-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ETOM
addikt
válasz hokuszpk #35846 üzenetére
A teszt idejére feltekertem a ventiket így 84c a vége. [kép]
Bios beállítások:
Processzor 4300MHz, fix fesz. 1.25v
SOC-t felemeltem 1.08v-ra így most fut a prime egy fél órája és még nem volt WHEA hiba.Ha nem jó megnézem amit írtál.
Egyébként a v30.6 build 4 ez AVX-s prime vagy külön kell beállítani?
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz koszos91 #35843 üzenetére
mit nevezel terhelesnek ? mert az, hogy a ppt megall 52W a core + soc meg 63W korul az nem komoly. Esetleg ezek a memoriateszt alatti ertekek ?
y-crunchert probaltad mar ? ha nem, memoriateszt cimszo alatt egy 0-1-7 -et toljal vele, esetleg stabtesztnek 1-6-0 2-3 kort.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
ETOM
addikt
WHEA logger hibánál minek érdemes feszt adni? Soc vagy memória?
Prime blend alatt találtam ilyet:
Egy hardverhiba történt, amit a rendszer kijavított.
A hibát jelző összetevő: Processzormag
Hibaforrás: Unknown Error Source
Hibatípus: Bus/Interconnect Error
Processzor APIC-azonosítója: 0
További információ a részletek nézetében.Mióta 3800MHz/1900 IF a beállítás azóta van. 1.35v, soc meg 1.05v. Mindkettőt van hova emelni meg ahogy nézegettem kell is ilyen órajelhez.
[ Szerkesztve ]
-
koszos91
tag
Akkor csatolom, hogy milyen feszültségekkel ment terhelés alatt.
És akkor az lenne a kérdésem, hogy ezek jó feszültségek így vagy kell-e állítani valamit.
A RAM az MSI féle Try it!-vel van beállítva 3200 Mhz és 16-18-18-18-36 és 1.37 v
A Processzor pedig kapott egy negatív offsetet 0.075V-val a többi auton van.Ja és most se volt semmi gond terhelés alatt.
Segítségeteket előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
- Anya megyek cseresznyét szedni! - De hát tél van Pistike! - Tudom... sapka, sál!
-
nagyúr
VGA-ból a 3300X mellett nekem most egy RX 480 8 GB Sapphire Nitro+ van, FHD-ra elég az ultra/max grafikához a játékom esetében (SC2).
Ma beszerelem a ház hűtéseket, mert passzív házban (#68 HSZ) igencsak melege van mindegyiknek.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Alpi.
addikt
Nehogy félreértés essék, gondoltam pontosítok !
jokeph : Ahova elég a 4 mag, ott biztosan jól szerepel. Az a gond, hogy egy értelmesebb vgam van, a 980 Ti a 24/7-es gépben. Ha ráveszem magam, hogy átszerelgessem, kipróbálom. Kíváncsi vagyok rá !
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
koszos91
tag
Köszönöm a segitsegeket.
Igen azt a memoriara ertettem. A SOC az 1.081, ha jot neztem. De majd delutan beteszek egy Hwinfo kepet es akkor latszik majd minden.
- Anya megyek cseresznyét szedni! - De hát tél van Pistike! - Tudom... sapka, sál!
-
hokuszpk
nagyúr
-
HSM
félisten
válasz koszos91 #35836 üzenetére
Normális hűtéssel én nem aggódnék 1,4V alatt a ram részéről. Amennyire utánaolvastam, ennyit a piacon lévő csipek elviselnek még némi ráhagyással is.
Az auto SOC feszről nem tudok nyilatkozni, hova rakja a lap, nekem volt gondom az automata feszültségekkel: [link] . Pontosabban "gondot" még nem okozott, de azért ha elég a gyári pl. 0,95V, akkor annyira nem tűnt jó ötletnek feleslegesen 1,15V-ra húzni....
Amúgy ez lehet még jó kiindulási alap: [link] .[ Szerkesztve ]
-
koszos91
tag
Igazad van, kicsit eros volt a kijelentes, hogy nem nyultam semmihez
Nagy ra az esely, mert amiota a Ram feszultseget fentebb vettem, azota egyszer nem produkalt hibat, pedig tobb mint 2 orat is nyuztam, de nem tortent semmi.
Tesztet is raengedek meg, de altalaban a jatekok alatt jott a gond a tesztek nem mutattak hibat.Es amit a feszultsegekkel kapcsolatbam kerdeztem azzal nem lesz gond?
-
koszos91
tag
Sziasztok!
Röviden: sokat újraindult a gép, vagy befagyott és újraindult vagy befagyott és onnan sehova és stb. és ebből kifolyólag az AMD driver-re gondoltam.
Ezután rengeteget keresgéltem mindenfele és úgy néz ki, hogy megvan a hiba forrása.A konfigurációm:
Ryzem 3600 processzor, semmihez nincs nyúlva csak kapott 0.075 V alulfeszt és ennyi
MSI B450 Tomahawk MAx alaplap
PATRIOT 16GB Viper DDR4 3200MHz CL16 KIT PVS416G320C6KA hiba az eddigi keresgélések alapján pedig a RAM-mal van. XMP profillal nem működött megfelelően kb. 1 óra után mindig jött az újraindulás, utána MSI Try it! előre berakott profilokkal próbálkoztam azon belül is az XMP profilnak megfelelő időzítésű és 3200 Mhz-t, de ott is dobott egy hibaüzenetet. Végül kapott a gyári 1.35 V helyett 1.37 V és így most szépen teszi a dolgát.
Arra lennék kíváncsi, hogy ez a feszültség nem sok-e, kell-e a SOC feszültségen állítani vagy az jó, ha auton hagyom és van-e annak jelentősége, hogy a HWinfo 1.370 helyett 1.392 V ír amikor terhelés alatt van?
Segítségeteket előre is köszönöm!- Anya megyek cseresznyét szedni! - De hát tél van Pistike! - Tudom... sapka, sál!
-
nagyúr
Ezért is voltam türelmes, és húztam be egy 3300X-et 3100 helyett.
A játékom szeresse (elég neki a 4 erős mag a WIN-el együtt), jobban mint a 3600X-et.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Alpi.
addikt
A 3300X érdekessége vagy "szuperereje" az 1 CCX-es felépítésnek köszönhető. Ezen kívül mindegyik Zen2 cpu legalább kettő CCX-es. 1 CCD-sek (4, 6, 8 magos) = 2 CCX, 2 CCD-sek (12, 16 magos) = 4 CCX. Egyetlen kivétel a 3300X, ami 4 magos 1 CCX (és 1 CCD )
1 CCD
2 CCD
Végül a 3100, ami 4 magos, de a hagyományos 1 CCD-s felépítéssel meg a 3300X 1 CCX-es felépítése. (ide pazar paintes skillekkel beszerkesztettem a fenti kép inf. fabric-ját, így szerintem jobban látszik a lényeg)
Ami előnnyé válik a 3300X esetében, az az alacsonyabb "core to core" latency. 1 CCX-en belüli magok tudnak kommunikálni a gyors L3 cache-en keresztül viszont ha egy másik CCX-en lévő maggal kell ezt megtenni, akkor ott igénybe kell venni az inf.fabric-ot, ami láthatóan növeli a latencyt. Emiatt van a 3300X-nek egy kis plusza a többiekhez képest bizonyos helyzetekben.
Látható, hogy az Aida memteszten 60 alatti ram latencyt mér, ami bármilyen másik Zen2-es cpuval esélytelen.
" ebben a tekintetben inkább az 5000-es sorozat 6 és 8 magosaihoz hasonlít."
Így van, Zen3 egyik legfontosabb újítása a nagyobb, 2x annyi mag számára elérhető (direktben) L3 cache volt.
[Zen 2 vs Zen3 CCD design]
Persze a 3300X-nél szó sincs Zen3 közeli teljesítményről. Még ha itt-ott látni is egy kis pluszt, ez Zen2.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
addikt
All core igen, 1.33v-ot adtam neki. 4.6-on még bebootol, de ott már nem fut le a cb20 sem. Nem akarom prime-al kínozni, így csak aida tesztet engedtem rá, az ment vagy 2órát. Ha így nem lesz hiba használat közben, akkor így marad. Több feszt meg megint nem szeretnék adni neki, ezt még szépen lehűti a mugen 5.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Teljesen király lett.
i5-7600k 3,8@4,9GHZ AC, alig jobb single-core-ban, multi nem mérvadó, nincs ugye HT (SMT).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
addikt
-
fanti
addikt
válasz joysefke #35816 üzenetére
Én még az Aorus Pro B550-en nem tettem fel a legutolsót, az egyel korábbit használom, annál nincs hiba (F13h).
Vagy legalábbis én nem tapasztaltam.De ezzel az F13h-val viszont nagyon sokat csökkent az az idő, amire bekapcsolás után a lefutó öntesztet követően pittyen a speaker.
Ezzel az F13h-val olyan 2 másodperc ez az idő, de ennek a BIOS-nak a közvetlen elődjével olyan 6-7 másodperc volt ugyanez.
Gondolom a 128GB RAM miatt. -
fudi2002
veterán
Teljesen igazad van. Vízszintesen felezzük? Az imct és vágjuk félbe? Ha ennyire ragaszkodsz: azt sem tudjuk, hogy mekkora szögben tartotta a sarokcsiszolót, lehet mégcsak nem is lett a fele. Fele mint tömeg vagy fele mint felület, vagy teljesítmény? Ha így nézzük rengeteg kérdésben félrevezett minket, majd jól a fejire is koppintok
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
HSM
félisten
válasz fudi2002 #35814 üzenetére
Persze, én toltam túl...
Véletlenül sem te kezdtél kötözködni az álláspontommal és kötni az ebet a karóhoz, mintha csak egy "helyes" módja lenne a felezésnek.... Veled ellentétben én nem használtam olyan kifejezéseket hogy "Sztem jól írta." vagy "ez valóban úgy is van".
Én értem, mire és hogyan gondolt, de elég félrevezető lehet az állítás ebben a formában kijelentve.#35815 belaazallat : A 3500X "szintetikus" pontjainak egyébként az SMT hiánya sem tesz jót.
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
Gigabyte B550m Aorus Pro-P és a legutolsó utáni béta BIOS-on vagyok
BIOS-tól függetlenül (korábbi BIOS-szal is előfordult) néha azt tapasztalom, hogy indításkor ahelyett hogy a Windowst indítaná először belép a BIOS-ba. Ha onnan kilépek, akkor rendben bootol a Win.
Ez nem mindennapos, de viszonylag rendszeresen előfordul és enyhén bosszant. Tapasztalta más is ezt? Mit lehet tenni?
J.
-
belaazallat
addikt
válasz fudi2002 #35814 üzenetére
Az lehet, viszont, aki kevésbé ért hozzá, mint én, annak ez sok mindent megmagyaráz. Így pl nem aggódok, hogy a 3300X 3800Mhz-n csinál annyi pontot mint az én 3500X-em 4GHz-n.
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
HSM
félisten
válasz fudi2002 #35812 üzenetére
Nézőpont kérdése, de úgy látom, továbbra sem megy át...
Én továbbra is a 3100-at tekintem inkább a "felezésnek", mert annak nem változott érdemlegesen a felépítése, míg erőforrásokból fele annyival rendelkezik. Teljesítményben is az van inkább a "fele" környékén, a 3300X inkább a 3600-ak nyakán van a legtöbb esetben, nem véletlenül.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz fudi2002 #35810 üzenetére
Pont erre trükkre kívántam felhívni a figyelmet. Nem mindegy, hogy felezed.
A 3800X-nek 4 mag terhelése felett bajlódnia kell a CCX-ekkel, ami ront a hatékonyságán. A 3100-on ez ugyanígy jelen van. A 3300X-en viszont nincs, az ebben a tekintetben inkább az 5000-es sorozat 6 és 8 magosaihoz hasonlít.
Erre rakd még rá, hogy a szoftverek alapból nem skálázódnak tökéletesen a magszámra, és máris nagyon nem a 3800X fele lesz a 3300X ereje a mindennapi használatban.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
"A fele meg pont [egy 3300X !!!] "
A fele egy 3100 lenne. A 3300X "szuperképessége" éppen ez, hogy nem elfelezett, mint szinte az összes többi 3000-es, csak egyetlen teljes CCX az egész, és ez egy igen nagy előny. -
addikt
Na visszatértem egy gigabyte b550i aorus pro ax (alzán volt egy felbontott 46-ért, és mivel terveztem az itx-re váltást egy ideje, ez pont kapóra jött) + 3600-al. Ez a 3600 sokkal jobban megy, mint ami annak idején volt. Nem tudja valaki, hogy a vid-et hol lehet állítani giga lapban?
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz CJ4567 #35801 üzenetére
[Ez egy kevésbé durva setup. ]
Nem szegény. ha menni akar, menjen !https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Processzor felvásárlás
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest