-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
KYZRR
őstag
válasz
korcsi #41525 üzenetére
Emlékeim szerint a default offsetet csak számolgatva lehetett adni/elvonni, bár kopottas nagyon az emlékezetem ilyen téren.
Bér ezek szerint te már egy újabb, egyszerűbb verziót használhattál..Manapság RAM időzítés átírogatáson kívül nem sokat ügyködöm BIOS mod terén...
-
Habugi
addikt
válasz
korcsi #41353 üzenetére
40 vs ~160FPS.., nem a mindegy mennyi képkockát kell kiszámolnia a GPU-nak..
Hűtés/egyéb tesztelésére @Furmark ezért felejtő az AA..
Az utóbbi avagy az AA nélküli tesztnél milyen megfontolásból ment egészen 3másodpercet az utolsó két "kör" ?
Az első menet 11mp-e is meglepett de..
(#41356) subaruwrc:
+1
Na pont ez az, ezért nem értem magam sem.
-
korcsi
veterán
válasz
korcsi #41352 üzenetére
Megnézve az eredményeket, valószínüleg a 8xaa memória sávszélesség igénye visszafogja GPU-t, hogy kifussa magát, ezért csináltam egy aa nélküli mérést is.
Konlóklúzió:
10% többlet GPU órajelről beszélünk, melyhez társul:
35%-al magasabb a GPU energia felvétele, VRM-nél ez már 36,5%. abszolút értékben GPU-nál 64W a VRM-nél 84W a többlet teljesítmény, ebből kiszámolható, hogy a VRM-nél csak 20W többlet jelentkezik a képek alapján, persze sok múlik a készítés pillanatától, de a furmark azért elég stabil terhelést mutat ebből a szempontból.
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #41102 üzenetére
Ami azt illeti, nem tudom. De nem tartom valószínűnek, hogy a Radeon lenne a baj. Ha valamire, a szabványokra eléggé figyelt mindig is az AMD. A zöld oldalra inkább volt jellemző, hogy inkább tojnak a szabványra, de javítanak olyan hibákat is, amiket nem nekik kellene. (Nyilván ennek a hozzállásnak is könnyen meglehet a böjtje....)
Végülis, a lényeg hogy végül jó lett.Amit igazából nem értek, miért nem vezettek be korábban egy csökkentett órajelű multimonitor/nem szabvány idítéses memória módot. A 290X-emmel teszteltem, multimonitorral vagy nem szabvány időzítéssel is vígan le lehet menni kb. 400Mhz-es memória órajelig... De már a 625Mhz-el is jócskán takarékosabb két monitorral, és full problémamanetes.
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #41092 üzenetére
Sokat keresgéltem régebben, pontosan mitől is függ, hogy visszaveszi-e a radeon a memóriát avagy sem, de sajnos ennél jobb infót nem találtam, minthogy standard időzítés kell neki (jelentsen ez bármit is), és hogy ezt ezzel a CRU-val be lehet állítani. Mondjuk nekem az 50-72Hz-em meggyógyította, de sajnos a pontos miértek továbbra is ismeretlenek.
Kíváncsi vagyok, meddig jutsz..
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #41081 üzenetére
Elküldtem a programot. Próbálj vele gyártani egy "LCD-Standard" időzítést 144Hz-re (Detailed resolution). Szvsz működnie kellene. Nekem is ugyanígy felkapcsolt 50 és 72Hz-es módban, ami elérhető volt módosított .inf-el a a monitoron, amíg nem ezzel az LCD-Standard beállítással használtam.
DP1.2-n bőven át kell férnie annak a felbontásnak 144Hz-en.
"Automatic - LCD standard" uses standard timing parameters commonly used with LCD monitors and HDTVs."Amit ott kilistáz a windóz az csak azon módok, amiket visszajelzett a monitorod EDID-je...
Nekem se lenne ott a listában se 50Hz, se 72, se 80, ha nem okosítom kicsit meg.
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #41079 üzenetére
Mondom, standard módot kell generálni 120 fölött, ha azt szeretnéd, ne csináljon ilyet. 144Hz-hez pl. tipikusan ilyen csökkentett sávszélességű módok szoktak tartozni, mert különben nem férne át a FHD jel a dual-link DVI-on.
Standard időzítéssel marad 150Mhz-en a memória. Viszont akkor a DVI, mint bekötési opció kiesik FHD+144Hz-en.Itt egy hasznos utility, ezzel tudsz "LCD standard" időzítést generálni a monitorodnak: [link].
Más kérdés, hogy ez egyfajta tuning, nem biztos, hogy a monitor szeretni fogja, akár károsodhat is, hiszen nem pont úgy kapja a jelet, ahogy gyárilag megálmodták. Szval "saját felelősségre" cucc. -
HSM
félisten
válasz
korcsi #41077 üzenetére
Ohh, így már látom mi a gond.
Az első esetben egy standard időzítésen fut a monitor, tud aludni a VGA, a második esetben viszont nem standard, ami miatt megemeli maxra a memória órajelet, jelentős pluszfogyasztást generálva,a kárcsak multi-monitornál. Többféle megoldási lehetőség van rá, én pl. 2D/multimonitor módhoz csináltam egy 625Mhz (ez a legkevesebb beállítható) memória órajelű Afterburner profilt, ez kapásból megfelezi a memória felesleges pluszfogyasztását. Ezen kívül pl. csináltam standard 72Hz-es display módot a monitoromnak, így 72Hz-en is tud pihizni a VGA. Illetve nálad úgy látom műkködik, ha a 119Hz-es módot használod, ami van egy sejtésem, hogy valójában egy standard 120Hz.(Míg a 120Hz 120Hz meg első blikkre egy csökkentett sávszélesség igényű mód lehet.)
-
colossal89
tag
válasz
korcsi #40900 üzenetére
(#40900) korcsi Ezt azért zárnám ki mert 2 évig hiba mentesen ment 1100 biosal.
(#40901) Raggie Én is erre gondoltam, hogy öregszik. Megnézem majd még egy pici fesz adásával mit mutat eddig 1.260V biosban drop -100mv a tényleges üzem közben 1.160V körül mozog 100% terhelésen 1100mhz.
(#40902) Cifu Most a 16.6 driver van fent és GPU Tweak 1.3.2.2 mert az egyel újabból kiszedték a 2D/3D váltást. Ebben a driverben benne van a wattman ami bele szólhat? INfót nem találtam csak 16.6.2 -ről.
(#40906) HSM tudsz valamit erről a 16.6 driverről? Tegyek vissza esetleg még régebbit? 3 évre visszamenőleg megvan az összes driver.
Köszönöm a válaszokat nektek.
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #40838 üzenetére
Nálam szintén 11,75V idle, de Furmarkolva se megy 11,5V alá. Nálam is pedig 280W magassága olyankor (a 200A-es gyári TDC limit fogja meg amúgy, mint a képen is látni
).
És nálam ez akkor is ennyi marad (11,5V a VGA-n), ha a Furmark mellé elindítok 5 magon egy Prime95-öt, amivel így éppen 600W-ot mutat a VoltCraft Energy Logger 4000 típusú fogyasztásmérőm, amire semmi más nincs rákötve a gépen kívül.Tud enni műterhelés alatt a húzott hatmagos, és a meghajtott 290X.
Ami a feltekert ventilátort illeti, én inkább szavazok a gondosan megtervezett, tartós alkatrészekből összerakott halk tápokra, amiken nem kell izomból tekerni a ventilátort, hogy ne gyulladjon ki....
A ventilátor nélküli 460W-os Seasonic tápomra is 7 év gari volt, nem adnának rá ennyit, ha olyan könnyen kinyúlna.[link] És az aztán csendes volt.
(#40839) Erw: Az árához képest nem volt olyan rossz, csakhát elég olcsó típus....
De látod, az is csak 550W, és nemcsak hogy elindul vele a gép, de még furmarkolni is tud a fórumtárs....
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #40741 üzenetére
Pl. olyan biztonsági IC-t használnak, ami csak két ágon tudja mérni az áramfelvételt, és emiatt agyatlan kétágra osztott tápot adnak ahelyett, hogy mondjuk rendesen kialakított 3-4 ágasra megcsinálnák, amivel tényleg biztonságosan ki lehetne használni a tápra ráírt teljesítményt.
-
Raggie
őstag
válasz
korcsi #40470 üzenetére
Köszi szépen, de az 95mm-es venti, szerintem már túl nagy lesz.
De ma este szétszedem kicsit a kártyát és megnézem, mekkora ventik vannak benne pontosan.De mindenesetre az bíztató, hogy más is szerelt már be másik kártyás ventit és tovább élt a cucc!
Lehet próbálkozom egyet én is. Mert 1-2-3 ezer Ft-ot még megér nekem egy kis kaland és szerelgetés ha a végén jó lehet az eredmény. Csak sokallom a 10ezer feletti árat a három ventis pakk-ért. -
Ghoula
senior tag
válasz
korcsi #38693 üzenetére
Ez való igaz, mint hogy a túloldalon sincs meg mindenkinek az 1500 vagy a 2080
@38698 colossal89
Eddig nem ment opengl alatt a vsr, de most új driverrel már igen.
Amúgy a legnagyobb feature a BFG-ben a régi doom-ok, eredeti grafikával, és 5.1 hanggal és controller support -
korcsi
veterán
válasz
korcsi #38405 üzenetére
Még egy kérdés:
A hwinfo gpu részén a felső szekcióban a GPU AUX sorokban a feszültsége nagyjából megegyezik az alsó részen szereplő VRM2 részével, és itt elég durva teljesítmények és áramok vannak, míg lent nem. Kép alapján érthetőbb:
Melyik teljesítmény az igaz?
Mivel egy ref 290x-ről van szó amelyen van egy öt és két egy fázisú VRM, így egyértelmű hogy ennyi áram valamelyik két egyfázisúból nem jöhet ki. -
Omli85
őstag
válasz
korcsi #38397 üzenetére
Ez van OC esetén:
------[ GPU PStates List ]------
DPM0: GPUClock = 300 MHz, VID = 0.90000 V
DPM1: GPUClock = 500 MHz, VID = 0.95600 V
DPM2: GPUClock = 838 MHz, VID = 1.11200 V
DPM3: GPUClock = 1030 MHz, VID = 1.26200 V
DPM4: GPUClock = 1079 MHz, VID = 1.26200 V
DPM5: GPUClock = 1122 MHz, VID = 1.26200 V
DPM6: GPUClock = 1163 MHz, VID = 1.26200 V
DPM7: GPUClock = 1200 MHz, VID = 1.26200 VTerhelésen Gpuz szerint 1.300-1.328v között van a VDDC a már említett +100mV és +50% powerlimittel.
Ez van alap órajelen:
------[ GPU PStates List ]------
DPM0: GPUClock = 300 MHz, VID = 0.90000 V
DPM1: GPUClock = 500 MHz, VID = 0.95600 V
DPM2: GPUClock = 698 MHz, VID = 0.98100 V
DPM3: GPUClock = 858 MHz, VID = 1.11200 V
DPM4: GPUClock = 899 MHz, VID = 1.15000 V
DPM5: GPUClock = 935 MHz, VID = 1.18700 V
DPM6: GPUClock = 969 MHz, VID = 1.22800 V
DPM7: GPUClock = 1000 MHz, VID = 1.26200 VTerhelésen Gpuz szerint 1.150-1.180v között van a VDDC.
-
ZolaMan
tag
válasz
korcsi #38376 üzenetére
A konkrét étéket azért nem próbáltam, mert arra minden fórumban azt írták, hogy nem működik.
Nem próbálgattam tovább, örültem, hogy így megy. Egyébként arra is kiváncsi lettem volna, hogy honnan szopja ki a feszültségértéket, ha konkrét számot irsz be és az nem megy át valami validity checken... vagy csak simán lefagy, amint DPM7 -re vált? passz. -
Omli85
őstag
válasz
korcsi #37267 üzenetére
COD2 pl konkrétan talán lehet nem a legjobb példa hisz köztudottan "jótékony" hatással van a magas FPS érték a játékra. Nem véletlenül vannak(voltak) az FPS limites szerverek stb már ahol szempont votl az igazságos game
. Régebben figyeltek erre nem tudom azóta mi a helyzet
. Konkrétan ugye elég csítes a cod2 unlimited fps esetén
.
-
korcsi
veterán
válasz
korcsi #37189 üzenetére
Tesztelgettem, 1.35V kell az 1150MHz hez, de itt már nagyon éhes a jószág, valley alatt 61fokig melegedett és 250w-on tetőzött a GPU fogyasztása, úgyhogy visszaálltam inkább 1.26-ra 1100MHz mellett, sokkal konszolidáltabb keretek közé szorítva a fogyasztást.
Modbios: ahogy nézem a 390x bios +31mV offszettel rendelkezik, míg a gyári körülbelül -6mV-al. -
Ghoula
senior tag
válasz
korcsi #37176 üzenetére
@Tomi, vagy abban vagy a szerkesztos topikban volt rola szo ocn-en, de szerintem itt is emlitettem.
Vdroop, load alatt ejti a feszt az aram fuggvenyeben. Mivel a modbiosban van lathatatlan ofszet ezert emelkedett a vddci feszed is. 5x6.25 van benne alapbol de emlekeim szerint az uj verziokban ez mar 1x6.25 negativban. Aida meg tud butasagokat kiirni, foleg ha meg szoftverbol adsz neki feszt. Ez nem feltetlen az aida hibaja, lehet ez annak a kovetkezmenye hogy nem tudjuk a pontos mukodeset a szoftveres oldalnak (sem).
En ennel azert nagyobb gyorsulast mertem. A memoria meg nem fog megtaltosodni orajelben ( hacsak nem az emelt vddci miatt) mert koppra vannak huzva benne az idozotesek.
-
Tomdriver
őstag
válasz
korcsi #34910 üzenetére
Ha megnézted a linkeket amit csatoltam, az a rajz elég egyértelmű nem?
Még egyszer leírom: R9-es sorozat kártyáihoz nem kell aktív átalakító ahhoz, hogy a D-sub bemenetes monitor róla képet adjon, függetlenül attól, hogy nincs a kártyán analóg kimenet.
Mindenkinek adott a lehetőség, hogy kipróbálja, én meg néhány fórumtárs már megtettük és szerintem több helyen ez le is lett már írva. -
NandoXXL
senior tag
válasz
korcsi #34758 üzenetére
Pár elismert hiba a release note-ból:
[81448] A system restart may be experience when waking the system from sleep mode on some systems with Intel processors
[81489] Unable to create 4x1 or 2.1 portrait mode SLS with 4K displays
[81809] A crash may be experienced if an HDMI™ display is a cloned display device on an HP Envy 15 notebook
[81844] Unable to change resolution if a wireless display is the only connected display
[81856] Marginally increased power consumption may be observed during video playback
[81859] Flickering may be experienced on some monitors when AMD Freesync™ is enabledTeszteld nyugodtan, van hiba benne bőven. Többi az oldalukon. Én itt befejeztem
[81448] Intel procinál alvó üzemmódból újra indul a rendszer, néhány esetben
Ez aztán WHQL
-
korcsi
veterán
válasz
korcsi #31667 üzenetére
Még a múlt héten MSI afterburner-el piszkáltam a feszültséget, de azután elvileg vissza állítottam mindent alapra, de gyanúsan meleg volt utána a kártya, most töröltem minden tuning utility-t, driver-t újra raktam.
Most a felállás, hogy hátra raktam a radiátort, csak az Eloop van rajta 1350-es fordulattal 64 fokos a GPU. -
korcsi
veterán
válasz
korcsi #31611 üzenetére
Sziasztok!
Szétszedtem, újra pasztáztam, vékonyan, tényleg, radiátor asztalon, ment NB eloop-al meg 2db AC F12-vel push-pull-ba maximum fordulaton, mindegy, Milka által ajánlott Heaven beállításokkal 70-71 fok.
A radiátor alsó felének az a fele amelyikbe a blokk felől jön a víz, meleg, kifejezetten kb.: 50-55 fok tapintásra. Nekem úgy tűnik, mintha alacsony lenne a vízforgalom. Lehet e ilyen probléma?
-
Speed®
titán
válasz
korcsi #31611 üzenetére
Ez nem kicsit volt sok, nagyon..fél borsószemnyi elég lenne, nem kell tocsogjon, vékony filmréteget képezzen minimális szélekre kitolódó mennyiséggel, különben szigetelés funkciót tölt be a légrések kitöltése helyett.
Crytek
Aprón találsz MSI 980at, ha halk karit akarsz. Ismerve az igényeidet, 390/Xel nem lennél elégedett (és a topiklakókat is kiidegelnéd, mire elhatározásra jutsz).
KAMELOT
Mi alapján jutottál erre a szakmailag megalapozott álláspontra..? Minden bizonnyal okkal használja ezt..(ha megnézted volna az előzményeket, te is tudnád), egyébként semmi gond nincs a hatásfokával..cserébe töredéke árban egy FC vízkörnek. -
korcsi
veterán
válasz
korcsi #31318 üzenetére
Húztam picit a blokkon, elrendezgettem a csöveket és tesztelgettem, igazándiból minden apróság 1-2 fokot ad hozzá a hőmérséklethez (oldallap, első 14-es venti 1200 helyett csak 500-al megy, ház frontja fel van rakva) Így most 100%-os VGA venti beállítással 68 fokos lett a GPU, Szerintem ez simán elfogadható ebben a környezetben, A VRM épphogy meglépi a hatvanat, tehát van mozgásterem csökkenteni a fordulatszámot, hogy minimalizáljam a zajt.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
korcsi #31308 üzenetére
Statikus nyomás,leegyszerűsítve,hogy milyen erővel tudja a levegőt átpréselni a radi bordái közt.Radira nem a légszállítás a mérvadó,hanem a statikus nyomás.
Minden kifelé fúj...alap szabály,hogy próbáljunk a házhűtéseknél túlnyomás közeli állapotra törekedni (már ha lehet),de ahol kifelé fújatsz levegő,oda befelé is kell juttatni,nem elég egy rostély/kivágott lyuk.
" távtartó nincs, csak a nyákhűtő lemez szélén fekszik fel a blokk rögzítő füle."
Teljesen FAIL!Neked is ref nyákos karid van,tök ugyan az mint nekem.Távtartó karika alap felszerelés ami a 4 csavarra kell felhúzni és ez érintkezik a nyákkal,erre fekszik fel az egész pumpa.Nekem sikerült ezek eltüntetnem és vége is lett a hőfokaimnak.amire ki tudtam vágni a milliméterre pontos távtartót 4x egymás után ráesteledett.
Valószínű a ref hűtés maradványa köszönő viszonyban sincs a távtartó karika méretével/vastagságával ezért nem tud felfeküdni a pumpa a gpu-ra normálisan.Ref lemez le,és mindent fel kell bordázni úgy mint nálam.Nem is igazán értettem ezt a ref lemezes hűtést,mert semmivel sem jobb mint a gagyi AC alu bordák,ráadásul a vrm-en lehet egy szimpla 8cm-es hátlapi ventivel is lehet segíteni,nem is keveset.Ugye Hybrid I-ed van amin van aktív hűtéses burkolat?
-
Milka 78
nagyúr
válasz
korcsi #31305 üzenetére
A kép szerint jobbról balra,azaz kívülről befelé kéne áramoltatnod a luftot.A belő felmelegedett levegővel próbáld hűteni a radit.Ellendbe a 14-es vent ez esetben nem lesz jó,mert nincs statikus nyomása és értelem szerűen nem 12-es radira való.Alapból valami erős statikus nyomású ventiket kéne választani rá (a Sickleflow amiket használok 2.94mm-et tudnak).
Szerintem variáld át a házhűtésedet.Elöl be,oldalt és hátul ki.Valószínű mivel zárt a házad teteje megreked a levegő bent.Próbáld ki hátha bejön.
Ezen felül szerintem nem fekszik fel normálisan és/vagy túl sok a paszta a blokk alatt.Nekem is volt mindkét problémám és vidám +20 fokot jelentett.Egy fél napig szórakoztam vele,saját távtartókat gyártottam a 4 csavar és a nyák közé,húztam/lazítottam a csavarokat mire jó lett.
Per pill idle 33 fok a kártyám,de +132mv-vel 74 fokig hevült a vga 20 perc Heaven alatt (itt már meghajtottam a ventiket fullra).Ennek közelébe kéne lenned,de ugye nekem tágasabb,jobban szellőző kuckóm van és erősebb ventiket használok ami azért számít (de így is túl nagy a különbség érzésem szerint). -
Milka 78
nagyúr
válasz
korcsi #31297 üzenetére
Hááát...nem tudom,de nekem az a 14 fok difi soknak tűnik,főleg úgy hogy most "hűvösebb" van.Nekem pl belül van a radi amivel még bukok egy pár fokot (inkább a proci kapja a friss levegőt).
Hogy van neked a radin a venti?Elöl egy 14-es ami tolja rá a levegőt és hátul egy 12-es ami a ház belseje felé nyomja (valószínű tévedek)? -
Milka 78
nagyúr
válasz
korcsi #31275 üzenetére
Csinálj légyszi egy Heaven tesztet úgy 30 percig.Viszonyítás képen ilyen eredményeket kéne kapnod.
Minden alapon.
1165/1570/+100mv
Panel kecó 26 fok 1 órás Heaven teszt ilyen kiépítésben.
A Hybrid radin a ventik durván 1400-1500 rpm-en,így még bőven halk.
Baromira könnyű féloldalasan felrakni és érzékeny a paszta mennyiségére is.Én is elszúrtam elsőre és +15 fokot simán romlott a teljesítménye.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Medence topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S21 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest