- One mobilszolgáltatások
- Netfone
- iPhone topik
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Minden eddiginél keményebben támadja a csúcskategóriát az új Poco F9 Ultra
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- "Picikét" drágább lett a Trump Mobile T1
- CES 2026: Nyomás utána! Konkurenciát kapott a Watch D2
- Így teljesít az új iPhone-ok processzora Geekbenchen
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
csibe1
veterán
Ez egyre izgibb lesz...
-
usbee
veterán
Chromium open source, tehát bármikor forkolható és saját hatáskörben támogatható...
- tény, az a kérdés, hogy a Valve is úgy gondolja, hogy ez megéri-e Ők már így is marha sok erőforrás raknak az open source linux driverek és a proton fejlesztésébe. Alapvetően nem is feltétlen érdekük a Steam OS mellett egy Chromium forkkal még támogatni egy legacy Windows operációs rendszert.ezt erősen kétlem...
- hát jó, de sajnos tényleg ez a helyzet, Messenger, Teams, VS Code, Spotify, Discord és sok sok más [link] [link] mind csak egy Chromium Engine-re épített webapp. Igen és mivel web technológiákra és épül ezért a web is könnyen támogatható vele.Azoknak egy jó része amúgy Electron alapú, ami szintén Blink motort használ, de a Steam CEF-re épül. Más a kettő némileg, már csak azért is, mert a Steam alapvetően natív app, csak beágyazott böngésző ablakon keresztül jelenik meg számos dolog, míg az Electron színtisztán webapp, egy chromeless ablakban.
-
usbee
veterán
Másik oldalról pedig nézd meg azokat a játékokat amik hardveres RT-re nem képes VGA-n nem is indulnak el... abból bőven több van, mint 10%(inkább 25-33%) és simán elengedték őket.
Az megoldás lehetne, ha a Steam-et leválasztanák a Chrome browserről(nem is értem, mi szükség van arra, hogy browser motorra épüljön
), esetleg átteni Chromium-ra, ha nagyon muszáj.Egész pontosan CEF az, amit használ, és azért, mert egy csomó dolog, mint pl az áruház teljesen egészében, meg 1-2 ablak web alapú. Korábban amikor megkövetelték az SSE2-t, szintén a CEaf miatt, akkor a régebbi prociknál az volt a megoldás, hogy azok a képernyők, amik arra épültek, egész egyszerűen nem voltak elérhetőek, így az áruház sem. Egy időben használtam így a Steamet egy régi XP-s gépen, ami dedikáltan retro játékokra volt. (Illetve még mindig van, csak nem használom, meg már semennyire sem megy rajta a Steam.)
-
hapakj
addikt
Hát ha már most csak 40-45% a Windows 10 felhasználóbázis, így hogy még támogatva van, akkor amire a Chromium abbahagyja a supportot, addigra még kevesebb lesz. Valszeg a Chromium fogja támogatni a Windows 10 annak Extended periódusa alatt.
S hát ugye nem csak a Chromium meg a Steam kérdéses, hanem hogy a játék fejlesztők mennyire fogják támogatni a Windows 10-et.
-
Kansas
addikt
Chromium open source, tehát bármikor forkolható és saját hatáskörben támogatható...
- tény, az a kérdés, hogy a Valve is úgy gondolja, hogy ez megéri-e Ők már így is marha sok erőforrás raknak az open source linux driverek és a proton fejlesztésébe. Alapvetően nem is feltétlen érdekük a Steam OS mellett egy Chromium forkkal még támogatni egy legacy Windows operációs rendszert.ezt erősen kétlem...
- hát jó, de sajnos tényleg ez a helyzet, Messenger, Teams, VS Code, Spotify, Discord és sok sok más [link] [link] mind csak egy Chromium Engine-re épített webapp. Igen és mivel web technológiákra és épül ezért a web is könnyen támogatható vele."Alapvetően nem is feltétlen érdekük a Steam OS mellett egy Chromium forkkal még támogatni egy legacy Windows operációs rendszert."
Nem is annyira az OS-t, hanem az arról eltávozni nem kívánó 40-45%-nyi userüket...
SteamOS desktopon nem az igazi... nem minden a handheld. -
ledgeri
nagyúr
- hát jó, de sajnos tényleg ez a helyzet, Messenger, Teams, VS Code, Spotify, Discord és sok sok más [link] [link] mind csak egy Chromium Engine-re épített webapp. Igen és mivel web technológiákra és épül ezért a web is könnyen támogatható vele.Én is játszottam egy steames játékkal (sandustry steamről, annak is demója), és véletlen nyomtam egy billkombót, és előjött a chromium dev-cuccli.... Meg is lepődtem

-
hapakj
addikt
Csak a Chrome-mal szemben a Chromium open source, tehát bármikor forkolható és saját hatáskörben támogatható... nincs szükségszerűen a Chrome-hoz kötve.
#38hapakj : ezt erősen kétlem... kicsit belegondolva inkább az lehet mögötte, hogy így nagyobb részt csak a Steam weboldalt kell fejleszteni, és a Steam kliens igazából többnyire annak a megjelenítését végzi, pár extra feature-rel, mint pl az in-game overlay, a felhős save-szinkron, stb, amit a webfelület nem tartalmaz.
- hát jó, de sajnos tényleg ez a helyzet, Messenger, Teams, VS Code, Spotify, Discord és sok sok más [link] [link] mind csak egy Chromium Engine-re épített webapp. Igen és mivel web technológiákra és épül ezért a web is könnyen támogatható vele. -
Kansas
addikt
Úgy tudom, Chromium-ra épül a Steam, nem a Chrome-ra.
De tök mindegy, mert ugyanakkor vesztette el a Win7 támogatását a Chromium is, meg a Chrome is. Ugyanis ez utóbbi is az előbbi alapokra épül, és ha az 'alap' már nem támogat valamit, akkor a rá épülő böngésző(k) sem fogja(ák) tovább támogatni.Csak a Chrome-mal szemben a Chromium open source, tehát bármikor forkolható és saját hatáskörben támogatható... nincs szükségszerűen a Chrome-hoz kötve.
#38hapakj : ezt erősen kétlem... kicsit belegondolva inkább az lehet mögötte, hogy így nagyobb részt csak a Steam weboldalt kell fejleszteni, és a Steam kliens igazából többnyire annak a megjelenítését végzi, pár extra feature-rel, mint pl az in-game overlay, a felhős save-szinkron, stb, amit a webfelület nem tartalmaz.
-
hapakj
addikt
Másik oldalról pedig nézd meg azokat a játékokat amik hardveres RT-re nem képes VGA-n nem is indulnak el... abból bőven több van, mint 10%(inkább 25-33%) és simán elengedték őket.
Az megoldás lehetne, ha a Steam-et leválasztanák a Chrome browserről(nem is értem, mi szükség van arra, hogy browser motorra épüljön
), esetleg átteni Chromium-ra, ha nagyon muszáj.nem is értem, mi szükség van arra, hogy browser motorra épüljön
- mert a browser engine-ek az egyetlen igazán működő könnyen / olcsón használható multiplatform framework-ök sajnos. -
Joci10
őstag
), esetleg átteni Chromium-ra, ha nagyon muszáj.Úgy tudom, Chromium-ra épül a Steam, nem a Chrome-ra.
De tök mindegy, mert ugyanakkor vesztette el a Win7 támogatását a Chromium is, meg a Chrome is. Ugyanis ez utóbbi is az előbbi alapokra épül, és ha az 'alap' már nem támogat valamit, akkor a rá épülő böngésző(k) sem fogja(ák) tovább támogatni. -
Kansas
addikt
), esetleg átteni Chromium-ra, ha nagyon muszáj. -
Cs1csó
titán
Érdekes felvetés. Ha belegondolsz a globális Windows PC-k 40%-án még mindig a 10-es megy tehát ilyen mennyiséget senki sem engedhet el.
A játékos pécéknél nem tudom milyen az arány, lehet ott rosszabb de én 10% felett nem engedném el. -
nonsen5e
veterán
Nem panaszkodom, elég korrekt ideig kaptak driver supportot, főleg ahhoz képest, hogy a maxwellel egyidejű "fInE wInE" AMD-m alól már 3 éve megszüntették a bármilyenféle támogatást...
-
hapakj
addikt
És a 1030? Az még most is kapható...
Mi lenne vele? Ugyanúgy fognak működni tovább, mint a GeForce 210, 710 vagy 730, amik szintén kaphatóak, s szintén nincs rájuk support.
Aki ilyen árkategóriában ennyire kifutó terméket vásárol tisztába kell lennie az esetleges következményekkel (már ha lesz bármi szignifikáns).
-
Lord Amper
aktív tag
És a 1030? Az még most is kapható...
-
hapakj
addikt
Szerintem messze túl van ez dimenzionálva.
Az esetek nagy részében akkor(nem azért) jár le a support, mikor a kártya már amúgy sem alkalmas az újonnan megjelenő játékok értelmezhető framerate melletti futtatására. Azokhoz a játékokhoz, amiket meg jól futtat, a már kiadott driverek tartalmaznak profilokat. Tipikusan eddigre már javítások sincsenek az új driverekben ezekhez a kártyákhoz(pl. mikor javított az NV utoljára GTX1080Ti-t érintő hibát?)
Tehát nem sok értelme van új drivert kiadni rá, a régivel meg elmegy a világ végéig, nem arról van szó, hogy support végén megáll a HW és nincs tovább...
Az egyetlen valódi negatívum, amit látok az a support befejezése után megjelenő Windows verziók támogatása, de manapság az se akkora ügy, Win10-en is volt hogy Win7 driverrel hajtottam HW-t(HP printert), Win11-en is van hogy Win10 driverrel hajtok VGA-t(R9 Nano-t), és annak sincs semmi baja...Egyébként Windows driver supportra kitérve, épp a hosszú támogatás miatt lehet, akár a Windows 10-et hw-es gyorsítással használni, akár egy Geforce 6-os (2004) kártyával is.
-
hapakj
addikt
Mit kell elhinni? A tényeket és a nyilvánvalót?

A Geforce 1080 Ti megkapta a tavaly év végén kijött Vulkan 1.4 támogatást. Az első generációs GCN hogy áll ezzel?
Még a jóval régebb Maxwell is megkapta nVidia részéről ezt.Ahogy látom az AMD Vulkan 1.3-at is csak GCN 4-el támogatja.
-
Kansas
addikt
Az 1080 Ti konkrétan még kap szoftveres feature-öket is.
Az vitathatatlan, hogy feature kompatibilitásban és driver támogatásban mindig is jobb volt mint az AMD. Ez pl régi kártyákat használva újabb operációs rendszer esetén erősen fel is tűnik.
Az említett HD6870 meg épp az architektúrája miatt (Terrascale) elég hamar ki lett dobva, mert az AMD a GCN-re akart fókuszálni. (Ami amúgy elég sok ihletet merített az nVidia Fermiből).
Aha, hidd azt. Szép estét!
-
hapakj
addikt
Az esetek nagy részében akkor(nem azért) jár le a support, mikor a kártya már amúgy sem alkalmas az újonnan megjelenő játékok értelmezhető framerate melletti futtatására. Azokhoz a játékokhoz, amiket meg jól futtat, a már kiadott driverek tartalmaznak profilokat. Tipikusan eddigre már javítások sincsenek az új driverekben ezekhez a kártyákhoz(pl. mikor javított az NV utoljára GTX1080Ti-t érintő hibát?)
Tehát nem sok értelme van új drivert kiadni rá, a régivel meg elmegy a világ végéig, nem arról van szó, hogy support végén megáll a HW és nincs tovább...
Az egyetlen valódi negatívum, amit látok az a support befejezése után megjelenő Windows verziók támogatása, de manapság az se akkora ügy, Win10-en is volt hogy Win7 driverrel hajtottam HW-t(HP printert), Win11-en is van hogy Win10 driverrel hajtok VGA-t(R9 Nano-t), és annak sincs semmi baja...Az 1080 Ti konkrétan még kap szoftveres feature-öket is.
Az vitathatatlan, hogy feature kompatibilitásban és driver támogatásban mindig is jobb volt mint az AMD. Ez pl régi kártyákat használva újabb operációs rendszer esetén erősen fel is tűnik.
Az említett HD6870 meg épp az architektúrája miatt (Terrascale) elég hamar ki lett dobva, mert az AMD a GCN-re akart fókuszálni. (Ami amúgy elég sok ihletet merített az nVidia Fermiből).
-
Shing
őstag
Az egyetlen valódi negatívum, amit látok az a support befejezése után megjelenő Windows verziók támogatása, de manapság az se akkora ügy, Win10-en is volt hogy Win7 driverrel hajtottam HW-t(HP printert), Win11-en is van hogy Win10 driverrel hajtok VGA-t(R9 Nano-t), és annak sincs semmi baja...Biztos hogy túl van izgulva a téma, de például HD6870-el még kitoltam a Rise of the Tomb Raider-t. Csak bizonyos effektek bugosan jelentek meg ha a motion blur be volt kapcsolva. Vagy Warface-nél be sem töltött a játék normálisan, csak az egér látszódott.
Előtte soha nem volt semmilyen problémám, de újabb címeknél amik még lehet el is döcögtek volna, elkezdtek bugosak lenni. Ezért jó, ha van support és legalább általános frissítések, profilok átmennek a régi szériákhoz is.
-
Kansas
addikt
Az egyetlen valódi negatívum, amit látok az a support befejezése után megjelenő Windows verziók támogatása, de manapság az se akkora ügy, Win10-en is volt hogy Win7 driverrel hajtottam HW-t(HP printert), Win11-en is van hogy Win10 driverrel hajtok VGA-t(R9 Nano-t), és annak sincs semmi baja... -
Shing
őstag
Amikor HD6870-nél úgy éreztem, hogy idő előtt dobták a driver supportot, meggyőztem magam hogy RX580 helyett GTX1060-t vegyek. Igazam volt, mert 2 évvel tovább volt support. Hosszútávra akkor marad az nvidia
-
Joci10
őstag
A korábbi elveszett cikben még 580-asok voltak említve, béta blog alapján... és hogy az egész 10-es pakk (580-589.99) még kompatibilis lesz...
Mindegy is, monjuk, nálam az utóbbi 4 évben amikor vga drivert frissítenék behal az akár nettelenül, frissen telepített friss windows, szóval csak az fog bántani, hogy a sorban nem látom azt amim van...Egyrészt itt is azt írják, hogy az 590-es megjelenésével fog megszűnni a támogatás (vagyis az 58x-es driverek még támogatják mindet).
Másrészt biztosan emlékszem rá (mert a témában volt is róla pár hozzászólás pont a különbségek miatt az akkori fórumban), hogy ott is úgy volt említve, hogy az 10xx támogatása fejeződik be (Pascal), az 16xx-é még marad (Turing) - vagyis nem az egész ezres pakkról volt szó ott sem. -
hapakj
addikt
-
westlake
félisten
Az kiterjesztett támogatás 2020 januárjában járt le, a Steam pedig 2024 januárjában szüntette be a támogatását. Ebből kiindulva 2030 októberben kellene dobnia a Windows 10-et.
mod: Chromuim, akkor nem szóltam.
-
GodGamer5
addikt
Hál istennek...
Akkor elvileg gyorsulni fognak a geforce-ok, mert csökken a driver overhead az emulációk kihagyása miatt, amit a régi kártyák miatt raktak a driverbe. -
usbee
veterán
A Windows 7 "mainstream supportja" 2015-ig volt, a Steam pedig 2024 január óta kér minimum Windows 10-et, de ennek az oka a CEF (Chromuim) rendszerkövetelménye, amire a Steam kliens is épül. Úgyhogy önmagában ebből nem lehet kiszámolni, hogy meddig lesz támogatott a 10.
-
tibaimp
nagyúr
A Win7-es támogatása is kitartott annak az ESU-ja végéig. Bár vélhetően támogatták volna tovább is, csak a Steam böngészője Chromium alapon működik; és a Chromium az ESU végéig jött ki Win7-re; így a Steam sem ment tovább. Vagyis szerintem a Win10 támogatása is még legalább 3 évig kitart majd (2028 októberéig) szinte biztosan.
Úgy legyen!
-
csibe1
veterán
A Win7-es támogatása is kitartott annak az ESU-ja végéig. Bár vélhetően támogatták volna tovább is, csak a Steam böngészője Chromium alapon működik; és a Chromium az ESU végéig jött ki Win7-re; így a Steam sem ment tovább. Vagyis szerintem a Win10 támogatása is még legalább 3 évig kitart majd (2028 októberéig) szinte biztosan.
Reméljük, mert nekem nem sürgős a váltás Win11-re.
-
cami][us
őstag
Akkor az FX 5800 diadalútja véget ért, meg már én is megsüketültem.
-
ledgeri
nagyúr
A korábbi elveszett cikben még 580-asok voltak említve, béta blog alapján... és hogy az egész 10-es pakk (580-589.99) még kompatibilis lesz...
Mindegy is, monjuk, nálam az utóbbi 4 évben amikor vga drivert frissítenék behal az akár nettelenül, frissen telepített friss windows, szóval csak az fog bántani, hogy a sorban nem látom azt amim van... -
Joci10
őstag
-
FLATRONW
őstag
-
csibe1
veterán
-
Pista0001
veterán
-
tibaimp
nagyúr
-
MrT
csendes tag
És a Steam meddig húzza win10-en? Hamarosan beszántják mint win7-en?
-
tibaimp
nagyúr
Bizonyos játékok miatt kelhet, de amúgy jogos. Ami engem érdekel, az úgy is azokban az években várható PC-re, addigra meg ez a rendszerem már elavult lesz a futtatásukhoz.
-
Kansas
addikt
-
tibaimp
nagyúr
Pedig én még nm akartam átállni Win11-re, csak majd, amikor alrendszert (CPU+lap+RAM) cserélek, terv szerint olyan 2027-28 környéke.
-
Pista0001
veterán
Na szuper, ebben az összes (még) támogatott Nvidia karim (M2000M, P1000, 970, 1030, 1050ti) benne van.
-
Egon
nagyúr
A gyakorlatban ez a GTX 750, 570Ti és 9xx (960, 970, 980 stb.) szériát, valamint a GTX 1000-res szériát (1050, 1060, 1070 stb.) jelenti, a Volta Tesla és Quadro volt csak.
-
Xpod
addikt
-
proci985
MODERÁTOR
1650/1660(S) és 2060-2080TI vagy újabb marad. Ezek hat éves kártyák.
Korábbi 1000 széria (1050-1080TI) kerül át legacyba.
-
Xpod
addikt
A cikkben azért szerepelhetne, hogy ez akkor melyik VGA-kat érinti. Én nem vagyok annyira expert, hogy az architektúra alapján tudjam, melyik VGA lesz end of life-os.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Gigabyte GeForce GTX 1050 OC 2GB GDDR5 (Külön tápot nem igényel!)
- Sapphire Radeon RX 6650 XT NITRO+ 8GB Gddr6 128bit videókártya
- Asus DUAL-GTX1660TI-O6G - GeForce GTX1660 TI OC 6GB GDDR6 (használt)
- Gigabyte Radeon RX 7600 GAMING OC 8GB
- MSI GeForce RTX 4080 GAMING X TRIO 16GB - Garancia - BESZÁMÍTOK!
- AKCIÓ! Asrock Fatality Z170 Gaming K4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraGear 34GS95QE OLED Monitor! 3440x1440 / 0.03ms / 240Hz / FreeSync / G-Sync! BeszámítOK!
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 7 16IAX10 GAMER notebook - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 8GBW11
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Készpénzes / Utalásos konzol felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
), esetleg átteni Chromium-ra, ha nagyon muszáj.