Hirdetés
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Titokzatos OnePlus telefon és óra közeleg
- iPhone topik
- Az AI miatt drágulnak a mobilok is
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
"you will be able to customize the frequency for each core without any restrictions"
+
"Nem akarnak lemaradni a konkurencia mögött..."
=> ne kelljen már mindig az Intel ekéző színében feltünnöm...
Intelnek sosem volt magonkénti órajel szabályzása... ne kelljen mélyebben belemennem pls. !
-
rumkola
nagyúr
válasz
arabus
üzenetére
új storemi:
2TB HDD + 256GB SSD van összehúzva nálam
- a 2 drive-ot nem adja össze, hanem az SSD-t láthatatlanná teszi
- nincs ramcache opció
- nincs ikon az értesítési területen, nem látni hogy elindul/aktív, automatikusan driverként települ és minden indításnál a storemi ahci driver töltődik be
- diskbenchmarkban már nem lesznek ilyen értékek hiába nyomsz 10x a benchre, intelligens cacheként használja az SSD-t (amit láthatatlanná tett), amit sokszor indítasz, megnyitsz azt begyorsítja
- érzésre gyorsabban tölt be már 2x-3x indított alkalmazásokat, mint a ramcache-es előző verzió
- a leírását elfelejtették frissíteni, még mindig csak ryzen 3xxx és 570-es alaplapot ír használhatónak -
HSM
félisten
Meglehetősen jót röhögtem magamban, hogy miután sokan hosszan vitáztatok velem, hogy milyen jó a mostani PB, ahogy ki van találva, jön egy ilyen opció, mint "key feature".
Nesze neked több ezer szenzor a CPU-ban.
Gondolom, nem akarnak lemaradni a konkurencia mögött... [link]
Amúgy részemről üdvözlöm a dolgot.
-
Alpi.
addikt
"One of the key features of Zen 3 will be the "Curve Optimizer" , which allows you to configure the boost of the Ryzen processor. In addition, you will be able to customize the frequency for each core without any restrictions."
Ezt láttátok ? Remélem ez valami komolyabban konfigurálható boost algoritmust takar !
-
Beba Snake
aktív tag
Este is van, meg ittam is, meg fogok is.
"gyári PB ha csak ránézel a procira" --- HWSW fórumon volt egy idióta, aki propán-bután gázzal akart procit hűteni... Na, amit írtam rá... abból másnap reggel-délelőtt 5-10 ezer darabos billentyűzet csere lett országosan.
2000-es évek elején még nem volt kakaó (kávé) biztos(?) billentyűzet...
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Beba Snake
üzenetére
Ezzel a szakmaisággal, már rég agyonvertél bennünket...
-
HSM
félisten
válasz
Beba Snake
üzenetére
"hátha érti a "napba hajítás féle OC módszert"."
Nem kell ennek ehhez OC, gyári PB ha csak ránézel a procira is olyan hőt termel, hogy egy napkitörés elbújhat mellette.
-
worxland
addikt
válasz
Beba Snake
üzenetére
Na ez érdekel. Hogy kell(ett) 286-ot tuningolni? Mert az XT Turbo-n elég volt benyomni a Turbo gombot, és lőn 4,77-ből 10 MHz
. Utána legközelebb a K5-PR100-at volt lehetőségem húzni, a 386SX-nél és 486DLC-nél ehhez nem volt infóm. -
Beba Snake
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Na, akkor szálanként nyírlak ki titeket:
-fudi2002: kimaradt egy vessző vagy egy "vagy". (Anyám állandóan utasításokat adott nekem a mai nap. Faszom.) -4-es -AZAZ MÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍNUSZ NÉGYES jöjjön vissza 2-szer pótvizsgázni.
- Pkc83: Danke schön! - Szkázáli pártizánü.
- Biga123: - Nyeeeeet! (Brezsnyev elvtárs tájszólásában, puszit nem adok bazmeg!) Eredeti kockás krikszkraksz volt, az is lehet hogy a Ho-Shi-Minh Kalasnyikov és gyermekjáték gyárban készítették eredeti Sztálinista tervekből.
-
Biga123
addikt
válasz
Beba Snake
üzenetére
Nem cccp volt arra a traktorra írva véletlenül ?
-
Pkc83
őstag
válasz
Beba Snake
üzenetére
Az igen! El kell ismerni az aláírásod abszolút
helytálló!
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Beba Snake
üzenetére
" Az öreg belövi az allcore OC-t fix fesszel negatív offsettel ha lehet"
Fix fesszel negatív offsettel? Csüccs, 1-es.
-
Beba Snake
aktív tag
válasz
Gyuri27
üzenetére
7 éves koromban megjavítottam a felhúzható kinai gyártmányú játéktraktort! 50 éve volt.
Nem volt nehezebb. Másként kellett/lehetett. Mindent IS tuningoltam."De ryzent nem is kell tuningolni (illetve kezdőknek is egyszerű)." --- Vallások és fingások is különböznek. Az öreg belövi az allcore OC-t fix fesszel negatív offsettel ha lehet, egyéb boost maszturbálások letiltásával. A gyerkőcök meg szórakozzanak, ahogy nekik jól esik. DE! Nekem ne sírjanak, hogy nem sikerült!
De velem meg ne akarjál birkózni! Gyenge vagy a súlycsoportomhoz. (Gyíknyálfing kategória.
)
"HSM" fórumtárssal birkózzál, hátha érti a "napba hajítás féle OC módszert".
-
Gyuri27
félisten
válasz
Beba Snake
üzenetére
Mi most a tuning? Állitasz a szorzón meg egy ésszerü feszen fixálsz?
Ráadásul 1000 leirás, videó, segéd progi? Pfff.
Ha régi motoros vagy tudhatod anno nehezebb volt ez is. Nem is kevéssel.
De ryzent nem is kell tuningolni (illetve kezdőknek is egyszerű).
Vesz egy nem dzsunka lapot 30k. Egy rendes házat ami szellőzik is (jó ventikkel a megfelelő helyekre).
Meg kell egy valamirevaló proci hűtő. Oszt úgyis boostol amennyit tud. -
Beba Snake
aktív tag
OK, jó, rendbe, nem bánom. Régi motorosok még tudják, de újoncoknak és mostani technikához ERŐSEN NEM ajánlom. Most már inkább káros.
30 évvel ezelőtt kezdtem a tuningot 6MHz-es 286-os procikkal és lapjaikkal. Azóta is nagyjából képben vagyok.
Valaki még kipróbálja, és nem csak a gép füstöl el, de még a tetőtér is.
-
Alpi.
addikt
válasz
Beba Snake
üzenetére
Nem szép, csupán hír-értékkel bír. Úgy tűnik javították vagy megint engedélyezték a cpu bclk-t, ami független a pci 100 Mhz-étől. Eddig ezt nem lehetett megcsinálni. Zen2 elején eltűnt és úgy tűnik most megint lehetséges.
-
Alpi.
addikt
válasz
Beba Snake
üzenetére
A "SUT" minek a kódja ?

-
Beba Snake
aktív tag
És ebben mi a szép? De komolyan!
Felcseszted a bus clockot a stabil szabvány 100MHz-ről 115-re, adtál egy töketlen 28,5-ös szorzót, elértél egy a gyárinál is primitívebb órajelet olyan fesszel, ami észszerű tuninggal kb. hipertérugrásra is elég, és az eredmény egy nagy marék f0sch!
Baszki! 4 Unikumra + 6 korsó sörre rátoltál még 2db füves cigit is?
Mert ilyen faszság nekem max. ebben az állapotban jutna az eszembe.
De ha így volt, akkor meg maxi riszpekt bózmekk.
-
GAbre
veterán
Valaki esetleg tud nekem beváltani amd-s kupont.3600-ra sajnos nem lehet(nagyobb kat.-ás cpu kell hozzá)?
-
rumkola
nagyúr
válasz
arabus
üzenetére
ahogy nézem sehogy, szét kell bontanunk és uninstallálni...
"What happens if I try to install the new StoreMI over the original StoreMI?
If the system has the original StoreMI, the new StoreMI will decline to install to avoid system and storage conflict. " -
válasz
rumkola
üzenetére
igen én is a régit használom és még nem jöttem rá hogy tudom az ujat feltenni.
amugy olyanoknak lehet hasznos akik kisebb ssd melett hdd-t is használnak.
nekem egy Toshiba 1TB HDD-t igy meggyorsit olvasásban
az elsö egy samsung nvme 970 evo a második a hdd
ha esetleg rájönnél hogyan lehet kicserélni megköszönném ha megirnád.
-
Yany
addikt
válasz
ScomComputer
üzenetére
Amúgy nem vágom, hogy mi tart eddig idehaza, mert oké hogy késik, de már hónapok óta kapható(!) a lap odakint németben. Úgy értem, hogy ténylegesen van is, nem csak listázzák. Más termékeknél ekkora lauf nem szokott lenni.
-
Yany
addikt
-
jokeph
nagyúr
válasz
hackeeeee
üzenetére
Nincs ebben semmi furcsa.

Az all-core OC-val elveszted a single-core teljesítmény egy részét, mivel a legtöbb CPU nem járatható értelmes módon all-core max turbó órajelen (pedig bitang lenne a 3600X AC-vel 4,4 GHZ-en
, de 4,35 GHZ volt a max, ahol nem ette meg a penész instant). Kis terhelésnél (1-2, talán 3 mag a 3600(X)-nél pl.) PBO-val képes kiugorni max turbó órajelre és a hőmérséklet függvényében tartani is azt. Ez ugye akkor lehetséges, ha az adott alkalmazás nem használja ki a sok magot/szálat. 
És ilyenből azért akad még.
Ezért haszálom én is PBO+XFR-el, minimális Vcore -Offset-el (0,0375Volt) a 3600X-et, szerintem így a leghatékonyabb. Kétségtelen, egy szépen belőtt AC-vel szebbek a grafikonok, hűvősebb meg minden, de pont a hatékonyság rovására megy ilyen esetekben, szerintem legalábbis.
(#25356) arabus: ezt a csodacuccot nélkülöznöm kell attól tartok. X370/B350-et nem támogassa.
Amúgy mi ennek a gyakorlati haszna ?
Mármint, nálam minden használt cucc, játék + az OS is SSD-n van, így nem látom nagyon értelmét.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Igen, már én is át akartam állni, de addig nyüstöltem míg összejött az 500 pötty, úgyhogy marad a ccx oc, a legjobb amit ki tudtam hozni és stabil az a 4325/4150 1.2875V LLC3
a bclk-t nem nagyon akar, sikerült elmenni teljesen 100.125!-ig
felette black screen
egyébként azt sem értem msi-nél hogy már eleve 101-től bepirosítja
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Csak próbálgatunk..
A fura, hogy full auto pbo mellett 520 pont körül van 1 szálon, allcore-ban ~490..
Ez 190W volt.

Full auto limitek mellett, 10-es scalar-ral, ~4250-4300-on megy játékok alatt, kicsi alulfesszel.. persze azt még nem tudom, hogy stabil-e, és ott is 50-60 körül van, komolyan load-nál ~70.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Scalar 10 mehet, vagy nem ajánlott?
Csak mert +100 150mhz-t hoz játékok alatt.
-
Alpi.
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
Helyesbítek is, mert full offi működésnél nem ! Alapbol úgy van, hogy ahogy növeled a bclk-t, minden 2. / 3. Lépésnél (0.2 lépcsőkkel ) csökkent 0.25 multit, így gyakorlatilag marad a freki. Most viszont van egy force oc mode dolog a menübe meg a külső pll gen és ígymarad a multi magasabb bclk-val. Nem biztos, hogy más lapoknál is így működik.
-
trek81
senior tag
-
Mottie
őstag
Sziasztok - megékezett Az R7 3700X - vannak ajánlott tesztek amit édemes lefuttatni, hogy mukodokepes darab-e?

M
Edit az új darabok:
ASRock B550M Steel legend + R7 3700X + G.Skill SniperX 2x16 GB 3600 MHz -
hokuszpk
nagyúr
na. kiprobaltad a limites otletemet ?

grat
-
Alpi.
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
jaja. 1.0.0.6.-ra.
Régi vga meg azért volt, mert nem volt kedvem szétbombázni a vízet a jelenlegiről.
[közben újabb vid. Cb R15 multi 115W Power targettel, aztán meg Single] És ott figyeljétek, mennyire komolyan tartja a boost órajelet hidegre ! Full konstans órajel a 2 legjobb magon, semmi ugrálás ! 4,800+ pedig itt nagyon meg volt vágva Vcore offsettel. 1,4 alatt maradt.
-
Gyuri27
félisten
válasz
ScomComputer
üzenetére
Csak inteles lehetsz. Amd-s ezt ereklyeként őrizné, mert az életénél is drágább.

-
ScomComputer
veterán
Nézzétek,anno mit ittam,bennem maga az AMD folyik wazze...
[link]
-
tirszin
senior tag
válasz
arabus
üzenetére
Még egy utolsó próbálkozás.
Nincs valahol leírva, hogyan kell beállítani egy msi b450 mortar max click bios alaplapot all core oc-ra?
Mert pl a core feszültséget, az órajelet tudom állítani a settings menü/advanced alatt és az oc menüben is. Nekem egy nagy zűrzavar ez az egész, így 3 napja belecseppenve ebbe az AMD-be. -
kukulec
őstag
hali, van egy amd 3600x-em, ami állandóan maxon pörög. mit lehet annak érdekében tenni, hogy csak akkor menjen ennyire, ha van is feladata?
-
Alpi.
addikt
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Van már fent kettő kis video. Rögzítettem egy-két momentumot.

Cinebench R15 run hwinfo-val épp az imént lett nyílvános.
Készültem előre és egy másik konfig be volt lőve a rögzítésre, így érintés mentesen tudtam benchelni és rögzíteni is a képernyőn történteket. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Ezek után lehet rápróbálok erre én is, heccből.

-
-
Alpi.
addikt
3800X on the run ! Vol 2.

[semmitmondó cpu-z bench, de a fene egye meg, nem adta be a 600 single-t]
És egy Cb R20 run erős közepes, szvsz vállalható egy 8 magostól !

-
HSM
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
A 4K és FHD lehet pont egy kivétel, mivel egész többszörös, és az időzítési viszonyok okozzák, hogy megemeli-e avagy sem.
Nálam az 1280*1024-es második monitorom akár a FHD, akár a WQHD monitorom mellett ha bekapcsolom, egyből repül az egekbe az RX580-am memória órajele, a gép üresjárati fogyasztásával együtt.
Fun fact, ha 1280*1024-re állítom a nagy monitort, egyből lenyugszik a memória, csak úgy sajnos a kép élvezeti értéke is túlzottan lecsökken.
Az NV máshogy működik, ott nem tudok ilyen megkötésekről. -
jokeph
nagyúr
Hát, fene tudja. RX 550 -re volt dugva DVI-D -re egy 1600*1200@60 LCD és DP to DSUB átalakítóval egy 1280*1024@85-ön járatott CRT monitor, és visszavette a ram CLK-t.
A befényképezett képen 2 egyforma monitor van R9 380-al, 1680*1050@60, mindegyik DVI-vel csatolva natívan.
Fő gépen RX 480-ra volt dugva DP-n 1920*1080@144 monitor 2D-ben 60 HZ-en és HDMI-n 4K@60 TV, ez is visszavette.
Ez utóbbi 2 kijelző most a GTX 1070-re van kötve, itt sincs gond.
Lehet csak malacom volt/van velük.
-
HSM
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
Sajnos ez nem driveres "probléma" ezeknél a kártyáknál. Akár egy kijelzővel is előfordulhat, hogy megemeli a ram órajelét a maximumra, ha nem szabványos időzítésen megy a panel (gyakori 144Hz kijelzőknél). Illetve két kijelzőnél is csak akkor veszi vissza, ha egyforma felbontású és frissítésű. Ez elég durván meg tudja dobni az üresjárati fogyasztást.
-
jokeph
nagyúr
válasz
hackeeeee
üzenetére
Mondjuk nálam PBO+XFR módban mene a gép.
Igen volt ilyen, ezt azóta már javították driveresen. RX 480, RX 550, R9 380 is azóta visszavesz mindent 2 kijelzőnél is, ha nincs terhelve.

Ezt az AIO-t előtte is használtam több platformon is tesztelésekhez (s775, AM3, s1366, AM3+, s2011 és s1151v1), nagyon jó és könnyű szerelni, úgyhogy éltem a lehetőséggel, és 15k-ért vettem még egyet, zsír újonnan.

A pumpa fordulatszámát lefeleztem, maxon hajtva sem jobbak a hőfokok nagyon (FX8320e-nél 4,6-on volt értelme maxon hajtani
).
Venti leszabályozva szintén 800 RPM-re, így alig van hangja és elég is. -
jokeph
nagyúr
válasz
hackeeeee
üzenetére
Jah, nekem ebben nincs benne a monitor/TV és a hangfal sem, ez mind külön van bedugva.

Azt nem tudom, menniyre befolyásoló tényező, hogy a VGA-n egy monitor és egy TV lóg.
Bár idle-ben a VGA visszaáll a béka segge alá GPU és RAM frekivel is.
RX 480-al ugyanez alapból 100W magassága volt idle-ben.
Ami viszont érdekes, hogy ha a CPU-t leparkoltatom min. frekire (2200 MHZ all-core) vagy átdobom teljesítménycentrikusra, ilyenkor base clock alá nem nagyon megy (3800 MHZ), a mérő szerint az idle difi átlagban 5W, ez kb. mérési hibahatár ilyen kis terhelésnél.
Az AIO pumpája biztos nem számít kis fogyasztónak, a radiátoron lévő 140-es venti sem gyenge féle, a háznak meg van saját vezérlővel hajtott 3 db 120-as Riing RGB-s ventije, ezek mindig mennek.
(#25304) tomsolo: én kedvelem, ha nem így lenne, kinyomtam volna/világítás nélküli lenne.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Törzsfejlődés:

Azóta már a VGA cserélve lett Asus ROG Strix GTX 1070-re, a Wraith Prism hűtő meg CM Nepton 140 XL AIO-ra.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Nah, pöpec, grat!

@jokeph: Nekem APC PowerChute szerint a monitor+gép kombó idle 80-100W között hintázik. Ha ebből lehevesszük a monitort, ami szerintem kb. ~30-50W között lehet, akkor már meg is van.
Ha PBO-val megy, akkor kicsit kevesebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3958, 100% Akksi
- Huawei Watch 5 Titanium 46mm
- Samsung Galaxy S21 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65B3 -65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Nesze neked több ezer szenzor a CPU-ban.
. Utána legközelebb a K5-PR100-at volt lehetőségem húzni, a 386SX-nél és 486DLC-nél ehhez nem volt infóm.
Mert ilyen faszság nekem max. ebben az állapotban jutna az eszembe.