- A Vatikán szerint az ördög árnyékát hozza magával az AI
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Friss információk és képek a OnePlus új órájáról
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra kijelzőjébe épített ujjlenyomat-leolvasó ötletét védette le a Huawei
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Három kamera lesz a következő Nothing telefonon
- Ebben a konfigurációban és színekben várható a Xiaomi 15 Ultra
- Megvan a Pixel 9a premierdátuma
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
A szöggyári PBO, tuning meg minden nélkül Nekem ugyan így 4600-4700 pont körül csinál.. ha elkezdem kitolni akkor csinál 5000 pont körül.
Szóval, így nézve, szerintem tök jó eredmény, ez 4G-n, lófütty fesszel... közel 20 fokkal hűvsebben, mint PBO-val.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
R3laX
addikt
válasz Locutus #18796 üzenetére
Király. Hmm, jó kis Chromax. Most ránéztem, 170mm a max hűtő, amit bele lehet rakni, az elég jó. Noctua ventikkel 165mm. Milyen ventik vannak a Noctua-n?
(#18794) jokeph:
Még nagyon nyomott áron vettem a 2db 30cm Strix led csíkokat (1x bejött az itteni prohardveres ajánló ) , ahhoz, meg a laphoz igazából. Nitro+-nak a Trixx-el kell ugye állítani a fényeit.[ Szerkesztve ]
-
gaben88
őstag
Áh, X570-el, csak ezzel a nyamvadt Dragon Centerrel megy a Mystic Light. BIOS-ban meg csak az alaplapi ARGB-t tudom ki/be kapcsolni...
R3laX: 3600X allcore 4.4GHz??? Az elég betyár, de gondolom be is kajál rendesen.
Ezzel a ~4900/~500-as C20-as eredménnyel én elégedett lennék, ez így ahogy nézem a teszteket, hozza a 3700X-ek PBO-s eredményeit, sőt.morgyi: Igen, nagyjából megvan mi mit csinál, de amúgy sok esetben az auto értékek is ezt hasnálják. Még mikor a 1usmus féle power plannak kísérleteztem, akkor kapcsoltam ezeket be. [link]
iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2, Apple Watch S10 46mm
-
nagyúr
válasz gaben88 #18784 üzenetére
Elvben az RGB-t BIOS alatt is be tudod állítani a főbb paraméterekkel... 970FX-es lapon nekem ment onnan is.
Vagy csak a Mystic Light-ot teszed fel, ha engedi a Dragon Center nélkül.(#18792) R3laX: Asus Aura Sync, na ezt még sosem használtam, pedig Asus lapom van (fent is van a program, az AI SUITE-on belül).
Ezt a progit külső LED szalaghoz használod, vagy az alaplap saját RGB fényeihez ?RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
Qtya123
őstag
-
penene
őstag
Ez már nagyon off és zárjuk is a háztopikot, de még a végén ablakosat veszek, mert amúgy úgy még jobban néz ki, nem olyan szigorú.
Persze akkor már megnézem újra a többi ajánlást is. Éjfélig még van 3 óra pörögni ezen a témán.
Amúgy meg csak ki lehet kapcsolni az RGB-t, ha nem akarom, csak még nem foglalkoztam vele.Köszi az off segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
penene
őstag
Megnéztem egy youtube reviewt is, most már pontosan látom milyen, meg hogy lesz a HDD, stb.
Nekem is csak 30 centis a karim, ha már méretegés van. Vagyis sokkal nagyobb a ház, mint amire alapvetően most szükségem van. Meg hát vízhűtést sem rakok bele, amihez az extra hely kell.
Valószínűleg nekem is elég lenne a kisebb barátja, bár igazából elfér - nekem nem az asztalon van, hanem az asztal alatt.
A fotó alapján pedig igen, amennyire a levegő, úgy a fény is átmegy elől-hátul, nem kell ahhoz ablakosnak lennie. Ezt még átgondolom. Igazából csak akkor látok rá, ha mondjuk filmet nézek és hátrébb dőlök. De mit mondanék akkor ha úgy lenne fent az asztalon, mint nálad. Gondolom Ti már megszoktátok, hogy megvan az amúgy egészséges szórt fénysugárzás.
Albigator: köszi a felajánlást, ne fáradj, láttam, hogy az hogy fog menni. Praktikus az biztos. Más háznál a táppal egy csatornában is láttam, de nyilván ez így praktikusabb, bár így most már értem, miért szélesebb a ház.
-
gaben88
őstag
Na, nem szórakozok tovább, belőttem 0/24-re a gépem, marad a jó öreg PBO:
Global C-state Control = Enabled
Power Supply Idle Control = Low Current Idle
CPPC = Enabled
CPPC Preferred Cores = Enabled
AMD Cool'n'Quiet = Enabled
PPC Adjustment = PState 0
PBO = Enabled
Az új Ryzen DRAM Calculátorral a RAM-ok belőve 3733-ra.
Eredmények:
PhotoWorxx:C20-al tesztelgettem és tesztelgetés során volt 4942 pontom is és mivel ez a setup a legegyszerűbb és tök jó eredményeket hoz szerintem, így én hagyom is így. Ventik a szokásos 60 fokig vannak állandóra rakva 40%-on.
VISZONT, MSI tulajok, akik használják a Dragon Centert. Én azt vettem észre, hogy ha fent van ez a progi (még ha nincs is elindítva), kevesebb pontot kapok CPU-Z-ben és C20-ban is. Utóbbiban 4700 vége, 4800 eleje jött csak ki. Ahogy töröltem, kapásból ment megint 4900 fölé. Ez létezik? Hülye RGB miatt használnám csak azt a progit (RAM, 1 venti és a lap világítása miatt).
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2, Apple Watch S10 46mm
-
R3laX
addikt
válasz penene #18776 üzenetére
Jó kis házak ezek, nálam a Meshify C TG van. Igazából ha még ekkora bötár VGA is van benne, az is elfér. S2 már hosszabb, azért is drágább 1 tizessel, sima Meshify C-be viszont már nem fér előre nekem radi, csak felülre 5700XT Nitro+ mellett :) (30,5cm). Lehet kapni amúgy különböző színű előlapokat is hozzá (mesh-eket). Gondoltam már, hogy lefújom az egyiket terepre, vagy sziklaterepre .
[ Szerkesztve ]
-
penene
őstag
Na jól van, azért van egy különbség az ablakon kitekintő disco és az átszűrődő fény között. Meg hát elfogadom, hogy valahol szellőzni is kell, csak direkt nem akarok ablakokat rátenni.
De ha ezen múlik, akkor majd valahogy kikapcsolom az RGB-t a videókarin, tápon, hűtőn.
Akkor is tetszik a ház, amit ajánlottál.Hm, HDDt élén? Legalább ilyen is lesz... mondjuk fura, hogy ebbe a batárba nem fér el vízszintesen, de annyi baj legyen. Persze most el kezdett ezen pörögni az agyam, hogy nanemá' - meg is nézek még egy tesztet.
[ Szerkesztve ]
-
rovtiv3
aktív tag
válasz snecy20 #18772 üzenetére
Nálam "csak" annyi a gond, hogy ha átváltok fejhallgatóról hangfalra - vagy fordítva -, 10-15 alkalomból egyszer újraindul a gép. Baromi idegesítő tud lenni, ráadásul az oprendszer sem hálás érte, úgyhogy külső DAC lesz belőle.
Még egyszer köszi a hasznos infót.Már bocsánat...
-
Albigator
őstag
válasz penene #18776 üzenetére
+1 a Fractal Design Meshify S2-nek
Nekem is ilyen házikóm van, csak a TG Dark változat (azaz sötétített üveges)... Nagyon szeretem.
Elölre 3db 140-es venti is befér ha kiszedsz egy kis fém takaró lemezkét.
Talán ami hátrány ennél a kuckónál, hogy a merevlemezeket nem "fektetve" hanem "élére" állítva tudod belepakolni. Viszont anno kitárgyaltuk már asszem a házikós topikban, hogy ez elvileg nem probléma.[ Szerkesztve ]
-
penene
őstag
válasz Aljasvip #18773 üzenetére
Hát végül annyira megtetszett ez (design, elegancia, jó szellőzés), hogy emelett döntöttem, de ugye még éjfélig tudok rajta változtatni.
Fractal Design Meshify S2Nem kicsi, kicsit nehezebben fogom elvinni lanozni (mint a jelenlegi kisebbem), de néhány havonta 1x no para.
Phanteks P600S -t láttam melegen ajánlva a ház topikban, de nem tetszik, nem szeretnék ilyen kirakat gépet, én visszafogottabb vagyok.
Szintúgy a CM H500P - nekem ez a "mind blow design" nem jön be.Persze biztos jó lenne mutogatni lanon (mondjuk szerintem a Fractal is elég szigorú ), meg a gyerekek is biztos odáig lennének, hogy világít a doboz, stb, és nyilván öröm lenne nézegetni, ha már ennyit költöttem rá (mondjuk az asszony is gyanút fogna ), de engem speciel jobban zavar, ha filmézés közben bevilágít a szemembe a kék-piros fény (most igazán csak a rácsokon meg egy kis plexin jön át, és már az is zavar).
[ Szerkesztve ]
-
Nagytoll
senior tag
válasz Sz4bolcs #18774 üzenetére
Nálam is tomahawk max-ban van egy 3900x körülbelül 2 hete. Stock coolerrel (high módba kapcsolva) idle-ben 34-48 fok között ingázik. Játék közben eddig csak Minecraft és Witcher 3-al tudtam tesztelni. Maximum 78 fok volt amit láttam és egyszer 4.485 GHz volt a freki. Átlagban olyan 4.2-4.3-at megy. Jövő héten jön a dark rock pro 4, kíváncsi vagyok azzal boostol-e majd a dobozra írt 4.6Ghz-ig.
Minden alap beállításon van még, de ha bent lesz az új hűtő akkor neki akarok ülni finomhangolni a beállításokat. Ilyen szinten még nem tuningoltam sose, úgyhogy lehet lesznek béna kérdéseim. Amit tudok, hogy mindent biosból fogok csinálni mert Linuxra nincsen ryzen master.[ Szerkesztve ]
-
snecy20
nagyúr
válasz rovtiv3 #18771 üzenetére
Inkompatibilis sajnos az X570 chipkészlettel. Ciki valahol, mert még használtam sem egy olcsó hardver, és elég sok user vitte volna át magával ide a hangkártyáját... Viszont nagyon érdekes, hogy az STX I-gyel meg nincs ütközés, én azzal használom.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
penene
őstag
válasz Chalez #18766 üzenetére
Hálás köszönet a személyes tapasztalatod megosztásáért!
Nemrég vettem 512-es SSDt, mivel a 128as tényleg kevéssé vált, egyelőre elfér, ami kell.
Persze programok+oprendszer kivételével minden más HDDn.Alaplapot+házat éjfélkor rendelek, mert a config többi része elvitte a napi limitet.
-
rovtiv3
aktív tag
Üdv urak!
Gyors kérdés. Van valaki köztetek, aki X570-es lapban használ Asus Essence STX II hangkarit?Már bocsánat...
-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
válasz RECSKA #18760 üzenetére
nekem perpill 1 Intel konfigom van, az egy Core 2 quad Q9550, na az heti 1x van bekapcsolva, van benne 5x1TB diszk raid5-ben, egyes szorakozott ugyfeleim backup backupjanak a backupja megy ra. ( azaz ami a helyszinen mar kiporgott a mentesekbol, mert elfogyott a hely, tulregi, etc. ) Volt mar ra precedens, hogy eletmento volt.
a melos gepem most a 2700X, mert nemreg az oreg Phenom alol kidolt a lap. Annyival jobb, hogy amikor virtualisgephez kell nyulnom, akkor mehet ezen is, nem kell tavoli asztal a haziszerverre. ( nomeg a Phenomon nemvolt folding, de erre eselye se volt, még elotte megvolt a kényszerü csere )[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz gabro0 #18737 üzenetére
"Csak halkan kérdezem, van itt bárki is aki játékon, meg bencsmárkon kívül másra is használja a konfigját?"
van. tvtnezek, fut a folding, melozom ( putty, tavoli asztal / teamviewer / anydesk , neha fut 1-2 wmvare es/vagy virtualbox virtualisgep )
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
veterán
válasz mandalore009 #18756 üzenetére
rossz topik... Zen+ topicban kerdezd meg.
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
penene
őstag
válasz Brekkk #18755 üzenetére
Köszi az összehasonlítást.
Igazából számomra most talán egyetlen előny az, ami releváns lehet:
"Jóval komolyabb VRM" - ez olyan megnyugtatóbb érzést adna max.No de ha az itt lévők szerint a Tomahawk MAX is szépen elviszi a 3700X-et, átlagos OC-vel (gyári adatokig), akkor bőven elvagyok vele is.
Az árkülönbözet nekem belefér amúgy (mondom mindenre ezt és már inkább össze se fogom adni, mennyibe kerül a mindig 1el jobb), de az alaplap topikban 60ezertől a kis költségvetésű "legalja" lapok voltak, és a táposak meg 100 ezernél.A 41k vs. 100k már 60k difi a Tomahawknál, azért nem is gondolkodtam benne (abból a különbözetből megvan a jobb proci bőven). A 41k vs. 64k az már más tészta, habár most úgy látom, hogy teljesen felesleges nekem az újabb lap, a különbözet egy része lefedi a jobban szellőző házat + gyorsabb procit. De persze annyira nem fedi le.
[ Szerkesztve ]
-
mandalore009
csendes tag
-
Brekkk
senior tag
válasz wwenigma #18711 üzenetére
OK. Rendben. Részemről nincs harag. Én is felkaptam a vizet.
4 napig gond nélkül ment az új gép, utána megőrült.
Bár visszagondolva előtte települt egy rakat WIN 10 update, és utána lett minden gubanc.
A lényeg, hogy mostmár megy. Halk és gyors.Penene:
Szolgáltatásokban picit jobb az prime X570p
Ami plusz a Max-on az
USB type C, és
4 SATA port van vízszintesen.
Flash Bios gomb!Ami az X570p előnye.
Komolyabb hangkártya. SB X-fi gamer-rel kb egy szint. Hangzásbeli diffit nem nagyon hallok.
Több gyárilag kivezetett USB port.
+1 NVME slot
Jóval komolyabb VRM
Netes tesztek alapján 3950 1.4 volton tuningolva is simán megy.
Időtállóbbnak tűnik jelenleg. A 4000-es széria biztos menni fog benne.
A PCI-e 4.0-át csak megemlítem, igazából értelme jelenleg nincs.
Több PCI-e sávHátránya:
Chipset hűtő venti!
1000-es szértiás procit nem eszi meg!
Hivatlosan a 2000-es és 3000-es APU szériákkal nem kompatibilis a lap. (Ebben a lapban elvileg megy)Én is ezen filóztam, hogy melyik legyen. Végül rászántam azt a plusz 18-20 K-t az 570 X-re.
Nem bántam meg. Jó kis lap ez. -
nagyúr
válasz penene #18752 üzenetére
BQ honlapján van alaplap kompatibilitás ellenőrző.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
penene
őstag
válasz GIORGIONE76 #18750 üzenetére
Várjál, a dupla torony hosszanti irányban szélesebb, nem a VGA felé... Vagy nem csak hosszabb a Pro a 2 torony miatt, hanem szélesebb is?
Megnézem az adatokat, mondjuk képek alapjan nem tudom kimérni a lapot sztem. :)Okés, akkor rendben! És köszi, hogy átgondoltad, segítettél.
[ Szerkesztve ]
-
GIORGIONE76
őstag
válasz penene #18748 üzenetére
Na korábban hülyeséget írtam!!! Bocsi
Elfér a DR4P alatt a vga, van 1.5-2 cm is, arra emlékeztem hogy a vertical bracket-el nem fér el, mert akkor túl magasan van/lehet, de az meg vga típus függő, hogy milyen széles, szóval ezek alapján vedd meg nyugodtanhttps://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
csabeee89
csendes tag
Sziasztok
Érdeklődnék, hogy r5 3600 as proci alá melyik lap lenne a jobb választás.
ASUS B450-F ROG STRIX vagy MSI b450 TOMAHAWK MAXA segítséget előlre is köszönöm.
-
penene
őstag
válasz GIORGIONE76 #18746 üzenetére
Specifikáció szerint a B450 Tomahawk MAX 2 x16-os PCIE slottal rendelkezik, vagyis elvileg akkor azon nem múlik.
Meg a képről nézve elég jó sok helyet hagytak a procitól az 1. PCIE-ig.Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
penene
őstag
Köszi. Nem olcsó, de tetszik! Nem akarok ablakot, meg RGB-t, pont ilyen letisztult dolog.
Talán már túlagyaltam a dolgot, mielőtt túlpörög az agyprocim, leadom a rendelést és kész!Egyébként 1 SSD, 1 HDD, 1 VGA és 1 Dark Rock Pro (? )-n kívül nem tervezek belerakni mást most, a gyerek is csak folyton nyomkodja a DVD kinyitó gombot - najó, ha olyan házat veszek, amin lesz 5.25-ös, akkor meghagyom nekik a játékot.
De ahogy látom ezen sincs 5.25, hurrá!! Meg ajtó, se amit nyitogathatnak. Kész főnyeremény.[ Szerkesztve ]
-
duvi
nagyúr
válasz penene #18739 üzenetére
Itt egy jól nagyon jól szellőző és tágas ház. Több gépet is építettem már ezzel (nekem is ilyen van). Fractal Design Meshify S2
Szerintem a pure base 500, nem egy jól szellőző modell.[ Szerkesztve ]
-
penene
őstag
válasz GIORGIONE76 #18742 üzenetére
Ezzel a házzal szemeztem mindaddig, amíg a házas topikban azt javasolta valaki (az órákban), hogy ezt pont nem ajánlja, mert elavult konstrukció és nem szellőzik, stb.
Ja látom, a fenti nem előrefele, hanem oldalra van téve... mondjuk kevésbé szimpi airflow, laikusként. - ja nem, a dark rocknál nem rakhatom a ventit a tetejére, annak semmi értelme. Akkor nem látom a megoldást.
De akkor talán egye meg a fene a pro-t tényleg.
[ Szerkesztve ]
-
GIORGIONE76
őstag
válasz penene #18739 üzenetére
Csak egy példa!
Ha mindenképpen egy akkora kockát szeretnél behelyezni akkor kevés helye lesz a vga-nak,
nem hazudok kb. 1-2 mm!
a képen a megoldás, de akkor olyan lapot érdemes ahol a 2. pci-e 3.0 slot is 16x sebességű, bár az x8 nem sokkal lassabb...
asszem X570-nél ez már egyértelmű, de talán a toma max is az..vagy elhelyezheted verticalban (mint én) és azzal minden megoldódik..
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
penene
őstag
Amúgy ha 3700X-hez a sima Dark Rock is jó választás, pláne ha 5-6 évig nem váltok, akkor nem feltétlenül próbálom azt a monstrumot rárakni.
Árban nekem belefér a Pro is, meg hát valóban sokáig kitarthat... De ha nem fér be a házba, akkor nagyobb bukó.
A pure base 500 hátán van venti a proci magasságában (naná, hogy ott), ha most oda befér, akkor nekem deal. Ha nem, és le kéne szerelni a hátsó ventit, akkor megeszi a fene az egészet.[ Szerkesztve ]
-
penene
őstag
válasz gaben88 #18738 üzenetére
Ez egy fogós kérdés.
Az általad említett lap speciel árban majdnem ugyanott van, mint a Tomahawk max, vagyis ez jó megoldás lehet.
Persze kérdés, hogy B450 Tomahawk MAX -al egyenértékű minőségű X570-est mennyiért kapok. Vagy van-e értelme tényleg, amikor a B450 Tomahawk bizonyítottan top listás alaplap ehhez a procihoz.Az új generáció hát igen.. Ismerve magam, szinte biztos, hogy 5-6 évig nem fogok a processzorhoz nyúlni. Pláne, ha a 3700X játékokban messze elégséges most.
Még ha ki is jön az elkövetkhező években olyan játék, amitől kifekszik (de tényleg annyira, hogy újra 20-40 FPSt bukok csak a proci miatt minimál grafikán), akkor sem hiszem, hogy kapkodva hozzányúlok, ráadásul egyáltalán nem is biztos, hogy olyan játékokkal fogok játszani.
Értékelem a tanácsot.
[ Szerkesztve ]
-
penene
őstag
válasz GIORGIONE76 #18736 üzenetére
Hát igen, épp házat nézek, a Pure Base 500-at nézem, hogy bár amúgy kicsi, de elég jó széles, elvileg be kell férjen a hűtő is minden probléma nélkül.
De nem tudom, mivel járnék jobban, ház téren eléggé elvesztem, valószínűleg mindegy azért ebben az árszegmensben.Bár elképzelhető, hogy amit mondtál, hogy közel kerül a VGA-hoz, az már egyáltalán nem ház kérdés, hanem alaplap, hisz megvan, hova tudom rakni a VGA-t...
-
gaben88
őstag
válasz penene #18684 üzenetére
Szerintem inkább vegyél egy 3600-ot, de X570-es lapot a jövőre nézve (Ryzen 4000-es procik). Pl egy Asus Prime X570-P kitűnő választás lehet. X570-ben ez alá ne add!
De ha tényleg megelégszel a most vásárolt konfiggal és ezt fogok használni 5-6 évig és nem akarsz majd felfele váltani újabb generációs CPU-kra, akkor amúgy tényleg jó középút lehet a B450 Tomahawk és a 3700X.iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2, Apple Watch S10 46mm
-
gabro0
őstag
válasz Kupszi #18676 üzenetére
Elképzelhető, hogy meg fogja érni. Mielőtt az AMD gurított volna a Ryzenekkel, ilyen 5% előrelépések miatt cseréltek gépet a népek. Ha igaz amit mondogatnak, akkor a mostani 3xxx szériához képest 15-20% előrelépés lesz.
(#18705) Qtya123: Még ne temesd azért. Most is vannak béta BIOS-al támogatott processzorok, korai lenne ~1 év után elengedni az MSI részéről.
Csak halkan kérdezem, van itt bárki is aki játékon, meg bencsmárkon kívül másra is használja a konfigját?
-
GIORGIONE76
őstag
-
penene
őstag
válasz #32839680 #18731 üzenetére
Ha van értelme veszek, azért kérdeztem, ennyin tényleg nem múlik már a config. Pláne, ha amúgy nem profin pasztázom (X formával? ), és fele olyan hatékony lesz, mint lehetne.
De ha malmozni fog a proci, akkor úgyis mindegy.
Akkor ezt majd még a rendelés végéig eldöntöm, köszi a segítséget mindenkitől ebben IS, mindenben IS.
[ Szerkesztve ]
-
Locutus
veterán
Valaki rajtam kívül megmérte már a D15 bordáinak hőmérsékletét 3700X-en?
Amikor 80 fokos a proci (pl stressz teszten, aidában cpu+fpu) akkor 36 foknál nem megy feljebb. Az elülső torony alsó 1/3-ába dugtam a szenzort.
Persze, ritkán 80 fokos a proci, mert általában 60-65 körül van játékok alatt, de azért néha eltűnődök, hogy biztosan nem kéne e jobb pasztával újra lecsekkolnom jól van e felrakva... Pl amikor órákig foldingol, aztán mégis csak 36 fok végig...Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
Albigator
őstag
válasz Qtya123 #18714 üzenetére
Én tuti nem adom el, én még aranyáron kellett vegyem szóval kb duplájáért mint amiért most kapható.
Viszont nem régiben berendeltem egy G.SKILL Trident Z RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz (F4-3600C16D-16GTZRC) arra leszek kíváncsi mit megy.
Ami viszont bosszantó, hogy nálam nagyon nem kerek valami.
Mielőtt kivettem a gépből a 2600X-et csináltam 2 game benchet több beállítással. Metro Exodus és Division2.
CPU-t -0.1V offsettel használtam, a RAM-ot CL16 3333 MHz-en.Most a 3600X tök alapon, XMP 3200-as profillal ugyanannyi vagy kevesebb FPS-t produkál...
Fogalmam sincs miért, pedig van a procival ugyebár IPC előny mellett kb +200MHz órajel előny is.
A memória nem kéne ennyit számítson szerintem.
Ami még idegesítő egyébként a GTA V-ben hatalmas akadásaim vannak, ez látszik 0.1% és 1% min de még min FPS-ben is. Benchek alatt is. Hiába lett mondjuk itt több FPS-em.Ezért most ráálltam a memória tuningra, 3400 CL16 de előrelépést nem nagyon tapasztaltam. Laggok is maradtak természetesen.
-
veterán
Sajnos a 3600-ról már nincsenek meg a méréseim, pedig visszanézném, még az is lehet, hogy rosszul emlékszem, és a 1080 >> 2070S váltás derengett, nem is a processzor upgrade! ;-) Azért nem hiszem...
75 Hertzen nyomom valóban. A hűvősebbel azért óvatosan, sok teszt nem veszi figyelembe, hogy milyen zaj mellett hűvösebb az a kártya. Már a hűtőborda vastagsága (ez az XC ULTRA, nem a sima XC) arra enged kövekteztetni, hogy halkabb lehet az EVGA. De számomra mindegy, a Gigabyte-ot nézegettem sokáig, mint alternatívát, azzal sem volt gondom régen. Arról valamit írtak, hogy a venti vezérlés nem az erőssége, de nyilván ez orvosolható utólag, ha valakinek erre porcosodik. Nem akartam bakot lőni, ezért vettem azt, ami bíztatóbbnak tűnt. És mondom, nem csalódtam, pedig elég háklis vagyok a zajra. Ezzel egy baj van, a 3800X mellett 4-5 másodpercig üvölt POST-nál. 3600 mellett ez épp csak egy felpörgésnyi volt. A netes fórumok alapján elég sokan futnak bele hasonlóba, és a proci szinte mindig 3800X.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz wwenigma #18711 üzenetére
Érdekes... nálam szerintem még jobban is menne, ha nem a Wraith Prism hűtő volna fent... de lusta vagyok lecserélni. meg illik a design-be.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
penene
őstag
válasz hokuszpk #18717 üzenetére
Dark Rock pro-t fogok venni, vajon a prémium hűtőhöz adnak?
Az biztos, hogy bosszankodni fogok, ha itt van előttem minden, és amiatt nem rakhatom össze, mert várnom kell még egy pasztára, ha nem lesz a Dark Rock dobozban.Vagyis akkor lehet nem bízom a véletlenre.
necy20 nem nem, a lekvár a gyereknek, a libazsír a feleségemnek kell.
[ Szerkesztve ]
-
R3laX
addikt
Én semmi különbséget nem láttam 2600@4.1GHz-ről 3600X@4.4-re váltásnál Superposition-ben, pedig game-ekben van vagy 30FPS a 3600X javára. Kis túlzással, de jóval jobban kipörgeti az 5700XT-t, mint a 2600 FullHD 240Hz-en.
Giga 2070S pedig jól sikerült. Hűvösebb, mint az EVGA szerintem, nézz teszteket. Nem lehet, hogy te 60, vagy 75Hz-en űzöd az ipart? Aztán lehet a tesztek trágyák..
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz penene #18715 üzenetére
a procihoz adnak hutot, aminek az aljan fel van kenve egy reteg paszta.
pasztat nemadnak. ha nem a gyari hutot akarod hasznalni, es veszel valami jobbat, akkor ahhoz vagy adnak, vagy nem. ( pl. nekem a Freezer 33+ dobozban volt egy tubussal, a Pure Rock dobozbol meg kifelejtettek. )Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
penene
őstag
Ja még egy kérdés, bár nyilván nem ez a legjobb hely (mert nem Ryzen függő), ezért offtopicba rakom: új procihoz szerintetek adnak pasztát, vagy függetlenül érdemes venni külön minőségit?
Emlékszem anno rábeszéltem magam egy külön pasztára, pedig adtak a procihoz is. Hogy mennyit ért, nem tudom.
Természetesen nem tudom, melyik paszta jó, de valamelyikőtök épp szerelt és tud ajánlani egyet, akkor elfogadom és nem megyek külön a hűtős topikba.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Albigator #18712 üzenetére
Igaz nekem is maxos lap (b450-a pro max) és 3600X mellett minden gond nélkül 3733 CL16-al működik atom stabilan minden alatt. Lehet, hogy többet is tudna a Ballistx, de én emiatt döntöttem a 3733 mellett: [link]
Nekem előtte pontosan ugyanolyan ram kitem volt, mint az adatlapodon szereplő. El is adtam, a közelében nem járt a Ballisx micron-E die ram kitem tuningolhatóságában.
Egy rövid ideig kipróbáltam a heroin áron mért GSkill Trident Z Neo F4-3600C16D-16GTZNC ramot is, mondván ez gyárilag 3600, meg Ryzen támogatott. Szinte mindentől fagyott a gyári értékeken kívül.
Ment is vissza 14 napon belül. Ez a jóáras Ballistx mindent elbír kb.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
válasz Albigator #18712 üzenetére
Sztem ez elég sima b450, annyi hogy a bios chip nagyobb.
Most meglestem a biost, ddr4-6000 a max a menüben.Asusod oldaláról:
4 x DIMM, Max. 128GB, DDR4 4400(O.C)/3466(O.C.)/3200(O.C.)/3000(O.C.)/2800(O.C.)/2666/2400/2133 MHz nem pufferelt memória[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Albigator
őstag
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Brekkk #18628 üzenetére
Nem azon kaptam fel a vizet hanem azon hogy - mivel osszefoglalóban nincs - a topikban számtalanszor leirt dolgok jottek fel ismet, sokadjara. Őszinten szolva nem tudom pontosan mennyivel korabban de nem regen volt szo azokrol szerintem.
En jobbára segiteni probalok mindenkinek , nem elfeledve az árnyoldalait vagy hátrányait sem egyes megoldásoknak mert van bizony.
jokeph: nalam pl. EDC1 olyan merevre fagyasztja a rendszert hogy a viagragyár jött a receptért.Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
veterán
Nem arra használom, hanem 3D teljessítmény mérésre, természetesen. Csak annyit mondtam, hogy pontszámokban látványosabb különbséget hozott a CPU csere viszonylatában, mint a 3Dmark, például. Hogy miért, azt passzolom. Ez válasz volt a többieknek is.
Az EVGA nekem bevált. Ezzel az alapbeállítással, ahogy érkezett a kártya, BFV, METRO EXODUS címek alatt sem volt melegebb 52 foknál, miközben kvázi hangtalanul üzemel. Mondjuk a szellőzés elég korrekt a házban, meg van dobva NB eloop ventikkel a bódé. A fordulatszámra nem emlékszem, de kitesztelem, ha kell. Barátságos hangja van, amikor megy, sem zavaró. Nekem bevált, előtte Palit volt, igaz még 1080, az jóval hangosabb volt. Régebben Gigabyte windforce-ok voltak nálam, de azok lényegesen hangosabbak voltak minden helyzetben. Persze, hogy egy 2070S esetén mi van velük, azt nem tudom, nekem 6870-en volt az utolsó, asszem'. GTX970 már EVGA-tól volt, és az is baromi csendes működést produkált, csak az árak ugye, azok mindig markánsak az EVGA frontján. Ezért volt egy köztes lépés a 1080 Palittal, de az nem vált be ilyen szempontból, a teljesítménye viszont elég jó volt azért a pénzért. Mindenesetre, 5700XT-ket is nétem, nagyon beleszerettem a Sapphirte Nitróba, de azért a topikja alapján látható volt, hogy nem gyalog galopp, ha sikerül belnyúlni. Végül ezért döntöttem inkább a bevált 2070S mellett, és mivel a Giga 196 lett volna, ez meg 209 volt, inkább nem kockáztattam, és vettem a csendesebbet. Nem csalódtam, bár ez egy rahedli pénz, és ha csak a teljesítményt nézzük, nyilván nem is érte meg a különbözetet az 5700XT-hez képest. Cserébe itt nem kell hibákra számítani. Tudom, tudom, már az 5700XT is jó, de 3 hónapja még elég erősen szopó ágon voltak vele a népek.
[ Szerkesztve ]
-
penene
őstag
válasz hokuszpk #18697 üzenetére
Nem tudtam srácok. Beírtam a googlebe, hogy 3570K vs. 3600 és ez volt talán az első találat. Hát akkor *opjanak lovat.
Akkor valszeg beleinvesztálok egy 3700X-be, ha nagyon malmozik, akkor max. nem húzom fel, ill. nem fog melegedni az egész. Bár az elmondások alapján már a 3600 is malmozna, szóval szinte bizonyosan évekig overkill. De legyen így és akkor az egész config (- videókari) alapvetően időtálló, gamer szempontból.
Ha összeraktam a configot, akkor jelentkezem az eredménnyel, eddig nem paráztam túl a tunningot se, korábban offseteltem, de legutóbb már inkább rábíztam az alaplapra a fesz állítást (kicsit nagyobbon hagyta), a Tomahawk biosát még nem ismerem, de lehet majd kérdezek, ha valami nem egyértelmű.
2K megjegyzés: lol, én kérek elnézést, jogos, akkor specifikusabb leszek, bár offtopic: P279QE. Ezt a szépséget próbálom majd úgy hajtani, ahogy lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
Mik az általános tapasztalatok B450-es lapokkal, meddig megy a RAM tuning?
Zen+nál ugyebár nem lehetett olyan magas órajeleket elérni elméletileg (2933 MHz a garantált), én a 3200-as CL16-os CJR kitemet 3333/3400 CL16-on használtam a 2600X-el.
Itt mivel már nem szűk keresztmetszet a proci lehet feljebb menni, csak nem tudom azért B450 hátrány-e ilyen szempontból, ami "hivatalosan" 3200-ig működik nálam de ez ugyebár a 2000-es rizsával is több volt a gyakorlatban. Ha jól tudom főként a CPU a befolyásoló tényező memória OC-nál de azért a lap is számít valamit... -
Qtya123
őstag
válasz gabro0 #18675 üzenetére
Én is ezért örültem, hogy dupla akkora tárhelyű BIOS-os MAX lapot vettem. Akkor ezek szerint erről ennyit.
Annyira azért nem bosszankodok, mert egy i7-3770 proci elég volt egészen 2019-ig, akkor is csak a BF5 multi volt ami megfogta. Single játékokból szerintem még egész emberi módon elbírna sok új címmel most is. Nem is az átlag FPS számban, mert egész jól hozta egy 5700XT mellett, hanem az FPS drop késztetett cserére a BF5 alatt.Azt gondolom, hogy a jelenlegi 3600X is elég lesz multira legalább 2-3 évig, még akkor is, ha a 4000-es széria esetleg nagy IPC növekedést hoz. Ha meg kevés a mag, még mindig ott a 3700x, 3800x.
Én szerintem kihagyom a 4000-es szériát és lapot majd az 5000-es szériánál cserélek, illetve addigra talán az intel is gurít egy nagyot és az is újra alternatíva lesz számomra.[ Szerkesztve ]
-
Darkylmx
tag
Sziasztok.
Asus Crosshair Hero VI beállításban szeretnék segítséget kérni, usmus power plan-hoz
Ha valakinek jól működik ilyen lapban kérem keressen meg privátban, vagy ha tudtok valaki, megkeresem én.
Köszönöm -
r3v0Lut10n
senior tag
válasz bozont #18696 üzenetére
XMP, nem tuning butykoles a cel es en is igy voltam de koszi a megerositest - marad
be quiet! Silent Base 801 - Asus X570-Plus TUF Gaming - AMD Ryzen 7 5700X3D - Thermalright Phantom Spirit 120 - Corsair LPX Vengeance 4x8 Gb 3200 CL16 RAM - PowerColor Hellhound 7900XT - WD_Black SN850X - 2x 6TB Storage
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Robogó, kismotor
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Készlethiányra figyelmeztett az új GeForce-ok kapcsán az NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen házat vegyek?
- Igazi monstrum lesz az új generációs Xeon
- PayPal
- Socket AM5-ös alaplapok négyesfogata futott be az MSI csapatából
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest