- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz
ph_5.5 #30433 üzenetére
Ebben egyetértek, de sok képnél, ilyen minőségi retus nem kevés idő tud lenni és ezt meg is kell fizetni. Sok helyre egy alap retus is tökéletesen megfelel és nem kell szétnyomnod magad a melóba. Az alap retus alatt meg nem igénytelen munkát értek, csak kisebb, egyébként természetes dolgokat nem javítasz ki.
-
PuMbA
titán
"Ha nem nagyítok rá akkor persze nem más."
Ennyi a lényeg. Senki sem néz képeket belenagyítva, hiszen azért van a kompozíció, mert az egész kép fontos. Egy portrénál ki az aki belenagyít a fülbe, az orrba vagy ilyenekre? Nonszensz
Ja és az állandóan belenagyítottan retusálás is tök veszélyes tud lenni, mert utána megnézed kis méretben és olyan problémák kerülhetnek elő, amit belenagyítva sosem látsz meg. Alap retus egyáltalán nem sok idő.
-
PuMbA
titán
Törekedned sem kell, hiszen mindegyiket te csinálod. Ugyanazokat a neked tetsző döntéseket fogod meghozni minden kép retusálásánál
Nem fogsz hirtelen más agyműködést produkálni 2 kép között.
2 év múlva például már máshogy fogsz retusálni, hiszen lesz tapasztalatod, de ott meg felesleges az összehasonlítás, hiszen tök más képeid lesznek és azok megint ugyanúgy fognak kinézni, mert a változás / fejlődés nagyon lassan megy végbe.
-
PuMbA
titán
Illetve nagyon sok apró bőrhibát nem kell kijavítani, mert többségében azért ember kinézetű arcot akarsz meghagyni és nem valami földönkívüli tökéletességet
Amikor már teljesen sima és egyenletes az arcbőr és a fények szinte úgy néznek ki rajta, mint egy próbababán az már csak elég specifikus helyzetekben kell.
-
PuMbA
titán
"Manuálisan kell végigmenni mind a 10 db képen? "
Igen. Túlaggódod. Senki sem fogja nézni / észrevenni, hogy az arcbőr pixelre pontosan ugyanúgy néz ki, mint a többi képen. Ha a retust ugyanazzal a módszerrel csinálod mindegyik képnél, azaz ugyanazokat az eszközöket használod hozzá, akkor hasonló képeket kapsz és nincs probléma.
-
PuMbA
titán
Kétszeresen nehezített pályán mozogsz. Egyrészt a fél év semmire se elég, másrészt a online órák se jók. Nekem az utolsó 1,5 hónap ment online és hát a személyes órák mérföldekkel hasznosabbak
Én a normális 1 év alatt nyomtam le, de 1,5 évre tenném szívem szerint, mert a végére már a gyakorlati órákba is tök jól belejöttünk meg nem csak a sablon világításokat toltuk. Szóval OKJ-n lehet tanulni, de ahhoz idő és megfelelő iskola / tanárok is kellenek.
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
Sok rosszat hallottam én is az OKJ-ról. Én kicsivel több, mint fél éve végeztem, de szerencsére többnyire pozitívak a tapasztalataim. A vizsgabizottságban nem volt kifejezetten fotós, csak művészeti emberek és mondták, hogy a mi csoportunk vizsgaremekei és portfóliói magasan az átlag fölött voltak.
-
PuMbA
titán
válasz
topikk #30147 üzenetére
Mozit vagy filmet hasonlíts össze egy Eurosport TV közvetítéssel (24 vs 50 fps)
50 vagy 60 fps-en jobban néznek ki ki a sportközvetítések, koncert, természet és doku filmek, ezért ezeket ebben csinálják, tehát minden ami valós, hiszen a szemünkkel sem 24fps-t látunk, hanem sokkal többet.
Minden másra 24 fps-t használnak, mert egy film vagy egy sorozat sem valós és el kell érni, hogy minél kevésbé látszódjon, hogy kamu és elhiggyük, hogy igaz.
-
PuMbA
titán
Veszed az alap záridőt, ami az 1 / gyújtótáv, tehát ha 55mm-en vagy, akkor 1/55 és a stabilizátor szintjét leszámolod. 2-3 fényérték stabilizációt kb. minden obi tud, tehát akkor indulsz 1/60-tól -> 1/30 -> 1/15 vagy 1/8. Nagyon sok megapixelnél ez nem érvényes, ott kisebb záridő kell, de ez most rád nem vonatkozik.
-
PuMbA
titán
"Nagyon nagy fényben jó az F/22?"
f/22-nél már obi diffrakció van, tehát APS-C-n elég erősen csökkenni fog a képminőséged pl. f/8-hoz képest. Ha muszáj f/22-t választanod, mert mást nem tudsz állítani, akkor szabad csak használni, illetve ha kell nagyon nagy mélységélesség.
-
PuMbA
titán
válasz
Lassú Víz #29742 üzenetére
"Nem igazán látom, hogy miért baj az alapból elvégzett lencsekorrekció"
Mert pl. megkomponálod a képet a fényképező keresőjébe és a végeredményben pedig a képsarkok nem ott lesznek az obi korrekció miatt és nem teljesen azt kapod, amit megkomponáltál. Második, ha az obi korrekció miatt nyújtani kell a képet, akkor ott képminőség romlásod lesz.
-
PuMbA
titán
Akkor az van, amit gondolni lehetett, hogy nincs nagyon mozgástere a gépnek. Ha zoomolsz, akkor már nem kapsz f/3.5-öt, szóval a gép kiválasztja a lehető legnagyobb blendét. Az egyetlen dolog, amivel játszhatsz az a záridő, de ha a képen emberek mozognak, akkor még azzal se. Záridőt Tv módban tudsz választani. Ha stabilizátoros az obid, akkor 1/8-ig is lemehetsz és akkor az ISO-d nem lesz magas.
-
PuMbA
titán
Egyébként a Photoshop és Lightroom csak 4 magig vagy 8 szálig skálázódik, mert az új Ryzen 3300X elveri az 1600AF-et és az ettől sokkal drágább procik is hasonlóan gyorsak
Innentől kezdve már a GPU fog jobban számítani. Luminar, Affinity, Capture One nem tudom mennyivel mutatna más képet.
-
PuMbA
titán
válasz
Hi!King #29351 üzenetére
". A kérdésem, hogy egy HD2500 vagy HD4600 elegendő képszerkesztéshez, mert amúgy is a CPU-n múlik nagyrészt, vagy szükség van erősebb GPU-ra, akár dedikáltra, akár újabb generációs IGP-re?"
Ez nagyban függ a képszerkesztő szoftvertől
A Photoshop és Lightroom-ban például folyamatosan bővülnek a GPU által gyorsított műveletek minden egyes frissítéskor és ma már elég sok mindent átvesznek a CPU-től, szóval a CPU és a GPU is számít. 8GB RAM nem annyira szűk keresztmetszet, ha nem nyitsz meg egyszerre több képet, illetve a háttérben nem fut sok program. HDD már a Windowsnak is szűk keresztmetszet, mert SSD-vel jóval gyorsabb az egész rendszer. IGP felejtős, inkább a dedikált kártya. Használtan 20k-ért már jókat lehet venni
-
PuMbA
titán
válasz
Beldar #29280 üzenetére
Az expószám nem jelent semmit. Én 0 expóval is le tudom meríteni a DSLR-emet, ha bekapcsolva hagyom az LCD-t
Hogy használtad közben? Ment az EVF vagy a kijelző folyamatosan? Fényerejük fel volt tolva? Gép lement valamikor készenléti módba egyáltalán?
Utángyártott akkukkal természetesen probléma lehet, de ha bevállalod, akkor azzal is számolnod kell, hogy hiába van rájuk több mAh írva, a nagy része így sem éri el a gyári akku teljesítményét. Az eredeti Canon aksikkal biztosra mehetsz. MILC-eknél ugye nagyobb gond a merülés, mint DSLR-eknél, szóval alap, hogy 2-3db akksid van a gép mellé egyből, vétel után. Ez ilyen árba vételkor belekalkulálós dolog. Nem egy Nikon D850, ami 3 hétig bírja. Brutálisak a Nikon cuccok akksiban.
-
PuMbA
titán
válasz
gerenda110 #29278 üzenetére
"MAJDNEM azonos tudású a 2 gep"
Távolról sem. Az 5D Mark III-t odavághatod egy falhoz, kevesebb baja lesz. Jobban víz és porálló. A fókuszrendszere olyan sötétben is tud fókuszálni, ahol az A7 II már feladja. Az akksi ideje jóval jobb. OVF-je van, tehát az OVF előnyei ott vannak. 2 kártya slotja van. f/8-on is tud fókuszálni. Olcsó Canon obik.
A7 II előnyök: EVF előnyök, jobb szenzor, váz stabilizáció, wifi, nfc, illetve a Sony rendszerbe vásárolod be magad, tehát az obikat tovább felhasználhatod a váz lecserélésével és az újabb vázak előnyeit élvezheted. Kiváló Sony obik.
-
PuMbA
titán
válasz
gerenda110 #29276 üzenetére
Amelyiket kipróbáltad és tetszik
Teljesen másban erős a két gép.
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
A képsorozatban több kép kétszer van, az egyik a váz által automatikusan kreált JPEG egy előre beállított séma alapján, a másik pedig a tesztelő által kidolgozott nyers kép, azaz RAW. Az, hogy a RAW-ot hogy dolgozták fel, természetesen ízlés kérdése. A 2012 után megjelent gépek amúgy is mind okésak képminőség szempontjából. Rég nem erről szól a fáma a gépek összehasonlításánál, csak extrém esetekben fontos.
-
PuMbA
titán
válasz
*Ropi* #29252 üzenetére
Erről jut eszembe. Felraktam az eosmsg expó kiolvasó progit és tök jól működik. A többi progihoz képest ugye előny, hogy Windows-os és minden eddigi Canon gépet támogat, beleértve a vadi új 90D-t és az M6 Mark II-t is. Vírusirtóm nem jelzett. VirusTotal-ban a sokból ugye csak 2 elég ismeretlen és népszerűtlen vírusirtó szerint vírusos csak, szóval az simán fals pozitív.
-
PuMbA
titán
válasz
Frisztaylo #29246 üzenetére
Ezek a gépek tankok, ettől még ez a gép 5 év múlva sem fog széthullani
Más: MILC-ekből lehet már ilyen széthasznált darabokat kapni? Még nem láttam, de ha van, akkor megnéznék pár ilyen hirdetést.
-
PuMbA
titán
válasz
Frisztaylo #29235 üzenetére
5D Mark III azért is jó, mert két kártya slotos
Többi csak 1.
-
PuMbA
titán
válasz
Frisztaylo #29230 üzenetére
Sima 7D-t húzhatod ki, borzalmas a szenzora
-
PuMbA
titán
válasz
Rapid136 #29134 üzenetére
"Egy adott gép RAW fájljához szokott lenni gyári program amivel a W10 kiolvassa a beleágyazott JPG fájlt."
Ez biztos? Én úgy látom, hogy a Win10 egy automatikus alapbeállítással kidolgozza. Ez onnan érhető tetten nálam, hogy megnyitom a RAW-ot és 1- 2mp múlva megváltozik a kép, mert rányomja a saját automatikus feldolgozását.
-
PuMbA
titán
RAW fájlokat nem nézni, hanem feldolgozni kell pl. Lightroom nevű programmal (Win 10 egyébként biztosan meg tudja jeleníteni), hiszen olyasmi, mint a film negatív
Ha nem akarsz utómunkázni, akkor viszont JPEG-be fotózz.
-
PuMbA
titán
válasz
Fr@nkieWilde #29130 üzenetére
Ilyen régi és gyenge géppel nem csoda
A videókártya egyáltalán nem támogatja a videók hardveres gyorsítását, ezért a proci küzd mindennel és az a lejátszó nyer, ami a legtakarékosabban tudja dekódolni, de ez azt is jelenti, hogy trükkökkel csinálja és kicsit csökken a képminőség.
-
PuMbA
titán
válasz
illesdaniel #29095 üzenetére
"A képstabilizátorok 0.3 és 30Hz között fejtik ki kedvező hatásukat. Ez azt jelenti, hogyha 1/60-as vagy gyorsabb záridővel fotózol (pl. 1/500) akkor a képstabilizátornak már nincs hozzáadott értéke."
Ez mi ez?
85mm-en 1/125-tel stabi nélkül van, hogy bemozdul a képem. Stabival meg nem.
Teasüti: Valamint a Mode 3 ugyanaz, mint a Mode 2, kivéve, hogy csak expógomb nyomáskor lesz IS.
-
PuMbA
titán
válasz
Chosen #28850 üzenetére
A Pana nem tud szebb színeket, csak több színkiemelést rak a JPEG-re. A Canon-nál is tudsz több színt rárakni a Képstílus beállításoknál. A Canon képe szerintem jobb és valóságosabb. A RAW lényege, hogy te dolgozod ki a képet JPEG-gé, tehát annyi és olyan színt állítasz be, amilyet akarsz.
-
PuMbA
titán
válasz
scarabaeus #28594 üzenetére
Most mit mondjak erre. Minden technikai újdonságot bele bírnak rakni ezekbe az új MILC csodagépekbe, de elég szomorú, hogy még mindig nem sikerült teljesen a DSLR-ek kisebb-nagyobb testreszabhatóságát / fortélyait átvenni. Mi a töknek fogják vissza magukat a MILC gyártók, érthetetlen
-
PuMbA
titán
válasz
scarabaeus #28592 üzenetére
Az lehet, de az összes Canon DSLR-en például kikapcsolható
Egy igazi profi gépen minden kis biszb*szt tudsz állítani, annyi beállítás van, hogy hihetetlen. Nem akar helyetted gondolkodni semmiben sem, mindent felülbírálhatsz.
-
PuMbA
titán
válasz
scarabaeus #28590 üzenetére
Tudom, de akkor is vannak, akik nem használják. A gépeken is kikapcsolhatod, hogy a JPEG-ekre ne alkalmazza, tehát megengedi a gyártó, hogy kihagyd akkor is a korrekciót, ha nem akarsz RAW feldolgozással foglalkozni
-
PuMbA
titán
"Rosszul gondolod, több drágább gép kapcsán is hallottam erre panaszt - igen, az."
Én még senkitől sem hallottam Canon vagy Nikon földön
Kéne egy lista, hogy milyen gépeknél...neten nincs fent?
Teasüti: Széles látószögnél elég sokat el tud venni a kép széléből a korrekció, illetve valamennyi képminőség romlással is jár ugye, ha a kép egyes részeit "széthúzzuk". Minél jobban kell korrigálni az obit, annál nagyobb a képminőség romlás.
-
PuMbA
titán
" ezt pár program felismeri és használja (Adobe pl. kikapcsolhatatlanul)"
Nem kikapcsolhatatlanul
Amíg be nem pipálom az torzítási és a ca korrekciót, addig semmit sem csinál nálam a Lightroom, pedig a gépen be vannak ezek kapcsolva, de ugye RAW-ra nem hatnak, csak JPEG-re.
-
PuMbA
titán
válasz
Teasüti #28290 üzenetére
Semmit. Pár órás szakadó esőben fotózás után benne hagytam a gépem a hátitáskában úgy, hogy volt rajta pár esőcsepp, de arról elfelejtkeztem, hogy a táska ázott valamennyit / párolgás / hőmérséklet különbség és másnap úgy szedtem ki a hátizsákból a gépet, hogy tiszta nedves volt az egész / a táska felső részéből is rácsorgott a víz a gépre, ami nálam alul van. Kivettem, hagytam egész nap száradni és ennyi. Nem vízálló váz.
-
PuMbA
titán
válasz
szabonorbkk #28270 üzenetére
"Mindenképpen új gépet szeretnék venni."
Ok, de a plusz objektívekre is van pénzed? Az hogy megveszed a gépet még nem jelenti a kiadások végét. Objektívek, állvány, memóriakártya, szűrők stb. A gép másodlagos dolog, az elsődleges az objektívek, azokra érdemes több pénzt költeni.
-
PuMbA
titán
válasz
copass #28268 üzenetére
"de vehetsz komolyabb használt vázat is. de nem árt ha értesz is hozzá, mert könnyen rádsóznak egy lestrapált vázat és nulla garanciád van rá..."
Ezért kell használt, de bevizsgált vázat venni (6 hónap garanciával is lehet), viszonylag kevés shutter count-tal, ami nem hal meg
Én semmit sem értem a 3 év garanciával, mert tökéletesen működik a gépem 2 éve, inkább vettem volna olcsóbban gépet és +1 obi belefért volna. Utólag már könnyű okosnak lenni, de hogy új gépet nem vennék már, az biztos.
-
PuMbA
titán
válasz
anorche1 #28264 üzenetére
1. Monitor be van kalibrálva? Ha nincs, akkor kalibráltasd be pl. Oázissal.
2. YouTube: Lightroom tutorial, Histogram stb. A csúszkák tologatása szubjektív az extrém értékeken kívül. Pont ez a lényeg, mint bármilyen művészetben, hogy Te döntöd el, hogy mi tetszik, mi a stílusod. -
PuMbA
titán
válasz
szabonorbkk #28265 üzenetére
Semennyire. Kezdő fotósnak egy jó használt gép 2-3 objektívvel sokkal jobb vétel, mert 1 obival nem érsz semmit :) Meg kell tanulni az obik közötti különbséget, melyik mire jó és egy gép korlátait, hogy aztán normálisan tudj dönteni, hogy milyen gép és objektívek kellenek neked ténylegesen.
-
PuMbA
titán
válasz
KelemenUhr #28243 üzenetére
Lehet. Képszerkesztő programban mentésnél a JPEG minőség csúszkát felnyomod
-
PuMbA
titán
válasz
gerenda110 #28240 üzenetére
Ilyen nincs. 5D Mk 2 helyett pedig hasonló árban egy 6D sokkal jobb választás egyébként
Sima A7 kezelése meg úgy a dolgai meg elég kezdetlegesek, mert a Sony még nem volt a toppon.
" ttl módban egyszerűen tök erősset villant,"
Akkor használj vaku expozíció kompenzációt, hogy mindig kisebbet villanjon, mint amit a gép kimér. Egy kicsit a fényképező tudásáról, kezeléséről kéne tanulnod, hogy jobban ki tudd használni, amid van. Egy teljes gép vagy vaku leírás elolvasása, például jó kezdés.
-
PuMbA
titán
válasz
RunTimeError #28191 üzenetére
Használtan van olcsón
-
PuMbA
titán
válasz
Borg76 #28005 üzenetére
Nem nagy cucc, de az első képet mindig kicsit lassabban készíti el a gép, hiszen folyamatosan dolgozik benne a hardver az EVF vagy a kijelző miatt, míg a DSLR-nél hátradőlve várja a gép, hogy megnyomd a gombot. A gépek nagy része azért nem back vagy front focus-os. Nekem 5 obim van, de mindegyik jó, de ha nem akarsz vele sosem szenvedni, akkor M50
-
PuMbA
titán
válasz
zozó72 #27858 üzenetére
Ne is használd a kreatív szűrőket, mert manuálisan sokkal jobb eredményt tudsz elérni. Lőjj 2-3db-os expósorozatot állványról és képszerkesztővel rakd össze. Ha ez magas, akkor maradj a kreatív módnál is próbálgasd, hogy milyen eredményeket kapsz ezzel a móddal vagy olvasd el a fényképező leírását.
-
PuMbA
titán
A legtöbb profi A vagy S módot használ, illetve még Manual-t is, de azt kevésbé. Auto-nak akkor van értelme, ha villámgyorsan kell fotóznod és nincs idő beállítani. Reciprok szabály stabilizátorral nem érvényes. Ha 3 stopos stabilizátor, akkor 1/400 helyett 1/50-nel tudsz kb.
-
PuMbA
titán
válasz
Speeedfire #27407 üzenetére
"lehetőleg váloztathatót."
Az nem ajánlott, a minőségük jóval rosszabb a fixeknél, a két végén például használhatatlanok alapból
-
PuMbA
titán
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Állapot: 10/10 6 hó jótállás!
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 16GB 512GB FHD 17 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest