- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
mcwolf79
veterán
Ja, még annyit, hogy a VRM-ekre raksz (a hátlapra) egy 8 cm-es ventit, és sztem jópár ˘C-t nyerhetsz vele. Semmi barkács, egyszerűen ráfekteted, hogy fújja rá a levegőt. Annyi rés lesz hogy elmenjen a levegő, és kicsit hűtse a PCB hátlapját a VRM-eknél.
Nekem is úgy van a 390X-en,és nálam 4-5 ˘C-t hozott. -
mcwolf79
veterán
Urak!
Aki esetleg szedett már szét Sapphire 390/X-et súgja már meg nekem milyen vastag thermal-pad van a VRAM és VRM részeken?
Thx -
mcwolf79
veterán
Az új driver-rel kapcsolatban amit eddig tapasztaltam (bug) ,hogy BO3 alatt hajlamos alapon (vagy aközelin) hagyni a GPU órajelét, így meg befigyel 40-50 fps, ami picit kevés.
Szóval ment vissza a 15.11.1 béta.Visszavonom:
azzal is csinálja, lehet az MSI AB kavar be. -
mcwolf79
veterán
Üdv Uraim!
Azt hol tudnám kideríteni, hogy a Sapphire 390X-en milyen Gap-pad-ok vannak? Konkrétan hogy a VRAM és VRM szekcióra 0,5 vagy 1 mm-es tappancsok passzolnak-e? Utoljára a 970-et ragasztottam át, ott a VRAM-okon 1 mm-es, a VRM részen 0,5 mm-es gap-pad volt, de nem biztos hogy ennek is az kell.
Lehet lecserélném Fujipoly-ra, majdnem biztos hozna néhány °C-t. Akkor még már a GPU-t is átpasztáznám MX-4-gyel.
Sapphire kártyákon van a csavarokon valami matrica? -
mcwolf79
veterán
-
mcwolf79
veterán
Én valahogy mindig kifogom az antituning VGA-kat.
Most kicsit próbálgattam a GPU húzásával, de alapfeszen, kitolt power limit-tel már 1080 Mhz-en is artifact-ol a 3DMark.
Érdekesség:
ugyebár a CCC-ben és a HWInfo-ban nem látom a beállított feszt, de ha felrakom az MSI AB-t ott valamiért a GPU fesz mindig +0,13 mV-ról indul. Ezt tapasztalta más is esetleg? Csak az AB hülyéskedik, vagy tényleg emelt alapfeszt kap a VGA? -
mcwolf79
veterán
válasz
GeneraL_XTX #34365 üzenetére
Amúgy nekem ha fent van az MSI AB és engedélyezve van a feszültség állítás és monitorozás, akkor nálam valamiért úgy indul a fesz hogy +0.13 mV-ot ad neki.
De már leszedtem (meg Win reinstall is volt ma), a monitorozáson kívül másra amúgy sem használtam. -
mcwolf79
veterán
válasz
GeneraL_XTX #34353 üzenetére
Van az opcióknál valami olyan, hogy valami visszaállítás suspend mód után (első fül, középtájékon a feszmonitorozás beállítás környékén), én onnan kivettem a pipát és utána már jó lett. Nekem is visszaállította, de ezután már békén hagyta.
-
mcwolf79
veterán
Backplate-et lehet külön kapni a Sapphire 390/X-hez?
-
mcwolf79
veterán
válasz
GeneraL_XTX #34309 üzenetére
Keresd HSM kollegát, ő az alulfeszelés nagymestere
-
mcwolf79
veterán
válasz
Habugi #34233 üzenetére
Nálam most kicsit nagy a tumultus. Nem tudom mennyire kivehető, de a VGA és a CPU hűtő közt kb. 3 cm van, a LED-es 8 cm-es venti is épp hogy befér a RAM-októl.
Gondolkodtam én is rajta, hogy átrakom a másik PCIExpress slot-ba, de az csak 8x-os. Nem tudom sebességben ez mennyit jelentene, a hőfokokon valszeg javítana.
Az a kis 8-as venti nekem is kb. 10 ˘C-t hozott, anélkül simán 90 ˘C fölé ment a VRM hőfok, most azért 80-82 ˘C megállítja. -
mcwolf79
veterán
Biztos hogy a 970-nel nem lesz gondja.
Én Giga G1 gaming 970-ről váltottam 390X-re , és hát rendesen dolgoznom kellett a hűtés kialakításán abban a házban, amelyben a 970 alig melegedett.
(bár azt hozzátenném, hogy mivel a NV kártyákon nincs VRM-szenzor lehet azon is "fő" az a rész ,de ott ugyebár [ha nem tudom nem fáj] ) -
mcwolf79
veterán
válasz
Sontir Fel #34181 üzenetére
Szedd le a legújabb DDU segítségével, az rendesen lepucolja a gépről.
-
mcwolf79
veterán
válasz
hackeeeee #34140 üzenetére
Vissza kell rakni a 15.10 bétát,és problem solved. Vagy a Lightning beállítást visszábbveszed medium-ra és az is megoldja a dolgot, látványban pedig nem ér nagy kár.
Emiatt kár a kontrolleres bohóckodással kínlódni. Bár lelked rajta, ha inkább azt választod. Mindenki azzal sanyargatja magát amivel akarja -
mcwolf79
veterán
válasz
#Morcosmedve #34127 üzenetére
Szerintem jobb a 15.10 még mindig.
+1
Én is azt raktam vissza, és minden faxa -
mcwolf79
veterán
válasz
odorgg #34115 üzenetére
A Crimson-nal a 15.11.1-es textúra bug benne maradt. Eltűnő vagy épp fekete textúrák egyes pályákon, eltűnő égbolt . Ezek a fény minőségének alacsonyabbra vételével orvosolhatóak. Néhány szöveg a menüben eltűnt a Crimson driver-rel.
Én vissza raktam a 15.10 bétát, azzal sehol sem tapasztaltam grafikai hibát. -
mcwolf79
veterán
válasz
.zSoLTi. #34043 üzenetére
A VRm hőfokkal én is csak úgy tudtam valamit kezdeni, hogy a VGA-ra a VRM-ek fölé ráraktam egy 8 cm-es ventit. Ez anno a 290-nél is bevált, itt is majdnem 10 ˘C-t hozott.
Pedig már házat is cseréltem, ez sokkal szellősebb belül. Elöl 2 12-es venti be, oldalt 1 12-es ki, hátul másik 12-es ki, és ha nincs a kis venti a VRM-en úgy is 90 ˘C fölé megy
Felülre még ugye van a két 12/14-es hely, plussz alulra egy hely, de oda már nem akarok rakni ventit. Úgyhogy így marad. -
mcwolf79
veterán
válasz
#Morcosmedve #33903 üzenetére
A SW BF-ban bugzik tőle az égbolt, és a barlangos pályán is bugos.
15.10 nálam tökéletesen fut. -
mcwolf79
veterán
Üdv Uraim!
Na újra bevörösödtem egy Sapphire 390X Trixx OC társaságában.
Eddig nagyon meg vagyok vele elégedve, csak még a hőtermeléssel küzdök. A VRM1 hőfokával nem igazán tudok mit kezdeni.Elől fúj be egy 120-as, hátul kifelé a másik 120-as, oldalt pedig egy 200 mm-es venti fújja kifelé a levegőt.
Az egyéb hőfokokkal nincs is baj, a GPU nem megy 74 ˘C fölé, csak szerintem odavág a VRM-nek, hogy ott van fölötte a nagy disznó CPU hűtőtorony. Az első beszívó fordulatszámát már megnöveltem, ezzel nyertem pár fokot, de nagyon nem akarom feltekerni, mert az már a hang rovására menne.
Backplate-et nem lehet ehhez külön kapni? Mert sehol sem találtam külön erre valót. Azzal valszeg sokat nyernék, anno a 290-esemnél is csodát művelt.Amúgy meg úgy vagyok vele, hogy lexarom ha végképp nem bírok vele. 92 ˘C a VRM... na bumm. Ha elszáll gari.
Amúgy egy Corsair 400R házban lakik a drága.
-
mcwolf79
veterán
válasz
Prosector #28698 üzenetére
Azt is vedd figyelembe,hogy a 4850-ed 55 nm-es gyártástechnológiával készült.
Nem tudom hogy a GPU-knál is így van-e,de a CPU-knál is az újabb CPU-knál már jobban oda kell figyelni, mert az alacsonyabb csíkszélesség miatt kevésbé toleránsak hosszabb távon a feszültségre és a hőmérsékletre. Tehát ami 4-5 évvel ezelőtt ezeknél normál hőfoknak számítottak az már a mai technológiával nem feltétlen egészséges a chip-eknek.Majd ha tévedek az okosabbak kijavítanak.
-
mcwolf79
veterán
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy károsodhat-e egy ref. 290-es, ha a VRM részre nem raknak gappad-ot (ergó valszeg nincs kontaktusban a bordával),és ráeresztenek egy Furmark-ot?
Köszönöm -
mcwolf79
veterán
Az utolsó bekezdéshez annyit, hogy én a BF4 miatt cseréltem le az i5-ömet i7-re.
i5 alatt egyszerűen érthetetlen akadások voltak. CPU nekem is 4,2 Ghz-en tekert, akkor még 780-am volt, tehát erő volt bőven, mégis jelentkeztek ezek az anomáliák.
Kicseréltem i7-re ,és csodák csodájára ezek az akadások megszűntek. Ennyit jelent a + 4 szál.Lehet ezen a Mantle segített, és a gyengébb procin tolt picit, de ha meg van támogatva a játék egy erősebb CPU-val akkor DX alatt is tudja azt, amit Mantle támogatással.(mint már jópár teszt kimutatta, hogy a Mantle JELENTŐS fps növekedést a gyengébb procikkal tudja igazán produkálni).
-
mcwolf79
veterán
válasz
fatal1ty1984 #21733 üzenetére
Hát én WOT-ban kipróbáltam, de nekem a 120 hz-es FullHD monitoromon 2560x1440-re skálázva a monitort visszaveszi 100 hz-re. Ez valamiért bántja a szemem egy idő után, valamint olyan mosottnak tűnik, mintha FXAA élsimítást tennék rá.
-
mcwolf79
veterán
Hát aki két ilyen fos konzolport miatt cseréli le a VGA-ját, akkor az meg is érdemli.
Driver téma:
Nekem biztos valami csodaVGA-m van,mert nekem az elmúlt 1 évben semmi bajom sincs a driver-ekkel (az alvásból nem visszatérés még előfordul ,de szerencsére ritkán). -
mcwolf79
veterán
válasz
Lapajbacsi #20832 üzenetére
UBI játék & konzolport
Egyéb kérdés -
mcwolf79
veterán
-
mcwolf79
veterán
jól teszed.
Players kollégával amúgy sincs értelme "vitázni" , mert totál el van szállva. Jön folyton a LN2 és a Classified VGA eredményeivel, és folyton úgy adja elő, mintha mindenkinek az lenne, mert mindenki havonta csereberélné a VGA-kat. Mintha mindenki szénné húzott VGA-val gépészkedne. Időpocséklás 1 másodpercet is fecsérelni rá.
Mi nem megyünk oda trollkodni, ők se jöjjenek ide. (bár néha felbukkan némelyik) -
mcwolf79
veterán
Minek jársz oda?
Régebben hébe-hóba én is bekukkantottam nosztalgiázni (mivel nekem is 780-am volt), de nem éri meg. A sok véresszájú NV-fan amit ott művel néha ,az bélforgató. Kb. amit Players benyögött itt pár napja azért ott már lincseltek volna. Nem lehet néhánnyal (és általában azok a legvérmesebbek) értelmesen beszélgetni/vitatkozni,mert csak hajtják a saját szemellenzős marhaságaikat.
Ne menj oda, és problem solved! -
mcwolf79
veterán
válasz
Malibutomi #18187 üzenetére
Igen, erről az NV-tábor elfelejt legtöbbször tudomást venni.
1 év qrva sok idő a számítástechnikában. Nem lehet mindent figyelembe véve összeereszteni a 9xx és a 2xx szériát, mert nem elhanyagolható az az 1 év,amennyi "előnye" van a Radeon-oknak. -
mcwolf79
veterán
válasz
TTomax #17219 üzenetére
Attól függetlenül,hogy 780 Ti-t én sem cserélném 290X-re (bár 780-at lecseréltem 290-re -> egyébként nem bántam meg) nem értem miért kell itt vergődnöd órák óta! A kollega valszeg nemhiába jött ide megkérdezni, hogy van-e nyűgje-baja az AMD kariknak, vagy nyugodtan lecserélheti-e?
Megj.: valszeg a 780 topic-ban már ilyenért szétcincált volna az a néhány véresszájú NV fanboi
-
mcwolf79
veterán
válasz
dergander #16790 üzenetére
Lehet rosszul emlékszem, de nem úgy volt ,hogy skippelik a 20 nm-t,mert nem hoz annyit, hogy megérje "vesződni" vele? És hogy majd a 16 nm-re ugrás lesz igazán nagy lépés a fogyasztás és hőtermelés terén
Vagy lehet nem skippelik, de nagy fejlődés nem lesz.
Mintha ez rémlene
-
mcwolf79
veterán
Mondjuk már elejétől látszott a tesztekben, hogy az ASUS hűtési megoldása a leggyengébb.
Miért ezt választottad?
Tesztek alapján a többi custom hűtős megoldás jobb.
Ráadásul te nem is az első hullámmal vetted ha jól gondolom. Itt is írták, hogy az ASUS hűtése gyengébb,mint a többi gyártóé. -
mcwolf79
veterán
-
mcwolf79
veterán
válasz
norbalia87 #15901 üzenetére
Miért nem veszel akkor apróról bagóért valami REFERENCIA 290-et,ha úgyis vizezni akarod?
-
mcwolf79
veterán
Gallyravágni nem hiszem hogy gallyravágja.
Élettartamra annyira van hatással, hogy pl. egy VGA-nak az alkatrészek élettartamából adódóan van Xezer óra "élettartama". Namármost a bányászkártyák a napi átlag 4-5 óra helyett 24-et mennek. Ez valszeg kihat az élettartamára is. így valszeg nem fog bírni 10 évet, csak 5-öt (ez csak tipp, pontosan ugyebár nem lehet meghatározni).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Futás, futópályák
- sziku69: Szólánc.
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Philips LCD és LED TV-k
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Jogász topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Energiaital topic
- Motoros topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest