- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Jaah, nem egyről beszélünk akkor. Te a sun flare-re gondolsz? Én csak arra a fátyolos fényudvarra gondoltam, ami kimossa a képet, fényforrás meg lehet képen belül vagy kívül mindegy.
Mondjuk azon a napellenző nem segít, ha belekomponálod a képbe a
sun flare-tvakító fényforrást (korlátozott tapasztalatom alapján).
Ellenben úgy tudom (lehet tévedek), hogy ezek a jellegzetes "bokeh-szerű" effekteket - aka sun flare - a lencsebevonat hivatott kordában tartani. A modern lencséken elvileg egész kultúrált, míg vintage obin ez a bevonat hiánya és az optikai hibák összessége adja azt a szerethető karakterisztikát. Nem? -
Teasüti
nagyúr
Konyhanyelven "becsillanás".
Ugyanaz történik fizikailag így is úgy is, max a mértéke lehet vita tárgya.#30651laskr99
IR-ben az lesz kérdéses, hogy hosszú záridőben készíted a képeket vagy nem. Minél hosszabb az expo, annál jobban ki fogja mosni a képet egy-egy becsillanás.
Nem átalakított gépen az az 1% IR fény ami átjut a szenzorhoz, azt könnyű elnyomni fényszennyezéssel, ami állítólag akár jöhet vázon belülről is vmi LED formájában. De erről csak hallomásból tudok és váza válogatja. Régi tükrös gépeknél még a keresőt is le szokták takarni az hosszú expo idejére. Jah és persze fényes nappal működik csak, ha nem teljes spektrumú a váz. Ha meg teljes spektrumú, akkor meg nem kell hosszú záridő és akkor a becsillanás és a vázon belüli LED-ek sem zavarnak sok vizet. -
Teasüti
nagyúr
Én úgy hallottam, a csúszó felületeken lévő kenőanyag miatt állítva kell tartani ezeket, h egyenletes legyen az eloszlás. Fektetve a kenőanyag felgyűlhet egy oldalon.
Nálam a Fuji 50-140 huzamosabb vízszintes tárolás után nyikorgott kicsit. Azóta függőlegesen tartom és nincs gond. -
Jahno
veterán
Na majd megvizslatom. Most mióta kérdeztétek, azóta fotópályázatokkal foglalkozom, hogy hova mit érdemes beadni, meg ha kapok valamit akkor az miképpen súlyozódik, miből hány darab kell még és milyen kategóriában, hogy valami magasabb szintű papírt és elismerést is adjanak. Haver látta, hogy írtam erről pár sort, akkor rá is dumált, hogy próbálkozzunk. Innentől viszont pár dolgot céltudatosabban kell megcsinálni.
Retushoz az LR már kevés, bár az újak jobban tudnak bizonyos funkciókat, egy csomó képkidolgozáshoz szintén nagyobb kellene. Amúgy van Luminar és Afifnity, amit anno akciósan bezsákoltam és éppen csak elindítottam, nem használom. TFCDs modellekkel nem akarok harcolni, most majd lassan jön az árvíz és vár a fa, arra előre ki van találva két koncepció
Ez is eléggé szopós lesz, mikor víz kellene akkor nincs, amikor nincs akkor január 23 szép szombati napon kitaláljuk, hogy elég alacsony a Duna, kedden beleállunk, 1 perces expó vízszint magasságból, de jó lesz. Erre kedden a vízszint csak 1 méterrel jött felfelé, nem is adta ki annyira. Azért én beleálltam, de kurva meredeken mélyül, majdnem vitte a gépet mindenestől, ott hasaltam már a köveken 1 hajszállal tartva mindent, ha megmozdulok gépestől dőlök bele, ha nem mozdulok akkor csak a gépet viszi állvánnyal
-
ph_5.5
aktív tag
Nagyobb meló- stábbal megy, van rá pénz, jobb modellek.
Kisebb meló- stáb van, de a sminkes a kevésbé toppon lévő modell arcából nem tudja kihozni a tökéletes bőrt, a fodrász a hibátlan hajat, a pózok nem tökéletesek... még hajtogatásra sem.
A másodikkal több az utómunka (mármint a hibák javítása) mégis azért fizetnek kevesebbet.
A megrendelő meg mindkét esetben a maximumot várja...
Az más kérdés hogy hogy egy egészalakos ruhareklámnál a kevés bőrfelület miatt a retus 1000x gyorsabb mint egy kozmetikai reklámfotónál, ahol az elvárás legritkább esetben a természetes bőr, sokkal inkább a hibátlan porcellán arc. -
ph_5.5
aktív tag
Ismerek olyan fotóst aki pl esküvői képeket 10X15 cm-es méretben retusál (értsd: a monitoron ekkora méretben ha jó, akkor jó...) Meg lehet tőle kérdezni hogy az elmúlt 10 évben mekkora piaca maradt...
Egy fotóról sosem tudhatjuk ki mekkora méretben fogja használni. Adtam át úgy fotót, hogy webre szánt anyag volt. Majd a cégvezető kitalálta hogy ez annyira jó hogy 4m X 2.5m -en a falra került... Ha valaki minőségi munkát szeretne kiadni a kezéből, az szerintem nem teheti meg hogy ha monitoron nézve okés, akkor minden rendben. Már A4-es nyomatnál is látszik a hiba. Legyen az otthagyott bőrpír, kilógó orrszőr vagy hibás sorozatos clone stamp nyom. -
PuMbA
titán
Illetve nagyon sok apró bőrhibát nem kell kijavítani, mert többségében azért ember kinézetű arcot akarsz meghagyni és nem valami földönkívüli tökéletességet
Amikor már teljesen sima és egyenletes az arcbőr és a fények szinte úgy néznek ki rajta, mint egy próbababán az már csak elég specifikus helyzetekben kell.
-
Hogy megtanuljam a klasszikus alapvilágításokat, már akkor elmentem egy direkt OKJ mellé hirdetett WS-re egy profihoz, amikor részemről még tervben sem volt, hogy szakképzettség megszerzésére adjam a fejem. Úgy voltam vele, hogy legalább látom, mik azok az alap világítás szettek, amiből indult az egész, ártani nem fog, és kispénz volt, meg fénymérővel sem dolgoztam addig soha. Na, ott találkoztam olyan lányokkal és srácokkal, akik néhány héten belül vizsgázni mentek, de akkor láttak először bowens fényformálót szétszedve. Az oktató ráérzett, hogy van mit tisztázni, úgyhogy a nap folyamán olyan dolgokról beszéltünk, mint jellemző fények színhőmérséklete, TTL, HSS, szeretünk is rendesen. A többségnek fingja nem volt a technikai háttérről, még hozzám képest sem, pedig én maximum amatőr vagyok egy ebből élő átlag fotóshoz képest is. Néztem azért nagyokat, mert először azt hittem, derogál válaszolniuk az oktató alap kérdéseire, aztán rájöttem, hogy nem,, tényleg fingja nincs a többségnek pld. egy középre súlyozott fénymérési módról. Hozzáteszem, nekem meg arról nem volt fogalmam, mi az a pillangó világítás, meg a kis orr, nagy orr, ahol ők képben voltak, de én nem is vizsgáztam két hétre rá.
Ahogy írtam is, én úgy jelentkeztem OKJ-re, hogy ha nem tanulok semmit, az sem lesz gond, mert nem is várok semmit, a kereskedelmi végzettség kell. Annyi online anyag, élő WS van ebben az országban is, hogy ha valaki szakmailag fejlődni akar, csak a pénztárca mérete szab határt. Minden hónapban elmegyek a szokott helyre egy WS-re, mellette bújom a netet, szépen lassan haladok így is. Mindazonáltal felháborító, hogy valóban olyan embereket löknek át ezeken a vizsgákon, aki stúdió vakut kábé kétszer látott, azt is távolról, már beállítva előre, hogy csak fotózni kelljen.
-
Teasüti
nagyúr
Vagy külföldön jegyzed be a vállalkozást az ottani szabályok szerint.
UK viszonylatban gondolkodtam ilyesmin. Ott nem kell végzettség a fotózáshoz és az adózás is egész fair (forintban meg gyakorlatilag adómentes lehetnék - magyar esküvőkből azért nem lenne egyszerű összehozni még az adózási küszöböt se). Munkavállalásban meg nem vagy bekorlátozva elvileg - bár azért most Brexit átállás után ellenőrizni kell megint a feltételeket. Elvégre valahogy működik a nyaralós esküvőzés is (destination wedding).De pl. németeknél is állítólag egy óra vállalkozást indítani. Onnan meg ugye EU-s munkavállalás van szóval elvileg sima ügy, ha igaz. A magyar kormány meg tehet egy szívességet.
-
hito
nagyúr
Köszi! Az tudja kezelni a raw-t mindenféle default módosítás nélkül? Szuper lenne, ha csak emiatt nem xn-ben kéne megnyitnom az 55MB-os raw képeket => 1perc/kép
Viszont a PS elfuserált sharpening engine-e miatt úgyis az xn-hez kell nyúlnom, hacsak nem ez is másképp működik LR-ban.
-
Hi!King
őstag
Bár nem tudom konkrétan milyen exportálásról beszélünk, mert a Luminar akkor főzi ténylegesen a képeket az adjustment-ekből, nem tudom a Lightroom is így teszi-e. Az Affinity export az gyors, de ott nincs egyszerre több kép feldolgozás, és a ténylegesen erőforrás igényes folyamat egy korábbi lépésnél van, a Develop gomb megnyomásakor.
Amúgy kipróbáltam most Luminar-t a céges laptopomon, amiben egy 3. generációs M-es i5 van, ez kb. ugyanazt a sebességet tudja, mint az én A8-7100-as laptopom (mindkettőben 8 GB a ram, mindkettőben SSD-van, VGA integrált - de az enyémnek jobb). Ez alapján némi előrelépést jelentene egy 3. generációs asztali i5 a 4 teljes értékű maggal, tartósan magasabb órajellel, de a duplájánál nagyobb sebességre nem számíthatok, és 4. generációssal sem sokkal többre.
Inkább egyelőre jegelem a témát, aztán előbb-utóbb úgyis lecserélem a laptopomat egy újra, ami vagy Ryzen-es lesz, vagy új i5.
-
kacsento1
senior tag
Én nemrég raktam össze egy pénztárca barát gépet fotó szerkesztéshez. Asrock lap ryzen 5 2600 16gb 3000mhz dual ram, ssd volt, ház táp és egy itx radeon 570 4gb. 140e lett a vége és gond nélkül megy a ps, lightroom, c1 is. Múlt héten dolgoztam egy tabló fotózás képein ahol egyszerre 31 kép volt megnyitva, és mindenféle akadás nélkül ment.
-
Hi!King
őstag
Na, nekem Luminarban 40 kép exportja az kb. fél óra. Mondjuk Luminar-ra azt írják a fórumokon, hogy erős gépeken sem igazán gyors, de gondolom azért jóval gyorsabb ennél. Mondjuk az utolsó Luminar 3-as frissítés előtt (akkor már volt 4) még lassabb volt, és akkor néha el is szállt nekem.
-
kovsol
titán
Tulajdonképpen egy AF -t átvivő közgyűrű ami arra szolgál, hogy kiegyenlítse az eltérő bázistávolságot.
Nekem is van itthon egy viltrox EF to EF-M adapter (ez is fém, és jól illeszkedik), és pont egy Canon 50mm f1.8 az egyik objektív amit adaptálni szoktam.Beldar optikai elemet nem tartalmaz, így meglepne ha bármi kihatással lenne a képminőségre.
-
nOvOp
senior tag
Láttam, hogy kétszer van néhány kép és figyeltem is a köztük lévő különbséget. Bármelyiket is nézem hiányérzetem van a kép élességét és minőségét illetően gép+obi párost nézve. Igazából erre kérdeztem rá. A gépek (Canon dslr belépő, Nikon milc, Fuji milc) összehasonlításánál nekem ez is fontos, bár tudom, hogy az obi nagyban meghatározó.
@Ropi: igen, ezzel tisztában vagyok
-
Muerte68
addikt
Múltkor volt egyszer Fuji gép, amit egy profi fotós használt na az kopott volt mindenütt de még jól is állt neki
Láttam már körbe kopott vagy viseltesebb milc gépet de általában nem volt olyan sok expó benne csak nem vigyáztak rá.
Az a Fuji volt amiben.benne volt annyi expó ahogy kinézet. -
Rapid136
őstag
-
*Ropi*
félisten
-
scarabaeus
őstag
Mint mondtam, itt az objektívhez hozzá tartozik ez a dolog, esze ágában sincs kivenni a gyártónak, ez olyan, mintha kivehetővé tenne pár lencsetagot egy lencsékkel korrigált objektívben. Nem azért, mert nem lehet kirakni egy pipát a menüben, épphogy nem az a cél. Milliárd beállítás ott van, attól nem kell félned, hogy kevesebb.
-
-
scarabaeus
őstag
De ez nem az a korrekció, itt a gyártó eleve úgy tervezte az objektíveket, hogy nem lencsetagokkal korrigálja véglegesre, hanem szoftverrel, tehát a szoftveres paraméterekkel együtt adja azt, amit a gyártó kimenetnek szánt. Ez nem az az utólagos korrekció, amit pl. perspektivikus torzítás esetén korrigál, aki korrigál, ha ez a korrekció nincs végrehajtva, akkor nem az "eredeti, még módosítatlan" képet kapjuk, hanem egy félkész képet kapunk.
-
.mf
veterán
"Én még senkitől sem hallottam"
Jah kérem aki nem figyel...
Nikon Z6, Z7 - nem tudom, hogy tükrösök is érintettek-e.
Az utóbbi 5-6 év több Sony MILC gépénél is úgy emlékszem emlegették, meg talán m4/3 (Olympus, Panasonic) esetében is.
Tehát nem csak elvétve pár kétpálcás p&s kompaktokról van szó, rendszerszintű a dolog. Én ezért is kerülöm, és keresek inkább más sw-eket.Szerk: Kovsol - akkor legalább Sony A7m3-nál kikapcsolható - Nikon Z-nél nem.
-
.mf
veterán
"Gondolom az ilyen olcsóbb és / vagy egybe gépeknél rakja rá
Profi gépeknél és profi obiknál kib*szás lenne."
Rosszul gondolod, több drágább gép kapcsán is hallottam erre panaszt - igen, az.
Tchriss: ahogy Ropi is írta, nézz körül Index EOS aprón, ott nagyobb a kínálat.
Azt azért ne feledd, hogy az A7m2 + MC-11 nem fog minden obival natív-szintű vagy egyáltalán használható sebességgel működni. Úgy emlékszem 80hun használta az A7m2 + MC11 + EF 70-200 f4L non-IS kombót, és úgy emlékszem azt mondta, hogy 135 felett már nem túl használható, sokat huntol, mire fókuszt fog.Copass: a Tamron 70-180 f2.8-asa 815 g (lesz, mikor végre megjelenik).
Remélem a Tamron f2.8-as triójának sikere elindít egy kis változást, jó lenne csökkenteni a felszerelés tömegén. Na meg azt is remélem, hogy mihamarabb megjelennek más rendszerekre is FE mellett. Z-re örülnék a 17-28-nak, mert bár a 17-35 f2.8-4 egész baráti áron volt, de adapterrel megtoldva jóval nagyobb és nehezebb, mint a 17-28, és nem vagyok oda az itt az adapter, hol az adapter játékért sem, ha épp valamelyik másik F-es obit raknám fel. -
kovsol
titán
Pl az RX100 RAW -t ha betöltöm LR-ba akkor nem tudom ki-be kapcsolni a lencse profilt már, mert rá égetve tölti be. És van más gép+objektív kombináció is ilyen.
Ezt hiába kapcsolom ki-be, nem változik semmi, rá van rakva a korrekció.Viszont pl a DXO -ban lehet ki-be kapcsolni. Az a vicces már a Windows képnézegető is tudja az RX100 mk1 raw -t mutatni, és RAW+jpegben lőve, szépen léptetem a képeket látszik mekkora eltérés van.
-
mikrofon
veterán
Gondolom azt akarod mondani, hogy a kit objektíven a beltéri fotók esetén szükség lesz egy fenyérős fixre is. Kültéren meg mondjuk egy tele objektívre. Azért egy kezdő családi élmények fotózása esetén ez a három objektív bőven elég, de talán még a tele nélkül is...
Emlékeim szerint a Nikon-nak van 18-140 kitt objektíve is. Pl ez (18-140) egy fényerős objektívvel is elég jó lehet családi eseményekre.... -
fireman123
őstag
Edigitálnál vettem Nikkor 35mm f1.8 obit és nem a Nikon hivatalos garipapírjával adták, hanem edigis garipapírral (persze akkor ez nem tűnt fel, nem figyeltem erre). Amikor mentem garis javításra a Nikon szervízbe (még Mo-on volt akkor a javítás), nem fogadták el az edigis papírt,...szerencsére volt a dobozban eu garispapír és azt elfogadták,.....szóval az edigi sem "egy ma született bárány".
-
Teasüti
nagyúr
Köszi!
Na ez felvet további kérdéseket.
Gyors utána olvasás után összezavar engem az elektronikus zár, mert elvileg van belőle rolling shutter féle, ami elvileg minden elektronikus keresővel rendelkező gép sajátja. Meg van a total shutter, ami nem soronként olvas ki, hanem nem is értem milyen elven működik (gondolom megtartja minden pixel a töltést, amíg befejeződik az expó). Ez utóbbi nekem úgy hangzik, mint egy global shutter.
És akkor most jön ami összezavar: ha mechanikus zárat használok (hagyjuk most a hibrid E front curtain-t), akkor nekem total shutter módban működik a kamera?
Egy XT3-asom van egyébként. Sajnos nem tudom rávenni a hss időzítésre manuális vakuval, nem találok hozzá hack-et sem. De ez akkor global shutter elven működik mechanikus módban? -
Borg76
tag
Ezek használom amiket említettél. Az öreg vázon is így fotóztam, és nem volt vele gondom, ráadásul az csak 3kép/mp sorozatot tudott, mégis sokkal jobb képeket tudtam lőni vele. Próbáltam 9 pontos, középen egy pontos, középső zónát beállítani, de semmi változás. Mindig keresőben fotózok, ezért is vettem újra tükrös gépet mert megszerettem. Esetleg fókusz problémás lehet a váz? Vagy az állóképnél is jelentkezik? Mikor visszanéztem a kijelzőn ott is azt mutatta, hogy a fókusz pont jó helyen volt, nem mellé, mögé ment, de már ott is látszott, hogy valami nem stimmel, monitoron meg, hát gyalázat
-
copass
veterán
a profi M-et használ. MERTProfi!
a gép alapvetően hülye Av, Tv-ben is. 5dm2, 6D is összevissza baromságokat állítbe. M azért jobb 6D-n mert ott már van auto iso, 5dm2-őn nincs.
ettől függetlenül én csak M-ben fotózok, meg akiket ismerek még szinte azok is.
van fotóriporter aki Av-ben fotóz mert leszarja a rekeszt,meg aziso-t ne mozduljon be, de van aki ződben nyomja.... -
Speeedfire
félisten
Tudom, emiatt vettem a fixet én is. Dehát ez van.
Marad a fix.
Más: Táska téma.
Nemrég volt itt téma, de valahogy nem tudok dűlőre jutni. Max 15k-t adnék táskáért. De ennyiért még használtan sem találok jót.
Ami nagyon teszik az a lowepro flipside 400 aw, meg a fastback 250 aw. De egyik sem olcsó.
Van ezeknek valami olcsó alternatívája?
Néha jól jönn egy nagyobb, tágassabb táska. Jenleg Lowepro Nova 4 AW van, és egy kicsi natgeo.
Jó lenne ha elférne benne egy milc gép, pár plusz akku, elemek, 2-3 obi, 2 nagyobb vaku, vakukioldó, filterek, esetleg egy kis tablet. Meg lenne rajta állvány tartó. Néha vagy egy vaku állvány, vagy egy gép állvány lenne rajta. Ötletek? Vagy locsoljak pénzt a fenti 2 táska valamelyikébe? Most látok egy régi flipside 400-ast használtan itt. Amit még néztem az a Jackal Amazonas. De teljesen más kategória, és kisebb is. -
Lassú Víz
addikt
A zaj egyáltalán nem függ a fénytől. Helyette a használt félvezető anyagtól, annak hőmérsékletétől valamint az időtől függ, amíg van ideje halmozódni. Mindezek tetejébe még véletlenszerű is. Amire te gondoltál az a jel/zaj viszony. Nyilván minél kevesebb a hasznos jel az íly módon "állandó" zaj mellett, annál zajosabb lesz a kép.
(#27389) Zabalint: Egyértelműen állvány és alap ISO (ami nem feltétlenül a beállítható legkisebb), ha a téma megengedi a hosszú záridőt. Sőt több felvétel átlagolásával még kisebb képzaj érhető el. Ha tud a géped dark frame zajszűrést, azt is érdemes bekapcsolni. Nálam ez alapból 4 másodperces záridőnél aktiválódik. Oké, csillagjárás fotózásához pont nem lesz jó
, de nem nevezted meg a témát.
-
törölt tag
Kérdés, hogy azért fotózza a lakások belterét, mert ingatlanos, vagy mert embereket fotóz benne társaságban. Előbbi esetben hasznos az IS, utóbbi esetben széleslátószögben nem a keze lesz a szűk keresztmetszet.
Egyébként eddig úgy tudtam, a 10-18 népszerűbb. De hát ha olcsóbb, és amúgy is azt írta, nem szánna rá sokat.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Friss videón az Industria II
- Windows 11
- Viccrovat
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Elemlámpa, zseblámpa
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G8 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest