- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: a X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- One mobilszolgáltatások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Netfone
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fücsök007
őstag
Roskadásig állnak az Arc VGA-k a raktárakban. Olyan sok van, hogy ha fél évig nem gyártanák, akkor sem fogyna el
Szerintem változni fog a helyzet, amennyiben a 16GB-os B770-es megjelenik, az pont megfelelne AMD mellett, már nyugaton is egyre többeknek van elege az Nvidia féle hazugságokból. (Szigorúan anyagi szempontból érthető, hogy a kb. 8%-os gaming részesedés miatt még laptop vonalon is visszafogják a termelést, emiatt egyre kevesebb fanatikus van szerencsére.)
-
HUN_Sector
őstag
És én még azt hittem, hogy a százezer forintos 2x16 gb ddr5-tel és a 62000 ft-os 2x16gb ddr4-gyel már hogy megszívtam, hogy későn kapcsoltam...
-
ciricica
tag
Éppen mire van igény.
Szerintem eljön a GPU ár emelkedés is, csak oda is kell a hír, hogy a RAM lapkák hiánya miatt nehezebb lesz VGA-kat gyártani bla bla.Ugye elvileg az idei RAM chipeket vették meg, kötötték le vagy mi a fene a nagy AI cégek.
Gondolom van még a tavalyiból, amiből tudnak gyártani GPU-kat. Na majd, ha az kifogy, akkor lesz megint apokalipszis.
Meg kérdés, hogy mit hoz az idei év, mert ha tovább dagad az AI és nem lesz szabályozás, akkor valszeg a 2027-es készletet is előre megveszik. Aztán megy a licit. Nyilván az Nv-vel nehéz lesz versenyezniük, mert kb infinity money van a zsebben, de ha drága a RAM és emiatt drágább lesz a VGA, ki fogja megvenni?
Meg az Nv mondhatja, hogy leszarja az otthoni gaminget, mert revenue-ja tizenpárszázaléka. De lehet, hogy már lassan 10 alatt van/lesz.
Nem túl fényes a jövő. Kéne még RAM gyártó cég vagy bővítés, de látszik, hogy senki sem tudja mi lesz, mert konkrétan megírták, hogy nem fognak bővíteni. Na vajon miért? Lehet ők sem hisznek eléggé benne.
Vagy az Nv lefejleszt egy olyan eszközt/hardvert ami csak AI-ra jó. Mint anno az LHR-es VGA-ak.
Képlékeny.
-
Tin
veterán
Pontosan erre. Arra, hogy az ember azt várta, hogy kilőnek az árak, és most meg éppen megtorpantak és megint vannak akciók. A RAM és az SSD esetében nem ez történt, ott megindult felfelé, itt meg most visszakorrekciózik. Nem kell senkinek? Mert azt gondolná az ember, hogy ha mindenhol arról beszélnek, hogy na majd most berobbannak az árak, akkor az emberek eszetlenül spájzolni kezdenek, és csak gerjesztik a folyamatot, ahol a RAM-al vagy most az SSD-vel teszik.
-
Tin
veterán
Mert a divat folyamatosan változik. Amíg az AI nem lesz egy valóban használható eszköz, mint egy valóban használható és (kulcsszó: ) megbízható személyes ügynök, munkatárs, kreatív tényező, addig az egész csak egy szórakoztató valami. Nyilván a fejlődéssel finomodni fognak a képességek, de a jelenleg AI lehet, hogy hamarabb kopik ki, mint gondolnád.
A másik, hogy ha valóban fejlődni fog, azt is nehéz lesz megjósolni, ahogy az emberek reagálnak arra, hogy sorban nyomorodnak el, mert 10 munkatárs helyét veszi át századáron egyetlen AI kliens, de ez már megint egy messzire vezető beszélgetés lenne, ami offtopic, és magánvélemény, szóval hagyjuk.
Ami viszont ontopic kérdés: miért kezdtél el leárazni az 50**-as magasabb kategóriájú kártyákat a németeknél?
-
Hegasus
senior tag
Nem fog ez kipukkanni, miért pukkanna? Talán egyik napról a másikra nem használják majd a chatgpt-t és társait az emberek? Pont hogy egyre többen használják, nemhogy munkára, de egyre több
szerencsétlenmagányos ember beszélget vele a napi problémáikról, mind fiatal mind idősebb.
Vagy szerinted alaptalan az a pletyka hogy kakiwood nem akarja lecserélni a színészeket ai generált förmedvényekre? Vagy a cégek a reklámjaikat nem generáltatják le 5 perc alatt minthogy leforgassák több hét alatt. Ugyanmár. Ez már inkább egyre jobban velünk marad egyre nagyobb hardware igénnyel. Inkább célhardverek fognak megjelenni, amik a nekünk való hw gyártása elől veszi el a kapacitást, mint ahogy már most is csinálja a zenvidia, mert valamelyik sokkal több profitot hoz. -
ggbuffon1897
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Nalam a mediaval 2re meg rome twra (a klasszik)ra kellett 9070
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Jaj ne már. Most miért kellett még egy user?
Bármit is gondolsz, itt senki sem az ellenséged, de amíg ezt nem tudod elfogadni, addig ugyanazokat a köröket futjuk csak le. -
HUN_Sector
őstag
Vettem egy 16 gigás 9060 xt-t, hogy aztán megvegyem utána a diablo 2 resurrectiont és egész nap azzal játsszak ismét

-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
üzenetére
Nem jól sejted. Eléggé nyitott, hogy mennyiért állítható elő. A VGA-kon az összes komponens visszakereshető, hiszen le tudod fotózni a NYÁK-ot. Semmi titkos nincs rajta. De ennél is lényegesebb, hogy nem egy olyan kontakt van, aki direkten megmondja, hogy nekik mennyibe van a gyártás. Nehogy azt hidd, hogy ezek féltve őrzött titkok.
De még ha ezt nem tudod, akkor is összehasonlíthatod az egyes GPU-k fizikai méretét. A B580, a 9060 XT és az 5060 Ti dizájnban nagyon hasonló megoldások. És ez hátrányos az Intelnek, mert egyedül ők csinálnak olyan chipet, amely közel 300 mm2-es, és lassabb, mint az AMD és az NV 200 mm2-es lapkái. Eközben a NYÁK is bonyolultabb, mert +64 bit, aminek a routingját meg kell oldani.
És az Intelnek ez a nagy gondja. Hiába gyártanak ugyanazon az osztályú TSMC node-on, ha csak 72 millió tranyót préselnek egy nézetmilliméterbe. Az AMD kb. ennek a dupláját rakja ugyanekkora lapkaterületre, miközben nem is használnak modernebb, teszem azt 3 nm-es gyártástechnológiát. Ez a különbség abból ered, hogy az Intel architekturális dizájnja elavult. Konkrétan a 15 éves Sandy Bridge regiszterkezelési modelljét használják, ami már 2011-ben sem volt jobb, mint az a regiszterkezelés modell, amit a Radeonok és a GeForce-ok 2002-ben vezettek be. Majd a Druid változtatja ezt meg, és akkor közelebb lesz az Intelnél is a tranyó/mm2, az NV és az AMD szintjéhez. Akkor reálisan tudnak majd versenyezni, de addig ugyanazt a teljesítményt sokkal drágábban tudják gyártani. -
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Azt nem tudom, de sok topicban előkerül, hogy a fejlesztők lusták optimalizálni és a játékos meg veheti aranyárban a brutál GPU-t... na most a probléma egyik része megoldódott
Engem annyira nem érdekel az egész... 5K-ban játszom, 2080Ti óta kb mehet minden maxra + bekapcsolt skálázás. Az 5070Ti-n dettó. A másik gépben egy pár éves közép-felső Radeon van a 4K TV-hez, na ott néha állítgatnom kellett. Mondjuk nekem a játék mostanában a Snowrunner meg az Outcast második része, szóval nem hiányzik a sokszáz FPS

-
ggbuffon1897
őstag
Megis mit jelent h elkezdenek jobban optimalizalni? Par jatekot kiveve sztem nem olyan rossz a helyzet, jopar eves vga kon ellehet jatszani meg elfogadhato kompromisszumokkal. A konzolok miatt amugy is megvan kotve a fejlesztok keze..
Inkabb a user igenyeket latom mostanaban bajosnak miszerint 8gb vrammal mar nincs elet, vagy a fusson egy 5060on is minden 1440p n minden ultran 300fpsel stb mert azalatt sincs elet. Ja es mindez legyen k*rva olcso is.
-
Örülök, hogy tavaly fejlesztettem gépet, a 64 GB RAM, 5070Ti plusz a 4.5 terrányi SSD remélem pár évig kitart... mondjuk ha tudom, hogy ilyen drágulás és hiány jön, akkor lehet megcéloztam volna a 128 GB RAM-ot meg az 5090-et, aztán akkor pár évre el lehet felejteni az egészet.
Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy ha lelassul a gamer VGA piac, akkor elkezdenek-e majd a fejlesztők jobban optimalizálni
(a kérdés költői...) -
BaLee
addikt
Ha megnézitek az elmúlt évek erről szóltak, főleg az utóbbi 5-6 év. Valós, vagy mesterséges problémák/nehézségek mentén egekbe emelni az árakat illetve mesterséges hiánnyal elérni ugyanezt.
Chiphiány, 1 évig nem lehetett PS5-höz jutni, majd amikor megjött a nagyobb szállítmány amivel véget vetettek a mesterséges hiánynak és valós készletek voltak akkor emeltek az áron jó 10%-ot.
Láttuk ezt HDD-knél, VGA-knál, SSD-knél, Chipeknél most épp memóriáknál.
Senki sem fogja tudni, hogy valós-e a háttérben húzódó ok.
A cikk alapjául szolgáló email is egy jó kis árfelhajtó hatású levél, aminek hatására hirtelen olyanok is Nvidia VGA-t akarnak majd venni akiknek eddig meg sem fordult a fejükben. -
HUN_Sector
őstag
Hála égnek azon kisebbséghez tartozom aki előbb vesz meg egy cukimunci 5060 low profile kártyát, mint egy batár 5090-et.

-
Mondjuk én nem egy országnak drukkolnék...
ebből csak az következik, hogy Kínában állami támogatással tudnak csak felfuttatni cégeket. Én inkább drukkolok azoknak a létező vagy még nem létező gyártóknak akik tényleges versenyt tudnának hozni. Mert abban viszont egyetértek, hogy kell a verseny és jó ha minél több gyártó van. -
anulu
félisten
elnézve a helyzetet, a 4090-em még jópár évig top körüli kártya lesz. főleg, ha 5090 nem lesz egyáltalán.
-
Tin
veterán
Köszi a kifejtést. Elfogadom, hogy nekik ez most az önköltségi ár, de írtam feljebb, hogy amikor elérhetetlenné válik a felső kategória (NV 5070-től felfelé), akkor ott, ahol az Intel kapirgál, lehet értelme még egy veszteség bevállalásának a leárazással és a piacszerzéssel. A handheld piacon az IGPU-juk simán pariban van erőben az AMD megoldásával, nem is véletlen, hogy tolják az újabb és újabb drivereket, hogy növelhessék a részesedést.
Szerintem a 15 év túlzás, igaz a TSMC-hez képest még a Samsung is jelentős hátrányban van. Félre ne érts, nem drukkolok Kínának, csak amikor az OpenAI úgy akarja megtartani az első helyét, hogy felvásárol a versenytársak elől mindent, a Micron meg felteszi a kezét, és majd ő szabja meg az árat a versenytársak számára, lévén egyedül neki lesz elengedő gyártókapacitása, akkor az ember elgondolkozik rajta, hogy vajon van-e tényleges különbség az egyik és a másik patkány között, vagy egyszerűen csak más köntösben vannak?
Szerintem nem a TSMC a céljuk, és jelen helyzetben bőven elég lenne a Samsung előző előtti szintjét hozniuk ahhoz, hogy piacképesek tudjanak lenni. Ha Tajvan elesik, és mondjuk a TSMC-t valóban felrobbantják vagy lebombázzák, akkor automatikusan a Samsung ugrik az élre azzal, hogy visszaugrunk fejlettségben néhány évet.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem tudják hova leárazni, mert már most előállítási költség szintjén árulják. Az Intelnek ebből gyakorlatilag nincs is bevétele. Negyedévről-negyedévre van egy fix veszteség, amit vállalnak, és annyit gyártanak. Csak ezt a mennyiséget sem veszi meg a piac.
Ez egy régóta fennálló probléma az Intelnél, hogy az architektúrájuk nem bánik túl kedvezően a regiszterekkel. Egyszerűen ki van tömve ezekkel, ezért egységnyi szinten számolva egy feldolgozó sokkal nagyobb kiterjedésű, mint az AMD és az NV által használt megoldások. Viszont ugye ennek az előnye, hogy van regiszter bőven az olyan dolgoknak, mint a geometry shader, amit meg nem használ senki sem a programokban, mert van helyette compute shader. A Druid lesz majd az a dizájn valamikor 2029-ben, ahol az Intel ezt teljesen áttervezi. Addig jelentős hátrányban lesznek az AMD-hez és az NV-hez viszonyítva az egységnyi lapkaterületre levetített teljesítmény szempontjából. És emiatt addig nem is igazán számolnak azzal, hogy itt jelentős eredményeket érnek el.
Kína olyan 15 év hátrányban van a TSMC-hez viszonyítva. Egyesek szerint 20, de valószínűleg annyi nincs, de 15 év biztos van.
#26 Tin : Ezt ők értik, csak 250 dolláron is mínuszban vannak, ha leviszik 200 dollárra, akkor még nagyobb lesz a mínusz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
üzenetére
Nem az a baj, az Intel nulláról indult, nyilván nulláról csak felfelé van, de ennél sokkal többet gyártanak. És a raktáridők már olyan nagyok, hogy jelentősek a logisztikai költségek, amik a tárolással járnak.
#21 Ancsika99 : Mivel jelenleg elképesztően képlékeny a helyzet, nem tudni, hogy mi lesz. Az nagyon lényeges, hogy a Samsung be fogja indítani egy 8 nm-es korábbi NVIDIA GPU gyártását. Ez már gyakorlatilag biztos. Lehet, hogy ennek az átmenetnek látjuk az előkészítését.
-
Tin
veterán
9060XT most még teljesen jó, de 2 év múlva új játékoknál már itt-ott kevés lesz 1440P-ben. De ebben az optimalizáció milyensége is erőteljes tényező.
Szerintem a játékgyártók most röhögnek egyet, és elfelejtheted a fejlesztéseket. Minek fejlesszenek olyan GPU-ra, amit 1000-ből 1 ember tud megfizetni? Szerintem most pár évre szépen megáll a grafikai fejlődés a játékokban, a RAM árak miatt úgyis drágább lesz minden, így a modellek és textúrák maradhatnak a "régi" szinten, amin azért a játékkészítők sokat tudnak spórolni.
-
Tin
veterán
Akkor még egyszerűbb a helyzet, mert gyártani sem nagyon kell. Csak leárazás, piacszerzés. Ha az 5060 lesz a vehető "csúcs'", akkor simán van keresnivalója az B580-nak is a piacon, persze megfelelő áron. És itt az Intel nagyon is tudna százalékokat hasítani a piacból, amire most szükségük is lenne. Bár ha Tajvan bukik, az Intel lesz az új király. AMD meg megy a klotyóra.
Egyébként szerintem a VGA gyártóknak most az a baja, és azért is tüntetik el a készleteket, mert jelenleg max a RAM gyártók tudnak kaszálni a feláron, a VGA gyártóknak nem nagyon van mire hivatkozva nem szállítani, azt meg gondolom ők sem akarják, hogy a drágábban eladott eszközökön még ők is bukjanak, vagy ne keressenek sokat, miközben a Samsung és a többiek gennyesre keresik magukat. Hát gondolták feláraznak, magyarázkodnak, készleteket tartanak vissza, aztán mesterségesen feltolják ezeknek is az árát.
Amúgy szép lufi fújódik, és egyre nagyobb szeletet vonnak bele. Kínának meg hány év kell, mire lekoppintja a high-tecet, és letar mindent, 3-5? Vagy megszerzi Tajvant, de még csak megszereznie sem kell, elég lebombáznia, és akkor a fejlettség ugrik vissza ugyanennyit, és máris versenyképesek lehetnek ők is.
-
deltaa97
tag
válasz
CsiguszMaxim
üzenetére
Persze nem a 4K-120FPS-RT gamingre gondolok, mert új játékoknál az kb. luxus kategória. Én sem a "120 FPS alatt minden diavetítés" gamer vagyok.
FullHD azért 2026-ban az abszolút minimum.
9060XT most még teljesen jó, de 2 év múlva új játékoknál már itt-ott kevés lesz 1440P-ben. De ebben az optimalizáció milyensége is erőteljes tényező. -
CsiguszMaxim
senior tag
Azért arra kíváncsi lennék, hogy a sokadik ilyen témánál problémázó embereknél mekkora backlog van játékok terén.
A magam részéről valóban szűkülő tendenciát látok a PC gaminget illetően, de azért a 4k 120 FPS Path Tracing ultrán túl is van élet.
Jelenleg 150k-ért már van 9060XT, amivel 1440P-ben nem kell túl sok kompromisszumot köni a jelenlegi generációban sem hát még ha valaki most ér oda hogy elővegyen 2-3-5 éves címeket.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
~90% piaci reszesedessel szerinted nem?
-
válasz
Alogonomus
üzenetére
AMD tavaly írta, hogy minimum 20%-al emelni fogják az árakat.
Zöldeknél ez több lesz majd. -
Abu85
HÁZIGAZDA
A PC Partnernél most az van, hogy jelenleg több Radeont gyártanak, mint GeForce-ot. Holott eredetileg háromszor több GeForce-ot gyártottak a leányvállalataik. Teljes az értetlenség, hogy hova tűntek a GPU-k. Az AMD állítólag teljesítettek az ígéretét, és 30%-kal növelték a termelést decemberre, de az NV nem mond semmit, csak tologatja a szállítási határidőket. Fingja sincs senkinek, hogy mi lesz. Azt sem tudni, hogy most konkrétan melyik komponens hiányzik, mert elvileg van dögivel a memóriagyártók raktárjaiban GDDR7, igaz egy 2 GB-os chipet most 55 dollárért adnak. Itt lehet a baj, hogy a GeForce-ok úgy nyereségesek éppenhogy, ha a lapkák 15-20 dollár között vannak. Az optimális a ~10 dollár, amennyi volt kb. nyáron.
#11 Tin : Roskadásig állnak az Arc VGA-k a raktárakban. Olyan sok van, hogy ha fél évig nem gyártanák, akkor sem fogyna el. Nem kell a piacnak, és emiatt a nagyobb gyártóknak sem.
-
Tin
veterán
Egyébként ha az Intelnek van esze, akkor most a világ összes erőforrását a driverfejlesztésre fordítja, és ontja magából az Arc GPU-kat, mert ha valamikor, akkor most szép nagy szeletet tudna hasítani a piacból, nyilván emiatt le kellene mondani rövid távon a profitról, viszont hosszú távon az Nvidia versenyelőnyét kicsit meg lehetne nyesni.
-
Tin
veterán
Boldogok lesz a PC-, a szórakoztatóelektronika- és a játékipar, hogy a Studio Ghibli-stílusú kutyás-macskás cukivideó-generálás kárára minden mást szétverünk.
Amikor kipukkan a lufi, akkor lesz érdekes, hogy hányezer (sokuk régi és neves) cég ment csődbe a semmiért.
-
Cassi
őstag
Egy-két politikai eseményre vagyunk attól, hogy semmiféle elektronikai cuccot ne lehessen kapni. Kár örülni, az AMD semmit sem fog nyerni ebből, az egész elektronikai ipar letérdel, ha így megy tovább.
-
janeszgol
félisten
Lehet, hogy az 5060 nem leég erős a nagyokhoz, de 117 ezer forintért ajánlott vétel (az 5060Ti nem ér 200 ezret). Vettem is egyet. A ram, ssd árai vissza fognak csökkenni közel arra a szintre, mai volt, de a VGA árai soha már.
-
ciricica
tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Bocsi, de miről szól a hír? Milyen hír alá kommenteltem? Nv?
Engem nem érdekel az AMD raktárkészlet, mert Nvidiás vagyok.
Ne égesd tovább magad.
-
Citrone39
tag
még az Alzánál is eltűnt a GeForce RTX 5090
Kár, pedig most akartam volna venni kettőt. -
ciricica
tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ki írt crypto helyzetet?
Azt írtam, hogy szindróma. Akkor VOLT EZ, hogy minden nagy ker kapott párat, amit nekik kellett szétosztani a kiskerek között.
Szövegértelmezés. Köszi!

-
ciricica
tag
RAM kvázi már értelmezhetetlen áron megy. Vagyis aki épeszű nem fog 32GB DDR5 RAM-ért 200.000 forintot fizet.
SSD is drágult bár az kis mértékben.
Most meg megint crypto szindróma van GPU fronton.
Teljesen ki lesz nyírva az otthoni gamer pc.
Nem baj, már látom, hogy lassan tömegesen jönnek a GeForce Now hirdetések. Fizess elő jobbágy, ez kell neked.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- One mobilszolgáltatások
- Autós topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Arc Raiders
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! HP ZBook Power 15 G8 Mobile Workstation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia RTX A2000
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 32GB 6000MHz RAM 1TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- AKCIÓ!! HP Zbook Studio G8 i7-11850H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX A4000 8GB Garis!
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3985, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4463, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bármit is gondolsz, itt senki sem az ellenséged, de amíg ezt nem tudod elfogadni, addig ugyanazokat a köröket futjuk csak le.