Hirdetés
- iPhone topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Android szakmai topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Decus Trivet
lelkes újonc
válasz
Pulsar
üzenetére
MaAnt P22A
XZZ XINZHIZAO P2
Mijing BX-11
BST-050 JPÁltalában ezekre lehet coinokat beváltani, én a MaAntot kb. negyedáron vettem.
Ebben a videóban szerepel a BST-050 és az XZZ:
These Probes Are Extremely Sharp!Itt pedig a Mijing:
Mijing BX-11 Test Leads Review ! Better than ProbeMasters? -
Sziasztok,
van egy jó régi HP multiméterem. A szerkezet nagyon jól működik, de a mérőzsínór felett eljárt az idő. A 2.5es MBCu vezeték rugalmasabb mint a mérőzsinór. Hol tudnék normális áron venni? Aliexpressen, Bangoodon van pl normális? Ha igen, tudnátok ajánlani egyet, hogy ne kelljen kisérleteznem vele. Nem kell méregrága, ipari, csakis itthonikörnyezetben használom. Köszönöm -
laed
senior tag
válasz
Ton-ton
üzenetére
Nem tudom honnan és hogyan lett feladva;
de Alzától egyik nap feladták, és másnap itt volt....Persze nem akarom őket védeni, biztos hibáznak eleget.
Nem csomag (és most az volt a kérdés), de jött úgy cucc, hogy lusták voltak feljönni az emeletre, és csak értesítőt dobtak be, aztán mehettünk be érte a postára... -
baly81
aktív tag
válasz
baly81
üzenetére
És félig szilárdtest akkugyártás.
-
baly81
aktív tag
Zacskós akku és powerbank gyártás, ha érdekelne valakit...
-
-
Ton-ton
aktív tag
válasz
bytesizelife
üzenetére
MPL lassú, de legalább drága. Címre szállítva,
Budapestről Budapestre 4 nap szállítási idő...
(Mondjuk ez vagy 5 éve volt, azóta változhatott)
GLS szerintem rendben van, automatába szoktam szállíttatni. -
laed
senior tag
válasz
bytesizelife
üzenetére
Alzától pár dolog itt is rendben megjött.
-
-
válasz
bytesizelife
üzenetére
nekem múltkor írtak, h a csomagot nem vettem át, ezért a postán atvehetem. Kicsi probléma, h előtte nap adták fel, még ide se ért... Automatajuk egy lassú fos. UPS ne ks mondjad, harcoltam ellenük
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Konkrétan mi a probléma az MPL-lel?
(Az MPL és a GLS azok, akikkel soha nem volt gondom, míg pl. a magyarországi UPS egy kalap szar.) -
baly81
aktív tag
-
laed
senior tag
válasz
lanszelot
üzenetére
A videón nem tudtam demonstrálni de vagy 12V vagy 15V váltó áramot ad akkor.
Szerintem csak rossz állásba kapcsoltad a műszert.
Azok általában egyenáramot mérnek, ezért váltó mérésében úgy szokott kinézni a kapcsolás, hogy egyenirányítóval indít. Tehát az egyenáramot is leméri, persze akkor hülyeséget mutat. -
jerry311
nagyúr
válasz
fecus
üzenetére
Igen, ez egy 2SA1647 mint ahogy irtam is a kep felett. Meg is talalatam 2002-es eredeti NEC adatlapot rola.
A kerdes, hogy mire (mi masra) lehet cserelni?
2SA1647-bol ketto van ebay-en, mindketto USA-bol, olyan aron, amit nem szeretnek kifizetni. (raadasul posta + vam tobbe kerul, mint maga az alkatresz) -
válasz
jerry311
üzenetére
Ez inkább 2SA1647 lesz DPAK tokozással.
Jóféle kínai gyártmány.
De ha elszállt mindig mérd át a környezetét, hátha nem ok nélkül köszönt el!
A RET-nél, Szegeden csak közelítő paraméterűeket találtam.
Tudni kéne melyik paraméterből lehet engedni és melyikből nem.
Persze az Alin minden is van.SB-t írtál. Nem mindegy.
-
jerry311
nagyúr
Volt 4 ilyen tranzisztor(?) a lapon, az egyikbol kijott a magikus fust.
Google azt mondta, hogy B1647-P (2SB1647-P) jo lehet erre. Meg is erkezett ma, csakhogy minden merete legalabb 2x a kepen lathatohoz kepest. Epic fail.Nalam tapasztaltabbakat kerdem, hogy mivel lehet ezt az alkatreszt lecserelni/helyettesiteni?
A1647 K 8X

-
laed
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
pl. egyszerűen a sok kis tétel macerásabb, nem éri meg...
Inkább ez utóbbi. CONRAD is bevezette: bárki rendelhet, de van amiből a minimum mennyiség EZER darab. Még ha árban még rendben is lenne, és felhasználok tizet;
a maradék 990-el mit csináljak? Lőjek vele galambot?? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Maradt a ~30 éve működő hqvideo. (illetve néha csájna, meg néhány elvetemült amatőr kolléga) -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez csak szándék kérdése, mert az árat ők szabják meg. Néhány cég úg yoldotta meg ezt a kötelező dolgot, hogy pl.
- szállítás: ABC-vel:1500Ft,
- szállítás: FGH-val: 1600Ft,
- szállítás: MPL-el: 243000Ft
Aztán ha valaki mégis a drágábbat választja, akkor egy alkalmazott elsétál a cuccal a postára és feladja egyénileg (az órabére akkor is kényelmesen ki fog jönni
)
TME esetében valószínűleg van további motiváció is, pl. egyszerűen a sok kis tétel macerásabb, nem éri meg... -
laed
senior tag
Hát ha nincs a közelben alkatrészbolt, az szívás.
Azért 1 dióda nem 1 űrrakéta, a bolt valszeg tud javasolni helyettesítőt.
Webshopolásnál lehet gond, ha nem ismered a helyettesítőt. -
válasz
cappa72
üzenetére
Köszönhetjük egy döntésnek amiben a magyar királyi postát kötelezővé tették a TME részére.
Az meg tudva a színvonalat, válaszul megszüntette a magyarországi magán rendeléseket.
Az eredmény tökéletesen példázza a mo. bármilyen közép és felsővezetés totális csődjét és alkalmatlanságát.Ebben semmi politika nincs most, ez szakmai alkalmatlanság.
Kit érdekelt hogy hányan szívják meg, senkit. -
Pötyi
őstag
A HQElektronikában van EM516. Az értékei hasonlóak, csak a tokozása más. Ára: 28,- Ft.
Az EM az furatszerelt. Azt nem tudnád beforrasztani?
Az SM-516 névleges feszültsége 1600 V.
Az EM-516 valamivel magasabb, 1800 V záróirányú feszültséget bír el.
Mivel az EM-516 értéke magasabb, biztonságosan helyettesíti az SM-516-ot. -
dcsabesz
tag
Sziasztok,
sm 516 egyenirányító diódát keresek, de sajnos itthon nem elérhető. Tudtok segíteni, hogy hol kellene megpróbálnom vagy létezik-e olyan dióda, amivel esetleg helyettesíthető lenne és itthon beszerezhető. Egyébként Electrolux mosogatógép tápáramkörében van az alkatrész.
Köszönöm
Csaba -
lanszelot
addikt
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
Csak annyit írtam, hogy rövidre zártam dróttal.
Mert írták hogy mérjem ki a nulla ohm -os ellenállást.
Gémkapcsot szét hajtottam és oda tettem mindhez bedugva, és mérés közben, de 9V matadt.
Nem gondoltam hogy le kell írnom mit mértem.
A "jumper" sípolt.
Az ellenallasok különböző ohm-osok voltak, de nem emlékszem mit mértem.Van ipa -m de eszembe se jutott hogy megtisztítsam mielőtt össze zárom.
Nem számít, lényeg, hogy sikerült rájönni. -
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Ezzel a problémával a gyárban, ahol a 10-es évek elejéig dolgoztam, szembesültünk. A vevő olyan folyasztószert kért, amit mondasz, hogy védőréteget képez. Ez amúgy kívánatos, de a teszterek nem bírták
Fél nap alatt a mérőtüskékről lógott a cucc, annyi felgyűlt rajta, győztük tisztítani. -
JulianSinulf
őstag
válasz
lanszelot
üzenetére
Bocsi, de én erről lemaradtam. Pedig a hozzászólásaid is visszakerestem, de sehol nem találom, ahol leírtad, hogy mit mértél a jumper ellenállásnál.
Esetleg beírnád ide a hsz számát, hogy megnézhessem! Hátha csak elkerülte a figyelmem.Arról az aprócska kis dologról meg is feledkeztem, hogy az ilyen, gépsorral gyártott panelek esetén az ón felületén szeret ottmaradni némi anyag a folyasztószerből. És ez az anyag általában szigetelőként viselkedik.
Vagyis, ha nem elég hegyes eszközt nyomsz neki, akkor nem fogod elérni az ónt, így nem lesz kontakt.
Én itthonra ezért is vettem tűhegyes mérőkábelt a műszerhez, mert a gyári nagy durunggal nem lehet normálisan mérni. Ráadásul ilyen kis alkatrésznél, ha erősen nyomom a forrasztásra, akkor tönkre is tehetem az alkatrészt.
Melóhelyen mérőtüskét forrasztottam a kábel végére. Ezt mondjuk sokkal jobban szeretem, mert a mérőtüskében van rugó, így sokkal stabilabban ott tudom tartani a mérőt a helyén, mint az itthoni rugó nélkülinél. Ez mondjuk 3 kezes melónál nagyon hasznos tud lenni.
Ez a szigetelő réteg lehet az oka, hogy egy sima kábeldarabbal nem sikerült a rövidzár. Nem hatolt át a szigetelő rétegen.
Én mindig (hegyes) csipeszt szoktam használni, ha rövidre akarok zárni valamit ideiglenesen. Ez alól akkor van kivétel, ha 4 kezes dolgot csinálok vagy túlságosan szét kellene hajtanom a csipeszt, amit nem teszek szívesen. Ilyen esetre készítettem kábelt, mind a két végén mérőtüskével.Közvetlen az alkatrész kivezetésén nem szeretek mérni, mert pl. ellenállás esetén pont fenn áll annak a veszélye, hogy a tetején lévő kivezetésnél még jó, de az oldalán lévő kivezetés (amire már ráfolyt az ón) sérült és nem csatlakozik a tetején lévőhöz, vagyis nem lesz kontakt a pad és ellenállás között. Ha a tetején mérem, akkor jónak tűnik, ha a forrasztásnál, akkor viszont ilyenkor már nem fogok jót mérni. Ezzel nagyon meg tudja szivatni magát az ember.
-
j.bravo
addikt
válasz
Decus Trivet
üzenetére
+aujjoba, Reggie0:
köszönöm, a tippeket és a videókat is külön! keresek beszerzési forrást illetve megnézem ezeket.
A kínai márkák ára abszolút a fájdalom küszöb alatt van; de egy tizenpár ezres (ha azok is már okék) Uni-T is belefér; ennél drágábbra számítottam. -
lanszelot
addikt
Nem az ár miatt, hanem minek forraszgassam, ha teljesen más a megoldás. Azért írtam az eladónak hogy hogyan kell. De vagy be volt rúgva, vagy háttal ült a monitornak, mert a világon semmi értelme nem volt amit írt. "Ez az eszköz nem tud 12V-ot, ez 9V-os" ezt írta. Azt se tudta hol van.
JulianSinulf:
Mérés volt az első és hogy dróttal rövidre zártam mind, még az ellenallasokat is kimértem, de ezt anno meg is írtam.
Bár olyan lennék mint a kolléganőd, szeretnék olyan helyen dolgozni.
-
lanszelot
addikt
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Köszönöm szépen.
Részben igazad van. Nem sok mindent tudok elektronikából. Viszont az alapok meg vannak.
Méretéből is meg vannak az alapok. Ha egy műszer a levegőben 15V-ot mér ok nélkül, az nem jó műszer.
De én még mindig úgy gondolom hogy a érintés nélkül okozta, mivel auto-n volt a műszer.A kábel képet is képes átvinni usb-c -> monitor.
Tehát, igen tudja a kábel.Amúgy meg lett a hiba: mert a gyártó marhaságot válaszolt, így már nem érdekelt és neki estem a forrasztóval. Le szedtem a "jumpert" és össze forrasztottam a 12V -nál, és azonnal adta a 12V-ot. Tehát az a "jumper" nem jumper volt.
Mindről le kell szednem. Csak azt hittem a gyártó alapból 12V re állította.gagyi: alsó vagy felső Gagyból származó élőlény , tárgy, fogalom, stb Voltam ott pár napot, kellemes kis falu.
-
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Árammérésben a helyzet sokkal rosszabb.
-
Decus Trivet
lelkes újonc
válasz
j.bravo
üzenetére
Talán a legolcsóbb, amiről sok teszt van a youtubeon, az a Aneng 620a [link] [link] . Ráadásul ez egy 4 éves+ modell, de még mindig rajta van egykét nagyobb látogatottságú youtuber TOP10es cheap-o listáján.
Amit mostanában nyomnak még, drágább, az a ZIBOO 17B PRO [link] [link] . Erről is van több teszt, szétszedős is.
A másik, amit sok embernél látok, az az OWON XDM1041/XDM1241, de ez drágább darab.Függ az is hogy honnan veszed, van-e kuponod vagy ingyen pénzed (Ali).
Ha Aliról vásárolsz, jöhet hozzá valami normális probe (MaAnt P22A vagy Mijing BX-11/12), ezeket mindig lehet coin kedvezménnyel venni. Vagyis én nemrég tudtam.Én hobbi célra használok egy 620a-t. Engem az elején zavart, hogy full auto, de megszoktam. Hivatalos storebol, nagyon olcsón tudtam megszerezni.
aujjobba +1. Az UNI-T szerintem még egy elfogadható márka, a K-s thermo probe-juk nekem nagyon bevált a noname kínaiakkal szemben. De azért ők drágább mérik a portékájukat, valószínűleg azért, mert az eu-s piacon is meg kell felelniük.
-
j.bravo
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Hol kezdődnek a vállalható darabok?
Tudom hogy vsz. nem 4 számjegyű lesz, ha ez a kérdés. De onnantól kvázi vakon vagyok.
(ld. az eredeti megjegyzést, miszerint nem kell túlgondolni. Bár kedv lenne elmélyülni a témában, reálisan tekintve kicsi az esélye hogy ez megtörténik, azaz nem racionális most a feltétlenül indokoltnál többet invesztálnom egy várhatóan nagyon ritkán használt eszközbe.)
-
j.bravo
addikt
Üdv! Szeretnék egy true RMS multimétert a meglévő Parkside illetve egy régebbi ,ismeretlen származású, szögegyszerű darab mellé.
Van most ajánlott darab, ami belépő, esetleg alsó közép szintű, de már megbízható, esetleg van LoZ módja is?(nem szofisztikált dolgokra kell, csak arra hogy a LED lámpákkal, kapcsolóüzemű tápokkal miegymással terhelt hálózaton ne mérjek "fantom" 30V-okat a N és PE között, hanem ha 0 akkor tényleg 0 legyen a mért érték. )
-
JulianSinulf
őstag
válasz
lanszelot
üzenetére
Nem.
Itt a probléma az, hogy te nem tudod.
Csinálsz valamit, de fogalmad nincs, hogy mit csinálsz, csak csinálod, mert úgy gondolod, hogy jó. De nem.
Olyan vagy, mint a kolléganőm. Mondom neki mérd ki ezt, meg azt az alkatrészt, erre fogja és lecseréli. Kérdem, hogy hiábs volt? Nem tudja. Akkor miért cserélted? Azt sem tudja. Kimérted? Nem.
És persze továbbra sem működik.
Értelmetlen az egész.Először az elektronikával kellene tisztában lenned. Majd az alapvető műszerek használatát kellene megtanulnod legalább alap szinten. Aztán elkezdhetnéd megtanulni a problémamegoldást, logikus gondolkodást, hibakeresést.
De már az is nagyon hasznos lenne - számodra és a környezeted számára is, ha megértenéd, amit közölni akarnak veled. Ha nem érted, akkor visszakérdezel, hogyan kell és azt csinálod, amire kérünk. Te is sokkal hamarabb jutnál hasznos válaszhoz és a mi idegeink sem borzolódnának.Emellett a gagyi szót ideje lenne elfelejtened, mert fogalmad nincs, hogy mi gagyi, egyszerűen mindent legagyizni csak a tudatlanságod mutatod, fölösleges szócséplész és nem jutunk vele előbbre.
A melóhelyen a drága asztali multiméter is képes a levegőben több V feszültséget mérni. De ez lényegtelen, mert az számít, amit akkor mér, mikor a megfelelő helyre teszem a mérőkábelt. És akkor bizony nagyon pontosan mér, főleg, hogy rendszeresen kalibráltatják. Attól nem lesz gagyi, mert a levegőben mér valamit.Amíg nem mennek ezek a dolgok, addig te vagy az az ember, aki hívja az Embert, aki majd megoldja a problémát.
Azt már félve kérdem meg, hogy a kábel, amivel összekötöd a dolgokat, tudja a gyorstöltést? Vagy épp a szupergyors töltést?
Mert a kábel is meghatározza, hogy mi mehet át. Így érdemes többel is kipróbálni.
Én a Samsung-hoz kapott kábellel tesztelgettem pár napja, arról biztosan tudom, hogy képes a Szupergyorstöltés 2.0-ra (telefon így hívja), vagyis ki tudja használni a 45W-os töltőm. De van erősebb kábelem is és gyengébb is. Van, amelyikben még elektronika is van.
Ezekkel tavaly foglalkoztam, mikor vettem több kábeltesztert is. Az egyik megmondja, hogy milyen átvitelre és töltésre számíthatok, a másik pontosan megmutatja, hogy mely vezetékek vannak bekötve. -
-
lanszelot
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Köszönöm a segítséget.
A videóban lévő az nem tudja a 12V -ot.
A másik tudja, ami jóval nagyobb.
A videóval azt próbáltam mutatni hogy váltó áramot ad le ha nincs össze zárva a pozitív és negatív kimenete.
A videón nem tudtam demonstrálni de vagy 12V vagy 15V váltó áramot ad akkor.
Gondoltam valaki aki érti megnézi és elmondja ez normális e hogy váltó áramot ad. Csak nem magyaráztam és félre értették (én hibám).
Csak nem értettem miért kezdtek el támadni, és inkább hagyom, majd megkérdezem 2 hét múlva az egyetemi professzort. (nem ott tanulok, csak ismerem) -
Reggie0
félisten
válasz
baly81
üzenetére
C1- C5 usb c csatlakozó az eszközön a többi usb a.
Azok azért nem tudják.
Ezzel pont azt irta, hogy tisztaban van vele, hogy csak a C1-C5 porton fogja megkapni a 12V-ot...
A video alapjan jo csatlakozoba dugta, konkretan a C1-be, es ugy kapja a 9V-ot. En ezert is irtam, hogy ki kene probalni powerbankkal, mert valoszinuleg a decoy modulnak van baja. Ha ket helyrol nem jon 12V, ahonnan kene akkor mehet a debug: Vagy a decoy-t at kell rakni 15V-ra egy teszteles idejere, mert lehet a programozasanal van a gond. Vagy a 12V-ot kivalaszto ag halott vagy rosszul van forrasztva, az IC labig ki kell merni.Amugy altalaban jol mukodnek ezek a decoyok en is hasznalok joparat, radugom es megy. Par autos cuccot hasznalok ugy, hogy powerbankra megy a decoy az meg egy szivargyujto aljzatra. Egyik ilyen atalakitom 12V-os, masik 15V-os, mert a legtobb autos cuccnak jo a 15V is es az gyakrabban tamogatott, mint a 12V.
-
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Leírtuk neki legalább 3× 4× hogy a protokolloknak (szabványoknak) egyezniük kell, közös nyelvet kell beszélniük; a töltőnek tudnia kell a 12V-ot is. A videóban nem tudom mit szeretett volna mérni, szerintem a bennem lévő feszültséget e kapcsán, mert szerintem volt akkora, hogy az Angilali házánál is érződött. Leírtam, hogy ez nem step up converter, lehetetlen 5V-os betápnál 9V-ot mérni, erre azt írja, hogy ezez nem olyan... Pedig de... Írtuk neki, hogy próbáljon másik töltőt és vezetéket is, mert valamiért a töltője csak 9V-ig enged. JulianSinulf leírta neki, hogy melyik aljzat képes a készülékén 12V-ra. Aztán jön a válasz:
C1- C5 usb c csatlakozó az eszközön a többi usb a.
Azok azért nem tudják.
Még mindig a decoy modulon szeretne "állítani", ami már 12V-ra van forrasztva. Erre már nincs mit mondani. El kell engedni és kész!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ért
@Reggie0 : A hasonló kommunikálós megoldást úgysem fogja megúszni

-
nem, ez becsapja illetve nem is hanem azt a protokollt kommunikálja a töltő felé amit beállítasz rajta.
Semmi mást nem csinál, a többit a töltő intézi.
Be lehet az ellenállásokkal jumperelni hogy mit kívánsz a töltőtől, és az a szokásos 5V helyett adja ki magából amit kérsz őle. Meg persze amire képes. -
PHM
addikt
válasz
lanszelot
üzenetére
Továbbra sem értem, miért ragaszkodsz az USB tápos megoldáshoz.
Miért nem jó például egy ilyen tápegység? [link]
Egy adapter csatlakozó sem foglal több helyet, mint egy USB csati.
Ráadásul itt látod a beállított feszültséget.
Mindegy, én azt hiszem, elengedem a dolgot. -
Reggie0
félisten
A tap csinal mindent. Amugy mar van USB-C PPS tap is boven a piacon es hozza valo trigger modult is kapni, ami programozhato feszultsegu, 10 masodpercenkent lehet modositani a feszt es 3-20V(-48V) tartomanyban szabadon allithato 20mV-os lepesekben.
Jobb telok tapjai tudjak ezt, mert igy nem a teloban levo DCDC-vel kell a toltesvezerlest megoldani, csak lokni az infot a tapnak, hogy annyi kakaot kuldjon amennyivel az akkut tolteni akarja.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! ASUS H310M i5 8500 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1060 6GB Zalman T3 Plus CoolerMaster 500W
- EVGA GeForce RTX 3070 8GB GDDR6 256bit
- HP EliteDesk 705 G4 / AMD Ryzen 3 Pro 2200G / 16GB DDR4 /256 GB SSD 6 hó garancia
- Apple MacBook Air M3 15 256GB,Újszerű,Dobozaval,24 hónap garanciával
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)