-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
féldekás
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#142499
üzenetére
Boldog Karácsonyt és kávézásban gazdag új évet kívánok mindenkinek!
Egy dolog kimaradt, a szilikon fogantyús gyári szűrőt neveztem felsőszűrőnek.
A speciális kialakítás miatt klasszikus értelemben lehet nem nevezhető felsőszűrőnek, valahol egy puck screen és felsőszűrő között van.
Én úgy használtam, hogy a kávépogácsára ment egy normcore puck screen és erre még rátettem a robot gyári szűrőjét.
Valószínűleg egyszerűsítem, hogy csak a gyári szűrőt fogom használni. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
#142499
üzenetére
"valakinek lenne-e kölcsönbe egy Kruve Sifter szettje egy-két napra?"
Van. Vihető.
-
féldekás
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#142499
üzenetére
Köszi
Igen, végülis a Robotnak az egyszerűség az egyik fő erőssége.
Legalábbis én emiatt is vettem, mert még én sem tudom annyira túlgondolni.
-
válasz
féldekás
#142498
üzenetére
Minél kevesebb vacakolás. Gyári, a szilikon pöccsel. Nem vagyok meggyőződve, hogy bizonyítható lenne a szűrőcsere hatása (használtam én is, több félét. Toobee most is valami puccosat használ). A lelki oldal fontosabb
A felsőszűrőt meg nem is értem; a robothoz nincs ilyen. Értelme sincs. Hova gondoltad?Szintezős tamper sufnituning: a mostani nyelére rávarázsolsz egy szigszalag karikát (naja, a nyél miatt nem lesz egyszerű, talán ha szétcsavarozható a talptól) és addig tekersz le róla szalagot, míg belecuppan a kosárba.
Más: valakinek lenne-e kölcsönbe egy Kruve Sifter szettje egy-két napra? MEg szeretném mérni két őrlő szemcseeloszlását (kését, na). Az egyik sebességszabályzós, igazából az foglalkoztat.
-
féldekás
aktív tag
Látom elég hosszú diskurzus indult a Robot előmelegítésével kapcsolatban, miután felvetettem.
Hasznos megközelítések hangzottak el.
Egyelőre előmelegítés nélkül használom, tetszik, jó a workflow és az elkészült italok is finomak.
Próbálgatom előmelegítéssel is majd, bár nekem nincs hattyúnyakú vízforralóm
, egy hőmérséklet kijelzős Tefalt használok. Mindegy, erre van a mellékelt szilikon dugó. Gondolkodtam a puck screen és felsőszűrő használatán.
Vásároltam 2db Normcore puck screent hozzá: [link]
A gyári felsőszűrő a szilikon fogantyú alsó része miatt billeg rajta. Ez problémás lehet?
Nektek mi vált be, felsőszűrő upgrade, +puck screen upgrade vagy csak a gyári felsőszűrő?
Érdemes lenne IMS MA 200 RNT Nanotech 57.5mm felsőszűrőre váltani?
A puck screen normális kiszedése miatt veszek kis mágnest, az jó lenne a felsőszűrőhöz is.Amit megvettem és lehet nem volt sok értelme, az a Cafelat szilikon alátét, illetve a kiütő box. Általában a konyhapultra papírtörlőt teszek, a pogácsa meg könnyen ki szokott jönni.
Egy IMS 57.4mm-es tampert használok, lehet jobb lett volna szintezőt venni, de a fa markolat jobban tetszett.
, viszont nehezebb az egyenes tamp ezzel. -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
Flashback
#142496
üzenetére
Koszi!
Sajnos nagyon beragadt mar evek ota a teteje. Sztem csak fogoval tudom szetszedni. Probaltam mar hutessel, melegitessel de nem ment. Ekezetek nalam is kifogytak.
Vettem most gyorsan egy ujat, ugy is dolgom volt a mammutban es kellett is valami a fa ala, amire az en nevem van irva nehogy a gyerekek csalodottak legyenek.vendingo: Akkor nem csak en jartam igy. Azert majd megprobalom feltamasztani.
Mindenkinek koszi a tippeket! Finom kavekban gazdag boldog Karacsonyt kivanok!
-
válasz
Tibicsucsu
#142488
üzenetére
Tavaly järtunk így. Nälunk a Brikka csak 4.-5. eszkoz igy alig van hasznälva, szetszedve.
Azt a sulyt le kell szedni es egy hus tut at kell huzni rajta. Esetleg egy nagyobb varro tut.Bocs elfogytak az ekezetek

-
vendingo
veterán
válasz
Tibicsucsu
#142488
üzenetére
Nekem van egy brikkám, ami szétszedés, tisztítás, tömítéscsere, kosárcsere után se akar rendesen működni. Alig jön le a kávé, rendszerint meg is ég. Román alu brikka. Az eredeti olasznak, és román indukciósnak semmi baja. Van még 2 moka express is, azok is jók.
-
xy.zsolt
őstag
válasz
Tibicsucsu
#142490
üzenetére
Én is ecetesvízzel szedem ki kb 2havonta a Bialettiből a vízkövet 8éve....semmi baja. Sőt, a többmillió Ft-os FAEMA Diplomat-ot is ecetesvízzel mosta át havonta a szerelő 8éven át.....és semmi baja nem volt
, napi kb 400 adag lefőzés mellett (igaz annak rézből volt a kazánja) -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Tibicsucsu
#142488
üzenetére
Tetején is elég szűk lyuk van, valószínűleg csak el van tömődve. Szóval valahogy meg kéne próbálnod leműteni a súlyt és akkor ki tudod pucolni.
-
Tibicsucsu
aktív tag
Sziasztok!
Letezik, hogy a brikka "eloregszik", elhasznalodik?
Egyszer megadta magat annyira, hogy nem akart kijonni a kave csak sipolt a szelep. Azota egyre tobbszor fordult ez elo. Nem volt eleg atfozni kave nelkul vizzel, hanem egy tuvel tisztogattam az atfolyo reszt. Sajnos a sulyt mar nem tudom lecsavarni rola. Most ott tartok hogy hatszor atfoztem vizzel de ha kavet rakok bele, akoor az nem jon le. Arra gondoltam, hogy lehet hogy eloregedett az atfolyoban a gumi (mert erzesre ahogy megpiszkaltam tuvel, az is egy gumis resz egy szuk atfolyoval). Most az uj brikkan gondolkodom ha nem lehet megmenteni. Az uj is van olyan jo, mint a regi a sullyal?Egyebkent legalabb 5-6 eve folyamatos napi 2-3 hasznalatban volt a brikka.
-
KMT
addikt
válasz
verti1
#142478
üzenetére
Az egyik fő cél a váltással a halkítás lenne. De persze a jobb kávé is. Úgy indultam neki, hogy 100e-ig keresnék darálót, de láttam, hogy a casa-ról beszéltek, és kezdtem csábulni.
De ha mégsem mennék el eddig, milyen őrlőt ajánlanátok kb 100e-ig? Első sorban eszpersszóhoz, PID-es gagga baby-hez. Alapvetően újonnan, de ha van megbízható és jobb vétel, akkor használt is jöhet. Az szempont, hogy lehessen vele frissen őrölni, tehát közvetlenül darálás előtt tölteni bele és ne maradjon benne sok őrlemény, vagy lehessen "kipumpálni". -
zolnagy
őstag
válasz
Ferike81
#142480
üzenetére
Igen, a jelenlegi E24 előtt a bevonatos alukazános volt. A GC pro volt a 2018-tól gyártott új változat (még sima alukazánnal), aztán jött az EVO Pro talán 2023-tól a bevonatos kazánnal, ami nem lett túl nagy siker. Ezt váltotta le az E24 valamikor 2024 végén már réz kazánnal.
-
-
KMT
addikt
Ez a lagom casa mennyire hangos örlő?
Viszonyítási alapom nem sok van, csak egy régi Iberital. -
icm
tag
Ha már mérleg:
[Fuego] aliexpressről. Ha a buku kiveri a biztosítékot… -
frank04
tag
válasz
RetepNyaraB
#142471
üzenetére
Köszi. A kazán felső részt lehet így használni? Mert Danettinél 21k az új, expolygonon a sima 18k, a bevonatos 20k.
-
válasz
frank04
#142470
üzenetére
Ezt így kábé fémtisztára súroltad.
A vízterítőt viszont dobd ki. Danettinél van réz hatlyukú, az a legjobb upgrade. -
frank04
tag
Sziasztok,
Az alkatrészek egy régi típusú Gaggia Classicból vannak. Szerintetek mivel lehet kitisztítani?
Már beáztattam citromsavba+Dm-es vízkőoldóba+a kazánalsót pullycaffba, súroltam kefével, és utána készültek a képek.
A kazánalsó talán használható, grouphead se vészes, de a kazánfelsőt lehet nem kéne így használni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
#142459
üzenetére
Egyetértek, teljesen felesleges kezdésnek több tízezres mérleg. Random kínai kávésmérleg teljesen jó a célra, ha nem gond megvárni míg ideér, vagy ott a Beurer KS 36 ha gyorsan kell valami.
-
bbuffy
senior tag
válasz
Alabástrom
#142466
üzenetére
.tárgytalan
-
zolnagy
őstag
válasz
Alabástrom
#142466
üzenetére
Én ezt nem mondtam. Majd eldönti. Én történetesen elvagyok az olcsó kis mérlegemmel: [link] Ha kellene a nyomásprofilozás, akkor talán elgondolkodnék drágábban, de egyelőre elég nekem kézzel is érzésre a robottal.
-
zolnagy
őstag
válasz
Alabástrom
#142464
üzenetére
Hacsak nics felokosítva egy gaggiuinoval, amibe történestesen a mérleg modot nem csinálták meg. Ott talán van értelme.
-
Gergőke88
addikt
válasz
Alabástrom
#142459
üzenetére
Előtte egy kínai pár ezres mérleg volt ahhoz képest ég és föld. Egyszer kell megvenni…
-
zolnagy
őstag
Annyit írtátok ezt a Casat, hogy végül berendeltem én is belőle. Kíváncsi vagyok. Használom együtt a DF64V-vel, aztán valamelyik megy majd a háztól. Én azért közepes pörköléseket is szoktam inni a világos mellett, arra meg nem annyira ideális a Casa a leírás szerint, de majd meglátjuk. Ha viszont a világosra jobb, akkor lehet mégis az marad, mert közepesre pl a CF Wisdom is jó, vagy egy K4 is akad itthon.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Alabástrom
#142459
üzenetére
nekem is ez a kombó van, nem cserélném a Bookoo Mini-t semmire.
-
Alabástrom
senior tag
2 szavazat is búkúra egy gadzsához? Én őrültem meg teljesen, hogy nem értem?
-
válasz
Joe Swanson
#142456
üzenetére
Pontos mérleg (0,1g), (normcore, timemore, bookoo)
Kalibrált/rugós tamper (normcore)
Esetleg egy wdt-s eszköz.
Tejes italhoz 350ml-es kiöntő, itt semmi fancy nem kell. Alzától kb egy ilyen elég is [link] -
Gergőke88
addikt
válasz
Joe Swanson
#142456
üzenetére
Mérleg?
bookoo
-
Speti69
csendes újonc
válasz
Joe Swanson
#142451
üzenetére
Holnapig tart az akciójuk, ingyen választhatod postára az all inclusive módot, abban a postaköltség és a vám is benne van.
-
válasz
Joe Swanson
#142451
üzenetére
Nem US-ból. Elvileg most vám és minden mentes. Postánál alapvetően több opció is van. Most annyiért kapnád meg amit dollárból átszámolsz. (cca 165k HUF)
-
-
őrlőnél többféle kényelmi feature van:
- az iparinál a seprés+ráindítás+seprés helyett egy sd őrlőnél csak megnyomod a gombot és kész
- beépített mérleg esetén tényleg csak gombot nyomsz, nincs kitöltögetés pohárba, méricskélés, 2,74 szem visszapakolása stb.nekem mondjuk ez utóbbi legalább annyit jelent, mint az előbbi, szóval az én pontjaim legyen ez:
- baratza forté 8p (-2p azért, mert mocsok szar az állítómechanika, amúgy 10p lenne)
- képzeletbeli sd őrlő 7p
- tölcséres mazzer 5p
- dózeres bármi 2p -
válasz
Joe Swanson
#142448
üzenetére
A gyártótól.
Még holnapig akciós, ingyen postával. [link] -
Toobee
veterán
válasz
Csápájev
#142443
üzenetére
Nem akartalak megbántani, nem ezért írtam. Nekem volt ezekből Major meg Mini is dózeres és tölcséres is. Az életben soha újra meg nem venném egyiket se. Már egy árban hasonló Casa is óriási ugrás felhasználói élményben. Biztos én érzékenyebb vagyok erre, másnak meg lehet nem jelent semmit.
-
Mano66
senior tag
-
Toobee
veterán
válasz
Csápájev
#142438
üzenetére
Képviselem megint az otthonra szerintem kínzás egy ipari daráló. Jellemzően azok szeretik nagyon őket, akik nem használtak igazán jó SD őrlőt. Szóval ne vegyen a kérdező használt ipari darálót. Linkelték itt alattam a Casat. 10-es skálán a felhasználói élmény mondjuk 7, akkor egy dózeres Mini maximum 2, egy tölcséres meg 3.
-
válasz
Joe Swanson
#142437
üzenetére
18-20g kb. 1-1,5 perc alatt megvan a J ultrával. (Ezt írják inkább eszpresszóra.)
-
Gergőke88
addikt
válasz
Joe Swanson
#142435
üzenetére
Én végül erre mentem rá sok olvasgatas után.
https://www.option-o.com/shop/p/lagom-casa -
Joe Swanson
senior tag
Van esetleg az ajánlott őrlőkről ami lista?
-
Csápájev
őstag
válasz
Joe Swanson
#142437
üzenetére
Jobban jársz a drágább ajánlott őrlőkkel (nem vagyok képben mostanában mik mennek) , nekem Mazzer Mini van. Ezekben van anyag, örök élet +10 év, max a késeket kell cserélni.
Az olcsó kis műanyag őrlők nem az igaziak.
Ráadásul a jó őrlők az árukat is tartják. -
válasz
Joe Swanson
#142435
üzenetére
Ha kézi akkor 1Z presso K ultra vagy J ultra.
Elektromosból talán egy ilyen ami már ajánlható ennyiért [link]
De ha mondjuk napi 1-et iszol akkor bőven jobb választás a kézi, halk, nem foglal helyet és patika minőség.
-
Joe Swanson
senior tag
válasz
Gergőke88
#142434
üzenetére
Keretet kifejezetten nem határoztam meg, ha azt mondjátok hosszú távra indokolt egy akár 150-ezres őrlő akkor megveszem azt. Engem igazából a jó ár/érték arány érdekel, illetve hogy hosszú távon ne kelljen cserén gondolkozni. Elektromos talán praktikum szempontjából jobb, de a kézi őrléstől sem riadok meg.
-
Gergőke88
addikt
válasz
Joe Swanson
#142433
üzenetére
Mondj egy keretet is ahhoz tudunk ajánlani.
Kézi is lehet vagy csak elektromos ? -
Joe Swanson
senior tag
Sziasztok! 3 év Saeco Lirika használata után, a mai napon a kedvesemtől kaptam egy gaggia Classic kávégépet. Kizárólag presszót fogok főzni a géppel. Örlőm viszont nincsen, cserébe szemes kávém van. Milyen jó ár-érték arányú örlőket ajánlanátok? Vannak viszonylag olcsóbbak, de látok több százezres árkategóriában is.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
#142431
üzenetére
...topiclakóknak kis kedvezmény is belefér.
-
Alabástrom
senior tag
Ha valakinek nincs ideje, kedve, ügyessége, stb. filterkávét készíteni, mégis kompromisszummentes nedűt szeretne:
Makulátlan Fellow Aiden eladó -
-
-
kiiso
tag
Az utóbbi időben kezdtem sokallni a Csokis Kuglóf árát, úgyhogy mivel amúgy is Kifli Xtra előfizető vagyok, gondoltam adok egy esélyt a sajátmárkás UBOMI Single Origin Brasil kávéjuknak.
Háromhetes pörkölést kaptam, ami szépen hozta az általam kedvelt klasszikus, csokis–mogyorós ízvilágot.
Nyilván nem egy Csokis Kuglóf, viszont szerintem finomabb, mint az AVX Brazil Santos. Ha az ember úgyis a Kifliről rendel, akkor a kávét is kényelmesen be lehet szerezni, előfizuval kifejezetten jó ár-érték arányban.
-
Gergőke88
addikt
válasz
RetepNyaraB
#142354
üzenetére
valamiért nem engedi megrendelni MO-ra. Másnak sikerült? Mutatja, hogy szállítja ide, de utána hibaüzenetet dob a címre. Próbáltam több MO címre is de egyiket sem fogadja el...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
#142425
üzenetére
Scott szerint a régi 25-30 között ideális
Figyelembe véve, hogy a régi is rendben van 15g-ig, minivel 8-10g-ig le lehet majd menni jó eséllyel. -
Alabástrom
senior tag
Előrendelhető a Pulsar Mini.
Sajnos nem lett igazán mini, Scott szerint 15-18g ideális vele. -
válasz
Kávé Kálmán
#142422
üzenetére
A robotos filterkedés talán arra mindenképp jó, hogy nincs nettó három perces b@szódás a készítésével. A soup is 25mp (ha jól értem), turbó 15-20. Íze meg persze más, ez is a lényeg része (lehet).
Egyebkent próbáltam ma reggel saját pörkölésű kenyaiból egy AI vezényelt soupot. Mivel kovidos vagyok, nagyjából fél liter langyos birkafaggyút is ihattam volna. Én kérek elnézést

-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
#142422
üzenetére
Kiragadtad a soupot. Ne erre fókuszálj. Remek 1:2,5-3 közötti italokat készítek Robottal.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
#142420
üzenetére
De hát nem látod, hogy már a filter pörkölésünket húzom eszpresszóként :-)? Az hidd el, objektíve az ihatóság határán táncikált, de én tényleg csak szökőévente jutok oda, hogy lefolyóba küldjem az elkészített kávét...
Igazából a soup létjogosultsága számomra ott kezdődik, hogy valami pluszt adjon, mint amit egy hibátalanul elkészített filter nyújt. Ha ezt nem tudja, akkor értelmetlen, mert van V60-unk, Fellow Aidenünk, Kalitánk...
Ha csak arra alkalmas, hogy pótfilter legyen azoknak, akiknek nincs filtereszközük, akkor ez csak egy múló divathullám, amire 2 év múlva már senki nem emlékszik. De nem írtam le. Ezt akkor próbáljuk, ha az üzemben mindenki a fedélzeten van.
-
BBpeter
tag
Weber unibasketból használ valaki 16 g-s verziót?
Tudnék venni viszonylag jó áron, de nem tudom megfelelő lesz-e 18g-s doseokhoz. -
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
#142418
üzenetére
Relaxált vagyok, csak jó élményt szeretnék nektek

-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
#142303
üzenetére
Kölcsönkaptam erre a hétre a Pietro-t, úgyhogy ismerkedtem vele kicsit illetve készítettem minden nap minimum egy fej-fej melletti összehasonlítást is az M01-el. (Semmi baja a Pietronak, a víz volt a ludas: kikevertem a Cathfaern-vizet, azzal sokkal kifinomultabb italokat ad, nem nyomja agyon az összképet a test, és a savak is elevenebbek.)
Ez alapján a szűk egy hét alapján kb egy szintre tenném a két darálót, de nagyon más világ a kettő. A Pietronak van egy egyedi karaktere, eléggé színez, mintha puha bársonnyal, melegséggel vonná be az ízeket, kis súlyt tenne az összkép alá. Egyelőre baromira tetszik, de lehetséges, hogy hosszútávon egyhangú lenne. Az M01 őszintébb, közvetlenebb. A savakat is máshogy jelenítik meg, az M01-et én árnyaltabbnak, kifinomultabbnak, illatosabbnak érzem, a Pietro savai mintha kicsit gömbölydedebbek lennének. Kávéja válogatta, hogy melyik melyikkel ízlett jobban, volt egy nordic pörkölésű (Coffea Circulor) száraz etióp, aminek jót tett a Pietro puhasága és bársonyossága, az M01-el kicsit steril volt, illetve volt egy kicsit sötétebb (The Barn filter pörk) anaerob gesha, aminél az M01 megmutatott ízhibákat (vagy a pörkölésből, vagy eleve a magokból jöhetett), míg a Pietroval semmi hibát nem éreztem. A többi kávénál (CM és DAK filter pörkök) inkább az M01-et preferáltam a tisztasága miatt, de ha nem fej-fej mellett kóstoltam volna, akkor kizárt, hogy preferenciát tudam volna felállítani közöttük, egytől egyig mind kiváló kávé volt mindkét darálóval. És 100%-ig biztos vagyok benne, hogy mindkettő darálóban van még potenciál, amit nem hoztam még ki belőlük.
Ha választanom kelle közülük, akkor mindkettőt választanám, jól megférnének egymás mellett a polcon. Évszaktól, időjárástól, hangulattól, kávétől függően hol ez, hol az lenne a "jobb".
(Sajnos a Pietro gazdája már szólt, hogy úgy döntött, eladja, és vesz helyette M01-et, úgyhogy erősnek kell lennem, hogy ne vegyem meg.
)
-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
#142416
üzenetére
Igen, ez tűnik a legjobb módszernek, csak keveseknek van otthon két Robotja
meg tényleg valami patent alapanyagot válasszatok hozzá, ne a klasszik vonalas presszó pöriket. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
#142415
üzenetére
Abszolút érdekel. Már kalmáros kollégák is emlegetik a soup-ot néhány hónapja, de nehéz az embert a komfortzónájából kizökkenteni. Ez a diskurzus viszont megtette a végső lökést. Szerintem egymás mellett két Robot-tal fogunk kávézni, ami olyan összehasonlítást tesz majd lehetővé, amire tényleg lehet alapozni is. Kössz a linket!
-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
#142413
üzenetére
Köszönöm, hogy szántál rá időt! Soup csak egy recept, visualizer profilomban láthatod milyen receptekkel megyek leginkább (1:2,5-2,8).
-
verti1
tag
Szerintem itt van a kutya elásva. Ezek az italok inkább filter jellegűek már, nem klasszik presszó. Innen nézve a dolgot érthetőbb az alacsonyabb hőfok.
Én szétválasztottam ezt a dolgot, mert nem ízlenek az 1:3 arányú presszók. Igazán jó filterből filtert csinálok, mert jobban megmutatja szerintem az igazi arcát, több kihozható belőle. A klasszik dél-amerikaiból pedig nem erőltetem a filtert.
Szóval ez erősen ízlés kérdése. Valamint sok esetben az aktuális trendek követése, pl. Lance. Azért iszom, mert a YT mondja, hogy ezt kell inni vagy azért, mert tényleg ízlik? -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Bazsee71
#142412
üzenetére
Nem akartam Lance-be masszívan beleállni, mielőtt ránéztem volna valami frissebb videójára. Szokott volt járni a standunkon a HOST-on és a WOC-okon is. Számomra egyszer sem keltette azt a benyomást, hogy elmélyedne, alaposan utána menne témáknak. Felületes, inkább harsány többnyire. Személyesen beszélgetve vele kevésbé pozőrködik, mint a videókban.
Na, de megismerkedtem a soup-pal Lance tolmácsolásában... Amiben pont ugyanolyan esetlenül kezeli a Robotot, mint 3 éve. Ha influenszer akarok lenni, akkor ezt bakit nem hagyom benne a videóban, hogy a Robot-ról lent hagyot karral cincálom le a szűrőt a dugattyúról. Egy jó kontentben, nem maradhat benne ilyen kisiklás. Nem néztem végig (bocs, pedig tényleg jól tűröm a szenvedést), de a rugós dugattyúsokról tett kijelentése is azt árulja el, hogy mennyire nem érti még mindig a működésüket (vagy azt, hogy mennyire különböző működési elvű rugós dugattyúsok vannak). Az előáztatás mértéke ezeknél is jól állítható, ergo soup-ra szerintem totál alkalmas. Az, hogy milyen hőmérsékletek mérhetők a Robot-ban húzás alatt előmelegítés nélkül, azt már tudjuk. 4-6 fokkal a Lance által bemondott alatt (csak 70g-ot tölt a kosárba). Bocs, befejeztem Lance analizálását...
Soup-készítésre ma reggel nem maradt idő. Next time. Azért abban talán egyetértünk, hogy ez sokkal inkább filterkávé, mint eszpresszó.
Csináltam viszont a filter pörkölésünkből eszpresszót.
Nekem ez az eszpresszó így nem élvezhető, talán nagyobb hígítással. Nagy, precíz síktárcsáson őrölve. Azért csináltam pidelt gépen, hogy a paraméterek tényleg ott legyenek, ahol szándékoztam.


Számomra hiányzott a kontextus Dávid hozzászólásából, hogy ez primér soup-ra (filter jellegű kávéra) vonatkozott. Erre is lehet használni a Robot-ot persze. De talán a többség mégis eszpresszóra veszi, aztán kipróbál persze mást is vele. És tényleg a fő erénye a Robot-nak (a manuáloknak), hogy rendkívül tág tartományban megbocsátók. Fasza lesz az ital, mert minden (MINDEN) kézben tartható.
A következő viszont már nekem is a soup lesz :-).
-
Bazsee71
őstag
válasz
Kávé Kálmán
#142408
üzenetére
Ha Lance szerint elő kell melegíteni, akkor csak azért sem fogom.
Nehéz úgy hitelt adni neki, hogy életem legrosszabb filterét nyomta a kezembe WoC-n...fincsi vizes szén volt. -
-
general
addikt
Ha már ennyi szó esett a pontos hőfokokról, hogyan és mivel lehet pontosan megmérni, hány fokos víz éri a pogácsát tulajdonképpen és így vajon mekkora az offset egy pid-es gépen? Olyan sok részlet van, ami számít, jó lenne legalább a hőfokról (ami mérhető) pontos infókat tudni. A 3. karos gépem van (nem volt HX egyik sem), de mindegyik pid pontossága különbözött érzésre, és csak találgatok, egy-egy kávénál mit is állítsak pontosan be.
-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
#142408
üzenetére
Valami jóságos világos maggal etesd meg, filter pöri, ULF őrlő, soup/turbo/blooming/hasonló modern profillal. A robot szuper társ ezekhez
Lance friss videóit nézd, sokat fejlődött ő is. Hasonló esetlen lesz szinte bárkinek a 2-3 éves videója. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
#142405
üzenetére
Dávid :-), ígérem, ki fogom próbálni a Robotot előmelegítés nélkül, ha túlvagyunk a karácsonyi őrületen, és oda tudom tenni magam egy ilyen alkalomra.
Lance videóit nem követem, kicsit nehezemre esik végignézni a rengeteg sallang és dalbetétek miatt, de most rákerestem a Robotosokra, hiszen arról szólt a diskurzus, így relevánsabbak. Fogtam a fejem persze, hogy mennyire esetlenül kezeli a Robot-ot (kapaszkodjatok a karfába, ha belenéztek!). Ő szorgosan előmelegít. Világos pörköléseknél különösen indokoltnak tartja.
https://youtu.be/UZvqhQxBPXg?si=YSpLJvL3j_JbSyoL
https://youtu.be/kgu5zA1oo8M?si=GOXRu7v5qPqZqXd_&t=800
Persze abszolút nem zárom ki, hogy jön a paradigmaváltás eszpresszónál (is) a hőmérséklettel kapcsolatosan.
Ünnepek közt jön a 85-88 fóka közti nagy eszpresszókészítési maraton.
-
Toobee
veterán
válasz
Alabástrom
#142406
üzenetére
Múltkor is volt valami téma barátokkal és másnap kijött róla egy videó
Jön inspirálódni. -
Toobee
veterán
Igaz filter vonatkozásban, de Lance videója kábé arról szól, amiről beszéltünk a Robot kapcsán.
alacsony hőfok
kevesebb agitáció
ulf őrlő -
-
_ATi_1
senior tag
Köszi a tippeket, nekifutok az IPA-val. (Soproni nincs itthon
)
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4022
- Apple iPhone 15 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 11 64GB fehér / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
igaz nekem csak AVX-es van.
, egy hőmérséklet kijelzős Tefalt használok. Mindegy, erre van a mellékelt szilikon dugó.
, viszont nehezebb az egyenes tamp ezzel.

, napi kb 400 adag lefőzés mellett (igaz annak rézből volt a kazánja)
Mikori? A bevonatos kazán csak 2023-2024-ben volt.




