Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Nem kicsi teleppel jöhet a Vivo X Fold6
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A Galaxy S27 Pro meglepően nagy akkut kaphat
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
sziszi-fuszi
senior tag
Funkcionalisan rossz tapasztalatom nem volt. Amiket hasznalok (Virtualization Station, Container Station, QVPN meg az alap egyéb appk hiba nélkül mennek azota is.
Ami problémam van vele, az csak az, amit le is irtam: a megjelenés - szerintem - rosszabb lett (bar korabban sem dicsértem, de ahhoz képest is). Ez nyilvan nagyon szubjektiv. Kockazat nélkül felteheted a File Station 6-ot -> na olyan lett mindennek a megjelenése.
Nem tudom, hogy te miket hasznalsz, de szerintem ha hasonlokat, akkor talan neked sem kell félned felrakni. Meg hat valoszinüleg elöbb utobb nem is nagyon lesz valasztasod (egyébként én is ovatosan tettem fel, utananéztem, valojaban mar több, mint egy éve van 6.0 "elözetes" kiadas az insidereknek, igy elvileg mar jo ideje tesztelik)Köszi! Szinte teljesen ugyanazokat használom mint te. Pusztán nem akartam olyanba beleszaladni, hogy valamelyik VM, vagy container ott rohadjod be a frissítésől, mert t.k.n szúrnám magam.
Nagyon köszönöm a megnyugtató választ. Akkor frissíteni fogok.
-
biga
őstag
Szia! Elárulnád a tapasztalataidat? Nekem TVS-h874-es nason még az 5x van, kritikus adatokkal és alkalmazásokkal virtuális gépen. Nem nagyon mertem még - tapasztalatok hiányában - frissíteni 6x-re. Érdemes? Nem volt a 6x telepítése óta gondod?
Funkcionalisan rossz tapasztalatom nem volt. Amiket hasznalok (Virtualization Station, Container Station, QVPN meg az alap egyéb appk hiba nélkül mennek azota is.
Ami problémam van vele, az csak az, amit le is irtam: a megjelenés - szerintem - rosszabb lett (bar korabban sem dicsértem, de ahhoz képest is). Ez nyilvan nagyon szubjektiv. Kockazat nélkül felteheted a File Station 6-ot -> na olyan lett mindennek a megjelenése.
Nem tudom, hogy te miket hasznalsz, de szerintem ha hasonlokat, akkor talan neked sem kell félned felrakni. Meg hat valoszinüleg elöbb utobb nem is nagyon lesz valasztasod (egyébként én is ovatosan tettem fel, utananéztem, valojaban mar több, mint egy éve van 6.0 "elözetes" kiadas az insidereknek, igy elvileg mar jo ideje tesztelik) -
sziszi-fuszi
senior tag
Szia! Elárulnád a tapasztalataidat? Nekem TVS-h874-es nason még az 5x van, kritikus adatokkal és alkalmazásokkal virtuális gépen. Nem nagyon mertem még - tapasztalatok hiányában - frissíteni 6x-re. Érdemes? Nem volt a 6x telepítése óta gondod?
-
cigam
titán
Biztos, hogy lesznek eltérések, mert az uj verzio feature-listajaban van par a ZFS/QuTS hero specifikus valtozas:
QuTS hero h6.0.0.3500 build 20260520 – Magyar fordítás
A rendszer biztonságának növelése érdekében a QuTS hero h6.0.0-tól kezdve nem engedélyezett a firmware visszalépés (downgrade). A következő bővítőkártya-modellek támogatása megszűnik a QuTS hero h6.0.0-tól: Mustang-200-C-8G-R10, Mustang-200-i5-1T-32G-R10, Mustang-200-i7-1T-32G-R10, Mustang-F100, Mustang-V100, QM2-2P10G1T, QM2-2S10G1T A következő alkalmazások többé nem támogatottak a QuTS hero h6.0.0-ban: CAYIN CMS-WS Lite és CAYIN MediaSign Player (helyettük: CAYIN Media Viewer), IDrive, JRE, Mustang Card Manager, Mustang Card User Driver, Python, Python3, QButton, Qmiix Agent, QVR Elite (helyette: QVR Surveillance), Skype A legjobb élmény és teljesítmény érdekében javasolt minden elérhető alkalmazást frissíteni az App Centerben a firmware frissítése után.
Domain Controller:
Ha a NAS tartományvezérlőként működik, a tartomány funkcionális szintje mostantól Windows Server 2016-ig állítható.
ACL:
Bevezetésre került az ACL 2.0, amely optimalizálja a jogosultságok tárolását és öröklését, jelentősen javítva a teljesítményt nagy méretű fájl- és megosztáskezelési környezetekben.
Vezérlőpult:
Az adminisztrátorok mostantól megtekinthetik és kezelhetik a felhasználói fiókokhoz kapcsolt QNAP ID-ket. Az adminisztrátorok segíthetnek a felhasználóknak letiltani a jelszó nélküli bejelentkezést. Új lehetőség: SSH titkosítási beállítások konfigurálása fájlmegosztási kapcsolatokhoz.
Asztal és bejelentkezés:
Támogatott a FIDO2 hitelesítés (YubiKey, Windows Hello, Touch ID). A Passkey bejelentkezéshez HTTPS és telepített FIDO2 Server szükséges. Mostantól QNAP ID-val is be lehet jelentkezni, helyi jelszó nélkül.
High Availability Manager:
A klaszter interfészhez mostantól használható virtuális switch. Engedélyezhető/tiltható az automatikus visszaállás (failback). Új alkalmazás: High Availability Manager, amely két azonos modellű NAS között biztosít magas rendelkezésre állást.
iSCSI & Fibre Channel:
Támogatott az NPIV (N_Port ID Virtualization). Elérhető a Fibre Channel szolgáltatás, LUN-ok FC hálózaton keresztüli eléréséhez.
KMIP:
Támogatott a KMIP szolgáltatás, amely távoli kulcskiszolgálóhoz való csatlakozást tesz lehetővé titkosítási kulcsok kezeléséhez.
Snapshot Manager:
A snapshotok új tulajdonsága: védelmi házirend, amely megakadályozhatja az automatikus vagy manuális törlést.
Storage Manager:
Támogatott a többszintű (tiered) tárolópool létrehozása. A meglévő pool átalakítható Qtier hero pool-lá.
Rendszer:
Támogatott a Secure Boot, amely csak aláírt firmware-t enged betölteni. Beállítható a firmware frissítés preferált időpontja.
ACL:
A rendszer ellenőrzi az ACL verziót, és megakadályozza a túl sok ACL bejegyzést. Az ACL bejegyzések maximális száma 124-ről 1024-re nőtt.
Asztal és bejelentkezés:
Javított alkalmazásfrissítési értesítések. A Quick Start oldal új neve: Feature Tour. Engedélyezhető/tiltható a jelszavas bejelentkezés.
App Center:
Teljesen új, modern felület.
SnapSync támogatás HA környezetben. SED poolok és titkosított megosztások támogatása HA-ban.
iSCSI & Fibre Channel:
Titkosított LUN-ok használhatók HA környezetben. Javított NPIV hibakezelés. Hibás pool esetén csak LUN unmap engedélyezett.
Network & Virtual Switch:
Dokumentáció áthelyezve a Help Centerbe. Testreszabható MAC-címek. Hálózati kártyacsere esetén a beállítások öröklődnek.
Snapshot Manager:
Részletes snapshot információk megtekinthetők. SnapSync teszteredmények törölhetők. Új áttekintő oldal. Külön oldalak: Snapshot Replica, Snapshot Vault. Snapshot exportálás egyszerűsítve.
Storage Manager:
Titkosított megosztások és SED poolok támogatása HA-ban. Javított pool helyreállítás. Memóriaoptimalizálás. Pool csatolás/leválasztás HA környezetben. Új funkcióbemutató. Javított Qtier munkafolyamatok.
Rendszer:
HA környezetben mindkét eszköz erőforrásai megtekinthetők. Javított firmware frissítési felület.
Vezérlőpult:
Pontosabb firmware verzióinformációk a naplókban.
Az ACL 2.0 bevezetése miatt:
ACL 2.0-val készült snapshotok nem importálhatók régebbi ACL verziót használó eszközökre. Snapshot Replica nem működik, ha a forrás ACL 2.0, a cél pedig régebbi. SnapSync csak akkor működik, ha mindkét oldal azonos ACL verziót használ.Sajat kiegészités:
A felület is megvaltozott egy kicsit, sajnos. Eddig is vacak volt az ergonomia, a szinek rosszul megvalasztottak voltak. De tovabbra sincs sötét téma, söt, ami eddig legalabb nyomokban ergonomikus szinvalasztas volt (pl sötét lateralis menü az ablakban), az mostanra teljesen elfelejtette ezt (teljesen fehér minden. Jo lenne mar elfelejteni ezt a szinsémat, vagy legalabb megadni a lehetöséget, hogy valthassunk). Ha feltette valaki korabban a File Station 6-ot (azt mar korabban lehetett telepiteni), akkor latja, hogy olyan lett minden. Ha mar File station 6: én esküdni mernék, hogy az 5-nél volt dedikalt feltöltés gomb. Na itt nincs, csak drag&drop...Köszi!
-
biga
őstag
Biztos, hogy lesznek eltérések, mert az uj verzio feature-listajaban van par a ZFS/QuTS hero specifikus valtozas:
QuTS hero h6.0.0.3500 build 20260520 – Magyar fordítás
A rendszer biztonságának növelése érdekében a QuTS hero h6.0.0-tól kezdve nem engedélyezett a firmware visszalépés (downgrade). A következő bővítőkártya-modellek támogatása megszűnik a QuTS hero h6.0.0-tól: Mustang-200-C-8G-R10, Mustang-200-i5-1T-32G-R10, Mustang-200-i7-1T-32G-R10, Mustang-F100, Mustang-V100, QM2-2P10G1T, QM2-2S10G1T A következő alkalmazások többé nem támogatottak a QuTS hero h6.0.0-ban: CAYIN CMS-WS Lite és CAYIN MediaSign Player (helyettük: CAYIN Media Viewer), IDrive, JRE, Mustang Card Manager, Mustang Card User Driver, Python, Python3, QButton, Qmiix Agent, QVR Elite (helyette: QVR Surveillance), Skype A legjobb élmény és teljesítmény érdekében javasolt minden elérhető alkalmazást frissíteni az App Centerben a firmware frissítése után.
Domain Controller:
Ha a NAS tartományvezérlőként működik, a tartomány funkcionális szintje mostantól Windows Server 2016-ig állítható.
ACL:
Bevezetésre került az ACL 2.0, amely optimalizálja a jogosultságok tárolását és öröklését, jelentősen javítva a teljesítményt nagy méretű fájl- és megosztáskezelési környezetekben.
Vezérlőpult:
Az adminisztrátorok mostantól megtekinthetik és kezelhetik a felhasználói fiókokhoz kapcsolt QNAP ID-ket. Az adminisztrátorok segíthetnek a felhasználóknak letiltani a jelszó nélküli bejelentkezést. Új lehetőség: SSH titkosítási beállítások konfigurálása fájlmegosztási kapcsolatokhoz.
Asztal és bejelentkezés:
Támogatott a FIDO2 hitelesítés (YubiKey, Windows Hello, Touch ID). A Passkey bejelentkezéshez HTTPS és telepített FIDO2 Server szükséges. Mostantól QNAP ID-val is be lehet jelentkezni, helyi jelszó nélkül.
A klaszter interfészhez mostantól használható virtuális switch. Engedélyezhető/tiltható az automatikus visszaállás (failback). Új alkalmazás: High Availability Manager, amely két azonos modellű NAS között biztosít magas rendelkezésre állást.
iSCSI & Fibre Channel:
Támogatott az NPIV (N_Port ID Virtualization). Elérhető a Fibre Channel szolgáltatás, LUN-ok FC hálózaton keresztüli eléréséhez.
KMIP:
Támogatott a KMIP szolgáltatás, amely távoli kulcskiszolgálóhoz való csatlakozást tesz lehetővé titkosítási kulcsok kezeléséhez.
Snapshot Manager:
A snapshotok új tulajdonsága: védelmi házirend, amely megakadályozhatja az automatikus vagy manuális törlést.
Storage Manager:
Támogatott a többszintű (tiered) tárolópool létrehozása. A meglévő pool átalakítható Qtier hero pool-lá.
Rendszer:
Támogatott a Secure Boot, amely csak aláírt firmware-t enged betölteni. Beállítható a firmware frissítés preferált időpontja.
ACL:
A rendszer ellenőrzi az ACL verziót, és megakadályozza a túl sok ACL bejegyzést. Az ACL bejegyzések maximális száma 124-ről 1024-re nőtt.
Asztal és bejelentkezés:
Javított alkalmazásfrissítési értesítések. A Quick Start oldal új neve: Feature Tour. Engedélyezhető/tiltható a jelszavas bejelentkezés.
App Center:
Teljesen új, modern felület.
SnapSync támogatás HA környezetben. SED poolok és titkosított megosztások támogatása HA-ban.
iSCSI & Fibre Channel:
Titkosított LUN-ok használhatók HA környezetben. Javított NPIV hibakezelés. Hibás pool esetén csak LUN unmap engedélyezett.
Network & Virtual Switch:
Dokumentáció áthelyezve a Help Centerbe. Testreszabható MAC-címek. Hálózati kártyacsere esetén a beállítások öröklődnek.
Snapshot Manager:
Részletes snapshot információk megtekinthetők. SnapSync teszteredmények törölhetők. Új áttekintő oldal. Külön oldalak: Snapshot Replica, Snapshot Vault. Snapshot exportálás egyszerűsítve.
Storage Manager:
Titkosított megosztások és SED poolok támogatása HA-ban. Javított pool helyreállítás. Memóriaoptimalizálás. Pool csatolás/leválasztás HA környezetben. Új funkcióbemutató. Javított Qtier munkafolyamatok.
Rendszer:
HA környezetben mindkét eszköz erőforrásai megtekinthetők. Javított firmware frissítési felület.
Vezérlőpult:
Pontosabb firmware verzióinformációk a naplókban.
Az ACL 2.0 bevezetése miatt:
ACL 2.0-val készült snapshotok nem importálhatók régebbi ACL verziót használó eszközökre. Snapshot Replica nem működik, ha a forrás ACL 2.0, a cél pedig régebbi. SnapSync csak akkor működik, ha mindkét oldal azonos ACL verziót használ.Sajat kiegészités:
A felület is megvaltozott egy kicsit, sajnos. Eddig is vacak volt az ergonomia, a szinek rosszul megvalasztottak voltak. De tovabbra sincs sötét téma, söt, ami eddig legalabb nyomokban ergonomikus szinvalasztas volt (pl sötét lateralis menü az ablakban), az mostanra teljesen elfelejtette ezt (teljesen fehér minden. Jo lenne mar elfelejteni ezt a szinsémat, vagy legalabb megadni a lehetöséget, hogy valthassunk). Ha feltette valaki korabban a File Station 6-ot (azt mar korabban lehetett telepiteni), akkor latja, hogy olyan lett minden. Ha mar File station 6: én esküdni mernék, hogy az 5-nél volt dedikalt feltöltés gomb. Na itt nincs, csak drag&drop... -
cigam
titán
-
kalolaci
senior tag
-
biga
őstag
Egy próbát megér: https://www.nas-szerviz.hu/hu/
biga
Ez fura, a sima még csak 5.x-nél jár. Mi volt az utolsó kiadás a qts hero 5-ös verziójából?Hmm, esküszöm nem emlékszem, most meg hiaba keresem. Tegnap délelött jelzett a rendszer, én meg gyorsan atolvastam a valtozasokat, aztan rakattintottam, hogy hadd menjen. Nem is ellenöriztem, hogy mi volt elötte pontosan, csak az, hogy valami 5.x...
Rakérdeztem haverunktol (AI), de azért kezeljük feltételesen szerintem:
"QuTS hero h5.2.8.3321 – build 2025‑11‑17 – EVO"Ja, egyébként ez a mostani a rendszerem szerint:
belső vezérlőprogram aktuális verziója:QuTS hero h6.0.0.3500
Dátum:2026/05/20 -
iceQ!
addikt
-
cigam
titán
Egy próbát megér: https://www.nas-szerviz.hu/hu/
biga
Ez fura, a sima még csak 5.x-nél jár. Mi volt az utolsó kiadás a qts hero 5-ös verziójából? -
biga
őstag
Megjelent a QuTS hero 6.0. Kb mint ha uj rendszer jött volna. Eszméletlen mennyiségü uj funkcio és javitas. Tudom, hogy nem sokan hasznaltok ilyen rendszert, de ha valaki mégis, akkor nézzen ra.
-
Zizi123
senior tag
Sziasztok!
Van 1 rossz QNAP TS-231P NAS-om. Nem kap tápot, annyira döglött, hogy 1 LED sem világít rajta, de a tápegységre rámérve az leadja az előírt feszültséget.
Valaki javít ilyeneket, vagy ez kuka? Köszönöm. -
biga
őstag
A support sajnos ilyen két lépcsős. Alapból egy itineren végigszaladó biorobottal találkozol (vagy talán már teljes MI, csak az aláírása az, hogy Bélának hívják), és ha eljutsz az itiner megfelelő pontjára, akkor továbbadja a "hozzáértő" csapatnak.
A gyártó részéről van benne logika, mert a sok minimálbéres alkalmazottal ki tudja szűrni a kezeléssel kapcsolatos hibákat, nem kell a drága mérnököket zaklatni ezzel. Így elég a kevesebb, de drága mérnök, aki tudja, hol mi mehetett félre.Ja, ezzel nincs is baj. Viszont hanyszor elöfordul, hogy felhivom/irok a supportnak, elmondom a panaszt, és mar a leirasbol egyértelmü, hogy ez nem a "probalta mar kikapcsolni/bekapcsolni" kompetencia, söt, gyakran direkt kérem azt a kollégat, aki kifejezetten az adott terÜlettel foglalkozik. Ennek ellenére jatsszak a hülyét, az én idômet pazaroljak, semmire. Es gyakran tapasztalom, hogy tényleg olyan, mint ha robottal beszélnék (ami pertsze manapsag nem is olyan meglepö), mert amikor olyan pontra térünk, ami nincs a "dÖntési matrixaban", akkor szo szerint lefagy, esetleg kezdi az elejéröl. Na ezeknek nincs értelme. Ertem én, hogy kell egy elöszürés, de igazabol sokszor az van, hogy a vonal masik végén egy olyan ember van, aki alapvetöen abbol indul ki, hogy én vagyok a hülye.
Arrol mar nem is beszélve, mikor ez elé betesznek manapsag egy automatat is... -
cigam
titán
"komolyan nyitottam a hibajegyet, nem azért, hogy ilyen komolytalan valaszokkal zaklassanak"
Eleg bosszanto, amikor az ember a lehetosegehez kepest mindent kidebuggol, ertelmes teoriakkal all elo, logokat olvas, rakeres mindenre, majd mikor minden otlet elfogyott akkor ir a supportnak es ilyen bosszanto ostoba valaszokat kap, mintha valaki olyasvalaki kerdezte volna, aki egyebkent a bekapcsologombot nem talalta meg.Legutobb egy tuzfalgyartoval leveleztem sokadjara ilyen modon, ott egy szemelyes es ket telefonos talalkozoba kerult, hogy azota ne ilyen egybites "megoldast" javasoljanak, hanem valaki erdemben kezdjen el foglalkozni a kerdessel.
Ennel mar csak az a kellemetlenebb amikor nagy duzzogva megcsinalod a resetet, csak azert, hogy elmondhasd, hogy nesztek, megmondtam, hogy nem fog segiteni... es a vegen segit

A support sajnos ilyen két lépcsős. Alapból egy itineren végigszaladó biorobottal találkozol (vagy talán már teljes MI, csak az aláírása az, hogy Bélának hívják), és ha eljutsz az itiner megfelelő pontjára, akkor továbbadja a "hozzáértő" csapatnak.
A gyártó részéről van benne logika, mert a sok minimálbéres alkalmazottal ki tudja szűrni a kezeléssel kapcsolatos hibákat, nem kell a drága mérnököket zaklatni ezzel. Így elég a kevesebb, de drága mérnök, aki tudja, hol mi mehetett félre. -
biga
őstag
"komolyan nyitottam a hibajegyet, nem azért, hogy ilyen komolytalan valaszokkal zaklassanak"
Eleg bosszanto, amikor az ember a lehetosegehez kepest mindent kidebuggol, ertelmes teoriakkal all elo, logokat olvas, rakeres mindenre, majd mikor minden otlet elfogyott akkor ir a supportnak es ilyen bosszanto ostoba valaszokat kap, mintha valaki olyasvalaki kerdezte volna, aki egyebkent a bekapcsologombot nem talalta meg.Legutobb egy tuzfalgyartoval leveleztem sokadjara ilyen modon, ott egy szemelyes es ket telefonos talalkozoba kerult, hogy azota ne ilyen egybites "megoldast" javasoljanak, hanem valaki erdemben kezdjen el foglalkozni a kerdessel.
Ennel mar csak az a kellemetlenebb amikor nagy duzzogva megcsinalod a resetet, csak azert, hogy elmondhasd, hogy nesztek, megmondtam, hogy nem fog segiteni... es a vegen segit

Megkockaztatom (pontosabban utolag végül is biztos), hogy a reset bevalt volna, csak hat ez nem javitas, hanem elmaszatalosa a problémanak: a hibat nem tünt volna el (bar amig ujra be nem allitom a DHCP szervert nyilvan müködött volna, igy elmondhattak volna, hogy hat végül is jo a reset), viszont nekem ujra kellett volna mindent konfiguralnom.
Na én ezért utasitottam vissza
Ez a IT Crowd féle "Probalta mar kikapcsolni-bekapcsolni?" javitas: persze, sokszor müködik, csak hat ezt nem nevezném javitasnak 
-
blt-blog
junior tag
Egy még nem befejezett, de eddig is tanulsagos esetleiras:
Egy hete nyitottam egy hibajegyet a QNAP-nal, mert egyszer csak (nem tudom miota, de biztos, hogy megelözte minimum egy frissités) nem tudok a Virtualization Stationban uj VM-et létrehozni (mindig azt mondja, hogy csak akkor lehet uj VM-et létrehozni, ha legalabb egy Virtual switch rendelkezésre all, ezért hozzak létre egyet. -> Innen atléphetnék a Halozati és virtualis kapcsolok menüre, ami viszont ilyenkor meg sem nyilik (egyébként hiba nélkül megy), vagy kiléphetek.
Egyébként két aktiv VM müködik hiba nélkül, nyilvan Virtual switchen keresztül, szoval egyértelmüen valami hiba okozza a dolgot a Virtualization stationban.
A hibajegyre az elsö reakciojuk az volt, hogy reseteljem le a NAS halozatat (3mp reset)
Visszairtam, hogy hagyjuk a vicceket, komolyan nyitottam a hibajegyet, nem azért, hogy ilyen komolytalan valaszokkal zaklassanak (persze, teljes ujrakonfiguralas a halozaton, DHCP, virtual switchek, tüzfal és egyéb halozati ujrakonfig stb). Mar maga a javaslat is siman megér egy szemöldök felhuzast.
Azota kértek egy tavoli hozzaférést (megkaptak, bar azzal is eljatszottam egy darabig, hogy kényes mappakhoz ne férjen hozza, ami ugye igy sem tudom, hogy biztosan igy van-e, lévén, hogy admin jogokkal lépnek be). Ez utan egyszer még ram kérdeztek, hogy ujraindithatjak-e a Virtualization station-t (ami azért kényes szamomra, mert mint irtam, 2 aktiv VM is fut rajta, de a hibat csak meg kellene oldani, igy leallitottam öket). Visszajeleztem, hogy inditsak. Ez volt tegnap délelött. Azota semmi hir. Kicsit komolytalannak tünik igy a support. Nekem egy napja allnak a VM-ek, legalabb egy hete nem tudok uj VM-et létrehozni sem. Es egyelöre még valasz sincs. Most mar rajuk irtam kicsit sürgetöleg, majd meglatjuk, mit valaszolnak."komolyan nyitottam a hibajegyet, nem azért, hogy ilyen komolytalan valaszokkal zaklassanak"

-
biga
őstag
Egy hete nyitottam egy hibajegyet a QNAP-nal, mert egyszer csak (nem tudom miota, de biztos, hogy megelözte minimum egy frissités) nem tudok a Virtualization Stationban uj VM-et létrehozni (mindig azt mondja, hogy csak akkor lehet uj VM-et létrehozni, ha legalabb egy Virtual switch rendelkezésre all, ezért hozzak létre egyet. -> Innen atléphetnék a Halozati és virtualis kapcsolok menüre, ami viszont ilyenkor meg sem nyilik (egyébként hiba nélkül megy), vagy kiléphetek.
Egyébként két aktiv VM müködik hiba nélkül, nyilvan Virtual switchen keresztül, szoval egyértelmüen valami hiba okozza a dolgot a Virtualization stationban.
A hibajegyre az elsö reakciojuk az volt, hogy reseteljem le a NAS halozatat (3mp reset)
Visszairtam, hogy hagyjuk a vicceket, komolyan nyitottam a hibajegyet, nem azért, hogy ilyen komolytalan valaszokkal zaklassanak (persze, teljes ujrakonfiguralas a halozaton, DHCP, virtual switchek, tüzfal és egyéb halozati ujrakonfig stb). Mar maga a javaslat is siman megér egy szemöldök felhuzast.
Azota kértek egy tavoli hozzaférést (megkaptak, bar azzal is eljatszottam egy darabig, hogy kényes mappakhoz ne férjen hozza, ami ugye igy sem tudom, hogy biztosan igy van-e, lévén, hogy admin jogokkal lépnek be). Ez utan egyszer még ram kérdeztek, hogy ujraindithatjak-e a Virtualization station-t (ami azért kényes szamomra, mert mint irtam, 2 aktiv VM is fut rajta, de a hibat csak meg kellene oldani, igy leallitottam öket). Visszajeleztem, hogy inditsak. Ez volt tegnap délelött. Azota semmi hir. Kicsit komolytalannak tünik igy a support. Nekem egy napja allnak a VM-ek, legalabb egy hete nem tudok uj VM-et létrehozni sem. Es egyelöre még valasz sincs. Most mar rajuk irtam kicsit sürgetöleg, majd meglatjuk, mit valaszolnak.Hmm. Muszaj vagyok korrigalni magam, mert most meglepö gyorsasaggal valaszoltak (vagy kb egy idöben az én ismétlö kérdésemmel):
Kérjük, ellenőrizzék az ügyfélnél, hogy a virtuális switch 1 DHCP‑szervere valóban oszt‑e IP‑címeket más eszközöknek. Ha a DHCP‑szerverre nincs szükség: Hálózat és virtuális switch → DHCP‑szerver → tiltsák le a DHCP‑szervert a virtuális switch 1‑en (192.168.1.6/24). Ezután térjenek vissza a Virtualization Station (QVS) felületére, és hozzák létre a virtuális gépet — a switch azonnal meg fog jelenni. Ez a művelet teljes mértékben visszavonható.
Valójában egy inkompatibilitási problémáról van szó, amely a virtuális switch DHCP‑beállításának felismerését érinti. Ezt a hibát a Virtualization Station (QVS) 4.2.0‑ás verziója már javítja.
Üdvözlettel,
Egyébként igen, van (volt) DHCP, amit a javaslatara idölegesen atköltôztettem mashova az emlitett frissités megjelenéséig. Most valoban beindul a VM létrehozas.
Végül is most minden megy, bar a DHCP szervert majd még vissza kell késôbb költöztetnem. Igazabol viszonylag gyorsan reagaltak, de tovabbra is fajoak a néha 1-2 napos kommunikacio-szünetek. A bizalmam némileg helyreallt, hiszen érkezik a javitas, csak az a kis tüske maradt bennem...
-
biga
őstag
Azota kértek egy tavoli hozzaférést (megkaptak, bar azzal is eljatszottam egy darabig, hogy kényes mappakhoz ne férjen hozza, ami ugye igy sem tudom, hogy biztosan igy van-e, lévén, hogy admin jogokkal lépnek be). Ez utan egyszer még ram kérdeztek, hogy ujraindithatjak-e a Virtualization station-t (ami azért kényes szamomra, mert mint irtam, 2 aktiv VM is fut rajta, de a hibat csak meg kellene oldani, igy leallitottam öket). Visszajeleztem, hogy inditsak. Ez volt tegnap délelött. Azota semmi hir. Kicsit komolytalannak tünik igy a support. Nekem egy napja allnak a VM-ek, legalabb egy hete nem tudok uj VM-et létrehozni sem. Es egyelöre még valasz sincs. Most mar rajuk irtam kicsit sürgetöleg, majd meglatjuk, mit valaszolnak. -
morfondőr
addikt
Kivettem a rosszalkodó hdd-t, mert a teljes teszt olvasási hibával megállt. Win alatt a HDSentinel 19%-ra lőtte be az állapotát. Most kezdem előröl a maradék 4Tb + 2Tb-os lemezzel JBOD-ban.
Köszönöm az eddigi segítséget!
-
cigam
titán
Nem fog róla értesítést küldeni, mert le van választva az internet hozzáférésről, mivel QTS 4.3 fut rajta és 2024-es a legutóbbi frissítés. Amúgy is minden szolgáltatás tiltva van, mert kb. egy krumpli teljesítményű a proci!
Semmi más dolga nincs, mint heti egyszer max pár gb-ot felírni a lemezre. Eddig usb-s külső lemezt használtam, de ezt így automatizálni tudom. Néha ránézek, hogy minden rendben van-e és kész, de a fő NAS hisztizni fog úgyis ha nem tudja a szinkront megcsinálni.Windows-on használod a HDSentinel-t? Mert a Qnap-ra is telepíthető, a riport fájlt átküldöd a távoli NAS-ra, így folyamatosan frissül a smart állapota, ha baj van a Windows-os HDSentinel sikítani fog.
-
morfondőr
addikt
Nem fog róla értesítést küldeni, mert le van választva az internet hozzáférésről, mivel QTS 4.3 fut rajta és 2024-es a legutóbbi frissítés. Amúgy is minden szolgáltatás tiltva van, mert kb. egy krumpli teljesítményű a proci!
Semmi más dolga nincs, mint heti egyszer max pár gb-ot felírni a lemezre. Eddig usb-s külső lemezt használtam, de ezt így automatizálni tudom. Néha ránézek, hogy minden rendben van-e és kész, de a fő NAS hisztizni fog úgyis ha nem tudja a szinkront megcsinálni. -
cigam
titán
Nem kell a Raid0, de valamiért azt választottam amikor inicializáltam. Már végzett az első szinkronnal (kb. 24 óra alatt), úgyhogy már nem változtatom meg és kezdem előröl. Most elindítottam egy teljes smart tesztet, ha nem változik a hibás szektorok száma, akkor marad így egyelőre, köszönöm a megerősítést! Remélem nem egyszerre hal meg a másik NAS-ban a 3 lemez meg ez is.
Elméletileg 50 percenként lekérdezi a smart adatokat, és ha problémát érzékel, küld róla értesítést. (Ha be van állítva az értesítési központban)
-
morfondőr
addikt
Nem kell a Raid0, de valamiért azt választottam amikor inicializáltam. Már végzett az első szinkronnal (kb. 24 óra alatt), úgyhogy már nem változtatom meg és kezdem előröl. Most elindítottam egy teljes smart tesztet, ha nem változik a hibás szektorok száma, akkor marad így egyelőre, köszönöm a megerősítést! Remélem nem egyszerre hal meg a másik NAS-ban a 3 lemez meg ez is.
-
cigam
titán
Üdv!
Vettem egy ősrégi TS-212P-t backupnak. Bele került 2db 4Tb-os HGST RAID0-ban, szintén 10 évesnél öregebbek. Úgy néz ki a backup, hogy heti egyszer bekapcsol a backup NAS és rámenti a fő NAS az újabb adatokat, majd kikapcsol. Ami adat egyszer rákerül, abban már nem lesz változás, vagyis csak gyarapodik. Az egyik lemez így néz ki:
Ez mennyire gáz? Bár ahogy nézem a mostani tárhely árakat, nem igazán van kedvem cserélni, de a másik lehetőség, hogy van itthon elfekvőben egy 2Tb-os Toshiba is, így nem 8Tb lenne, hanem 6 a kapcitás.
Ez teljesen természetes elhasználódás, a meghibásodott szektorokat pótolta a tartalék területekről.
Biztos kell a Raid0? -
morfondőr
addikt
Üdv!
Vettem egy ősrégi TS-212P-t backupnak. Bele került 2db 4Tb-os HGST RAID0-ban, szintén 10 évesnél öregebbek. Úgy néz ki a backup, hogy heti egyszer bekapcsol a backup NAS és rámenti a fő NAS az újabb adatokat, majd kikapcsol. Ami adat egyszer rákerül, abban már nem lesz változás, vagyis csak gyarapodik. Az egyik lemez így néz ki:
Ez mennyire gáz? Bár ahogy nézem a mostani tárhely árakat, nem igazán van kedvem cserélni, de a másik lehetőség, hogy van itthon elfekvőben egy 2Tb-os Toshiba is, így nem 8Tb lenne, hanem 6 a kapcitás.
-
Speeedfire
félisten
Most nézem csak, hogy ez nem adapteres, hanem belső tápos. Hát így nehezebb sajnos. Meg ahogy látom elég nagy kábel korbács van benne. Max azokat lehetne valahogy nézni. Van e feszkó, vagy esetleg ha nem indul akkor van e valami relé jellegű kattanás.
De mindenképp műszerész irány lesz akkor ez. -
ToniSlow
senior tag
Ha a táp a tipp, akkor esetleg kölcsön táp? Vagy labortáp? Amikor működik esetleg meg kellene nézni a kernel logot, hátha van valami infó benne.
Sajnos sok minden lehet. ram, hdd, táp, alaplap, rom stb
Első körben megnézném hdd nélkül indul-e.Sajna nincs kölcsön táp és olyan labor tápunk sem ami elbírná. Ha nem indul akkor hdd nélkül sem indul. Több ram modult próbáltam, nem volt változás. Bios és a dom látszólag rendben van. Első körben kicseréljük a kondikat a tápban aztán meglátjuk.
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
Van esetleg valaki aki tudna nekem segíteni minimum ötletelni TS-651-es nas-ommal kapcsolatosan? Hol elindul hol nem. Van rajta hdmi kimenet, bios post megtörténik és onnan vagy tovább megy vagy nem. A DOM szerintem jó, mivel ha továbbmegy a bios post képernyőről akkor elindul a rendszer. Az Intel procikra vonatkozó ellenállás megoldást próbáltam, de nem oldotta meg a problémát. Tippem lenne esetleg a táp, de mivel nem olcsó ezért csak passzióból nem vennék egyet.Ha a táp a tipp, akkor esetleg kölcsön táp? Vagy labortáp? Amikor működik esetleg meg kellene nézni a kernel logot, hátha van valami infó benne.
Sajnos sok minden lehet. ram, hdd, táp, alaplap, rom stb
Első körben megnézném hdd nélkül indul-e. -
ToniSlow
senior tag
Sziasztok,
Van esetleg valaki aki tudna nekem segíteni minimum ötletelni TS-651-es nas-ommal kapcsolatosan? Hol elindul hol nem. Van rajta hdmi kimenet, bios post megtörténik és onnan vagy tovább megy vagy nem. A DOM szerintem jó, mivel ha továbbmegy a bios post képernyőről akkor elindul a rendszer. Az Intel procikra vonatkozó ellenállás megoldást próbáltam, de nem oldotta meg a problémát. Tippem lenne esetleg a táp, de mivel nem olcsó ezért csak passzióból nem vennék egyet. -
Speeedfire
félisten
Beszereztem egy ilyen külső tárolót (ICY BOX IB-RD3720-CU3), amit a nas-ra kötöttem. Hibátlanul teszi a dolgát.
Sebességben is jó, a nas látja külön-külön a 2 disk-et.
20-23k körül mozog az ára, ennyit bőven megért.

-
iceQ!
addikt
Bármilyen 40mm-es ventillátor jó hozzá, csak nézd meg milyen csatlakozó van rajt. Nem hinném, hogy a hivatalos store árai megérnék.
Ha elég ügyes vagy, az eredeti ventillátorról lecsíped a vezetéket, és ráforrasztod az újra.
akkor jó
Köszi szépen. Amúgy igen, nem megérős. Lehet rendelek aliról, az mindjárt barátibb árat tud produkálni nekem -
cigam
titán
Bármilyen 40mm-es ventillátor jó hozzá, csak nézd meg milyen csatlakozó van rajt. Nem hinném, hogy a hivatalos store árai megérnék.
Ha elég ügyes vagy, az eredeti ventillátorról lecsíped a vezetéket, és ráforrasztod az újra. -
iceQ!
addikt
Sziasztok,
TS-228-as nas-hoz keresnék ventilátor, mivel a mostani ahogy hallom csapágyas lett. Mivel tudom helyettesíteni a mostanit?
-
vargata
csendes tag
-
cigam
titán
"Ugye a letöltés előtt állítottad át"
Köszönöm!!
Arra nem gondoltam, hogy ez nem vonatkozik a meglévőekre
.
Kiszedtem az összeset, 1-t visszatettem, ez most jónak tűnik, látom a listában.Köszi még egyszer!
Arra esetleg tipp, hogy miért csak azt a két portot látom nyitva?
Van esetleg valami, amit ezzel kapcsolatban lehetne nézni?Nekem sincs a többi porton semmi. Lövésem nincs mikor használ több portot, vagy mikor vált másikra.
Nm. -
vargata
csendes tag
"Ugye a letöltés előtt állítottad át"
Köszönöm!!
Arra nem gondoltam, hogy ez nem vonatkozik a meglévőekre
.
Kiszedtem az összeset, 1-t visszatettem, ez most jónak tűnik, látom a listában.Köszi még egyszer!
Arra esetleg tipp, hogy miért csak azt a két portot látom nyitva?
Van esetleg valami, amit ezzel kapcsolatban lehetne nézni? -
cigam
titán
-
vargata
csendes tag
-
cigam
titán
sziasztok,
Mi lehet az oka, hogy a download app csak passzív torrentként viselkedik?
Tehát van port forward, le tudok tölteni, ha én töltöm le, akkor látom, hogy még töltenek rólam, de ha abbahagyják, akkor eltűnik a listából a torrent oldalon.
Változott valami beállítás esetleg?
Telekomos Sagem HGW-m van, nem tudom, hogy ebben mikor volt utoljára frissítés és nem-e az az oka.Köszönöm, T
Hogyan van beállítva a seedelés?

-
vargata
csendes tag
Ezzel néztem
https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
Az a furi, hogy elvileg a 6881-9 rá van irányítva a NAS-ra, de csak a 6881-2-t látja nyitottnak.
Ha lezárom a HGW-ben, akkor azokat sem látja nyitottnak, tehát jónak tűnik a port monitorozás.
Ha átálllítom a 6881-6882-t a NAS-ra (TCP-UDP, külső port, belső port uaz), akkor sem történik változás
-
cigam
titán
sziasztok,
Tehát van port forward, le tudok tölteni, ha én töltöm le, akkor látom, hogy még töltenek rólam, de ha abbahagyják, akkor eltűnik a listából a torrent oldalon.
Telekomos Sagem HGW-m van, nem tudom, hogy ebben mikor volt utoljára frissítés és nem-e az az oka.Köszönöm, T
Ellenőrizted? Kívülről látható/elérhető a portja?
-
Zolee11
senior tag
sziasztok,
Szia!
Szerintem a Download app-al lesz vmi bibi. A seed létezését akkor is látnod kell a torrent oldalon, ha passzív módban vagy, azaz nincs port FW. Azért sem kapcsolódnak hozzád, mert nem is létezel számukra a torrent szerver szerint.
Alapesetben, ha valami működik, és nincs benne/rajta frissítés, akkor annak ugyanúgy működnie kell, szóval a Telekomos router hibáját kizárnám. -
vargata
csendes tag
sziasztok,
-
Zolee11
senior tag
Sziasztok!
Sokan panaszkodtak és Én is tapasztaltam, hogy a Donwload Station nem egy megbízható és kezelhető jószág, nem mindig tölt vissza, .... Így ebből kiindulva készítettem egy rövid magyar leírást, hogy a Transmission kliens programot konténer (docker) változatban hogyan kell telepíteni és beállítani: [link]
Illetve a TS-133 tulajoknak egy kis segítség; készítettem egy programot, ami jobb memória kihasználtságot eredményez. Ennél az eszköznél a szűk keresztmetszet a kevés RAM (2GB), ellenben a CPU bírná a terhelést. Így ezzel a programmal a futtatható konténerek száma is szépen megnőhet: [link]
Használjátok egészséggel.
U.I.: Remélem a QSWAP programnak lesz még folytatása, látok még benne potenciát.
Sziasztok!
Transmission 4.1.1 - Container station.
drcyberg leírása alapján indultam el, viszont a konfigurációs mappát nem szükséges írásvédetté tenni, és külön más mappa alá "csatolni" a torrents és resume mappákat.
A configs.json módosítható, kivéve a USER és PASS mezők, ezeket Környezeti változók (Environment) formájában kell megadni a konténer telepítése során Variable és Value formájában. Ezeket szépen betölti a konténer indításakor, a webes, vagy Transmission Remote GUI alatt módosítható a többi beállítás, ezeket menti a program és újraindításkor sem vesznek el. Szerintem a felhasználó/jelszó páros manuális szerkesztése váltja ki a konfig fájl felülírását indításkor.
Amire még nem jöttem rá, hogy lehetséges-e több letöltési mappát megadni a konténernek, azaz, hogy nem csak a /complete mappát társítom/csatolom a NAS-on lévő megosztott mappával, esetleg több mappához társítom... -
Throme
veterán
Elölről feltelepítve és beállítva, valamint jobban beleolvasva a qsync világába az megoldható a helytakarékos mód bekapcsolása mellett, hogy a PC-n megnyithatók a file-ok, qsync használat nélkül is.
A helyhasználat még mindig x-akta. Erre majd egy jövőbeni C meghajtó és win újrahúzásnál visszatérek....
-
Throme
veterán
Elengedtem

A "QsyncClient" mappa nálam máshol helyezkedik el, nem abban a könyvtárszerkezetben, amit megadtál és nincs alatta szinte semmi.
A filestation lomtár könyvtárában az összes, "Hely" alatt lévő könyvtárra ráengedtem a "Kiürítés" parancsot.
Nincs változás.Fogtam és töröltem az összes megosztást a qsync-ben, majd a progit is töröltem.
Töröltem továbbá a TC-t is, leszedtem a magyar verzióból a legfrissebbet.
Nincs változás.Ha TC-ben a C-n (rendszer, M2) nézem a felhasznált területet, akkor nem jön ki a matek, szemben a D meghajtóval (sata).
Ha a windows-ban nézem a tulajdonságok opciót, ott meg jó a C is, a D is (kijön a matek).Holnap visszarakom a Qsync-et.
Nem foglalkozom többet ezzel.Kösz a kitartó segítségnyújtást!
-
cigam
titán
Eddig annyit csináltam, hogy a nas-on töröltem a recycle könyvtár tartalmát.
Amit most írtál majd ma vagy holnap ki tudom próbálni.
Ha sehogy se sikerül megfejteni a rejtélyt, akkor újra felveszem a szinkronizációs szabályt, csak a kimondottan specifikus könyvtárakra (tehát az évszámos könyvtárak) és egyből a kikapcsolt helytakarékos móddal.
Ha valóban ez az oka, akkor szinkronizációs után nézd meg, hogy a pc-n felszabadult-e a hely. De még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a Qsync egy külön szemetest tart fenn a PC-n, hogy a véletlen törléseket visszaállíthasd.
Nem tudok részleteket, nem használtam még a Qsync-et. -
Throme
veterán
Meg azt is írtad, hogy nem tudom mi az a recycle könyvtár, de kb az a méret hiányzik a PC -ről. Mivel az SMB megosztásban alapból ez is látható, ezt is szinkronizálja. Ezért kellene a kivételek közé berakni. Vagy a konkrét mappa nevet, vagy a rejtett fájlok/mappák szinkronizálását kikapcsolni.
Azt már próbáltad, hogy a NAS-on törlöd a megosztott mappához tartozó szemetest?
Ezután a PC-n is felszabadul a hely?
Vagy kukkants bele a gépeden a %LOCALAPPDATA%\QNAP\QsyncClient mappába. Itt vannak a naplófájlok, és az adatbázisa. Sőt! A%LOCALAPPDATA%\QNAP\QsyncClient\.qsync\recyclemappa (mérete) is érdekes lehet.Eddig annyit csináltam, hogy a nas-on töröltem a recycle könyvtár tartalmát.
Amit most írtál majd ma vagy holnap ki tudom próbálni.
Ha sehogy se sikerül megfejteni a rejtélyt, akkor újra felveszem a szinkronizációs szabályt, csak a kimondottan specifikus könyvtárakra (tehát az évszámos könyvtárak) és egyből a kikapcsolt helytakarékos móddal.
-
cigam
titán
"Akkor meg is válaszoltad magadnak a kérdést. Az a bizonyos "recycle" mappa, a kuka"
Félreérted. Ahogy írtam ez a recycle könyvtár a maga 116GB-jával nem a PC-n, hanem a NAS-on van.
Engem a PC háttértár "felzabálása" zavar.A javasolt "lomtár engedélyezése" opciót kikapcsoltam, de ez is NAS megosztott mappát érinti.
Admin téma:
Külön felhasználóként de adtam admin jogot. Ez majd leveszem erről.#13322cigam
3 helyen vannak meg az adatok, külső hdd, nas, másik lokáció (ezért nincs raid se többek közt).Kösz még1x!
Meg azt is írtad, hogy nem tudom mi az a recycle könyvtár, de kb az a méret hiányzik a PC -ről. Mivel az SMB megosztásban alapból ez is látható, ezt is szinkronizálja. Ezért kellene a kivételek közé berakni. Vagy a konkrét mappa nevet, vagy a rejtett fájlok/mappák szinkronizálását kikapcsolni.
Azt már próbáltad, hogy a NAS-on törlöd a megosztott mappához tartozó szemetest?
Ezután a PC-n is felszabadul a hely?
Vagy kukkants bele a gépeden a %LOCALAPPDATA%\QNAP\QsyncClient mappába. Itt vannak a naplófájlok, és az adatbázisa. Sőt! A%LOCALAPPDATA%\QNAP\QsyncClient\.qsync\recyclemappa (mérete) is érdekes lehet. -
Throme
veterán
"Akkor meg is válaszoltad magadnak a kérdést. Az a bizonyos "recycle" mappa, a kuka"
Félreérted. Ahogy írtam ez a recycle könyvtár a maga 116GB-jával nem a PC-n, hanem a NAS-on van.
Engem a PC háttértár "felzabálása" zavar.A javasolt "lomtár engedélyezése" opciót kikapcsoltam, de ez is NAS megosztott mappát érinti.
Admin téma:
Külön felhasználóként de adtam admin jogot. Ez majd leveszem erről.#13322cigam
3 helyen vannak meg az adatok, külső hdd, nas, másik lokáció (ezért nincs raid se többek közt).Kösz még1x!
-
cigam
titán
Közben "beszélgetek" az AI-al is
.
Ez lehet az ok (bár elég nagy különbségről van szó):"Fájlrendszer különbségek: Kis fájlok ezreinél a HDD szektormérete miatt a "méret a lemezen" mindig nagyobb lesz, mint a fájl tényleges mérete."
-- o --
Illetve ez hogy kell érteni?
"
(Helytakarékos mód)
Amikor ez a mód be van kapcsolva, a Qsync úgynevezett "sparse files" (ritka fájlok) technológiát használ. Ez azt jelenti, hogy a gépeden látod a fájlok ikonját és nevét, de a tényleges adatuk a NAS-on marad. Csak akkor töltődnek le, amikor megnyitod őket.
"
Mi van ha ilyenkor a nas, vagy a nas-ban a vinyó meghal (nincs raid)?
Hiába látom a PC-n a file-okat, mivel nasról töltődnek be, kuka az egész?Bocs a sok kérdésért....
MI-vel csak érdekesség képpen társalogj, nagyon messze van még a valódi intelligenciától. Többet hallucinál, minthogy igaza legyen. Minimum más független forrásból is tájékozódj, ellenőriz a mondandóját.
Pl. ez a szektorméret is akkora butaság, hogy eszem megáll.
Mikoze a lemez szekroméretnek ahhoz, hogy mennyi helyet foglal a lemezen?
Ments egy egy A betűt, TXT fájlba. Aztán csekkoly a fájlméretét. A merevlemez szektorméretét mutatja, vagy azt, hogy 1 byte a mérete (UTF esetén 2 byte). Nem a szektorméret (512byte, vagy 4k) írja, nem a szektorméret sokszorosát mutatja a fájl méretének!Igen, a helytakarékos módnak pont az a lényege, hogy a fájlok a NAS-on vannak, és csak akkor tölti le, ha éppen megnyitnád valamelyik programmal.
Értelemszerűen ilyenkor csak a NAS-on vannak meg a fájlok. Ha a NAS háttértára "meghal", az adataid is mennek a levesbe. Ezért kell legalább 3 helyre elmenteni a fontos adatokat. A raid nem igazán a mentés kategóriába sorolható, inkább a rendelkezésreállási javítja.Ugye van mentésed?!
-
cigam
titán
Akkor meg is válaszoltad magadnak a kérdést. Az a bizonyos "recycle" mappa, a kuka.
Vagy kapcsold ki a megosztáson a Lomtár funkciót
, vagy alatta korlátozd a rendszergazdára annak megjelenését. (Ugye nem rendszergazdaként használod?!) -
Throme
veterán
Közben "beszélgetek" az AI-al is
.
Ez lehet az ok (bár elég nagy különbségről van szó):"Fájlrendszer különbségek: Kis fájlok ezreinél a HDD szektormérete miatt a "méret a lemezen" mindig nagyobb lesz, mint a fájl tényleges mérete."
-- o --
Illetve ez hogy kell érteni?
"
(Helytakarékos mód)
Amikor ez a mód be van kapcsolva, a Qsync úgynevezett "sparse files" (ritka fájlok) technológiát használ. Ez azt jelenti, hogy a gépeden látod a fájlok ikonját és nevét, de a tényleges adatuk a NAS-on marad. Csak akkor töltődnek le, amikor megnyitod őket.
"
Mi van ha ilyenkor a nas, vagy a nas-ban a vinyó meghal (nincs raid)?
Hiába látom a PC-n a file-okat, mivel nasról töltődnek be, kuka az egész?Bocs a sok kérdésért....
-
Throme
veterán
Bal oldal PC, jobb oldal NAS

A NAS-on (jobb oldal) nem tudom mi az a recycle könyvtár, de kb az a méret hiányzik a PC -ről.A megosztott könyvtárak a PC-n és NAS-on egyeznek.
-
cigam
titán
Nincs bekapcsolva a verzió vezérlés
Helytakarékos mód
kikapcsolvaIntelligens törlés bekapcsolva
2 vinyó van a gépben
C meghajtón vannak a szinkronizált könyvtárak
Qsync felzabált nem tudom mire 100 GB helyet:TC szerint a C lemezen felhasznált tárhely mennyiség
850 GB
C max hely: 976 GB (szabad hely 5Gb)
970 -(850+5) -> 0-nak kéne lennie
Különbség 120 GB
Ez a kérdés, hogy mire használja, hol tárolja a QSYNC ezt a helyet??
Ahogy kikapcsoltam a helytakarékos módot a Qsync megette a 120GB-ot.Hogy nem a TC számol rosszul:
D meghajtó (nincs szinkronizált mappa)Felhasznált hely: 941 GB
Max hely: 976 GB
Üres hely: 35 GB
Kijön a matek a D-n:
35GB + 941GB = 976GBEnnél egyszerűbben nem tudom leírni
QSYNC mire használja el a vinyó kapacitását és hol tárolja amit lefoglal ha ki van kapcsolva a helytakarékos mód?
Semmi dolga nincs csak figyeli az adott könyvtárat és ha van benne változás leköveti.Kösz
De a NAS-on mekkora helyet foglal a szinkronizált mappa?
Értem én hogy jól számol, csak fura kB-ban látni GBokat
. -
Throme
veterán
Nem vagy jó mesélő, nem vágom mit mire állítottál, és az sem világos, hogy milyen méreteket mutatsz. Pláne kilobyte ban...
A kikapcsolt helytakarékos módnak pont ez a lényege, hogy mindent letölt a NAS-ról, ha kell ha nem. Tényleg olyan nagy gond, ha folyamatosan fut?A NAS-on mekkora a (9fájl/22mappa)mappa össze mérete?
Egész véletlenül nincs bekapcsolva a verziózás?Nincs bekapcsolva a verzió vezérlés
Helytakarékos mód
kikapcsolvaIntelligens törlés bekapcsolva
2 vinyó van a gépben
C meghajtón vannak a szinkronizált könyvtárak
Qsync felzabált nem tudom mire 100 GB helyet:TC szerint a C lemezen felhasznált tárhely mennyiség
850 GB
C max hely: 976 GB (szabad hely 5Gb)
970 -(850+5) -> 0-nak kéne lennie
Különbség 120 GB
Ez a kérdés, hogy mire használja, hol tárolja a QSYNC ezt a helyet??
Ahogy kikapcsoltam a helytakarékos módot a Qsync megette a 120GB-ot.Hogy nem a TC számol rosszul:
D meghajtó (nincs szinkronizált mappa)Felhasznált hely: 941 GB
Max hely: 976 GB
Üres hely: 35 GB
Kijön a matek a D-n:
35GB + 941GB = 976GBEnnél egyszerűbben nem tudom leírni
QSYNC mire használja el a vinyó kapacitását és hol tárolja amit lefoglal ha ki van kapcsolva a helytakarékos mód?
Semmi dolga nincs csak figyeli az adott könyvtárat és ha van benne változás leköveti.Kösz
-
cigam
titán
Sziasztok!
Qsync működésével kapcsolatban nem értek egy dolgot és szeretnék kérdezni.
Kikapcsoltam a helytakarékos módot.
Egyik oka, hogy a fotókat (nas-ra menti biztonsági mentésként) qsync nélkül nem tudtam megnyitni és/vagy másolni. A qsync programot meg nem futtatom állandó jelleggel.
A másik, hogy hiába állítottam be azt, hogy a nas-on ne legyen törlés akkor se, ha a PC-n törlök file-t, ennek ellenére leszedte a nas-ról is... (az intelligens törlést így be tudtam kapcsolni)Szóval kikapcsolás követően elkezdett szinkronizálni, amivel nincs is baj, de felzabálta a számítógép ssd-ről az összes szabad helyet. Szabályosan láttam a TC-ben, ahogy fogy.
Az a gondom, hogy nem látom mire ment el a sok hely. Rejtett könyvtárat se látok.
Úgy gondolom ez a qsync progi annyit csinál, hogy a megadott könyvtárakat szinkronizálja. A PC-n bekerül egy file a szinkronizált könyvtára, ami felkerül a nas szinkronizációs könyvtárába. Ehhez miért kéne szabad hely az ssd-n (úgy értem a keletkezett file-on felül)?Most szabadon rendelkezek a fotók felett qsync nélkül is, de rengeteg hely, úgymond eltűnt.
TC-ben végig jelölök mindent (rejtett file/könyvtár is láthatóra van állítva) és összeadva a felhasznált hely és a max kapacitás közt van jócskán differencia. Lomtár üres.

A win 10 file
Mi lehet ennek az oka?
Köszönöm!
Nem vagy jó mesélő, nem vágom mit mire állítottál, és az sem világos, hogy milyen méreteket mutatsz. Pláne kilobyte ban...
A kikapcsolt helytakarékos módnak pont ez a lényege, hogy mindent letölt a NAS-ról, ha kell ha nem. Tényleg olyan nagy gond, ha folyamatosan fut?A NAS-on mekkora a (9fájl/22mappa)mappa össze mérete?
Egész véletlenül nincs bekapcsolva a verziózás? -
Throme
veterán
Sziasztok!
Qsync működésével kapcsolatban nem értek egy dolgot és szeretnék kérdezni.
Kikapcsoltam a helytakarékos módot.
Egyik oka, hogy a fotókat (nas-ra menti biztonsági mentésként) qsync nélkül nem tudtam megnyitni és/vagy másolni. A qsync programot meg nem futtatom állandó jelleggel.
A másik, hogy hiába állítottam be azt, hogy a nas-on ne legyen törlés akkor se, ha a PC-n törlök file-t, ennek ellenére leszedte a nas-ról is... (az intelligens törlést így be tudtam kapcsolni)Szóval kikapcsolás követően elkezdett szinkronizálni, amivel nincs is baj, de felzabálta a számítógép ssd-ről az összes szabad helyet. Szabályosan láttam a TC-ben, ahogy fogy.
Az a gondom, hogy nem látom mire ment el a sok hely. Rejtett könyvtárat se látok.
Úgy gondolom ez a qsync progi annyit csinál, hogy a megadott könyvtárakat szinkronizálja. A PC-n bekerül egy file a szinkronizált könyvtára, ami felkerül a nas szinkronizációs könyvtárába. Ehhez miért kéne szabad hely az ssd-n (úgy értem a keletkezett file-on felül)?Most szabadon rendelkezek a fotók felett qsync nélkül is, de rengeteg hely, úgymond eltűnt.
TC-ben végig jelölök mindent (rejtett file/könyvtár is láthatóra van állítva) és összeadva a felhasznált hely és a max kapacitás közt van jócskán differencia. Lomtár üres.

A win 10 file
Mi lehet ennek az oka?
Köszönöm!
-
biga
őstag
Azért ne keverjük össze a nagy rendelkezésre állást igénylő ipari feladatokat az otthoni igényekkel. Otthon nincsenek ilyen elvárások. Persze fel lehet állítani egy fontossági sorrendet, priorizálni a feladatokat. Mégis mi gond származik abból, ha 5 percig nem megy a torrent? Természetesen kellemetlen, ha éppen megy rá/róla a mentés és újraindul. Éppen ezért praktikus is lehet. Ha tudom, hogy hétfőn 8 órakor újraindul, akkor úgy szervezem a mentési feladatokat, hogy azok ne erre az időpontra essenek.
A számítógépet se kapcsolom ki, egy idő után elaltatja magát. Más meg csak arra a fél órára kapcsolja be, amíg előtte ül, aztán kikapcsolja. Mindenki el tudja dönteni magának, hogy minden éjszaka kikapcsolja, és csak reggel kapcsolja be a NAS-t, vagy még az automata frissítéseket is kikapcsolja, nehogy véletlen újrainduljon. Fogadjátok el, hogy mások máshogy használják, nem feltétlen a Ti szokásaitok a mérvadó követendő példa.
Pl. egy irodai/otthoni szerver, ahol csak fájlokat/adatbázist tárolnak egy központi helyen miért fusson munkaidőn kívül, vagy amikor alszol? Csak az áramot fogyasztja, koptatja az alkatrészeket, érdemi feladata nincs, és csak a tűzveszélyt növeli. Igaz az elektronikai eszközök a be/kikapcsolás pillanatában szoknak meghibásodni, így abban is van ráció, hogy ne kapcsolgassuk, így kisebb lesz a meghibásodása esélye. Mindenre lehet pro kontra érveket felsorakoztatni. Hiába származtatjuk a nevéből a szolgáltatást, ha nincs rá 7/24-ben szükség. Vagy visszatérve a hétfő 8 órára. Időzítve, csak hétfőn 8 órakor kapcsolom be azt a NAS-t, amire mentek. A hét többi napján ki van kapcsolva. Egyáltalán nem szentírás, hogy a NAS-t 7/24-ben kell üzemeltetni, különben összedől a világ.Nem zartam ki ezt a forgatokönyvet, ezt irtam is, hogy otthoni filmnézésre/fotok tarolasara stb hasznalt esetben ez nem kritikus. En kifejezetten arra reagaltam, hogy ez egy hasznos plane szinte szükségszerü dolog (marmint az ujrainditas). Miközben ez nagyon nem igaz, valojaban még a korabban emlitett céloknal sem, legfeljebb felesleges allandoan futni hagyni az ö esetükben, de az allasidöben leallitas != ujrainditassal!
#3313: nyilvan mindenki el tudja dönteni, hogy neki mi a fontos. A virtualizacio az elég sok minden lehet, pl egy emlitett docker/vm-ben futo automatizalas is, ami emlitve lett. En pl több VM-et is futtatok különbözö, pl munka célra is. Ezek közül van több is, ami konkrétan nélkülözhetetlen (nekem).
Egy VM-en meg pl egy pfSense fut. A nélkül konkrétan leall a halozatom
Szerinted az nélkülözhetetlennek szamit?
De természetesen csak ismétlem, mindenki maga döntse el, hogy mi a fontos.
Ettöl még tartom magam ahhoz, hogy csak egyfajta hibamegelözési célbol ujrainditgatni felesleges a szervereket (a kis fajl szervert is), söt, inkabb ellenjavallt... -
cigam
titán
"Azért ne keverjük össze a nagy rendelkezésre állást igénylő ipari feladatokat az otthoni igényekkel. Otthon nincsenek ilyen elvárások."
A te otthonodban lehet nincs, de mar egy home assistant is az iparival megegyezo rendelkezesreallast igenyel: futesvezerles, legkondi, vilagitas, redonyok, csotores-erzekeles, betores-erzekeles, kamerak. Ezekhez pedig infrastruktura is kell."Egyáltalán nem szentírás, hogy a NAS-t 7/24-ben kell üzemeltetni, különben összedől a világ."
Nem szentiras, de egy nason mar futhatnak virtualizalva dolgok, illetve lehet hasznalva egyeb feladatokra is. Nezopont kerdese, hogy mikor dol ossze a vilag: van akinek ha a torrent megall, van akinek akkor, ha a futes leall. Es persze vannak azok is akiknek megfeleloen kiepitett rendszeruk van, benne redundans megoldasokkal.Meg se kérdeztétek, nem is tudjátok mikre használja, mégis letámadtátok, hogy milyen butaság kikapcsolni/újraindítani.
Ugye nem gondolod komolyan hogy a "virtualizált dolgok", azok nélkülözhetetlen izék. Bocs, de ez nagyon magas labda volt
-
mrots
tag
Azért ne keverjük össze a nagy rendelkezésre állást igénylő ipari feladatokat az otthoni igényekkel. Otthon nincsenek ilyen elvárások. Persze fel lehet állítani egy fontossági sorrendet, priorizálni a feladatokat. Mégis mi gond származik abból, ha 5 percig nem megy a torrent? Természetesen kellemetlen, ha éppen megy rá/róla a mentés és újraindul. Éppen ezért praktikus is lehet. Ha tudom, hogy hétfőn 8 órakor újraindul, akkor úgy szervezem a mentési feladatokat, hogy azok ne erre az időpontra essenek.
A számítógépet se kapcsolom ki, egy idő után elaltatja magát. Más meg csak arra a fél órára kapcsolja be, amíg előtte ül, aztán kikapcsolja. Mindenki el tudja dönteni magának, hogy minden éjszaka kikapcsolja, és csak reggel kapcsolja be a NAS-t, vagy még az automata frissítéseket is kikapcsolja, nehogy véletlen újrainduljon. Fogadjátok el, hogy mások máshogy használják, nem feltétlen a Ti szokásaitok a mérvadó követendő példa.
Pl. egy irodai/otthoni szerver, ahol csak fájlokat/adatbázist tárolnak egy központi helyen miért fusson munkaidőn kívül, vagy amikor alszol? Csak az áramot fogyasztja, koptatja az alkatrészeket, érdemi feladata nincs, és csak a tűzveszélyt növeli. Igaz az elektronikai eszközök a be/kikapcsolás pillanatában szoknak meghibásodni, így abban is van ráció, hogy ne kapcsolgassuk, így kisebb lesz a meghibásodása esélye. Mindenre lehet pro kontra érveket felsorakoztatni. Hiába származtatjuk a nevéből a szolgáltatást, ha nincs rá 7/24-ben szükség. Vagy visszatérve a hétfő 8 órára. Időzítve, csak hétfőn 8 órakor kapcsolom be azt a NAS-t, amire mentek. A hét többi napján ki van kapcsolva. Egyáltalán nem szentírás, hogy a NAS-t 7/24-ben kell üzemeltetni, különben összedől a világ."Azért ne keverjük össze a nagy rendelkezésre állást igénylő ipari feladatokat az otthoni igényekkel. Otthon nincsenek ilyen elvárások."
A te otthonodban lehet nincs, de mar egy home assistant is az iparival megegyezo rendelkezesreallast igenyel: futesvezerles, legkondi, vilagitas, redonyok, csotores-erzekeles, betores-erzekeles, kamerak. Ezekhez pedig infrastruktura is kell."Egyáltalán nem szentírás, hogy a NAS-t 7/24-ben kell üzemeltetni, különben összedől a világ."
Nem szentiras, de egy nason mar futhatnak virtualizalva dolgok, illetve lehet hasznalva egyeb feladatokra is. Nezopont kerdese, hogy mikor dol ossze a vilag: van akinek ha a torrent megall, van akinek akkor, ha a futes leall. Es persze vannak azok is akiknek megfeleloen kiepitett rendszeruk van, benne redundans megoldasokkal. -
cigam
titán
O-o! Na az hianyozna csak, ha rendszeresen ujra kellen inditanom a rendszert egyfajta hibamegelöési célbol! A szerver (a NAS is, hisz lényegében az is egy szerver) müködési logikaja, hogy "serve-eljen", altalaban 7/24! Nyilvan aki otthon egy mediaszerverként hasznalja, és napi 2 ora filmnézésre hasznalja (na jo; akar + torrentezésre) ez nem kritikus, de ettöl még ez az alap müködési elv, erre épül az egész elv.
Azért ma még egy sima NAS is ellat még szamtalan egyéb feladatot sok embernél: pl otthoni cloud szolgaltatas, automatizalasi feladatok, biztonsagi mentések stb. Es akkor mét nem is beszéltünk az esetleges virtualizacios feladatokrol! Gondold el, hogy mondjuk web-szerver fut direktben vagy egy VM-en. Vagy egy adatbazis (master vagy akar csak backup) stb. Egyszerüen normal üzemben elfogadhatatlan az, hogy ujra kelljen inditanom mondjuk hetente. Még havonta sem! En kb akkor inditom ujra, ha:
- valami hiba van
- frissités
- leallitja a szünetmentes aramkimaradas miatt (amit mar nem tudott athidalni)
Es akkor is hosszas elökészités elözi meg...Azért ne keverjük össze a nagy rendelkezésre állást igénylő ipari feladatokat az otthoni igényekkel. Otthon nincsenek ilyen elvárások. Persze fel lehet állítani egy fontossági sorrendet, priorizálni a feladatokat. Mégis mi gond származik abból, ha 5 percig nem megy a torrent? Természetesen kellemetlen, ha éppen megy rá/róla a mentés és újraindul. Éppen ezért praktikus is lehet. Ha tudom, hogy hétfőn 8 órakor újraindul, akkor úgy szervezem a mentési feladatokat, hogy azok ne erre az időpontra essenek.
Pl. egy irodai/otthoni szerver, ahol csak fájlokat/adatbázist tárolnak egy központi helyen miért fusson munkaidőn kívül, vagy amikor alszol? Csak az áramot fogyasztja, koptatja az alkatrészeket, érdemi feladata nincs, és csak a tűzveszélyt növeli. Igaz az elektronikai eszközök a be/kikapcsolás pillanatában szoknak meghibásodni, így abban is van ráció, hogy ne kapcsolgassuk, így kisebb lesz a meghibásodása esélye. Mindenre lehet pro kontra érveket felsorakoztatni. Hiába származtatjuk a nevéből a szolgáltatást, ha nincs rá 7/24-ben szükség. Vagy visszatérve a hétfő 8 órára. Időzítve, csak hétfőn 8 órakor kapcsolom be azt a NAS-t, amire mentek. A hét többi napján ki van kapcsolva. Egyáltalán nem szentírás, hogy a NAS-t 7/24-ben kell üzemeltetni, különben összedől a világ. -
biga
őstag
Papíron ez szépen hangzik, de a gyakorlatban nem így van. N+1 ismeretlen hiba(Ez lehet attól, hogy elfogy a memória, mert más programok úgy lépnek ki, hogy nem szabadítják fel az el/lefoglalt RAM-ot, stb...) miatt szükséges lehet újraindítani. Természetesen van amikor elég lenne az adott szervízt újraindítani, vagy a normál működést gátló programot leállítani, de a beragadt RAM-ot másképpen nem tudod felszabadítani.
Velem rendszeresen megtörténik, hogy látszólag megnyitja a programokat, működik, de mégis hibákat generál az eredményben (pl. egy animáció renderelésekor) ilyenkor újraindítom, és utána már hiba nélkül készül el az animáció.
De volt már olyan eset is, hogy a mentő program annyi erőforrást lefoglalt, hogy a megosztás szolgáltatás nem volt használható. Perceket kellett várni egy távoli könyvtár listázására, és mivel a mentő program is megszűnt kommunikálni a WEb-es felülettel, kilőni se tudtam.
Rengeteg példa, van arra, hogy miért jó az újraindítás. Pl. nálam a mentés végén lecsatolja az USB lemezt, így a kártevők sem tudják törölni/lekódolni. Ahhoz, hogy 1 hét múlva tudjak rá automatikusan menteni, újra kell indítanom, hogy újra felcsatolja az USB eszközt.
Így mindíg friss problémamentes a rendszer. Nem kell fura megfoghatatlan hibák után nyomozni, hogy éppen miért van X akta, amit egy újraindítás megold.Igen, folyamatos üzemre vannak tervezve, de már csak a hibajavítások okán (fw. frissítés) is pár havonta újraindulnak.
O-o! Na az hianyozna csak, ha rendszeresen ujra kellen inditanom a rendszert egyfajta hibamegelöési célbol! A szerver (a NAS is, hisz lényegében az is egy szerver) müködési logikaja, hogy "serve-eljen", altalaban 7/24! Nyilvan aki otthon egy mediaszerverként hasznalja, és napi 2 ora filmnézésre hasznalja (na jo; akar + torrentezésre) ez nem kritikus, de ettöl még ez az alap müködési elv, erre épül az egész elv.
Azért ma még egy sima NAS is ellat még szamtalan egyéb feladatot sok embernél: pl otthoni cloud szolgaltatas, automatizalasi feladatok, biztonsagi mentések stb. Es akkor mét nem is beszéltünk az esetleges virtualizacios feladatokrol! Gondold el, hogy mondjuk web-szerver fut direktben vagy egy VM-en. Vagy egy adatbazis (master vagy akar csak backup) stb. Egyszerüen normal üzemben elfogadhatatlan az, hogy ujra kelljen inditanom mondjuk hetente. Még havonta sem! En kb akkor inditom ujra, ha:
- valami hiba van
- frissités
- leallitja a szünetmentes aramkimaradas miatt (amit mar nem tudott athidalni)
Es akkor is hosszas elökészités elözi meg... -
mrots
tag
Ez sem igaz így.
A windows szerverek igen is igénylik a rebootot.
Arról nem is beszélve hogy egy rendesen karbantartott rendszer megkapja a patch eket és havonta úgyis újra van indítva. Nálunk ha fél évente lennének patchelve a szerverek , már a fél compliance team minket rudgosna. Szal ez a "eves, fel eves, ket eves" dolog nagyon elrugaszkodott. De lényeg a lényeg újraindításból nem lehetne probléma sőt, ártani biztos nem árt, inkább használ.Szerk: erre reagáltam:
"Rosszul tanultad. Ha barkivel beszelsz aki uzemeltetesben el, akkor el fog hajtani, hogy ez marhasag. Az idoszakonkrenti (eves, fel eves, ket eves - attol fugg) szoftverfrissitesen kivul semmi ok nincs ujrainditani semmit."
Nem nas specifikus volt a commented hanem általános üzemeltetés.De igen abban igazad van , hogy csak úgy nem indítunk újra semmit, mert nincs rá szükség hiszen a megfelelő MW-ban úgyis megkapja a rebootot.DE az én NAS om pl volt hogy pár nap alatt úgy feltolta a swap filet hogy könyörgött a reboot-ért. De ezen nem veszünk össze. Bár ha heti rebootra lenne rakva az én nasom is akkor nem kéne megvárnom a tetvesen lassú újraindulást egy FW frissítés előtt
1) nem windows szerverekrol beszelunk, hanem nasrol
2) lehagytad abbol amit en irtam az "attol fugg" resztezt irtad te:
Szal ez a "eves, fel eves, ket eves" dolog nagyonezt irtam en:
eves, fel eves, ket eves - attol fugg -
Biga123
addikt
"Mert minden IT eszköznek használ időnként az újraindítás, legalábbis én így tanultam."
Rosszul tanultad. Ha barkivel beszelsz aki uzemeltetesben el, akkor el fog hajtani, hogy ez marhasag. Az idoszakonkrenti (eves, fel eves, ket eves - attol fugg) szoftverfrissitesen kivul semmi ok nincs ujrainditani semmit.Ha barkivel beszelsz aki securityben utazik, akkor o azt fogja mondani, hogy az ujrainditas szukseges kellemetlenseg, mert ha egy olyan fertozes / worm / szoftver kerult a gepre ami rosszindulatu de nem eli tul az ujrainditast, akkor a rendszeres ujrainditas ki tudja takaritani. Nem egy tipikus gyakori eset, de security szempontbol az egyetlen ok az ujrainditasra.
De az, hogy barminek hasznalna az ujrainditas, az nonszensz.
Ez sem igaz így.
A windows szerverek igen is igénylik a rebootot.
Arról nem is beszélve hogy egy rendesen karbantartott rendszer megkapja a patch eket és havonta úgyis újra van indítva. Nálunk ha fél évente lennének patchelve a szerverek , már a fél compliance team minket rudgosna. Szal ez a "eves, fel eves, ket eves" dolog nagyon elrugaszkodott. De lényeg a lényeg újraindításból nem lehetne probléma sőt, ártani biztos nem árt, inkább használ.Szerk: erre reagáltam:
"Rosszul tanultad. Ha barkivel beszelsz aki uzemeltetesben el, akkor el fog hajtani, hogy ez marhasag. Az idoszakonkrenti (eves, fel eves, ket eves - attol fugg) szoftverfrissitesen kivul semmi ok nincs ujrainditani semmit."
Nem nas specifikus volt a commented hanem általános üzemeltetés.De igen abban igazad van , hogy csak úgy nem indítunk újra semmit, mert nincs rá szükség hiszen a megfelelő MW-ban úgyis megkapja a rebootot.DE az én NAS om pl volt hogy pár nap alatt úgy feltolta a swap filet hogy könyörgött a reboot-ért. De ezen nem veszünk össze. Bár ha heti rebootra lenne rakva az én nasom is akkor nem kéne megvárnom a tetvesen lassú újraindulást egy FW frissítés előtt
-
mrots
tag
Ennek semmi koze az uptime-hoz.
"Heti egy újraindításra állítottam"
Innen indultunk, hogy ez marhasag. Nem azert, mert heti, hanem mert ok nelkuli. Ha valamit hetente ujra kell inditani valid ok miatt, akkor ott problema van amit orvosolni kell. Ha pedig nincs valid ok akkor nem kell ujrainditani, amig nincs ra ok.
A baj nem volt belole allitast vitatnam
-
cigam
titán
Megelőzés
Baj még nem volt belőle.
Volt idő amikor én is az uptime-ra gyúrtam, volt egy W95-ös "szerverem", több mint 365 napos uptime-al. Aztán kinőttem.
-
mrots
tag
Papíron ez szépen hangzik, de a gyakorlatban nem így van. N+1 ismeretlen hiba(Ez lehet attól, hogy elfogy a memória, mert más programok úgy lépnek ki, hogy nem szabadítják fel az el/lefoglalt RAM-ot, stb...) miatt szükséges lehet újraindítani. Természetesen van amikor elég lenne az adott szervízt újraindítani, vagy a normál működést gátló programot leállítani, de a beragadt RAM-ot másképpen nem tudod felszabadítani.
Velem rendszeresen megtörténik, hogy látszólag megnyitja a programokat, működik, de mégis hibákat generál az eredményben (pl. egy animáció renderelésekor) ilyenkor újraindítom, és utána már hiba nélkül készül el az animáció.
De volt már olyan eset is, hogy a mentő program annyi erőforrást lefoglalt, hogy a megosztás szolgáltatás nem volt használható. Perceket kellett várni egy távoli könyvtár listázására, és mivel a mentő program is megszűnt kommunikálni a WEb-es felülettel, kilőni se tudtam.
Rengeteg példa, van arra, hogy miért jó az újraindítás. Pl. nálam a mentés végén lecsatolja az USB lemezt, így a kártevők sem tudják törölni/lekódolni. Ahhoz, hogy 1 hét múlva tudjak rá automatikusan menteni, újra kell indítanom, hogy újra felcsatolja az USB eszközt.
Így mindíg friss problémamentes a rendszer. Nem kell fura megfoghatatlan hibák után nyomozni, hogy éppen miért van X akta, amit egy újraindítás megold.Igen, folyamatos üzemre vannak tervezve, de már csak a hibajavítások okán (fw. frissítés) is pár havonta újraindulnak.
Nem ugyanarrol beszelunk. Te arrol beszelsz amikor hibakereses vagy mukodesi rendellenesseg miatt egy valid lepes. En arrol beszeltem amikor akar kell akar nem, ujrainditunk valamit, mert az majd jo lesz.
-
cigam
titán
"Mert minden IT eszköznek használ időnként az újraindítás, legalábbis én így tanultam."
Rosszul tanultad. Ha barkivel beszelsz aki uzemeltetesben el, akkor el fog hajtani, hogy ez marhasag. Az idoszakonkrenti (eves, fel eves, ket eves - attol fugg) szoftverfrissitesen kivul semmi ok nincs ujrainditani semmit.Ha barkivel beszelsz aki securityben utazik, akkor o azt fogja mondani, hogy az ujrainditas szukseges kellemetlenseg, mert ha egy olyan fertozes / worm / szoftver kerult a gepre ami rosszindulatu de nem eli tul az ujrainditast, akkor a rendszeres ujrainditas ki tudja takaritani. Nem egy tipikus gyakori eset, de security szempontbol az egyetlen ok az ujrainditasra.
-
mrots
tag
@Speedfire
Mert minden IT eszköznek használ időnként az újraindítás, legalábbis én így tanultam. Bár ez az első NAS-om, eddig mindennél így jártam el, az okos órától a média szerver asztali gépig...@Cigam
Igen, külsőről seedel. Az AI szerint ennél a Qnap családnál ez ismert hiba, és leírt mindenféle trükköt, hogy mit próbáljak ki, de őszintén megmondom, nem szívesen nyúlnék a konfig file-okba chatgpt alapján... 😃
Lehet, hogy az lesz, hogy elengedem az újraindítást..."Mert minden IT eszköznek használ időnként az újraindítás, legalábbis én így tanultam."
-
cigam
titán
@Speedfire
Mert minden IT eszköznek használ időnként az újraindítás, legalábbis én így tanultam. Bár ez az első NAS-om, eddig mindennél így jártam el, az okos órától a média szerver asztali gépig...@Cigam
Igen, külsőről seedel. Az AI szerint ennél a Qnap családnál ez ismert hiba, és leírt mindenféle trükköt, hogy mit próbáljak ki, de őszintén megmondom, nem szívesen nyúlnék a konfig file-okba chatgpt alapján... 😃
Lehet, hogy az lesz, hogy elengedem az újraindítást...-
-
cigam
titán
@Speedfire
Lehet, hogy az lesz, hogy elengedem az újraindítást...Így találnám el a lottószámokat

MI alapján én sem nyúlnék bele, utánna olvasnék, hogy mit is javasol pontosan. Gondolom "Ő" is arra tippelt, hogy a torrent progi hamarabb indul el, minthogy felcsatolná a helyére a külső lemezt. Konfig fájl szerkesztés helyett cselezd ki!
Pl. ha minden Hétfőn 08:00-kor indítod újra, akkor a Download station-ben állítsd be, hogy Hétfőn 08:00-09:00 között ne seedeljen:
Így újraindítás után (1 órával) beáll a seed-be.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Playstation Portal Black (4 hónapos!) + tok eladó!
- Acer Nitro ANV16-42 16" FHD+ IPS Ryzen 7 260 RTX 5060 24GB 1TB NVMe gar
- Samsung Galaxy Watch 20mm szíjak
- Gamer számítógép i7-8700 / RTX 2060 / 16GB DDR4 RAM / 512GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L440 I i3 I 4GB I 320HDD I 14" HD I W10 I 2 féle akku I Gari
- MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16GB / 1TB SSD (Szép állapot, Akku: 97%, 174 ciklus)
- HIBÁTLAN iPhone 17 Pro 256GB Cosmic Orange -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5789, 100% AKKSI
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 256GB Black -2 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS5506
- Lenovo ThinkPad 40AN Thunderbolt 3 Workstation Dock (Gen1)
- Eredeti DELL 330W töltők (ADP-330AB D)
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

.