Hirdetés
- Fórumok
- Sport, életmód, utazás, egészség
- Hardcore café
- (kiemelt téma)
- Minden eddiginél keményebben támadja a csúcskategóriát az új Poco F9 Ultra
- Ennyibe kerül most egy új iPhone – ezek a magyar árak az Apple bejelentése után
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nagyot megy a Galaxy Z Fold8
- Milyen okostelefont vegyek?
- Netfone
- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
-
145345 - 145201
145345 - 145201 145200 - 145101 145100 - 145001 145000 - 144901 144900 - 144801 144800 - 144701 144700 - 144601 144600 - 144501 144500 - 144401 144400 - 144301 144300 - 144201 144200 - 144101 144100 - 144001 144000 - 142001 142000 - 140001 140000 - 138001 138000 - 136001 136000 - 134001 134000 - 132001 132000 - 130001 130000 - 128001 128000 - 126001 126000 - 124001 124000 - 122001 122000 - 120001 120000 - 118001 118000 - 116001 116000 - 114001 114000 - 112001 112000 - 110001 110000 - 108001 108000 - 106001 106000 - 104001 104000 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-11-30 11:22 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alabástrom
senior tag
Etsy-ről. Múltkor ki volt fogyva, úgyhogy most csapj le rá. Nagyon jó minőségű. És van fehér is
[link] Köszi!
-
galaktikus
aktív tag
A Sculptor pointerét hol vetted?
Fehérben is van?Etsy-ről. Múltkor ki volt fogyva, úgyhogy most csapj le rá. Nagyon jó minőségű. És van fehér is
[link] -
Alabástrom
senior tag
Nekem pl. a sima iPad nem tetszik a tetején mert iszonyat nagy és bumfordi, ezért raktam rá iPad minit. A gyártók (Decent is) azért így oldják meg és nem integrálják bele a komplex szoftveres vezérlést, mert egyrészt annak a hardvere hamar elavulna és nem tudnád kicserélni, vagy legalábbis nem lenne életszerű piaci megoldás. A táblagépekre meg könnyen tudnak összetettebb appot fejleszteni. Próbáltam először egy régi iPaddel, az annyira öreg volt, hogy a legújabb iOS fel sem ment rá, így a legújabb appot sem lehetett feltenni rá ami a gépet vezérli, amivel meg buktam volna egy csomó plusz funkciót és javítást.. Ezért ha így nézzük, évekkel később is a határ a csillagos ég szoftveres téren ha nincs integrálva a bonyolult vezérlés, csak elég rátenni egy frissebb tabletet.
Amúgy nem muszáj semmit sem rátenni, lehet használni anélkül is. Egyszer rábindeled a kedvenc receptedet a paddle-re és úgy használod, vagy máshol tartod tabletet, pl. a pulton mellette és úgy állítgatod
A Sculptor pointerét hol vetted?
Fehérben is van? -
galaktikus
aktív tag
Nekem pl. a sima iPad nem tetszik a tetején mert iszonyat nagy és bumfordi, ezért raktam rá iPad minit. A gyártók (Decent is) azért így oldják meg és nem integrálják bele a komplex szoftveres vezérlést, mert egyrészt annak a hardvere hamar elavulna és nem tudnád kicserélni, vagy legalábbis nem lenne életszerű piaci megoldás. A táblagépekre meg könnyen tudnak összetettebb appot fejleszteni. Próbáltam először egy régi iPaddel, az annyira öreg volt, hogy a legújabb iOS fel sem ment rá, így a legújabb appot sem lehetett feltenni rá ami a gépet vezérli, amivel meg buktam volna egy csomó plusz funkciót és javítást.. Ezért ha így nézzük, évekkel később is a határ a csillagos ég szoftveres téren ha nincs integrálva a bonyolult vezérlés, csak elég rátenni egy frissebb tabletet.
Amúgy nem muszáj semmit sem rátenni, lehet használni anélkül is. Egyszer rábindeled a kedvenc receptedet a paddle-re és úgy használod, vagy máshol tartod tabletet, pl. a pulton mellette és úgy állítgatod
-
Flashback
veterán
Hello! Csak szeretném megerősíteni amit írsz, mert van már némi tapasztalatom a márkával. Volt Bezzera Unica PID-em ami ugyebár e61, most cseréltem le 5 év után erre a szépségre. De mondok jobbat. Használtam többször Linea Minit egésznapos kávés popupokon (béreltem amikor még nem volt rendes gépem), a Wendougee-nak jelenthet a Mini is, nem csak az ősi e61.. összeszerelési minőségre biztos.. Iszonyatosan finom az egész és nagyon jó használni. Biztos vagyok benne, hogy a Lita sem sokkal marad el a Data S-től.
A gép szép de ez a tablet a tetején nem jön be. Nem a képernyő zavar, inkább az hogy ez nem a gépnek a része.
-
killboy007
csendes tag
Nekem is nagyon bevált a robot, de lehozni vele egy vendégséget tökönlövés kategória egy géphez képest. Géppel tejet gőzölni szintén más kategória, mint valami alternatív módszerrel baszakodni, dreo-t is beleértve. Nagyon sok szempontból jó a robot, de itt elvérzik, hacsak nincs külön programnak eladva, de a nézőtéren akkor is megőszülnek, mire megkapják a kávéjukat.
-
galaktikus
aktív tag
Hello! Csak szeretném megerősíteni amit írsz, mert van már némi tapasztalatom a márkával. Volt Bezzera Unica PID-em ami ugyebár e61, most cseréltem le 5 év után erre a szépségre. De mondok jobbat. Használtam többször Linea Minit egésznapos kávés popupokon (béreltem amikor még nem volt rendes gépem), a Wendougee-nak jelenthet a Mini is, nem csak az ősi e61.. összeszerelési minőségre biztos.. Iszonyatosan finom az egész és nagyon jó használni. Biztos vagyok benne, hogy a Lita sem sokkal marad el a Data S-től.
-
RetepNyaraB
nagyúr
A Fellow Espresso Series 1 am nem játszik ezekbe a körökbe?
Az nagyon szép és okos kis gép; Hoffmann alázta egy kört a minapi tesztjében, de elismerte, hogy a felhasználók nagy részének nem lesz vele gondja.
Én akár vennék egy lerúgott E61-et (mindig van itt-ott) meg egy robotot. Ha köldököt akarok nézni, arra ott van mikrobi, minden egyébre a vasdarab. Együtt fél milla. -
Bobrooney
senior tag
-
Bobrooney
senior tag
-
koxx
MODERÁTOR
Nem kell szarakodnom a csepptálcával vagyis annak az ürítésével, nem kell vízkőtelenítenem, nem kell fejet mosnom/öblíteni, nem nagyon van mi tönkre menjen rajta. Dugattyú tömítést cseréltem ki rajta ennyi idő alatt 1x kb 1 hónapja ami 30mp volt (de az is csak azért mert elég feszes volt az új).
Víz előbb felmelegszik míg bekészítem a kávét bele
.És ha kérünk 3 flat white-ot egymás után akkor várhatunk rá fél órát
-
Bobrooney
senior tag
Nem kell szarakodnom a csepptálcával vagyis annak az ürítésével, nem kell vízkőtelenítenem, nem kell fejet mosnom/öblíteni, nem nagyon van mi tönkre menjen rajta. Dugattyú tömítést cseréltem ki rajta ennyi idő alatt 1x kb 1 hónapja ami 30mp volt (de az is csak azért mert elég feszes volt az új).
Víz előbb felmelegszik míg bekészítem a kávét bele
. -
koxx
MODERÁTOR
Nem tudom , hogy csak a gőzölés miatt akarsz vagy egyéb "elvetemültség" miatt , de én már a helyedben nem vennék "buta" e61 -et , Bianca biztos nem rossz, de kézi nyomásprofil nem igazán kozisztens ha végeredményt nézzük, vagy ha az , akkor elég macera, annyiért már inkább "komolyabb" , nyomásprofilozós gépet vennék .
Bár ez csak az én véleményem.

AVX-en most 850ezer egy Wendougee Lita BA, egy E61-hez képest egész biztosan többet tud.
-
koxx
MODERÁTOR
Mondjuk a vízzel való baszakodás és egyéb? a mostani gépen felcsattintom a portafiltert, kart elhúzom és 30 sec múlva leállítom.
-
hoffman_
nagyúr
Nem tudom , hogy csak a gőzölés miatt akarsz vagy egyéb "elvetemültség" miatt , de én már a helyedben nem vennék "buta" e61 -et , Bianca biztos nem rossz, de kézi nyomásprofil nem igazán kozisztens ha végeredményt nézzük, vagy ha az , akkor elég macera, annyiért már inkább "komolyabb" , nyomásprofilozós gépet vennék .

kézi nyomásprofilozásra ott a Robot

-
kk831228
addikt
Én ezeket még magyar webáruházban sem találom nemhogy a használt piacon. Chat gpt szerint a bianca v3 a legjobb ezek kozul profilozas teren.
Flashback: szinten nem hogy a hasznalt piacon az orszagban sem kapni
Bazsee71: az a gep nagyon nem akar elkelni
de az a lelektani ar folott van joval.Szoval akkor a keret kb 600k Ebbol realisan a Bianca v3 jon ki ha lesz elado

-
adp
őstag
-
Gosti
csendes tag
nem flémindítónak szánva nekem a bookoo kosarak annyira nem jöttek be, hogy a világ másik feléről megrendeljem. Rendkívül szép kidolgozás, van benne anyag bőven, puccos csomagolás, hype, aztán mikor csapolok akkor ez is egy kosár. Pont a mindenesük inkább gyors és savas, a többi meg eléggé nem mainstream ahhoz, hogy sokat kelljen vacakolni vele, mire rájövök esetleg az ízlésére.
Gosti@ van ízvonal ami érdekel, vagy csak kell egy nagy dupla?...csak a lényeget nem írtam
: 58-as a kar/szűrőméret és elsősorban a sötétebb pörkölésű, classic vonalat kedvelem. -
RetepNyaraB
nagyúr
nem flémindítónak szánva nekem a bookoo kosarak annyira nem jöttek be, hogy a világ másik feléről megrendeljem. Rendkívül szép kidolgozás, van benne anyag bőven, puccos csomagolás, hype, aztán mikor csapolok akkor ez is egy kosár. Pont a mindenesük inkább gyors és savas, a többi meg eléggé nem mainstream ahhoz, hogy sokat kelljen vacakolni vele, mire rájövök esetleg az ízlésére.
Gosti@ van ízvonal ami érdekel, vagy csak kell egy nagy dupla? -
freezeasy
csendes tag
Igen én ezt tudom, másik kommentelőnek szólt, aki azt írta, csak olyan helyeken járt eddig, ahol nem csináltak light roastból presszót.
-
koxx
MODERÁTOR
-
Gosti
csendes tag
Egy kis szakértésre lenne szükségem: jelenleg a szimpla és a dupla szűrőm is LM - de a dupla 17g-os, és valami öblösebbet szeretnék. Mit ajánlotok?
-
aleister
veterán
Sosem volt 64mm-es darálóm, csak hírből ismerem, úgyhogy passz.
Köszi azért! Ezeken az ajánlásokon már el tudok indulni.

-
Flashback
veterán
Én ezeket még magyar webáruházban sem találom nemhogy a használt piacon. Chat gpt szerint a bianca v3 a legjobb ezek kozul profilozas teren.
de az a lelektani ar folott van joval.Szoval akkor a keret kb 600k Ebbol realisan a Bianca v3 jon ki ha lesz elado
Pedig már az is 7 éves gép...
-
adp
őstag
-
Bazsee71
őstag
-
Parci
HÁZIGAZDA
ha a light roast ugyanaz, mint a filter, akkor ez abszolút "filterből presszó", egyébként azért nem teljesen. bár nem is kell, hogy abból a legyen, a lényeg, hogy világos pöriből is lehessen presszót kérni, és ez utóbbi azért adott szokott lenni minden specialty helyen valóban.
-
Flashback
veterán
-
koxx
MODERÁTOR
-
adp
őstag
-
Alabástrom
senior tag
Sajnos nincs lehetőségem összevetni őket, ha csak nem úgy, hogy megrendelem mind, bekalibrálom őket, aztán a közepesen szar ízmemóriámmal megpróbálom egymás mellé állítani őket.
A határaimat ismerve ez erősen pénz és időpazarló megoldás lenne.
Persze azt is be kell látni, hogy ahányan vagyunk, annyi ízlés, így kicsit jobban kellett volna definiálnom a kérdést.

Szóval akkor átfogalmazom úgy, hogy az 1Zpresso ZP6s-hez képest lenne érdemi előrelépés a 40.000-70.000-s kategóriában, ha a cél a tisztább és részletgazdagabb ízvilág?
Azt találtam, hogy az SSP MPv3 képes erre, illetve az SSP Lab Sweet más karakterű ízvilággal ugyan, de élményben tudna pozitív megleptést okozni.
Ezt esetleg alá tudod támasztani?Sosem volt 64mm-es darálóm, csak hírből ismerem, úgyhogy passz.
-
koxx
MODERÁTOR
V1-et már nem vennék. Még a V2-ben sem vagyok biztos így, hogy tudom milyen a V3. Egyébként vannak a piacon már tök jó gépek ebben az ársávban, szóval én már lehet elengedném.
-
Bobrooney
senior tag
Biztos a Bianca kell neked?
-
adp
őstag
Nincs rá garancia hogy egy V1-es gépben több shot van mint egy V3-asban.
Gyors rákeresve elvileg lehet kapni V1 és V2-höz upgrade csomagot amivel lehet "V3-asítani".
V2-nél azt írja gyorsabban melegszik, nagyobb gőz hőmérsékletet adtak neki, kapott stand-by módot
V3-nál energia takarékos módok (pl a gőzbojlert ki lehet kapcsolni), hatékonyabb felfűtés meg kapott szoftveresen piszkálható profilozást (előáztatás meg végén lehet állítani) - már ha jól értettem.
Nem tudom 520 mennyire jó ár egy V1-es Bianca-ért, nagyon be voltam rá indulva, de mióta megvan a Robot nem nagyon mozgat meg.Szia. Igen közben én is utána néztem. 520 rengeteg érte. Főleg hogy azért biztos nem fiatal a gép. És a gőz lekapcsolhatóság miatt a v3 kellene nekem.
Csak az a baj nagyon rég várok már egyre. Eddig ami volt az vagy fél nem alatt elkelt vagy nekem drága volt. -
aleister
veterán
Ez ízlésfüggő. Már 64mm-en is egyre jobb a választék filterre.
SSP MPv3 ("BP"), Fiorenzato Pro Brew, SSP UMv1 ("Brew"), esetleg SSP LS v2 vagy Ode v2...
Sajnos csak úgy tudod meg, hogy Neked melyik a legjobb, ha kipróbálod... De én a fenti sorrendben próbálnám őket.
(A Fio elég elcseszett méret, sok darálóba csak módosítás árán megy bele)Sajnos nincs lehetőségem összevetni őket, ha csak nem úgy, hogy megrendelem mind, bekalibrálom őket, aztán a közepesen szar ízmemóriámmal megpróbálom egymás mellé állítani őket.
A határaimat ismerve ez erősen pénz és időpazarló megoldás lenne.
Persze azt is be kell látni, hogy ahányan vagyunk, annyi ízlés, így kicsit jobban kellett volna definiálnom a kérdést.

Szóval akkor átfogalmazom úgy, hogy az 1Zpresso ZP6s-hez képest lenne érdemi előrelépés a 40.000-70.000-s kategóriában, ha a cél a tisztább és részletgazdagabb ízvilág?
Azt találtam, hogy az SSP MPv3 képes erre, illetve az SSP Lab Sweet más karakterű ízvilággal ugyan, de élményben tudna pozitív megleptést okozni.
Ezt esetleg alá tudod támasztani? -
Alabástrom
senior tag
Mi most filterre az ajánlott kés 64 mm-es rendszer esetén?
Gondoltam rá, hogy az AVX CG301-ben lecserélem a gyári titániumbevonatos csodát, mert ez afféle presszó irányba eltolt all-purpose.
Van jelenleg egy 1Zpresso ZP6-om filterre, de cold brew-nál a korlátozott kapacitás miatt kétszer meg kell tömnöm.freezeasy:
Szerintem még az életben nem voltam úgy kávézóban, hogy direkt kávézási céllal indultam volna. Általában adhoc ültünk be a legközelebbi random helyre. Node nem is erről szólt a szál. Ahogy RetepNyaraB kolléga mondta 4 nappal és 50 hsz-szel korábban: kicsit messzire jutottunk az eredeti témától.
Ettől függetlenül a Tizen1-et tuti letesztelem majd, ha már két kollégának is bejött

Ez ízlésfüggő. Már 64mm-en is egyre jobb a választék filterre.
SSP MPv3 ("BP"), Fiorenzato Pro Brew, SSP UMv1 ("Brew"), esetleg SSP LS v2 vagy Ode v2...
Sajnos csak úgy tudod meg, hogy Neked melyik a legjobb, ha kipróbálod... De én a fenti sorrendben próbálnám őket.
(A Fio elég elcseszett méret, sok darálóba csak módosítás árán megy bele) -
aleister
veterán
Mi most filterre az ajánlott kés 64 mm-es rendszer esetén?
Gondoltam rá, hogy az AVX CG301-ben lecserélem a gyári titániumbevonatos csodát, mert ez afféle presszó irányba eltolt all-purpose.
Van jelenleg egy 1Zpresso ZP6-om filterre, de cold brew-nál a korlátozott kapacitás miatt kétszer meg kell tömnöm.freezeasy:
Szerintem még az életben nem voltam úgy kávézóban, hogy direkt kávézási céllal indultam volna. Általában adhoc ültünk be a legközelebbi random helyre. Node nem is erről szólt a szál. Ahogy RetepNyaraB kolléga mondta 4 nappal és 50 hsz-szel korábban: kicsit messzire jutottunk az eredeti témától.
Ettől függetlenül a Tizen1-et tuti letesztelem majd, ha már két kollégának is bejött

-
freezeasy
csendes tag
Na akkor legközelebb, ha mész valahova, töltsd le a European Coffee Trip alkalmazást, és menj el specialty helyekre. Bözsi néni "kávézó"jában nyilván leszarják. Jobb specialty helyeken nem. Pl. Meron, Espresso Embassy, Cause - mind külön őrlik és presszót is kérhetsz light vagy dark roastból.
-
Bobrooney
senior tag
Sziasztok. Végre elérhető a használt piacon Bianka. Az lenne a kérdésem hogy aki használta a gépet mi a különbség az egyes verziók között. Nyilván újabb v3-mat szeretnék de jelenleg van csak v1 eladó 520-ért. Én igazából csak azért szeretném a V hármat mert egy olyan gépet vennék amibe minél kevesebb a shot.
Nincs rá garancia hogy egy V1-es gépben több shot van mint egy V3-asban.
Gyors rákeresve elvileg lehet kapni V1 és V2-höz upgrade csomagot amivel lehet "V3-asítani".
V2-nél azt írja gyorsabban melegszik, nagyobb gőz hőmérsékletet adtak neki, kapott stand-by módot
V3-nál energia takarékos módok (pl a gőzbojlert ki lehet kapcsolni), hatékonyabb felfűtés meg kapott szoftveresen piszkálható profilozást (előáztatás meg végén lehet állítani) - már ha jól értettem.
Nem tudom 520 mennyire jó ár egy V1-es Bianca-ért, nagyon be voltam rá indulva, de mióta megvan a Robot nem nagyon mozgat meg. -
freezeasy
csendes tag
Van több őrlő, 1-ben light roast, egyben med/dark. A filter meg egy harmadik őrlő. Legalábbis azokon a specialty helyeken, ahova én járok. Nyilván egy kávézó nem fogja állítgatni két kávé közt.
-
adp
őstag
Sziasztok. Végre elérhető a használt piacon Bianka. Az lenne a kérdésem hogy aki használta a gépet mi a különbség az egyes verziók között. Nyilván újabb v3-mat szeretnék de jelenleg van csak v1 eladó 520-ért. Én igazából csak azért szeretném a V hármat mert egy olyan gépet vennék amibe minél kevesebb a shot.
-
tDr1v3r
veterán
Tavaly télen jártunk arra, és azt állapítottam meg, hogy ez a két hely simán felveszi a versenyt a győri, de akár a budapesti specialty kávézókkal is. A Tizen1 nagyon kicsi, 2-3 ember tud bent leülni, de a kávé jó, és azt hiszem vettem is ott frissen pörkölt babot. A kunszt is megéri egy látogatást.
A Tizen1 nagyon jó, heti szintű program nekünk.
A Kunsztban kétszer kávéztam, de inkább elengedtem. Derce, Foton, Íródeák viszont jó szvsz. -
lbence
aktív tag
-
aleister
veterán
Tavaly télen jártunk arra, és azt állapítottam meg, hogy ez a két hely simán felveszi a versenyt a győri, de akár a budapesti specialty kávézókkal is. A Tizen1 nagyon kicsi, 2-3 ember tud bent leülni, de a kávé jó, és azt hiszem vettem is ott frissen pörkölt babot. A kunszt is megéri egy látogatást.
Beszélgettél is a baristával vagy csak kávéztatok?
-
lbence
aktív tag
-
aleister
veterán
Mondhatni igen.

Pár éve kiköltöztünk falura, de még Vp-ben dolgozom. A Gustoban és a nemrég bezárt Monokliban megfordultam régebben. A Tizen1-ről már hallottam. Lehet benézek majd valamikor ősszel. Köszi az ajánlást!
-
lbence
aktív tag
-
aleister
veterán
-
Bazsee71
őstag
Itt még mindig az egyenletesség a téma? Én még nem találtam kapcsolatot a beszakadás és az egyenletesség között, szóval kíváncsi vagyok, ha van ilyen! Egyébként nekem az az intuícióm a beszakadással kapcsolatban, hogy összefügg a zöld minőségével. Minél inkább egyformák a magok (méretben, sűrűségben stb.), annál intenzívebb a jelenség, mivel egyszerre történik az átalakulás az egész batchben. Ettől persze szenzorilag még lehet gyenge a kávé, de azért valamit elárul a szüret/feldolgozás minőségéről.
Hasonló a tapasztalat, de kizárólag mosott kávékkal tapasztalom. Szárazból és különböző fermentált téelekből is egyre többször van szerencsém kiválóan feldolgozott, egységes tételekhez, de ott ez a jelenség egyszer sem fordult elő. Az a teóriám, hogy alapvetően porózusabb a szerkezete a babnak a feldolgozásból adódóan, és nem olyan intenzíven, egyidőben zajlik le a FC.
-
dcsosz
újonc
Idén az indonéz kávénk volt az egyik legkezesebb.
Persze ez egy jó nagy kalap, milyen variáns, milyen feldolgozás....általánosságban én inkább a mosottakat látom nehéz terepnek, ma már szinte kivétel nélkül beszakad(ná)nak first crack után. 6-8 éve még szinte csak a kenyai tételek voltak küzdelmesek.Itt még mindig az egyenletesség a téma? Én még nem találtam kapcsolatot a beszakadás és az egyenletesség között, szóval kíváncsi vagyok, ha van ilyen! Egyébként nekem az az intuícióm a beszakadással kapcsolatban, hogy összefügg a zöld minőségével. Minél inkább egyformák a magok (méretben, sűrűségben stb.), annál intenzívebb a jelenség, mivel egyszerre történik az átalakulás az egész batchben. Ettől persze szenzorilag még lehet gyenge a kávé, de azért valamit elárul a szüret/feldolgozás minőségéről.
-
dcsosz
újonc
Az egyenletesség elsősorban a nyersanyagon múlik, nemde? A pörkölési szint persze tud javítani a kontraszton, de szerintem alapvetően a green prep lesz a mérvadó, vagyis hogy eleve milyen a zöld egyenszilárdsága.
-
Flashback
veterán
Mondjuk nem ez az általános, de van ilyen is:

Ez csak a presszós pult, a filter egy másik falnál van, ott egyetlen árva EK43s teszi a dolgát, természetesen pár C60 kíséretében (ez a Comandante kávézója)
Koffeinmérgezés lvl99
-
Alabástrom
senior tag
Mondjuk nem ez az általános, de van ilyen is:

Ez csak a presszós pult, a filter egy másik falnál van, ott egyetlen árva EK43s teszi a dolgát, természetesen pár C60 kíséretében (ez a Comandante kávézója)
-
Flashback
veterán
Az egyik őrlő filterre van belőve a másik presszó álltalában. Napközben biztosan nem szoktäk álligatni,
De azért akad olyan is hogy a presszóból tartanak kettő féle babot kettö örlöben. Amennyire emlékszem pl a Maran igy csinälja.Bocs ez #145289-nek ment volna.
-
Parci
HÁZIGAZDA
-
freezeasy
csendes tag
Mert az emberek (értem ez alatt a nem rossz értelemben vett dilettáns kávékedvelőket) nagy részében a két fogalom összeforrt. Az espresso kifejezés maga is olaszországból származik. Luigi Bezzera hozta létre az első presszógépnek tekinthető masinát. A sötétre pörkölt kávé sem véletlenül kapta az "olaszos pörkölés" jelzőt.
Biztos sokan isznak filterből espressot, de érdekes módon akárhányszor kávézóban jártam eddig, még sosem kérdezték meg, hogy filter pörkölésből kérem-e presszómat.
Milyen kávézókba jársz? Jobb helyeken megkérdik, de minimum van kint filterből is és kérheted.
-
Parci
HÁZIGAZDA
-
Csabszin
csendes tag
-
Parci
HÁZIGAZDA
tudsz linkelni kifizethető, filterre ideális zöldet?
-
Csabszin
csendes tag
Persze ez egy jó nagy kalap, milyen variáns, milyen feldolgozás....általánosságban én inkább a mosottakat látom nehéz terepnek, ma már szinte kivétel nélkül beszakad(ná)nak first crack után. 6-8 éve még szinte csak a kenyai tételek voltak küzdelmesek.Az igazság az, hogy a kézi serpenyős pörkölés odafigyelést igényel, de már megszoktam.
A Kastercoffee indonéze (Bali) kezesbárány volt egy korábbi, mo-on vásárolthoz képest.
Filterre viszont kiváló az indonéz, még akkor is, ha a pörkölés pepita. -
Bazsee71
őstag
Persze ez egy jó nagy kalap, milyen variáns, milyen feldolgozás....általánosságban én inkább a mosottakat látom nehéz terepnek, ma már szinte kivétel nélkül beszakad(ná)nak first crack után. 6-8 éve még szinte csak a kenyai tételek voltak küzdelmesek. -
Parci
HÁZIGAZDA
-
Csabszin
csendes tag
-
lbence
aktív tag
-
ribarszki
őstag
-
tuzpenge
addikt
-
kk831228
addikt
Ez mèg mehet "Tesztpörikènt" fèláron..
-
Flashback
veterán
Àllítólag a Malabart a legnehezebb egysègesre pörkölni. Igaz ez? Mennyit szoktad amúgy pihentetni?
-
gubabela
senior tag
Jó, hát szerintem a friedhats nem küld ki hibas pörkölést. Ez brazil meg ethióp keverék. Ízre csoki és cseresznye, jó testes, finomat lehet belőle húzni, nem háklis fajta. A tiéd is menthető ristrettónak vagy ahogy ìrtad cappuccinónak, vagy hagyd meg olyan vendégnek, aki sárga tchibón szocializálódott. Biztos megnyalja utána a tíz ujját.
-
Parci
HÁZIGAZDA
ez jóval világosabb, mint az én égett csúcsos, túlhúzott, olajkiválásos malabarom, plusz tudom, hogy milyen lesz (nem jó). sajnos a gyerekek megzavartak valamivel, ott felejtettem a pörkölést, és amikor visszaértem, már ezerrel recsegett és nem tudtam, hogy mióta. időnként becsúszik

-
gubabela
senior tag
-
Parci
HÁZIGAZDA
-
Flashback
veterán
-
tuzpenge
addikt
-
Parci
HÁZIGAZDA
-
kk831228
addikt
-
tuzpenge
addikt
-
Parci
HÁZIGAZDA
Néha a legnagyobbak is hibáznak
-
lbence
aktív tag
Sziasztok!
Ultra gazdaságos kéziből van manapság jobb alternatíva a Hario Mini Millnél? Nyaralóba akarok valamit a kotyogós mellé, hogy ne kelljen hordani a C40-t. Alkalomszerűen használnám, szóval a minimumot akarom rá elkölteni. Egyetlen cél a frissen őrölt kávé. Használt is szóba jöhet.
Én lassan 2 éve nyúzok az irodában kotyogóshoz egy Kingrinder P2-őt általában napi 2x, tökéletesen bevált rá. Tud presszót is és filtert is, előbbire mondjuk csak szükségmegoldás.
-
lojzi1
csendes tag
Sziasztok!
Ultra gazdaságos kéziből van manapság jobb alternatíva a Hario Mini Millnél? Nyaralóba akarok valamit a kotyogós mellé, hogy ne kelljen hordani a C40-t. Alkalomszerűen használnám, szóval a minimumot akarom rá elkölteni. Egyetlen cél a frissen őrölt kávé. Használt is szóba jöhet.
Mintha a Kingrinder P1/P2 lett volna erre az ajánlat, de nem emlékszem rá pontosan.
-
Toobee
veterán
-
RetepNyaraB
nagyúr
Mert az emberek (értem ez alatt a nem rossz értelemben vett dilettáns kávékedvelőket) nagy részében a két fogalom összeforrt. Az espresso kifejezés maga is olaszországból származik. Luigi Bezzera hozta létre az első presszógépnek tekinthető masinát. A sötétre pörkölt kávé sem véletlenül kapta az "olaszos pörkölés" jelzőt.
Biztos sokan isznak filterből espressot, de érdekes módon akárhányszor kávézóban jártam eddig, még sosem kérdezték meg, hogy filter pörkölésből kérem-e presszómat.
Szerintem kicsit elkanyarodtunk. Ha valakinek van filter kézije, előbb-utóbb biztos ki lehet próbálni a konvexszel és meglátjuk milyen.
Nb.: a szegedi konvex méretezése igen jól dokumentált, nézd meg a műszaki rajzát az oldalon. Igazából mindegyik újabb kosaruk példás leírással rendelkezik (ellentétben mondjuk az őrlők, presszógépek chineglishról fordított, gyakran nehezen bogozható magyar leírásával). -
zolnagy
őstag
-
KelemenUhr
aktív tag
Sziasztok!
-
Toobee
veterán
Régen posztoltam kávéról, mert mostanában nem volt igazán sikerélményem. Tegnap volt egy 30 fős erdei sütögetésünk, ahova vittem a robotot, immár hagyományosan, ahogy évente eddig is. Klasszik olaszos kávét akartam, így riói varázs blendet vettem itt helyben. Az őrlők k6 és a kis cf widsom voltak. Ez utóbbi erre a célra nagyon betalált, mert bár közel 3 perc volt az őrlés, de mégsem ő volt a szűk keresztmetszet, hanem a víz forralása a kempingmelegítőn. Olaszos lazasággal gyártottam a kávékat és mindegyik jó lett. Itthon ma reggel kipróbáltam casaval, amivel lágyabbak lettek az ízek, de teljesen jó klasszik reggeli kávé lett így is. Valaki mintha korábban ilyet keresett volna, ez abszolút jó sztem.
A másik pozitív élmény szintén helyi kávé. 1 hete jutottam hozzá. A ráírt ízjegyeket még én is éreztem, pedig nem vagyok nagy ízanalizátor. A citrusost annyira mondjuk nem, de a szőlő, virágos ízek abszolút jöttek. Utóízében egy kis karamellát is éreztem. Pörkölése közepesen világos, kb CM szint. Nálam most ez is betalált.
Ja a készítése GC gaggiuino v4 blooming profil, 19,5 g kávéból, a többi a grafikonról leolvasható. Víz garai zeroból kevert barista hustle.
Képek: [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]Mennyire világos az a világos? Van pár szimpatikus tétel ott, de szenet nem vennék.
-
aleister
veterán
-
Tomace91
senior tag
Köszönöm szépen mindenkinek!

-
koxx
MODERÁTOR
Pontosan. Ez lett volna a következő szempont, amit említettem volna, hogy hány darab lyuk van a kosár alján. Azt már nem is mondom, hogy bizonyos gyártók azt is feltűntetik, hogy a kosár falától mekkora távolságra (jobb esetben egy vonalban) kezdődik a perforálás.
RetepNyaraB:
Ugyan! Nincs abban semmi rossz, amit írtál.
Én is max (konstruktív) vitaindítónak szántam. Ettől függetlenül viszont a tapasztalati útnak nyilván össze kell csengenie a tudományos megközelítéssel. Ha eltérés van a kettő között, akkor annak esélyesen az az oka, hogy ez utóbbinál valamilyen szempontot nem vett figyelembe az ember.kk831228
Ez is igaz.
koxx:
Hát nem tudom...szerintem, ha egy szakmai oldalon elhangzik az espresso, akkor úgy gondolom, hogy ez alatt a klasszikus, olasz presszót kell érteni. Ott mit keres egy filter pörkölés?
Persze lehet jönni az újhullámos, világos pörk turbo shotokkal, ami presszógéppel van lefőzve, de akkor ezt szvsz illik nevén nevezni, de minimum megemlíteni.De ez csak az én véleményem.
ha egy szakmai oldalon elhangzik az espresso, akkor úgy gondolom, hogy ez alatt a klasszikus, olasz presszót kell érteni
Ez egy baromi nagy tévedés. Mégis miből gondolod ezt? egyébként is rengetegen fogyasztják a presszójukat filter pörkölésű kávéból.
-
zolnagy
őstag
Régen posztoltam kávéról, mert mostanában nem volt igazán sikerélményem. Tegnap volt egy 30 fős erdei sütögetésünk, ahova vittem a robotot, immár hagyományosan, ahogy évente eddig is. Klasszik olaszos kávét akartam, így riói varázs blendet vettem itt helyben. Az őrlők k6 és a kis cf widsom voltak. Ez utóbbi erre a célra nagyon betalált, mert bár közel 3 perc volt az őrlés, de mégsem ő volt a szűk keresztmetszet, hanem a víz forralása a kempingmelegítőn. Olaszos lazasággal gyártottam a kávékat és mindegyik jó lett. Itthon ma reggel kipróbáltam casaval, amivel lágyabbak lettek az ízek, de teljesen jó klasszik reggeli kávé lett így is. Valaki mintha korábban ilyet keresett volna, ez abszolút jó sztem.
A másik pozitív élmény szintén helyi kávé. 1 hete jutottam hozzá. A ráírt ízjegyeket még én is éreztem, pedig nem vagyok nagy ízanalizátor. A citrusost annyira mondjuk nem, de a szőlő, virágos ízek abszolút jöttek. Utóízében egy kis karamellát is éreztem. Pörkölése közepesen világos, kb CM szint. Nálam most ez is betalált.
Ja a készítése GC gaggiuino v4 blooming profil, 19,5 g kávéból, a többi a grafikonról leolvasható. Víz garai zeroból kevert barista hustle.
Képek: [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] -
aleister
veterán
Igen, önmagában a lyukak mérete még nem sokat árul el. Lyukak száma, felület, pogácsamagasság is kell az összképhez.
Amúgy épp két hete mértem rá egy ügyfél laborjában mikroszkóppal a kedvenc kosaraimra, mindháromnak 0.3mm körüliek a lyukai. Csak más eloszlás, szám, pogi. De mindhárom kiváló világos pörkhöz (Robot, Sworks 58-49, Graph 58-36).
Mondjuk mindig, mindegyiknél teszek papírt az aljába, masszív hatása van a csészében.Pontosan. Ez lett volna a következő szempont, amit említettem volna, hogy hány darab lyuk van a kosár alján. Azt már nem is mondom, hogy bizonyos gyártók azt is feltűntetik, hogy a kosár falától mekkora távolságra (jobb esetben egy vonalban) kezdődik a perforálás.
RetepNyaraB:
Ugyan! Nincs abban semmi rossz, amit írtál.
Én is max (konstruktív) vitaindítónak szántam. Ettől függetlenül viszont a tapasztalati útnak nyilván össze kell csengenie a tudományos megközelítéssel. Ha eltérés van a kettő között, akkor annak esélyesen az az oka, hogy ez utóbbinál valamilyen szempontot nem vett figyelembe az ember.kk831228
Ez is igaz.
koxx:
Hát nem tudom...szerintem, ha egy szakmai oldalon elhangzik az espresso, akkor úgy gondolom, hogy ez alatt a klasszikus, olasz presszót kell érteni. Ott mit keres egy filter pörkölés?
Persze lehet jönni az újhullámos, világos pörk turbo shotokkal, ami presszógéppel van lefőzve, de akkor ezt szvsz illik nevén nevezni, de minimum megemlíteni.De ez csak az én véleményem.
-
koxx
MODERÁTOR
A többiek nem reagáltak rá, pedig tényleg ellentmondásos a dolog. Olvastam én is az AVX convex kosaraknál az idézett részt. Szerintem alapvetően tévedésben vannak, de majd kijavítanak a többiek, ha mégsem.
Szóval:
"...míg a nagyobb 0,3mm átmérőjű (ami elvileg több fine enged át?) "Mindegy, hogy 0.2 vagy 0,3 mm átmérőjű a luk a kosár alján. A mikro-fine 1–10 mikron közötti (tehát 0.001-0.001 mm). A "sima" fine is 100 mikron alatt van. Tehát a legnagyobbnak tekinthető fine részecske is átmegy bőven a 0.2 mm-es lukon IS. Aki használt már fémszűrőt AP-hez, V60-hoz, az tudja, hogy még azokon is átjut a fine, egyedül a papírszűrő fogja meg teljesen.
Szóval a feltételezés, hogy több fine menne át a 0,3-as lukon, szvsz nem helytálló. Valójában a ksiebb-nagyobb kávérészecskék egymásban akadnak el és állnak össze egy fojtó réteggé.Aztán elhangzott egy másik kijelentés is, amit nem tudok hova tenni:
"Mostantól a nem eszpresszóképes kéziőrlők is azzá válhatnak, ugyanis ezekbe a kosarakba durvább őrlemény kell."Tudtommal a jó presszó még mindig részecskeeloszlás (így késprofil) függő. Ha nincs fine, akkor nincs testesség és szép crema. Egy unimodális filter őrlővel továbbra sem fog senki sem jó presszót csinálni csak attól, hogy ilyen kosarat használ szerintem.
Ha nincs fine, akkor nincs testesség és szép crema.
A crema mióta fokmérője egy jó presszónak? főleg friss és sötét pörkölésű kávék jellemzője, egy filterre pörkölt etiópnak aztán lesheted a cremáját.
-
kk831228
addikt
A többiek nem reagáltak rá, pedig tényleg ellentmondásos a dolog. Olvastam én is az AVX convex kosaraknál az idézett részt. Szerintem alapvetően tévedésben vannak, de majd kijavítanak a többiek, ha mégsem.
Szóval:
"...míg a nagyobb 0,3mm átmérőjű (ami elvileg több fine enged át?) "Mindegy, hogy 0.2 vagy 0,3 mm átmérőjű a luk a kosár alján. A mikro-fine 1–10 mikron közötti (tehát 0.001-0.001 mm). A "sima" fine is 100 mikron alatt van. Tehát a legnagyobbnak tekinthető fine részecske is átmegy bőven a 0.2 mm-es lukon IS. Aki használt már fémszűrőt AP-hez, V60-hoz, az tudja, hogy még azokon is átjut a fine, egyedül a papírszűrő fogja meg teljesen.
Szóval a feltételezés, hogy több fine menne át a 0,3-as lukon, szvsz nem helytálló. Valójában a ksiebb-nagyobb kávérészecskék egymásban akadnak el és állnak össze egy fojtó réteggé.Aztán elhangzott egy másik kijelentés is, amit nem tudok hova tenni:
"Mostantól a nem eszpresszóképes kéziőrlők is azzá válhatnak, ugyanis ezekbe a kosarakba durvább őrlemény kell."Tudtommal a jó presszó még mindig részecskeeloszlás (így késprofil) függő. Ha nincs fine, akkor nincs testesség és szép crema. Egy unimodális filter őrlővel továbbra sem fog senki sem jó presszót csinálni csak attól, hogy ilyen kosarat használ szerintem.
Azt nem írtàk, hogy "jó presszó"...
Presszó nem alapfeltètele a crema meg a testessèg inkàbb vèdjegy, lefolyás idő / nyomàs , hőfok ès az aràny . Azt meg lehet pont elfogja èrni , ha èpp most nem èri el a kèzi őrlő , azzal a kosàrral . Persze ha valaki eleve nem "presszókèpest" vesz , őt meg nem fogja èrdekelni ezutàn sem , bàr ez csak az èn vèlemènyem.😬Ez inkàbb csak egy marketing szöveg , egyel több èrvet lehet felsorolni .😅
-
RetepNyaraB
nagyúr
Szóval:
A matekozás nem visz sehova. Volt egy másik poszt a kóstolgatásról és ott azt írták az volt az eredmény, ami a kiindulópont a lukakról. Ez empirikus hobbi, elég sokszor bebizonyosodott. Nagyjából mindegy, papíron minek kellene stimmelni. De ezt nem flémindítónak szánom

-
Alabástrom
senior tag
Szóval:
Igen, önmagában a lyukak mérete még nem sokat árul el. Lyukak száma, felület, pogácsamagasság is kell az összképhez.
Amúgy épp két hete mértem rá egy ügyfél laborjában mikroszkóppal a kedvenc kosaraimra, mindháromnak 0.3mm körüliek a lyukai. Csak más eloszlás, szám, pogi. De mindhárom kiváló világos pörkhöz (Robot, Sworks 58-49, Graph 58-36).
Mondjuk mindig, mindegyiknél teszek papírt az aljába, masszív hatása van a csészében. -
aleister
veterán
Szóval:
-
deathcrow42
addikt
Egyszer jó régen kérdezted az FM Grinders-t, gondolom nem aktuális már, de a TANAT elkezdi forgalmazni őket. Így azért más, EU raktár, garancia, számla...
(baromi jól néz ki a 120mm-es
)
[link]4150 eurós akciós áron picit meghökkentem

-
Bazsee71
őstag
Egyszer jó régen kérdezted az FM Grinders-t, gondolom nem aktuális már, de a TANAT elkezdi forgalmazni őket. Így azért más, EU raktár, garancia, számla...
)
[link]Na akkor az árán kívül az utolsó kifogás az maradt, hogy valahol csak meg kellene majd tapogatni élőben.
Nekem is nagyon bejön ez a dizájn. -
Alabástrom
senior tag
FM őrlőkről lehet valamit tudni? Most jött szembe SSP IG sztoriban. Bejön ez az indusztriális design, és még 120-as késsel is elérhető.
Casa első benyomás: nem hangos, de kellemetlen a frekvenciatartomány.
)
[link] -
Tomace91
senior tag
Esetleg erre valaki, hogy tényleg a 0.3 mm-es lyukas a jobb a filter és világos pörikhez? Esetleg, hogy a Sworks convex basket milyen átmérővel rendelkezik tudja valaki?
-
Alabástrom
senior tag
A régiek tudnának mesélni, főleg a szakmabeliek. De nem fognak.

Amúgy kereső -> Béla és hasonlók.
De legjobb a saját tapasztalat, hívd fel és csevegj vele kicsit. Pl mondd, hogy pörkölde beindításán gondolkozol és tanácsokat, segítséget kérnél tőle.
Emlékezetes beszélgetés lesz.
-
lojzi1
csendes tag
A design mindig a szíve csücske volt Bélának. Régen, mikor ötleteket kért, a legtöbb javaslat a korábbi, pufi betűs avx logó lecserélésre jött, hogy mennyire ósdi, de nem volt hajlandó belőle engedni. Aztán mégis jött ez mostani logó, ami már jobb, de valóban nem egy vevőcsalógató, ha ez van logózva a cuccaikra. Magát az AVX nevet is sokan kifogásolták, de ez teljesen érinthetetlen volt, mert ez egy 30x éve bejáratott és épített cégnév. Lehet, de akkor is hülyén hangzik brand-ként. Mindenki javasolta, hogy bízzanak meg egy profi grafikust, de ilyenre nem költenek. Aztán jöttek ezek az ótvar AI slop csomagolások.
-
weinmaker
őstag
-
freezeasy
csendes tag
Bárcsak csak ennyi baja/bűne lenne annak a bagázsnak...
Mesélj!
-
Alabástrom
senior tag
Bárcsak csak ennyi baja/bűne lenne annak a bagázsnak...
-
aleister
veterán
Én is láttam.
Ezt az egészet nem tudom hova tenni. Tök jó elképzelés volt ez a filter kávé vakteszt például. Szerintem akár IRL közösségépítésnek is ideális egy ilyen cupping. Senki más nem csinálta/csinálja az AVX-en kívül, pedig tehetnék.
A másik oldalról meg itt van ez a fajta kommunikáció... -
tuzpenge
addikt
-
freezeasy
csendes tag
Mekkora bohócok ezek az AVX-esek...

-
koxx
MODERÁTOR
-
Héraklész
senior tag
Norda és Vera(?) palackos vizeket, amiket ajánlotok kávégépbe, hol lehet venni vidéki városban? Milyen boltokban? Még nem találkoztam velük.
-
Tomace91
senior tag
tényleg így van ezeknél a konvex kosaraknál?
"Fura, hogy ezeknél pont a 0,2mm lyukas ajánlott a klasszikus profilokhoz, míg a nagyobb 0,3mm átmérőjű (ami elvileg több fine enged át?) a specialtyhoz. Hagyományos kosaraknál pont az ellenkezőjét véltem igaznak."
-
Tomace91
senior tag
-
weinmaker
őstag
-
kk831228
addikt
-
RetepNyaraB
nagyúr
Akkor egész sokan voltunk innét.

Abszolút megérdemelt volt szerintem mindkét élen végző kávé helyezése.RetepNyaraB:
Az lehetett megtévesztő, hogy többen tizedes pontokat is adtak. Én erre pl nem is gondoltam. Presszó esetén pedig nem pontozás volt, csak az első 3 sorrendjét kellett megállapítani. Viszont ez opcionális volt, és végül vissza is vonták az eredményeket a jobb érthetőség miatt.Bobrooney:
Kettő mintán éreztem csak cuppingnál a presszó ízjegyet. A végén kiderült, hogy egy döglött kávé helyére "ugrott be" az AVX Geisha.
Én két filterre pörkölt mintát próbáltam lepresszózni. Annyira savas lett mindkettő még 10 mp előáztatással, 95 fokos vízzel, hogy elengedtem a dolgot. Tudtam volna még kisérletezni hosszabb lefolyással, finomabb őrléssel, de helyette inkább több időt szántam a cuppingra.Egen, kvx-en már az érthető verzió van kint.

Én megküldöm őket 30mp bloommal és aztán a többi kosártól (ikape konvex, 888 20g, 2118 ) és attól függ, mennyire keverem össze az őrlő állásokat
Délben a beyond within pl. cirka két, kétésfél perces shot lett (még a mérleg is fellázadt a közepén és belezavarodott), rommá csatornásodva, mert összekevertem az őrlőt (dc63). Le is állítottam 1:2 arány körül, hogy najóvan, kuka. Viszont meglepő ízkavalkád alakult ki belőle, pedig csak bele akartam dugni a nyelvem, mielőtt kiöntöm a 'csába. -
aleister
veterán
Akkor egész sokan voltunk innét.

Abszolút megérdemelt volt szerintem mindkét élen végző kávé helyezése.RetepNyaraB:
Az lehetett megtévesztő, hogy többen tizedes pontokat is adtak. Én erre pl nem is gondoltam. Presszó esetén pedig nem pontozás volt, csak az első 3 sorrendjét kellett megállapítani. Viszont ez opcionális volt, és végül vissza is vonták az eredményeket a jobb érthetőség miatt.Bobrooney:
Kettő mintán éreztem csak cuppingnál a presszó ízjegyet. A végén kiderült, hogy egy döglött kávé helyére "ugrott be" az AVX Geisha.
Én két filterre pörkölt mintát próbáltam lepresszózni. Annyira savas lett mindkettő még 10 mp előáztatással, 95 fokos vízzel, hogy elengedtem a dolgot. Tudtam volna még kisérletezni hosszabb lefolyással, finomabb őrléssel, de helyette inkább több időt szántam a cuppingra. -
freezeasy
csendes tag
Én is keverem a vizet. Light Roastnál az a titok, hogy ne az 1:2 27 sec-et célozd be. Én pl. agyon finomakat iszok Allonénal 1:5, mondjuk ez a Lance által hirdetett "soup" (gyűlölöm ezt a kifejezést rá) nekem 50/50, de nemrég csinált egy ultra gyors profilt amivel kb 11 mp egy főzés, azzal is nagyon finom light roastokat csináltam! Vagy még HE kosár segíthet.
-
Cathfaern
nagyúr
-
Bobrooney
senior tag
-
freezeasy
csendes tag
Én kb minden presszómat filterből iszom, legjobb!
-
Speti69
kezdő
De mindenféle számok vannak, nem csak 1-10. Továbbra se vágom igazán.
A két avx közül a jobb pontszámú egyébként nekem bejött és ma reggel Bagirát próbáltam, az rendkívül finom. Röast kicsit savas, de valószínű csak nem találtam el. Többi még nem került elő. Ráadásul semmi filter; mezítlábas e61, robotot mostanság alig veszem elő.Az volt a matek, hogy először cuppingolni kellett. Ezt 10es skálán pontozni. A zavaró az volt benne, hogy presszót is kellett készíteni, ezeket viszont nem 10es skálán kellett pontozni, hanem kiválasztani a 3 legjobban ízlőt. Namost a táblázatban szerepelt a cupping és presszó eredmény is, de a számításnál csak a cuppingot számolták. Ezt javították, mostmár csak a cupping van fent.
-
RetepNyaraB
nagyúr
De mindenféle számok vannak, nem csak 1-10. Továbbra se vágom igazán.
A két avx közül a jobb pontszámú egyébként nekem bejött és ma reggel Bagirát próbáltam, az rendkívül finom. Röast kicsit savas, de valószínű csak nem találtam el. Többi még nem került elő. Ráadásul semmi filter; mezítlábas e61, robotot mostanság alig veszem elő. -
Bobrooney
senior tag
Én nem értem a táblázatot, amit kitettek. Próbálom értelmezni, de nem megy

1-10-ig kellett pontozni. Értem hogy arra ment ki, hogy az AVX kávé jól teljesít vakteszten, de nem értem mi értelme volt filter pörkölést keverni espresso pörköléssel, világosat közepessel meg egyáltalán filter pörkölést presso-nak inni.
Némelyikkel konkrétan sanyargattam magam. -
RetepNyaraB
nagyúr
-
Bobrooney
senior tag
-
freezeasy
csendes tag
e61 hőfok témában segítsetek kérlek. Adott egy ECM Puristika, single boiler, nem HX, nincs gőzfunkció. Van rajta fejhőmérő. 20-30 perc után eléri a fej a bojlernek beállított hőfok mínusz 2-3 fokot.
Én azt gondoltam, hogy ez lesz a mérvadó főzési hőmérséklet az e61 fej nagy tömege és hőtehetetlensége miatt. Tehát például egy 94 fokra beállított PID esetén a fej 91,5 fokos 25 perc után. Viszont a fejhőmérőt figyelve főzés közben, az 95 fokra is felmegy, majd onnan vissza a főzés végére 93-ra.
Az, hogy magasabb hőfokra emelkedik, mint a PID-en beállított érték, gondolom az offszettel kapcsolatos, viszont az, hogy a kezdeti fejhőmérséklet fölé is megy, úgy sejtem annak köszönhető, hogy az áramló víz hőfokát méri a fejhőmérő és nem a fej fémrészét.
De akkor valójában mennyi a pogácsára érkező víz hőmérséklete?Szerintem túl van fújva ez a téma. Elvileg még a profik sem érzik a különbséget 3C különbség alatt, nekem meg olyan gép van otthon, amire most felültek influenszerék, hogy AkÁr 10 fOkKaL sI AlaCsonYabB a kávét érő hőfok, mint amit a kijelző mutat. Én meg itt közben specialty kávézónál jobb kávékat főzök vele. Kb. eddig a Cause-ban volt izgalmasabb egyszer egy presszó, mint otthon, de az is inkább a bab miatt lehetett gondolom. Valamiről muszáj videót csinálni, és ezt most a felkapott téma. De arra már nem ülnek le, hogy összehasonlítsák a 90 meg a 93 fokos kávé ízét...
-
freezeasy
csendes tag
-
aleister
veterán
Urak, az AVX filterpörk vaktesztet követte valaki? Esetleg volt, aki részt vett benne?
-
BBpeter
tag
[Normcore cuccok] eladóak, ha valakit érdekel. Topictársaknak ingyen GLS.
-
Cathfaern
nagyúr
Nekem is szemet szúrt, hogy EAF-on is alig említik a Casa-t, akkor is inkább periférián, különösebb lelkesedés nélkül. Itt meg hype cucc.

Talán az lehet az oka, hogy itt többnyire a workflow-ról szokás beszélni egy darálónál, az EAF-on meg azt alig említik.EAF nem túl mérvadó ilyen téren, nem igazán árérzékeny a többség
Amikor az a téma hogy a meglévő 4 db 98-as kés mellé melyiket vegye ötödiknek, meg hogy vegyen-e hozzá egy új örlőtestet is, akkor nem nagyon jön képbe, hogy milyen jó ár / érték arányú a Casa. Mert ha meg nagyon budget, akkor meg az A2 és társai verhetetlenek. -
Alabástrom
senior tag
Nem nagyon követtem közelről az (újabb) őrlőket, max itt olvasgattam róluk tóletek (
), volt itt egy kisebb Casa dömping az elmúlt időszakban
gondoltam megnézem, hogy mit mondtak róla a nagyobb kávés youtuberek, és most derült ki számomra, hogy kb 0 anyag van róla
De szerencsére itt írtatok elég sokat, összehasonlító anyagot is, meg láttam, hogy szorított ki 151C-s őrlőt is a pultról
kávéikszen meg volt egy licit, amire meglepően kevesen ugrottak rá, így lett szerencsém hozzájutni egyhez
Kíváncsi vagyok mire megyünk egymással, meg hogy végül mitől fogok megszabadulni, mert a 3 kézi meg 2 villanyos már kezd ijesztő lenni
Nekem is szemet szúrt, hogy EAF-on is alig említik a Casa-t, akkor is inkább periférián, különösebb lelkesedés nélkül. Itt meg hype cucc.

Talán az lehet az oka, hogy itt többnyire a workflow-ról szokás beszélni egy darálónál, az EAF-on meg azt alig említik. -
pető bá'
őstag
Nem nagyon követtem közelről az (újabb) őrlőket, max itt olvasgattam róluk tóletek (
), volt itt egy kisebb Casa dömping az elmúlt időszakban
gondoltam megnézem, hogy mit mondtak róla a nagyobb kávés youtuberek, és most derült ki számomra, hogy kb 0 anyag van róla
De szerencsére itt írtatok elég sokat, összehasonlító anyagot is, meg láttam, hogy szorított ki 151C-s őrlőt is a pultról
kávéikszen meg volt egy licit, amire meglepően kevesen ugrottak rá, így lett szerencsém hozzájutni egyhez
Kíváncsi vagyok mire megyünk egymással, meg hogy végül mitől fogok megszabadulni, mert a 3 kézi meg 2 villanyos már kezd ijesztő lenni
-
killboy007
csendes tag
e61 hőfok témában segítsetek kérlek. Adott egy ECM Puristika, single boiler, nem HX, nincs gőzfunkció. Van rajta fejhőmérő. 20-30 perc után eléri a fej a bojlernek beállított hőfok mínusz 2-3 fokot.
Én azt gondoltam, hogy ez lesz a mérvadó főzési hőmérséklet az e61 fej nagy tömege és hőtehetetlensége miatt. Tehát például egy 94 fokra beállított PID esetén a fej 91,5 fokos 25 perc után. Viszont a fejhőmérőt figyelve főzés közben, az 95 fokra is felmegy, majd onnan vissza a főzés végére 93-ra.
Az, hogy magasabb hőfokra emelkedik, mint a PID-en beállított érték, gondolom az offszettel kapcsolatos, viszont az, hogy a kezdeti fejhőmérséklet fölé is megy, úgy sejtem annak köszönhető, hogy az áramló víz hőfokát méri a fejhőmérő és nem a fej fémrészét.
De akkor valójában mennyi a pogácsára érkező víz hőmérséklete? -
Alabástrom
senior tag
Az ebéd utáni filter Lagom Mini 2-vel készült, hogy kipróbáljuk filterre is (többek véleménye szerint kb megkülönböztethetetlen az íze a Casa-étól. Az első Casák 48mm-es Mizen kése van benne, alacsonyabb fordulattal. Akik vélnek különbséget felfedezni a kettő között, azok is megoszlanak, hogy ki melyiket tartja tisztábbnak, filteresebbnek, úgyhogy valósznűleg tényleg nincs érdemi különbség közöttük.).
Fair. Nincs komolyabb ízhibája, bár igazi varázst, szakszóval élve "hűb.meg" élményt sem sikerült kihozni vele, pedig direkt egy könnyen ragyogtatható kávéval próbáltuk (egy anaerob geishával a Beansmith's-től). Háromszor is nekifutottam, mindegyikben volt egy domináns édes, karamelles-mézes, pirult kenyérhéjas íz, illetve az ízjegyeket kellemesen, de nagyon halványan mutatta meg. Nagyon rég nem húztam már C40-el, de arról él emlékeimben ilyesmi karakter. Persze nagyon jó darálókat használok egy ideje, és minden viszonyítás kérdése, simán el tudom képzelni, hogy mondjuk egy K6-ot lemosna a színről.
Szóval ha valaki csak ritkán filterezik és akkor sem a gasztronómiai ízutazásért, hanem csak hosszan el akar ücsörögni egy alapvetően kellemes itallal, akkor okés.
(ugyanazzal a kávéval húztam egyet az M01-el is a három Minis mellé, az M01 itala abszolut hozta a varázst, az időt megállító, pillanatot befagyasztó élmenyt. De tök más árkategória illetve már ismerem a használatát, úgyhogy nem összehasonlításnak szántam, csak kíváncsi voltam, hogy vajon a kávé aromája illant volna el a fagyasztóban.)

....visszaolvasva elég negatív kicsengésű, pedig nem annak szántam. Kifejezetten kellemes, szerethető ízvilág, pláne ahhoz képest, hogy nem dedikált filter őrlő. És mindössze 1 kiló bejáratós kávé ment át rajta (meg kb 10 presszó), simán lehet, hogy nyílni fognak még az ízek. Szóval nekem pozitív csalódás volt, rosszabbat vártam.
-
Alabástrom
senior tag
Mindkettő jó, de más embertipusnak.
Sculptor 64: ha kísérletezni akarsz különböző késprofilokkal, megtalálni a Te ízlésedhez legjobban passzolót. Vagy ha később el akarsz menni valamilyen konkrét irányba, vannak filter-orinetált kések (amikkel modern presszózni is tusz), vagy klasszik kések is.
Casa: ha a legkényelmesebb, legegyszerűbb megoldás kell, ami amúgy presszózni ízre is nagyon jó (filterre nem próbáltam még).Én magamnak a Sculptort venném (bár megvárnám a v2-t, abban gyors a késcsere és fogad blind késeket is), de szerintem az emberek 90%-a inkább a Casával lenne boldog.
Esetleg Casa presszózni + kézi filterezni.
Ja, és azzal számolj, hogy a filter csak drága kávékkal lesz jó. Ha most szupermarketes előre őrölt kávékat veszel, azok árának minimum 5szörösével számolj, de még az is nagyon alap.
Az ebéd utáni filter Lagom Mini 2-vel készült, hogy kipróbáljuk filterre is (többek véleménye szerint kb megkülönböztethetetlen az íze a Casa-étól. Az első Casák 48mm-es Mizen kése van benne, alacsonyabb fordulattal. Akik vélnek különbséget felfedezni a kettő között, azok is megoszlanak, hogy ki melyiket tartja tisztábbnak, filteresebbnek, úgyhogy valósznűleg tényleg nincs érdemi különbség közöttük.).
Fair. Nincs komolyabb ízhibája, bár igazi varázst, szakszóval élve "hűb.meg" élményt sem sikerült kihozni vele, pedig direkt egy könnyen ragyogtatható kávéval próbáltuk (egy anaerob geishával a Beansmith's-től). Háromszor is nekifutottam, mindegyikben volt egy domináns édes, karamelles-mézes, pirult kenyérhéjas íz, illetve az ízjegyeket kellemesen, de nagyon halványan mutatta meg. Nagyon rég nem húztam már C40-el, de arról él emlékeimben ilyesmi karakter. Persze nagyon jó darálókat használok egy ideje, és minden viszonyítás kérdése, simán el tudom képzelni, hogy mondjuk egy K6-ot lemosna a színről.
Szóval ha valaki csak ritkán filterezik és akkor sem a gasztronómiai ízutazásért, hanem csak hosszan el akar ücsörögni egy alapvetően kellemes itallal, akkor okés.
(ugyanazzal a kávéval húztam egyet az M01-el is a három Minis mellé, az M01 itala abszolut hozta a varázst, az időt megállító, pillanatot befagyasztó élmenyt. De tök más árkategória illetve már ismerem a használatát, úgyhogy nem összehasonlításnak szántam, csak kíváncsi voltam, hogy vajon a kávé aromája illant volna el a fagyasztóban.)

-
RetepNyaraB
nagyúr
Mindkettő jó, de más embertipusnak.
Sculptor 64: ha kísérletezni akarsz különböző késprofilokkal, megtalálni a Te ízlésedhez legjobban passzolót. Vagy ha később el akarsz menni valamilyen konkrét irányba, vannak filter-orinetált kések (amikkel modern presszózni is tusz), vagy klasszik kések is.
Casa: ha a legkényelmesebb, legegyszerűbb megoldás kell, ami amúgy presszózni ízre is nagyon jó (filterre nem próbáltam még).Én magamnak a Sculptort venném (bár megvárnám a v2-t, abban gyors a késcsere és fogad blind késeket is), de szerintem az emberek 90%-a inkább a Casával lenne boldog.
Ja, és azzal számolj, hogy a filter csak drága kávékkal lesz jó. Ha most szupermarketes előre őrölt kávékat veszel, azok árának minimum 5szörösével számolj, de még az is nagyon alap.
"Ja, és azzal számolj, hogy a filter csak drága kávékkal lesz jó."
Így azért ijesztően hangzik.
A bolti őrölt az tényleg semmilyen színvonalat nem képvisel, a drága filter meg tényleg eszelős árat tud jelenteni. Valójában meg az emberek jelentős részének megfelel a tetszőleges, filterre pörkölt bab. Ez eleve nem olcsó, magyar kispörkölőtől sem. -
Alabástrom
senior tag
Értem, köszönöm, akkor pontosítom a helyzetet:
Jelenleg egy Bialetti kotyogóst használok, de a közeljövőben szeretnék beszerezni egy eszpresszógépet is. Még keresem az ízlésemet – egyelőre a bolti őrölt kávé a kiindulási alap –, de szeretnék kísérletezni, hogy mi jön be igazán. Az eszpresszóval csak annyi a bajom, hogy túl gyorsan elfogy, nem lehet mellette hosszan időzni, ezért a pour over vonalat is ki szeretném próbálni.
A 200 ezer forintos keretből ezekre a módszerekre keresek őrlőt. A kört már leszűkítettem a Timemore Sculptor 064S és a Lagom Casa modellekre. Szerintetek melyik lenne a jobb választás az én szempontjaim alapján? Milyen milyen előnyei/hátrányai vannak az adott célra?
Tisztában vagyok vele, hogy az eszpresszóhoz és a filterhez ideálisan külön őrlő kellene, de bízom benne, hogy egy jó „multi-purpose” géppel sem nyúlok nagyon mellé, nem lesz élvezhetetlen a végeredmény.
Köszönöm!Mindkettő jó, de más embertipusnak.
-
Alabástrom
senior tag
Emlékszem régen pont azon elmélkedtem, hogy ha az aktuális hype darálóról még a gyártó se tudja, hogy miért jó és megvásárlás után egyből el kell vinni egy szakemberhez, hogy síkba rakja a késeket ugyanakkor ez a cucc 1 500 000 forint körül van akkor ha valaha belépnek erre a piacra a kínaiak akkor agyon fogják verni az egész mezőnyt.
Amúgy nem értem miért nem tett még valamelyik gyártó a ZP6-ra vagy a kés klónjára egy villany motort, lehetne 100k alatt egy elég elnök filter daráló.Femobook A4Z
Vagy Hope One és társai bármelyik kézihez.Amúgy a legjobb darálók a mai napig nem kínaiak. A Kínaiak egyelőre még inkább csak kopppintanak és olcsóbban adnak, de az irányt egyelőre még a nagy cégek mutatják. Prosumer vilábgan meg pláne, ott szinte nincsenek is jelen a kínaiak, inkább a home-barista szektorban agresszívek.
-
Daneeka
senior tag
Semmiképpen! Túl jó vasak a (felpimpelt) olaszok, ahhoz képest pláne, amennyiért el lehetne adni. A kínaiak legyalulták a piacot. Ettől függetlenül, vagy pont ezért viszont nem tudom ajánlgatni senkinek, mert ha továbblépne, nem fog tudni megszabadulni tőle. Még a Majortól sem, pedig az már más ligában fut, mint a 64-es trupp.
Emlékszem régen pont azon elmélkedtem, hogy ha az aktuális hype darálóról még a gyártó se tudja, hogy miért jó és megvásárlás után egyből el kell vinni egy szakemberhez, hogy síkba rakja a késeket ugyanakkor ez a cucc 1 500 000 forint körül van akkor ha valaha belépnek erre a piacra a kínaiak akkor agyon fogják verni az egész mezőnyt.
Amúgy nem értem miért nem tett még valamelyik gyártó a ZP6-ra vagy a kés klónjára egy villany motort, lehetne 100k alatt egy elég elnök filter daráló. -
RetepNyaraB
nagyúr
amellett, hogy ez nem mentes a tényektől, én nem érzem úgy, hogy az SSP HU késeket simán kiszolgálni képes, szép fehérre kezelt, fa-betétes tölcséres, gyári Mazzer portafilter karral szerelt, szűkítős Jolly-m el akarjam adni, akár a Casa mellől. 150-ért ha nem vinnék el, márpedig valószínűleg nem, akkor levinném a nemlétező nyaralómba : )
#145202, Bazsee71
ezen én is agyaltam, csak nem kérdeztem meg valamiért, köszi az infót, tök jó tudni. sajnos a fermentről lemaradok, pont jött tőletek 6 doboz kv, ez most egy darabig nem fogy el, pazarolni-fagyózni meg nem akarom a fermentet. biztos jó móka lesz, követni fogom.Semmiképpen! Túl jó vasak a (felpimpelt) olaszok, ahhoz képest pláne, amennyiért el lehetne adni. A kínaiak legyalulták a piacot. Ettől függetlenül, vagy pont ezért viszont nem tudom ajánlgatni senkinek, mert ha továbblépne, nem fog tudni megszabadulni tőle. Még a Majortól sem, pedig az már más ligában fut, mint a 64-es trupp.
-
hoffman_
nagyúr
Ez kétirányú. Beakadt nekünk a Mazzer, az örök élet stb; de az amúgy tucat kínaiak jobb workflow mellett single dose gépek, modern késprofilokkal. Nem, nem fognak 50+ évet futni (illetve nem lehet tudni egyelőre). De ha azt is belevesszük, hogy aki rákap a dologra az kétévenként tuti lecseréli (most nem a Weber, Zerno és barátaira gondolok, bár arra is van példa), ez az egész nem releváns.
Én is sajnálom a Majort, nem lehet eladni; amennyiért lehetne, annyiért nem fogom, inkább áll a pulton.amellett, hogy ez nem mentes a tényektől, én nem érzem úgy, hogy az SSP HU késeket simán kiszolgálni képes, szép fehérre kezelt, fa-betétes tölcséres, gyári Mazzer portafilter karral szerelt, szűkítős Jolly-m el akarjam adni, akár a Casa mellől. 150-ért ha nem vinnék el, márpedig valószínűleg nem, akkor levinném a nemlétező nyaralómba : )
#145202, Bazsee71
ezen én is agyaltam, csak nem kérdeztem meg valamiért, köszi az infót, tök jó tudni. sajnos a fermentről lemaradok, pont jött tőletek 6 doboz kv, ez most egy darabig nem fogy el, pazarolni-fagyózni meg nem akarom a fermentet. biztos jó móka lesz, követni fogom. -
Bazsee71
őstag
Igen, a zöldkávé ugyanaz, pörkölési profil nincs meghatározva, ez a ma használt technológiával még nem megoldható (még a Röest P3000 is kalibrációra szorulna).
-
gubabela
senior tag
Azért én egy DF-ben sem bíznék csukott szemmel, elég sokat olvasni a különböző késszabályozási próbálkozásokról. Biztos van köztük jól sikerült darab is (mint ahogy Mazzerből is van lerúgott darab, ami beszabályozás nélkül nem ér semmit), de sajnos lutri, hogy épp mit fogsz ki. És valszeg az eladó példányok is pont azért kerültek piacra, mert az előző gazda nem volt hanyatt esve a minőségtől.
Tényleg: nincs kölcsön valakinél egy DF64 v 83?
Valamit ajánlanom kéne a kollégámnak a Stargenyó helyett...Persze, tiszta sor. Nem véletlenül annyira kedvező az ára. Jól utánajártam a témát, mielőtt megvettem őket. G iota vagy turin néven kellett keresni olyan helyen, ahol vissza lehet küldeni, akkor nagyobb eséllyel jön nem hibás verzió. Ezek mind egy gyárban készülnek kínában, a minőségbiztosítás meg olyan amilyen. Nem kell problémát csinálni magadnak, ha nem felel meg az elvárásnak akkor megy vissza. Nekem tetszett, amit tudnak, ki is szorították a mazzert a pultról.
RetepNyaraB
Mondtam, hogy klasszikra nagyon is rendben van a dc63
. Marad is végleg úgy néz ki.
Új hozzászólás Aktív témák
-
145345 - 145201
145345 - 145201 145200 - 145101 145100 - 145001 145000 - 144901 144900 - 144801 144800 - 144701 144700 - 144601 144600 - 144501 144500 - 144401 144400 - 144301 144300 - 144201 144200 - 144101 144100 - 144001 144000 - 142001 142000 - 140001 140000 - 138001 138000 - 136001 136000 - 134001 134000 - 132001 132000 - 130001 130000 - 128001 128000 - 126001 126000 - 124001 124000 - 122001 122000 - 120001 120000 - 118001 118000 - 116001 116000 - 114001 114000 - 112001 112000 - 110001 110000 - 108001 108000 - 106001 106000 - 104001 104000 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Sport, életmód, utazás, egészség
- Hardcore café
- (kiemelt téma)

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mini-ITX
- GL.iNet Flint 4 (GL-BE14000) router
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Honda topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Borderlands 4
- Gumi és felni topik
- Milyen egeret válasszak?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Beszámítás! Valve Steamdeck OLED 2TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.Skill Trident Z Neo RGB 3600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- M1 iMac 2021 24" - 16GB RAM, 512GB SSD 27% ÁFÁS - Magic Keyboard 3
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- WD SN810 512GB NVMe M.2 SSD (6000MB/s - 4000MB/s) Gen 4

de az a lelektani ar folott van joval.

akkor megisszuk cappucinonak
Egyeztessünk címet! MEnnyi lett negyed kiló?

. Marad is végleg úgy néz ki.