Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Yepp: korlátlanság és streaming-modell a Yettel adatforradalma
- Fotók, videók mobillal
- Előrendelhető a Nothing Phone (3a) Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Engwe L20 Boost - ha kell egy kis energia
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
freelanced
addikt
válasz
DacMalac #108344 üzenetére
Az a gond nagyon budget a jelenlegi build, igy nem tudom belefer-e (Ryzen 1200 stb.). Innen menne fel majd, de akkor is csak ilyen 3600 vagy 5600-ra, szoval lehet, hogy tenyleg logikus lenne teljesen uj gepnel ha van nagyobb keret, de igy olcson nem tudom mennyire megvalosithato.
pandras83
Atx, 1-2 NVME eleg, a 6700 XT mar tud PCIE 4.0-at ha jol remlik, szoval a jovore nezve jo lenne. Nem szukseges sok USB, nincs preferalt marka.Koszi
-
DacMalac
tag
válasz
freelanced #108342 üzenetére
Én már elhagynám az AM4 vonalat. Helyedben most váltanék AM5 vonalra.
-
pandras83
őstag
válasz
freelanced #108342 üzenetére
atx/matx? Nvme csatolók száma? Pcie 4.0? Sok usb csatlakozó szükséges? Preferált márka? Használt B450 - B550 lapok között nézelődnék aprón btw.
-
freelanced
addikt
Sziasztok
Ryzen 1200 majd par honap mulva 3600/5600 upgrade melle keresek lapot, a kesobbiekben velhetoen egy 6700 XT parosulna a mostani GTX 970 melle.
Miket javasolnatok? Idealisan a hasznalt piacrol, de akar ujonnan is, de mindket esetben budget kategoriaban.
Koszonom
-
-
DacMalac
tag
válasz
szasanyi #108336 üzenetére
Mindenképp ATX méretben nézelődnék, mert tervezéshez elengedhetetlen a több darab, nagy tárhely.Emiatt sok( több ,mint egy) M.2-es SSD tárhely kellene a lapra.Wifire nem irtál semmit, de ezeken a lapokon már alap felszerelés szinte az integrált wifi különböző tipusa( Wifi6/7) Jelenleg több chip készletes AM5 lap létezik.( B650,B850,X670,X870stb) OC mindegyiknél lehetséges, az X-s lapokat viszont erre tervezték.Vásárlásnál kérj BIOS frissitést. Legfrissebb bios legyen rajt.Olyan tipusokat ajánlok, melyeken mindegyiken van SSd hőleadó.B850-es tipusok közül szemléztem, mert ezek a legfrisseb chipek. De ez nem zárja ki,hogy a B650 esek közül nem lenne neked való. [link] [link] 120 ezer felett mindegyik ajánlható.
-
DacMalac
tag
válasz
Mengele #108326 üzenetére
Az A520 chipes lapokat hadjuk csak meg a belépő kategóriának. Nem raknék bele R9 5900 CPU-t. Irodai felhasználásra van tervezve. Ha szigorúan 40 ezer a keret, jobban járnál B450 ,olcsóbb B550 lappal. ( Biostar lapokról kevés infó van, inkább lutri, ezért hanyagolnám) [link] [link] [link] Valamint az Njoy féle tápot nem javasolnám az 5900-hez , ha lenne.
-
szasanyi
félisten
válasz
Ace Ventura #108332 üzenetére
A fölösleges minősítés szubjektív, különösen ha a tervezett használati időtartamot is tekintjük. Nem budget kategóriás lapot kell választani - azt hittem ez az anyagi keretből kiderült, és mellesleg nem saját részre lesz - szóval inkább X870E lapok közül.
Fontosak lennének az eddig ismeretté vált tapasztalatok, olyan infók amik a termékadatokból nem derülnek ki., Szóval önmagában típus vagy típusfelsorolás nem hordoz elegendő információt a választáshoz. Nekem is van elképzelésem de pont ezek hiánya miatt, nem csupán néhány betűért tettem be ide. -
-
-
szasanyi
félisten
9800X3D alá kellene alaplapot választani, ebben kérnék segítséget mert nem tudok dönteni. 4-5 éves használati idő van tervezve, a keret nagyon max. 200k (bruttó, új lapra). Nem az a cél, hogy mindenképpen 200k-s lap legyen (!) csupán az, hogy a legmegfelelőbb választást ne korlátozza az esetleg alacsony ár.
Javaslatokat kérnék adatokkal és véleménnyel, hogy miért azt. -
-
Mengele
tag
Hi
ASUS TUF Gaming A520M-Plus II alaplap vagy Biostar B550MX/E Pro.
AMD Ryzen 5 5600 processzor de lehet később R9 5900.
ADATA XPG Gammix D35 Black Edition 2x16GB 3200Mhz DDR4 memória
AeroCool CS-107 akril ablakos számítógépház
NJOY Tápegység 650W - Titan+ 650 (80 Plus Bronze, Aktív PFC, 12cm)
Crucial P3 1TB M.2 SSD + ID-COOLING ZERO M05
AeroCool Core Plus ARGB
Sapphire RX 6700 10Gb VGA
LG IPS monitor 34" 34WQ500, 2560x1080, 21:9A Fenti alaplapok közül melyik lenne a legjobb választás?
Főleg Sztori gémek lesznek.
Max 40k lenne lapra.A Helpet előre is köszönöm.
-
jeni
félisten
válasz
BoneDragon #108324 üzenetére
Vissza ment az ára,olcsóbb lett
jelenleg ez a best buy (közkedvelt) vagy valami B850 lap.
nagy valószínűleg nem kell BIOS frissíteni mert a boltokban gyorsan elfogy és mindig van utánpótlás ebből a lapból és azokra már as frissebb BIOS kerül rá. -
BoneDragon
veterán
Sziasztok,
Már egy ideje nézem a lapokat, de nem tudok dönteni. Borzalmas ami alaplap tekintetében megy a piacon. Minden tiszteletem azoké, akik ezt tudják követni...
Szóval jelenleg egy Asus Rog Strix B650E-F Wifi -t néztem ki magamnak, de ugye ez már "last gen", lassan 3 éves stbstb.
Érdemes inkább időtállóság szempontjából a 850-esek felé kacsingatni?
Inkább az a kérdés meddig marad az AM5, de ahogy nézem erről még semmi hirt nem hozott le AMD, mi a tervük.
Ha azt mondjátok jó lesz az Asus, akkor kell upgradeltetni a biost? Egy 9800X3D menne majd bele. Vagy már újabb biossal jönnek ki a gyárból... tapasztalat valakinek?
Köszi. -
Mister X
tag
Sziasztok. Egy olcsó gépet akarok összerakni QHD felbontásra
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű? Játék (multiban is) ill. általános használat
2. Mennyit szánsz az alaplapra? max.65 ezer de minél olcsóbban.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? Thermaltake Divider 170 ház,LGA 1700-as proci 13400 vagy 12600, 7800xt vga, 2x16GB ddr4 3200 cl16 ram. M2 SSD,táp COOLERMASTER G700 700W
4. Milyen méretű lapot szeretnél? mATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) Azt hiszem semmi extra nem kell. Viszont wifis vagy wifi bővíthetőség jöhet.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? DVGA,DP2.1
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? NEM
8. Használt, vagy új alaplap? Mindenképpen új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) Ha estleg nem szimplán fekete az jó dolog de ez másodlagos.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Nem és nem. -
morgolosta
friss újonc
-
válasz
morgolosta #108318 üzenetére
3db m.2 gen4 x4 van rajta (ketto a CPU-ra kotve) plusz gen4 x16 a gpu-nak, ennel tobb szerintem nem kell.
-
válasz
morgolosta #108315 üzenetére
Felesleges 200k felett nezelodni, ehhez egy B650 Tomahawk is boven eleg.
-
morgolosta
friss újonc
sziasztok!
köszi előre is a segítséget.
egy tök új vasat akarok építeni, amibe egy 9800x3d-t és egy 5090-et akarok majd rakni, ha lesz már élhetőbb áron is, mondjuk nyár eleje, de az se baj ha csak év vége, ráérek.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
gaming, plusz ai-t pörgetnék rajta, flux, sd...stb...
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
hát eddig 200 fölött nézelődtem, de ahogy látom nem sok értelme van x870e-ben gondolkodni, asrock taichi lite-al szemeztem.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
- háznak eddig egy north xl-t szerettem volna, de most bizonytalan vagyok, hűtés, milyen ventiből mennyi kéne bele, érdemes-e valami aio-t pakolni a procira - 9800x3d
- RTX 5090
- három PCI-e M.2 SSD, az 5.0-át időközben elengedtem, mert ahogy olvastam max akkor éri meg ha rendszeresen sok adatot mozgatsz.
- egy sata vinyót akarok bele4. Milyen méretű lapot szeretnél?
a méret mindegy, eddig e-atx-eket nézegettem
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
- három PCI-e M.2, legyen legalább 4.0
- egy sata vinyó6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
nem
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
ezt még meggondolom, szóval nem baj ha támogatja a lap.
8. Használt, vagy új alaplap?
újat akarok mindenképpen.
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
nem érdekelnek a csillivilli, világítós lapok, szeretem az egyszerű dolgokat, ja és ne legyen fehér.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
ki tujda... de am5 slotról van szó, azzal egy darabig csak ellennék.
-
válasz
potyi23 #108313 üzenetére
Csak azert kar 1851-el szemezni, mert hogy 13th 14th gen degradalodas, mivel rohadt draga. Ilyen lightweight felhasznalas mellett akar egy 12100 + DDR4 is eleg lehet, ami olcso, keveset fogyaszt, nem csinal meleget es garantaltan nincs degradacios problemaja sem. Kerdes persze, hogy mi az a jatek ami havi egyszer becsuszik...
-
potyi23
senior tag
Rhino666 : Egyenlőre gondolkozóban vagyok, Amd felé is húzok,de átnéztem a intel felé,es most láttam h jött ki új foglalat. Jelenleg egy i5 2320 as gépet nyúzok,amit a köv honapban szeretnek leváltni. Használat vegyes, inkabb irodai munkára lesz,jatek talan havi 1X
Dacmalac : a 13 as, es a 14 es szériáknal a levo degradálódasra.de azt is javitottak bios frissitessel ha jól tudom
-
-
Móci
addikt
Sziasztok!
Ha szeretnék még pár évet maradni az AM4-nél, érdemes a B450-et lecserélni B550-re (PCIE 4.0, 2,5-es lan...), vagy felesleges pénzkidobás? Az Asus TUF B550M -Plus tetszik, őt venném, ha váltanék.
Köszönöm!
-
potyi23
senior tag
halli. Az uj socketra 1851 re valaki épített már gépet ? érdemes erre már alapozni,vagy az uj Core Ultra procikkal is kisebb gondok vannak ? érdemes elhagyni a 1700 as lapokat ezekert az uj tokozásért,prociért ?
-
DacMalac
tag
válasz
Lizard0828 #108299 üzenetére
-
AeSDé Team
őstag
válasz
Rhino666 #108301 üzenetére
Ez jól hangzik, nem gondoltam hogy elérhető áron van már az 5 gigabit, de úgy látom igen!
Árukeresőn mindössze ezt a kettőt találtam ami tud ilyet:
MSI PRO B850-P WIFI Alaplap
MSI B850 GAMING PLUS WIFI AlaplapMilyenek ezek a modellek például a gyakran ajánlott MSI B650 Tomahawk-hoz képest? Az ár hasonló, de némileg felszereltebbnek tűnnek.
-
válasz
AeSDé Team #108300 üzenetére
Mar a 10G-nek sincsenek gyermekbetegsegei reg, az ujabb kommersz lapokra akar 5G-t is szokas rakni, igy amin meg 2,5G sincs az szvsz kerulendo, a 2,5G mar nagyon alap es tok stabil, Linux is tamogatja, semmivel nem rosszabb mint egy 1G NIC.
-
AeSDé Team
őstag
Sziasztok!
Gondolkozom egy 5800x -> 9800x3d váltáson, ehhez nézegetem most az alaplapokat.
Most egy ASUS PRIME X570-P lapom van ami mindenben kiszolgál.1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Gaming (windows-on) és szoftverfejlesztés (linux-on).
Ha kijönne 60-70k környékén az remek lenne, de rugalmas vagyok.
- Meshify C ház
- RTX 3080 (később potenciálisan 4080 vagy RX 9070)
- két darab PCI-e M.2 SSD
- egy SATA HDD
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
Legfeljebb ATX
- két PCI-e M.2 (3.0 is elég)
- két SATA
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Nem
Undervoltolni jó lenne, de nem létszükséglet
Mindegy
Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
NemTovábbi igényem lenne a 2.5 Gigabit Ethernet. Látom sok alaplapon van már 60-70k körül is. Jó ötlet ilyet venni, vagy vannak gyermekbetegségei?
-
Lizard0828
tag
Sziasztok! Hamarosan megtörténik nàlam is a vàltàs AM5-re és szeretném a jó alapokat megteremteni neki.
Érdemes B850-be gondolkodni vagy egy erős b650 nagyjàból ugyanazt hozza?PCI 5.0 nem tudom mennyire fontos? A kiszemeltek
1.ASROCK B850 Pro RS
2. MSI b650 Tomahawk
3.GIGABYTE B850 EAGLE WIFI6E
4. ASUS TUF GAMING B650-PLUS
80-90ezer között szeretnék maradni.
Ezek közül melyik lehet a nyerő vagy ha tudtok jobbat ajànlani bàtran tegyétek.köszönöm -
-
Rewmac
tag
Köszi. Inkább a bluetooth lenne fontos. Sajnos az mostani olyan és ezzel a stickkel néha eldobálja a kontrollert. A régi ROG lapomon a saját BT nem csinált ilyeneket minden rendben volt, de ezek a stickek nekem valahogy nem adják.
Az ASUS Prime lapok amúgy nagyon gyatrák? Megnézem az AS Rockot is köszi.
-
jeni
félisten
válasz
Rewmac #108292 üzenetére
Akkor már Asrock B760M lapot kell venni mert annak a WiFi foglalata elő van készítve ha fontos a WiFi,ezzel nem foglal helyett sem.
A pcie WiFi slotként is beköthető de épen egy mATX lapnál nincs elegendő pcie slot.
Asrock B760M Pro RSD4 ha van a boltokban
Alza bolt: B760M DDR4 lap kinálat ami kaphatóak -
válasz
Rewmac #108292 üzenetére
Letezik, csak kapni nem lehet:
- MSI B760M GAMING PLUS WIFI DDR4
- MSI PRO B760M-A WIFI DDR4
- MSI PRO B660M-A WIFI DDR4En vegul meguntam a vadaszatot, es valtottam DDR5-re.
-
Rewmac
tag
Sziasztok,
Eléggé kezdek meglőve lenni. B760M DDR4 lapot keresek beépített WIFI-vel, de egész egyszerűen nem találok olyat ami megfelelne vagy csak az ASUS Prime szériából amiről sok jót nem hallottam sajnos vagy van egy Gigabyte Gaming X, de ott meg nincs M2 heatsink és a két m2 slot egymáson van.
Ha nem WIFI akkor ezt néztem:
https://ipon.hu/shop/termek/gigabyte-b760m-gaming-x-ddr4-rev-10/2135981
Ezeket találtam Iponon alternatívának:
https://ipon.hu/shop/termek/asus-prime-b760m-a-wifi-d4/2135725
A ROG lap lenne még nagyon jó csak árban érzem picit túlzásnak
https://ipon.hu/shop/termek/asus-rog-strix-b760-g-gaming-wifi-d4/2136657
alapjáraton ezt kerestem volna:
Mivel csak alaplap kellene nem akarnék DDR5-re váltani. 12700k processzor lenne alatta.
Valakinek esetleg van tippje?
-
Floyd80
addikt
válasz
Morris #108290 üzenetére
Nekem is ezekre szűkült a lista + a Gigabyte Aorus Ice.
Közben addig jutottam, hogy a Giga diagramján ahol switch felirat van, ott van közös sávhasználat.
Pl. a B850-ön ezek szerint nincs korlátozás, három M.2-őt tudsz így használni, de az X870-en a CPU oldalin egy van külön, ha a M2B, M2C-be raksz, akkor csak 8X lesz a PICEX és a chipsethet kötött is osztott, tehát ha jól értem a 850-esen többet lehet így használni, ami érdekes, mert nem úgy reklámozták a 870-est hogy nincsenek kompromisszumok?
Az Asus nekem egyelőre azért problémás, mert 2 SATA port van, de most hármat használok.
Gigabyte B850
X870
-
Morris
veterán
válasz
Floyd80 #108289 üzenetére
Jó a kérdés. Nézegettem a user manual-t, de számomra eddig nem derült ki.
Nálam viszont kezd körvonalazódni a helyzet, csak azt nem tudom így 6 év fejlesztési tétlenség után elég lehet egy B850 chipset vagy érdemes rámenni az X870-re?
ROG STRIX B850-A GAMING WIFI
ROG STRIX X870-A GAMING WIFI
MPG B850 EDGE TI WIFI
MPG X870E EDGE TI WIFI -
Floyd80
addikt
válasz
Morris #108286 üzenetére
Szintén AM5 keresése közben érdekelne, hogy a Gigabyte-nál pl. hol írják a PCIE M.2 felosztást (melyik mit tilt le) az oldalukon vagy a manualban.
Pl. ezen a B850-esen nincs semmi korlátozás?
B850 AORUS ELITE WIFI7 ICE (rev. 1.x) Specification | Motherboard - GIGABYTE Global
-
Morris
veterán
válasz
viperabácsi #108287 üzenetére
Köszi, akkor elkezdem nézegetni ezeket is.
-
viperabácsi
addikt
válasz
Morris #108286 üzenetére
Én ŐT vettem most pár napja , nagyon meg vagyok elégedve vele eddig. B650M AORUS ELITE AX ICE
Nekem jobban meg érős volt a B650m mert csak a pcie 5.0 x16 attal tudott volna többet , viszont csak egy monitor köthető rá . -
Morris
veterán
Gigabyte AM5 alaplapokról mi a vélemény?
Pl erről: B850M AORUS ELITE WIFI6E ICE
-
Steve198310
őstag
Sziasztok,
Adott egy
Asrock B450 Pro4 alaplap
CPU 5700xHogy tudom rá venni a CPUt ,hogy ha nincs szükség az erejére ne ketyegjen feleslegesen 3,4ghz és 4,8ghz között. folyamatosan ugrál . Tudom nem intel.De a 9600k-m lement 800mhz-re. Látom ez is le menne 550mhz-re mert 5,5 a legkissebb szorzó.
Eddig intel prociaim voltak.Ez az első AMD procimEhhez miket kéne át lőni BIOS-ban és Win11-ben
Köszi előre is a segítséget
-
Raion
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek alaplap vásárlása kapcsán.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?Főként gaming-re, mellette pedig tartalom fogyasztásra. (filmek, zene, stb)
2. Mennyit szánsz az alaplapra?100 és 150 ezer között. Ha olcsóbban jön ki az se baj.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?Egy 9800X3D-t szeretnék processzornak. A videókártya egy 9070 XT lesz.
RAM-ot majd az alaplap kiválasztása után.
4. Milyen méretű lapot szeretnél?ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)Nincs különösebb igényem. Ami manapság kell az legyen rajta.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?Ha a DVGA a videókártyát jelöli, akkor az
(ismeretlen rövidítések számomra) és DP-al lesz csatlakoztatva.
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?Nem
8. Használt, vagy új alaplap?Új
Legyen szolid. -
-
BigBear
senior tag
válasz
Ramos_ #108270 üzenetére
Egyelőre sajnos igen, a DDR5 azért drágább.
DDR4-ből 20e alatt találsz 32GB-ot.
Ezen ár körül nemigen tudok jobbat a Prime H610M-A-nál.
42 lenne a feljebb javasolt ASRock H670M PRO RS, ami azért jobb lehet nála, de ha a költséghatekonyság az első és a közeljövőben nem várható bővítés 12600K/+++ procira, akkor a Prime H610M-A korrekt kis budget lap.
(Az igazság az, hogy mindig, mindenből és minden arsávban lesz jobb "pár ezerrel többért", de kérdés, valóban szükség van-e rá?) -
-
BigBear
senior tag
válasz
Ramos_ #108268 üzenetére
Árakat nem írtál, de ha hasonló, akkor ebből
ASRock B760M-HDV/M.2
vagy ha jóval olcsóbb, akkor valamelyik Asus Prime H610M-A. A ket utolsó gyakorlatilag csak a wifiben tér el.
Szerk.: most nézem, az Asrock mintha DDR5 lenne. Szándékos?
Szerk2: ja van DDR4 is (D4 jelű), de azt inkább ne. Jóval gyengébb, 5 fázis a 7 helyett, nuku hűtés.
(Gigát nem ajánlok, ez az én hülyeségem, eddig mindig szívtam velük.) -
Ramos_
tag
válasz
Rhino666 #108267 üzenetére
igen pedig sajnos ez a helyzet, van egy keret, de persze szeretném, hogy jó is legyen, de nem kell nekem csúcs alaplap. De a legegyszerubb, ha beírom mik férnek még bele a keretbe, amiket fosnak minősítettetek, azokat már kihagyom
ASRock B760M-HDV/M.2
Gigabyte B760M GAMING DDR4
Gigabyte H610M GAMING WIFI DDR4
Gigabyte B760M DS3H DDR4
ASRock B760M-H2/M.2
Asus PRIME B760M-K
Asus PRIME H610M-A WIFI D4
Asus PRIME H610M-A D4-CSM -
válasz
Ramos_ #108266 üzenetére
Hat ilyen felallas mellett kicsit mas a leanyzo fekvese. Az alap B760-as lapokat semmikepp nem vennem 12400 melle. A combosabb H610-as ASUS-t nagy duzzogva. Bar nem gondolnam hogy ilyen beszerzesi arak mellett nincs valami normalisabb felszereltsegu B660M/B760M/H670M/H770M 35k korul...
Nehez igy javasolni, hogy a fo szempont az ar, de az meg nem publikus.
-
BigBear
senior tag
válasz
Rhino666 #108264 üzenetére
Alapvetően mindig így van, adott kategória alja szinte mindig gyengébb, mint az alatta levő teteje.
De ezúttal betársulok Rhino666-hoz, mivel nagyon kicsi az árkülönbség (38 körül láttam H610M-A D4-et), így jobb vétel az említett Asrock.
(Én még 30 körül vettem legutóbb a H610-et...)
[link]
Bár szembeköpöm magamitt már a rohadt kisördög dolgozik:
[Asrock Z690 PG Riptide] na ezen elgondolkodnék, még ha drágább is.
(Ja nem tudom, ATX lehet-e) -
-
Ramos_
tag
Akkor félig laikusként megpróbálom összefoglalni
12400F-hez, jobban járok egy jól felszerelt H610-el, mint egy alsóbb kategóriás B760-al?
A fullos B760-at nem szeretném megfizetni.Ha ez így van, lehet rendelnék egy Asus H610M-A D4 Wifi-t. Bár nemsok helyen lehet már kapni.
Hacsak nem tud valaki hasonló áron jobb B760 lapot. -
Aurig@
őstag
Üdv.
[link] erre valaki?
-
BigBear
senior tag
válasz
Rhino666 #108260 üzenetére
Kinek mi a hülyesége. Én meg a Gigabyte cuccoktól futok ki a világból.
Mondjuk a H610M-A D4 nem éppen az erős felszereltsegű lapok közti versenyző, épp csak egy normálisan megépített darab, tisztesseges VRM-mel és elfogadható hűtéssel a H610-ek közt.
Ha mondjuk 3-5 évig nem lesz fejlesztés, biztos nem vennék csak azért drága lapot, hogy elmondhassam, hogy van.
Az említett Asus holmival egy rakat lapot szereltem, mind tökéletesen megy. 12100-14400 procikkal, egyik se volt probléma.
Egyértelmű, I7-et nem raknék bele, ahogy K-s procinak se ez lesz a legjobb választás. Az I5/ 600-as procikat gondolnám bele nagyon-nagyon maximumnak ha valaki a határokat akarja feszegetni, de a 400-as sorozattal biztosan elboldogul, hiába tesztelték 12900K-val. -
-
BigBear
senior tag
válasz
Rhino666 #108252 üzenetére
Hát önmagában attól, hogy B760 chipsetet pakolsz egy lapra, semmivel nem lesz ajánlottabb gyorsabb és nagyobb fogyasztású processzor alá.
A H610 is elszaladgál akár egy 12900K-val, csak a nulla VRM hűtéssel throttlingolni fog állandóan, főleg, ha valamelyik gagyi VRM-mel szerelt lapról van szó.
A Gigabyte B760M D3HP DDR4-et pl. egy 12100 alá sem venném. A 4+1+1 fázisú VRM a vicc kategória, ennél sok H610-es lap is sokkal jobb.
Megj.: a GIGABYTE B760M GAMING X DDR4 már jobb, egész korrekt hűtéssel, 8 fázisú VRM-mel.
Összehasonlításul: Asus H610M-A D4, 8 fázissal gazdálkodik. 12400-hoz bőven, nagyon max.12600 amit beletennék, de tisztességesen megépített lap.
[H610 teszt] -
Ramos_
tag
válasz
Rhino666 #108255 üzenetére
Még egy kérdés, ha már ez a téma:
Nem az én gépem, de érdekelne, hogy ez az alaplap Gigabyte A520M K V2
elviszi-e a ryzen 5 5500-atTehát nem az a kérdés, hogy szuperjó lesz-e, mert nyilván olcsó alaplap, hanem menni fog-e elfogadhatóan?
Ebben a konfigban még lesz egy RTX4060 ha ez számítHa nem jó, mi a legolcsóbb alaplap, ami ezt elviszi?
-
-
-
Ramos_
tag
válasz
Rhino666 #108252 üzenetére
A másik helyen is olvastam, köszi ezt nem tudtam.
Ezek közül melyikkel nem lesz gondom?
Gigabyte B760M H DDR4
Msi PRO B760M-P DDR4
Gigabyte B760M D3HP DDR4
Asus PRIME B760M-K D4 -
-
Ramos_
tag
Üdv
Annyi lenne a kérdésem, hogy tervezek egy i5-12400F procit, B760 alaplappal, de valahol olvastam, hogy igazából H610 alaplap is tökéletes hozzá. Melyik választásnak milyen előnyei, hátrányai vannak? Feleslegesen nem fizetnék tizenezret a B760-ért.
Különösebben fejleszteni nem tervezem, az elején egy régi videókártyával, aztán majd egy RX6600-al vagy hasonló tudásúval fog menni.
Alap Gamer PC, Path of Exile 2-höz és átlagos mindennapi használatra.
Nagyon köszi. -
diegho
nagyúr
Sziasztok
LGA1700 vonalon melyik most a legolcsóbb B760 DDR5 lap, ami ajánlott? 12400f menne bele, majd idővel talán egy i7, ha szükséges.
-
pilu01
senior tag
Üdv
Van egy Asrock AB350M Pro4 alaplapom, 5800x cpu-val
Az M.2 ssd foglalatának az elvi sebessége 32 Gb/s
Milyen alaplapot kell vegyek ehhez a cpu-hoz, (a legköltséghatékonyabbat)
ami tudja a 64Gb/s elvi sebességet?
Ilyen "fordított" kérdésben is tudtok segíteni? -
csidera
kezdő
válasz
pingu22 #108239 üzenetére
MSI Pro B850-P Wifi lapot szereltem be kb. két hete.
Csak specifikusan erről a modellről tudok beszámolni ha érdekel részletesebben, de általánosságban abszolút semmilyen probléma nincs eddig vele, végtelenül felhasználóbarát mind hardveresen mind szoftveresen. Valószínűleg nagy különbségek nincsenek egy B650-ös társaihoz képest.
Cinebench R23 alatt mért értekeket viszont itthagyom, valakinek hátha szolgál hasznos információkkal. (GPU beszerzés alatt). -
Noni7
újonc
Sziasztok!
Szeretném fejleszteni a pc-m AM4ről váltanék AM5re, de nem igazán tudok kiigazodni hogy most melyik alaplap éri meg a legjobban, a processzor az 9800x3d lenne ez adott, mellé 32gb 5600mhz ram.Én ezeket néztem ki:
GIGABYTE B650 GAMING X AX V2
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI
Nem igazán értek az alaplapokhoz hogy miért fontos nekem a PCIe 5.0 és társai, és itt a b650, x670, x870 variánsai között elvesztem.
Köszönöm előre is a segitséget! -
pingu22
tag
válasz
Csandi #108240 üzenetére
Igen, azt néztem én is, hogy az Asrock B850 Pro RS-en is van már PCIe 5.0 meg nyilván újabb, miközben "csak" 85k, nálam ATX is elfér és különösen tetszik a lapon alul a LED világítás.
Más kérdés hogy sem most, de még csak a közeljövőben sem valószínű hogy highend kártyám lesz. Viszont nem nagyon találni semmi infot, tesztet még ezekről a B850 lapokról.
-
Aurig@
őstag
Üdv. Mindenkinek!
Két lap közt vacillálok:
Mindkét lap LGA 1700-as foglalatú, melyik ajánlottabb?
Semmi extra nem kell: se Wi-Fi, se Bluetooth, szóval semmi.
Ami viszont lényeges, hogy 3 db M.2 SSD fogadására alkalmas slot legyen benne.
(Ennyi kerül bele, 2 már megvan.)
SATA csak optikai meghajtónak és beépíthető 3,5"-os HDD keretnek szükséges.1. ASRock B760 Pro RS DDR5 RAM-mal
2. Gigabyte B760 GAMING X DDR5 RAM-alA proci egy Intel Core i7-12700K van tervben, hozzá pedig
be quiet! DARK ROCK PRO 5 vagy Noctua NH-D15 hűtő lesz. (Még eldöntöm, hogy melyik)
Sajnos a jelenlegi Scythe Ashura Shadow nem kompatibilis az LGA 1700 lapokkal.
Így cserélnem kell majd ezt is, a fentebb említett valamelyikre.Jelenleg egy 10 éves Gigabyte GA-Z97X Gaming 3 lapom van, ezt cserélném.
Köszönöm az ötleteket
-
snake1977
őstag
válasz
Speed_Speed #108225 üzenetére
Milyen plusz támogatást ad az 550-es chipset az 5000-es szériához?
Sajnos nem vagyok képben, fejlesztés és oc semmiképp sem lesz már.
Köszönöm Jeni, Speed_Speed -
DacMalac
tag
válasz
kedvesgabor #108230 üzenetére
Ha nem lesz OC, akkor az MSI féle konfig is elég lesz.Mire kell neked az I9 teljesitménye? Gondolom nem csak játék lenne!?
-
kedvesgabor
tag
válasz
DacMalac #108229 üzenetére
Én is, de 50eFt környékén olyat nem igen talállok, ajándék szoftver és ssd-vel...
..vagy akkor az [MSI B760 GAMING PLUS WIFI] -vel jobban járnék? -
DacMalac
tag
válasz
kedvesgabor #108228 üzenetére
Én inkább Z790-s lapban gondolkodnék.A 14.genes CPUkhoz az jobban passzol. Minél nagyobb VRM elosztást szem elött tartva. Energia zabállók ezek a CPU-k.
-
kedvesgabor
tag
Sziasztok,
alábbi [szetten] gondolkozok, jó az a ASROCK Z690 PG Riptide lap?
-
Speed_Speed
tag
válasz
snake1977 #108221 üzenetére
Szia!
Asus TUF B550-Plus Wifi-II lapot érdemesebb megtartani, több mindenben támogatja az 5000 processzorokat, m.2 ssd-t, illetve a PCIE slot az 4.0.
2, amit érdemes megfontolni, ha tovább tartogatotd a X470 alaplapot, akkor sokat veszít az értékéből. -
gézu
őstag
válasz
DacMalac #108220 üzenetére
Megfelelő VRM későbbi cpu upgrade-hez, árban 70-110k között gondolkodom, de ezeken felül semmi extra igény nincs, azért sem voltam túl bőbeszédű a feltételekkel kapcsolatban. Mondjuk árat írhattam volna
Lehet Z790 is, ha ebben az árban van bevált lap. A lapokon levő játék wifik nem igazán érdekelnek.
-
-
snake1977
őstag
Sziasztok, tanácsot kérnék. Van 2db AM4-es lapom, de nem tudom melyiket lenne érdemes megtartanom?
Az egyik egy Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 wifi rev.1.0 a másik egy Asus TUF B550-Plus Wifi-II lap, a konfigomban 2x1TB 970 Evo plus ssd van, illetve 5800X cpu, OC nincs. Alapvetően kevés játék, photoshop és némi after effects renderelés amire használom egy rtx 3070Ti társaságában, nem tervezek upgradet a következő 1-2 évben, de szerintem utána am5 lenne a cél amugyis. -
gézu
őstag
Sziasztok!
Egy 14600-os procihoz mely B760-as lapok (ddr5) ajánlottak Msi-Asus vonalon?
köszi! -
MM
őstag
válasz
cenTURIONRX #108215 üzenetére
Ez a lap VRM szempontból is igen erős, bátran veheted, 2CCD-s CPU-k is nyugodtan mehetnek bele.
-
cenTURIONRX
lelkes újonc
Sziasztok!
Annyi lenne csupán a kérdésem hogy AM5-ös B650-es lapok közül, főképp az MATX házam miatt, az ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI alaplap tökéletesen kiszolgálja majd az erősebb AM5-ös procikat is ? egy 240es Artic AIO-val hűtenem, légmozgás van a gépházban (Deepcol CH370), de nem szivesen vennek emiatt ATX-es házat, ha ez az alaplap is megteszi. Elöször 6 magos procival kezdenem (9600X) de később lépnék feljebb és továbbüdv
-
BigBear
senior tag
válasz
coolpet #108213 üzenetére
Nem, a B650M-Plus wifi, amit belinkeltem az elején. (ja nem neked, sorry)
Annyi, hogy ez micro ATX lap, nem ATX.
De ha spórolni akarsz, szerintem nyugodtan vehető az Asrock B650m-hdv/m.2. Nem csillivilli, de gyakorlatilag az összes jelenlegi procit elviszi gond nélkül. Feljebb meg ~66e az Asus B650m plus wifi. -
coolpet
senior tag
válasz
BigBear #108211 üzenetére
Erre gondolsz? ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI
Nem olcsó basszus, nemhogy 120K-ból nem úszom meg, 200-ba sem férek bele.
Lap 80K
Proci 90K
Memória 40K
Hűtő 20KÉs ez alsóhangon. basszsu
-
BigBear
senior tag
válasz
coolpet #108210 üzenetére
Szia,
az M-E egy átverés, ne azt válaszd. Sokan gondolják, hogy E chipset, de nem az, csak az Asus hülyesége. Az M-Plus jobb lap, nem váéetlenül írtam ezt és hagytam ki az M-E-t!
Az M-E lebutított VRM-et kapott, 8 fázissal, míg a Plus rendes 12 fázisú VRM-et kapott.
Nem rossz lap az M-E, csak éppen a Plus jobb, most meg az ára is jó. -
coolpet
senior tag
válasz
BigBear #108208 üzenetére
Köszi!
Nekem TUF lapom van, bevált, ezt néztem: ASUS TUF Gaming B650M-E WIFI
Van rajta Wifi + BT, és 4 RAM slot, későbbi bővítésre.13K-val drágább, és elég jó és hűtött a VRM és a choke-ok is takarva vannak.
Realtek a 2.5Gbit-es lan, nem egy fos Intel.Proci 7600/7600X igen.
Köszi!
-
BigBear
senior tag
válasz
Jim74 #108206 üzenetére
Az ársávba kb. ezek férhetnek bele:
[Asrock B650m-hdv/m.2] - a legolcsóbb ajánlott lap, sajnos csak egy M.2 foglalaton van hűtő, de azt sztem vehetsz 1-2 ezresért. Egyeseknek hiányosság, hogy nincs RGB.
[Asrock B650m pro rs] - mint az előző, de van RGB, meg 4 RAM foglalat, nem 2. Van Wifi verzió is belőle.
[Asus B650M-Plus Wifi] - 2 M.2-n hűtés, jó VRM, tisztességes lap, most akciós áron![B650 - B850 lapok, 50-82e között]
Még esetleg ajánlható:
ASRock B650M PG RIPTIDE
ASRock B650 Pro RS
MSI B650M GAMING PLUS WIFI
ASUS TUF Gaming B650-PLUS WIFI
ASRock B850M Pro RS [link] (ezt valamiért a szűrésben nem hozta) - újabb chipsetaztán még biztos lehet írni...
-
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Fiamnak adtam a régi gépem: Asus P8Z68-V + I7-3770
Mivel jön a Win10 EOL, kell egy új lap + proci.
A jelszó: költséghatékonyság, megbízhatóság.A gyerek játszik, szóval egy olyan lap + proci kellene, ami jövőtálló, középkategória.
Valami mATX lapra gondoltam erősített VGA slottal(ha olcsóbb), jobbfajta VRM-el, minimum 2db M.2 NVME foglalat, DDR5 ram. Mostnában amit az Intel művel a procikkal az elkeserítő (fagyások, feszültségszabályzás hiba, tönkremenő CPU-k...), úgy hogy maardnák most az AMD-nél. Valami AM5-ös gamer CPU kellene de FHD-ra.Van egy Radeon RX480 8GB, az jó lesz még.
Nem gondolkodok tuningban, és egekbe emelkedő RAM órajelekben.
Mit és mennyiért lehetne venni? Keretet nem írok.
Lap + proci tanács érdekelne. Azért szeretném megúszni 120K alatt.
Köszönöm!
-
Sziasztok!
Az alábbi igényben szeretnék segítséget kérni:1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Irodai alkalamazások, kép-, illetve videó szerkesztés.
50-80ezer Ft között. Tudom, hogy ez egy elég tág határ, de hátha kapok többféle típust, amiből tudnék válogatni ár szerint.
Ryzen 5 7600 + 32GB DDR5 + 2 db M.2 NVMe SSD (1TB a rendszernek, 2 TB az adatoknak)
ATX, vagy mATX az ártól függően. Az a tapasztalatom, hogy az ATX lapok jobban felszereltek, de lehet, hogy manapság ez már ne igaz.
Minden, ami egy átlagos géphez kellhet. Ami fontos, hogy mindkét SSD-nek gyári hűtésű helye legyen az alaplapon.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
DVGA lesz, de még nem tudom, hogy milyen, mert ami pénz marad a gép összerakás végén, attól teszem függővé a VGA típust. Valószínűleg DVI, vagy HDMI-n keresztül lesz a monitor csatlakoztatva.
Nem.
Csak új.
Nem. A stabil működés és a megfelelő hűtöttség a lényeg.
A közeljövőben (3-4 év) biztosan nem.Előre is nagyon szépen köszönöm segítséget
.
-
-
Sondi1986
addikt
Újítani szeretném a gépemet, de már nem vagyok jártas az ügyben.
Lenne egy Ryzen 5 9600X proci ehhez kellene egy megbízható lap.
Ár max 65k
Kitétel hogy minimum 3 db m2 SSD foglalat legyen.
Olvastam 1x hogy az AMD lapoknak szar a biosuk, ez igaz?
Intel konfiba nem gondolkodok mert ott meg proci problémák vannak.
Előre köszönöm a segítséget. -
jeni
félisten
válasz
kopygege #108201 üzenetére
B760 lapot szoktak javasolni és ha DDR5 akkor D5 verzióban ATX kiadásban.
Wifi kell-e?
Ha táp meg van akkor sajni a dolog. Az Aerocool korábban nem jó beleket tetettet be.
Van ami most jó széria van a adott márka név alatt,de inkább vennék komolyabb márkásabb tápegységet.
A Cylon tápon belül RGB-s épen nem ez az ami miatt egy tápegységet kell vásárolni.
A tápos topikban ezt a AERO típus javasolták,van-e nagyobb abból passz.
Majd ha K-s procit venne bele akkor ezt:ASUS TUF GAMING Z690-PLUS WIFI
Maradva B760 D5 verziónál:
neten keresztül rendelve:MSI B760 GAMING PLUS WIFI -felbontott de teljes körű garanciás-ha valami hiába lenne vissza tudjátok küldeni 14 napon belül.
Érdemes most jó lapot választani mert utána már rajtatok marad ha valami még se tetszene. -
kopygege
tag
Sziasztok!
A 16 éves fiam gépét szeretnénk fejleszteni, előre is köszönjük szépen a javaslatokat!
Valószínűleg egy Intel Core i5-14400F kerülne bele.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Játék, az alábbiakat írta össze:
- EA Sports FC 24
- F1 24
- War thunder
- Crusader kings 3
- Sea of thieves
Ezek közül, amikkel lehet, online szoktak többen játszani.
50-60e körül.
Videokártya: [link] Sapphire RX6600 8Gb
RAM: Még nem dőlt el, de valami ilyesmire gondoltunk: [link]
Táp: [link] Aerocool Cylon 80 PLUS Bronze 700W
Monitor: Dell S2421H LED Monitor, IPS, 23.8", Full HD (1920x1080), FreeSync, HDMIMár megkaptuk, hogy a táp felejtős, cserélni fogjuk.
Ez nem kifejezett szempont, szép nagy toronyháza van, bármi belefér.
Nem lenne rossz, ha lenne rajta minimum kettő, de inkább több 3.2 USB.
USB-C is jól jönne, 1 vagy lehet 2 is.
Egyelőre elvan az egy videokártyával is.
Vezetékes netet használ.
DVGA - HDMI
Nem.
Inkább új.
Nem.
Mondjuk 3 évig nem valószínű, de egy kamasznál ugye ezt nem lehet nagyon pontosan megmondani...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- iPad 10 eredeti Apple cover (Smart Folio)
- BESZÁMÍTÁS! ZOTAC TRINITY OC RTX 3090 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi 13T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Mi9 SE 64GB / Szép állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest