Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- 6500 mAh-s aksival debütált a Poco M8 Pro 5G, ez az ára itthon
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
Új hozzászólás Aktív témák
-
Amu
tag
hopppá meg is van a hiba, seed idő át volt állítva 5 percre. De hogy állítódott vajon át? A Család az sem tudja, mi ez. Én meg tuti nem voltam....
-
Amu
tag
én is hasonlóval küzdök, eddig tök jó volt, nem állítottam semmit, de most nem seedel vissza

-
cigam
titán
válasz
szabzoltan1
üzenetére
Használd a beépítettet. Lehet lassú, és buta, de működik.
-
cigam
titán
válasz
szabzoltan1
üzenetére
Na de melyik?! Függetlenül a letöltött fájl méretétől? Még arra tippelek, hogy a mai több GB-os fájlok akasztják ki. Próbálj másik klienst, vagy engedd el.
Esetleg próbáld meg felkutatni a Transmission ARMV7 kiadását. Ha jól tippelek ez való a Te NAS-odhoz. Nem mondom hogy vedd meg, mert semmi nem garantálja, hogy jobban fog működni, mint a beépített. Viszont az az előnye megvan, hogy csak egy magot használ, így nem terheli le egyszerre az összeset, marad szabad CPU minden másra. -
cigam
titán
válasz
t.kristof
üzenetére
Ez ilyen sajna. Sőt, a temp könyvtárban létrehozott alkönyvtárakat sem törli. (Az alatt létrehozott fájlokat kimozgatja a letöltés helyére).
szabzoltan1
Milyen "letöltéskor"? A beépített letöltő programot használod? Sajna érezni rajt a 10 évet és madár 512MB nem sok mindenre elég. Valószínű nem fagy le, csak annyit "molyok", hogy másra nem jut ideje. Szerintem egy idő után magához tér, persze ez a letöltött fájl méretétől is függ. -
szabzoltan1
tag
sziasztok!
kérdésem lenne.
adott egy qnap ts231+ NAS.
a problémám az ,hogy letöltéskor néha ugy lefagy,hogy el sem tudom érni.
ilyenkor a power gombot nyomva kell tartanom addig amig teljessen le neem áll,utánna minden működik ismét.
valakinek valami ötlet? -
t.kristof
senior tag
Sziasztok!
Először is BÚÉK mindenkinek!
Olyan kérdéseim lennének a dwonload stationnel kapcsolatban amik már régóta foglalkoztatnak...Miért van az, hogy ha már levan töltve egy film pl, a DS-ben berakom újra a torrent filet, megadom az elérési helyét, és ahelyett hogy ellenőrizné és csak seedelne, elkezdi újra letölteni? Ugyanez van ha van x db torrent a DS-ben, majd mondjuk áramszünet után újraindul a nas, újra letölti a torrenteket? A másik meg, ha egy sorozatnál nem az egész évadra van szükségem, csak adott részre, az egész évados torrentnél csak az utolsó részt töltöm le, letöltés után nem seedeli, állapotnál Kész van, nem pedig Szolgáltatás. Úgy emlékszem, hogy pc-n ha így töltöttem le bármit is, a letöltött filet seedelte tovább... Ezekre létezik megoldás? -
cigam
titán
Ahaaa...
Ugyanakkor a Qnap pillanatképek szolgáltatása révén bármikor visszaálhat egy korábbi időpontra, és jó esetben a HBS3 mentései is rendelkezésre álnak.Plusz a Biztonsági központon belül van egy (béta) funkció, a Szokatlan fájltevékenység megfigyelése. Ha másra nem is, arra jó, hogy azonnal értesülhetsz róla.
De valóban plusz egy okosság.
-
mrots
tag
"Nem értem. Nem szereted ha a gép végzi a mentést , mert kompromittálódhat. Ha a NAS készíti a mentést az nem kompromittálódhat? Vagy mit értünk kompromittálódás alatt?"
A kollega logikaja nagyon is helyes. A lenyeg az, hogy vannak szanaszet a halozaton dolgok amiket menteni kell. Ha ezek a dolgok tudnak irni oda, ahol a mentes van (azaz ok maguk keszitik es masoljak oda a mentest, ahol az gyulik) akkor kompromittalodas eseten le tudja torolni az osszes korabbi mentest is.Ha a mentest gyujto eszkoz - mondjuk nas - behuzza a menteseket mindenhonnan, mert senki nem tud irni a mentesbe, csak maga a nas, aki huzza a cuccot, akkor csak a nas kompromittalodasa eseten kerulnek veszelybe korabbi mentesek. Azaz egy rosszakaronak ahhoz, hogy helyreallithatatlan gondot tudjon okozni, ket helyre kell bejutnia, nem egyre.
-
cigam
titán
válasz
abudai
üzenetére
Nem értem. Nem szereted ha a gép végzi a mentést , mert kompromittálódhat. Ha a NAS készíti a mentést az nem kompromittálódhat? Vagy mit értünk kompromittálódás alatt?
Amúgy meg most automatikus, vagy manuális mentést keresel?
Manuálisnak ott a jobbklikk a felcsatolt megosztáson, és "Másolás ide" menüpont használata. Ekkor a NAS lekéri a megosztás fájljait, és lementi a NAS egy megadott mappájába.
Automatizálva pedig csak trükkösen tudsz menteni a HBS3-al.
Beállítasz egy "aktív szinkronizálás" feladatot.
A "Tárhelyek"-en belül létrehozol egy "Távoli CIFS/SMB-kiszolgáló"t. Gyakorlatilag megmondod, hogy melyik gép milyen megosztását akarod használni, és adsz neki egy ráutaló nevet.
A "Szinkronizálás"ban létrehozol egy új "aktív szinkronizálás" feladatot. Itt már felajánlja a "Távoli CIFS/SMB kiszolgáló"t. Ha rákattintasz, az alsó listában megjelenik az előbb beállított "Tárhely". Célmappának kijelölöd a NAS egyik mappáját.Most vagy megelégszel azzal, hogy minden időzített futtatáskor készül egy tükörmásolat, vagy ha szükséged van visszamenőleg az adatok változásainak lekövetésére, akkor készítesz egy "Biztonsági mentés" feladatot a szinkronizálás céljának megadott NAS mappáról. Időzítésben pedig úgy állítod be, hogy mindig fusson le, amikor a szinkronizálási feladat befejeződött.
Vagy is a megadott időpontban elindítja a a távoli megosztás szinkronizálását, egy helyi mappába. Amikor végzett ezzel a feladattal, elindítja ennek a mappának a mentését. Így rendszeresen automatizálva lementheted a távoli gép megosztott mappáját.
-
Biga123
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Igen lehet a startup- scheduled task lesz a nyerő.
-
Biga123
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
És neked lett igazad , az AppData-t menteni nem túl szerencsés pláne nem real time , mert folyamatosan változik és így állandóan tekert a NetBak.
DE végül s symlink lett a megoldás, csak nem úgy ahogy elképzeltük.
Az alap probléma nálam az volt , hogy a játékmentéseimet akartam biztonságban tudni, de ugye nagyon sok game az appdata-ba teszi, meg mindenfele össze vissza.
Találtam egy progit ami létrehoz egy symlinket a metések eredeti helyére, és átmozgatja a file-okat tetszőleges helyre : https://www.gamesave-manager.com/
Azt még nem néztem tudja ezt ütemezetten is csinálni vagy manuálisan kell időnként.
De eddig nekem megfelel. -
Biga123
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
NetBak Replicator az én barátom.
Jó lett volna ha a Qsync elintézi de nem képes rá
Symlink-el se látja, nagyon korlátozott. -
Cadal
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Hátőő, érdekes. Az asztali gép se látja a zsír új vinyót.. Megy vissza gariba...
-
Biga123
addikt
Próbálgatom a Qsync beta verziójában a backup job ot, eddig jónak tűnik, egyedül az a gond, hogy a rejtett mappákat nem lehet kijelölni ergo így nem tudom menteni az Appdata-t.
Van tipp mit lehetne ? Az advanced-ben be van jelölve hogy mutassa de mégse.
tudom béta -
abudai
csendes tag
Már felvettem meghajtóként a távoli megosztást, de sajnos egyik backup program sem ajánlja fel forrásnak. Csak mentési célnak tudom használni a megosztást.
Én mindig "fordított" mentést használok. Nem szeretem ha az a gép végzi a mentést amelyikről menteni kell, mert ha kompromittálódik akkor a mentések is veszélybe kerülhetnek.
Eddig csak synologykat használtam, de azt olvastam, hogy a qnap "nyitottabb" mind hardver mind szoftver szempontjából. Úgy látszik ez most nem jött be. -
biga
őstag
válasz
abudai
üzenetére
Esetleg - ha tudod - hybrid mount-al csatold fel mint pl smb meghajto, és szerintem akkor a Hybrid Backup jo eséllyel fogja latni.
Esetleg ugyan ez ftp-vel.
Sajnos a QNAP is hajlamos sajat ökoszisztémaban gondolkodni és ha a masik eszköz is valami QNAP vagy QNAP alapu halozaton van, akkor semmi gond, de ha idegen, akkor az onnan-ide irany nem evidens szamara.
Alternativ: a tavoli eszközön allits be backup-ot a QNAP felé. Azzal nem szokott gond lenni, csak ha a QNAP-nak kell "befelé" backupolnia.
Egy rsync-el szenvedtem meg nagyon vele. Végül a tavoli rsync vissza iranyu mentést én az Asustorral oldottam meg, ami beszinkronizal a QNAP-ra. Ez pl olyan, amit nem szeretek a QNAP-ban... -
erzol
őstag
Remélem nem leszek átverve.
Az eladó biztosra mondja, hogy sosem volt javítva. -
erzol
őstag
Sziasztok!
Vennék egy használt ts 251+ nas-t.
Egy wd my cloud ex2 ultra - t váltanék vele már csak a kezelőfelülete miatt is.
4 giga ram-os a kiszemelt példány és 2db 4TB-s wd red vinyó menne bele.
Van bármi szerintetek, ami a csere ellen szól?
A segítséget előre is köszönöm!
-
Cadal
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Webes felületen? nem mutat semmit. Szerintem, mivel nem jutok el a bejelentkezésig, vagy inkább semeddig ezért a webes felület nem látja még.
Áttettem a winyót a HDD2-slotba, de ott se látja a nas a merevlemezt. Kicsit kezdek aggódni.. -
Cadal
őstag
Hello,
Van egy Qnap TS-228A nasom. Évekig működött, de sajnos nemrég meghalt a benne levő HDD. Most vettem bele egy új HDD-t (WD Red Plus WD40EFPX). De amikor elindítom és elindul a QTS Smart Installation a frimware verzió ellenőrzés után azt írja ki, tegyek bele HDD-t!!?!
Vagy meg kell formázni előre a HDD-t amit beleteszek?
[kép] -
abudai
csendes tag
Hello srácok!
Qnap nassal lenne egy olyan feladat, hogy egy hálózati megosztásból kellene mentéseket csinálnom. Nem igazán találok erre megoldást. Fordítva működik Qnapról megosztásra...
Synologyn van erre program, qnapon nem találok semmi ilyesmit. Köszi, ha valaki tud segíteni.Üdv.
-
cigam
titán
Vezérlőpult → Rendszer → Hardver → „Merevlemez hibernálás engedélyezése” be van pippantva?
- Kapcsold ki a Multimedia Console / DLNA / UPnP szolgáltatásokat.
- Állítsd le a Photo Station / Video Station / Download Station alkalmazásokat.
- Ellenőrizd, hogy nincs aktív indexelés (QTS Search, QuMagie).- Kapcsold ki a folyamatos Resource Monitor figyelést.
- Ellenőrizd, hogy a SMART ellenőrzés ne legyen túl gyakori.
- Nézd meg, hogy nincs‑e aktív syslog vagy audit log írás.Teszteld le úgy, hogy a NAS nincs hálózatra kötve. Így könnyebben kinyomozható merre indulj a probléma megoldásában. Hogy saját magát tartja ébren, vagy egy hálózati kérés miatt nem tud elaludni.
Esetleg nyiss egy hibajegyet, és ők majd távolról ránéznek, kitotózzák, hogy miért nem áll le a lemez. Gyakran olvasni olyanról is, hogy maga a fw a bűnös, de olyan is akadt, akinél a statikus kötetet hozta meg az alvást. Ugyanakkor rengeteg időzített feladatot is elvégez, van amelyikre nincs is ráhatásod.
Pl. ha alapból 5 percenként lekéri a smart adatokat, már megakadályozza, hogy 30 perc múlva aludjon el. Kitudja milyen gyakran küldi el az analitikai adatokat.
Ja és nem elég, hogy nem indítottad el, állítsd le a DownloadStation-t.

-
morfondőr
addikt
Nem igazán fogja altatni a meghajtót, mivel folyamatosan naplózza a történéseket és azokat valamire írni kell. Ha el is alszik, 10-20 perc múlva valamiért ébreszteni fogja. Emiatt naponta rengeteg leállás és újraindulás lesz, ami sokkal rosszabb a HDD-nek, mint a folyamatos forgás, mert a motort az indulás terheli a legjobban. Szvsz hagyd nyugodtan pörögni egész nap.
-
Hjoco
friss újonc
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget.
Qnap ts-233 a ketyerém, jelenleg 1 HDD-vel. WD40EFPX
4 TB Western Digital Red Plus HDD-vel. A képen látható dolgok vannak telepítve a NAS-on. A gondom az, hogy a HDD szinte sosem áll le, ha nagy ritkán leáll 1-2 percen belül újraindul. Szinte 24 órát forog. Ez alatt az idő alatt nem használja senki és semmi. A Download Station üres, nincs benne fájl. Egyedüli felhasználója vagyok, tv kikapcsolva, a hálózaton sem lóg senki. A NAS-on lévő led-en, plusz a hangján látom-hallom, hogy forog, feleslegesen egész nap. Ha tudtok valami tanácsot, beállítási ötletet, azt nagyon megköszönném. -
Amu
tag
Én a telefonos szinkronizálással nem bírok

Qfile pro-val, látom a nas-t, de ha beállítom, hogy szikronizálja a képeket adott mappába a nason azt mondja sikertelen....
mit rontok el? -
cigam
titán
válasz
Gyarmati_
üzenetére
Az upnp-t kapcsold ki a routeren. Szintén a routeren portforwardba írd be a NAS IP címét, és azt a porttartományt amit az első fotón mutattál.
biga
Elötte is a Download Station-ről érdeklődött, adta magát
Lehet nálad a NAS-on és a routeren is be van kapcsolva az UPNP, vagy passzív módban is elérnek páran, akik aktív-ak.
Akkor vagy aktív, ha a kliensed közvetlenül elérhető mások számára.
- Nyitva van a torrent kliensed által használt port a routeren (port forwarding).
- Nincs tűzfal, ami blokkolná a bejövő kapcsolatokat.
- Az internet szolgáltatód nem tiltja a P2P forgalmat.
Ekkor gyorsabb a letöltés, több a kapcsolat, jobb feltöltési arány.Akkor vagy passzív, ha a kliensed nem tud bejövő kapcsolatokat fogadni, csak kifelé tud kapcsolódni másokhoz.
- Nincs port forwarding beállítva a routeren.
- NAT mögött vagy (pl. mobilnet, CGNAT).
- Tűzfal blokkolja a bejövő kapcsolatokat.
Ilyenkor lassabb a letöltés, kevesebb peerhez tudsz kapcsolódni, és a tracker „passzív” státuszt jelez. -
cigam
titán
válasz
Gyarmati_
üzenetére
Portforwardot megcsináltad hozzá a routeren?
A DS beállításaiban a BT fülön meg tudod nézni melyik portokat kell odairányítani.
Szintén itt a megosztási időt mindívre kell állítani (ha azt szeretnéd hogy folyamatosan seedeljen).
Annyi a trükk, hogy ennek a beállításaik nem visszamenőleges a hatása, csak az újonnan hozzáadott torrendekre lesz igaz. Ha a mostaniakat is "örökre" seedelni akarod, ki kell törölni őket, és újra hozzáadni. -
Sziasztok!
Beuzemeltem a kis 133-at. Minden rendben, csak a feltöltés nem működik és ehhez kérek segítséget.
Telekom net, optikai 1000/1000, a nas közvetlenül a router után van. Kapott fix ip címet.
Minden ötletet szívesen meghallgatok. -
Sziasztok, vettem egy qnap ts133 nast. Elsőre nagyon idegesítő az egész bejelentkezés, beállítás. Most már ezen túl vagyok, de a download station alkalmazást nem telepíti. Tud segíteni valaki ebben?
-
biga
őstag
Nem vagyunk mi nagyon különbözöek. En is olyan 20-25 év utan döntöttem ugy par éve, hogy sajat célra is hagyom a fenébe a DIY megoldasokat. Ertem amit mondasz, csak én mas oldalrol nézem a dolgokat. Igaz, hogy én a munkam miatt temérdek sok mindenféle halozati tarolot, kis szervert menedzseltem masnak, igy én eleve ugy valtottam a sajat felhasznalasi körben is a gyari megoldas felé, hogy azért én nagyjabol ismertem a különbözö renszereket (talan pont QNAP-pal volt a legkevesebb tapasztalatom). Ahogy irod, a sajat rendszerek - mint ahogy irod is - sok tekintetben egyszerüek, hiszen ugy alakitod ki, ahogy neked tetszik. Mig a gyari megoldasnal kapsz egy "készet", nem is mindig tul rugalmas megoldasokkal. Ez egy alapvetö különbség a 2 megközelités között szerintem. En az altalad is emlitett motivacio mentén valtottam: pont azért amit te is irsz, egyszerüen azt mondtam, tul öreg vagyok én mar ahhoz, hogy rendszeresen foltozgassam a sajat rendszeremet, illetve hogy kövessem a trendeket a különféle uj valtozasok terén minden szükséges szerviz tekintetében. En a sajatomat mar csak hasznalni akarom, és ugy vagyok vele, hogy a foltozast csinalja az, aki ezért van fizetve, és ha bajom van, akkor legyen egy support, akihez fordulhatok. Cserébe lemondok arrol, hogy magam felé hajlitsak minden funkcionalitast, illetve meg kellett szoknom sok, elsöre szamomra hülyeségnek tünö megoldast.
Egyébként az aktualis QNAP-pal rezgett a léc, mert szivem szerint egy Asustort akartam venni a meglévök mellé, de az Asustornak egyszerüen nem volt olyan teljesitményü vasa, amit én szerettem volna (a Synology-t meg ne is emlitsük). A TerraMasterek felé is nézegettem, de az szoftver tekintetében majdnem DIY
.
En személy szerint tartom azt, amit igazabol mar többször leirtam: a QNAP rendszerét nem javaslom kezdönek, mert bar némi tanulassal baerki tudja hasznalni az alapvetö funkcioit, de van egy-két olyan tulajdonsaga, ami szamomra is furan müködik, vagy mondhatni "pilotavizsgas", ha komolyan akarod hasznalni... Viszont ha megérted ezt a fura felépitést, akkor igazabol egész jo vas, egész komoly potenciallal a szoftverében (amit az ezen a forumon lévök 99%-a soha nem fog kihasznalni (igaz, én egy komolyabb modellt birtoklok).
Az emlitett hibaleirasrol: nem mondhatnam, hogy minden tekintetben elégedett vagyok, latom az egésznek azok a pillanatait, ami minimum egy szemöldök felhuzast megérdemel. De ezt allitom szembe azzal, hogy a support segitségével par nap alatt lerendeztem egy (jorészt sajat magamnak okozott) problémat. -
mrots
tag
"De a DIY rendszer még annyira sem valo olyannak, aki megijed a hibaktol."
Mondjuk inkabb ugy, hogy az elmult 20 evben semmi mast nem csinaltam, csak DIY rendszereket raktam ossze. Azt gondoltam, valamikor kb 8 eve, hogy oreg vagyok mar ehhez, hogy butykoljek vackokkal, legyen inkabb egy dobozos termek es vegre legyek csak felhasznalo.
Sok apro bosszusag utan amivel en kuzdottem (es amit mar sokszor megcsinaltam magamnak, kevesebb ido alatt, csak vegre lusta felhasznalo akartam lenni) a te sztorid mar csak a pont volt az i-n.
-
cigam
titán
Fura következtetés. Ugyanakkor mesélhetnék az agyon hypeolt másik brand hibáiról. Nem amikről olvastam, hanem személyesen megéltem. Pl. a legfrissebb mély nyom, hogy bár engedi frissíteni a legújabb OS-re az eszközt, de az új verziójú mentőprogram működésképtelenné válik, mert mentés közben elfogy a RAM. Nem viszi végig egyik mentést sem! A downgrade nem lehetséges. Akkor ennek így mi értelme?!
-
biga
őstag
Nem posztom vagy szandékom védeni a QNAP-ot, de valljuk be, az alap problémat eleve user error okozta. Utolag (a 2 nap alatt, illetve néhany utolagos kommunikacio a supporttal ) sok mindenre rajöttem az okokrol. Latom jo eséllyel a teljes folyamatot, ami történt. Az egyetlen, amit én személy szerint felrovok a QNAP-nak - ha ez egyaltalan felrohato, hogy nem védett meg sajat magamtol. De én korabban is azt allitottam, hogy a QNAP nem kifejezetten kezdöknek valo, söt, még egy tapasztaltabb felhasznalo (annak tartom magam) is belefuthat user errorba. Ha ettöl félsz, akkor neked tényleg nem valo a QNAP, mert egyszerüen inkabb power usereknek szanja a szoftverét. De a DIY rendszer még annyira sem valo olyannak, aki megijed a hibaktol.
Még valami: az adataim soha egy percik nem voltak veszélyben! Es valljuk be, ez annak volt köszönhetö, hogy a rendszer ezt helyezi elsôdleges helyre a védelem tekintetében. Amit vesztettem: idö (rendelkezésre allas), illetve némi büszkeség, hogy végül a supporthoz kellett fordulnom. Viszont megtanultam, mi az a hiba, amit a jövöben ne kövessek el. -
mrots
tag
"Nem tudom, mi a tanulsag a dologban, vagy van-e egyaltalan."
Koszi, hogy leirtad. Engem megerositett abban, hogy papiron meg marketingdumaban a qnap szoftvere tok jo, de vegul a gyakorlatban igazabol nem annyira. Mukodik mukodik, de ha eldobja magat, akkor ember legyen a konzolon aki helyre tudja varazsolni. Ahhoz kepest, hogy milyen arban mennek a termekeik, oszinte leszek, en tobbet vartam. Mar egy ideje billegek azon, hogy ha a mostani nas megpusztul hardveresen, akkor en bizony nem koltok megegyszer dobozos termekre. Osszerakom egy 4-es rpi-bol, kulso merevlemez hazzal - ugyanazt fogja tudni, mint amire jelenleg hasznalom. -
cigam
titán
válasz
Zeller01
üzenetére
Az ARM-os eszközök kb. ennyit tudnak. Megpróbálhatsz külső programokkal is (transmission, qbittorrent,...) de ott meg más problémákba ütközöl bele.
Olvass vissza!Az, hogy samba-n Windows-os gépről, nem max sebességen megy a másolás az nem természetes, ott valami más hiba van (kivéve, ha sok apró fájlt másolsz). Nézd meg hogy egy több GB-os fájlt mekkora sebességgel tudsz másolni.
Milyen lemez van a NAS-ban?biga
Nem semmi történet. -
biga
őstag
Elmesélek nektek egy érdekes, tanulsagos történetet ami (remélhetöleg) mostanra oldodott meg, és végül a NAS reinicializalasaval jart (adatvesztés nélkül - 10mp reset).:
Egy ideje küzdök egy QVPN service és wireguard problémaval. Maga a probléma nem lényeges, a lényeg az, hogy tegnap elött a sokadik konfiguracio utan egy sajat hibaval (siman elirtam egy ip-t a wg kliens configban a hirdetett ip-k listajaban) sikerült leblokkolni a lokal elérést (lényegében egy hasonlo hiba jött elö, mint korabban a Tailscale-el - milyen meglepetés, hogy az is wireguard alapu, bar ott mas volt a hiba
). Mindegy is, mivel sehogy sem sikerült dülöre jutnom, egy 3mp resettel visszaallitottam a NAS-t. Illetve azt hittem. Ugyan is a visszaallitas csak kb par percig ment (minden alkalommal), kb addig, mig a QVPN ujra fel nem szedte a hibas kliens config fajlt, ami utan ujra leblokkolt mindent. Nos vagy haromszor reseteltem le a NAS-t, mire erre rajöttem (minden alkalommal 10-15 perc a reboot...). Az viszont furcsa volt, hogy a resetek alkalmaval valamiért nem ugy indult ujra, mint egy tipikus 3mp reset utan (amikor ugye az alap adminnal jelentkezel be és rögtön kötelez uj felhasznalo beallitasara adminként + letiltja az admin-t), hanem siman be tudtam jelentkezni a korabbi adminnal, viszont az "admin" felhasznalo is aktiv volt. Ez viszont alkalmat adott egy masik érdekes megfigyelésre: a legalapabb QNAP szolgaltatasok kivételével (de csak azokkal!) kapcsolatban: teljesen blokkolva maradtak addig a pillanatig, amig kézileg nem blokkoltam az admin felhasznalot (aminek ugyebar normal esetben az elsö bejelentkezéskor kellett volna megtörténnie...). Ez szamomra azt jelenti, hogy a szoftver ek (de csak a QNAP sajat szoftverei!) lényegében egyetlen dolgot ellenöriznek: aktiv-e az admin felhasznalo. Hmmm...
Mindegy, folytatom.
Végül ugy sikerült egy mondhatni stabil indulast és elérést elérnem, hogy eltavolitottam a QVPN service-t abban az 1-2 percben, amig fel nem szedte a configot (ami utan rögtön blokkolta volna a halozatot). Ez ugyan megoldotta a problémat, de nem oldotta meg azt, hogy nem volt vpn szolgaltatasom
Ha ujra felraktam, az egész kezdödött elölröl.
Na ez volt az a pont, amikor nyitottam egy hibajegyet. Ott visszaigazoltak, hogy igen, egy szolgaltatas eltavolitasa nem oldja meg a gondot, mert nem törlödnek a konfiguraciok (!) , egy ujratelepités utan ott folytatja, ahol abbahagyta. Nos persze, van olyan szitu, amikor ez elöny...
Ok, akkor nincs mit tenni, adjon egy reset folyamatot ssh-ra. Adott. Pontosabban adott egy parancsot, illetve belinkelte azt a forumbejegyzést, amit én mar elötte is megtalaltam, és nem müködik. Több okbol sem, de a legfontosabb, hogy pl az QTS-hez valo, nem QuTS hero-hoz (amit elvileg lat). Mindegy, letisztaztuk, erre adott egy masikat, de azon az elérési uton sem volt az altala emlitett reset lehetöség, söt, mint kiderült, valamiért nekem az az elérési ut üres volt, annak ellenére, hogy lényegében a telepitett app-ok csomagjait kellett volna tartalmaznia (szerinte). Végül egy irgalmatlan hosszu keresés utan (kb40TB-t kellett atnéznie...) meglett a kért qvpn.sh. Teljesen mashol. De itt mar kicsit bizalmatlan voltam, még nem futtattam a reset parancsot ezen a fajlon, gondoltam mi baj lehet, ujrainditom a NAS-t (lényegében a keresést leszamitva semmilyen valtozas nem történt az utolso reboot ota!). Na innentöl mar sehogy sem birtam ujraindulasra birni a NAST, illetve nagy nehezen (20-25 perc!) elindult, csak nem volt elérhetö sehogy...
Na ekkor valaszoltam ujra a supportnak, és jeleztem, hogy nemigen hiszem, hogy egy hibas wg kliens config fajt lesz itt a gond, illetva ha igen akkor az nagyon sok uj kérdést vet fel...
Es végül ugy döntöttem, hogy egy 10mp reset lesz a következö lépés (és felkészültem a factory resetre is: elkezdtem elökésziteni z offline mentéseket...). Ez lefutott, megint vagy 25 perc az indulas. Latszolag minden megy, mar ott jartam, hogy telepithetem ujra a QVPN-t, de elötte - ki tudja? - ujrainditottam a NAS-t. Megint 25 perc... Elindult, de kapom a mindenféle figyelmeztetést, hogy a firmware-el gondok vannak a DOM-ban. Kézileg eröltetett firmware firssitésre is hibakat dob (pl gond van a firmware fajl méretével???).
Ekkorra valaszolt a support, és abban maradtunk, hogy tavoli eléréssel megnézi. Na ezen vagyunk tul. Igazabol nem tudom mit csinalt, minden esetre még parszor ujrainditotta a NAS-t. Most latszolag (remélhetöleg) minden ok-nak tünik. A QVPN szolgaltatas is elindult (nyilvan szüz allapotban...).
Nem tudom, mi a tanulsag a dologban, vagy van-e egyaltalan. Bar tény, hogy a kezdeti hiba egy hibas vpn kliens konfiguraciobol eredt mit user error (elvileg), minden esetre nemigen gondoltam volna, hogy ez eredményezhet egy olyan helyzetet, amit csak egy teljes reset old meg. -
biga
őstag
Nem, vagy nem feltétlenül. Eleve van egy olyan elönye, hogy elég, ha a 443 port van nyitva csak, Aztan a proxy majd megoldja a belsö portkezelést (hisz erre van kitalalva). Es érdekes modon a QNAP ilyenkor minden esetben gond nélkül kezeli a beimportalt gyökértanusitvanyt (szemben azzal, hogy én is tapasztaltam, hogy néhany esetben semmiképp nem akarja hozzaadni egyes szolgaltatasokhoz, hacsak maga a szolgaltatas nem tarolja maga is a tanusitvanyt).
Praktikus esetben (pl nalam a tanusitvany egy wildcard ca), egyszerüen egy sobdomaint raküldök a 443-ra, a proxy meg visszaadja nekem a kért szolgaltatast, minden esetben https-en. Nyilvan lehetne még szofisztikalni a dolgot, de pl nekem az itthoni NAS-hoz ennyi is elég. -
Zeller01
tag
Sziasztok!
TS-133 kezd egy kicsit zavarni, hogy alapvető dolgokra is alig alig alkalmas ezzel a 2GB memóriával. De segítsetek kérlek. Download station 5, Itthon gigás net. cat 6 kábel, minden adott. Gépen több mint 900Mbit/300Mbit. Full alapon próbálom használni ( lehet ez is gond), de nagyon max 20MByte/s al hajlandó csak letölteni. Több mint 3ezer seed van, nem az a gond. Bármi ami torrent, az max 20MByte/s.
Beállítások:
Most már lassan minden szolgáltatást leállítok és így végre már el tudom érni, hogy a NAS HDDról tudjak 100-110MByte/s el a gépre másolni.
Mit állítsak, hogy menjen a legalább 60-80Mbyte/s letöltés?
Köszönöm -
cigam
titán
válasz
Impair1980
üzenetére
Belső hálón valószínűleg azért nem megy, mert a hitelesítő a publikus névre szól. Távolról próbálod felcsatolni, vagy a helyi hálón teszteled?
Ragaszkodsz a meghajtó felcsatolásához?biga
A webproxy nem csak egy plusz hibalehetőség? -
biga
őstag
válasz
Impair1980
üzenetére
Tehat http-n fogysz kommunikalni kivülröl a fajlraidra? Hmm... Te tudod, de lattam mar ennél kevésbé kockazatos extrém sportot.. En nem ajanlom!
Hajlamos egyébként erre a QNAP. Nekem is szorakozott egy ideig azzal, hogy telepitett szolgaltatasok nem voltak hajlandoak a gyökértanusitvanyt hasznalni. Bar nem kifejezetten idealis WebDAV-hoz, de esetleg allits be egy reverse proxy szabalyt (Vezérlöpult->Halozati és fajlszolgaltatasok->forditott proxy), ahol a bejövö 443 kérést küldd at a WebDAV http portjara. Mondjuk ha csak egyetlen domainnel rendelkezel, akkor nyilvan ez az egy domain mindig ide lesz iranyitva, de ha egyébként nem hasznalod masra, akkor kiprobalhatod igy. (az admin felület igy is fog menni a domain:admin port). -
morfondőr
addikt
válasz
Impair1980
üzenetére
Próbáld meg https-nél is mögé írni a portot a DDNS címnél is.
-
cigam
titán
válasz
Impair1980
üzenetére
Ok ez a kiinduló pont, de mire panaszkodik? Mi történik ha ráböksz a befejezésre?
Eseménynaplóban nem panaszkodik valamire?
A tanusítványról nem írtál semmit. -
cigam
titán
válasz
Impair1980
üzenetére
Mit értesz az alatt, hogy csak https-el nem akar?
Pontosan mi nem működik? Mi a hibaüzenet?A Vezérlőpult > Rendszer > Biztonság > SSL tanúsítvány oldalon van hozzá érvényes tanúsítvány?
-
cigam
titán
Nem lehet, hogy öregedik a tápja? Próbáld meg egy másik 12V/5A-es táppal.
Impair1980
1. WebDAV szolgáltatás engedélyezése
Lépj be a QNAP NAS vezérlőpultjába.
Navigálj ide: Vezérlőpult > Alkalmazások > Webkiszolgáló.
Jelöld be: „Webkiszolgáló engedélyezése”.
Ezután válaszd a WebDAV fület.
Jelöld be: „WebDAV engedélyezése”.2. WebDAV jogosultságok beállítása megosztott mappákra
Menj a Vezérlőpult > Jogosultság > Megosztott mappák menüpontra.
Válaszd ki az első megosztott mappát, majd kattints a „WebDAV hozzáférés-vezérlés” gombra.
A megnyíló ablakban állítsd be a kívánt felhasználókhoz a WebDAV hozzáférést (írás/olvasás vagy csak olvasás).
Ismételd meg ezt a lépést a második és harmadik megosztott mappára is.3. Portbeállítás és elérés
Alapértelmezett WebDAV port: 5005 (HTTP) vagy 5006 (HTTPS).
Ezeket engedd át a tűzfalon, ha telepítve van, és a routereden készítsd el a portforwardot.Szükség lehet még egy DDNS regisztrációra, hogy ne csak a (folyamatosan változó) IP címeddel hivatkozz rá, hanem egy könnyen megjegyezhető névvel. pl. http://sajatnas.myqnapcloud.com
-
Impair1980
aktív tag
Sziasztok!
QNAP-hoz csináltam 3db hálózati meghajtót, ami a helyi hálón jól működik. Azt meglehet valahogy oldalni, hogy külső hálózatról is működjön!
Esetleg webdav módszerrel meglehet csinálni? -
Zavo
tag
Sziasztok! TS-431 NAS három-négy hetente, vagy még ritkábban, random módon újraindul, a logban helytelen leállítás van. ezután persze a fájlrendszer nem tiszta. Rendszeresen frissíti magát, szóval friss szoftver van rajta. Használtan vettem pár éve, igazából talán nálam mindig is volt ilyen baja.
Másik problémám, hogy belső hálón lévő TV-k nem mindig látják a DLNA szervert. Ha újraindítom akkor általában megjelenik, utána egyszercsak már nem látszik.
Mi okozhatja ezeket? -
cigam
titán
Na most vágta el magát nálam a Qnap. A myqnapcloud varázslója nem jól működik Safari böngészővel (nem lehet se bejelentkezni, se új fiókot létrehozni). A support szerint használjak másik böngészőt...
-
biga
őstag
Hmm... Nos probalok a sajat VPN Station-jaban wireguard kliens beallitasokat létrehozni. Hat ez elég fapados, amit tud, illetve elég furcsa, hogy kliens beallitasnal ugyan azt a form-ot adja, mint szervernél. Eleve a szervernél se szerencsés, hogy nem lehet több subnetet routolni, de az meg külön bizarr,hogy a kliensnél se tudok pl egy conf fajlt behuzni, hanem kézileg kell beraknom mindent, illetve hogy kliens esetén is ragaszkodik ahhoz, hogy a kulcsparokat ö generalja (nem a szerver??). Nem nagyon van még kész ez a wireguard kapcsolat QNAP-éknal...
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- E-book olvasók
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Router gondok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- LG UltraGear 39GS95QE-B OLED Monitor
- IPAD 7 2019 Wifi+Cellular 128GB , ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL, 27% ÁFÁ-s
- Ps5 slim digital bontatlan 2 év MM gari!
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook AIR M2 , M3 , M4 Legújabb magyar billentyűzet 1 év Garancia Deák Térnél.
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4011
- Lenovo L13 Core I3-10110U / 4GB DDR4 / LAPTOP 2
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 3-12. gen.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Watch 5 Titanium 46mm
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Persze lehet hogy kifogsz egy jót.

Sziasztok!
En esküszöm arra gondoltam, hogy tavolrol nem tud feltölteni a NAS-ra...
a routert pedig most állítottam be így:
Nem vagyok ebben otthon, ezelőtt syno router töltött vissza azzal pikk pakk ment minden.
Annyi a trükk, hogy ennek a beállításaik nem visszamenőleges a hatása, csak az újonnan hozzáadott torrendekre lesz igaz. Ha a mostaniakat is "örökre" seedelni akarod, ki kell törölni őket, és újra hozzáadni.