- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Stauffenberg #36383 üzenetére
A Fuji auto iso szerintem is nagyon jó, jól paraméterezhető és a működése is oké.
-
válasz
Stauffenberg #36279 üzenetére
"(a fórumtársnak X-T30 II van), aminél alapbeállításon az AF-C mód nem az igazi statikus témára. Lehet kézzel finomhangolni, másik AF-C presetet választani vagy AF-S módban fotózni statikus témát, fel lett tárva több megoldás is."
A legegyszerűbb megoldás az volt erre - az értelemszerű megoldás - hogy álló dologra AF-S-t kell használni. Az AF-C használata a részemről csak azért volt erőltetve, mert hosszú idő óta vásárolt új gép volt, és mindenhol a tesztekben az AF-C-t próbálták, nosza gondoltam akkor legyen ez használva. És igazából egy obinál volt vele legtöbbször gond, a 23/1.4 R-rel, ami azért egy több mint 11 éves objektív, elképzelhetőnek tartom, hogy az AF-je mondjuk úgy nem korszerű.
-
válasz
p_adam #36270 üzenetére
"mivel csak egy AF gomb van egy időben"
Ezt lehet, hogy nem értettem pontosan, de ha jól értem akkor arról van szó, hogy nincs két külön gomb úgy, hogy az egyiket lenyomod és AF-C, vagy egy másikat lenyomsz és AF-S? Én használom úgy is a vázat, hogy a hátsó lcd-t piszkálom a hüvelykujjammal, hogy oda tegyem az AF mezőt, ahova gondolom, ez így nagyon bevált. Be lehet állítani, hogy az érintésre csak fókuszáljon, vagy exponáljon is. Vagy nem erre gondolsz?
-
válasz
p_adam #36267 üzenetére
“Kapcsolóval váltani oda-vissza, amikor egy másik kamerán csak attól függ, hogy (természetesen tudatosan) melyik gombra mi van beállítva”
Nem lehet hogy ez egyéni preferencia kérdése és ez csak neked simán nem tetszik? Mert pl nekem egy kifejezetten szimpatikus dolog, hogy pár dolgot kapcsolóval tudok kapcsolni a vázon, vagy fizikai tekerővel. Nekem így jobban kézre áll, illetve a gép kikapcsolt állapotában is látom az adott funkció állását.
-
válasz
Stauffenberg #36255 üzenetére
Fuji bizony, köszi a magyarázatot. Nem értettem egyáltalán a jelenséget, csak arra jutottam még annak idején mikor új volt a szett, hogy AF-C-t állóképhez nem használunk, mert rossz lesz a fókusz, az csak videóhoz "van". De igazság szerint nem is nagyon fotózok olyasmit, amihez kellene a követő fókusz, csak úgy gondoltam mikor ismerkedtem a géppel, hogy az emberek kisebb bemozgásait majd leköveti így. De az AF-S teljesen jó.
-
Én is abban a hitben voltam, hogy milcnél technikailag nincs olyan hogy front/backfókusz, mindaddig amíg a saját gép/objektív párosomon nem tapasztaltam. Van az simán, csak valószínűleg sokkal ritkább, és beállításokkal sokszor megoldható. Nálam pl. AF-C helyett AF-S-t kell használni és akkor rendben, de ez akkor se normális.
-
válasz
Stauffenberg #36207 üzenetére
Ha elkezdenek többet levonni, akkor majd beírom. Egyelőre nem írtak ezzel kapcsolatban semmit.
-
válasz
Stauffenberg #36199 üzenetére
Tényleg, az ipad app licenc díja is felmegy? Azért kérdezem, mert szépen fizetem a havi 799-et, bár nem használom, a semmiért sokkal többet nem akarok fizetni. Ja, ez lightroom. Az is felmegy gondolom.
-
válasz
Stauffenberg #36184 üzenetére
"Az örökérvényű licenc tulajdonosokat is megcumiztatták azzal, hogy"
Nekem nem nagyon volt még olyan öröklicencem, ahol ne lett volna valami később, ami miatt az az örök mégse lett örök. Több ilyen negatív tapasztalat után én személy szerint úgy döntöttem, hogy soha semmiből nem veszek öröklicencet. Mert maga a gyártó fog ellehetetleníteni, vagy azzal, hogy megszűnik a csomagom ("örök", haha), vagy megmarad, de nem használható ténylegesen.
-
válasz
Stauffenberg #36042 üzenetére
Ha akarsz igazi inkorrekt példát látni előfizetésre, nézd meg a videót amit linkeltem.
-
válasz
Stauffenberg #36032 üzenetére
Örök licencet én se veszek. Én egy tárhelyszolgáltatóval jártam meg (pontosabban felhő). Fotóknak kínált korlátlan tárhelyet, korlátlan, örök. Megvettem. Ma már a neve se jut eszembe, mert megszűntek.
A havidíjas cuccok bosszantanak, sőt irritálnak. Szerintem a régi idők szoftvervásárlása volt a jó, amikor kifizetted, és használtad amíg szét nem esett a gép. Be is fuccsolt ez a modell, mert nem volt biznisz a szoftvercégeknek. Nemrégiben láttam egy videót a yt-on, már ott tartunk, hogy a nyomtató leáll, a patronban lévő tinta nem használható, ha lejár az előfizetésed. [link]
Szerintem ezzel az előfizetéses rendszerrel is az lesz, mint több más visszaélés-szintet súroló vagy átlépő dologgal, hogy visszájára fog elsülni így vagy úgy előbb-utóbb. -
válasz
pibácsi #35797 üzenetére
Nekem Fujira van M42 konverterem, és szeretem használni a Zenithez annak idején megvett objektíveket. De M42 konverter minden cserélhető obis rendszerre van szerintem, és vannak mára olyan M42 obik, amik valóságos rajongótábort építettek maguk köré, ez látszik a használtpiaci árukon is.
-
"Majdnem harmad áron kapsz hasonló képpen használható PC-t"
Ez azért véleményes. :/
Nem a fanság miatt, de ilyen teljesítmény és akku paraméterekkel azért harmadáron jó vétel lenne egy laptop. Én legalábbis nem találtam, pedig tavaly amikor vásárlás előtt álltam nagyon kerestem.
Nekem a dell xps szériát ajánlották mint macbook pro alternatíva, ez a gép [link] 1 millió, 16 giga ram, 512-es ssd, erős proci. A mbp-nél sokkal gyíkabb kijelző, és a legdrágább változatát 1.4 millióért látom és az is fhd. Ennyiért van most a 14-es mbp az M3 pro procival, 18 giga rammal és jobb kijelzővel.
300-350 ezerért nem látom ugyanezt pc-ben, de ha van az jó ajánlat, és nem vagyok ellendrukkere, mert lassan cserélni kell a windowsos gépemet, úgyhogy ha tudsz akkor megköszönöm.
-
Tüzijáték-fényképezéshez, ha holnap véletlen oda is eljutok, akkor van valami ökölszabály-javaslat iso-záridő-rekesz ügyben?
-
Multiszerszám, minimál bitkészlet, személyi, jogsi, forgalmi, pár szem gyógyszer, kulcsok. Ezek mindig nálam vannak ha kimegyek a lakásból, ezek egy zsebrendezőben vannak, az kb egy objektívnyi helyet elfoglal egy ilyen táskában, tehát egy rekesz. Ha véletlenül más is kell, például pénztárca (a fentieket már nem nyitogatom külön pénz miatt), akkor annak is egy kis hely, ha biciklivel megyek akkor a biciklis készlet (1-2 normális szerszám, defektjavító, mini villogó stb).
Ja, rajtam is szoktak nevetni, hogy minek ennyi cucc, aztán amikor valakinek defektje van a városon kívül biciklivel és én oldom meg a helyzetet, akkor csak megy a hümmögés. Az például ritkán kell, de akkor nagyon, mert mondjuk a dög melegben kéne tolni 15km-t hazáig a biciklit, és akkor nem is mondtam nagy távolságot.
Én ezek miatt méretezem túl a fotós táskát, vagy a rendes táskámmal megyek egy fotós betéttel. Szerencsére mondjuk obiból pont kisebbeket, és szerintem kevesebbet is használok, mint mások általában. (Nincs is túl sok)
-
Nekem egy bajom van ezekkel a típusú táskákkal (nekem kettő hasonló van, egy ránézésre ettől egyértelműen kisebb, és egy talán kicsivel nagyobb), hogy a tesztek és a videók szépen mutatják, hogy mi minden belefér, de nekem a való életben ami még kell a táskában az kulcsok, tárca, igazolványok meg pár egyéb apróság, és ha ezeket is beszámolom akkor alig fér már beléjük valami.
Ezért egy kérdéssel is jövök, az ilyesmit ti hova teszitek? Zseb, vagy másik táska? -
válasz
zeus_2k14 #35496 üzenetére
A többiek tök jókat írtak, én kevésbé szakmai, mint inkább szubjektív ötletként írom azt ami írok. Én egy olyan váz+gépet néznék a helyedben, ami méretre kicsi, súlyra könnyű, hogy legyen kedved minél többet magaddal vinni. Egy Pana gx80+kitobi, egy sony A6000 vagy inkább 6100 plusz kitobi, Ehhez hasonlókra gondolok. Ha lehet inkább aps-c szenzor mint m43, de ez utóbbi se rossz egyébként.
-
válasz
hatala #35483 üzenetére
Nekem van valamelyik kisebbik gorillapod, eleinte úgy gondoltam, hogy megbántam hogy megvettem, de családi összejöveteleken tök jó szolgálatot tesz, asztalra vagy szék támlájára téve megtart egy könnyebb gépet. Egy ideje megvan, igaz nincs agyonhasználva de nincs baja. Most is megvenném, így utólag már nem bántam meg még úgy sem, hogy keveset használom. Nem rossz, de egy kicsit túlárazott azért.
-
válasz
ANDROID??? #35459 üzenetére
Nekem pont a TT350 van, nagyon elégedett vagyok vele. Dönthető a feje.
-
válasz
ANDROID??? #35457 üzenetére
Lehet, hogy nem gagyi, ez csak maga a belseje a táskának (az inzert), nem maga a táska. Amúgy nekem lehet, hogy pont kelleni fog egy ilyen, szóval már megérte, hogy linkelted. Ha rendelek, majd beírom, hogy milyen. 👍
-
válasz
FerNandor #35442 üzenetére
Én is észrevettem, hogy a rawok feldolgozása nagyon prociigényes. Nagyon régen rawoztam utoljára (Nikon D70, 6mp), illetve nagyon ritkán néha a panámmal. Most a 26mp-es fuji rawokkal (oké, tömörített rawokat használok) nekem is egy kis idő mire megnyitja, mondjuk nem annyi amennyit te írsz, így ez lehet a LR hibája is. Nálam (M1 pro proci, 16 giga ram, a fotók külső ssd-n vannak) mire az összes képet beolvassa az egy kis idő (nem nagyon használok raw-t, így azt mondanám hogy van összesen kb 1500 db raw fotóm az ssd-n), de utána 1-2mp a megnyitás. Én egy Silkypix nevű progit használok, nálam eléggé bevált, úgy látom van windowsos verziója is.
-
Tökre nem értetted meg. Ha neki, mint megrendelőnek jó, akkor jó. Nem kell megmagyarázni neki, hogy rosszul tudja. Eladja magát neki az az ember, aki azt mondja neki, hogy igaza van.
Erről az a sztori jut eszembe, mikor újgazdagné elment a húsboltba, és kért mangalica csirkét (!), mert hallotta, és az minden pénzt megért. A rossz boltos felvilágosította volna hogy olyan nincs, a jó boltos azt mondta, hogy ma nincs, de holnap már lesz. Kérdezd meg magadtól, hogy melyik keres jobban. Tudom nem helyes, de nem tanítani kell a piacot hanem kiszolgálni. Tanítani a suliban kell, a piacon már késő. -
válasz
ph_5.5 #35417 üzenetére
Akkor mondok egyet, megyeszékhely, helyi fotóst keresek ugye az ismerős esküvőjére (én láttam már fényképezőgépet közelről, biztos tudok keríteni fotóst). Neten nézelődtem (szándékosan nem a "valamelyik barát majd megoldja" volt a cél). Felhívtam pár fotóst, az egyik (életemben nem hallottam a nevét, tehát nem valószínű, hogy a legnagyobb nevek egyike, a város nagyobb nevű fotósait ismerem névről, némelyiket személyesen, negyven egynéhány éve fotózok hobbi szinten, ennyi idő alatt összeverődtem pár emberrel) kb úgy adta elő magát, hogy ha térden állva kezet csókolunk akkor talán, de talán elvállalja az esküvőt (annyi pénzért ami a felmérésem alapján a felső-középmezőnyben, vagy a drága kategória alján volt), és olyan szinten flegma volt, hogy éreztem hogy nagyon hálásnak kell lennünk, hogy szóbaáll velünk. Volt másik is aki elég magas lovon ült, ott is hagytuk. Beszéltem végül egy sráccal, árban teljesen rendben volt (középmezőny alja, vagy olcsó kategória teteje), de a hozzáállása, a stílusa a telefonban, a lelkesedése miatt esett rá a választás.
Mit mondjak? Esküvőfotós gyűjtőweblapon néztem a neveket, mindegyiknek van annyira jó képkollekciója, ami megüti a szintet. Egy olyan fotós volt fent, akinek találtam a képei között olyanokat, amikre azt mondtam, hogy azt nem lett volna szabad feltenni, mert előnytelen volt (nem technikailag volt rossz, maga a kép volt rossz). Neki nincs meg a gyakorlata, rutinja, vagy bázisa hozzá, a többiek közül bárkit lehetett volna választani.Azért írtam le a fentieket, mert lehet, hogy pár fotós nem érezte még meg az idők szelét, hogy hozzáállásban ereszkedjenek le egy kicsit az átlagember szintjére, elképzelhetőnek tartom, hogy néhányan hangnembeli, hozzáállásbeli problémák miatt kopnak ki a piacról. Személy szerint úgy gondolom (biztos nagy tiszteletlenség az esküvőfotósok felé, de ez a véleményem), hogy egy olyan tisztes iparosmunkát, nem művészetet, mint az esküvőfotózás, be lehet gyakorolni, meg lehet tanulni, ahhoz nem tehetség kell, hanem szorgalom, kitartás és hozzáállás. Nem az fog jól megélni ebben, akinek akkora tehetsége van, hanem aki megtanulja, és úgy áll hozzá, és piacképes. Ezért nem feltétlenül kell ebben az iparágban pótolhatatlannak gondolni magát senkinek, mert kimarad / lemarad. Szerintem sokan vannak még ebben az iparban, akik túlgondolják, akik még abban élnek, hogy egyedi, unikális dolgot alkotnak, holott nem. Megcsinálják a házi feladatot, de nem festik meg a Mona Lisát.
El kell gondolkodni azon, hogy miért elég a megrendelőnek a milces amatőr is. Persze, mert olcsó. És még? Mert megvan a szorgalma, begyakorolta és úgy áll hozzá. Hozza azt az eredményt, ami megfelel a megrendelőnek, csak olcsón. Persze el lehet kezdeni megmagyarázni a megrendelőnek, hogy az nem elég jó amit ő akar, de az a gond, hogy nem kell a megrendelőket hülyének nézni, ha az neki elég jó akkor el kell fogadni hogy az neki elég jó. Le kellene jönni a fotósoknak az elefántcsonttoronyból. Nekem nagyon nagy rácsodálkozás volt ez az esküvőfotóskeresés. Abszolút nem kell csodálkozni, ha piacot veszítenek. -
Az szép. Nem gondoltam hogy egy normál hamburger annyi. Vidéken ahol én lakok a nagyon nagy, nagyon kézműves, nagyon felkapott van 5-6 között. Hát akkor Pesten ez a normál ár.
Mostanában nézegettem ismerősnek esküvői fotóst, csomagok voltak a környéken és a közepes csomagok átlag áron olyan 2-300 ezer között voltak, az átlagos fotós tarifa 30 ezer volt óránként. Ritka volt az e feletti és ez alatti. Sok helyen írták hogy legalább 8 órát kell fizetni. Én ezt személy szerint nem tartom rossz bevételnek fotó téren vidéki viszonylatban.
-
válasz
Stauffenberg #35323 üzenetére
Valószínű árban sokkal jobb mint az a ogytech amit én vettem. A másik K&F táska nagyon bevált.
A 27/2.8 hiába csak 2.8, a legtöbbet használt objektívem. Bár most épp kezd nála előjönni a kapcsold ki - kapcsold be a gépet bug, azon gondolkozok hogy ha tönkremegy, ugyanilyet kéne venni. Van a Voigtlander manuális 27/2, de drága (amióta rájöttem mit rontottam el a manuális segédlettel a vázon, szárnyra kaptak nálam a manuális obik). Vagy megnézem hogy a meike és társai kínálnak-e valamit 27 mm-en. Nagyon bejött. -
"Városban a vázakat meg nem tudom a hátamra tenni, mert onnan körülményes használni"
Nekem van egy ilyen slide rendszerű hátizsákom (teljesen máshoz vettem, nem fotó, hanem horgászathoz és biciklis túrákhoz), nem valami fotós márka, hanem valami relatíve filléres "taktikai" egy csomó molle rendszerű felfolgatási lehetőséggel. Általában madárlesre szoktam magammal vinni, mert a másfél kilós távcsövem egy több órás gyaloglás során nem jó a nyakban hordva, viszont ezt csak magam elé húzom és kiveszem belőle a motyót. Beleteszek egy rendes fotóstáskának az inzertjét, és máris fotóstáska. Nem valami nagy név vagy nagy minőség, de irtó tartós, nagyon erős anyag, bevált.
Szóval ez a sling rendszerű hátizsák egy jó középút lehet a hátizsák (kényelmes vinni) és az oldaltáska (kényelmes belőle elővenni, pakolni) között, és tök elég egy olcsó military boltból való változat. -
válasz
Stauffenberg #35304 üzenetére
Nem én ajánlottam, de én is benne voltam a beszélgetésben. Én eközött és a K&F között vacilláltam, árban kb. ugyanaz volt, végül a K&F-et vettem egész egyszerűen mert akkor az volt raktáron és azonnal kellett. Azóta is bevált, használom. (Egyéni hülyeségem, hogy megvettem a Pgytech táskát is, kisebbet drágábban ahogy kell
az nem vált be annyira, de végül nem küldtem vissza, szoktam azt is használni, amikor csak a T30 és egy kis obi van nálam, plusz igazolványok meg egyebek.)
-
Drága valóban. Én úgy voltam vele, hogy ha adott esetben egy 5-800e Ft-os fotós cucc lóg rajta, nem szeretném, ha a heveder lenne a szűk keresztmetszet, mert az utolérhetetlen alis gyártóval hiába állnék le vitatkozni, hogy esetleg koppant a betonon vagy a Balaton mélyére süllyedt a gyenge minőségű terméküknek hála a fotós cuccom. Azt megtanultam már, hogy "mindig az olcsó a drága". De biztos ki lehet fogni rosszat is drágán, meg jót is olcsón, érdemes utánajárni, hátha ki lehet fogni egy jó vételt.
-
-
válasz
sixpak #35216 üzenetére
A raw fileok rejtelmei? Van egy Fuji X-T30 II-m, a szenzora ugyanaz, mint a sima X-T30-é. De a raw-ban a metaadatokban az van, hogy ez egy II, és a Mac Fotók alkalmazás, illetve az ios/ipad Fotók nem olvassa a raw-ját. Felismeri, hogy milyen géppel készült, minden metaadat látszik, de akkor sem jeleníti meg a képet. Nincs is a támogatott gépek között, hozzáteszem.
Szerintem simán valami ilyesmi lehet az esetedben is, nem pipált be valaki egy chekboxot a forráskódban, vagy nem írt hozzá egy sort (mondom ezt full hozzá nem értőként a programozáshoz) és ez az eredmény. -
Van egy panám, én azt vettem észre, hogy ha iresolution, idynamic, iakármi dolgokat bekapcsolom, hajlamos bizonyos helyzetekben csúnyán elbaltázni a képet (pl. verőfényes napsütés, a fák árnyékában a fű mázgós lett), így kikapcsoltam az összeset. Nálad bevált, működik vagy úgyis raw-ban használod és akkor mindegy?
-
válasz
racskobalazs #35138 üzenetére
Én elteszek mindent, ha raw, ha jpg.
-
Én azt irigylem bennetek (nem szarkazmus, komolyan írom), hogy ennyi időtök és energiátok van fotózni. Én felszerelés helyett idén inkább erre erősítek, felszerelésben úgy érzem mindenem megvan amire csak szükségem lehet (telém nincs, az még lehet hogy jól jönne egy az idén).
-
-
-
válasz
Lassú Víz #34669 üzenetére
Biztosan, de szerintem nem olvastad el az előzményeket.
Nézd meg rwin5 felvetését, hogy mire keresett gépet és obit, illetve amit én írtam:
"Régen engem is érdekelt, hogy hányféle obi van az adott rendszerre. Aztán rájöttem, hogy nekem kb. mindegy, hogy 80 féléből, vagy 50 féléből kell kiválasztanom azt a 3-4 tök átlag objektívet, ami kb. minden rendszeren megvan (ekv. 24 vagy 28, ekv. 35, ekv. 50mm)."Szóval arról volt szó, hogy tök átlag felhasználásra. A Tejút fotózását még sosem csináltam amúgy. Oda mennyire kell széles látószög? Mert a 16/1.4 akár jó is lehet, nem? Azért ez jutott eszembe, mert pont ezzel demóztak ilyet egy yt videóban. Mekkora ISO-val szokták fényképezni a Tejutat? 6400 fölött?
-
válasz
Stauffenberg #34660 üzenetére
Ezt írta: "Fuji már nincs olyan jól eleresztve ezzel sem"
Szerintem ugyanővele volt egy beszélgetésem erről vagy itt vagy a gépválasztós topikban, azt hiszem pont nagylátószögről. Szerintem valamikor x évvel ezelőtt elkönyvelődött, hogy "Fujira nincs elég obi!" és ez azóta is így van bekategorizálva sokaknál, holott szerintem kifejezetten okés ez az obiellátottság.
Meg mint írtam, vajon melyik az a rendszer, amiben nincs egy 28-as, 35-ös, 50-es, 85-ös, vagy 28-70-es. Ami a nagy átlag dolgokra kell.
-
Csak nézek, figyelek, okulok abból amiket írtok.
Csak ahhoz szólnék hozzá, hogy obiválaszték. Régen engem is érdekelt, hogy hányféle obi van az adott rendszerre. Aztán rájöttem, hogy nekem kb. mindegy, hogy 80 féléből, vagy 50 féléből kell kiválasztanom azt a 3-4 tök átlag objektívet, ami kb. minden rendszeren megvan (ekv. 24 vagy 28, ekv. 35, ekv. 50mm). Olyan rendszert nem vennék, amikhez ezek az alap obik nincsnek meg, illetve egy 24-70 vagy 28-70 vagy ehhez hasonló alap zoom. De szerintem jelenleg futó rendszer nem is nagyon van olyan, amihez ezek ne lennének.
Szóval én választani már nagyon régen nem ez alapján választanék. -
Azért örülök ennek a mai vitának, olyan értelemben, hogy sokat tanultam az első kézből tapasztalóktól, szóval nem annak hogy vitatkoztunk
Köszi mindnekinek!
-
Bocs, hogy ezt ragadom ki, de itt láttam konkrét kérdést.
"Ezt miképpen szervezed le jogi és papírforma keretek közt (tudom: találják ki, oldják meg)?"
Munkaviszony, főnök-beosztott viszony, nem olyan megközelíthetetlen ez. Mint ahogy az általam írt más foglalkozások esetén is működik ez, és nem is tegnap óta. Szerintem működhetne, akarat és cselekvés kellene hozzá.
Csak nagyon mellékesen teszem hozzá, engem közvetlenül nem érint, ha minden fotós belekényszerül abba, hogy aprópénzért dolgozzon, vagy egyáltalán ne legyen munkája (mert az amatőrök és tanulók elveszik tőlük a munkát) mert nem ebből élek, kvázi nekem mindegy. Ha a fotósok kitalálják, hogy ezt miért nem lehet megjavítani, akkor legyen nekik, küzdjenek továbbra is nyugodtan, ennek én se károsultja, se haszonélvezője nem leszek. Ha nem akarják, persze nem kell. Ha nekik jó, nekem jó.
-
Értem, de ha profitálható munkát csinál már a tanuló, akkor bővült vele a fotós vállalkozás, lehet neki versenyképes (nem tanulói) bérezést adni, és akkor nem megy el vállalkozásba? (Nem mondom, kérdezem.) Lehet, hogy működne. Ha már van egy betanult alkalmazott, akire lehet építeni, a vállalkozás is többet tud elvállalni. Ez így működik több olyan tanulónál, akiket írtam az előző hsz-ben. ott marad fodrásznak, pincérnek, szerelőnek, alkalmazott ügyvédnek, mert bevált, ismerik egymást, ismeri a munkát, lehet rá alapozni és értéke van a munkájának. Nem mindenki megy el saját vállalkozásba.
-
Ez egy dilemma, de ez sok más szakmánál, hivatásnál így van. Így tanul a fodrász, az ügyvédjelölt, az asztalosinas, a medika is. Az is lehet, hogy ott marad alkalmazottnak, mert megvan a megbecsülés, az összhang. De az a jelenség is létezik, amit te írsz, tehát reális veszély persze, hogy konkurenst nevelsz. De addig is van egy elhivatott munkaerőd, mint a fenti, tanulni vágyó területeken.
-
Amit te írsz, az a "van", én pedig arról írok, hogy "legyen". Tehát tisztában vagyok azzal, hogy most így működik, de az irányt nem tartom jónak.
Nem tudom, hogy Karcsi feltette-e magának a kérdést, hogy be akar-e lépni vállalkozóként egy olyan piacra, ahol ismert előtte, hogy az ingyen dolgozó amatőr wannabe profi el fogja tőle venni legalább a munkák egy részét, amint elkezdene érte pénzt kérni.Azt gondolom, hogy ezen változtatni kellene és lehetne, például megszerezhetné úgy a rutint, ha elmenne dolgozni asszisztensnek egy fotóshoz pár évig, és ha valamilyen érdekképviseleti fellépés lenne az ingyen vállalkozás ellen, akkor az a fotós, akihez el tudna menni asszisztensnek, tudna annyi pénzt kérni a munkájáért, hogy ki tudjon fizetni egy asszisztenst.
Szerintem ez szabályozás kérdése, tehát mint ahogyan a kereskedelemben sem szabad a tudomásom szerint dömpingáron adni termékeket, úgy a szolgáltatásokat sem szabadna.Jahno: ez válasz lényegében az általad írtakra is.
-
"Legyen ez a fodrásznál is?"
Ne. Ez szóba se került. Sok szempontból se. Gyaníthatóan sokkal ritkább, hogy egy fodrász ingyen vagy jelképes áron dolgozik, mint egy fotós (ha így is van, akkor én nem hallottam róla, hogy ez tömeges lenne és megélhetéseket veszélyeztetne). Másrészt, amiről idáig szó volt, jellemzően céges megrendelők részére történő fotózás volt, amiről te írsz az viszont nem az.
Azért ha belegondolunk, fura ez az ingyen, portfólióért fotózás.
A folyamat:Karcsi kap egy fényképezőgépet, mert tovább szeretne lépni a mobilos fotózásból. Oda van a fotózásért.
Karcsi meglátja, hogy emberek pénzt keresnek a fotózással. Karcsinak van gépe, Karcsi szeret fotózni. Karcsi azt gondolja jó móka lesz a szenvedélyével pénzt keresni.
Karcsi elkezd ingyen fotózni, hogy nevet és portfóliót szerezzen, mint profi fotós. A többi profi fotós ettől kevesebbet keres, kevesebb megrendelője lesz.
Karcsi egyre ügyesebb. Elkezd pénzt kérni a fotózásért. Vállalkozó lesz, elkezd ebből élni.
Guszti, aki 10 évvel fiatalabb mint Karcsi, kap egy fényképezőgépet, mert tovább szeretne lépni a mobilos fotózásból. Guszti oda van a fotózásért.
Guszti meglátja, hogy emberek pénzt keresnek a fotózással.
Karcsi 5 éve a fotózásból él. Elkezd egyre kevesebbet keresni, elkezd egyre kevesebb ügyfele lenni. Bosszankodik.Karcsi már rájött, hogy hol a hiba. Guszti szerint ez így szuper. 5-10 év múlva Guszti rá fog jönni, hogy hol a hiba, de addigra Berci kap egy fényképezőgépet, mert Berci tovább szeretne lépni a mobilos fotózásból. Berci oda van a fotózásért.
-
Vannak kamarák, ahol kötelező díjszabás van, vagy minimum egy erős ajánlás. Például a mérnökkamara honlapját nézd meg, van még kalkulátoruk is. Vagy teljesen más területen a közjegyzői kamarát, ott kötelező minimumdíjak vannak tudomásom szerint.
De ha jól követtem a topikokat (igazából fotós dolgokról már csak innen tájékozódok), akkor ahhoz, hogy valaki hivatásos fotós legyen (=pénzért fotózzon megélhetésszerűen) már se végzettség, se semmi ilyesmi nem kell. Jómagam nem ezzel foglalkozok, de ezt mint irányt mikro- és makroszinten is károsnak tartom.szerk.: mikor írtam, még nem olvastam ezt amit írtál: "A fotózás már nem szakma. Nem kell végzettség, nem kell semmi. Így egy kamarának sincs értelme." Na igen ez így nem jó tényleg.
-
válasz
ph_5.5 #34525 üzenetére
"akár százan ugranak rá. És 10-20% ingyen..."
Na ez a nagyon durva. Itt kellene valamiféle kamarai érdekképviseletnek működni, és kiszűrni a dömpingáron vagy ingyen dolgozókat.
"Bp-n él sok éve ezzel foglalkozó barátom 15 éve forintálisan 5x- 10x több pénzt kapott egy fotóért mint most."
Egy finnországi fotós videóját láttam fél éve, egy éve talán, ő azt mondta, hogy a filmes korszakban sokkal jobban lehetett keresni a fotózással, és nemcsak azért, mert kevesebben űzték, hanem látható és felfogható volt az ügyfélnek az anyagköltség és a belefektetett idő is.
-
Fotós munkadíjakhoz egy érdekesség amit tegnap láttam YouTube-on. Egy angol tárgy-reklámfotós beszélt az üzleti részéről a dolognak. Elmondása szerint 10.000 font munkadíjat kér egy napos fotózásért plusz költségek (tehát ez csak munkadíj), pl asszisztens(ek), utazás, étkezés, ez még ahogy fejben számoltam helyzetfüggő de + 4-6000 font.
Elmondása szerint évi szinten 20 ilyen egész napos munkája van egy évben (feltételezem az egész napos fotózás után illetve előtte vannak kiegészítő tevékenységek), így ahogy számolt, durván 200.000 font munkadíjat számláz egy évben.
Ez 90 millió Ft / év, ez még akkor is jónak tűnik azért ha bruttó, és biztosan vannak olyan költségek amiket nem tud külön kiszámlázni, de a költségek nagy részét az elmondása szerint külön számlázza.Se most se a jövőben nem foglalkozok hivatásszerűen fotózással, így csak tippelem a hazai jövedelmeket, de gondolom ez itthon elérhetetlen a fenti paraméterekkel.
szerk.: utólag megtaláltam az egyik videót amiben erről beszél: [link]
Ebben arról van szó hogy 10.000 két fotó felhasználási díja, másik videóban meg arról van szó hogy ennyi a napi fotózás munkadíja ha jól emlékszem. Akárhogy is, más dimenzióban mozognak az árak úgy látom.
Új hozzászólás Aktív témák
- DOOM - The Dark Ages
- Parfüm topik
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nintendo Switch 2
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 4TH: i7-6GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!