Hirdetés
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Elég súlyos baj lenne, ha 7 óra prime bármi bajt okozna a CPU-nak alapbeállításokkal... Legalább 3 évig is bírnia kéne, annyi garanciát kaptál rá....
Egyébként nálam is megkapta a 8 órát az allcore "OC"-m, szükség is volt rá, ugyanakkor köszöni, jól van: [link] .
Nyilván, a nem megfelelően beállított, túltolt OC-kra már nem annyira egészséges ráengedni, de az egy másik téma. -
-
Benhill
senior tag
7 óra prime után 79-81 fokra állt be alapbeállításokkal, de stabil.
Nekem a ventilátoron már nincs mit vezérelni, mert 1600on forog így, ami a maximális fordulatszám a gyári ventinek.
Van itthon tartalékban pár darab NF-A12x25-PWM venti, ez elméletileg gyorsabban forog és kevesebb a zaja. Ezzel javulnék pár fokot?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
a B550 tutti vinnifogja a 4xxx -et.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
1.3V llc4 volt a 4.3 kiserlet targya.
4.2 stabil 1.2875V llc4 cruncherrel is.
-
Brekkk
senior tag
válasz
tomsolo
üzenetére
4.1 en nekem is kb annyi a hőfok. Nem a hűtőn múlik elsősorban.
Sajnos nem volt stabil a 4.2. 10 órát ment hiba nélkül. Az összes teszt amit ismertek, mindegyiken átment, de egy Win normál restart után bootloop jött elő.
Sőt utána a 4.1 sem akart elsőre elindulni. Mondjuk lehetett BIOS bug is.
Mindegy marad a 4.1 alacsonyabb hőtermeléssel.
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Valaki erre esetleg?
2 hetes elállás alatt vagoyk a Tomával, és bár nagyon jó, ha tudja ugyan ezt a 41 ezres B550M Aorus Pro is és tuti viszi a 4000 szériát (meg jobb hangkodek) akkor átnyergelnék.B450 Tomahawk:
4x (2x ON Semiconductor 4C029N + 2x ON Semiconductor 4C024N)+2 SOC (ugyanúgy dupla)B550M Aorus Pro:
5x (2x(1x ON Semiconductor 4C10N + 1x ON Semiconductor 4C06N))+3 SOC (de szimpla) -
vond
MODERÁTOR
Hali!
MSI B450 Tomahawk Max + Ryzen 7 3700X + Crucial Ballistix 3200MHz CL16 kombóhoz kérhetnék beállítási segédletet, ha létezik ilyen?
Vagy menjen minden alapbeállításon? Nem akarok brutál tuningot, de ha értelmes keretek között egy picivel többet ki lehetne hozni belőle, azt lehet, hogy meglépném.
A CPU hűtő egy bequiet Pure Rock, ami talán jobb egy picit, mint a gyári. A táp egy Bitfenix Formula 750, szóval bírni fogja. A ház meg egy Phanteks Enthoo Pro összesen 5 ventillátorral, így a hűtés is meg lesz oldva.BIOS-ban intézzem a proci, memória, ventillátor, stb. beállításokat, vagy inkább töltsem le ezt a Ryzen Master progit, vagy micsodát?
Azt már láttam több helyen, hogy a Chipset Driver-t érdemes inkább az AMD oldaláról letölteni, nem az alaplap gyártóéról. Ezen kívül van még valami, amire figyelni kell?Elsőnek a BIOS-t akartam frissíteni, de jelenleg semmilyen letöltés nem megy az MSI oldalán, meg se jelenik semmi a Support oldalon, a többi alaplapnál sem. Pont a legjobbkor térdelt le a rendszer, amikor végre összeraktam az új vasat.
Na mindegy, holnap talán már jó lesz.Előre is köszi a segítséget!

-
HSM
félisten
válasz
Benhill
üzenetére
Jó CPU-k voltak. Nekem magasabb VID-es jutott, de 3600-on az is szépen ment, és nem is melegedett veszélyesen.
A 70-80 fok Prime teljesen jó, nekem 4 szálon is már 80 fok fölé viszi, pedig elég jó léghűtőm van [link] . Mondjuk az enyém alacsony feszen is jól menő, cserébe gyári állapotban pokolian melegedős darab. Egyébként ez ilyen, a jelentősen visszafogott, 1,2V körüli feszes 4,2Ghz módomban is pl. netezés közben fel tud ugrani akár 60 fok környékére is, jéghideg bordával, ez ilyen, nem kell miatta szerintem aggódni, ha normálisan be van állítva.
(#24871) Benhill: Ventilátor profil kérdése. Én úgy állítottam be, hogy 70 fokig csendesen keveset forog, 80 fokig szintén csendes, de már kicsit jobban, és csak 80 felett tekeri rá jobban a hűtőt. Bár 80 fokon is hideg nálam a torony, mert a kis méretű CPU hőátadási képessége a szűk keresztmetszet erősebb hűtőkkel.
(#24876) b3Ro: Sajnos erre nincs garancia.
Továbbadni nem opció, ha esetleg nem hozza a várt értékeket? Aki takarékos erőművet akar, annak gyári állapotban is remek opció ez.(#24882) rumkola: Nekem a gyári hűtőnél ezerszer erősebb Alpenföhn Matterhorn Pure-al is gyárilag kb. 3 másodperc alatt lőtt ki 91 fokra Prime95 Small FTT alatt, itt inkább lelőttem a tesztet.... [link] Oké, a lapom elvileg alulméri az áramfelvételt, ami miatt ez kicsit olyan, mintha PBO-val hajtanám, de akkor is durva. El sem merem képzelni, a negyed ekkora gyári hűtővel mi lett volna.

(#24884) Puma K: Az elmélet jó.
Csak a gyakorlatban mégis úgy tűnik, nem minden CPU-nál optimális gyárilag az eredmény.
-
válasz
rumkola
üzenetére
millioszor leirtuk mar :
- ha az amd is a cpu ala helyezett diodat irna ki, mint cpu homerseklet, akkor nyugodtabbak lennenek az emberek? Attol mert az intel nem ir ki ilyet, meg minden processzor meleg belul. Amd prociban tobbszaz, tobb ezer erzekelo figyeli a homersekletet, aramot, mindent, es az alapjan szabalyoz realtime... Ez ezzel jar.Ha a PBO-t kikapcsoljatok, es szimplan a core performance bootra hagyatkoztok, mindenfele tulvezerles nelkul, sokkal kisebb szamok lesznek...
Jol mutatja hogy mennyire nem ertik meg ezen dolgokat az emberek, hogy az osszes eddig kiadott agesa frissites folyamatosan csokkentett az avx terheles alatti feszultsegeken. Emlekszem meg az ABBA-ra, ami odabaszta 1.5re a vcoret jatek alatt, mint a kisangyal...
Megsem vannak szenne egett rajzenek... Pedig RP fanok 1.4 allcoreba baszatjak
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
rumkola
üzenetére
en is epp fozom a 3700X -et, AC 4.3 -on minden alatt stabil, y-cruncher fft teszt viszont eldobja magat, mondjuk ott mar 95 fok fole ment, de RM-et figyeltem, 96 volt a teteje.
* a 2700X mar AC 4Ghz -n elfutotte a B350 Tomahawk vrmjet, ( 125 fok ) a PC-Mate viszont mostsemhajlando 73 fok fole menni, csak azert jegyzem meg, mert a ket lap pcbje kb 99.9% -ban megegyezik, es anno a PC-Mate volt az olcsobbik valasztas.
-
Brekkk
senior tag
válasz
rumkola
üzenetére
Szerencsére most jön a tél. Kicsit jobban fűt az csak jó.

Téli üzemmód jön
.
Nyárra majd csinálok egy 4100 1,05 - 1,1 V-os beállítást.
Jelenleg még ki szeretném tesztelni, hogy ez tényleg teljesen stabil a 4200 mhz.Nálam Arctic Freezer Esport DUO hűtés van. Egy picit erősebb mint a TX3.
Látható itt is, hogy igazából semmi diffi hőfokokban. A kis hőátadó felület megteszi a hatását.
Az Artcic bordája szinte hideg 1 óra + prime 95 után is.
Gondolom a TX3 is hasonló igaz?Benhill
A 80 fok nem sok. 90-ig mehet nyugodtan főleg ilyen terhelés mellett. 95 fok az AMD által megadott felső határ. -
Benhill
senior tag
Sziasztok.
Kicsit visszaolvasva úgy látom a hőmérsékletről volt szó, de az mennyire normális hogy a 3600X egy MSI B450 lapban, Brocken eco advanced hűtővel, prime alatt felmászik olyan 70-80 fok körülire, egy 27 fokos szobában? Nem sok ez?
Korábban i5 7500, nem láttam soha 60fok fölött(Igaz azt mugen2-vel hűtöttem)
-
Giga B550m aorus pro hogy viszonyul a b450 tomahawk maxhoz képest? Jobb, rosszabb?
-
HSM
félisten
válasz
Albigator
üzenetére
A B550 Aorus Masternél viszont szerintem nem feltétlen a legjobb a PCIE elrendezés, hogy a fő 16 sávból vették az M2 extra sávjait. Én inkább emiatt a sima B550 Aorus Pro-t (főleg a sima V1) preferálnám, az is elég izmos és jól felszerelt lett, minden tekintetben.
Aorus Masterből emiatt szvsz inkább az újabb revíziós X570 felé mennék.(#24825) b3Ro: "- Ryzen 9 3900 + ASUS TUF GAMING B550-PLUS £489.99"
Nekem ez nem tűnik rossz ajánlatnak kinti árakon nézve. A 3300X-hez képest így ahogy van is szerintem ég és föld.
Azt nem tudom, az AC 4,2Ghz mennyire reális, mivel a garantált órajel is elég alacsony, mindössze 3,1Ghz, így elképzelhető, hogy itt akadnak olyan csipletek, amik annyira nem kedvelik a magas órajeleket. -
-
arnoldito
senior tag
Ha meg annyira kell az erős proci miért nem 3900X veszel itthon, aztán jó napot. De biztos, megéri kintről becibálni, majd szenvedni a tuningal, az eladásokkal, és esetleg még a garival is később, mert mi a garancia, hogy a lap is jó. Vagy ha később eladod, nyomott áron adod el, mert külföldi garis cuccokat gombokért vesznek, főleg alaplapot...
Gondolom azt érted, hogy azt akarom mondani, drágább a leves, mint a hús!?
-
Brekkk
senior tag
-
CJ4567
nagyúr
-
Biga123
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Igen, de 10p nél nem engedtem tovább a prime ot, ilyen terhelést úgyse kap a "való" életben.
Ja és a lap ledroppol 1.10 ra 😁 -
válasz
Biga123
üzenetére
Mennyi ez? 4250@1,15V?
Amúgy némi további tesztelgetés után úgy néz ki valamit félreértettem a saját kis táblázatomban amit oc közben vezettem, sajnos nem stabil a 4300@1,175
ccx0 4300/ccx1 4275 esetén viszont igen, vagy ha adok neki allcore 4300-mon 1,1875-öt akkor is, mindkettőt 75 percig néztem prime95 smallFFT-vel. -
Albigator
őstag
Azért vannak itt érdekes dolgok:
VRM temperature testing 150= Result Hidden to Monitoring softwareÉn ezeket a vidiket néztem legalábbis (Hardware Unboxed, PCB Backside temp):
B550-ből egyértelműen az Aorus Master a legjobb ebből a szempontból.
Időzített YT linken egyből látod, csak pillants rá.

-
South Velen
addikt
válasz
South Velen
üzenetére
fős = FPS
Autocorrect rulez
-
válasz
South Velen
üzenetére
avx2 terhelésnél elhasalna.
-
Brekkk
senior tag
-
-
b3Ro
senior tag
válasz
arnoldito
üzenetére
Foleg video editing, es OBS x264 medium/fast. Linux-ot hasznalok, ahol az AMD AMF nincs jelen (vagy nagyon limitalt), es a ffmpeg VAAPI nem mindig mukodik ugy ahogy kellene. Szoval kell az eros proci.
Jatek teren, csak annyit jatszok, amit felveszek (OBS), majd ossze vagom (Kdenlive) mielott megy YouTube-ra.
Gondolom azt erted, h nem alapon hasznalnam.
-
Brekkk
senior tag
Mennyire jellemző, hogy a R5 3600 all core 4.2-t fusson értelemes fesz mellett 1,15 V körül vagy alatta?
Tényleg igaz, hogy a blender teszt mellett hasal el a legtöbb proci tuning mellett? -
jeni
félisten
a verhetetlen ár kifejezés nem biztos,hogy helytálló a kettő együttesen.
átszámolva majdnem annyi mintha itthon vennéd meg őket.
kb 195000Ft
- Ryzen 9 3900 + ASUS TUF GAMING B550-PLUS £489.99
ennyiből itthon is beszerezhető és nem kell kintről behozatni,hacsak nem itthon laksz. -
b3Ro
senior tag
Errol mi a velemenyetek ?
Ryzen 9 3900Nagyon gondolkozok, h valtsak egy nagyobb procira a 3300x utan. Az elmult par honapban nagyon kijott, h kellene a sokkal tobb mag/szall.
Eddig ugy voltam vele, h kibirom, es mar azert is megvarom az uj Ryzen szeriat. De ra akadtam a fenti videora, es ezekre a deal-ekre:- Ryzen 9 3900 + MSI X470 GAMING PRO MAX £424.99
- Ryzen 9 3900 + ASUS TUF GAMING B550-PLUS £489.99
- Ryzen 9 3900 + ASUS PRIME B550M-A £459.99Alaplap nekem nem kell, szoval azt el is adnam egybol, es igy elso ranezesre a 3900 verhetetlen ajanlatnak tunik.
-
-
válasz
mihellers56
üzenetére
Próbáljátok a soc 1.05, vddg 1.00 beállítást és menni fog.
Vagy tegyétek fel a áprilisi bios-t, mert abban volt utoljára stabil a DOCP. - Version 1407 2020/04/10 -
HSM
félisten
válasz
üzenetére
Egyébként a konkurenciánál éppen fordítva volt eddig... A korai gyártású példányokban volt sok kilengés, fesz, szivárgás, alulfeszelhetőség stb területén, és a széria közepén/végére jöttek sokkal "átlagosabb" csipek, ahogy gyűlt a tapasztalat és a statisztikai adat.
Ezért különösen furcsa, hogy itt éppen arra hivatkoztok, hogy javult a gyártás, pedig emellé éppen sokkal több tapasztalat kéne legyen a friss csipeknél, és ezáltal sokkal pontosabban belőtt, kifinomultabb működés.
Én egyébként annak örülök, hogy szépen megy allcore módban, de nekem ez felesleges pluszmunka és mérgelődés is volt, mert eredetileg PB-al terveztem volna használni, hogy ne kelljen tesztelgetni, és bevállalni az esetleges instabilitásokat, de látva a finoman szólva szuboptimális gyári működést ezt azonnal el kellett vetnem.

(#24812) RECSKA: Ami itt szvsz nagyot fog ütni, hogy végre kukázzák a CCX-eket, a csiplet mind a 8 magja gyorsan fog tudni adatot cserélni egymás között, és 32MB L3-hoz lesz hozzáférése.
-
válasz
üzenetére
Szerintem növelnek.
Nézd meg a renoirt. Nem 4/8-as lett a legnagyobb, hanem egyből duplája a 3400G-nek...
Pedig ott is zen+ -> zen2 váltás volt, és most erről a vermeer-ről úgy beszélnek, hogy nagyobbat üt majd, mint a zen+ -> zen2 fejlődés. De ne találgassunk, kiderül majd úgyis. -
chopin42
őstag
válasz
RECSKA
üzenetére
Miért tűnnének el a 39xx procik? Munkára évekik elegek lesznek, nem hinném, hogy nvidia-sat akarnának játszani (akik leállítatták a 2xxx kártyáikat, az újakat meg kb +100k áron akarják adni valószínű). Ha el is tűnnek, annak egy oka lehet, az is ideiglenesen (szerintem): túl sok megrendelés lesz az új szériára, és kell a hely a 7nm-en. Bár elvileg nem is ugyanazon a 7nm-en készülnek, a 4xxx az valami reszelt cuccon lesz tán. Még mindenki emlékszik szerintem a 1600AF-re, ami egy 2600 volt, szuper olcsón. Így a 3xxx szériával egy időben jött (asszem). De ha le is állítják, lehet, hogy lesz 2600Af, 3600Af, 3xxxAF stb, ha jó lesz a kihozatal az új wafer-en, és a régi feészabadul. Remélem igazam lesz, és lehet majd 30k-ért 2600Af-et venni (ami egy 3600)
-
válasz
Geller72
üzenetére
nem.
Egyreszt nem a 47xx lesz a bestbuy, hanem mint eddig is, a 46xx... De meg semmit sem tudunk, csupan annyit, min 20% azonos orajelen az elonye. ( es erre meg jon a gyors ramkezeles pluszba, remelhetoleg az is fog tudni 2500+ fclk-t...)
Masreszt szerintem el fog tunni a piacrol a 39xx procik, mert leall a gyartasuk ( szerintem mar leallt :) ) , es mivel messze a legjobb "creator" procik, felszipkazza majd a piac az utolso darabokat pillanat alatt...Viszont szerintem Vermeernel magszamot ugrunk. Mint ahogy zen2bol majd 1 ev volt mire megjelentek a kicsik, zen3bol sem tartom valoszinuleg hogy egybol teljes tamadast inditanak Nincsenek raszorulva. Szerintem 6 magos Vermeer sem jon most, csak a nagyok. 8-12-16... Ha pedig ez igy lesz, akkor meglepodnek egy 150k alatti nyitoaron
( ugye az ipc es orajelnovekedes miatt en ugy tippelem, hogy a 8/16 vermeer nagyon kozel lesz a 3900x-hez tobbszalas teljesitmenyben. Jatekok alattiban pedig tuti sokkal gyorsabb lesz)Roviden :
- jatekra zen3 kell majd
- ha dolgozol is a geppel, akkor 3900x
-
Geller72
veterán
Üdv.
Olyan kérdésem lenne, hogy vajon lehetséges e az a felállás, hogy ha megjelenik a Zen 3, akkor az aktuális best buy proci, ami valszeg 47xx néven fog futni, drágább lesz, mint egy mostani szürke importos 3950X, viszont lényegesen gyengébb és ezért a 3950X lenne a megfelelő választás egy upgrade-hez? Egy új, B550 lapba menne.
Köszönöm a válaszokat.
Geller -
Zolás
addikt
Nincs egy Asus Tuf X570 alaplaphoz egy részletes tuningbeállítás, olyan idiótáknak való, hogy ne csesszem el a gépet. Ez a lapom van, egy 3600 procival, de még a 4 ghz sincs meg, a sok állítási lehetőségnél meg elveszek mint Petőfi a ködben. Nem brutál tuningot szeretnék, csak legalább annyit menjen allcore, ami rá van írva. Most 3750 a teteje. Nem mintha ne lenne elég, de ha már megvettem a lapot hozzá, csak állítanék rajta valamit.
-
HSM
félisten
válasz
rumkola
üzenetére
Tényleg érdekes.
Mondjuk nekem picit kevésnek tűnik az 1V 4Ghz-re és 1,05V 4,1-re, fórumtárs eredményei (#24659) rasotamas azért magasan átlagon felüliek.Egyébként leginkább egy 3900X/3950X-en még van is egy minimális haszna a PB-al elérhető magasabb órajelnek, illetve a nagyon gyengén sikerült kisebb csipeknél. Ugyanakkor nekem is úgy tűnik, hogy ennek (a jelenlegi megvalósítás mellett) irreálisan nagy ára van perf/watt tekintetében.
Egyébként biztos vagyok benne, hogy lehetne ezen még sokat finomítani, mert az alapok azért nem rosszak.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Azonnali informatikai kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Autós topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3395, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3495, 100% Akkumulátor
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3326, 94% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szintén b550-ben. Köszi a tippet.
Azt már láttam több helyen, hogy a Chipset Driver-t érdemes inkább az AMD oldaláról letölteni, nem az alaplap gyártóéról. Ezen kívül van még valami, amire figyelni kell?
Na mindegy, holnap talán már jó lesz.
Továbbadni nem opció, ha esetleg nem hozza a várt értékeket? Aki takarékos erőművet akar, annak gyári állapotban is remek opció ez.
Csak a gyakorlatban mégis úgy tűnik, nem minden CPU-nál optimális gyárilag az eredmény.

( ugye az ipc es orajelnovekedes miatt en ugy tippelem, hogy a 8/16 vermeer nagyon kozel lesz a 3900x-hez tobbszalas teljesitmenyben. Jatekok alattiban pedig tuti sokkal gyorsabb lesz)