Hirdetés
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Yettel topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Shev acm7
tag
válasz
parandroid
üzenetére
Köszi! A GIGABYTE B550M AORUS ELITE nem lenne rossz, viszont erről a display port hiányzik. Esetleg egy MSI B550M PRO-VDH vállalható lenne?
-
Shev acm7
tag
Sziasztok!
ASRock A320M-HDV R4.0 alaplap, Ryzen 5700G CPU (nincs húzva), Patriot PV416G300C6K RAM kombóval szenvedek > alapból 2133-on ment a memória, 2400-ra állítva már el sem indult. XMP helyett manuális módosítással megy a 2400, de ennél többet nem tudtam kihozni belőle, ezért alaplap-csere most a terv. Elvárások:
* elsődleges cél, hogy a Patriot PV416G300C6K 3000 MHz-en pörögjön vele
* 2 digitális videó-kimenet: 2 HDMI vagy 1 HDMI és 1 DP
* min 1 hátlapi USB 3.x port
* 4 SATA 3 csati
* min 1 m.2 csati
* keret: max 30e HUF
Első körben még csak GIGABYTE-ot néztem, a B550M K maradt a szűrések után. A fentiek alapján miket tudnátok ajánlani? OC nincs tervben. Köszi! -
g_g_g
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
Köszönöm az infókat.
Végignézem a lehetőségeket, és igyekszem ezek közül választani.
-
parandroid
félisten
válasz
g_g_g
üzenetére
Értem en, hogy olcsón kell a lap, de ezt en ajanlani nem fogom.
Ez a GIGABYTE B550M AORUS ELITE esetleg nem fér bele? Olcsóbban ennél jobbat most nem látok, 40e körül kezdődik a normalis felhozatal. Amúgy Asus TUF, Gigabyte Gaming X, Eagle, Aorus, MSI Gaming Plus, Tomahawk, Mortar, amiket érdemes keresni, hátha valahol akciós valamelyik. 30-35 között a fentiek bármelyike instant get.
p
-
g_g_g
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
és Mr.Csizmás
Köszönöm.
Én is arra jutottam, hogy a procit is érdemes lenne cserélni, és ahogy olvastam a AMD Ryzen 5 5600 ajánlott lenne.
Mellé meg mehetne a ASROCK B550M-HDV alaplap.
Ez így jó párosítás lenne? -
parandroid
félisten
válasz
g_g_g
üzenetére
A VGA alapjan úgy nezem, hogy ‘gamer’ gép en cserélnem benne a procit is 5600-ra, ha telik rá, soat dobna az összteljesítmenyen, és meg jó ideig egy jól hsználható gep maradna. Ha nem akarszbprocit upgrade-eli, akkor hasznalt B450 lapok között lenne érdemes nézelődni. Ha a proci úgyis marad, akkor annál jobb lap pénzkidobás…
p
-
parandroid
félisten
válasz
xuldar
üzenetére
Aktuális akcióktól függ. Az utóbbi időben gyakran láttam Asus TUF Plus WiFi verziókat Tomahawk ár alatt. Ami miatt nekem mindig Tomahawk lesz vlhogy, az az spdif csatlkozó az alaplapon, mert mindenhol soundbrt használok a géphez, ahhoz meg az optikai kábel a legegyszerűbb megoldás. Sajnos ennek megléte meg nem kimondottan alap…
p
-
xuldar
addikt
válasz
DacMalac
üzenetére
A hétvégén szétnéztem az ismertebb gyártók honlapján. Nagyot csalódtam a Gigabyte-ban, a B850-es lapjainál a 12+ fázissal rendelkezők túl drágák. Látszik, hogy (maguknak) olcsósítottak, ahol tudtak. Az Asus számomra túlárazott a többiekhez képest, és nem vagyok meggyőződve arról, hogy ennyivel jobb minőséget is képvisel. Viszont az MSI elég jól tolja, szinte csak a belépőszintnél vagy 12 fázisnál kevesebb. Valószínűleg egy 850-es vagy 650-es Tomahawk lesz. Köszönöm mindenkinek a tippeket!
-
g_g_g
őstag
Sziasztok!
Gépemben tönkrement az alaplap.
Semmi mást nem szeretnék cserélni benne, ebbe a gépbe szeretnék új alaplapot.
Jelenlegi konfig:
MSI B350 Krait Gaming alaplap - tönkrement, cserélni kell
AMD Ryzen 5 2600 6 magos 12 szálas processzor
16GB (2x8) G.SKILL Aegis 3000MHz DDR4 memória
Sapphire Pulse Gaming RX 6600 8GB GDDR6 videókártya
250GB SAMSUNG PCI-E NVMe M.2 SSD meghajtó
1TB Silicon Power SSD-SATAIII
FSP CMT160 fekete számítógépház
500W ZALMAN MegaMax ZM500-TXII tápegységPreferált lenne az Alza mint beszerzési hely.
Köszönöm a segítséget.
-
pityaa23
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi feltételekkel keresnék alaplapot:
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Film, néha játék (roblox, minecraft)
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
30-40 Ezer
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
I5 12400f
2x 8GB DDR4 3200Mhz kit. Később legyen lehetőség bővíteni, tehát 4 RAM slot kellene.
GTX 1080
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
mATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
A ház amibe kerül, azon van front oldali usb-c bemenet, ezért, ha van az alaplapon Type-C header, az jó volna, de nem létszükséglet. A Wifi ugyan úgy, ha van az elfér, de nem fontos.
8. Használt, vagy új alaplap?
Lehet használt is!
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem lényeges
Köszönöm! -
DacMalac
aktív tag
válasz
xuldar
üzenetére
B850-es alaplapok több ponton is fejlettebbek.Kötelező PCIe 5.0 támogatás. A B850-es lapok jelentős részénél a gyártók opcionálisan elérhetővé teszik a PCIe 5.0 x16 támogatást is, VGA-k részére és SSD-nek. Modernizált alaplapnak köszönhetően a B850-es lapok gyakran magasabb memória-sebességeket (akár 8200 MT/s felett) támogatnak stabilabban, mint elődjeik.Jellemzően már alapfelszereltség a Wi-Fi 7 és az 5 GbE LAN támogatás.
Én is már a B850-et szoktam ajánlani. Ha a Eagle b650-t választod, nyugodtan. -
parandroid
félisten
válasz
xuldar
üzenetére
Kiépítéstől függ. Több, gyorsabb port használata lehetséges, aztán hogy a konkrét gyártó mit tesz rá... Elvileg a legnagyobb előny a pcie 5.0, de némelyik B650 lap is tudja már ezt egy bios frissítés után (pl a B650 Tomahawk biztosan, de másoknál is láttam már beszámolót, hogy működik). Én a saját magam megnyugtatása érdekében vettem az újabb lapot (B850 Tomahawk), de ennek egy jó 40-50 euró felára volt a B650-hez képest. No meg ha már kapott teljesen fölöslegesen egy 9800X3D-t, akkor legyen alatta a frissebb chipset. De ha kicsit is szoros a budget, akkor vedd nyugodtan a B650-et, de lehetőleg a kínálat felső részéből: Giga Aorus, MSI Tomahawk, vagy Asus TUF Plus. Ezzel a chipsettel már ezek is egszen baráti árban vannak, t9bbnyire 602-80e között foghatók. Ha meg tényleg oda kell figyelni, hogy mennyit adsz ki, akkor mehet nyugodtan a B650 Eagle AX is, nem sok mindenről maradsz le. Az AX verziót viszont mindenképpen javaslom, a WiFi/BT jól tud jönni később, ha utólag kell pótolni, sosem lesz az igazi, és csak a szívás van vele. Árban meg nem egy nagy tétel.
p
-
xuldar
addikt
válasz
DacMalac
üzenetére
Köszönöm az észrevételt! A B650-es Eagle 12+2+2 fázissal rendelkezik. Először ezt néztem, és bevallom, a B850-nek nem néztem utána. Azt gondoltam, hogy azonos sorozatban alap, hogy többek között a VRM-et megtartják. Tojjanak jó sok sünt! Akkor lehet, hogy B650 Eagle lesz belőle. A B850 miben jobb? Megéri a felárat ez a chipset?
-
parandroid
félisten
válasz
DacMalac
üzenetére
50e körül a B650 Egle AX a wifivel, a portjaival, meg a jó vram-mel még mindig az egyik legjobb budget lap AM5-re. Illetve budget áron egy korrekt alsó-középkategóriás lap, középkategóriás feature-ökkel.
Amúgy most Alzán az Asus TUF Gaming B850 Plus Wifi is becsúszott 80e alá, ha már középkategória, és B850 irányban indulunk. Ha meg mehet a régebbi chipset (őszintén szólva nem sok hátránya van), akkor ott a kiváló B650 Tomahawk 65-70e között.
p
-
DacMalac
aktív tag
válasz
parandroid
üzenetére
Igy van! Pedig ár/érték arányban kiválló széria.... volt!

-
xuldar
addikt
válasz
DacMalac
üzenetére
Én is gépet fejlesztek. Ami fix alkatrész és egy része már megvan: AMD 9700x, BQ Dark Rock Pro 5, 32GB normál magasságú DDR5 RAM, és 9060XT videókártya. Első körben Gigabyte B850 Eagle lapot néztem a több fázis miatt. Tuningolni nem fogok, a Phanteks Enthoo Pro M házba pedig bármi befér. Lehetőleg teljes ATX lap érdekelne. Van ennek valami értelmes alternatívája, de nem túl drágán? Az AsRockot én is kiejtettem a mostanában előfordult leégések miatt. A Wifi nem követelmény, de nem gond, ha van. Köszi!
-
-
BenCox
csendes tag
válasz
DacMalac
üzenetére
Igen főleg programozáshoz kellene, illetve AV1 decode/encode, szeretném minél olcsóbban megúszni (32GB RAM), mert majd ha lemennek a memória árak 2027?, szeretnék erre DDR5 gépet összerakni addig jó ez. Illetve ezeket lehet ALIBABA rendelni 10-20 raklapban, és van egy szervezet aki érdeklődik, hogy lehetne olcsón megúszni a gép park bővítést...
Na hát ezt találtam...
Papíron minden OK, de tapasztalat 0 e-téren. -
DacMalac
aktív tag
válasz
PurpleTie
üzenetére
A Z790-es és a legújabb Z890-es szériáknál továbbra is előforduló jelenség a flux maradvány.Visszajelzések alapján inkább egyedi dologról van szó. Minőségellenőrzési hiányosságra vezethető vissza.
Nálam a Carbon a nyerő. 20+1+1+1 közvetlen tápfázissal készült, 110 A bekötésekkel. Valamint 8 rétegő NYÁK lappal készült a lap. Jobb stabilitás és OC jellemzők. Asusnál szintén ilyen kialakitásu az alaplap. -
Mr.Csizmás
titán
üdv, szoki mitvegyek (mitvegyen ismerős) kérdés:
- AM5
- matx/itx
- ne A620
- vmi midrange, de max 9800x3d lesz benne (vrm miatt)
- TH360 hűtővel lesz (ha számít) [link]
- előny, ha fehér (minimális felárért)
- wifi nem létkérdés
- 1 db vga, 1 db m2 ssd lesz benne
- alza előny
- illetve AT/SK beszerzés is lehetséges (hármashatárnál lakik)pár kiszemelt darab (akár más helyről is)
ASROCK B650M PRO RS
ASROCK B650M PG RIPTIDE
SAPPHIRE PURE B850M WIFI
SAPPHIRE NITRO+ B850M Wifi
SAPPHIRE NITRO+ B850M Wifi
MSI B850M GAMING PLUS WIFI6E
GIGABYTE B840M AORUS ELITE WIFI6E
ASROCK B850M STEEL LEGEND WIFI
GIGABYTE B650M A ELITE AX ICE -
BenCox
csendes tag
Sziasztok!
Olcsó PC érdekkel közepes/gyenge videokártyával. Mit gondoltok erről a konfigurációról?Alaplap: X99
CPU: Xeon E5-2698B
RAM: 32GB DDR3-1866 CL11
Videokártyában Nvidia / intel preferálom. Milyen márkát ajánlotok?
VGA NVIDIA: 5050 8GB / 5060 8GB
VGA INTEL: B570 10GB / B580 12GBElőre köszönöm a választ.
Linkekre kattintva, megtaláljátok a hardvereket amiken gondolkodom.
[link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] -
PurpleTie
lelkes újonc
-
DacMalac
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Melyik Matx házról lenne szó?
-
DacMalac
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
- illetve AT/SK beszerzés is lehetséges . Webáruháznak mindegy, szállitanak mindenhova, országhatárokon túl is
! A 9800x3d történetesen a teteje erőben a cpu családnak, szóval elég komoly lap kell alá, a z A620 már ki is esik a kalapból! Ha adott kompakt folyadékhűtő lesz használlva, akkor miért nem lehet normál ATX lap hozzá?! Tudnillik 3 ventis a hűtő, mAtx házba be sem fér, tehát minimum ATX képes háza van/lesz!! Kérlek, összefoglaló kérdéseket nézd meg oldal tetején. Ezek alapján többet tudnánk meg a dogokról! -
Mr.Csizmás
titán
üdv, szoki mitvegyek (mitvegyen ismerős) kérdés:
- AM5
- matx/itx
- ne A620
- vmi midrange, de max 9800x3d lesz benne
- TH360 hűtővel lesz (ha számít) [link]
- előny, ha fehér (minimális felárért)
- alza előny
- illetve AT/SK beszerzés is lehetséges (hármashatárnál lakik)
-
DacMalac
aktív tag
válasz
xuldar
üzenetére
AI munkára a legoptimálisabb megoldás egy olyan alaplap, amely támogatja a PCIe bifurcation (sávosztás) funkciót, így két kártyát x8/x8 módban tudsz futtatni közvetlenül a processzorról. Mivel a modern kártyák (RTX 4090, 3090) PCIe 4.0 vagy 5.0 szabványúak, az x8 sebesség PCIe 5.0-án megegyezik a korábbi x16 sebességgel PCIe 4.0-án, ami AI számításoknál szinte soha nem jelent mérhető szűk keresztmetszete.
Az ASUS ProArt Z790-Creator WiFi a legcélszerűbb választás a stabilitás és a csatlakozók miatt. -
DacMalac
aktív tag
válasz
xuldar
üzenetére
Fizikailag lehetetlen két videókártyát egyidejűleg, natív x16/x16 módban futtatni, mivel nincs elég processzor-sáv hozzá LGA1700-as rendszeren. A legjobb elérhető konfiguráció a x8/x8 mód, ahol a 16 sáv kettéoszlik a két foglalat között. Ez a gyakorlatban (különösen PCIe 5.0-ás alaplapoknál) minimális teljesítményveszteséget jelent a legtöbb feladatnál.
Ajánlott Z790 alaplapok (x8/x8 támogatással): ASUS ROG Maximus Z790 Hero / Extreme ,
ASUS ProArt Z790-Creator WiFi: Kifejezetten munkaállomásokhoz tervezett lap ,
Gigabyte Z790 Aorus Master
MSI MEG Z790 ACE / Godlike
Amennyiben a valódi, korlátozás nélküli x16/x16 mód elengedhetetlen számodra, a LGA1700 helyett munkaállomás (HEDT) platformra lesz szükséged, például Intel Xeon W (LGA4677) vagy AMD Threadripper (sTR5) rendszerekre, amelyek 64-128 PCIe sávot biztosítanak. -
xuldar
addikt
Sziasztok! Alaplapot keresek i7-12700F alá, de a követelmények nem átlagosak. Egy 3080 24GB és egy 4070ti 16GB egyszerre kellene, hogy menjen benne (igen, AI miatt). Lehet workstation vagy bármilyen. Sajnos a jelenlegi Asus TUF Gaming Z790-Plus Wifi alaplapban hiába van 2db x16 slot, ha az egyik csak PCI-E 4.0-t tud, abból is csak x4-et. De akkor miért x16 a fizikai kialakítás? Tudnátok alaplapot ajánlani? Ár, méret, design mindegy. Tuning nem lenne, a stabilitás fontosabb. Köszönöm!
-
parandroid
félisten
válasz
DacMalac
üzenetére
B650-en belülmis van már B650E, illetve sok felsőbb kategóriás lap tud. hivatalos chipset speckóknál többet, lásd az imenti beszámolót a B650 Tomahawk-ról. Nálam is fut egy B650 Toma amúgy, kb 2-2,5 éve, az is tudja, szóval ez nem újdonság. Bár valszeg valamelyik frissített bios-szal jött. Azmegint más kérdés, hogy amúgy egy pcie 4.0-s riserrel van benne a VGA.
p
-
DacMalac
aktív tag
válasz
parandroid
üzenetére
B850-nek fejlettebb a memória kezelése. AsRockot a leégési hajlam miatt nem is szoktam ajánlani. [link]
-
HaZsolt
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
Sapphire B850-es alaplapját, ha valaki léghűtéssel használni, nagy torony hűtővel akkor készüljön arra, hogy nem fér el. Túl közel hozták a VGA PCIE slotját. Hihetetlen, hogy erre nem figyeltek. Majdnem beleestem ebbe a hibába. AIO-val használva azért az árért nagyon jó.
-
parandroid
félisten
válasz
DacMalac
üzenetére
X870 főleg a tuningpotenciálban, tuningopciókban jobb a B850-nél. Ha valaki nem tuningol, akkor teljesen fölösleges. Pár porttal tud meg többet, illetve azok lehetnek gyorsabbak, de nem oszt, nem szoroz, hacsak nem valami speciális felhasználás van (töménytelen, és villámgyors SSD pl videós munkákhoz, vagy ilyesmi).
B650/B850 között is gyakorlatilag kis ráncfelvarrás van portsebessegekben, illetve mennyiségben, ezzel együtt a 9000-es procikhoz már én is inkább a B850-et ajánlanám. MSI Gaming Plus, Tomahawk, Giga Gaming X, Aorus, vagy Asus TUF. Sapphire-ról nem hallani rosszakat, meg kissé budget, de még nagyon új szereplők, én kivárnék vele. Asrockot 9000-es procihoz kimondottan ellenjavallt a mai napig megoldatlan procihalálok miatt.p
-
HaZsolt
őstag
Kedves alapvasarlas elott allok. Szeretnem megosztani azon tapasztalatom, hogy az MSI b650 tomahawk wifi esetén működik a pcie 5.0 a vga esetében. Hiába csak 4.0-s lapnak hirdetik. Szoval nagyon jo kis lap.
-
DacMalac
aktív tag
válasz
scott_free
üzenetére
-
scott_free
senior tag
Üdv,
egy ilyen konfigot tervezek: 9600X proci, 9070XT vga, 64gb ram. Munkához (excel) és játékhoz is lenne.
Melyik lap ajánlott, ha árban nagyjából ugyanott vannak?
- MSI MPG B850 EDGE TI WIFI
- Gigabyte X870 AORUS ELITE WIFI7 ICEVagy más is jöhet, ha MSI vagy Gigabyte.
-
PurpleTie
lelkes újonc
válasz
DacMalac
üzenetére
Köszi, igen erre gondoltam.
Asus Strix Z890-E néztem, de ott még nem a gombos kioldó van.
Kérek konkrét márka és típus szerint alaplapot ajánlani, ami bevált.
Sokan dicsérik az MSI Z890 TOMAHAWK alaplapot, de egy tesztben olvastam, hogy a fő ssd slotnál nem annyira hazékony a hűtés az elrendezés miatt és a VRM is kicsit gyengébb. -
DacMalac
aktív tag
válasz
Sziltesa08
üzenetére
-
Sziltesa08
tag
Sziasztok! ryzen 5 7600x és Kingston FURY 32GB (2x16GB KF560C36BBEK2-32) DDR5-6000 CL36 ramhoz? Micro atx lap jöhet szóba, rgb venti vezérlővel. Köszi
-
marinea2
addikt
Sziasztok!
Konfigom az adatlapon.
Hosszan: Ezt az alaplapot meg egy i5 12400f majd 14400f procihoz vettem. Mivel sosem szerettem volna tuningolni ezert annyit tudtam nekem jo a B-s lap. Kozben tortent VGA upgrade 5070TI-ra amihez kicsit kevesnek ereztem az i5-os igy lett egy i7-esem szinten F-es. A hofokokkal kicsit "szivok" mivel eddig a nagyon huvos halk gepekhez voltam szokva. Szerettem volna UV-zni a CPU-t emiatt de a B-s lap ugye nem engedi a rendes offset UV-t. Igy csak W-limitekkel turrokozom.
Roviden: Milyen alaplap lenne most ajanlott nekem? Marka ill chipset tipp is erdekelne.
Z690 vagy z790?
Ramjaim jelenleg DDR4 amirol most meg valtani sem szeretnek.
Koszi!
-
zykzeck
junior tag
Üdv!
Melyik alaplapot érdemes venni R5 9600X-hez?
-
PurpleTie
lelkes újonc
Sziasztok!
Kérnék alaplap ajánlást:
Játék (70%), és munka (30%)
Játék:
-Fortnite
-Cs
-Call Of duty Black Ops 7Nagyon fontos:
-kicsomagolom és használom
-a stabilitás és a kiszámítható működés (ne kelljen bios és stb. állandóan lesni és frissítgetni)
-stabil vezetékes és vezeték nélküli hálózat a multiplayer játékok miatt
-stabil biosAsus Z890 alaplapokon a videókártya Q release hiba javítva lett?
Asus Strix Z890E alaplapnál állítolagos packet loss hibákról olvastam, ezzel kapcsolatban van konkrét tapasztalat?2. Mennyit szánsz az alaplapra?
200 ezer forint, de ha megéri akkor többet.
Intel Core Ultra 7 270 Plus processzor, Nvidia RTX 5060 de kesőbb RTX 5080 is tervben van
ATX, eseteg EATX
Min 1 db PCIE 5.0 SSD
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Nem.
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem, mindent alapbeállításon használnák.
Csak új.
Nem fontos, mindegy a szín.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Nem, ha odaérek akkor úgy is új alaplapot kell venni. -
A korábban vásárolt MSI PRO B760-P DDR4 II nagyon bevált, sajnos egyre kevesebb helyen kapni és egyre drágábban - én még 42-ért vettem januárban. Csak ha valaki ilyenben gondolkodna.
Itt beszéltek rá a rutinosak, nem bántam meg hogy nem 8-10 genesbe fektettem.
És azt is köszönöm hogy lebeszéltek a nem hűtött VRM-es lapokról, bár az i3 12100f az lehet nem terhelné annyira.
Csak kíváncsiság, van fent egy szintén MSI de 610-es, nem hűtött VRM-ekkel.
Így néz ki ha kezd kilenni, ez tipikusan 'megégett', agyonfűtött lehet? (azokra a sárgásbarnás elszíneződeésekre gondolok a forrasztásnál)
-
tajati
aktív tag
Sziasztok!
az alábbiakban kérnék segítséget, b850 lapokat nézegettem. De semmi konkrétumot nem tudok még. Köszönöm a segítséget!
Játék
50-80k között
9800x3d, rtx 5080, Kingston ddr5 6000mhz cl30, Samsung 9100 SSD 1tb. 7db fan, a cpu hűtő még nem dőlt el hogy aio vagy sem.
Atx/matx
Az alap dolgok megfelelnek
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Nem releváns.
Nem.
Új
Inkább fekete legyen. De nem prior, inkább ár/érték a fontos és a megbízhatóság.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Nem annyira. -
GEPESZ66
veterán
A fiam ezt nézte ki, s hozzá a processzort.
GIGABYTE B650M GAMING WIFI6E
AMD Ryzen 7 9700X 8-Core 3.8GHz AM5 Box
Grafikai munkához, ill. néha játék.
Jó lesz ez az alaplap? -
soldi3r
veterán
Szevasztok! Eddig sikerült elhúznom a vásárlást, de most szükségem van egy másik gépre. 9600X, RTX4060, KF560C30BBEK2 adott, de kellene ezekhez egy alaplap is, egy PureBase 500-ba, 3 ventilátorhoz. Jobban járok egy gyengébb B850-nel? Vagy inkább egy talán stabilabb B650? Pl:
SAPPHIRE Nitro+ B850A vagy esetleg az M.
MSI B850 GAMING PLUS
MSI MAG B650 TOMAHAWK
ASUS TUF GAMING B650-PLUS -
vargalex
félisten
Sziasztok!
AM5 lapra kérnék (illetve fiam) ajánlást.
Játék, tartalomfogyasztás, iskolai feladatok, valamennyi fejlesztés (leginkább VS Code-ban Python, html, css)
60000 Ft bruttó
AMD Ryzen 7 7700X, Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30, MSI MECH 2X 6600XT, Arctic Liquid Freezer III 280 hűtő, 1 TB + 256 GB NVME SSD, 2 + 1 TB SATA HDD, 3 ház venti, 1 buzzer
ATX méretig bármi
Legalább 2 db M.2 NVME, legalább 2 db SATA, 1db PCI-E x16, 2 előlapra vezethető USB, minél több hátsó USB, legalább 1 db Type-C-vel, 1 Gbps, vagy inkább 2,5 Gbps LAN (de nem feltétel a 2,5 Gbps), lehetőség szerint Wifi/Bluetooth
DVGA, a fenti 6600XT
Alapvetően nem, de PBO és Curve Optimizer nem ártana a hűvösebb működéshez, EXPO a RAM-hoz
Lehetőleg új
Nem, de RGB vezérlés nem árt
A jövőben elképzelhető még meg nem jelent CPU-ra.Fontos lenne, hogy Win10 driverek is elérhetőek legyenek a gyártótól, nem csak Win11-esek.
Amit eddig nézett, de nem tudjuk, hogy mennyire megfelelő: GIGABYTE B650 UD AX
Előre is köszönöm!
-
_seth_
veterán
1. Néha CPU/RAM igényes feldolgozás mely során 300-1000 képből készít egy légifotót a gép, emelette persze átlagos böngészős stb felhasználás megvan. Játék ritkábban illetve amivel játszom ahhoz már jelenleg is túl erős a gép.
2. Max 100e.
3. 13700KF, 4x24 GB DDR5 5600, 2db gen 4 nvme ssd, rtx 5060 ti, arctic freezer 360 III aio.
4. Normál.
5. Sata 2 db (hdd), usb mindegy
6. Nem.
7. Nem, viszont olyan lapot keresek ami később akár erre is képes lenne.
8. Új.
9. Nem, max annyi, hogy fekete minden a gépben, akkor lehetőleg legyen az alaplap is, de gondolom ez nem akadály
+1: Egy darabig nem, illetve ha majd igen az már úgyis másik generáció és proci+lap csereJelenleg egy Gigabyte B760 Gaming X DDR5 lapom van, amit kinéztem pedig az MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI.
Ami miatt cserélném: ha kicsit könnyebben lehetne ramot, procit "tuningolni" az nem ártana, pl cpu alul feszelés ezzel a lappal nem sikerült, ram pedig igen sok időbe került mire egyáltalán elérte a gyári 5600 mhz-et gyári késleltetéssel, tehát lehetne kicsit felhasználóbarátabb maga a lap, állítólag a Z790 pont ilyen.
Az optikai hangkimenet is praktikus lenne az erősítővel való összekötéshez, a wifi külső antennája szintén jobb lenne mint a jelenlegi tplink aminek a gép mögött vannak az antennái.Talán tartósabb is lenne, amikor 100% cpu terhelés van a B760 is felmegy 270W fölötti CPU terhelésig is, még bírja, de ki tudja meddig.
Előre is köszi
-
DacMalac
aktív tag
válasz
HaZsolt
üzenetére
Technikai specifikációk alapján jelenleg nincs érdemi különbség a két megnevezés mögött, mert az MSI az X870E szériánál a "MAX" jelzést már az alapmodell nevébe integrálta, vagy bizonyos piacokon szinonimaként használják.Ha választanod kell a boltban, és az egyiknél ott a "MAX", a másiknál nincs, de a modellszám ugyanúgy X870E, akkor vedd az olcsóbbat. Technikailag ugyanazt a hardvert kapod.
-
HaZsolt
őstag
X870e lapoknal kerdes, hogy nem aktiv hutesuek ugye? Venti nincs rajtuk? Mivel 2 chipset van rajta erdekelne. X870e vs x870 kozul ha 10 ezer a kulonbseg (msi tomahawkrol) van szo. Megerne a felarat?
-
DacMalac
aktív tag
válasz
GeryFlash
üzenetére
Ezekkel a mAtx lapokkal kis mértékü OC képzelhető csak el.Főleg ezzel a CPU hűtővel. Nálam ez az erősorrend: ASUS TUF Gaming B550M-PLUS , ASRock B550M Pro4 , MSI B550M PRO-VDH/MSI B550M PRO-VDH Wifi, ASRock B550M Phantom Gaming 4
Ha lehet, inkább ATX-ben gondolkodnék.Árban ugyan az, jóval jobban kiépitett konstrukció az ATX lap. [link] [link] [link] -
GeryFlash
veterán
válasz
DacMalac
üzenetére
Koszi

VRM-ben jol gondolom, hogy:
Top: ASUS TUF Gaming B550M-PLUS
Jo: MSI B550M PRO-VDH/MSI B550M PRO-VDH Wifi
Oke: ASRock B550M Pro4
Kompromisszumos: ASRock B550M Phantom Gaming 4Vagy ha nincs tuning akkor mindegyik komolyabb melegedes nelkul oke egy stock 5950X-szel leghutessel (SilentiumPC Fera 3 RGB HE1224)
-
DacMalac
aktív tag
-
GeryFlash
veterán
thomasvold es DacMalac
Koszi
Es akkor ebbol a 4 lapbol biztosan bele fog menni a 3.5 Slotos bazi nagy kartya, szoval nem lesz az mint a Gigabyte B550M DS3H-nal?
Ez itt ugye a problema, hogy az a tavolsag tul kicsi. Illetve az M2 SSD el fog ezeknel a lapoknal ferni (akar a videokartya alatt)?
Asrock alaplapok elmult evekben jok, nem megdoglosek mint a 2000-es evek vegen/2010-es evekben? Mert akkor lehet azt az Alzaban ackios ASROCK B550M PHANTOM GAMING 4 lenne a valasztas
-
GeryFlash
veterán
Sziasztok, szükségem lenne a tanácsotokra!
Egy haverom le akarja cserélni a 5700 XT videokártyáját egy 9070 XT-re (XFX Radeon RX 9070 Swift OC Triple Fan Gaming Edition).
A probléma az, hogy amikor múlt héten megpróbáltuk betenni a PCI-E foglalatba, nem fért be, mert az előlapi csatlakozók (amelyek az alaplapot kötik össze a számítógépházzal) útban voltak. Tehát nem a házzal volt gond, hanem az ő Gigabyte B550M DS3H Rev 1.0 alaplapja túl kicsi. Pontosabban a PCI-E foglalat és az előlapi csatlakozók/kábelek túl közel vannak egymáshoz, és ha betennénk a kártyát a foglalatba, a tápkábelek megsérülhetnének. Ha a PCI-E kb. 1 cm-rel arrébb lenne, akkor a kártya gond nélkül beférne.
Úgy tűnik, nincs más megoldás, mint alaplapot cserélni. Ha lehet, szeretnénk Micro-ATX alaplap lenne, de az ATX sem kizárt, de első sorban mATX.A követelmények:
AM4 foglalat
Ryzen 9 5950X támogatás
DDR4 támogatás
kicsit nagyobb / okosabb elrendezés, hogy be lehessen rakni egy 3,5 slot méretű videokártyátTaláltam néhány nem túl drága alternatívát, de nem vagyok 100%-ig biztos bennük:
ASUS TUF Gaming B550M-PLUS
ASRock B550M-HDV AM4
Gigabyte B550M K
MSI B550M PRO-VDH WIFI
Ti mit ajánlanátok? -
User05
aktív tag
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Szerintem ha volt is ilyen az bios update -el megjavult. Ezeket már amúgyis folyamatosan frissíteni kell ha újat vesz az ember mert olyan mint egy hálátlan nő.. csak problémákat halmoz fel.
Intel csodaplatformjai.Az első kérdésedre.. elvileg nem befolyásol, mert a modern procikban független mind az x16-os sáv mind az x4-es SSD.
Viszont az alaplap kézikönyvét el kell olvasni, és ott pontosan leírják, ha van ilyen egyáltalán a modellnél. Neten megtalálható -
DJZoliboy
aktív tag
Meg azokat olvastam még mind a b850 és mind az x870 lapokkal kapcsolatban h sok a RAM nem kompatiils gondok meg h nem lát m.2 ssd stb Rediten. sokan szívtak. Igaz lenne? akinek vannak ilyen lapjai tudna segiteni ? tényleg igy van, Köszi és bocsi a sok kérdésért. de meg kell fontoljam mibe vágok bele

-
DJZoliboy
aktív tag
vagyis ugy kérdezem hogy 2 nvme gen 4es ssd felezné e a B850 chipsetben a GPU szorzot?
-
DJZoliboy
aktív tag
Gyors kérdés, Ha Gen 4es nvme megy egy gen 5 ös gpu mellé az nem befolyásol semmit igaz? a gpu megy pci 5 az nvme meg pci 4 egy b850 es lapban?
-
DacMalac
aktív tag
válasz
grigo
üzenetére
B850-ből nincs E változat! Marad az X870E vs B650e.
A fő különbség az X870E és a B650E között a csatlakoztathatóságban rejlik: az X870E kötelezően tartalmaz USB4 támogatást és több PCIe sávot kínál a kiegészítőknek, míg a B650E egy régebbi, de kiváló ár-érték arányú opció. Mindkét lapkakészlet támogatja a PCIe 5.0 szabványt a videokártyák és az SSD-k számára is -
grigo
őstag
Sziasztok. A topicban kapott korábbi válaszok és olvasgatás után elbizonytalanodtam, hogy áldozzak-e x870e (vagy B850e) lapra extra pénzt.
Lenne hátrányom egy 9800x3d-nek, 9070XT-nek, 32GB ramnak és 2-3 ssd-nek szánt lap esetében ha B650e laptól Aorus Mastert vagy Strix-et választanék? Elvileg mindkettővel (Savitech/Sabre) kapnék minőségi hangot is az egyik tiszta analitikus, a másik boostolt dinamikus (AI segítséggel bányásztam ezeket az infókat). -
sb
veterán
válasz
DacMalac
üzenetére
Köszi a válaszokat, kicsit lemaradtam, de olvastam.
Gyorsan szétnézve azért 40-50 körül több B650/B850 is van, M.2-ben sem látok nagy gondot, azért írtam kb. a számot +PCIe slottal együtt, mert általában 2db M.2 plusz egy x4-es slot szokott lenni, ha 3db M.2 nincs is. PCIe-vel együtt nem tűnt nehéznek megugorni... bár 2db-al is elvagyok bőven.Sapphire-ről köszi az infót, kívülről igényesnek tűnnek. Egyedül az x16 5.0-át hiányolom belőlük ill. az érdekelt, álltható-e minden fesz/PBO/CO, stb... részletesen, inkább itt fordultak elő negatív tapasztalatok korábban, még AM4-en.
@varmi2
Sapphire lapok a te világod.
Kifejtenéd konkrétan mire érted, mik az előnyök?@Vigneau
Köszi!Ill. mindenkinek: ram szempontjából olvastam, hogy jobbak talán a 2 slotos lapok. Ezt nem tudom mennyire korlátozhat. Négy slottal - persze csak kettőt használva - 7000+ -al lehet gond?
-
DJZoliboy
aktív tag
És nem lenne sáv csökkenés egy gen 5 os nvme és egy M.2 Sára. Mellett az 5080 nak? Mert akkor felesleges az x870 de nem lesz tuning sem. Csak ugye azt hittem a több vrm miatt stabilabb lesz . De akkor végülis elég lenne ez is így.
-
varmi2
nagyúr
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Jól értem? m.2 sata ssd-t akarsz rakni nvme-t támogató m.2 csatlakozóba? Nem fog menni, az m.2 sta ssd-t, csak olyan m.2 foglalatba lehettenni, ami támogatja a sata ssd-ket is.
Teljesen felesleges neked az x870 chipset. Bőven elég egy jobb b850 chipset is, akka is belemegy akár 3 nvme ssd, vga korlátozás nélkül. -
-
DacMalac
aktív tag
válasz
DJZoliboy
üzenetére
Az "E" jelölés az E-E modellnél az Extreme chipset-kombinációra utal, ami komolyabb felszereltséget takar.
X870E-E (Extreme): Két chipsettel rendelkezik az alaplapon. Ez több PCIe sávot és USB csatlakozási lehetőséget jelent. Ha sok NVMe SSD-t és bővítőkártyát használsz egyszerre, ez a stabilabb választás.
X870-F: Egyetlen chipsettel dolgozik. Ez is bőségesen elég egy átlagos high-end gamer PC-hez, de kevesebb "extra" sáv marad a perifériáknak.
ROG STRIX X870E-E: 18+2+2 fázisú tápellátás (110A). Brutális stabilitást nyújt extrém terhelés alatt is.Összesen 5 darab M.2 foglalattal rendelkezik.
Ha nem számit a felár, akkor az E modellt venném! -
DJZoliboy
aktív tag
Sziasztok!
épp gépfejlesztés elött állok és két asus lapot néztem egyik rog strix x870e e gaming másik x870 f gaming. mi a különbség? megéri az e gaming a felárat egy 9850 x 3d mellé meg egy 5080 és egy nvme mellé? mert jobb fázis van ugye. ja és noctua nhd15 hütö mellé, Köszönöm

-
DacMalac
aktív tag
válasz
thomasvold
üzenetére
ASUS TUF Gaming & ROG Strix (B650 sorozat): ASUS TUF Gaming B650-Plus / B650-E , ASUS ROG Strix B650-A / B650-F Gaming WiFi
MSI MAG & MPG sorozat: MSI MAG B650 Tomahawk WiFi (Az egyik legnépszerűbb választás, 3 darab M.2 foglalata van, és egyik sem lassítja a GPU-t). , MSI MPG B650 Edge WiFi
Gigabyte AORUS sorozat: Gigabyte B650 AORUS ELITE AX, Gigabyte X670 AORUS ELITE AX
ASRock Steel Legend és Taichi: ASRock B650 Steel Legend WiFi, ASRock X670E Steel Legend (Itt az M.2_1 és M.2_2 független, de az M.2_3 már megosztott lehet).
Ha biztosra akarsz menni: MSI MAG B650 Tomahawk WiFi, ASUS TUF Gaming B650-Plus.
ASUS ROG STRIX X870-F GAMING WIFI
Gigabyte X870 AORUS ELITE AX
MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI
ASRock B850 Steel Legend WiFi
MSI MPG B850 Carbon WiFi -
varmi2
nagyúr
válasz
thomasvold
üzenetére
Ebbe tehetsz 3 nvme ssdt is, és nincs korlátozás. Nekem is ez van.
-
thomasvold
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni AMD B850 és X870 témában, már elvesztem a sok infó között.
Azt szeretném megtudni, hogy melyik az a chipset, amelyik nem csökkenti le a PCI-e X16 sávszélességét X8-ra, ha használom az M.2_1 és M.2_2 foglalatot egyszerre?
Asus lapokat néztem, de, hogy lehet, hogy az X870-nél lecsökkenti X8-ra, a B850-nél, pedig nem mindegyiknél? Ez pedig vonatkozik a több százezres X870 lapokra is, de sok B850-es lapra pedig nem a manual-ok szerint.

Mindenképpen 2 db M2-es SSD-t szeretnék használni.
Az összes Asus X870-es lap manual-ját megnéztem és mindegyik felezi a az X16-ot. Na jó, egy darab nem, de az 400 ezer Ft.Árban olyan 150 ezer Ft-ig szeretnék elmenni, de nem igazán találok jó alternatívát. Asus lap jöhet szóba csak, mert MSI és Gigabyte lap is ment már nekem tönkre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kihagyja a következő GPU-generációt az Intel?
- Arc Raiders
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Házimozi belépő szinten
- Ubuntu Linux
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6600MHz CL34 - 99 hó garancia
- GIGABYTE B650 EAGLE AX +bontatlan 32GB 6000MHz hűtőbordás DDR5 kit! GAR/SZLA! Bolti ára 200e fölött!
- Hibátlan - SAMSUNG 16GB 2400MHz DDR4 CL19 memória modulok
- 16GB ( 2x8GB ) DDR4 2666MHz Notebook SODIMM Ram Memória
- G.SKILL Ripjaws V 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz CL18 - 99 hó garancia
- ASUS ROG Zephyrus G14 Ryzen 9 / RTX 4070 / 32GB / 1 TB SSD 2K 165Hz PRÉMIUM
- Behringer B-CONTROL BCF2000 USB/MIDI kontroller
- Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia, 4G LTE OPCIÓ
- Bomba ár! Asus ZenBook UX433 - i7-10G I 16GB I 512SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Logitech MX Master 3S for MAC
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Papíron minden OK, de tapasztalat 0 e-téren.

! A 9800x3d történetesen a teteje erőben a cpu családnak, szóval elég komoly lap kell alá, a z A620 már ki is esik a kalapból! Ha adott kompakt folyadékhűtő lesz használlva, akkor miért nem lehet normál ATX lap hozzá?! Tudnillik 3 ventis a hűtő, mAtx házba be sem fér, tehát minimum ATX képes háza van/lesz!! Kérlek, összefoglaló kérdéseket nézd meg oldal tetején. Ezek alapján többet tudnánk meg a dogokról!