- Privát Samsung funkciót tehet az Apple publikussá
- iPhone topik
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kiszivárgott a Pixel 10a specifikációja
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Mobil flották
- Motorola Moto G77 - kis motor, nagy karosszéria
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Reggie0
félisten
válasz
ekkold
üzenetére
Akkor megosztom a szivargyujtos aramkorlatozo es akkumulator toltomet, amivel a dizel futes tapellatasat megoldottam, hogy ne az auto akkujat szivja le amikor az auto:

14.8V a maximalis fesz ami johet a szivargyujtorol. Az elso fokozat a 0.12x0.15 Ohmmal egy kb. 9.5A amperes aramkorlatozas, mert maximum 10A-re van biztostva altalaban ez az aljzat. A 0.27V-os ellenallason egy 2.5A aramkorlatozas tortenik, mert max ennyivel toltheto a 9Ah-s zseles akksi.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
A helyettes allamtitkar pozicio csak annyit jelent, hogy jo politikai szoponc, nem azt, hogy ert barmihez is.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem, 3,6 az oszto. Mivel 1Wh=60Wperc=3600Ws(watt masodperc), azaz 3600J. Igy 1kWh=3.6MJ.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hölgyek, Urak! Nagyon elkanyarodtunk a topic témájától. Az energiaszolgáltatók, és fűtés kitárgyalásához légyszi válasszatok más témát, itt pedig csak a Hobbi elektronika menjen tovább...
-
Akkor a fene se érti a Guglit, aszonta hogy a gázművek meg a gázzal kapcsolatos számolásoknál 3,25 az átváltás.
a 3,6-ot azt fejből vágom, amúgy a Yutubon a Holoda Attila is nyakra-főre minden podcastjában meg nyilatkozatában 10-10,5kWh/m3-t említ.
Ha valaki ő tisztában lehet ezzel, a MOL vezetőségébe volt 10 évig meg energiaügyi helyettes államtitkár volt. És csak a 10-10,5-öt szajkózza mindenütt.
El vagyok bizonytalanítva most már teljesen. Ha valaki nem ad nekem erre választ akkor felőrlöm magam teljesen.
Akkor helyesbítem a rám vonatkozó számolásaimat, mivel én 10-el számoltam,
1,8%-al lesz több a köbméterem. Az akkor egy évben nem 1500m3 hanem 27-el több, 1527 lesz a gázfogyasztásom. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ennek az az oka, hogy a jármű kibocsátása arra vonatkozik, ami a kipufogón távozik. Mivel a hajtásláncnak továbbra sincs kibocsátása, ugyanúgy zéró emissziós ez a busz.
Szvsz ha egy EURO6 dízel hajtaná, kevesebbet szennyezne, mint ezzel az EURO normát sem teljesítő dízelkályhával.
-
And
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
"3,25 a szorzó"
Ha az átváltást e helyett a valós 3,6-es értékkel végzed el, rögtön a helyére, a #103044-ben említett tartományba kerül az adat: 9,82 kWh/m3. -
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem ez a gond, de ez már politika.
A rezsicsökkentett árammennyiséget erősen lecsökkentették. Ha pl. fejenként járt volna ennyi, akkor már elviselhetőbb lenne.
--
(Biztos sokat fogyasztottak a klímások, valamit ki kellett találni ellene, aztán ez lett belőle....) -
-
Janos250
őstag
válasz
Beat Store
üzenetére
"IOT boardot élhető árban tudtok esetleg ami hívást is tud kezdeményezni?"
Jelenleg nem, mert csak ezek az újak tudnak 4G-t, és ezek még elég drágák.
Igen, én is úgy döntöttem, hogy szinte gombokért megvehető leselejtezett (régi Android, törött kijelző, stb. miatt olcsó) 4G képes mobiltelefont szereztem be. A ONE-nak van havidíj nélküli SIM kártyája, azt is beszereztem.
A telefon programozása egyelőre még nem lett meg, még én is csak az általad linkelt panellal csináltam. Még az sincs teljesen összerakva, az eredeti terv az volt, hogy összesen egy SIM modul, ESP32 vezérli, amin WEB szerver van, mert azt könnyű lekérdezni, hogy melyik másik ESP32 küldött neki riasztást, és azt küldi tovább a telefonomra.
Viszont, ha olcsó telefonnal csinálom, akkor lehet több telefon különböző SIM-ekkel, így elég csak megcsörgetni a telefonom - az ingyen van - és tudom, ki jelzett.
Az egyetlen panel esetén kell az SMS, hogy tudjuk, kinek van bánata, és mi. Az, hogy azt állítjuk be, hogy melyik szenzor riasztása esetén hányat csörgessen, nem elég megbízható. -
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Persze, kicsi hiba, de olyankor pont szamit, amikor fej-fej mellett van a ket ertek.
Amugy en hasonlo okok miatt raktam dizel futest az elektromos autoba
Dizelrol kb. 60Ft-80Ft/kWh a futes, otthon 70 a villany, de ha fizetos toltorol toltom, akkor mar rogton 180 vagy folotte es meg a hatotav is csokken. -
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Az indirekt tárolóval is lehet trükközni, nem kell feltétlen forróvizet csináltatni a gázkazánnal - én belőttem úgy, hogy mosogatáskor még éppen ne égesse a kezem, ezzel fürödni már nem lehet, kell hozzákeverni hideget is.
Anyuméknál villanybojler van, a napokban amíg nálam nem volt melegvíz, ott fürödtem, na ők vállalhatatlanul forró vizet csinálnak. Szerintem felesleges, plusz durván vízkövesedik is a bojler, míg nálam a tárolóban alig volt vízkő. Ezzel is számolni kell. Minek fűtsem fel 80 fokra, ha úgysem használom annyin?!
Plusz én okoskonnektorral kapcsolom a kazánt, mivel ez a dög állandóan szikráztat, és nem akarok évente gyújtót cserélni...persze panelcsere megoldaná, de nem fogok 100 ezret költeni egy 25 éves kazánra, aminek ezer más baja is van/lehet. Így használom 6 éve - amikor mosogatni vagy fürödni akarok, bekapcsolom, 10 perc alatt felfűti a tárolót frankón. Amikor a saját zsebemre megy a játék, 2x meg kell gondolni, mire költöm a pénzem. -
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
1m3 gaz az 9.25kWh es 9.94kWh kozott van Mo-n.
-
Nem offolva tovább, csak egy kicsit,
nekem vegyeskazán+fatüzelés +a mukahelymről 5. lve ingyen elsőosztályú akác tűzelőm van. Ingyen.
Amikor 16 éve megvettem az ingatlant, ez egy 1927-ben épült sárház, összevissza toldva vegyes falazatú helyiségekkel, közte kisméretű tégla is.
Az első télen minden nap lementem a pincébe ls térden állva könyörögtem az ott lévő kb. 25 éves, rozsdás, a halálán lévő Termotéka gázkazánnak hogy bírja ki a telet. Rendes volt, kibírta, az akkori fűtésszáméám 475, négyesszázhetvenötezer Ft. lett. Frankó, nem? ez 2008-ban amikor picit olcsóbb volt a gáz mint most.
Ezután minden évben valami, először a kazán cseréje egy Saunier Fas kondenzációs cirkóra, havertől vettem 20000 forintért. Egyik legjobb beruházásom volt. Darabokra szedtem, mindent kipucoltam ezsíroztam rajta. Azóta is ketyeg a falon mint egy svájcióra. +még teljes radiátor és csövezés csere +a padlásra 20 centi közetgyapot,
Ez azonnal levitte a téli gázszámlát 290ezer forintra. Brutális ugrás lefelé.
Majd évente a ház beszigetelése, ez nem volt egyszerű lévén vályog, sártégla és vegyes falazat.
Majd a nyílászárók 90%-ának cseréje.
Ezzel perpill. évi 8-10000 kWh a ház fűtésigénye, attól függ milyen a tél. A mostani biztos jó sok lesz.
Ezt hajszálpontos mert pár éve beépítettem egy Siemens WSN515 hőmennyiségmérőt ami wattra megmutatja.
Ezt a 10000 kilowattórát visszosztva fűtőértékre, gázra és köbméterre, 1000m3 gáz lenne. Adok egy komoly hátrányt a gázfűtésemnek, 60%-os hatásfokkal számolva (ami durván rossz, ennél sokkal jobb) ez még mindig csak 1400m3 gáz lenne.
hozzáadva a hmv és tűzhely éves 250m3-ét, még mindig csak 1650m3.
Még mindig van pár m3 tartalék a rendszerben.
Vagyis ha nem fával hanem gázzal fűtenék, egy 120m2-es, alap nélküli 100 éves rettenet hőtechnikai paraméterekkel rendelkező épületet ki lehet fűteni gázzal, rezsicsökkentettbe beleférve.
Gázos kálvária, ne mondd, sajnos többször is belefutottam ilyenbe. Havernál a cirkócserénél, fiamnál a konvektorok modernizálásánál stb.
Egy agyrém hogy mennyit pénzt húznak le valakiről csak azért mert korszerűsíteni, takarékokodni szeretne. Undorító.
Elmű gázmű kéményseprő katasztrófavédelem nyomáspróba gázmérő le-fel eph nyilatkozat reg.szerelő által kiállítva stb. stb. Fuj de mekkora lehúzások ezek.
Bakker egy kombicirkó 360ezer, gázrakötve +150ezer, mire a hozzávaló kémény a helyére kerül átvéve az meg 4-500ezer.
1 milla ugrott és még nincs 1 méter cső se 1 radiátor. Undorító az egész ahogy van. -
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Annyira ezt nem is akartam vitatni.
De alkalmasint majd lehet elmesélem a gázos kálváriámat, csak hogy tudja, aki ezt válassza az mire számítson... -
200m3 gáz, fűtés+hmv, rezsicsökkentett=20.000Ft
Ugyenez felette, 140.000Ft.1m3 gáz=10,5kWh villany.
200m3 gáz=2100kWh.Rezsicsökkentett,
21000*37=70000Ft:
Túllépve, 147000Ft.
Ha a százalékos hatásfokot veszem az kb. ugyanaz, egy elektromos fűtőbetét hatásfoka 100% Egy kondenzációs kazáné meg ugyanennyi.csökkentett gáz-20000
túllépve 140000csökkentett villany-70000
túllépve 147000Belül maradva a csökkentetten, 3,5x drágább a villany.
Túllépve egyformák.
Éjszakai árammal, 23Ft még mindig 48000Ft, azaz 2,5x drágább a villanybojler. a gáznál.Mezei gázbojlerrel számoltam, egy kondenzációs átfolyós beérné 2/3 mennyiségű gázzal ugyanennyi melegvízhez, Itt már teljesen érelmetlen a hasonlítgatás.
Évi 2500kWh a csökkentett.
Ezt egy átlagnál kicsit is feljebb fogyasztó család simán túllépi, ez havi 210kWh, Én aki sin semmit nem fogyasztok villanyt, elmegy 110-120kWh/hó.
Ahol gyerek van, villanytűzhely egyebek ott élből túllépi, hátha még a bojlert is benne van.
Igen lehet vezérelt napszaki (éjszakai) áramot kérni.
Ha régi a mérőhely, akkor ennek a kialakítása pariba van egy gázkéménnyel.Nincs ingyen ebéd.
-
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha valaki gázzal is fűt, és emiatt átlépi a rezsicsökkentett mennyiséget, akkor már nem biztos hogy ez jön ki eredménynek.
-
Nem bizony, jól mondod nem kell gázkémény a melegvízhez.
Nekem gázbojlerem van, az a kémény nélküli fajta amit fogsz beteszel a füdőszobába és ha esetleg mégis elfogyasztaná az oxigén egy részét akkor kikapcsol.
Még az életbe nem kapcsolt ki az enyém, 15 év alatt. Gyakorlatilag egy 2kW gázégőből áll. Ugyanilyenek vannak a gáztűzhelyekben is és még nem hallottam hogy főzés közben megölte a családot vagy a háziasszonyt az oxigénhiány.
Éves gázfogyasztásom a bojler meg a tűzhely 190-200m3 azaz kb. 20000Ft. 3-man vagyuk a lakásban.
Ha valaki ezt megcsinálja ennyiből villanytűzhely/villanybojler kombóval azt fényes nappal a Deák téren cidázom le úgy hogy a 3 legnagyobb kereskedelmi tv csatorna élesbe közvetítheti.
Legkevesebb 3x de inkább 4x lenne villannyal.
Überelhetetlenül olcsóbb a melegvizet gázzal megcsinálni.
Ha kondenzációs/indirekt tárolóval csinálod nem ennyire pregnáns az eltérés mert bár kevesebb gázzal megcsinálja de a tárolónak van egy állandó és nem is kevés hővesztesége.
Leg-gáztakarékosabb az átfolyós vízmelegítés.
A gázkészülék a teljesíténytartománya felső 3/4-e felett megy folyamatosan, itt a legjobb az átlagos hatásfok, végig tud kondenzálni mert kevesen fürdenek 50C feletti vízben, és még ehhez jön a nulla tárolási veszteség.
Mindamellett én utálom szegényt mert a melegvíz komfortja sehol nincs egy tárolós megoldáshoz. -
Scytha
tag
Sziasztok!
Régi amsung (ML-2550) nyomtatóba keresek ilyen termisztort: https://www.ebay.com/itm/193206950402 . Sokallom az árát itt szállítással együtt, merre keressek szerintetek ilyet? Összrakni esélytelen?
-
laed
senior tag
válasz
csabyka666
üzenetére
villanybojler nem csinálná meg ennyiből
Cserébe annak meg nem kell kémény + gázengedély.
-
válasz
Ton-ton
üzenetére
Enyém a letiltós fajta, ennek elég volt annyi is, hogy a burkolat alatt a szigetelés elporladjon...
Ha még 20% sincs, akkor tényleg semmi értelme lecserélni. A házam egy klasszik kádárkocka, párszor ugyan már lett újítva, de szigetelést nem kapott, az ablakok lettek duplaüvegesre cserélve, semmi egyéb. Nem is lesz szigetelve, sokan panaszkodnak szigetelés utáni penészesedésről, hőhídról, plusz azt a pénzt inkább elfűtöm évek alatt. Nyilván nehezebb kifűteni, pláne, hogy a vízteres kandalló kevés ehhez a 90 m2-hez, gyakrabban kell rakni, de nagyon frankó hőérzetet ad így is. -
válasz
Reggie0
üzenetére
Én is így vagyok, hogy a házzal együtt vettem ezt a turbós kazánt, és nekem is az a célom, hogy ameddig lehet, életben tartom. Eddig 6 éve használom, ez alatt a 6 év alatt kb 100 ezret költöttem rá, pár alkatrészt vettem, plusz 1x volt karbantartás, illetve a mostani szerelés. Cserébe évente max 20 ezerből megvan a melegvizem, villanybojler nem csinálná meg ennyiből. Plusz néha fűthetek is vele, biztonsági tartaléknak jó, ha a kandallós rendszerrel valami gond lenne.
-
Ton-ton
tag
Hitek és tévhitek a gázkazánokkal kapcsolatban.
A turbós és a kondenzációs is zárt égésterű. Legalábbis a lakótér felé. Tehát a burkolat eltávolítása esetén is gond nélkül működik (elméletben, mert némelyik letilt, hogy védje a szerelőt)
A 20% gáz megtakarítás inkább csak elméleti. Valahol 8-15% közt van, kazánoktól és egyebektől (pl. külső hőfokérzékelő, szigetelés mértéke, stb) függően.
De...
Ez a megtakarítás csak akkor érvényes, ha alacsony előremenővel működik. Amennyiben rosszul szigetelt épületnél, radiátorokra kötöd a kondenzációst, akkor bizony szinte semmi megtakarítást nem fogsz tapasztalni (a modernebb vezérlésnek köszönhetően lesz 1-2 %)... -
Reggie0
félisten
válasz
csabyka666
üzenetére
Hat, ezt mi nem valasztottuk, ezt vettuk a hazzal egyutt
Eletbentartom amig tudom, amugy jon melle parhuzamosan a hoszivattyu es akkor mar csak a HMV-t fogja melegiteni a gaz. -
válasz
csabyka666
üzenetére
Ja még egy dolog. A HMV előállításnál az normális, ha a visszatérő ág is tűzforró. Mivel csőkígyós a melegítő, nyilván az elmélet az lenne, hogy bemegy a 80 fokos víz, és a kilépő oldalon 20 fokosra hűl, de a szivattyú annyira gyorsan hajtja (a hőcserélő miatt, hogy abban ne váljon gőzzé), hogy annyi idő alatt nem tud lehűlni, saccra ilyen 10 fokot ad át a tartályban lévő víznek.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Annál már biztosan fejlettebb a szenzorrendszer, és a vezérlés is. Enyém turbós, szaki szerint nagyon jó kazánok voltak ezek, csak betiltották őket. A mostaniak bonyolultabbak, sérülékenyebbek, és kb 20%-kal hatékonyabbak csak, szóval egy turbós kazánt lecserélni nem éri meg kondenzációsra. Új beépítésnél nyilván a kondenzációs játszik csak.
Ha 20%-ot spórolok, az nagyon lassú megtérülés.
-
Reggie0
félisten
válasz
csabyka666
üzenetére
ecosy f28 e as. ez elso generacios kondenzacios.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Ez milyen típus? Turbós?
Engem teljesen bevitt az erdőbe az, hogy a fűtés hibátlan volt, leragadtam ott, hogy túlmelegszik, de valójában csak azért állt hibára, mert "nem ment a ventilátor", akár a kémény is eldugulhatott a kazán szerint.
Slussz poén, hogy nyáron is volt már ilyen gond, de pár indítás után elkapta, és melegítette a tárolót. Ahogy a nagy melegek elvonultak, megint jól dolgozott. Csak ezt teljesen elfelejtettem, a napokban raktam össze a képet. Jól megtréfált na!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Így van, HMV előállításon nyélgázon megy, olyan forró a cső, meg se tudom fogni. Enyém AS típus, hőtárolós. Ugyanez a kazán létezik átfolyósban is, ott szabályozható a melegvíz hőmérséklete, de az enyém max teljesítményen csinálja. Egyébként nagyon ki van centizve, mert amikor már a visszatérő is tűzforró, akkor kapcsolja le az NTC, de most már a szellőztetés nem megy, csak a keringető, viszont kb 10 másodperc, és újra bekapcsol a láng.
Modulálni a fűtést tudja az enyém, annak van tekerője. Ugye amelyik kazánban a gázszelep elektromos, az tud modulálni, ezt is most tudtam meg.
-
válasz
ViZion
üzenetére
Aha, 10 percig folyamatosan járattam a fűtést. Ugye én nem gázzal fűtök, direkt emiatt próbáltam ki, de 10 percig el se vette a lángot.
Arra gondolok, hogy ott sokáig hideg víz áramolt vissza, hidegebb volt a tűztér, és pont nem vetemedett annyira meg a burkolat, hogy lekapcsoljon a presszosztát. Aztán ha tovább fűtök, lehet hibára futott volna ugyanúgy. -
Reggie0
félisten
válasz
csabyka666
üzenetére
Nem is gondoltam volna ra, az en duval kazanomban nincs ilyen erzekelo(vagy nem mukodik), mert ha leveszem az elejet akkor is ugyan ugy tovabb mukodik.
-
válasz
ViZion
üzenetére
Igaza lehet, mert a fűtésnél beállítható teljesítménnyek kezd fűteni, pl. az én kondenzációsom 27kW és 16-ra van állítva. (4,5kW-ra tud lemodulálni, ez a legkisebb érték, 15-16 perc után így is már csak on-off szegényke)
Mert sajnos radiátoros a hőleadó rendszerem nem alacsony hőmérsékletű felületfűtés.
A padlógázon kb. 5 percig tudott kondenzálni azaz takarékosan működni (62C fokos az előremenő) viszont 16kilowattra levéve ez 10-11 perc.
Viszont amikor HMV-t készítenek a kazánok akkor padlógázon indulnak, cél a minél hamarabb előállított melegvíz.
És neki ilyenkor a teljes teljesítményen már nem tudott rendesen működni.
Szerintem ez lehet az ok. -
válasz
csabyka666
üzenetére
fain. ilyenre nem is gondoltam, a másik körön jó volt, nem?
-
Üdv mindenki!
Pár napja írtam a Duval kazánnal kapcsolatban. NTC csere nem oldotta meg, viszont meglett a hiba. Leteszitek a hajatokat... Van a kazánban egy presszosztát nevű alkatrész, ez felel azért, hogy nézi a kémény és a beszívott levegő nyomáskülönbségét, ebből tudja a vezérlés, hogy a ventilátor üzemel-e, esetleg van-e dugulás a kéményben. Nem a presszosztát romlott el, hanem a kazán burkolatán belülről felragasztott szivacs a ~25 év alatt elporladt, és ahogy a hőtől kicsit vetemedett a burkolat, annyit tudott ott farsolni, hogy a presszosztát lekapcsolt, ezért a vezérlő úgy érzékelte, hogy a ventilátor nem működik (persze működött, csak ugye nem érzékelte a vezérlés), ezért elvette a lángot, és csak a szivattyút üzemeltette. Gondolom meg van adva neki egy bizonyos idő, hogy próbálja meg újra, és ezt párszor meg is csinálta, majd végleg kiállt hibára, ilyenkor villogott a szellőztető piktogramjánál a LED. Ennek szerepel is a leírása a kazánon, "szellőztetőrendszer-hiba", így kiporszívóztam a szívó oldalon a kéményt, de nem oldotta meg.
Végül ezt a megfáradt tömítést lekapartam, és körberagasztottam öntapadós szivaccsal a burkolatot belülről, azóta ismét működik a kazán.
Jó hülye hiba, és nem is magamtól voltam ilyen okos, szaki segített rájönni a hibára, de mivel segítőkészek voltatok, sok ötletet adtatok, úgy fair, hogy elmondom a megoldást.
Egyúttal kipucolta a ventilátort, gondolom ennek köszönhetően megoldódott az is, hogy most már nem "huhugósan" én benne a tűz, hanem szép folyamatosan nyomja ki az égésterméket. Eddig pöfögősen járt. Most sokkal szebb a hangja is. Még 25 évet ha elmegy, nem lesz panaszom!
Köszi mégegyszer, hogy foglalkoztatok a problémával! -
baly81
aktív tag
válasz
Beat Store
üzenetére
Nálam egy Kerui márkájú (kínai) GSM lakásriasztó működik több mint egy évtizede. Ha "elmegy az áram" és amikor visszajön, akkor is küldi az értesítő SMS-t, vagy akár fel is hív (beállítástól függően). Ha gondolkozol ilyenben, mármint lakásriasztóban a közeljövőben, akkor lehet nem kell tökölnöd az ESP-vel. Ha kihívást keresel, akkor hajrá!

-
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
és ez a (relés) megoldás lenne a legjobb?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee
üzenetére
Természetesen támogatom a barkácsolást, abból tanul az ember, mindamellett én egy ilyen modult rendeltem:
https://www.aliexpress.com/item/32262423011.html
10 évet kellett visszagörgetni a vásárlási listában, de még mindig él, ugyanaz a link. A kis modul PIC alkalmazásával igyekszik kizárni a prell vagy más zavarok kellemetlen hatásait. Előzőleg magam is kísérleteztem, de voltak problémák, bizonytalanságok.
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Akkor egy ilyen kapcsolás elboldogul 5V vagy 12V feszültséggel is? (nekem 5V táp és fogyasztó kell majd)

-
laed
senior tag
válasz
Beat Store
üzenetére
Lehet 1 nagyobb akku kéne Neked.....
-
válasz
Beat Store
üzenetére
UPS? Attól nem lesz jobb, ha tudod, h mikor robban fel a kazán
Nekem puffer van, de már agyaltam egy UPS beszerzésén. -
Beat Store
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni , hogy ESP32-höz szeretnék áramszünet esetén hívásban riasztó boardot.
Elsőkörben használt buta telefon parancsokkal akartam volna inulni sorosporton ,de az túl macerás.
IOT boardot élhető árban tudtok esetleg ami hívást is tud kezdeményezni?
Esetleg valami alternatív javaslat.
Keringtető szivattyú miatt kellene.
[link] -
-
johniee
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
A mostanival semmi baj, én csak azt szeretném hogy maradjon is a gyári helyén, működési elvén - mert csak egy sima nyomógomb.
Új, bármilyen más billenőkapcsoló helyett ez a gyári nyomógomb(os kis áramkör) indítsa az újonnan beépített 5V tápegységet, amiről a többi cucc megy majd
-
válasz
johniee
üzenetére
Mi a baj a mostanival?
Ez csak nyomógomb? Kapcsoló szokott lenni. Ha csak nyomógomb és teljes leválasztást szeretnél, akkor csere kapcsolóra, méret alapján Aliról.
Ha van egy készenléti áramkör (IR vevőhöz) és csak az erősítő fokozatokat szeretnéd leválasztani, akkor vannak ilyen self latching circuit-ok, válogass. Ha megmondod mi a feladat pontosabban, akkor tudunk pontosabbat is mondani
-
johniee
senior tag
sziasztok

Egy régebbi erősítőt/rádiót akarok kibelezni és új elektronikát rakni bele.
Pl. mint ez
Bal szélén a nyomógombos bekapcsolóhoz mit ajánlotok? Valami relés megoldás kellene?
Vagy mi az ami egyszerű, de nagyszerű?
5V tápegység menne bele, semmi extra. Csak ne billenőkapcsoló kelljen, megmaradhasson a gyári
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Jó akár a lítiumos csapágyzsír is, ha nincsenek túlzottan nagy igények. De az is össze tud tapadni, pedig soha nem szárad ki.
Noha ismert jelenség, de akit érdekel, egy kis fizika, bővebben kifejtve: "Amikor két sík felületet zsírozunk és a felületek egymással összetapadnak, azt milyen erőnek vagy hatásnak nevezik?" AI-válasz:
https://iask.ai/q/zs-rozott-fel-letek-sszetapad-sa-er-57nj4v8
-
Nah, megy ez
anno Basics cikke is megmutatta, pasztának a szilvalekvár is jó... egy ideig. A szétszedés 1-3-5 év múlva... na az a nem mindegy
Vannak (inkább csak voltak) szürkék, amik olyanok lettek, mint a gipsz...
nemrég egy nuc-ot pasztáztam újra, arról is körömmel kellett levakargatni a néhai pasztát. -
laed
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Köszi a tippet.
A melegedéssel nem lesz gond, akkor ezt pont nem lehetett megcsinálni, mert hogy éppen nem indult a gép. Amúgy az lett a vége, 1 tűvel megigazítottam a lábait.
Beraktam, azóta megy....Bezajosodott, gondolom csapágy, holnap jön elvileg. Gondoltam rákérdezek, mielőtt nekiesnék....
-
nem off ez sztem. Régi pécés trükk: intel burn test, vagy prime 96 small fft kell futtatni, nézed a hőfokokat, de 5-10 perc az elég bőven. Gép leállít, tápot kikapcs és szede le a hűtőt, amíg meleg a paszta. MX4 vagy hasonlónál néha ez is kevés.
Ha kitéped az amd-nél szokott lenni, nem akkora para, ha csak felfelé téped. oldslea már görbülnek a lábak. az sem a világ vége, késsel vissza lehet igazgatni.yt-on keress rá, h pl. lga1200 cooler removal, am4 cooler disassrmbly, ilyesmik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó félkonfig i5-10400F + ASRock H470M + 16GB DDR4 + CPU hűtő
- Dobozos ÚJ ASUS TUF Ryzen 9 7940HS 16 GB DDR5 512 SSD RTX 4070 (8 GB) 2.5K 240Hz Garancia
- iPhone 15 Pro / 128Gb / Kártyafüggetlen
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! AMD Ryzen 7 9800X3D 64GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5090 32GB GDDR7 1200W
- Eladó! Vector 16 IA 5070 Ti, Ultra9 275HX, 32GB 2029.03 ig garanciás
- 156 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060 (ELKELT)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Plus 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4458
- Samsung Galaxy A35 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- G.Skill Aegis 32GB (2 16GB) DDR4 3200MHz ÚJ, AZONNAL KÉSZLETRŐL
- Beszámítás! Logitech G920 Driving Force Racing kormányszett garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ez csak nyomógomb? Kapcsoló szokott lenni. Ha csak nyomógomb és teljes leválasztást szeretnél, akkor csere kapcsolóra, méret alapján Aliról.
Bal szélén a nyomógombos bekapcsolóhoz mit ajánlotok? Valami relés megoldás kellene?
nemrég egy nuc-ot pasztáztam újra, arról is körömmel kellett levakargatni a néhai pasztát.