- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Érkezik a Now Bar a Galaxy órákra is
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomcica
Topikgazda
válasz
zzola #108589 üzenetére
Futas kozben a kicsiknek mindig mondom,hogy ne tudobol zilaljanak,hanem probaljak megtolteni az alhasat is,kihasznalva a diafragma teljes mukodeset
Ugyanigy tudatosan lazitsak el az izmokat is,hogy ne "erobol" fussanak,hanem amennyire csak lehet gazdasagosan. Rengeteg mentalis es "idegi" energiat emeszt fel az,ha allando feszultsegben tartjuk a testet (akarattal). Meg kell tanulni lazan,de gyorsan futni...ez is egy skill,amit minden alkalommal gyakorolni kell,amig termeszetesse nem valik. -
tomcica
Topikgazda
válasz
rszmark #108575 üzenetére
Jol van gyakorolni kell ezt
raerez az ember par edzes utan,az is egy skill...fejbol futni a sebesseget.
Mondjuk kb. 30-as 200m-nel meg siman ra-ra lehet nezni az orara,elinditod es 100m-nel csak rapislantasz,hogy 14-15-16mp-t ir-e epp ki. Ezt is eleg az elso par darabnal,utana mar autopilot-on van az ember.Nezzuk csak,anno amikor 8:55-os 3000m-t tudtam,nekem ez az edzes 28-as 200m-et adott,akkor kb 25mp kozepe lehetett a maxom,cserebe 30mp-s 200-on meg tudtam 20db-ot gond nelkul.
A tiedet eloszo ki kellene "simitani" mondjuk 33-34mp legyen mindegyik (kiveve utolso az mehet elesebbre,ha epp ugy adja) legyen ez a kovetkezo heti cel. Utana majd elkezded szepen lefaragni 33-32-es legyen mindegyik es igy tovabb...amig engedi ez a ciklus.
Mozgasbol inditsd oket,felesleges allorajttal,igen tudom az kb 0.5mp kulonbseg,de nem erdekes,fontosabb hogy ne seruljon meg a labad a sok rajttol. -
ígyvanferi
addikt
válasz
Peterhappy #108577 üzenetére
De miért nem gyorsan fújjátok ki és lassabban be? Brutál távokat futsz, szóval működik amúgy is nyilván, de nekem valahogy az a logikusabb, hogy nyugodt, lassabb, mély belégzés, ami történhet akár orron át is, ha valakinek ez a perverziója és utána a szén-dioxidtól meg amennyire lehet, gyorsan megszabadulni. 3 lépés be, 2 ki. Fogalmam sincs, nekem hogy szokott ez kijönni, évekkel ezelőtt figyeltem rá utoljára. Beállt a különböző tempókon valamilyen ütemre, és kész. Gyorsabb futásnál meg el nem tudnám képzelni, hogy orron vegyek levegőt, de még csak a belégzést sem erőltetem így.
-
válasz
Peterhappy #108571 üzenetére
Na de varj, mennyi marad a cipok talpabol? En pont azt nezem, hogy az utcai cipoim, amikben "sokat" setalok, eleg hamar elkezdenek mintamentesulni.
-
válasz
Peterhappy #108571 üzenetére
brutal, nem tudom elkepzelni, hogy ennyit tegyek a cipobe, foleg, hogy bizonyitottan rosszabbul csillapitanak ezek a modern habok mar 600 km kornyeken.
-
zzola
titán
válasz
Peterhappy #108579 üzenetére
A lépésfrekvenciára visszatérve, arra kimondottan figyelek, hogy ne nyújtsam a lépést, hanem szedem a lábam inkább függőleges irányba, kissé előre dőlve. Ezt egy (szinte) profi futótól lestem el, de nyilván nem én vagyok az egyetlen aki így fut.
Korábban írtam, hogy a (bal) térdem nem 100-as, (orvos amúgy semmit nem lát/talál, mármint kóros elváltozást vagy hibát) hátul a hajlatban bedagad picit futás után (ami hozzáértők szerint térd problémára utal). Megfigyeltem, ha az Altrában futok (0 drop), akkor vagy nem vagy éppen csak bedagad, ami azt igazolja, hogy az alacsony drop tényleg kíméli a térdet és esetemben működik is. A bokám vagy a lábfejem pedig nem fáj a cipőtől. -
zzola
titán
válasz
Peterhappy #108577 üzenetére
Igen, a 2-3-at használtam én is, próbálva kipasszírozni a tüdőből az összes elhasznált levegőt. (Itt a kezemben a könyv: A "legyél önmagad futóedzője", megnézem majd benne, milyen okosság van a légzésre.)
Fontos a futás - persze - ezért is érdeklődtem a kulacstartós mellény iránt illetve vettem új cipőt, plusz akarok még egyet venni. Beléptem egy pécsi futós csoportba, de egyelőre még nem vettem rá magam, hogy csatlakozzak egy közösségi futáshoz. Attól tartok/félek, ha most abbahagyom a futást és nyalogatom a sebeimet, akkor végem lesz. Nem akarok megint 120 kg. lenni... Így is le kellene passzolnom legalább 10 kilót, most 82 körül vagyok/177 cm. . Sajnos szeretem a pocakomat (és van is
) .
-
Peterhappy
őstag
válasz
zzola #108576 üzenetére
Az a freki teljesen rendben van - és így szerintem a ritmus is.
Elfelejtettem írni, én pl. 2-3-t használok, két lépés be, három ki.
Érdemes lehet kísérletezni, már csak a móka kedvéért is, 2-3 vagy 3-3 esetén lehet, hogy menne az orron keresztül belégzés is.Nem könnyű ez így, főleg, ha magánéleti nehézségekből jössz kifelé - de az biztos, hogy a cigi segíteni éppenséggel nem segít a tüdődön
De a cigi mellé legalább futsz, és nem sört pattintasz
Az is valami! És amint "visszatérsz", amint egyre fontosabbá válik számodra a futás, amint egyre többet tudsz abból kivenni, úgy fogod egyre inkább letenni a cigit.
-
zzola
titán
válasz
Peterhappy #108573 üzenetére
Lépésfrekvenciát nem igazán nézem. Ma átlag 177 volt, de most visszanéztem és 175 fölött volt az előző alkalommal is, egész közel az optimális 180-hoz. Esetemben - átlagolva - 5.9 lépés/légzés jön ki. A ritmus az természetesen be van már égve, próbálkoztam - korábban - mindennel is, 3-3-mal, aztán amikor kellett a több oxigén, akkor váltottam 2-2-re. Amióta nem vagyok power júzer, ezeket nem használom.
Tudom, hogy most ledobom az atomot, de a 1-1,5 nap/doboz cigivel ne is várjak többet. Egyébként nem kapkodom a levegőt, előbb fogy el a lábam mint a levegőm.
Sajnos a csak orron lélegzetvétel nem megy. Gyanítom, hogy orrsövényferdülésem van - amit ennyi idősen már nem műttetek meg - így gyakorlatilag szájon is veszem a levegőt és mást nem tudok tenni. Ha csak orron veszem, egy idő után vissza kell vennem a tempót, mert felmegy a pulzus. Persze ez az 5:30-5:40 nem egy nagy tempó, itt még talán menne orron át is a belégzés. Ha 1x sikerül "visszatérnem", talán cigi nélkül jobban megy majd, most csak futok, magamnak, amennyi jól esik, próbálok Z2-ben maradni és növelni a távot. Tavaly még ment a 30-35km simán, de azóta ugye történt ezmegaz (magánéleti dolgok). -
rszmark
csendes újonc
tomcica: Megvolt ma a 8x200m. Sajnos nem tudtam szépen megfutni őket
, kicsit össze vissza idők lettek.
A splitek: 33", 35", 33", 35", 35", 35", 33", 28".
Az utolsó all out akart volna lenni, de sajnos nagyon bele kellett emelnem az utolsó 50 méteren.
Rendesen megfutva az 25" +-1 lett volna.
-
Peterhappy
őstag
válasz
zzola #108570 üzenetére
Cadencet szoktál nézni?
Ha egy mondásom lenne, az az, hogy igazítsd lépéshez. Lehet, hogy ez nálad pl. alap, de sokaknál nem az.
Sok "iskola" létezik, 2-2, 3-3, 2-3...
Azaz pl. két lépés belégzés, két lépés kilégzés / két lépés be, három lépés ki. Stb.Én úgy tudom, a kilégzés fontosabb, mint a belégzés (mármint a belégzés is kell, mer anélkül nyilván megfulladsz
). Nem kell, hogy tele legyen a tüdőd, de minél jobban kipréseled a levegőt, annál inkább fogsz hasból lélegezni, jobb O2-t használsz, hatékonyabban, ezáltal alacsonyabb pulzusszám mellett.
De majd jönnek az okosak és kijavítanak, ha nem jól mondom.Tom nagy igazsága, hogy érdemes páratlan számokban gondolkodni, így mindig másik lábra adja ki a ritmus.
Ehhez meg társul a fent említett lépésfrekvencia (cadence), amire érdemes még odafigyelni.
Érdemes a lépéseket sűríteni, ha nagyon ritkák. Itt a 180-at tartják aranyértéknek, ami azért nem kőbevésett. Nyilván függ a futótechnikától, a magasságtól, láb-, és talphossztól, tempótól, terepviszonyoktól (hogy a cicád zsíros tejet kapott-e reggel, vagy csak másfél százalékost), tehát kb. mindentől.
(5:40 körüli tempónál nekem kb. 170 körül lehet ez a szám).
Jobban bele sem mennék - már csak azért sem, mert ebben is vannak itt sokkal okosabbak, csak nekik talán izgalmasabban telik a péntek estéjük, mint az enyém-, csak arra akartam rámutatni, ha a légzésed a lépésszámhoz kötöd, a nagyobb lépésfreki a levegőcsere idejére és ritmusára is hatással lesz.
Visszakanyarodva még a légzésre. Befelé mindig orron keresztül. Ha esik, ha fúj, ha dögmeleg van, ha fagypont alatt.
Kifelé előny, de nem feltétel az orron át. Nekem sajnos nem is igazán megy - próbálok rá figyelni, de amint elveszítem a fókuszt, már szájon át is megy a kilégzés. De tragédiának az nem tragédia. Az orron belégzés a fontos.Remélem nem voltam sok.
-
danielsz
tag
Egyik ismerősöm 5 éve ugyanazt az egy futócipőt használja, na abban hány km lehet
-
Peterhappy
őstag
válasz
Pttypang #108569 üzenetére
Futótársam négy cipőt rotál most, három van 1500km felett.
Nem is ez a durva, hanem az, hogy hét visszavonultatott cipője van (mióta vezeti őket), mindegyik 2200km+, három közülük ~3500km.Ultrázik, 5000km körül pakol a cipőkbe évente. És a lényeg, 10+ éve fut (lekopogom), soha semmi sérülése nem volt. Vagy szerencséje van a cipőkkel, vagy a technikája nagyon jó, vagy nem tudom.
-
zzola
titán
Légzésszámra van valami mondás?
Ez volt ma, de az a 30-as átlag nem tűnik soknak, átlag pulzus meg 142.
-
válasz
bandus #108567 üzenetére
800 korul szoktam furanak erezni, de a mostani szeria tobbsege 5-600 korul jar lassan, csak meglepoen gyorsan novekszik.
#108568tomcica
Kerdojeleket dobtam, amikor az egyik nagyon hosszu tavos holgy mondta, hogy o 10-20 ezret rak bele egy cipobe, kb amig le nem esik a labarol, de o mindig a szintidore er be, nagyjabol egy gyorsabb tura tempoval.
Akkor nem aggodok, meglatjuk, mi meddig birja. -
tomcica
Topikgazda
válasz
Pttypang #108562 üzenetére
Azert amikor valoban sok a heti km,akkor eleg jol elbirja mar a lab a hasznaltabb cipoket is...plane,ha az ujat hasznalod kemenyebb feluletre,a regebbieket fuves,erdei lazabb talajra
Evente 4-5 cipovel elvoltam meg akkor is,amikor igen magas heti km-t toltam.
Persze mindet learazva vettem,szin mindegy volt,regebbi bevallt modellek is johettek -
tomcica
Topikgazda
válasz
LanyUs #108561 üzenetére
Heti ket darab erosebb edzes mehet
annyi,hogy nem szabad oket azert tul erosre megkuldeni,de ne is legyen kenyelmes. Ugy szoktuk nevezni "kenyelmetlenul kenyelmes".
Az legzesre kb. 2-3lepes egy legzes (nem zilalas ki-be lepesenkent!) pulzusra kb 82-85% vege neha felmehet rovid idore magasabbra.
Melegben nyaron nap kozben magasabb puzus is mehet 85-87%,mert az kb ugyanaz lesz,mint huvosebb idoben alacsonyabb pulzus -
Studi
veterán
Sziasztok,
Nem mondtam le az EU futást, de már nem lehet. Ha valaki lemaradt volna, és menne, akkor írjon rám, valahogy megoldjuk!
-
Az a baj ezzel a tobb futassal hetente, hogy veszesen elkezd osszegyulni a km az osszes cipodben...
Lassan minden akciora raugrok -
tisn
addikt
válasz
INTELligent #108557 üzenetére
ezt javaslom
-
tomcica
Topikgazda
válasz
-
robag93
aktív tag
válasz
A jobb lábon ugráláson
-
INTELligent
senior tag
Min erdemes dolgozni, ha egylabas futoiskolai gyakorlatoknal nagyon kijon, hogy job labon nem tudok stabilan ugralni? Lehet az kellene, hogy kimenjen a jobb bokam is, mert hogy a bal ugy sokkal stabilabb, hogy az volt serult
.
Ez alatt azt ertem, hogy kontaktnal a combom hatso oldalan van egy pont, ahol belenyilal a fajdalom (nem veszes, de azert ott van), es azt erzem, hogy emiatt nem tudom magamat rendesen ellokni a talajrol, mintha "kikapcsolnak" a rugalmassagot a kinematikai lancban. Illetve talan ennek folyomanyakent van hogy a lanc masik vege, a bokam hatulso felen, kb az Achilles-nel ugyanez jelentkezik, csak kevesbe eroteljesen. -
INTELligent
senior tag
válasz
Peterhappy #108547 üzenetére
Koszi
. Asics cipoket egyaltalan nem ismertem
. Kozben megneztem, es a hivatlos weboldalon van egy tok jo animacio (a pronation tab), hogy mikor ajanljak.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
venember83 #108553 üzenetére
6-8het utan az uj szintrol ismet bele az alapozosabb munkaba => heti 1-2x fokozos hosszabb tempocska,vagy rovidebb picit elesebb tempo,melle heti 1-2x erinteni a max sebesseget (ez altalaban rovid emelkedo sprint,vagy sikon sprint...seta vissza)...minden mas laza km gyujtes.
12-16het ilyen,majd megint mehet 6-8het elezes.
Apropo elezes,az elezes idoszakaban barmikor lehet versenyezni rovidebb tavokon <10km es fehasznalni azokat a heti egyik gyors munka helyett
Ha nincsenek versenyek vagy dragak akkor felmerok...ez jobb lenne,ha nem mindig egyedul tortenne,biciklin is kiserhetnek,vagy gyorsabb futo nyulazhat -
Chuck Norris
senior tag
válasz
Vettem is egyet, köszi. Gratula itt is!
-
itouchfan
senior tag
válasz
Én akkor vettem az első komolyabb cipőm, 11 vagy 13k volt, emlékszem itt linkelte valaki
bárcsak 2-3at vettem volna
-
tisn
addikt
válasz
Peterhappy #108542 üzenetére
thx a tippet
bondi 9 37k olivazold
jobb mint a feher -
Peterhappy
őstag
válasz
INTELligent #108546 üzenetére
Igen. Az a Kayano kistesója.
Kb. mint a neutral vonalon a Nimbus vs. Cumulus.Nekem a kedvenc cipőm (volt), hármat nyugdíjaztam belőle, abban voltam most vasárnap is. Csak épp jövök lefelé a neutral cipőkről, különben már redneltem is volna. Ennyiért erősen BB*!
* bár néhány éve majdnem harmadáron táraztunk be belőle.
Régi szép idők.
-
INTELligent
senior tag
válasz
Peterhappy #108542 üzenetére
A GT-1000-re mondtad, hogy stabil cipo?
-
válasz
Peterhappy #108540 üzenetére
Koszi!
Beugrok ra, akkor mar biztos jarni is tudok UTH utan.Megjott kozben a merell barefoot cipom, de vivni vittem el elsonek, eleg jo elorelepes volt a csuszkalo talpbetetes olcso kiprunhoz kepest
-
zzola
titán
A Hoka Bondi 9 melyik másik márka típusához hasonlít? Azt látom, hogy 5-ös a drop-ja, de nem túl nagy a csillapítása? Kösz.
-
tisn
addikt
orexem. megjott az uj bondim delutan es meg ki sem nyitottam.
-
Peterhappy
őstag
31. Kiprun Futóest
https://www.futoest.hu/
15% kedvezmény minden távra.
SNFUTOEST15
Hátha valakinek jól jöhet. -
INTELligent
senior tag
válasz
venember83 #108534 üzenetére
Csak hajra!
Nekem is sokaig tartott, mig elkezdtem intervallozni.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Ahogy felenk mondjak a jo munkahoz ido kell
Az anaerob munka nagyon gyors eredmenyeket hoz,cserebe 6-8het utan beallhat a stagnalas es/vagy visszaeses. Erre majd ugyelj,amugy ahogy irjak is a skacok Isten hozott a daraloban
-
norby_42
aktív tag
válasz
Ez mekkora, tisztelem a kitartásod. Meg a tempód -
Peterhappy
őstag
válasz
Isten hozott a Darálóban.
-
robag93
aktív tag
válasz
Öreg ember nem vén ember
-
venember83
nagyúr
válasz
tomcica #56448 üzenetére
Ezt a hsz-t sokszor elolvastam, de akaratgyenge ember lévén a megvalósításig már nem jutottam el, a mai napig, amikor kis minőséget csempésztem a futásba. Csak közel négy év kellett nekem egy intervallos edzéshez. Kemény vagyok, mondhatom. Meg pár évvel öregebb.
Kicsit bővebben: a Garmin mind javasolta a különböző anaerob edzéseket, ma pl. 7*1 perc@3,35-öt köpte ki, de volt már 3 percen belüli javaslat is, igaz, csak tízmásodperces intervallok erejéig. Szóval nem tudom, hogy végül miért, de ma követtem az utasításait. Először csak néztem, hogy mit akar ezzel a 3.35-tel, hisz száz méteren sem vagyok képes ilyen tempóra, ezért már az első egyperces intervallt teljes gőzzel kezdtem, 3:10 körül, aztán szólt a kedves óra, hogy ennyire azért nem kell belegebedni.
A következő hónapokban rendszeressé akarom tenni ezt az anaerob mókát, mert másképp nemigem lesz meg a jó ideje kitűzött 40 percen belüli 10k, hiába futom a szokásos tízeseket/12/16 km-eket.
3.35-ös egypercesek idejei: [kép]
Edzéstempó és pulzusszám: [kép] -
LanyUs
senior tag
tisn: tudom és bírom az ilyeneket, engem is szórakoztat
tom: ma délután egy kis felsőtest, holnap hajnal 80 perc szobabringa 100-as pulzus, délután törzs/gluteus erősítés, holnapután szintén laza szobabringa + gyógytorna / comberősítés és a következő erősebb nap a vasárnap lesz 80 perc futás 140-es zóna, benne megint 5K 164-168-as zónán egybe. Ezt így hétről-hétre ki tudom pihenni és be tud épülni jelenleg ebben a formában. Ez nem 5K full power felmérő, hanem egy kontrollált, de azért erősebb blokk a 80 percen belül. Eddig működik ez a kettő számomra "erősebb" nap.
-
tisn
addikt
válasz
LanyUs #108530 üzenetére
csak turaztattalak bocsi
fel percet pihenek amig elballagok a kovetkezo helyszinre, pl. smith kerettol a haspadig, vagy a scott padtol a labemelesig. kb. ugy egy-ket perc szunet van ket kar-vall-mell gyakorlat kozott. (altalaban has-lab gyakorlat meg seta a helyszinek kozott. gyuros topikban amugy 2-3 perc a javasolt.)
-
LanyUs
senior tag
válasz
tomcica #108528 üzenetére
tom: rendben
Az elsőnél éreztem, hogy elvitt a hév, de a többinél törekedtem az egyenletes tempóra, hogy ne egy lefelé tartó vonal legyen a tempó. Az utolsónál látszik is, hogy viszonylag tűrhető lett [kép] Az a baj locsolták a focipályát és az első kanyarban ki kellett térjek az öntöző elől ( kilocsol a rekortánra ). De jó, hogy megvettem ezt a Fenix 3-at 25e -ért, tetszik.
tisn: tökéletes a 120-130-as pulzus
Nekem ez csak idegrendszeri sokk, de a te ajánlásoddal, hogy a pihenőket is kitöltsem inkább irányt veszek az öltöző felé vagy elbújok a szaunába inkább
Végül is ez tényleg csak ügyeskedés/kísérletezés. Majd a köv. pl. karmérésnél kiderül mennyi az annyi. Negyedévente azért rámérek majd.
-
tisn
addikt
válasz
LanyUs #108527 üzenetére
hmm, oldalemelest en is ennyivel csinalom. 10 feletti szetteket nem csinalnek, inkabb sulyt emelnek
ugyeskedj
a pihi a gyengeknek valo, javaslom, hogy azt a 30mp pihenest haspres, felules, labemeles, hiperhajlitas es egyeb gyakorlatokkal toltsd ki
nekem gyuras 120-130 pulzus szokott lenni, de mostanaban megint valami gond van, magasabb a pulzusszam. (pihenesnel is, bicajon is, futasnal is)
-
tomcica
Topikgazda
válasz
LanyUs #108526 üzenetére
Elsore eleg is ennyi,most megnezzuk mit szol a test hozza
ha szombatra teljesen regeneralodott,akkor legkozelebb mar lehet novelni mondjuk 6x400-ra...az utolso veget szoktuk megtolni,direkt csak 200m,nem erdekes hogy nem lesz annyira gyors utolso 400m,de azt a 200-at meg szoktuk merni,es neked szabad ott mar 42-40mp fele kacsintgatni (de csak a legutolso vegen)
-
LanyUs
senior tag
válasz
LanyUs #108526 üzenetére
tisn: érdekesség! És mivel stimulálom szénné azt a pár kis izmocskát a felsőtesten 25 perc alatt? Szigorúan ilyenkor résztávos nap délutánján, különben beleszólna a futó edzésbe vagy a regenerációba. Tehát ma még lesz egy ilyen is:
🔥 Ajánlott Rush blokk (30 perc):
Szuperszettekkel, rövid pihenőkkel (20-30 mp max)
Progresszíven csökkenő súly, növekvő ismétlés = pumpa+égetés
1️⃣ Bicepsz - Tricepsz szuperszett (3 kör+1 kör kevesebb súly)
Egykezes bicepsz állva: 15 ismétlés @ 12,5 kg -> 15 ismétlés @ 8 kg
Tricepsz nyújtás fej fölött két kézzel 25 ismétlés ugyanezzel a súlystruktúrával
➡️ Pihenő: 30 mp szuperszett után2️⃣ Mellkas – Váll szuperszett (3 kör + 1 kör)
Fekve tárogatás: 15x @ 15 kg 12x -> 10x @ 10 kg
Oldalemelés állva: 12x @ 8 kg -> 8x @ 4-5 kg
➡️ Itt cél a full pumpa + szálkásító égés, pihenő szintén 30s a szuperszett után3️⃣ Váll – Nyak szuperszett (3 kör)
Nyak mögötti egykezes vállnyomás: 3x12 @ 12,5 kg
Oldalemelés döntött törzzsel (hátsó delta): 3x15 @ 6 kg4️⃣ Zárás: Égető tricepsz burnout ( ez már nem szokott menni, minden izmom remeg )
Szűk fekvőtámasz vagy padon tricepsz tolás (ha megy)
Max ismétlés 3 kör
Pulzusom el szokta érni a 150-160-as zónát is.
Törzs, has, csípő, láb nekem más napokon van, a fenti célja a felső izomzat megtartása. -
LanyUs
senior tag
válasz
tomcica #108525 üzenetére
Rápróbáltam 5 db 400m-re a térdem szempontjából, jelenleg ennyi megy biztonsági zónában:
össz. 83 perc 12,8 km első 25 perc 120-125 hrm -> következő 15 perc 135-140 hrm + 3x60m gyorsító -> majd jött az 5x400m (100s) 169 hrm / 400m hrm, a pihenő alatt 75-80s alatt zuhant a pulzus 169-170-ről 140 alá, az utolsó 400m erősebbre vettem 178-as pulzus 86s, utána is 80s kellett a 140 alá, a pihenők végé 128-as pulzusról indítottam újra -> majd laza haza de az emelkedőket 3x tempóval megfutottam a képen felül a lépésütem, alul a pulzus [kép] -
tomcica
Topikgazda
válasz
rszmark #108523 üzenetére
Ugye kell valami progresszio az elezesnel...tobb modszer is letezik:
- novelni a darabszamot (ez ha 5K feletti tavokra tortenik)
- gyorsitani a resztavokat (piheno marad ugyanaz) ez ha tul ovatosan lett bekezdve az elezes elso hete
- roviditeni a pihenot (resztavok sebessege nem valtozik) ez ha mar elfogadhato a sebesseg,megvan a mennyiseg es kell valami nehezites.Hosszabb tavoknal FM-M letezik az is,hogy miutan a piheno le lett roviditve,elkezdik gyorsitani a pihenot (a resztav sebessege es mennyisege fix marad)
Valamint csinaltunk olyat,amikor komoly szintes versenyre keszultunk itt az alfoldon,hogy a resztavoknal felcsatoltuk ezt nehezitesnek...1km gumival,pihenonel lecsatoltuk es felvette masik futo,majd vissza 1km (aki huzza epp a gumit annak az eros resztav,a tobbieknek az a piheno) 10x 1km-t mentunk igy 4:30-4:00-as sebesseg gumival,piheno pedig ugyanaz vissza 4:30-4:00-as sebesseg csak ugye gumi nelkul.
[kép] -
rszmark
csendes újonc
válasz
tomcica #108513 üzenetére
#108513 Jól értem, mindent mozgásból indítsak? Mennyi legyen jövőhéten a 800 méterek között a pihenő? 2 perc? Másfél? 1? A három tényleg nagyon sok volt.
(Ezt még nem tudom, hogy a környéken hol tudnám kivitelezni, de télig van időm keresni.
)
#108515 Szerintem mindenkinek az a legjobb, ha én messziről elkerülöm a gátakat, annak nem lenne jó vége.
-
Troy.
addikt
válasz
Peterhappy #108457 üzenetére
Te egy nap alatt futod azt, amit én két hét alatt. 😩
Gratulálok Peti. -
INTELligent
senior tag
válasz
Peterhappy #108518 üzenetére
Ah, bocsi. Pedig direkt neztem, hogy irjak-e ezt az emailben, es nem lattam.
-
zzola
titán
válasz
INTELligent #108516 üzenetére
"Sajnáljuk, a(z) G2JNFVFBQH kuponkód csak a(z) zalando.de esetében érvényes."
-
Peterhappy
őstag
válasz
Elvileg csak zalando.de-re jó.
-
margithid
veterán
válasz
Van valami jó vétel?
A zalando keresojet még mindig nem tudom jól beállítani.. -
INTELligent
senior tag
20%-os zalando kupon: G2JNFVFBQH
-
tomcica
Topikgazda
válasz
tomcica #108514 üzenetére
A lanyoknak epp most terveztuk belopni egy-ket gatat az emelkedos futasba,szoval van ennek meg negyedik szintje is
Ahhoz viszont eloszor sikon kell megtanulni a gatazas tehnikajat.
Na az fincsi,amikor elfarad a labad,emelkedore kell gyorsan felfutni,es feltavnal van egy 400-as gat...na ott aktivizalodik minden izomrost IS
Viszont ez inkabb 200-400-as futoknak kell,neked esetleg akkor johetne szoba,ha akadalyfutas fele is kacsintgatsz. 3000m akadaly ugye a ffi tav. Egy vizesarokkal es harom szaraz akadallyal koronkent.Jo moka -
tomcica
Topikgazda
válasz
tomcica #108513 üzenetére
Kovetkezo ciklusban (az felenk ugye a januari-februari fedettpalyas szezon) mar lehet elbirnad ezt is az 500-as nap helyett:
Keresel egy rovid feluljarot (30-50m eleg)
10x felfutsz porgosen (lefele kocogas) a legutolsonal lefele seta...majd onnan egybol megkuldesz 1perc nyelgazt (az jobb esetben 350-400m lesz,de nem erdekes) visszafele lassu kocogas.
Ez egy szett ebbol felepitesz 4szettet.
Elsore 2x (5x emelkedo + 1perc) majd par het alatt felmesz 4x (5-7x emelkedo + 1perc) es vegul az utolso ket heten a fullos csomag 4x (10x emelkedo + 1perc). 6-8hetet szanj ra.
A heti masik edzes 10x200m (piheno 30mp) RPE 9-en,az neked is saccra most 30-32-es 200-ak.
A ket edzes kozott legyen 2nap laza.
A harmadik eros edzes 3-5km joleso fokozos tempo (kb felmaratonos iramrol a vegen felcsavarva 5K iramig...pl 3:45-rol megindulsz par km-t es az utolso km-t felcsavarod 3:30-3:20-as iramig,a legvegen 100-200m mehet fullosan)
Ez amit most leirtam viszonylag rossz idoben (teli feltetelek nalunk) elvegezheto
Az emelkedo + 1perc trukkos edzes,ha tuleled olyan eros leszel,mint egy bivaly,melle gyors es pattogos,mint egy gazella
(harmadik ciklusban azt a rovid emelkedot le lehet 10meterre redukalni es valtott labu szokdelessel menni fel,lefele futas es ugy ra az 1perc nyelgaz...de csak haladjunk szepen sorjaban) -
tomcica
Topikgazda
válasz
rszmark #108509 üzenetére
RPE 8-9-nek kell erzesre,hogy legyen ez,es nem az elso par db,hanem a 4-5.-ik
(RPE 1-10-es skalan ugye).
Szoval nem baj,ha birnad gyorsabbra,az nem jelenti azt,hogy hasznos is lenne. Ez a 75mp/400m jo lesz,innen minden heten az a celod,hogy a pihenoket szepen roviditsd egyre lejebb (akar 30mp-ig). Valamint,hogy megtanulj es gyakorolj ELLAZULNI a 75-os 400m-es sebessegen. Felveszed a ritmust,es szepen kiadod a parancsot a karjaidnak,arcizmaidnak,vallaidnak stb. hogy lazuljanak el,a labad dolgozik,a torzsed stabilizal. Ha megtanulsz lazan 75mp/400-es sebesseggel futni,akkor versenyen a gyorsabb sebesseg is jonni fog (mondjuk ott a vege mar tuti nem lesz annyira laza,de legalabb gyors lesz).
Legutolso resztva tulso felet (utolso 200m ez esetben) mi is fel szoktuk kapni,mintegy gyakorolva a finish-t faradtabb labra,de nem az egesz resztavot huzzuk. Utolso 200m neha felporog 30mp-re isDE csak annak az egynek a legvege,utana par km laza kocogas.
Ezt csak akkor szoktuk,ha mar iparos lazasaggal mennek az 500-ak,igy marad kraft boven a legutolsonal is.200m resztavok az mas,ott lehet az utolsot szogesben es megkuldeni maxra kozelebe,de csak azt az egyet. A tobbinel ott is a laza,de porgos mozgas a lenyeg.
Ja mindkettot mozgasbol inditsd,nem kellenek itt allorajtok.
-
robag93
aktív tag
Elfelejtettem a Salomon Aero Glideot visszaküldeni, 21k + postáért vihető (45 1/3)
Amúgy Nyíregyháza-Debrecen vonal is játszik.
-
Studi
veterán
válasz
HKorn #108507 üzenetére
Nem, de igen.
Nem, mert hasonló célra lehet bőven venni cipőt 70-80 EUR összegért is akár.
És igen, mert aki ezt a típust keresi, az nehéz helyzetben van. Erős alulkínálat van belőle, es emiatt nagyon magasan marad az ár is. Az alapár is felkíszott már 65e Ft fölé, méret alig van, és akciót is nehéz belőle kifogni. Ahol van méret nekem, ott jellemzően 60e Ft körül tudnám megvenni. A legolcsóbb talán 2 hónapja a Spuriban volt, 49e HUF. -
rszmark
csendes újonc
tomcica: Tegnap futottam egy laza 40 percet és ma megcsináltam a 6(+1) x 500-at. Nem volt annyira adta nap, valamiért nem pörögtek úgy a lábak, ahogy szerettem volna, de nem volt rossz. Az idők: 99, 95, 94, 93, 94, 95, köztük 3 perc pihenő.
Az elsőnél rosszul mértem ki az 500-at
, ezért túlságosan kiengedtem, a többinél más helyről indultam és ott egyértelmű volt a felfestés. Ezek ugye kb 75s/400m splitek, de ez így is nagyon kényelmes volt
, a 80 szerintem túl könnyű lett volna.
Mivel az első rossz volt és mondtad is, hogy kellene tudni a végén még egyet csinálni, mentem egy extrát, úgy is ki szerettem volna próbálni a 69-70s/400-at.
Ez végül egy 85-ös 500 lett. Ez már nem volt kényelmes
, de az elejét elfutottam (64-es 400 split) ezért ki is engedtem a végén, egyenletesen megfutva szerintem nem lett volna olyan rossz ez sem.
-
jimpo
senior tag
-
Studi
veterán
Kislábúaknak HALLO kuponnal 108 EUR az NB Rebel v4, ingyen szállítással. Nekem még sikerült felnőtt méretet is behúzni.
Nem mintha futnék...
-
jimpo
senior tag
válasz
tomcica #108484 üzenetére
Kicsit ma megsípoltattam a tüdőmet, ha az számít.
Na jó, csak amikor végeztem kezdett sípolni, meg rángatni a görcs itt-ott.
A szokott Endorphin PRO 2 került a lábra, egyre jobban bejön a színe.A tegnapi semmittevés után nem is rossz.
4000 lépésem volt egész nap....
-
LanyUs
senior tag
válasz
tomcica #108491 üzenetére
Ugyan... mindegy az... vagy attól félsz talán, hogy feltöri a tenyered az evezőlapát?
Figyelj, ha reggel kicsit esik nem kell megijedni, nyugodtan kimehetsz ám alapozni. Elképzelem az ijedt tekinteted, amikor látod a csepegő esőt az ablakon, de ilyenkor gondolj arra, hogy én is megindulok! Szóval ez adjon erőt
-
Never79
tag
válasz
HKorn #108498 üzenetére
Oké ez is egy szempont
.
Pályát megnézve engem nem hozott lázba UBT. Igazság szerint a Vadlán se nagyon vonz (vagy inkább a Keszthelyi-hegység), de első 100-ast inkább szervezett versenyben tolnám le, így rájuk esett a választásom.
P85-ről hallott valaki valamit (Chuck Norris?)? Állítólag Márkus Öcsi veszi majd át (Bodri Trail, Korinthosz), csak idén valami miatt nem lesz(?).
Pittypang: én is úgy érzem, hogy az, de arra szerintem tökéletes, hogy egy könnyű pályán megismertesse a kezdő terepfutóval a terepfutás szépségeit.
Egyéniben mondjuk ezekben a pályákban meg pont az a nehéz, nincs mese, futni kell
, nincsen olyan sok emelkedő, amit gyalogol az ember.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest