- Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!
- Nagyot mentek a Xiaomi tabletek 2024-ben
- Ilyen konfigurációban érkezik a Xiaomi 15
- Xiaomi Redmi 4X - Mi-ért hagytál el engem?
- iPhone topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- One mobilszolgáltatások
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joe123
senior tag
válasz
szabi__memo #14646 üzenetére
A "kollégáival" együtt.
-
-
válasz
concret_hp #14647 üzenetére
Almát a körtével hasonlítasz. A cikkben a háztartások jövedelme van, nem a fizetések. Tehát az előbbit még az eltartottak száma csökkenti.
-
-
Llew
senior tag
Nagy Márton: A magas infláció csak átmeneti, de a kormány nem zárja ki az árstopot
A szakèrtő szerint nincs ok aggodalomra, csak atmeneti helyzet
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
pictigjis
senior tag
-
-
Dendytv
senior tag
Semmi sem égeti úgy a szívet, mint az üresség, ha valamit, valakit elvesztünk, mielőtt igazán ráébrednénk, mennyit jelentett nekünk. Mostanában gyakran emelem kupán hiábavaló tósztra, hogy bocsánatot kérjek attól, aki már nem hall engem: Zakra, aki fölébreztette a bátorságomat.
-
Llew
senior tag
-
avl
senior tag
válasz
Tyler Durden #14635 üzenetére
es a szakértök "elörejelzései" (hisz februarban mar nem is elörejelzés) ? az az igazán nevetséges, tegnapi cikkböl: [link]
talán ez a legnagyobb tanulság - szakértök ? annak igen gyengék elörejelzésre figyelni ? minek ?
mondjuk ebben is ez van: [link] In the words of William Goldman, “Nobody knows anything.”
a következtetés: diverzifika kell
-
Mercutio_
félisten
-
User_2
tag
számít?
mekkora legyen a jövedelemtranszfer pmáp-on keresztül?
mondj egy számot.
a lényeg, hogy magas legyen az infláció -> adóemelés, árstopp, támogatások
de alacsony legyen a kamat -> mi statisztikánk
akkor lesz pénz mindenre
egész addig, míg valami el nem törik -
pictigjis
senior tag
válasz
Tyler Durden #14635 üzenetére
központi statisztikai hazugság
de majd jön az ügyeletes user, és megmagyarázza, hogy teljesen jól van ez számolva
-
-
Llew
senior tag
válasz
Tyler Durden #14631 üzenetére
43 es 2 atlaga 6 nem?
-
válasz
szabi__memo #14630 üzenetére
Ennek fényében a 6% élelmiszer elég érdekes..
6 százalékkal drágult élelmiszerek közül a liszt ára 43,2, a tejé 25, a tojásé 23,8, az étolajé 21,5, a gyümölcs- és zöldségléé 16, a vaj, vajkrémé 15,5, a csokoládé és kakaóé 12,9, a tejtermékeké 9,1, a kávéé 8,1 százalékkal nőtt. A száraztészta ára 3,6, a margariné 2,9, a párizsi, kolbászé 2,1 százalékkal mérséklődött.
"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo
-
julius666
addikt
Még mindig a deepseek sztori: "futottak még" játékosok hirtelen visszakerültek a pályára az AI versenyben:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-02-09/france-to-announce-109-billion-in-ai-investments-macron-says -
válasz
HussarF #14627 üzenetére
Nem gazdaság első sorban, inkább az, hogy normál országban van felelős. Ott miniszter sittelnek le illetve van aki lemond, nálunk ez kb elképzelhetetlen. /gazdasági téren meg ne 1 évet vegyünk alapul, nyílván ott sincs kolbiból a kerítés, de amilyen szintről fejlődtek az teljesen más, mint ahol mi tartottunk mondjuk 89ben/
[ Szerkesztve ]
"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo
-
válasz
Tyler Durden #14626 üzenetére
Rivotrilra ittál? Vagy honnan jönnek ezek a tévképzetek?
Egyrészt, Iohannis lemondott, mert holnap délelőtt felfüggesztették volna amúgy is, aztán így legalább úgy tűnik, mint ha az ő döntése lett volna. Másrészt ennek meg semmi köze a gazdasághoz, amit én fentebb linkeltem.
-
-
Dendytv
senior tag
válasz
HussarF #14623 üzenetére
Bezzeg Románia
Semmi sem égeti úgy a szívet, mint az üresség, ha valamit, valakit elvesztünk, mielőtt igazán ráébrednénk, mennyit jelentett nekünk. Mostanában gyakran emelem kupán hiábavaló tósztra, hogy bocsánatot kérjek attól, aki már nem hall engem: Zakra, aki fölébreztette a bátorságomat.
-
DopeBob
addikt
-
szabi__memo
nagyúr
Nagy Márton belengette, hogy újra jöhetnek az árstopok
A családok érdekében[ Szerkesztve ]
-
:AMF:
senior tag
válasz
aAron_ #14615 üzenetére
Tavaly találtam rá a GVH jelentésére, amit a 2023-as, tejágazatot érintő vizsgálatukról tettek közé. Annak idején nagyhangon nekizavarták őket a tejágazatnak az "árdrágító multik" miatt. A vizsgálat eredménye nem az lett, amire számítottak. Pl:
1. A hazai tejtermelők költségeik növekedésénél (+40%) nagyobb mértékben emelték az áraikat (+70%), két lépcsőben (2021 és 2022 második felében). Előtte évekig együtt mozgott a kettő.
2. A multik az importtal inkább lefelé húzták az árakat, a veszteségeik egy részét a tejhelyettesítőkön terítették szét, amiken alapból kétszeres kereskedői árrés van a tejhez képest.
3. Az árstopok ellenére voltak olyan "franchise rendszerben működő" kiskereskedők, akik növelni tudták a nyereségüket.
4. A tejhelyettesítők kapcsán javaslatot tesznek a hazai előállítás fejlesztésére, támogatására mert az emberek 35%-át érinti a laktózérzékenység.
[link][ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
válasz
aAron_ #14617 üzenetére
Szerintem ami nem újdonság, azt mindenki látja tapasztalja...de az utat, hogyan jutottunk el idáig, és az összefüggéseket kezelhetjük újdonságként.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Joe123
senior tag
-
aAron_
őstag
válasz
szabi__memo #14611 üzenetére
"Míg a tejipar ezer külső és belső gonddal küzd, a növényi italok nemzetközi piaca fellendülőben van, és most kezdi elérni azt a méretet, amelytől méretgazdaságossági előnyöket lehet remélni. A növényi italok vonata jó pár éve elindult, sokan tettek arra, hogy a tehéntejet előbb-utóbb nagy mennyiségben ilyenekkel fogják helyettesíteni a vásárlók, de a magyar piaci szereplők erre a vonatra nem szálltak fel, most pedig már jóval nehezebb is lenne."
Már látom a szemem előtt, ahogy 5-10 év múlva mennek a gazdák a parlament elé kiönteni a tejet, még nagyobb támogatást követelve, mert nem bírják nyereséggel eladni.
What is your ikigai?
-
Drizzt
nagyúr
"Fontos körülmény, hogy a két adat felvételi ideje között akár közel két hónap is eltelhetett (december eleje – január vége), és természetesen a KSH módszertana a statisztikailag helyes, a miénk egy laikus megfigyelés. A különbség mindenesetre jelentős."
Tehat konteozni akkor lesz ertelme, ha a januari inflacio nem lesz magas. De az lesz.
[ Szerkesztve ]
I am having fun staying poor.
-
Vesa
veterán
-
Joe123
senior tag
válasz
szabi__memo #14609 üzenetére
"ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység"
-
bandus
veterán
mi történik mostanában a dtla-val? nem lefele kellene mennie?
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
julius666
addikt
AI: új módszertan amivel jóval kevesebb disztillált adattal lehet lemásolni egy meglévő modell reasoning képességeit. Konkrétan nevetségesen kevéssel, akár kézzel, pár előfizetéssel webes UI-ról össze tud ennyit mazsolázni pár ember. Piac persze ezt már leszarja, pedig összehasonlítható a deepseek-féle RL alapú áttöréshez. Így tényleg fillérekből lehet utólérni a nagyokat, otthoni hobbisták költségvetésébe beleférő összegekről beszélünk.
Cikk erre: [link]
Érdekes észrevétel a cikkből: a deepseek sztori kapcsán volt kérdés, hogyan fogják a nyugati piacvezető cégek védeni a meglévő modelljeiket a lemásolás veszélyétől. A Deep Research az lényegében ez: ahelyett, hogy közvetlen hozzáférést kapnál a legújabb, legnagyobb tudású modelljükhöz (o3), jó alaposan be lett csomagolva egy komplex szolgáltatás mélyére. Nem csak a reasoning tokenek lettek elrejtve mint az o1-nél (amik vélhetőleg valamilyen jailbreakkel azért kiszedhetők voltak API-n keresztül a kínaiaknak), valószínűleg már semmilyen közvetlen kapcsolatod nincs a tényleges munkát végző SOTA modellel.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz
bandus #14600 üzenetére
A kifejezést ő használta a véleménycikke címeként. És csak annyit írt, hogy amikor reálhozamot kaphat a rövid állampapírok után, a piaci turbulenciák ideje alatt nyugodtan várhatja a jó beszállási lehetőségeket. Turbulenciáról mostanában nincs hiány, Trumpnak köszönhetően.
-
bandus
veterán
hát nem tudom
a cikk alapján azt írja ha bank of america még sosem tartott ennyi készpénzt. meg azt, hogy nem biztos, hogy haszontalan kp-n ülni. ez azért nem a cash is king kategória, remélem érzed a külünbséget.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
senior tag
-
Vesa
veterán
válasz
Mercutio_ #14596 üzenetére
Gyakorlatilag kézivezérel, nem tudom pontosan mert nem követem, de úgy tűnik, rendeletekkel operál mint itthon a csúti. Nem tudom hirdettek-e ott is valami vészhelyzetet, hogy ezt megteheti, de szakmai egyeztetés szinte nincs. A parlamentben pedig repu többség van, bár ettől még szavazhatnának ellene páran bizonyos kérdésekben. A Project2025 az maga a nagybetűs középkor. Olvastam...rémes, Egy vallási fanatikus őrültsége.
A tudomány a valóság költészete!
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77 #14580 üzenetére
"Ha a fogasztók nem tudják megfizetni, akkor a cégeknek kell, ami viszont a tőzsdei áfolyamoknak nem fog jól esni."
Akkor ahogy többen mondják, kp., és lehet vásárolni a zuhanáskor, majd pár év/évtized múlva (scenariotól függően), be lehet zsebelni a magas profitot.A tudomány a valóság költészete!
-
Mercutio_
félisten
Ezeket a dolgokat elnézve ezek tényleg a project 2025-re gyúrnak.
Amit nem értek, hogy a demokraták és a különböző jogállamisági intézmények miért állnak lefagyva mint marinéni, hol vannak a "fékek és ellensúlok"
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Ixion77
Topikgazda
Miért kellene? Lejárat után az új lehetőségek már alig hoznak többet forintban, mint mondjuk a rövid EU/US államkötvények euróban/dollárban. A forint viszont lényegesen nagyobb eséllyel fog gyengülni, mint erősödni. Akkor mi értelme van forint állampapírban ülni?
(Ráadásul nem is külföldi államkötvényt vennék, hanem aranyat, főleg ha méltóztatna kicsit visszakorrigálni az elmúlt két hónap rakétázása után)Az elmaradt nyereség csupán az, ami még a magas kamatozású időszakból hátravan. Az meg már csak pár hét.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
pictigjis
senior tag
a forint esese hosszabb tavon biztos, igy alakult ki a magyar gazdasagpolitika, a folyamatos leertekeles egy eszkoz. trump amokfutasa, a hamarosan kezdodo valasztasi osztogatas, az eu-ban betoltott helyunk, az eu-s penzek nelkuli serulekenysegunk stb. stb. mind bizonytalansag szamomra. es azt sugja az osztonom, hogy ha lesz meg 400 (ez se biztos), azt ki kell hasznalni
[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
válasz
Mercutio_ #14589 üzenetére
nem hinném, az a 0,45 százalékos díjtétel egyéb konverziós műveletekre vonatkozik. erre a kérdésemre pont nemrég válaszolt a raiffeisen is, az általuk kínált azonnali árfolyamos devizaváltás is díjmentes marad. ez egy külön szolgáltatás, persze amit ezen buknak, azt garantáltan megfizettetik máshol
-
Mercutio_
félisten
válasz
pictigjis #14587 üzenetére
De az idéntől az állam által kivetett váltási díjat most már le fogják vonni, nem?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
lemusz
addikt
Import nőtt, export csökkent, Trump nem fog örülni. EU-s 10% vámmal mi a helyzet?
[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
válasz
Mercutio_ #14586 üzenetére
nincs költsége. ennél a bankmonitoros díjcsomagnál a devizaszámla ingyenes, a kártya szintén ingyen kapcsolgatható a számlák között. utalásról fogalmam sincs, a kártyát át szoktam váltani az eurós számlára, ezután feltöltöm revolutra, és azonnali eurós utalással átlövöm egy másik (látra szóló kamatot fizető) eurós számlára a parkoltatás idejére
a váltásnál a felár éppen kb. 0,3 huf volt (406 helyett 406,3 volt az erste ajánlata)
-
Mercutio_
félisten
válasz
pictigjis #14585 üzenetére
Ez a bankmonitoros számla?
Van kültsége a devizaszámlának, arra átvezetésnek, onnan kiutalásnak?
Havi 600k-t válthatsz napi középen, felár nélkül?Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz
Ixion77 #14580 üzenetére
Épp tegnap olvastam, hogy a kanadai vámokkal is tökönlövik magukat. Pl.: az onnan vásárolt nyersolaj nem pótolható más forrásból a minősége és az alacsony szálllítási költségek miatt.
-
A RACE mitől ugrott ilyen nagyot tegnap?
szerk.: közben megtaláltam.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
pictigjis #14576 üzenetére
A múltbeli tapasztalatok alapján a vámok emelése csak rövid távon növeli az árakat, közép és hosszú távon nem okoz inflációt. A fogyasztás csökkenése kifejezetten deflációs hatású. QE-t nem csinálhatnak ekkora hiány mellett, ezért én nem számítok közép vagy hosszútávon az infláció emelkedésére az USA-ban, hacsak nem lesz megint valami beszállítási lánc probléma.
A vámokat be fogják vezetni, mert be kell vezetniük. Azok tulajdonképpen új adók, amik vagy a vállalatoknál, vagy a fogyasztóknál csapódnak le. A bevételek növelésére pedig óriási szüksége van az USA-nak. Ha a fogasztók nem tudják megfizetni, akkor a cégeknek kell, ami viszont a tőzsdei áfolyamoknak nem fog jól esni."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Sisco2
tag
Sokminden lehet, most nem tudom épp mit áraznak kap e 10% -ot az EU a nyakába vagy sem, hamarosan megkezdődnek a béketárgyalások Trump és Putin között vagy sem,
de ha a 2019 -óta tartó felgyorsult HUF gyengülő trendet nézzük szigoruan technikai alapon még visszatérhetünk 400 alá[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz
pictigjis #14576 üzenetére
Ha a fogyasztást vissza akarják fogni, ahhoz jó lesz a magas kamatszint is. Az erős dollár miatti import versenyelőnyt meg visszavetik a vámokkal.
Apropó, a forint hasít. Az MNB-elnök búcsúja? Leviszik vajon 400-ig az EURHUF-ot? (Szerintem ennek fundamentális alapja nincs.)
[ Szerkesztve ]
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
pictigjis
senior tag
Az árak emelkedésével lesz kénytelen szembesülni az amerikai gazdaság is, ahol most a fizetési mérleg megborulása a legfőbb gond. Annak helyrebillentése a fogyasztás visszafogását igényli (miközben ez a cél direktben politikailag felvállalhatatlan), Trump – következetlennek tűnő, lásd vámpolitika – intézkedéseit is ez magyarázza. Ennek végső soron inflációnövelő hatása lesz.
-
Mercutio_
félisten
válasz
User_2 #14574 üzenetére
Ez valami ingatlanban érdekelt arc?
Kicsavart és erőltetett, nem túl életszerű és így a leírtak alapján összemos 2 külön dolgot.A többlet nyereséget csak akkor tudod másba fektetni, ha nincs versenytárs, mert különben ő ezt árcsökkentésre, és ezáltal piacszerzésre fogja fordítani.
Ha monopol-/oligopol területen realizálodik a többlet ott sem fog feltétlenül befektetődni és ha igen se földbe/ingatlanba, rengeteg más mobilisabb/likvidebb formája van a befektetéseknek.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
User_2
tag
van ez a Ricardo és a bérleti díj teóriája.
azt mondja, hogy mindig a legutolsó hozzáadott munka határozza meg a termék piaci árát.
tehát ha valamit eddig 100-ért lehetett előállítani, de a munka egy új fajtájának segítségével ezentúl 80-ért is előállítható, akkor a különbözet a 20 pénz bérleti díjba fog vándorolni és nem marad meg a termelőnél.
csak mert a piac így működik, a 20 pénzért be fog jelentkezni más termelő is, aki hajlandó lesz kifizetni a 20 pénzből valamennyit a bérbevehető valamiért, ez jellemzően föld éls ingatlan.bármennyire is fura és csavart logika:
a termelési hatékonység növekedése így inflációt okoz, mivel az ingatlan bérleti díja emelkedett és így ára is.
és ezt nem befolyásolja az a tény, hogy közben a termék ára csökkent.most tegyük erre rá az AI exponenciális igéretét.
azaz nem csak a QE és szépnevű változatai okoznak inflációt.
-----
vagy csak túl okosnak képzelem magam[ Szerkesztve ]
-
atee_13
őstag
Adóügyi baklövés: Nagy Márton tárcája akkorát hibázott, amekkorára évtizedek óta nem volt példa
Tudom tudom ... mocskos soros meg mocskos lipsik, marci meg a brancs ért hozzá nem kell károgni
-
Shadowbull
addikt
válasz
Mercutio_ #14570 üzenetére
Ez egy rövid epizód az Atomausstieg 25 éves történetében, aminek a legfőbb oka az oroszok Ukrajna elleni agressziója volt.
"még mindig 24% a szén"
2000ben, amikor az Atomausstieg és az Energiewende indult, 50% volt.
[ Szerkesztve ]
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
Mercutio_
félisten
válasz
Shadowbull #14550 üzenetére
Én erre értettem a "beízzitás"-t.
Egyébként az általad linkelt táblázat szerint is még mindig 24% a szén.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Vesa
veterán
válasz
Ixion77 #14497 üzenetére
"Azt is remélem, hogy ez az amerikai ostobaság visszafelé sül el, és az EU és Oroszország egymásra találnak"
Ki van zárva! Pont most látjuk élőben, mi ennek a vége. Kizárólag arra jó, hogy az orkja pénzt szerezzen fegyverkezésre, hogy aztán megtámadja valamelyik szomszédját, ahogy kb. világ életében tette. Egészen más megoldásokat, más utakat kell keresni és oroszországot karanténba kell zárni, mint É.-Koreát.
Én az AI-tól pont azt várom, hogy felpörgeti a fejlesztéseket energiatermelő megoldásokkal kapcsolatban, akár a fúzió, akár más tech, a lényeg, hogy ne legyünk soha többé rászorulva a szovjet mordor területén felbugyogó természeti kincsekre.A tudomány a valóság költészete!
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
Shadowbull #14546 üzenetére
"Én pont másképp gondolom."
Veled szembe még a saját pártja!!! is kihátrált az atomenergia ellenességből [link] , kihátrál mögülle.
Ez legalább akkora szembe nézés, szembe köpés mint amikor a zöldeknél felmerül ugyanez."Semmi ilyesmi nem történt."
Én pont másképp gondolom.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Llew
senior tag
válasz
AMD Power #14562 üzenetére
Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt! - díjmentes, interaktív előadás
#14558 Drizzt
Ismét több százmilliárdnyi új állampapírt vettek a magyarok, mi áll a háttérben?[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
válasz
AMD Power #14562 üzenetére
kb. masfel hete meg ott tartottal, hogy "eddig nem erdekelt a tbsz es a tozsde, ezert minden ilyen hozzaszolast atporgettem". viszont arrol naponta beszamoltal, hogy nincs jobb otleted a fixmapnal. kicsit tobb olvasast es kevesebb irast, hidd el, neked is jot fog tenni
-
AMD Power
titán
válasz
360xbox360 #14561 üzenetére
Azért túlzásokba ne essünk már és ne irkáljunk már hülyeségeket.
-
360xbox360
tag
Szerintem sem vicc sajnos. Evek ota megkerdezi, hogy mikor milyen allampapirt vegyen es mikor adja el, meg mikor jon az sms
Meg minden kisebb forint gyengules utan hogy, most mi lesz
Jo dolog a tajekozodas, hasznos is, de azert hozzunk mar neha magunk is donteseket, foleg hogy senkinek nincs uveggombje.
Nvidia(Tesla): nemtudom mert tesz ugy a piac, mintha csak ok tudnanak bizonyos chipet/autot gyartani es belearazunk 50-100evnyi bevetelt. Aztan ha kijon kina egy masolattal (amit tudunk, hogy kepesek ra evtizedek ota) vagy egy jobb termekkel, akkor zuhanunk 30-50%ot hirtelen.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Kis színes: [link]
some men just wanna watch the world burn...
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Drizzt #14268 üzenetére
Egy héttel később:
Fordult: 2027/J.
650 mrd huf a névérték, a kamat 119 mrd huf.[2025. 5. hét]
Eltérés az értékesítésben a 3. héthez képest, amikor még nem fordult egyik PMÁP sem:Máp Plusz: + 11.8 mrd huf
PMÁP: + 3.2 mrd huf.
BMÁP: + 31.8 mrd huf
FixMÁP: + 109 mrd huf
A postai cuccokat ignoráltam.A legutolsó PMÁP kamatfizetés mentes héthez képest 155.8 mrd huf extra állampapír értékesítés történt.
Sajnos az állampapír állomány változásokról az adatok még odébb vannak.
I am having fun staying poor.
-
Dendytv
senior tag
válasz
pictigjis #14555 üzenetére
Ohhh...
[ Szerkesztve ]
-
Dendytv
senior tag
+1
-
pictigjis
senior tag
válasz
AMD Power #14551 üzenetére
szerinted nem lehetne, hogy nem teszel fel ilyen értelmetlen kérdéseket?
(de hogy valami érdemi választ is adjak arra, amit csinálsz: óriási hibát követsz el azzal, hogy miközben még az etf-eket is csak frissen ismered, máris stock pickingelésbe akarsz kezdeni. biztos út a rengeteg pénz elvesztése felé)
[ Szerkesztve ]
-
Shadowbull
addikt
válasz
Mercutio_ #14548 üzenetére
"Ez a történtek ismeretében erősen emotional bias..."
Lehet akár annak is nevezni, lényegtelen. Egy társadalomnak teljesen legitim joga eldönteni hogy milyen alapokra akarja helyezni az energiatermelést. A németek úgy döntöttek hogy nekik atom nem kell, és hosszú távon a megújuló energiaforrásokra építenek.
"hány %-át adta a német áramigénynek"
2010ben kábé a 20%-át adta. A "beizzították a szénerőműveket" szintén ilyen NER-sajtós toposz. Tulajdonképpen ugyanabba a sorba illik, hogy a németek milyen hülyék, Merkel milyen hülye, Németország haldoklik, bezzeg mi...
A valóságban nem izzítottak sehova semmit, a szénerőművek termelése adott szinten maradt egy ideig, aztán az is csökkenni kezdett. Az atomenergia helyét gyakorlatilag átvették a megújulók.
A diagramot és a trendeket 2000től érdemes vizsgálni, akkor indult az Atomausstieg és az Energiewende is.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz
Shadowbull #14536 üzenetére
Másrészt simán megváltozhatott a személyes meggyőződése is, az enyém is megváltozott, nekem is Fukusima volt a választóvonal.
Ez a történtek ismeretében erősen emotional bias...Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a témának, sem gazdasági, sem energetikai szempontból nem volt ekkora jelentősége.
Dare2Live leírta hány %-át adta a német áramigénynek, ha ez nem jelentős, akkor semmi. És ugye milyen jó és zöld is volt, hogy újra beízzitották a szénerőműveket
-
Dare2Live
félisten
válasz
Shadowbull #14536 üzenetére
A politikai haszon a tálalástól, prtől fügött volna.
Teszem hozzá a Merkeli vezetésnek elsősorban Németország érdekeit kellett volna néznie és nem a politikai haszonszerzést. Lássuk be nagyon beleszart mami abba mi NO érdeke.
Na de hát fullra csavarta mami azt is hogy Németországból Németisztán legyen."Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a témának"
2000ben a német áramtermelés ~29% nukleáris energiából származott. Az azért nem kevés.
A téma amúgy megmutatja mennyire "dunkel" grün a német zöld. Semmivel se jobb kevésbé szélsőséges mint a "Greenpeace".Kicsit off de a személyes kedvencem a témában egy igazi keményvonalas "dunkel" grünen barátommal való évtizedes! vita. kb 2007-2014 vonalán sokszor feljött a téma, rengeteget beszéltünk róla, hogy szerintem mekkora hiba szerinte meg felrobban és kb vissza a barlangba max napelem. Nah ~10év után találkoztunk tavaly, persze fel kellett dobnom a témát.
kb annyi volt, hogy igazam volt de, de... ezzel a témával lettek politikai erő. Csodálatos.
@Ixion77 Nem ezen múlik de amit BWvel (5080...) csinál NV meg is érdemli. Az elmúlt ~10év legkissebb előrelépése kvázi értelmetlenné teszi a cserét, vételt.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #14540 üzenetére
NVDA egyre pocsékabbul néz ki. A mostani árfolyam már bőven MA200 alatt van, nehéz kitalálni hogy érdemes-e tartani vagy szabadulni kell tőle mielőbb.
Persze ma messze nem az NVDA az egyetlen szívás. Még a kriptósoknak is hidegzuhany volt ma hajnalban, bár mostanra sokat visszajöttek."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
j0k3r! #14538 üzenetére
A védővámoknak csak akkor van belföldi termelésnövelő hatásuk, ha ki van épülve, vagy ki tud épülni az a termelő hálózat, amely az immáron drágább importált dolgokat olcsóbban elő tudja előállítani.
Például Mexikó esetében ezt erősen kétlem hogy így lenne. Az amerikai bérezés ugyanis jellemzően nem 25%-kal magasabb mint a Mexikói, hanem sokkal többel. Ergo továbbra sem fogja az USA termelés helyettesíteni a Mexikóit, egyszerűen csak ennyivel feljebb megy az ár az USA-ban. Kína esetében szintén igaz ez szerintem, csak ott legalább nincs meg az a probléma, hogy oda-vissza utazott az árú a termelés különböző fázisaiban.
Fel kellett volna mérni hogy pontosan mely területeken, mely termékek esetében lenne előnyös hatása a védővámoknak. De ez a megközelítés nem illett volna a mostani USA kormány stílusához.Talán pont te írtad a hétvégén nagyon lényeglátóan, hogy ezért is lenne hiábavaló az EU 25%-os vámja USA BigTechre. Amíg nincs helyi alternatíva, addig csak az EU fogyasztókat szegényíti vele, és növeli az inflációt.
-
julius666
addikt
válasz
j0k3r! #14538 üzenetére
A vámoknak "állítólag" van egy egyszeri árfelhajtó hatásuk
Ez így van, ha meg is jelennek az inflációban, mivel az egy derivált, max egyszeri tüskeként (esetleg több negyedévre elnyújtva a tüskét).Amit e mellé még sokan félreértenek: a vám az import költségekre rakódik, nem a fogyasztói árakra. A fogyasztói áraknak pedig jellemzően töredéke az import, rengeteg költség (na meg haszon) rakódik rájuk az USA-ban. 12-20% effective tariff rate akkor is jóval kevesebb (egyszeri) inflációt okozna, ha az át lenne teljesen hárítva a fogyasztókra.
Kiélezett piaci versenyhelyzet mellett viszont egyáltalán nem triviális mennyi fog ebből kicsapódni a fogyasztói árakban. Engedhet a haszonból a külföldi termelő, az importőr, a kereskedő (vagy ha valami feldolgozott cucc, az USA-beli feldolgozó). A vállalati profitok nagyon magasak COVID óta, szóval akár csak az USA szereplőknek is lenne hova behúzni a nadrágszíjat. (Cserébe 2018-ban el volt szokva a népesség az inflációtól, akkor talán nehezebb volt árat emelni mint most)
A tőzsdének pont emiatt fáj, mert valszeg nem tudják 100%-ban áthárítani a cégek az új adókat a fogyasztókra, valamennyit kénytelenek engedni a profitból. (Persze ami igazán fáj a tőzsdének az az elszabadult hajóágyú USA vezetés okozta megugról kockázat. Ezért is volt átmeneti a 2018-as zutty.)
utána viszont jön az ebből adódó demand destruction
Mivel 2018-19-ben nem okozott gyakorlatilag semmiféle érdemi inflációt az akkori vámháború, így kétlem közvetlenül ilyesmi hatása lett volna.Más:
Mindenesetre az nVidia bet eddig nem jött be, rossz ómen volt hogy a medvék is már beszálltak.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz
julius666 #14537 üzenetére
Én a hétvégén hallottam valamelyik podcast-ban, hogy nemhogy inflációs, de inkább deflációs hatása volt a Trump 1.0 vámoknak (ugye kell idő az átfutásnak). Állítólag az FOMC transcriptek 5 évig titkosítva vannak és talán a múlt héten hoztak nyilvánosságra egyet 2019-ből, ahol ez volt a téma. Ha nem jött volna a pandémia és a hozzá kapcsolódó giga stimulus, akkor lehet, hogy 2020-ban már recesszió közelében lett volna Amerika. A vámoknak "állítólag" van egy egyszeri árfelhajtó hatásuk, utána viszont jön az ebből adódó demand destruction, amit nem igazán szeretnek sem a vállalatvezetők, sem a politikusok, mert kinyírja a növekedést.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Az előző Trump éra vámháborújának gazdasági hatásai: [link]
tl;dr: inflációra semmi hatása nem volt. Tőzsdének nem tett viszont jót, S&P500-ban okozott egy átmeneti nagyobb esést (-20%). Bár ezt nehéz szétszálazni a párhuzamosan futó FED szigorítási ciklustól.
-
Shadowbull
addikt
válasz
Mercutio_ #14534 üzenetére
"Simán lehetett volna egy olyan marketing kampány"
Milyen politikai haszna lett volna? Meg lehet próbálni széllel szemben pisilni, nem sok értelme van, és ha sikerült volna is meghosszabbítani néhány erőmű futamidejét, az sem változtatott volna lényegében semmit, ellenben lett volna egy óriási politikai kockázata.
Másrészt simán megváltozhatott a személyes meggyőződése is, az enyém is megváltozott, nekem is Fukusima volt a választóvonal.Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a témának, sem gazdasági, sem energetikai szempontból nem volt ekkora jelentősége.
-
Mercutio_
félisten
-
Mercutio_
félisten
válasz
Shadowbull #14532 üzenetére
A német szövetségi kancellárnak eleve nagyon korlátozott a hatalma a föderális berendezkedés miatt
Erre irtam, hogy nem jogilag, hanem de facto.
Ne mondd már, hogy az a vezető, aki az EU működésére olyan hatással volt, nem tudott volna érdekérvényesíteni otthon.Simán lehetett volna egy olyan marketing kampány, hogy Fukusima azért történt mert:
- Cunami, ami nálunk kizárt
- Üzemeltetési hibák, ami nálunk kizárt, mert mi németek vagyunk
- Japánok, bezzeg mi németek...Ahogy nálunk belehergelték a választók egy tetemes részét az árokásásba, vagy épp kint az AfD meg tudott erősödni (részben orosz pénz és propaganda, dezinformációs módszerek alkalmazásával), ugyanúgy lehett volna a tömegekre, vagy azok tetemes részére hatni.
Erre tökéletes példa a viszonylag kicsi, de hangos/erőszakos kisebbség zöldekszvsz a német gazdaság belekényelmesedett a jól futó időszakba, és nem igazán gondolkozott előre, készült fel különböző scenariókra.
Más téma: a német mentalitásnak ha jól tudom az is része, hogy nem fektették a megtakarításaikat értékpapírba, így lemaradva a bikapiacról, aztán most tömegek problémája, hogy "lecsúszik a középréteg"
-
Shadowbull
addikt
válasz
Ixion77 #14531 üzenetére
Jóval Merkel előtt indult el a projekt, hogy Németország kiszáll az atomenergiából. 2000ben indult, 2022-es határidővel, mire Merkel hatalomra került, ez már folyamatban volt.
A második Merkel kormány (amiben nem volt benne az SPD) 2010ben elfogadott egy törvényt, hogy meghosszabbítják az atomerőművek üzemidejét átlagosan 12 évvel, és 2030-ra tervezték kitolni a leállást. Tehát akkor sem akarták visszafordítani, csak kitolni.
2011ben meg jött Fukusima. Gyakorlatilag egyik napról a másikra megváltozott a közvélemény hozzáállása, már a hosszabbítás sem volt politikailag vállalható álláspont, így Merkelék visszatértek az eredeti menetrendhez, ez lett aztán befejezve nemrég.Hogy az Atomausstieg miért Merkel "nyakába van varva" az számomra egyébként rejtély, ez nem rajta múlott.
-
Shadowbull
addikt
válasz
Mercutio_ #14530 üzenetére
Az Atomausstieg 2000ben kezdődött.
"kb. teljhatalma volt"
Jaj dehogy volt. A német szövetségi kancellárnak eleve nagyon korlátozott a hatalma a föderális berendezkedés miatt,. másrészt Merkel végig koalícióban kormányzott, nagyon erős konszenzusos kényszerrel.
Minden híresztelés ellenére az Atomausstieg széleskörű társadalmi támogatottságot élvezett és élvez ma is Németországban.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Mercutio_ #14530 üzenetére
Shadowbull szerintem nem arra célzott hogy ne lett volna Merkel hatalmon, hanem hogy nem igazán volt más választása. Az átlag németen eluralkodott a félelem, és követelte az atomerőművek bezárását. A zöld párt ezt meglovagolva drasztikusan erősödött. Ha Merkel a politikai hatalmát meg akarta tartani, nem volt más választása mint kiütnie a zöldek aduászát azzal, hogy ő maga is a bezárási terv mellé áll, függetlenül attól hogy nem értett egyet vele. Tudta, hogy vagy támogatja a bezárásokat és hatalmon marad, vagy nem támogatja, a zöldek hatalomra kerülnek, és ők zárják be őket. Tehát az atomerőművek mindenképp be lettek volna zárva. Merkel pedig saját stratégiai szempontjából a megfelelő döntést hozta, hiszen így legalább ők maradtak hatalmon.
#14517 Dare2Live is kellemetlenül pontosan leírta hogy milyen próbálkozása volt Merkelnek később a károk csökkentése érdekében még az oroszokkal, de sajnos bebizonyosodott hogy a Mordori világnézettel nem lehet együttműködni, csak vállalni a háborút ellene, vagy megadni magunkat neki.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz
Shadowbull #14525 üzenetére
2005-2021 között volt hatalmon, kicsit hosszú ez epizódszerepnek, főleg úgy, hogy kb. teljhatalma volt
(nem technikailag/pozíciója alapján, hanem de facto)
-
Mercutio_
félisten
-
Mercutio_
félisten
-
Dendytv
senior tag
-
atee_13
őstag
válasz
j0k3r! #14521 üzenetére
"ő személyes kudarcnak fogja megélni az egója miatt, márpedig ő nem lehet egy lúzer, egy bukott üzletember."
Biztos, hogy már nem az? Most hirtelen nem rémlik hol olvastam, de az volt a tézis, hogy ha nem adja el az ingatlanjait ma 80 milliárdja lenne, ha az eladásból s&p500 ba teszi akkor is van 20 milliárdja. Jelenleg 5 milliárd amire azt mondják felfelé hazudja, hogy könnyebben kapjon hitelt. (trump coin előtti az írás)
-
Shadowbull
addikt
-
Dare2Live
félisten
Közeledés lehet de a 2000es évek "EU/Berlin-Moszkva... tengejének" vége.
Sajnálom mert ami van/lesz az se EU, se Oonak nem jó de így döntöttek a Kremlbem. Fontosabb volt az orosz imperializmus mint az, hogy jól éljenek.Az egész linux egyik fő átka a csillió különböző disztro. Nem hude részletezve itt Red Hat, ott Suse amott debian, emitt Ubuntu, deott Arch, elemitt Mint és hamár akkor Pop..... és hogy mégjobb legyen ezek rendszeresen forkolva. Aztán ezen támogatva van ez. Amon az...
Mindha a fenti disztrok egy cégnél lennének csak sokszoros EU méretben. Agyrém.
Miután ez megvan a teljes átállás a korábbi tapasztalatok alapján 5-10évben lenne mérhető.Az adóztatásról már leírtam a véleményem.
@tomazin
Nekem meg at OvhCloud. Mikroszereplők. 5+éves távon kellene beleölni az eur milliárdokat, hogy csak EUban valamennyire ki tudják váltani az AWS, Azure, Google... vonalat.Ennek az egésznek 20 de min 10éve kellett volna nekiállni. Akkor most a 25%os BigTech vám érne valamit. A jelenlegi helyzetben kiröhögik. Nem mellékesen most is neki lehetne állni. Én nem látom, hogy bármi mozogna a témában. Akkor miről és minek beszélünk?
-
j0k3r!
senior tag
válasz
attiati #14515 üzenetére
Trumpot szerintem a részvénypiac tudja majd helyrerakni, bármilyen furcsán is hangzik. Ha hülyeséget csinál, ami miatt elkezd esni az árfolyam, akkor azt ő személyes kudarcnak fogja megélni az egója miatt, márpedig ő nem lehet egy lúzer, egy bukott üzletember. Nem nagyon látom, hogy bárki más bármilyen érveléssel meg tudná győzni.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Dare2Live #14517 üzenetére
Az orosz-EU közeledéshez a minimum az, hogy Putyin lelép. De még valószínűleg az sem lesz elég, mert az elfoglalt területeket nem fogják visszaadni, úgy meg nehéz lesz kibékülni velük.
Nem kell standard Linux. Elég, ha az állami intézményekben kötelezően áttérnek Linuxra (úgysem tudjuk, hogy a Microsoft hová mit szivárogtat). Kezdő válaszlépésnek elég + FB/Google hirdetéseit megadóztatni, úgyis ezen szenved az egész digitális média, hogy elvitték az összes hirdetési forrásukat.
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ixion77 #14497 üzenetére
Az "EU"nak nincs érdemi alternatívája az US BigTechre. Még egy saját linux disztrot amit de facto standardá tett volna se létezik. Nincs érdemi cloud providere. Komplett ökoszisztéma? Ennek min 10 de inkább 20éve neki kellett volna látni. Rá lehet vágni az US BigTechre 25%ot. Megemelik az árat 25%al és nincs alternatíva.
"az EU és Oroszország egymásra találnak"
Ez megtörtént bő 20éve. Erre épült pl a zseniális bezárjuk az atomerőműveinket Merkeli energiapolitika.
Aztán az oroszok bejelentkeztek a volt VSZre, elkezdték elzárni a gázcsapot majd megtámadták Ukrajnát. Úgy rúgták fel a szerződéseket, hogy a fal adta a másikat. Avval zsaroltak, hogy europa megfagy.
Innen "elég nehéz" "egymásra találni". Főleg amíg orosz állami ideologiai az orosz imperializmus.
Nem mellesleg gáznál alapvetően piaci ár van."Egyik félnek sincs szüksége a háborúra"
Ha nincs szükségük mért kezdték el az oroszok? Ha nincs szükségük mért folytatják évek óta? Tényleg azt hiszed jobban tudod mit mire van szüksége/nem szüksége mit gondol erről a Kreml?
Az megvan, hogy az orosz imperializmus 200/500éve meghatározó orosz szentiment. Ezt csinálják 200/500éve. Nem volt az mint ami végbement briteknél... Amíg van "gyenge" mennek előre.Közben bár baromi off de rémítő a Trump féle US Kanada/Grönland vonal.
Kína vonalán pedig alap az, hogy Taiwan, meg éppen amit felrajzolnak a térképre az Kína része.@Sima
A red neck vonal finoman szólva se az intelektusáról volt híres. kb mint a magyar turbomagyar vonal.
Ennél sokkal keményebb amikor a felső vezetés atomozik. De ilyen US vonalon ~nincs. Ellenben pl Medvedev az Orosz top vezetésbe tartozik és pár hetente "atomozik" egyet.[ Szerkesztve ]
-
beholder00
tag
-
attiati
veterán
válasz
Mercutio_ #14514 üzenetére
Nem sokat tudnak tenni a kanadaiak. A kereskedelmi arányok torzak. Amcsiknak is fáj, de a többieknek jobban. Ha visszavámolnak, akkor még jobban.
Az lehetne megoldás, hogy Usa ellen összefognak a megvámolt országok és egymással kereskednek. Az hosszabb idő, vannak természetes korlátai (Usa van a szomszédban), és egymással is kereskedelmi háborúban áll Eu-Kína. Ha össze is jönne a kereskedelmi visszavágás, akkor akkor más területen lesznek belekényszerítve az egyezségbe (biztonságpolitika).
Szerintem ezt a trump adminisztráció kb végigszámolta hónapokkal ezelőtt.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz
attiati #14511 üzenetére
Kanadaiak már be is jelentették a válaszlépést.
-
julius666
addikt
válasz
Ixion77 #14497 üzenetére
Sokszor már célja sincs, értelme sincs, de nem számít. Lényeg, hogy a választóknak tetszik.
Ha itt most a különvámokra gondolsz az azért nem igaz, hogy se céljuk, se értelmük. Attól tartok, hogy egy újabb automatizációs ipari forradalom + átalakuló világrend hajnalán, a COVID során felszínre kerülő problémák után USA szemszögből egyáltalán nem ördögtől való erőszakkal hazarángatni a termelést, akár még a szövetségesektől is. Különösen ha ezzel közben be lehet tömni lukakat a súlyosan ementáli költségvetésen, meg javítani lehet a COVID alatt egész brutális mód elszállt külker hiányon.
A szomszédok csuklóztatása meg szerintem egyszerű zsarolás geopolitikai érdekek mentén. A Trump adminisztráció visszahozta az igazi klasszikus imperializmust. A világ az elmúlt években látványosan elkezdett felkészülni egy újabb globális konfliktusra, ennek kapcsán nem értelmezhetetlen amit csinálnak Trumpék. Az alapvető nemzetbiztonsági célokban (szomszédos országokban érdekérvényesítés, Grönland) valszeg nincs is nagy vita a demokrata/repub think tankok közt, Trumpék egyetlen igazi hozzáadott értéke itt az eszköztár meg a stílus.És igen, a választók tényleg erre szavaztak.
[ Szerkesztve ]
-
Simia
kezdő
válasz
Tyler Durden #14510 üzenetére
Persze. Szerintem minden értelmes ember egyetért azzal, hogy atomot dobni bárkire nagyon durva normasértés, és tulajdonképpen a leggyorsabb módja az emberi civilizáció teljes elpusztításának.
Én annyit állítok csak, hogy a Trump féle politika támogatói nem a ruszkik teremtményei, hanem valami mélyebb társadalmi mozgás eredményei. Az oroszok maximum ráerősítenek már létező trendekre, amik mellesleg Európában is jelen vannak.
A saját meglátásom annyi, hogy túl régen túl jó az embereknek. Elfelejtették, hogy milyen szar is lehetne a világ, ezért nem értékelik a demokrácia vívmányait, hanem adottságnak tekintik. Egy galambokkal teli világban a héjáknak áll a zászló (most itt tartunk), de ha héjjából lesz több, akkor elkerülhetetlen lesz a szélesebb konfrontáció.
-
attiati
veterán
Nem találom a vonatkozó elemzést angolul.
UBS szerint fájni fog mindhárom országnak a vám, de Mexikónak és Kanadának jobban.
[link] -
Nem kell senkire tenni voksot, az ország romokban lenne, igazi győztes ilyen szituban sosincs..
ismerősöm az öbölháborúról beszélgetve, hogy mit szarozunk, atomot dobni mindenkire aki az USA érdekei ellen van
Atomozás jó megoldás, már ha az egész bolygót ki szeretnénk irtani /USA saját magát is beleértve/[ Szerkesztve ]
-
Simia
kezdő
válasz
Mercutio_ #14507 üzenetére
Nem lehet ezt a ruszkik nyakába varrni szerintem. Ott van ez az USA néplélekben, csak eddig nem volt olyan gátlástalan erő, ami ezt kihasználta.
Már 2000 előtt (amikor Putin sehol sem volt, és a részeges Jelcin oligarchái tépték szét a teljesen jelentéktelen Orosz Föderációt) mondta amcsi (deep-south) ismerősöm az öbölháborúról beszélgetve, hogy mit szarozunk, atomot dobni mindenkire aki az USA érdekei ellen van. Valaki nek nem tetszik? Arra is atomot. Meg a franciákra. Kb. ez volt a hozzáállás, hogy a tojásfejű gyáva bürokraták, meg az őket mozgató nagytőke Washingtonban nem képviselik az USA-t. Közben eltelt majdnem 30 év, és felnőtt még egy generáció.
-
Simia
kezdő
válasz
Tyler Durden #14500 üzenetére
Nem tudom. Szerintem nem lesz polgárháború a kövi 20 évben. De ha mégis lesz, akkor én a republikánusokra tennék, hagyományosan nálunk vannak a fegyverkultuszos szavazók, a demokratáknál meg a fegyverszabályozás pártiak.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Ixion77 #14497 üzenetére
Elszomorító, hogy már az USA-ban is itt tartanak.
Ott is ugyanazokkal a módszerekkel dolgoznak a ruszkik csak a helyiekre szabták a szövegeket...Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
attiati
veterán
válasz
bandus #14458 üzenetére
Mondjuk ezt a harcot akarva veszíti el az emberiség. Ösztönösen, de akarva.
Ha csak azt nézzük, hogy az északi jeges területek mekkora fókuszt kapnak.
Nem arra törekszünk, hogy befagyottak maradjanak.
Hanem kifejezetten az előnyt és a hasznot látjuk benne. Ha már egyszer így alakul (alakítjuk), hogy felolvad.De akkor azt kellene tenni, hogy a környezetpusztításból származó brutál GDP növekedés egy részét visszaforgatjuk a rendszerbe.
-
Moltiszanti
újonc
válasz
Ixion77 #14497 üzenetére
Azt is remélem, hogy ez az amerikai ostobaság visszafelé sül el, és az EU és Oroszország egymásra találnak. Egyik félnek sincs szüksége a háborúra, viszont mindkét félnek szüksége lenne a másikra. Az EU-nak az orosz nyersanyagokra, az oroszoknak az európai tőkére és szakértelemre.
Én nem hiszem, hogy ez a reményed megvalosul, legalábbis rövid távon. És én reménykedem benne, hogy ne valosuljon meg addig amíg nem egy malomban orlunk, Oroszország területet akar, Europa pedig olcsó energiahordozokat. A mostani háborut, amelyet europai foldon viv oroszország, pont az alapozta meg, hogy egyes vezető politikusok ugy képzelték, hogy egy gázmolekula csak egy gázmolekula, majd kiderült, hogy ez nem igy van. Osszeségeben milyen drága lett végul ami annyira olcso volt, igaz!
Attol, hogy az egyik Amerikában százon futja a kétszázat még nem lesz automatikusan jo választás a másik aki Oroszországban százon futja a százat de ukrán gyerekeket reggelizik.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest