-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pokesz007
senior tag
Sziasztok
Azért ide írok,mert tudom volt téma róla.
Elfelejtettem bekapcsolni a bios-ba a Csipogónak a hangját,hol találom? Nem találom a biosba..
MSI B450 TOMAHAWK MAX
Köszönöm -
Chaser
legenda
válasz
solfilo #16281 üzenetére
örökkévalóságig még azintel' se tudja megoldani az oem-ek "meggyőzését", az új genel csúnya gyomrost fog kapni
server fronton lassabb az átállás, de már annyira pocsék az intelek ár/fogyasztás/teljesítmény-e h ott is egyre nagyobb az amd-s élet, ott már néhány % is hatalmas előrelépés előre vagy hátrefelé -
A DIY arányok már sokat nem változnak, viszont ha az OEM-ek nem kezdenek el nagyobb arányban AMD-s gépeket eladni, akkor tiszavirág életű lehet ez a DIY győzelem.
Desktopon 18,3%, eléggé ellentmond a mindfactorynak.
viaLinken van idősoros adat is, jönnek fel szépen, de OEM-ek nélkül nem fog menni szerintem.
AMD Desktop Unit Share: 9.1% (2016Q3) >>> 18.3% (2019Q4) -
Jacek
veterán
Ha ennyire leküldte az intelt a Zen2 mi lesz a 3-nál...
-
Pro!Petya
addikt
-
fudi2002
nagyúr
válasz
SECTORnooB #16275 üzenetére
"nem kerül be az összefoglalóban kérés ellenére sem az a " merre találom a bekapcsoló gombot és hogyan nyílik a dvd olvasó" topik témakörèt feszegeti"
Eddig Te mindenre ezt mondtad. Csak nelünk kell megválaszolni a feltett kérdéseket hétről hétre, nem Neked.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
MiklosSaS #16220 üzenetére
Ez mèg egy jó ötlet is lehet, hétvégén bekerül.
Elnèzèst kívánok a panaszkodóktól,de ami nem kerül be az összefoglalóban kérés ellenére sem az a " merre találom a bekapcsoló gombot és hogyan nyílik a dvd olvasó" topik témakörèt feszegeti.
Elmondtam anno,hogy minden ami valóban fontos az bekerül és az ajanlàssal keressetek meg.
Nem szeretném felesleges dolgokkal kitölteni a még üresen álló részt. -
viperabácsi
addikt
válasz
viperabácsi #16273 üzenetére
Végig néztem tárgytalan !
-
viperabácsi
addikt
Valaki meg tudja magyarázni nekem , hogy [Ebben a videóban 19,25 től ] Hogyan ad képet egy 3600 -as proci VGA nélkül ?
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Sidorovich #16260 üzenetére
Akkor segítek...
Amit linkelsz tesztet ott NEM Prime95 ment, hanem wPrime annak is az 1024M -es tesztje. [link]
Nincs semmi baj a lapoddal , csak nem mindenki rohangál 3900X-el szval Teljesen jó érték a 3600X-től az a 1,31-1,33V fesz még P95 alatt is.
Jah még valami ,memoriát állítsd be és tedd szinkronba hogy az FCLK és az UCLK megegyezzen. (Auto-n elméletileg alapból mennie kéne szval ott el lett valami állítva. ) -
törölt tag
Debizony, annyi. A PPT kerettel lesz gond.
Auto módban Prime SmallFFT alatt 1,215V-ot ad a CPU-nak, és ezzel 3,85GHz-en hajtja, a PPT fogyasztás 138W.
PBO módban 1,315-öt ad a procinak, 3,95GHz-en hajtja, és a PPT fogyasztás 170W, és ezzel már 85 fokos a CPU.
Szerintem sok a feszültség, főleg a PBO esetében, nem kellene 1,315 a 4GHz-hez. Negatív offset...? -
törölt tag
ASRock X570M Pro4
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Sidorovich #16260 üzenetére
Nem hibás. Asus alaplap... Volt szerencsém hozzá, ugyanezt csinálta. Prime alatt 1.35v feszt kap a procid, holott.1.25v körül szabadna lennie.
Csinálj egy bios képet ahol a docp részt lehet kapcsolgatni. Fejből megnemmondom mi volt a.neve, kikapcsolod a szipiszupi ázusz funkciót és minden normális lesz. -
válasz
devast #16258 üzenetére
BIOS frissítés megvolt. Gyárilag a 1201-es (2019/10/07) verzió volt rajta, lefrissítettem a legújabbra: 1407 (2020/03/03)
Csökkentek a hőmérsékletek, 90 fok helyett már csak max 80.
Viszont a tesztek alapján ennél is hűvösebbre számítottam, itt 72 fokot mértek gyári hűtővel
https://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_5_3600x_review,7.htmlÉn ennyire rossz példányt kaphattam ki, vagy más is lehet emögött? Nálatok hány fokot produkál?
-
törölt tag
Az mennyire normális, hogy Prime SmallFFT alatt a 3900X nem boostol all-core 3800 fölé? PBO-val 3900. Holott 73 fokos.
-
Chaser
legenda
válasz
csucsbicep #16255 üzenetére
akkor még pc házikóban volt a motyó, monitor mellette, és nagyon tükröződött a tetejében a monitor képe , ez volt a hatalmas gondom ( : 15k körül volt a normál ára, most elszállt, ahogy kb minden el fog szállni
most az a gondom túl snassz a ninja teteje az asztalon ( : és túl nagy, kitakarja a fél lapot legalább, de az is biztos bitang módon hűt kvázi némán -
ballazol
senior tag
-
kecsawi
senior tag
válasz
Sidorovich #16253 üzenetére
Szerintem csak a memóriát állítsd xmp-re, a többit hagyd auton, és használd, majd ha nem vagy valamivel megelégedve akkor kezdd el megtalálni a leggyengébb láncszemet. A hőfokokat, és értékeket nem lehet a korábbiakkal összehasonlítani.
-
Sziasztok!
Én is AMD-re váltottam, most végeztem a gép összeépítésével. (Meglévő gépemen alaplap és CPU csere volt Asus X570-E Gamingre és 3600X-re)
Elkezdtem egy Prime95 tesztet futtatni és közben HWInfo-val monitorozni a gépet, de eléggé furcsállom az eredményeket:
A CPU és több alaplapi szenzor is volt, hogy 90 fokot is elért. A CPU elvileg 4.4 Ghz turbot tud, de a teszt alatt nálam inkább 4.0 körül járt nagyrészt. CPU Core feszültség pedig 1.45V körül is járt a teszt során, amit kicsit sokallok.
Mi lehet mindennek az oka? Ti is tapasztaltatok hasonlót? Új a gép, tuningolva nem volt, BIOS értékek a gyárin. A hűtőm egy Be Quiet Dark Rock 4, a hozzávaló pasztából is nyomtam + alakban a CPU tetejére, a gépház is elég szellős.
-
Chaser
legenda
válasz
csucsbicep #16251 üzenetére
a ninja ráfejel a mugen 5-re is, nekem előtte az volt, és összességében még olcsó is, mivel két venti+splitter is jár hozzá, de én egy ventivel használom - még egy darabig, mert design miatt valszeg' cserélem -
ez a ninja volt nálam 2700-en is, félpasszívan hűtötte all core 3,7-en - közvetlen nem volt rajta a venti a bordán, csak távolabb -
1600af 4ghz is csukott szemmel ment neki, ott a hőátadó feület nagyobb, de a fogyasztás is 3600-hoz képest
designban nem a legtrendibb', de halkságban, hűtésben, ár/értékben az egyik legjobb lég..csak rohadt nagy ( : 922g a tömege ventik és lefogató nélkül, a mugen 5 ui. felállásban 718g, és a ninja gyakorlatilag 4 toronyból áll
paszta is amit adott a szkajet', teljesen jó az, így hoz kb vizes hőfokokat -
csucsbicep
nagyúr
válasz
ADAM1337 #16248 üzenetére
Az egyik legjobb mindenes az Asus X570-P. Elbír a csúcs rizsákkal is.
Chaser: Azt hiszem 500on porog mindket venti. De azonos korulmenyek kozott is van amelyik 3600 jobban melegszik, van amelyik kevesbe.
Persze ezt allcore tuning mellett ertem azonos setuppal.
Volt akinek a 3600 forrobb volt, mint a 3700x ugyanabban a gepben.
Nem is beszelve az esetleg domború/homorú cpu kupakrol/hűtő talpról.Ninjam ugyan nem volt, de Mugen 5 rev b. mar megfordult nalam, bar akkor meg 2600am volt, igy osszehasonlitasi alapom nincs a mostani hutommel.
-
Chaser
legenda
válasz
csucsbicep #16247 üzenetére
a prime blenddel ekvivalensen terhel a handbrake pl ( :
65 fok magában semmit mondó anélkül, h megosztanád mennyit teker a venti
nálam játék alatt a ninja 400 rpm-en épp 50 fok fölé engedi a cpu-t 4-4,2 all core-nál
ezért mondtam ha számít a hang akkor van értelme a cserének, ha nem számít és nincs hc munka akkor lényegtelen -
ADAM1337
nagyúr
válasz
palfitom #16221 üzenetére
A vrm-es ajánlóból nézem mi mivel van szerelve, én is kutakodok.
Tudom hogy nem rossz lapok amúgy, én most akarok lapot váltani, és egész sok x570 lap kapható 60e körül amik már egész használhatóak, bár a b450-hez képest nagy felára van és ha nem használja ki a user akkor felesleges ezzel egyetértek, ha b450-et néz ezek tényleg jó deszkák, ezzel egyetértek.
De ha a vrm részt nézzük csak akkor ryzen 7/9-hez én inkább az új lapokat mondanám, bár most mindennek elfog szállni az ára ahogy a nagykereket lesem. -
Chaser
legenda
válasz
csucsbicep #16244 üzenetére
attól függ számít-e a hangerő, nálam a ninja 5 400rpm-en egy ventivel megoldja úgy a hűtést mint a vizek kb, átlagos fülnek még közelről is némán
4,2 all core fixen mehet nyugodtan prime blend is
ha viszonylag olcsón jót és halkat akarsz akkor ninja 5, ufóéknál van még 21-2e ft-ért
csak férjen be a házba ( : -
csucsbicep
nagyúr
Egy 3600 esetén a kis hőátadó felület miatt van értelem szerintetek egy combosabb hűtőnek mondjuk egy közepessel szemben? Konkrétan egy Freezer E34 esport duo után mondjuk egy B3 vagy DR4 hozna számottevő javulást?
Ilyen tesztet nem nagyon láttam még, de nekem az a tippem, hogy nem sokat, mert a borda így is éppen, hogy langyos load alatt. Gondolom egy 3900x/3950X-nél már kijönnének a különbségek.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
devast #16240 üzenetére
Rendben, úgyis a magad igazát hajtogatod. Ahhoz képest, hogy abból indultunk ki, hogy a toma max nem ajánlott 3700x felett, egész szépen formálod folyamatosan a véleményed...
(#16242) arabus Mivel 9000 pont körül alapon nem hoz a 3900x cpuz-ben.
(#16243) devast Azt illik ajánlani amihez legalább volt valami közöd, vagy olvastál sokat róla. Nálad egyik sem forog fenn, így az ajánlásod nem túl korrekt. -
jokeph
nagyúr
válasz
devast #16230 üzenetére
Amire nem jó, az ki van X-elve.
írja a jelmagyarázat, hogy okés, csak nagyon jól kell szellőztetni a VRM-et.#16235) devast : ennyi kompromisszum belefér. Azért nem hinném, hogy sokan kergetnek benne R9-et.
Az enyémben viszont szívesen megkergetnék egy R9-et szívesen, próbára, hogy hogyan megyen a lapomban.
De a környéken nincs olyanja senkinek.
A VRM amúgy meghálálja idővel, hogy nem 0 légmozgás van körülőtte, lap+cpu párostól függetlenül is. -
palfitom
félisten
-
MiklosSaS
nagyúr
Csak egy gondolat...
Nem lehetne megkerni a topic gazdajat hogy irjon az osszefoglaloba par bekezdest a manual VS auto tuningrol. Hol, mikor es melyik a jobb illetve rosszabb, degradalast figyelembe veve. Mi az a hatar amin felul mar nem erdemes feszegetni...meg hasonlokra gondolok.
-
Ribi
nagyúr
válasz
fudi2002 #16206 üzenetére
Mint már írtam ne a saját procidból indulj ki, de ezt még mindig nem érted.
Nálad gyakrolatilag 2x3600 van a kupak alatt.
Indíts egy cinebencset 12 szállal és win alatt affinity-t az elso 12 szálra rakd. Ekkor kb úgy megy majd a teszt mint nálam.
Ekkor ha rápillantasz a fesz értékre és furcsa mód ugyan úgy 1.4V felett lesz, akkor esetleg kérdezheted magadban, hogy vajon amikor málad a "3600" procinak miért ad ennyi feszt mikor másnál "csak" 1.35V-t. Ekkor kapizsgálhatod, hogy miről is beszéltem. Persze mondhatod, hogy ez nem ugyan az. Ja nem ugyan olyan. Ezt mondom egy hete. A 2 proci nem ugyan olyan. Ezt értsd má meg. -
MiklosSaS
nagyúr
(#16202) szasanyi, (#16204) Kupszi , (#16203) Pokesz007
Masodjara siman felment. Adtam neki egy ujrainditast aztan fel perc alatt fent volt minden.
-
flikenflaken
tag
Sziasztok. Ryzen 5 3600-hoz keresek ramot MSI Tomahawk max alaplappal. Amit kinéztem az Corsair Vegenance LPX 16gb 3600mhz, viszont ebből van 2 fajta CMK16GX4M2B3600C18 vs CMK16GX4M2D3600C18, nyilván a drágábbik van fent qvl-en de lehetséges, hogy működni fog a másik is? Mi a különbség a kettő között? Illetve van egy CMK16GX4M2Z3600C18 opció is (Spectek chippel) a qvl-ben pont félúton árban.
Van valakinek tapasztalata ezzel?
-
Bjørgersson
félisten
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Bjørgersson #16210 üzenetére
Hát nézd, a strix jobban felszerelt, pl hangban, de gyengébb a vrm. Eme procihoz teljesen mindegy. A toma hangkeltője tényleg kiábrándító volt, a régi Giga x58-ud5 lapom szintjét is alig ugrotta meg, pedig az vagy 8 éves cucc volt. Minden más téren nagyon meg vagyok elégedve, főleg a valagnyi fan csatival amit több x570 is megirigyelhet...
-
edari
őstag
válasz
Bjørgersson #16210 üzenetére
Sztem inkább Toma. Volt B450-F-em, most Mortarom van (kb ugyanaz mint a Toma csak m-atx-ben), és sokkal inkább az msi-t ajánlom.
-
Bjørgersson
félisten
Sziasztok!
Ryzen nonX 3600 mellé Asus Strix B450-F vagy MSI B450 Tomahawk MAX alaplap ajánlott? Tuning egyelőre nem szempont, a gyári boost valószínűleg elegendő lesz játékra.
Memóriából pedig HyperX Fury HX432C16FB3K2/16 kitem van; egy 2700 gond nélkül ment vele, gondolom akkor egy 3600-nak még annyira sem fog gondot okozni a problémamentes működés.Köszönöm előre is!
-
jokeph
nagyúr
válasz
fudi2002 #16206 üzenetére
Ezt fogalmaztam meg nemrég szövegesen, köszönet a vizuális megvalósításért.
Kérdés:
Az mitől van, hogy a Passmark online adatbázisában megváltoztak az R3xxx CPU-k single.core értékei, méghozzá lefelé, és nem keveset, a korábbi 29xx pötty helyett már 26xx körül írja.Ez durván 300 pont mínusz.
Ugyanakkor lefuttatva a PassmarkPerformance Test 9.0-át a gépen, R5 3600X-el megvan a 2900+ pötty.
Akkor most hogy is van ez ?
Amúgy a Passmark weboldalán csökkentett single-core érték harmonizál a CPU-Z által mérttel...(#16209) Chaser : Egy átlag X570-es lap nem hiszem hogy több/szebb ventilátort kezel mint a jelenlegi csúcs X370-es deszkám. + egyéb csatik mindenféle épített vízhez, szenzorokkal megtámogatva.
(#16211) fudi2002: no lám... tedd mellé refnek pls. a 8700k-t és a 9900k-t, ha szerepel a listában.
Érdekes.... -
fudi2002
nagyúr
Kis magyarázat a hét kínlódásához: (vizuálisok kedvéért)
Egyszálas terhelés, 4%.
Fesz: 1.488v
Freki: 4575-4650mhz
Többszálas, de "laza" terhelés 70%körül.
Fesz: 1.424v
Freki: 4350-4375mhz
Többszálas, "nagyobb" terhelés (némi AVX-el) 100%
Fesz: 1.256v!!!!!
Freki: 4125mhz
Többszálas "kemény" terhelés 100+1%
Fesz: 1.224v!!!!!
Freki: 4075mhzÉs igen, B450 is ki tudja hajtani. Ehhez nem kell X570...
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Apple iPhone 12 / 64GB / Gyári független / 12 Hó Garanciával / 100% akku
- Acer Aspire Vero - AV15 - 15.6"FHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB - Win11 - 2+ év garancia
- Extra olcsó! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3187, 96% Akkumulátor
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest