Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
R3laX
addikt
Superposition proci tesztre?

Nem meleg? Bevált? Palit Jetstream-et nézegettem, az elég csábító a 63 fokos működéssel. Van benne tartalék bőven.
Evga-ra 77 fokot láttam tesztekben.
Nálam a 5700XT Nitro+ sem vészes. 1600 körüli ventifordulat, max 70 fok 2070/1800-ra belőve 2010/1750 helyett. -
válasz
r3v0Lut10n
üzenetére
RAM esetében nagyjából jól számolható a teljesítmény, itt egy chart ahol látod hogy mennyit nyersz vele: [RAM perf. index link] (kisebb érték a jobb)
Szvsz semmit nem nyersz vele, egy 3600CL16 lenne jelentős előrelépés csak. Ha plug'n'play a cél, akkor 50k körül vannak már Trident Neo 3600CL16-ok (non RGB vagy RGB verzió is).
-
bozont
veterán
válasz
r3v0Lut10n
üzenetére
Kérdés hogy mi a cél. Ha XMP-vel használnád, nem ér annyit a csere. Ha tuning lenne akkor inkább ezt venném, nekem legalább is bevált (bár még keresem a végét, de csak szép lassan).
Én is LPX 3200c16-ról váltottam, de az enyémek egy minimális tuningot sem tudtak.
-
r3v0Lut10n
senior tag
Szerintetek ezt: https://www.corsair.com/uk/en/Categories/Products/Memory/VENGEANCE-LPX/p/CMK16GX4M2B3200C16
erdemes erre: https://www.corsair.com/uk/en/Categories/Products/Memory/VENGEANCE-LPX/p/CMK16GX4M2B3600C18 ?
Nemi rafizetest megerhet ez, vagy inkabb hagyjam jelen konfig mellett?

3200CL16 > 3600CL18
-
Hát igen, az látszik, hogy a 3DMark is a régi iskola szerint készült, feltűnően túlpontoz akár 100 MHz-es előnyt is. Ezért használok alapesetben inkább Superpositiont, az jóval nagyobb difi mutat a két CPU között. A 2070S-ben az a poén, hogy ez a default gyári beállítás, gyakorlatilag néma a kártya, innen még lehetne feljebb lépkedni, de igazából nem sok értelmét látom. VGA téren nálam az EVGA az etalon, ebben sem csalódtam (XC ULTRA).
-
jokeph
nagyúr
-
penene
őstag
Köszi a megerősítést.

A malmozós procinak most örülnék, mert a 3570K 4.2 Ghzen is iszonyatosan szenved COD alatt, 12 playernél, a 60-100 fős játékról ne is beszéljünk (mondjuk azokat pont nem szeretem, tehát nem érint).
Kiteszteltem, hogy annyira levettem a grafikát, hogy a videókari GPU csak 50%-on ment, de mégis megállt egy olyan FPS határnál 12 playernél, ahol ugyanazon a pályán ugyanoda állva 4 főnél 20-al több volt, egy kisebb pályán meg akár 40-el (de még mindig full 100%-on pörögve).
És mivel tegnap érkezett meg a 2k/165 Hz-es monitorom, így szeretném, ha végre fellélegezne a gép és akkor izzadhatna rendesen a videókártya nem csak a szebb, de a gyorsabb megjelenítésért is.

-
penene
őstag
válasz
Maelephant
üzenetére
Nem kell nekem extra bizonyíték, elhiszem Neked, nem tudtam, hogy ez megy azon az oldalon, durván hangzik.

így olvasson az ember tech szakértőket... Amit itt olvasok, Tőletek, azt is úgy gondolom, hogy azért írjátok, mert úgy gondoljátok, nem manipulálva.
Értékelem a jövőállóságra vonatkozó tanácsod, hajlok a 3700X felé, viszont szerintem nem fogok B450 Tomahawknál újabbat venni, mert nem győzött meg az ugyanolyan áron kapható X570-es "alsókategória", vagy akár a 60-70%-al drágább jobb társai...
Nem szoktam 2 évente gépet cserélni, a processzor nálam nem szokott annyira gyorsan elavulni. 5-6 év múlva meg ki tudja, mi lesz, amire épp várni kell, elképzelhető, hogy a mostani B450 Tomahawk és egy 100ks X570-es lap kb. különbözetéből már lapot is cserélhetek, ha nagyon akarok.De ez mindig egy fogós kérdés. A személyes tapasztalatom, hogy 6-8 évente váltok configot, és akkor már annyira elavul az alaplapom, hogy abba már nem érdemes jobb procit berakni.
De tény, hogy a B450-el már pont egy "kifutó szériát" vennék, vagyis annál már tuti, hogy a következő upgrade is alaplapos. -
duvi
nagyúr
válasz
penene
üzenetére
"játékra eléggé lehúzták a processzort, az intelhez képest"
Saját tapasztalatok alapján? Muhaha!
Már a 2600x is bőven jó volt játékra, egy 5700XT-vel, 1440p/144Hz-en! A 3700x, meg kb. malmozik játékok alatt, annyira ráér
Haverom egy 1700-as Ryzennel, 32GB RAM-al és Vega 64-el játszik 1440p/144Hz-en. Kb. minden játéka max grafikával fut és ezért nem váltott még generációt. Ne a kinti árakat nézd! Itthon egyértelműen jobb vétel a Ryzen, ha ár/teljesítményben nézzük. Az Intel egy szálon valóban kicsit erősebb, de ki fejleszt manapság egy magra? Ez már a múlté! Játékokra is a többmagos prociké a jövő, ezen belül ajánlott legalább 6 magosban gondolkodni! -
válasz
penene
üzenetére
Nézz utána, pl. a HardwareUnboxed többször, de talán TechJesus (GamersNexus) is egyszer szentelt videót annak, hogy ez az oldal mennyire nevetségesen és hazug módon elfogult, érdemtelenül lehúzó cikkeket ír az AMD-ről, vagy egyenesen az Intel zsoldjában állnak. Bocs, de nagyon későn van már, most nem keresem meg neked a videókat, YT/G a barátod.
Természetesen ha most veszel új konfigot és a jövőállóság legalább egy kicsit célod, szerintem mindenképp AMD és X570 vagy ha vársz, B550-es lap, én 3700/3800/3900X-et vennék, mert a jövő a 8 (8+) mag, de szerintem 3600/x-szel sem bánod meg. De majd az itteniek segítenek, mert nekem Inteles gépem van, amit lényegében igen olcsón, használtan vettem (főnökömé volt), új terméknek megvárom a következő Zen gent.
-
penene
őstag
Rákerestem a userbenchmarkon a 3600-ra, aztán a 3700X-re, és meglepetten tapasztaltam, hogy játékra eléggé lehúzták a processzort, az intelhez képest. Rossz memóriakezelés...
Ezt a 3700X-re írta, de a 3600-nál is pont ugyanezt feszegette.
"We had to use a fixed clock OC (rather than Offset/PBO) to avoid significant frame drops in Fortnite. With strong single-core scores, the 3700X should offer very strong gaming performance but in reality it is let down by its memory controller, which, although significantly improved over previous Ryzen iterations, still has limited bandwidth and high latency. The heavily hyped 3700X offers real world gaming performance comparable to the $80 USD entry level 4-core, 4-thread Intel Core i3-9100F. At $320 USD, the 3700X offers reasonable value to full time media encoders but general desktop users, gamers and even streamers should look elsewhere. Streaming with dedicated hardware such as NVENC or a separate stream PC will nearly always result in fewer dropped frames. The 3700X severely bottlenecks a 2070S: gamers should investigate the 9600K, which is both cheaper and faster."
Ehhez mit szóltok? Ti otthon vagytok a témában biztosan.

Egyébként a memóriatopik ajánlása alapján Crucial Ballistix 3200 Mhz-es memóriát terveztem hozzá.Amennyire megörültem az AMD-nek az ajánlások alapján, annyira elbizonytalanodtam most.
Nekem pont játékra kell, nem egyéb CPU durvaságra.
Akkor lehet mégis Intel felé nézzek?
Lehet a mostani igényeim alapján a 3600 is jó lenne (jobb, mint a 3570K), no de nem akarok magammal kiszúrni, ha amúgy hatékonyabb gamer PC-m lehetne (vagy azért mert olcsóbb proci hozza ugyanazt, vagy mert később jobban fogja bírni).
-
GAbre
veterán
válasz
haxiboy
üzenetére
Gondolom itt maga a mag (summit ridge) miatt nem kompatibilis,avagy lusták megcsinálni.
A mag abba is ugyanaz,az,hogy kisebb alkatrészekkel csinálták,nem hiszem,hogy releváns lenne. De ha mégis úgyis jelezni fogják kompatibilitásoknál az adott lap oldalán.
Enyémen nincs. -
GAbre
veterán
válasz
gabro0
üzenetére
Én csak azon ámulok,hogy 570-esnél pl nem is támogatott az első ryzen.
Ha behal cpu és kell gyors 1 nem is tudok berakni 1 "occsót" ideiglenesen se.
Azon nem,hogy vegyél új alaplapot,ha majd ha a legújabbat akarod.
De,hogy visszafelé ennyit nem
snecy20:
Ha már azt mondom 1 kocsira,hogy a 4 hengeres csoportba tartozik,akkor a régi 4 hengeres is oda tartozzon.
És az új fejlesztések esetleg ne legyenek benne,hiába csak 4 henger,mert újabb átgondoltabb.
De hát mind1,úgyse tudunk mi semmit se tenni 1ik dologban se.El kell fogadni
-
Kupszi
aktív tag
válasz
gabro0
üzenetére
Ha meg még sem lesz, úgyis venned kell alaplapot, ha procit is akarsz újítani, bár ha lesz értelme váltani a jelenlegi 3xxx szériáról. Ugyanis nem bíztos hogy megéri a 4xxx széria sok embernél az alaplapcserét is.
Szerintem még játékok alatt is elenyésző lesz majd az FPS difi egy 3800X és egy 4800X közt, viszont minden másba biztosabb előrelépést hoz. -
chopin42
addikt
-
gabro0
őstag
Hmm. Nézegetve az AMD honlapját ezt látom:

Lemaradtam valamiről vagy a B450 tényleg nem fogja az zen3-at támogatni?
Esetleg lesz zen2+? -
GAbre
veterán
Olyan létezik,amúgy,hogy elvileg 60-90 fok között ingadozik a cpu hőmérséklet(rivatunerben gamek alatt max 50-60) elvileg(hol felmegy,hol le prime alatt),de a radiátorból semmi hő nem jön ki?Még langyosnak se érzem levegőt.
De az ugyanakkora gpu radiátortól,ahol max 70 fokos a kártya viszont érzem szépen a kiáramló meleget(bár ott 4 venti van)
Illetve előző 2 napon ment szépen akár 1 órát is prime.4ghz 1.175/1.2V.
Ma már folyamat kb 10 perc után elkezdett hibázni 1-2öt illetve kékhalál.
Most 1.25V körül tud menni.
Kicsit sokallom feszt így már. -
fudi2002
nagyúr
válasz
TomiLi
üzenetére
Az azért durva. Pedig az én fejemben az van, hogy Evga a prémium prémiuma. Nem is olvastam még ilyeneket róluk. Nem biztos, hogy user error volt bármelyik, nem is jut eszembe semmi olyan, amivel ilyeneket felhasználó előidézhet. Talán a lábashoz, ha brutál fesszel megküldted tesztre és odaégett a procihoz a láb, talán ez. De északi hídra tippem sincs.
-
Qtya123
őstag
Üdv!
Egy b450-es lapban üzemel 3600X társaságában 16 GB Ballistix Sport ram. Még az 1.7.0 DRAM Calculatorral lőttem be az értékeket 3733 CL16-hoz.
Ma láttam, hogy már 1.7.3 verziónál tart a calculator. Kíváncsiságból számoltam azzal is.A késleltetések, feszültség, SoC lényegében nem változott, viszont a régi dram calculatárban az ajánlott ez volt:
procODT: 34.3 ohm
RTT_NOM: OFF
RTT_WR: OFF
RTT_PARK: 48 ohmAz új, 1.7.3-as verzió viszont ezt írja ajánlottnak:
procODT: 53 ohm
RTT_NOM: 34 ohm
RTT_WR: OFF
RTT_PARK: 48 ohmKipróbáltam a változtatásokat kíváncsiságból, de semmilyen változás nem történt read/write/copy és késleltetés terén. Nem nőttek és nem is csökkentek az értékek.
A ramom atom stabil a korábbi beállításokkal hónapok óta, illetve az újabbal is teszteltem kicsit, de ott sem volt gond. Szerintetek érdemes az 1.7.3-ban eszközölt beállításokon hagyni, vagy jó a régi is?
-
Megidézett a 3D eredményed nálam is egy kis bencselést. Az érdekesség, hogy megvannak az eredmények a 4 Ghz allcore 3600-tól, illetve most a szintén allcore, de 4.3 Ghz-es 3800X-től. Minden más változatlan. Jó látni, hogy játékban tulajdonképpen a 3600 sem maradt el a nagytesótól a 2070 Super mellett.
-
TomiLi
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Az egyik egy X58 SLI mATX lap volt, ami egy prime teszt alatt az északi híd alól felcsapó fehér fényes szúró láng által elhalt, kinyírva a cpu-t is.
A másik lap egy Classifield volt, ami egy éjszakai állás után reggelre nem indult. Szétszedtem és a cpuval jött két láb a foglalatból... Itt sem tudom mi történt: Ügyes voltam
-
válasz
üzenetére
Volt már erre itt javaslat. Aztán két hétig azont ment a pörgés, hogy mi kerüljön apontosan az összefoglalóba, aztán pedig azért, mert aki megírta, a többiek szerint sz@rul írta meg. Ezért maradt félben az egész. És ahogy írtam is, nincs konszenzus, hogy mi a za beállítási kör, ami joker megoldás mindenki számára. Engem is zavar, de a helyzet itt már ilyen marad, szvsz. Ezért az összefoglalóba egyetlen dolgot kellene írni: olvass!
(#18643) morgyi: keress engem, ha venni akarsz egy nem széthajtott 3800X-et úgy másfél év múlva, az enyém garantáltan 1.21 alatt megy, mert rühellem, ha hangos a hűtés, meg azt is, ha melegszik. Inkább lemondtam egy picit single core teljesítményről...
-
gaben88
őstag
Na, próbálkoztam ma az új lappal és továbbra sem kerek nálam ez a EDC1, PBO.

BIOS-ban ezeket lőttem be:
Global C-state Control = Enabled
Power Supply Idle Control = Low Current Idle
CPPC = Enabled
CPPC Preferred Cores = Enabled
AMD Cool'n'Quiet = Enabled
PPC Adjustment = PState 0
és Ryzen DRAM Calculátorral fast 3733MHz-re a RAM-okat.PBO-t bekapcsoltam és adtam neki egy ilyet:
EDC1
TDC70
PPT110, hogy legyen helye kifutni és 4x 200.
A frekik szépen is alakulnak, simán látok HWiNFO-ban egy szálon 4475 MHz-t is, és pl C20 alatt meg így all core 4150-4175 között ment ~1.280 CPU core voltae-el. Viszont a kapott eredmény meg gáz, kb full defaulton is 4600 pont körül kapok. Na, ez miért lehet?

-
Albigator
őstag
válasz
Aljasvip
üzenetére
+1 a Scythe Mugen 5 rev B-nek.
Én anno azért vettem ezt a 2600X-hez, mert ez fért be a régi házamba: DeepCool Kendomen (max 160 mm fér, a Mugen pedig 155mm) és könnyű szerelni.
Nem top léghűtő de azért elég jó.2600X-el próbálkoztam sokat és kb 1.4V-ig tudtam hűteni full load esetén is (160-165W).
3600X-el már más azért a helyzet. -
penene
őstag

Igen, ha egy mód van rá, nem próbálkonzék semmivel, csak ha muszáj. De akkor ezek szerint garanciális elem a tökéletes állapotú felület, mondjuk prémium termék lévén nem meglepő, de inkább rákédeztem, nem vagyok benne a folyamban.Annyit beszéltünk itt a témáról, hogy most már alig várom, hogy leadjam a rendelést.
Meg hát a 3700X felé hajlik már a kezem, pedig tudom, hogy valószínűleg most 0 különbséget tapasztalnék játékon belül a 3600-hoz képest és valószínűleg jó pár év múlva érezném csak a különbséget. Ez úgyis majd az utolsó pillanatban fog eldőlni.Köszönöm a segítségetek!
-
penene
őstag
válasz
hokuszpk
üzenetére
És az mehet vissza cserére, vagy el kell kezdeni csiszolni (csak hogy mire készüljek lélekben)?
Láttam a másik topikban, hogy figyelni kell alapvetően ilyenekre, eddig ilyen bajom hál istennek nem volt, biztos nem 100%-osan profin, de eddig sikerült jól szerelni/pasztázni.Azt láttam a tesztből, hogy kicsit nehézkes felszerelni a Dark Rock állványát, de azért nem ez fog eltántorítani a vételtől.
-
penene
őstag

Igaz, megfontolom. Szimpi volt a Dark Rock Pro 4 teszt, de kinek ne tetszene ez a hűtő.
Amúgy még nem volt példa rá, hogy egy platformon belül váltsak procit, amikor váltottam (6-8 évente), akkor teljes platform frissítés volt.
És 99%-ban ment a teljes config a szülőknek, hogy nekik is frissüljön 6-8 évente a géppark.
Van egy olyan érzésem, hogy 6-8 év múlva már a gyerekek is igényt tartanak gamer PC-re, vagyis felpöröghet a biznisz. Persze mindig apa gépe lesz a top.
Vagy nem.. majd meglátjuk. -
penene
őstag
válasz
üzenetére
Jó, mert adtál most ötletet a config többi részére is.

Ramot még nem néztem, de 3600-asat javasoltak (bár nyilván a 3200 is jó), ill. házat sem (Silent Base 600 tetszik most a legjobban, mert elférős és én nem szeretem az RGB-t + bekukucskálni se - csak attól tartok, hogy mivel Silent, ezért jobban melegszik
).
Meg még kell egy táp (most FSP GS700 van) és elvileg ennyi.Most kimondottan zavar a házból kijövő kék és piros fény (főleg ha filmet nézek és hátrébb megyek, és rálátok a lábamnál levő házra, habár legutóbb mikor lanoztam, meg jó volt nézni a 1070 Ti-t).
A régi gépet meg megkapják szülők, ahogy szokták...

-
penene
őstag
Ez olyan, mint az autó/lakásvásárlás. Elindulsz valahonnan a keresőben, de azért megnézel egy kicsit drágábbat is, a végén meg már 50%ért többre állítasz mindent...
3600 v. 3700X csak 40k difi, mi az...
Átlagos vs. Dark Rock pro csak 15k difi, ugyanmár..
Majd ha az excelben összeadom az összeírt configot, akkor fogok nézni nagyot!
-
duvi
nagyúr
válasz
penene
üzenetére
"Inkább veszek most egy 3700X-et a különbözetből, mint 100ks alaplapot a Tomahawk helyett. "
Én nemrég váltottam 2600x-ről 3700x-re. Ha 3600 helyett inkább a 3700x mellett döntesz, akkor szerintem érdemesebb egy drágább hűtőre (pl. BE QUIET! Dark Rock Pro 4) beruházni. Hosszútávon meghálálja. -
penene
őstag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Don't kill me!

Hát igen, mindig van mire várni...Amúgy én sose vettem mindig a legújabban kijövő dolgokat (autóból sem
), mert azok mindig top áron vannak. Még akkor is, ha egyébként költséghatékony megoldás.Most a B450 + 3600 az egy jó költséghatékony megoldásnak tűnik (3700X szoszo), az Asus ROG 1070 Ti videókari mellé játéknak valószínűleg jó darabig kiszolgál - és akkor majd valamikor úgyis a videókarit kell újítani, nem a procit.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
penene
üzenetére
picit varsz, nemsokara itt az X570 Tomahawk

-
penene
őstag
válasz
üzenetére
Ja értem, tehát még az is kérdés, hogy amikor egy 3600 elavul, lehet-e venni újonnan (és elavultsága miatt "olcsón") még akár maxos Zen2-es procit, vagy már csak használtan (hisz mindenki vesz újat), viszont használtan meg lutri lehet.
Mondjuk igen, teljesen jogos, a gyártó miért gyártana ugyanannyiért ugyanolyan procit, amit már csak fele annyiért tud eladni, amikor az újat 2x annyiért viszik.

Mivel én most vásárolok egy B450-es lapot, lehet nekem legközelebb megint platformot kell váltsak, mintha most vennék X570-est... De most már annyi jót mondtatok a Tomahawkról, hogy inkább veszek egy olyat 40kért, mint 60-kért egy belépő X570-est, vagy 100k-ért egy még jobbat.
Hisz legközelebb akár 60k -ból már meglesz a platform váltás, és ugyanott leszek árban.
De szerintem legalább 4-5 év lesz, mire én váltok, 3570K-t 8-9 év után tervezem váltani kb.
Inkább veszek most egy 3700X-et a különbözetből, mint 100ks alaplapot a Tomahawk helyett.
Arra a célra, amire nekem kell (játék, most épp Cod), valószínűleg egy darabig még nem fog izzadni a 3600 sem, vagyis ha fel is húzom a gyári értékekre (tovább nem akarom), akkor sem fog széthullani alattam. Persze más meg máshogy használja.
-
penene
őstag
válasz
Aljasvip
üzenetére
Köszi, megnézem. 8-9 éve, amikor a jelenlegi configom raktam össze, nem is voltak ilyen nevű gyártók, azért vagyok bajban.

Bár lehet, hogy voltak, de akkor elég egyértelmű választásnak tartottam egy Cooler Master Hyper nemtommit, ami amúgy be is vált.
Scythe Fuma 2: értékesítés már véget ért

De értem, akkor a Scythe költséghatékonyabb megoldásokat kínál a top gyártóknál. -
penene
őstag
válasz
Chalez
üzenetére
Köszi az infót.

3570K-ról akár 3600-ra váltás is biztos ég és föld lesz.
De hát lehet hogy beficcen majd a 3700X, minél többet időzök itt. A 3800X biztos nem.
De még az is lehet, hogy most 3600, aztán ha 3-4 év múlva nagyon gagyi lesz, akkor a B450-be berakható legjobbat veszem, ami addigra már jelenlegi 3600 áron lehet.
Már csak egy jó hűtőt kéne rá nézni, offtopicban-priviben tudtok nekem ajánlani jól működő párost 3600 v. 3700X-re? Átlagos OC.
Néztem a Dark Rock 4-et (sima v. dupla torony), meg Cooler Masterből is van hasonló áron. 25-30 ezres hűtő nem lehet rossz, még az is lehet, hogy overkill és fele annyiért is elég a hűtő rá, de nem tudok dönteni. Hűtő topikban nem volt szerencsém.
-
TomiLi
addikt
válasz
üzenetére
Nem konkrétan Rád gondoltam, csak nagyon jó ötletnek tartom a felvetésed!
Én kifejezetten örülök neki, hogy "unalmas" lett a Ryzen.
Anno az X58-as korszakban két Evga lapot, és egy 920-as cpu-t tettem tönkre... Akkor levontam a megfelelő következtetést: a MHz hajszolása nem az én asztalom...
-
Alpi.
addikt
No, megnéztem azt a Fire Strike Cpu tesztet !
Nálam ennyi :
Közel sincs meg a 100% cpu load.
[Így fut] persze itt pár 100 pontot elvett a felvétel. -
jokeph
nagyúr
válasz
Brekkk
üzenetére
(#18629) morgyi és (#18630) Timer megírta a tutit. Nincs 2 egyforma konfig, se felhasználó, se felhasználási terület, azaz kb. minden szinte egyedi megoldást igényel, csak az említett pár beállítási irány van, azaz, összerakom, megy, jó van az úgy, hangos/"meleg" - ventiprofil bütykölés, all-core beállítás, PBO+XFR és, mint nálam is ez kiegészítve Alpi fórumtárs EDC1-es setupjával - mondjuk ez sokaknál nem, vagy nem úgy működik.
Én is hangoltam all-cor setuppal, 4,35-ig jutottam (konfig az aláírásomban), itt már nagyon ment, és nagyon fűtőtt is (1,35 Volt Vcore), az általam játszott játékhoz (SC2 Multi) a PBO+XFR+EDC1 setup lett a legalkalmasabb, Vcore - offsettel.
World War Z-ben az RX480 mellett az se zavart sok vizet, ha a CPU.m alap 3,8-on ment.
(#18632) morgyi: yepp, jó felsorolás, minden másra itt vagyunk.
-
Brekkk
őstag
válasz
üzenetére
Köszi. Igen amit leírtál minden megvan.
Mostmár minden jó.
Már csak a szívó ventik fordulatát kell egy kicsit lassabbra vennem terhelésnél.
PBO AUTO. 3950 és 4000 között teker all core Cinebencs 20 alatt. ez így nekem bőven megfelel.
Már csak használni akarom
Timer
Értem én, hogy ennyi lehetőség van. PBO, Manual, offset
Az alap helyzetet kéne belevenni az összefoglalóba.
Amikor az ember megveszi a ryzent és elindítja.Aki Intelről jön annak szokatlan a 80 fokos proci.
Le kéne írni, hogy itt a hirtelen hőhatás miatt nem gond, sőt ha jól értem akkor talán folyamatos terhelés mellett sem az?.
Pl az is zavaró, hogy minden tesztprogram más szenzort figyel.
Mehetne bele, hogy a Ryzen Master értékei a mérvadóak. (Alapból fel sem tettem volna.)
Van annyi tesztprogram nálam (Legfrissebbek is), hogy nem hittem el, hogy ez kell.
Azt hittem ez is +1 teszt és ennyi.
Főleg, hogy lassan 1 éves a ZEN2 achitektúra. Lett volna idő felkészíteni a tesztprogramokat.
A ventiszabályzás is fontos téma lenne. Nekem az, hogy kitolom a min hőmérsékletet 65 fokra a ventiszabályozáshoz meg sem fordult volna a fejemben, mert desktopon soha nem kellett ilyet csinálni a kék oldalon.
Ha nincs leírva semmi akkor folyamatosak lesznek ezek a kérdések valami iránymutatás kellen pont a kezdők miatt is.
Így lehetne hivatkozni az összefoglalóra.Mindenesetre most már jó és használom megelégedéssel.
-
válasz
Brekkk
üzenetére
Meg kell védenem Enigmát, még ha nem is értek vele mindenben egyet. Vagyunk itt páran, akik a topik első napjától kezdve próbálkozunk, megosztjuk a tapasztalatokat, stb. Hiába írod le hatszor, akkor is jön egy hetedik, aki rákérdez arra, amire kettővel felette adtunk választ. Konkrét példa, nem túlzás! Az összefoglaló megszerkesztése azért nem eredményes, mert sokan (többek között Enigma is) a PBO-ra esküszik. Van aki offsetel, van aki inkább ventilátort bőget. Nekem egyik sem jött be, inkább az allcore tuning, amivel meg Ők nem értenek egyet. Akkor most mit írjunk az összefoglalóba? Ráadásul, nálam ugyanaz a RAM ugyanabban a lapban teljesen másképp viselkedik 3800X-szel, mint tette azt a 3600-zal, tehát a platform sok esetben teljesen következetlen módon viselkedik. Nagyon sok a permutáció, minden eset egyéni, és segítünk is a problémák feloldásában, csak amikor századjára érkezik meg valaki azzal a basic problémával, hogy nagy az idle hőmérséklet ingadozás, vagy hogy nyolcvan fok fölé is benyal terhelés alatt, már nekünk sem esik jól ugyanazt leírni. No offense, nem ellened irányul, de ez tény.
-
Brekkk
őstag
válasz
wwenigma
üzenetére
Minden alap beállításon volt amikor elkezdődött a kálváriám a venti felpörgéssel. Előtte nem volt vele gondom. Nem is nyúltam hozzá. Jó volt.
Egyik napról a másikra hülyült meg.Mindegy is, megoldottam. Ennyi.
Egyébként ha ennyire zavar, hogy felmerülnek ugyanazok a kérdések, akkor a topik összefoglalójába kell betenni ezeket az infókat, mert fontosak lennének.
Kezdő lépések és tanácsok címszóval vagy valami hasonlóval- ventihaszálat
- tesztprogramok hibás adatkiolvasása
- infinity fabricStb.
Az összefoglóval kezdtem az olvasást, és ott semmi infó szinte nincs.
Ez csak egy számítógép, vannak ennél fontosabb dolgok az életben amire inkább szánok időt mint erre.
Több mindent elolvastam a ryzenről de minnél többet olvastam egyre inkább elbizonytalanodtam az egymásnak ellentmondó infóknak.
Pl offset voltage. Van aki azt írja azt vegyük lentebb, van aki azt, hogy ezt még véletlenül se.
Na itt légy okos.
Itt engedtem el a dolgot és jöttem rá, hogy használni akarom és nem belemászni a lelkivilágába.Veled az értekezést ezzel bezárom. Nem kell semmilyen formában a segítséged, és tanácsod sem. (Ja, igazából nem is adtál, csak felkaptad a vizet, hogy "bántják" szegény AMD-t )
-
Alpi.
addikt
válasz
snecy20
üzenetére
Nem sokkal kéne kevesebbet elérnie, mint a 4,3-as pontszám, a 4 ghz-es run alatti pont az nem ok. Még Cinebench alatt is nagyon alacsony lenne ha 4 ghz alatt marad, nem annál a 3dmark tesztnél, ami kisebb cpu load. Nekem igazából mindegy csak jelezni szerettem volna, hogy szvsz az ott nem reális.

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
wwenigma
üzenetére
Hát... kb. annyit hoz 4g-n, 1.1250V-n, (terhelve 1.06V-n), mint a gyári PBO-s értékekkel, mindezt úgy, hogy a max hőfok AVX terhelés mellett 60 fok..
Én azt értem, hogy ez egy 3dmark, de az már viccesebb téma, hogy a Cruncher értékek is pár század mp eltérést mutattak...
És, a GS alapján akár még az is látható, hogy simán meghajtja a 4G-n ketyegő 3700X a 2080S-t.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Brekkk
üzenetére
Nem bolondult meg csak attol hogy a kacsa nem tud uszni nem a viz a hulye.
Olvass utana es fogadd el hogy ilyen, ennyi. Ennek ellenere pariban van intellel nemgyengén csak eppen olcso.
Igen hiba volt az ryzen profilt cseszegetni mert rossz helyen nezted hogy skalaz e le.
Igen, az user problemaja mert alkalmazkodni kell a helyzethez és nem ugy mukodnek a dolgok mint korabban.
Ha nem erdekel mi miert van akkor nem lehet segiteni rajtad. Es igen a TE problemad mert nem erdekel ezekszerint hogy mi hogy mukodik.Cerebellum: nem csinalok ilyet amirol kepzelegsz, csak ha valaki arra lusta hogy egy kicsit olvasson akkor had emeljem mar fel egy kicsit a hangom mert minden de minden le volt mar irva es nem is olyan regen. Tulsagosan el vannak emberek kenyelmesedve es mar nem a sultgalambot varjak hanem hogy belerágjuk a szájukba es csak nyelniuk kelljen.
hackeeeee: feszenghetsz, egy/keves szalon ahogy ki is merted visszafogja max hőlimites helyzetben jelent valamicsket amikor az alap PBO 50-75MHz-cel ala turbozna, szoval inkabb hagyjuk.
Brekkk: nem magamtol hanem az olyan emberektol akiket nem erdekel a dolog deméééééééééérnemolyanmintazintel. Azert mert ez nem az. Olvass utana.
Szeszkazán: legrosszabb esetben pici szerencsével bele lehet brennolni mostani biosokba talán, ha nem sok minden valtozik. Dual BIOS-sal rendelkezok elonyben mert amugy csak 1 loves van.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
1.1250V-n megy a 4G, ez 1,06V terhelve.

Majd megnézem a gears-t is.
-
penene
őstag
válasz
bozont
üzenetére
Köszi!
Akkor a Tomahawk MAX az már 100%.
Meggondolom még a hosszabb távra dolgot, egyelőre nem érzem, túl nagy a különbség (58k vs. 100k), pláne, ha évekig nem is fogom érezni.
Persze nyilván fájni fog, amikor kéne még egy mag, de az nem terem a fán - 3700X-nél ez az érzés később jön majd el.
-
GFerr56
aktív tag
Hali!
Segítség, tanács kellene. Dáángrédelem a rendszeremet, és minden alkatrész megvan, alaplapból viszont nem tudom eldönteni, hogy melyiket vegyem át. Szinte fillérre azonos áron (37 ezer valamennyi) lenne egy Msi B450 Gaming Plus Max, vagy egy Msi X470 Gaming Plus Max. Látom, hogy bios flashback nincs az X-ben, de van egy szünetmentesem ilyen esetekre...Üdv
-
GAbre
veterán
Most nincs a közelben fogyasztás mérő.
Gondolom ennél a cpu-knál is balance-d sémával,kevesebbet fogyasztanak cpuk,ha nincsenek terhelve? -
penene
őstag
válasz
RECSKA
üzenetére
Igen, és a 10 éves proci is egész jól elkarcol.

Outer Worlds is simán ment, igaz az single player.Nemrégen játszottam az ME: Andromedaval, na az indokolatlanul ette a gépet.

Halványan emlékszem még a régi időkre, amikor a CS:Source-nál olyan frissítést raktak a játékba, aminek semmi gyakorlati haszna nem volt, de sokkal erősebb gép kellett hozzá, hirtelen leesett mindenkinek az FPS-e update után - valami kamu algoritmus. És utána ki is derült, hogy csak azért rakták bele, mert megegyeztek a gyártókkal. De aztán lehet konteo volt, rég volt.

A gyártóknak nem annyira jó, ha optimálisabb a játék, de amen.
morgyi

-
válasz
penene
üzenetére
ne felejtsd el, hogy az egy majdnem 10 eves cpu...
egy mostani i3-9100f mar boven eleg a codnak.
En pubgnel jartam korbe a temat, es a regi i7-3770knal egy i3-7100 ( ami 2 magos) is tobb fpst tudott..
A cod amugy nagyon jol van optimalizalva, errol a reszrol peldat vehetne sok jatekkeszito...
-
penene
őstag
válasz
RECSKA
üzenetére
Csak játékra építem a gépet, jelenleg Cod:MW
A 3570K 4/4 az már 12 playernél nálam FPS bottleneck (és akkor nem warzone-oztam, de az effajta 100 playeres gamekért amúgy sem vagyok oda), viszont nagy valószínűséggel a 6/12 már nem lesz.
Hogy mi lesz 2-3 év múlva, azt nem tudjuk, de biztos ráugranak a magokra és szálakra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Crimson Desert
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Bestbuy játékok
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- Revolut
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i7 6700 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte M32U Arm Edition 31,5 144Hz IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Friss készlet! MacBook Pro 14" M1 16GB RAM 27%-os áfás számla (0349AB)
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen- MS4674, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Esetleg lesz zen2+?