Hirdetés
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mobil flották
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Nagy aksival és erős hardverrel megjött Magyarországra a Poco X8 Pro és Pro Max
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Jol futhato dongolt foldes,erdei kemenyebb talajra persze mehet.Viszont tehnikasabb reszre,jobb ha nem annyira merev a cipo (egy rockplate boven eleg benne).
Esetleg nejlon plate-es jo megoldas,nem tudom az Endo Speed-hez hasonlo nejlonon van-e terepcipoben? -
INTELligent
senior tag
válasz
Nand_i
üzenetére
Mai montis "terepszemle" alapjan porzik az erdo, szerencsere az eleje/vege aszfaltos/kockakoves (ez a ket legmeredekebb resz), a tobbi flow trail, es nincs benne mas meredek lejto.
tomcica: kivancsisagbol, a karbonost miert nem ajanlod? Lehet rosszul tudom, de mintha utobbi idokben ez lenne az uj trend a terepfutok kozott.
-
sherlock82
senior tag
Sok sikert ub résztvevőknek.
Az idő is remek, bár hajnalban picit hűvös volt.
Garmin 10 km kihívás hétvégén amúgy is.
-
Maximum1
őstag
https://www.facebook.com/share/r/14h2Gsp1vUa/
Nem lettem volna bringás kísérő sem.
-
xy.zsolt
őstag
válasz
INTELligent
üzenetére
Volt egy covid szeru virusom (elso esetem) meg az usa-ban bucsuzoul.....az ismet elqurta az addigra mar egesz jo HR-em. Azota megy ismet a szar visszalapatolasa a tehenbe (iden mar harmadjara)
Most ott tartok hogy vegre mar nem 65+os HR-rel ebredek.....hurra 
-
-
tomcica
Topikgazda
Ja egy kalappal az UB-n resztvevoknek...szep idot mondanak,elvezzetek
-
tomcica
Topikgazda
válasz
zaskar
üzenetére
Dehogy vagy egyedul,szamomra mindegyik ujabb Rebel egyre rosszabb lett..a V5-ot mar csak laza hosszura hasznalom,a V4-et meg tudtam tempora. V1-V2 voltak nekem a legjobbak (V3-am nem volt,de ranezesre az kb V2).
En nem tudom ezek a cegek miert nem szedik szet ilyenkor a modellt Light es Regular almodellekre...egyiket meghagyvan instabil,konnyu de jatekos ciponek.A masikat pedig hallgatva a sok "jo" tanacsra,meg parnazottabba,meg stabilabba stb. teve egy egesz mas jellegu ciponek.
Lenne vevo mindkettore.
Nike-nal ugyanigy kellene a Pegasus-al,kellene egy non-plate Streakfly jellegu Pega Fast/Light vagy barmilyen neven (Turbo-t mar nem hasznalhatjak) meg maradna egy sima Pega annak az iranynak amerre epp halad a trend.
Hala az istennek,hogy az Adidas meglepte a jelenlegi Adios-t lap nelkul,alacsonyra es jatekosra epitve
vettem is elore tartalekot,nehogy nekem ezt is elkurjak. -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Amiben jol mozog a labad
en karbonosat nem vinnek,meg magas epitesut sem.
Adidasbol Adios...esetleg SL2. -
Nand_i
tag
válasz
INTELligent
üzenetére
Kérdés, mennyire meredekek a lejtők? A tavaszi versenyszezonban Mogyoródon nagyon megszívtam, hogy lefelé részeken egész egyszerűen satuzni kellett, mert hiába voltak csak kb 10 méter hosszúak a durvább lejtők, de nagyon meredekek voltak, semmi bizalmam nem volt a cipőben lefelé(Takumi Sen 11), bármelyik kicsit is terepcipőben simán lehetett volna engedni. Felfelé szinte mindegy szeritem, ha nem nagyon bokatörő a terep.
-
Studi
veterán
És egy szolgálati közlemény: szürke/ezüst Adizero EVO SL ZDAYS25 kuponnal a hétvégén 31,5e Ft a Zalandon, szerintem korrekt ár érte. Vannak méretek.
-
Studi
veterán
Érdekesség. Nem azt mondja, hogy az Alphafly sz@r, hanem kicsit gondolkozik a probléma okán, hogy mi lehet az a tényező, ami miatt bár sokaknál működik a cipő, nála nem.
-
INTELligent
senior tag
Adott egy terepfutó verseny, ahol 15 km-en kb. 250-300 m szint van, és elég sok az aszfaltos, meg sóderes rész, nagyon kevés ilyen igazán trélnek mondható szakasszal. Az erdő most szinte teljesen száraz, még nem porzik.
avar olyan túlságosan nincsen.Egy-két helyen lehet picit vizes, de nem jellemző.Nem a konkrét pályát jártam be; valamennyire azt is ismerem, de ugyanaz a földrajzi egység, ahonnan van első kézből tapasztalatom.
Milyen cipőt vinnétek? Gondolkodom az Adizero Bostonban, ami azért karbonlapos is, viszont egész jó a tapadása.
Szerintetek ez jó lehet? -
tomcica
Topikgazda
válasz
tomcica
üzenetére
Annyi,hogy 3-4 lepcsore folyamatosan szokdelni az par sorozat utan mar tud rizikos lenni,ha elfarad a labad es nem tudod kordinalni
Az emelkedore szokdelesnel ha ugyanigy elfaradsz akkor eszreveszed,hogy mar nem tudod olyan messzire elrugni magadat,de nem vered bele a labadat a ket lepcsofok koze,hanem csak fogod es abbahagyod aznapra.
Ezeknel fontos,hogy amikor mar nem tudod megfelelo intenzitassal (mittomen 5-10%-al csokken) vegezni,akkor aznap kesz,csomagolsz es mesz haza.Mindegy hanyadik sorozatnal vagy epp.
Annyi,hogy kb 50%-ig megyek el,tehat meg egyszer annyit meg tudnak csinalni belole,ekkor fogom bemegyek a palyara es megkuldok 10x200metert kb 1500m-es erofeszitessel (nem sprint!). -
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi--
üzenetére
Azert szoktam emelkedore szokdelni,mert nincs eleg hosszu lepcso felenk. Az emelkedo se tul hosszu,de azert mire felersz szokdelve az eleg impulzus
Emelkedore szokdeles es kb 3-4 lepcsore felszokeles az nagyjabol ugyanaz...annyi,hogy az emelkedo ugye lehet laposabb is,a lepcsok azert altalaban eleg meredekek.Ennyi a kulonbseg,laposabb emelkedore hosszabban tudsz folyamatosan szokdelni.A bolgar guggolas sulymellenyben megy(20kg),lassan 4-5mp lefele,lent megtartod egy pillanatra es megkuldod max erovel egy szokeles..na ugy mar eleri a celjat.
Ruddal 40kg szinten ez lassan lefele,lentrol pedig max erovel felugrasz,ehhez a torzset elobb fel kell kesziteni (ilyen irodai kukacoknak nem ajanlom csak suly nelkul).
A clean is nagyon jo gyakorlat,ezt is 40kg-vel szoktam,de max erovel robbantod:
[link]
Ezekbol nem kell sok 3 x 3db eleg heti 1-2x..az idegrendszer kapjon egy impulzust,ez a celja. -
--Robi--
junior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Az is jó, de a lépcsőt se hagyd ki. Kettesével főleg, az ad az élvezeteknek.
Bolgár guggolás helyett is jó, meg nem unod el, mivel közben változik a táj és ad a keringésnek is.
Az emelkedőre szökdelést még sosem próbáltam, az vajon mennyivel visz előre az összképet vizsgálva? -
--Robi--
junior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Nos, viszont variálok az emelkedőzéseken, kettészedem a lépcsőzést és a felüljárófutást.
Érzésem szerint így hatékonyabb lesz mindkét módszer. Meg ez a mix darálja az idegrendszert igen tisztességesen.
A tempófutást meg behozom végre kb 4:30-4:25 környékére. A többi meg megy küszöbön.
Nekem se tábor, se edző. Csak virtuális Tom van, meg Döme(MI). Aztán lehet az sem, csak egy agy vagyok a tartályban, elektródákra kötve.
-
--Robi--
junior tag
válasz
--Robi--
üzenetére
Ma viszont küszöb volt. Képzeld most nem ment el az erőm, hanem már az elején sem volt.

Még mindig bennem lehet ez a nyüves kórság. A talajérintési idő ismét nem volt túl magas.
Szél volt és fostalicska széttöredezett aszfalt, így a vége még hitványabb lett, de öröm van, mert legalább futni tudok. Így a szám nem sír vadul, csak lefelé görbül.
[kép] -
-
stefi81
tag
Zajlik itt az élet rendesen, mennek a futasok…

Nekem tegnap volt 16km erősebb napom, ami most jobban ment már, mert múlthéten kicsit sok volt a bringa, mert végre otthon voltam és tekerni akartam, de a pulzusra nem nagyon figyeltem.
Péntek vagy szombatra tervezem a 10km kontrol futást, attól függ a holnapi 24órás meló mennyire adja ha péntek reggel hazamegyek.
Ez szombati 4x3k ami lehetett volna jobb is. Direkt melegben mentem, csak vizet sem vittem pedig az jó lett volna. -
jimpo
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére

Akkor nem aggódom...A 0 hárommal szorozva is nulla!
Persze ez csak a jelenlegi állás szerint ennyi.
Edzéssel és pihenéssel kapcsolatban valami összefüggés, érdekesség
Gondolok itt mennyiségre, arányokra.
És ha már három...
Silo Season 3 Official Teaser -
tomcica
Topikgazda
Visszanezve az edzesnaplokat evtizedekre,a plyometrikus munka regen kb 3-4 edzes utan ereztette a hatasat.Vagyis annyi edzes kellett,hogy megszokjam,majd elkezdjen javulni.
45-50ev kozott ez 9-12 edzesre (kb 3x annyi ido) novekedett...ennyi alkalommal kell megcsinalnom,hogy regaljon a test. -
sherlock82
senior tag
Akit esetleg érint:
FutaVillány-FutaBor 8.0 futóverseny nevezése nyitva.
2026.04.28. napjáig a tavalyi áron, azaz 7.777 Ft díjon nevezhetsz.
2026. július 11. a verseny napja.
Amúgy 8888 Ft a nevezés -
tomcica
Topikgazda
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Teljesen elfogadhato kezdo amator tempo ez
termeszetesen feledzheto joval gyorsabb sebessegre is
Erdekes,hogy a hasizmodnal jott ki izomlaz.Azt mar jelzi,hogy torzserosites az kelleni fog,ha futsz a jovoben,ha nem.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Kezdőként szvsz ez nagyon sok, normális a komoly izomláz. Ha megtetszik a futás és továbbra is kitartasz mellette, szerintem vedd visszább egy ideig, nehogy úgy járj mint én. Izomgyulladás, 1 hét pihentetéssel sem akart helyrejönni, egy rövidet sétáltam a városban és most fekszek, ideggyulladással küzdök, próbálom elkerülni a csonthártyagyulladást. Már több, mint két hete parkolópályán vagyok, óriási szerencsém, hogy nem kell dolgozni mennem, mert akkor fogalmam sincs mihez kezdenék. Ha valahogy egyszer helyrejövök, az biztos, hogy rohadtul óvatosan fogok nekiállni újra szaladni, sőt, előtte pár hétig-hónapig inkább marad a bringa. Ha kitartasz, néhány hétig szerintem szaladj sokkal rövidebbeket, alapos bemelegítéssel, majd utána nyújtás és minden szaladás után legalább egy nap szünet.
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
INTELligent
üzenetére
+ Tomcica: Köszönöm.
Full amatőrként fogalmam sincs, hogy ez most jó vagy nem jó tempó mivel nem nagyok foglalkoztam vele, edzéstervet sem néztem.
Azt viszont nem gondoltam volna, hogy a futástól olyan izomláz lesz a hasamon, hogy alig birok felülni az ágyon. Ez normális?
-
jimpo
senior tag
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Tudom, hogy ez a jimpo-style
Hívd aminek akarod.
Egyszerűbbnek, egyszerűbb lenne ugyan, de ez ilyen.
Hidd el engem is legalább ennyire zavart, mikor Strava linket rak be valaki. Aminek a megtekintéséhez be kell jelentkezni.....
Én meg be sem léptem fél éve, így azt sem tudom általában mi van.
Ha nekik jó, akkor nekem is.
Ugyanez fordítva:
Ha nekem jó így, legyen nektek is!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ígyvanferi
addikt
válasz
jimpo
üzenetére
Tudom, hogy ez a jimpo-style, de nem egyszerűbb amúgy, ha leírod, hogy futottál 2x17 percet 3:50-en, átlag 180-as pulzussal, és a második szakasz végén felkaptál két percet 3:30-ra? Vagy mittomén a számokat, ezekből a nagy hadronütköztető adatait is tartalmazó grafikonokból én nem sokat látok. Nem kötelező persze a 25 db linket/hsz. megnyitni, de többet mond általában egy-egy konkrét számadat.
-
jimpo
senior tag
Ma a Garmin által javasolt edzést csináltam, 2 x 17 perc ~küszöb
Az egykor ünneplős Endorphin PRO 2 került a lábra, a pulzus példás.
Kicsit friss, szeles, ám időnként napos időben.A testsúly rendben.
Energia volt, így megtoltam a végét.
Mondjuk ahogy látom az egész második gyorsabb, erősebb lett picit.
A Garmin nem nyavalygott, hogy magas a pulzus, így futottam.
Az italom elfogyott a tempó közben, az utolsó 10 percre (levezetés) nem maradt semmi.

-
-
válasz
Pttypang
üzenetére
Mikor el kezdtem futni hosszabbakat, nekem is az egyéni UB volt a végcél, de aztán a terep más irányba terelt, és belőlem is kiveszett a motiváció. Mondjuk néha eszembe jut, mi lenne ha futnék egy 6 órásat, vagy 100 k-t, de aztán el is hesegtem a gondolatot azzal, hogy: " hülye vagy te bmeg, akkor futnod kéne, és nem sétálhatnál, mint a terepen, mert hát pooonnt emelkedő van"
.Vadlánra +1. Nagyon jó rendezés, nagyon szép táj, és reális áron megrendezett verseny. Idén tervezem, hogy visszamegyek, nekem van még mit javítani ott.
-
válasz
Peterhappy
üzenetére
Ahogy latom 15 gramm van az erosebbnel, de a homlokra felfekvo resze kicsit parnazottabb, megnezem majd eloben es elajandekozom az 500-ast ha tetszik, meg se neztem regen, koszi.
#118371Never79
Ez is ilyen egyszer megcsinalnam, de tobbet nem, a balaton atuszassal is igy voltam es az egy napos korbetekeressel. Jovore lehet megnezem, de nem vagyok valami hipermotivalt a temaban.#118364HKorn
A vadlan-t tudom ajanlani es a matra 115-ot, nagyon jo volt a hangulat mindketton es sokkal csaladiasabb felepitesuek. A vadlan kb az ub trail-hez hasonlo, de kicsit ertelmezhetobb szinttel, jo sok kilatoval
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Szakbarbár
üzenetére
-
phDani
csendes tag
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Járattervet megnéztem, akkor nektek a szántódi 10:40 lenne jó.(40percenként jár) Reggel vége a versenynek, változó, hogy ki meddig pakol és indul el a versenyközpontba. Ilyenre nem emlékszem, hogy 1 országos és 1 nemzetközi esemény egymásba csúszott volna áprilisban.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
phDani
üzenetére
Az tök jó, 11:50-kor rajtolunk. De ami inkább érdekes emiatt, hogy a lellei szállásról megyünk át mindig csapatosan mindannyian, tehát 2-3 autóval (oké, kivéve, amikor hajnali rajtunk volt) a rajthoz, általában komppal. Ami most azt fogja jelenteni, hogy kb. 10 körül indulnánk. Érdemes lenne szerinted még korábban indulni a komphoz? Azért a csónakos utánfutós konvojok csak nem kompoznak vagy nem tudom, fogalmam sincs, hogy néz ki egy ilyen esemény.
-
INTELligent
senior tag
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Szakbarbár:: nagyon szeeep'
----
Kozben megneztem, hogy a "szokasos" FM-emen, amit iden ki kellett hagynom, milyen idoket futottak. Na persze, most ott lettem volna a dobogon, eleg nagy marginnal. Szoval tok jo, hogy nem voltam, ez pont nem hianyzott az egomnak
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
tomcica
üzenetére
Piszkálta a csőröm amit mondtál és így 10 nap távlatából, a harmadik futásra össze is hoztam a 60 perces 10 Km-t . Remélem holnap fel tudok kelni az ágyból
Egyébként tényleg 70 perc a terv, mert a feleségemet kísérem és neki 72 perc körül volt a legutóbbi verseny.
Testsúly rendben van, 66kg, bár mostanában felszedtem 4 kilót és sajnos nem izmot.
Cipőből egy Adidas Runblaze-t használok mert nem volt biztos, hogy egynél több alkalommal lesz a lábamon. -
phDani
csendes tag
Nem hiszem, hogy 2500EUR + utazás költsége mellett maradnának és megszállnának valahol, amúgy vízparton, sátrakban alszanak.
Arra figyeljetek, hogy szombaton 8-15h 300 csapat indul szgk és csónakszallíto nagyhaszonnal Tihanyra a kötelező eredményhirdetésre, nagy lesz a közlekedésifelfordulás. -
Nekünk idén végre jó lett. Szombat késő délután indulunk, mindkét csapat egyszerre. Éjjel leszünk a hosszabb futók, egyben letolva, így aludhatnak az emberek vagy jöhetnek reggelre. Kora délután meg be is fejezzük, szerintem 13:00-14:00 között végzünk, aztán gyors fotó és spuri haza.
Ahogy csökkentjük a csapatlétszámot, úgy egyszerűsödik a helyzet.
Jövőre már azt beszéltük, hogy két 5-6 fős meg egy 13 fős csapattal megyünk, akkor külön lehetnek a hosszan és a sokszor futók, logisztikában könnyebb lesz.Aztán talán leül ez is köztünk, mint az XCC, és maradnak a helyi versenyek (ápr 19-jún 13 között van öt is, amire beneveztem, az UB az egyedüli távoli)
Nyáron aztán nem kell semmi, mert nem akarnak hajnali négyre alkalmakat szervezni, később meg meleg van 😃 -
Alg
veterán
válasz
phDani
üzenetére
Akkor azért van még a szokásosnál is kevesebb szállás...
Még mindig nem tudom hogy lesz a logisztikám, én az elején futok kb. reggel 10től, aztán a végén az utolsó ~30km-en kell majd még tartalékban elérhetőnek lennem éjjel 2 körül... plusz vasránap vissza kell jönnöm Bécsbe, hétfőn meló. Nem hiányzik most
Talán szombat este tudok valahol aludni egy kicsit, sátrat viszek
-
válasz
Peterhappy
üzenetére
"Nem túl meglepő módon most kezdtek el futószalagon jönni a problémák"
Ne is mondd!
Tegnap délután volt egy kis helyi verseny (feleségemék váltóban másodikak lettek 😃), utána Kőszegen az esőben futottunk a pékségből vissza, rosszul léptem, azóta fáj a combfeszítő izom mentén a térd külső-hátsó részén levő tapadó inak. Alig bírtam felmenni a lépcsőn.Ma kicsit enyhébb, van még pár nap szombatig, mert aztán ott este van egy 30km-es szakaszom.
Mert mikor máskor, ha nem most...De ez legyen az év fő problémája 😃😃😃
-
sherlock82
senior tag
válasz
Pttypang
üzenetére
Egyéni futók külön indulnak a csapatoktól,
Peterhappy.
Amít írsz egyetértek azzal.
Korábban nem lehetett időpntot változtatni vagy szabadon választani.
Idén már lehet. Pénzért mindenképpen.
Drukkolok hogy kellemeset csalódj.
Verseny után kérlek írj itt mik a tapasztalataid. -
-
Studi
veterán
válasz
Never79
üzenetére
megnéztem az UB honlapon, elvileg 7:00-kor indulnak az egyéni futók, utána rögtön, 7:05-től a 2-6 fős csapatok beosztás szerint. Mivel utóbbiak általában nagyobb tempóval tudnak haladni, ezért elég gyorsan összekeverednek, de a csapatok folyamatos rajtja miatt ez sokáig is tart. De talán ez a kisebb gond, legalábbis akik az elmúlt 2-3 évben ismerőseim részt vettek ők sokkal inkább a futók közé beengedett bringások miatt panaszkodtak: szűken, türelmetlenül kerülgettek, folyamatosan zavarták a futókat.
-
Alg
veterán
válasz
Never79
üzenetére
A nagy csapatok (= "Tömeg") csak egy nappal később indulnak, így kevésbé "akadnak össze" az egyéniekkel, pláne nem a kisebb csapatokkal.
Tavaly csapatkapitányként vittem céges váltót, idén csak beugróként megyek egy 20km-re (+ amire esetleg még szükség lesz közben), de egyre kevésbé tetszik a verseny, nagyon más már mint 10+ éve mikor ezelott legutóbb voltam... amit idén csináltak a "Boost" rendszerrel meg a rajtidőpontokkal az valami katasztrofális volt, nagyon visszataszító.

Kicsit egyébként úgy érzem már ez tényleg nem a versenyzőkről szól, olyan mintha a szervezők azért dolgoznának hogy nekik jó legyen, a csapatok meg alkalmazkodjanak ahogy tudnak. Mondjuk ha ennyire a fejükre nőtt a rendezvény, akkor nyugodtan vissza lehetne csökkenteni a maximális csapatméretet 6-8 főre és akkor talán kezelhetőbb lenne
Persze akkor lehet nem jönne a millió céges csapat akik mindent is hajlandóak kifizetni...Amúgy maga az útvonal sem olyan hiperszuper, főleg mióta a Balaton-felvidék részt is kivették belőle - nagyrészt kerékpárúton, egyik oldaladon az autóút/vasút, másikon meg nyaralók... van pár szebb rész de nem az a jellemző.
-
válasz
sherlock82
üzenetére
Jól hangzik.
Mi most megyünk életünk első UB-jára. 13fős a csapat, egy lány van csak, aki tavaly már indult, mindenki más elsőbálozó.
Én tartalék vagyok, annyira drágának tartottam a nevezést, hogy úgy gondoltam, elég ha Feleségem fut, kap pólót, érmet stb. Pár szakaszon futva kísérek majd néhányakat, illetve lehet, hogy végül mégis lesz beugrós részem is. Mókás, mert hajnali 2-kor indulunk, de hogy 19km, 40km vagy 90+ km vár-e rám, egyelőre homályos.
Nem túl meglepő módon most kezdtek el futószalagon jönni a problémák

Én az UB-ról jót még nem hallottam, soha nem is motivált, hogy menjek - hát most sem igazán. De bulifutás lesz, nulla teherrel, így meg szódával elmegy.
Az egyéni és a 2-6fős csapatok pénteken mennek. Az egyéni mezőny és az első csapatok egyszerre, 7kor indulnak, de az a nap még sokkal lazább, lényegesen kevesebben vannak, szerintem az egyéniben nem (lehet talán) olyan vészes. A hétvége tuti katasztrofális lesz.
És ahogy mondjátok, totálisan elanyagiasodott az egész. Nyilván ez egyre több versenyre igaz, de az UB-re hatványozottan.
-
válasz
Pttypang
üzenetére
Reggel indulnak az egyéniek, és talán 3-4 órára rá az első csapat (ebben nem vagyok biztos). Szóval egy darabig jó az egyéni futóknak, mert nem éri utol őket a tömeg. Akkor válik macerássá a helyzet, amikor a csapatok beérik őket, bár azért ez is kezelhető. Sok év tapasztalata alapján az az érzésem, hogy ez a rendezvény már nem az egyéniekről szól. Nem mondom, hogy ez így rossz, csak már más, mint régen. A célnál viszont prioritást élvez az egyéni teljesítő, ha egy csapat épp akkor érne be az érmekért, amikor egy egyéni futó érkezik, a csapatnak félre kell állnia. Meg kell várniuk, amíg az egyéni befutó átveszi a szalagot stb., és csak utána jöhetnek ők.
-
válasz
meszi85
üzenetére
Nekem van HL900 is, HL500 is. Arra, és annyi időre, amire neked kell, untig elég lesz

HL900-zal órákat futottam erdőben. Az 500-t még nem próbáltam, de ár/érték arányban szerintem olyannyira jó választás, hogy én múltkor akcióban vettem is egyet "tartaléknak", egész pontosan Feleségemnek, születésnapjára.Arra kérdezz rá a boltban, tudnak-e átkérni máshonnan, és ha igen, mennyi idő alatt jön meg. Egy-két helyen van még jóárasított narancssárga, csak kérdés, időben megérkezne-e. De a HL900-ból, piros-feketéből is vannak kiállított darabok itt-ott, Budapesten is akár, ha azokat meg lehet vásárolni, ennyi pénzért ajándék

-
-
válasz
sherlock82
üzenetére
Az egyenis indulas is ugyanilyen, ledaral a csapatok tomege?
-
válasz
HKorn
üzenetére
Korábban mi is béreltünk apartmant, azok voltak a legjobbak.
Most már általában "csak" megyünk, futunk, jövünk.Drága is, tömeges is, illetve amikor szombat este beértünk a célba, 11:40-kor, tehát kvázi az elején (hiba történt a regnél az időmegadáskor, ezért hamar indultunk), már akkor is csak a "nesze, érem" ment, nem is volt máskor sem másképp.
Szerintem sem a legjobb program, de sok az új ember nálunk, nekik élmény. Nekem akár a most vasárnapi businessrun (32-en mentünk), akár pl tavaly a Jánosházi félmaraton (17-en mentünk) jobban összekovácsolt minket, mint az UB, de annak akkor is más a hangulat, amit egyesek jobbn szeretnek.
Na meg azért pl a Varga pincészeten átfutni nagy buli volt, ahogy az egyetemen is át lehet futni, stb (persze erre meg itt van pl a Fut a város vagy a Sunset maraton, amikor különleges helyen lehet futni)
Szóval megvan egy különleges élménye azért ennek is.
Ha csak sötét a berényi szakasz, az nem gond, de az út minőségéről még nem jött infó
-
HKorn
veterán
válasz
sherlock82
üzenetére
+1
4 UB után és sokkal jobban élveztem az UB Trailt, de már arra sem megyünk 5 alkalom után az is sablonossá vált már.
Persze vannak ismerősök, akik lakást bérelnek, 2 szakasz között lezuhanyoznak, alszanak, mi meg egy kisbuszban aszalódtunk 24+ órán keresztül, még ledőlni sem tudtam sosem. Utána 2 nap kellett mire egyáltalán ki tudtam magamat aludni.
Ebből is az első volt a legnagyobb élmény.
-
sherlock82
senior tag
geleati
fatelessA szervezés olyan amilyen, mert ez a verseny annak idején nem erre lett kitalálva hogy évről - évre rekord létszám legyen.( nyilván üzletről van szó szóval ezen meglepődni nem kell.
Mi tavaly úgy indultunk hogy viszonylag az utolsó időpontok egyikét kaptuk meg rajtnak.
Aztán mire beértünk, kb az volt hogy : " hányan vagytok? 10 - en. oké , itt van 10 érem sziasztok "úgynevezett befutó csomagból kb semmi se maradt mert elhordták, kérdezi a kislány : " nem baj h nem tudok adni shakert? mert elfogyott" Meg se banán se inni való semmi.
Nem is azért mert annyira vágytam én arra shekkerre vagy mittudomén mikre, hanem az hogy annyi ember van már ezen a rendezvényen az zavaró.Éjjel gyakran vannak néptelen és kivilágítatlan szakaszok pl. Keszthely - balatonberényi szakasz, vagy pl. Balatonlelle strand körül ahol a parton kell futni földes úton. Úgy hogy szűkebb szakaszok is vannak ott esetleg a biciklis kísérők lehetnek útban. Me
Ezért is pártoltunk át az őszi UB trail versenyre.
Rövidebb, nem kell magadat szívatni kb 20 órán át egy kocsiban és vagy kisbuszban. Elég unalmas tud lenni az ub a trailhez képest.Szép környezet, erdőben és mezőben futni, kevesebb ember van a váltópontokon nem kell félni attól hogy a célban kb egy tömegbe futsz bele és akadályoz a továbbhaladásban.
-
válasz
Pttypang
üzenetére
Nem a lámpatapasztalat érdekelne, hanem az útfelület tapasztalata (hogy melyk lámpát keressem elő).
Azt olvastam, hogy sötét van, ez nem zavar. Tavaly világosban futottam, tavalyelőtt sötétben, de szinte végig csak "helyzetjelző" lámpával, a sötéttel kevéssé van gondom, ha nem rücskös, darabos, töredezett az útfelület.
Lassan már mindegyik részén voltam az UB-nek, de ennek egy részén (meg a keleti déli csücsökben) még nem.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Pttypang
üzenetére
A sebessegtol is fugg amivel rombolsz
en anno 3:30-3:40 kozotti kilikkel kis fenyereju fejlampaval majdnem megjartam az UB-n 
Szoval van amikor jol jon a LanyUs fele NASA vilagitas..uotoljara Petzl Nao-t vittem (azota elmult mar annyi ev,hogy a kisebb Petzl lampat is siman tudjak azt a fenyerot) es kellett. -
válasz
sherlock82
üzenetére
Engem is érdekelne, mert az éjjel közepén leszek a 16-24-es szakaszokon, addigra már fáradt leszek. A sötét nem számít, de a rossz minőségű út (pl gyökérkinövések, emiatti huplik) baromira veszélyesek, mert nem feltétlen látszik jól
-
geleati
tag
válasz
sherlock82
üzenetére
Elmondod mik voltak a rossz tapasztalatok?
Én most megyek először, 11km (Balatonmáriafürdő-Fonyód) + 21km (Balatonakarattya-Balatonalmádi) szakaszokkal és pont a decathlonos HL100-as fejlámpával. -
ígyvanferi
addikt
válasz
Studi
üzenetére
Azért ez szakasztól függ. Sok olyan van, ami teljesen jól látható lámpa nélkül is, csak a kötelező jellege miatt kell felrakni.
Ezekre a szakaszokra akár az az olcsó decathlonos is elmegy. De ugye nem tudjuk, pontosan melyik szakaszra kell. Illetve a jövőtállóság miatt mindenképp legalább az említett HL500-ast ajánlom az adatai alapján. Teljesen jó lehet tényleg sötétben is az a 300 lumen, tölthető, van 3 erősség, plusz piros, plusz villogó. Ez a minimum, amit érdemes megvenni, akár UB, akár máshova. Az a Nitecore is biztos jó, de Kínából nem hiszem, hogy megjön a cucc az UB-ig.
Én még esetleg a Silva Scoutokat ajánlanám. [link] Ez pl. kb. az a szint, mint a decás HL500-as, annyi különbséggel, hogy nem beépített akkus, hanem 3 AAA elemmel vagy tölthető akkuval működik. De van a kínálatban ugyanúgy USB-ről tölhetős is, pl. [link] Nekem a legegyszerűbb, sima Scout van, két fényerővel (plusz egy villogó), azt pár éve ugyanitt vettem UB előtt egy extra akcióban 4000-ért. A max. fényerő annál is elég a legrosszabb szakaszokra is. De az már kifutott.
Szóval én vagy ezekből a Silvakból választanék a multinavigátorban vagy a decathlonból, mindegyiknél ezt a 12-15 ezres kategóriát megcélozva.
A Petzl Actik Core már egy következő szint, persze duplája is az ára. Nem tudom mennyire best buy, úgyhogy csak megfontolásra ajánlom. Max. lumen 600 fölött van, azért az már sok mindenre elég. [link] A mellékelt aksi USB-ről tölthető, de használható AAA elemekkel/akkukkal is, csak akkor valamivel visszafogottabb a max. teljesítménye. -
Chuck Norris
senior tag
válasz
meszi85
üzenetére
Ha csak arra kis időre kell mig lefutod a 20-at aztán jó lesz a garazsban szoszmotolni vele akkor színte bármelyik decathlonos, lidlös jó. Ha később is akarsz futni akkor petzl actik core, én már lassan 10 éve használom legnagyobb megelégedettséggel, amikor elhagytam egyből vettem egy másikat.
-
Maximum1
őstag
válasz
meszi85
üzenetére
HL500 V3 van, terep futni szoktunk vele, bőven elég oda is, jó lámpa, éri az árát.
Kínából Nitecore UT27, ez tud sárga fényt is és keveri a fehérrel, kb egyforma erős a dechatlonossal, de 2x tovább bírja az aksija, a dechatlonost sem tudod lemeríteni, ha gyorsba kell azt vedd, itt van baráti körben mindkettő, + HL900 is van, de az nem éri az árát.
Tesztek UT27 -
HKorn
veterán
válasz
meszi85
üzenetére
Nekem egy ilyen van [link] erre mindenki azt mondaná, hogy kevés a 120lm, de valójában én télen is este a sötétben ezzel szoktam futni, illetve UB éjszakai szakaszon is használtam már nemegyszer. Szerintem aszfaltra, ahol nincs állandó kerülgetnivaló, odafigyelést igénylő terep, teljesen elég. Cserébe könnyű és beépített akksis.
Ha többet szánsz rá, akkor is valami ilyesmit javasolnék, csak nagyobb fényerővel.
-
jimpo
senior tag
-
tomcica
Topikgazda
válasz
fateless
üzenetére
A gyumolcsle helyett ihattok citromos/narancsos asvanyvizet
mi ugy szoktuk a 1.5literes asvanyvizbe megy fel vagy egy citrom/narancs leve...ennyi.Telen a zoldseg nagy resze nalam savanyusag es sargarepa (ez meg olcsonak szamit).Viszont tel vegen es a normalis tavaszi aru kozott valoban aranyarban merik a portekat felenk is.Ilyenkor mar mi se veszunk paradicsomot,paprikat.
Uborka most jott normalis aron,mult hetihez kepest 1/3-al olcsobban,ez mar elfogadhato(bb).
A jutalomfalatok az jo otlet,nalam is van (minden nap
) -
válasz
norby_42
üzenetére
4 kör lesz, de egyedibb helyeken lehet végigfutni, ahova máskor nem mehetsz egykönnyen.
Örülök, hogy nem Szombathely-kör 2.0 lett, hanem belvárosibb rész, izgalmasabb így. Azt sajnálom, hogy belerakták az emlékműhöz felfutást is, de legalább a Kilátó út nem része, azon lefele is utálok futni.
Gyere mindenképp
Messziről jönnél? -
válasz
tomcica
üzenetére
Feleségem ment tanácsadóhoz, én csak másolom az ő menüjét, 1,5-es szorzóval.
Van benne mindenféle étel, a lényeg, hogy nem eszel többet.
Igazából csak olyan kaják vannak benne, amiket szeretünk, csk nincs hozzá extra nasi.
Annyit "csalok", hogy mikor 15km vgy afeletti távot futok, akkor ehetek csokit vagy ihatok madártejet 😃😃😃
Újévkor lehetett extra magokat enni (legalábbis mi eldöntöttük), Húsvétkor kajálhattunk, és így tovább.
Sokkal több zöldség van amenüben, amit nagyn szeretünk, de messze drágább a kaja.
Viszont a péksüti szinte nulla lett (nem a pékárúragondolok, hnaem tényleg péksütire). Szóval pl múltkor elfutottam egy 15-ös távra, és csoki helyett megálltam félúton egy túrós batyura, amit betömem futás közben. Másfél óra evezőpad is feljogosít valami nasira 😃😃.
Na, ez a diéta és a"jutalomrendszer" oda vitt el, hogy eddig az éves max km-em futás kacsán 1192km volt. Most eddig tartok 461km-nél, szóval emiatt is jobb.Viszont sokkkkkkal drágább. A rengeteg zöldség eszméletlen drága, várom a tavaszt, hogy csökkenjenek az árak.
Ja, sokkal kevesebb a gyümölcslé, amiről tudom, hogy kalóriadús, de nem gondoltam, hogy ugyanannyi kalória mellett az rosszabb, mint egyebek.
De persze több idő az ételkészítés, a bevásárlás, drágább is.Volt egy Burger King a kemo befejezésekor, lesz megint vasárnap, miután letolom egyben a 30km-t az UB-n, szóval vannak "nagy jutalmak" is benne 😃😃
-
Na, srácok, mostantól nem mondom, hogy 130 kilósan futok, 120-at mutat a mérleg.
11 éve futok újra, mozgás mindig volt.
Sok évig figyeltem azt is 5-600kcal-va kevesebbet vigyek be.Nem fogyasztott semmi (pajzsmirigy-problémáim vannak).
Feleségemnél áttétes rákot állapítottak meg tavaly, elkezdett a kezelések mellett másként étkezni.
Én is elkezdtem ezt, és lement 10kg.Nincs kevesebb kalória, nincs látványos súlyesés, csak szép lassan fogyás.
Ráadásul nekem is, páromnak is könnyebb, energikusabb a mindennapok üteme.
Orvos barátunk mondta, hogy ő sem hitte, hogy ennyit változtat majd nem a kalória, hanem az összetétel.Szóval most már "csak" a 120 kilós ligában játszom
-
tomcica
Topikgazda
[link]
Yuka Ando a holgy neve. -
tomcica
Topikgazda
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Azt hittem a leiras alapjan hogy Paula Radcliffe a maratonos vilagcsucstarto..neki is eleg brutalis a mozgasa.
Meg van egy japan robot csaj...Odo vagy valami ilyen neven.
Mindjart megkeresem,na az is meger egy miset
Kozben rongya vernek minket meg ugy mozogva is
-
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Ez hatradolve lenne? Nekem az a fura, hogy mennyire gornyedt ahhoz kepest.
-
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Embertelenül emberfeletti
-
ígyvanferi
addikt
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Ja megvan, Camille Herronra gondoltam: [link]
Mondjuk ennyit az AI-ról, sima kereséssel kellett megtalálnom...
-
ígyvanferi
addikt
válasz
tomcica
üzenetére
Én kire gondolhatok, akinek szintén elég jellegzetes futómozgása van: hölgy, hosszú, szőke, inkább göndör haja van, igazi maratonos extrán vékony testalkata, és ilyen első ránézésre mindennek, ami a helyes futótechnikát jelenti, annak az ellenkezőjét csinálja, hátradől, maga előtt fog talajt, lóbálja a karjait. És mindig mosolyog közben. Chatgpt-vel futottam pár kört, de nem dobta ki, akire gondolok. Pedig top futó, pár évvel ezelőttről. Nem fogok tudni aludni, amíg nem jövök rá...
-
jimpo
senior tag
-
bandus
veterán
válasz
norby_42
üzenetére
én is nagyon bírom ezeket a közösségi intervall edzéseket amikre járok. tök motiváló, hogy mindenki ugyanazokat futja (3k - 1k közötti távok, vagy néha rövidebbek a pályán), csak különböző pace groupok vannak. a 4 percnél lassab tempókra alig vannak jelentkezők
és még 3 perc alatti csoporok is összejönnek néha. a hasznosságuk meg megkérdőjelezhetetlen, de egyedül biztosan nem tudnám ilyen minőségben végigtolni, mint ahogy a csoportban húzzuk egymást. -
tomcica
Topikgazda
Ekozben Robi-val:
[link]
A mi verzionk:
- Tudsz ilyen gyorsan futni?
- Tudok,de nem egyben,hanem darabolva
- AKKOR NEM TUDSZ!
-
válasz
tomcica
üzenetére
Ma kipróbáltam (bár csak 15km-en, mert nem volt több időm) a Jeff Galloway módszert, 3,5p futás, fél perc gyaoglás.
Amellett, hogy így is 6:36 lett az időm, azaz a szokásos átlagot hoztam, mellette viszont nyugodtan tudtam kajálni, inni a fél percekben, nem kellett futás közben küszködnöm ezzel.Ezt majd alkalmanként még kipróbálom...
-
Handball94
senior tag
Ha valakit érdekelhet, AboutYou-n van még egy GT-1000-es 44,5 méretben ~30k-ért, (Glamour kuponnal), én berendeltem az utolsó 44-est, remélem jó lesz a méret, tetszik a színe
-
tomcica
Topikgazda
válasz
fateless
üzenetére
Nem egy atomfizika ez
Amire ugyelj,ezek a hosszu hosszuk legyenek maraton specifikusak,tehat ugy frissits,pihenj kicsit ra,valamint utan alaposan pihend ki.Akkor megfelelo intenzitasu lesz,es be is epul.
A cipo es a ruhazat is lehet az amiben a maratont tervezed,ne ott legyen rajtad eloszor.
Az ilyen hosszu utan alaposan tolts vissza szenhidrat + feherje (tobb hullamban is)
-
tomcica
Topikgazda
válasz
fateless
üzenetére
Erdemes havonta egyszer kifutni egyre hosszabb speci hosszut, 28-32-36km majus-junius es augusztus.
Az UB 30-as az tokeletes erre,az egyik havi specialis edzest kivaltja.
Ezeknel a hosszuknal gyakorold a maratonos frissitest (felorankent tolod be amivel frissitesz).
Ezek a hosszuk elott es utana pihend ki magad,ha kellenek teljes OFF napok az se baj.
A tobbi szokasos heten amit futsz hosszu az jo.
Het kozben egy "labindito" iramjatekot kinalok,eleg hozza egy sima stopper...kezdheted ilyen 10 x 1perc joleso porgos 1perc laza...amikor elerted akkor mehet minden heten +1 ismetles egesz fel 20-25x 1perc/1perc volumenig.Ez ad egy kis vo2max impulzust,valamint a gyors izomrostokat nem hagyja leepulni (jol jon az meg amikor mar minden elfogy a maratoni tav utolso 10km-ben,hogy ne kelljen setalni). -
Jó darabig eltűntem, most felvettem a fórum fonalát.
Az elmúlt időben a heti egy hosszút felvittem huszonpár km-re, és egészen élvezem ezt a távot.
A sokféle edzésnek köszönhetően gyorsultam is (na nem a ti tempótokra, csak a korábbi 6:54 p/km FM és afeletti táv esetén 6:38-6:22 közötti idők lettek)Mivel sok évtized után újra lesz augusztusban maraton Szombathelyen, és most már lényegében minden hétvégén tolok egy FM-nyi távot egyben, úgy gondoltam, megünneplem Szombathely maratoni eseményét egy ilyen távval.
Mire érdemes odafigyelnem? A garminba beállítom a felkészülési tervet, ezek a heti egy huszonpár km-ek maradnak a hétvégékre, amiket majd növelek később (UB-n lesz pl egy éjjeli 30-asom, meg élvezem ezeket a hosszú, szombat reggeli futásokat, főleg hogy már egyre többet van közben világos)
Az igazi kihívás esetleg az lehet (majd a maraton után), hogy megpróbáljam akár idén, de talán csak jövőre a 4 felest ősszel de az még húzósnak tűnik idén...
Szóval van valami spéci tippetek a neten elérhető és garmin által adott alap felkészülés mellett a maratonra?
-
--Robi--
junior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Aszfalt volt, Boston 12. Hullámos út, vissza pici emelkedő.
A tegnapi lassú 183ms-os érintéssel pedig Enorphin Pro 2.
Lazán futottam, nem nyomtam jobban, mert akkor végleg tiltás lett volna a fejtől...
A többinél visszalassítottam emiatt. Ez akkora szar, hogy el nem tudom mondani, pedig bírnám, annyira tolnám...
A google is próbált rájönni, ha megy a lépcső, megy az emelkedő, akkor hol a gond.
Arra jutott a szakkönyvek alapján, hogy nagy a becsapódásom.
Összegezve: A neuromuszkuláris hibát az okozza, hogy az erőd (lépcső) sokkal nagyobb, mint amit az idegrendszered (sík) koordinálni tud a becsapódások közepette.
Döme rácáfolt, erre a két MI összeveszett.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi--
üzenetére
Vegyel egy szett muanyag kis gatat (nem egy nagy osszeg) ugy allitsd fel,hogy fel bird dolteni,ha nem jon ki a lepes.
Irasd meg az MI-vel a kezdo gatas beiskolazast,a magassagodhoz hany lepesre tedd a kisgatat. Mi altalaban az elejen kevesebb lepesre tesszuk,hogy kenyelmesen vegig lehessen rajta futni. Idovel pedig lehet majd tavolitani oket.
A lenyeg hogy nekifutasbol csinald,elotte 5-6meter menjen gat nelkul,ott mar erd el a kivant sebesseget,lepesszamot es lepeshosszt...ahogy beersz a gatakra csak mint a metronom rombolsz tovabb. Ha kiesel a ritmusbol,akkor feldol a gat,vagy nem oda jon ki a lepes,ez nem baj. Visszaseta es kezded ujra.
Heti 2-3x lehet rajta 10-15percet dolgozni,nem kell tobb.[link]
ilyen valamire gondoltam -
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi--
üzenetére
Akkor jo a talajerintesi ido,ha jo alacsony
persze ez egymagaban nem eleg egy gyors tempohoz,kell melle a lepeshossz es a lepesszam is. Ez mindenkinek egyeni,ahogy a talajerintesi ido is.
Fugg ugye a felulettol amin futsz,es persze a cipotol is amiben vagy (kemenyebb pattogos,konnyu porgos cipo = alacsony GTC).
A talajerintesi ido csokkentese edzheto,egyike annak ami evekig finomithato.
Kis gatakon (wickets angolul) szoktak edzeni,egyben be is iskolazzak a mozgast,lepesszamot.
[link]
ez egy halado,persze nem igy kezdte,es nem is ennyi gattal. Szepen lehet rajta dolgozni. -
--Robi--
junior tag
Tom, valamit fejtegetett nekem a Google MI a talajérintési időről. Eddig ezzel nem foglalkoztam, aztán megnéztem mennyi. Erre azt írta, ez mehet rá az idegrendszemre, mert alacsony. Neked erről mi a véleményed?
A tegnapi futás: [kép]
Ez pedig a mai: [kép]
A mainál kettő km-nél is küszöb felett futottam, próbálgattam hogy megy, itt volt a legalacsonyabb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4494, 100% Akkumulátor
- Apple MacBook Air 15" M2 (2023) 8GB / 256GB asztroszürke
- CoolerMaster MM710 53gr pehelykönnyű gamer egér eladó
- AKCIÓ! Asrock Fatality Z170 Gaming K4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

afene
Most ott tartok hogy vegre mar nem 65+os HR-rel ebredek.....hurra
na ez jo kerdes. Ahogy a
) , akkor az tuti nalam lesz.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)