- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
regener
veterán
A Gigára "AGESA ComboV2 1.2.0.4 A" van, míg az ASUS-ra "AGESA V2 PI 1.2.0.3 Patch C". ami csak eggyel előtte lévő.
S mindig a gyártó oldaláról ajánlott csak ezeket leszedni. -
Chaser
legenda
én nem fogom az aprót bújni mert az amd elmatekozta magát
legutóbb vettem egy új 3800x-et 77e ft-ért megbízható tagtól, az jó deal volt - de sztem tavalyra és erre az évre is kivásároltam magam az aprón -
valami 15% környékére tippeltem kapacitást amit a tsmc 7nm-étől kapnak, de talán 5% sincs az - és ez a teljes kapacitás, amiből konzolok mellett kell a 3xxx/5xxx cpu-kat és radeonokat is gyártani, meg tr-eket is, mindent ami 7nm -
beleférne éppen egy 5800x is, de most tényleg csak ramot tesztelnék néha, meg pár havonta kis videós munka, nem akarok 40-60e ft-nál több pénzt kiadni ezért cpu-ra - és köszönöm amd, nem kell 1600af régi 3600 árán ( : -
evvan', vagy intel vagy várok - de ha intel nem lesz ram oc sem -
5xxx-ek árával nagy bajom nincs, de 40-60e közt vennék valamit most, nem többért, és boltból -
Chaser
legenda
nem te voltál az
ő azóta el is tűnt innen teljesen a topikból
de most is azt mondanám ha több száz ponttal kevesebb a pont akkor kevés a feszültség neki - nem feltétlen instabil, sőt, lehet stabil, de nem hozza azt a teljesítményt amit az adott órajel tud, hanem valós órajelben alatta van -
ez lehet valami védő mechanizmus akár már cpu szinten, hogy ne dobjon hátast a gép ilyen jellegű user error-ra, csak ugye ha az ember azt nem tudja hogy nem elég csak lefutnia a cb-nek, hanem a pontszámnak is stimmelnie kell, akkor lazán félrevezetheti
és ahogy fludi ((( : mondja, abból indulunk ki, hogy a win rendben van - nyilván - -
fudi2002
nagyúr
Igen és jól tette, ugyanis a ryzen ilyen szempontból igen hülyén tud viselkedni. Van olyan, hogy 4400mhzet látsz, de az annak megfelelő teljesítményt nem hozza. Jogosan gyanakodott a kolléga. Persze a win is lehet ludas, de mi abból indulunk ki, hogy minden körülmény rendben.
-
hokuszpk
nagyúr
y-cruncher 1-6-0 menjen par kort.
-
ETOM
addikt
-
fudi2002
nagyúr
-
belaazallat
addikt
Nálam nem volt BSOD. Kerestem valamit a hiba naplóba és ezt találtam, majd visszatekerve látom, hogy mióta újratelepítettem a rendszert az SSD-re azóta van meg a hiba. Tehát tuning miatt csinálja, amint a memót visszaraktam XMP-re, nem csinálta. Szóval nem a proci.
-
HSM
félisten
Szigorúan nézve az XMP tuningnak számít... Bár általában szokott működni, ez tény. Egyébként gyárilag 4db-os kit, vagy két dual kit? Utóbbi esetben el is lehet felejteni a gyári XMP beállításokat, mivel az annyi modulra érvényes, amennyi az értékesítési csomagban volt, felette nem garantált semmi, több modullal/kittel ha nincs szerencséd marad a manuális finomhangolás.
-
HSM
félisten
A béták folyamatosan jönnek Gigabyte-éknál, csak a végleges kiadás nem akar összeállni....
Most hozták ki amúgy az 1.2.0.3b-t. [link] Én még nem próbáltam, de várom már hogy végre összeálljon egy USB-fixes friss végleges, mégha sokaknál nem is oldódtak teljesen meg a dolgok azóta sem... -
Thrawn
félisten
Próbáld ezzel: Windows 7 Image Updater
-
hokuszpk
nagyúr
hatnem. amikor a 333 -as Mendocino volt a Celeron teteje, a sima 300 -ast meg megkuldted 100-as frekivel oszt lett belole 450. Hajolemlexem 400 feletti P2 Celeron nem is volt.
oke, vehette az ember a nagyteso P2 -t, de azert eros vitak voltak belole, hogy a kulso felezett sebessegu L2 512K caches proci vagy a 128K de _belso es teljes sebessegu_ cacheval ellatott megrantott celeron a jobb. ( oke, a megrantott P2 volt a nyertes, de akkoris)
-
hokuszpk
nagyúr
"A magas VDDP / VDDG még káros is lehet stabilitás szempontjából szvsz..."
VDDP biztos nem, bar a sochoz hasonloan ezt sem erdemes tultolni, elsogen / szopatos corsair 3000 komboval szorakoztam sokat, 1.05V volt a legstabilabb , es a legjobb teljesitmeny is ezen a feszen jott, alatta, felette minden tesztben csokkentek a pontok.
A mostani 3800XT -t kiveve minden procinal legalabb azt megneztem, hol dobjak a legjobbat a kulonbozo cine verziok, a 3700X az 1.0375V -t szerette. -
Chaser
legenda
alapból annyit tol 16gb rammal
tekintve hogy azóta több órát konvertált, kódolt, játszott és sehol nem volt anomália, azt hiszem stabilnak minősíthetem ( : most konvertál épp már 1,5 órája
de ha gondolod a te kedvedért tolok vele egy órát is ha úgy hihetőbbRuno
mármint az ő válaszát nem értettem mire jött ( :CJ4567
aktuális árakról beszélek, ramok ára emelkedik/emelkedett
a 3000-es c15-ös fekete crucial 27e volt alzán még kb 1,5-2 hónapja, hangsúly a volt szón
elvileg ugyanígy megy, e-die micron sr - ezek a fehérek idei gyártásúak, nemrég pottyantak le a futószalagról, lehet emiatt jobbak is egy kicsit, passz -
nekem már csak azért is megérte mert fehér és alapból 3600-os, olyan ramom még nem volt
az enyimék' 3800-at c15-c16-on lazán kell vigyék ha 3600 c14-et kiröhögik
de 3800x mellett már tudok 1:1-ben 3733-at nézni - elvileg 3800-at tud az if-je ennek a példánynak -szerk:
fudi2002
ha a 2x16-ok ha nem hibáztak 13-14 percen belü akkor l már utána sem, nem hiszem hogy a 2x8-nál másképp lenne
de tényleg hogy megnyugodjatok ráeresztek egy órátezek szinte hidegek a dr-ekhez képest
hol kell átírni a teszt idejét? -
hokuszpk
nagyúr
hátizé. nemtom. ez tutti hwinfo tevesztes.
az 1700 eseteben siman lekapcsolt 95 foknal az alaplap. elvileg annyit bir a proci.
ugyanaz az alaplap, es ezzel a procival nem kapcsolt le.
de az is biztos, hogy fix 3.7G / 1.275V nem volt annyi a homerseklet, 4.1G/1.3375V mellett sem erte el, ugy 94 fokon tetozott. -
R3laX
addikt
-
fanti
addikt
Igen, ebben igazad van, elbeszéltünk egymás mellett, illetve jobbadára én csak mondtam a magamét
Egyéb iránt a 18-22-22-42-es időzítés az abból származik, hogy nekem ugyebár ezek a memóriakittek vannak a gépezetben :
Ugyebár 3200-as Micron csipszettes modulok, és én nagyon boldog vagyok, hogy mennek együtt, DC módban.
Annak meg pláne kiváltképpen örülök, hogy a netről lenézve a 3600MHz-es ugyanilyen gyári kittek időzítéseit (amik jóval drágábbak persze) viszik szépen az én kittjeim is.
És ehhez csak annyit csináltam, hogy Load X.M.P, majd a fő időzítéseket egyszerűen átírtam a 3600MHz-es időzítésekre, és ugye beállítottam 36x-ra a memória szorzót. No meg az IF-ot is természetesen 1800MHz-re.Nyilván fudi vagy Chaser lényegesen jobb eredményeket tudnának kihozni belőlük, ezt természetesen nem is vitatom, ők ennek a gurui.
-
GIORGIONE76
őstag
Ha már az imc-nél tartunk, véleményetek szerint nem lehetséges hogy azért nem érem el a 3733-3800-at, mert gyenge? A lap igaz változott, X470 pro carbon - B550 Gaming Edge, de azért az hasonló szint, a memória maradt ugyebár, azzal régebben a X470 + 3100/3600X/3700X stb minddel meg volt legalább a 3733, igaz a proci már meg volt lapváltás előtt nemsokkal, de nem próbáltam rá, hanem egy jól bevált 3466-on ment, csak most kezdtem el vele szórakozni és mindig falba ütközöm, akármennyi feszt kap akármennyi az időzítés, még a 3733-at sem tudja, lehet tényleg az imc lenne a ludas
-
CJ4567
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
még arratudok tippelni, hogy amikor elkezded huzni, akkor a PBO limiteket "motherboard" allasba teszed. ( MSInel van ilyen, Giganal fingomsincs )
Chaser a te barátod, a Giga lapok tudora** hulyen hangzik, de a B350 MSI lapom AC tuning eseten is betartja a PBO limitnek adott ertekeket... legalabbis a 3700X -el tortent matekolas ezt dobta.
-
hokuszpk
nagyúr
itt lehet az eb elhantolva, mert a ppt/tdc/edc ertek kozul egyik sem felel meg sem a 65W -s sem a 105W -s procik PB/PBO ertekeinek.
vagy ezt is piszkaltad, vagy valahol rosszul kezeli a bios. Esetleg AC tuning kimaxolja ezek kozil valamelyiket. Ebben az esetben az EDC -re tippelnek, bar a 120A az mar nagyon tulvan azon, ahol ember még nemjárt.
A PPT es a TDC az a 105W -s proci maxa felett van, az EDC meg alatta.
picit ellentmond ennek, hogy a sima 3600 az 65W -s proci. Na ahhozkepest meg mindegyik erosen tul van tolva.88 / 141 W
60 / 95 A
90 / 140 A -
hokuszpk
nagyúr
akkor viszont tul van porgetve a cpu, lathatoan tovabbra is a 4.4 -et tolod, merjel mar egyet $default biosbeallitassal, es mi a tortenet, ha visszaveszed 4.3 -ra ?
** oops. "Ha AMD OC alól állítom az órajelet"
akkor ne csak az orajelet allitsd, hanem a 4.4 -hez elsokorben paszints egy fix 1.3V -s feszt. az még biztonságos, aztán ha megoldja, akkor majd lepkedhetsz visszafele.
*** tudod ez ZEN. meg kell találni az egyensúlyt
-
Chaser
legenda
nem szerintem alapon működik egyébként egy cpu
nem függ a ramtól a cb20, már többen megnéztük
végtelenül egyszerű:
adj neki több feszt, ha több pont lesz kevés volt
hogy a small fft stabil semmit nem jelent, ez benne a félrevezető
a teljesítmény elmaradhat a stabilitás mögött
ha visszakeresel nem is egy személyes példát mondtam rá
pl a zen 3100-am az első 0,7v-on is uo. stabil volt mint 1,1v-on, csak épp alatta levő feszeken a teljesítmény nem volt sehol
erre nagyon jó a cb hogy megtudd - persze ha van eredmény amihez hasonlítod, de az van - -
Krisz0418
őstag
Tudsz futtatni egy sima 3dmark timespy-t?
Amit linkeltel eleg regi benchmarknak tűnik, ki is irja hogy nem támogatott stb.Egyébként ne adj annyira a tesztekre. Jatekot nezd meg, jo e az fps, stabil-e.
Nalam is 19ezer pontot dob a 3080 3dmarkban megse érem el a 3090 szintet (ott is 19ezer a stock 3090)
-
-
hoffman_
nagyúr
persze, bármilyen terhelést kap, felmegy kerek 4Ghz-re.
hokuszpk:
ezen sajnos túl vagyok, nem gondolnám, hogy az offset az oka. fix feszen is dobja. szeptemberben indultam 1.15V 4.1Ghz-ről. meglepően kevés (2-3 heti 1x) reboot volt. aztán elkezdtem játszani és 1.2-1.3, de még 1.35V-on is dobja 4Ghz-en, de volt, hogy Auton feszen is hozta fix 4Ghz-et beállítva. akár naponta.
a lapom persze lehet ludas, de 70 ezres B550 laptól azért elvárnám, hogy ilyen gondja ne legyen, hacsak nem gyárilag f*s benne valami.
ui.: tegnap Chaser tanácsára megnéztem megint 1.3V 4Ghz-en (ezen pár óra reboot mentes volt), de előtte megnéztem 1.2V 4Ghz-en. 5 percen belül hozta a reboot-ot. mivel este 1.3V-on jó(nak tűnt), megint visszavettem 1.2V-ra, azóta úgy megy és nem volt idlee reboot. egyszerűen nem találok mintát. terhelve mindegyik beállítás stabil.
-
hokuszpk
nagyúr
/nosztalgia on
a legkorábbi az volt, amikor a Z80 NDK variansat az u880d -t a megadott max 2Mhz helyett 3 -on mokoltuk bele a Homelab3 -ba.
a PC/XT lapomba vettem NEC V20 -as procit, mert az 20-30% -al gyorsabb volt. Meg birta, ha benyomom a turbogombot.
kesobb a 12MHZ -s 286 -ot jumpereltem 16Mhz -re. mégkésőbb az Intel 486 DX 33 -hoz vettem lapot, ami mar tudta az AMD féle 40Mhz -s varianst kezelni, es feljumpereltem 50Mhz -re
A Pentium 166 megkergeteserol 2.5x66 -rol 3.5x83 -ra ( ~290Mhz ) meg a Slot1 -es Celeron 300A/333 A21-es lábának leragasztásáról is tudnék mesélni...
asszem az 1700 -as Ryzennel kinőttem ebből a korból. ugy 35 év után... -
Igen, és veszített is a kolléga vele pár fokot a pozitív irányba.
Itt van a hozzászólás, képekkel: [link]Röviden és tömören: forrasztva van az IHS, így csak rontani tudsz rajta.
Szerk.: honnan jött az ötlet?
(van ám kereső a fórumban, én is így találtam meg a hozzászólást)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest