánk visszavinni a gyűjtőpontokra

-
ViZion
félisten
nagyvárosban esetleg elvagy autó nélkül. Vidéken, gyerekekkel... sok sikert. Sok helyen még járda sincs. Kerékpár sáv akad, de inkább csak név meg egy vonal, nem garancia.
Ha nincs bútor, stb... akkor minek dolgoztál, ha otthon a betonon ülsz?
Nem mondom, h a világ pénzét a házra kell költeni, de nah, kell egy hely, egy jó kanapé, egy jó PC, meg egy jó konyha (ha főztök, amúgy ez valóban extrém tud lenni, mire felszereli az ember). -
rednifegnar
senior tag
-
baly81
senior tag
Nem teljesen! Az egyszerű háztartási porszívóknak is kb csak 90%-ra igaz amit írsz! A fém gyűjtőtartályosok (mint pl. a Parkside PWD 20 C3 20L, vagy a Karcher WD 3 S V-15/6/20 ) szinte mind I. ÉV osztályba tartoznak, így van PE vezető is bekötve!
Az olyan ipari porszívóknál, amelyeken van szerszámgép csatlakozására szolgáló (master-slave) aljzat, azok dugvillái (így a géptesten található aljzat is) szintén kivétel nélkül földeltek! -
Teaway
veterán
-
Zsolesz69
tag
Sajnos azt a kb. 10 kHz-es jelet nem nyomja el semmi. A 16 kHz nem zavar. Egy olyan alapzaja van folyamatosan a tápnak. Aztán amikor megjelenik a 10 kHz-es jel, akkor gép kikapcs van.
Legalábbis legutóbb ilyen frekiket mértem a telefon mikrofonjával...Nem fülessel játszom, szóval az nem szigetel.
A billentyűzetem halk, mert úgy építettem meg.
A hangerő meg normálra van állítva, így nem zavarok senkit. És meg sem süketülök.
Csak nagyon ritkán jelentkezik játék közben.
Gyakrabban jelentkezik kisebb terhelés mellett, mikor a zaj is kevesebb. Például böngészés vagy 3D tervezés.
A ventik 800 körül mennek. Terhelés alatt is. Kivétel a VGA, annak önálló szabályozása van, de 2000-ig nem zavaró, 2400-on meg már igencsak hallható.Most más helyen van a gép, így kevésbé zavaró, ha elkezdi, de akkor is zavar. És jó lenne, ha visszakerülne a helyére.
Van, akinek szerencséje van és nem zavarja. Engem ezek a magas hangok baromira zavarnak, fejfájást okoznak.szia mostanában több coil whine-al küzdő tápot sikerült megjavítanom.
ugyanúgy az összes low ESR kondenzátor cseréje szükséges, mintha el sem indulna a táp.
a coil whine jelenséget minden esetben az okozza, hogy a kondenzátorok öregedése / gyári szórása miatt a kapcs.üzem kilép a rendes munkapontjából, de ugye a szabályzó kör próbálja ezt az öregedést kompenzálni és tartani a kimenő feszültségeket.
tehát a szabályzó körben megváltozik a gyári üzemi freki és így már a tekercsek egymásra hatásakor a felharmónikus tartalma a hallható tartományba kerül.ha tápot terhelni akarsz, nem célszerű csak az egyik ágat leterhelni, jellemzően a +5 voltos ágat is terhelni kell ahhoz, hogy a +12 voltos ág terhelhetőségét tesztelni tudd.
régebbi felépítésű tápoknál nagyon el tud szállni a kimenő fesz a terheletlen ágon, akár le is tiltod vele a tápot.
az 5 voltos ágra bőven elég 40-60 wattos vagy kétszálsa izzóval 35+35 wattos terhelés.
12 voltos ágon az autóizzós terhelés megfelelő lehet, ha lépcsőzetesen alkalmazod az izzók hidegellenállása miatt. a szemed épsége miatt célszerű zárt alu házba beépíteni az izzókat és egy késes autós biztosíték táblával tudod növelni a terhelést, így nem kellenek kapcsolók. -
demars
addikt
-
lanszelot
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
104348 - 104201
104348 - 104201 104200 - 104101 104100 - 104001 104000 - 103901 103900 - 103801 103800 - 103701 103700 - 103601 103600 - 103501 103500 - 103401 103400 - 103301 103300 - 103201 103200 - 103101 103100 - 103001 103000 - 102901 102900 - 102801 102800 - 102701 102700 - 102601 102600 - 102501 102500 - 102401 102400 - 102301 102300 - 102201 102200 - 102101 102100 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- Új Dobozos ASUS Vivobook S 14 laptop -30% AMD Ryzen AI 7 350 16/1TB 14" WUXGA FHD+ OLED
- LENOVO X1 Carbon Gen 8 / 14" FHD / i5-10210U / 8GB DDR4 / 1TB NVMe / W11 / Magyar bill / Számla, 1 é
- Dell Inspiron 14 Plus Copilot+ 7441 laptop 14" hüvelykes QHD+ érintőképernyővel Snapdragon X Plus
- ÚJ HP OmniBook X Flip x360 Dobozos Érintős Hajtogatós Laptop Tab -35% 16" Intel Ultra 5 226V 16/512
- Samsung Galaxy S10+ és Watch Active 2 (44mm) csomag / EKG, Vérnyomás mérésre
- HP 150W töltők (19.5V x 7.7A) kis kék, kerek, 4.5 x 3.0 mm
- LG UltraFine 32UN880P-B IPS Monitor! 3840x2160 / DCI-P3 95% / Type-C/ FreeSync
- Dell Latitude 5511,15.6"FHD,i5-10400H,16GB DDR4,256GB SSD,LTE KÁRTYA,WIN11
- Fullextrás! Lenovo ThinkPad T14s Gen 1 Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 1000GB FHD TouchScreen 1 év garancia
- 27% - MSI B760M GAMING PLUS WIFI Alaplap

Ilyen ez!