- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Yettel topik
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
crm250
csendes tag
válasz
Raggie #42569 üzenetére
Köszi a tippet.
Xfx r9 290x referencia hűtéssel. A stock hűtővel 61 fokos volt a Vrm1.
Még azon gondolkodom, mivel a referencia hűtő nem sok mindent ér, valahogy elvágom és esetleg annak a vrm1 hűtő részét az accelero alá szerkesztem, a gyári lefogatásával. Vagy csak a fémházát, amire ragasztok még bordákatEgyébként akasa termaltapet használtam először, ugyan úgy melegedett, másodszorra az Artic thermal ragasztóját, azzal is a fentebb leírt módon melegszik.
-
crm250
csendes tag
válasz
Raggie #42567 üzenetére
Pontosan ebben a dillemában voltam én is, hogy neten találtam ilyet is, meg olyat is, ahol a Vrm1 nek ezt karikázták be, illetve olyat is ahol a másikat.
Azt, hogy az accelero pocsék VRM űtésben tapasztalatból én is alá tudom támasztani. Próbáltam termo ragasztóval, illetve próbáltam akasa thermal tape-el is, nagyjából mindkettő ugyan oylan magas, 100 fok feletti értékeket produkált aida64-el tesztelve, kb 5 perc után, ezért le is állítottam mindkét esetben.Ami segített ejeln esetben az a gyári 95 fokról levett hőmérséklet 72 fokra, mert úgy haamrabb kezdi emelni a venti sebességét, mielőtt még a VRM1 nagyon bemelegedni. Ilyenkor felmegy kb 95re, de addigra elkezd dolgozni kb 1300 környékén a venti, majd 1700 környékén és így szépen visszahűti, kb 85 fok környékére.
Egyékbént mindenkinek köszi a segítő hozzászólást!
Még egy kérdés, szerintetetek létezik direkt VRM1 Hűtő, mely rácsavarozható, vagy ha nem, hogyan lehetne és miből barkácsolni rá egy nagyobb felületű hűtőt?
Köszi a tippeket előre is!
-
-
FoLey-v
addikt
válasz
Raggie #42465 üzenetére
Én sem tudom hogy kerültek rá,de annyira nem izgat.
Nem kínlódok tovább a kártyával örülök,hogy túlélte,mellesleg kell a kártya lan partyra is meg most autóra kell költenem(megint). Jó így jártam valakinél hozz eredményt valakinél meg nem.
oliba
Akkor nem vagyok egyedül. -
xgbcx
tag
válasz
Raggie #42396 üzenetére
Le is mértem egy rövid Witcher 3 teszttel, hogy milyen hőmérsékleten fut a vrm.
Szerintem az is jobban érzi magát, úgy emlékszem hogy vrmnél is 90°c fölött kezdődnek a gondok.
Valószínű elég standard alumínium hűtőbordát adtak a csomagban, nem írtak róla sok részletet a leírásában. [link]
-
Habugi
addikt
válasz
Raggie #42212 üzenetére
Kösz, ezekről az "altered Wattmanokról" nem tudtam, majd rájuk nézek.
(#42213) oliba:
Na erről beszéltem..
"Nálam semmi gond a legújabb driverrel és AB-vel"
Ilyet ne írjunk többet kérlek, nagyon félrevezető, ennek apropóján mentem egy kört a legújabb driverrel & 4.4.2-vel és természetesen ablakon kidobott idő volt..
Alulfesz tökéletesen működött a Cifu által taglalt, általam driverrel megnevezett időpontig.
Kipróbáltam most mint írtam, pontosan ugyan úgy kuka, btw.., az MSI AB utolsó pár verziójának descjében (Guru3D) Unwinder részletesen leírja/kitér a problémára.., a fórum részről nem beszélve, ugye.
Feszt adni magam is tudok, mindig is tudtam, a gond az hogy az említett időszaktól fogva elég furán kezeli még a beállított plusz feszt is, ezért kérdeztem rá direkt h "érvényesül-e" tapasztalataid szerint, ajánlom figyelgesd, meg fogsz lepődni.
Ugyan ott vagyunk ahol kétezerqrvatizenhét elején, unoffical OC & powertune állíthatóság teljesen kuka, alulfesz az biohulladék tároló mert merevre fagy, az extra fesz pedig olyan amilyen, jobb esetben problémát nem okoz. Summázom, használhatatlan..
Amíg ez így van továbbra is mindenkinek le fogom írni itt a topicban aki MSI AB/egyéb 3rd party mellett anomáliákat észlel, ugyanis sokkalta reálisabb sem mint új win telepítésre vagy bármi egyébre buzdítani adott felhasználót.
Btw.., az alulfesz továbbra is "csak" 2D modeban kuka, azaz instant halál.
Ha pl egy Valleyt futtatok a háttérben, ablakban és úgy alkalmazom adott beállításokat akkor gond nélkül megy, egészen addig a pillanatig amíg ki nem lépek belőle, megszűnik a 3D terhelés/órajel/state és elszáll a francba. Van erre egyébként egy-két funkció az AB-ben, pl a forceconstantvoltage de annyit ér mint halottnak a csók (már..), az AMD gondoskodott róla hogy sehogyan se menjen normálisan..Korábban amikor csak finomabban gáncsolgatta őket az AMD még az is egy megkerülő trükknek számított h ki lehetett húzni a PowerTunet a kártya/BIOS alól, gombnyomásra ugrott az utolsó statere/beállított max órajelre így nem jelentett gondot a(z) ekkor csak elméleti 2D-3D váltás. Egy-egy klikk volt csak játék előtt és után, játék közben pedig mindenféle energiatakarékos hikomat sz@r nélkül futotta ki magát a kártya alulfesz vagy éppen OC mellett, régi szép idők..
(#42214) Cifu:
+1, sokadjára.
-
válasz
Raggie #42212 üzenetére
Ezt a meccset lefutottuk már Abuval, talán te is olvastad. Tök jó, hogy az AMD ennyire a lelkén viseli a vásárlói sorsát, csak közben a finomhangolást kiveszik az ember kezéből, illetve odaterelik a hulladék wattman elé, amely az AB után egy rémálom minden szempontból.
Abu szerint ez fejlődés, mert "megóvja" az AMD a felhasználókat a 3rd party szoftverek káros hatásaitól, mi szerintünk ez visszafejlődés, mert amióta a Radeon név fut az AMD-nél, ilyen hulladék támogatás 3rd party szoftverek felé nem volt (tudom miről beszélek, anno a Radeon 32MB DDR-től kezdve tapasztaltam, mennyire rá van a felhasználó utalva a 3rd party szoftverekre...).
-
hellboy0415
aktív tag
válasz
Raggie #42029 üzenetére
Linkeltem be neki egy oldalt ahol már én is rendeltem már bordát. Ezt. Itt szabadon lehet válogatni és magán személyeknek is szálítanak. A 280X toxic kártyára innét rendeltem egy bordát a vrm-re. Utána levettem a gyárit össze fogattam és meg is volt a pontos lyuk. Sokan sokfélét javasoltak már neki de majd lassan ki alakul. Csak az kell hogy fogja magát megméri a kártyát hogy milyen széles ahová a vrm-re borda kell megrendeli. Ha megjön akkor rá teszi ügyesen feljelöli ami szerintem nem mérnöki feladat és fúr 2 lyukat. Ja és nem költ megint AC 3-ra. De ha van pénz lóvéra gyerekek akkor csak nyugodtan.
-
enginev3.0
félisten
-
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Raggie #41829 üzenetére
Irtam, hogy felületi megoldás lenne, végülis valszeg ugyanolyan eredményes lenne a feszállítás is.
Egyébként tényleg elég vad, h kb nonstop állítgatja ő is a frekit, mint a modern procik.
De azt ugyanúgy nem tudom megcsinálni. a GPU feszt tudnám állítani, a ramét nem, pláne nem 150Mhzhez tartozót.lapcserénél bizony a teljes szoftveres környezet megváltozott. Az előző gépben több éves driverek mentek, kb sose játszottam vele (összesen GTA5ot nyomtam le 1 hét alatt, és ennyi volt 2 év alatt)
Haverom meg a tápra gyanakodik, ugye az új 8xxx i7esek nagyon sokat csalnak fogyiban. Szerinte csekkolni kéne a C stateket, de az elvileg kompletten ki van kapcsolva. TX650 a táp, 4-5 éves. A proci 150Wot simán meg tud enni, a VGA 300at,sallang mondjuk 50et. Az elvileg csak 500, a TX meg tényleg le tud adni 650+-t.
Ok, kikapcsoltam a PCE energiamegtakaritást w10-ben. Eddig mérsékelt volt.
Ami még elborzasztott, az a bios setupja. Giga Z97ről Asus prime Z370 A- ra váltottam, de ha nincs 80x annyi buzerálási lehetőség benne, akkor keveset mondtam. Ott kezdődött a szopás az új lappal, hogy az optimized default setuppal kapásból tuningolta a procit, aztán néztem, h throttlingol 6x4700Mhzn.. -
Johnny_vT
senior tag
válasz
Raggie #41828 üzenetére
Azért is írtam, hogy TV-vel használnám, mert ezekhez a játékokhoz nem létfontosságú 60 fps, bőven elég a fix 25-30. Na mindenesetre teszek vele egy próbát és megnézem, hogy az upscale jobb-e, vagy a grafikai beállítások visszavétele. 2017 végi Samsung tévéről van szó egyébként, úgy hallottam elég jó benne az upscale-funkció, nomeg úgyis messzebbről nézem, mint egy monitort
Online teszteket (Hardware Unboxed, Digital Foundry, stb.) elég sokat nézegettem, de az gyakran nem tükrözi jól a valódi teljesítményt, ezért tartottam fontosnak külön rákérdezni.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Raggie #41820 üzenetére
nagy internetet közben bújtam kicsit. levettem chrome gyorsítását. eredmény: ph-n memória órajel 1500Mhz, most is, miközben irom, többi lapon 150Mhz-1500 között váltogatja aram sebességet.
itt elég sokan panaszkodnak hasonló problémára. Bonyolult a dolog, valszeg az lehet mögötte, hogy driverszinten szabályozott, hogy a különböző frekikhez mikor mennyi feszt adjon, és elő tud fordulni olyan, h kevesebb feszt kap, mint kéne az adott ram freki, és ez okoz gondot.
Tök jó, ajánlják az MSI afterburnert, ámde nem találom, ezen hol lehet állítani a minimum sebességet.
-
-
mpierre
veterán
válasz
Raggie #41749 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy eddig vundersőn az új vundertríber: Semmi nem változott, maradt minden a régiben, csak kaptunk egy overlay-t. Kb ennyiben ki is merül a 290/290x/390/390x esetében. (60Hz-es monitorom lévén szemmel nem láthatóan nem változott vagy, változott az fps.
)
Tuningot nem tudom, mert nincs okom erre vetemedni...
-
nyulnyulu
senior tag
válasz
Raggie #41683 üzenetére
2 gépben is ki lettek próbálva,nincs virus,és olyan hangja van hogy fel akar szállni a gép az asztalról,és sötét részeknél pixelesedik,ilyen lilás szinre.Boltban azt mondták mindenféle képpen történni fog valami,vagy javítás vagy csere,csak nem tudom mire cserélnék,nem vagyok otthon a piros oldalon.kihasználtságot néztük,nem emlékszem pontosan de nem volt magasszázalékban használva.Ha jól tudom ennek a vga nakmagas a hőfoka 80-85 fok elfogadott,de terhelés nélkül?
-
flash-
veterán
válasz
Raggie #41641 üzenetére
igen, ez a házam...
volt hogy 2 COOLINK SWiF2-t is bedobdam(egyik oldalt másik felül, de nem csökkentek a hőfokok..
most vagy a szenzor rossz, vagy a ház eleve..
mondjuk sose tartozott ez a ház az ajánlott jól szellőző házak közé..hány fokon lehet ezt a vga-t járatni minden gond nélkül? vagy ne féljek, lekapcsol majd ha már kezd para lenni a helyzet,
-
-
Bossp
addikt
válasz
Raggie #41387 üzenetére
Igen mára ez az első program amint haza értem... Írtam az AMD nek azt írta vissza a szaki higy küldjek neki képet és videot arról ahigy kikapcsolnám a crossfiret és kék halálra fut xddd hát köszi. Egyébként próbáltam mindkét karit mindkét slotban
remekul megy az uj is.
-
ripla
addikt
válasz
Raggie #41328 üzenetére
Minden tiszta rajta, múlt héten olajoztam be a ventit mert csúnya hangja volt (ami hamarosan cserélve lesz), előtte ecsettel kitakarítottam a port meg a porcicákat, mind a két ventije megy, a pasztáról nem tudok nyilatkozni, 2 éves, de még egyszer sem volt leszedve a borda, csak az egyik venti. Miner vírusról nem tudok.
-
Habugi
addikt
válasz
Raggie #41063 üzenetére
Fogalmam sincs, ha abból indulok ki ami nálam kikerekedett a történetből könnyen elképzelhető hogy eddig is voltak olyan Hawaii kártyák melyeken működött együtt az AB & Relive kombó, ugyanakkor máig vannak olyanok melyeken nem, lásd pl az enyém, bele kell nyúlni Wattmanban hogy jó legyen.
Globalban/adott játékokhoz tartozó profilon tudsz váltani Auto/Manual vezérlés között de utóbbi esetében fix fordulatot lehet megadni és ez szerintem nem az a robot amit te keresel, szóval nem.
Egyébként nincs is rá szükség, most szépen vezérelhető minden MSI AB-n keresztül.(#41064) oliba:
Miután belőttem a szokott profilokat átvette a 2D részleg is automatikusan..
Kvázi a 2D/3D egy és ugyan az.Amit Wattman Globalban állítanom kellett azt pedig szépen megjegyezte.
-
Omli85
őstag
válasz
Raggie #40941 üzenetére
Plusz hát a 480/580 széria is odatett a 390-es széria árazásának ez már csak rosszabb lesz.
Én 85-re tartottam EK FC blokkal + gyári hűtővel gari nélkül mert a matrica sérült ha azt megokoskodja az ember akkor 1 év gari van még rá. De a kutyának nem kellett 1 hónap után levettem szóval úgy néz ki megmarad megy majd a polcra vitrinbe vagy megörökli valaki a családban....
-
Pixx96
aktív tag
-
-
mpierre
veterán
válasz
Raggie #40882 üzenetére
Pedig próbáltam magyarul írni...
Sz'al:
Gyárilag kussban van a vga. Nem forog a venti (böngészés közben pl), majd 60°C-nál kezd el dolgozni (vagy valahol ott...). Vagyis minimális terhelés mellett a borda megpróbálja passzívan elvinni a gpu-t + vrm-t. Szerintem kb reménytelen.
Na, hogy ez ne legyen, AB nyomtam rá egyedi venti profilt. Így alapon is 20-25% körül pörög. 60°C-nál meg - ha eléri - akkor olyan 48-52% között. Hangja már van, de nem "olvad le" a plasztik a bordáról.
AB=MSI Afterburner
Szerk.: Mivel víz lesz rajta, így ez nálam nem fog gondot okozni ezután.
-
NandoXXL
senior tag
válasz
Raggie #40801 üzenetére
Ez nem vita
, fizika. Van olyan lap ahol közel van a déli híd a pcie-hez, és ha beteszel egy 275-300W vga-t felfűti kicsit, ha valami Titan lett valna a gépemben az is ezt csinálta volna. Annyi a mondandóm egy ilyen TDP-s kártyánál jóval körültekintőbbnek kell lenni, ház, szellőzés, alaplap, táp és kompromisszum a zajjal (erre írtam a vízhűtést, nálam jó volt a szellőzés, de az alaplapot nem tudom áttervezni ami melegedett és feltolta még a táp venti fordulatszámát is, + éjszaka szól az oldalborda hogy hangos a gép
). Jóval macerásabb mint egy átlag vga, viszont volt illetve van benne craft. (Fujitsu Celsius W530 Power, + custom ház, ami volt vga ASUS ref 290 ami hűtését cseréltem Morpheus-ra).
-
Fleischer
kezdő
válasz
Raggie #40748 üzenetére
Be Quiet Dark Power Pro 850 watt
egy vagyont fizettem érte és megbántam. állítólag az egyik legjobb táp de nekem a 7 ezer forintos codegen jobban bevált. az 5 évet bírt és még mindíg jó . ez meg 1 hónap után beszart, lehet hogy gyári hibás de nekem már a vélewményen nem lesz jobb erröl a márkáról. és mások is panaszkodtam a vezérlőjére . nem ajánlott termék kerüljétek ezt a tipust. -
Raggie
őstag
-
HSM
félisten
válasz
Raggie #40474 üzenetére
Bizony. Legrosszabb esetben 4 vezetéket kell megfelelően összeforrasztani, és kész is. Sőt, igazság szerint elég hármat. (+12V, föld és a PWM jel)
No, meg nem árt, ha befér az adott helyre a csere-légkavaró.
Monjduk amiket eddig láttam Sapphire hűtők, ott szépen toldóval/elosztóval volt bekötve minden venti külön, szóval sanszosan forrasztgatni sem kell, csak szétkapni a hűtő külső burkolatát, hogy ezekhez hozzáférj. -
HSM
félisten
válasz
Raggie #40465 üzenetére
Volt ilyen baja az egyik 280X-emnek. Azon lehetett úgy használni, hogy felpörgetted 80%-ra, bekapcsolt a hibás venti is, és utána már az is működött rendesen tetszőleges fordulaton, csak macerás volt nézni, pörög-e már.
Amúgy a venti alján rajta van, pontosan milyen típus, de szerintem sok más Vapor-X/Tri-X/Dual-X kártyán hasonló van, szóval tuti lehet olcsóbban is találni rá pont ilyen ventilátort, legfeljebb nem golyós, hanem az egyszerűbb csúszó csapágyasat.
Ez pl. jónak tűnik, de azért csekkolni kéne a típust, tuti jó legyen a mérete: [link]
Sajnos 290 Vaporra nem tudom pontosan, mekkora méretben szerelték ezt a ventit, szemre kb. ekkora, de nehogy berendeld utánanézés nélkül.Nekem sajna nincs ilyen kártyám ellenőrizni, neten meg nem találtam róla képet.
Ami szerintem fontos, hogy hasonló típus legyen, hogy azonos módon vezérlődjön, mint a többi. Az Asus-os történetnél azért elég lutri, milyen hangja lesz a tök különc ventinek a többihez képest, +hogyan szabályozza a fordulatát ugyanarra a jelre.
-
válasz
Raggie #40316 üzenetére
Vettem ma új tápot: Corsair RM750i (jövendő gépembe amúgy is ezt néztem ki előre).
A táp frankó, bár picit nagy, de minden oké, a Corsair Link is műxik vele.És a VGA (MSI R9 290x Lightning) most még rosszabbul megy vele, mint a régi táppal (adatlapomon).
-5%GPU órajel és -1% Power Limittel fut a Furmark legalább 5 percig fagyás nélkül.Régi táppal -3%GPU órajel elég volt ehhez.
Aida stress teszt GPU-val 5-10 másodperc alatt hal ugyanúgy, mert nem veszi figyelembe az Overdrive beállításokat, ugyanúgy 1080Mhz-en van a GPU.
Teljesen mindegy, hogy 2 vagy 3 PCIE tápcsatit kötök a kártyára, az eredmény ugyanaz.
Kérdéseim:
1. Miért megy rosszabbul az új táppal? Ennyivel rosszabb állapotva került azóta a GPU?
2. Tuti a VGA a tré? Az alaplap nem lehet ludas (4,5 éves)? Bár az AIDA stress tesztet GPU nélkül simán bírta a gép. -
deadwing
addikt
válasz
Raggie #40342 üzenetére
Kis hozzáfűznivalóm van csak ehhez.
A golyózás pont hogy nem a bányászós kártyáknál adja meg magát, mert a hőterhelés konstans így nincs hőingadozás/hőtágulás ami tönkretenné azt. Egy gamer kártya hamarabb beszarik, ami egyszer 80 fokos aztán meg 20... ráadásul ez naponta többször történik meg vele. -
GAbre
veterán
válasz
Raggie #40283 üzenetére
Alapon alap fesszel mennyit bir általában +50mhz gpu.
Aztán adok neki +100mV-ot és úgy nézem meg,viszonyítva google találatokhoz.
1070 basic órajel,előző lappal,ha jól emlékszem 1130-35 volt alap fesszel.
Viszont afelett már szemetelt,még +fesszel is.
Most rátolva a feszt kb 1180 a vége gpu-nak.
Most épp azt nézem,h memóriához nem nyúlok akkor is csinálja(bár 1x már alapon is eldobta magát. -
GAbre
veterán
válasz
Raggie #40279 üzenetére
Eddig 3dmark alatt ment a dolog.
Mivel sajna socketem közbe tönkrement,ezért is szedtem szét,mert ezt csinálta.
Most rendeltem 1 ideiglenes lapot,de ebbe is ezt játssza.
Régen mindig furmarkal löttem be a dolgot,aztán végül játékoknál derült,ki,h mennyire stabil.
Fogyasztás nem zavar melegedésre tudom,olyan,mint a prime,de 90 fok alatt van még totál huzva is.Sajna most alapon eldobta magát.
Ment 90 foknál volt,mire rájöttem gyári ventifordulattal megy,bekapcsoltam a kézit,és bumm fekete kép.
De másodjára már nem csinálta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest