Hirdetés
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Google Pixel topik
- Akkor most mekkora lesz az az akku?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Apple Watch
-
Mobilarena
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Keef_Lee
üzenetére
Én ha valamit építek, akkor csak olyanra hagyatkozom 100% -n a méretezés terén, aki már meg is építette és tesztelte is az "eszközt".
Itt egy "ordas" példa a "hibás" méretezésről Feldon's Calculator hazai és külföldi építők is panaszkodtak a méretezési hibákra. A "márka séf" is innen nyúlta az első offsetjét, nem is lett tökéletes
Bár lehet hogy már azóta javították a hibákat, én valamikor 3 - 4 éve néztem utoljára.
Anno egy 120 - 140 liter körüli offsetnek, a háromszorosára kellet növelni a kémény, a beömlő és az áteresztő méretezéseit. -
lemmy71
Topikgazda
Ez mitől "offset" ez ránézésre egy reverse szerintem
Máskülönben be tesz egy kosarat és már mehet is a brikett vagy a faszén bele. Nézve a gyártót hogy új anyaggal és profi gépekkel dolgozik, így már nem egy nagy durranás ez a füstölő. Ok. nem mondom hogy rossz, de ennél jóval szebbek és letisztultabbakat készít egy két "szaki."
A brikettre visszakanyarodva, az obi tele van weber brikettel és még az ára is elfogadható, tegnap futottam bele, vásárlás közben.
Még egy észrevétel a linkelt "dohányosról"
itt is tökön szúrta magát a mester, mint Aaron Franklin a csoda offsetjével.
A kis hoki kerekekre célzok, bár a linkelt dohányoson valamivel nagyobbacska, szerintem ha ezt is lehúzod a beton flaszterról a fűre, az olyan lesz mint ha lehorgonyozod magad
-
Keef_Lee
őstag
válasz
lemmy71
üzenetére
Azért ez alapján azt olvasom, hogy nem melegíti fel a bográcsban a halászlevet megfelelően, ha nem ok a méretezés.
Nézzétek végig a méretezéseket a fórum alapján!
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Keef_Lee
üzenetére
Ahogy már írtam, régebben volt rakéta kályhánk. Nem egy atomfizika összedobni, majd rákérdezek a srácokra, hátha van valakinek fotója róla. De már nincs meg, az ócska vas között végezte, nem sokat használtuk, legalább is én nem.
Hetekig dolgoztunk egy helyen, ott négy öt darab "salak" téglából csináltunk kályhát, az egyiknek kivágtuk az oldalát, a többit csak egymásra tettük. A tetejére tettünk pár darab betonacélt és már lehetett is főzni rajta. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
dobolan
üzenetére
Gömbgrillt már borítottam fel erős uv sugárzás miatt, azóta sugárkezelésre járok a szomszédos napsugár kocsmába 🍻
Amúgy ha valami b@zi nagy talpat heftelsz az aljára, akkor nem borul az olyan könnyen.
A mi telephelyi rakétánknak, speciel egy leharcolt MTZ 🚜 felni volt a talpa
Na azt nem borította fel senki, cserébe bitang nehéz volt és folyton belerúgtál
De ha már ennyire szóba jött ez a rakéta, akkor lehet hogy összedobok egyet, úgy is rengeteg hulladék vas gyűlt össze megint.
Nem tudom hogy egy ilyet, lehetne e közterületen elhelyezni, természetesen akkor vandál biztosra csinálnám.
A lányom szegedre költözik a tanulmányai miatt és gondoltam hogy a lakótelepi parkban elférne egy ilyen grill.
Szerintem az eldobált csikkek és féldecis pálinkás üvegek közt elférne ez is, vagy nagyon zavarná a közterület felügyeletet
-
-
spiky03
veterán
Köszönöm mindenkinek az infókat

Igen a MOLnal láttam, hogy van csak kicsit soknak találom azt a 20+ ezret rá

Allegron találtam 5-10 ezer között is, ezért batorkodtam érdeklődni, hogy van e valami ajánlott vagy azon is jók lehetnek.
De megnézem majd azt a Lidl-s verziót is ha lesz. Nem sürgős a vásárlás.
-
Petikeje
tag
válasz
spiky03
üzenetére
Molnal most van akcióban 3 felé öntöttvas edény. Még így kedvezményesen is összemérhető az ára a picigurmanossal (persze az eredeti ár realitasa kérdés). Festettnek tűnnek, de azt írják nyílt lángon is használható.
Ha nem fér bele a keretbe, akkor lidlibe szokott lenni kb ezeknek felé araert, de nem állandó termék. Kezdődik a grillsütő, szóval lehet lesz megint. Nekem az van. Pont babot szoktam benne sütni -
spiky03
veterán
Tudok ajánlani valami jól bevált öntöttvas edényt?
Gondoltam veszek egyet a grillre pl hagymás babot csinálni vagy valami hasonló egytálételt.
Vagy vegyek olyat, ami tetszik és kész mert nincs nagy különbség köztük?
Köszönöm

-
.
-
Hali,
Olcsóbb gömbgrillt keresek, elsősorban Praktiker, Obi stb. vonalon. Alkalmi hétvégi grillezés a cél, és nem a legolcsóbb megoldás érdekel, valami ilyesmiben gondolkodom. Egyéb ötlet, esetleg más boltban is?
-
fo_di
őstag
valakinek van ötlete, mivel kéne lefújnom egy rozsdamentes tűztálat, ami pár nap előtető alatt levés után elkezdett rozsdásodni? van valami festék, ami kibírja, hogy egy tűztálon van?
-
Petikeje
tag
Sziasztok, van valakinek receptje bbq báránycombra? A család olyat szeretne, hogy a bbq szósz rásül. Készitsem úgy mint egy 3+2+1 bbq oldalast? Thx!
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
kelna91
üzenetére
Begyújtókéményt nem használok, egyből a rácsra teszem a brikettet. Keményfából vékony szeleteket vágok, amit dzsenga
alakban a brikett alá teszek és meggyújtom. Egy két sör után, sütésre kész
Használtam már aldis lidl -s brikettet is, szerintem azok is jók, csirkét, tarját, pizzát, is sütöttem rajta és nem volt semmilyen (kellemetlen) utóíze, persze a weber az jobb, de jó áron nem mindég jutok hozzá.
-
Petikeje
tag
válasz
kelna91
üzenetére
Én kamadoba csak faszenet használok (a "faszerű" 🤣) az ajánlások szerint csak ilyet szabad. Brikettet a grillbe szoktam rakni. Egész biztos én csinálok valamit rosszul, de én úgy találtam, hogy így tartósabb erősebb hőt kapok. A begyujtashoz használj begyújtókéményt: az aljába a belső rács fölé rakj papírt vagy 1-2 begyujtot, rá a faszén vagy brikett. Alatta meg meggyújtasz 1-2 begyujtot és 20 perc múlva kész. Kamadoba nem szabad kemenybol beonteni a hősokk miatt, de ott az egész cucc kéményként működik: 2-3 begyujtoval 20-30 perc alatt kész nyitott tetővel és alsó szellőzővel.
-
kelna91
senior tag
Az a gombóc alakú faszénbrikett mire jó? Nekem az a tapasztalatom vele, hogy nagyon nehéz begyújtani, egyszer megjártam vele, ezért mindig a sima, "faszerű" faszént veszem. Csak most felmerült bennem, hogy akkor mégis miért árulnak olyat.
-
Petikeje
tag
Szia, asszem én ajánlottam a 15kg-ost. Abból hétvégén vettem 2 zsákkal Győrben. Kisebb kiszerelesrol nem tudok/nem láttam a metróban. Brikettet vettem 2.5kg-ost, de azt nem merném ajánlani, brikettbol a lidlis alpesi sztem jobb csak még nem lehet kapni, vagy a weber, az a győri obiban az árukészlet szerint van. Weberbol meg a faszén nem jött be.
-
Keef_Lee
őstag
válasz
lemmy71
üzenetére
Nem rólam van szó
csak látok olyan embereket mostanában, aki nem tud egy képet feltenni a falra. Meg a mosógépet nem tudja beüzemelni, mert azt "rá kell kötni a csapra".
A lányod is azért csinált ilyet, mert látta tőled a barkácsolást. Akinek nem volt ilyen minta, az nem tud összerakni semmit, mert se ötlet, se szerszám, se anyag nincs hozzá. -
6030D
addikt
Múltkor ajánlottátok a metros faszenet. Akkor ránéztem, és a normál áron kívül volt mennyiségi kedvezmény 2-3... stb vásárlásakor. Most ilyet nem látok. Ez néha szokott lenni, vagy megszűnt?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Keef_Lee
üzenetére
Azért a pénzért mit kapsz
Nem akarlak elkeseríteni, de nagy valószínűséggel egy vékony bádog szemetet. Aki ilyesmire vágyik, az vagy egy "erre szakosodott" gyártótól, ismerős lakatostól, vagy csináld-magad, máskülönben nem szabad vele foglalkozni. Ezt anno a tizenéves lányom barkácsolta, az itthoni szelektív kukából fellelt "konzerv" dobozokból. Eltettem emlékbe, bár itt ott már beleharapott a rozsdagyerek
Egy két kis fadarabka és akár kávét vagy egy teát is megfőzhetsz rajta 🫖
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Keef_Lee
üzenetére
Szerintem ezt házilag a saját felhasználásra kell megépíteni, bár hosszú volumenű főzésre nem alkalmas
Nekünk volt a telephelyen "rakétánk" egy kiszuperált nagy szénsav palackból csináltuk. Kávét teát főzni jó, esetleg feldobsz rá egy öntvény wokkot és mehet bele a lecsó.
De bográcsnak, ez felejtős
Amúgy hangulatos és ennyi🔥 -
kelna91
senior tag
Sziasztok! Olyan faszenes grillen gondolkozok, amit le lehetne engedni, hogy kényelmesen lehessen rajta szalonnát sütni is. Létezik ilyen?
-
Köszönöm a válaszokat!
A hamu problémára eszembe jutott. Lenn két profilt (egymás fölé) hegeszteni, ahol találkozik, ott valamit kell csinálni, pl lyukakat létrehozni, hogy a hamu átessen az aljára....
hátha jobb lesz. -
Ittnemaz
aktív tag
válasz
Viperator
üzenetére
Bográcsra, és tárcsára használtam.
de pl olajat nem tudtam felmelegetni vele, mikor lepcsánkát csináltuk, de szerintem türelmetlen voltam, majd ujra probáljuk.
igen, vékonyfa kell hozzá, de a hamu, egy csirke pörkölt, vagy körömpörkölt alatt nem volt gond.
Marketplace-n nézz szét, szerintem van létjogosultsága, ha kitapasztalod. -
Janusz001
őstag
válasz
Viperator
üzenetére
Én kb 6 éve csináltam ilyet, 1-2 alkalommal használtam, azóta a bokor alatt van, szerintem az általad emlitett felhasználásra sokkal jobb megoldások vannak.
Hamu nagyon gyorsan teliti alul, ha meg kikaparod, akkor jön vele a parázs is. Nagyobb rönk nem fér bele, ilyen virsli meg szárnyas saslik sütéshez el tudom képzelni, de egy körömpörit nem raknék fel rá. -
Szép napot, Urak!
MI a véleményetek a rakétakályháról? Használt már valaki? Kiváló bográcsgulyásozásra és esetleg grillezésre?
Valaki csinál ilyet, nem drágán?
Előre is köszönöm a választ!
-
Janusz001
őstag
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
j.bravo
üzenetére
Nekem nem baj hogy rá kérdeztél, csak én nem értem a logikát, na de mindegy.
Speciel én nem használok pelletett, de az egyenletes égést hőt csak akkor tudnál elérni, ha pontosan adagolod, vagy egy gép adagolja.
Én briketten és faszénen is sütöttem már pizzát, viszont az mind zárt égéstérben. A brikettnek van a legstabilabb égése. -
j.bravo
addikt
válasz
lemmy71
üzenetére
Merő kíváncsiság.
Kipróbálni csak akkor tudom, ha szerzek egy ilyen bogracsozót. Gondoltam bajnak nem baj ha megkérdezem, hátha másban is felmerült a kérdés.
Másodsorban ezek a brikettek, pelletek illetve az ezekkel való hőtermelés egyfajta hulladékhasznosításnak is minősülnek, emiatt is érdekel, illetve ha egyenletesebb az égése, az lehet előny. Persze ha nincs füstje egyáltalán, ami a lényeg egyik része, akkor nyilván nincs értelme, de próba híján ezt egyelőre nem tudom. Mondjuk a faszénnek is elég kevés a füstje… szóval francsetuggya. -
j.bravo
addikt
Láma kérdés: bográcshoz a (ragasztó nélküli, csak préselt) fa brikett használható? És értelme van, a kaja szempontjából ugyanolyan-e mint a "rendes" fa, vagy hiányzik belőle valami?
Esetleg napraforgóhéj és egyéb brikettek?
Ha nem minden oldalról nyitott tűztérben használja az ember, hanem a hengeres, samott téglával bélelt bográcsozóban, akkor változik-e hogy van-e értelme? -
fo_di
őstag
sziasztok,
szalonnasütéshez vagy bográcsozáshoz hol lehetne használható áron venni valami normális fát, ha nem akarok még hasogatással foglalkozni?
köszi -
TheProb
veterán
válasz
Petikeje
üzenetére
Erre gondolsz? METRO.HU METRO PROFESSIONAL Faszén 15 kg Köszi a tippet.
Aldi/Lidl nekem is szimpi, csak ott ilyenkor nem lesz![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#2911Essejó: Az jogos, hogy hideg van. Egyébként nem az a biliműanyag vastagságú anyagból van, mint a barkács áruházas, olcsó "grillek".
#2910lemmy71: Hát a 34 évem alatt még nem volt szerencsém kidobott mosógépet látni, de majd nézek valamit.

-
lemmy71
Topikgazda
válasz
TheProb
üzenetére
Jól néz ki
Ha buget faszenet akarsz akkor ajánlom az aldi lidl faszeneit, én elég sokszor használtam mindkettőt, de a penny ben kapható sem olyan rossz. Interspáros nekem nem jött be, nagyon poros.
A mostani rácsod aljába tegyél egy rosta lemezt, legegyszerűbb ha szerzel egy kidobott mosógép dobot. abból egy kisflexel könnyedén kivághatod a megfelelő betétet. Én is használok olyat a minion "grillben".
-
Petikeje
tag
válasz
TheProb
üzenetére
Hello, nekem a Weber faszén nem jött be, ugyanaz volt a bajom mint neked az ausanossal. A weber brikett sztem jó, de én lidliböl az alpesi brikettet szeretem, talán nem ad olyan erős hőt mint a Weber, de porrá ég (a weberbol mindig maradtak kis darabok). Faszenbol én a metros 15kgs éttermi minőségűre esküszöm, nagy darabos, ár/érték arányban biztos a legjobb. Próbáltam még a toro-bol valamelyiket, ugyanúgy bejött mint a metros, csak drágább.
-
TheProb
veterán
No, megvettem a Ranger-es kosarat. Határozottan jobb lett a helyzet. Bár így is 75 fok környéke volt az átlag a kupolában. A szén management-en kell még finomítanom, az biztos. Illetve Auchan-os faszenet többetnem veszek, mert nagyon apró. Kb a 2/3-a átesett a rácson.
A füstős íz viszont már nekem kicsit sok lett, nemtom ezt hogy lehetne finomhangolni.
Lehet kicsit hard fokozaton kezdtem bele a BBQ-ba, mert oldalas és tarja volt a menü. Utólag láttam, hogy csirkét szoktak javasolni kezdésnek. Az oldalas szerintem nagyon jó lett, szaftos maradt, ahogy a képeken is látszik. A tarja viszont eléggé kiszáradt, bár nem is nagyon volt rajta zsír, illetve csomagolva sem volt, csak almaecet-víz kombóval spriccelgettem párszor, illetve lekentem házi szósszal.
u.i.: Könnyen beszerezhető faszénből/brikettből mit ajánlotok? Illetve inkább faszenet vagy brikettet javasoltok töltényszmókerbe? Szerintem legközelebb kipróbálom a weber faszanet vagy brikettet, az pl OBI-ban viszonylag kulturált áron kapható.
-
lemmy71
Topikgazda
Azt azért nem hinném, mivel egy 33 cm -s átmérős kosár kell, az meg egy 3mm expandált lemezből, azzal a pár hegesztéssel is megvan egy tizesből. Na de mindegy, ha van készen, akkor megveszi és joccakát..
Nem vagyok jártas ezekben a "töltényekben" még csak egyszer láttam az egyik ismerősömnél, én azt hittem hogy ezeknek van valami hamutartó részük is. De ahogy nézegetem a robbantott ábrát, ezeknek az alja egy snassz palást és kész, magyarán olyan mint egy alap gömbgrill. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
TheProb
üzenetére
Nem ismerem azt a töltényt smokit, én csak azért írtam hogy furkáld ki az eredeti oldalát hogy majd a rajta benne lévő kosárból, oda essen a hamu. De ha könnyen takarítható az alja, akkor nem kell az a zománcozott edény. De szerintem ha van valami ismerős lakatos ismeredséged, akkor én azzal csináltatnám meg a tűzkosarat, expandált anyagból, az örök élet meg egy nap
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Drum 'n' bass
- Crimson Desert
- Elektromos autók - motorok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Ubuntu Linux
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Honor X6 /4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone 15 Black 128GB használt szép állapot 100% akku 6 hónap garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4457
- Apple iPhone 15 Pro 128 GB Blue Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Eladó egy Xiaomi 11t pro 256/8 snapdragon processor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Máskülönben be tesz egy kosarat és már mehet is a brikett vagy a faszén bele. Nézve a gyártót hogy új anyaggal és profi gépekkel dolgozik, így már nem egy nagy durranás ez a füstölő. Ok. nem mondom hogy rossz, de ennél jóval szebbek és letisztultabbakat készít egy két "szaki."
itt is tökön szúrta magát a mester, mint

Nem akarlak elkeseríteni, de nagy valószínűséggel egy vékony bádog szemetet. Aki ilyesmire vágyik, az vagy egy "erre szakosodott" gyártótól, ismerős lakatostól, vagy csináld-magad, máskülönben nem szabad vele foglalkozni.