Hirdetés
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- MWC 2026: Kezünkben a most bemutatott Nothing Phone (4a)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- MWC 2026: Varázslatos kínai B-brand telefonok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
devil-k
üzenetére
En egyik grading stúdióban látott crhistiere, barcora sem cserelnem le az nz500-at, de még az én saját x5900-mat és x500-amat sem, mikor hazaerek es bekapcsolom hatalmas mosollyal nyugtazom, hogy közük nincs az általam nezett képhez. Kb majdnem ugyanazok mint egy benq w2000 otthon. Persze elessegben, homogenitasban jobbak. Ezek a nagy kep vetiteserol szólnak es arról hogy bírják a strapát, folyamatos üzemeltetest.
-
m3ss
veterán
szerintem itt sokan elneznenk szivesen vmi modern barco, christie gepet. de meg az nz500 arat is sokalljuk
nem azokkal kell ezt osszehasonlitani hanem valerionnal, esetleg ls12000, sony 5000 bar ezek mar olcsobbak. az meg, hogy mit raknak ki egy isen sztem nem feltetlen azt tukrozi, hogy ar/ertekben mi a legjobb gep. lehet szponzorok, haszonkulcs, egyebeken is mulik. -
Cseneles
őstag
Azért van DLP kereskedelmi mozikban mert az LCD gépek nagy fénysűrűséggel használhatatlanok. Se kontraszt se ansi kontraszt, lapos kép konvergencia stb. Régebben voltak a Sonynak próbálkozásai kissebb nagyobb sikerrel.
Az LCD panelek szerves anyagai a nagy erejű fény (különösen a kék fény) és hő hatására idővel lebomolhatnak, ami a színek sárgulásához vagy foltosodáshoz vezethet. A DLP mikrotükrei szervetlen anyagból készülnek, így nem fakulnak az évek során.
-
devil-k
nagyúr
Mozis, nagyon. Nekem eddig bejön. Bővebb nézelődésre majd csak pénteken és vasárnap lesz időm. De amit látok az otthoni környezetemben, azzal nagyon nagyon elégedett vagyok.
sony89
A megfelelő környezet kialakítása nélkül nekem inkább videonézés jut eszembe, mint filmnézés. Az én olvasatomban a kettő nem ugyanaz.makkmarce
Miért, mekkora képet vetítesz?KP
Christie/Barco árban is másvilág, mint egy JVC. Titkon mindenki vágyik egy csúcsragadozó gépre a két márka közül. -
Vhiktor
nagyúr
Nem teljesen igaz. Van ahol jvc dilat használnak gradelesre
Egyebkent azert csinálják dlpn, mert a legtöbb moziban az van es az a cél hogy moziban mindenki ugy lássa a filmet ahogy a készítők szeretnek. Az mas kerdes hogy nálunk es külföldön sem jon ez sokszor ossze mert a mozikban nagy ívben tojnak a rendes kalibraciora. Hiába panaszkodnak a coloristok hogy vállalhatatlan az egesz dcp teszten. A silver screent sem szeretik, főleg ha lezer géppel vannak párosítva.
Egybekent az említett christie projektort pont gradingre használták itt is. De nem.azert mert annyira jo, hanem azert mert általában kereskedelmi mozikban 1500:1 kontrasztot tudo dlpk vannak.
-
-KP-
veterán
válasz
sony89
üzenetére
Érdekes módon minden stúdióban valamilyen nagy DLP-n készítik a filmeket, és valamiért nem JVC-n. Ha elmész egy komoly kiállításra mint pl. az ISE ott is szinte mindenhol Christie/Barco van. JVC nincs sehol. A szakemberek biztos mind hülyék, erre nem lehet mást mondani.
-
m3ss
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
akkor vetitsel 1500 1%-ot 50 fl-el .1 feketevel
kivancsi lennek hany ember mondana azt, hogy jojo en inkabb neznek tized annyi kontrasztot de legyen 2x annyi a fenysuruseg.
en is szivesebben nezek nagyobb kepet, mint 120. ha elfer legyen nagyobb. de 20 fl-el is lehet elvezheto kepet vetiteni.
az meg, hogy neked mind1 hogy 10e az 1% egyideju kontraszt, vagy 1500 arra mar nem tudok mit mondani. 15 eve jo volt az 1500, ma nem jo. plane nem 2 millioert. -
m3ss
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
120 col 1.0 vasznon 150 nit az sok mindenre eleg. 20-25 fl-et tudni fog alren is, hangatereszton is normal meretben. vagy feher vasznon 1.0 koruli gainel jo nagy kepet is.
kivancsi vagyok majd a valerion behuzott irisszel hany fl-et tud es milyen kontraszttal, fekete szinttel. nyilit irisszel hiaba vereted sztem, benq 1070 kontraszttal..2 millioert
-
Vhiktor
nagyúr
Ma volt szerencsém egy Christie Cp4230-hoz.
-
m3ss
veterán
válasz
devil-k
üzenetére
jah. de minden vetitore igaz ez. persze lehet szorakozni azzal, hogy meglovod 1232193218 lumennel a vasznat, hogy szinte atusse a vasznat, aztan nezed melle a szurket..de igazan jo kepminoseghez szovetezni kell. vagy hat alr, bar en meg csak egy alr rendszert lattam, szoval nem tudom ez mennyire kompromisszumos valojaban.
olcsobb vetitok sem futjak ki magukat festett falak mellett feher vaszonnal. csak 1% alatt van optimalist kozelito kontrasztod, 2%-tol felfele oriasi kulonbseg lesz. es hat immersion. nem jo orakat ulni a sotetben, de hogy eg es fold igy filmet nezni az tuti. legjobb dontes volt fuggonyozni. ha mar vetitonel maradtam...
na milyen a vetito? igy kalibralt, helyes gammaval gondolom azert mast mutat
amugy a black bar volt durva nz500-on. az a meglepo, hogy nem nagyon zavart. nalam maszkolas nagyon nagy kulonbseget okoz eszlelt kontrasztban, nz500-on neha keresnem kellett a black barokat, annyira sotet az is.
jajj de jo volt ez a one battle after another. imadom pta-t. kicsit inherent vice vibe-ja volt, amit nagyon csipek.
-
Vhiktor
nagyúr
A jvc nz500 utan eleg nagy csalodas egyelőre a valerion max.
-
Vhiktor
nagyúr
Pedig ez alap. Egy valamirevalő vaszon elszíneződésmentes vagy mondjuk natiral fehernek. Azt meg en nem tudom hova tenni, hogy ilyen adatot miert adnak meg hogy kalibralhato d65re, jo hogy kalibrlahato d65re ha csak nem voros a vaszon.
Nyilván nem ismerem az összes vásznat, amikkel nekem tapasztalatom volt itthon vagy ismerősi körben, látható mértékben nem szoltak bele a szinhomersekletbe.
Legutóbbi 3 jvc nz500 amivel dolgom volt 3 teljesen különböző helyen voltak, teljesen különböző vásznon, gyari beállításokkal megmerve majdhogynem 100%ban uyganzt mutatták. -
Q
senior tag
Csak a gyári adatokat ismerem, nem mértem az anyagokat. Szemre a legfényesebb a SoundMAX 5HG volt. Az durván odavert az én 1.0gain(papíron) vásznamnak. De azon a 0,45-ös perforáció 4m-en belül nagyon látható. Sajnos nem gyártanak belőle kisebb lyukakkal.
Vhiktor
Én még nem láttam olyan vásznat aminek egy adata a D65 volt. Olyan specifikációt láttam, hogy kalibrálható rá D65. Az a kép amit feltettem, mind matt fehér vászon volt. Ha nem egymás mellett látod, akkor el is hiszed róluk. -
Vhiktor
nagyúr
A matt fehér általában az.
A vászon anyag "színéről" beszélek.
Ha a vászon színe sárgás vagy kékes, vagy ki tudja milyen szinezetű akkor azt nyílván korrigálni kell, ami azért annyira nem optimális, minél több korrigálás = minél több fénysűrűség veszteséggel, ahcsak nincs akkora szerencséd, hogy pont jó irányba tolja el az rgbt az adott projektorral. -
Vhiktor
nagyúr
Valerion VisionMaster Max tudja a kadenciahelyes 24p-t, leglábbis külső media lejátszóval, a belső lejátszóját még nem próbáltam.
-
Vhiktor
nagyúr
Akkor nem teljesen jol fogalmaztam.
Én feltételezés, hogy d65 vazson anyagokról van szo. Nem kellett volna.
Kerlek olvasd el a hsz-ek többi részét is, és akkor egyertelmu lesz. Aki nem d65 feher vásznat vesz, ott persze hogy lesz eltérés. De nem tudom miert vennne valaki nem d65-t tok mindegy mekkora gainel. Ha csak gainben különbözik akkor nem lesz szinhomersekletbeli elteres, gammaban sem lesz elteres.Akibek meg mas vaszna van, nyugodtan küldhet belőle egy darabot es akkor azon lesz kalibrlava.
De hangsúllozom ujra, hogy ez csak b opcio, projwltorok eseteben a helyszíni kalobralast ajánlom. Devilk szobáját ismerem, voltam nála mar kalibralni, ezert is merem továbbra is kijelenteni hogy nála ez bizony tokeletes.
Tvt hozhat bárki, ott nincs ilyen problema.
-
Joshi
titán
válasz
Vhiktor
üzenetére
"Ha normális d65 vásznakat hasonlítunk össze akkor nem lehet koztuk deltae 2 elteres, mert akkor nem d65 fehér a vaszon anyaguk sem, tehat akkor a gyártó hazudik."
Igen, ez a D65 fehér elkerülte a figyelmemet. Pl Avelinél ezt nem láttam sehol feltüntetve. Mondj egy átlagos vásznat ahol ez a D65 fehér mint paraméter fel van tüntetve. Amúgy ez lesz a kulcs, mert ha ezt egy vászonnál feltüntetik, akkor nagyon nem tudsz mellényúlni. De szerintem itt mindenki valami speckó vásznat használ, aminek ehhez semmi köze. Magyarul egyénileg be kell kalibrálni a projektort. -
Vhiktor
nagyúr
De van ertelme, ha sok pénzt akarsz az ablakon kidobni vagy szívni akarsz, ha megvetted az orszag egyik legdragabb es legspecibb vásznát, tobb millióért, aztán szívsz vele mint a haverom, mert most eppen nem tudja használni az új projektoraval a speckle miatt. Persze ez köszönhető az rgb lezernek is. De a.tenyen nem valtoztatt, ha nem speci hanem egyszeru vasznat vett volna akkor most nem lenne smmi gondja. Most már Ő is hamar belátta, hogy most egy tized annyiba kerülő vásznat fog venni amin tokeletes.
-
Joshi
titán
válasz
Vhiktor
üzenetére
A #75772-es válaszodban ezzel nyitottál: "En szinhomersekletben soha nem mertem látható elterest koztuk legyen szo bármilyen vaszonrol.". Akkor én azt javasolnám, hogy menj neki újra ennek a vásznas témának. Az tény, hogy két különböző felület nem verheti vissza a fényt ugyan úgy. Szerintem ezzel nem mondtam túl nagy hülyeséget.
-
Vhiktor
nagyúr
En garantálom hogy devilk esetében 95-99%ban uyganaz lesz mint nalam. Nem deltae 2 lesz az elteres, max par tized.
Ha normális d65 vásznakat hasonlítunk össze akkor nem lehet koztuk deltae 2 elteres, mert akkor nem d65 fehér a vaszon anyaguk sem, tehat akkor a gyártó hazudik.Egyebkent meg ott van példának a másik nz500 szott vaszonnal es a 2 db benq w4000i, nem ugyanazok a gepek voltak raadasul teljesen más környezetben es gyari beállítással ugyanazt hozták, mindegy volt a vászon es a környezet is.
Nekem ez a tapasztalatom.

Az aki teljesen mas kornyezetben vetit mint en illetve teljesen mas vaszonnal azt mint irtam igy nem vallalom.
Ha egyeznek a paraméterek akkor is csak abban az esetben ezt a lehetőséget fel projektoroknal, ha a magánrendelés sokkal olcsóbban akarja vagy ha nem tud várni esetlegesen hónapokat. Valamit valamiért.
Deltae-re visszaterve. Vannak szín árnyalatok ahol latod a különbséget deltae 0.5 es 1 kozott is. Főleg egy profi. A deltae ebből a szempontból teljesen elavult. A legutóbbi colorist akivel dolgoztam taalalt egy voros árnyalatot ahol deltae 0.1 es 0.2 kozott is hatalmas elteres van. Egyebkent sötét szineknel, illetve sötét szürkének ez kiválóan megfiygelgeto egy oled eseteben. Elég 5% vagy 2.5% ire fehéret kitenni és elkezdeni csavargatni az rgb-t, szemmel egyszer voros lesz, máskor kék, máskor zöld, es elta e szeirnt ezek kozott 0.2 az eltérés, szemmel viszont hatalmas.
En garantálom ennek a jvz bz500nal az esetben hogy nem lehet nála latni elterest, ha igen, akkor visszafizetés a klaibralas árát

Megegyzser megemlitem hogy vajtszemű coloristok is szoktak hozni, akik aztán még a legapróbb hibákat is belekotnek. Nem mérés ügyileg, ugyanis oket az nem annyira érdekli, oket az érdekli hogy mi vam akkor ha oda van téve egy grade 1 referencia megjelnito melle, matchelnek e szemre vagy sem.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Cseneles
üzenetére
Ezért mondtam, hogy csak akkor valllalom így ha szinte 100%ban azonosak az enyeimmel a paraméterek. En 1.0 gaines d65 vasznak kozott soha nem mertem látható különbséget, de meg 1.2 gain d65 vaszon eseteben sem. A d65 nagyon fontos. Nekem színezett vaszon nem jatszik.
Ha teljesen mas akkor nyilván nem vallalom. De nekem a rendes mozis vaszon az matt feher d65.
-
Joshi
titán
Annyit tennék hozzá, hogy ezek a dolgok mint vászon anyaga, színe stb vetítésnél sokkal érzékenyebb tényező. Szóval nem hinném hogy az a JVC NZ500 nálad kalibrálva ugyan azt a képet fogja produkálni mint a tulaj saját moziszobájába. DeltaE 2.0 már jó, szóval végül is igaz amit mondasz, csak te már hoztad fel ezt példaként, hogy a 2.0-t sokan észre veszik mondjuk egy 0.5-höz képest. Amúgy nem tudom hogy mennyi a különbség, pont ezért írtam hogy bizonyítsd be méréssel és akkor mindenki bólint.
Habár volt aki írta hogy ő bizony mért különbségeket, holott gyanítom nincs olyan profi mérőműszere mint neked.
ui.: azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy gagyi mérőműszer mér különbséget, egy 2nm-es coloriméter meg nem. Ott akkor valamelyik oldalon mérési hibák vannak/lehetnek. -
Cseneles
őstag
Van mérhető különbség D65 fehérpont esetén minden "fehér" vászon között. Eltérés lesz az RGB együttfutásban. Túl sokat mértem és kalibráltam ahhoz hogy azt elfogadjam, ez nem így van!

Mind fehér az egy szürke kivételével és még is mindegyik más "fehér"
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
M@trixfan
üzenetére
Változó, attol függ melyik típus, nagyon nem egyformák. A legutóbbi amit lattam az 320 cm széles volt, thx minosites, fogalmam nincs milyen marka, de jo drága, annal en kb 3 meterrol altalanossagban nem lattam. Az alatt nagyon lattam. Illetve 3 meterrol is lattam amikor feheret vagy nagy fenysurusugeu szín árnyalatot vetített a gep. Igaz akkor direkt figyeltem is. Ezért nincs nekem itthon hangatereszto vasznam. De valószínűleg ez egyén függő is, ki mennyire lát élesen, szerencsére még nem kell szemüveg se kozelre se tavolra.
En őszintén szólva az 1.0 gain matt feher d65 vasznakat preferalom. A tobbinek mind van valami nyűgje számomra.
-
Vhiktor
nagyúr
A tapasztalataim alapjan van különbség a adott jvc modelleken belül is. Vegyük a legutóbbi 3 db nz500-at amit kalibraltam. Abbol 2nek ugyanazon beállításokkal 20k:q natov kontraszt aranya volt, mig a 3.nak ami állítólag válogatott darab annak 35k:1. Ez nem kis es nem elhanyagolhato eltérés.
-
mandju
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
hagyjuk...
ahogy nem mértél sem színhőmérsékletben, sem fényerőben különbséget 10% és 100% ablak között a JVC-n ahol köztudott, hogy minden NZ széria így viselkedik a light recycling miatt..."Ezt bizonyítja a hétvégén helyszínen kalibralt jvc nz500 is, ott szőt vászon volt, 0.7 gaines, szibte hajszál pontosan ugyanazt mertem mind szinhomerseklet mind gamma teren mint nalam 1.0 gain nem szott vasznon."
Ezt hogy kell érteni? Kalibráltad ugyanazt a gépet nálad a saját vásznadon, majd elvitted Borro-hoz és ott kalibráltad újra a szőttön? Vagy két különböző gépről van szó?
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Illetve meg egy példa. Bebq w4000i, gyarilag kalibraltan érkezik, makkmarce gepe volt nalam teszten, nemsokára ra kalibraltam egy ugyanilyen gépet sarga falu nappaliban ki tudja milyen vasznon, ugyanabban a keomodban a 2 gep ygari kalibracioja kozott 0.3 deltae volt az elteres.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Vhiktor
üzenetére
Szoktak hozni coloristok is projektort, eddig meg egyik sem panaszkodott, pedig van aki vajtszemubb mint en.
Persze nekik is csak alapos egyeztetés utan vallalom igy, ha minden klappol. Aki silver vaszonra vetit, na annak nem, mert ott van kulonsbeg.
Aki meg nagyon maximalista küldhet nekem vaszon mintát es akkor azon merek.Egyebkent ha valakinek nem tetszik visszafizetem az arat, de biztos vagyok benne hogy 95-99%ban ugyanaz devilk-nal is, az 5% elteres max a gep hőmérséklete miatt lehet.
Szerk: alr vaszon esetén sem vállalom.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
mandju
üzenetére
En szinhomersekletben soha nem mertem látható elterest koztuk legyen szo bármilyen vaszonrol. Smi meg elteres colt az inkabb abbol adodott hogy eppen mennyire van vemelegedve a gép. Azert ezek nem grade 1 gepek, igy minden bekapcsolas utan kicsit mas lesz. Még kinsem kell kapcsolni eleg fel ora es mar kicsit mas lesz.l a mert érték, tehat függ a gep hőmérsékletet is. Mint mondtam akkor vallalom igy ha nagyon hasonlóak a körülmények, en vasznam es o vaszna is 1.0 gain. Ügyfélnek azert lehet igy jobb opcio mert harmad aron van kb.
Ezt bizonyítja a hétvégén helyszínen kalibralt jvc nz500 is, ott szőt vászon volt, 0.7 gaines, szibte hajszál pontosan ugyanazt mertem mind szinhomerseklet mind gamma teren mint nalam 1.0 gain nem szott vasznon.
-
Q
senior tag
válasz
Khaosz55
üzenetére
Pont ami a képen van. XY VSS1. Nagyon apró a perforációja, a 0,2mm 1 lépésről már nem látszott. A kép sokkal élesebb rajta mint az XY szőtt vásznain. Az én Screen Research vásznamnál is jobb ebben és szemre talán gain-ben is erősebbnek tűnt. A legnagyobb fény nyereséget a Soundmax 5HG tudta, de azt csak 0,4-es perforációval gyártják. Az nekem már látható a 3,6m körmyékéről. Nem mértem semmit, nem volt időm.
-
Q
senior tag
A múlt héten volt nálam kb. 30 féle vászon minta. Néhányról csináltam képet. Ez mind fehér anyag, mindről más kép jött vissza. A ph erősen visszabutítja, a felület struktúrája nem látszik de az árnyalatbeli különbségek igen

-
mandju
senior tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Ezt csak így itt hagyom: [link]
Nekem teljesen más a tapasztalatom a különböző vásznak területén.
Stewart studiotek 100 studiotek 130, xyscreen soundmax 4k, soundmax 8k, soundmax 5k, screen research clearpix, solidpix, opera high gain, opera white, adamantium crystal...ezek mind jártak nálam és mindegyik vásznon volt eltérés. A legsemlegesbb, ha lehet ilyet mondani, az a studiotek 100 volt. A többin mind korrigálni kellett a d65 fehérponthoz.
Azt állítani, hogy vászon és vászon között nincs különbség elég nagy merészség...
És hogy mit mond az AI?
A vetítővászon nem teljesen “színtelen” felület. Több tényező is befolyásolja a visszavert fény spektrumát:
1️⃣ Anyag és bevonat
A különböző gyártók (pl. Stewart Studiotek vs. Celexon) eltérő alapanyagot és bevonatot használnak.
Egyes vásznak enyhén melegebb (sárgás), mások hidegebb (kékes) irányba tolhatnak.
A Stewart Studiotek 100 például híresen nagyon neutrális referenciafelület, míg olcsóbb vagy más kategóriás vásznaknál gyakoribb az enyhe spektrális eltérés.
2️⃣ Gain és spektrális visszaverés
A gain nem csak fényerő kérdés:
Egy 1.0 gaines matt fehér vászon ideális esetben egyenletesen veri vissza a spektrumot.
Egy 1.1–1.3 gaines vagy mikroszemcsés bevonatú vászon már nem teljesen lineáris spektrálisan, ami enyhe színeltolódást okozhat.
Egy komoly kalibrációnál a helyes eljárás:
🎯 Mindig a konkrét vászonra kalibrálunk.
A mérőfej azt a fényt látja, ami a vászonról visszajön – ez az, ami számít.Ezt még Szepi is megoldotta az otthoni kalibrálásnál. Nála voltak elérhető vászonanyagok minden járatos típusból, hogy legalább ezt ki tudja küszöbölni...
-
Vhiktor
nagyúr
Mindkettonknek korom fekete, szövetezett szobaja van, a vászon nem szamit bele, hacsak nem színezett vaszonra vetit
, az hogy ha más a vászon nyeresége az megintcsak nem szamit sem a szinekbe sem a gammaba.Ebben az esetben garantálom a 99% egyezest.
Ha valaki színes falak mellett vetit, vagy nagyon mas környezetben akkor temreszetesen csak helyszíni kalibralast vállalok. (Az más árazás is, így termeszetesen lényegesen olcsóbb, ha nagyon messze van valaki akkor csak a kiszallas lenne ennyi)
-
Rp526
senior tag
Ugyanolyan paraméterű vásznatok van? Vagy ez, h működik? A szoba sem számít? Vagy ez ilyenkor kis kompromisszum?
-
m3ss
veterán
volt szerencsem roviden megnezni VIktornal egy nz500-at. koszi a lehetoseget! vegre egy jo moziszoba, minden adamantium meg fekete mindenhol, nincsenek zavaro tenyezok, semmi nem vonja el a tekinteted a lenyegrol, sztem ez igy jo. a karmester otthon maradt, ugyhogy a hangrendszert majd kovetkezoleg meghallgatom
roviden ez egy igen jo vetito minden teren. brutal kontraszt vegig, szep eles is. frame adapt hdr nagyon jo, kb mintha madvreznek. azert aki nem hasznal pc-t annak jo nagy elony ez.
kepkarakterre, kepi vilagra nagyon hasonlo az x7900-hoz, le se tagadhatna, hogy mind2 jvc. elesebb egyertelmuen mint az en gepem. de azert a heimdall egeszen mas volt ilyen teren, neztem rajtuk ugyanazt a jelenetet is. kb feluton lehet a heimdall meg az x7900 kozott. kicsit kozelebbrol tudnam nezni, mint az en gepement, de azert meg ezt sem neznem annyira kozelrol, mint Viktor. Viktor kikapcsolta rajta az mpc-t, igy volt tenyleg legkevesbe digitalis kepe. volt olyan demo, amin jol nezett ki max 2-re rakott enhance-el, elesitessel (pl avatar) de mas filmeken ahol van grain jobb volt kikapcsolva.
blooming-ban iszonyat jo. zidoo menujeben ahol filmek boritojat lehetett latni fekete hatteren nagyon feltuno volt, hogy mennyire elkulonul egymastol a vilagos homogen borito a sotet hattertol. na ilyet azert nem tudnak a regi jvck, bar amugy enyemen sem zavar a blooming, de amikor meglattuk ezt a menuben mind2en felszisszentunk
nem tul hangos a gep, de azert nem is nema. kicsit azert halkabb max lezeren is, mint az epson9400, jvc x7900 high-on. ha nem kozvetlen a fejehez teszi valaki sztem nincs baj a zajszintjevel. doboz kicsit kisebb mint az en gepem, konnyebb elhelyezni. nem is kell annyira sok hely neki hatul, eleg 5 cm.
kontraszt azert brutal. sotet jeleneteknel is, vilagos jeleneteknel is. kb. 2x egyideju kontrasztot tud vegig korabbi jvc gepekhez kepest amikhez volt szerencsem, amit latni is.
fenysuruseg is van boven, maxon 120 colon 150 fl korul tudott, egyaltalan nem sok hdr-ben amugy ez igy deneverbarlangban sem. es hat nem volt szurke a fekete sem max fenysurusegen
brutal kontrasztja van. de 15-20 fl-en sdr-ben is brutal kontrasztja volt..melle meg ez az aranylag konnyen nezheto kepi vilag, ha nincs tulelesitve egeszen filmes kepe van. jo cucc ez.
csak szinterben visszalepes az en gepemrol, frame interpolacio sincs, na meg 3d sem. ez utobbi eleg fajo pont, mert fenysuruseg lenne boven jo 3d-hez.
na meg a legfajobb, hogy sokallom ra ezt az osszeget, pedig elnezegetnem a gepet.meg a vegen annyit hozzatennek, nezegetve elotte meg utana is az en gepemet, hogy egyertelmuen jobb, kontrasztosabb mindenhol, meg elesebb is de azert nincs akkora kulonbseg, hogy ezert azonnal 4x annyi penzt akarnek vetitore kolteni. baar gondolkodom rajta.
kicsit tul van a lelektani hataron amit vetitore koltenek...
valojaban egy 4-5e 1%, 200 koruli ansi-s geppel mar kiegyeznek hosszu tavon is.
nem ereztem 1-2%-nal, hogy annyit szamitana itt a duplazas, mint mondjuk szamitott olcso dlp-hez kepest a jvcm sotet szobaban. bar ott azert talan inkabb triplazas volt lent.. -
5000watt
aktív tag
Sziasztok.Kezdőnek számítok én is

De Összefoglallom. Van kettő Epson Eh Tw 3200 asom...stb (ezek már nem Full HD)
Most új vizekre eveznék ez pedig a kinti vetítés.
NEC PA622U ezzel szemezgetek. Valakinek tapasztalata véleménye vagy valami esetleg ? Kerti nagyobb Mozi mint ami bent a szobába van a cél.
-
Vhiktor
nagyúr
-
M@trixfan
addikt
válasz
proci985
üzenetére
Itt van nagy giga topik AVS-en, elég sokáig követtem. Több “countermeasure” volt a mérnökök, illetve gyártásban résztvevők beszámolói alapján. A panelek fixálásaval volt gond, a ragasztás engedett el, illetve kémiailag destabilizálódik a panel. Persze ez mind nem hivatalosan, a Sony ezt nem ismerte el.
A kevés rendszeres használt óra valóban problémás és említik még a magasabb tengerszint feletti magasságot is mint hátrány.
-
mandju
senior tag
Cseneles itt nem a degradációra értette, hanem a szérián belüli szórásra. Szerintem.
[link]cine4home - szegény Ekki annak idején sokat foglalkozott a sony degradációval. A linkelt tesztben írja, hogy jártak nála olyan xw példányok, amik elérték a 10.000:1 kontrasztot, de volt olyan is, ami csak 6000:1-et. A legtöbb 7000-8000:1 körül volt.
Az első xw7000 ami nálam járt még 2023 év elején, annak is csak 6000:1 körüli volt a kontrasztja. Ami 2025 év elején került hozzám, annak meg 10.000:1 felett... ki érti ezt?
-
Joshi
titán
válasz
M@trixfan
üzenetére
Cseneles itt azt állítja, hogy az XW-t is érinti. Mondjuk rajta kívül még nem hallottam erről. Amikor megvettem az XW5000-et (2024 május), akkor én közel 12000:1-es kontrasztot mértem. Májusban újramérem akkor pont 2 éve lesz nálam. Hozzáteszem nálam nem megy bele sok óra, szóval nem biztos hogy én referencia vagyok, habár olvastam olyat is, hogy a kevés órás példányok is elhasaltak. Meglátjuk.
-
Joshi
titán
válasz
tobias40
üzenetére
Kontrasztot mérni csak műszerrel lehet mint pl X-Rite Colormunki, i1 Display Pro vagy Plus, vagy az újabb Calibrite eszközökkel. Csak kontraszt mérésre max egy használt olcsó Colormunki vagy hasonlót érdemes venni. Nem néztem az árakat, szóval lehet hogy még úgy se érdemes beszerezni egyet.
Az se jó jel, ha nem homogén a kép. Sajnos ez van. -
tobias40
veterán
Megnéztem a fekete képnél körben van elszineződés(világosabb) és a jobb sarokban jobban látszódik és nagyobb területen mint a többi résznél.
De nem is itt látszik jobban hanem a Kodi alap kék hátterénél ott átmegy a sarok kissé sárgásba.Normál filmnél vagy tv képnél nem látom vagy csak nem akarom amióta most már tudom hogy ott van.

Csak amiatt néztem meg mert megígértem,nem szoktam teszt ábrákat nézegetni.
A végpontozásnál viszont észrevettem hogy a vonalak nem élesek hanem mintha szellemképes lenne,ez is emiatt van vagy ez már beállítási probléma?De nekem még mindíg megfelel,ha nem lesz jó kidobom...(tv-re még sokáig jó lesz sztem)
-
Vhiktor
nagyúr
vw lézeres gépeit is érintette
790-et isAbból is volt szerencsém egyhez amit a szegény tulaj bőven 1 milla felett vett, lehet volt 2 milla is (amikor szembesítette az eladót vele a tiszetessséges úri ember kiröhögte majd rácsapta a telefont), egy belépő 0.65-ös dmds dlp gépnek jobb kontrasztja van

-
Vhiktor
nagyúr
válasz
pusi1981
üzenetére
Nem volt szándékunkban leszólni vagy bármi ilyesmi. Pont azert szóltunk mert sokan pórul jártak használt sony vételével, ha tudunk akkor segítünk az ide betevedoknek. Kerüljön a projektor 50kba vagy 600kba, ne fizessen senki semennyit egy hibás gépért.
Természetesen ha jol mukodik akkor egy jó vétel, jó kontraszt arannyal es fekete szinttel.
-
tobias40
veterán
válasz
pusi1981
üzenetére
Lehet tudni melyiket vetted meg?(linkeled?)
Ha neked megfelel és tetszik akkor használd.
Van nekem is hw55-öm,tudom nem nagy szám de nekem megfelel arra amire használom,csendes,kivetíti a 110" 3,2-ről és nézzük rajta a tv-t meg a full hd filmeket.
Nem kalibráltattam,nem mérettem meg mikor megvettem,csak használom.
Meg van már kb 1 éve nem vettem észre hogy rosszabb lenne mint mikor megvettem de nem vagyok nagy szakértő,lehet nem veszem észre az olxyan dolgokat amit a profik 1 mp. alatt kiszúrnak.szerk:tudok sötétíteni,nem fehér falak vannak,általában este nézzük ,redőnyöket lehúzva.
Vannak más projektoraim is,tudok viszonyítani....
Nekem megfelel,ennyi!

-
pusi1981
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a szakmai érvelését.
Lehet hibáztam amikor egy egykor újonnan top kategóriás gépet vettem használtan 440 €-ért, de pont itt olvastam már nem egyszer hogy érdemes egy régebbi de akkortájt minőségi gépet venni használtan, mint venni egy gagyi mostanit hasonló árban.
Mivel nem vagyok milliomos és nincs pénzem milliós gépeket venni így ezt a metódust követtem.
Olvastam néztem nagyon sok tesztet erről a projektorról és amire nekem kellett: sötét szobában, 3 méterről Netflix, YouTube M4 Sport HD tartalmak foci, kosár nézése úgy tűnt nem lőhetek mellé..
Mozis élmény full hd felbontásban, nekem erre van, volt szükségem.
Bevallom erről a degradációról sehol nem olvastam.
Itt talán hibáztam hogy benneteket nem kérdeztem meg mit gondoltok a vásárlásról vagy éppen mit ajánlanátok helyette.
Vagyis megkérdeztem de akkor már úton volt a projektor.
Amit akkor mondtatok nagyon hideg zuhanyként ért.
És ahhoz képest ért meglepetésként a vetített kép minősége.
Ezt osztottam meg veletek fentebb is...
És nem vagyok propagandista csupán egy középszerű melós aki arányaiban szeretett volna venni egy normális gépet nem arányárban, használtan.
Ezért nem kell lehurrogni és kioktatni.
Vhiktor-nak köszönöm az értelmes higgadt válaszát, lehet élek a lehetőséggel és megkereslek majd a mérés miatt...(de az lehet, - felveszem a kapcsolatot az eladóval és ha lehet visszaküldöm neki a projektort, bár azt kétlem hogy ebbe bele menne ...)
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
pusi1981
üzenetére
Mint mondtam bármiről lehet felvenni oled minőségű videót. Ez alapjan nem lehet megitelni.
Mi csak a tényeket írtuk le, en évek ota nem lattam olyan vw szériát ami ne lett volna degradalodott, de lehet pont Te vagy az egyetlen szerencsés aki kifogott egyet. Nem modnom bogy lehetetlen, de nagyon kicsi az eselye. Ebben az esetben nagyon örülni kell.
Pár hét mulva fogok kalibralni 2 db vw szerias.modelty hat nagyon kíváncsi leszek.
A lenyeg hogy sony vw szériát nem szabad mérés nelkul megvenni, ha valaki ennek ellenére is pórul jar igy hogy tudd a problémáról az meg is érdemli.
De hangsúlyozom azt is hogy akar degradalodott akar nem ha a tulajnak tetszik a képe, akkor örülni kell es ez a lényeg.
Ha leheozod megmerem ingyen es kiderul.

Illetve az meg lemaradt hogy ha degradalodott de nem térdelt le még telejsen, akkor tud 2500:1 kontrasztot amivel lehet még eleg jo kepet vetíteni.
-
m3ss
veterán
válasz
pusi1981
üzenetére
hat ha lattal mar sok vetitot, akkor meg tudod mondani szemre is. de valojaban nem nagyon kell gondolkodni rajta, mert nem nagyon van olyan vw sony ami jo lenne.
merjuk le, nezzuk meg mennyi kontrasztot tud. meg videon se tunik tul acelosnak btw.
az megvan, hogy olyannak magyarazol, aki egesz nap vetitoket kalibral? ilyeneket is? kerdezd meg tole, hany olyan vw sonyt latott, ami kozeleben van a gyari kontraszt ertekeknek. a masik juzer aki valaszolt neked meg ilyeneket javitott
nem az a baj, hogy nincs tapasztalatod, hanem hogy neked all feljebb. vetitok kepet nem hasonlitgatjuk kepen, videon. manualis fenymeressel, expoval, sotetben fotozva, nagy dinamikatartomanyu kameraval, kepet gyurogatva is csaloka lesz...igy meg szimplan csak felrevezeted magad. olyan ez, mint amikor a moon landing hoaxerek azt magyarazzak, hogy de miert nincsenek csillagok a hold felszinen fenykepezett kepeken? es miert nem parhuzamosak az arnyekok? nem okoskodni kell, hogy hoax ha nem vagy otthon a fenykepeszeti dolgokban, hanem kerdezni, tanulni, hallgatni a tapasztaltabbak velemenyere. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
pusi1981
üzenetére
Ugye ezt nem mondod komolyan? Bármilyen vacak vetített képről barki vesz fel olyan videót amin oled tvnek fog látszódni. Ez nem bizonyít semmit. Meg kell mérni. Bár egy tapasztalt szem azonnal látja mérés nélkül is, ha gond van.
Ha nagyon mutatni szeretnéd mehet youtubera is vagy nyilvános linkell, hozzáférés keres nelkul.
De vaetito képet videóról megállapítása teljesen felesleges es nem is lehet.
Ha megvetted és elegedett vagy vele akkor az a lenyeg, mással nem kell foglalkozni.
-
pusi1981
aktív tag
Sziasztok!
Na itt van egy videó,az álltalatok hitványnak nézhetetlennek titulált Sony VPL-HW65 2500 órával a belsejében ami nulla forintot ér...
Bárcsak manapság tudna ilyen képet vetíteni egy kínai vagy nagy gyártó gépe 400-500€ környékén...Itt tudjátok megnézni a vetített képet:
-
makkmarce
őstag
válasz
proci985
üzenetére
nem tudom, hogy végleg kivonták e, 1x én is cseréltettem még garanciában, most sincs teljesen a helyzet magaslatán. Ha megint elkezd villogni/lefagyni, akkor megy szervizbe. 1x csinálta most, de valahogy kijött belőle, úgyhogy nem bántottam. Szerintem egyébként HW hibás az összes, senki se vegyen. Együtt lehet vele élni (mondjuk egy okos konnektor kötelező a sok fagyás miatt), de ha tudtam volna, hogy ilyen, biztos nem vettem volna meg.
-
Ájvé
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
Igen LED-es projektor, először rosszul írtam, az meg részlet kérdés hogy 4 LED van benne. Jobb mint a W5850 ami viszont egy lézeres meg vagy dupla annyiba kerül, erre gondoltam csak. W4100i 2000 on/off kontrasztos az nem olyan rossz DLP-hez, W5800 (erről van teszt mondon) 800-as kontrasztjához képest azért bőven jobb.
-
Ájvé
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
W4000 azt hiszem single laser, úgyhogy nem csoda ha RGB lézer jobb, persze DMD nagyobb, így kontraszt kb egál, minden másban jobb az RGB lézer (24 fps-t leszámítva), meg jóval olcsóbb is.
Vhiktor
Mondjuk ki, a helyesírásod üldözte el, kevesebb videó bemutató és több írást ezentúl
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Trollok komolyan
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- Apple asztali gépek
- World of Warships
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- szinteÚJ Dell 15 i7 1355U 32GB 1TB 120Hz!!!!!!
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite használt, szép állapot 97% akku 6 hónap garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Maximus IX Hero Z270 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Book 3 Amoled 360 i5 13.gen, 16GB RAM, 512GB SSD, érintőkijelzős kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

vennek belőle egy jvc-t a tobbit meg elnyaralnam a csaladdal, sot lehet meg egy autó is beleferne

Habár volt aki írta hogy ő bizony mért különbségeket, holott gyanítom nincs olyan profi mérőműszere mint neked.

Tudtam, hogy bízhatok benned!
brutal kontrasztja van. de 15-20 fl-en sdr-ben is brutal kontrasztja volt..melle meg ez az aranylag konnyen nezheto kepi vilag, ha nincs tulelesitve egeszen filmes kepe van. jo cucc ez.
Janaboy