Hirdetés
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atla
senior tag
válasz
kaszas19
üzenetére
Tölts le egy HWinfót,és ezt az értéket nézd.
Figyeld meg,hogy ez mennyi mikor nem fut semmi,és nézd meg mennyire esik le ha fut egy teszt?
Alapon 1.350V-nál szerintem nem érdemes feljebb menni,persze van aki 1.4V-ig merészkedik,de 100% proci használat közben azt lehűteni szinte lehetetlen.
Szóval ,ha 1.35V sem stabil,inkább használd 4100Mhz-en,az a 100Mhz már nem ér annyit,hogy tönkre menjen,de ez csak az én véleményem. -
Atla
senior tag
válasz
csubuka
üzenetére
Allcore,vagy PBO-val akarod használni,mert az a 4000Mhz,a 4.4 Boost gyári órajelhez
viszonyítva elég gyenge.Ezért kár volt 3700X-et venni mikor ezt tudja egy 3600-is X nélkül.1.35Voltig adhatsz neki ha le tudod hüteni ami kizárt,de ahol még elviselhető a hőmérséklet,azzal a hűtővel a házat nem ismerve,kb 1.23-1.28V között lehet.
Szerintem adj neki fixen 1.20Voltot,és emeld az órajelet manuálisan. 4200-ig mennie kellene 100%,ha szerencsés vagy többet is,innen pedig látni fogod bevállalsz-e nagyobb feszültséget magasabb órajelért.Nekem 3800X 1.20V 4200Mhz, 1.28V kell a 4300Mhz-hez ezek stabilak.
PBO-t használva 4450Mhz-re is felboostol,de valamiért az alaplapommal idle kifagy,ha visszaveszem az offset beállítást minusz 100-ra.Ezalatt azt értem,hogy a windows alatt amikor nem fut semmi,visszaveszi szépen az órajeleket,és a feszültséget,és kapok egy szép kékhalált random. -
Atla
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Lemaradt egy nulla valóban.
Szóval offset -0.07500
A feszültség és az órajelek pedig így néznek ki.
Boostol a tied is 4550Mhzig?
Találtam egy videót Aorus lappal igaz ő nem állítja a CPU Vcore-t és a processzor is 5xxx valószínű. Viszont ez a Curve Optimizer a videó vége felé,ezt nem tudom mi.
Talán valaki nálam okosabb megmondja.?!
[Itt] a videó -
Atla
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Biosban CPU vcoret állítsd offsetre,és -0.750 vagy ha nincsenek ilyen értékek. -100 vagy -50. Manual-ra ne állítsd mert ugy nem működik a PBO.
HwInfot töltsd le és a CPU Core Voltage ( SV12 TFN ) ezt az értéket nézd a többi nem valós. -
Atla
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Szintén 3800X.Nekem 4.2Ghz-hez allCorefix kell 1.2 Volt. 4.3Ghz 1.28 itt már nagyon melegszik. Én PBO-val használom -0.650 offset. Igy játékok alatt 4550Mhz-ig BOOStol,és később olyan 4370-4300 között mozog,kivéve olyan játékok amik nem nagyon terhelik.Ott 4400Mhz körül marad.
A fix feszültség terhelés alatt mindig vissza esik.Ezt elkerülve szokták használni a Load Line Calibation beállítást.
Én PBO-val használnám a helyedben. -
Atla
senior tag
-
Atla
senior tag
válasz
wolfman
üzenetére
Ez egyre érdekesebb.
MSI Afterburnerrel tudsz alulfeszelni,videókártya topikjában segítenek ezzel kapcsolatban.
A 650-es táp valóban karcsú lehet a 3080-hoz,de mivel az 1080-al is csinálta így kizárnám.
A táp hátulján ,ha van Hybrid Mod kapcsoló / félpasszív / azt ne használd,nálam ilyenkor állt le a gép 3060TI vel.Amióta be van nyomva a gomb,tehát pörög a Táp ventije mindíg azóta egyszer sem jött elő ez a probléma,és időközben már 3070Ti-t hajt.
Seasonic Focus plus Gold 650W az enyém.Amikor kilép a játékokból,eseménynaplóba mik vannak?
Ezek maradtak még:
-SOC feszültség
-Wifi vezérlő probléma
-Bluetooth vezérlő esetleg,ha van a lapon és bekapcsoltad
-M2 SSD 970EVO nekem a felső slotban van,bár elméletileg mindegy ennél a lapnál.Próbáld megcserélni hátha. -
Atla
senior tag
válasz
wolfman
üzenetére
Ilyen lapom van nekem is.
Amiket olvastam,a tápot elengedném,nekem is előfordult már,hogy kevés volt ,és leginkább leállt a gép vagy ujraindult.
Vagy RAM probléma,de ha XMP-vel mennek az se valószínű.
Én telepítenék egy friss Windowst,mivel az ASUS gyári "programja" ahogy írtad,na ettől kell megszabadulni nagyon gyorsan,de csak ugy lehet teljesen ha uj Windowst telepítessz,mert a regystrybe is beépül.
Biosban is ki kellene ezt a xart / Armoury Crate / kapcsolni ASUS Grid install service néven.Majd fel kellene keresni aki kitalálta és felkötni.
Helyes BIOSbeállításokat kellene eszközölnöd telepítés előtt.
Itt van két videó,amiből össze tudod hozni.
[link]
[link]
Telepítés közben meg kell adnod az Intel LAN vezérlő drivert
Ezt a hivatalos oldalról használhatod. [link]
Innen csak a LAN és a Chipset drivert telepítsd fel.
Audio drivert ne használd.
Azt [innen töltsd le.
RealtekAudioControl_1.41.290-offline
Unofficial-Realtek-UAD-generic-6.0.948.1
Mind a kettőt.
Alaplaphoz semmi mást ne rakj fel,esetleg valami RGB vezérlőt ha használsz,én nem használok ilyet. -
Atla
senior tag
Sziasztok.
Váltok 16GB RAM-rol Kingston hyperx 3200 MHz cl18 ,2x8
Corsair vengeance RGB 3600Mhz cl16. 2x16
Van valakinek tapasztalata vele?Ryzen 3800x bírni fogja vajon? -
Atla
senior tag
Érdekes. Én is tegnap telepítettem wint újra, egy MsiB450 lapra, legújabb BIOS. Nwme SSD miatt. Nekem default a CSM be volt kapcsolva, de én se tudtam mi az. Úgyhogy lehet rosszul csináltam. ? Elég sokáig bootol a gép.
A telepítő egy Ventoy USB GPT-re nem MBR-re formázva.
Én úgy tudtam NWME esetén csak annyi a szabály hogy GPT telepítő és secure boot, vagy fast boot Biosban kikapcsol.
Valaki leirhatná hogyan kell helyesen NWME SSD re telepíteni, és miket kell ki-bekapcsolni Biosban
-
Atla
senior tag
Most telepítettem újra a Windowst,3800Xet használok PBOval , de idle terheletlen állapotban nem veszi vissza csak 3600MHz re az órajelet.
Valaki tud valami ötletet mit kellene állítani?
Biosban nem turkáltam. AMD chipset fent van, energiasémában min processzor 5% beállítva.
Más ötletem nincs
-
Atla
senior tag
-
Atla
senior tag
Asrock se kapkodja el.B450-re 2021.8.17. Update AMD AM4 AGESA Combo V2 PI 1.2.0.3 Patch C
Ez az utolsó. -
Atla
senior tag
Manuális órajelnél,nem veszi vissza a megahertzeket,ha erre számítassz.
Legalábbis program nincs ami azt mutatná.
Viszont nem fogyaszt,nem terheli a processzort.Vagy elfogadod,vagy marad a PBO.
Én 4 évig használtam fix 3900Mhz-en egy Ryzen 2600-at fogyazstásom nem nött,és soha nem volt baja a processzornak,ha ez megnyugtat.
A tévedés jogát azért fent tartom. A 3xxx-as szériát ennyire nem ismerem.Én PBO-val használom jelenleg a 3800x-et. -
Atla
senior tag
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Gratulálok!
Nem egyszerű ez a RAM tuning,sose szerettem. Talán az enyémből is ki lehetne hozni egy 3400Mhz körülit,de rengeteg kisérletezés ujraindítgatás,és BIOS reset,miatt inkább lemondok róla.
Most annyit sikerült,hogy 3200Mhz ugy néz ki stabil lesz Cl 16-17-17-el. 16-16-16-al hibát dobott a TM5. Calculátor Cl 14-17-17-et ír 3200 Safe-re,de azt meg se próbálom.
-
Atla
senior tag
válasz
regener
üzenetére
Próbáltam a Calculátort nevetséges értékeket ír. Sajnos nem bootol Cl -16-al 3200-on 1.37V-os adtam eddig.
Soc-hoz tartozó értékeket álligatni ,nem tudom lenne -e értelme.
VDDG CCD
VDDG IOD
cLDO VDDP
Ezekre gondolokKözben tettem egy próbát 1.38V 1600Ra állitottam az infiniti Fabrikot 16-18-18-18 és elindult
egyelőre fut a TM5
-
Atla
senior tag
3800x Mellett szeretném a RAM-okat picit megrángatni,sajnos eléggé antituning modulok.
HyperX Predator HX430C15PB3/8 Hynix M-die. Ryzen 2600-al nem tudtam 3066Mhznél többet kicsikarni,most viszont úgy néz ki 3200Mhz 18-18-18-al megy,viszont COD Vanguardban mintha a minimum FPS-ek rosszabbak lennének,mint a 3000 16-17-17-el?
Tm5 lefutott + egy óra COD-stabilnak tünik!
Mivel lehetne tesztelni még ,hogy lássam megéri a 3200Mhz?
Superposition futattam még ott 3 ponttal kaptam többet,de a minimum FPS ott is kevesebb volt ,bár minimálisan.
-
Atla
senior tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Felraktam a Legujjabb Biost. AMD AM4 AGESA Combo V2 PI 1.2.0.3 Patch C
Tényleg nem vészesen butított,viszont megjelentek uj opociók.
Most semmit nem állítottam,csak offset -100, a VID értékeknél ott van a maximum 1.5V ,de ha ezek szerint az svitfn2-t kell nézni,ott 1.406V a maximum.
4300-ig boostol a 3800x,Dark rock 4-el hűtöm.
[Ezekkel] az opciókkal érdemes kezdeni valamit? A kép csak illusztráció,most auton van minden nálam. -
Atla
senior tag
Sziasztok! Beléptem a klubba 3800x-el. 2600-at cseréltem.
Két kérdés.
1. Asrock B450 lapomon a 3.40-es Bios van, [itt] lehet látni,feltegyem-e az újabbakat,vagy hagyjam? Az ez utáni Biosok butitottabb verziók mivel ugye köztüdott ,hogy nem fért rá a lap memóriájára a sok adat.2. Mivel X-es processzorral nem volt dolgom,kérdezem,hogy inkább használjam PBO-val,vagy manuális allcore tuninggal? A lapom sajnos csak két lépcsőnyi negativ offsetet enged, -50,és -100,de mindkettővel láttam 1.5V-ot pillanatra HwInfóban,ami szerintem sok. És sajnos a PBO
beállításaim is korlátoltak. KI,be Auto,és egy 2x szorzó ez nem tudom mi. Ennyi,tehát semmi TDP limit,és hasonlók.Akitől vettem Allcore 4.3-on használta 1.373V-al.
-
Atla
senior tag
válasz
sittes79
üzenetére
A kép alapján azért a 3200Mhz cl 14,3600Mhz cl 16,és a 3733Mhz cl 17,hozza a legjobb eredményt,persze a valóság lehet rácáfol arra amit ők mondanak.Amennyiben megteheted ezek közül válassz szerintem.
Itt egy 3733 c17-es.
Egyébként most ujra olvastam amit írtál,azt hittem teljesen uj gépet építessz,így tárgytalan szerintem ezek a drága RAM-ok. Én a helyedben hagynám egyelőre ami van és megpróbálnám tuninggal a 3000 körüli értéket ,volt már példa a 2xxx topikban,hogy mentek a 2133-as ramok annyin. -
Atla
senior tag
válasz
sittes79
üzenetére
Idézet a nagy port kavart itteni cikkből.[link]
Az optimális beállítás egyébként 3733 MHz, ugyanis a memória ezen az effektív órajelen van szinkronban az Infinity Fabric sebességével, vagyis ez adja a legjobb késleltetési értékeket, alatta és fölötte ezek romlani fognak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Rosewill "kockák" az egyedi NAS vagy házi szerver összerakásán gondolkodóknak
- Spórolós topik
- Yettel topik
- Medence topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- További aktív témák...
- iPhone 13 mini 128GB 100% (1év Garancia) - AKCIÓ
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen 1 FHD notebook - i7 10850H 32GB DDR4 1TB SSD T2000 4GB W11
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- GAMING PC! Ryzen 7800X3D / RTX 5070 Ti / 32GB DDR5 / X870 / 1TB NVMe / 1000w Gold! BeszámítOK
- 244 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Utolsóra. Én ujraraknám a windowst mindenképp.