- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Sony WF-1000XM6 – ez évi etalon?
- iPhone topik
- A Dreame három okostelefont mutatott meg Lengyelországban
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Sony bemutatta eddigi legjobb zajszűrős fülhallgatóját, itt a WF-1000XM6
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Itt a Google Pixel 10a EU-s energiacímkéje
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Ton-ton
üzenetére
Enyém a letiltós fajta, ennek elég volt annyi is, hogy a burkolat alatt a szigetelés elporladjon...
Ha még 20% sincs, akkor tényleg semmi értelme lecserélni. A házam egy klasszik kádárkocka, párszor ugyan már lett újítva, de szigetelést nem kapott, az ablakok lettek duplaüvegesre cserélve, semmi egyéb. Nem is lesz szigetelve, sokan panaszkodnak szigetelés utáni penészesedésről, hőhídról, plusz azt a pénzt inkább elfűtöm évek alatt. Nyilván nehezebb kifűteni, pláne, hogy a vízteres kandalló kevés ehhez a 90 m2-hez, gyakrabban kell rakni, de nagyon frankó hőérzetet ad így is. -
válasz
Reggie0
üzenetére
Én is így vagyok, hogy a házzal együtt vettem ezt a turbós kazánt, és nekem is az a célom, hogy ameddig lehet, életben tartom. Eddig 6 éve használom, ez alatt a 6 év alatt kb 100 ezret költöttem rá, pár alkatrészt vettem, plusz 1x volt karbantartás, illetve a mostani szerelés. Cserébe évente max 20 ezerből megvan a melegvizem, villanybojler nem csinálná meg ennyiből. Plusz néha fűthetek is vele, biztonsági tartaléknak jó, ha a kandallós rendszerrel valami gond lenne.
-
Ton-ton
tag
Hitek és tévhitek a gázkazánokkal kapcsolatban.
A turbós és a kondenzációs is zárt égésterű. Legalábbis a lakótér felé. Tehát a burkolat eltávolítása esetén is gond nélkül működik (elméletben, mert némelyik letilt, hogy védje a szerelőt)
A 20% gáz megtakarítás inkább csak elméleti. Valahol 8-15% közt van, kazánoktól és egyebektől (pl. külső hőfokérzékelő, szigetelés mértéke, stb) függően.
De...
Ez a megtakarítás csak akkor érvényes, ha alacsony előremenővel működik. Amennyiben rosszul szigetelt épületnél, radiátorokra kötöd a kondenzációst, akkor bizony szinte semmi megtakarítást nem fogsz tapasztalni (a modernebb vezérlésnek köszönhetően lesz 1-2 %)... -
Reggie0
félisten
válasz
csabyka666
üzenetére
Hat, ezt mi nem valasztottuk, ezt vettuk a hazzal egyutt
Eletbentartom amig tudom, amugy jon melle parhuzamosan a hoszivattyu es akkor mar csak a HMV-t fogja melegiteni a gaz. -
válasz
csabyka666
üzenetére
Ja még egy dolog. A HMV előállításnál az normális, ha a visszatérő ág is tűzforró. Mivel csőkígyós a melegítő, nyilván az elmélet az lenne, hogy bemegy a 80 fokos víz, és a kilépő oldalon 20 fokosra hűl, de a szivattyú annyira gyorsan hajtja (a hőcserélő miatt, hogy abban ne váljon gőzzé), hogy annyi idő alatt nem tud lehűlni, saccra ilyen 10 fokot ad át a tartályban lévő víznek.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Annál már biztosan fejlettebb a szenzorrendszer, és a vezérlés is. Enyém turbós, szaki szerint nagyon jó kazánok voltak ezek, csak betiltották őket. A mostaniak bonyolultabbak, sérülékenyebbek, és kb 20%-kal hatékonyabbak csak, szóval egy turbós kazánt lecserélni nem éri meg kondenzációsra. Új beépítésnél nyilván a kondenzációs játszik csak.
Ha 20%-ot spórolok, az nagyon lassú megtérülés.
-
Reggie0
félisten
válasz
csabyka666
üzenetére
ecosy f28 e as. ez elso generacios kondenzacios.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Ez milyen típus? Turbós?
Engem teljesen bevitt az erdőbe az, hogy a fűtés hibátlan volt, leragadtam ott, hogy túlmelegszik, de valójában csak azért állt hibára, mert "nem ment a ventilátor", akár a kémény is eldugulhatott a kazán szerint.
Slussz poén, hogy nyáron is volt már ilyen gond, de pár indítás után elkapta, és melegítette a tárolót. Ahogy a nagy melegek elvonultak, megint jól dolgozott. Csak ezt teljesen elfelejtettem, a napokban raktam össze a képet. Jól megtréfált na!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Így van, HMV előállításon nyélgázon megy, olyan forró a cső, meg se tudom fogni. Enyém AS típus, hőtárolós. Ugyanez a kazán létezik átfolyósban is, ott szabályozható a melegvíz hőmérséklete, de az enyém max teljesítményen csinálja. Egyébként nagyon ki van centizve, mert amikor már a visszatérő is tűzforró, akkor kapcsolja le az NTC, de most már a szellőztetés nem megy, csak a keringető, viszont kb 10 másodperc, és újra bekapcsol a láng.
Modulálni a fűtést tudja az enyém, annak van tekerője. Ugye amelyik kazánban a gázszelep elektromos, az tud modulálni, ezt is most tudtam meg.
-
válasz
ViZion
üzenetére
Aha, 10 percig folyamatosan járattam a fűtést. Ugye én nem gázzal fűtök, direkt emiatt próbáltam ki, de 10 percig el se vette a lángot.
Arra gondolok, hogy ott sokáig hideg víz áramolt vissza, hidegebb volt a tűztér, és pont nem vetemedett annyira meg a burkolat, hogy lekapcsoljon a presszosztát. Aztán ha tovább fűtök, lehet hibára futott volna ugyanúgy. -
Reggie0
félisten
válasz
csabyka666
üzenetére
Nem is gondoltam volna ra, az en duval kazanomban nincs ilyen erzekelo(vagy nem mukodik), mert ha leveszem az elejet akkor is ugyan ugy tovabb mukodik.
-
válasz
ViZion
üzenetére
Igaza lehet, mert a fűtésnél beállítható teljesítménnyek kezd fűteni, pl. az én kondenzációsom 27kW és 16-ra van állítva. (4,5kW-ra tud lemodulálni, ez a legkisebb érték, 15-16 perc után így is már csak on-off szegényke)
Mert sajnos radiátoros a hőleadó rendszerem nem alacsony hőmérsékletű felületfűtés.
A padlógázon kb. 5 percig tudott kondenzálni azaz takarékosan működni (62C fokos az előremenő) viszont 16kilowattra levéve ez 10-11 perc.
Viszont amikor HMV-t készítenek a kazánok akkor padlógázon indulnak, cél a minél hamarabb előállított melegvíz.
És neki ilyenkor a teljes teljesítményen már nem tudott rendesen működni.
Szerintem ez lehet az ok. -
válasz
csabyka666
üzenetére
fain. ilyenre nem is gondoltam, a másik körön jó volt, nem?
-
Üdv mindenki!
Pár napja írtam a Duval kazánnal kapcsolatban. NTC csere nem oldotta meg, viszont meglett a hiba. Leteszitek a hajatokat... Van a kazánban egy presszosztát nevű alkatrész, ez felel azért, hogy nézi a kémény és a beszívott levegő nyomáskülönbségét, ebből tudja a vezérlés, hogy a ventilátor üzemel-e, esetleg van-e dugulás a kéményben. Nem a presszosztát romlott el, hanem a kazán burkolatán belülről felragasztott szivacs a ~25 év alatt elporladt, és ahogy a hőtől kicsit vetemedett a burkolat, annyit tudott ott farsolni, hogy a presszosztát lekapcsolt, ezért a vezérlő úgy érzékelte, hogy a ventilátor nem működik (persze működött, csak ugye nem érzékelte a vezérlés), ezért elvette a lángot, és csak a szivattyút üzemeltette. Gondolom meg van adva neki egy bizonyos idő, hogy próbálja meg újra, és ezt párszor meg is csinálta, majd végleg kiállt hibára, ilyenkor villogott a szellőztető piktogramjánál a LED. Ennek szerepel is a leírása a kazánon, "szellőztetőrendszer-hiba", így kiporszívóztam a szívó oldalon a kéményt, de nem oldotta meg.
Végül ezt a megfáradt tömítést lekapartam, és körberagasztottam öntapadós szivaccsal a burkolatot belülről, azóta ismét működik a kazán.
Jó hülye hiba, és nem is magamtól voltam ilyen okos, szaki segített rájönni a hibára, de mivel segítőkészek voltatok, sok ötletet adtatok, úgy fair, hogy elmondom a megoldást.
Egyúttal kipucolta a ventilátort, gondolom ennek köszönhetően megoldódott az is, hogy most már nem "huhugósan" én benne a tűz, hanem szép folyamatosan nyomja ki az égésterméket. Eddig pöfögősen járt. Most sokkal szebb a hangja is. Még 25 évet ha elmegy, nem lesz panaszom!
Köszi mégegyszer, hogy foglalkoztatok a problémával! -
baly81
aktív tag
válasz
Beat Store
üzenetére
Nálam egy Kerui márkájú (kínai) GSM lakásriasztó működik több mint egy évtizede. Ha "elmegy az áram" és amikor visszajön, akkor is küldi az értesítő SMS-t, vagy akár fel is hív (beállítástól függően). Ha gondolkozol ilyenben, mármint lakásriasztóban a közeljövőben, akkor lehet nem kell tökölnöd az ESP-vel. Ha kihívást keresel, akkor hajrá!

-
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
és ez a (relés) megoldás lenne a legjobb?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee
üzenetére
Természetesen támogatom a barkácsolást, abból tanul az ember, mindamellett én egy ilyen modult rendeltem:
https://www.aliexpress.com/item/32262423011.html
10 évet kellett visszagörgetni a vásárlási listában, de még mindig él, ugyanaz a link. A kis modul PIC alkalmazásával igyekszik kizárni a prell vagy más zavarok kellemetlen hatásait. Előzőleg magam is kísérleteztem, de voltak problémák, bizonytalanságok.
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Akkor egy ilyen kapcsolás elboldogul 5V vagy 12V feszültséggel is? (nekem 5V táp és fogyasztó kell majd)

-
laed
senior tag
válasz
Beat Store
üzenetére
Lehet 1 nagyobb akku kéne Neked.....
-
válasz
Beat Store
üzenetére
UPS? Attól nem lesz jobb, ha tudod, h mikor robban fel a kazán
Nekem puffer van, de már agyaltam egy UPS beszerzésén. -
Beat Store
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni , hogy ESP32-höz szeretnék áramszünet esetén hívásban riasztó boardot.
Elsőkörben használt buta telefon parancsokkal akartam volna inulni sorosporton ,de az túl macerás.
IOT boardot élhető árban tudtok esetleg ami hívást is tud kezdeményezni?
Esetleg valami alternatív javaslat.
Keringtető szivattyú miatt kellene.
[link] -
-
johniee
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
A mostanival semmi baj, én csak azt szeretném hogy maradjon is a gyári helyén, működési elvén - mert csak egy sima nyomógomb.
Új, bármilyen más billenőkapcsoló helyett ez a gyári nyomógomb(os kis áramkör) indítsa az újonnan beépített 5V tápegységet, amiről a többi cucc megy majd
-
válasz
johniee
üzenetére
Mi a baj a mostanival?
Ez csak nyomógomb? Kapcsoló szokott lenni. Ha csak nyomógomb és teljes leválasztást szeretnél, akkor csere kapcsolóra, méret alapján Aliról.
Ha van egy készenléti áramkör (IR vevőhöz) és csak az erősítő fokozatokat szeretnéd leválasztani, akkor vannak ilyen self latching circuit-ok, válogass. Ha megmondod mi a feladat pontosabban, akkor tudunk pontosabbat is mondani
-
johniee
senior tag
sziasztok

Egy régebbi erősítőt/rádiót akarok kibelezni és új elektronikát rakni bele.
Pl. mint ez
Bal szélén a nyomógombos bekapcsolóhoz mit ajánlotok? Valami relés megoldás kellene?
Vagy mi az ami egyszerű, de nagyszerű?
5V tápegység menne bele, semmi extra. Csak ne billenőkapcsoló kelljen, megmaradhasson a gyári
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Jó akár a lítiumos csapágyzsír is, ha nincsenek túlzottan nagy igények. De az is össze tud tapadni, pedig soha nem szárad ki.
Noha ismert jelenség, de akit érdekel, egy kis fizika, bővebben kifejtve: "Amikor két sík felületet zsírozunk és a felületek egymással összetapadnak, azt milyen erőnek vagy hatásnak nevezik?" AI-válasz:
https://iask.ai/q/zs-rozott-fel-letek-sszetapad-sa-er-57nj4v8
-
Nah, megy ez
anno Basics cikke is megmutatta, pasztának a szilvalekvár is jó... egy ideig. A szétszedés 1-3-5 év múlva... na az a nem mindegy
Vannak (inkább csak voltak) szürkék, amik olyanok lettek, mint a gipsz...
nemrég egy nuc-ot pasztáztam újra, arról is körömmel kellett levakargatni a néhai pasztát. -
laed
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Köszi a tippet.
A melegedéssel nem lesz gond, akkor ezt pont nem lehetett megcsinálni, mert hogy éppen nem indult a gép. Amúgy az lett a vége, 1 tűvel megigazítottam a lábait.
Beraktam, azóta megy....Bezajosodott, gondolom csapágy, holnap jön elvileg. Gondoltam rákérdezek, mielőtt nekiesnék....
-
nem off ez sztem. Régi pécés trükk: intel burn test, vagy prime 96 small fft kell futtatni, nézed a hőfokokat, de 5-10 perc az elég bőven. Gép leállít, tápot kikapcs és szede le a hűtőt, amíg meleg a paszta. MX4 vagy hasonlónál néha ez is kevés.
Ha kitéped az amd-nél szokott lenni, nem akkora para, ha csak felfelé téped. oldslea már görbülnek a lábak. az sem a világ vége, késsel vissza lehet igazgatni.yt-on keress rá, h pl. lga1200 cooler removal, am4 cooler disassrmbly, ilyesmik.
-
laed
senior tag
Picit OFF a kérdésem, de azért felteszem, mert elektronika:
(Próbáltam a saját topikjában, de ott nem jött válasz.)
Na szóval: ki kell cserélnem a processzoron a hűtőt.
Megszáradhatott már rajta végre a paszta? Több mint 10 éve raktam fel, és ez a gyári AMD hűtő....Azért aggódok ennyire, mert amikor a múltkor frissiben ráraktam majd újra leszedtem, kitépte a foglalatból a procit is. (Szerencsére nem ment tönkre, de ahogy olvastam mások is jártak már így....)
-
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ja, bocs, nem tudtam mit akarsz csinálni....
-
CEC nem jó azon digitális jelek futkosnak, abból semmit nem tudok egyszerű módszerekkel kihámozni.
Méztem a hdmi pinoutot, elvileg jól írja Szilikát, van 5V.
Már csak valahogy leágazást kellene csinálnom a 18. lábáról a panelen. Elnézve a hdmi csati lábkiosztását és a beültetést ez kb. egyenlő a lehetetlennel.Megpróbálkozok vele.
Ha nem, egy telefontöltőből kap egy standby tápot a cucc és meg van oldva.
Egy agyhalott 37" LG tv lenne visszahozva az enyészetből egy külső LVDS meghajtóval.
Egyelőre itt tartok vele, még bőven van meló, lóg a bele
egy csomó mechanikai munka még hátravan.
[link] -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
HDMI kimenet biztosít +5 V tápfeszültséget, 55 mA terhelhetőség mellett, amit lehet használni vonali erősítőkhöz, konverterekhez, illetve a TV vagy monitor bemenetén egy EEPROM gyakran erről kap tápot, amiből a forrás kiolvassa az EDID infókat.
Ezt észre lehet venni abból is, amikor a TV nem kap tápot, de a HDMI bedugását mégis érzékeli a számítógép, sőt beolvassa a TV adatait, vagy át is vált arra, ha úgy van beállítva a rendszer.
A HDMI CEC digitális adatátvitel, egy szál vezetéken. Kimenet nyitott kollektoros, amit 3,3 V szintre húz a bemenet.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hdmi mar oda vissza kommunikál, szóval szerintem nem olyan egyszerű mint van X fesz Y lábon vagy nincs.
-
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Keresőbe beírod: "hdmi pinout" és lesz tengernyi találatod...
Ha jól láttam a 13-as a CEC, amit szeretnél, de az nem csak ki/be kapcsolás, hanem hangerő + egyéb is.... -
Egy hdmi csatlakozon lehetseges egyszeruen detektalni ha az eszkoz kepet ad ki vagy be van kapcsolva? Mint pl. a scart csatin ott a 12v.
Van neki valamilyen laba amin kiad pl.3.3 voltot vagy ez nem ilyen egyszeru? -
Labortáp beszerzésére adtam fejem. Hobbi célra lenne, néha erősítők +/- tápellátását akarom megoldani vele, s előfordul, hogy +/-30V-nál nagyobb feszültségre van szükség. Kinéztem a Wanptek modellje közül az APS605H-t, ami egycsatornás 60V 5A-t tud:
https://www.aliexpress.com/item/1005008362962180.htmlHa jól rémlik, akkor 2 db ilyennel tudok tudok akár +/-60V-ot előcsalogatni, de csak akkor, ha a null ág és a földelés nincs közösítve. Ha ez igaz, akkor honnan tudom ezt kideríteni?
Tudtok ajánlani más gyártót, ahol biztosan összeköthető 2db egycsatornás táp?
-
-
műanyagban is van/lesz fejlődés. Készülnek az önlebontó anyagok, amik x idő múlva szétesnek teljesen. Akár fényre, nedvességre, uv-ra, fém ionokra, stb. Régen ez ment volna gyártásba, most évekig tesztelik, vizsgálják, hogy amikor/ahogy bomlik, ne legyen káros, meg rákos... szal.5-10 év és a műanyag probléma nagy része pipa. Zacskók, palackok meg minden ilyen tömegcikk elporlad, mint a star trekben. Ha nem kamuznak és ha átmegy a teszteken.
-
-
-
-
-
-
Hátha bütyköl ilyesmit valamelyikőtök: Szegeden van valakinek egy felesleges BME280-as hőmérséklet- és páratartalom mérő modulja?
Összeraktam egy áramkört egy barátnak, de nem megy. Mire kiderül, hogy az egyetlen modulom nem BME hanem BMP, szóval nem megfelelő. Már rendeltem a kínaiaktól újakat, de az idő. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
nincs itt semmi látnivaló....
Műa. mérnök kollégának mondtam régebben, h hogy van az, h a 25 éves, garázst csak kintről látott lada műanyagjai jobbak, mint a sok új autónak?
Anno nem volt szempont, h mennyire károsító a feldolgozás a melósra nézve, vagy mi lesz abból x év múlva. Majd ezután jött az eu, és kell újrahasznosítani. Az szép is, de annak nem olyanok a tulajdonságai már. És gyakran a gyártó is ad hozzá regranulátumot, meg a gyártó is.
Szal amit tapasztalsz, az a normális... -
-
Pötyi
őstag
Esetleg venni egy új gumit?
O-Ring
Nagymutter 100+ éves, lábbal hajtós, eredeti Singer varrógépéhez is tudtak dörzs-gumi gyűrűt adni. Kitettem az eredeti, szakadt példányt a pultra, a boltos csak bólintott és anélkül, hogy hátranézett volna, a háta mögé nyúlt és az egyik fakkból elém rakott egy tökéletes cserepéldányt. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Jó minőségű gumi a kulcs. Az meg nincs ráírva, hogy miből van.
Kábelekkel ugyanez. A rosszabbak pár év alatt eltöredeznek, kiszáradnak, a normális sokáig jó. Mind a kétféle van itthon kínaiból is. -
Van jópár kazettás magnóm, nehéz életben tartani őket, sajnos nagyon gyenge az utánpótlási forrás gumialkatrészekből

Teljesen mindegy, hogy 100 ft-ért veszel egy adott hosszúságú gumi szíjat a HQElektronikától, vagy 50 euróért (típus specifikusan) Hollandiából, ugyanúgy elfolyósodnak 2 év alatt

Volt olyan, hogy vettem 4 db gumigörgőt egy adott magnóhoz való méretben, eltettem az eredeti zacskójukban a fiókba, aztán el is feledkeztem róla.2 év múlva már nagyon cserélni kellett volna a gumigörgőket, ezért megkerestem az elrakott alkatrészeket, hát bizony a zacskóban a görgők helyett nagy fekete trutyicsomók voltak, állás közben elmállott a gumi

Furcsa, hogy a szalagos magnóim gumigörgői, gumipalástjai jó állapotban vannak. 1975-1978 években gyártott AKAI magnóim szalagtovábbító gumigörgői a mai napig tökéletesek, max elkoszolódnak, de akkor is meg lehet tisztítani őket

Mai szemmel az is meglepő, hogy legyen szó kis, vagy nagy orsós magnóról, egyirányban, vagy oda-vissza játszó magnóról, a szalagtovábbító görgők teljesen egyformák, a belső és a külső átmérő, illetve szélesség is ugyanaz, tehát ha vettél egyszer egy pót görgőt, akkor azt bármelyik AKAI szalagoshoz használhatod

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Amúgy ja, magnó. Ugyanettől az illetőtől volt pár kazettás is, egyet mentsünk meg címszóval.
Mindegy, milyen szíjat tettem ezekbe, nem lett jobb egyik se :S Nyávogott mindenfele, vagy ha egyenletes volt, akkor nem volt jó a sebesség
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ahogy nézem, ott már semmi súrlódás nincs, mármint, össze se érnek
Veszek majd valami többé-kevésbé oda valót...
Meg van még egy videó az illetőtől, csak az meg se mozdult, azt hagytam másodiknak.Thx!
-
Megjavul, mert ha a gumi nem elporlad akkor betonra keményedik évtizedek alatt és a súrlódási tényezője a töredékére csökken, nem tudja átvinni már a kellő nyomatékot.
Szentségtörésként
finom polírpapírral huzigáld meg a gumi felületét, ideig-óráig szokott működni.
A nagy ékszíjat meg működés, forgás közben nekinyomott forró pákahegyen futtasd meg kicsit.
Ez vagy bejön vagy nem. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
és @tordaitibi : Érzékeli. Ha nem forog a másik cséve, akkor letilt. De úgy, hogy lekapcsol
Amúgy a Sankyo motor szerintem forog, azt hallom, és a kuplung adta meg magát.
Na most ezzel mi lehet? Próbáltam másik rugót (hajtogattam valamit, tuti nem jó), azzal nem jó.
A kuplungban a fehér keréken 2,6cm belső, 3,4cm külső átmérőjű a gumi. (Ez magamnak jegyzet
) A saját rugója elég erős (még talán így is, hogy gyilkoltam kicsit
).
Lehet az, hogy csak a gumit kell cserélni, és megjavul? És a rugó elég erősen húzza, de már nincs ami hajtson, úgy elkopott a gumi?
Már abból gondolom, hogy ha a szalagot hajtó kereket forgatom, akkor az a közlőgörgővel semmit nem csinál.A capstan szíj jelenleg postásgumi
, de a sajátjával is ment, tuti nem csak az viszi a szalagot. Nyilván nem volt tökéletes a kép, meg nyávogott a hang, de teljesen jó volt amúgy. Lejátszás állásban a közlőgörgő (kösz, nem vagyok képben ezeknek a neveivel
) az előretekeréssel egyező állásban van. -
Az egy közlőgörgő névre hallgató valami aminek feladata a gyorstekercselésnél van, de nincs előttem az egész mechanika, nagyon is lehetséges hogy a lejátszáskor is ez tekeri a felcsévélő orsót.
Ha ez gyenge, az amúgy is megnyúlt capstan szíj, meg a betonná keményedett fő gumigörgő, ami a szalagot húzza a forgófejen, ezeknek az ereje már kevés.
Még ez a jobb mert ha főtengely még húzza a szalagot de megáll a felcsévélés, és még haldoklik a felcsévélő figyelő rész is akkor pillanatok alatt 40-50 centiméter szalagot is képes betekerni a mechanikába, vagy feltekerni a forgófejre. Ez utóbbit lehámozni néha egész sokáig eltart
Írtam hogy minden ami gumi és forog vagy erőt közvetít azt mindet cserélni kell sajnos ezeknél a 35-40+éves cuccoknál.
Kazettás megnó egyébként dettó ugyanez.
Példája a 2 hónapja nálam járt Akai deck. Minden ilyet kicserélve (az utánajárás volt a legmacerásabb mert a megszokott boltba nem volt belevaló főtengely gumigörgő) az eddig alig tekerő és brutálisan nyávogó, kazettát bezabáló magnóból egy hibátlan készülék lett. -
-
Dr. Szilikát
őstag
Régen üzemeltettem videoszervizt (de ez nem jelenti, hogy emlékszem is minden hibára), teszteléshez volt egy kibelezett kazetta, a plexi ablak nélkül, sőt még annál is jobban kivágva, a hozzáférés érdekében.
Ha betesszük, elindul a felcsévélő, kézzel fékezve lehet ellenőrizni, mennyire húz jól.
Ha érzékeli a lecsévélő forgását, azt kézzel mozgatni kell, hogy ne tiltson.
-
-
válasz
Barret001
üzenetére
Igen, a capstan amit forgat tengely, az oké.
Kuplungot hogy nézed? Gondolom az a két meghajtótengely között ami van mozgó kerék.
Azzal lesz valami. A Sankyo motor tengelyéről kapja a hajtást. Ha kézzel forgatom valamelyik állásban, akkor forgatja a két csapot, ami a kazettába illeszkedik.
Viszont befűzés után hallani egy üresen forgó motor hangját, illetve csak akkor teker, ha kézzel nyomom a mozgót tengely tartóját, valamihez (99% hogy a Sankyo tengelyéhez) csak akkor nyomódik elég erősen.
Hogyan lehet ezen feszíteni?Erre gondolok.

A fehér kerék tartóját a másik oldalon lehet húzgálni, ha nekinyomom a barna házban levő tengelynek, akkor teker. De a lejátszás akkor se megy. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Na, annyira mégsem fényes a helyzet. Egy ideig ment, aztán elkezdett megállogatni lejátszás közben. Most már nem is viszi a szalagot. Tekerni tud. Ilyenkor mi tud lenni?
Van 3 motor az alján, ld. a képen. A középső Sankyo lenne az, ami lejátszáskor hajtja a szalagot, a másik kettő teker?
-
válasz
csabyka666
üzenetére
Igen, de nálam egyértelműen azt a hibát villogta ki a kazán.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Megjavult. Ki lehetett feszíteni a tengelyt, tárcsák pucol, szíjat csere arra, ami éppen volt, jó rá, meghajtja.
Lejátszás is megy, a gyári capstan szíjjal is jó volt valamennyire (na ez a meredek, mert jóg mint atom), kapott egy olyat, ami kicsit kevésbé laza. Most se jó, nyávog össze-vissza, de a kép nézhető. Görgőket pucoltam. Majd szerez a tulaj rá egy jó szíjat
Az alján kell kitekerni pár csavart, meg egyet a lendkerék mellett, és cserélhető. Kösz a help @Dr., meg @tordaitibi.
-
válasz
efemm
üzenetére
És nálad az NTC cseréje egyértelműen megoldotta?
Basszus, most ugrik be, volt ilyen, hogy sokszor kellett indítani, mert egyet huppant, de el is vette a lángot. Ennek kb fél éve, aztán elhagyta, már el is felejtettem.
Persze nem vészes összeg, és ahogy visszaemlékszem, egyik napról a másikra jelentkezett a hiba, tényleg olyan, mintha nem lenne kontroll, és csak melegítené ész nélkül a tárolót.
Ugyebár fűtés módban 10 percnyi folyamatos láng után sem fut hibára, nyilván a nagyobb víztömeg visszahűti a hőcserélőt, a HMV köre viszont kisebb.Azért is kellene, hogy szabályozzon, mert nem ugyanakkora hőt von el a tároló, amikor 10 fokos vizet fűtök fel, vagy amikor 40 fokosat, utóbbinál szerintem többször le-le kellene kapcsolnia, viszont ez annyira megszalad, hogy valami más érzékelő teszi vészüzembe.
Ami bosszant, hogy a sematikus ábrán mutatja a kézi légtelenítőt a kazán hőcserélőjénél, de ezen én ilyet nem találtam. Holnap lebontom az oldalát, hátha úgy megtalálom, de fura, hogy a rajz mutatja.
-
válasz
csabyka666
üzenetére
Nálam az NTC hiba abban jelentkezett, hogy HMV-nél próbált elindulni a fűtés, de azonnal le is állt. Mondjuk minden 20. próbálkozásra beindult, onnan már rendben volt. Én megpróbálnám a helyedben az NTC cserét, ha jól kerestem rá, 9-10eFt. Ha meg nem, akkor szerelő.
-
Üdv mindenki!
Pár napja ötleteltünk a Duval kazánnal kapcsolatban. Ma kisavaztam a HMV tározóban a csőkígyót, de gyakorlatilag alig jött belőle koszos víz. Kimostam oda-vissza, összeraktam, de ugyanúgy viselkedik a kazán.
Azt megfigyeltem, mielőtt hibára fut, hirtelen rövid időn belül érezhetően forróbb lesz a cső, ami a HMV tározóra megy, és ami onnan eljön, az is eléggé meleg.
Még az jutott eszembe, hogy esetleg valahol lehet a csőkígyóban egy buborék, amit nem bír kidolgozni? Pedig direkt úgy töltöttem fel, hogy addig nyomattam a vizet a csőkícsóba, míg már nem jöttek buborékok, az után kötöttem vissza a csöveket.
Egyelőre tanácstalan vagyok. Lehet az NTC nem következetesen viselkedik?
Vagy...nincs ebben valami poti, ami HMV módban a víz hőfokát szabályozza? Akármi is legyen, valamiért megszalad a hőmérséklet.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
És kábeleké... Volt fejhallgató, amit előző munkahelyen úgy hoztak vissza, hogy folyt a kábelből az olaj. Nem olcsó Jabra volt.
Amúgy ez is tocsog, pedig nem kenytem össze semmivel.Köszi

-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Feltéve, ha nem akad le a wifi-től áramszünetkor úgy, hogy nem jön vissza, mert akkor nem fogod tudni elérni. Ez sajnos elég gyakori.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Clock in Standby / Yes, vagyis az óra bekapcsolva marad készenlétben. Nem tudom, hogy annak tiltása változtat-e a problémás viselkedésen, de régen mintha nekem is lett volna olyan DVB-T box, ami mindenképpen bekapcsolt.
Mint említették előzőleg, nemrég magam is rendeltem ilyen Tuya-kompatibilis eszközt, ami mellesleg fogyasztásmérő is, bár a pontossága kérdéses, de alaposabban nem ellenőriztem:
https://www.aliexpress.com/item/1005008797904984.html
Ez is tud ilyet, hogy áramszünet után off. Interneten keresztül távolról is tudod kapcsolgatni, ha szükséges ilyen funkció.
-
Dr. Szilikát
őstag
Főleg utángyártott gumiszíjak jellemzője, hogy szilikonolaj összetevő (ami eredetileg lágyító adalékként szerepel) válik ki belőle az évek során, vagy az olaj támadja meg a szilikongumit, ami látszólagos ellentmondás, de többféle szilikongumi és olaj létezik, ami még egymással sem kompatibilis, ilyen értelemben.
Lényeg a mi szempontunkból, hogy kinyúlik, leolvad, lerohad.
Gyári állapotában szépen felfekszik, nem túl szorosan (ami már túlfeszítené a mechanikát, fékezhetné a motort is), de nem is lazán, amitől már megcsúszna.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Így van, az a kazettabeszívást hajtja + a befűzést. Kézzel végigtekertem, a mechanika jó, de a szíj csúszik.
"Semmiképp nem lehet ráragasztva, max. az évtizedek alatt ronggyá nyúlva."
Bingó
És valószínű minden más is szarrá nyúlt 
Meglátom. Amúgy mostanában heti 1x megyek Pestre, csak ugye munkaidőben nem tudok mászkálni.Ja, annyira kell a tulajnak, hogy vigye a szalagot, hogy a régi mocskos szalagjait ne a használósban pucolja meg a fej

Lehet ebből beszerzés lesz majd. Mármint működő videó

Köszi!
-
Hű de régen baszkuráltam ilyeneket...
Az első képen szerintem a kazetta mechanika mozgató egy része van.
A csigatengelyt lehet valahogyan kivenni, megnyomva valami pöcköt, múanyag rögzítőt, vagy a közepén azt a kardán-szerűséget lehet széthúzni.A második képen az a capstan motor+lendkerék, felül annak nyomódik neki a gumigörgő.
Semmiképp nem lehet ráragasztva, max. az évtizedek alatt ronggyá nyúlva.Bp. 13. kerület Kerekes utca, HQ elektronika. Tudom neked nem segítség mert messze vagy de ott lehet venni szíjat úgy hogy viszed a régit, megmérik és 1-2-akárhány milliméterrel rövidebbet vehetsz.
101% hogy a capstan gumigörgő és minden más ami gumi az rommá van nyúlva kopva keményedve porladva úgyhogy szép munkába vágtál bele. -
Ez egy videóban van

...hogyan lehet értelmes módon kicserélni a szíjat?
Illetve az alján van ez

A nagy lendkerékre menő szíj (ez egy széles szíj) oda volt tapadva a lendkerékre. Bár, lehet hogy annak ott ragasztva kellett volna lennie? Mert ahhoz meg laza,hogy az úgy jó legyen. Tudja valaki, hogy ennek hogy kéne kinéznie?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
TV bekapcsolását nem lehet valahogyan késleltetni?
Ha a TV később éledne fel, mint a médiabox, akkor a beinduló box nem tudná bekapcsolni a TV-t, mert még nem bootolt be az áramszünet után
-
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez az a beállítás, ami az enyémből hiányzik: 1 idő után kikapcsol... Ha a TV is követi, akkor 3 órát megy a TV feleslegesen....

-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Egy öntartó relén át kell táplálni, amire bekötsz egy "ki" és egy "be"nyomógombot. Ha benyomod akkor bekapcsol magától, áramszünetnél meg elejt a relé, és nem kapcsol vissza... De megoldható félvezetővel is ugyanez.
-
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Tegyél egy 230-as csévéjű relét ami öntartasba megy nyomógombra.
-
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Lehet fixen kéne járatni a hálózatról azt a boxot, annyit azért nem fogyaszt hogy a napelem hiányát ne tudnád ennél az 1 eszköznél kifizetni. Az talán nem marad ki olyan sűrűn....
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
igen fura, mert minden normális elgondolás szerint az alapnak a "standy on" kellene legyen. ~3-5000 Ft egy smart plug, tuya wifis megfelel erre, bekonfigolod, hogy power off maradjon áramszünet után. Annyi, hogy az oldalán a gombbal vagy applikációból kell majd bekapcsolnod.
-
Negatív. Bármilyen előző állapotból visszakapcsol.
Fusi hobbi napelemes rendszerem van és ebben a szutyok időben pár naponta sajnos kevés az akku. Ilyenkor automatikusan átáll a ház hálózatra, majd ha az akku valamennyit magába szedett akkor visszaáll akkura.
Ez az átkapcsolás egy kb. 2 másodperces áramszünettel jár.
És az utóbbi 2 hónapba kb. 10x jöttünk úgy haza hogy közben átkapcsolt, és ment a box, a tv meg a hangcucc mert ez a nyomorúság mindent bekapcsol ha saját maga elindul.
A tv az egy 27" hdmi-s monitor, a hangcuccot meg a box a scarton megjelenő 12 volttal indítja vagyis lehetetlen úgy megcsinálni ha elindul hogy a többit békén hagyja. De, meg lehet csak akkor elveszti az egész a távirányás fogalmát.Beépítés alatt van épp 25V/30A cc-cv akkutöltő ami automatán szinten tartja az akkupakkot és akkor megszűnnek az átkapcsolások de ez a bekapcsolósdi akkor sem normális egy ilyen berendezéstől.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Internet népe a HDMI cec kikapcsolást írta, de akkor elveszik egy halom hasznos funkció... Esetleg smart plug, annak be lehet állítani, h áramkimaradáskor maradjon off.
-
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ezeknél ez a gyári beállítás kikapcsolhatatlanul?
Nem kizárt. De vannak erre megoldások: elé kell tenni valamit, ami ezt megakadályozza. Pl. kapcsolós hosszabbító v. szünetmentes táp.
Pl. nekem a műholdvevőmben nem tudom kilőni azt, hogy 1 idő után kikapcsoljon, pedig néha előfordul, hogy egész nap figyelek 1 csatornát. Mivel ekkor nem történik gombnyomás, idővel kilövi magát.
Esetleg azt nem lehet állítani, hogy a TV-t bekapcsolja-e??
-
Picit off hátha valaki.
Van egy dvb-c boxom, legolcsóbb AB Terebox 2T.
Teljesen jó, egy kivételével.
Ha elmegy az áram és visszajön, bekapcsol. És ugye bekapcsolja a tévét hdmi-n meg a hangcuccot is.
Széttúrtam a menüjét és nincs benne olyan menüpont hogy ezt ne csinálja.
Vagy benézek valamit, valakinek van ilyesmi eszköze? Ezeknél ez a gyári beállítás kikapcsolhatatlanul? -
-
válasz
csabyka666
üzenetére
írtam, hogy elsőre csak 30-60 percet adj neki, 2-3 öblítéssel megoldható szerintem és látod, hogy mit oldott fel. Meg ott a kamerád...
-
-
-
válasz
csabyka666
üzenetére
vödör forróvíz, c.sav, elkever, tölt. Ilyennel nem szabad félnapot elbaCCni. el szoktam én is, de nem szabad.
-
-
válasz
leweegee
üzenetére
Köszi!

Na ez az, hogy a visszatérőn nincs semmi érzékelő. Tuti nem is volt, mert én ezt így használom már 5 és fél éve, a házzal együtt vettem ezt a 25 éves kazánt.
Csak az előremenőt figyeli, azon van egy hőkioldós termosztát közvetlenül a hőcserélő után (ez ha kiold, teljesen lelövi a kazánt, be sem lehet indítani, amíg fizikailag nem inaktiválja valaki, ehhez viszont le kell venni a burkolatot), illetve van az emített NTC kb 20 centivel távolabb.Gondolom ez még nem olyan kifinomult technika, mint a mai korszerű kazánok, hogy több értéket is figyeljen. Szerintem ez lángmodulációt sem tud, mindig max teljesítménnyel fűti a hőcserélőt. A fűtési víz hőmérséklete szabályozható, de a HMV-é nem.
Ha ez megoldja a problémát, akkor a következő feladat majd az állandó szikráztatás okának a kiderítése lesz, de az már ráér végülis, addig meg kapcsolgatom az okoskonnektorral.
-
válasz
leweegee
üzenetére
Hú már elterveztem, hogyan lesz. Kimérem, mennyi víz kell, hogy tele legyen a csőkígyó, azt a mennyiséget kikeverem, beöntök neki, aztán várok.
Persze előtte kamerázás, valamint öblítés után is.
Most este csináltam egy teljesen hideg tesztet - a HMV tároló is hideg volt, és persze az egész rendszer. Így 50 másodpercig égett a láng, majd hibára állt, szellőztetett, keringetett, és elindult újra a láng, de a következő menetben már csak 25 másodpercig égett a tűz. Az első leállás után megfogtam a visszamenőt, "eléggé meleg volt", nagy esély van rá, hogy a csőkígyóval lesz a gond, igazatok lesz, nem adja le a hőt. Kíváncsi vagyok, a savazás után változik-e.
-
laed
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hézagmérőt akartam venni, de nem találtam olcsón. (A szállítás sokat hozzárak az árhoz.) Végül azt akkor megoldottam összehajtogatott papírral. (Annyira nem számított a pontosság.) De ez már egész közel jár, a jármű is lehet felhasználási terület... Ez 1 csavarhúzó-készlet.

-
leweegee
aktív tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Ha porban veszed akkor 10:1 arány a víz javára, először fél óra áztatás, utána átmosás vízzel, ha marad makacs vízkő akkor megint fél óra friss savazás friss savat használva, utána alapos átmosás. Amúgy 10%os ecet is jó, csak annak kell pár óra+ büdös.
-
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Aha közben szerkesztgettem a hsz-t.
1000 g 1 liter víz, úgy értettem. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
csabyka666
üzenetére
Ha egy liter víz 1000 gramm tömeg? Vagy közben szerkesztetted, már nem emlékszem pontosan.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Persze elhiszem, zacskóban van, az csak por lehet.

Na a vascső az a 10%-os verzió, igaz? Mert aztán jön a következő kérdés, hogy ezt hogyan, milyen arányokkal érem el. 1 liter vízhez mennyi ilyen kell? Ha 1 liter víz 1 kg, akkor annak a 10%-a 100 gramm? Szóval 1 liter vízhez ha adok 100 gramm ilyen citromsavat, akkor megkapom a 10%-os oldatot.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
csabyka666
üzenetére
Kávégépeknél, alumínium bojlerhez 5 % tömegarány a vízhez képest, 10 % acélbetéteshez.
Nem por egyébként, hanem kristályos citromsav a neve, de ezt laikus nyelven gyakran összekeverik.
-
laed
senior tag
Na mi ez?
-
-
válasz
csabyka666
üzenetére
Nem kell egy nap szerintem. Mosógépet 15 dkg egy 40 fokos 90 perces programon kitakarítja. Azt írtad, van kamerád. Akkor lötyköld át, hagy egy fél órát-órát és öblít, megnéz... Akkor majd látod, hogy mennyi időre lehet még szükség.
Gazdaboltban árulnak kristályost, mint a cukor, csak ízre más...
-
-
leweegee
aktív tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Igen.
-
-
leweegee
aktív tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Mivel minden más kizárható, ez a legvalószínűbb forgatókönyv. Tömény citromsav oldatot neki!
Ha csak a lángot veszi el, akkor ez valóban a Tibi által felvázolt dolog lesz, nem túlmelegedés. -
válasz
leweegee
üzenetére
Ha a váltószelepre gondolsz, az is jól működik, HMV üzemben a radiátorok felé menő cső hideg, de amint átkapcsolok fűtésre, behúz a váltószelep (van rajta egy kis kar, azon látni), és elkezd melegedni a fűtőkör. Áramlási gond nincs, de a kazán szivattyúja ha nem tud 3 liter / percet szállítani, be se gyújtja a lángot, gondolom valami áramlásmérő figyeli ezt. Plusz ha le lenne dugulva, akkor a kazánból elmenő cső forró lenne, a bejövő jég hideg, viszont teljes hosszban átmelegszik az egész kör.
Radiátorokban is átfordul a víz, fűtés közben nem áll hibára a kazán, mert van ideje visszahűlni a víznek, viszont a HMV kör kicsi, és valóban a cső belsejében ha megrekedt az iszap, akkor az leszigeteli.
Van érezhető különbség a HMV tárolóba be- és kimenő között, de ne gondolj hatalmas diffire, bemegy mondjuk 60, kijön 45 így saccra. Lehet ez már sok a visszatérő ágon, és erre ráfűt a kazán, az NTC meg letilt.
Helyes lehet ez?
Hibakódot ez nem ad, van egy szellőztetős piktogram, az pirosan villog, amikor a lángot elveszi, és szellőztet + keringet.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Egyre jobban efelé hajlok én is, de nem a csőkígyó külső felén - mert azt amennyire tudtam, megpucoltam, belenéztem a HMV tárolóba 1 hete, ruhával fémesre töröltem a csőkígyót, vasiszap volt rajta jobbára, vízkő alig.
A belső fele, na az a kérdéses, de ez lesz a következő, hogy lezárom a HMV vízkörét, lecsavarom a hollandit, és belekukkantok a csőbe, szerencsére van csőkamerám is, leküldöm.Ugyebár a csőkígyó anyaga vas, talán 2 colos cső lehet benne körbetekerve. Annak a belsejét milyen anyaggal érdemes kipucolni? Mechanikailag nem fogom tudni...
Csatolok egy képet, ez van a HMV tárolóban, illetve a másik képen a kezemen látni, ilyen iszap volt a csöveken.
-
leweegee
aktív tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Ha a hideg 10 fok körül értendő akkor "sajna" ez jónak tűnik. Viszont valamin elgondolkodtam, mi van ha nem nyit ki a szelep rendesen? Esetleg félálásig, es és mind a két körre dolgozik, soha nem éri el a kellő hőmérsékletet, es kiáll hibára? Ezt kellene valahogy ellenőrizni, amikor hideg mind a két kör megnyitni a meleg vizet, es nézni mik melegednek.
De amit Tibi ír nagyon logikus, lehet egy szavazás nem ártana.
Amúgy a biztonsági termosztát old le? Tudof amin egy piros kis gomb van, és lehet resetelni. Vagy mi a hibákód/led kód ilyenkor? -
válasz
csabyka666
üzenetére
tippre az indirekt tartályodban 2 centi vízkő van a csőkígyós hőcserélőn.
Ha a bemenő és visszatérő cső között csak pár fok az eltérés akkor ez nagyon valószínű. -
válasz
leweegee
üzenetére
Most befűtöttem a vízteres kandallóba, csőre felcsiptettem az NTC-t, hidegen 12.5 kOhm volt az ellenállása. 40 fokon kapcsol a szivattyú (digitális termosztát, szóval elég pontos), de amikor elindul, egy ideig felszalad a hőmérséklet (a kandallóban lévő víz ugye melegebb kicsivel, mint az elmenő csőre ami hő kiterjed).
A lényeg: 45 fokon 5 kOhm körül mértem, kicsit becsúszott alá is egy rövid időre, innen újra emelkedett, ahogy hűlt vissza a cső. Nyilván 90 fokon még kevesebb lenne, HA az NTC jó.
Mit gondolsz, ez alapján elfogadjuk jónak? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Dede, az AS típus van nekem, aminek van egy HMV tárolója. Kazán alatt van a váltószelep, a visszatérő ágon, és amelyiket elzárja, ugye a másik felé indul meg a melegvíz. Kazánból csak 1 ágon jön ki, 1 ágon tér vissza a víz.
Értem, amit írsz, de ha dugulás lenne, akkor az elmenő már forró lenne, míg a visszatérő hideg, de nem így van, mert átmelegszik a cső frankón. Visszatérőt szerintem nem méri, csak az előremenőt.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
csabyka666
üzenetére
rakd bele egy zacskoba es ugy dugd a vizbe.
esetleg egy gy potit a helyire kotve is lehet tesztelni az aramkort.
-
válasz
csabyka666
üzenetére
A rajz szerint ebben bitermikus hőcserélő van.
Ha az elkezd vízkövesedni akkor ez a tünet amit leírtál.
Ha a felmelegedési gradiens, pontosabban annak mértéke meghalad egy előre beállított értéket akkor letilt.
Magyarul nézi miyen gyorsan megy fel az előremenő meg a visszatérő hőmérséklete és ha az előremenő túl gyorsan melegszik a visszatérő meg hideg akkor a hőcserélő már nem tudja átadni a hőt a víznek.
Vagy nálad hogyan megy a hmv előállítás, ebbe nincs váltószelep. -
-
leweegee
aktív tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Ok hülye vagyok, valamiért sima F-es kazánt halucináltam, de ez FAS...
bocsi
Akkor inkább nem mondtam semmit, ezt annyira nem vágom. -
válasz
leweegee
üzenetére
Keringetés, úgy értve, hogy van egy csőkígyó a HMV tárolóban, és abban keringeti a vizet a kazán. Ez nem átfolyós, vagyis nem kombi kazán, hanem fűtőkazán, és egy váltószeleppel tudja a HMV-t felfűteni. Én is csak pár napja vagyok ám ilyen okos, eddig csak használtam.

Itt a 34-es oldalon látod a sematikus felépítését:
https://www.fokabt.hu/shop_ordered/19907/pic/Saunier-Duval/Saunier-Duval-hagyomanyos-kazanok/Thema/saunier-duval-thema-szerelesi-kezikonyv.pdf
Nyomás rendben, 1 és 2 BAR között kell lennie a leírás szerint, de úgy is van egyébként. A rendszer nyomásának, ugye itt a hálózati víz nyomása nem számít. -
leweegee
aktív tag
válasz
csabyka666
üzenetére
Milyen keringtetés? Ez átfolyós hmv... jut eszembe hálózati víznyomás? Nagyon nem mindegy mennyi az annyi, ha túl kevés akkor is ezt csinálja.
-
-
válasz
leweegee
üzenetére
Köszi, ezek hasznos infók! Azt kellene tudni, mekkora NTC mellett mit csinál a kazán.
Sejtéseim vannak - elkezdi csinálni a HVM-et, NTC jelez, hogy most álljon le a fűtés, ilyenkor a lángot és a szellőztetést elveszi, keringetés megy, de nem áll hibára. Ez lenne a helyes működés...
Nálam hibára áll, és a keringető plusz a szellőztetés is megy, nyilván hűti a hőcserélőt. Szerintem ezt nem az NTC csinálja, hanem a hőkioldó teszi vészüzembe a kazánt, ezért van egy tippem arra, hogy az NTC egy ponton túl fals értéket ad a vezérlőnek. Holnap megkeresek egy kézi légtelenítő pontot, de ha az nem oldja meg, akkor az NTC lesz a ludas valószínű. -
válasz
csabyka666
üzenetére
Pontos típusa is van annak a kazánnak?

Új hozzászólás Aktív témák
- KISDUCK: Diétás kaja tipp
- Autószerelők, autószerelés
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Sony WF-1000XM6 – ez évi etalon?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen autót vegyek?
- Akciókamerák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Szép állapotban Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 /i5-1145G7/16 GB/256 SSD/FHD/IPS/Gari ÚJ fedlap és kijelző
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4201
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- iPad A16 128GB Wi-Fi Silver 100% (1év Garancia) Mindössze 4 ciklussal!
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Eletbentartom amig tudom, amugy jon melle parhuzamosan a hoszivattyu es akkor mar csak a HMV-t fogja melegiteni a gaz.

Ez csak nyomógomb? Kapcsoló szokott lenni. Ha csak nyomógomb és teljes leválasztást szeretnél, akkor csere kapcsolóra, méret alapján Aliról.
Bal szélén a nyomógombos bekapcsolóhoz mit ajánlotok? Valami relés megoldás kellene?
nemrég egy nuc-ot pasztáztam újra, arról is körömmel kellett levakargatni a néhai pasztát.

Amúgy a Sankyo motor szerintem forog, azt hallom, és a kuplung adta meg magát.
).

Ennek nem azt kéne csinálni amit szeretnék?

ekkold