- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Netfone
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Tomdriver #39836 üzenetére
még tapasztalok és lelkendezek,
két hónapja iGP-n lesegetek
de majd ha az értékelés lemégyen,
feszemeléssel is lemérem.
Hi hablaty! Mi a pálya?
Ide is bejött a PH! nagydumása?
Nálam kellemes a vga fokokban,
és a venti is csak 45 százalékban
tetőzik, emellé 75 fok jár nekem
és nem is zúg tőle a fejem!
képeket róla kértek-e?
kaptok, engem nem érdekelnem, normál esetben nem vagyok ilyen dillós, csak este van már
-
Macka
veterán
válasz
Tomdriver #39831 üzenetére
Barátomnak számoltam be a 1070-embe, ha bevált volna, akkor eladtam volna a 390-em is. Mivel a 290X csak elvileg garanciális (valahol nála van a számla és a garanciapapír, de még nem találta meg), nekem nem volt kedvem az Iponos 30 napos tortúrához.
Nem is tud annyit. Tegnap próbáltam vele egy 3DM Graphics Score-t, olyan 12500 körül dobott, húzni a penetráns hűtés miatt nem lehet, még a gyári órajelből is visszavett. Röhej, hogy magától ment 90% felett a ventillátor, de legalább a GPU is a 90 fokot nyaldosta. Mindezt egy WOT alatt.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Tomdriver #38817 üzenetére
Értem, okaj. Köszi!
Lehet ez lesz Nálam is. Mert manuálban nem forgatnám a ventit feleslegesen, plusz nem kizárt, hogy elfejelteném resetelni, vagy beállítani a csúszkát.
Este próbálkozom, köszi!
@Omli85: Az a kérdés, hogy ha, kikapcsolod a ventivezérlést, belövöd manuálban, elmented a profilt. Használod, reset, majd ha visszatöltöd, akkor betölti-e hozzá a maunálisan beállított ventiprofilt, vagy sem?
Nekem ez lenne al egjobb, de ha nem, hát nem.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Tomdriver #38812 üzenetére
1100 -at megy 75-80mV-vel. Lentebb már voltak anomáliák. Bench-re szokott kapni kicsit többet, de utána visszaveszem.
De ilyen minden venti max a házban, vagyis van cúg.
A hőfokokkal még nem volt gondom, A GPU 75 fok körül megáll, a vrm ami néha necces, bár 90 fok fölé nem szokott menni a "belső" azt hiszem vrm 2 (temp2).
Lehet majd kap játék profilra stock fordulatot, 60-70 körülit, és már jobb lesz a helyzet.
Őszintén szólva most a platform váltás után minden kis időmet elviszi a proci/ram, és még a vga-ra nem nagyon volt idő, de most valszeg lesz. Az adott venti beállításokat el lehet menteni AB-ben egy adott profilhoz? Pl. 1-es profil? Vagyis, arra gondolok, hogyh ha nyomok egy reset-et, akkor visszaáll autóra?
VRAM kérdés, látom ezt a strap kérdést, namármost, ha nem stabil 1750-en, akkor érdemesebb 1625-ön hajtani?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Tomdriver #38806 üzenetére
De jó lenne ha Nekem ennyit tudna.
Nekem 100mV-vel 1125MHz körül vége a dalnak..
Mondjuk venti fordulatot még nem adtam neki kézzel, szal azzal még fogok tenni egy próbát, hogyha odatekerem külön ventit, akkor meddig hül vissza.
Alapból nem erőltetném, de az a vicc, hogy még 1100-1125MHz között is van 5-10% (játékfüggő) különbség játékokban, ami azért nem rossz.
A vram-nak úgy néz ki, hogy 1730-1740MHz körül van vége. 1750-en már fagy.
-
Raggie
őstag
válasz
Tomdriver #38808 üzenetére
Elolvastad a linkelt hozzászólást?
(amit mellesleg Ghoula neked válaszolva írt anno)
Ez áll benne:
"Strap váltásokra figyelj, ha új strap-re lépsz, lassabb lesz,mint alatt az adott strap max frekijén:
400MHz, 800MHz, 900MHz, 1000MHz, 1125MHz, 1250MHz, 1375MHz, 1500MHz, 1625MHz, 1750MHz, 2000MHz
Ezek a strap-ek max frekijei, ezeket érdemes megcélozni."Tehát ez alapján a te 1750-es beállítsod pont jó. Lehet félreérthető voltam, de nem arra céloztam, hogy 1500 fölé nem érdemes egyáltalán menni, csak hogy a fent említett ugrásokban érdemes gondolkodni!
-
Raggie
őstag
válasz
Tomdriver #38719 üzenetére
Nos igen, pont ezért írtam, hogy nekem is az jött le ebből, hogy a széleskörű átlagjúzernek jó a WHQL plecsni, mert ő nem tuningol, nem birizgálja a kártyáját csak betolja azt játszik. Nekik az új driver hoz pár % javulást játékokban, stb, és a WHQL az tuti nem akad össze az oprendszerrel. Ennyi.
A kicsit is hozzáértőbb usereknek szerintem kb tökmindegy a WHQL plecsni.
-
Raggie
őstag
-
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #37978 üzenetére
Az első generációs GCN-nél még így volt, HDMI-n és DVI-on és analógon összesen max 2 monitor mehetett, a többihez natív DP vagy aktív átalakító kellett.
Aztán a 200-as sorozatban kitalálták ezekre a csipekre, hogy ha ugyanazon paraméterű több nem DP-s monitor, akkor azt mégis meg tudja valahogy csoportban hajtani, de hogy mennyit passz, asszem így is max 3. Itt írnak róla: [link] És azt sem tudom, menyire változott ez a 290-eseken. -
colossal89
tag
-
Habugi
addikt
válasz
Tomdriver #37107 üzenetére
+130mV amit az első egy-két teszt alkalmával Trixx-el adtam neki de mivel a korai Crimsonokkal összeakasztotta a bajszát így áttértem az AB hackre, nálam jó.
Valleyban egyébként már hibázott ezzel a fesszel 1250en, vissza kellett vegyem 1240re.
Nem használom egyébként ilyen magasságokban, a legerősebb AB-s játék OC profilom 1200/1700, ide még elég a +100mV, kvázi nem kell hax és hűthető is marad egy 2-3órás Witcher 3 alkalmával is, 73-74fokon megáll a GPU (egyéb játékokhoz 1130, alapfesszel).
A házam elég jól szellőzik de +100mV fölött eldurvul a helyzet, a kártyát sem akarom gyötörni.Pár hónapja rápróbáltam az 1300ra, kevés sikerrel, teljesen mindegy volt hogy +150-200mV, cirka egy perces hibátlan működés után elkezdett szemetelni, kis fekete négyzetek formájában..
Nem jöttem rá hogy a GPU fogy-e el 1240-1250 fölött, esetleg az ilyen fesz magasságokban tapasztalható horribilis vdrop-e a felelős a szemetelésért. Egy ideig filóztam rajta hogy Ghoula útmutatásai alapján kicsit megdolgozom a BIOS-át hogy csökkentsem a vdrop mértékét de végül hagytam a fenébe, nem láttam értelmét pár alkalomnyi/órányi bench kedvéért, játékra meg ugye nettó semmi értelme, ahogy írtam is +100mV fölött elkezd durvulni a helyzet, szóval max akkor lenne értelme ha vizet építenék rá, az viszont tapasztalat/gyakorlat és érdeklődés hiányában nem fog megtörténni..
-
valenc
tag
válasz
Tomdriver #36595 üzenetére
Nekem volt 970-em,780-am, és most van ez a 290. Igazából sose éreztem hogy kevés lenne a 3,5gb igaz full hd-ben játszom. A másik hogy ebből a 290-ből nem mertem volna gyártói hűtőset venni míg 970-ből a legócskább is halk nekem giga volt és alig volt hangja. De igen jelenleg én is azt mondom hogy ha 970 vagy ez a 290 jelenleg ez jobban tetszik, engem a hő sem zavar mert óriás házam van és van rajta egy kilós borda így nem probléma.
-
blu79
addikt
válasz
Tomdriver #36595 üzenetére
Szia . Semmi hátránya nincs a 3.5gb- os 970-nek a 390-el szemben. Azonos szint, van amelyik itt jobb van amelyik ott, csak a 970 hűvösebb és kevesebbet eszik. De mivel neki 390X van így 980 a javasolt.
De talán ha 390X ből Sapphire -t venne az nem melegedne annyira és maradhatna Amd vonalon.
980Ti helyett már megvárnám a Pascalt vagy Radeon vonalon az újabb gent. Vagy ha mégis 980Ti akkor használtan occon -
válasz
Tomdriver #36551 üzenetére
Már tegnap megnéztem pár videót.
Elvileg fólia is van a kártyán. Azt meg használat előtt mindenképpen le kell venni, mert a hűtőre rá van ragasztva, ahol a venti szívja a levegőt. Azt azért nem nagyon rakod vissza úgy, hogy ne látsszon rajta hogy már le lett egyszer véve.
Ha az nincs rajta, el se hozom. Elvileg ma már átvehetem a kártyát, nemsokára elmegyek érte, aztán kiderül.Raggie: Persze ez egyáltalán nem biztos, nyilván nem mindenki ekkora köcsög, a pcx-ről nem feltételezek rosszat, de miután kaptam ezt az infot, azért résen leszek.
cain69: Nem, de anno az aztán egy hírhedt bolt volt, azt tudom.
Soha nem is vettem ott semmit épp a rossz híre miatt.
-
-
Habugi
addikt
válasz
Tomdriver #36088 üzenetére
Összekevered a fórumot/PH-t a Facebookal, ha ötsorosokra vágysz az szerencsésebb választás.
Az időmet pedig majd én beosztom, főleg akkor amikor úgy érzem valaki egy korábbi postom okán is sértve lett és ezt szeretném tisztázni, mert ígéret ide vagy oda, utána is téma maradt, szemlátomást tüske formájában. Sajnálom hogy nem ment át hogy nem szívesen Offolok a témában sem az hogy lezártam, naivan azt feltételeztem ha ezt odaírom a végére akkor senki nem fog olyan formában beleakadni ahogyan azt most tetted, mindegy..
-
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #34914 üzenetére
Az X-es se tudja.
290/290X/390/390X. Ugyanazok a csipek, mindegyikből kihagyták, ugyanis úgy gondolták, hogy ilyen drága csúcskategóriás VGA-t úgysem fognak ilyen béna csatlakozású olcsó monitorral hajtani. Ha meg mégis, van aktív átalakítóazon keveseknek akik mégis, nem annyira drágán.
A 270-es azért tudja, mert azon régebbi GPU van, még elsőgenerációs GCN sorozatból való Pitcairn GPU újabb revíziója.
"A Radeon R9 270 nem túl meglepő módon a 270X-hez áll a legközelebb, ami egyben a korábbi HD 7850 és 7870-hez való kötődést is jelent. Mindez a közös központi egységre, azaz a Pitcairn cGPU-ra vezethető vissza, mely a HD 7850, 7870, illetve R9 270 kártyákon egyaránt megtalálható.
Ugyan az R9 270-re hivatalosan már a Curacao kódnevű cGPU került, de ez gyakorlatilag a Pitcairn lapka felújításának tekinthető, így a főbb paramétereket tekintve nincs eltérés a két megoldás között. "
[link]
Az elsőgenerációs GCN kártyák amúgy a 7750/7770, 7850/7870 és a 7950/7970 voltak, ezekre és átnevezett verzióikra 100%, hogy lehet passzív módon analóg monitort kötni. A következő generációs a 7790 és utána a 290/290X, és most a legfrisebbek a 285-ök/380-ak és a Fury-k. Ezeknél passzolom, hogy van, engem csak a 290/390 és X-es társai érdekeltek.A csatlakozóik alapján a 7790 és a 285/380 tudja az analógot.
-
HSM
félisten
válasz
Tomdriver #34912 üzenetére
Mégegyszer leírom én is... A 290/390 kártyákon FIZIKAILAG hiányzik az analóg monitorok hajtásáért felelős áramkör, tehát KIZÁRÓLAG aktív átalakítóval fogsz képet előcsalni belőlük analóg bemenetű monitoron. Ez csak a 290/390 sorozatú kártyák, a többi, régebbi GCN csipes kártyával mennek az analóg monitorok passzív átalakítóval/kábellel is, mint pl. R9 280X.
Remélem elég egyértelműen írtam le, és nem terjeszted tovább ezt az adott esetben a tapasztalatlanabb fórumtársaknak drága butaságot. Mert annyira nem olcsó egy HDMI/VGA passzív kábel, hogy potyára vásárolgassa az ember.
-
Gee_-
tag
válasz
Tomdriver #34904 üzenetére
Most megyek az üzletbe ahol vettem megkérdezem mit ajánlanak.
Ha gyári beállítássokal használom a kártyát akkor is melegedhet? Mekkora hő fok az ami még nem baj a kártyának?
Sose volt még ilyen erős videókártyám lehet hülye kérdés de ugye a kártyán van 8+6pin táp csatlakozás szükséges mind a kettő beledugni vagy csak elég a 8pinbe a táp?
-
korion
senior tag
válasz
Tomdriver #34775 üzenetére
sziasztok!
csak annyi,h nem engedélyeztem!
Teszek majd fel bővebb infót!Full-hdra használom így néha tuning miatt megemelem az órajelet,de annyi!
most,h visszatértem az AMD-hez lehet megtartom az XFX eyefinity állványom,csak nagyon nagy!(nem férek el
szerintetek ez az MSI 390X elviszi a 3x 1080p-t 2x elsimítássál?
-
fanti
addikt
-
YAKEN
aktív tag
válasz
Tomdriver #32814 üzenetére
Kártya nincs húzva. Witcher alatt elég meleg a kari 87fok. Ha alt+f4-el kilépek, akkor utána pár másodperc után a kép is visszajön az esetek többségében, szóval nincs a gép lefagyva mert a hangokat hallom ugyanúgy pl a játék alatt is. Drivert már cserélgettem, a mem órajelet is visszavettem most, de nem jött be.
-
Maotun
őstag
válasz
Tomdriver #31859 üzenetére
Üdv jók az eredményeid nagyon is
most alapon ez van fx 9590+290X lightning vga-val így használom mert így is elég.
1150/1450 nél 28xx pötty volt nekem is, de cpu-t 5,1 ghz-re lightningot feljebb húzva szemeteléses benchel se volt 3000 pöttyöm , szóval jó a kártya nagyon is!!!! -
-
deadwing
addikt
válasz
Tomdriver #31142 üzenetére
Én meg hiába erőlködök, a 144Hz miatt kevesebbet bír tuningban.
A régi tulaj szerint 1200-at ment ez a 290X alapfesszel. Nálam ez 1100.
Ez mondjuk érthető, de a fene sem gondolta először.
Gondoltam leírom ezt, hátha valakinek jól jön az infó.Bízom a srácban egyébként, régi "ismerős" innen.
-
Xmister
senior tag
válasz
Tomdriver #28280 üzenetére
VRM-et nem húzza, max a VRAM-ot. Ne keverjük őket, semmi közük egymáshoz.
Frekvencia-emelésre is nő a fogyasztás, csak jóval kevésbé, mint feszre. (lineáris vs. exponenciális)
VRM-ek miatt egyébként 125C-nél van a throotling, az már egyéni döntés kérdése, hogy ki meddig szereti.
Én nem paráznék miatta, amíg játékok alatt nem megy 100 fölé. 970 Strix VRM-ek is 100 fok környékén tanyáznak terhelés alatt, szóval ez nem egyedi dolog.290X-en egyébként elég nagy a sávszél, így a memória tuning nem sokat hoz. 1600 körül lehet 5% plusz.
-
válasz
Tomdriver #28278 üzenetére
Igen, a ram 1500-on megy 1250 helyett.
A melegedésnél ez befolyásolja a VRM-et? Szóval nem éri meg húzni ennyire? Tehát sokkal jobban melegszik ettől, mint amennyit nyerek vele?GPU-t csak minimálisan húztam 1080-ról 1110 (kb. 2,9%-os húzás), gondolom sok értelme ennek sincs.
Nézzem meg full alap órajeleken is szerinted?Köszi mindenkinek a választ!!
-
CsonkaImo
addikt
válasz
Tomdriver #27754 üzenetére
Probléma mindig is van/lesz. Kérdés, hogy mi okozza? Mert ugye a saját hülyeségét nem szeretik sokan beismerni, inkább a hardverre vagy a driverre köpködnek. Legtöbb esetben a beállítások és az ismeretek hiányosak.
(#27755) OddMan: 6970 refnél jóval hangosabb a 290/X, terhelés alatt.
-
Joshi
titán
válasz
Tomdriver #24872 üzenetére
Úgy döntöttem hogy nem játszok a kártya életével.
(#24873) Milka 78: fesz emelés nélkül 1160Mhz-et tud a kártyám, +50mV-al simán lement 1200Mhz-en a teszt. A +200mV-al akartam megpróbálni az 1300Mhz-et, de frekit csak a ccc-ből tudtam emelni de úgy fagytam. Erre lenne megoldás az ajánlott progi de inkább nem ölöm meg a kártyát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Futás, futópályák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AliExpress tapasztalatok
- Hardcore café
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged