Hirdetés
- Magisk
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
Új hozzászólás Aktív témák
-
AMD Power
titán
-
TaaT
nagyúr
Jobban járt volna ha telibe kapja a barmot, ezért nem rángatjuk azt a hülye kormányt.
[link] -
mezis
félisten
válasz
AMD Power
üzenetére
Természetesen. Tanúk hátha nem lesznek, vagy nem jól emlékeznek. Kocsiját valaki ellopta, az okozta a balesetet. Megdumál egy ismerőst (megfizet egy hajléktalant), hogy vállalja el a balhét. ( Ha volt sérült, akkor már cserben hagyásos a dolog. Vagy sérült nélkül is ?
)
De ha csak a sarki kocsmáig eljut, már arra foghatja az esetleges alkoholszintet..
Adjak még tippeket bamba, becsületes olvasóknak ? (A zsiványnak nincs szüksége rá, neki ez a kisujjában van...) -
Möhe
addikt
... a villamossínen közlekedő BMW vezetője az ütközés után kiszállt az autóból, lezárta azt, majd elsétált.
gratula, igazi tapló ha tényleg így volt -
mezis
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Miért is vannak ezek a forgalomlassító dombocskák ? Miért nem elég az a 30-as ( lakó-, üdülő övetet :20 !
) tábla ?
Miért kell hagynunk rongálni az autónk talpas csapszegjeit, szilent blokkjait, lengés csillapítóit ? 
Javaslatom: a táblákba jeladókat építeni, autókba vevőt, végre hajtó egységet, ami nem is enged gyorsabban menni a megengedettnél...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-v-
addikt
válasz
bitpork
üzenetére
Hát mondjuk ez nem egy nagy megállapítás, mert ha nem járna rajta egyáltalán autó meg ember, akkor nem lenne veszélyes, valóban.
Szerintem megbeszéltük jó párszor, nem kötik alkalmasságihoz a jogsit... te lehet tudsz jobban figyelni, én is tudok, marikanéni meg a sofőrök nagy része meg lehet nem üti meg a mércét... ez olyan mintha minden sípálya piros meg fekete lenne, és azt mondanád áá nincs veszélyes pálya, csak béna síelő. Hát igen ez igaz egyfelől, másfelől meg kell nézni hány százaléknak okoz kihívást vagy szenved ott balesetet, aztán ha túl nagy akkor gond van. Mert azt nem lehet, hogy ugyanannyi ott is a sebességhatár, boldog boldogtalannak adunk jogsit, nyomvájús kátyús az út, beláthatatlan kanyar meg kereszteződés meg nincslámpa meg mittudomén mondtam valamit, és akkor oldja meg mindenki hogy ugyanolyan biztonságos legyen. Nem, valaki nem tudja megoldani mert nincs hozzá elég agya vagy tehetsége vagy rutinja stb. És nem azért mert gyorshajt meg racsingelni akar vagy hülyegyerek és centizve előz, hanem mert igen, elbaszott és veszélyes útszakasz. Lehet fingja sincs pl. hogy a nyomvájús út egy előzésnél hogy meg tudja tréfálni az embert, csak kikerült volna egy buszt, keresztbe áll, helló.
Ha úgy mész oda, hogy tudod extra mód figyelni kell annál a kereszteződésnél, mert nincs gyorsítósáv és ez meg az van, akkor nincs para, ha meg nem ismered a környéket akkor lehet beszopod. Értitek. -
-
biker
nagyúr
válasz
AMD Power
üzenetére
5 évig jártam vácra, nincs az M2-vel baj, csak hullik a sok Darwin díjas. Sajnos néha viszik az ártatlant
Van ez a mult heti idióta, aki a bauhaus mögött purcant ki. Kb 100m az irodánk oda. Azt a jobbost a wagonr-el esőben megoldom 80-al, meg se dől a kasztni
Mennyivel mehetett, ha a képeket nézitek? Kisodródott...
Lánglovagokon fent van -
AMD Power
titán
válasz
philoxenia
üzenetére
Pontosan. M2 szabály szerint életveszélyes.
-
-v-
addikt
Bocs de ne beszeljel mar okorsegeket ...nyilvan a megengedett sebesseget feltetelezve. Ki a tokom megy 50el a 4-es uton? Ha annyival mesz az meg veszelyesebb, mert mindenki mas ertelmes sebesseggel, szoval te leszel az akirol beszelsz, a veszelyhelyzetet okozo sofor. Mar hogyne lennenek a megengedett sebesseget es epeszu kozlekedest feltetelezve veszelyesebb utszakaszok ... most ennek mi ertelme ilyen demagog blodseget mondani, hogy nincsenek veszelyes utszakaszok csak veszelyes autosok? Kurva sok fele akkor nem jarhattal eddig az orszagban mar bocs....
-
MaciG
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
Így kicsit másképp hangzik, de a lényege ugyanaz. Ha egy földúton pl. 20 km/h a biztonságos, de te mész 60-al, akkor az valószínűleg veszélyes, és ha egy autópályán pl. 130km/h a biztonságos, de te 200-al mész akkor az megint veszélyes és így tovább. De önmagában egyik út sem az. (Kivétel persze ha alá van aknázva,stb.
) -
philoxenia
MODERÁTOR
A fogalmazásod volt rossz. Minden utat veszélyessé tehetnek a járművezetők. Így jó. Ellenben vannak Mo-on olyan utak, amihez rallyautó kéne versenyző pilótával, hogy a 90 km/h sebességgel biztonságos legyen. Az hogy random módon kitesznek sebességkorlátozó táblákat, nem teszi biztonságossá őket, pláne, hogy sok olyan helyen van kitéve 60km/h aminél sokkal rosszabb minőségű keskenyebb és veszélyesebb vonalvezetésűek is vannak korlátozás nélkül... Nem beszélve arról, amit merő "jóindulatból" egyes útkezelők csinálnak. Szolnok szélén például aszfaltoztak az úttestre forgalomlassítás címén egy dombocskát, amire a kitett 30 km/h sebességkorlátozással csak max terepes teherautóval biztonságos ráhajtani. A figyelmeztető táblája pedig ez lett:

Persze méretét tekintve majdnem az....

Gondolom innen vették az elnevezést, a KRESZ-t meg nem ismerik...
-
MaciG
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
Nem ismerem a 4-es utat, google earth-on néztem rá pár helyen, meg itt a fentebb linkelt cikkben, de ennél vannak sokkal rosszabb állapotú utak az országban.
Az autópályán is van 4 sáv és korlát középen mégis történik baleset, és minden olyan úton történik ahol valaki nem tartja be a szabályokat. Ahol pl. tükörsima az aszfalt az ösztönözheti a vezetőket a száguldozásra, hisz jó az út, kisebb a sebességérzet, szóval akkor az se jó?
-
Sotho
őstag
Borzalom. Ez is a pokol útja, lassan végig lehetne tenni keresztekkel.
-
feka007
veterán
Megyek ma családdal M2-n az M0-s irányából Vác felé, erre a fóti lehajtó előtt, ahol még szalagkorlát van középen és 2-2 sáv, 3 kocsi majdnem sikeresen összement. Csak annyit láttam, hogy az előttem két kocsival lévő fehér Astra G hirtelen keresztbe áll gumifüstölve, és vmi nagyon makker módon sikerült a kavicságyon megállnia, persze azt kiszórta rendesen. Utána már csak annyit láttam, hogy az első 2 kocsi is sikeresen megállt, az elsőből meg odarohant ilyen wtf fejjel a középsőhöz a sofőr. Persze én egy pár mp-re félrehúzódtam, míg láttam, hogy szerencsére nem kell ott állnom majd, hogy elmondjam a helyszínelőknek, hogy mi volt. Szóval nem sokon múlott, hogy vezetés közben is szemtanúja legyek egy igen szaftos balesetnek a pokol útján (M2 váci elkerülő). Itt gyakorlatilag minden napra jut vmi amúgy, szerencsére a régi 2-esen is lehet menni
-
Calogero
addikt
-
MaciG
addikt
A rendőr csak akkor büntethet meg piros lámpán való áthajtásért ha videóra vették az esetet amin látszik mag a lámpa is? Mert múltkor is úgy jártam, hogy állok a pirosnál a főúton, majd hirtelen elkezd sárgán villogni én meg elindulok és mire visszanézek megint piros, de ekkor már nem fogok hirtelen befékezni... Gondolom valami pillanatnyi üzemzavar?
-
Sotho
őstag
válasz
Bati0501
üzenetére
Én airsoftoztam már kül és beltéri fegyókkal és a sisakomon is plexi volt elöl és elegendő védelmet adott, egy autóüveg jóval ellenállóbb. Ezek persze szabályos standard airsoft eszközök voltak.
Paintballt inkább észreveszik sztem, majd kiderül úgyis. De gyilkossági kísérlettel nem vádolnak meg ha emberi élet kioltására nem alkalmas eszközzel lősz. -
TaaT
nagyúr
-
Bati0501
őstag
"...a német adatvédelmi törvények nem tették lehetővé a nyomozók számára, hogy megnézzék az autópálya-kapuk biztonsági kameráinak felvételeit."
Ezt nagyon nem értem.
Illetve ez se tiszta: "Tavaly júniusban a rendőrségnek végül saját autópálya-megfigyelő rendszere révén sikerült elkapnia a férfit, aki mintegy 1300 lövedékhez és két fegyverhez vezette el a hatóságokat."Ezek a rendszerek akkor nincsenek összekapcsolva?Azt hittem,h igen...És nálunk?/bár ha németeknél nincs...de mondjuk az is igaz,h itt éber a rend őre.../
És milyen fegyverek?Gondolom ha nem vették észre,h meglőtték őket -de úgy látszik az ablakot kivette a lövedék-, akkor airsoft-paintball lehet.Gázpisztoly nem tudom milyen.
Azért azoknak az arcát is megnéztem volna- a meglőtteken kívül-,akik látták a kamionból lövöldöző faszit.
-
Béna sofőrökre lövöldözött a német autópályák réme
A hatóságok öt évig képtelenek voltak elkapni a férfit, részben azért, mert az autósok nem vették észre azonnal, ha meglőtték a járművűket, másrészt, mert a német adatvédelmi törvények nem tették lehetővé a nyomozók számára, hogy megnézzék az autópálya-kapuk biztonsági kameráinak felvételeit.
WTF??

-
TaaT
nagyúr
Faltól falig. [link]
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Látáttok a The Straight Story című filmet?

-
válasz
philoxenia
üzenetére
Sima ugy. Spanyoloknal lattam/kerultem autopalyan kombajnt is.

-
philoxenia
MODERÁTOR

-
Sotho
őstag
Ezzel vajon meg lehet állítani egy google autót?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Dany007
veterán
válasz
Bati0501
üzenetére
A külsőségek most tényleg társadalmi kérdés... engem leginkább a technológiai része érdekel.
De mért ne lehetne kapni bármilyen külsővel? Nem a vezetés határozza meg a tulajdonost, sőt.
Leginkább a külső számít...
A mezei autopályán (itthon) is alig van aki 150-160-nál gyorsabban menne. Így ebből adódóan nincs sok gyakorlati szükség a megkülönböztetésre civil jármű esetében.Egyébként van itt 1-2 cikk csak így kutyafuttában rákerestem: [link] - ez már ősrégi [link] - ez is már több mint egy éves: "Már Kaliforniában is közlekedhetnek a vezető nélküli autók. Ez a harmadik állam Amerikában, ahol törvényben engedélyezték a használatukat." - ezt még én se tudtam.
[link] - forgalomban a Google vezető nélküli autója [link]
De szvsz még sok infót lehetne találni. A lényeg, hogy még csak gyerekcipőben jár az egész. Tehát nyilván a linkelt cikkekben lévő infókat is így kell kezelni. Ezt még nem hoznák és nem is hozzák kereskedelmi forgalomba jóideig. De a lényeg, hogy az alapok megvannak, tényleg kell még egy kis számítási teljesítmény - az is leginkább csak a helyigény miatt - és mehet is a sorozatgyártás.@Lauda:
Az emberi tényezőt persze sosem szabad kizárni és ez Google-nél sincs tervben. Mindig lesz egy kormány meg pedál, hogy az ember ha szükség van rá átvehesse az irányítást.
" eletkepesek lehetnek mondjuk egy sivatagban, ahol hosszu ideig kell menni es csak annyi a teendo, hogy az uton eltalaljon, ahol emberek elnek, ott nem."
Ha megnézed a fenti cikkeket akkor láthatod, hogy a Google már valós forgalomban, városban is teszteli az autót...
És elhiheted, hogy egy útra kiszaladó gyereket a számítógép előbb fog észrevenni és reagálni rá, mint az ember. Sokkal sokkal gyorsabban.
Egyébként pont hogy a számítógépes rendszert nem zavarja az időjárás milyensége... az embert meg eléggé. Mentem én már olyan hóviharban 4 sávos úton, hogy meg kellett állni, mert nem láttam az előttem lévőt... A közvetlenül(!) előttem lévőt. Na ez egy számítógépnek a lézeres / infra érzékelőkkel nem lenne különösebb probléma. -
biker
nagyúr
a most is tesztüzemben közlekedő google autók (sofőr ül benne, ha gáz lenne) több tízezer km-t tettek meg, egy balesettel, nekiment valaki a kocsijuknak

Szerintem egy 360fokos kamera érzéelő rendszer kicsit gyorsabb és pontosabb, mint egy sebességfüggő érzékelés (agy és a beszűkülő látómező a sebességtől) -
A bucka/lik érzékelő már megvan a német triumvirátusnál. A lelépés és az aktív tempomat/fékasszisztenssel megint nem probléma. A DARPA pályázatra megszületett autók teljes 360°-ban lézerrel tapogatnak és kerülnek ki mindent. A számítási kapacitásuk még nem a legjobb, de ha a gúglinak és a németeknek mennek a kocsijaik akkor már jól állunk. Még ha ezek a legtöbbet nem is városi forgalomban vezetnek. Ott lehet az embernek is szerepe, de csak ha elkerülhetetlen. Szvsz.
-
Lelepo/nem lelepo gyalogos, gurulo labda utan szalado gyerek, valtozo idojarasi es utviszonyok, hobucka/katyu kikerulese, elozekenyseg egy utkeresztezodesben, most nem torom magam, de a vegtelensegig lehetne sorolni a lehetosegeket. Nem veletlen kell 7 ev egy embernek, hogy a megfelelo kozlekedesi erzeke es tapasztalata kialakuljon.
-
-
válasz
Bati0501
üzenetére
Pedig nem lenne rossz egy uniformizál tulajdonságokat felmutató, csak a beltéri szolgáltatásokban különböző autó csoda. Pl a merci azért lenne merci mert van benne komoly felszerelés munkához(fax, beépített carPC meg hasonlók), a bimmer meg mondjuk kapna egy jó szórakoztató központot, az audi meg kényelmi extrákat az alváshoz.
Ha mindenkinek össze kellene adni a motorkészítéshez a know how-t akkor már milyen fasza konstrukciók lehetnének?(#34343) Lauda: a sok inger legtöbbje egy másik , esetenként hülye ember által generált.Ha nem lenne kacsázva közlekedő, hirtelen, jelzés nélkül sávot váltó akkor nem kellene ember a folyamatba. A motorokat meg a pályákra limitálnám.
-
Bati0501
őstag
válasz
Dany007
üzenetére
Igen,most csak a negatívumokat írtam le,de az én hozzáállásom olyan is-is.

Az pedig úgy jött ide,h írtad,h a pirosnál mindenki egyszerre fog elindulni,meg mindenki 130-al fog menni.
Az autók közti különbségre így gondoltam,illetve a gyárakra is.
Rengeteg filmben,amiben ilyen autók találhatók sztem így fest az akkori világ: minden autó egyforma,egyforma formájú és szürke színű,kivétel néhány buszféleség meg kisebb kamion,illetve persze a rendőröknek van jobb kocsija,meg persze a főhősnek egy rakétája.
Nyilván nem a filmekből kell kiindulni,csak elég sok példa van rá,h ami filmen-regényben megjelent az pár évtized múlva úgy is lett.Ez viszont nem tudtam,h az államokban már van ilyen törvény.
Azt persze igen,h a google már jó pár éve fejlesztgeti ezt.Meg maguk az autógyártók is: sávtartó asszisztens,ráfutást megakadályozó,éberség/ébrenlét figyelő stb. (...csak amíg az automatikus ablaktörlőnek meg vannak a maga hóbortjai,addig az olyan komoly asszisztensekre,amik már elvezetik az autót kicsit bizalmatlanul nézek)
Most nem tudom pontosan,talán a mercinek vagy bmw-nek van olyan autója,h beállítod a gps-en,h hova akarsz menni és utána már majdhogynem csak a kormányt kell fognod,azt hiszem totalcar-on van az sk tesztjük.űIgen,vannak ilyen kötött pályájú automata masinák...pl. 4-es metró.
Telefonra nem a gagyikra gondoltam,nekem pl. BlackBerry z10 van.Ha tudod,h ennek milyen az oprendszere-saját fejlesztés,nem holmi android- és milyen funkciói vannak,akkor meglepő,h néhanapján még is gondja akad.
Azzal tisztában vagyok nyilván,h a számítógép milliószor gyorsabb az embernél.Ezért jók ezek a fékezést segítő asszisztensek például.
De én most az olyanokra gondoltam,h nehéz helyzetekben kell beparkolni egy nyergessel.Ami kamionsofőröknél mindennapos helyzet.Nyilván nem ismerem,h ma éppen hol áll az ilyen automata rendszerek fejlettsége,csak a korábbiakból kiindulva én arra tippelnék,h egy tapasztalt sofőr hamarabb berakná azt a kamiont,mint egy gép.
És sztem autóknál is lenne ilyen szitu.Például erre vajon valaha képes lesz egy számítógép?
Motort tud vezetni egyáltalán szgép?Ha tud is,ilyet biztos nem tud.Szóval nem vagyok én ellenzője,valamint én is úgy gondolom,h ilyesmi irányba fogunk haladni.
Csak abban nem vagyok biztos,h olyan formában,ahogyan arra számítanánk.
-
Dany007
veterán
válasz
Bati0501
üzenetére
Hehe, nagyon negatívan állsz hozzá a dologhoz.

Még persze utópia az egész, de az alapjai már le vannak fektetve. Innen pedig már csak idő kérdése a megvalósítás."között miért szűnnének meg a különbségek?Hirtelen minden gyár jótékonysági intézménnyé vedlene át?"
Nem is értem ez hogy jön ide? Egyrészt automata autóból is lehet ezerfélét gyártani. Nagyot, picit egyaránt. A jótékonysági intézmény részt se értem. Az autók árát lefelé abszolút nem befolyásolja az, hogy milyen az irányítása...
Egyébként meg amit ebben a részben írtál az már szociális / társadalmi kérdés, nem pedig technológiai.
Visszatérve az automata autóra abszolút nem scifi. Sőt, annyira nem scifi hogy már működik is! Az USA valamely államában pár hónapja engedélyezték a sofőr nélküli autók közlekedését. Melyet a Google jól ki is használt és már élesben tesztelik a saját automata sofőr nélküli autójukat. Pár hónapos hír keress rá az indexen vagy más portálon, akár külföldin is.
Évek óta megy a fejlesztés és a Google pár éve jutott el odáig, hogy működőképes legyen a dolog. Zárt külterületen már régóta sikeres teszteket hajtottak végre.
Viszont köszönhetően az előbb említett engedélynek már hónapok óta városon belül valódi forgalomban is tesztelik az autót.Továbbá asszem talán Japánban vagy hol már régóta működnek pl automata metrók villamosok és hasonlók. Teljesen vezető nélküliek. Persze az kötöttpályás, más tészta tudom.
De a lényeg, hogy amit te utópisztikus technológiának tartasz valójában már ma létezik. Persze ezt még sok sok évi tesztelés és kiforrás követi majd, mire eljut az emberekhez.
És nyilván csak szépen lassan fog beszivárogni az emberek közé.Ami meg az informatikai hátteret illeti, ne hasonlíts egy ilyen fejlett rendszert egy gagyi mobiltelefonhoz.
Másrészt statisztikailag a számítógépek szintekkel ritkábban tévednek / hibáznak vagy romlanak el, mint az emberek. És ez viszont már bizonyított tény.
Egy adott művelet végrehajtásában az embert millió egy tényező befolyásolhatja kezdve a reggeli kávé meglététől az épp aktuális esti menet sikerén át az épp aktuális fronthatásig minden... A számítógépes vezérlést egyik se érdekli. Se a napsütés, se a szél, se az eső se az éjszaka."Szóval a számítógép lehet,h megközelítené a tapasztalt sofőr szintjét,de az is lehet,h elmaradna tőle."
Hehe, nem csak megközelítené, hanem sokszorosan túl is teljesíti azt!

Gondolj csak bele, egy jóképességű ember reakció ideje 0,2 másodperc. Ezalatt - jobb esetben - képes felmérni a veszélyt, kigondolni mit kell tenni és kiadni a parancsot a cselekvésre.
Ehhez képest egy mai PS4 GPU-jának teljesítménye 1,84 TFLOPS. Ami azt jelenti, hogy az a 30x20cm-es kis dobozka képes 1 840 000 000 000 műveletet elvégezni másodpercenként! És ez csak egy "gagyi" APU teljesítménye, egy mai VGA - mivel a konzolok VGA-ja már megjelenésekkor is elavult volt - 7-80 ezer forintért akár a duplájára is képes ennek.
Szóval a számítógép nemcsak hogy képes gyorsabban felmérni a helyzetet és gyorsabban reagálni rá, mint az ember, hanem ugyanezen idő alatt képes lefuttatni vagy 5-10 féle szituációs lehetőséget melyből az adott körülményeknek megfelelően képes kiválasztani a legjobbat, legbiztonságosabb megoldást. És mondom, mindezt gyorsabban, mint ahogy az ember képes reflexből komolyabb gondolkodás nélkül reagálni.
Nincsen gond az utakkal sem, sem a nehezen bejárható területekkel sem. Az egész rendszer úgy van kialakítva, hogy kismillió szenzor méri fel a környezetet, valós 3D-s modellt alkotva belőle és ennek megfelelően irányítja az autót. Igen azt is látja ha csak 1cm-re van a fal a tükörtől, a lézeres érzékelők / távolságmérők jóval pontosabbak, mint az ember szemmértéke. Simán betudja venni a kanyart ha az autó fizikailag elfér. Az a gond, hogy sok sofőr akkoris megpróbálná bevenni ha nem fér el...
A számítógép nem ilyen. -
Bati0501
őstag
válasz
Dany007
üzenetére
Ez így sztem nagyon utópisztikus,ilyen csak az amerikai filmekben van...
Tegyük fel,h a technológia már annyira kiforrott és elérhető mindenki számára,h az egész világ átáll erre(na erre kíváncsi lennék,na mindegy..),akkor autó és autó (ha ezeket ennek lehet nevezni) között miért szűnnének meg a különbségek?Hirtelen minden gyár jótékonysági intézménnyé vedlene át?
Akkor mi mutatná a tulaj "társadalmi helyzetét"?
Innentől fogva az olyanok,h egyszerre kilőnek a pirosnál és mindenki 130-al megy teljesen értelmetlen,a helyzet sokkal bonyolultabbá válik,a számítások sokkal komplexebbé.Attól meg még pár generációra vagyunk sztem,h olyan informatikai hálózat jöjjön létre,h biztonságosan tudjanak közlekedni az automata autók.De am az irányítás h lenne?Minden autó magának végez számításokat figyelve a környezetre vagy egy központi helyről jönne a parancs?Ha előbbi,akkor ha egy autónak lesz baja,akkor a többi lehet,h nem tudja lekövetni egy pillanat alatt és kész a baj,ha utóbbi,és a központnak lesz vmi baja,akkor vége a játéknak.Illetve ez stratégiai szempontból is igen kockázatos lenne.
/És az informatikai rendszeren kívül az utakkal mi lenne?Ugyan ilyeneken mászkálnának vagy olyanok lennének,mint a scifi filmekben?Mert akkor ez se 100 év múlva lesz...
Illetve még ilyen jut eszembe: nyerges vontató fordulna be egy utcába.Na már most itt minden számításnak igen klappolnia kell,h be tudjon fordulni,ne lógjon be az útjába egy autó vagy mondjuk lerakodáskor,amikor rátolat a rámpára,de ezt az utcáról kell megtennie,ahol autók parkolnak?Szóval a számítógép lehet,h megközelítené a tapasztalt sofőr szintjét,de az is lehet,h elmaradna tőle.
Én előbbire szavaznék és az egész dolog annyira bonyolultnak tűnik,valamint a mai világ nem úgy van felépülve,h ez megvalósíthatónak tűnjön,h én nem igazán hiszek benne./Az biztos,h én jó pár évtizedig nem ülnék bele egy ilyen autóba.Gondoljunk csak bele,h a számítógépnek is mennyiszer van "érthetetlen" baja,illetve még a telefonjaink is le tudnak fagyni,egyik pillanatról a másikra...és egy ilyen egy 100-al guruló autóban elég kényelmetlen lehet.
-
-
Dany007
veterán
válasz
bitpork
üzenetére
Ha végre létrejön a teljesen automata autó akkor értelmét veszti az a fogalom, hogy "gyorshajtás".
Akkor minden ilyen autó képes lesz az elérhető és útviszonyoknak megfelelő maximális sebességgel menni folyamatosan.
A lényege ezeknek az, hogy folyamatosan monitorozza a környező autókat és annak megfelelően hajt.
Mondok egy példát. Jelenleg ha lámpánál állsz majd pirosat kapsz akkor reakcióidő meg gázadás függvényében a 10. autó már közel 20-25 másodperccel később indul csak el, mint az első.
Na most teljesen automata autók esetében ez közel 1-2 másodpercre csökken. Majd nem mind képes lesz egyszerre elindulni...
Ugyanez az utakon. Pályán mindenki min 130-al fog menni, mert az autó a forgalomhoz igazítja a sebességét. Márpedig ha az előtte lévő megy 130-al akkor ő is annyival fog menni, mert megteheti. Közben persze folyamatosan figyeli a környezetet és annak függvényében lassítja vagy gyorsítja az autót. Így ennél jóval nagyobb átlagsebesség is elérhető, mert a közlekedő autók folyamatosan figyelik és monitorozzák egymást... kiválasztva a helyzetnek megfelelő tökéletes sebességet. Nem lesz szükség 50-90-130km/h-s korlátozásra, mert az autók reakcióideje jóval gyorsabb lesz, mint az emberé.Persze ez még sok tíz év, lehet mi meg se éljük. De az automata autók egyik nagy előnye a vezető kiiktatása mellett, hogy brutálisan felgyorsulhat a közlekedés. Kb mint egy számítógépes játék, ahol fix útvonalon megy minden bot és ők véletlenül sose ütköznek össze, mert mindegyik ismeri a másik helyzetét az autó és az út képességét és az annak megfelelő maximális sebességen képes haladni.
-
-
Dany007
veterán
Ez egy örök kérdéskör marad, amit max olyan statisztikákkal lehetne megválaszolni amik nincsenek...
A jogis nélküli dolog mondjuk egyértelmű. Jogsit megszerezni nem nagy szám. Aki erre se képes az tényleg ne üljön autóba. Egy autó árához és folyamatos fenntartásához képest egy bagatell összeg.
Akinek meg már elvették a jogsiját az már egyszer bizonyított hogy valami gond van vele. Csak úgyból nemszokták elvenni a jogsit. Tehát ha ilyen ember vezet jogsi nélkül ott tényleg gond van és sokkal súlyosabban kéne büntetni mint ahogy teszik.Az meg szinte biztos, hogy egy R8-as még 200-nál is stabilabban és biztonságosabban vezethető, mint egy ezeréves zsiguli 130-nál.
Szóval jogos a kérdés.Egyébként ennek kapcsán én mindig kolléganőmön vagyok teljesen kiakadva... Aki a 90-es évek beli ősi Swift-tel lazán megy 140-et a pályán... És aszondja csak azért ennyit mert nem megy tovább...
Nem értem hogy csinálja, mert ültem én már mellette és esküszöm 60-nál is féltem! Annyira pici, rozoga, ez az a legpuritánabb féle Swift. 100-at nem mernék vele menni, nemhogy 140-et... És hiába mondom neki, hogy ez az autó nem 140-es tempóra lett tervezve... egyszerűen nem arra való a futómű, a fékek, meg azok a pöcsnyi visligumik sem... -
Dany007
veterán
Áh ez már tényleg valami volt legalább.

Nem ám 100-120-szal végigszáguldani a városban meg hasonló amit az itthoni boyracerek csinálni...
Ez már tényleg olyan volt, mint egy TDU-s cruise szokott lenni anno haverokkal.
Persze ez "élethűbb" volt. 
Már egy ideje gondolkozom rajta, hogy keresgéljek ilyen videókat... most asszem határozottan megjött hozzá a kedvem!Egyébként k...va jó lehet ez az autó. 200-nál úgy váltott 4 sávot hogy alig venni észre... ugyanolyan stabil maradt az autó stb...
Persze, azért volt 1-2 necces helyzet mikor majdnem ráhajtott a motorosra
De a közlekedő autókat nem igazán centizte ki, hagyott bőven távolságot nem kockáztatta őket. Meg igazából arra nem is volt szükség.
Tény, hogy elég ha valaki előtte sávot vált épp mert még nem látja hogy jön... aztán kész a csatt. De hát erre fel kell készülni. Mondjuk TDU-ban mindig index sávváltás előtt bot.
Na de az életben nem feltétlenül. -
válasz
talpas
üzenetére
Itt megint elojon a kerdes (mint a jogsi nelkul vezeto, de ahhoz erzekkel es kello figyelemmel rendelkezo a veszelyesebb-e, mint a jogsival vezeto, am ahhoz se kello figyelemmel, se erzekkel nem rendelkezo), hogy a palyan 130-al szabalyosan kozlekedo zsiguli veszelyesebb-e, vagy a 200-al suhano R8? Mondjuk egy profi soforrel?
-
válasz
talpas
üzenetére
ez még oké, mert parkolóban van
nálunk a járdára felállnak két kerékkel, aztán a gyalogosok mehetnek az úttesten, ami alapból egysávos, tehát egy autó és egy gyalogos már nem fér leeléggé türtőztetnem kellet magamat, amikor babakocsival mentem volna a járdán, és ilyen hülyék miatt kellet az úttestre mennem a 15 centiméteres padkán
-
talpas
aktív tag
Nem szoktam keresni ezeket a felvételeket, de belenézve itt azért leragadtam és azon lepődtem meg, hogy izzadni kezdett a tenyerem
.
Más. Lányomtól kaptam a képet, tudni kell itt 99%-ban zsúfoltság van, nagy patika és boltok miatt.
.
-
degu
senior tag
Mindenesetre nagyobb haszonnal kecsegtet a 30-as táblánál*leskelődni*,és minden második *törvénysértőt*keményen megbírságolni,mint azt az 1-2% őrülten száguldozó igazi gyorshajtót levadászni.
Az üzlet,az -üzlet.Törvényt meg olyat hozok /a jelenlegi helyzetben/amilyet akarok.
A középkorban a nemeseknek törvény biztosította az*első éjszaka jogát*,meg a pallosjogot!
/A törvény,az törvény!Nem vitatni kell,hanem...betartani./
Nem igaz? -
-
Nem kell a jogot bemutatni
A párom jogász és én is foglalkoztam vele pár évet
Éppen ezért mondom hogy csak szándék kérdése hogy a rendőr a felvétel alapján mit ír a feljelentésbe. A zebrán amin a hídra kanyarodik, a szemben lévő iskola miatt baromi nagy a forgalom. Olyan ott nincs hogy nem áll sorba tucat szakközepes/egyetemista/nyugdíjas. -
-
-
mephi666
nagyúr
ezt nem tagadom: volt osztálytársam anno 14évesen vett egy trabantot és onnantól kezdve vezetett... faluhelyen, forgalmasabb utakat elkerülve (vagy csak ritkán használva) ...kb 22 volt, amikor találkoztunk vele, lett már addigra felesége, 3 fia és dicsekedett, hogy végre a jogsit is letette és csak 3szor kapták el ennyi idő alatt... balesete pedig soha nem volt

#34320: és a gyorshajtás, ahogy menekült az őt üldöző rendőrök elől? karambolozott volna, vagy elüt pár járókelőt?
-
-
mephi666
nagyúr
ja, csak ha a 3. eset után becsukták volna 5 évre, akkor lehet, hogy mindenki jobban járt volna és a baromnak is lett volna ideje gondolkodni, hogy legközelebb csinál-e ilyet, vagy visszatérő vendég lesz a sitten úgy, hogy következőre már 10 évet kap
...a bűnmegelőzés szerintem erről kellene, hogy szóljon, nem pedig szabadon garázdálkodni hagyni az ilyeneket és várni arra, hogy mikor irt ki egy komplett családot, hogy el lehessen meszelni hosszabb időre

-
válasz
bitpork
üzenetére
En ugy tudom, teljesen mindegy. Volt ilyen egy pecsi milliomos kolyoknel is. Elkaptak mar vagy tizszer, befizettek a birsagot es kesz. Aztan egyszer elutott ugy egy gyalogost, hogy a labait 100 meterre onnan talaltak meg. Akkor asszem becsuktak 9 evre.
mephi666 Ebbol max a hatosagnak valo ellenszegules (ha ennek hivjak, nem tudom) bizonyithato.
-
mephi666
nagyúr
közveszélyokozás, gyorshajtás, hatóságnak ellenszegülés, stb? ezek ennyit nyomnak, hogy kap 1év eltiltást meg szaros negyedmilliós bírságot?
megnézném, hogy usában mit művelnének egy ilyen hülyegyerekkel... gondolom olyat kapna, hogy kedve se lenne többet kocsiba ülni... sőt ülni se bírna egy darabig -
-
AMD Power
titán
Persze BMW.
-
Dany007
veterán
Remélem pár évet mostmár kap érte... [link]
-
degu
senior tag
Sajnos - a fejekben van a hiba!

És egyre több a *meghibásodott fej* Ezeket a problémákat nem lehet adminisztratív úton rendezni,vagy megváltoztatni.
Gyakorlatilag *el lettek szigetelve*egymástól az emberek,és így elvesztettük a legnagyobb erőt- az empátiát,és az együttműködési képességet.Ez már NEM társadalom! -
mephi666
nagyúr
tegnap zebrához közeledve barátnőm lassított, hogy átengedjük a túloldalon veszteglő gyalogost, erre lendületből előzött minket a mögöttünk érkező fasz mondeo-s: gyalogos is csak nézett, szerencséjére nem indult el

-
-
válasz
jozefgucci1
üzenetére
Na jó de lehet h magyar-magyar verésnél azt várták h ki a legény a gáton

-
válasz
bitpork
üzenetére
Ugyan lehet te igen segítettél volna ,de mások sajnos nem ez a tapasztalat . Még 20 éve amikor 14 voltam kollégista egy barátommal a keleti és stadion közötti metró úton rommá vert minket két részeg srác mert nem adtunk nekik pénzt . Szerencsére nevelőtanárom ott ivott a statkón a fakocsmánál és elverte őket amikor jöttek utánunk . A metróban senki nem segített , pedig egy katona is ott ült . Mindez az 1. kocsiban .
Ennyit a népről

Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Linux kezdőknek
- Eredeti játékok OFF topik
- Arch Linux
- BestBuy ruhás topik
- CES 2026: izmos tápokat villantott a be quiet! Las Vegasban
- Haditechnika, harcászat
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 15 5G 4/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Honor 90 8/256GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy A55 5G 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy A17 5G 8/256GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Precision 7550 27% 15.6" FHD IPS i7-10850H RTX 3000 32GB 512GB NVMe gar
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3851
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3846
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3985, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szerintem megbeszéltük jó párszor, nem kötik alkalmasságihoz a jogsit... te lehet tudsz jobban figyelni, én is tudok, marikanéni meg a sofőrök nagy része meg lehet nem üti meg a mércét... ez olyan mintha minden sípálya piros meg fekete lenne, és azt mondanád áá nincs veszélyes pálya, csak béna síelő. Hát igen ez igaz egyfelől, másfelől meg kell nézni hány százaléknak okoz kihívást vagy szenved ott balesetet, aztán ha túl nagy akkor gond van. Mert azt nem lehet, hogy ugyanannyi ott is a sebességhatár, boldog boldogtalannak adunk jogsit, nyomvájús kátyús az út, beláthatatlan kanyar meg kereszteződés meg nincslámpa meg mittudomén mondtam valamit, és akkor oldja meg mindenki hogy ugyanolyan biztonságos legyen. Nem, valaki nem tudja megoldani mert nincs hozzá elég agya vagy tehetsége vagy rutinja stb. És nem azért mert gyorshajt meg racsingelni akar vagy hülyegyerek és centizve előz, hanem mert igen, elbaszott és veszélyes útszakasz. Lehet fingja sincs pl. hogy a nyomvájús út egy előzésnél hogy meg tudja tréfálni az embert, csak kikerült volna egy buszt, keresztbe áll, helló.