- Google Pixel 10a – évismétlés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Moto Watch – még nem teljes a kör
- Google Pixel topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Sony WF-1000XM6 – ez évi etalon?
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
carl18
addikt
-
csubuka
addikt
válasz
carl18
üzenetére
1,06V 4000 MHz problem, nem adja. 1.1V sem, bootol, de Aida64 kiáll hibára

Nem olyan a csiplottó nálam

1.1V 3900MHz. Szerintem itt lesz kisebb opció még letekerni. Kétlem, hogy a CB pont csökkenne.
60 foknál megáll az aida, csendes.Még optimálgatok... de elengedek 5%-ot csak legyen halk és hideg.
-
carl18
addikt
válasz
csubuka
üzenetére
Igen, ha minimálisan tudsz az órajelből engedni 1 volton is elmehet.
Legalább is az én példányom 1,02 volton vitte minden magon a 4 ghz-t.
Mikor megjött én is néztem milyen forró, és ez szerintem nem normálisan. De én ahogy vettem az R5 3600-at ahogy magas volt a hőfok úgy egyből mentem Biosba alul feszelni.
Offset voltage - negatív tolás mellet nem jött ki olyan eredmény mint manual voltage mellet.Szóval mióta alul feszeltem azóta semmi gond nincs a procival így megy 2 éve. De látom te is így jártál csak egy darabig használtad is így. De így legalább bármit csinálsz nem fog melegedni.
-
csubuka
addikt
válasz
carl18
üzenetére
Köszönöm szépen a további infókat
Tényleg nagyon vicces ez az egész. Ilyen procim még nem volt korábban

Besirok...
Fix 4.1GHz, 1.15V-al, ami kb gyári. (SoC-nél 1V a gyári alap érték nem, itt Ryzen 3000 sétriánál ahogy olvasom... azt hagytam ott azon)
Jajj de csendes, végre, aida64 is kb ~70 foknál megáll. Mégsem szemétre való az egész. Az elején az volt az érzésem mondjuk... Mondjuk ilyen szégyent, hogy alapon használhatatlan legyen.
Szerintem hasra 1.1V core és 4GHz fix lesz az én megoldásom, 0.9V SoC-vel
Hangja nem lesz.
És még ismét javult a CB pont...
-
carl18
addikt
válasz
csubuka
üzenetére
A SOC-t nem muszáj annyira alulfeszelni, a VCore-t. Maga a cpu feszültség az ami számít, igen hűthetőség szempontjából sokat számít a volt.
Nekem mikor meglett a gyári bios alapból elég komoly 60-62 fok volt játékok alatt néztem és ez mi? hogy ilyen meleg?
Gyárilag 1,3-1,4 volt bele megy és néztem más tulajokat 90 wattot is megevett másnál.Amúgy igen gyárilag Bios beállítás szerintem is túlzás, hiszen a gyári órajeleket majd 0,4 voltal kevesebből is kihozom belőle manualba.
Ha neked 4,1 ghz a boost akkor kényelmesen 1,2 volt elég lehet.
Nekem 1,16 elég a 4200 mhz-re és így megy majd 2 éve.
4000 mhz és a 1,02 volt meg brutális 40 fok fölé is alig akar menni.A fogyasztás javul és a hő termelés kisebb így mondhatjuk hosszabb lesz a cpu-alaplap élet tartalma. A processzor se szereti a nagy hő ingadozást, így nem degradálja.
Mert most idle nekem 38-40 fok de terhelés alatt se megy nagyon 50 fölé. Cinebench alatt 57-58 fok így ez csak 20 celcius különbség.A 40-87 Celcius már nagy különbözet, így mondhatjuk az alulfeszelés Zen 2 esetében elég fontos. Meg ahogy írtad apró a szilicium érintkezése így a hűthetőséget nehezebbé teszi.

Szerintem azért olyan magas a gyári feszültség, hogy a legrosszabb minőségű szilicium is tudja az órajelet. De én is túlzásnak tartom egy 7 nm-os chipnek 1,4 volt gyárilag 65 watt mellet.
Én azt tartottam viccesnek hogy gyárilag ment bele a sok volt, még is csak 4025 volt a boost. Aztán majd 2,5 voltal mentem a gyári feszültség alá, és még órajel is 4200mhz All core-on.
Gyorsabb lett és kevesebbet eszik, nekem játék alatt is el van 50 celcius alatt. Ha nyár van egy cpu heavy játék se igazán tudja 50 fok fölé vinni.
Ez nyári kép GTA 5 alatt.
-
csubuka
addikt
válasz
carl18
üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen a választ! Ékezetekért előre is elnézést...
Végülis valóban az aida64 leginkább a hutes szélsőséges tesztelésére van... játék alatt még CB24 hőmérsékletek sem lesznek soha..
Igen, ahogy nézem a trükk az offsetes alulfeszelésben az, hogy nem a fő tweaker oldalon van a beállitás, hanem az LLC beálltásokban ennél a Pro4 R2.0 Rev 2.03 lapnál, 5.7-es Biosnál.
Tehát a CPU freq meg voltage részt hagyni kell Auto-n...

Mig az LLC alatt az offseteket negativba huzni.

100mV-t minuszba gond nélkül megeszik, sőt még nő is a CB score
Tréfás ez a proci gyárin, agybajt kaptam a hutes hangtol. Elég gáz, hogy egy brutál hutő nem tudja megfogni alapon...-100mV esetén ugyanúgy meg van az allcore 4.1GHz boost, csak még aida64 alatt is megáll 80 fok alatt... ég és föld és lehet még lejjebb is lehet vinni teljesitmenyvesztés nélkül. És akkor még arról nem volt szó, hogy nőtt a kivehető számitási teljesitmény
Mert gyárin olyan szintre hevült, hogy gondolom elkezdte a boost órajeleket levenni. Jesus. Valami kicsit be van nézve a gyári beállitásokkal.
A gyári Wraith Prism hutőt kidobtam, azt hittem rossz a hőcsöve vagy hasonlók. De szimplán ez ilyen kicsit érdekes CPU, hogy gyárilag jóval melegebb, mint lehetne.
Köszi a választ neked is!
Hmm, szerintem, ne engedd el még
Látszólag azért lehet elég jól formálni a helyzeten. Ez az offset elég gyors volt és szégyenszemre még nyertem is számtási teljesitményt...Az XMP-nél is az 1.35V a memóriának erős túlzás, atomstabil 1.3-on is, simán lehet még lejjebb tekerni szerintem (Kingston Fury 32GB kit, "lenézett" (nem felhpeolt) Nanya (futottak még C-die?
Vagy kamu az egész hype és egyik ilyen másik olyan...3200-on meg édesmindegy, tuningolni meg a gyári fölé úgysem fogom , mert minek. A gyárto persze lehet azért állit 1.35-öt mert rögtön nekiesnek a tuningosok és felhúzzák 3600-ra és oda már kell... ) chipekkel).Jó persze nem futtattam memtestet két hétig, de a hétköznapi életben stabil... letekerem 1.25V-ra azt is majd.
-
Thunderbolt
tag
válasz
csubuka
üzenetére
Szia! Pár hozzászólással lejjebb én is írtam hasonló okból. Nekem 3600-as proci van Alpenföhn Brocken Eco Advanced hűtővel. Én is sokalltam a hőfokokat, de most már elengedtem a dolgot. Ezek a procik ilyenek, melegednek. Rátaláltam erre a videóra: [link], és megnyugodtam. A Dark Rock 4 Pro hűtővel is hasonló hőfokok vannak, sőt nekem talán még alacsonyabbak. Az XMP viszont szerintem pár fokot jelenthet. Az előző 1600x-es procimnál legalábbis kb 5 fokkal emelkedett a hőmérséklet, amikor bekapcsoltam az XMP-t. A proci memóriavezérlője gondolom olyankor nagyobb terhelést kap.
-
carl18
addikt
válasz
csubuka
üzenetére
Üdv!
A Ramot hagyd úgy, nem attól melegszik túl a processzor.
Elméletileg a Stressz teszt amit rá küldesz nem valós.
B450 lapod van ami elméletileg engedi a biosba az alul feszelést.Így vakon nem tudom a cpud minősége milyen a minősége.
Annyit tudom gyárilag bios beállítás mellet nekem is sokkal melegebb volt a R5 3600.Az alul feszeléseim itt vannak, 4 ghz elmegy majd 1 volton ami elég jó.

Gyárilag adott neki a bios 1,4 voltot is ami elég nagy különbség.
1,4 volt mellet volt 4000-4025 a boost clock nekem ez nagyon nem tetszett és majd 60 fok.
A Ram XMP nem befujásolja a cpu hőmérsékletet.
Ehhez a sima CPU voltage-t kéne negatívba eltolni.
Nekem B450F van így enged Manual voltage-t nekem úgy van betárcsázva.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Alapvetően volna egy gépem, 3700X-el (Asrock Pro4 B450M R2.0 lap) szerelve. Kicsit magas hőmérsékletek adódnak nálam, ami meglep, tekintve, hogy Alpenföhm Brocken 2 a hűtő. Na az simán alacsony hőfokon tudott tartani 95W TDP-s procikat is. (még pl egy X5650 procit húzva is jelentősen jobb hőfokok adódtak, nem gondoltam,. hogy egy 65W-os procival ilyen hűtővel ilyen szégyen hőmérsékletek lesznek...)
Itt meg idle 40 fok, játék közben (CS2 pl) 50 fok, Cinebench alatt 75, aida64 CPU stresszteszt alatt 87 fok.
Ez a 87 fok azt jelenti, hogy ott már megy a throttling, nem (elég mesterséges helyzet persze az aida64 teszt...)? Szóval elméleti sikon nem tudom a prociból kifacsarni a maxot...
Végeredményben olvastam olyanokat, hogy túl nagy a hőáramsűrűség ezen procik chipjeinek dizájnja miatt és nem igazán lehet ezzel mit kezdeni.
Ez kb igaz akkor?
Teljesen alap minden, lőttem a RAM-oknak egy XMP profilt 3200MHz-re, és lejjeb vettem a feszüket 1.35V-ról 1.3V-ra, de ennyi.
Lehet, hogy valamit felcsavart a lap "Auto"-n az XMP miatt, ami emeli a proci hőmérsékletét? Lehet, hogy undervoltolnom kéne netán?
Azt olvasom itt a topikban, hogy ezeknél az OC értelmetlen (leginkább az uindervolt a célszerű), a lényeg, hogy az ember a boost órajeleknek hasznát vegye és olyan hőmérsékleteken üzemeljen a CPU ahol még nincs tiltva a boost kb...
-
carl18
addikt
válasz
Thunderbolt
üzenetére
Igen, valahogy lehet rosszu lvan összerakva ha nem melegszik.
Én egyszer próbáltam, és nálam langyosodik így át adja a hőt. -
Thunderbolt
tag
válasz
carl18
üzenetére
Köszönöm, lehet hogy eljátszok vele, ha lesz egy kis időm. Én viszont attól tartok, hogy a pasztázás vagy hűtő felrakás nem sikerült jól. Stressz teszt alatt 70-80 fok környékén is hideg a borda, és a hűtő tetején a hőcsövek vége is. Kipróbáltam ma, hogy levettem a hűtő ventilátor fordulatszámát minimumra, és akkor kezdtem érezni, hogy langyosodik a borda.
-
carl18
addikt
válasz
Thunderbolt
üzenetére
Alap beállításon (gyári bios) nekem is melegedett kicsit és 1.3-1.4 volt között mozgott a feszültég talán 60 fok fölé is felment gaming alatt. 4025 mhz volt a boost, aztán úgy álltam hozzá nekem így nem tetszik majd én személyre szabom.
CCX/órajelet belöttem 4200 mhz-ra (B450F biosba)
Offset voltage mellet nem tudtam olyan alacsony feszültséget mint Manual voltage mellet. Végül játszottam 1,3 volt körül indultam, 1,25 aztán 1,2 végül 1,168 volt az ideális.
Talán 1,15 volt az alja de adtam neki egy kis pluszt hogy stabil legyen. Ezért lett végül 1,16 volt.
2022 óta így megy, egyszer se volt fagyás se teljesítmény gondok.
Szóval 2 év után lekopogom ez stabil, toltam rendereléseket, Cinebench/videóvágás de ott se omlik össze.
Így lekopogom, 60 fok helyet 45-50 fok játékok alatt a fogyasztás és jelentősen csökkent.

Ahogy meglett a cpu 1 napig ment gyári beállítással, így több emlékem nincs.
Mad MAX 45 Celcius és fogyasztás 31-32 watt ami elég baráti.
Youtubon néztem pár videót, ott a tagoknak 15-20 wattal többet kér mint nekem.
Szóval lehet rajta javítani, kevesebbet fogyaszt is sokkal hűvősebb.
CPU hűtöm egy CM Evo 212 szinten van, Artic P12-es ventival rajta.
Szóval simán lehet rajta hangolni. -
Thunderbolt
tag
Köszi szépen! Közben kisérletezgettem a Dinamic Vcore állítgatásával. Ha -0,054 V-ot adok meg, akkor nyerek 5-6 fokot, és teljesítmény se csökken, -0,084 V-nál már még kellemesebbek voltak a hőfokok, de volt érezhető teljesítménycsökkenés Cinebench R20 alatt. Szerintem egyelőre elengedem ezt a dolgot. Sok helyen olvasom, hogy ezek a procik így viselkednek, végülis nem futtat az ember teszteket éjjel-nappal.
-
tresh
veterán
válasz
Thunderbolt
üzenetére
CPU feszt vedd lejjebb
1,2-1,25 annyival tuti indul alapon. -
Brekkk
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nekem 0-24-ben 12 szálon számol full terhelésen. A fogyasztás - teljesítmény mutatója így szinte optimális.
Nem is nyomom feljebb az órajelet -
Brekkk
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Fix 1V és 39-es szorzót adtam neki. Szépen megy.
0-24-ben hajtom így.
60 W alatt van a CPU PPT-je így
-
Thunderbolt
tag
Sziasztok! Csatlakozok én is a Zen 2 táborba egy R5 3600 procival. Meglévő Gigabyte B450M-DS3H alaplapba került, R5 1600x-et váltott. Alpenföhn Brocken ECO Advanced hűtő került rá, de nem vagyok megelégedve a hőfokokkal. Idle lemegy a hőfok 35 fok körülre is, bár ingadozik fel-le, PUBG közben 60-70 fok között ugrál, AIDA stressz teszt alatt viszont fel-felugrik 80 fok fölé is. Minden default beállítás a BIOS-ban, CPB bekapcsolva, PBO auto. Ezek így nagyjából reális értékek?
-
carl18
addikt
válasz
birozoli7800
üzenetére
Nekem is 58-60 fokra felment a gyári bios beállítással.
Én manuálisan adtam feszültséget 1,16 volt és 4200mhz all core (60 watt) 100% terhelés mellet, így már több mint 1 éve és sose omlott még össze.
Szerintem remek processzor mai napig, csak mert valami 15-20%-al erősebb még nem kell rögtön váltani. Én általában akkor váltok ha a teljesítmény emelkedés eléri a 100%-ot, magyarán dupla olyan gyors.
Amúgy még én is kivárok, am4 még bőven életképes ha csökken a 5800X3D ára még simán belemenne a lapomba.
-
palfitom
félisten
Mondjuk a procidhoz való topik felkeresésével.
-
mmdms
addikt
Hahó!
Segítsetek már ki légyszi nem találom hirtelen hol a manóba tudom bekapcsolni az alvó négy magot. Egyszer már szívtam evvel, elfelejtettem...
-
rantotthusi
tag
válasz
jokeph
üzenetére
Az szép sokat dobott akkor az uj geforce, elhiszem hogy nagy az öröm!
előbb mindenképp a vgán leszek aztan ha majd elfogy a proci akkor igen ebbe a lapba tudok még prockot is fejleszteni szerencsére!
Nagyon Szépen Köszönöm a válaszaid!
most igazabol a jatékok alatt már a vgám az ami határokat szab ugymond, gyüjtök aztan veszek!
jut eszembe most még azt az fsr 2.2 vagy mit a horizon irja azt fogom kiprobálni amig ez a vgam van hátha tudok még a grafon feljebb huzni és akkor egy ilyen felskálázással alacsonyabb felbontásrol hátha szebb lesz nem tudom ez csak teszt lesz de megnézem! 
-
jokeph
nagyúr
válasz
rantotthusi
üzenetére
Jó meglátás.

3600X mellett R9 380 4 GB VGA-val is megnéztük az FH5-öt, FHD-ban a játék besetelte magát, szép lett a látvány, és vaj 25-30 FPS-t dobott.
Közbe visszanéztem spannál, a 4060Ti-vel 1440p-ben stabil 120FPS-t hoz a 3600X, itt is a játék setelte be magát.A lapodba ha szükséges lesz egyszer, mehet bármelyik AM4-es Ryzen, a megfelelő BIOS felrakásával.
-
rantotthusi
tag
válasz
jokeph
üzenetére
Szia! Most nézem hogy hosszabban válaszoltál nekem ne haragudj elsőnek sietve mentem át a válaszodon! Az alaplap amiben csücsül az egy asus tuf gaming B450 plus 2-es lap és igen a fotzát Én is nagyon szeretem érdekes modon a mostani rx580-nal is tudok 1440p-ben jatszani nagy tv-n tolom
igazabál szép és jo meg tetszik csak nyilván az fpsem 45-60 között van majd az új vga helyreteszi ezt is 4060Ti-ban vagy rx 6750x- ben gondolkozom! föntebb volt egy proci huzos kérdésem de közben elengedtem ezt teljesen jo ez igy ahogy dolgozik szépen teszi a dolgát majd egy erősebb vgával jobb pariban lesz azt annyi! 
-
tresh
veterán
válasz
laskr99
üzenetére
Nekem ezt tudja. Beleöltem vagy fél órát
Szerintem annyira nem rossz majd lesz időm tesztelem hol omlik össze
Amúgy rég szórakoztam "tuninggal" inkább a gyári teljesítmény alacsonyabb feszen voltam mindig. De ahogy nézem allcore fix-nél lehet ezzel a procival bármit is kezdeni. PBO és stb f@szságok felejtősek.... azért a hőfokok szerintem igen csak barátiak lettek

-
rantotthusi
tag
Sziasztok valaki r5 5500 at húzott meg már fix 4ghz fölé mondjuk 4,3 és milyen értékekkel? feszkó ilyenekre gondolok! a választ nagyon szépen köszönöm!
-
laskr99
addikt
Ha már fesz, mi a biztonságos határ?
Nekem 3 éve fut 1,278-1,29 közt, 4.4ghz-en a 3600. Felette még nem tudtam fixálni, mert 4.45 már eldobja magát mindenhogy
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
birozoli7800
üzenetére
amig auto a boost es az osszes fuggo parameter, addig jo lesz.
ha nekiallsz pl. fixalni a feszultseget, ( auto boost mellett ) abbol lehet problema.
ebben es az 5xxx topicban is tobb* volt ez téma ; az amper gyilkolja le főleg ha magas fesz mellett van. De gyarilag vagy magas fesz van, vagy leesik a fesz es akkor nő az amperszám ; igy marad a megadott watt allatt, amit viszont ne felejts el hűteni jól
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
birozoli7800
üzenetére
Normális mind a hőmérséklet mind a feszültség, utóbbit ezredmásodpercekre engedi csak nem pedig fixen kap annyit.
-
birozoli7800
senior tag
Sziasztok!
Minap vásároltam egy R5 3600-as processzort ami egy R3 1200-ast váltott. Koca játékos vagyok már csak, hatalmas a teljesítmény növekedés a régihez képest.
Összeraktam mindent, az első észrevételem, biosban minden alap beállításon 4200 mhz-ig boostol a processzor terhelés alatt. Ennek örülök látom ez a gyári érték.
Viszont, friss pasztával, gyári hűtővel idle 40 fok körül a processzor, játékok alatt 75 fokra is felkúszik.
Nézem a feszültséget boost alatt már-már 1,42 volt körül kap a processzor.
A mért hőmérséklet értékek csak szerintem magasak? Nem sok ez a feszültség?
Érdemes lenne feszültséget csökkenteni? Van arra beállítás, hogy az órajelet auto-n állítja a lap, viszont a fesznek van egy felső határa?Lehet sok a kérdés, aminek egy része lehet nem is ide való, ezért elnézést kérek.
-
Brekkk
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Végre ma megépítettem a renszert.
1 V-on 3900 mhz-en üzemel jelenleg a proci.
A PPT-je 60 W!
+ 300 Mhz All core sebességért +25-30 Wattot kell adni a procinak.
Brutális az eltérés 8% teljesítmény növekményért.
Mivel a gép 24/7 -ben üzemel így nem mindegy.
Alapjáraton megy a hűtő és a VGA-is fűt mellette, de még így is csak 55 fokos a proci egy Thermalright Assasin King 120 SE-vel. -
-
rantotthusi
tag
válasz
jokeph
üzenetére
jaj igazad van elfelejtettem beirni Jatékhoz kellene ugy hogy a lehető legjobb minőségben fussanak az alkatreszekhez mérten! A proci adott van mellette 32gb ddr4 3200mhz ram és ugye akkor jönni fog egy uj kártya! most egy Rx 580 nitro+ szolgál még mellette. Válaszod egyébként köszönöm!

-
jokeph
nagyúr
válasz
rantotthusi
üzenetére
Üdv !
Nem tudni mekkora GPU oldali erőre van szükséged, látatlanból simán mellécsapnék egy RTX 4060/4060Ti-t.
#39362rantotthusi: az RTX 4060 Ti-t (MSI, 16 GB-s) spanom gépébe került, egy R5 3600X mellé (semmi csesztetés, full alapon megy, 2*16 GB G.Skill Trident Z RGB 3600 CL18-as ramok mellett, a ramok XMP-vel be vannak töltve az cső).
Forza Horizon 5 a cél game, vajsimán megy nyél graffal 1440p-ben, nincs röcögés, alhangon stabil 100+ FPS.
FX6300! - arról csak nagyot lehet ugrani !
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az 5500 amúgy milyen lapban csücsül ?
-
rantotthusi
tag
Sziasztok üdv mindenkinek Én most erkeztem meg ebbe a csoportba egy fx 6300-ast valtottam egy Ryzen 5 5500-ra! Olyan kérdesem lenne felétek hogy melyik Vgát hajtja még éppen ki 100 vagy közel 100%-ra, mit érdemes mellé raknom? A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!

-
-
Roy989
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a jelenlegi gépembe vga-t cserélnék első körben később a többi alkatrész is cserélődne, de egyszerre nem fér bele a költségvetésbe.
Jelenlegi konfig R5 3600x 16gb RAM és egy rx570 8gb VGA.
Videókártyából rtx3070t néztem ami árban most beleférne, a kérdésem illetve aggodalmam az hogy jelenleg 1080p-be tudnám használni (esetleg tvn 4Kba) és így ez mennyire lenne overkill játékoknál, okozna-e komolyabb bottlenecket, vagy van annyi erő a prociba hogy ne aggódjak, mindenféle játékot is játszom, pont pár új cím miatt is kerül cserére a jelenlegi kártya, és kb egy fél évig kéne így használnom aztán am5re váltás valószínűleg.
Előre is köszönöm a segítséget. -
Brekkk
senior tag
A 3800 is jó lenne már
-
Brekkk
senior tag
Helló,
Szerintetek van esély arra, hogy egy R5 3600 1 V körül fusson 3900 Mhz All CORE sebességet?
Talán így elbírna vele a gyári spire hűtő 0-24-ben értelmes hőfokan.A procim jelenleg 1,156V mellett 4200 MHZ All Core stabil.
Még nem tudom tesztelni az 1V 3900-et mert nincs gépben, de hátha valaki már tesztelt ilyet itt.köszi
Brekkk -
Str8 sk8r
őstag
...köszönet : ricsi99 - wwenigma fórumtársak...
...mondhatni rávezettetek a lényegre : első körben "load default" helyett visszaállítottam amit nem tudtam biztosan hogy mit is csinál "game boost" hát mostmár tudom...ő tolt fel mindent maxra...nem olyan rossz funkció csak épp nekem nem ez kellett...
...
...ezután még egy kicsi offset (150mv) most 0.500-1.200mv között 1720MHz - 3900MHz között dolgozik már elég szépen...by ricsi...
...enigma : most szedem le ezt a ryzen master-t szerintem ezzel fogom tudni igazan finomhangolni ...bármilyen hihetetlen is nekem van a világ leglassabb és egyben legdrágább netje...kb havi 5k-ért kb 300-400kb/s-el száguld az adat...az amd szerveréről a ryzen master több mint fél óra...szerintem ezzel már meglesz amit szerettem volna...+1x nagyon köszi nektek is meg persze a PH!-nak is hogy teret és lehetőséget nyújt minderre... -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Str8 sk8r
üzenetére
visszavenné az órajelet mondjuk úgy 1200-1500-ra
Visszaveszi csak kikapcsol es nem latod. Hasznalj Ryzen mastert ha latni szeretned pontosan mennyin megy.a magfeszt is sokallom
Az AMD mérnökei nem sokallták, te se tedd. Kiserletezz esetleg negativ offszettel de azt ered el hogy alacsonyabb fesz mellett alacsonyabb lesz a teljesitmenye meglepő módon.Nem kell auto tuning meg fix szorzó de ha beallitod akkor nem fog visszavenni meglepő módon....
ricsi99: semmi baja nem lesz.
-
Str8 sk8r
őstag
... hát megintcsak elakadtam csak most a beállítások fogtak ki rajtam... valahogy szeretném ha nemcsak az alap órajelen menne 3600-on...az autó tuning a BIOS -ban fel is rakta 4200-ra de azt szeretném ha olyan kis visszafogott energiatakarékos lenne hogy ha nem használom akkor visszavenné az órajelet mondjuk úgy 1200-1500-ra... és a magfeszt is sokallom (1.4) kicsit az is lehetne kevesebb... esetleg valamilyen tipp hogy mit nem állítottam jól be ?
...
... köszi...
-
Str8 sk8r
őstag
válasz
ricsi99
üzenetére
...megvolt...el se merem szinte mondani de végül sikerült most elindítani...
...levettem az elem csatáját és utána egy perc pihi...10mp rövidzárlat a cmos clear csatira... utána még mindig semmi...
...majd elkezdtem játszani a ramokkal mire nagynehezen az egy slotba sikerült éleszteni az egyik rammal... utána a másikkal is... végül most állíthatom vissza a BIOS beállításoat...de már teljesen duál ramokkal stb ahogy kell...
...de aki ezt a féloldalas ramfészkes gyötrelmes borzadalmat kitalálta...
...
...mindenesetre jelentkezem a részletekkel......köszönöm mindenkinek a figyelmet...

Jokeph : 01.12.2022 -
Str8 sk8r
őstag
...sziasztok...olyan dühös vagyok (leginkább magamra) hogy leírom mérgem ide...
...volt egy működő konfiguráció ami kihasználatlansága lévén felszámolódott (ryzen 7)...lap+procit+VGA eladva...illetve lecseréltem kisebbre így született meg a mostani konf : ryzen 3 3100/2*8gskill romok/ MSI b450i gaming plus AC lap / rx6500 VGA...ez így működött is szépen egy brutál vízhűtéses rendszer alatt ( csak a procit vizezte)... hónapokra félre lett tolva...gondoltam most egyet és mivel brutál sok helyet foglalt kiszedtem a gépet a vízhűtéses rendszer alól hogy beépítem egy bitfenix prodigy-be (itx-es ház) ...kiszedés előtt nem ellenőriztem vagy teszteltem semmit hiszen minek - hát most nem indul...a debug ledek szerint ramhiba... szétszedtem összeraktam variáltam tisztogattam sehogy... ventilátor forog képet nem ad...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
belaazallat
üzenetére
na de az csak egy MSI lap

nekem ugytunik a flashbackkel rendelkezo MSI lapok megeszik, sot a biosban levo updatenek az is mind1, hogy fat32 vagy ntfs. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
FoxEger
üzenetére
** hölgyem önböl egyszer hakker lesz, ha nemfigyel oda.

"Érdemes proci és videókártya csere után újrarakni a windowst? "
csak procicsere ezugyben semleges, annyi szokott lenni, hogy nemelyik windows megmakacsolja magat, es ha mondjuk egy 6/12 -t csereltel 8/16 -ra, akkoris csak 12 szalat mutat az eszkozkezelo ; ezt az msconfig -> rendszerinditas -> specialis beallitasok -> processzorok szama korul lehet orvosolni a pipa semlegesitesevel.
ha Amd kartyat csereltel NVre vagy forditva, akkor mar elgondolkozhatsz az ujrahuzason ; bar dduval az is kezelheto.**** ja es majd nyomjad az infot, mennyivel erzed jobbnak a regi procinal
-
-
wwenigma
Jómunkásember
-
FoxEger
lelkes újonc
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
BIOS frisítéshez valóban, max EHCI 32GB FAT32 pen. MS komálja akár az XHCI 1TB pent is, de a már futó Win10/11 alatt, NTFS- el is. BIOS upgradehez én azonban inkább a kisebb, 4/8/16- os peneket szoktam javasolni, FAT32- vel, azokkal is DOS7.1 alatt a legbiztonságosabb.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
FoxEger
üzenetére
nezd meg, mire van formazva a pendrive, ha ntfs, akkor valoszinuleg ott a bibi, ujra kell formattalni fat32 -re.
ja es lehetoleg ne legyen nagyobb 32GB -nel, valamiert azt sem szoktak szeretni ; lehet ez abbol adodik, hogy az ms valamiert nemkomalja a 32GB -nel nagyobb fat32 -t. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
FoxEger
üzenetére
nemhinnem, ha nemreg pont nalam nem tortent volna meg ; az MSI B350 Pc-Mate lapba a 3800XT proci melle beraktunk egy MSI 6700XT kartyat, es nemvolt kep ; aztan beraktuk az en 6700XT zsugamat, es volt kep ; aztan atraktuk az MSI kartyat a masodlagos x16 slotba, es ott lett kep... ezutan mar barmit eltudok kepzelni, de elsokorben checkeld a biost ; lehet még olyan verzio van a lapon, ami nem ismeri a 3xxx procikat.
masodik korben mondanam, hogy rakd arrebb a zsugat, de azon a Giga lapon nincs hova. -
FoxEger
lelkes újonc
Sziasztok,
Segítséget kérnék abban, hogy Gigabyte GA-A320M-H alaplap nem kezeli a Ryzen 5 3600 procit? Mert most egy Ryzen 5 1600-as van azzal tökéletesen megy, de az újonnan vásárolt R5 3600 nem ad képet. Ötlet esetleg? Elnézést ha nem jó topikba kérdezem.
-
_DiEGO_
őstag
válasz
Brekkk
üzenetére
Csak az a kérdés, ha ma veszek ilyet az is menne-e?
Állásábsn, dobozában nem romlik meg

Gondolom újonnan veszed. Miért lenne más jellemző uarra a procira? Max annyi hogy a szilicium ostya melyik részéből lett anno. Lehet hogy még jobb jellemzőkkel rendelkezik, vagy épp kevésbé tűri a tuningot, de nem jellemző ryzenekre.
De lényeg, hogy a másik gép is ilyen mutatókkal rendelkezzen s nem lesz gondod

szerk.:
nédde , [link] iponon van is 33900Ft ! -
Brekkk
senior tag
válasz
_DiEGO_
üzenetére
Az R5 3600-ot amit most nyúzok 1 hónap alatt teszteltem full stabilra.
Az a szép, hogy 1,165 V-on alig lépi át a 65 W TDP keretet a 6 mag 4,2 GHz-en.
Sokkal hűvösebb így a proci fix 1,165V mellett, és még gyorsabb is.
Prime 95 alatt is megáll 75 fokon egy Artic freezer 34 Esports Duoval.
A VRM-re nincs panasza. 10+2 fázisos. 200 A-ig jó vagyok.
A VRM borda szinte hideg, mert meg sem érzi ezt a kis procit.Csak most kellene még egy ilyen kocka egy másik gépbe.
-
_DiEGO_
őstag
válasz
Brekkk
üzenetére
Ahhoz hogy a gyári TDP keretbe beleférjen csak 1-2 mag tud menni max órajelen. De ha TE ezzel nem foglalkozol és teszel rá megfelelő hűtést + van hozzá elég tápod, elég erős a VRM , akkor manuálisan megoldod...
De ebben tuning mestereket kell keresned. [link] [link] [link]
[link] [link] [link] keresni kell megfelelő videót róla, ami alaplapodhoz okés. -
Brekkk
senior tag
-
_DiEGO_
őstag
válasz
palfitom
üzenetére
Hehe
Nem véletlen nem frissíti ám a BIOS-t
Azóta vagy 16-ot kiadott ASUS a vashoz. [link]
Anno itt a számtek boltos skacok nemegyszer elkérték R5 3600 procimat, mert: megrendelték a vasat s mellé (bele) az új CPU-t... igenám, de az alaplap nem indult el az új CPU-val. Kellet a 3600-asom a BIOS frissítéshez
természetesen megoldottam / segítettem nekik. A végén berendeltek egyet a nyáron saját részre amikor a legolcsóbb lett. -
jokeph
nagyúr
válasz
HaZsolt
üzenetére
Van Samsung B-DIE chipes RAM-om (Patriot Viper Steel 4400CL19, 2*8 GB SR), de nem tudtam velük jobban menni mint a Hynix-es ramokkal, mivel nagy frekis RAM, annyiban jobb volt hogy a 3600 ment 16-16-16.... időzítésekkel és a TRFC-ből is tudtam lefaragni.
XMP felejtős, 1:1-ben nem fog menni, hacsak valaki nem RAM maestro, mert ez esetben lehet még faragni, csak nem ez az életem.
Szóval, nem látok nagy difit a B-DIE meg a többi között normál felhasználás mellett.
Ha valaki hegyezni akarja a RAM-ot, akkor persze a B-DIE király tud lenni. -
hokuszpk
nagyúr
-
zolokas
senior tag
Sziasztok egy asus b550f gaming lapom van ryzen 3800x procival 3466 mhz kingston ram 32 gb, 750 wattos gigabyte moduláris táp, és egy asus 7900xt vga, tudna nekem segíteni aki alaplap beállításban jártas hogy a processzor órajele ne automatán állítja a alaplap hanem egy adott frekvencián, játék közben 70 fokik fel kúszik a uj modern warfare 3 játékkal, nincs túl húzva semmi, Liquid Freezer II 360 vízhűtés van a procin amúgy.
-
Brekkk
senior tag
Ha most veszek új dobozos R5 3600-at mire lehet számítani a CPU minőségét illetően?
All core 4200-at mennek mamár simán ezek a CPU-k?
Vagy ma is szórnak a CPU-k mint 3 évvel ezelőtt, és vannak olyanok amik még 4000-ezt is csak nyögvenyelősen mennek? -
HaZsolt
őstag
Ryzen 3 3200GE procimhoz Inteles ramom van, amit nem igazán szeret. Tudtok ajánlani olyan memóriát (2*8Gb) amit szeret a konfig (B450 Pro 4 Asrock alaplap). 2933Mhz-es ramot kezel hivatalosan a proci, lehetőség szerint 3200 Mhz-et azért szeretnék kihozni belőle. Tehát valaki akinek Ryzen 3200G/3200GE prcoija van/volt és tudna ajánlani egy olyan RAM-ot ami menne 3200-on akár személyes tapasztalatból azt nagyon megköszönném.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Milyen routert?
- RAM topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Először beszélt bővebben az új Xbox konzolról a Microsoft
- PlayStation 5
- BestBuy topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Google Pixel 10a – évismétlés
- További aktív témák...
- i3-8100 és i3-8100T - stabil, gyors, megbízható - ideális otthonra vagy irodába
- Intel I5-10500T / Beszámítás OK!
- Intel I7-7700 / Beszámítás OK! / Akciós!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM4 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7560 i9-11950H 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év gar
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B365M i5 9600KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 5600XT 6GB Zalman S2 TG GAMDIAS 650W
- MSI Gaming Thin 15 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1TB - Win11 - RTX 4060 - 2,5 év gari
- Xbox Game Pass Ultimate előfizetések kedvező áron
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Szóval simán lehet rajta hangolni.
1,2-1,25 annyival tuti indul alapon.
Szerintem annyira nem rossz majd lesz időm tesztelem hol omlik össze 

...
...
...
Hehe