- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
válasz
aujjobba #98462 üzenetére
Ujjaepitettem a kis flyback tapot (tny279) immar 1x12V kimenettel, szepen mukodik, egy nagyobb felhidas taphoz lenne a segedtap.
(A biztositek helye van patkolva, ugyanis a dugaljban van a bizti.)A felhid alapja elkepzelesem szerint egy SG3525 hajtotta IR2110 altal hajtott ket IGBT lenne.
Az SG3525-hoz tudtok esetleg valami referencia tervet, vagy szajbaragos application note ilyesmit?
Talalok itt-ott rajzokat, de nem egyertelmu melyik erteku alkatresz miert akkora es miert van ott, stb. -
ViZion
félisten
Sziasztok, megint kérdezek...
van egy ilyenem [link] az akku fesz kijelzésre. Nálam a step down előtt diódás polaritásvédelem van, kevesebbet mutat... ez persze nem kalibrálható.
Van ezekben vmi polaritás védelem? Ha igen, akkor a dióda elé kötném. bár belegondolva... ehh, megnézem a rajzom -
Jarod1
veterán
válasz
Dr. Szilikát #100866 üzenetére
ez mikroszkópos melót igényel, vannak vezetősáv pótló kittek,
Tisztídsd meg lehet nem mindegyik vezetőváv szakadt.. -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100866 üzenetére
Es a vegen fluxtol megpucolni, majd leragasztani PCB-hez valo epoxi gyantaval.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
MasterDeeJay #100865 üzenetére
Paneltörések, repedések voltak a TV-rádió stb. szervizes gyakorlatban is. Meg amikor vízbefolyás miatt korrodál, elfogy a réz, az elektrolízis során.
Lakkréteg óvatos letisztítása, sodrott vezetékből származó elemi szál felvitele forrasztással. Lehetett látni tisztán ónos áthidalásokat is (a szokásos "előző kolléga ügyködött"), ami idővel megreped, nem korrekt.
-
Ezt hogyan tudnám megjavítani? Mély karc.
Van hozzá eszközöm de nem tudom sikeres lenne e. Ilyenkor rézdrót kellhet összekötni?
-
Barret001
addikt
válasz
szabifotos #100863 üzenetére
Nekem évek óta hibátlanul mennek,cellacsere után.4 db.
-
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100861 üzenetére
alaplapról világítanak az Alisok, ez meg Hestore, olyasmi, de mégis más... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #100855 üzenetére
Noha egyértelmű állítást nem látok a netes forrásokban, de úgy néz ki, a korszerűbb megoldások már nem a klasszikus LED-eket alkalmazzák, melyeknek színfüggő a nyitófeszültsége, hanem a világításban is általánosan elterjed kb. 3 V nyitófeszültségű ibolya chipeket, ami megfelelő színű foszfort gerjeszt.
Lehet, hogy antiparalel integrált kettő is párhuzamosan, így AC / DC nem számít. Ellenállás is lehet integrálva a tokba, vagy külön, ami 12-24 V-ra alkalmassá teszi.
A mai multiméterek ellenállás pozícióban ilyenre nem reagálnak, dióda állásban kijelezheti a nyitófeszültséget még akkor is, ha van benne sorosan 600-700 ohm körüli ellenállás, amivel egy 30 mA terhelhetőségű LED elmehet 12-24 V között is.
Ugyanakkor ezek a LED-ek elég jó érzékenyek kisebb áramokra is, így számítógép alaplapjáról is világíthat.
https://www.nkkswitches.eu/documents/engineering/changenotices/Contact336_LED_revised.pdf
https://www.nkkswitches.eu/documents/engineering/changenotices/Contact260_HB_TL_AT629B.pdf
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100859 üzenetére
Aliról pár ezres az ilyen LiPo zsák, töltéshez, tároláshoz.
Jónak tűnik, de nem teszteltem, h valóban kibírná-e, ha kigyullad az akku. Van az oldalán egy kis nyílás a töltéshez is, praktikus. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Honda567 #100856 üzenetére
Ilyen sok LED-es / mozgásérzékelős lámpában az valószínűleg 14500 méretű Li-ion cella, csak már lemerült, akár saját hibából vagy a töltés hibás.
Ilyen méretű akku nekem is van, túlmeríteni is sikerült párszor sajnos (kb. 2,5 V lenne a kritikus alsó szint), de azért túlélte. TP4056 modullal sikerült visszatölteni. Mint már volt róla szó, biztonsági okból le kell írni, ilyen "megmentett" akku lehet elvben tűzveszélyes is, feltöltés után / közben nem árt biztonságos helyre tenni, megfigyelésre vagy várakozásra. Melegedés, ilyesmi.
Meg azt is tisztázni kell, miért hibás a töltésed, ha hibás.
-
baly81
aktív tag
válasz
Honda567 #100856 üzenetére
Lítium, 1,2V? Az érdekes lesz!
NiMH van benne...
Igazából majdcsak mindegy mit raksz bele! Az a kis napelem nem sok energiát termel vissza. Főleg ha árnyékos helyen van, vagy rossz az idő és ha sokat üzemel éjjel, mert ilyenkor általában több a kivett, mint a visszatáplált energia. Emiatt az akku -egy idő után- folyton túlmerített állapotban lesz. Vegyél bele egy legolcsóbb vackot, töltsd fel és úgy rakd bele. Már hónapig örülsz, aztán majd kezdődik előlről minden.
-
Honda567
tag
Sziasztok
Napelemes lámpába milyen elemre érdemes cserélni ezt a lítiumost? Ez olcsó selejt minőség amit adtak vele, nem sokat bírt az előző lámpában se. Olyat is hallottam hogy kadmiumos elemet jobb bele tenni mert a Lítiumos elem tüzveszélyes. De a kadmium elem meg 1,5v ebbe ami van 1,2v.
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Nah, kész a relés polaritás védelem, TIP42C, 2 dióda, pár ellenállás, fordított bekötést jelző led... minden is. Sikerült szereznem bontott terminálokat, csillió amperes, targoncában voltAz lesz a bejövő "sorkapocs", biztosan nem tépik ki.
Kérdésem is van: van egy ilyenem [link] (illetve egy halom van). PC-ben használom ezeket, ott csak a Led kimenetre rádugom, kész. Úgy gondoltam, van benne ellenállás. Rámérve diódában 3,17 V mindkét irány, ellenállás mérésre szakadást vagy 20 M Ohmot ír...
lehet ebben vmi egyenirányító, vagy mittomén... miért nem azt látom, amit szeretnék?
-
Barret001
addikt
válasz
szabifotos #100852 üzenetére
Az igen!
-
laed
aktív tag
válasz
szabifotos #100852 üzenetére
Szörnyszülött.
-
szabifotos
senior tag
válasz
szabifotos #100067 üzenetére
Sziasztok!
Korábban kértem itt segítséget és most elkészült a műalkotás.
Eredetileg 6x18650 pakkos Jimmy porszívó átalakítva külső pakkal 21700-asra.
Turbo fokozaton 12 percig bírja kb.
Kicsit jobban melegszik a gép, ezért ésszel kell használni. Megmértem, majdnem 19A-t vesz fel folyamatosan.
Kicsit csúnyácska, de működik
A gyári töltés is megmaradt, de tettem rá balance csatlakozót, így külső töltővel is tölthető, vagy ha elmászik a balansz, akkor korrigálható. -
PROTRON
addikt
válasz
ekkold #100850 üzenetére
Mind a 230-->12, mind pedig a 24-->12 tápegységek tartalmaznak földelő bekötési pontot mert fém a házuk, így mindkettőnél ugyanarra a betáplálási földelőre vannak kötve.
Annyi info van még, hogy a 3 fázisból az L1-re van kötve a 230-->12, míg a 24V-ot előállító másik tápegység az L2-re, van kötve és erről a 24VDC-ről kapja a 24VDC-->12VDC tápegység a betápot.
-
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #100847 üzenetére
Köszi az ötleteket, írok is a gyártónak.
Azért nem tudom felcserélni, mert az egyik 230V-->12V, a másik meg épp a redundancia miatt 24V-->12V.
Max a bemeneteket tudom felcserélni, ezt még megpróbálom.A 24V-os hálózaton van szintén Meanwell DUPS, ami a 230 kiesése esetén aksiról visszatáplál, ezt akartam kiaknázni a 24V-->12V tápegységgel és a redundancia modullal.
A 12VDC és a 24VDC hálózatok eltérő egységeket táplálnak meg, a végberendezésekben nincs összekötés. Annyi hogy a 24VDC-ről van indítva az indító jel, ez kapcsolja a 12VDC reléket.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #100846 üzenetére
Szerintem nem a 0.5V miatt vag le a kmsz, hanem a drdn hibaja miatt es ugyanez a hiba oka a 0.5V-nak a V2 bemeneten uresjaratban. Bar altalaban egy ilyen kis szivargasnak meg nem kene gondot okoznia, de lehet a drdn konkret kapcsolastechnikajaban mar ez egy hiba jele. De az is lehet, hogy a 2. 12V-os tapegyseggel van valami gond. En a helyedben azt is kiprobalnam, hogy a ket 12V-os tapot felcserelve levagodik-e amikor a masodikat rakotod.
Érdemes az azonos elosztóban lévő 24 VDC és 12VDC tápegységek kimeneti GND-jét összekötni egymással?
Valoszinuleg nem, vagy nem kozvetlen egymas mellett, hanem a megtaplalt aramkornel, azaz a tavolabbi vegen, ha egy eszkozbe megy a 12V es 24V is. -
PROTRON
addikt
Srácok segítsetek pls, azon kívül hogy én vagyok hülye, a Meanwell is az?
Van egy egyszerű DC rendszerem, MeanWell DRDN 40-12 redundancia modullal, Ha a V-in 1-re be van kötve 12V tápegység, valamiért a V-in 2-ön 0,5 V-ot mérek, ami miatt amikor erre a bemenetre rá akarom kapcsolni a második tápegységet, akkor a kmsz levág...mindig.
Hasonló körülmények között egy másik, 24V-os redundancia modul ilyet nem produkál, ott a másik betáp 230V fázison lévő 2. tápegységet simán rá tudom kapcsolni, előtte nem mérek feszt a 2.-es betápkapcsain.Jól gondolom hogy a 12V DRDN redundancia modulom gyári hibás és garanciáztassam?
Amúgy érdemes ilyenkor is összekötni mindegyik tápegység kimeneti GND-jét egymással?
Érdemes az azonos elosztóban lévő 24 VDC és 12VDC tápegységek kimeneti GND-jét összekötni egymással?
A 24VDC fele egy ajtó motort hajt, a 12VDC fele pedig egy elektromos zárat.
Eltérő kontaktorokat indítanak és onnantól már nem találkoznak a rendszerek. -
aujjobba
addikt
válasz
Reggie0 #100843 üzenetére
Valamelyik keplettel jott mar ki 90 menet, akkor ez mar a masodik amivel annyi jon ki
Ae = 0.81cm^2 akkor 90 = Ae*73Az AI szerint viszont 22 korul kellene lennie, bar szerintem ott az lehet a diffi, hogy Bmax=0.32T szamol, es nem dB-vel.
Felteszem a ketto ezek szerint nem ugyanazAtolvasom Skori irasat.
-
Reggie0
félisten
válasz
aujjobba #100840 üzenetére
A 4-es szorzo a 0.8xT/2-bol jon. Ez a 80% egy okolszabaly, a pressman fele konyvnel ez Dmax/2/2, mivel a Dmax 40%, igy a Dmax/2-bol adodik a 80% tehat vegul kb. ugyanaz lesz.
Nekem az jott ki a erre a kepletedre, hogy NAe= ~30, szerintem elszamoltad. Tippre a dT kifejtesenel a zarojelezes hianya okozta a problemat. -
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #100839 üzenetére
Igen, egyelore PFC-nel nem tartok, az alap topologiakat probalom megerteni.
Egyebkent a trukk a 4szeres szorzo a nevezoben, azt valahogy elfelejtette megemliteni a konyv, a Pressman fele.
Vagy csak feltetelez egy alaptudast ami nekem hianyos sajnos.A 3200G tul sok - ezt a konyv +/-1600G erti, te is ugy?
Koszonom a segitseget!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
aujjobba #100837 üzenetére
PFC nélküli tápról lenne szó ezek szerint?
A 0,32T a legtöbb ferrit vasmagnak már túl sok , ez már a telítés határa, azaz a gyakorlatban melegedne a vasmag, és és nagy áramot vesz fel üresjárásban is.
Mivel 24V körüli feszültséget szeretnél, a 22/2 menet pedig kb 11-es áttételt jelent, ez () fentitől eltekintve akár hihető is lehetne.Régebben (10+ éve) írtam egy kis cikket trafó méretezésről,
esetleg olvass bele egy kicsit: [link]
Illetve némi segítség számolásokhoz: [link] -
Reggie0
félisten
válasz
JulianSinulf #100833 üzenetére
Attol fugg hogy mertel es milyen eszkozokkel. X10-ben volt a merocsucs? Gyakori hiba, hogy maga a merofej elhuzza. A DC jel pedig azert tunhet DC-nek, mert nagyon kicsi a rajta levo AC amplitudo. Tedd at a bemenetet AC meresbe es tekerd fel az erzekenyseget.
Egyik labon DC jel es a masikon orajel esetleg meg ugy fordulhat elo, hogy belso RC oszcillatorra es a belso orajel kivezetesere vannak programozva a fuse bitek.
-
aujjobba
addikt
válasz
aujjobba #100830 üzenetére
Ugyanazon konyv mas helyen levo formulaja szerint jott mar ki 900 menet, a konyv ujabb kiadasa szerinti formulaban 90 menet, most a Copilot szerint 22 menet.
Ez amugy eletszeru, marmint full-bridge 230V AC -> 2x24V DC @5A tapnal 50kHz-en, hogy a primeren csak 22 menet, a szekundereken meg 2 menet kelljen?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Előbb kimaradt a mérési terhelés hatása. Az IC-n belül egy erősítőfokozat szerepel, annak kimenete jobban terhelhető, alacsony impedanciás. Bemenetre vissza kell menni a jelnek, ott nagyobb az impedancia. Ha rámérsz (jobban) befolyásolod az áramkört, akár le is állhat az oszcilláció.
Noha itt invertáló fokozat látszik (kis kör jelképezi), ez így jó, mivel a rezgőkvarc és kapacitások hálózata is fázist fordít, így végeredményben létrejön az azonos fázisú visszacsatolás.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Az nem oszcillátor, hanem egy rezgőkvarc. Egy passzív alkatrész, önmagában nem csinál semmit.
Az oszcillátor egy áramkör, többféle lehet. Rezgőkvarccal stabilizált, vagy anélkül. Lényege egy erősítőfokozat, amit pozitívan visszacsatolnak és begerjed. Mint egy hangszóró-mikrofon kör.
Angolban X-tal néven fut, ami a crystal szó szlenges változata (mint az Xmas / Christmas).
Mobiltelefonokban szokott lenni integrált oszcillátor is, de az más.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #100832 üzenetére
breadboard új, persze hogy nem jól kötöttem. tip42c-vel a kapcsolás kész, flyback kellene a behúzóra és gondolom a teljes áramkörre is, bár a relét nem tervezem terhelés alatt lekapcsolni.
hestore linket megköszönném, ehhez sztem semmi dióda nincs, akartam bontani, de azt nem tudom milyen, elengedtem. -
JulianSinulf
őstag
Üdv!
Egy kis információra lenne szükségem.
Adott egy ilyen kristály oszcillátor.
A pontos típust nem ismerem, a tokozás ilyen, de nem a képen jelölt frekvencián működik.Egy PIC-nek ad órajelet.
Úgy van bekötve, hogy a PIC egyik lába közvetlen az oszcillátor egyik lábára megy, míg a PIC egy másik lába egy 470 Ohmos ellenálláson keresztül van az oszcillátor másik lábára kötve.
Az oszcillátor mindkét lábán van egy-egy kondenzátor, melyek másik oldala a földön van.Ami nem világos, hogy hogyan is kellene ennek pontosan működnie.
Én eddig úgy gondoltam, hogy az oszcillátor mindkét lábán mérni tudom a frekvenciát, jelalakot.
Az eddig mért kristály oszcillátoroknál mindig így volt, esetleg a jelalakok tértek el egymástól némileg.Viszont az általam problémásnak ítélt darabnál csak az egyik lábon van meg a frekvencia és jelalak, a másik lábon csak némi egyenfeszültség van, ami nem olyan magas, mint a jelalak közepe.
Szóval az egyik kérdés, hogy van olyan kristály oszcillátor, aminek a bemenetén lehet egyenjel, a kimenetén pedig oszcillált jel?
A másik kérdés, hogy vajon az általam leírt, mért oszcillátor hibás? Ez hétfőn valószínű, hogy úgyis kiderül, de jó lenne kicsit tisztábban látni. -
-
aujjobba
addikt
Kapcsolouzemu ac/dc tap parametereit szeretnem szamolni, de a primer/szekunder menetszamnal nem jon ki a matek.
Bemenet 207-253V AC (292-358V DC)
kimenet 2x24V DC @5A azaz 240W
teljes hidas topologia
50kHz kapcsolasi frekvenciaNamost a nagykonyv azt mondja, a kitoltesi ido maximum a teljes periodus felenek 80%-a legyen (amikor a minimum a bejovo feszultseg), nehogy osszenyissanak a fet-ek.
Ez 8 mikrosec.
A dB legyen 3200G, egy megfelelo vasmagot meg keressek ki tablazatbol, kimeno telejsitmenyre es kapcsolasi frekvenciara vannak peldak.Faraday egyenletbol viszont nekem olyan fura ertek jon ki, hogy peldaul megfelelo vasmaggal a primer menetszam 4 lenne
A tablabol a 48kHz 200.1W a legjobb kozelites, ott 0.81cm2 az Ae.De igy nagyon kevesre jon ki a menetszam.
Hol rontom ezt el vajon?
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #100828 üzenetére
A feltételezett + megy a relé bemenetre, és a tip42c emitterre, kollektor a behúzótekercs egyik láb, a behúzó másik lába gnd. Bázis + 1 kohm a gndre. flyback kell? jó ez így?
fyi: pnp- t nem szoktam használni és kb fogalmam nincs, h 30 éve mit tanultam errőlNem a szakmámban dolgozom sajnos. ok, olvasgatok, de a netes infók...
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #100825 üzenetére
igen, ez volt itthon, fordítva szoktam használni, valami ad áramot azbopto ledre, az meg gndre húzza a gpio-t.
Ami kellene: 12 VDC autóakku, ami egy 43A h-hídon át vezérel egy 250 W motort. oda-vissza forgás, fékezés. A motor 50-80%-on, de 2 vezetékes, ezért egy árammérőt is vettem, detektálni, h forog-e.
Mahle mr54, tip42c, irfz44n,optocsatoló van itthon. meg a szokásos bizbaccok. polaritás védelem kell, van még ötletem a tip-el, vsgy símán led-el, de rohanok. -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100825 üzenetére
Autós relék vastagon 100 mA felett kapcsolnak biztonságosan. Sokat lemértem már.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #100824 üzenetére
Előbb erre nem tértem ki, de optocsatolónál, illetve tranzisztornál, ez nem úgy működik, hogy nem ad elég áramot. Bekapcsol, ha erőlteted, de ennél 50 mA a max. terhelhetőség, efelett tönkremegy.
Legtöbb relét nem is lehet direktben hajtani vele, kell még egy külön tranzisztor, meg a szokásos reverz dióda.
-
ViZion
félisten
válasz
Reggie0 #100820 üzenetére
IRFZ44N és TIP42C van itthon, el tudom engedni az opto-t...
Próbáltam, h mint a 12 V LED szalagoknál, az IRFZ44N kapcsoljon 0-ra és az opto vezérelje, de elsőre nem műxik, lehet már fáradt is vagyok.
most ilyen:
Relé 86: +12V
Relé 85: Drain
Source: GND
Gate: Opto 4-es lábehh, ez nem pont akkor nyitna, ha az opto nem világít?
ok... alvás
-
Reggie0
félisten
válasz
ViZion #100818 üzenetére
Eleg a alacsony az opto transzfer karakterisztikaja, 50%-tol indul. Az azt jelenti, hogy ha a bemenetet 1kOhmmal, azaz 12/V/1kOhm=12mA-rel hajtod meg, akkor a kimenete lehet csak 6mA aramot enged at. Egy ilyen autoelektronikai teljesitmenyrele meghuzasahoz azert kellenek akar 100mA-ek.
Ha sporolni akarsz az opto meghuzoaramaval, akkor probald ki, hogy kondenzatort kotsz az ellenallassal parhuzamosan, majd meg egy kiserteku ellenallast (Tehat R sorban egy R||C-vel). Igy egy korlatozott, de joval nagyobb aramimpulzussal inditja a kapcsolast, majd az allapotott kisebb arammal tartja.
-
ViZion
félisten
Most az LTV 817 optoval szívok. Elvileg 1 kOhm kell e bemeneti oldalon, ott nem is kattan a relé. ~500 Ohmnál kattan halkan, de nincs a kimeneten 12 V.
Pedig ezzel építettem már, gond nélkül. Cseréltem is, hátha megsütöttem. Mindent lekötöttem a panelról, ki tudja...
Esetleg Ti észrevesztek vmit:
12 VDC akku bemenet Mahle MR54 relére:
Az akku pozitív a relé 30 és 86-ra megy, illetve tovább a panelra.
Akku negatív a panelra megy. Itt még nem biztos, h a 30/86 a pozitív, 1kOhm ellenállás, majd opto 1-es láb. Opto 2 és 3 láb GND-n -itt még nem biztos, h ez a GND. Opto 4-es láb megy a relé 85-re. Relé 87 meg megy a H-hídba és az ESP-nek is, mert ha a polaritás helyes, csak akkor lesz itt feszkó.Kimértem mindent is, egyszer pár percre jó volt, majd megint semmi. Forrasztás átnézve, átforrasztva, panel kiméricskélve. Reverse polarity piros led működött, de az opto nem. Lehet, h van 2 beteg optom, jó régiek már, de ezek nem tudnak meghalni a zacsiban, a doboz mélyén, nem? Esetleg a bekötésem rossz? Már nem is tudom
Relé elvileg új, hmmm... de még nem kötöttem direktbe 12 V-re, h mi is van. Remélem az a rossz és azért sz*ok 1 órája. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100798 üzenetére
Jobban belegondolva szerintem az a regi(athelyezes elotti) konyhanak volt a tuzhelyehez. Tudtommal nem volt tarolos kalyha itt soha, annyira nem is oreg a haz, 90 utani epites.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #100814 üzenetére
Hidd el, bár gyanítottam, de nem láttam képen, h ilyen kicsi. nem drága, nem is lényeg. Forrasztásra gondoltam, de ott sem fér el a két 4es egymás mellett. Lehet beletoldok pár cm 1,5 vezetéket a 4esbe, kész. A motor ca. 21 A max, de átlagban 50%on megy, néha kell 80-on, az is még csak 17A. Szal 1,5+1,5 cm vékonyabb sem kellene gond legyen, csak nem szetetem az ilyet.
-
válasz
ViZion #100813 üzenetére
Igen de akkor 30 amperre minek veszel 30 amperes hall modult, ha amúgy is csak pár 10-100mA-t fogsz rajta átküldeni?
Mert ennél több nem lesz az 1mm2 "söntön".
Ha így szeretnéd, egy kis sönt, egy opa pl. LM358, nem tud rail-to-railt de itt nem is kell, cserébe 5 voltról elketyeg. Mehet komparátor módban is azaz egy beállított áramérték alatt vagy felett ad ki jelet.
és ugyanott vagy, beállítatható erősítéssel, lineáris kimenettel vagy on-off komparátorként.akár 10mV érzékenységgel.
Ha csak indikálás a cél, egy adott érték alatt vagy felett, akár egy mezei tranzisztor is elég, bár ennek kell a 0,5V-0,6V hogy jelet tudjál levenni róla.
Az meg 30 ampernél 15W disszipáció lenne a söntön. az sok, nem jó így.
Bár Ekkold múltkor adott nekem tanácsot hogyan lehet előfeszíteni a bázist és akkor akár 100-150mV-al is már lehet értelmes kimeneti jelet nyerni.
Ha a hall modult szeretnéd, vidd át rajta a teljes áramot. Akár forrasztva. Amúgy elég combos az a csoki, holnap megnézem neked mert van othon pár ilyenem és az is lehet hogy bele lehet tuszkolni a négyes madzagot. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #100812 üzenetére
ehh, dehát az áram egy része ott menne... nem? vagy ellenállás nélkül, skkor is csak csorogna ott....
nem?
igen, az a 5V high probléma, kell elé egy fesz osztó is. -
válasz
ViZion #100811 üzenetére
Nem fog így menni.
Én minden ilyenből, a 100 amperes nagytesójából is kikaptam a csokit és forrasztva vannak a vezetékek.
Ezek érdekesen működnak, amit kinéztél az a kimenetén a táp felét adja ki, 5 voltnál 2,5 voltot és ehhez képest az átfolyó áram polaritása függvényében ez a 2,5V mászkál amperenként 66mV-ot le vagy fel.
Vagis ha +30A folyik át, akkor 30*0,066=1,98V, a 2,5voltból 2,5+1,98=4,18V lesz a kimeneten,
ugyanez negatív áramnál -30 ampernél 2,5-1,98=0,52V lesz.
Énnekem csak a pozitív áramot kelett figyelnem, elég sokat szerencsétlenkedtem mire a 2,5 voltot eltüntettem és csak a valódi értéket ami engem érdekelt fel tudtam használni. -
ViZion
félisten
sziasztok!
Van ez a 30 A árammérő [link] , amibe kb. 1,5 kanóc megy... vagy az se.
A motor 20 A vezeték 4-es, esélytelen... De nekem igazán csak arra kell, h ha a h híd "generátorba" kapcsolja a motort, akkor lássam, h mikor áll meg. Tehát logikai igen/nem elég, nem kell a pontos áramfelvétel. Mennyire elvetemült ötlet a kilépő 4 mm kanóccal párhuzamosan kötni, valami ellenállással, 1-es vezetékkel? Mérni fog? -
Dr. Szilikát
őstag
-
mezis
félisten
Üdv.!
Egy szép nagy indukciós főzőlap ventilátor utánfutását vezérlő áramkörben az alábbiképeken látható "izé" bizonytalan működésű lett: hol kapcsolt, hol nem.
Semmi jelzés, a lap másik oldala (ehhez kellet volna a hőmérséklet csökkenésekor érintkezni egy "drótocskának":
A forrasztóonokat már én barmoltam rá
).
Azután már stabilan sohasem érintkezett, amikor a két kivezetését újra forrasztottam a panelben. Gyantás forrasztásra gyanakodtam. Valószínűleg a vacak műanyag házban kicsit elmozdult a "drótocska"
Ohm mérővel a sárgaréz lap és közepe között szakadást mértem, ezért gondoltam az ónozást, de az eltüntette a felület egy részét.
Mi a csuda lehetett ez?
A két lábának rövidre zárva a digitális panel működőképesnek tűnik, de ventilátor utánfutás bizonyára elmaradna.
-
Vorontsov
tag
válasz
ViZion #100790 üzenetére
Szia nincsen app hozzá,qr kód és azon keresztül is jó lenne,másik 1500-ft-os kamerához bébi megőrző figyelő perfect felvételt készít és az éjszakai mód is kiváló csak azt itthon tudom használni,ennek van appja a playstore ban és jól működik,még a telefon se melegszik és alig merül l ill mehet egész nap,azt akár tv is kirakhatod vagy tükrözheted.
Hallottam róla hogy van ilyen kamera csak most beleszaladtam egybe( darabolós,mert nem értek hozzá.).Vegas vagy más vágó nincsen meg szerintem...bár lehet azzal is lehetett volna összerakni folytonossá.
App nevét nem tudom szabad elkérnem vagy ingyenes vagy fizetős-e?
Ill van-e olyan oldal ahonnét le tudnám tölteni,open 4 és nfo szerkesztővel foglalkoztam
txt be mit lenne érdemes programozni ott a képen amit linkeltem.
Vagy egy olyan program mint hw info 32 playstore -ban ami kiír minden infót a telefonról,vagy egy azonosító ennek alapján a gyártóra update re valamire firmware re rákeresni stb. ilyenek jutnak eszembe.Ez test kamera aminek nincsen memóriája,de tettem bele 32Gb-osat,ha nagyobb lenne a memória fogadása rátennék egy powerbankot akár.A lényeg -a lényeg folytonosat szerettem volna.Köszönöm szépen mindenkinek aki hozzászólt jó fórumozást kívánok mindenkinek.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #100798 üzenetére
Én most húzom/húztam újra az 55 éves tömbünkben lévő lakásunk ugyan ilyen korú, tehát gyári állapotú alu hálózatát.
Mindamellett, hogy mindent cserélek (homlokzati és beltéri nyílászárók, burkolatok, áthidalók, faláthelyezések, stb.. Konkrétan egy újat hamarább felhúztam volna. Még ezzel nem is lett volna baj... De úgy nehezebb, hogy benne élünk, (ami konkrétan egy építkezés)!
Mindent magamnak, azaz magunknak csinálunk az R1-es kollégával (nejemmel).
Ne tudd meg itt is mi volt a hálózattal! Pont ma fejeztem be a 32M főszekrényem bekötését (ezen kívül van még 2 db 32M és egy 12M-es szekrény). Már csak a mérőtől a lakásba jövő fővezeték van hátra. De ezzel megvárom az idén történő társasházi gerincvezeték felújítását. A franc akar még 1× kifizetni pénzt a plomba bontásért. Majd a gerincvezeték cserét végző kivitelezőre rábízom. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #100799 üzenetére
"én tanulásom szerint a vezetéket biztosítjuk"
ez így van.A készülékben lehet pl. testzárlat, ha nincs egyéb védelem, akkor lazán a névleges terhelés fölé ugrik az áramfelvétel, tartósan... Ide kell a kismegszakító.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest