Hirdetés
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
-
Mobilarena
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
makkmarce
őstag
válasz
soultrapp
üzenetére
Szia, megpróbálok:
Amivel esetleg első körben próbálkozni lehet, az a méltányossági garancia, hátha ránéznek. Keveset használt, nem volt gyötörve.
Ha esetleg 250.000 felett vetted, akkor törvényesen 3 év jár rá, nem kettő.Ha ez kiesett, akkor a következőket lehet próbálgatni:
1. ellenőrizni a tápkábelt, egy másik vastag, minőségi kábellel megnézni
2. esetleg érdemes megpróbálni egy másik táppal (hiába USB-C, egy izmos 65-100wattos táp kell, ami tudja a PD-t).
3. Ha a táp csere nem vált be, esetleg megpróbálkozni hard resettel, hátha valahol valami beállítást összeszedett az OS és lefagy induláskor. Lehet, hogy a bekapcs gombot kell lenyomva tartani 20 másodpercig, vagy miközben nyomod a bekapcs gombot, akkor adod rá a tápot, vagy közben valami másik gombot nyomni, rá kell keresni, valami hasonló trükk lesz.
4. lehet menni műszerészhez, kondikat cserélgetni, ha van ilyen ismerős. Ha komolyabban bele kell mászni, nem hiszem, hogy gazdaságosan javítható.Remélem tudtam segíteni.
-
m3ss
veterán
hmm ja az erdekes. az tenyleg gyanusan sok. lehet oket is be akarjak csodoltetni

lehet krisztieknek is konkurenciat csinalnak majd? van par ember a forumban, akik stackelni akarnak 2 jimmyt egymas tetejen. mondjuk nem tudom hogy hozzak ossze, hogy minden pixel tokeletes atfedesbe keruljon. gondolom ilyen celbol csinaljak, 4-5-6m vasznat megvetiteni es nem 3d miatt
jvcm pl siman elmaszik par pixelt lencse memoriat hasznalva. -
-KP-
veterán
0.6 gain az nem hazudik, szenvedett is vele a kicsi Epson. Max. fényerőn már mutatott valamit, de ott már a hangja is megjött a gépnek igencsak. Hiába olcsó a spandex, 0.6 gain rohadt kevés és nagyon eszi a fényerőt. Még az xy 0.7 gain-je sem sok... De mégis 16%-al több a 0.6-hoz képest és nem kell barkácsolni vele... A mikroperforált Gerriets számomra abszolút pozitív csalódás, de ott meg a hangsugárzókat messzebbre kell tenni a vászon mögé, és a hangből is sokkal többet fog. Az anyag nem drága, de barkácsolni kell a keretet és nagyobb hangteljesítmény kell mögé. Vagy ott a dreamscreen v7. Mérve 0.9-0.93 gain, de a vászonanyag vagy 1 milla. Hiába, nincs ingyen ebéd.
-
Q
senior tag
Tőlem 15km-en belül van egy spandexes mozi is. A tulaj sokat olvasott a témában és kísérletezett, hogy mennyit feszítsen az anyagon, milyen black beckinget használjon, hogy jó legyen. Low budget mozit épített, de teljesen élvezhető.
Semmiképpen nem húznám le az xy-screent, csak azt mondom, hogy vannak különbségek. Garriets mikroperforált vásznat láttam. Árat nem tudok. Nagyon jó kép volt rajta egy Christie hd10k-m-mel.
Ha vannak alap barkácsgépeid, meg időd, akkor nem kell években számolni egy alap kis mozit.A 9300 (meg az én fajtám is) döntött előlapos hangfalak, kifejezetten sorroundnak kitalálva. Az más, hogy a tudásuk szerint alkalmasak akár frontnak is, de nem oda valók.
-
soultrapp
senior tag
Hello!
Van egy Samsung Freestyle 2 projektorom,ami természetesen a garancia lejárat után(1hónap) tönkre ment,vagy legalábbis nagyon úgy fest.
Ha adok neki áramot,akkor világít az állapotjelző fehér led,de el is alszik kb 2másodperc múlva.
Bekapcsolni nem akar,se a projektron kapcsolva,se a távirányítón,,de ha a távirányítón nyomom a bekapcs gombot pár másodpercig,akkor hallom,hogy a ventillátor beindul és a kép bevillan, meg a bekapcsolási hang is hallható, kb 1 másodpercre és ki is kapcsol.
Kipróbáltam másik adapterrel.(baseus 65w töltő+másik kábel)
Esetleg valaki járt már így??
Vagy hallotattok-e ilyenről?
Tudom itt nem olyan népszerű ez a projektor,de nekem megfelelt.
Igaz,hogy nagyon-nagyon ritkán volt használva.
Lehet,hogy többet kellett volna,hogy garancia időn belül menjen tönkre

-
m3ss
veterán
ha moziszobaba kezdek akkor meglatogatnalak elotte, kivancsi vagyok par dologra nalad...
azt irjak ez a xy 4k eleg eles, elesebb mint a spandex pl. milyen mikroperforaltra gondolsz? konkret tipus, ar?
nalam most is ez van nappaliban behuzott fuggonyokkel. nem latok semmit se alul, se felul, se oldalt. sotetsegben uszik a kep. bar most a szonyeg boritasom eltunt, epp az volt a terv, hogy ebbol a dark acoustic anyagbol amivel a szonyeget takartam csinalok inkabb mennyezeti fuggonyt, mert ezt egyszerubb lesz kifesziteni. de igy lehet leallitom a projektet egyelore...sok eves diyozasra nem allok keszen amugy. de milliokat se akarok senkinek fizetni ezert.
ugyhogy gondolkozok ilyen budget moziszobaban is. felhuzatok egy oldalso valaszfalat fabol, azt szigetelem belulrol persze. aztan lesz egy altalam csinalt elotetfal, de se a mennyezetet se a tobbi falat nem bantom. max par diy panel. csak parnafaval feltuznem a velveteket es felraknam a falra az atmosokat, surroundokat. se almennyezet, se falba sullyesztett hangfalak. aztan kesobb ha ugy van, akar ezeket is meg lehet csinalni.
persze elotte jo lenne levinni az alagsorba egy subot meg 2 hangfalat erositovel, jol megtekerni es megnezni mennyire hallatszodik fel. mert ha megis tul hangos lenne, akkor ujra kell ezt gondolni es minden falat leszigetelni. de az megint csak csokkente a max kepmeretet.. -
Q
senior tag
Nekem 8340a van hátul, ami gyengébb mint a 9300, de még ezekkel is simán lehet frontot hallgatni.
Láttam már XY vásznat, tetszett, viszont amikor a mintákat itthon próbálgattam, a kép élessége ezen az anyagon volt a leggyengébb. Ahol láttam teljes felületen, film közben ebből semmit nem vettem észre, tökéletesen homogén és éles kép jött vissza róla, de vannak ennél jobb anyagok.
A mikroperfolált felületek jobbak ezen a téren és még a gain is közelebb van a katalógusadatokhoz. Ott a hanggátlás lehet problémás, de pro cucokkal röhögve lehet kompenzálni. Amit még hibának láttam mikroperfnél, hogy full hd géppel enyhe moire jött elő néha. Ezt egy prizma eltüntette, de állítólag 4k vetítővel sincs ilyen gond.
Én akkor is külön szobába költöznék a mozival, ha kicsit kisebb lehetne csak a kép. Ahol én jártam és faltól falig kép volt, annak sokkal nagyobb hatása volt, mint ugyanakkora képnek, de oldalt még fekete sávokkal. Valóság/érzés -
m3ss
veterán
haaat igen.
bar ez a jbl 9300 olcsobb mint a mostani lcr harmasom kb. 96 dB erzekenyseggel 4m-rol lehet 3 db v3 monoval is elszaladgalnanak. persze sosem hallottam meg ilyen rendszert.
xyscreen soundmax 4k at fix nem tudom mennyibe kerul, de mar rajuk irtam.
leginkabb a fuggonyosdi a problemas, 4m-nel vakarhatnam a fejem azzal a projekttel.
lehet hosszu tavon egy moziszoba projekt lenne amugy a legjobb irany. de az meg dragabb es limitalt a kepmeret. mondjuk tuti faltol falig csinalnam a vasznat. keret az az oldalfalon levo velvet lenne
-
m3ss
veterán
meg kell orulni. 4m szeles 0.79 gain at vasznon 2500 lumennel (wide zoom, f4) 20,4 fl.
ha f3-on hasznalom, ahol meg mindig 4800 koruli onoff varhato, 28.9 fl.
neeeegy meter. prizma nelkul, hangateresztovel. raadasul at vaszon jobb is rgb lezerhez.
valszeg nem erdemes 350cm szelesben gondolkodni, meg ha lehet ezzel a vetitovel jobb is lenne, mert 1-2 ev, par modell es rohogve megvetitik majd valszeg a 4m-t is. -
Ájvé
veterán
Igen, 1000-es ANSI nagyon magas, nem tudom hogy tudták összehozni ha tényleg így van. F4 F5.5 mérések validnak tűnnek, 5598 on/off ez már reális szerintem, de más helyen 8000-9000 on/off van írva DBLE nélkül, ez az ami nekem furcsa, nagy a szórás és Mondon sincsenek ilyen számok, több hiteles mérést én nem láttam még.
Vhiktor
Ha nem DBLE, hanem más trükk van benne, azért nem mindegy hogy 5598 vagy 8000-9000 az on/off és akkor az adl-ről nem beszéltünk, papíron nagyon jó az biztos. -
m3ss
veterán
amugy olvastam olyat, hogy elvileg minden peldanyt manualisan kalibralnak. amit nem nagyon hiszek el. de voltak meresek isf night modban, ez elvileg a leginkabb szinhelyes. most nem keresem meg, de 10-bol 7-8 fekete szinten zold volt a delta E. legtobb irisz beallitas mellett.
biztos be lehet kalibralni. az a kerdes, hogy dble mennyire viszi majd el a szineket. meg be lehet-e kalibralni X modban mondjuk f4-re, es Y modban f7-re es lehet-e valtogatni gyorsan a ket modot. -
-
Ájvé
veterán
"DBLE On"
Így persze simán lehetséges, kérdés hogy milyen a képi világa, színek mennyire mennek el és lehet-e kalibrálni.
2750$ Kickstarteren elővételben, amúgy 5999$ lesz, úgyhogy addig kell venni még van ennyiért.#76287
Ez már natív lenne, Mondon nem mértek ennyit, most vagy ennyit fejlődött ennyi idő alatt, vagy ezek nem kalibrált értékek, vagy nem tudom
-
m3ss
veterán
f4 es f5.5 adl, talan ahol legtobben hasznalni fogjak. mi ez ha nem gamechanger? eladhatatlan lesz minden vetito..
en meg nem adtam el 2 honapja 600-ert az x7900-at a vetito korabbi tulajanak
haha vannak itt orultek. 200" foldre rakott centerrel?
azert az eleg immerziv lehet hang ide vagy oda. -
m3ss
veterán
azt irjak amugy, hogy 0.79 gain korul van ez a soundmax 4k at vaszon merve. vajon mennyibe kerul ez fix verzioban? 350 400 cm szeles 21:9?
-
m3ss
veterán
onoff, fenysuruseg mashonnan. azert ez brutal jo. jo lenne meg1 irisz szint f5.5 es f7 koze. de tokig behuzva sdr-ben ez a vetito huha lesz. de f4-en is nagyon eros. 2400 lumen 6e onoff 1.5 throw-val? kb. 800 ansival. 2750 usd-ert?

ja es 4k sharpeness abrakat nezegetve elesebbnek tunik, mint a vmax. -
m3ss
veterán
ujabb adl meres. mi ez az ansi gyerekek? iden nyaron jon a karacsony a projektor topicban

de ja, azert alacsonyabbak, mint az elozo meres. itt van mind2 egy grafikonon.mi lesz itt 2-3 ev mulva? 10e onoff, 5-10e lumen. csak legyen helyunk eleg nagy vaszonnak.
ezek a vetitok azert nappaliban is nagyot fognak domboritani, low gain alr vasznakkal vilagos szobakban... -
-
Vhiktor
nagyúr
-
Ájvé
veterán
Nem mindenhol mértek ilyen kontrasztot, Mondon F 5,5 4696:1 kontrasztot mért. Lehet nem kalibrált értékeket írnak, de elég nagy az eltérés. Túl szép hogy igaz legyen főleg hogy máshol nem ezek a számok vannak. A többi az igaz, én nem néztem a szolgáltatásokat, hanem csak a kontrasztot.
20-30% legalább biztosan jobb kell legyen a Valerionnál, de 2-3x kontrasztot semmi nem indokolja. -
m3ss
veterán
pontosan. csak rakjak ossze az rbe-t rendesen. meg azt se bannam, ha a frame interpolacio olyan jo lenne, mint valerionon. valerionnal ezeket nagyon szepen megcsinaltak. reg neztem dlpt, de emlekeim szerint a 1070+ nem zavart annyira, mint a valerion rbe nelkul. ugy nem neznem.
ja es van benne ilyen makkmarci mod is, brightness boost. jo hangos lesz, nem szinhelyes de cserebe megvakit. udvaron, vagy gyereknek nappali fenynel bohockodni.. -
Ájvé
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
Igen ez igaz, én van azt írtam hogy szerintem nem jobb, mint mondjuk a Valerion Max (kb hasonló tudású, dupla irisz és SST miatt jobb technikailag, mennyit hoz ez a kettő az jó kérdés, de m3ss szerint elég sokat), vagy nem sokkal jobb mert kvázi hasonló tudású a két projektor. Persze fele áron nyilván sokkal jobb választás a TNM.
Kíváncsi leszek ők (The Hook Up) mit hoznak ki a tesztben. Mondjuk adl-t ők sem mérnek szerintem. -
proci985
MODERÁTOR
ja, csak közben az XPR fejlődött, mondjuk 480Hz 1080p megoldaná (teljesen) 120@4Kval a 24p problémakört is.
0,94nak elégnek kéne lennie 4K sűrűségre ha skálázódik a TI chip gyártástechnológiára. marmint ugy, hogy a vegeredmenynek legyen ertelme is home cinemara, es ebben nem vagyok biztos.
-
makkmarce
őstag
ma épp ez jött szembe:
https://www.youtube.com/watch?v=uMC3QutJQUY
nekem nem tűnik túl rossznak.
A tudás részét nem igazán értem, ugyanúgy van varázs feketejavító, írisz(ek), lens shift, normálisnak tűnő kontraszt (és bónusz early bird software hibák). Cserébe most pont fele annyiba kerül, mint a valerion vision max. Meg ebben valami új TI DMD van, nem a régi 0.47. -
Ájvé
veterán
Nem tudom hogy mérték, irisz nélkül reális azok a számok amiket írnak, Vhiktor szerint az oldal jó

Ezt azért írtam, mert ha igazad van és az irisz nem befolyásolja a kontrasztot olyan mértékben, akkor többi 0,47"-os projektor sem sokkal jobb ennél.
Na igen, nem vászon felől érdemes mérni? Hiszen úgyis azt látod. Ez is egy opció, ki mit szeretne látni számokban, ez is fétis.Vhiktor
Mondoprojos tesztelő Valerion Maxot is ebbe sorolta (ennek a csúcsára). Xgimi Titan szériát már nem. 100-150k-t még közelmúltban is azt volt itt a nézet, hogy ipari hulladék kategória, tőled ez nehezen értelmezhető, most úgy tartod ezt a lifestyle kategória. Nagyot léptünk előre kínai projektorok megbecsülése téren!proci985
Igen, de XPR néhány éve még az ördögtől való volt, valamire való projektoros minimum kirberöhögte, meg ez nem valódi 4K, volt videó linkelve hogy működik, mennyire mennyire nevetséges. De mindegy legalább most már ez is elfogadott lett
Mekkora kellene, mert 0,98" még kicsi hozzá, vagy ha lesz új SST ilyen méretben, az lehet már elég hozzá?makkmarce
Fényerő van az tény, de nem látom azt az előnyt amit m3ss ír, szerintem nem jobb tudásban mint a Valerion Max, ezek a mérések nem hitelesek számomra, ahol van valódi mért érték ott nem ezek a számok vannak.
Az mindegy hogy csillogós, RGB lézer vakít rajta, felület töri meg a lézer nyalábot, vagy fehér vászon kell (acoustic a legjobb azon szinte nem is látszik semmi). -
makkmarce
őstag
azért jobb (bizonyos szempontból) A TNM, mert jóval erősebb benne a pipacs. Tehát jobb HDR-t kapsz, világosabb nappaliban erősebb fényt, nem kell annyira besötétíteni, vagy egy szürke (nem csillogós) vászonat is meg tud vetítetni elfogadható méretben. Kontrasztban egy kicsit gyengédbb, de hát valamit, valamiért.
-
m3ss
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
kozben en mar elkalandoztam es a titanhoz mertem.
durva, hogy ekkora fenysuruseggel ilyen feketeje volt nz500-nak. olyanok voltak a black barok, hogy a maszkolas hianyat sem ereztem.
brutal kepi dinamikaja van annak a vetitonek. kivancsi vagyok, hogy random peldany is ezt tudja-e..valszeg evekig szivtak volna a verunket, penzunket
epsont mar reg elvesztettuk, sony meg megoldotta a degradaciot , csak szegenyek kozben elvesztettek a kontraszt felet. meg jo h itt vannak a kinaiak, remelhetoleg vege a monopolhelyzetnek.
persze ezt az uj sony szeriat nem tudom, h milyen kontrasztot tud, de szemre semmi extra nem volt a 6100. ennyi penzert komedia. kinek lehet eladni egy uj sonyt manapsag jvc mellett? de hat dreamcinema is ezt forgalmazza...kulfodi forumokat meg aprohirdeteseket nezegetve meg egy full mas kepet kapok errol. mindenhol jvck, tomegesen.. -
proci985
MODERÁTOR
kinai gepeknel jellemzoen hasonlo (illetve az ODM miatt reszben egyezik) a fenyalagut. par modellszerianal egyertelmu, pl a throw / contrast / fenyero mereseknel kiutkozik a rokonsag
SW resz persze elter es a 2026os modelleknel mar latszik, hogy van nemi szoras a vezerles miatt.
Ájvé: 0.47nél a 240 -> 60 pulldownnal kb pixelperfekt 4K az eredmény, tesztképeken ezért is veri körbe vonalélességen a nagyobb chipeket.
persze ennek az az ára, hogy jobban szivárványozik, mert egyszerre csak a pixelek egynegyedét jeleníti meg, ahelyett, hogy átlapolódnának a pixelek.
ami érdekes, hogy a TInél nem látok natív 4K chipet a célra: gondolom le le tudnák gyártani, csak drága lenne, nehezen hűthető, problémás lenne a fényerő és végeredményben értelmetlen lenne.
-
Vhiktor
nagyúr
Egyikben sincs, de ettől szerintem ezek mar nem.lifwstyle kategóriák.
A lifestyle kategória az 50-150k-ba kerülő gep, amiben van smart + hangszóró, emellett mindegy mennyire kalibralhato, mennyire borzasztoak a szinei, mennyire alacsony a fenyarama, emellett legyen kicsi, könnyű, hordozható szerintem. Blizwolf, wanbo, etoe, stb. -
m3ss
veterán
az a 132 nagyon kevesnek tunik, nem vasznon mertek azt? attol meg lehet szeretni, 100 koruli vasznon mert ansi is elvezheto. de ahhoz is jol le kell sotetiteni a szobat, vagy nem feher vaszonnal kell probalkozni.
lehet lesz neki is
amugy ansit tobb juzer is mert rajta, es ennyi. nekem ennek az arcnak az onoff merese tunik kicsit tul jonak a tobbiekhez kepest...mindenesetre ha csak 4500 lesz amit o 6ezernek mert, attol a kontraszt gorbe hasonloan fog kinezni. buntetni fog.
kerdes, hogy softwaresen milyen lesz, tudnak-e olyan rbe-t csinalni mint ami a valerionban van. artifactok milyenek lesznek interpolacional, dblevel, stb.
lesz-e kalibralhato game mod, mert egyelore ott se dble, se colour management. de rbe van. meg hogy mennyire fognak elcsuszni a szinek irisz nyitassal, egyebekkel..egyelore lencse memoria is varat magara. de pozitiv, hogy csinalgatjak, figyelik a visszajelzeseket. -
Ájvé
veterán
Akkor ha megveszed Vhiktor letesztelhetné esetleg és akkor valós méréseket láthatnánk.
Ezek szerint te is szkeptikusok vagy, jól elkapott a hév azért. Ha mondos számok jól akkor amit linkeltél kamu vagy valami képjavítóval készült eredmények, majd kiderül ha lesznek megbízható tesztel.
Rratingsen 132:1 a Nebula X1 ANSI, de én így is szeretem
(nem hiszem hogy zárt irisszel valósak azok a számok, de megcáfolni se tudom, de ha neked van igazad és irisz nincs hatással rá akkor ez a legnagyobb placebo a projektor iparban
). -
m3ss
veterán
irtak abban a meresben amit postoltam, hogy hol volt dble. legtobb meresnel nem volt.
mivel csak a jelenetek 10%-ban ervenyesul az ebl kb, engem az (is) erdekel hogy anelkul mit tud.
a valerionon sokat kell huzni az iriszen, hogy ertelmes onoffot kapj. 4-re huzott irisszel is ha jol tudom, csak 3800 kornyeken van az onoff. es ott mar kb. annyi fenysuruseget tud, mint az en lampas gepem uj izzoval.
na most a tnm-nel egyet huzol az iriszen, meg mindig brutal fenyusurseged marad, es mar brutal kontrasztnal tartasz. ami erdekes, hogy nyitott irisszel a tnm is csak 350 ansi korul tud...ha jol tudom f32 meg jvck sem javultak ansiban irisz behuzas utan, sot jvc romlott.Mindegy is szerintem ezek nem biztos hogy megbízható mérések, úgyhogy én óvatosabb lennék az ilyen számokkal.
abszolut. en is szkeptikus vagyok, ezek a szamok konkretan kb hihetetlenek. en megmondom oszinten azt terveztem, hogy megveszem aztan eladom, ugy is mindenkit csak az erdekel, hogy 1924321939% bt2020, csillio lumen es dlp. es itthon ez mar eleg
gondoltam eladom majd, valszeg valerion kickstarter aron se bukott senki. persze kerdes, hogy ez a tnm is mennyi lesz kickstarter utan. sztem nem 6e-ert fogjak arulni, mint most mondjak...
aztan amikor meglattam az adl mereseket, na ott eldontottem hogy nekem kell ez. azonnaaaal
-
Ájvé
veterán
Amit linkeltél grafikon 6474 on/off van 5,5 irisszel, ez csak akkor lehet ha DBLE aktív. Valerion Max EBL-el ennél sokkal nagyobb kontrasztot tud csak szólok. Azt meg nem hiszem hogy TNM működik 1-2%-al DBLE-vel még Valerion meg nem.
TNM milyen irisz nélkül? Nem értem miért írod, hogy Valerion irisz nélkül mit tud.
Valerion Max pedig 39000-et is tud BLE-vel. Vhiktor úgy emlékszem azt írta nincs black crushing, akkor miért jobb a TNM?
Mindegy is szerintem ezek nem biztos hogy megbízható mérések, úgyhogy én óvatosabb lennék az ilyen számokkal. -
m3ss
veterán
persze kerdes majd, hogy mekkora lesz vasznon merve a tnm kontrasztja. nyilvan nem hiszem, hogy a 700-800 ansibol 250-300-nal tobb maradna. cseneles mereseibol kiindulva azert 250+t illene tudnia. viszont 2-20% kozott valszeg hub@zdmeg szamokat fog dobalni.
na mind1, kickstarter aron ugy nez ki, hogy ez egy brutal jo allaround vetito.
persze ha uannyiert lenne nz500 meg mindig azt vennem, meg akkor is ha kisebb a fenysurusege, meg nincs 3d, lencse memoria. azert ott nem kell eblre, dinamikus dolgokra epiteni. drukkolni, hogy ne artifactoljon az rbe, dinamikus mokolasok. egyszeruen csak odab@sz fofo 2 ansi. -
m3ss
veterán
a lealazza, agyonveri valoban tulzas. nem tudom milyen fenysuruseget tud a sony amugy, nalam a kontraszt sokkal fontosabb. siman elneznek 19 fl-et is ha ez nagyobb kepmeretet jelent. raadasul jobb feketeszintet.
4%-nal mar kb. dupla kontrasztot tud es ahogy vilagosodik a jelenet, 30% korul mar 4-5x kontraszt sony 5000-hez kepest, ami amugy egy jo ansi kontrasztu vetito.
ha lehet hinni ezeknek a mereseknek. paran azert szkeptikusak a tnm forumban is, mert ha ez igaz, akkor ez egy urhajo. de az arc lemerte megint igy meg ugy, es ugyanilyen adl-eket mert megint.
de amugy most hogy raneztem, valoban nem rossz a sony 5000 5% alatt...kar, hogy nem tud 3d-t, lens shiftet memoriaval.
de hat erted, a tnm olcsobb most, mint a sony? nagyobb fenysuruseg, jobb szinter, 3d, motoros lencsememoria, 1-2 throw ratio, jobb kontraszt, elesebb, jobb tonemapping. es akkor meg miket felejtettem ki? valojaban miben jobb a sony? lehet meg sem tulzas az agyonveri...#76258 Ájvé
az onoff nem minden. ez a vetito nem azert olyan jo, mert 4-5e onoffot tud. bar tegyuk hozza amiatt is, hogy 1 klikket huzva az iriszen mar 4-5e onoffod van, brutal fenyarammal.
hanem azert, mert 1 klikket huzva az iriszen mar 700-800 ansit tud. ezert 2%-nal alig esik be a inimage kontrasztod. valerion kb fele ekkora ansit tud? az ebl jo cucc, sot azt mondjak egyelore jobb a valerionban ez, mint az xgimiben. de 1-2% alatt mukodik csak valerionon. demoztam 2x is valeriont, behuzott irisz nelkul azert nem fog hanyattesni tole senki sztem. legalabbis en nem fizetnek erte 2-3x annyit, mint a mostani gepem. rendesen behuzott irisszel meg nem tul fenyes, legalabbis tnm-hez kepest.
egy ilyen jelenetben ami 2-5% kozott van, semmit sem csinal mar vmax ebl amugy. ha nem huzod az iriszt valerionon, egy lapos szurke vmit nezel a jvcmhez kepest ennel a jelenetnel. ha nagyon behuzod az iriszt nem marad fenysuruseged valerionon. de behuzott irisszel is veri amugy a jvcm itt feketeszint miatt sztem (bar ez mar lehet szubjektiv) es akkor az nz500-rol ne is beszeljunk.. ilyen jelenethez deneverbarlangban nem kell nagy fenysuruseg, es amit jobbnak fogsz latni az a melyebb fekete. (ez pont megfordul majd 5-10% folott, ott meg a nagyobb fenysuruseg miatt nez ki dinamikusabbnak a kep)
csak hat ugye a jelenetek fele(?) 5% alatti ha jol emlekszem. ezert sem akartam idaig masra cserelni az x-es jvct...
nebularol nem is latok adl merest, ennyire nem foglalkozik vele senki...
-
Rp526
senior tag
válasz
devil-k
üzenetére
Illetve sok itt tárgyalt mindennapos "nagy" gyártő fő profitját közel sem a vetítők adják. Itt evidens, közben mi történne egy Sony-val, ha soha az életben egy vetítőt sem adnának el többet. Semmi. Ez hasonló mint a Microsoft.. képesek lesznek egy egész konzoltársadalmat beszántani, mert az excel sarokszám ezt mutatja. Úgy legyen.. legyen árverseny és fejlődjenek a nagyok, csak szerintem van más perspektíva is, minthogy akár ezen fórum összes olvasója kínai projit vesz holnaptól.. nem hatna meg senkit. Mint, ahogy említve volt a HM szegmens am is kicsi.
Szerintem ezen teljesen kár rugózni és nem is viszi előrébb szakmai irányba a topikot. Ezt nem Neked.. ezt csak általánosságban természetesen.
-
Ájvé
veterán
Hát mert eddig az volt hogy 0,47" hulladék, abból nem lesz jó, nincs 24p, natív FHD csak XPR-el van 4K ami hamis és gagyi.
Hol nincsenek ezek? Nézted már egyáltalán? Valerion Max konkréten EBL-el konkrétan mindent lefőz jelenleg, de Xgimibe is van hasonló megoldás, hátha az is tudja (kérdés a kép milyen lesz vele).Nem találtam sajnos pontos méréseket a többi említett projektorról, rratingsen van fent de nekem nincs hozzáférésem, TNM dupla irisszel és SST DMD miatt jobb csak mint a többi, kétlem hogy ez miatt olyan nagyon sokkal többet hozna, de lehet igazad van. Nebula X1 is tud 4400:1 natív kontrasztot és 5000 felett dinamikus kontraszttal, én ezt nem használom szóval minimum irisszel és 80% fényerővel használom most dinamikus kontraszt nélkül. Valerion ennél is jobb, főleg EBL-el amivel 20k fölött van elvileg.
Érdekes mondon full zárt irisszel 5663-at tud on/off, 5,5 irisszel 4696 már a natív kontraszt, valaki hazudik? -
m3ss
veterán
de miert az erdekel, hogy mekkor a chip? amikor meg jonnek a kontraszt meresek, akkor meg legyintunk, hogy mar megint a kontraszt? komolyan mondom en nem ertem ezt. attol, hogy 1.6-os kocsid van lehet az 80le is meg 300 le is.
dangbei s7 csak kinai belpiacon van azt hiszem, amugy azt is dicserik. x1, hisense meg a korabbiak sehol sincsenek kontrasztban a tnm-hez kepest. nezted az adl mereseket? ja gondolom nem erdekel. mert ha kicsit is belelatnal azokba a szamokba, akkor biztosan nem mondanal olyat, hogy ez ugyanaz mint a tobbi vetito.
vmax jo cucc, de be kell huzni az iriszt, hogy aranylag jo kontrasztot tudjon. akkor meg nem marad tul sok fenyero.
az megvan, hogy elvileg 30% korul hoz olyan kontrasztot a tnm, mint a tobbi atlag dlp 1-2% korul?latom nem akarja par ember megerteni, miert porog az x7900 forumbol, madvr fejlesztok, tesztelok kozul mindenki a tnm topicban. es miert nem erdekelte oket idaig a tobbi kinai projektor es neztek helyette a regebbi gepeket. mert senki sem akarta moziszobaban lecserelni a jvcjet egy harmad, fele akkora alacsony adl kontrasztot tudo gepre...
hiaba volt barmilyen eles, szines, fenyeros, csini dobozban akarmilyen lejatszoval. -
Ájvé
veterán
válasz
devil-k
üzenetére
Pedig már fel is ültek, nyilván nem JVC, de Epson már például igen.
Nem kell ilyet tudniuk, ez a különbség hagyományos gyártók és a kínai "lifestyle" között, illetve hogy ezek még mindig kis chipekre (0,47" DMD) épülnek, kivétel volt az Xgimi Titan. Ez áll legközelebb a hagyományos gyártók projektoraihoz, nagy chipes (0,78"-os) nincs benne os (de hangszóró ebben is van). Noir Max meg 0,47"-os dupla irisszrl, de ehhez hasonló tudású van még egy tucat (Valerion Max, Nebula X1, Hisense XR10 (C5 nyugati piaci megfelelője lesz), AWOL Aetherion ez mondjuk UST, Dangbei S7 Ultra Max) ezek is mind 0,47" irisszel (Dangbei is dupla iriszes), csak néhány példa. Ezek is mind úgymond "Lifestyle" projektorok, amit újabban már a fórumon már nem tudunk értelmezni, ezek előtt a kínai kischipes projektorokat jelentette, amik ugyan drágák, de legalább nem jók és ment a használt lámpás projektor sokkal jobb szöveg. Na ez most megfordult és ezek a kicsi kínai gépek már profik lettek mára, közben igazából csak annyi történt hogy technológiai fejlődés eljutott erre a szintre, de a lényeg ugyan az még mindig. -
tobias40
veterán
Ha ez így megy tovább akkor a régi nagy nevű és akkor drága(8-10000$ és afeletti gépek) eladhatatlanok lesznek vagy csak gombokért lehet majd eladni.
Ez van ha a gyártók bealszanak és nem foglalkoznak a jelennel,igaz továbbra is kis réteg az aki projektorozik(a tv-hez képest) de a kici kínaiak csak látnak benne fantáziát.szerk:egyébbként sztem sem kell hangszóró meg média lejátszó a projiba,legyen szép nagy képe hiszen ez egy képmegjelenítő és abban legyen csúcs!
-
m3ss
veterán
tartalekolos tipus vagyok, vehetnek barmilyen vetitot. de ar/ertekben gondolkozok. meg nekem elsodlegesen a filmeken van a hangsuly, nem annyira technozok audio teren sem..
idaig nem nagyon volt olyan vetito, amire szivesen lecsereltem volna a jvc-t, 2x annyit kellett volna fizetni vmaxra, ls12000-re, sony 5000-re is, es sajnos mindegyikbol hianyzott volna vmi. kicsit jobb vetitoert nem fizetek 2x annyit. most sem akartam vetitot venni amugy, de ugy latom kenytelen leszek
ez minden teren bunti ugy tunik. -
Ájvé
veterán
-
Vhiktor
nagyúr
Bármelyik projektort elhelyezheted és mehet is a vetites egyből
Ez így hibás érv.Az hogy van benne smart rész manapság továbbra sem indok a lifestyle megnevezésre. Ez már kb elvárható alap feature lenne mint tvk esetében. Az hogy a hagyomanyos nagyobb gyártóknál nincs az a lustaságnak es profit orientaltsagnak tudható be.
-
Ájvé
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
Ez már le lett írva, attól lifestyle hogy csak elhelyezed a nappaliba és indul a vetítés (nyilván trapéz korrekció itt az ördögtől való, de ezen projektorok célközönsége ezzel nincs tisztában), ehhez semmi más nem szükséges (még vászon se mivel szintén az ördög súgta, hogy falra is lehet vetíteni), mert amolyan "all in one" projektorok, beépített oprendszerrel hangszóróval stb.
m3ss
Valerion Max a legjobb az EBL miatt, ha úgy van ahogy Viktor mondja vagyis kalibrálható, persze fényerő viszont jóval kisebb. High gain vászon segíthet esetleg.
Mint írtam minden iriszes kínai RGB kb tudja ezt (persze lehetnek eltérések de nem olyan nagyon nagy, itt már csak az elvárt szolgáltatás a fontos (fényerő, lens shift stb.), hogy mit választasz az a te döntésed, én csak azt írtam, hogy TNM is lifestyle szerintem, attól hogy nincs benne média lejátszó (hardver megvan benne hozzá ez is tipikus lifestyle, milyen SoC van egy JVC-ben? Mennyi RAM illetve ROM, ha van erről infó). -
makkmarce
őstag
mivel megint villog a benq, befizettem erre a NOIR bigyóra, majd ha megjön és lesz kedve valakinek megmérni, akkor meglátjuk mit tud.
-
-KP-
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
Azzal nem értek egyet, hogy az okos funkciók fontosak lennének a vevők nagy részének. A mozisoknak nem az, a lifestyle vevőknek esetleg. Aki komoly moziszobába teszi a vetítőjét úgyis van pc-je, vagy médiajátszója, beépített hangszóróra éppúgy nincs szüksége ezeknek a vevőknek. Ellenben az hogy még egy Valerion Pro2-be, vagy egy Hisense C3/Nebula X1-be is csak digit keystone/trapézkorrekció a lehetőség az számomra nem elfogadható.
-
Joshi
titán
válasz
Vhiktor
üzenetére
Én inkább a projektorok "lifestyle" mivoltára gondoltam, vagyis hogy ez nem biztos hogy egyeseket érdekel egy projektorban.
JVC szerinted is egyelőre még jobb, szóval ne írjuk le. Én biztosra veszem, hogy látják a piaci trendeket és hogy a kínaiak hova felértek (autó piacon is). Ha 1-2 éven belül nem újítanak a drága gyártók, akkor a felhasználók egyértelműen a kínai piac felé mozdulnak. Persze nem vagyunk jósok, meg piackutatók, de ha ezt a japcsik nem látják, akkor nagy a baj. -
Vhiktor
nagyúr
Marmint mivel nem értesz egyet? Szerintem nem az okos funkciok megléte miatt lifestyle a lifestyle. Akkor az összes tv lifestyle?
A lifestyle a blitzwolf, wanbo, stb.
A mostani millios kínai csodákban van mar lens shift is es bizonyos barcokat/christieket vero kontraszt es fenyaram. -
proci985
MODERÁTOR
megfordítom: len shiftet meg tudom oldani bár mozgatni kell a projektort, cserébe 30+fL fényerőm van vonalhelyes 4K és Dolby Vision mellett 120"en, 1500 eur alatt.
mindezt 2000 körüli kontrassztal és oké feketével, remek színhelyességgel. bónuszként szuper színtér.
ja és papíron lifestyle, de az engem nem érdekelt.
-
Joshi
titán
"ne aggodj, amikor majd mindenki ezt veszi, lesz a jvc-ben is normalis throw ratio, meg 3d, meg egyebek.
"
Az lehet hogy a trend ebbe az irányba halad, de ettől függetlenül a mozibuzik igénylik a High-end termékeket. Nem baj ha drága sőt, attól (is) lesz High-end.
Az Amlogicos topikba lesz@rozták az Oppo 203-at, persze én nem mondom hogy egy filléres Amlogicos boxal ne lehetne jó képet produkálni, de azért ez ennél összetettebb. Amúgy jó irányba haladnak a kínaiak, szó se róla. -
-KP-
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
Ezzel se értek egyet. Személy szerint nem érdekel a beépített OS, appok, meg egyéb okos funkciók. Vagy a beépített speaker. A lens shift hiánya viszont nagyon is érdekel. Emiatt nálam szóba se jöhetne a jelenlegi rgb lézer készülék kínálat 95%-a, minimum. Abban is biztos vagyok, hogy a vevők nagy része csak a nagy fényerő, nagy színtér, jó képélesség és a többi dolog miatt veszi ezeket a gépeket, nem a lifestyle funkciók miatt.
-
Ájvé
veterán
Igaz ebben tévedtem, nincs benne os (vagyis ami képes tartalmat lejátszani, mert SoC ebben is van, csak képjavítás céljából). Mondjuk így nem értem a Harman Kardont minek pakolták bele, semmi értelme nincs csak költséget növeli (hacsak nem ingyen kapták). Ettől független még mindig 0,47" DMD-nél tartunk, csak a technika lett jobb mögötte, szerintem ez sem más mint bármely "lifestyle" projektor, ezt leszámítva hogy nincs benne telepítve os ami tudna tartalmat lejátszani, még kvázi ugyan az. Szóval ez a lifestyle Porscheje mondjuk.
JVC-t nem tudom, de több gyártó is lépett a lifestyle irányába, Benq kifejezetten a gaming irányába indult, tripla lézer nélkül viszont soha nem tudják hozni ezt a szintet, még JVC sem (színteret JVC sem tudja elérni e nélkül, még ha kontraszt jobb is). -
Vhiktor
nagyúr
En ma mar nem mondanám a beepitett okos funkciok vagy streaming miatt azt hogy life Style. Ez ma mar kb alap elvaras. Az hogy a lusta nagyok tojnak ra az az o bajuk, de attol meg nem lesz jobb sem egy epson sem egy sony, mondjuk egy valeriontol vagy a titan noirtol. Ez a hajó mar elment.
-
m3ss
veterán
Bírom most már hogy élérték azt a szintet ami már vetekszik a legjobb otthoni vetítőkkel akkor egyből profi gyártó lett az Xgimi, 2 éve azt se tudtad hogy létezik ilyen gyártó

engem nem erdekel milyen gyarto. egeszen idaig nem erdekeltek ezek. mostanra ertek el olyan szintre (valerion max, aetherion, titan noir max) ezek a vetitok, hogy erdemes legyen foglalkozni veluk. de meg a vmax is hatareset volt nekem. lens shift, kontraszt miatt azert kompromissszumos volt. -
Ájvé
veterán
Egy az egyben lifestyle, hiszen Xgimi is ebből nőtte ki magát, én figyeltem honnan jött, LED-es projektorokkal kezdett. Annyi történt hogy idáig jutottak, minőségében eljutottak arra a szintre hogy ezt össze tudják rakni, de ugyan úgy egy lifestyle projektorról van szó, van benne okoslejátszó amit pár éve itt sokan fikáztak, van beépített hangszóró stb. Felesleges sorolni.
Titan Noir Maxba nincs oprendszer?
nem tudom mit néztél akkor. Bírom most már hogy élérték azt a szintet ami már vetekszik a legjobb otthoni vetítőkkel akkor egyből profi gyártó lett az Xgimi, 2 éve azt se tudtad hogy létezik ilyen gyártó 
Michelle Pfeiffer
azt hiszem valahogy így fordítják de nem vagyok angolos 
-KP-
Igen, de "profi" házimozi projektorok nem éppen a rövid vetítési távolságról híresek, ahogy m3ss írta, lifestyle esetén 1,2 vetítési arány a bevett ha fix, de az enyémet 0,9-1,5-ben lehet változtatni, JVC NZ500 1.34 - 2.14 közötti, 4 méter vetítéséhez minimum 5,36 méter kell még nálam 4 méter se. Ez is lifestyle projektoroknál jellemző inkább, de javíts ki ha tévedek. Ez azért van mert ezeket arra tervezik hogy kisebb szobában is lehessen használni.proci985
Igen de lifestyle projektorok jelkemzője, "profi" projektorokban (Sony, JVC sőt kb a hagyományos vetítő gyártók esetében) nincs ilyen. -
proci985
MODERÁTOR
A hangszóró és az OS kb filléres tétel, utóbbi vezérlés szempontjából egyébként lehet (sőt, biztos) olcsóbb is a gyártónak, mint valami full custom az adott modellre.
Eladast is segiti, tobb mindenre jo.
Rövid vetítési távnak van hátránya, de jellemzően ez már elég jól mitigálható.
-
m3ss
veterán
amugy a TNM nem lifestyle vetito, vagyis nem kimondottan. inkabb lelkes hazimozizo kozonseget celoztak meg vele. nincs oprendszer sem.
moziszobaban sem jo ez az irany amit a tobbiek csinalnak, ha nagy kepet akarsz. siman csinalnek egy 5m hosszu szobaban 4m szeles kepet ha lenne egy 4x5m szobam. teljesen eselytelen lenne mas gyartonal. fillerekert vannak mar 98"os tvk, nem tudom mit akarnak, vetitsek 120"-t? hamarosan lesz akkora tv is fillerekert...nagyobb kepet akarok vetiteni, kulonben jobb irany a tv. nezesi tavtol fuggetlenul teljesen mas kavehaz egy 4m szeles vaszon..egyszeruen lenyugozo az a meret, amikor egy nalad magasabb vasznat nezel
es nem csak en gondolkodok igy. tele van a titan noir topic 150-es, 180-as vasznas emberekkel...mindnenki ra van cuppanva erre a vetitore. korabbibors kata? kire, mire gondolsz?

-
Ájvé
veterán
Igen, mert JVC nem nappaliba tervezi a vetítőt, hanem mondjuk dedikált házimoziba, még ezek a lifestyle projektorok kimondottan nappaliba szánt eszközök, ezért a rövid vetítési távolság és ezért a beépített operációs rendszer, hogy külső eszköz se kelljen, beépített hangszóró persze csak kb vicc kategória, de tesznek bele, mondjuk a Nebula X1 a két wireless hangszóróval elég jó már és bőven elég egy kerti mozihoz is, egy közép kategóriás Soundbar szintjét hozza.
Megnéztem a The Madisont, jó dráma, Bors Kata jól alakít benne, éles váltásban A fiúk 5. évaddal folytattam, hát egészen más kategória
ezt nem tudom hogy fogják pótolni ha kifut, mi lesz más ami felér ehhez. -
m3ss
veterán
válasz
devil-k
üzenetére
lenne, de nem tudom mi a jo irany. meregettem megint, falvastagsag fuggvenye, de 350-360 cm szeles vaszon ferne csak el ha csinalnek kulon szobat. ami nyilvan nem rossz, de nagyon mozgat a nagyobb kep, amiota egyszer demoztam egy 4m szeles 16:9 rendszert.
megint szamolgattam es ha 21:9 meretbol indulok ki, az en vasznamhoz (3m szeles) kepest a 350 cm szeles scope vaszon +3x % lenne, a 4m szeles pedig +78% terulet. az brutal, majd 2x akkora. es az a vicc, hogy nappaliban siman meg tudnek oldani egy 4m szeles 21:9 vasznat. ez a TNM ki is vetitene. vicc amugy, hogy nem eleg hogy mit tud, azert beleraktak meg egy 1.0-2.0x throw ratio lencset is, igazi fakju ez a vetito minden mas gyartonak. evek ota ezert tepem a szamat, hogy mikor ternek eszhez a gyartok es hoznak olyan lencseket, amikkel lehet nappaliban is nagy kepet vetiteni. na el is jott. es fenysuruseg is van hozza. de ha meg is leptek volna, valszeg beleraktak volna a flahship modellbe, mint amit a jvc csinal..3d-t szeretnel? frame interpolaciot? nagy fenysuruseget? 7m lesz, koszi.
nappaliban viszont egyeb tenyezok vannak, ha nagyobb vasznat akarok. a mennyezeti fuggonyzesem csak fix vaszon moge tudom elrejteni, es a belmagassag, fuggony miatt maradnom kellene ennel a 169 cm magas vaszonnal, ami kb pont egy 4m szeles 21:9 vaszon magassaga amugy...persze ezt mar hangateresztoben nem tudna kivetiteni ertelmes fenysuruseggel. hacsak nem vmi high gain vasznat veszek, csak ott meg kerdes milyen a speckle. vagy ha prizmazok, az is lehetne egy ut.
de meg egy nem hangatereszto vasznat is el tudnek kepzelni, 4m szeles 1.1 21:9 feher vasznon azert brutal lenne filmezni.
persze a moziszobanak meg egyeb elonye lenne..es azert egy 16:9 350-360 cm szeles at vaszon is fincsi lenne.madisont nezitek? ez a sheridan tenyleg nem tud melleloni. epp azt siratom, hogy nincs tobb landman erre talaltam egy masik fincsi sorozatot. evek ota f*ssa magabol a jobbnal jobb forgatokonyveket ez az ember. nem tud hibazni. csak a tulsa kinget meg a major of kingstownt nem neztem tole, vagyis csak 1 reszig jutottam. de lehet adni kellene azoknak is egy eselyt..
-
m3ss
veterán
hmm kicsit motoszkal bennem a nagyobb vaszon. de a moziszoba is...
0.7-es gainnel 350 cm szeles-en maradna 25 fl 2400 lumennel.
350 cm szeles hangateresztovel meg a fuggonyoket se kellene atalakitanom. viszont 16:9 kepem kisebb lenne. 4m szeles viszont mar hatareset lenne fenysuruseg miatt is. meg belmagassag miatt is. na meg nem tudom mennyire jo otlet hangatereszto iranyba elmenni nappaliban, lehet moziszoba jobb irany lenne, nappalit meg nem piszkalni addig... -
m3ss
veterán
ezt az xyscreen 4k AT vasznat ajanlotta vki itt is, nem? kulfoldi forumon is dicserik ezeket. mekkora (mert) gaint tudnak ezek?
-
Ájvé
veterán
Én is így gondolom, de mondoprojos tesztelő mindig írja hogy Celexon UST vászonnal sosincs látható lézerfolt

The Hook Upban is benne volt a nagy screen tesztben és az egyik legjobban szerepelt lézer folt mentesség téren, csak ugye gaint kimérték és feleződik normal/long throw projektorral.
Szóval attól hogy nekünk nem jut az eszünkbe, másnak még igen
-
Ájvé
veterán
Igen, írtam hogy UST ALR vászon normál vetítővel használva feleződik a gain (azért amit írtál vagyis a redők miatt amik lefelé néznek). Viszont azért is emeltem ki, mert a mondoprojos tesztelő mindig ajánlja, de The Hook Up viszont kimérte hogy feleződik a gain normál vetítővel.
Nekem ez van, van fix keretes is persze. Ezzel csak tiszta fehéren vetített képen (illetve azon a részen ahol fehér a vetített kép részlet) látszik a lézer folt, de itt is csak szemcsésnek tűnik kicsit és nem bántja a szemet. Van Xyscreen low gain vásznam is és azzal nagyon durván látszik a hatás, kvázi használhatatlan.
Érdemes samplet rendelni vásárlás előtt, én is így néztem meg mennyire látszik a lézer folt rajta. Tisza piros színű képet kell vetíteni azon látszik a legjobban. -
Joshi
titán
Az UST ALR vászon nem jó a hagyományos vetítőkhöz. Azért nem, mert az UST vetítők közelről és alulról vetítenek. Én eddig ezt az ALR vásznat néztem ki, habár eddig még nem mertem megrendelni. Itt egy 100"-os 580€ ami elvileg jó árnak számít, de azért mégis csak Kínából ki tudja hogyan.
-
Ájvé
veterán
válasz
Vhiktor
üzenetére
Hát igen, "sima" fehér vászon jó például, viszont a legtöbb ALR vászon nem jó hozzá, gyakorlatilag alig néhány jó ezekből (korábban írt UST ALR és az általam használatos "nano grey" fantázia nevű anyag amiről tudok gyakorlatilag), ezért kockázatos, sokan használnak ALR vászont, ezért emeltem így ki.
Vászon felülete is befolyásolja a hatást, ezért jó az UST ALR vászon mivel redők vannak a felületen, az én vásznam Nano Grey se sima felületű hanem "érdes" ezért tudja csillapítani a lézer hatást.Cseneles
Én úgy tudom a tiszta lézer okozza ezt a hatást szóval mindegy hogy melyik szín (RGB), az viszont biztos hogy igaz hogy vörös a leglátványosabb, de pl kéken is látszik vagy zöldön. Még korábban foszfor színkereket használták ez a hatás nem volt látható mivel ez felbontotta a vékony lézer "nyalábot" meg kell nézni milyen egy foszfor lézer projektor színspektruma, gondolom nem olyan mint a tiszta RGB lézernek, hogy tű hegyes csúcsok vannak csak. Mivel már nincs mi csillapítja a lézer nyalábot ezért ilyen durva.
Erről lenne szó, ha jól gondolom:
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Cseneles
üzenetére
Pontosan ezert kell hozza való vaszon.
Lattam trükköket vaszon rezegtetesre.
Viszont ez megoldhato szoftveresen illetve hardveresen a projektorral is, ezert segit rajta a pixel eltolas/rezegtetes is, illetve ha ezt kiegeszitik mas algoritmussal es projektoron beluli rezegtetessel/vibralassal akkor ki van váltva a fizikalis vaszon rezegtetes

-
Cseneles
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
A fehér vásznakon nem igazán látszik viszont az összes szürkén elég durván. A piros lézer okozza RGB lézeres gépeknél. Prios,lila,és ezek árnyalatai csak úgy ragyognak. A Dreamscreen vásznak kifejezetten homogének RGB lézer gépekkel, de mint mondtam egy fehér A4 lapon is minimális. Vannak projektrorok amelyek egy retarder lencsét használnak ami 100%-ban megszunteti a jelenséget. Másik megoldás ha rezgeted a vásznat, azonnal megszűnik a jelenség bármilyen felületen.
A lézer hullámai tökéletesen fázisban vannak (koharensek) és amikor eléri a vászon felületét ami mikroszkóp alatt de néha még szabad szemmel is strukturált....a visszavert fényt ezek álltal különböző szórásból az em,beri szembe érve interferálnak.
Miért a piros? Mert a vörös fény hullámhossza a leghosszabb.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
M@trixfan
üzenetére
Inkább 2000:1 körül vannak. Akkora fénysűrűséggel, ami 120"en is inkább 30-40fL körül mozog, ami már HDRezni is elég.
0.47 DMD pedig működés miatt (4:1 pulldown mellett) gyakorlatilag pixelperfekt, ez látszik a vonalélességen is.
Projektorozás mindig is kompromisszum volt. De mennyiért is kapnánk 120"-150" kijelzőt?
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
M@trixfan
üzenetére
Szerintem epson es sony nem rúghat labdába, az arazasuk miatt sem. 6100-as sony rohadt drága. Annyi hogy az a sony optimális szobabam fekete szintben egy kicsit jobb, de nem számottevő, mindemellett másban a valerion alázza. Epson meg ezt sem tudja felmutatni, abszolút zsákutca.
Ellenfelei a kínai projektorok es az nz500, az is 1.8 misi korul van. Nz500 alacsony adl mellett alázza a valeriont, de ahhoz olyan szoba is kell. Kivancsi vagyok hogy xgimi titan noir max esetben mi lesz.
A jvcnek egyelőre megvan még a fekete elonye es 4% adl alatt a dinamika/kontraszt elonye. Felette mar semmi.
-
M@trixfan
addikt
válasz
Vhiktor
üzenetére
Most néztem a Valerion tesztedet, le a kalappal, ez referencia munka!
Jöttek innen-onnan már régebbről is infók, hogy bizonyos 0.47” DMD gépek nem az elvárt 800:1 értékeket hozzák, hanem jobbak, de le vagyok döbbenve attól amit a Valerion videóban mondasz,. Bakker mennyit számít összességében az egész fényút + szoftver! És ez még nem az új SST DMD.
Most kajak az van, hogy más gépek mind “kuka” kivéve jvc nz500-700-800? Radásul ahogy látom tone mapping tekintetében igencsak jól szerepel, lényegében nem kell MadVR HTPC, vagy JRVR Jriver lejátszó. Hajlanék utóbbi felé egy alap m4 Mac minivel, hogy ne kelljen pc alkatrészekkel foglalkozni.A kövi szériákon meglesz a 4K 120 fps gaming, még komolyabb tone mapping lehetőség akár egy frame-en belül az új SST chip és vezérlő miatt. Tényleg az van, hogy házimozi minőséget tudtak csinálni 0.47” DMD-vel?!
Egyébként annyira kétségek közt vagyok, mert nem optimális a vetítési lehetőségem környezet szempontból, de hajlandó lennék tenni érte. Másfelől az OLED brutál drága 97”-ban és méretben annyira nem óriási a vetített képhez képest. Ráadásul szálingóznak a rothadós posztok fórumokon. A nagy LCD-ktől még mindig félek, hogy nem tetszene a kép és elköltöttem több millió forintot…Áruházakba hiába vinnék rendes videó anyagot, az ottani neonos fényviszonyok borzalmasak. Nálad esetleg meg lehetne tekinteni magasabb kategóriájú LCD-t kalibrálás közben, ahol valódi fényviszonyok vannak? Óriási segítség lenne, gyakorlatilag részben emiatt szünetel a lakberendezés.
-
-
m3ss
veterán
válasz
Turbo73
üzenetére
a sony 6100 egy 5-6 millas gep. amit ugy agyon fog verni 1% felett, hogy orom lesz nezni. jobb szinterrel, gondolom nagyobb fenysuruseggel, jobb szolgaltatasokkal.
egyaltalan be volt kalibralva a vetito, nem azert volt problemas a hdr? mondjuk a legtobb ilyen erteku vetiton nem is akarsz tonemappolni, mert ennel sokkal rosszabb. nem hinnem, hogy a tonemappingjaval gond lesz, nem irta senki. rbe az tenyleg problemas meg, fejlesztes alatt all, azt remelem megoldjak mire forgalmazni kezdik.
csirkehalo? hat nemtom, ha olyan eles lesz mint a valerion nem lesz vele gond ilyen teren..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ubuntu Linux
- World of Warships
- Gyúrósok ide!
- PlayStation 5
- Házimozi haladó szinten
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- 8 millió felett jár a Clair Obscur: Expedition 33, egy év alatt ért a csúcsra
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Motorola Sound Flow XT2549-1 hangszóró hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- iKing.hu Apple iPhone 14 Pro 128GB használt Silver 100% akku 6 hónap garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 17 /iPhone17e / iPhone 17 Pro/ iPhone 17 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

Jöttek innen-onnan már régebbről is infók, hogy bizonyos 0.47” DMD gépek nem az elvárt 800:1 értékeket hozzák, hanem jobbak, de le vagyok döbbenve attól amit a Valerion videóban mondasz,. Bakker mennyit számít összességében az egész fényút + szoftver! És ez még nem az új SST DMD.
Janaboy