- Akciófigyelő: 25 000 forintos ajándék jár a Xiaomi Pad 8 tabletek mellé
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Yettel topik
- iPhone topik
- MWC 2026: Kezünkben a minden tekintetben európai okostelefon
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacpac
őstag
válasz
belaazallat
üzenetére
GDM on-al sem indul?
-
Lacpac
őstag
válasz
belaazallat
üzenetére
Szia!
3800-on, GDM off-ért nem indultam harcba, nem volt rá időm, de ez így teljesen stabil volt:
Esetleg ezek az időzítések 3600-on GDM off-al?
Most cseréltem cpu-t, még csak a 3200 lett GDM off-ra téve, lehet nem kellene 1,4V neki, de nem volt még érkezésem vele játszani.
Ez a gyári időzítés, de a GDM off-hoz le kellett vennem a SOC és CLDO VDDP-t.
Nagyobb feszen nem volt stabil:
Így 3600-on is elindul az enyém (csak a TRCDRD-t kell 19-re emelnem), de szórja a hibákat. De majd a végére járok... vagy nem :-)
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
R5 3600 + MSI B450 gaming plus.
ECC-s ram modulokkal mehet ez a konfiguráció? -
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Frissítettem BIOS-t a B450 Gaming plus lapomon.
A biosban nem tudtam lépkedni a billentyűzettel, csak az egér ment. Ment vissza a 2020-as. Találkozott valaki ilyen jelenséggel? -
Lacpac
őstag
válasz
Lacpac
üzenetére
Na, azt hiszem itt a vége 3800-on:
Ja, a ram Cmd2T alapértéke 2T.
Thaiphoon CJR-nek lőtte be, de JJR :-(
Sajna nem találni szinte semmit róla. Mindenhol csak a hogyanról kérdeznek, sajna szinte semmi válasz.
Amit sikerült kiderítenem, és tapasztalnom, hogy a Hynix J die, egy szarul sikerült C die.Viszont a tesztek alatt értem már el hasonló eredményt, rosszabb időzítéssel. Sajnos nem jegyeztem fel végig az aida értékeket.
Viszont később olvastam egy német fórumon, hogy valamelyik érték megy lejjebb is, mint az optimális... Szóval megy lejjebb, stabil is marad, de romlik az írás/olvasás/késleltetés.Nem tudja valaki esetleg, melyik időzítések ezek? Mit büntet a CJR?
Valahogy nincs kedvem előről kezdeni a tesztelést...A következő kérdés:
3600-on lehetséges hasonló eredmény? Ezt nem akarom nagyon körbejárni, kitapasztalni. Sem idő, sem türelem már. :-)
Ha lenne pozitiv tapasztalat, akkor igen, de csak talánra nem.
Meg lehet veszítenék azon, hogy az MCLK, FCLK, és az UCLK alacsonyabb órajelen járna. -
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Beszereztem egy 2*8Gb 3600-as c19-es G.SKILL Ripjaws modult.
Hynix CJR, botrányos időzítéssel. Olyan olcsó volt, hogy kár lett volna otthagyni.
Dram calc álltal dobott időzítésekkel nem indul.
Van itt valaki, aki már kitapasztalta a CJR lelkivilágát?
Már találtam olyan beállítást, amivel az időzítéseket 1/2, 1/3-ra tudtam venni, 3800-on, de nem volt stabil. 1,42V-ot kapott akkor.
Mely timingekre kell figyelni? Melyiket nem szabad nagyon levinni.
Tegnap már próbálkoztam kideríteni, de 10-20-30 percenként fel kellett állnom a géptől, volt más dolgom is, de ezt így nem lehet. Minden visszaülésnél csak néztem, hogy most mi is van...Nem is vagyok benne biztos, hogy a következő napokban lesz annyi időm, hogy kiderítsem.
Ezért inkább kérdezek.
Szóval CJR-nél mi az irány? Mit nem szeret? Mit szeret? -
Lacpac
őstag
Sziasztok!
SATA_3 porton van a hdd, de volt már a SATA_4-en is.
Most emeltem a VDDG_IOD -on, 0.95-ről 0,97-re.
Meglátjuk mit fog alakítani. -
Lacpac
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Az is megvolt
-
Lacpac
őstag
válasz
Hencso
üzenetére
Köszi, ezt tudom, ezt nem szeretném.
Ha állnak a hdd-k olyan csendes a gép, hogy 3m-ről már csak onnan tudom hogy megy a gép, hogy világít a power led.
Ha mennek a hdd-k akkor már hangos (nekem).
Az lenne az ok, ha a hdd nem is tünne el.
Már a "this PC" allatt sem látszik. Mintha arra a portra semmi nem lenne csatlakoztatva.
Csak restartra jelenik meg. -
Lacpac
őstag
Sziasztok!
MSI B450 Gaming plus
R5 3600 / 4GHz, fix fesz
1 db SSD
5db hddAz a gondom, hogy az egyik HDD eltűnik. Mindig ugyanaz, de csak 2-3 naponta egyszer.
20 perc után lekapcsolnak, amíg ez meg nem történik megvan mind.
Lekapcs után van hogy nem jön vissza az egyik.Valahol olvastam, ha ilyen gond van, akkor a BIOS-ban kellene valamelyik feszhez dobni egy keveset.
Keresem az infót, de sehogy nem találom.
Tudja valaki mihez kellene dobni egy kis pluszt?
Köszi szépen!Üdv:
L. -
Lacpac
őstag
válasz
tibike8
üzenetére
Reset gombot húzd le a csatlakozóról.
Ha a házamban lévő gomb reset gomb rá van csatlakoztatva a lapra, ugyanez a jelenség van. Zárlatos lett a kapcsoló. Szvsz elfáradt az érintkezőket egymástól távol tartott rugó/vagy ki tudja mivel van megoldva.
Hátha neked is ez a gond, én is akkor jöttem rá, amikor a házon kívül indítottam a gépet.
Aztán összeraktam, majd nem indult.... szétszedtem, indult, zárlatot kerestem alaplap alatt, nem volt, nem is indult.
Elkezdtem mindent egyesével visszadugdosni, és a reset csatlakoztatása után jött a feketeség. -
Lacpac
őstag
válasz
üzenetére
Beultető program írását nem láttál ezekszerint.
Igen, kellene néznie, de nem mindig kivitelezhető. Ha az alkatrészgyártó valamit elbaltáz a gyártás vagy a raktározás során, az meglátszik az alkatrészen is.
Nem biztos hogy a kamerát be lehet állítani az alkatrészhez. Ha mindent nézetni, és méretni akarsz, lehet minden második a kukában végzi. Vagy hibás kiértékelés miatt rossz lesz a beültetés. Ilyenkor jön a kompromisszum. Nem mindegy a ciklusidő.AOI;
Ennek a programozását sem láttad szerintem.
Rengeteg alkatrész van egy panelen, ha minden alkatrészen mindent nezetnél vele, lehet öt percenként esne le egy panel a sorról. Teljes vizsgálat nagyon ritkán van ezért. Leginkább a pici alkatrészeket nézhetik vele, mert a hibás / nem pontos pasztázás, vagy nem pontos beültetés miatt a legtöbb hiba itt van. ROHS miatt már nincs az hogy a kemence "majd behúzza".
Itt ismét jönnie kell egy kis kompromisszumnak a ciklusidő miatt.És a heveder.
Ezt nem nagyon lehet fordítva befűzni a heveder és a feeder (adagoló) kialakítása miatt. Szerintem ennél az esetnél az alkatrész beszállítója hibázott.
Fordítva tokozta az alkatrészeket.13 évig javítottam ilyen gyártósori gépeket.
A sor első gépétől az utolsóig. A teszterek már egy másik csapatot boldogítottak. Beültetési hibák okait kerestem, analizáltam, majd korrigáltam. -
Lacpac
őstag
válasz
Chaser
üzenetére
Nincs game :-)
Akkor még az időzítésen faragok majd.
Az menni fog lejjebb is.
Nem kell bika ram, csak ebből a legtöbb. Ha ennyi, akkor ennyi.
A TM5 nem ment még, A többi már igen.
De a 2600-al ment szorosabb időzítéssel is két évet legalább. Szerintem a TM5 kimarad.
Sőt ment rajta egy vegas render is, majdnem 2 órát.
Játék meg az elkövetkező egy évben biztos lesz... ha ügyes vagyok, és megjön a kedvem is, talán három órát is fogok....
Vagy idezavarom a kölköt, jöjjön játszani valamivel.
Nekem negyven fölött már se időm, se kedvem. Ha indítok valamit, akkor is megunom hamar.
Ezért az évi 3-5 óra játékért van a VGA.
Nálam majd inkább a solidworks fog menni. -
Lacpac
őstag
Üdv mindenkinek!
Ram gond nélkül indult 3200-on. (dram calc segítségével)
Viszont már 3400-on nem sikerült sehogy indítanom.
Itt egy kép a beállításokról.
A rendszer már most pattogósabb mint 2400-on, de a maxot szeretném kihozni a memóriából.
CPU majd megy vissza 4ghz-re, 1,1V környékére.
A ramot viszont szeretném a lehető legmagasabban járatni.
Megnézné valaki hozzáértő, hogy mit merre lenne érdemes?
Hynix H5AN8G8NAFR-UHC
-
Lacpac
őstag
válasz
Lacpac
üzenetére
Most már tényleg megvan....
2013SUS
BIOS: 1,2000V (Win 1,92-1,205)
4200Mhz
CBR20: 3817-21 között (4 pontos határon belül az elég stabil eredménynek mondható)
Ventik halkítva, így prime blend 80-81°C, small FFT 89°C (AWX - ON)Holnap jönnek a ramok. (vagyis ma :-) )
Abban lehet kellene majd egy kis support, 2400Mhz Hynix AFR mezítlábas modulok vannak.
Előző tulajnál megvolt vele egy R5 3600 társaságában a 3533Mhz, nekem jó lenne kihozni a 3600-at belőle.
Nálam a 2600 mellett 3333 volt a max, de nem volt stabil. 3200 ok volt. -
Lacpac
őstag
Naaaa, meg is van.... úgy néz ki.
LLC3
BIOS 1,225@4200Mhz (win 1,275V max, terhelés alatt 1,238V) Majd megpróbálok lejjebb lépegetni még a feszültséggel.AWX - ON
Prime Small FFT - max 88°C
Prime Blend - még 60 sem.
CBR20 - 3783 pont (- itt hány pont a hibahatár?) -
Lacpac
őstag
Sziasztok!
3600 váltott egy 2600-at.
MSI B450 Gaming Plus
Allcore oc a cél. A gondom az, hogy az UEFI-ben megjelent az Advanced menüpont alatt egy AMD overclocking almenü.
Így két helyen is lehet piszkálni. Melyiken érdemes?
Advanced -AMD Ocerclocking
Főmenü-Overclocking -
Lacpac
őstag
válasz
hoffman_
üzenetére
Szia!
Nekem ilyenen hibát instabil RAM okozott.
Láttam, már cseréltél is pár dolgot... azért hátha:Találkoztam már olyan géppel, ahol szintén a random hibát kontakthiba okozott.
Amire jó lett:
Kikaptam minden cuccot a lapból, (ramok-vga-ssd-hdd) csatikat egy nyomtatópapírból letépett papírdarabkával átdörzsöltem. (Az ssd és hdd után koromfekete volt a papír, a ramok sem voltak tiszták - persze a csatikon semmi nem látszott szabad szemmel) A slotokat sem hagytam ki. Ezeket egy ecsettel (a keményebb fajtából) + izopropil alkohollal takarítottam ki. Vigyázat, ha műanyag ecset van csak otthon, akkor inkább ne!!! Feltöltődik, majd kivág valamit a lapon és kuka. De itt amúgy is nagyon óvatosan!Nem egy "hibás" (-nak hitt) memóriát meg lehet javítani egy A4-es nyomtatópapírral. Persze van hogy tényleg hibás. :-)
-
Lacpac
őstag
Sziasztok,
Látom nagyon pörög itt a ram tuning. Ezért kérdezek is.
Igaz nem Zen2, de legalább +.
Van 2×8 as Hynix afr modulom, borda nélküli, oem kivitel.
2400MHz. Tudtam stabilizálni 3200-on, 1,39V mellet ezeken az időzítéseken:
[kép]
A teljesítmény szép kiegyensúlyozott. Stabil mint a beton
Viszont a cél 3400 lenne, ez viszont nem megy, akármit csinálok.
Van esetleg tippetek, hogy mit és hova kellene?
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Xiaomi 14T Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Felsőkategória! R7 9800X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD / Noctua !
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7560 i9-11950H 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év gar
- Dell 14 Latitude 7450 WUXGA 2in1 Touch X360 Ultra5 135U 12mag 16GB 512GB Win11 Pro WiFi7 Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest