- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Sony WF-1000XM6 – ez évi etalon?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
Új hozzászólás Aktív témák
-
Használj optiscalert, AMD szégyene, hogy unofficial verzióban megvan, hivatalosban meg szarnak az egészre.
De közben borsódzik a hátam a "the AI company"-tól is, az Intel meg nagyon le van maradva...szóval meglátom hogy 27-28-ban mire váltok.
Nagyon nem látom, hogy nekünk felhasználóknak lenne jóság, de ne legyen igazam. Ha marad a ram mizéria, akkor befagy ez a drágán lehet venni középszar kártyákat. Aki még időben elcsípett mondjuk zöld oldalról 5070Ti-t azt jól járt, illetve aki vett 9070XT-t. Ez utóbbi még nem olyan durván, mint az nvidiás vonal, de árban szintén emelkedik. -
D013
aktív tag
válasz
Henker2
üzenetére
Én is mint 7800XT tulaj gondolkodtam 9070/XT-n, de arra jutottam hogy kivárok egy generációt. Remélem legalább az FSR4 butább verzióját azért megkapom még. Nagyon rég óta AMD-t erősítem, idestova 16 éve de mostanság nem tetszik ahogy a Radeonnal bánnak. De közben borsódzik a hátam a "the AI company"-tól is, az Intel meg nagyon le van maradva...szóval meglátom hogy 27-28-ban mire váltok.
-
Henker2
addikt
Sziasztok!
Elbúcsúzok a topiktól. Igaz sokat nem szóltam hozzá, ami köszönhető a NITRO+ 7800XT-nek.
Semmi bajom nem volt a kártyával, amíg nálam volt. Most már az új tulaját boldogítja.
Nagyobb monitorra váltottam, és inkább úgy voltam vele, hogy akkor egy erősebb VGA sem fog ártani.
Beruháztam egy
XFX Radeon RX 9070 XT Mercury OC Gaming Edition kártyába.
Majd kiderül, hogy muzsikál. -
Swaggering78
kezdő
Na működik a mai naptól rdna3-al is az FSR-MULTI framegen x4! Oblivion remasterbe beltéren 3xx fps felett ad, kültéren 2xx fps körül szaladgál. Nincs ghosting és képhiba!

-
mateo91
tag
válasz
HEAHEA
üzenetére
Szia köszi a válaszod, jelenleg most stabilan úgy üzemel hogy az órajel meg feszültség vissza van véve 10%-al valamint az áramfelvétel korlát -5%-on van. Azon gondolkodom lehet a tápegység a ludas ebből kifolyólag, 600w-os fsp hyper k pro.
Bár fura hogy 1,5 év után lett kevés mondjuk a tápegység már vagy 4 éve meg van. -
HEAHEA
aktív tag
válasz
mateo91
üzenetére
"Ismét előjött a hiba,..." átérzem bosszúságod , benne voltam én is. Visszagondolva, volt ilyen nálam is hogy fekete képernyő,de pc meg ment.
"Én abszolut nem értem mi a fene van, létezik hogy hardveres hiba van?" Az a "legszebb" az egészben hogy az is lehetséges.
Lehet az lenne a legjobb, ha bevinnéd valahova kivizsgáltatni.
Egy éve raktam össze a konfigot, ami működött is év végéig kb. BF.-korcseréltem le a monitort, rá egy hónapra jöttek a gubancok.
Javasolták próbáljam ki másik vga-val, táppal, de ezt elmaradt. Win 11 újratelepítés, DDU futattása is volt.
Olvastam Reddit-et, YT. videók alapján : régebbi driver felrakása, vga alacsonyabb órajel, energiatakarékos mód kikapcsolása, integrált vga kikapcsolása, mert az is bezavarhat, meg 1000 más dolgot olvastam mi lehet +-ba.
Teszteltem RAM-okat, VGA-át. Semmi. Volt, hogy pár napig jó volt, aztán megint előjöttek, amiket korábban írtam.
Nem vagyok az a tuningolós buherálós típus. Ha jött valami frissítés azt telepítettem és használtam a rendszert.
Szerintem valami szoftveres baj lehet nálad is, valami "ütközés", beállítás dolog.
Néztem Redditen ezt a "fekete képernyős" dolgot. Volt aki olyat írt, hogy a DDU-t ha normál módbat futtata,akkor oldódott meg , előtte csökkentett módban futtatva meg nem.Többnyire a Forza 5-tel játszom, de annál előjött az, hogy szaggatva töltött be, vagy elindítva csak az "asztalon" a kertes kép megjelent és semmi tovább. Azt írták frissítsek a legújabb driverre. Megcsináltam DDU használatával, de semmi. .. A játék újratelepítése után jó lett.... egy darabig aztán újból ugyanez a hiba. Akkor már nem akartam újratelepíteni az egész játékot. DDU megint, de ezután beleraktam az új VGA-t egy 5070 Ti-t. Driver feltelepít és elindítom a Forza-t és ment. Nem értem mi volt a baj.
Na, de a sztorihoz hozzátartozik, hogy napokra rá meg olyat csinált a pc bekapcsolás után, bejelentkezést követően magától újraindult. Mi a
.
Olvasgatás megint.... csináltam egy olyat, hogy a BIOS-ban visszábbvettem a RAM órajelet eggyel. Azóta nem tapasztalok problémákat.
Esetleg RAM beállítás is lehet. Azt nézted? Ilyet is írtak "fekete képernyőre". expo/xmp beálltási hiba. -
mateo91
tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
tiszta minden, erre oda figyelek
-
Alogonomus
őstag
válasz
mateo91
üzenetére
Nekem ezt akkor csinálta a régi kártyám, meg a jelenlegim is, amikor a monitorkivezetéshez közel gondolom összegyűlik némi por a pajzs mögött, és attól túlmelegszik valamelyik ott elhelyezkedő chip, ami a monitor számára a szükséges DisplayPort vagy HDMI adatátviteli szabvány szerinti formára alakítja a képi információt. Fél-egy évente ilyenkor átfújom levegővel a kártya pajzshoz közeli részét, és megjavul a helyzet újabb sok hónapra.
-
mateo91
tag
Ismét előjött a hiba, fekete képernyő, háttérben megy minden.
Viszont most csak játék közben, már előtte vagy 30perccel ment a gép és jó volt minden.
Én abszolut nem értem mi a fene van, létezik hogy hardveres hiba van? -
Johnny001
senior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
+1
-
-
heavygrip
senior tag
Uhh,ennyire rossz lenne a friss driver??.
Nekem júniusi,amikor megvettem a kártyát,eddig semmi probléma vele, kopp kopp
Okvasgatva korábban ezért nem frissítettem, úgyis régi játékokkal játszom zömében. -
fejesg2
senior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
+1
-
-
mateo91
tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Nagyon bosszanto, majd 200ezres vga es ilyenekkel kell szenvedni. Nalam ugy is elment a kep hogy nem futott jatek csak siman volt maganak a gep, nulla terheles mellett is elment a kep.
-
mateo91
tag
válasz
HEAHEA
üzenetére
Semmi erdemlegest nem tudtam kiolvasni. Amugy nalam is november kornyeken jelentkezett.
Mar mindent lefrissitettem a redditet kiolvastam 3x 🤣 vegul a bios frissites meg a 25.2.1. driver kombo utan lett stabil. Ezt az ido tullepest kezdte el nekem is a napokban azert frissitettem aztan jott megint a fekete kepernyo…. viszont most ismet a regi driverrel mukodik. Mar nvidiakat nezegetek csak ne lenne minden rohadt draga… -
válasz
mateo91
üzenetére
Nekem régebbi driverrel csinálta ezt. Többször crashelt, majd kb 1 hete nem tudtam elindítani a Dead Cells gamét. Ment rendesen a monitor, de a játék nem indult el. Megnéztem és adrenalinban nem ismerte fel a kártyát. Fogtam DDU ledaráltam és felraktam az aktuálisat/26.1.1/, azóta jó.
-
-
mateo91
tag
Sziasztok 7700xt tegnap felment a friss driver aztan 5perc jatek fekete kepernyo, de hallani hogy hatterben minden megy, gep manualisan ujraindit, kep vam de 2bol csak 1 monitoron es olyan mintha az adreralin nem lenne felrakva. Vissza raktam egy korabbi drivert azzal jo. Barkinek barmi otlet? Innentol fossak a frissitesektol? 1eve van meg a kartya eddig nem volt bajom vele.
-
Omis
senior tag
Én is azt mondom hogy vedd meg,először biztos fura lesz de sokkal jobb élmény a 21:9 képarány.
-
frenky501
csendes tag
válasz
Henker2
üzenetére
A helyedben én biztosan megvenném a kiszemelt monitort. Aztán saját tapasztalat szerint vissza veszel az FPS -ből, graf minőségből.
"A hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk"
Annyira eltérőek az egyéni grafikai preferenciák és hardver erőforrások, hogy nehéz megmondani a tutit. Egyik hsz-ben azt írtad: neked a 30fps is elég. Másik hozzászóló pedig 100fps alatt nem játszik...
Véleményem szerint elfogja bírni a 7800XT a 3440 horizontális felbontást. Nekem is volt olyan monitorom 6900XT mellett. A 6900XT és a 7800XT pedig kb. egál.
Autós címekben megvolt a 140 FPS +. Nálad is muszáj, hogy legyen min 60Fps. -
ADAM1337
nagyúr
válasz
Henker2
üzenetére
Ez nyílván tűrés határ, az xt-t én lecseréltem bf-re kevés volt fsr-el szét optimalizálva tudta a fix 165fps-t.
Valószínű a 9070xt jobb deal lenne, de ott ugye "csak" 16gb vram van a 7900-ek 20gb-jével szembe, viszont újabb FSR-t tud, ez a te döntésed, engem a dlss 4x frame gen-je vitt át most a zöld oldalra. -
HEAHEA
aktív tag
válasz
Henker2
üzenetére
Egy 34"-os , 21:9-es LG-vel használtam a 7800 XT-m 2560x 1080-as felbontáson. Aztán tavaly novemberben lett egy 32:9-es oled, 5120x1440-es felbontással. Számomra a képminőség és a képarány nagyon adja játékoknál, nem prioritás, hogy ultrán menjen minden max Hz-en. Akkor hagytam volna mindent a régiben.
Azóta cseréltem a vga-t egy 5070 Ti-ra. -
válasz
Henker2
üzenetére
Igen. De ha már ilyen irányba nézelődsz, akkor inkább 9070/9070XT-t nézd.
Olcsóbb és kevesebbet fogyaszt (=tartósabb lehet), és az újabb FSR-t hardveresen támogatja.Szerintem 7800XT-vel is simán mehet az UWQHD. Fixen 60+ fps lesz, max részletesség mellett......
Már bőven nem a "GTX1080 elég-e 4K-ra?" korszakban vagyunk. -
válasz
Henker2
üzenetére
Én munkára is használom a monitort, úgyhogy nekem nem volt kérdés, hogy a szélesebb felület kell majd, amin lehet több ablakon dolgozni.
Vágj ki kartonból egy-egy ilyen monitor méretet és nézegesd meg az asztalodon, melyik lenne kényelmesebb majd neked.
Henker2 #12175
Ha ez a cél, akkor a 7800XT ma még éppen elég lesz, de ne várj csodákat.
Amúgy teljesen felesleges ultrára rakni bármelyik játékot is, hacsak nem az a célod, hogy kifuss a VRAM-ból. Pár post process cuccot kikapcsolva lehet nyerni sok teljesítményt... -
válasz
Henker2
üzenetére
Én még anno az RX6800 (nem XT) kártya mellett léptem 1080p-ről 3440x1440-re Az FPS a korábbiról nagyjából 60... 50%-ra esett le, és végül ezért lett a gépbe a 7900XTX.
7800XT egyáltalán nem rossz/gyenge kártya UWQHD-ra.
Van egy ismerősöm, aki 7900XT-vel hajt egy ilyen 3440x1440 monitort és boldog vele. Kis beállítás mókolással megvan a 90+ framerate, plusz az FSR is ott van az újabb játékokban.
Henker2 #12167
Ha erre szabad válaszolni: persze.
UWQHD szó szerint kinyitja neked a világot. Nagyon sokat ad az immerzióba, hogy oldalra szélesebb a monitor, plusz a 1,5x 27" munkafelület is klafa. -
Henker2
addikt
Sziasztok!
Jelenleg egy 7800XT karim van, egy i5 13400-as procival. Egy 27"-os 1440p-s monitort hajtok.
Ezt a monitort szeretném lecserélni egy 34"-os 1440p-s monitorra.
Annak tudatában, hogy a 27"-os felbontása 2560×1440
és a 34"-os monitoré 3440×1440Milyen teljesítménybeli "romlást" fogok tapasztalni?
-
Kolbi_30
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Az esetek 99% windows baromsaga miatt van. Jogtiszta 11 prom van..ki van love a frissites, de ettol neha megoldja maganak...na akkor szokott az adrennalin nalam beomlani. Bar akkor eleg visszarakni.
-
Alogonomus
őstag
Azért ez így nem teljesen igaz, mert nekem semmi buhera nem volt, és azért tavaly november-december magasságában egyszer minimum fejreállt az Adrenalin, de talán egy másik alkalommal is az elmúlt 2 évben.
Inkább úgy igaz a kijelentés, hogy jellemzően nincs vele baj, de azért érdemes évente egy "factory reset", esetleg az AMD Cleanup Utility futtatása is, mert csak frissítések telepítésével egy idő után már túl sok "foltozás" kerül az akárhány hónapja/éve telepített eredeti driverek kódsorába, és kezd labilisabb lenni, ezért érdemes inkább egy "letisztítást" követően újratelepíteni a driverek aktuális verzióját, és a következő egy évben azt a verziót "foltozgatni" a megjelenő javításokkal. -
weri
senior tag
Én nem tudom milyen problémák jönnek nálatok elő. Nekem a legutóbbi van fent és semmi bajom nincs vele :d
-
Bib
addikt
válasz
$p@rr0w
üzenetére
Nincs vele baj, jó pár éve használom már 4 generációt is használva. Rendes tiszta buhera mentes windows kell, chipset driver és adrenalin. Semmi monitorozó msi AB, de főleg nem riva tuner, semmi alaplap szoftver, semmi sallang, semmi registry cleaner és nem lesz gond.
-
Hegasus
senior tag
válasz
BandiT85
üzenetére
Nálam mindig a legfrissebb van fenn, aztán ha elkezdi ezt csinálni (mint nálad, vagy random összeomlik, ahogy most is csinálja), akkor letöltöm újra és telepítésnél bepipálom "factory reset" - et de a beállítások megtartását is, utána megint jó egy ideig.
Olyan mintha egy idő után megtelne valamilye, aztán elkezd lehalni (reset shader cahe nem ér semmit), azért is gyanús mert mikor napokig több tucat, egyszerre 3-4 játék fut a háttérbe (steam kártyák miatt) hamarabb előjön, mintha csak játszanék egy-két játékkal hetekig. -
fejesg2
senior tag
válasz
laragirl83
üzenetére
Én két hete frissítettem 25.9.1-ről 25.12.1-re és eddig probléma mentesem teljesít.
-
HEAHEA
aktív tag
-
heavygrip
senior tag
válasz
laragirl83
üzenetére
Nek meg 25.6.1
akkor lehet nem is frissítem, pedig a CP2077 kéri Laca333 Tudom, igazából arra voltam kíváncsi mi az a fesz ami szokványos ezeknél a kártyáknál. Topikot vissza olvasva vegyes esetek vannak. Van olyan játék ami 1050mVolton stabil, másik meg fél óra után kifagy...
Majd megnézem mit megy 1050mVolton az enyém. -
BandiT85
aktív tag
Megint nem indul el az Adrenalin... Már rollback-eltem kb 3 vezióval vissza, eddig jó volt, nagyjából egy hónapig. Automatikus frissítések kikapcsolva. Tippek? Kezd tele lenni a tököm ezekkel a dolgokkal...
-
heavygrip
senior tag
Halihó.
RX 7700XT-nek nagy általánosságban mi a vége undervolt terén?
Nekem 1070mVolton üzemel bő fél éve gyári órajelekkel hiba mentesen.
Meg vagyok vele elégedve, mert pl 2.5-3 óra Doom TDA után átlagban 60/73 hőfok 175Wattos fogyasztással úgy hogy folyamatosan 100%-on teker a GPU.
Érdemes lemenni 1050mV-ra?
Játszok mással is, Robotzsaru, CP2077 több óra játék után is stabil úgy hogy maxon teker a GPU. -
BandiT85
aktív tag
válasz
$p@rr0w
üzenetére
Tegnap nézegettem a különbséget Stalker 2-ben, azért a füvön nagyon látszik a különbség az Xess meg a hekkelt FSR4 között az utóbbi javára, egy két FPS-sel lassabb viszont. FSR3 elég ocsmány mindkettőhöz képest.
Más játékokban nálam jelentősen jobb.
Stalker 2 kb az egyetlen modern játék amivel játszom, warcraft 3-ban nincs felskálázás, x4 foundationsben meg asszem csak FSR3 van, tehát ehhez nem tudok hozzászólni.
-
Norb79
addikt
válasz
MZsoltee
üzenetére
Ma voltam a hirdetőnél, alaposan szétszedte és letisztította a referencia hűtős XTX-em, aztán került rá pad meg új paszta.
Saját mérései szerint 6-8 fokot sikerült nyerni ezzel, mert nem volt teljesen kuka az egész gyári cucc, csak elkezdett pici foltokban keményedni és elindult a folyamat, hogy ne legyen jó.A saját szubjektív élményem az (1,5 órát játszottam, 2 kör 3dmark után, days gonet) valóban 10 fok körüli a csökkenés az újrapasztázás előtti állapothoz képest. A 3dmark eredményeknek hála össze tudtam nézni a gyári állapottal is, aszerint 5 fokkal hűvősebb most így.
Ami nekem a legfontosabb volt, és ami miatt elszántam magam az újrapasztázásra, hogy már néha a hotspot és vram is 102-3-4 fokokat mutatott, és annak én nem vagyok nagy rajongója, de most 1,5 óra days gond alatt se sikerült 95 fölé jutni.
A driverből kirakható monitorozó cuccot használtam, nem logoltam, csak néha felnéztem a jobb felső sarokba, hogy éppen mi hol tart. -
Micsurin
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
XTX-n futott neki? Mondjuk ott van pár gyorsító mag. Egy side by side témát még megnéznék azért.
-
Nuada herceg
őstag
Köszönöm szépen a válaszokat!
Ma is tanultam pár dolgot.Elég sokat olvastam ma utána ennek a putty-nak. Meg ezeknek a kártyáknak. A DDR6 ramok hőmérsékletének. Kicsit megnyugodtam, hogy nem a legjobb ez a 95-96 fok körüli érték, de még nem is tragikus. Figyelgetem, aztán ameddig lehet húzom megint a szétszedést. Láttam a Thermal Grizzlynek is van ilyen putty. Vennék thermal padot, de nem tudom a vastagságokat.
Most néztem egy tesztet, és a 9060, vagy 9070 xt-nek is 90 fokos volt a vram, pedig új kártya volt. Mondom akkor jól van .
Köszi még egyszer az infókat!
-
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Ezek nem a klasszikus értelemben vett, méretre vágott és precízen elhelyezett thermal pad-ok, hanem diszpenzált "thermal putty", ahogy Zsohi is írta.
Ezt akkor szokták használni, ha nem akarnak foglalkozni a gap-pel, azaz a thermal pad által áthídalandó távolságokkal. Szerintem nagyon spúr megoldás egy ilyen drága VGA-n ezt használni. Szétszedéskor is veszélyes, mert "friss" kikeményedett állapotban Le tudja tépni a chip-et is...
Sajnos ezek a putty-k az évek során gyorsabban öregednek, azaz hamar ki fognak száradni és elporladni.
Mivel a gyártó se igazán tudta mit akar itt, a megfelelő thermal pad vastagság kivalasztása kihívásos lesz. Másik lehetőség, hogy veszel te is ilyen trutyit és legközelebb azzal kened át.VRAM 90°C nem gond, 110°C-ig engedhetőek.
VRM rész szintén.
Ha majd elkezd 1-2 év múlva felfelé kúszni a Hotspot, akkor új paszta + pad/putty és jó vagy megint évekre. -
$p@rr0w
őstag
Hello,
Valaki Stalker 2-zik innen (7800 xt), FSR 4 int 8 dll moddal esetleg? Nálam elég gyenge a minőség/teljesítmény pl. Dying Light the besthez képest, Xess-t is jobbnak találtam. -
Bib
addikt
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Szerintem én írtam és valóban az enyém is ilyen volt. Nincs is ezzel gond. Kicsit meg lehet igazítani zsírmentes kézzel, mert ez olyan száraz érzetű gyurma szerű anyag. Általánosságban elmondható hogy PTM-ezés után is mindenkinek melegebb a vram, mert a hűtőborda is melegebb a jobb GPU hőátadás miatt.
-
Zsohi
őstag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
-
Zsohi
őstag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Ez thermal putty.
-
Nuada herceg
őstag
Na csak szétszedtem én is a kártyát, zavart az a 104-106, néha 110 fokos hotspot. Valaki(k) itt írták korábban, hogy nem kell thermal padot cserélni, jó az még. Én féltem tőle, de csak belevágtam. Hát így nézett ki a hővezető pad:
Elég kemény volt, meg szanaszét is volt törve. De mivel itthon nem volt most, csak egy nagyon kevés, 1.5 mm-es padom, ezért így raktam össze, ahogy volt. A procin meg a hűtőn még takarítottam kicsit azért.
Most már fél óra játék után sem megy a hotspot 90 fok fölé. Az jó lett. Viszont a memória... Idle-ben is 70 fok, játék alatt meg 94-96. Bár nem nagyon memorizáltam, hogy előtte mennyi körül volt, arra nem is nagyon figyeltem. De ilyen 90 körül rémlik. Gondolom ez az érték már túl magas. 90 lenne az optimális, vagy az alatt.
Majd veszek padokat, csak nincs kedvem megint szétszedni...
-
Qtya72
aktív tag
Sziasztok!
Érdeklődnék használ-e valaki 7800XT-t 4K felbontáson? COD MW2, MW3 multi érdekelne,hogy teljesít a kártya?
Köszönöm! -
-
-
Bib
addikt
Van aki váltott 7900xt-ről 9070xt-re? Mik a tapasztalatok ? Én már 3 hónapja teszteket bújok, de valahogy mindig elvetem a cserét.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Aljasvip
üzenetére
"Remélem a következő generáció még jobb lesz, különben az nV se kényszerül fejleszteni, csak toporgás jön - mint "tick-tock", az Intel stratégiai lassúsága."
Hát ha a GDDR7 ára valóban akár 2028-ig sem tér vissza a normális szintre, akkor szinte garantálhatóan nem kell sok fejlesztési erőforrást áldozniuk az AMD tervezőinek az új kártyákra, mert a 2 GB-onként 55 dolláros GDDR7 ár lényegében minden konkurens Geforce kártyát kivégez, még az 1200-1300 dolláros 5080-ak árának is a 40%-át csak a memória teszi így ki, de a 800 dolláros 5070 Ti árának már a nagyobbik részét, míg a 16 GB-os 400 dolláros 5060 Ti már konkrétan veszteséges lenne, ezért is áll le a gyártása.
Ilyen körülmények esetén az AMD konkrétan szinte fölöslegesen fejlesztene az 5080 szintje alatti régióba új kártyát, hiszen nem lenne konkurenciája. Az Nvidia a GDDR7 horribilis ára miatt semmit nem tudna értelmes áron kínálni, a GDDR6 már lassan 2 generáció óta kevés a komolyabb Geforce kártyákra. Az AMD mérnökei legfeljebb a 4090 és 5090 szintekre készíthetnének 1-1 továbbra is GDDR6-on alapuló normálisabb árú kártyát a következő generációban, hogy azzal az "ultra enthusiast" szinten se maradjon meg egyedüli opcióként a 2500 dolláros 4090 és a 3500 dolláros 5090.
Az AMD sem szereti elpazarolni a mérnökei munkaidejét, valószínűleg ezért is hozott annyira csekély teljesítménybeli fejlődést a Zen5, hiszen az Arrow Lake-nek igazán a Zen4 piaci pozícióit sem sikerült igazán veszélyeztetnie. -
válasz
Alogonomus
üzenetére
RT-n tényleg sokat hozott a 9070XT, ami végre versenyképes is a zöldekkel, és fogyasztás csökkentésben (7900XTX: ~410W -> 9070XT: ~340W) is jót téptek előre. A kérdés, hogy ez a potenciális vásárlóknak elég-e.
MSRP áron jó vétel - lett volna, ha lehet kapni.
Sokunknak viszont ez nulla előrelépés, mínusz 70W-ért gyakorlatilag nincs több nyers erő, a tuning potenciál felejtős már évek óta, a VRAM-ot is lefelejtették útközben.
Nyilván azért döntöttek így, hogy az árakat le tudják nyomni, de ezzel egyidejűleg nem sikerült a következő lépcsőt ajánlani a 7900XTX vagy korábbi 6900XT tulajoknak, sem a zöldektől kiábrándultaknak.Remélem a következő generáció még jobb lesz, különben az nV se kényszerül fejleszteni, csak toporgás jön - mint "tick-tock", az Intel stratégiai lassúsága.
Micsurin #12121
Biztosan valami speciális eset, és ez nem is annyira meglepő.
Anno a Vega 64-nél is voltak ilyen anomáliák a HBM miatt.
Az nV mindent elkövetett, hogy az 5000 széria a HW oldalon a lehető leg-megúszósabb legyen (az 5090 alatti elérhetőbb rétegre értve), mondhatni profit maximalizáció, és SW oldalon korrigálnak, míg az AMD vért izzad évek óta, hogy egyáltalán utólérje őket.
Többek között ezért sem akarom őket támogatni. Remek termékeket csinálnak, remek a régi termékek support-ja, de a legutóbbi években sokat változtak. -
Alogonomus
őstag
válasz
Micsurin
üzenetére
5070Ti-hez képest az 5080 20%-kal több feldolgozóegységgel rendelkezik, és mégis még 4K esetén is csak bő 10%-ot tud ebből realizálni a plusz 7% memóriasebesség miatt. Inkább hardveresen lehet valami memóriaszűkület még 30 Gbps memóriával is az 5080 feldolgozóit "etető" rendszerben. 32-34-36 Gbps memóriát pedig csak nem akartak rakni az 5080-ra.
Fogyasztásban mondjuk hozott érezhető előrelépés a 9070XT, valamint az elmúlt kb 2 generáció alatt kiadott – az RTX kártyák képességeihez igazított – raytracing címekben is határozottan erősebb az RDNA4 teljesítménye, mint akár a 7900XTX teljesítménye. Na meg persze az FSR4 is javít az RDNA4 megítélésén.
Persze cserélni nem érdemes azért az átlag 10 %-ért, de ha egy raytracing címet mondjuk 25%-kal jobban futtat a 9070XT, akkor már akár indokolt lehet váltani. -
Micsurin
nagyúr
válasz
ADAM1337
üzenetére
Ez csak azért izgalmas mert nekem ettől konkrétan magasabbat hoz az 5070ti natúrban, ha meg UV + OC akkor érezhetően jobbat hoz.
Valamit itt a driver nem szeret vagy az Nvidia driver el van tekergetve.
Alogonomus egy 70Ti-hez képest is elenyésző a difi, ~960 GB/s vs. 896 GB/s ha a bandwidhtet nézed. Ez szoftveres sztori / buli lesz.
Mert egyébként a két kártya közt nem kis difi van... még akkor is ha a CP esetén ez nem jön ki.
Egyébként nagyon nincs már mire cserélni erősebb RDNA3-ról se, mind a 70ti mind a 80 kezd kiárazódni a piacról.
A 9070XT meg nem feltétlen "értelmes" lépés mert nem hoz igazán a konyhára. -
Alogonomus
őstag
válasz
Micsurin
üzenetére
Kérdés mikor és miben jelentkezett a helyzet, de tényleg érthetetlenül dadogni látszott bizonyos játékokban az 5080. CS2, Hogwarts
Valószínűleg ez is az oka annak, hogy az 5000-es kártyák közül a leggyorsabb memóriákkal az 5080-at szerelték föl, utolsó ötletként a brute forcing teljesítményjavító hatásában reménykedve. -
ADAM1337
nagyúr
válasz
Aljasvip
üzenetére
Én se vagyok oda a dlss és fsr világért meg az FG-ért de sajnos ez a jövő.
cp2077-et mértem.
teljesen nyers erőbe a 7900xt megverte 3440x1440-be 8fps-el, 73 vs 81 viszont ahogy dlss quality meg fsr quality lett 112fps lett 7900xt az 5080 meg 130fps, durva hogy software-esen mennyit mennek. -
Bib
addikt
válasz
Veiled Bride
üzenetére
Vagy most megveszed az újat , majd akkor adod el a régit ha elszállnak az árak.
-
Bib
addikt
válasz
Veiled Bride
üzenetére
160-180 kb
-
Veiled Bride
senior tag
Egy 7800xt-t mennyiért lehet mostanában vajon reális áron eladni? Még 2 év garancia van rá.
-
samfishR
senior tag
PTM-el megszereltem én is a nitro 7900XTX-em, eddig maxos ventivel volt 105-110°C, most meg már 85°C fölé nem megy a HS alap venti beállításal

kicsit nagyobb a pad mint a gpu, így egy tipp, aki szeretné felrakni a PTM-et és nem akar a körbevágással szenvedni: ráraktam a padot és csak körbehúztam a vga szélénél a fóliát egy fogpiszkáló oldalával, így elvágta alatta a pasztát
ez lett az eredmény:
előtte persze hűtőben volt a pad.így nézett ki a gpu és a hűtő, látszik, hogy volt ahol már paszta sem volt közte:

-
raziel01
veterán
válasz
Micsurin
üzenetére
Alzán ment egy időben, hogy mikor olcsók voltak a tápok akkor sokan vettek. Amikor meg felment az áruk és cserélni kellett volna akkor alza inkább visszaadta a pénzt.

És ott voltál úgymond veszteség nélkül, mert visszakaptad az árát de mondjuk az adott táp már 20k-val többe került szal csak többért tudtál venni. -
Asshur
tag
válasz
Veiled Bride
üzenetére
Nekem most egy GRE van a gépben, de vettem egy 7900 XT-t tartalékba, nyers raszter erőben nem sokkal több, de a 20 giga nagyobb sávszélességű vram később a textúrák méretének növekedése miatt jól jöhet, FHD 144 Hertzen vagyok, és maradok is még jó pár évig. A "kötelező" RT-re is elég lesz ebben a felbontásban.
-
válasz
MZsoltee
üzenetére
A jósolt áremelés miatt én is egy 9070XT-n gondolkozom, de csak az új termékhez járó garancia szól mellette*.
Semmi más értelme nem lenne a mostani 7900XTX-ről váltani.*jah és lehet vadászni az olvadós 12VHPWR nélküli peldanyokat, amivel a Nitro+ kapásból ki is esik.
Csak ott van a kisördög a vállamon, hogy ez a 450W-os dög bármikor beadhatja az unalmast... Mondjuk akkor legalább szép dísz lesz belőle, ha elemre kötöm a LED-eket

-
MZsoltee
veterán
válasz
Veiled Bride
üzenetére
Akkor Man ikabb egy 9070.
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen autót vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AliExpress tapasztalatok
- SSD kibeszélő
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Autós topik
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core Ultra 5 235 14 mag 14 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- Dell Latitude 7410 Intel I7-10810U Refurbished - Garancia - Akció!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.

és semmi pénzért nem váltanék vissza 16:9 re
És egész megnyugtató is számomra

ez lett az eredmény: