Hirdetés
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ffodi
veterán
válasz
Corsa02
üzenetére
Nem teljesen. Régebben (5-10+ éve) gondot okozhatott manuális OC mellett az energiagazdálkodási opciók bekapcsolása (Intel-nél és AMD-nél egyaránt). Manapság már nem szokott gond lenni, így a C-state ctrl és a CnQ is mehet, és csak ha gondot okoz, akkor érdemes kikapcsolni. A CPPC is maradhat bekapcsolva, egyedül a preferred cores opciónak nincs sok értelme all core OC-nál (CCX OC-nál viszont érdemes ezt is bekapcsolva hagyni)
GIORGIONE76:
Persze, de a kolléga is az alaplap topic-jából jött vissza ide, mert nem kapott választ.

-
válasz
kellcucc
üzenetére
csak egy rövid beleugatás: Ilyen alaplap& RAM-ok mellett, X-es procinál én elgondolkoznék egy normális hűtésen, mert árban nem sokat ad már hozzá, de használati minőségben azért sokat jelenthet! (csend, hőfokok). Pl. ez egész jó áron van, és fényéveket ver a gyári kerregő-kereplő madárijesztőre

-
GIORGIONE76
őstag
Szvsz esetünkben (Zen2) azért nem lehet/nehéz meghatározni bármiféle setup tippeket mert ide 3féle lapcsalád (x/b/a 3-4-5xxx) tartozik és megannyi gyártó annyiféle beállításával, szóval inkább a megfelelő laptopikban érdemes kérdezősködni ha valaki messzemenőkig be szeretné finomhangolni, ide meg szerintem elfér az ha valaki új csak betéved az.ezerszer feltett kérdéseivel, sztem senkit nem hajtottak még el amiatt hogy pár speckó dolgot (cppc, vddp, offset stb) nem tudott, uff én szótam
-
ffodi
veterán
válasz
ricsip
üzenetére
Nincs (általában nem szokott lenni), mert
1. a userek nagy többsége nem foglalkozik ezekkel, mindent hagynak auto-n
2. sok esetben nehéz rátalálni (és kitapasztalni, majd megérteni) mit csinálnak/mire valók ezek a beállítások valójában.Válaszok sorrendben:
- Core performance boost = Precision Boost (a legtöbb esetben), itt leírtam mi történik, ha bekapcsolod. AUTO esetén a lap dönti el, hogy Enabled vagy Disabled. Bizonyára vannak tudományos if/else ágak mi alapján lesz ez a beállítás AUTO esetén Enabled/Disabled (pl. manual szorzó esetén kikapcsolja szerintem...), alapbeállítás esetén Enabled lesz.
- Dinamikus órajel és feszültség skálázás --> energiagazdálkodás. Ha bekapcsolod, üresjáratban a lehető legjobban visszaveszi az órajeleket és a feszültségértékeket. Előnye: energiát spórolhatsz, és alacsonyabbak lehetnek az idle hőfokok. Hátrány: Okozhat apróbb akadásokat, lassulásokat használat (pl. játék) közben, mivel folyamatosan tekergeti az órajeleket...Manual OC esetén összekeverheti a dolgokat és problémákat, instabilitást okozhat (ez régen volt jellemzőbb, manapság már nincs gond).
- Nem tudok semmi pozitív vagy negatív hatásról a boost-tal kapcsolatban.
- PPC adjustment: Erről nem találtam sehol rendes leírást még (csak tapasztalatból következő ajánlást, hogy erre állítsd, mert az jó...), tippre azt mondanám, hogy a default power state-et tudod vele állítani, ami alap esetben P0 (vagyis max. órajel, stb..). Itt előfordulhat, hogy pl. a CnQ aktiválása esetén megjelennek további PState-ek (amik a magasabb számok ellenére alacsonyabb teljesítményszintet fognak jelenteni).
- Hátrány kb. ugyan az lehet, mint a CnQ esetén.
- Igen, ez tápfüggő. A régebbi tápok eseten magasabb volt a határ arra vonatkozólag mi számít minimális terhelésnek. Ha üresjáratban kikapcsolásokat vagy problémákat tapasztalsz, akkor érdemes ezt állítgatni. Kapcsolat C-state-ekkel (és más energiagazdálkodási opciókkal): Ha ezek ki vannak kapcsolva, akkor üresjáratban nagyobb lehet a fogyasztás, tehát elképzelhető, hogy így nem tapasztalsz problémát (ha bekapcsolt esetben tapasztaltál).
- Segítségével ki/be tudod kapcsolgatni a CCD-ket.
- CPPC és preferred cores: erről nem olyan rég volt szó.Precision Boost Overdrive: Ugyan itt olvashatsz róla. Alap esetben az AUTO általában Disabled-et jelent. Engedélyezéskor tudod állítani a limiteket. Itt előfordulhat még egy "Manual" beállítás az enabled helyett/mellett.
badbull1:
Csak 3 megjegyzés:

1. VDDP /= CLDO VDDP, jóllehet sok alaplapon csak az egyiket tudod állítani és sokszor nem is egyértelmű, hogy az adott beállítás melyiket takarja.
2. Az 1,5 V-os VCore-t max. akkor tekinthetjük biztonságosnak, ha a gyári alapbeállításokat használod (annak minden trükkjével és beállításával együtt), egyébként biztosan nem az.
3. A gyári beállítás jó, trükk mindig az benne, hogy úgy vannak kitalálva (jó esetben) a gyári paraméterek, hogy az minden CPU-val, minden körülmény között működjön. Pont emiatt szokott lenni mindig lehetőség némi finomhangolásra.
kellcucc:
Tulajdonképp bármilyen Zen2 CPU esetén használható.
-
kellcucc
aktív tag
Sziasztok!
Sajnos az összefoglalóban nem találtam infót arról, hogy egy kezdő ryzen-es mi alapján állítsa be magának a proci teljesítményét. Őszintén szólva bő egy hétig lazsáltam és nem követtem a fórumot, és ha minden igaz holnap össze tudom rakni a gépet, és nem akkor kellene információ után keresgélnem. Szóval a kérdésem, hogy van-e valahol "ökölszabály" vagy megbízható guide, ami alapján beállítható egy 3600X? (Semmi húzás, normális feszültségekkel, gyári hűtővel maradjon normál hőmérsékleten..) Az alaplap hozzá egy Asus Prime B550 Wifi lesz, 2x16 3600 Trident Z ramokkal. Tudom, már sokszor volt hasonló kérdés és a szidás is, jöhet az is, megérdemlem, mert nem tudok időt szánni sok száz előbbi komment átolvasására. Lementettem pl ezt a hasznos HSZ-t, de most hirtelen nem találom milyen procira használható.
(#22258) ffodi -
ricsip
addikt
na ide is megpróbálom:
https://prohardver.hu/tema/nagy_gigabyte_topic/hsz_6924-6924.htmlVan itt ph-n egy rövid összefoglaló, melyik BIOS beállítás/opció mire való? Több mint 3 szóban...? Vagy mind a 10 ezer ember egyesével kell megkérdezze amikor ide látogat? Vagy ez az elvárt, mert ez pörgeti az oldalt és a reklámokat?
Gigabyte GamingX X570 BIOS menüjében ezek vannak:
- Core performance boost: Auto/Enable/Disable: ha ezt letiltod, akkor nincs semmi boost, a base clock-ig megy csak fel az órajel. Lefelé viszont mehet idle-ben, de fölfelé (terheléskor) nem! Ha engedélyezed, akkor.....? Mi a különbség az Auto és az Enable/Disable között?
- AMD cool&quiet: ? ha engeded ez történik: X, ha tiltod, ez történik:X előnye? hátránya?
- SVM mode: ha virtualizalni akarsz, ezt engedelyezd, mert ez hardveresen gyorsítja a VM-kezelést. Ha letiltod, vagy szimplán el sem indul a virtualizációs szoftver, v. qrva lassú lesz a VM-ek futása. Hatása a boost-ra pozitív/negatív irányban van-é?
- PPC adjustment: ?
- Global C-state control: a C-1-2-3-4-5-6-x egyre energiatakarékosabb üzemállapotok. Cserébe mi a hátránya?
- Power Supply idle control: ha a táp alacsony terhelésnél lekapcsolja a gépet szónélkül, itt kell átállítani auto vagy Low current helyett Typical current-re. A C6 enable/disable ezzel hogy függ össze?
- CCD control: ?
- CPPC: ?
- CPPC preferred cores: ?
- Downcore: le lehet tiltani bizonyos darabszámú magot (bizonyos kötött per-CCX-es kombinációs bontásokban) pl. 2+2, 4+0 stb. Az oprendszer-ben "cserébe" letiltja a Sleep (alvó) módot az engedélyezése, nem fogod tudni altatni a gépet. Az összefüggést mondjuk nem értem, de a BIOS ezt írja, és tényleg eltűnik a sleep a windows-ban.
- SMT mode: az 1 maghoz 2 logikai processzort rendelő (hyper-thread) funkciót lehet tiltani, SMT disabled esetén 1 mag = 1 logikai processzor lesz látható. Az SMT tiltása letiltja a Sleep (alvó) módot, nem fogod tudni altatni a gépetEzen kívül van még egy teljesen más helyen:
Precision Boost Overdrive: Auto/Enable/Disable, szintén kérdőjel -
badbull1
csendes tag
Ryzennél a cpu saját mérései a legpontosabbak ill. mérvadóak. Első körben az RM adatait tartanám mérvadónak. Nem véletlen volt számos hivatalos megnyilvánulás hogy miért nem megfelelőek az egyéb monitorozó sw-k mutatott értékei s miért (mely mérések részét már a főbb hasonló programokban is javítottak).
Vannak elszórtan közölt referencia értékek az AMD –től is mint VDDP:1.1v (itt valóban van hogy segít az érték csökkentése tuning esetén pl. a memórialyukak végett de ez már jócskán mélyvíz s a memóriamodul típus illesztések finomhangolására alkalmas elsősorban) vagy hogy a magok feszültségellátása 1,5 v –ig károsodásmentes (tisztán feszültség szempontból !!!).
Jóval több szenzor van a processzorba mely által a saját vezérlés megoldásra kerül amit a monitorozó sw-k megjelenítenek.
Ha tisztán feszültség oldalról korlátozunk e processzornál azt kb. ahhoz tudnám hasonlítani min aki nyári melegben megáll az autóval ha a termosztát netán kinyitna J (nyer ~2 napot az élettartamból J ).
Teljes terhelés környékén, ha jól emléxem kb. 1.25v az alsó szint amit a processzor auto beállít a túlmelegedés szempontjából.
Ha takarékoskodni szeretne valaki, akkor meg ott az eco mod ami asszem a 65w-s TDP-t ~40 körülire állítja be ~70% teljesítményszint mellett.
MSI nél ha jól olvastam a „Core Performance Boost” a „Precision Boost Overdrive”-tal egyenértékű ill. azt takarja illetve ezen opciót állítja.
Szóval átlagos felhasználásra w10 1909 plusszos, fel a gyári chipset driver, beállítani az AMD ezen cpu család teljesítményprofilját, fel a Ryzen Mastert aztán elég egy kattintással változtatni a default meg eco mód között J
A kíváncsiaknak meg „hitetleneknek” ott a többi beállítás melynek melyek sikeres változtatásaira nem elég egy képernyőkép, hanem sikeres (többféle) terhelési tesztek is kellenek a hitelesítéshez (mivel pl. csupán egy feszültségkorlátozással jócskán le lehet húzni egy processzor stabilitását is terhelt állapot tekintetében J)
(Én hiszek illetve bízok az AMD szakembereiben, mérnökeiben hogy jobban tudják belőni az auto szabályozást mint én azt utó hangolni normál használat esetére J ) -
Hunter_21
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap este volt egy kis időm. Ahogy tanácsoltátok a processzor hűtőbordáiról leszedtem a ventillátort és átraktam a másik oldalra, a memória modulok felé. Így a „csak” a bordák 95% takarja le. De elképesztő eredményt hozott a stressz teszt. Nem szabályoztam le. 4 Ghz-ig és 1,36 Voltig ment el és mindössze 70 fokra melegedett csak fel a processzor. AMD Ryzen Master segédprogrammal mértem, előtte is főleg ezzel szoktam. De amúgy üresjáratban, szabályozás nélkül is a processzor 0,9-1 voltot fesz fel.
Szerintem, ha ezen értékeket tartja hosszú távon is a processzor, akkor nem fogom visszafogni vagy korlátozni sem az órajelet sem a feszültséget. És persze jóval halkabbnak is tűnt terhelés alatt a számítógép.
Majd még tesztelgetem azért.
BIOS-ban kerestem mindenhol a ’Core Performance Boost: Disabled’ vagy hasonlót, de egyik fülön, menüpontban sem találtam meg.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek az ötleteit és tanácsait, köszönöm szépen a segítségeteket! -
HSM
félisten
-
Albigator
őstag
Megint kipróbáltam én is most ezt a custom sémát, immáron a 3700X-el.
Nem állította át csak a képernyő kikapcsolást 15 percre. Második felülbírálásom után már nem piszkálta.
Nálam így néz ki a teljesen IDLE állapot (összes háttérprogi kilőve) 40-40p-es mérés ebben a dögmelegben :
Ryzen Balanced séma (99% CPU min.) :

Átlag 40.8 fok, max 50.8 és egy magom boostol 4.4 GHz-re (összesen ezt 4 tudja)Ryzen Custom séma (100% CPU min.) :

Átlag 33.6 fok, max 55.9 és egyik sem boostol 4.4 GHz-reA max hőmérséklet szerintem nem mérvadó, valamit "dolgozhatott" háttérben a win... Ha megismételném a mérést biztos másmilyen eredményeket kapnék.
Viszont a -7 fok átlagban magáért beszél. -
Albigator
őstag
válasz
gaben88
üzenetére
Érdekes, hogy CB R20 pontszámod ~ 150-el több (nálam mondjuk ment a hwinfo) de CPU-Z-ben picit kevesebbet kaptál (~30-al)
PBO-n belül nem állítottál semmit?
Van olyan beállítás, h "Soha".
(#23072) nuke7
Ja a 0 azt takarja, hogy Soha. Ha elkezded egérrel kattintgatni lejjebb és lejjebb az 1 után a Soha jön be.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
HSM
félisten
válasz
hackeeeee
üzenetére
Én a Ryzen DRAM Calculator alapján mentem. Az előző Micron E-s kitemhez nem passzolt jól, de a mostani B-die mellé igen jó dolgokat javasolt 3733Mhz A0 csipek mellé a Fast presetben.
Sajnos a Hynix chipekkel pontosan 0 tapasztalatom van csak.
Viszont amit kihoztál belőle 3800-on szerintem teljesen jó, függetlenül a csiptől. -
HSM
félisten
válasz
hackeeeee
üzenetére
Szerintem teljesen jól megy a ramod. 32GB-al alapból nehezebb magasabb órajelet elérni, azok tudtommal mind dual-rank-osak. Esetleg próbálhatnál 3733Mhz-et, hátha szűkebb időzítéssel elmenne, de nem gondolom, hogy különösebben érdemes lenne ezzel foglalkoznod.

(#23048) Hunter_21: Szerintem ha a hűtő megtartja rendesen, teljesen jó lenne a mostani borda, a szokásos irányba, picit feljebb helyezett ventilátorral. Csak ne érjen hozzá a memóriához, legyen köztük kis hely, mondjuk legalább 1-2 mm.
(#23059) nuke7: "akkor nincs is szükséged ilyen procira, elég egy olcsóbb / gyengébb is"
Ezzel határozottan nem értek egyet.
Átlag 4Ghz helyett 3,6-on hajtani kb. 10% veszteség tempóban, és kap egy brutálisan energiatakarékos és hűvös, de továbbra is gyors és erős hatmagos processzort. Ez még mindig masszívan erősebb, mint mondjuk egy olcsóbb 3300X-et magas órajelen és feszen, nagyságrendekkel rosszabb hatékonysággal járatni, és olyan nagyon sokkal a 3300X se lett volna olcsóbb. A még annál is gyengébb opciókat inkább le sem írom.(#23060) Corsa02: Teljesen jó.
Sikerült beállítani a "kevésbé feltűnő" feszeket is, mint amik itt nálam is látszanak Ryzen Masterben, SoC, CLDO_VDDP, CLDO_VDDG [link] ?
Nálam ezeket szerette emelgetni, amíg nem állítottam be kézzel, nem is kellett több a gyári alapfeszeknél.
-
-
nuke7
veterán
válasz
Hunter_21
üzenetére
ha kikapcsolod a
core performance boost-ot akkor nem fog a procid boostolni, nem lesznek magasabb az órajeleid, mint az alap, gyárilag beállított... Akkor manuálisan nem kell semmilyen limit, de ahogy írták előttem is már - akkor nincs is szükséged ilyen procira, elég egy olcsóbb / gyengébb is
-
Hunter_21
csendes tag
válasz
MZsoltee
üzenetére
Rendben, átszerelem.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget. Rendkívül sok és hasznos tanácsot és segítséget nyújtottatok, tényleg nagyon szépen köszönöm.
Mindent át fogok nézni a Bios-ban a beállításokat a procihoz és a ventillátort is átszerelem.
Köszönöm szépen a segítségeteket mégegyszer.
Nuke7:
"Ja, és szerintem nem érdemes kikapcsolni a core performance boost-ot... úgy nem lesz PB ami legalább 15%-al csökkenti a proci teljesítményét, ha nem all-core OC-zel..."
Ez azt jelenti, ha ki tudnám kapcsolni a boost-ot a BIOS-ban, hogy a processzor automatikusan "túlhúzná" (Overclock) magát?
Akkor inkább szabályozzam én továbbra is manuálisan? (Max 3,6Ghz és max 1,1 Volt).
-
Hunter_21
csendes tag
Viszont nem tudom úgy feltenni.
Vagy az egyik oldalra teszem, ahol a memoria modulok vannak, ugye oda nem fér fel teljesen. Meg tud kapaszkodni a ventillátor, de a bordák kb. 90-95% fedik csak le így. Ha a másik oldalra teszem, akkor meg az ellenkező irányba fog fújni, visszafelé a házba és nekem is ez az aggályom. -
MZsoltee
veterán
válasz
Hunter_21
üzenetére
Ha befér a házadba akkor ez brutál, csendes és elfér a házadban:
Alpenföhn Brocken 3Ha megveszed a fenti hűtőt, akkor nem kell hozzányúlni a feszhez és boostolhat nyugodtan. Az a dolga és hűs is lesz.
A szembe állított ventik kinyírják a hűtés hatékonyságát. Alapesetben a legtöbb gép úgy épül fel hogy elöl beszívja a levegőt majd hátul ki. Ezzel a megoldással az egészet vágod tacsra.
Ha fel tudod úgy tenni a ventit a jelenlegi cpu hűtődön, hogy kicsit elcsúsztatva a bordán felfelé megfelelő irányba fúj akkor már sokkal jobb lesz a helyzet. -
nuke7
veterán
válasz
Hunter_21
üzenetére
nemhiszem

ha hátul szív a házból a venti akkor a cpu hűtő ventit is úgy tedd fel, ezt írtam.
Nem hiszem, hogy sokat vesztesz hűtési teljesítményben, mert ahogy itt már kitárgyaltuk, a proci hőleadó felülete kicsi, nem a cpu hűtő a szűk keresztmetszet valsz.
Ja, és szerintem nem érdemes kikapcsolni a core performance boost-ot... úgy nem lesz PB ami legalább 15%-al csökkenti a proci teljesítményét, ha nem all-core OC-zel... -
Hunter_21
csendes tag
Köszönöm a válaszodat ismételten. Igen, teljesen jól gondoltad, a Boost-ot szeretném kikapcsolni, kiiktatni. Ritkán tudok csak játszani, de akkor sem hajtom túl a gépet, visszafogom a beállításokat. De a Biosban és a processzorhoz adott szoftverben sem találtam meg, hogy hol lehetne kiiktatni a Boost-ot. Ezért kezdtem én is "leszabályozni" a processzor teljesítményét, vagyis visszagogni.
Mindjárt olvasom az oldalt, amit belinkeltél.És még egy dolog. Am4-hez nem tudsz valami jó hűtőt ajánlani (nem vízhűtéses), ami high profilú memoria modulok felett is elférne?
Vagy mennyire gond, hogy én az ellenkező irányból fujatom a levegőt a hűtőborákra? Így viszont, mind a ketten (ház hatulján lévő ventillátor, mely kiszívja a meleg levegőt a házból) ugyan arról a kis helyről „veszik fel” a levegőt, „vákumot” képezve.
Válaszodat és segítségedet tényleg nagyon szépen köszönöm.
Nuke7: Szia, most olvastam a válaszodat. BIOS-ból lehet állítani, hogy az xy helyre bekötött ventillátor melyik irányba forogjon? Szóval meg tudom fordítani a forgási irányát is?
Páran írták, hogy hatékonyab ha kifújja a bordák közül a levegőt és nem úgy szívja ki. De, ha ezt be tudnám állítani manuálisan, már az is nagy segítség volna. -
nuke7
veterán
válasz
Hunter_21
üzenetére
Szerintem úgy fordíts a procihűtőn a ventit, hogy az is szívjon és akkor ugyanúgy fog állni mint a ház hátuljában lévő...
így mind a kettő kifelé fúj, átszívják a házon a levegőt.(ha elől meg befelé fújnak a ventik - nekem elől van 2db 14cm, alul 1db 12cm, ezek fújnak be, hátul meg 1db 14cm ki... így pozitív nyomás lesz elvileg a házban, a gpu melletti rácson is kifele jön a levegő és csak porszűrőn keresztül jut a házba...)
Ja és ryzen master-el nézd a feszt, ha nincs offset, akkor az megmondja pontosan.
HWinfo tényleg csak az alvás előttit tudja
(#23027) Albigator és (#23025) Beba Snake köszi, én is átkapcsoltam most 0-ra, gondolom úgy kell beállítani, hogy ne álljanak le...

Viszont nálam nem megy folyamatosan a hdsentinel - azt is be kéne lőni..?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
A ramból nem lesz következő.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
HSM
félisten
válasz
Hunter_21
üzenetére
Nem hinném, hogy érdemben csökkentené alacsony feszültségen. Üresjáratban nagyon alacsony az áramerősség, nincsenek durva terhelésváltások, alá és fölé lövések feszültségben, valamint áramtalanítja is tudtommal az alvó magokat, hacsak nincs kikapcsolva ez a funkció.
Egyébként, ha windows alól "fogod vissza" a CPU-t 3600Mhz-re, akkor én úgy emlékszem, megmarad az üresjárat és minden egyéb is. [link]
Én úgy emlékszem, nálam ezzel 3600Mhz-re limitálva 1V alatt ketyegett terhelve is, de kísérletezni is lehet, milyen órajelen találod meg azt a feszültséget, ami még szimpatikus. De lehet, hogy a PB is kikapcsolható valahol a BIOS-ban, ha egyáltalán nem akarsz 3600Mhz fölé menni, de ezt én sosem próbáltam. -
Hunter_21
csendes tag
Köszönöm a válaszodat.
Igen, az oké, hogy terhelésnél jobb neki az 1,1 Volt és nem az 1,4 Volt feletti érték, de ha üres járatban kap 1,1 Voltot, folyamatosan, a gép terhelése nélkül, az probléma e, károsítja e, esetlegesen csökkentheti e a processzor élettartamát?
Egy Ryzen 5 3600 típusú processzornak, mekkora kéne hogy legyen az üresjárati feszültsége? Erre nem találtam sehol, semmilyen adatot. -
HSM
félisten
válasz
wwenigma
üzenetére
Ha a proci saját mérése lenne mérvadó, akkor nem lehetne ilyen olcsó áramerősség mérős trükkel átverni.
Ami a biztonság kérdését illeti, maradjunk annyiban, hogy ez nem olyan egyszerű fekete-fehér téma, mint ahogy sugallod, hogy biztonságos vagy nem biztonságos.

Nincs "Amd mérnöki" papírom pontosan megmondani a mértékét, de az borítékolható, hogy kíméletesebb a CPU- ak, ha csak 1,2V-okkal noszogatják, mintha alágyújtanak egy 1,4V feletti rúgással... Minden egyes apró terhelésre.
És ezzel senkit nem bíztatok semmire, ezek csak a puszta tények. -
Hunter_21
csendes tag
válasz
wwenigma
üzenetére
Szia!
Néztem már több programmal is a rezgésszámot, hőmérsékletet, feszültséget stb.
Maga a processzorhoz a support által támogatott szoftverrel vagy CPU-Z vel is néztem az adatokat stb., ami mind ugyan azt mutatta, hogy minimum 1,1 Volt feszültséget vesz fel üres járatban a processzor. -
hackeeeee
Jómunkásember
Csakcsak..
[link] -
Beba Snake
aktív tag
válasz
üzenetére
A parkolás az nem "leállás/felpörgés ciklus". Az aktív mágneses felület felől kiviszi az iró/olvasó fejeket egy "tárolóvillára/rámpára" mostanában. Mondjuk sok értelmét nem látom, mert normál működés közben a fejek lebegnek a mágneses réteg felett, és a parkolás - áramszünet esetén IS! - megoldott volt már 1989-ben a 40MB-os Seagate MFM rendszerű vinyóknál is automatikusan.
Mondjuk vadbarmok ellen már akkaor sem volt védelem...--- Albigator: persze, hogy nem, mert te torrentezel is.
Vagy van állandó HDD művelet, vagy csak SSD-d van.
-
Smite
tag
Köszi a SOC oldali voltage tippeket. A mostani meg a régebbi hsz. alapján belőttem manuálisan. Nyomtam rá egy Aida mem tesztet és maradt minden, mint az auto állapotban.
Nem igazán tudtam, hogy mi mit jelent, és ezt találtaltam róla. Itthagyom hátha hasznos:
"UCLK and IF voltages are derived from SoC voltage, otherwise the I/O chiplet voltage.
So UCLK and IF voltages cannot be above or equal to SoC voltage. Only lower.
By default
CPU SoC voltage on 3000 is 1.05~1.08V
UCLK voltage (cLDO VDDP) and InfinityFabric voltage (cLDO VDDG) is well below 1.0V.
IF voltage, cLDO VDDG in some boards and after latest 1.0.0.4B AGESA is devided into 2 sections.
1. cLDO VDDG IOD (is the Infinity Fabric voltage for the I/O Die or SoC IF part)
2. cLDO VDDG CCD (is the Infinity Fabric voltage for the cores IF part, inbetween the CCX/CCDs connection)""cLDO VDDP/VDDG must be at least 50mV below SoC voltage.'
-
-
wwenigma
Jómunkásember
Nem bízta rá. Információs célból használhatja de a proci saját mérése a mérvadó a működés szempontjából.
És továbbra is mondom, nincs eszetlen feszültség csak szerinted illetve addig amíg biztonságos. Pont. Nyilván mindent rá lehet erőszakolni mert aki hülye az ellen nem véd semmi csak a lockolt BIOS, alapesetben viszont a gyári lehetőségekkel nincs olyan amit allitasz.
Hunter_21: uresjaratban az utolsó jelentett feszültséget jelzi ki a hwinfo mivel egyébként bekapcsolna az alvó magokat ha lekerdezne.
-
Hunter_21
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy AMD Ryzen 5 3600 processzorom. Boost-olt állapotban felmelegszik 80 fokra, 4,2 Ghz mellett és 1,4 volt feszültséget vesz fel. Van rajta egy Cooler Master Evo 212 processzor hűtő. Ez „normális” (átlagos, megfelelő stb.) értékeknek számít? Viszont a bordákon a ventillátort nem a memóriamodulok fölé helyeztem, mert sajnos a modulok high profilúak, hanem a másik oldalra tettem a gépház hátsó oldala felé. Így a két ventilátor, a ház hátulján lévő és a processzor hűtőventillátora egymással szembe néz. Ez sem „egészséges” ha jól sejtem, meg nem hatékony a ház hűtésében. Érdemes e újat venni processzorhűtőből vagy esetlegesen rá lehet tenni a ventillátort úgy a hűtőbordákra, hogy a memóriamodulok fölé kerüljön, de nem teljesen fedi a ventillátor a hűtőbordákat, hanem olyan 90-95%-ban?
„Visszafogtam” a processzort, maximalizáltam, hogy 3600 Mhz-nél és 1,1 Voltnál ne menjen feljebb a teljesítménye, így 60 foknál nem melegszik tovább. Viszont így „üres járatban” is, ha csak az asztalt bámulom, akkor is 1,1 Voltot vesz fel a processzor. Ez normális?
wwenigma
Normális az a hőmérséklet ha használjuk, kicsi a hőátadó felület ezért gyorsan melegedik is.
Ha fixre állítod a feszültséget és a szorzót akkor az is normális hogy nem változik.
Próbálkozhatsz első körben visszaolvasni egy kicsit majd allcore OC alacsonyabb feszültség mellett, így vesztesz az egy szálas teljesítménybol, vagy hagyod működni PBO-val.
Lényeg hogy nem kell ráparázni a hőmérsékletre.
arabus
ház hátulján lévő ventit ugy állitsd be ahogy most a proci hütőd áll
tehát befelé fujjon az is,egy állásba legyen mindkettő.
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszaitokat.
Az érdekelne még, hogy „üres járatban” mikor nem futtatok semmit, csak az asztal látszik, a processzor akkor is 1,1 Volt-ot fesz vel, standardan és stabilan. Nem tudom, hogy ilyenkor nem 0,3-0,4 Voltot kéne csak felvennie? És esetlegesen ha így van, akkor „káros” e stabil 1,1 Volt felvétele hosszútávon?
Valamint, ha ház hátulján lévő ventillátort is úgy állítom be, hogy befelé fújja a levegőt, akkor egyetlen ventilátor sem fogja kifelé szívni a házból a meleg levegőt, mindegyik, az első is csak a házba szívja a levegőt. Ez nem lenne gond?
És esetleg tudtok processzor hűtőt ajánlani, amelyik am4 foglalathoz passzolna, de a memóriamodulok sajnos high profiluak, hogy elférjenek felette? Lehet beszereznék olyat és áttenném a ventillátort így a másik oldalra… ez az eshetőség is lejátszódott már bennem…
Válaszaitokat és segítségeteket ismételten köszönöm szépen előre is. -
Albigator
őstag
válasz
Beba Snake
üzenetére
+1 És még 1 dolog. Nekem nem kell beállítani HDD Sentinelben, h néha olvasson róla picit.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
HSM
félisten
Igazából a helyzetet maga az AMD teremtette azzal, hogy ráerőszakolta a gyári limiteket a lapokra, ugyanakkor naivan rájuk bízta a rendszer fogyasztásának monitorozását.
A konkurens gyártónál szabad kezük van a lapgyártóknak, kedvükre átkonfigurálhatják (nem kis részben ennek köszönhetőek a hűthetetlen 9900K-s legendák), nem érdekeltek csalni, ott két kattintás a gyári limitek beállítása. (És elvileg ha át próbálnák verni se menne, mert ott a CPU számolja is az elvégzett munkát, nem bízza magát a lapra.) Azt pedig nem én találtam ki, hogy nincs garancia a PBO-ra, hanem volt aki utánajárt."A te alaplapod is rekorder a HWInfo power deviation adatban"
Van erről valami konkrét, megbízható mérés/adat? Én is sejtem, hogy csal (majd írok is a Gigabyte-nak emiatt) ugyanakkor nehéz ezt pontosan megmérni, valamint amikor a lapot előrendeltem, még egy árva review sem volt sehol, és igazából azóta sem nagyon találok, ahol profin kielemezték, és megmérték volna.
Nekem sajnos nincs profi érintésmentes ampermérőm megmérni, pontosan mennyi áram megy a CPU-ba.Egyébként nem hiszem, hogy az alapvető problémámon bármit változtat, hogy a lap mondjuk egy 20-40%-al kevesebb áramerősséget jelez vissza, kis/közepes áramfelvételnél is eszetlenül kéri a CPU a feszt magának [link] , pedig itt már 33A-t egészen biztosan látott, ami semmiképpen sem kevés már (60A a gyári max), főleg, ha csak néhány magra oszlik el és továbbra is 1,35V.

(#23021) Corsa02: Ugyanúgy áramtalanítja a nem használt magokat, valamint nem is fogyaszt annyit, ha nem végez munkát, így ugyanúgy terhelésre ugrik a hőfok. De jóval kevésbé durván, mint PB-al.
-
-
fudi2002
nagyúr
Tökéletesen megfogalmaztad.
Voltam én minden, mikor leírtam a valóságot a nálam járt asus lap túlfeszelés kapcsán.
A baj, hogy a lapgyártók az eddigi tapasztalatok alapján túllőnek ezt azt. Eddigi prociknál akár intel akár amd, ez "belefért". Ez nagyon új, nagyon más, nagyon érzékeny. De ahogy írtad, főleg ebből kovácsolnak előnyt. -
mozso
senior tag
(#23015) HSM: Amúgy jogos a pont, azt is szoktam írogatni (pl. [link] ), hogy nem árt vigyázni a PBO-val is, mert az sem garanciális, garantált működés, éppen ezért, adsz neki 40%-al magasabb áramerősség limitet, máris nem biztos, hogy biztonságban lesz a csip. Illetve az automatán hagyott Overdrive Scalar sem tűnik nekem egy életbiztosításnak 200Mhz plusz órajellel...

Nem a PBO-val kell vigyázni, szerintem neked is át kellene értékelni ezeket a generikus mondásaidat. Az AMD bízott az alaplap gyártókban, megadta a specifikációkat és irányelveket. Az alaplap gyártók viszont megint csak a csaltak, amelyik alaplap picit gyorsabb azt veszik többen.
Hogy tud gyorsabb lenni? Ha hazudik a CPU-nak a fogyasztás terén.
Ez nem PBO hiba. Az alaplap gyártó oldali csalás, ami néha a CPU kárára is tud menni.
A te alaplapod is rekorder a HWInfo power deviation adatban, azaz azt hazudja a CPU-nak, hogy az kevesebbet fogyaszt. Emiatt a CPU boldog és emeli a tétet. Csak átbaszta az alaplap......
-
HSM
félisten
Igen, nálam is szorgalmasan emelgette a Gigabyte B550 is, bár talán nem ilyen durván.
Írtam is. [link]
Ráadásul jól el van rejtve a BIOS mélyére, és a gyári értékeket sem volt könnyű meglelni, nagyon boldog voltam. Még szerencse, hogy hamar feltűnt a Ryzen Masterben, hogy emelkednek a feszeim a ram órajellel együtt, amikor a lapom fő feszültséges oldalán semmi nem volt automatán hagyva...
Amúgy jogos a pont, azt is szoktam írogatni (pl. [link] ), hogy nem árt vigyázni a PBO-val is, mert az sem garanciális, garantált működés, éppen ezért, adsz neki 40%-al magasabb áramerősség limitet, máris nem biztos, hogy biztonságban lesz a csip. Illetve az automatán hagyott Overdrive Scalar sem tűnik nekem egy életbiztosításnak 200Mhz plusz órajellel...
"Nem a CPU nyírja ki magát, hanem az az alaplap ami félkész bios-al jelenik meg és abban is extrém tuningok vannak az "Auto" beállítások mögött.
"
Ez amúgy nem újdonság, több évtizedes alap tuning tudás, hogy SOHA SEMMIT nem hagyunk automatán, ami lényeges... Főleg nem a feszeket.
És ez sajnos az XMP-re is vonatkozik, 10 évvel ezelőtti rendszereknél is tudtak már barátságtalan feszeket kitalálni vele a komolyabb kiteknél az akkori lapok.
-
mozso
senior tag
(#22964) HSM
Igen.
Itt a végén beszél róla: [link] . Mondjuk ő 4,6Ghz magasságában hajtotta allcore, nyilván nem az alapvetően többé kevésbé biztonságosnak tartott 1,3V alatti feszültség tartományban.
4,2-4,3Ghz felett szvsz már többnyire nem opció hajtani minden magot, túl sok feszt kérne. A sok fesz, sok amper és sok hőfok együtt nem éppen jó a CPU-nak, főleg, ha a gyári PB limitek sem vigyáznak a rendszerre. Szóval nem árt észnél lenni.
Ugyanez persze igaz a PBO-ra is.Viszont olyan Asus C8H alaplapot használt, ami az XMP profil bekapcsolása után 1.0979v feszültséggel küldi meg a CPU CLDO_VDDG-t (gyári 0.950v). Sőt meg tudja küldeni 1.149v-al is (3733/1866MHz-nél).

Nekem is ilyen lapom van és többször írtam róla itt is, hogy ismeretlen okok miatt brutál magas feszültséget ad VDDG/VDDP vonalon, ha az XMP profil be van kapcsolva és a feszültségek "Auto"-n vannak a biosban.

A teszt során azért beállították, hogy a CPU áramfelvétele lehet 40%-al magasabb, mint a gyári érték. Ez szerintem piros lámpa az amúgy is feleslegesen túlhajszoló Asus C8H alaplapnál.

A CPU hőmérséklet határértéken is állítottak, ahogy láttam:

Illetve a CPU thermal throttling is felül lett bírálva:

Emellett egy nem túl combos vízhűtés került rá. Igaz, hogy szabad levegőn ment a több napig tartó teszt, de JayZ rábízta magát az Asus "Auto" beállításaira. Szerintem nem kellett volna. Nem a CPU nyírja ki magát, hanem az az alaplap ami félkész bios-al jelenik meg és abban is extrém tuningok vannak az "Auto" beállítások mögött.

-
HSM
félisten
"nem várja meg, mi lesz az alja és egy erősebb llc nyílván már a folyamat közben nagyobb kompenzációt csinál"
Legfeljebb annyiból csinál gyorsabb kompenzációt, hogy a VRM szabályozási köre egy minimálisan magasabb feszültségre próbálja kompenzálni az eső feszültséget, de erősen kétlem, hogy ennek jelentős hatása lenne a feszültségesés mértékére.
-
Alpi.
addikt
Szarul írtam, de a lassút a Pwm frekire értettem.
A különbség abbol adódik, hogy az esés közben már elkezd reagálni az llc (itt fontos a pwm freki), nem várja meg, mi lesz az alja és egy erősebb llc nyílván már a folyamat közben nagyobb kompenzációt csinál. Emiatt lesz kevésbé nagy a drop. A terhelés megszünésénél az overshot elvileg még magasabb, mint amekkora a kezdetkor előfordulhat, de az a csökkenő áramfelvétel miatt kevésbé problémás. Nyílván az életben, egy állandóan változó terhelésű cpunál, pont annyira nem kívánatos tüskéket produkálhat, mint a másik.[Egész jó llc-wiki] még az enyémnél is szebb, komolyabb ábrákkal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- iPhone 11 Pro 64GB 100% (3 hónap garancia)
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 i7-11850H 32 GB RAM 1000GB SSD NVIDIA T1200 Garancia
- Eladó Samsung Galaxy A12 4/64GB fekete / 12 hónap jótállás
- Lenovo V14 i5-1035G1 számlával és garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Szerintem akkor előbb befejezem a CPU feszültség finomhangolást, majd utána jönnek ezek.

Viszont amit kihoztál belőle 3800-on szerintem teljesen jó, függetlenül a csiptől.

Átlag 4Ghz helyett 3,6-on hajtani kb. 10% veszteség tempóban, és kap egy brutálisan energiatakarékos és hűvös, de továbbra is gyors és erős hatmagos processzort. Ez még mindig masszívan erősebb, mint mondjuk egy olcsóbb 3300X-et magas órajelen és feszen, nagyságrendekkel rosszabb hatékonysággal járatni, és olyan nagyon sokkal a 3300X se lett volna olcsóbb. A még annál is gyengébb opciókat inkább le sem írom.
Erre van valakinek ötlete?
A konkurens gyártónál szabad kezük van a lapgyártóknak, kedvükre átkonfigurálhatják (nem kis részben ennek köszönhetőek a hűthetetlen 9900K-s legendák), nem érdekeltek csalni, ott két kattintás a gyári limitek beállítása. (És elvileg ha át próbálnák verni se menne, mert ott a CPU számolja is az elvégzett munkát, nem bízza magát a lapra.) Azt pedig nem én találtam ki, hogy nincs garancia a PBO-ra, hanem volt aki utánajárt.
"