Hirdetés
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Kamera előtt az iPhone 17 széria mintadarabjai
- Hosszú bejegyzésben érvel a Nothing az UFS 2.2 mellett
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Bemutatta a Pixel 9a-t a Google, ennyibe kerül itthon
- One mobilszolgáltatások
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
Új hozzászólás Aktív témák
-
Runnerboy88
csendes tag
Sziasztok!
Van valami friss hír a One-nal való összeolvadásról?
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4696 üzenetére
áá még semmi, tegnap irodai napom volt, nem tudtam semmit sem intézni, ma is meetingek hada, enni alig van időm, de ha lesz egy szűk félórám, megírom a mailt nekik, csak folyamatos melóban vagyok
-
4Grider
nagyúr
válasz
Alteran-IT #4696 üzenetére
Valószínűleg megtalálta a szerelő, hogy mi okozta a problémát...
-
Alteran-IT
őstag
Ha most megírod a levelet, azt már holnap iktatják is és kicsit komplexebben ki is fogják vizsgálni, ha most holnap telefonálsz és kifogsz egy olyan ügyintézőt, akinek általában halvány-lila fingja sincs az egészről, akkor kiküldi azt a profi szerelőt, lecserélni neked ezt a modemet egy Arris-ra mint múltkor azt viszont látásra
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4692 üzenetére
köszi a leírást, ezekkel az érvekkel fogok tudni menni a pr felé, holnap intézem
-
Alteran-IT
őstag
válasz
4Grider #4689 üzenetére
Ha emlékszel, az az a szerelő, aki "átigazolt" a T-től a PR-hez és meg sem nézte a jelszinteket, meg hogy a modemhez nem az 1-es porton keresztül van csatlakozva a router hogy az lenne a hiba és rögtön modemcserével próbálta orvosolni a problémát, ami inkább csak bohóckodás, ráadásul az Arris modem még problémásabb volt.
-
Alteran-IT
őstag
Fogadjunk, hogy nem tetted meg a panaszbejelentést írásban, amit javasoltam, mikor voltál a szomszédnál is és ott is szarok voltak a jelszintek?
Ott egyértelmű volt már akkor is, hogy hálózati és szintezési probléma van, jelenleg azért csak egy csatornán működik felfele a modem, mert gyakorlatilag az adási teljesítmény a maximumon van, így csak egy csatornán tud viszonylag stabilan visszírányban kommunikáli, ott át kell nézni a hálózatot és az erősítőn is állítani kell, különben ilyen szar marad, ez magától nem fog megjavulni.
Ráadásul ha töltesz le, akkor használod a feltöltési sebességet is, mert ugye a letöltött csomagokat nyugtázni kell, hogy megérkeznek, jöhet a következő csomag. Ha csak egy feltöltési csatornád van és gyakorlatilag az is eléggé instabil, meg bármikor túlterhelődhet, mert más is használja, akkor bizony be fog esni a letöltési sebességed is, mikor nincs elég felfele irányuló kommunikációs sebesség a lefele irányuló nagyobb sebességű adatfolyam folyamatos nyugtázásához és vezérléséhez.
Vagy írsz nekik egy levelet, amiben csatolsz ilyen képernyőképeket amit most is fotóztál, meg ami a szomszédnál is van és leírod hogy mi a probléma, vagy marad így, ez magától nem fog megjavulni, ráadásul ahogy jön a melegebb idő, egyre rosszabb lesz, mert nő a vezetékek ellenállása a növekvő hőmérséklettől és még rosszabbak lesznek a jelszintek lefele és felfele is és még instabilabb lesz az internet, vagy már nem is lesz, mert ha az az egy feltöltési csatorna is ugrik, akkor nem lesz internet, a modem is sokszor újra fog indulni magától. -
tutis
őstag
válasz
4Grider #4689 üzenetére
ha visszaolvasol pár oldalt, rájössz miért.. Szerencsére itteni srácok adtak már több jótanácsot, és cseréltem is pár alkatrészt is, ami után jó lett minden, de sajnos most megint van valami. Szerelő elmondása szerint (amikor néhányszor volt itt), volt az utcában is gond akkor. Ebből sejtem hogy lehet ismét van valami. Szomszédnál is szarok az értékek
-
tutis
őstag
válasz
Graphics #4651 üzenetére
sajnos most ilyen értékek vannak, feltöltés is 1 szálon megy. Letöltési sebesség is változatos, 100-200-450, bármi lehet, mikor milyen kedve van. Hívnám a szerelőt de mit mondjak neki hogy ne modem cserével akarja orvosolni a problémát? Nemrég még jó volt az snr érték és 4 szalon ment a feltöltés is. mintha az utcában elromlott volna valami esetleg?
-
Alteran-IT
őstag
Műholdas gyakorlatilag eddig sem volt, csak földfelszíni DVB-T, a legtöbb szolgáltató pedig már feladta. Plusz internetben sem nagyon volt alternatíva a legtöbb helyen, néhol még a PR max 150-es ajánlata is jobb, mint a helyi 10-15 Mbit/s ADSL, maximum a DSLAM 500 méteres körzetében jó, ott lehet ilyen 50-100 Mbit/s sebességekkel számolni.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
CosworthF1 #4684 üzenetére
Igen, arra is írtam a fenntartási költséget, ugye ezeknek az eszközöknek folyamatosan mennie kell és nem pár W-ot fogyasztanak azért, szóval nem túl környezettudatos megoldás, az esztétikáról meg nem is beszéltem, nálunk ide biztos nem rakhatnának olyat.
Esetleg akkor lehetne elfogadható dolog, ha az oszlopon lenne és onnan már koax jönne be és akkor ők fizetnék a fenntartását is az áramszolgáltató felé, de gondolom az büdös volt, nekik így is drágábbra jött ki a plusz eszköz miatt, plusz egy CMTS átlagban többet fogyaszt, mint egy OLT és ezzel a módszerrel még a válaszidő is magasabb, azért mondtam hogy én ilyen technikai megvalósítást biztos nem engedtem volna, sehogy nem éri meg, sőt veszélyesebb is, egy házban minél több az elektromos berendezések száma, annál nagyobb a kockázat egy vihar okozta villámcsapás esetén hogy egy elektromos eszköz kigyulladjon ha a hálózatot villámcsapás éri, szóval hogy plusz hibatényező az csak hagyján. Akik ilyenekről döntenek, azok általában nem járnak el megfelelően, gyakorlatilag meghaladja a szellemi kapacitásukat az, hogy végig gondolják, hogy egy ilyen dolog pozitív, illetve negatív tényezőit összevessék szolgáltatói és előfizető szinten is, valamint hogy levonják belőle a szükséges konzekvenciákat. -
CosworthF1
csendes tag
válasz
Alteran-IT #4683 üzenetére
Arról nem beszélve, hogy a két eszköz miatt dupla technikai hiba lehetősége, dupla fogyasztás, fel kell szerelni egy átalakítót a falra, és ami engem zavar, hogy a DOCSIS szabvány miatt elveszik az a feltöltési sebesség, amelyet a natív optika egyébként tudna.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
CosworthF1 #4681 üzenetére
Azért ez nem teljesen igaz, ne feledd, hogy a 29-es körzet addig is a UPC-é volt, csak ADSL-en szolgáltattak nagyon kis sávszélességeket és nagyon drágán, tehát nem teljesen DOCSIS rendszerük volt eddig sem.
Viszont így mennyiből tartott volna DSL-ről FTTH-ra állni? Ugyan úgy két rendszert kellett volna fenntartani, de összességében olcsóbban kijöttek volna, nagyon kis macera lett volna egy FTTH fenntartásával, viszont megnyitotta volna a lehetőséget az újabb FTTH hálózatok számára, már amennyiben PPPoE-t alkalmaztak volna, egyébként a menedzsment egy ONT regisztrálásával kapcsolatban pl. minimális, elég könnyű lett volna integrálni a rendszerükhöz ha erre szánják magukat, csak az ügyintézői programjukat módosítani kellett volna és mondjuk egy FTTH/DOCSIS lenyitható fület rakni, plusz települést választani és kész, ugye egy kábelmodemet is ugyan úgy regisztrálni kell a rendszerbe, ahogy egy ONT-ot is, szóval mindegy
Viszont gyakorlatilag így egy drágább megoldásba és egy nagy pofonba szaladtak, mert a hagyományos FTTH továbbra is háttér híján nem valósulhat meg, továbbá minden ügyfélhez kell még egy nem éppen olcsó eszközt kirakni, ami egyszeri költségként is hatalmas pazarlás, meg annak van egy fenntartási költsége is, amit az ügyfél áll.
Továbbá egy DOCSIS kapcsolat azokkal a modemekkel még mindig instabilabb, mint egy optikai kapcsolat, így semmilyen téren nem preferáltam volna azt a megoldást, de a UPC-nél végül is megcsinálták, pedig tényleg nulla értelme volt, mert sem hosszútávon, sem gazdaságilag, sem technikailag nem indokolta semmi azt a megoldást ha így nézed, meg hogy eleve nem csak DOCSIS-os háttérrendszerük volt.
Persze lehet nekik egyszerűbb volt, de költségekben és egyebekben gyakorlatilag szarul jöttek ki.
A kérdésedre válaszolva pedig igen, megoldható hogy egy optikai kábelen több hullámhossz használatával ilyen alternatívák születhessenek, kivéve ha ezt a végponti eszközök nem támogatják, mármint úgy értem, hogy ha az ONT is csak azt a hullámhosszt tudja, mint a HFC-s média konverter gyárilag, akkor ez ugye nem megoldható, ez eszköz, illetve gyártási paraméter függő. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Tigerclaw #4680 üzenetére
Majdnem jó a hasonlat, de ugye itt igazából ha a kenyeret nézzük, eleve alapáron adják mindenhol és csak néhol van kedvezmény, boltban is ha a bolt tulajdonosa helyben van, bármikor bárkinek adhat más áron valamit, na nyilván nem egy LIDL, Aldi, Tesco féle boltról beszéltünk, de ismerek olyan eseteket, hogy ismerős az illető és olcsóbban kap bármit, vagy 1-2 alkalommal valaki azért, mert épp a tulaj vitte a boltot és mondta az illető, hogy inkább elmegy 1 km-el odébb és megveszi ott, ugyan így van a szolgáltatóknál is, ha nincs miért kedvezményt adni, akkor nem adnak, ha el kell szedni az ügyfelet, vagy meg kell tartani, akkor adnak, de egyébként tudok róla, volt is talán egyszer itt háborgás az ilyen félutcás megoldásokból, nem csak kedvezmény alapú volt, hanem hogy volt hogy ha a fél utcában volt csak DIGI és a Telekom is épített, akkor először abba a fél utcába húzták ki ők is, a többi ahol nem volt semmilyen optika, az le volt szarva
Itt inkább az a baj, hogy nincs erre semmilyen törvényi szabályozás, de egyébként sajnos nem ütközik törvénybe, magánvállalat, saját hatáskörben dönt róla, hogy kinek mit milyen áron ad.
Egyébként nem kell a kormánynak szépen tejelniük, ugye a kormányzati, rendészeti és egyéb szektorokban is van a Telekomnak meg eddig más szolgáltatóknak elég kedvezményes csomagjaik az ezekben a szektorokban dolgozóknak, vannak olyan csomagok, hogy gyakorlatilag fél áron kapják azt, amiért te teljes árat fizetsz, szóval vannak sokkal nagyobb érdekességek is, na de mindegy.
Ez viszont ugye most változni fog, mivel a szolgáltatók nagy része már úgymond "kormány" kézben van, de ugye mégsem teljesen állami kézben, de így a legtöbb állami szektort át fogják terelni az One-ra, viszont most nem hiszem hogy olcsóbbak lesznek az ajánlatok mint eddig, hanem éppen ellenkezőleg, az állami meg minden más szektor többet fog fizetni az One-nak, mert ugye közpénz, viszont az One-on keresztül könnyebb lesz zsebre rakni, szóval van itt bőven pofátlanság, de a Telekom igazából csak nagyban tolja azt, amit sok kisebb cég kisebb formában tol, bicskanyitogató mindenféleképpen, de amolyan általános piaci viselkedés, a szomorú inkább az, hogy ilyen az általános piaci viselkedés. -
CosworthF1
csendes tag
válasz
Alteran-IT #4679 üzenetére
"...ott volt a 29-es körzet esete is, az korrekt hogy bevállalták a körzet hálózatának korszerűsítését, de bevitték az optikát a házba és ott meg vissza alakították ED 3.0-ra..."
Ez azért volt így, mert csak DOCSIS-re volt optimalizálva az egész rendszerük (pl. a modemek felügyelete, menedzselése). Abban reménykedem, hogy a ONE beolvasztja majd technológiailag is a DIGI optikai rendszereibe ezeket a hálózatokat is, és akkor egy idő után megszüntetik ezeket a "visszabutításokat" (vagy legalábbis mehetne a két technológia párhuzamosan együtt), és kapnak ezek a helyek natív optikai ONT-t. (Azt olvastam, hogy elvileg ha a megfelelő háttér megvan, akkor mehet egyazon fizikai optikai hálózaton egyszerre a natív és HFC technológia is, mert más hullámhosszon kommunikálnak.) -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Alteran-IT #4679 üzenetére
A Telekomnál ha kimész az ügyfélhez, a telefonod betölti az arra a címre szabott ajánlatot, ami az általuk azon a címen ismert konkurencia csomagjain alapul. Nem túlzás ha azt mondom, hogy ha egy utca felében volt digi, akkor mondjuk a szomszéd teljesen más áron kapta ugyanazt a csomagot. Ha új konkurencia jelent meg, akkor azt be kell rögzíteni. Ez kvázi ilyen lekáderezése az ügyfeleknek. Mintha a boltban neked drágábban adnák ugyanazt a kenyeret, mert csak. Amúgy ez lehet hogy valamilyen EU-s vagy akár magyar törvénybe is ütközik, de a kormánynak szépen tejelnek ezek a cégek hogy félrenézzenek.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Tigerclaw #4677 üzenetére
A PR-Telecom is ilyen, vagy legalább is ilyen volt (általában direkt nem használtam rájuk gyakran ezt a kifejezést, mert rasszizmussal vádoltak a moderátorok, pedig ez mára egy viselkedési jelző szerintem, de mindegy).
Régen mikor megjelentek az új csomagok, illetve a régiek is (6/1, 10/1, 12/1, 15/2, 20/3, 60/5) elfogadható árakon és sokan még a PR UNÓ (768kbps/256 kbps), DUÓ meg hasonló, akkora már minősíthetetlen, viszont nagyon drága csomagokban voltak (már ADSL területen többet adtak kevesebbért), akkor nem nagyon engedték az embereket nagyon sokáig váltani, ugye milyen volt már, hogy aki PR UNÓ-ért fizetett 10 ezret akkor, az mondjuk kaphatott volna egy 12/1-es netet mondjuk 3-4 ezerért, aztán ugye egyre több lett ezért a felháborodás, a reklamáció, meg nőtt a fenyegetések száma a hatóságokkal, illetve a szerződések felmondásával és akkor már nagy nehezen feladták és hagyták, hogy nagyobb és olcsóbb csomagokat kössenek a meglévő előfizetők de addig is még húzták le folyamatosan az embereket hónapokig a régi semmit nem érő csomagokkal magas árakon.
Mára már szerencsére ilyen szinten kicsit normálisabb lett a PR. Most már ha elmúlik a hűség és van kedvezőbb csomag olcsóbb áron, akkor válthatsz, talán csak ugyan arra nem válthatsz ha jól emlékszem, bár lehet már az is változott.
Sőt anno a UPC-nél is el kellett játszani gyakran a szerződés felmondási szándékot mondjuk telefonos ügyfélszolgálatnál, hogy jobb ajánlatot kapj, mint a hivatalos ajánlat, szóval máshol is voltak ilyen dolgok, annyi hogy a Telekom ezt teljesen nyíltan csinálja, mondhatni azt, hogy legalább őszinték
Persze valószínűleg ennél is többet tudsz a benti folyamatokról meg a szervezkedésekről, de mondjuk még mentségként annyit mondanék, hogy ők legalább saját pénzből is nyomták a fejlesztéseket ezerrel és nem mindig az állami/uniós pénzekre vártak.
Itt is mit csinált a PR abból, belöktek pluszba pár downstream, illetve upstream csatornát a szegmensekre és le volt tudva a fejlesztés.
Plusz a Telekomnál nem a legolcsóbb STB-okat és modemeket vették, anno nagyba nyomták a Cisco-t minden téren, holott lett volna olcsóbb alternatíva is, utána ugye a Cisco kilépett erről a szegmensről, így nem véletlen szerződtek kábelmodemek és ONT-ok kapcsán is a Sagemcom-al, nem akartak olcsó, de ipari hulladék ARRIS-t meg egyebet venni, ami a PR-nél is van, meg amivel a UPC is befürdött, meg FTTH esetén is utána feljebb mentek és nem maradtak meg az olcsó Huawei eszközöknél, mondjuk itt már volt egy kis hiba, mert ugye az első generációs Sagemcom ONT-ok esetén sokan számoltak be szakadozásokról, illetve mikrolaggokról mint pl. a Puma 6 kábelmodemeknél, de akkor is ott volt az innováció, főleg hogy először fejlesztettek ED 3.0 hálózatokat ED 3.1-re és adtak koax-on is elfogadható feltöltést, pedig nem lett volna kötelező, maradhatott volna a 20-25-30 Mbit/s feltöltésben, sőt ekkora letöltéseket sem lett volna kötelező adni, de mégis megtették. Nekem egyedül a meghatározott garantált értékek nem tetszenek, de általában tartják a névlegest, így végül is annyira nem fontos, bár jogilag aggasztó.
Egyedül a UPC volt még hasonló egy kicsit viselkedésben, hogy mindig jobbra, illetve a minőségre törekedtek, de pl. ED 3.1 hálózatuk és eszközök úgy tudom hogy az integrációig sem voltak, meg most sincsenek még, bár lehet valaki jártasabb a Vodafone/One koax területeken és ezt meg tudja cáfolni, bár a végén sok hülyeséget csináltak, ott volt a 29-es körzet esete is, az korrekt hogy bevállalták a körzet hálózatának korszerűsítését, de bevitték az optikát a házba és ott meg vissza alakították ED 3.0-ra
Ez a lépés szakmailag ostobaság, a többi előfizetővel kapcsolatban persze lehet hogy korrekt, mondjuk nem lett volna kötelező optikán sem nagyobb le, illetve feltöltési sebességeket adni, szóval ez olyan dolog, hogy máig nem értem, ilyen DOCSIS buzik voltak, ha lehet ilyet mondani -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
4Grider #4676 üzenetére
Igen és sajna a Telekom meg mindenhova egyedileg lövi be az árait, vagyis ha az alternatíva havi 10 ezres PR csomag akkor az övék is annyi lesz, ha meg 3-4ezres Digital, UPC konkurens van az utcában, akkor ugyanaz a csomag csak 3-4 ezerbe kerül amit máshol 10k -ért adott. Volt hogy vidéken 6 km-es 1Mbites, sőt 8-900k-s állandóan szakadozó ADSL netért elkérte a 6 ezret miközben máshol volt 3 ezerért 1 gigás GPON csomagja. A Magyar Telekom igazi “zsidó” a kábeltévés, ISP-s szolgáltatók között. (Dolgoztam náluk)
-
mzso
veterán
Helló!
Ez a szolgáltató milyen rendszer szerint működik. Borsodban (térkép híján) két települést szúrtam ki (Mályi, Sajópetri) amik még közelében sincsenek egymásnak. Csak úgy összefüggéstelenül véletlenszerűen kiépítik egy-két településre a hálózatot? -
Akosman
aktív tag
válasz
Tigerclaw #4670 üzenetére
Nekem 3 éve van PR-Telecom FTTH itthon. Tökéletesen elégedett vagyok vele. Előtte Digi FTTH szolgáltatásom volt. Azzal sem volt bajom, de mivel a PR-nél több HD tv csatorna volt ezért váltottam. Most elkezdte kiépíteni a Telekom is az FTTH hálózatát, elvileg az év második felében lehet majd kötni.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Alteran-IT #4669 üzenetére
Itt már van optikai netjük egy éve vagy inkább régebben, de drágábbak és összességében nem éri meg nekünk átmenni. A PR- nél legalább van STB nélküli opció.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Tigerclaw #4668 üzenetére
Igen, sokat mérgelődtem is emiatt, hogy itt a környéken már lassan minden faluban meg putriban van Telekom optika, csak nálunk nincs meg Patakon, Patakon azóta már olyan 82%-os állapotban vannak és ahol megvan, ott már elő is tudnak rá fizetni, itt meg még 50%-os készültségen sincsenek, ha azt mondom hogy 37%, akkor szerintem nem is hazudok és még ugye elő sem lehet fizetni ott sem ahol van, mert nincs beüzemelve, szóval vicc az egész, már anno átmentünk volna hozzájuk, ha nem félkegyelműeket alkalmaztak volna, akik nem tudnak bekötni egy bondingot, azóta meg már nem próbáltuk, mert a 40-50 Mbit/s szánalmas a 250-hez képest és VDSL-en ilyen sebesség mellett még a cloudfare problémát is nehezebben viselném mint optikán, szóval túl lenne a kompromisszum.
Hát igen, árban nem nagyon mennek alá, de itt nem is nagyon kellene, fb-on most nagyon sok az elégedetlen PR-es ügyfél a csoportokban, néhány hosszászólás úgy kezdődik, hogy "csak a szokásos, mi van már megint ezzel a .....al, nincs egy hónap hogy ne lenne semmi ennél a f.snál" szóval sokakat nem érdekelne az ár, úgy mennének át mint a huzat, mi is így vagyunk vele, csak hát a Telekom nem nagyon iparkodik. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Alteran-IT #4667 üzenetére
Az Magyar Telekom is csak tanyákra vitt optikát Zemplénben a SZIP-es időkben, máshol meg maradt a rezes szarjuk. Ma meg árban karteleznek a PR-el, így sok ügyfelet nem tudnak elvenni tőlük.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995 #4665 üzenetére
Igen ott van, azt sem értem valamelyik hülye miért éppen ilyenkor és ott éget, simán akkora bírságot sóznék rá, hogy belerokkanjon, ugyan ott volt múltkor a géppel való elvágás is, az ott dolgozó hülyék nem tanulnak, erre már nem tudok mit mondani.
Ami az elmaradott térségeket illeti, nem csak Szerencs, nézz rá pl. Rakamazra, Tiszaeszlárra, vagy még pár kisebb településre, ugyan ez a helyzet, Kenézlőn meg Viss-en van csak optikájuk, ott adják is a maxos csomagokat, többi településre tesznek rá, nem éri meg nekik ott fejleszteni több okból sem, vagy optikázni fognak ezeken a helyeken, vagy marad így és majd a Telekom esetleg fog optikázni, vagy a PR majd One hátszéllel, gondolom saját kasszából már büdös, tudván hogy úgy is beolvadnak majd.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Alteran-IT #4664 üzenetére
Vodafone/One internet 3-4 jelszint mellett. A válaszidő is figyelemre méltó. -
Matrox1995
tag
válasz
Alteran-IT #4663 üzenetére
Valami Szerencs-Észak területet írt, de fura, hogy az is érintett. Ahogy nézem csak 150-es net érhető el ott.
Erősen elmaradott területe a PR-nek. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Tigerclaw #4661 üzenetére
A Vodafone/One is döglődik, gyakorlatilag teljes jelerősség mellett csak töltenek és töltenek a weboldalak, úgy látszik ennyit érnek a 4-5G hálózatok ebben az országban, ha hirtelen többen elkezdik intenzíven használni, pedig alapból így kellene tervezni, hogy ezt is kibírja, és akkor még a Yettel meg a Vodafone/One is mobilos otthoni internetet hirdet nagy sávszélességgel és megbízhatósaggal, ha van is valakinek ilyen a környéken, szerintem az is csak minimális sebesség és nagy válaszidő mellett működik.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995 #4660 üzenetére
Azt írják, hogy tarlóégetés miatt megoldvadt az optikai gerinc légkábel, légkábelen meg Szerencs környékén jön nekik, elég szomorú hogy nem tudták vagy földkábelesen rendesen megcsinálni az elmúlt 20 évben, vagy legalább magasabb oszlopokon vinni, nem ilyen 2-3 méteres magasságokban, múltkor egy munkagép fenntartott része szakította szét, azelőtt a vihar döntött ki ott egy oszlopot és azért szakadt el, szóval hihetetlen.
A fb oldalukra nem írnak ki semmit, pedig most mindenki a facebook-on van, a pr.hu-ra viszont kiírták egy felugró ablakban, csak azt meg a kutya sem nézi. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Alteran-IT #4659 üzenetére
Sokat érnek a social network oldalakon is. Mindenhol kussolnak mikor kellene tájékoztatás.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Sárospatakon is meghalt minden PR szolgáltatás. Közben a Yettel is döglődik 4G-n. Valószínüleg a helyi ügyefelek leterhelik a PR-es kimaradás miatt.
-
Matrox1995
tag
válasz
Elég nagy kiesés lehet: FB-n szerencsiek is írják, hogy nincs.
Az meg hogy még mindig nem kommunikáltak semmit: no comment… -
Alteran-IT
őstag
Na, megint egy több települést érintő leállás, információ természetesen sehol, ügyfélszolgálat pedig már nincs, pedig volt értelme a 0-24-es ügyfélszolgálatnak, nem értem miért szüntették meg.
-
CosworthF1
csendes tag
válasz
Alteran-IT #4657 üzenetére
Köszi az infót, mindig tanul az ember
-
Alteran-IT
őstag
válasz
CosworthF1 #4656 üzenetére
Persze, van ilyen, de ez nem hiba volt akkoriban sem, meg most sem, egyes hálókártyákat, illetve wireless eszközöket direkt így gyártanak. Valamelyik látni sem látja a 10-11 csatorna felettieket, valamelyik látja, de nem tud kommunikálni azokon a csatornákon, igazából egyszerűbb lenne, ha nem is látná, de ez gyártótól függ, látszik hogy annyira nem vagy tájékozott ezen a téren, persze ezt most nem bántásból írom.
Nem tudom, hogy vásároltál-e már Mikrotik eszközt, de ott is láthatsz hasonlót a WiFi-s eszközöknél:
Ugye Amerikában nem hogy nem használnak 10-11 feletti csatornákat, de az esetek többségében tiltva is van szoftveresen, illetve gyakran hardveresen is. Volt jó pár olyan telefon, meg van is most is, ahol nem szarakodnak, USA piacra szánják nagy számban, de kap az EU-s piac is belőle, meg ugye jöhetnide USA-ból is, nem fogják azért áttervezni a modult, vagy éppen másikat rakni bele, mert Európában 2-3 csatornával is többet használnak, úgy vannak vele, használjanak olyan csatornákat, amiket az eszköz támogat, egyébként így jártak, nekik így gazdaságos. Nem véletlen van telefonoknál is régiókód, meg hogy nem forgalmazzák globálisan, persze mindig van 1-2 hülye, aki azért is hoz mondjuk USA modellt, mert kell neki, meg menő, ja csak ott a 4 meg az 5 G sem ugyan azokon a frekvenciákon megy, a WiFi sem, csak hát a részletekbe nem ment bele...
Szóval ez nem hiba, bizonyos eszközök így lettek gyártva, mondanám, hogy nem az a kérdés, hogy miért, hanem pl. hogy a hülye amerikaiaknak miért kell azokat a tiltott frekvencia tartományokat másfajta kommunikációra használni és ezért erre kényszeríteni a gyártókat, de nem akarok belemenni, főleg hogy most egy bohóc vezeti amerikát, mondjuk bohócokból mi sem vagyunk szegények, itt is ban bőven. -
CosworthF1
csendes tag
válasz
Alteran-IT #4655 üzenetére
Annak idején (15+ éve) volt olyan többfajta okostelefonnál is, hogy ha a 2,4 Ghz-es wifi a 10-es csatorna felett volt beállítva, akkor ugyan látták a wifi SSID-t, viszont csatlakozni már nem tudtak hozzá.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Graphics #4651 üzenetére
Bármilyen furcsán is hangzik, vannak olyan hardverek, amik hiába a közös szabvány, nem működnek együtt stabilan. Az biztos hogy a PR-es modemen egyedül egy helyen normális, ha sárga a LED, az pedig a Link LED, amely ebben az esetben a 100-as kapcsolati sebességet jelzi, a zöld meg a gigabitet, ha bárhol máshol sárga a LED, akkor az probléma, szóval ha a DS vagy bármely más esetén sárga, akkor meg kell oldani a probléma okát, utána érdemes tovább menni és próbálkozni.
Előfordulhat, hogy éppen azért akasztja meg ugye a fentebb leírt okokból a hálózatot az a szűz telepítés, mert frissítést szedne le, a tied meg nem és ezért, de lehet valami hardveres ok is, én még azt is megpróbálnám, hogy mondjuk azt a routert elvinném a helyedben haza és úgy kipróbálnám, vagy a sajátod elvinnéd oda és úgy, ha rövid idő alatt megoldható, akkor ezt érdemes mihamarabb kipróbálni a hardvercserék előtt, de az 100%, hogy a modem jelenleg nem normális paraméterekkel működik, onnantól kezdve pedig már bármi megakaszthatja az internet kapcsolatot, ami egy kicsit is nagyobb forgalmat generál. -
válasz
CosworthF1 #4652 üzenetére
Csont szűz friss telepítés .
-
CosworthF1
csendes tag
-
válasz
Alteran-IT #4650 üzenetére
Köszi, próbálom körbelőni a hibát, mert nagyon nehéz megfogni ténylegesen mi okozza.
Ez az egy laptop akasztja ki, amint forgalmat generál, sajátom odavittem az nem...
Én még gyanakszok a hálókártyára, de akkor itthon is meg kéne adnia magát a hálónak, igaz más eszközök.
Most Wifi adapter csere a laptopban és újrapróbálkozok.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Graphics #4649 üzenetére
Szia!
Biztos hogy a laptop akasztja meg? Mert ilyennel még én sem találkoztam, ötletem lenne rá több is, hogy-hogy lehetne megoldani, csak éppen értelme nincs.
Azért kérdeztem a laptopot, mert ha a DS led sárgán világít a Cisco modemen, akkor azt jelenti, hogy csak egy letöltési csatornára csatlakozik a 8-ból valami hiba miatt, viszont ugye egy ilyen csatorna sávszélessége ~50 Mbit/s, ha ezt más is intenzíven használja a saját előfizetésével, akkor az jóval kevesebb, ha meg a laptopon is fut valamilyen torrent kliens esetleg, vagy letölt a háttérben egy Windows frissítést, akkor azt a maradék kevés pár mega sávszélt könnyen elviszi és ezzel úgymond megakasztja a hálózatot.
Javaslom, hogy a hiba további keresését ne a laptopon kezd, hanem a Cisco modemet kellene helyre rakni. Újra kell indítani, ha újraindítás után is sárgán világít a DS led, akkor valami hálózati vagy modem hiba van, hívni kell a szolgáltatót, menjenek ki és oldják meg, ha cserélnék a modemet, akkor szólni kell, hogy a tápjával együtt cserélik, mert lehet az a modem még a régebbi típusú tápegységgel van és azért is instabilabb.
A lényeg hogy először a modem, ha a modem már teljes kapacitáson működik, akkor elvileg a laptop bármilyen forgalmat generál, nem szabad hogy megakassza a hálózatot, de először ellenőrizni kell a modemet, hogy megvan-e az előfizetett sávszélesség, utána jöhet a többi, de a jelenlegi státusz alapján a modemmel is probléma van, sőt lehet azzal van csak a probléma, mert egyébként mást nem tudok elképzelni, főleg ha router csere is történt, mert olyan már volt TP-Link routernél, hogy az ARP táblával sikerült megakasztania egy egész hálózatot, de cserénél ez megoldódik, nálam egy reset, egy firmware frissítés és egy újra konfigolás esetén megoldódott, szóval ilyen jellegű hiba is létezik, nem csak sávszél, de mivel router csere is volt, így érdemes a modem probléma fele elmenni.
Bocsi ha kicsit zavarosan írtam, most 1000 másik dolgon jár az agyam -
Sziasztok!
Érdekes hibával találkoztam, és nem tudom mire vélni.
Adott egy laptop, ami ha egy PR-telecomos netre csatlakozik ( mögé egy TP-Link Wifi router van rakva,), akkor konkrétan megakasztja az egész internetet, amint forgalom indul el a gépen...
Volt már Router csere, a probléma maradt.
Elhoztam a laptopot haza, itthon nem csinálja ( One net)
Ötletem sincs, én ilyennel nem találkoztam még...A PR- TElecomos Cisco dobozon a DS sokszor sárgán villog... Még akkor is, ha látszólag minden oké és nincs ez a laptop a hálózaton.
Valaki ötlet javaslat, hogy merre induljak el?
-
trec12
addikt
válasz
Alteran-IT #4645 üzenetére
Telekom normál akciós árainál hasonló csomagban azért alapból olcsóbb a One. Az persze igaz ahol van One meg Telekom ott a Telekom is hasonló árakkal dolgozik...
-
tutis
őstag
válasz
sajnos így van, páromnál újra kellene kötni a digis csomagot, sokkal drágábban adják a one csomagot.
-
Runnerboy88
csendes tag
válasz
2db ci+ modul abból az első ugye díjmentes, HBO MAX Pak van benne. A lakhelyemen csak a PR elérhető mint szolgáltató.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Runnerboy88 #4643 üzenetére
Várd csak megy, sokan örültek ex Digi, illetve Vodafone előfizetőként, hogy még az egyesülés előtt kötöttek új szerződést, mert gyakorlarilag minden csak drágább lett. Azt sem hiszem, hogy ugyan ezt a csatornakiosztást ugyan ennyj HD adással megkapnád, de majd kiderül, én amúgy sem értettem sosem azokat, akik a 21. században TV-ért képesek ennyit kiadni, ugyanis ebből a 16 ezerből vagy 10-11 ezer TV. Amúgy sem értem hogy kerül ennyibe, van még hozzá plusz box, vagy lejárt a hűség? Ha utóbbi, akkor újrakötéssel talán lehet kedvezőbb az ár, ha előbbi, akkor le kell szokni a TV-ről és mindjárt 10-11 ezerrel kevesebb.
Az viszont biztos, hogy az One-nak nem érdeke neked olcsóbban adni majd semmit, a konkurenciát felvásárolta veled együtt, gyakorlatilag egyedüli konkurenciája a Telekom marad, meg pár kisebb, említésre sem méltó putri cég, szóval nem fogja összetörni magát az One, hogy olcsóbban kapd a dolgokat, sőt úgy lesz vele, hogy ha akar, 2x áron is adhatja a dolgokat, úgy sem tudsz más szolgáltatóhoz menni lassan.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Runnerboy88 #4643 üzenetére
Várd majd ki a területedre vonatkozó ajánlatokat. A one mostanában nem arról híres, hogy jóárasítana.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Runnerboy88 #4641 üzenetére
Nem biztos, hogy jól jársz vele. Digis területeken elég jelentős áremelkedéssel jár áttérni one-os tv és netcsomagokra.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Runnerboy88 #4639 üzenetére
Egyelőre az az eljárás, hogy ha megjelennek a szolgáltatási területen a one-os szolgáltatási díjcsomagok és áttérsz rájuk, onnantól kerülhet egy számlára az összes one-os szolgáltatás.
-
Runnerboy88
csendes tag
válasz
CosworthF1 #4638 üzenetére
Igen ezt tudom.
Egyelőre a számlát a PR-tól kapom,nyilván egy kis idő múlva meg lesz a teljes beolvadás és akkor egy számlát kapok gondolom én mobil+tv+net-ről. Kíváncsian várom,hogy csomagokban lesz-e változás.
-
CosworthF1
csendes tag
válasz
Runnerboy88 #4636 üzenetére
Ha jól gondolom, akkor logikailag "papíron" már most is a ONE része, 2024 közepén az Antenna Hungária nevében lett megvéve a PR-Telecom, az Antenna Hungária pedig beolvadt január egytől a ONE-ba.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Runnerboy88 #4636 üzenetére
Nyárig lesz új hír...
-
Runnerboy88
csendes tag
Sziasztok!
Van valami új hír a PR Telekom One-ba való beolvadásáról?
-
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4633 üzenetére
visszaszereltem a vásárolt elosztót, ezek az értékek születtek.
4 felöltési csatorna megvan, snr változott. fel és letöltési sebesség most jó, mmwo-val és ezzel az elosztóval is megvan az 500/20as sebesség.
a feltöltési teljesítmény nem tetszik igazából, az már határeset igaz? Az hogy mindegyik 51.0, az már a teteje? -
kabelmania27
félisten
elér a tap way out kimenetéig, de szvsz még ne rendeljél új osztót, először modem áramtalanítás után kösd vissza az mmwo helyére a kettes splittert és nézd meg speedtest.net oldalon milyen a feltöltési sebesség, ha nincs meg jelentsd be, ha nem jók a feltöltési értékek állítani fognak az erősítőn, két kettes osztó után társasházban 50 alatt kellene lenni a feltöltési értékeknek.
-
kabelmania27
félisten
Ha az osztócsere előtt nem áramtalanítottad a modemet akkor előfordulhat, hogy nem szinkronizál négy us csatornán. Kettes osztóval a letöltési értékek javultak, SNR is jobb lett mert a 442Mhz-es csatornán is 40,5-ös az érték, azért lett egy feltöltési csatorna mert 52-es lett az érték. Esetleg azt tudod csinálni, hogy a bejövő kábelnél az osztót kicseréled erre, out-ra kötöd a második osztót, tapra hpf szűrő és tévé, ennél az osztónál más irányban vannak a kivezetések ezért csak csak akkor tudod megcsinálni ha a második osztó kábele.
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4628 üzenetére
valami nem kóser.
megjött az elosztó, szűrő. az mmwo szűrő helyére feltettem a h2772es elosztót, meg a tv felé a szűrőt. a jelszint letöltésnél javult, de a feltöltési szál 1 lett, és az snr is rosszabb lett
visszatettem az mmwo-t, 4 feltöltés lett. modem restartolva volt
-
EmberXY
veterán
válasz
Alteran-IT #4629 üzenetére
Az tény, hogy első alkalommal kb fél percre kapcsoltam csak ki, de nem áramtalanítottam, csak lekapcsoltam hátul, aztán vissza. Ekkor még ugyanúgy a sárga led mellett kelt életre. Második alkalommal már 6-7 percre csináltam ugyanezt, utána már jó lett. Úgyhogy nem tudom, mennyi idő az álomhatár, de másodjára sikerült.
De mint írtam is, a dolog már előtte este elkezdődött, de akkor még nem tűnt fel, nem akadozott a net sem, csak böngészgettem, csak a sárga led tűnt fel, gondoltam, valami átmeneti dolog lehet. Aztán másnap délután még mindig ugyanez volt, akkor már kezdett gyanús lenni, hogy valami nem kerek, ekkor mértem egy sebességet, és néztem meg, hogy csak 1-1 csatorna megy.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
EmberXY #4626 üzenetére
Nem muszáj 6-7 perc, ez a legalább 10 perces áramtalanítás is a laikus ügyfélszolgálatosok problémamegoldása mindenre, még a kábelszakadásra is, hátha megoldja azt is
Ilyenkor egy perc bőven elég, de ha rögtön újraindítod az is jó, sőt ezeket a modemeket szoftveresen is újra lehet indítani a saját hálózatodból curl vagy egy html kód használatával, szóval még áramtalanítani sem kell, az időnek inkább akkor van jelentősége, ha tápegységgel együtt kapcsolod ki és hagyod azt is egy kicsit visszahűlni.
Cisco modemnél amúgy ez akkor van, ha gond van a fejállomáson, vagy magában a kábelhálózatban van valamilyen érintkezési/szakadási hiba, olyankor is végignézi a csatornákat, de csak 1/1 csatornára csatlakozik és jelzi, hogy probléma van, gyakorlatilag ez amolyan vész üzemmód, így stabilabban működik egy csatornával, de ekkora osztott közegeken az egy csatorna nagyobb probléma, ha valaki pont azt kezdi el nagyobb sebességen húzni, ugye ezek nem mostani modemek és nem ilyen túlterhelt hálózatokra tervezték őket, sajnos a Cisco túl optimista volt a kábelszolgáltatókkal kapcsolatban.
Na de visszatérve, lehet az is hogy éppen valami hibaelhárítás volt a hálózaton és azért indult újra, mert cseréltek egy kábelt, egy osztót vagy valamit és megszakadt a hálózat, de amikor a modem felcsatlakozott, akkor még nem volt teljes a csatlakozás és kicsit hosszabb időbe tartott megcsinálni, így újraindításnál is ugyan ez volt a felállás, viszont mivel sikerült 1/1 csatornára csatlakozni, így onnantól nem indul újra és nem kezdi el újra a szkennelési eljárást, ezért kell újraindítani vagy később, vagy még 1-2 alkalommal, ugye attól függ, meddig állt fent a probléma, de ha ilyen hosszabb távon több újraindítás alkalmával is, akkor valószínűleg tákoltak valamit, csak nem sikerült nekik sem elsőre.
A jelszintek szerint nincs probléma a hálózatban, sőt egész jó a csatlakozás, szóval vagy valami ilyesmi volt amit leírtam, vagy esetleg még akkor is előfordulhat, ha a modem tápja nem ad elég teljesítményt, de az idővel kiderül, ha lesz még ilyen probléma a közeljövőben. -
Alteran-IT
őstag
Nekem az az érdekes, hogy 250-es előfizetéshez is adtak ilyen 24/8-as modemet, nagyon ritka, itt csak 500-as felett adnak újabb modemet, akkor is csak a szar Arris-t, addig nem érdekli őket hogy mi van az internet előfizetéssel, úgy látszik az ilyen kísérleti környék ezekkel a modemekkel.
Viszont a szomszédodnál igazából még rosszabb a helyzet, mint nálad, látszólag jobbak a letöltési jelszintek, de az SNR rosszabb, és nagyobb a zaj a hálózatban, a letöltési jelszintekhez képest ha a feltöltésit nézed, jóval nagyobb a probléma, 52,3 dBmV gyakorlatilag a teteje, az a csoda hogy csatlakozik az a modem egyáltalán egy feltöltési csatornához is, de ahhoz is foggal-körömmel csatlakozik, újraindítás esetén az is előfordulhat, hogy jóval nehezebben tér magához, azért az gáz, ha 4-ből 1-re tud csatlakozni csak és ilyen az adási, itt is lehetnek szakadozások, illetve magasabb válaszidők, az Arris az talán nem is működne ilyen körülmények között.
Ott biztos van valami a hálózatban, az egyik erősítővel is gond lehet, de lehet szakadás is a hálózatban, ami valaminek a függvényében hol jobban, hol kevésbé mutatkozik meg.
Itt is volt olyan, hogy fél napig szar volt az internet, telefonáltam, majd fél órán belül helyre állt, mondom gyors volt. Utána derült ki, hogy hozzá sem nyúltak a hálózathoz, mert jóval utána nézték meg, de annyiban hagyták.
Vagy 3 napig nem volt gond, utána megint, szerencsére megvolt még a probléma, mikor a szerelők kijöttek, látták is a modemek értékei alapján, hol kell kezdeni a hibakeresést, majd egy kábelszakaszt cseréltek, mert megvolt törve, azt ahogy ugye amilyen idő volt és a szél néha kicsit jobban megkapta a kábelt, úgy az pont hol jobban, hol kevésbé érintkezett.
Ez igazából ami ott van, megérne egy nagyobb, csoportosabb, vagy e-mail-es bejelentést, nézzenek utána a központból és utasítsák a szerelőt aszerint a helyszíni korrekcióra, mert így láthatod, csak a bohóckodás megy a szerelő részéről, pedig ő megnézheti a környező modemeket is és láthatja, milyen szar a helyzet másnál is, mégsem csinált semmit gyakorlatilag, mert hogy ha csinált volna, nem ilyen lenne az eredmény sem nálad, sem a szomszédnál sem. De azt legalább eltaláltam, hogy ilyen társasházi környék, ott szoktak a hozzá nem értő szerelők ilyen kókányolást végezni, mondjuk azok máshol is, de mindegy. -
EmberXY
veterán
válasz
kabelmania27 #4625 üzenetére
Megoldódott, köszönöm!
6-7 percig kikapcsolva hagytam, utána helyreállt, azóta már egy 130/10-et mértem, ez itt már csodának számít. (Korábban is kikapcsoltam, de csak alig fél percre, ezek szerint az nem volt elég)
A csatornák is visszajöttek:Bár azt nem értem, hogy miért dobálta el, nem volt áramszünet mostanában.
-
kabelmania27
félisten
válasz
EmberXY #4624 üzenetére
Szia!
Azért csökkent a sebesség és sárga a ds led mert nem fejeződött be a szinkronizálás folyamata, így csak egy letöltési és egy feltöltési csatornát használ a modem, a nyolc/négy helyett. Ha kikapcsolod pár percre a modemet visszakapcsolás után sem jönnek vissza a csatornák? -
EmberXY
veterán
Sziasztok!
A PR ügyfélszolgálati felületén megszűnt a hibabejelentő funkció? Emlékeim szerint mintha régebben lett volna, de most nyomát sem találom.
Egy kicsit megcsappant a sávszél, az amúgy sem acélos 140/10 helyett ma csak 40/5 az ami elérhető.
A modemen a DS feliratú led sárgán világít, ezt már tegnap este elkezdte, de akkor még nem foglalkoztam vele, de most melóból hazérve sem változott semmi. Ki-be kapcsoltam, de nem változik semmi.
Aztán megnéztem, és gyakorlatilag 1-1 csatorna működik össz-vissz:
Másnál van esetleg hasonló hiba?
Nameg ha nem oldódna meg, a hibát csak telefonon tudom bejelenteni, vagy csak én nem találom hozzá a menüpontot az ügyfélkapujukban? -
tutis
őstag
amúgy fura itt minden, egymás utáni mérések ma reggel:
és kb mindig ez van. van amikor 150 körüli a net, van amikor 500. ugyanott ülök, ugyanazon az eszközök vannak bekapcsolva, semmi nem változik. Ezt mind a jelszint ingadozás okozhatja? van amikor -13,-15 körül az utolsó letöltési szálak. -
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4619 üzenetére
a szerelővel telefonon beszéltem csak pénteken, említettem neki a csatlakozókat, de azt mondta hogy moat külső helyszínen dolgoznak a problémán. nem fogok rájuk várni, meg tudom oldani én is, nem tétel nekem ez a pár apróság. hátha javít. utána majd átállitom modem módba, ott nyitott nat volt, így a gamer router jól fog muzsikálni.
-
Alteran-IT
őstag
Ha megrendelted, akkor természetesen mindenféleképpen érdemes megvárni őket, így legalább kevesebb a hibatényező. Annyi hogy ugye eleve ezeket az eszközcseréket, illetve szűrő beszereléseket nekik kellene elvégezni, de gondolom minél kevesebb ilyet csinálnak, annál inkább esélyek a hónap dolgozója címre, vagy nem tudom, igazából nem értem, mert számukra igazán nem nagy tétel lenne és megspórolnának egy csomó problémát meg kiszállást, amit úgy sem tudnak leverni az ügyfeleken, mert pont az ilyen döntések miatt a saját hibájukból keletkeznek, na de mindegy.
Az biztos amúgy, hogy baj van a hálózattal is, én egyedül csak azért maradtam a modem konfigurációnál, mert ugye abból amit eddig leírtál, abból az jött le, hogy igazából neked eddig semmi problémád nem volt a szolgáltatással, mármint sebességbeli probléma, csupán annyi gondod volt, hogy duplán NAT-olt hálózatod volt és az ASUS routered néha egy idő után a WAN oldalon DHCP problémával küszködött a Sagemcom modemmel, ugye erre két egyszerű megoldás volt, vagy az ASUS router megy switchbe (utólag olvastam, hogy azért nem akartad, mert nem akarod elveszteni az előnyeit, de igazából megsúgom, hogy eddig NAT mögött sem élvezted az előnyeit, sőt a dupla NAT miatt még hátrány is volt, switch módban meg a Wifi részét és a webfelületét ugyan úgy eléred, max VPN nem menne rajta, de a Sagemcom NAT-ja mögött eddig sem ment, szóval más előnyt igazából nem tud, gyorsítani nem tud a hálózaton, maximum lassítani), vagy a PR-es modem bridge-be, ugye utóbbiból lett a szolgáltató felőli állítgatás és utána lett problémád a sávszélességgel.
Tehát ebből indulok ki, hogy valami konfigurációs probléma is van, mert szinte lehetetlen, hogy pont akkor bukjon elő ez a hálózati probléma is, legalább is ilyen szinten, mert ugye az tény, hogy a jelszintek sem jók, meg a hálózat is eléggé instabil, mert az Arris ezt hamarabb megérezte, bár ott ugye az elmondásod szerint megvolt a sebesség, csak volt egy időszak, mikor a válaszidő olyan nagy volt, hogy használhatatlan lett, mondjuk lehet akkor a sebesség is beesett, ezt már csak te tudhatod.
Ugye ha én szerelő lennék a PR-nél, meg tudnám oldani ezt a problémát viszonylag elég egyszerűen, mert az elején sem tudtam volna le egy egyszerű modem cserével, plusz a szerelőknek van egy grafikus interfészük a CMTS oldali részhez és látják az összes modem jelszintjét, sőt azt is melyik van melyik erősítő után, röviden van ehhez egy térinformatikai rendszerük, tehát amelyik szerelőnek egy kis affinitása is lenne ehhez a szakmához, az nem hagyott volna úgy ott, mondjuk az ügyfélszolgálat helyében sem állítgatnám ész nélkül a bridge módot és felhívnám a figyelmet az 1-es port dologra, ha már nincs használati útmutató ehhez a modemhez az oldalukon, ahogy a 24-es Arrishoz sincs, kicsit szégyen, mert annál csak pár dolgot kellene átírni és kész lenne a másikhoz is a verzió, vagy 5 perc lenne megcsinálni, na de mindegy.
Viszont visszatérve a Sagemcomra, szerintem abban nem hazudott a szerelő, hogy abból már nincs több, csak Arris van, mert eddig itt kb. mindenki úgy tudta, hogy csak Arrist adnak, a városban egyik ismerősömnek sem adtak mást Arris-on kívül, valaki meg inkább visszább lépett kisebb csomagba, mert neki is csak a baja volt vele és nem ajánlottak fel másik alternatívát, a közintézményekhez is Arris-t raknak, meg a cégekhez is, eddig még a környéken nem találkoztam más típussal, csak a két Arris-al, amit már említettem is, nem tudom hozzád hogy kerülhetett ilyen modem, lehet rendeltek pár darabot tesztnek, amely tesztnek az egyik szerencsés nyertese vagy, csak aztán nem lett belőle nagyobb volumenű beszerzés, mert ugye már csak a Broadcom chipset miatt is drágább egy ilyen modem, meg eleve normálisabb is, csak pont ezek miatt nem éri meg, meg ugye a szoftverfrissítések kérése és fizetése és így tovább, így gondolom abba maradt pár darabnál.
Kicsit feljebb volt egy előfizető, aki kapott egy Compal-os modemet, amit a Vodafone-nál is adnak, lehet már az One-al való egyesülés előjele, viszont az is Puma 6-os, annyi hogy egy kicsit stabilabb az Arris-nál, szóval a lényeg, hogy sok alternatíva nincs, így valószínűleg elég erősen ki kell tartanod a hálózati hiba és a modem mellett, ha meg akarod tartani, mert ilyennel már csak a Telekomnál lehet találkozni, bár már ott a koax hálózatok nagy része DOCSIS 3.1-es és újabb Sagemcom modemeket adnak, ilyen pl. a 3890v3. Nem tudom hozzád mikor került az a modem, lehet az Optiwellától szerezték, úgy látom ott az újabb verziók is elérhetők "refurbished" címszó alatt:https://shop.optiwella.com/hu?f%5B0%5D=field_manufacturer%3A157
Szóval a PR is szolgáltathatna normálisabb modemekkel ha akarnának, csak gondolom nem akartak több drágább modemet beszerezni.
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4617 üzenetére
először átszerelem a csatlakozókat, elosztókat, és utána tesztelek. nem kérem még át modem módba, mert így nem lehet majd arra hivatkozni hogyha baj van. remélem javulni fog a helyzet. amúgy minden változtatás nélkül újra jó a sebesség, szóval azt sejtem az utcában lehet valami gubanc a hálózattal. de majd meglatjuk az elosztók és szűrők után milyen jelszintek lesznek. a modemet mindenkép meg akarom tartani, remélem tényleg nem azzal van a gond. esetleg addig megyek míg egy ugyanilyenre nem cserélik. de ezt csak akkor ha kideül hogy modemhiba van, de úgy néz ki ez hálózat hiba lesz.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
kabelmania27 #4616 üzenetére
Igen, de azt nézem egyébként az összes csatornát nézve, hogy azért mert megnőtt a terhelés a hálózaton, valószínűleg nem is kicsit. Kíváncsi lennék, hogy ha most lenne egy ott egy másik, mondjuk Arris modem 500-as hozzáférési lehetőséggel (a szerelőknek van jogosultsága a modem mellé beállítani egy másik modemet teszt lehetőséggel), akkor az mennyivel tudna szedni a hálózatból.
Mert azért el ne felejtsük, hogy 20 csatorna van, optimális esetben az összkapacitás így 1000 Mbit/s, ha egy 800-as előfizetés el kezd szedni maxon, akkor marad 200, ha két 500-as, akkor marad 0, de ha közben egy másik 500-as is elkezd szedni, akkor ilyen ~300-ra redukálja az összeset és így tovább, csak ugye nem 3-4 modem van egy szegmensen, hanem legalább 30-40 és lehet még keveset is mondtam, kérdés hogy családi házban, vagy társas házban lakik-e, mert régi építésű társasházaknál ahol a tetőről kötik be a házakat, ott kit tudja mennyit kötöttek sorba és hány előfizetés van egy szegmensen.tutis:
Dokumentálni kell, időnként méréseket kell végezni, amit ajánlott kábelen, mert azt fogadják el és meg kell mutatni a szerelőnek. Ha pont akkor jön ki, mikor szar a sebesség, rakjon a modem mellé (ideiglenesen egy előbb lévő elosztó kiiktatásával F toldóval és egy új elosztó kihelyezésével a modem helyére, hogy egyszerre működjön a kettő ugyan olyan jelszinten) egy Arris modemet és tesztelje azzal is. Ha ott is baj van, akkor nézze át teljesen a hálózatot, ha csak a Sagemcom-al van baj, akkor az IT-s töröljön minden rá vonatkozó konfigot, mert lehet reggel csak szerencséd volt és valamiért ignorálta a modem, ha így sem megy, akkor rendbe kell rakni a hálózatot és mehet egy Arris modem, csak ne a 1652s-t rakja ki neked, hanem a 2482b-t, tudásában az egyezik meg a most kint lévő Sagemcom modemmel, csak éppen szarabb CPU-val, de hát ez van, így minimum olyat is kellene adni, meg kell mondani neki, ha nincs nála ilyen, hogy vegyen fel mielőtt kimegy hozzád. -
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4611 üzenetére
nem nagy költség, megveszek én bármit csak legyen jó a net. De amúgy megint nulla előjel nélkül megint 150-es netet mérek az 500 helyett, kurvára nem értem mi itt a gond...
jelszintek - mintha romlott volna:
-
Alteran-IT
őstag
válasz
bnorci71 #4612 üzenetére
Itt is azzal kezdik általában, nálunk is az volt az első, hogy a csatlakozókat lecserélték, az nem volt gond, hogy a belső bél alig látszódott ki és alig érintkezett a modemmel, plusz a csatlakozó is majdnem leesett, na mindegy, úgy voltam vele hogy legalább dolgoztak, elmentek azt akkor én is kicseréltem csavarosra, ha ezt kapják, akkor ezzel kell dolgozni, igazából a cégvezetés a hibás, bár valószínűleg a szerelők is annyiban, hogy gondolom nem teszik gyakran szóvá felfele a vezetésnek, hogy "gyerekek, ezzel a szarral nem lehet dolgozni".
Persze az a baj, hogy a kábelek is egyre szarabb minőségűek, a belső ér már régóta nem réz, hanem rézzel bevont acél, kisebb a külső átmérőjük is mindig valamennyivel, plusz a csavaros sem fix, sőt nem is rendes fémből van, igazából eléggé szar, főleg ha még a rövidebb változatot árulják helyben, anno volt olyan amelyik a modemhez rögzítés után szétesett, úgy hogy fogtam és rendeltem aliról préselhetőt, meg hozzá préselőt is, de a normálisabb félét, amiben egy műanyag rendesen vízzáróan összepréselődik és nem engedi leesni és átázni sem, na az fasza kontaktot is ad, évek óta nem kellett ezért hozzányúlnom a koax hálózathoz miután megcsináltam, még a bejövőre is ilyet raktam, mert arra anno ők is valami csavarosat raktak, mert vastagabb volt és arra nem ment rá az a préselős ami náluk van, de az legalább rendes csavaros volt, mert teljes rézből volt, csak már megfeketedett kicsit. -
bnorci71
addikt
válasz
Alteran-IT #4611 üzenetére
nálam szinte minden alkalommal krimpelnek újat a szerelők tv/modem, de szart se ér idővel leesik tudják ők is ,de ezt kapják
amikor leesik rakok rá egy csavarosat és jóvilág, de a modemnél simán visszadugtam -
Alteran-IT
őstag
Betehetsz 1-1 tartalékot, ha nem nagy költség számodra, bár általában felesleges, a szűrők se nagyon szoktak meghibásodni.
Mást nem nagyon tudsz venni, 2-3 normális csatlakozót lenne érdemes venni és cserélni ugye ott ahol mondtuk, csak nem tudnád mivel felrakni, legalább a csatlakozókat kicserélhette volna a szerelő. -
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4608 üzenetére
Akkor ennyi kell csak?
-
Alteran-IT
őstag
Mondtam hogy várni kell egy kicsit, már csak az állítgatás miatt is, kíváncsi voltam hogy vagy visszaállítják a konfigot, vagy maga a rendszer löki ki a rendellenes működés miatt, valamelyik megtörtént, lehet az IT-snak is jelezett azt a reggeli kávé közbe kilőtte, nem tudjuk.
Az viszont biztos, hogy történt valamilyen irányú változás, mert magától a az utolsó 4 csatorna sem egyenlítődik ki majdnem a többi szintjére, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy jóval kisebb a minimum és a maximum közti különbség. Arra lennék kíváncsi, hogy míg elvoltál, addig a modem nem úgy állt-e át, hogy újra is indult, bár azt lehet nem látod.Mindenesetre végezd el azokat a minimális eszközbeszerzéseket, jobb lesz tőle a hálózatod és nyáron sem lesz sokkal problémásabb, mikor a vezetékeknek is nagyobb az ellenállása.
A modemet meg becsüld meg, különbön Arris-t kapsz és már lehet aznap agyvérzést is kapsz mellé 😂😂😂
Annyi hogy én most már megpróbálnám a modem üzemmódot, akkor nem lesz a DHCP gondod sem, de ha esetleg hirtelen nem 500, hanem csak 499 lenne a sebesség, akkor ne hívd rögtön az ügyfélszolgálatot, mert a 499 elől lekerülhet a 4 🤣🤣🤣Amúgy hülye az a szerelő, látszik nem ért a TV-khez, való igaz hogy a legtöbb új TV-ben van, de ár és márka függő is, hogy tényleg van-e, illetve hogy milyen, az általános tapasztalat az, főleg az olcsóbb TV-k esetén, hogy vagy nincs, vagy nagyon szar minőségű és nem sokat ér. Az viszont több mint valószínű, hogy az illető nem magától jött el a Telekomtól.
-
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4605 üzenetére
köszönöm, beszerzem az alkatrészeket, mert a szerelő nem jön be. Az utcán, az elosztónál találtak hibaforrást, állítottak valamit, mérettek velem sebességet, bár mondtam nekik hogy az reggel óta jó, de a jelszintek alig változtak, a reggeli képhez hasonlók. De majd átszerelem én a szűrőket, elosztókat, és meglátjuk. Említettem neki hogy kellene szűrő is a tv felé, de azt mondta a mostani beépített szűrős.. Mindenesetre cserélni fogom
-
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4603 üzenetére
tudnál termék linkeket adni honnan szerezzem be arra az esetre ha a szerelő nem vállalja a mostani rész kicserélését? (mondván hogy most működik)
-
kabelmania27
félisten
Kicsit javultak az értékek mert -11,5 a legalacsonyabb érték, és az SNR is magasabb lett, használt, hogy megmozgattad a csatlakozókat, az osztó nélküli és kettes osztóval nézett értékek között kb 4dB különbség van, ezért nem tűnik rossznak az osztó, az mmwo osztó cseréje után javulni fognak a letöltési értékek. A teletronik kettes spliter tévés kimenetére kellene hpf szűrő illetve az mmwo osztó helyére kerülő kettes osztó tévés kimenetére is.
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4601 üzenetére
na a ma reggelt végképp nem értem. felkelek, elolvasom amit írtál, mérek egyet speedtesten wifin, 130mbit.
Közben céges laptop bekapcs, mérek azon is, ott kb 170mbit.
kiviszem kutyát, visszajövök, mérek egyet, 500mbit. wifin.
nézem router programba mérési, ugyanaz. jelszintek nem változtak. nem értem mi történt. itt van router merések, időpontokkal
-
Alteran-IT
őstag
Igen, az az elosztó viszonylag jó, viszont úgy tűnik hogy az is sokat csillapít, nem tudom hogy figyelted-e, de először az volt a baj, hogy a jelszint értékek túlságosan a negatív tartományban voltak. Az EuroDocsis-nál a pozitív tartomány a legoptimálisabb, a negatív inkább olyan, amiben ugyan elmegy, de nem arra kellene kimenni, csak ugye a szolgáltatóknak akkor még több erősítőt kellene kirakni, ami nekik még több pénz, így szarnak rá.
Mínuszos tartományban 13-14 a határ, alatta már kapcsolati problémák lehetnek, sőt bizonyos modemek már hamarabb elkezdenek problémázni, valamelyik meg még -15 esetén is elmegy nagyobb adatveszteség nélkül, na viszont ha most megnézed, akkor erősen a pozitív tartományban vannak a jelszintjeid, kivéve 2-3 csatorna esetén, ahol az egyik mínuszos még mindig és az SNR sem jó, de a másik 2 csatornánál sem, többinél viszont jó.
Ott egyébként egy hálózatoptimalizálást is kellene csinálni és át kellene pakolni a csatornákat, egy hozzáértő IT-snek ez semmiség, de gondolom nem véletlenül vannak ilyen szarul csinálva. Az Upstream is jobb lett, az így fasza, viszont hogy egy osztónál ennyit romlik, az érdekes, ott át kellene nézni rendesen a hálózatot, lehet a kábel is meg van törve valahol, vagy a TV is bezavar, érdemes lenne a TV-s ágra egy viszírányú szűrőt berakni, bár új TV-k esetén már általában nem kell, de úgy tűnik itt még mindig szükséges, sőt valahol máshol is kellene, mert ha az arányt nézem, hogy mennyivel jobbak a downstream szintek azt a kis problémát nem nézve azzal a 3 csatornával, akkor még az upstream értékei így is elég magasak, tehát valami még mindig van ott, amin lehetne javítani, de az már a külső hálózat. Ott a belső részt is érdemes lenne újra kábelezni és újra dugózni, meg cserélni az osztókat, meg 1-1 szűrőt kihelyezni, szerintem sokkal jobbak lennének a jelszintek.
Ami pedig a sebességet illeti, azon a modemen biztos van valami egyéni konfiguráció, amit meg kellene szüntetni, majd holnap fel kell hívni őket és elmagyarázni nekik, hogy tegnap mi történt, meg hogy lett modem csere, de még szarabb lett és hogy akkor elállítottak valamit ezen a modemen és azóta be van korlátozódva rajta a sebesség, állítsák vissza, mert nem akarod a szar Arris modemet, mert azzal rögtön problémád volt, mást nem tudsz csinálni, viszont ha kijön a szerelő, a hálózatot is át kell nézetni vele, bár most mit mondjak neked, azt ne mond neki, hogy ide nézzen fel, mert az durva lenne neki, csak cseréltesd ki vele a dolgokat, meg rakass fel két viszirányú szűrőt a TV-s ágra, sőt azt az ágat amiről hozzád jön a net, nézesd meg, lehet van rajta valahol egy csillapító is, szedje le, azt rakja más hova, mert csak nálad 2 osztón van és így már problémás. De ezeket neki mondjuk automatikusan le kellene végezni, ezért mondtam, nehogy ide irányítsd, mert ez már nekem, illetve nekünk kínos
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kvázi kidobja az OpenGL ES-t az Androidból a Google
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Kalandor: Poorest Region of America - What It Really Looks Like
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Eredeti játékok OFF topik
- Előnyére módosult az AVX10.2 specifikációja
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Cyberpunk 2077
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 8470P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I DVDRW I 14" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook 8560W - i5-2GEN I 6GB I 320GB I 15,6" FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- ifi ZEN DAC v2 + ifi iPower 5V táp
- Bomba ár! HP Elitebook 855 G7 - Ryzen 5 I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Xiaomi Mi9 SE 64GB / Szép állapotban / 12 hónap jótállással
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- LG 77CS6 - 77" OLED - 4K 120Hz & 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - Szupervékony
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest