- Túllépte a 9000 mAh-t a legújabb, legkomolyabb Redmi akkumulátora
- Lila színben is elérhető az EarFun Clip 2, kapásból van hozzá egy kupon is
- Tíz év után visszatért az Aptoide a Play Áruházba
- Mindent tudni a Samsung következő olcsósított csúcsmobiljáról
- Samsung Galaxy Z Flip8 - a mellékszerep is lehet hálás
- Az Apple üvegtelefon halott
- Zuhanórepülésben a mobilpiac
- iPhone topik
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Z Flip8 - a mellékszerep is lehet hálás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nagyobb frissítést kapott nyolc Amazfit óra
-
89211 - 89101
89211 - 89101 89100 - 89001 89000 - 88901 88900 - 88801 88800 - 88701 88700 - 88601 88600 - 88501 88500 - 88401 88400 - 88301 88300 - 88201 88200 - 88101 88100 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-11-05 18:48 Téma összefoglaló
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpierre
veterán
Van nekem otthon pár dobozom amikből most már kivenném a bennük lévő alkatrészeket... de ez a milyen folyadékot öntsek-ne öntsek a rendszerbe és hogy használjam-e a régebbi radiátort és szivattyú+tartály kombót vagy sem elbizonytalanít... Nem akarok radiátort és szivattyú+tartály kombót is rendelni és megint heteket várni
Főleg úgy hogy Merlinék most mennek nyaralni.Nem akarok repedt akrilt és lerakódást...
Ezeket kerülgetem:
- ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO
- AMD Ryzen™ 7 7800X3D
- Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBEK2-32- Watercool HEATKILLER IV PRO Black Copper PVD
- Thermal Grizzly Duronaut
- L22 Noctua NF-A20 HS-PWM chromax.black 200 x 200 mm (1 db)
- ARCTIC P14 Pro PWM Fan - 140mm, black (7 db)- EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB - Black Special Edition
- EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB Active Backplate - Black Special EditionNos a korábbiak fényében nem tudok biztosat mondani.Ami biztos eddig:
Dp ultra van a nagy gépben. Eddig nem látok semmit, ami bármilyen aggodalomra adna okot.
A netezős minigépben és a fiaméban eiswasser dolgozik. A netezősben 3 éve. Csak rátöltök.
A fiam korábbi hűtését is az eiswasser oldotta meg, nem is tudom hány évig (ha fontos kibogarászom). Azt a gépet szétszedve teljesen makulátlan volt minden. A Lian Li TU150-ben pedig aztán volt minden is, csak üveg nem. PETG cső, pvc, epdm, réz, nikkel. -
Puma K
nagyúr
Van nekem otthon pár dobozom amikből most már kivenném a bennük lévő alkatrészeket... de ez a milyen folyadékot öntsek-ne öntsek a rendszerbe és hogy használjam-e a régebbi radiátort és szivattyú+tartály kombót vagy sem elbizonytalanít... Nem akarok radiátort és szivattyú+tartály kombót is rendelni és megint heteket várni
Főleg úgy hogy Merlinék most mennek nyaralni.Nem akarok repedt akrilt és lerakódást...
Ezeket kerülgetem:
- ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO
- AMD Ryzen™ 7 7800X3D
- Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBEK2-32- Watercool HEATKILLER IV PRO Black Copper PVD
- Thermal Grizzly Duronaut
- L22 Noctua NF-A20 HS-PWM chromax.black 200 x 200 mm (1 db)
- ARCTIC P14 Pro PWM Fan - 140mm, black (7 db)- EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB - Black Special Edition
- EK-Quantum Vector FE RTX 3090 D-RGB Active Backplate - Black Special Edition -
gaben22
őstag
Azt írod, hogy a fedetlen réz növeli a galvanikus korrózió kockázatát... Értem. De az összes radiátor rézbű van és tuti fedetlen. (Réz, bronz, ilyesmik Igor's Lab szerint.)
Akkor nem feltétlenül a réz blokk a probléma fő forrása, hanem maga a radiátor. Abbban van felület - több is - mint egy blokkban a csupaszon maradó finek, vagy egy full réz blokk. Legyen az proci, vagy vga, vagy a kettő együtt.
Általában más ötvözetekről van szó, ritkán tiszta réz csak blokkoknál egyik-másik gyártó próbálja közelíteni, hogy a hővetezetőképessége ne romoljon sokat, ezért kell nikkellel bevonni őket a folyadék "oldalon" is. Pl. HWLabs GTS folyadékkal érintkező felülete így néz ki, finek 100% réz, de ami folyadékkal érintkezik az nem vagy ritkán, de akkor gyártó kockáztat gondolom.

-
mpierre
veterán
Ideig nem olvasgattam a topicot. Folyadékoknak van lejárati ideje, EKWB közli is, DP Ultrat már többen kérdezték, Shoggy nevű AC rep. a fórumukon csak annyit mondott, hogy "úgyis elhasználod mielőtt lejárna"
. Még jó hogy vettem 20 litykót, mert mindig kellett valami apróság Merlintől, aztán akkor nehogymá' üresen jöjjön a DPD-s mikrobusz
.
Az én véleményem a folyadékokról, hogy ezek általános célú folyadékok, ha fixen ismert lenne milyen kémiai elemekből, ötvözetetkből épülne fel mindenkinek a loop vagy ha épp sose kerülne bele akril, króm, PVC... akkor lehetne specifikus és jóval hatékonyabb folyadékot is gyártani. Der8auer meg megmutatta, hogy a nikkel electroplating a finek közé sokszor nem jut be az aljára így ott gyakran szabadon van a réz, folyadéknak nem szabad belemarnia abba se, viszont emiatt megint csak gyengíteniük kell ugyanakkor meg fedetlen réz növeli a galvanikus korrózió kockázatát és az inhibitort is gyorsabban elégeti.
Korrózió inhibitor pedig előbb-utóbb elhasználódik és onnantól indul(hat) is a galvanikus korrózió. Ugyanez igaz biocidra is. Anno egyszer redditen egy user mondott egy érdekeset, hogy pl. az elég ártatlan dolog, hogy valamiért belefújsz az EPDM/... csőbe vagy zsebkendővel/ronggyal törölsz egyet a tartály belsején, hogy a cseppeket eltüntesd belőle, de ha utána azt építed be tonna bacit bele is küldesz ott helyben. Én minden új építésnél újramosom a kétkomponenses EKWB-vel, eddig mindig új radi került be, ezért adta is magát, most viszont lehet ez volt az uccsó bővítés nálam, ellenben EKWB Superflush lötyivel eztán is át fogom lögybölni a cuccot folyadékcseréknél.
GPU blockot még nem szedtem szét, mert eladtam most meg új van, CPU blockot viszont már többször is, nekem eddig nem volt benne semmi nyálka meg hasonló. Az egyetlen gondom a szar EKWB ZMT hámló csöve volt, abből darabkák megakadtak a finekben ill. az AC D5 Next szűrőjében is. Attól a csőtől megszabadultam, remélem a mostani EPDM-ek jobbak lesznek ezen a téren.Azt írod, hogy a fedetlen réz növeli a galvanikus korrózió kockázatát... Értem. De az összes radiátor rézbű van és tuti fedetlen. (Réz, bronz, ilyesmik Igor's Lab szerint.)
Akkor nem feltétlenül a réz blokk a probléma fő forrása, hanem maga a radiátor. Abbban van felület - több is - mint egy blokkban a csupaszon maradó finek, vagy egy full réz blokk. Legyen az proci, vagy vga, vagy a kettő együtt.
-
mpierre
veterán
EKWB 4 évet mond, amúgy CryoFuel Clear kupakjára rá van írva, legalábbis enyémeken rajta volt, amikor még azt használtam. Valahol olvastam, hogy ez a 4 év a kibontásra érvényes, utána azt még betöltheted, úgyhogy kvázi 4+1 év, ha tartod az évenkénti cserét.
Akkor az eiswasser cserére még van időkeretem. Persze ha ez is tudja a 4 év palack időt.
-
mpierre
veterán
Azért az intel b50 pro mókuskerekén megülő diszkrét porhalmaz árulkodik róla, hogy rég volt puceválva. Az tán 3/4 - 1 éve van bent. Meg a kép jobb sarkában látszó p12-s venti lapátján is látható némi por. A 3 év ezért látható, de szerencsére egészen vállalható. Rosszabbra számítottam.
Ahogy Zsömi írta, széles a spektrum.
-
gaben22
őstag
úgyis elhasználod mielőtt lejárna
Ugye ez felveti a kérdést, mi történik, mikor a lejár, mert ugye ha le tud járni, akkor a rendszeren belül, használat közben is le tud járni...
Felteszem a gyártók feltételezik, hogy egy éven belül betöltöd és lelkiismeretesen évente egyszer szétszeded, kitakarítod a rendszert, majd új folyadék...
EKWB 4 évet mond, amúgy CryoFuel Clear kupakjára rá van írva, legalábbis enyémeken rajta volt, amikor még azt használtam. Valahol olvastam, hogy ez a 4 év a kibontásra érvényes, utána azt még betöltheted, úgyhogy kvázi 4+1 év, ha tartod az évenkénti cserét.
-
TESCO-Zsömle
titán
Ideig nem olvasgattam a topicot. Folyadékoknak van lejárati ideje, EKWB közli is, DP Ultrat már többen kérdezték, Shoggy nevű AC rep. a fórumukon csak annyit mondott, hogy "úgyis elhasználod mielőtt lejárna"
. Még jó hogy vettem 20 litykót, mert mindig kellett valami apróság Merlintől, aztán akkor nehogymá' üresen jöjjön a DPD-s mikrobusz
.
Az én véleményem a folyadékokról, hogy ezek általános célú folyadékok, ha fixen ismert lenne milyen kémiai elemekből, ötvözetetkből épülne fel mindenkinek a loop vagy ha épp sose kerülne bele akril, króm, PVC... akkor lehetne specifikus és jóval hatékonyabb folyadékot is gyártani. Der8auer meg megmutatta, hogy a nikkel electroplating a finek közé sokszor nem jut be az aljára így ott gyakran szabadon van a réz, folyadéknak nem szabad belemarnia abba se, viszont emiatt megint csak gyengíteniük kell ugyanakkor meg fedetlen réz növeli a galvanikus korrózió kockázatát és az inhibitort is gyorsabban elégeti.
Korrózió inhibitor pedig előbb-utóbb elhasználódik és onnantól indul(hat) is a galvanikus korrózió. Ugyanez igaz biocidra is. Anno egyszer redditen egy user mondott egy érdekeset, hogy pl. az elég ártatlan dolog, hogy valamiért belefújsz az EPDM/... csőbe vagy zsebkendővel/ronggyal törölsz egyet a tartály belsején, hogy a cseppeket eltüntesd belőle, de ha utána azt építed be tonna bacit bele is küldesz ott helyben. Én minden új építésnél újramosom a kétkomponenses EKWB-vel, eddig mindig új radi került be, ezért adta is magát, most viszont lehet ez volt az uccsó bővítés nálam, ellenben EKWB Superflush lötyivel eztán is át fogom lögybölni a cuccot folyadékcseréknél.
GPU blockot még nem szedtem szét, mert eladtam most meg új van, CPU blockot viszont már többször is, nekem eddig nem volt benne semmi nyálka meg hasonló. Az egyetlen gondom a szar EKWB ZMT hámló csöve volt, abből darabkák megakadtak a finekben ill. az AC D5 Next szűrőjében is. Attól a csőtől megszabadultam, remélem a mostani EPDM-ek jobbak lesznek ezen a téren.úgyis elhasználod mielőtt lejárna
Ugye ez felveti a kérdést, mi történik, mikor a lejár, mert ugye ha le tud járni, akkor a rendszeren belül, használat közben is le tud járni...
Felteszem a gyártók feltételezik, hogy egy éven belül betöltöd és lelkiismeretesen évente egyszer szétszeded, kitakarítod a rendszert, majd új folyadék...
-
gaben22
őstag
.
GPU blockot még nem szedtem szét, mert eladtam most meg új van, CPU blockot viszont már többször is, nekem eddig nem volt benne semmi nyálka meg hasonló. Az egyetlen gondom a szar EKWB ZMT hámló csöve volt, abből darabkák megakadtak a finekben ill. az AC D5 Next szűrőjében is. Attól a csőtől megszabadultam, remélem a mostani EPDM-ek jobbak lesznek ezen a téren. -
TESCO-Zsömle
titán
-
Pug
nagyúr
Nem is olyan régen volt szó róla, hogy meddig jó a folyadék. 3 évnél tartok. Picit már több, de lusta vagyok visszakeresni.
A mini gépet kinyitva, egész vállalható látvány fogadott. Porosnak poros, de nem is annyira, mint számítottam.
Szerk.: Alphacool esiwasser csordogál a gép ereiben. Csak a procit, meg az m2 ssd-t hűti.
Ez, poros.... hol???
Ez konkrétan patyolat.
-
mpierre
veterán
Nem is olyan régen volt szó róla, hogy meddig jó a folyadék. 3 évnél tartok. Picit már több, de lusta vagyok visszakeresni.
A mini gépet kinyitva, egész vállalható látvány fogadott. Porosnak poros, de nem is annyira, mint számítottam.
Szerk.: Alphacool esiwasser csordogál a gép ereiben. Csak a procit, meg az m2 ssd-t hűti.
-
GNKING
tag
Hátul csak akkor fér el, ha 90°-kal elforgatod a pci slot tartót és azt a hátlaptól legtávolabbi rögzítési ponton fixálod. (Nálam maradt normál irányban.) De ebben az esetben csak házon belül maradó csövezésre lesz lehetőséged. Ha nem terveztél külső radit, akkor ez nem is okoz fejtörést.
Másik apróság, hogy elég szűk helyed lesz 200-s radival, ha ATX méretű a lap, amit be akarsz építeni. Eggyel kisebb - mATX - simán befér, mert a különböző io dolgokat oda kell bedugdosni. A 200-s radi ebből kb mindent is kitakar. Tehát minden telőre kell kábelezned és utána jöhet csak a radi.
Amúgy a 2×180-s alphacool radi nem játszik?
Értem és köszönöm a segítséget.
Meglévőből akarok építkezni. -
mpierre
veterán
Hátul csak akkor fér el, ha 90°-kal elforgatod a pci slot tartót és azt a hátlaptól legtávolabbi rögzítési ponton fixálod. (Nálam maradt normál irányban.) De ebben az esetben csak házon belül maradó csövezésre lesz lehetőséged. Ha nem terveztél külső radit, akkor ez nem is okoz fejtörést.
Másik apróság, hogy elég szűk helyed lesz 200-s radival, ha ATX méretű a lap, amit be akarsz építeni. Eggyel kisebb - mATX - simán befér, mert a különböző io dolgokat oda kell bedugdosni. A 200-s radi ebből kb mindent is kitakar. Tehát minden telőre kell kábelezned és utána jöhet csak a radi.
Amúgy a 2×180-s alphacool radi nem játszik?
-
MPowerPH
félisten
Vagy az UV festekbol szarmazik a lerakodas, vagy a hutokozeg reakcioba lepett valamivel a rendszeredben, ergo kioldodoban van valami.
-
GNKING
tag
-
mpierre
veterán
Kicsúsztam, mert megtámadott 4db szilvás gombóc és le kellett gyűrnöm őket.
Szóval a pci slot tartó radiátor felőli oldala lyukas. Az X-flow radiátorból elmenő cső oda van beszerkesztve. Majd pár fitting és toldó után befordul az egész csövezés az alaplapi tálca mögé.
-
mpierre
veterán
ST30-as + ~11 mm a hely a radiátor, vagy ventitartó és a pci slotokat fogadó (elforgatható 90°-kal) között.

A fotón látható 420-as radi x-flow, azért ér fel olyan magasra. -
Ceze
tag
Viszont a biocit azt írja, hogy alacsony hűfokú rendszerekhez kell az F1 mellé. Ráadásul az akril részek miatt a PC vízhőtés ugye még fényt is kap, amit a sima fűtőkörök azárt nem szoktak... Az egyetlen kérdés pont ez. Mit csinál a plexivel, ami ugye sima fűtésnél nincs... Bár iszapleválasztó létezik átlátszó házzal, de Dunát nem rekesztesz vele...
sz: Ki fog derülni, mert úgy döntöttem, ez kerül a rendszerbe.Propilén glikol deszvíz biocide és uv festékből áll a hűtő vizem kb fél éve.
Semmi lerakódás nincs, kis szépséghibája hogy a plexin minhta latszana valami illetve a csatorna falaknál lerakódott volna valami,azt nem tudom hová tenni.
-
HollyBoni
veterán
Viszont a biocit azt írja, hogy alacsony hűfokú rendszerekhez kell az F1 mellé. Ráadásul az akril részek miatt a PC vízhőtés ugye még fényt is kap, amit a sima fűtőkörök azárt nem szoktak... Az egyetlen kérdés pont ez. Mit csinál a plexivel, ami ugye sima fűtésnél nincs... Bár iszapleválasztó létezik átlátszó házzal, de Dunát nem rekesztesz vele...
sz: Ki fog derülni, mert úgy döntöttem, ez kerül a rendszerbe.Nekem ~2 hónapja van a rendszerben, plexi alkatrész pedig ~1 hónapja jött először. Eddig még semmi, persze ez nem elég idő. Bár eléggé ki kell tekernem a nyakamat hogy lássam a GPU blokk alját (plexi), tehát nem szoktam sasolni fél centiről.
-
RazoR
veterán
Előbb lap (amíg nem száll el annak az ára is) proci (7800X3D vagy 9800X3D között agyalok) és memória (hagyjuk is) csere lesz de ugye kell a blokk is mindenképp. szerintem lesz szeptember mire minden meg lesz, de simán persze.
-
TESCO-Zsömle
titán
sz: Ki fog derülni, mert úgy döntöttem, ez kerül a rendszerbe. -
HollyBoni
veterán
Most agyalok, vajon volna-e itt igény ilyen 25 millis müvegbe bekeverve F1 protect + F7 biocid (mert F1 elvileg alga ellen nem véd). Posta nélkül ilyen 1-2k HUF-ra jönne ki darabja és csak belevágod 5l desztvízbe és kész vagy.
Részemről biztos nem, mert melóhelyen mindig van F1 meg RO víz.
Amúgy ha megnézed az összetevőket akkor az F1-ben is van egy pici biocid. Az hogy PC vízhűtésre elég e, passz. Én is gondolkoztam hogy kéne még bele tenni valamit.
-
TESCO-Zsömle
titán
Igen, a hivatalos arány annyi. Én 5 literes kannákban szoktam bekeverni, 20-30 millit rakok bele.
Olyan rendszerekben megy ahol van réz, rozsdamentes, szénacél. Eddig nem rohadt össze semmi. Persze itt ipari cuccokról van szó, nem azt kuksolom hogy lerakódott e egy átlátszó felületre.
Majd az idő múlásával meglátjuk hogy szuperál egy PC-ben.Most agyalok, vajon volna-e itt igény ilyen 25 millis müvegbe bekeverve F1 protect + F7 biocid (mert F1 elvileg alga ellen nem véd). Posta nélkül ilyen 1-2k HUF-ra jönne ki darabja és csak belevágod 5l desztvízbe és kész vagy.
-
Puma K
nagyúr
Most nézem hogy a Alphacool Apex 1 CPU hűtő AM5 csak pár ezressel lett volna drágább mint a Heatkiller...
Leadok egy szavazatot az Apex 1-re

Ha esetleg azt eszed (vedd meg!!!) akkor majd össze mérjük azonos vízhőmérséklet mellett melyik milyen eredményt dob

-
HollyBoni
veterán
Akkor nem is kérdés, hogy mi lesz.
Még az is lehet, hogy lejmolok egy keveset valakitől... Ha jól számolom Fernox-ból 5 liter vízhez kb 0,2 deci kell.
Igen, a hivatalos arány annyi. Én 5 literes kannákban szoktam bekeverni, 20-30 millit rakok bele.
Olyan rendszerekben megy ahol van réz, rozsdamentes, szénacél. Eddig nem rohadt össze semmi. Persze itt ipari cuccokról van szó, nem azt kuksolom hogy lerakódott e egy átlátszó felületre.
Majd az idő múlásával meglátjuk hogy szuperál egy PC-ben. -
RazoR
veterán
-
abridabri
veterán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
Puma K
nagyúr
-
mpierre
veterán
-
GNKING
tag
Leírás szerint 2db 200mm venti rakható előre és hátra is.
Azt nézd meg kérlek, hátul menyi hely van a pci slotokig. -
RazoR
veterán
7800/9800X3D-re milyen blokkot ajánlanátok?
-
mpierre
veterán
Sziasztok.
Nézegetem a Thermaltake CTE C750 Air Full Tower házat.
Szerintetek 2db Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper 400mm radiator elférne benne?CTE C750 TG van otthon. Elől és hátul egy-egy 420-as radiátorral. Az első XT45 a hátsó ST30. A hátsót a pci slotok miatt kellett vékonyabbra venni.
A 200-as kopternek nem tudom van-e furata a tartón. Du. meg tudom nézni, ha kell. -
GNKING
tag
Sziasztok.
Nézegetem a Thermaltake CTE C750 Air Full Tower házat.
Szerintetek 2db Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper 400mm radiator elférne benne? -
TESCO-Zsömle
titán
-
Laraxior
titán
Az én időmben erdekes, az alkohol mindenre jó volt. Amire nem arra ott a szigetelőszalag meg a wd40.
-
TESCO-Zsömle
titán
De ez az, hogy elvileg glikolba is tud nőni cucc, ezért szoktak még rakni bele extra biocid-et. Most meg már kezdenek átállni etilén glikolról propilén glikolra ami nem mérgező, viszont rohadt drága.
Én legutóbb Fernox inhibitort nyomtam a rendszerbe, főleg azért mert volt. Eddig oké.
Akkor nem is kérdés, hogy mi lesz.
Még az is lehet, hogy lejmolok egy keveset valakitől... Ha jól számolom Fernox-ból 5 liter vízhez kb 0,2 deci kell.
-
HollyBoni
veterán
Mondjuk én nem teljesen értem, hogy egy PC specifikus hűtőfolyadékba mégis minek kell glikol.
Sose fogod kitalálni: Olcsó és mérgező. Nem engedi kialakulni az életet a rendszeren belül.
Amit én nem értek, hogy ha már házilag katyvalgattunk anno, miért nem használtunk fűtési rendszerbe való inhibitort? Fél deci elég 10 literre és olyan rendszereket is sikerrel véd meg a korróziótól, amikben vegyesen van vörösréz, sárgazéz, acél, öntöttvas és alumínium... PC-ben ebből jó esetben max 2-t találsz meg, esetleg 3-at, ha D5-öd van, az rozsdamentes acél...De ez az, hogy elvileg glikolba is tud nőni cucc, ezért szoktak még rakni bele extra biocid-et. Most meg már kezdenek átállni etilén glikolról propilén glikolra ami nem mérgező, viszont rohadt drága.
Én legutóbb Fernox inhibitort nyomtam a rendszerbe, főleg azért mert volt. Eddig oké.
-
TESCO-Zsömle
titán
Nézegettem a termék honlapján, de nulla adat, hogy kapsz-e vmit hozzá... Nada. Ha TP3-t veszel hozzá - ami jól összenyomható - akkor nem durrantasz mellé. Az alphacool blokknál 0,5 és 1,0 mm-s thermalpad van hozzá. De mivel a tp3 elég gyorsan beszerezhető, így ráérsz akkor megvenni, ha itt a blokk és tudsz mérni. Szerintem.
Végül elkapott a gépszíj és löttyintettem még ~130k-t Der8auer-nek...
Vettem Minus Pad-ot minden méretben. Semmi értelme/hülyeség, de azt találtam ki, hogy nem használom el a GPU-blokk gyári hővezetőit, szabdalok magam...
#89170: Nikkelt eleve azért alkalmaznak bevonatként, mert kevésbé reakcióképes, mint a többi, így nem hinném. -
mpierre
veterán
Mondjuk én nem teljesen értem, hogy egy PC specifikus hűtőfolyadékba mégis minek kell glikol.
Sose fogod kitalálni: Olcsó és mérgező. Nem engedi kialakulni az életet a rendszeren belül.
Amit én nem értek, hogy ha már házilag katyvalgattunk anno, miért nem használtunk fűtési rendszerbe való inhibitort? Fél deci elég 10 literre és olyan rendszereket is sikerrel véd meg a korróziótól, amikben vegyesen van vörösréz, sárgazéz, acél, öntöttvas és alumínium... PC-ben ebből jó esetben max 2-t találsz meg, esetleg 3-at, ha D5-öd van, az rozsdamentes acél...A nikkel bevonatot sem piszkálja az inhibitor?
-
mpierre
veterán
Tiszta sor, a blokkban értem. De továbbra is az a megválaszolandó kérdés, hogy miért ott ég be ahol nincs folyamatos folyadék kontakt? Mi párolog ki belőle? Valami kémiai válasz lesz a megoldás. Mondjuk mindezt az előtt, hogy nálam beég a watercool dual D5 tartály.
-
mpierre
veterán
Valaki tudja véletlenül, hogy a Bykski B-NVME-SL M.2 blokkhoz milyen vastag PAD-ot adnak/kell használni?
Nézegettem a termék honlapján, de nulla adat, hogy kapsz-e vmit hozzá... Nada. Ha TP3-t veszel hozzá - ami jól összenyomható - akkor nem durrantasz mellé. Az alphacool blokknál 0,5 és 1,0 mm-s thermalpad van hozzá. De mivel a tp3 elég gyorsan beszerezhető, így ráérsz akkor megvenni, ha itt a blokk és tudsz mérni. Szerintem.
-
TESCO-Zsömle
titán
Amit én nem értek, hogy ha már házilag katyvalgattunk anno, miért nem használtunk fűtési rendszerbe való inhibitort? Fél deci elég 10 literre és olyan rendszereket is sikerrel véd meg a korróziótól, amikben vegyesen van vörösréz, sárgazéz, acél, öntöttvas és alumínium... PC-ben ebből jó esetben max 2-t találsz meg, esetleg 3-at, ha D5-öd van, az rozsdamentes acél... -
HollyBoni
veterán
A glikol csinálhat trutyit egy idő után. Komolyabb rendszerekben szokták figyelni és állítani a pH-t, hogy ez később következzen be.
Mondjuk én nem teljesen értem, hogy egy PC specifikus hűtőfolyadékba mégis minek kell glikol. -
RazoR
veterán
Egyébként milyen csövezésed van?
A fura az, hogy nem jön le. A dp ultra ha jól tudom, akkor etilén-glikol bázisú folyadék, pár aprósággal dúsítva... Sz'al ha pvc cső lenne, akkor még meg se lepne, de a "ráégést" nem tudom értelmezni. Hőmérsékletből kifolyólag - tekintve miből van a dp ultra - minimális eséllyel tud ilyen kialakulni. A glikol miatt - szerintem - 80-100°C-t simán bírnia kéne. A 45°C ehhez sehol sincs.
AC EPDM csövezés van.
Az AC tartályból nem tudtam kitakarítani, inkább cseréltem, a blokkokból ki tudtam takaírtani.
2 külső radival 29-30 fokon megáll a víz bárhogy van terhelve a rendszer.
Amíg 4 belső radi volt addig 38-ig ment el, nem hiszem, hogy a vízhő volt a gond.De fura, hogy az új tartályban (EK) meg semmi lerakódás nincs.
-
TESCO-Zsömle
titán
Valaki tudja véletlenül, hogy a Bykski B-NVME-SL M.2 blokkhoz milyen vastag PAD-ot adnak/kell használni?
-
mpierre
veterán
A 25-30%-os glikol is lehet bibi. Régen, mikor magunk kevertük a xart, akkor 5% felett más "spermásodott" a víz. Akkor azt mondták a szakik, hogy a fagyállóból kicsapódik a szárazanyag, jelentsen ez bármit is...
Ez a blokkon belüli taknyosodásra simán adhat választ. Végül is a fagyálló is főként ebből készül.
Azért azt ne lépjük át, hogy mindkét esetben ott volt olyan beégés, ahol nem volt jelen folyamatosan a folyadék. Ellenben "folyadékpára" igen. -
TESCO-Zsömle
titán
A 25-30%-os glikol is lehet bibi. Régen, mikor magunk kevertük a xart, akkor 5% felett más "spermásodott" a víz. Akkor azt mondták a szakik, hogy a fagyállóból kicsapódik a szárazanyag, jelentsen ez bármit is...
-
mpierre
veterán
A benzotriazole lehet a hunyó.
Az AI szerint: its effectiveness and stability drop significantly in strongly acidic environments because low pH protonates the molecule, reducing its ability to form the protective chemisorbed polymeric film on metal surfaces.
, but applying or dissolving it improperly can cause solvent crazing or surface clouding on acrylic glass (Plexiglas).
Sajnos számomra ennyiben ki is merült a dolog, sose szerettem és sose találtam meg a logikai kulcsot a kémiában és a tanárom is tuskó volt.
A benzotriazol fémek (réz, bronz) korrózióvédelmére szolgál, mert a bronz szobrok védelmére készült folyadékokban is az van. Abba aztán mindenféle plasztikkal belmászunk, hogy fel lehessen hordani a szobrokra. A munkához használt pvc kesztyűt se kezdi ki.
Valami más lesz a hunyó.

-
Pug
nagyúr
Hogy, hogy... Sehogy!

Ugye másik topicból a feltöltő/leeresztő továbbra is kérdéses. A csövezés kb "forever" kérdéses, amíg nem szedem szét a most is használt gépet és kezdem el összepakolni a vizet bele. A tartalék gép még mindig darabokban, de most már ki se akarom venni a Jonsbo-ból amíg a nagy gép nem lesz teljesen kész, más se hiányzik, minthogy 2 gépet építsek egyszerre és mobilról kelljen szerencsétlenkednem.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Továbbra is kérdés, hogy Delid CPU - TG IHS - Modultra vagy Delid CPU - TG Micro Direct. Utóbbi esetén ugye a szivattyút valahogy oda kell passzintani a VGA mögé, előbbi esetén meg kell nézni, hogy kihagyható-e az IHS.
Kérdés, hogy rápróbáljak-e a "romlott" Cryofuel-ra ,vagy rendeljek lötyiből is újat...
Azon is tanakodok hogy inkább vásároljam túl magam és legyen egy csomó fölösleges cuccom, vagy fizessek 4x postát és mindig csak azt rendeljem ami már biztos kell.

BTW most hozta a futár a Bitspower radiátort. 54mm vastag és 2-2 csati van rajta egymással szemben.

#89156 + #89157: Akkor TPM. Ezzel meg azt találtam ki, hogy mivel mindennel együtt 4 DIE van, veszek egyet a legnagyobból és majd szikével kivagdosom.
Az is lehet, hogy marad a kisgépre is, ha majd combosítás lesz vmikor. Enni nem kér, meg nem romlik.veszek egyet a legnagyobból és majd szikével kivagdosom
Csapassad, én is vagdostam, sajnos nem szikével, de szike must hozzá, különben szívás leszAzon is tanakodok hogy inkább vásároljam túl magam és legyen egy csomó fölösleges cuccom, vagy fizessek 4x postát és mindig csak azt rendeljem ami már biztos kell.
Egyértelmű, overconsumption, így legalább megspórolsz 3 transportation-t, this is the green way
-
Zsohi
őstag
Na most próbáltam rájönni, hogy ki kivel van. Elmélet következik, ha nagyon ordenáré, akkor lehet oltani:
1., A radiátorokon belül, mindegy mit csinálsz, lamináris áramlás van. Tehát savas takkeroláskor, vagy hívjuk első feltöltésnek, a teljes radiban savas közeg áramlik és kihozza, amit ki kell.
2., Leeresztéskor - a radi belső kialakítása és a folyadék felületi feszültsége miatt - marad benne savas folyadék. Elkezdődik a desztvizes átmosás. Ami szintén lamináris áramlással fog történni.
3., Mennyi savas folyadék maradhat a radiban, ha csak állandó átfolyás mellett történik az átmosás?
4., Ha igaz az előző felvetés, akkor hogyan lehet átb@szni a fizikát?
5., A dp ultrában van pár adalék is. Mi van, ha az lép kémiai reakcióba, elsőre a maradék savas (sz'tem már csak enyhén) folyadékkal, majd így együtt a plexivel... ?
6., A fotók alapján inkább kémiai reakciónak tűnik, mint hőmérsékleti problémának.Vélemény?
A benzotriazole lehet a hunyó.
Az AI szerint: its effectiveness and stability drop significantly in strongly acidic environments because low pH protonates the molecule, reducing its ability to form the protective chemisorbed polymeric film on metal surfaces.
, but applying or dissolving it improperly can cause solvent crazing or surface clouding on acrylic glass (Plexiglas).
Sajnos számomra ennyiben ki is merült a dolog, sose szerettem és sose találtam meg a logikai kulcsot a kémiában és a tanárom is tuskó volt.
-
TESCO-Zsömle
titán
Hogy, hogy... Sehogy!

Ugye másik topicból a feltöltő/leeresztő továbbra is kérdéses. A csövezés kb "forever" kérdéses, amíg nem szedem szét a most is használt gépet és kezdem el összepakolni a vizet bele. A tartalék gép még mindig darabokban, de most már ki se akarom venni a Jonsbo-ból amíg a nagy gép nem lesz teljesen kész, más se hiányzik, minthogy 2 gépet építsek egyszerre és mobilról kelljen szerencsétlenkednem.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Továbbra is kérdés, hogy Delid CPU - TG IHS - Modultra vagy Delid CPU - TG Micro Direct. Utóbbi esetén ugye a szivattyút valahogy oda kell passzintani a VGA mögé, előbbi esetén meg kell nézni, hogy kihagyható-e az IHS.
Kérdés, hogy rápróbáljak-e a "romlott" Cryofuel-ra ,vagy rendeljek lötyiből is újat...
Azon is tanakodok hogy inkább vásároljam túl magam és legyen egy csomó fölösleges cuccom, vagy fizessek 4x postát és mindig csak azt rendeljem ami már biztos kell.

BTW most hozta a futár a Bitspower radiátort. 54mm vastag és 2-2 csati van rajta egymással szemben.

#89156 + #89157: Akkor TPM. Ezzel meg azt találtam ki, hogy mivel mindennel együtt 4 DIE van, veszek egyet a legnagyobból és majd szikével kivagdosom.
Az is lehet, hogy marad a kisgépre is, ha majd combosítás lesz vmikor. Enni nem kér, meg nem romlik. -
Pug
nagyúr
Nálam nem volt 38 fok fölötti vízhőfok és EPDM csövek voltak csak... szóval nope, nem ez lesz a hunyó

TESCO-Zsömle: plusz egy a PTM-re
RazoR: a tube-ról nálam se jött le... egyedül a VGA blokk-on van még plexi, majd meg kell néznem azzal mi a helyzet... max az is kuka
-
mpierre
veterán
Más kérdés: Ha folyékony fém nem játszik, akkor mit érdemes csipasz szilíciumra tenni? Paszta, PTM vagy Kryosheet?
Ha a csupasz gpu-ra jó a ptm, akkor procira is. (Pl.: 9070xt-n nincs kupak, mégis rákerül. Ellenben doszt termel hőt, többet is, mint egy proci.)
-
mpierre
veterán
De akkor mit? Ránéztem Primochill oldalára, de ~60$-nyi termékre 160$ a posta úgy, hogy ebbe az áfa+vám nincs benne...
Én, azt amit írtam. Szerintem.
Vagy rájövünk, hogy mi okozza ezt a "beégés" a plexibe és akkor sima liba minden is. Amúgy mennyire sürgős a válasz? Hogy állsz a piciházzal?
-
TESCO-Zsömle
titán
Más kérdés: Ha folyékony fém nem játszik, akkor mit érdemes csipasz szilíciumra tenni? Paszta, PTM vagy Kryosheet?
-
mpierre
veterán
Pontosan, etilén-glikol alapú és a reddit tele van vele, hogy a szilikon áttetsző csöveken kívül semmilyen más áttetsző csővel nem szabad használni mert hasonló lerakódást okoz mindenhol. EPDM és ZMT csövekkel nincs ilyen gond a reddit szerint, bár itt szerintem vannak olyanok akiknek ezzel a kombinációval is akadt.
Na most próbáltam rájönni, hogy ki kivel van. Elmélet következik, ha nagyon ordenáré, akkor lehet oltani:
1., A radiátorokon belül, mindegy mit csinálsz, lamináris áramlás van. Tehát savas takkeroláskor, vagy hívjuk első feltöltésnek, a teljes radiban savas közeg áramlik és kihozza, amit ki kell.
2., Leeresztéskor - a radi belső kialakítása és a folyadék felületi feszültsége miatt - marad benne savas folyadék. Elkezdődik a desztvizes átmosás. Ami szintén lamináris áramlással fog történni.
3., Mennyi savas folyadék maradhat a radiban, ha csak állandó átfolyás mellett történik az átmosás?
4., Ha igaz az előző felvetés, akkor hogyan lehet átb@szni a fizikát?
5., A dp ultrában van pár adalék is. Mi van, ha az lép kémiai reakcióba, elsőre a maradék savas (sz'tem már csak enyhén) folyadékkal, majd így együtt a plexivel... ?
6., A fotók alapján inkább kémiai reakciónak tűnik, mint hőmérsékleti problémának.Vélemény?
-
Dr V
addikt
Pontosan, etilén-glikol alapú és a reddit tele van vele, hogy a szilikon áttetsző csöveken kívül semmilyen más áttetsző csővel nem szabad használni mert hasonló lerakódást okoz mindenhol. EPDM és ZMT csövekkel nincs ilyen gond a reddit szerint, bár itt szerintem vannak olyanok akiknek ezzel a kombinációval is akadt.
PETG csövem van, bírja.
-
Puma K
nagyúr
Hallottad, akkor irány vissza légre... /s
Fú nem
Írtam a Merlinhardvernek is. A válaszuk szerint hozzájuk nem érkezett reklamáció, hogy probléma lenne a termékkel. Illetve a gyártó sem jelzett nekik hogy probléma lenne.
-
Tomace91
senior tag
A fura az, hogy nem jön le. A dp ultra ha jól tudom, akkor etilén-glikol bázisú folyadék, pár aprósággal dúsítva... Sz'al ha pvc cső lenne, akkor még meg se lepne, de a "ráégést" nem tudom értelmezni. Hőmérsékletből kifolyólag - tekintve miből van a dp ultra - minimális eséllyel tud ilyen kialakulni. A glikol miatt - szerintem - 80-100°C-t simán bírnia kéne. A 45°C ehhez sehol sincs.
-
TESCO-Zsömle
titán
De akkor mit? Ránéztem Primochill oldalára, de ~60$-nyi termékre 160$ a posta úgy, hogy ebbe az áfa+vám nincs benne...
-
mpierre
veterán
-
fudi2002
nagyúr
Sztem tuti ilyen lesz, mert nálam is külső radi, 32fok max-al, DP ultra, hibátlan.
De már volt hogy leengedtem mert variáltam, visszaraktam és még így sincs semmi baja. Kb 2 éve még ugyanaz van benne.. -
mpierre
veterán
-
Dr V
addikt
Magas vízhő nem tud ilyet okozni? Mondjuk 45C-től fölfele.
Nálam is külső radi van, vga blokkon minimális az elszíneződés, 32 foknál megáll a rendszer. -
TESCO-Zsömle
titán
Hallottad, akkor irány vissza légre... /s
-
Puma K
nagyúr
Nane
Ennyi eset után nem merem beletenni a DPU-t a majdnem teljesen új körbe...
Sima desztillált vízzel fogom összerakni és amíg meg nem álmodom hogy milyen folyadék lesz állandó használatra... addig kb 2 havonta le fogom cserélni a desztvizet.
-
RazoR
veterán
A cpu és vga blokk is így nézett ki.
Minden új volt kivéve 2 radit, de azokat is átmostam citromsavas desztvízzel, 2 napig járattam akváriumpumpával.@Pug: a tartály faláról nem tudtam leszedni, a blokkokról nagynehezen sikerül letakarítani.
Az az érdekes, hogy mióta külső radik vannak és cseréltem a tartályt semmi lerakódás nincs, kb 2 éves az új loop. Ugyanaz a DP Ultra van benne azóta is.
-
Pug
nagyúr
-
Dr V
addikt
-
RazoR
veterán
Szintén DP Ultra kb 1 év használat után
-
mpierre
veterán
Tehát minden egyes rendszerben összejöhetnek különféle "csodák", még másnál bevált premix folyadékkal is.
Akkor van némi remény, hogy a DP ultra nem szarja tele az új rendszert. De arra is, hogy a régóta használt eiswasser beadja a kulcsot. -
Zsohi
őstag
EK ZMT tömlőt használtam, amúgy hogy valami kontextus is legyen mellé rakva: télen rendeltem a cuccost és elképzelhetően megfagyott szálítás közben, viszont amikor beletöltöttem akkor még egyben volt a folyadék, nem dobott ki magából semmit.
-
abridabri
veterán
Marhaság!
EK Cryofuel Clear, 3 évig hiba nélkül tette a dolgát. Nem egyedi eset. Az is igaz, hogy nálam előtte le lett rendesen kezelve a rendszer Primochil regenerálóval majd előkészítővel.
Soha többet Cryofuel . Mocskot hagyott maga után 1év alatt. Most is itt rohad egy bontatlan flakonnal, mert ugye kiönteni nem lehet ,csak veszélyeshulladekkal foglalkozó helyen leadni. Majd 1x.
Igen van lejárati dátuma. ( 2év )

-
TESCO-Zsömle
titán
Vizuális típus lévén, most magam elé képzeltem a fiam arcát, hogy a továbbiakban - mint kezdetben - léggel lesz hűtve a gépe. Az ének sávot, ezentúl legyen szíves a fürdőben felvenni. Amúgy is van minden valamire való hifin bathroom opció. Na mostantó erre nem lesz szükség. De talán együttes nevet is váltsanak már... Az első szám pedig lehetne az "ének a zuhany alatt".Insert Drake meme:
Dancing in the rain
Singing in the shower.

-
mpierre
veterán
Vizuális típus lévén, most magam elé képzeltem a fiam arcát, hogy a továbbiakban - mint kezdetben - léggel lesz hűtve a gépe. Az ének sávot, ezentúl legyen szíves a fürdőben felvenni. Amúgy is van minden valamire való hifin bathroom opció. Na mostantó erre nem lesz szükség. De talán együttes nevet is váltsanak már... Az első szám pedig lehetne az "ének a zuhany alatt". -
mpierre
veterán
-
mpierre
veterán
Azt gondolom jól sejtem, hogy a színtelen lötyiknek nincs lejárati ideje, ugye?

Én snno a nagy vas összerakásakor biztosra akartam menni és vettem 2 liter EK Cryofuel Clear-t. Egyik még most is bontatlan, úgyhogy a kis gépbe is az megy majd, ha valahára rendbe tudom tenni a blokk/pumpa kérdéskört.Erre azért nem vennék mérget. Általában mindegyik folyadékgyártó odaír x-y évet, hogy meddig áll el bontatlanul, vagy bontva. Ugyanakkor a megjelölt időponton túli felhasználást - bontatlan flaska esetében - még el is tudom fogadni. Amíg nem valami nagyon környezetbarát, lebomló folyadékról van szó.
De!
Szigorúan magamból kiindulva, ha valaki véletlen egyezést talál, az teljességgel a véletlen műve!
1., Lustaságból (...ránéztem és jónak tűnik...bírja az még egy kis ideig.)
2., Feledékenységből (...talán tavaly raktam össze... Francokat! 3 éve! )
3., Bátorságból (Mióta is van itt ez a bontott folyadék...? Hmmm... Jó lesz az még!)
4., Hiány miatt (...valahol volt még egy kis lötyi... bazz, ez üres! Akkó mé' raktam el az üres flakont...?)
Húzogatjuk a kémia bajszát.
-
Pug
nagyúr
A die tetejen van 3d cache, igy a hoatadas elegge kaka, plusz az IHS is ott van... delid/relid nelkul ez ilyen.
-
Dr V
addikt
Topikba kérdezz be, de nem hiszem, h sok lenne. Más egy stressz teszt, meg a valós felhasználás.
Amúgy meg nyugodtan mehet neki a negatív CO, jobban fogja tudni tartani a boost órajelet, AMD szereti az ilyet. -
HollyBoni
veterán
Kapott most a gép az 5600G helyett egy 5800X CPU-t.
30-31c körüli vízhőnél egy stress test alatt 80-81C körül van a proci hőmérséklete. Nem sok ez egy kicsit, elrontottam volna a pasztázást? Az 5600G megállt 68-70 körül, de nekem még az is soknak tűnt.
Alphacool Core 1 blokk. -
Laraxior
titán
10 éves folyadék. Egyedül csak az alphacool fehér csőből szed ki valami világoskék vackot, de nem keveredik a vízzel
Új hardvernél leengedem, szűrő, aztán mehet vissza. 2016ban löttyintettem össze
-
TESCO-Zsömle
titán
-
Zsohi
őstag
Marhaság!
EK Cryofuel Clear, 3 évig hiba nélkül tette a dolgát. Nem egyedi eset. Az is igaz, hogy nálam előtte le lett rendesen kezelve a rendszer Primochil regenerálóval majd előkészítővel.
-
TESCO-Zsömle
titán
Marhaság!
-
Pug
nagyúr
-
TESCO-Zsömle
titán
Alphacool eiswasser lenne a tippem.Talán.
1., A fiam gépében teljesen jól teljesített. Réz ekwb cpu blokk, nikkelezett bykski vga, merev és lágy cső vegyesen. Ja és Syscooling slim radik voltak. A hajtás pajtás pedig spc60 volt. Ezt a gépet szétkaptam és a hűtése átépült. Semmi csúnyaság nem volt sehol sem.
2., A mini gépemben, merev csöves rendszerben csordogál - immár - több, mint három éve. Csak rátöltök. Réz Swiftech Apogee HD + alphacool ssd blokk, nikkelezve + alphacool x-flow radi. És minden folyadékot egy leszabályzott FLT80-ra pakolt ddc kerget a rendszerben.Amúgy jöhetnek még ötletek. Nem biztos, hogy tényleg ez a tuti...
Azt gondolom jól sejtem, hogy a színtelen lötyiknek nincs lejárati ideje, ugye?

Én snno a nagy vas összerakásakor biztosra akartam menni és vettem 2 liter EK Cryofuel Clear-t. Egyik még most is bontatlan, úgyhogy a kis gépbe is az megy majd, ha valahára rendbe tudom tenni a blokk/pumpa kérdéskört. -
abridabri
veterán
1., A fiam gépében teljesen jól teljesített. Réz ekwb cpu blokk, nikkelezett bykski vga, merev és lágy cső vegyesen. Ja és Syscooling slim radik voltak. A hajtás pajtás pedig spc60 volt. Ezt a gépet szétkaptam és a hűtése átépült. Semmi csúnyaság nem volt sehol sem.
2., A mini gépemben, merev csöves rendszerben csordogál - immár - több, mint három éve. Csak rátöltök. Réz Swiftech Apogee HD + alphacool ssd blokk, nikkelezve + alphacool x-flow radi. És minden folyadékot egy leszabályzott FLT80-ra pakolt ddc kerget a rendszerben.Amúgy jöhetnek még ötletek. Nem biztos, hogy tényleg ez a tuti...
Én arra szavazok , ha nincs DP UItra , akkor AIO vagy lég.... Drasztikus, de sajnos minden más folyadék kuka.
Máig nem sikerült senkinek csinálni egy megbízható lötyit megáll az ember esze. -
mpierre
veterán
-
Puma K
nagyúr
Az Aquacomputer DP Ultra után/helyett mi a következő javasolt előre bekevert folyadék?
-
TESCO-Zsömle
titán
A PrimoChill-nek van ilyen über-érzékeny részecske-effektes folyadékja, ami hárklis minden szennyeződésre. Na, ők csinálnak direktbe rendszertisztító és előkészítő folyadékokat, amivel át kell mosnod a kész cuccot, mielőtt beküldöd a részecske-effektes lötyit. Ez lehet működne pasztel után is takarítani.
-
mpierre
veterán
-
proci985
MODERÁTOR
Ja okkal. Meg itt a topikban a többség eleve zero maintenance rendszereket épít, idejét se tudom az utolsó kiállításos gépnek.
Mayhems arra eleve kiesik. Meg istencsapasa utána takarítani.
-
mpierre
veterán
-
mpierre
veterán
Sima ioncserélt viz+izopropanol keveréket
Ha visszaolvasol, akkor itt a topikban periodikusan leírjuk, miért ne. Gyártók okkal árulják a méregdrága előkevert folyadékaikat, mi meg okkal mondjuk, hogy mást nem szabad belerakni.Alkohol keveréktől megreped a plexi, kezdésnek.
Másik probléma az a galvanizáció, avagy az eltérő komponensek között elkezd mozogni az áram. Galvanikus korrózióként tudsz rákeresni, a lényeg kb az, hogy megeszi a blokkot, és gyönyörű, majdnem feketés lerakódást okoz, mint ami a blokkodon is látszik. Általában az alumínium + réz kombó szokott a hunyó lenni, de talán nikkel + acéllal is lehet mókás eredményt elérni.
Figyelembe véve, hogy mind réz (csatlakozók pl könyökcsatik és T elosztók), mint nikkel (blokk) szokott lenni a rendszerben, ezért észnél kell lenni.
Szívás, de vegyél a gyártó által ajánlott folyadékot. Gyakorlatilag az összes premix megfelel, talán a kiállítási folyadékok kivételével (Mayhems Pastel), de azoknál meg ezt jelezni szokták.
Az összes mayhems folyadékot - nagyjából - garivesztésként kezeli alphacool, tán még az ekwb is.
-
proci985
MODERÁTOR
Sima ioncserélt viz+izopropanol keveréket
Ha visszaolvasol, akkor itt a topikban periodikusan leírjuk, miért ne. Gyártók okkal árulják a méregdrága előkevert folyadékaikat, mi meg okkal mondjuk, hogy mást nem szabad belerakni.Alkohol keveréktől megreped a plexi, kezdésnek.
Másik probléma az a galvanizáció, avagy az eltérő komponensek között elkezd mozogni az áram. Galvanikus korrózióként tudsz rákeresni, a lényeg kb az, hogy megeszi a blokkot, és gyönyörű, majdnem feketés lerakódást okoz, mint ami a blokkodon is látszik. Általában az alumínium + réz kombó szokott a hunyó lenni, de talán nikkel + acéllal is lehet mókás eredményt elérni.
Figyelembe véve, hogy mind réz (csatlakozók pl könyökcsatik és T elosztók), mint nikkel (blokk) szokott lenni a rendszerben, ezért észnél kell lenni.
Szívás, de vegyél a gyártó által ajánlott folyadékot. Gyakorlatilag az összes premix megfelel, talán a kiállítási folyadékok kivételével (Mayhems Pastel), de azoknál meg ezt jelezni szokták.
-
Zsohi
őstag
Te olyan alacsony koncentrációban keverted bele, hogy semmit nem ért. Magasabb arányban viszont az akrilt nyírtad volna ki és cserélhettél volna mindent. Az izopropil-alkohol nem való hűtőrendszerekbe. Az ioncserélt víz se tökéletes, a desztillált víz jobb megoldás, mert a forralás miatt esélyesen kevesebb az élet benne.
A másik, hogy a hűtőfolyadékban szerintem szerencsésebb akadályozni, mint likvidálni a különféle mikrobák létét, így kevesebb retek is jelenik meg a folyadékban és a gyári lötyik is inkább akadályozzák ezt.
-
AzŐsgén2
tag
De hát az alkoholnak pont az lett volna a szerepe, hogy megakadályozza a mikrobák elszaporodását, nem? Sima ioncserélt viz+izopropanol keveréket használtam.
Múltkor valaki itt irt valami kémiai reakcióról, vagy mi... hülye vagyok ezekhez. -
Zsohi
őstag
Szerintetek hogyan van rögzitve az a műanyag darab a blokk közepén? Nem merem csavarhúzóval feszegetni, nehogy eltörjön. Kézzel akárhogy próbálom, meg sem moccan, nagyon feszesen van benne. Most nem tudom, hogy ragasztva van, vagy csak a trutyitól ragdt be, és ha hagyom ázni egy kicsit a citromsavas oldatban, akkor kiesik majd mint az 1080-as ti blokkjában lévő (az nem volt feszesen benne, mondjuk az csak egy lap volt egy pici peremmel). Valahogy ki kell pucolnom alatta is...
Egy kis bónust infó: a blokk bal felső sarkában a logó alatt is van egy csavar, de a logó egy műanyag lapkán van, ami persze jó merev, és törik, nem lehet roncsolásmentesen szétszedni...
Most még találhatok ki oda is valamit.
Az 5xxx szeriás blokkoknál nincsen ragasztva, de azt is feszegetni kellett.
szerk: Az isopropyl semmit nem csinált a rézzel, itt a biocide hiánya volt a gond.
-
AzŐsgén2
tag
Izopropanol...
Most komolyan, miért nem lehet ráirni arra a nyomorult flakonra, hogy ne használd hűtőfolyadéknak, mert arra nem jó, mert megeszi a rezet...
Az bezzeg rá nam irva, hogy ne idd meg.
Akkor beáztatom előbb, aztán majd megpróbálom óvatosan kiszedni.
-
Pug
nagyúr
Szerintetek hogyan van rögzitve az a műanyag darab a blokk közepén? Nem merem csavarhúzóval feszegetni, nehogy eltörjön. Kézzel akárhogy próbálom, meg sem moccan, nagyon feszesen van benne. Most nem tudom, hogy ragasztva van, vagy csak a trutyitól ragdt be, és ha hagyom ázni egy kicsit a citromsavas oldatban, akkor kiesik majd mint az 1080-as ti blokkjában lévő (az nem volt feszesen benne, mondjuk az csak egy lap volt egy pici peremmel). Valahogy ki kell pucolnom alatta is...
Egy kis bónust infó: a blokk bal felső sarkában a logó alatt is van egy csavar, de a logó egy műanyag lapkán van, ami persze jó merev, és törik, nem lehet roncsolásmentesen szétszedni...
Szerintetek hogyan van rögzitve az a műanyag darab a blokk közepén? Nem merem csavarhúzóval feszegetni, nehogy eltörjön.
Csak bele van szorítva, én eltörtem már egyet a 4090-nél, írtam Alphacool-nak és ingyen küldtek egy cseredarabot.
BTW mi a franc ette meg így a blokkot?
-
AzŐsgén2
tag
-
Pug
nagyúr
-
mpierre
veterán
És az alatt a tartály alatt is lakik egy D5? Nem volt annak (néha-néha) igencsak melege?
-
Pug
nagyúr
8-9 hónap és úgy hogy ez a tartály kb üres volt egészen múlt hét péntekig, mert az előtte lévő tartály felszívta az összes folyadékot.... teljesen értetlenül állok előtte... ott képződött a réteg, ahol nem is érte folyamatosan a folyadék... nekem ez x akták
-
Laraxior
titán
Aminek menet van a végén, az sosem üveg.

AC üvegtartályok közepén azért van a fémrúd, mert az tartja össze a tetejét és az alját.
Ez igaz
-
mpierre
veterán
Az a lerakódás nem valami bizalomgerjesztő. Mennyi ideje volt a gépben a dp ultra?
-
TESCO-Zsömle
titán
Aminek menet van a végén, az sosem üveg.

AC üvegtartályok közepén azért van a fémrúd, mert az tartja össze a tetejét és az alját.
-
Pug
nagyúr
A nagyobbik (Aquacomouter) uveg, ez sajnos plexi, az EK-hoz egyszeruen nem talaltam uveg replacementet...
De az tovabbra is egy kesz talany, hogy a DP ultrabol hogy kerult ra olyan kicsapodas, mint valami raegett ragaszto... semmi se szedi le...
Új hozzászólás Aktív témák
-
89211 - 89101
89211 - 89101 89100 - 89001 89000 - 88901 88900 - 88801 88800 - 88701 88700 - 88601 88600 - 88501 88500 - 88401 88400 - 88301 88300 - 88201 88200 - 88101 88100 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- BESZÁMÍTÁS! 64GB Kingston Hyperx Fury Beast 3200Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC! Ryzen 9600X / RTX 5070 / B850 / 32GB 6000MHz / 1TB / 850w Gold!
- A CSÚCSRAGADOZÓ! Razer Blade 16 Ryzen AI 9 HX370 64GB 2x2TB RTX 5090 QHD+ 240Hz OLED - 2 év gar!
- iPhone 17 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)
- Apple iPad mini 4 (A1538) 128GB Wi-Fi Asztroszürke

Főleg úgy hogy Merlinék most mennek nyaralni.

Az év elején összerakott rendszerben pont dp ultra van. Na, most llegyek okos...

Grózi