Hirdetés
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Nem túl sok infót találtam a csoportban a következő termékről, ezért mondom rákérdezek hogy van-e valakinek vele tapasztalata. Lassan elfogy a GYEON Wet Coat szerem, és gondolkoztam rajta hogy a Bilt Hamber Touch-On termékét kipróbálnám. Van valakinek innen tapasztalata vele? Igazából ugyanúgy kell használni mint a GYEON Wet Coatot hogy ráfújom a tiszta de még vizes fényezésre, majd leöblítem magasnyomásúval?
A Touch-Less még mindig meg tud lepni. Legutóbbi pár hétben kevés időm volt a kocsival foglalkozni kívül szóval elég retkes volt. Legalábbis a saját mércémmel nézve. Ezen az se segített hogy 1 hétig a céges parkolóba állt nem a garázsban egy külföldi út miatt.
De szombat délután végre eljött az idő és kapott egy nagy mosást. 2%-ra hígítottam be és Marolex permetezővel fújta körbe a kocsit. Hihetetlen hogy mennyire hatékony ez a szer. 2 vödrös mosás teljesen felesleges mert csak egy kicsit színezi el a vizet a mikroszálas kesztyű a mosás végére. Szóval bátran merem ajánlani bárki gondolkozik hogy megvásárolja-e!
Habosítóba nem ajánlom mert túl sok szer kell a 2% eléréséhez, viszont amit vettem 2L-es Marolex pumpás permetezőt azzal nagyon hatékony. Összvissz 40ml szer kell a 2L vízhez.
Szóval 1L szer 25 mosásra elegendő ami tényleg nagyon hatékonnyá teszi.
-
LK
addikt
Sziasztok! Madárürülék eltávolítására tudnátok valami jó módszert és valamilyen eltávolítót is ajánlani? Köszi.
(mosóban nem jött le, meg sem mozdult, nagy nehezen leszedtem, de megmarta a karosszériát) -
MasterMark
titán
válasz
chopin42
üzenetére
2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról
Ebben van benne, hogy bármi amivel azonosítható valaki az személyes adatnak számít. Így a rendszám is.
-
stuka20
senior tag
Tud valaki ajánlani teleszkópos (vagy nem teleszkópos) autómosó kefét jó minőségű, ami elérhető?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
chopin42
üzenetére
Én csak azt írtam, amit kaptam infót jogi szakértőktől. De pl. NAIH oldalán is van több írás ezzel kapcsolatban.
És igen, rendszám nélkül is lehet "személyes adat", ha van olyan egyedi ismertetőjegye, amivel egyértelműen azonosítható a jármű (és ezáltal a személy is).Illetve, talán ez is jó leírás;
"Személyes adat: azonosított vagy azonosítható személyre vonatkozó bármely információ." - forrás (rendszám is említve van).Az, hogy mi a logikus és mivel értünk egyet, az már más kérdés.

-
chopin42
addikt
válasz
BigBlackDog
üzenetére
...de rendszám nélkül is felismerheti, mert láthatta az autót, plusz nekem mi közöm hozzá? Illetve magához az autóhoz? Igen, ismerős felismerheti a tulajt, akit amúgy is ismer.
De konkrétan: hol van jogszabályban leírva feketén fehéren, hogy a rendszám megosztása bűncselekmény, ha kizárólag az autó szerepel a képen, a tulajdonos viszont nem/nem beazonosítható. -
BigBlackDog
veterán
válasz
chopin42
üzenetére
Gyors példa (amit korábban nekünk is felhoztak): rendszám alapján felismeri a kocsit a feleség/férj/főnök és rájön, hogy akkor nem ott kellett volna lennie a használójának és elindít egy lavinát. Ezáltal megtörténik az autó használójának beazonosítása, nem kell feltétlen állami adatbázis.

Az, hogy ebből milyen jogi hercehurca és milyen kimenetel lesz, jó kérdés, de támadható a kapott infóim alapján. -
chopin42
addikt
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Hogy?
-
d4d
aktív tag
válasz
-Solt-
üzenetére
Sonaxnak elég jó a mosószere, merem ajánlani. Sonax PROFILINE Microfibre Wash néven fut, 1 literes kiszerelésben kapható.
Czanga
Ezt figy pár napja láttam a budaörsi auchan parkolóban. Nagyon bánom hogy nem fotóztam rendesen körbe, 1988-as Swift 1.3, hivatalosan 2 tulaj szerepel a nyilvántartásban, de eredetvizsgája nem volt. 2010 és 2024 között ment kb 5000 km-t. Utolsó km bejegyzés 24000 körüli. Ezek alapján még az sem lehetetlen, hogy tényleg ennyi van benne és nem átfordult 124e. Ezért is jó lett volna átnézni közelebbről..
a gátlós visszahívásba én is belefutottam és így majd 16 év után megkerestem egy márkaszervizt ezzel kapcsolatban, de "sajnos" ennél az autónál már elvégezték ezt a dolgot akkoriban. Volt is tanácstalanság, hogy ilyenkor mi van, van e valami időkorlát, de elvileg nincs, főleg ha hasonló biztonsággal kapcsolatos témát érint. Nyilván, ha már nem állna rendelkezésre gyári alkatrész, más lenne a helyzet.
Ez a 3 ajtós forma meg a kulturáltabb járasú 4 hengeres (nekem csak 3 jutott) azért még jobb lenne..
vagy 5 ajtos vagy ez, a sedan valahogy nem vonz.Ui. a táj is jó... valami ilyesmit szeretnék egyszer látni, ha kinézek az ablakon, se közel se távol senki. Nálam az igazi luxus ez lenne, nincsenek szomszédok = nyugalom (főleg nyáron). De ez már nagyon off, elnézést Qru.
-
-Solt-
veterán
Üdv Urak,
Mikroszálas kendőkhöz melyik mosószert javasoljátok? Mi mostanában a jó választás ár/érték arányban?
-
czanga
őstag
2001-es 1.3 8V alu szelepfedelek GS-ünk van az Impreza GT Turbo mellett. Nem vagy egyedül azzal, hogy vigyázol rá, és alaposan karban tartod. Ez tök jó dolog.
Plusz ezek is szépen lassan elfogynak.
Én pár éve az első gátlók visszahívásos cseréjével mentem el a falig, és ki is cserélték végül, mert ezen az autón még nem volt elvégezve az eddigi élete alatt.
-
válasz
BoneDragon
üzenetére
Mivel a nejem munkahelyén lévő parkolók szélei tele vannak fenyőfával, nyáron hoz haza gyantából rendesen a kocsin. Sok terméket próbáltam már, de a Sonax tűnik a leghatékonyabbnak, ajánlom, mert tényleg jó!
[link] -
BigBlackDog
veterán
válasz
BoneDragon
üzenetére
Körömmel inkább ne, denaturált szeszt próbálnám meg, mikroszálas ronggyal (emlékeim szerint az oldja). És nem dörzsölve, inkább áztatva jó pár másodpercig. Drágább megoldásként vannak kifejezetten gyantaoldó szerek.
-
kw3v865
senior tag
válasz
stuka20
üzenetére
Köszi szépen az ajánlást
! Igazából nekem mindegy melyik márka, de most leglaább van konkrét termék is. Ki fogom próbálni ezeket, azátn beszámolok a tapasztalataimról. Kényelmes, hogy használatra kész formában van, bár nyilván nem a legolcsóbb. De hát nem is heti gyakoriságú használatra lesz.
Mikroszálas kendőből jó az olcsó, tesco-s vagy bármi hasonló a belső tér tisztításakor vagy erre is oda kell figyelni? -
BoneDragon
veterán
Üdv,
Ti mivel szoktátok le szedni a fának a gyantáját? Tegnap mostam az autót és tele van milliónyi apró gyanta pöttyel, még körömmel is alig tudtam leszedni párat, aztán inkább feladtam.
-
d4d
aktív tag
válasz
czanga
üzenetére
Swift és elég jól van tartva. Amióta nálam van kizárólag 100-as benzin, olajcsere max 6-7e km és itt olaj alatt ne Mannol 10W-40-re (elnézést a mannol rajongóktól) gondolj, hanem Motul 8100 Power 5W-30, Ravenol VMP, RSP 5W-30 vagy amit legközelebb kap, Ravenol SSO 0W-30.
Tisztában vagyok vele, hogy kb az ég világon semmi nem indokolja egy régi ezres Suzuki motorba az ilyen kaliberű olajakat, de nálam ez hasonló hobbi, mint a kozmetikázás, igyekszem maxra járatni.
Például a hűtőfolyadék miatt a németországi Suzuki központig mentem el. Pontosabban a svájciaknak és a németeknek is írtam, de közülük a németek voltak azok akik pontosabb infóval szolgáltak. Itthon a márkaszervizek, de még Esztergom se tudott semmi többet mondani csak hogy eredetileg zöld színű volt és etilén glikol alapú. A németek hozzátették, hogy szilikátmentes kell legyen, így juttotam el a Ravenol HJC-ig, amin ott virít az eredeti gyári Suzuki Longlife Coolant ajánlás is. A gyári folyadék, ami ezen a néven futott, itthon már nem beszerezhető. Több suzukis webshop is az europai G11-es zöld folyadékot kínálja hozzá, ami nem igazán jó választás... azt lehet, hogy vízpumpa nem fogja megköszönni hosszú távon.A felni nincs fújva! Eredeti állapotban vannak. Nem volt egyszerű beszerezni őket. Ugye a Swiftnél a pótkeréken ugyanez a felni van, így még van esély olyat találni ami soha nem volt autóra szerelve és közel tökéletes állapotban van. Egyebként a mai napig rendelhető Esztergomból valami 26 ezer ft körul / db. Michelin gyártmány. Bontóból sikerült megcsípni egyet nevetséges 2500 ftért. Kettőt egy Suzuki márkakereskesésben dolgozó idős alkatrészes fickótól tudtunk beszerezni. A fiának volt annak idején swiftje és a padláson őrzött még két kereket, azok kicsit drágabbak volt, de még mindig belefért. Gyári, eredeti állapotú OZ felniről meg kb csak álmodozni lehet. Az már hivatalosan se rendelhető.
Gabis
Ecset vagy kefe. Xpress jó, felesbe is hasznalhatod 1:1 arányban vizzel higitva.
-
d4d
aktív tag
válasz
czanga
üzenetére
Beltérre Green Star helyett Mzr, ez is bika szer, de cserébe barátságosabb a belső anyagokkal. 1:10-ben szoktam használni kis habosítós flakonnal. Illetve használat után nem csak nedves kendővel törlöm át a felületet, hanem szórófejes flakonból dm-es desztillált vizzel is bepermetezem és így törlöm át, hogy lehetőleg ne maradjon semmi utána. Nagytakarítas után már csak Carpro InnerQD-t használok (plusz a Makita fújót), hogy folyamatosan fenn tudjam tartani ezt a frissen tisztított, pormentes állapotot.
26 éves

-
d4d
aktív tag
Sikerült pont esős nap(ok) előtt felvinni, plusz volt azóta két mosás is, de jól bírja. Géles állagú, a Carpro Darksidehoz hasonló. Illata kifejezetten kellemes, amolyan friss mosószeres illat.

-
czanga
őstag
Nagyon köszi Alex, jó ezeket tudni.

Végül egy K2 válogatás rendelést adtam le allegrón. Nagyon olcsók ezek is ott az itthoni árakhoz képest. (persze ez nem lepett meg) Purio Cleaner Pro lett műanyagokhoz K2 APC Pro pedig kintre előmosónak, meg motortérre higítva. Vettem még egy K2 Ultra Wax-ot, aplikátorokat, Roton felnitisztítót kétféle kefét (pl ha elég puha lesz akkor egyiket porózus beltér műanyagokat pucolni, stb. Illetve még egy habképző kézi permetezőt is vettem.
-
Morris
veterán
Nitro hígítóval lehet érdemes tenni egy próbát. A lakkot nem bántja. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Viszont a rászáradt festéket jó eséllyel lehozza.
Nekem is volt ilyen esetem. De akkor szerintem az polír paszta volt. Szintén ilyen apró pici cseppek, rászáradva, ráégve. Semmi nem működött viszont a Nitro lehozta. Kis fül tisztító pálcikákkal szedtem le. -
ΞΔGLΞ
nagyúr
Tegap vettem észre szárazolás közben, hogy valami balfék festett valahol és a szél rávitte az autómra az ő ezüstös festékét, de nagyon aprók, szinte tű vékonyágúak, de tele az autóm vele mindenhol. Polirozni kezdtem kézzel óvatosan, de még 1!-el is megszenvedtem mire lejött.
Ablakokon is rajta van, és ott is nehezen jön le, de ezeket csak közelről látni. Egy kis helyen kipróbáltam szintetikus higítóval, na az végre elkezdte leszedni, de nem tudom, hogy ezt használhatom-e, vagy később elcseszi a fényezést, mert tegnap nem láttam semmit. Szóval átváltottam radírra, de ez sem volt az igazi, szedte ugyan de egy örökké valóság lenne ez is. Mondjuk csak valami noname radírt találtam. Van esetleg ötlete valakinek, mivel tudnám ezt eltávolítani?
Az autó zöld gyöngyház színű, ha ez számít valamit.
-
AIex
aktív tag
válasz
simonjoe
üzenetére
ValetPro flakonját próbáld ki. Nem vészes az ára, nekem a SurfexHD szokott benne lenni. Sokszor van elfektetve, akár a kocsiban is, és nem ereszt.
@Zoltn
Valószínűleg van rajta egy átlátszó lakk réteg, ami a nyers alu felületet védi az oxidációtól. Sima PH semleges samponnal próbálnám. Váz nyakánál, ahol a bovdenek futnak, tegyél fel átlátszó foltokat, mivel a bovden megfogja koptatni a vázat.
-
Zoltn
senior tag
Szevasztok.
Ugyan nem autó, de közlekedésre való. Szóval vettem egy bringát full nyers alu váz, semmi felület kezelés nincs rajta. Illetve az alsó cső alján van egy savmart csepel felirat. Kicsit ki kene pofozni, és bizonytalan vagyok hogy álljak neki, hogy szép fénye legyen az alu résznek, de a maratott résznek meg ne legyen baja. Ki mit használna, mivel csinálná?
-
válasz
tboy93
üzenetére
Nem pusztán a nehézkes kijuttatás a probléma, én nem találtam olyan spray-s alkalmatosságot ami nem ereszt valahol és nemfolyna a trutyi ott is ahol nem kellene.
Most ilyet rendeltem hozzá:
[link]
Ez is ereszt!
A tél meg maga a kihívás, annyira besűrűsödik, hogy vágni lehet.
Alex fórumtársunk javasolta az 1:2 hígítási arányt, most kipróbáltam az 1:1-et, azt kell, hogy írjam, faxa lett!! Köszönet a tanácsért!!!!
Nem vettem észre, hogy veszített volna a hatékonyságbából, sokkal kezelhetőbb lett. A szag sajnos nem feleződött.
Az továbbra is büdi. A nejemtől kértem illatosított szemeteszsákot, abban transzportálom, így kevésbé gáz. Azt viszont tényleg nem lehet elvitatni, ár-érték arányában best buy, ha meg így hígítással is hozza az elvártakat akkor nincs miről beszélni! -
tboy93
nagyúr
válasz
simonjoe
üzenetére
Az már most is feltűnt, hogy mintha szar lenne a flakon és kicsit nehézkesen lehetne pumpálni. Aztán megindult és jött rendesen, csak a 4 kerék végére kicsit izomlázas lett a tenyerem. De akkor ez télen még szarabb ezek szerint
na meg a szag... az valahogy a nejlon zacskón is átjön. Nem tudom mibe tegyem amúgy. -
AIex
aktív tag
válasz
stuka20
üzenetére
Ezt mosója válogatja,
Van a közelembe egy lándzsás mosó, ami elméletileg KC szerekkel operál. Ott az aktív habnak a PH-ját is megadják, kiírás szerint PH5.5. Relatív hatékony is. Másik mosóban semmi infó, és a hatásfoka is elég gyenge. Valószínűleg ez inkább közelebb van a PH semlegeshez.
Egyébként, múltkor néztem sem a Fusso, sem pedig a BH nem ad infót, milyen az általuk forgalmazott wax PH tűrése, így szerintem leginkább a 0-hoz konvergál.
@czanga
KC Greenstar egy relatív erős szer, ezt kültéren tudod használni, viszont beltéren pont ezért vigyáznék vele. Beltérre vagy inkább a Pol Start ajánlanám, vagy egy nagyobb hígítású arányú Greenstar-t, viszont az kültérre biztosan harmatos lesz.
@tboy93
Esetleg Neorim Pro-t érdemes majd megpróbálni, elméletileg sokkal jobb az illata, mint a Roton-nak. Viszont ha jól emlékszem, Rotont valaki használta röprozsda eltávolításra, amire ha tényleg jó, nem rossz, mivel az ára ehhez mérten kedvező.
-
BigBlackDog
veterán
Ha már szállórozsda eltávolító... Hétvégén volt egy próba "Q2M Iron" nevű szerrel. Szaga nem igazán van (az sem volt zavaró nekem), viszont beváltotta a hozzá fűzött reményeken. Felnin is próbáltam, nagyon szépen le lehetett törölni a befújás után néhány perccel a rajtamaradt szennyeződést (értelemszerűen előmosás után).
-
tboy93
nagyúr
Tegnap kipróbáltam a k2 roton pro -t. Srácok, ez baromi hatékony. Nagyon szépen lehozta a dzsuvát, köszönöm az ajánlást. Olcsó is, ilyet simán veszek még. Csak a szaga ami botrány

-
stuka20
senior tag
válasz
Uzmany
üzenetére
ADBL Blackouter a külső műanyagokra.
Szállórozsda:
Felnire: K2 Roton Pro
Mindenre: ADBL Vampire Liquid -
Uzmany
őstag
Sziasztok,
külsö fekete müanyagok ápolására valamint a megfakult szin visszaállitására mi a javasolt termék? Illetve szálló rozsda eltávolitására is szeretnék ajánlást kérni.
Köszönöm -
stuka20
senior tag
válasz
kw3v865
üzenetére
Ha csak ADBL:
ADBL Interior QD: Ez amolyan 2 az egyben, tisztít és ápol, uv védelmet is ad. Ennek kellemes az illata és nem illan el olyan gyorsan.
Kifejezetten belsőtér tisztító: ADBL Interior Cleaner
ADBL Interior Matt Max pedig műanyagápolónak. Míg a fenti QD kb. semennyire, addig a Matt Max látványos különbséget hagy maga után és erős UV védelmet is ad.
A linkelt odalon van használati útmutató videó is. De ajánlom OCDaddy_Zsolt YT csatornáját is, ahol szinte minden tesztet megtalálsz ezekről és az őszinte véleméynét mondja el róluk. -
czanga
őstag
Sziasztok,
Belső műanyag tisztításhoz keresek szert. KC Green Star jutott eszembe, mivel azt higított állapotban máshol is lehetne használni, ha jól tudom, de bármit meghallgatok budget kategóriából.
Ápoló szerem van, ami egy még anno itt ajánlott Sonax műanyag és gumi ápoló matt pumpás szer.
-
AIex
aktív tag
válasz
hdanesz
üzenetére
Ha nem akarod festeni, akkor esetleg kőfelverődés elleni fóliából is tudsz rá vágni egy foltot, ami védi, hogy nagyobb felületen váljon el a fényezés.
A legegyszerűbb szerintem az lenne, ha próbálnál szín azonos elemet találni, de ha találsz is, személyes átvétellel, lásd mennyire üt el a többi szín azonos elemtől.
-
hdanesz
őstag
sziasztok,
Fényezéssel kapcsolatos kérdésem lenne. A képen látható 'problémának' a megoldása érdekel. Műanyag elem, így inkább csak esztétika...rozsdás nem lesz szerencsére.
Jól sejtem, hogy pl. lándzsás mosó...meg ilyesmik ezt tovább fogja idővel rontani?
Lehet ezt akut módon, a helyén kezelni? Még ha csak 1-2 évre is? Vagy érdemes az egészet fényeztetni? Vagy....hagyni a pokolba?
-
attiss66
senior tag
Ilyen rozsdaátalakító üregvédő kéne nekem, de ezen az oldalon csak vállalkozók regisztrálhatnak úgy látom.[link] Nem tudná ezt valaki belinkelni, hogy hol lehet ilyet kapni? Vagy ehhez hasonlót, rozsdaátalakító legyen, spray(lehet benne még viasz és olaj is, de rozsdaátalakító a lényeg). Szintelen volna a legjobb.
-
stuka20
senior tag
válasz
stuka20
üzenetére
Nem volt szerencsére rászáradva, így egy aktívhab + foltmentes kombó lehozott mindent. De az az aktívhab.. Nem a bevonatos autóra tervezték. Szerencsére nem megyek oda túl gyakran.
-secret-
Szép az a bmw. Nekünk is volt hasonló. 318d, 120ezer km-nél elszakadt a lánc, úgy hogy mindig hivatalos bmw szervízben volt szervizelve... 5 milióért javították volna.
Jó autó volt. -
stuka20
senior tag
Szerintetek a tegnapi rászáradt saras esőt lehozza az önkiszolgáló aktívhabja és lágyított vize? (kefe nélkül)
-
Soft99 Fusso Coat 12 Months:
-
robertka
tag
Sziasztok!
Régebben vettem több RRC tire & rubber cleaner terméket, most sajnos elfogyott és ahogy látom már nem forgalmazzák.
Tudnátok ajánlani valami alternatívát ami hasonló tudású, ez nagyob bevált nekem.
Köszönöm szépen! -
axlfsi
veterán
válasz
tomisanzero
üzenetére
... majdnem vettem pár hete én is egy feketét, amikor volt rá kupon, csak aztán elmaradt.
Egy 7-8 éves sárga PS-em van, de hibátlan egyébként.Köszi a tippet a habra!

-
-
stuka20
senior tag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
ADBL vampire liquid-et tudtommal az egész autóra fújhatod, de ha nem bírod a k2 roton pro gyenge szagát, akkor ezt ki se próbáld.
ADBL szerei teljesen korrektek, lengyel minőség. Bogároldójuk is kiemelkedő, és kátrány oldójuk is van.Nekem is lenne egy kérdésem a többiekhez:
Röprozsda oldót előmosó előtt kell alkalmazni vagy a legvégén, szárazolás után? (nem a felnire) -
AIex
aktív tag
válasz
pataig
üzenetére
Szia !
Belső térre, KC Pol Star-t ajánlanám. Magas az anyagkompatibilitása, nehezen tudsz vele kárt csinálni,
Ápolásra Car Pro Perl, esetleg a KC saját ápolója,
Sampon : Büdzsé alternatíva, Sonax 2l-es piros samponja, vagy Sonax Extreme Rich Foam, Jobb minőségű samponnak pedig Gyeon Bath,
Wax : Soft99 Fusso, vagy Bilt Hamber double speed wax,
Hogyha waxolni akarsz, akkor lehetséges, hogy reprozsda eltávolítást kell végezni, illetve kátrány eltávolítást.
Normális ápoláshoz, szükséged lesz mosókesztyűre, szárazoló kendőre, ecsetekre, mikroszálas kendőre is.
@simonjoe
Szia !Hát ez jó kérdés, hogyha semmilyen %-ban nem tartalmaz természetes bőrt (ez ugye vegan bőrnél egyértelmű), akkor nem tudom, van értelme bármivel ápolni, maximum egy olyan beltér ápolóval, amiben van UV védelem.
@Czimby
A fátyolos foltok adódhatnak abból is, ha valaki megpróbálta korábban polírozni, eredménytelenül. Vízkő eltávolításra van nagyjából minden márkának saját "szere". Ha csinálsz egy alapos mosást, reprozsda eltávolítással együtt, netán kátrányoldással, majd vízkőmentesítés, és áttörlés IPA-val, a fátyolos foltok pedig megmaradnak, akkor lehet políroztatnod kell. -
Laca1212
őstag
-
BigBlackDog
veterán
Egy éves, világos autó fényezésén egyre több fekete-barnás pötty van (tippre kátrány + szállórozsda), ami sima, kesztyűs mosásra nem jön le. Milyen fújható, kátrány és szállórozsda oldó szer ajánlott jelenleg?
Illetve felnire is kéne valami, ami leszedi a fékport (a szag miatt a k2 roton pro-t elsőre elengedném). Alapos takarítás után van értelme bármi, otthon felvitt bevonatnak alufelnik esetén?
Összességében ABDL szerei mennyire mondhatók jó és hatékony anyagoknak? Van olyan, amit kerülni kell belőle?
-
Czimby
addikt
Lenne egy fekete járgány amit a tulaj elég igénytelenül mosott, és vizkő+ mosószer (fátyolos)foltok vannak rajta, sima mosással nem jöttek le, mivel kellene próbálkozni?
-
stuka20
senior tag
válasz
pataig
üzenetére
ADBL termékek kezdésnek szerintem nagyon jók, én szinte csak azokat használom.
Waxnak esetleg fusso f7 all colours, egyszerű a felvitele és a visszatörlése - gyártó szerint 7 hónapig bírja papíron.
Belsőre műanyagápolónak esetleg adbl matt max.
Külsőre:
Előmosónak a fent említett bilt hamber touch less esetleg, vagy Auto Graph Carnelian
Aktívhabnak én ADBL Yeti Tropical vagy Pearl.
sampon: sonax fényezősampon, adbl samponjai, gyeon bath+
Kerekekre: ADBL Tire cleaner; ápolónak: gyeon tire vagy adbl black water
Külső műanyagra: adbl blackouterKülső ápolásra esetleg még a könnyen felvihető Gyeon wetcoat
Ablaktisztításra: Bilt Hamber Trace-less
Bevonatnak én a: Soft99 Glaco DX-t ajánlom. Könnyű felvinni és nagyon jól működik.Érdemes megnézni több boltot, mert mindenhol másak az árak:
Én ajánlom az Allegro-t, sokkal olcsóbbak a cuccok ott (én sok sok 1000, ha nem 10ezer forintot spórolhattam volna ott meg korábban), + automatába is szállítanak és gyorsak.
ADBL cuccokhoz
Ahifi-n szoktak lenni jó akciók (nekem a legutóbbi rendelésemnél nem raktak be egyet, de visszanézték a kamerákat és visszautalták a pénzt)
Polirtech oldalon meg a koch chemie cuccok vannak, ahogy néztem. Itteni tapasztalatok alapján azok is jó cuccok.
Ezek csak azok, amiket én használok többnyire, de majd biztos ajánlanak mások is. Én is szoktam sokat kérdezni, illik tovább adni.
+szárazoló törölközőnek black hole
+ a korábban említett k2 roton pro a felnire, az adbl vampire liquid jó az egész autóra a röprozsda eltávolítására.
Előmosó és aktívhabhoz kell valami ó habosító, mint pl.: az mjjc
Lehet ennyi mindenre nem gondoltál, de azért leírtam.
-
pataig
tag
Sziasztok!
Vettem egy fiatal Skoda Scala-t.
Szeretnék megfelelő műszerfal tisztítót, ápolót (esetleg ami még belső egyéb műanyagra is jó), külsőre sampont, waxot.
Nézelődtem, de óriási a kínálat már a márkák tekintetében is.
Mi az ami ajánlott márka, s esetleg konkrét típus is (ár/értékben is jó)?
Kinek mi vált be?
Előre is köszönöm a segítséget! -
stuka20
senior tag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Rozébarna - rózsaszínes barnás. Szerencsére mire lemostam és leszárazoltam addigra a szomszéd ház mellett volt elég árnyék, hogy ne érje a Nap. Viszont utólag jutott az eszembe, az amit írtál hogy "lehet elemenként kellett volna és meg is kellett volna várni a perceket". Kicsit hologrammos lett sajnos, illetve a visszatörlés is egy-két helyen nehéz volt, mert pöttyökben kissé rászáradt, de lejött azért.
Nem baj, ebből tanul az ember.
Köszönöm. -
stuka20
senior tag
Csak ma van időm leápolni az autót, de nyilván verőfényes napsütés van. Van valami tipp ilyenkor? Mindenképp le szeretném kezelni, csillaggarásos autó. Felviszem a waxot és pár perc után visszatörlöm? Fusso f7 lenne.
-
Fandango
veterán
Sziasztok!
Használt már valaki Ultra Coat terméket?
A kocsi kapott egy Ultra Coat kerámia bevonatot, és arra gondoltam, hogy van a cégnek ilyen fújható kerámiás detailer cucca, és azt használnám mosás után, hogy óvjam/ápoljam az eredeti bevonatot. -
axlfsi
veterán
Srácok!
Előre is elnézést, bevallom, csak fél szemmel (sem?) követem a topikot... nem is vagyok hc autó polírozó

Ellenben szezonban sokszor szívesen mosom meg itthon a verdákat, már csak egy kis fizikai aktivitás miatt is...Egy kérdésem lenne: mi a leginkább ajánlott (lúgos hatású, ugye?) hab, ami - tudjátok - lefújom vele a kasztnit és nem folyik le fél percen belül, hanem rajta marad és igazán hatékonyan és jól, "lemarja" a koszt, ... olyannyira akár, hogy egy középszerű minőségnek megfelelő mosásnak megfelelő legyen, extra szivacs és egyéb fizikai beavatkozás nélkül (tudjátok, mint az a híres(?) lila színű hab, ami a kézi mosókban szokott lenni)
Köszi!
ui.: ilyennel próbálkoztam, de semmi extra, nem mondanám "tartós" habnak

-
ozzy711
őstag
válasz
hdanesz
üzenetére
Nem óv meg semmitől, ugyanúgy elromolhat a csere ICCU is. A 800 voltos technológiával van összefüggésben, (az EV6-os is problémás e- téren) valószínűleg konstrukciós hiba, hiszen 2021 óta nem sikerült megoldani. Ha a márkában gondolkodsz, inkább Niro vagy Kona (szerintem). Bár gondolom ezen a körön már túl vagy ezért kérdezted az Ioniq-ot.
-
AIex
aktív tag
válasz
hdanesz
üzenetére
Hogyha lándzsás mosóba jársz, akkor érdemes idővel megújítani a kerámia bevonatot,
Bevonat nélküli fényezést amúgy sem lehet normálisan, érintés mentesen mosni, a kefe amit "adnak", pedig a karcolás melegágya. Ezt tudod kompenzálni, egy kerámia / wax bevonattal, mivel gátolja a szennyeződés betapadását, és sokkal kevesebbszer kell érintéses mosást végezned.
-
ozzy711
őstag
válasz
hdanesz
üzenetére
Én a helyedben inkább valami hagyományos metál fényezésűt választanék, nekem volt "gravity gold matte" fényezésű Ioniq--öm. Nagyon frusztrált, hogy nem lehet se polírozni (a kisebb karcot sem lehet eltüntetni), se waxolni (végül azért csak találtam matt waxot is
). Mondjuk kerámiát nem próbáltam, lehet az a megoldás.
Egyébként van egyfajta "különleges" kinézete a matt fényezésnek az biztos. Ha beleférnek a fenti anomáliák (pl. egy karcolás miatt komplett elem, esetleg a jármű teljes oldalának fényezése) nyugodtan válaszd, mert marha jól néz ki! Az Ioniq5 is jó autó, csak az a fránya ICCU anomáliája ne lenne! -
Qru
MODERÁTOR
válasz
hdanesz
üzenetére
A fényezésen lévő lakktól lesz matt hatású. Sajnos a gépi mosásra érzékenyebb, könnyebben lesz rajta látható sérülés (a sima fényezést "csak" karcolja, erről meg lehántja a lakkot és oda a matt hatás). Szóval gépi helyett inkább kozmetikába vidd. Egy rendes két vödrös mikorszálas mosókesztyűs mosás sokkal-sokkal jobb megoldás.
-
hdanesz
őstag
Uhh, ez nekem már komplikáltnak hangzik. Lándzsás mosóval szoktam mosni autómosóban, illetve tél után gépi mosóban alvázmosással egyszer az autóimat.
Köszi a választ.A kérdés inkább magára a matt fényezésre irányult, nem is annyira a kerámia bevonat tartósságára/kényességére.
-
hdanesz
őstag
Sziasztok,
Autót keresgélek és találtam egy gyárilag matt fényezésű versenyzőt is. Kerámia bevonat van rajta. Ez mennyire kényes? Amúgy minden másban megfelelne, de tartok tőle hogy kényelmetlen lenne a tisztán tartása...
üdv,
Dani -
AIex
aktív tag
válasz
polonic
üzenetére
Igen, BH Touch Less-re gondoltam,
MJJC-hez sok adapter van, meg kell nézni a gép milyen csatlakozást használ, és aszerint kell választani, plusz a belső szűkítőt is a gép teljesítményéhez kell megválasztani.
Ahifin amúgy most van kiárusításban egy Carboncollective habosító, 16e Ft-ért, ha olcsóbb az MJJC-nél, érdemes lehet megfontolni.
-
AIex
aktív tag
válasz
polonic
üzenetére
Touch less az egyik legjobb, ha nem a legjobb előmosó,
Nem láttam, milyen habosítót adnak hozzá, de a legtöbb gyári habosító elég gyatra érdemes cserélni egy mjjc-re, vagy esetleg egy bearforce-ra.
Más,
Valaki esetleg nem tudja a Fusso, vagy a BH speedwax-nak mekkora a PH tűrése ? Honlapon semmi infó nincs róla .
-
polonic
félisten
Végre ki tudtam próbálni a parkside performance mosót. Szerintem elég jó cucc. A teraszt is lemostam lelkesedésemben.
A hozzáadott habosítót is kipróbáltam a hozzá adott tisztítóval. Úgy gondolom csinálta a habot rendesen, viszont folyós volt eléggé. Lehet a hígítási arány volt nálam nem jó.
Lehet, hogy jó ez a cucc és nem kell mást venni és a szertől függ ez inkább? Mi az ajánlott jó habot tudó előmosó cucc. Kipróbálom azzal és meglátom azzal, mit tud. -
-
-
-
stuka20
senior tag
Jó múltkorában vettem fél liter adbl apc-t, bontatlan, még rajta van a bubis csomagolás is. Nekem nem kell, nem fogom használni. Ha esetleg valakinek kellene, megegyezünk valamiben aztán viheti is. (Győr)
-
tboy93
nagyúr
Sziasztok! Ajánljatok nekem valami durva cuccot beleégett fékpor eltávolítására a felniről, ha sósavat nem akarok használni. Gyári KIA alufelni.
-
attiss66
senior tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Nem látom a leírásában a brunox-nak, hogy lenne rajta cső( egyes spray-n van, vagy 50-100 cm hosszú), amit be kell vezetni az üregbe.
Amúgy minden kocsin megvan a megfelelő számú lyuk, ahol az üregbe be lehet vezetni a csövet? Konkrétan nekem most a Mitsubishi ASX-en kéne.
Vagy fúrni is szoktak pl a küszöbbe és aztán ledugózzák?
54516: "telibefújni" ez mit jelent? -
attiss66
senior tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Kössz.
"A fellazult rozsdát, szennyeződést és a rozsda által átjárt festéket el kell távolítani (drótkefével, csiszolópapírral, nedves- vagy homokfúvással"
üregvédelemnél nem tudok lecsiszolni semmit. befújom a szerencsére , annak azt kell fixálni, ami az üregben van a felszíni rozsdát, ha van, átalakítani, oszt ennyi.
Erre néztem ki ezt a CarPlan-t [link] , ez kifejezetten üregvédelemre való, viasz+olaj+rozsdaátalakító -
attiss66
senior tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Annak a brunox-nak mi az összetétele? Tudsz linkelni, hogy mire gondolsz?
A CarPlan [link] ezt tudja:
"Megöli a meglévő rozsdát és megakadályozza a további korróziót"
Nézelődtem az üregvédelemhez való spray-ket. Sok viaszos. Ami csak viaszos, az csak újszertű, rozsda nélküli szerkezetekhez jó, mert ha rozsdás a felület, a viasz lezárja és alatta rozsdásodik tovább. A CarPlan-ban van rozsdaátalakító, és olaj is, beszívódik mélyen a rozsdába és konzerválja."Nem kell feltalálnod a csőben a lukat"
Hát ez lehangoló, én meg azt hittem, hogy pont most feltaláltam
Ez is jó lehet és mellé átlátszó, Berner üregvédő átlátszó 1L [link]
ja, ez nem spray -
ncc1701
veterán
Srácok, felnit szeretnék polírozni, ehhez tudtok ajánlani valami finom, pici 3-4" körüli masinát? Csak böszme nagyokat látok.
-
attiss66
senior tag
Azt nézelődöm, hogy az üregvédő spary-k nagy része viasz alapú. Nincs is azzal baj, ha még nincs benne rozsda. Ha viszont van az üregben rozsda, akkor már szerintem nem jó a viasz alapú, ott egy ilyet megfelelőnek látok, CarPlan Rozsdagátló, Üregvédő, Fekete, 500ml [link]
viasz+olaj+egyéb adalékok -
attiss66
senior tag
válasz
Czimby
üzenetére
Ja, ilyen van a sarokcsiszolóba. Sokat le is szedtem, de a kisebb helyekre nem fér oda a sarokcsiszoló. Azt egyik végén megélezett abritterlappal vésem le, vagy csiszolópapírdarabbal csiszolom.
Még lenne egy fontos része az alvázvédelemnek, az üregvédelem.
Arra gondoltam, hogy kb 0.5 cm átmérőjű műanyagcső, aminek az egyik végén valami porlasztószerűséget rászerelni, a másik végén egy nagy vizipisztoly pl
, bevezetni a lyukakon a csövet ütközésig, aztán húzni kifelé, közben porlasztani a valamit(pl a10%-os hígítású Crepex-et, vagy nem tudom mivel szokták az üregvédelmet, ha nem lenne rozsdás megelőzésnek még lehetne olajat is szerintem
, ez saját ötlet, lehet van ellenvetés
). -
attiss66
senior tag
Jó ötlet, te használtál már olyat, tudnál linkelni?
A csiszolópapír leviszi fémig, a drótkefe a rásült festékkel nem bír. Csak az a gond, hogy a rásült festék alatt meg rozsdás.
Ki látott még ilyet.
Persze jó ötlet a henger alakú drótkefe,leszed az is sokmindent.
Kiveszi a cuflát az emberból ez a meló.
A Crepex rozsdaátalakító úgy rátapad a kezemre , alig tudom levakarni
(na de ez a lényege, kémiai reakcióba lép a rozsdával és fixen tartja a vason), ultraderm, szappan, körömkefe. -
attiss66
senior tag
Kipróbáltam a 2cm átmérőjű 100-as csiszolóhengerrel. Jól viszi, csak hamar megzabálja. Egy kis henger 20-30cm2-re jó. Ki kell találni valami házilag gyártott fejet, ami nagyobb területet visz. Még a fúróba fogható csiszoló is hamar elkopik(ami henger alakú és lapolva vannak rajta a csiszolóvászon darabok. Ugyanezen az elven kell legyártani házilag a csiszolófejet, amivel oda lehet férni a nehezen hozzáférhető területekhez.
-
Gabis
őstag
válasz
attiss66
üzenetére
Dremel, azaz, nem jutott eszembe a megnevezése. A körmösök leginkább henger vagy kúp alakú fejeket használnak, de a lényeg, hogy vagy eszkábálsz egy fejet hozzá, vagy keresel olyat aminek esetleg csak a szárán kelljen alakítani, hogy be tudd fogni. Persze ez csak irányvonal ami eszembe jutott, főleg kisebb vagy, nehezebben hozzáférhető helyekre.
-
attiss66
senior tag
Van gravírozóm. Egy tönkrement Dremel gravírozót alakítottam át úgy, hogy egy 220-as 10 kilós motor hajtja meg
, a gravírozó forgórészére szereltem ékszíjtárcsát, esztergályossal esztergáltattam. A gravírozót 4 menetes szárral rögzítettem rétegelt lemezhez ékszíjmeghajtással üzemel. 1m hosszú flexibilis szállal lehet működtetni. Voltaképpen nem lehet szétütni, ahhoz a 10 kilós motort kéne lefüstöltetni
. Ha nagyon rányomom max az ékszíj megcsúszik.
Vannak kölönféle faragófejeim és 100-as szemcseszerkezetű henger alakú csiszolóvásznak, amiket acéltengelyen lévő gumihengerre lehet ráfeszíteni. A tengely 2mm átmérőjű. A henger alakú csiszoló 2cm átmérőjű, ez elég kevés szerintem. Azok a fejek, amik a műkörmösök használnak, ilyesmik?
Tehát házilag kéne ehhez a gravírozóhoz kitalálni valami csiszolófejeket(nagyobbat, mint a 2cm átmérőjű hengerek). -
attiss66
senior tag
Az alvázvédelem ebbe a topikba tartozik?
Nekiálltam az ASX alvázvédelmének. Rohadás nincs alatta, csak a kipufogócsövön az a karima a hátuljánál. Na meg az ASX betegsége, a csomagtartónyitónál. Azt vágni kell.
Az alján ami szivatós, az az, hogy az a qrva festék csak véséssel jön le ami alá van rozsdásodva a vas. 4 féle vésővel kaparom és egy kiélezett csavarhúzóval. Holnap egy abritter penge megélezett végével fogom citlingelni.
Megvettem szlovákiából az 1 L Crepex-et, a rozsdaátalakítót. 22 000 Ft. 10%-os vizes oldattal kenegetem a rozsdás felületeket.
Alig lehet hozzáférni egyes helyekhez, közben a világításra is kell figyelni az aknában, hogy lásson is ugyebár az ember
. Na szval nem egyszerű. Az olajteknőt is megkapta a rozsda több helyen. Vettem fekete hőálló festéket, azzal fogom lekenni az olajteknőt a Crepexelés után. Vettem bitumenes alvázvédőt is.
Nincs ehhez valami kisgép, amivel ezt a rásült rozsdás festéket le lehet vakarni könnyebben? -
Emunem
őstag
Hali, tudnátok valami jó kis ápolószert ami multi surface-s? Armor All az új formula miatt ,másabb a szaga , zavarja a fiamat. Passat b8 belsőbe. (Bőr/kemény és puha műanyagok, a műanyag az festett gyárilag barna színre, amolyan gumis festék szerüséggel, gondolom tapintás comfort miatt)
Előre is Thnx!!

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Spórolós topik
- A fényes siker is lehet szög a koporsóban: gondban a MacBook Neo gyártása
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ubuntu Linux
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Új Asus ROG Zephyrus G14 OLED 2.8K G-Sync 120Hz RyzenAI9 HX370 32GB 2TB RTX 5070Ti 12GB W11 Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 27% - ÚJ Samsung Odyssey G5 S27FG506SU QD-OLED Monitor! 2560x1440 / 180Hz / G-Sync / FreeSync
- 280 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- 238 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

vagy 5 ajtos vagy ez, a sedan valahogy nem vonz.

Az továbbra is büdi. A nejemtől kértem illatosított szemeteszsákot, abban transzportálom, így kevésbé gáz. Azt viszont tényleg nem lehet elvitatni, ár-érték arányában best buy, ha meg így hígítással is hozza az elvártakat akkor nincs miről beszélni!

). Mondjuk kerámiát nem próbáltam, lehet az a megoldás.