- Bemutatkozott a Fairphone 6
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raggie
őstag
válasz
FoLey-v #42678 üzenetére
aztaa, az mondjuk elég jó ár.
Bár ezért ha jól láttam csak MSI Armor-ok vannak. Én inkább valami minőségibb hűtéssel rendelkezőt vennék, mert ezek tuti a bányából jönnek, akkor meg már jobb ha jobb hűtéssel voltak járatva.
De az igaz, hogy a Vega56 az 110ezernél kezdődik használtan, és 130 körül vannak az újak külföldről.A teljesítmény különbség a két kártya között kb 50%, tehát a kétszeres ár az az RX580 felé billenti a mérleget akkor. De csak mert ez tényleg nagyon jó ár értük.
-
Raggie
őstag
válasz
Speed® #42671 üzenetére
A különbség ott van, hogy míg egy normál pasztával rosszul megkent kártyának "csak" nem lesz jobb a hőfoka vagy max kicsit rosszabb lesz addíg egy folyékony fémmel rosszul megkent kártyának kaputt... Szerintem ez azért eléggé vízválasztó annak tekintetében, hogy mit ajánlunk...
-
Raggie
őstag
válasz
senzaj #42659 üzenetére
A Conductonaut-tal azért óvatosan! Előtte jobb leszigetelni a GPU körüli kis komponenseket, mert az a paszta vezeti az áramot! Ha bármilyen két kis elemet összeköt megsütheti a kártyát!
Az MX-4 vagy Kryonaut szerintem jobb választás amennyiben most csinálsz először ilyet... -
Raggie
őstag
válasz
Dr. Romano #42626 üzenetére
Hőtermelés =/= hőfok...
-
Raggie
őstag
válasz
Dark KillerX #42619 üzenetére
Hát igen, hőtermelésben kb fele a 1060 a 390-nek. Igazából attól függ, hogy milyen jó a ház szellőzésed. Ha az rendben van, akkor egy jó custom MSI hűtéssel rendelkező 390 is simán tud majdnem olyan teljesítményt hozni mint egy 1060 még elfogadható zaj mellett.
Mindenesetre azonos körülmények mellett egy 1060 mindig halkabb és hűvösebb lesz valószínűleg. De azt már neked kell eldöntened, hogy megéri-e ez a plusz pénzt. -
Raggie
őstag
válasz
Dark KillerX #42614 üzenetére
Ez egy elég jó összehasonlítási alapot ad. A 290X-et nézd kb, azzal egyenlő a 390-es.
LINK
(játékokban átlagban 10-20%-al erősebb az 1060) -
Raggie
őstag
válasz
crm250 #42568 üzenetére
Én mindenképpen jó minőségű thermal-pad-et használnék valamilyen plusz leszorítással és egy méretesebb bordát.
Az a vicc, hogy nem tudom pontosan milyen 290X-es modelled van, de van jó néhány gyári megoldás, aminek a VRM hűtése jobb ennél.Ami még sokat tud segíteni az az, ha a nyák másik oldalánál egy ventit ráállítasz a VRM-ek hátoldalára, hogy azt fújja telibe. Ez is szokott jópár fokot segíteni rajta.
-
Raggie
őstag
Hát igen, a neten sokszor teljesen rossz infókat is találni.
Az Accelero Exptreme 3 egész jó hűtő, de a VRM hűtése nagyon csirke. Ezeknek a kártyáknak már majdnem GPU szintű hőleadása van a VRM-nél is. Oda nem elegek azok a kis szaros bordák. Én azt javasolnám, hogy valami nagyobb bordát kellene oda faragni.
A legszerencsésebb kialakításúak persze azok a hűtések, ahol a VRM hűtést is már a főborda lamelláihoz csatlakoztatják. -
Raggie
őstag
-
Raggie
őstag
válasz
crm250 #42526 üzenetére
Szerintem pasztázd újra és tisztítsd ki a hűtőt ha eddig nem volt megtéve.
Ha ez nem opció, akkor manuálisan vedd feljebb a ventillátor fordulatszámát. Sajnos MSI AB nem annyira jó már mostanában mert összeakad a wattman-nal, de talán ventiprofilt állítani lehet vele ha az órajelekbe és a feszültségbe nem nyúl az ember. -
Raggie
őstag
válasz
Per Degaton #42279 üzenetére
Én kipróbálnám egy biztosan 2.0-s rövid kábellel. Ha azzal megy, akkor a kábel a hibás tutira.
-
Raggie
őstag
Igen én is olvastam. Azzal én sem értek egyet, hogy ez "fejlődés" volna és én sem értem, hogy miért csinálják ezt.
Talán azért, mert a Fiji-től kezdve a lapkák túl bonyolulttá váltak és lehet így olyan hardverhibát előidézni beleturkálással, amit utólag nem- vagy csak nagyon körülményesen lehet visszanyomozni, hogy ezért történt és az így kelektezendő többlet gariztatásokat akarják elkerülni. Nem tudom. Mindenesetre mindenképp visszalépés, az Nvidia féle "zárt fekete doboz és csak tologassuk a csúszkát" mentalitás felé. -
Raggie
őstag
válasz
Habugi #42211 üzenetére
Ezt elvileg már Abu megválaszolta.
A Crimson óta az AMD driverek más úton érik el a hardver beállításokat.
Ez az új wattman féle módszert teszi csak lehetővé és nem ad olyan mértékben alacsony szintű állítgatási lehetőséget, mint a régi AB érában volt. Ezért fagy merevre a régi AB az új driverekkel ha bármi komolyat állítani is akar az ember.
Egyébként van a Sapphire-nek, az ASUS-nak és az MSI-nek is erre az új cuccosra épülő szoftvere, de az kb egy wattban gyártói skinnel... Talán egy kicsit jobb fan-profil állítással.Sajnos nem is lesz és nem fog visszajönni a finomhangolás, mert az AMD nem akarja...
-
Raggie
őstag
válasz
enginev3.0 #42031 üzenetére
Az a gond, hogy ez nem egy referencia R9 290. Hanem az MSI Gaming 4G kártyája.
Itt találsz róla sok képet: LINK. A lényeges ez a kettő. Azaz itt a VRM hűtése(igen okos módon) a fő bordázathoz volt hozzákapcsolva, mert így nagyon jól hűtötte azt. Ezzel egyidejűleg nem fogsz pont erre való gyári bordát találni, mert akkor az egész hűtést kellene megvenned, mert ugye ahhoz van "tapasztva". -
Raggie
őstag
válasz
enginev3.0 #42028 üzenetére
Hát egy ilyen szép nagy VRM bordát szerezni rá, ami gyanítom, hogy gyárilag is volt rajta. És a nyilazott furatoknál csavarral rögzíteni alulról.
Valamint persze ekkor már normális thermalpadot is érdemes alá venni. Pl ilyet: LINK
-
Raggie
őstag
válasz
hellboy0415 #42027 üzenetére
Neked jóval jobb a helyzeted, mert rendes thermal pad-dal tudtad feltenni a VRM bordát. Mert ugye rendes hosszú végignyúló borda és két csavar rögzíti.
Neki szegénynek olyan ragasztót kell nézni ami ragaszt is nem csak thermal pad, hogy ott is maradjanak a kis bordák. Vagy persze szerezni egy rá való szép hosszú bordát, amit ugyan így csavarral tudna odafogatni és akkor használhatna normális thermal padot.
-
Raggie
őstag
válasz
hellboy0415 #42025 üzenetére
Ez nem igazán fog segíteni a VRM-ek hőfokán.
Ott valami nem kerek a VRM hűtéssel. Azok a kék bordák is kicsit kicsik szerintem, meg nem igazán érintkeznek végig. Valamint az 1,5 W/mK nem valami jó hővezető tapasz... inkább ezek lesznek a ludasak és nem egy vizesblokk a GPU-ra.
-
Raggie
őstag
válasz
Motoxxx #41864 üzenetére
Mivel egy újrapasztázás párezer forint, egy új VGA hűtő meg több tízezer forint elsőnek mindenképpen az újrapasztázást javasolnám.
Ugyanakkor mind a két művelet hozzáértést igényel, ezért ha még nem csináltál ilyesmit mindenképpen nézz utána hogyan kell! Youtube-on tuti van fenn videó konkrétan a te kártyád újrapasztázásáról. -
Raggie
őstag
válasz
Johnny_vT #41830 üzenetére
A 25-30 FPS talán még 1440p-n meglehet, játékfüggő. Nézd meg aztán majd meglátod neked mennyire tetszik.
@(#41832) bajnokpityu: a tápot mindenképpen érdemes kiiktatni mint problémaforrást ha csak felmerülhet.(pl havertól szerezni egy erősebb/újabb modellt és azzal csinálni egy tesztet).
Amennyiben tényleg nem oldódik meg és rászánnád magad, akkor lehet külön az összes power state feszültségét is állítani a BIOS editálásával. Ezt a topikot javaslom átolvasgatásra. -
Raggie
őstag
válasz
bajnokpityu #41825 üzenetére
Nem hiszem, hogy a minimum frekit kellene állítgatnod.
A feszültséget kell állítgatni magasabbra, hogy stabilabb legyen.De továbbra is az alaplapra gyanakodnék amiatt, hogy az előzővel sohasem fordult ilyen elő ezzel meg igen.
Persze ha más nem változott(egyéb komponensek, szoftveres környezet, stb.). -
Raggie
őstag
válasz
Johnny_vT #41826 üzenetére
4K felejtős 390-el.
Még a Fury sem bírja, legalább egy Vega56, de az meg aranyár jelenleg.
A 1440p is kompromisszumos a 390-el. Az előbb javasolt 1080p upscale már viszont jó lehet, csak akkor meg minek 4K ?Mondjuk kérdés hogy mennyire elvárt a maxra tolt grafika és mi a minimum elvárt FPS.
-
Raggie
őstag
válasz
bajnokpityu #41819 üzenetére
Chrome-ban kapcsold ki a hardveres gyorsítást. Tudtommal az általában gondot szokott okozni a Radeonoknak.
Egyébként szerintem lap hiba lehet. A kisebb teljesítményszinteken lehet jobban hagyatkozik a kártya a PCI-E csatlakozó áramára és nem kap eleget. De ez csak egy tipp.
-
Raggie
őstag
válasz
aftercooler #41793 üzenetére
Akkor azt a monitor menüjében kellene beállítani nem a videókártyán.
Ez egy régi CRT monitor amiről beszélünk?Egyébként ezt próbáltad már: LINK
-
Raggie
őstag
válasz
aftercooler #41791 üzenetére
? o.O
Milyen képet? hogyan széthúzni?
A felbontást kell beállítani hogy a monitor saját natív felbontása legyen és akkor nem kell semmit széthuzogatni... -
Raggie
őstag
Valaki próbálta már itt a wundertriber-t?
(Habugi?)
Megéri vagy Crimson Relive szindróma?
Lehet használni AB-vel, és/vagy talált valaki más megoldást ami használható ezzel normális OC-ra+feszelésre+fanprofilra?
-
Raggie
őstag
válasz
bajnokpityu #41728 üzenetére
Driver updét megvolt?
Ha igen, akkor szerintem kicsit több feszültség kell a GPU-nak vagy a memóriának.@(#41727) Trade88: Sajnos nagyon sok hibaforrás lehet ilyenkor. Javaslom, hogy próbáld meg teljesen szétszedni és újra a legelejétől nagyon óvatosan és figyelve összerakni.
-
Raggie
őstag
válasz
nyulnyulu #41684 üzenetére
Ha valóban terhelés nélkül volt ilyen magas a hőfok, akkor tényleg lehet cserélik, de kétesélyes.
Az a baj, hogy önmagában az, hogy "meleg és nagyon hangos" nem hiszem, hogy garanciális csere alap, mert amíg magát a dolgát hiba mentesen végzi, addig igazából "működik" a termék.Ha már van színhiba is, akkor az már teljesen más tészta, mert az azt is jelenti, hogy hibázik a chip. Ez már teljesen okot ad a garanciális cserére, csak ezt eddig nem említetted.
-
Raggie
őstag
válasz
nyulnyulu #41682 üzenetére
Nézted a VGA kihasználtságot idle állapotban? Simán lehet, hogy csak egy miner vírus van a gépeden és a VGA-knak semmi bajuk csak az járatja őket akkor is ha nincs feladat.
Szerintem magas hőfokra, amíg játék alatt sincs throttling, nem fognak cserélni semmit. Egyszerűen csak magas hőfokon üzemel a kártya. Majd gari idő után kipurcan azt annyi.
Egyébként nem ismerem a Gigabyte R9 390-eseket, de ha jól emlékszem nem a legjobb a hűtőjük azoknak. -
Raggie
őstag
válasz
Gh00st #41635 üzenetére
Szervusz, nem igazán tudsz állandó gpu clock-ot beállítani úgy, mint a 7000-es sorozatnál. Itt folyton föl - le állítgat az órajelen a kártya. Az órajel érték amit emelsz az csak a max érték. Ha megfelelően nagy terhelést raksz a kártyára akkor szépen felmegy arra és ott is marad.
-
Raggie
őstag
válasz
voros12 #41548 üzenetére
Vízhűtésből csak olyat ajánlatos venni, ami fullcover blokk, de az meg teljes vízkörbe való. A kis AIO hűtéseknél vigyázni kell, hogy a VRM-eket is hűtse valami, mert azoknál általában a GPU-t hűti a vizesblokk azt csá.
Én inkább akkor már egy ILYET tennék rá meg két jóféle 12cm-es ventit. Még olcsóbban ki is jössz, mint egy játékvízzel. -
Raggie
őstag
válasz
DrTechnoid #41413 üzenetére
Frissíts VGA drivert!
-
Raggie
őstag
válasz
Pixx96 #41305 üzenetére
Hát pl wattman alatt nem is lehet feszültséget állítani ha jól emlékszem. Ott csak power limit van meg órajelek. Valamint nincs saját fan profil.
Amennyiben ezzel is el tudsz érni egy számodra elfogadható tuningot jó hőmérséklettel, akkor felesleges a régi driver és MSI AB. Ha nem vagy elégedett vele, akkor érdemes telepítgetni. -
Raggie
őstag
válasz
Pixx96 #41303 üzenetére
Szervusz. Elolvasod te a hozzászólásaim?
Mint írtam már:
"Az új driverekkel még bugos az AB. Nem igazán ajánlott"Ha arra gondoltál, hogy bővebben fejtsem ki akkor kb ez:
A ReLive driverekben van már a Wattman tuningoló program, amivel lehet húzni a kártyákat, de nem olyan profin, mint pl az MSI AB-vel. Ráadásul ez a wattman összeakad a más tuningoló programokkal. Összességében, ha a koppra kihajtott, lehető legjobb és legstabilabb tuning a cél, akkor nem ajánlott. -
Raggie
őstag
"A proci van csak húzva 200 mhz-et, itt még stabil, illetve az előző kártyával így ment 4 évig, szóval biztos nem a proci a hunyó."
Ez sajnos téves állítás. A játékok alatt a két legkomolyabban összedolgozó komponenséről van szó a gépnek. Attól mert az előző kártyával a CPU tuning stabil volt még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezzel is az lesz. Állítsd visssza elsőre alapra szerintem vagy nézz egy WHEA logot a windows-ban, hogy tutira jók legyenek az órajelek.Valamint továbbra is egy monitorozó programmal tudnád a legjobban kideríteni, hogy mi is történik valójában.
PL MSI Afterburnernek a sensor logja. Beállítani valami szép gyors frissítésre és megnézni, hogy a kérdéses effektus produkálásakor mit rajzol ki a CPU/GPU/RAM/VRAM grafikon.
Ennél jobbat sajnos nem tudok jelenleg javasolni.
-
Raggie
őstag
Driverek frissek?
Valami van húzva?(CPU/RAM/GPU)
V-Sync be van kapcsolva? Ha igen, akkor kikapcsolva is ilyen?
Lehet hogy a V-sync 30-60 fps között váltogat, mert épp a határon van a kártya, hogy el tudja-e érni a 60 FPS-t és amikor alá megy, akkor visszavesz a V-sync.A CPU/GPU kihasználtságot is kellene monitorozni a játékok alatt, hogy kijöjjön hol van a szűk keresztmetszet. Így első blikkre.
-
Raggie
őstag
Sajnos a többmonitoros fogyasztás(és emiatt melegedés) régóta ilyen a radeonoknál. A polaristól felfelé elvileg már sokkal jobbak.
(egyik fő ok: a memóriát max órajelen járatja amint egynél több monitor van rákötve)
Az én Vapor 290-esem is 50 fok körül van netezés közben a két monitor miatt. -
Raggie
őstag
-
Raggie
őstag
válasz
Highground #41042 üzenetére
Szűkösen férne bele, és 4K-hoz nem ajánlanám. Nem kapnád meg azt az élményt, mint amire vársz. A két kártyás rendszer használhatósága manapság kritikán aluli...
-
Raggie
őstag
válasz
Pixx96 #40946 üzenetére
A 970-nel kb egy szinten van. Hol egyik, hol másik van kicsivel előrébb, játéka válogatja. A 970-es talán jobban lehet húzni, de ebben nem vagyok biztos, mert nincs vele tapasztalatom. Az biztos, hogy jóval kevesebbet fogyaszt alapjáraton a 970 (tuningolva azért az is kajál).
-
Raggie
őstag
válasz
Gtaati #40939 üzenetére
Sajnos az ilyen utólagosan rátett egyedi hűtésnek nincs akkora értéke a használt piacon. Sok embernek nem is tetszik, mert nincs olyan "gyári" feelingje és nem tudják/értik miért jó is ez. Tehát szerintem ha tényleg el akarod ani és nem akarsz egy ritka fanatikusra várni, akinek pont ilyen csendes, batár hűtésű kártya kell, akkor ezt nem is veszed számításba, csak az alap kártyát.
-
Raggie
őstag
válasz
Pixx96 #40934 üzenetére
Az enyém 1140-et viszi alap feszen, de efölé +100 mV-al se megy...
Szóval nem tudom mi az általános de az 1150 már jobb, mint az enyém!Egyébként ritkán kell betöltsem az OC profilt, javarészt a gyári emelt órajelen használom (1030 azt hiszem), mert majdnem mindenhez elég nekem fHD felbontáson.
-
Raggie
őstag
válasz
Pixx96 #40922 üzenetére
Meglehetősen jó hűtésnek számít, talán az egyik legjobb custom léghűtés a piacon(a Vapor-X jobb csak nála).
Egyetlen néha előjövő betegsége van, hogy leáll egy venti a három közül és csak nagyobb fordulaton kapcsol be újra, ilyenkor cserélni lehet e-bay-ről kb 3-4ezer forintért másikra, de forrasztani kell. (venti PWM szabályzója adja meg magát)
Mindenesetre ha esetleg még garis, akkor ilyen rizikó nincs.Meg hát ami általánosan a 290/X-ekről tudni lehet:
-sokat eszik
-kell a jó táp
-meleget termel
-kell a jól szellőző ház
-de egyébként jó teljesítménye van még mindig, fullHD-re tökéletes választás. -
Raggie
őstag
válasz
colossal89 #40899 üzenetére
Van ilyen. Öregszik a GPU és a forrasztások, stb. Van, hogy ugya ahhoz a beállításhoz több fesz kell neki. Próbáld meg, hogy visszateszed az OC-t és pár mV-ot még emelsz a feszültségeken. Szerintem úgy menni fog.
-
Raggie
őstag
válasz
mpierre #40884 üzenetére
Nna, így már értem!
Az nem volt tiszta, hogy azt hittem neked is maradt a félpasszív üzem 60-ig, és mégsem megy fölé a hőfok. Nna erre kaptam fel a fejem! De így már tiszta.Nekem kicsit meg van cimbálva a 290 vapor, így 70-ig szokott felcsúszni a hőfok 1140/1500-on. Ekkor nálam is kb 50%-on van a venti és már kicsit hallható, de még nem zavaró számomra.
-
Raggie
őstag
válasz
Fleischer #40775 üzenetére
Én azt gyanítom, hogy van egy gagyi Gigabyte tápod ami nem tud leadni 350 W-ot sem és még lehet hogy hibás is vagy kontakthibás valamelyik kábele, ha be sem indul a gép vele.
Valamint van egy gyárihibás BeQuiet 850W-os tápod.Már csak azt nem értem, hogy hogyhogy 1 hónap után szart be a BQ táp, ha már 3 éve vetted 70ezerért? Addig csak a polcon volt?
-
Raggie
őstag
válasz
Casoli #40737 üzenetére
Nem mindegyiket...
Az én BeQuiet Straight Power 580W tápomon is 4 ágon van a 12 Volt és gond nélkül viszi a 290-est 1140/1500-on. Két külön ágat csatlakoztatok a két 8-as betápjára és jó. Egy ágról is vitte, csak a tuning stabilitása miatt használok én inkább két ágról betáplálást.
Mondjuk ez egy különösen jól sikerült tápegység, én is csak utólag tudtam meg mennyire jó és ajánlott.Nem a tápegység össz watt-ján múlik, hanem hogy a 12 V-os ágakon mennyi Watt-ot tud leadni!
-
Raggie
őstag
Szervusz.
A CPU vagy VGA limit az játékonként változik.
Kijelenthető, hogy a jelenlegi játékok javarészénél a VGA a limitáló tényező egy legalább 4GHz-es legalább 4 magos processzor esetében.
Ez alól pár játék kivétel, amik eléggé CPU intenzívek(BF4 multi, BF1 multi, Crysis 3, WD2, plusz még pár).Az a proci kb az i7-3770k szintjét hozza, tehát bőven jó lesz még a következő kártyád alá is szerintem.
A VGA a limitáló tényező majdnem minden esetben, főleg 1440p-s felbontáson.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Le Mans Ultimate
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Linux kezdőknek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest