- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
pcsabat
őstag
Sziasztok!
Róla mi a vélemény vagy tapasztalat: XFX R9 390 8GB GDDR5 DOUBLE DISSIPATION ?
Hűtés elégségessége, hangja és az esetleges tuningolhatóság érdekelne - ha van olyan ennél a típusnál.
Köszönettel!
-
pcsabat
őstag
válasz
Habugi #36904 üzenetére
Én is ugyanígy jártam mint Runner_fxr kolléga. Valamiért hiába resetelek, csak a driver újratelepítése oldja meg, hogy visszaálljanak az órajelek - valami "beragad" -. Különben még reset után is maximum órajelen jár a gpu, még akkor is ha csak az asztal fut
. Mindegy, hátha a köv. AB megoldja.
-
pcsabat
őstag
válasz
Runner_fxr #36844 üzenetére
processzort tuningolhatod azért, egészséges keretek között, ameddig bírja. Baj nem származhat belőle, ha a rendszer stabil. De sok játékot kipróbálva én arra jutottam, hogy ezekkel a szoftveres baromságokkal nagyon sok mindent én a fotelből kezdeni nem tudok. Ilyen trükkök léteznek mint amit fentebb írtam/írtak. Például ablakban futtatás, vsync kikapcs és driverben beállítani a monitor képfrissítési rátájának megfelelő "megcélzott" fps számot stb. Nem értem miért fordul elő sokszor az, hogy nem megye fel a GPU órajel maximumra és leesik az fps szám, ha a vsync be van kapcsolva, játéka válogatja ezt is. Kikapcsol vsnyc elég sok mindent megold, az tény
-
pcsabat
őstag
válasz
Runner_fxr #36835 üzenetére
előfordulnak ilyenek. Nálam pl. a Crysis 2 nem hajlandó normálisan futni vsync-el, csak ha ablakban futtatom, egyébként 400-500 mhz GPU órajelen megy a játék ami 40-45 FPS körüli értéket produkál, ablakban tökéletesen fut. A Far Cry Primal is tud érdekességeket produkálni, bár ez még friss játék, valószínűleg patchekkel megoldják. Kb. játékóránként 5 percre leesik az fps szám 45 körülire, úgy hogy a GPU nem jár maximum órajelen, nem hinném hogy processzor limit lenne, mert a CPU is 30% körül dolgozik - gondolom a napszakok változása okozhatja, így figyeltem meg -, de ha kikapcsolom a vsnyc-et, akkor ilyenkor is tartja szépen a 60 fps-t. Ezek szoftveres problémák jellemzően, szerintem orvosolhatóak, driverekkel és patchekkel.
-
pcsabat
őstag
válasz
LLKobe #36778 üzenetére
az szép eredmény, még patch-ek nélkül, korábban próbáltam a witcher 3-t, akkor még azért elbírt volna némi optimalizálást a játék. Viszont hétvégén megérkezett a far cry primal is. Az állam egyszerűen sokszor leesik, mennyire gyönyörű a játék és nagyon szépen megy a 390-en. Néha beesik 50 fps alá, de jellemzően simán tartja a 60-at - very high - ultra beállításokkal, SMAA-val -. Szóval aki fél a teljesítménytől ezekkel a vga-kal, ne tegye, nyugodtan megveheti a játékot - ÉS MÉG JÓ IS -
-
pcsabat
őstag
válasz
Runner_fxr #36639 üzenetére
90-95 fokos VRM-el nyugodtan játszhatsz még, nem lesz baja a kártyának. 100+ elvileg már nem olyan egészséges hosszú távon, de ezt is bírnia kellene ideig-óráig.
Ventiket meg tegyél oda ahova tudsz még, hidd el, nagyon-nagyon sokat számít. Pár ezer forintos beruházás, meglepően jobb hőmérsékleteket eredményezhet. Nálam az egyik leggyengébb hűtésűnek mondott Gigabyte fut és nagyon szépen megy jó házhűtéssel - de van is 7 db házhűtő betuszkolva a pantheon-ba. -
-
pcsabat
őstag
válasz
CptAdamica #36633 üzenetére
jól szellőző ház az alap ezekhez a kártyákhoz. De eléggé differenciálnak a kártyák márkán belül is. Van akinél melegszenek az ajánlott brandek is, van akinél a nem ajánlott kártyák is jól muzsikálnak. Nálam pl. a Gigabyte még emelt órajelen sem szokott benézni 70 fok fölé 50%-os ventifordulat mellett - Witcher 3, GTA 5, épp megjött a Far Cry Primal is, hamarosan ezt is ráengedem stb. - (ez még hangosnak sem mondható), ahogy olvastam Te is meg vagy elégedve az ASUS-al. Ennek ellenére nem kell védeni ezt a két gyártót, mert sokan kínlódnak a megoldásaikkal, arról nem is beszélve hogy a VRM hűtésük nem vagy csak részben megoldott.
-
pcsabat
őstag
válasz
Lemaitre #36476 üzenetére
nekem is úgy van beállítva hogy 60% fölé ne menjen a ventilátor lehetőleg, játék alatt nagyon max a 70 C megállítja - de kisebb gépigényű játékok esetén, vsync-el, pl. GTA 5 alatt 65 körül mozog és 50%-os a ventilátor fordulat kb. -. jelenleg nincs fenn 3dmark, most raktam újra a rendszert, de még win 8.1 alatt teszteltem vele, ott 74 fok körül megállt (3dmark 11).
-
pcsabat
őstag
kis érdekességként vram használat ügyben, nálam a lords of the fallen 5450 mb-ot is kér olykor, eddig ez a rekorder. Lehet értelmet nyer a 8 giga?
-
pcsabat
őstag
válasz
csutkaa #36322 üzenetére
kb. nálam is ugyanezek az értékek, egyébként meg a 3 év garancia is sok mindenért kárpótol. Nyáron viszont necces lehet a hűtő hangja, bár nálam most is sokszor 24-25 fokos szobában megy a gép, nyáron sem szokott sokkal melegebb lenni, viszont tetőtéri lakásban vagy panelben bajok lehetnek ha nincs klíma.
-
pcsabat
őstag
válasz
CptAdamica #36252 üzenetére
pedig sajnos mindkettőnek hurka a hűtése ezekhez a vga-khoz. Nálam így jó, 70 fokot nem éri el a giga - 50 - 55% venti körül -. De mindenkinek magának kell kitapasztalnia ezt. Leszabályzott házhűtéssel ha nem játszok még így is néma a gép - illetve a 6 db vinyót hallani szinte csak, ha épp mennek
-.
-
pcsabat
őstag
válasz
abridabri #36236 üzenetére
komolyan érthetetlen mennyire szórnak a kártyát. Sok függ a házhűtéstől ez tény, de szerintem itt a pasztázás minősége is változhat kártyánként. Nálam szintén giga fut és tuningal - alapfeszen, mert ugye ezt nem engedi állítani - játékok alatt nagyon max 72 fokot láttam - Witcher 3, Crysis 3 meg ilyenek -, de ez iszonyat ritka, a 70-et sem szokta elérni. Teszt programok alatt 1075 mhz GPU-val mértem max 74 fokot.
-
pcsabat
őstag
-
pcsabat
őstag
válasz
digo00 #36196 üzenetére
driverekkel nem lehet gond? Letakarítottad a korábbiakat DDU-val? Esetleg egy rendszer reinstall? még mielőtt új alaplapot vennél
- tény, hogy nem egy csúcs darab, de önmagában ha nem hibás elég kicsi az esélye hogy fps droppokat okozzon, de persze semmi sem lehetetlen. Okozhatja valami driver is...
-
pcsabat
őstag
válasz
Nelman #36186 üzenetére
nem idevaló a téma, szóval ez az utolsó hozzászólásom ezen a téren, hidd el nekem nem az ár miatt lesz jó egy táp. XFX-ből merem állítani neked, hogy vehetsz 8 éveset is, garancia nélkül, ha abban seasonic belső van még évekig hajthatod vele a géped. Enyém kb. 5 éves, vígan viszi a rendszert. Utánakerestem jelenleg már ez is 30 ezer körül mozog, de mikor vettem ha jól emlékszem a fele sem volt. Egy minőségi 500-es vagy 550-es táp ezeknek a kártyáknak elég, ha nem extrém tuninggal akarunk szórakozni. A thermaltake-t nem akarom leírni, volt egy-két jó sorozatuk, de abból amit írtál nem derült ki a pontos típus, de sajnos ennél a márkánál több a gyenge, mint a jó tápegység. Egy FSP / Seasonic belsős táppal (értelemszerűen az említett márkák, plusz be quiet! dark power, straight power, bizonyos corsair-ek és még lehetne sorolni) amik elérik az 500-550W-ot nyugodt szívvel hajthatóak ezek a VGA-k, nem kell a frászt hozni előre a felhasználókra
A PSU kalkulátorokkal meg azért óvatosan, ezért a tápos topikban a fejét veszik az embernek!
-
pcsabat
őstag
válasz
Nelman #36183 üzenetére
40 ezret egyébként sem lett volna muszáj, az én tizen egy-két ezres seasonic belsős XFX Pro 650-esem anno két darab 7950-et is vitt vígan, egy darab 390 alatt meg még néma is marad
. Az hogy ennek a hatásfoka mondjuk "csak" 85% míg egy gold-é akár 90% is lehet nem tesz tönkre, ki lehet számolni mennyi a többletköltség a kettő között éves szinten, hülyeséget nem akarok mondani, de gyanítom egy jobb sör nem jönne ki belőle
. Off vége!
-
pcsabat
őstag
válasz
Nelman #36180 üzenetére
a thermaltake-nek vannak igazán hitvány, nem ajánlott tápegységei amik a névleges teljesítményt korántsem adják le. Ez az FSP-nél nem mondható el. Azért próbálja csak ki a kolléga a HEXA-val, aztán ha lekapcsolgat neki vegyen új tápot
- bár a HEXA osztott 12v-os ággal rendelkezik, azért azt tegyük hozzá.
-
pcsabat
őstag
válasz
SpongyaBob #36168 üzenetére
GTA 5 nálam is csinálja, hogy első indítás után 30 fps a max, alt + tab majd vissza és ez megoldódik, de a Crysis 2-nél alt + tab-ozhatok a végletekig, ugyanúgy marad. Ha 30 fps lenne a max alatta én is vsync-re gyanakodnék, de így hogy cirka 40-et tart és feljebb is tud menni olykor, elvetettem ezt az ötletet. Mindegy igazából, ez a játék pont nem érdekel annyira, csak érdekességként kérdezősködtem.
-
pcsabat
őstag
felfedeztem az első hülyeséget 390 és crimson (16.1.1) kapcsán. Crysis 2 - csak teszt miatt került a gépre -, ha teljes képernyőn játszanék akkor a GPU órajel nem igazán megy feljebb 400-500 mhz-nél - ez max grafikán kb. ~40 fps jelent -, ha ablakban futtatom akkor szépen felmegy a GPU órajel és annyi fps-t produkál a kártya amennyit ki lehet belőle sajtolni. No ez miért lehet?
Más játéknál ezt nem tapasztaltam eddig, a Crysis 2 meg nem mai darab nyilván, de azért érdekelne mi lehet a probléma forrása.
-
pcsabat
őstag
válasz
Runner_fxr #36065 üzenetére
a 8800 GTX és a 7970 volt a két kedvenc kártyám eddig, ha lehet ilyet mondani
-
pcsabat
őstag
válasz
Runner_fxr #36014 üzenetére
hasonló dilemmában voltam én is. Nálam a fentebb felsorolt okok miatt lett 390 a döntés vége. Igen jó kártyák ezek és azt hiszem, hogy aki tudja mit vesz és egy ilyenbe ruház be, annak megvan hozzá a kellő háza is kellő szellőzéssel. Lehet, hogy én kivételes eset vagyok, de nálam driver problémák sem voltak. Pedig az első crimson-tól kezdve egymás után szépen mindegyik volt fenn a gépemen (jó, persze új telepítésnél szépen le is takarítottam a korábbit DDU-val), mégsem találkoztam egyik buggal sem. Ettől függetlenül persze kókány a crimson - még - laptopomon produkált érdekes dolgokat, de a 390-el ez ég világon semmi bajom nem volt a driverekkel.
-
pcsabat
őstag
válasz
Runner_fxr #36010 üzenetére
az MSI-vel jól jársz (véleményem szerint időtállóbb mint a 970, az hogy melyik a gyorsabb játék/tuningfüggő). Én pár hónapja használok R9 390-et és mikrolaggal még nem találkoztam egy játéknál sem, pedig elég sokat kipróbáltam már vele.
Negatívuma a 970-hez képest, hogy rendesen termeli a hőt, egy tisztességes szellőzésű ház nem árt mellé, ha ez megvan nem lesz gond.
-
pcsabat
őstag
válasz
pidzse4 #35671 üzenetére
értjük mi a dilemmát, azt hiszem itt sokan jártak ebben a cipőben VGA vásárlás előtt - én is nemrégen -. A lényeg, hogy jelenleg, a jelenlegi játékok mellett jobb és stabilabb választás a GTX 970/980, de most már jövögetnek ki olyan címek ahol karcsú lehet a 4 giga vram, akár full HD-ben is. Ha nem tervezel 3 évre előre, mert mondjuk évente cserélsz VGA-t, akkor az nvidia-t vedd, ha meg hosszabb távon gondolkodsz talán időtállóbb a 390/390X - ha az AMD is úgy akarja a driverekkel -. Jobban nem igazán lehet ezt összefoglalni.
-
pcsabat
őstag
válasz
GeneraL_XTX #35639 üzenetére
azért a GTA 5 be szokott kukucskálni 4 giga vram fölé is full HD-ben, legalábbis nálam nem egyszer láttam már játék közben, de MGS 5-nél is akadt már ilyen. Ettől függetlenül igazad van
-
pcsabat
őstag
válasz
Habugi #35617 üzenetére
annyi, nvidia-sodunk na. Lehet, hogy az a jövő
. Egyébként hidegen hogy a VRM hőfok. Nem bontom meg a kártyát, süljön csak meg a 3 év gari idő alatt. Remélem nem fog, meg egyébként sem szoktak 2 évnél többet tanyázni nálam a VGA-k
Azért vettem, hogy alkalom adtán játsszak vele, már sajna arra sincs túl sok időm, nemhogy pontszámfetisizmusra, játékra pedig ez is tökéletes
-
pcsabat
őstag
én még nem jöttem rá, hogyan lehet
. Elvileg voltage lock. Írták már korábban a fórumon is. GPU-Z nálam a VRM hőmérsékleteket sem mutatja - más programmal nem próbáltam még monitorozni -. A hőmérsékletek viszont a fentebb leírtak és nem igazán dobálja le az órajeleket sem - illetve nem vettem észre -.
-
pcsabat
őstag
válasz
tailor74 #35611 üzenetére
ezt gondolom én is, az enyém sem produkál extrém hőmérsékleteket. ASIC qualitiy 71%, szóval ez sem egy csúcsragadozó. Sőt, még tuningolnám is, de megáll a 1075 mhz-n, afelett már hibázik, feszt meg ezeken a csuda gigákon nem lehet állítani. Azt mondjuk hozzá kell tenni, hogy a ház szellőzése jó (2x12 centis venti elöl befúj, felül, oldalt és hátul 2-2 db 12 és 14 centis ki, alul pedig szintén egy 14 centis be még - Xigmatek Pantheon vityillóban).
-
pcsabat
őstag
1075 mhz gpu-n használom ugyanezt a kártyát, memóriák gyári órajelen, GTA 5 alatt nálam megáll 70 fokon, Witcher 3, The Evil Within a két játék ami alatt a legmelegebb ez 73 fok - ekkor jár a ventilátor 66%-on ami már ágy végéből játszva a szoba túloldalán is hallható. Ennél melegebb játék alatt még nem volt nálam, folyamatosan monitorozom. Nem mondom hogy az eddigi leghalkabb kártyám, SŐT, de volt már hangosabb is. Ennek ellenére ha újat vennék én is inkább MSI-t vagy Sapphire-t vennék.
-
pcsabat
őstag
-
pcsabat
őstag
válasz
laci.csabi #35514 üzenetére
Ha nem kapcsolgat le akkor nem lesz gond. A CTG sorozat jó, kárt nem fog tenni a gépedben. Ha lekapcsolgatna meg nézz egy osztatlan 12V-os ággal rendelkező minőségit 500W körül, az biztosan rendben lesz.
-
pcsabat
őstag
valakinek esetleg van tapasztalata 390-en az accelero extreme III hűtéssel? Sajnos a 4-es verzió ebből helyhiány miatt nem férne be hozzám, a III viszont igen és egy-két helyen még kapható lenne. Egy Giga R9 390-re menne a jószág, ha van értelme egyáltalán.
-
pcsabat
őstag
a 16.1-es crimson használható már? Van valami tapasztalat? Vagy inkább ne erőlködjünk még vele?
-
pcsabat
őstag
válasz
pilu85 #35241 üzenetére
a hűtője f0scsi, de normális házhűtéssel azért ez kompenzálható (ha nem akarsz tuningolni) és nem zavar játék alatt ha hangosabb a géped (50-60%-os ventilátor sebességnél még vállalható a hangja, felette nálam már kvázi hangos. 5.1 mellett is játéknál hangos tud lenni). Nálam ez az 50-60%-os venti sebesség úgy tartható 1050 mhz GPU órajel körül 65-70 fok között játék alatt, hogy leszabályozva ugyan, de elöl, hátul, alul, felül, oldalt ventilátorok vannak a házban.
-
pcsabat
őstag
válasz
Raggie #35218 üzenetére
Ha az egy STRAIGHT POWER E9 akkor arra még az életem is rá merném bízni, ha nem akkor sem szokott baj lenni a be quiet tápokkal, majdnem mindig minőségi belsőre építenek, el kell bírnia. Mondjuk az E9-nél osztott a 12V-os ág, de a gyártó normálisan osztja ezeket ki elvileg, nem lehet baj.
-
pcsabat
őstag
válasz
afelaldozhat #35097 üzenetére
behal ott a garancia, nem értem mit kell ezen ennyit problémázni. Lehet venni normális házat már 20 körül is, raksz bele 4-5 db 1500 ft-os ventit és problem solved. Házon, tápon ne spóroljon már senki aki felső kategóriás VGA-t akar hajtani.
-
pcsabat
őstag
válasz
afelaldozhat #35084 üzenetére
teszteljed! Ha magasak a hőmérsékletek, vagy leveszegeti az órajelet akkor csere maximum. De én inkább házat cserélnék, az a kártya nem rossz féle. Nekem hitvány hűtésű giga 390, JÁTÉK alatt (MGS5, GTA5, Witcher 3, Fallout 4) 1050 mhz gpu-val sem megy 65-67 fok fölé - 50-60%-os ventihasználat mellett ami abszolút vállalható hangerő még - egy tisztességesen szellőző házban (xigmatek pantheon meg 6 házhűtő venti ami HALK). Inkább a házra fókuszálnék a helyedben, mert hosszabb távú befektetés a jövőre nézve is.
-
pcsabat
őstag
válasz
afelaldozhat #35043 üzenetére
hát ha tuningolsz (akár feszültséget emelsz), akkor mindenképp told feljebb a power limitet. De gyári órajeleket azért tudnia kellene alapbeállításon a vga-nak. De mint tudjuk ezt is vga-ja válogatja
-
pcsabat
őstag
válasz
afelaldozhat #35038 üzenetére
nálam a 15.12-es crimson normálisan megy 390-el. Viszont AMD proci + vga laptopomon meg fagy össze-vissza. Rendszere válogatja. Én 15.11.1 beta-t ajánlanék.
-
pcsabat
őstag
Ó, köszönöm a választ. A kép sokat segített! Hosszra nem lesz gond, xigmatek pantheon-ba kerülne, ott van még hely. A procihűtőt meg maximum felfele fordítom, csak lenti irányban találom neccesnek. Maximum visszaállok az alaplapi hangkártyára
Az accelero extreme-t meg ismerem, én még anno 8800GTX-en használtam az elődjét. Kiváló hűtők ezek, bár valóban óriásiak
-
pcsabat
őstag
Azt valaki tudja, hogy az Accelero Xtreme IV alulra és felülre kb. mennyit helyet foglal? 4 bővítőhely elég neki lefele? Felül is kicsit félek, hogy nem férne be a Brocken + Thermalright ty-140 kombó alá. Összesen ha 2-3 centi lehet a hely.
-
pcsabat
őstag
Sziasztok!
Hamarosan belépek a klubba egy gigabyte 390-el - pontosabban egy Gigabyte R9 390 8GB GDDR5 GV-R939G1 GAMING-8GD ezt kaptam meg olcsón -. Mik az általános tapasztalatok a kártyáról? Hűtés hatékonyság? Hangja? Tuningpotenciál esetleg - mondjuk mennek-e 1100 mhz körül ezek nagy általánosságba-n? Régen módi volt szidni a Gigabyte kártyákat, nem tudom, hogy ez még most is így van-e, ezért érdeklődnék. Korábban egy Giga 7950 WF3-at hajtottam évekig gond nélkül, pedig ezt sem szerették anno sokan.
Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen videókártyát?
- Android játékok topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- iPhone topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Energiaital topic
- Háztartási gépek
- Honor 400 Pro - gép a képben
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest