Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• BeZol
    őstag

Egyébként milyen ingatlanárak vannak arrafelé, tudsz írni pár példát?

Egy itenni panel lakás annyiba kerül, mint Budapest XIX. kerületben most.

Itt is vannak felkapottabb helyek, amik drágábbak, de úgy nagyjából BP-i árak vannak.

Dare2Live:
    igen, és jön a többi webdev is, ők is 5-6szor gyorsabban haladnak, a végén ennyivel kevesebb fejlesztő fog kelleni, mert kvázi a backlogot és egyéb vevői igényeket gyorsan ledarálják, aztán a telített piacon indul az árverseny, hiszen túlkínálat lesz a jelenlegi fejlesztőkből.
    Emellé érkezik az, amit youtube-on is láttam már, hogy xy cég fogja magát, és AI-al saját magának lefejleszti a dolgokat mindenféle külső segítség nélkül.

És itt jön az, amit magamon is érzek, hogy mióta Claude Code-ozok szabadidőmben, azóta annyi féle-fajta projektbe belekezdtem, hogy lassan kifogyok az ötletekből, mert kvázi mindent megvalósítottam, amire eddig nem volt időm/tudásom.

Hogy legyen is valaminek haszna, most pl. a szüleim családi vállalkozását pimpelem feljebb:

- Nem az igazi a weboldaluk, mert egy általánosságban konfigurálható vmicsoda (fél misiért vásárolt php-s cucc saját admin felülettel), ami nem 100%-ban egyezik az elképzeltekkel.
    Egy hétvégémbe tellett, és egy 90%-ban kész megoldást kaptam teljes piaci és konkurenciaelemzésre épülve (és még globálisan is nézett ihleteket), a mai egyik leggyorsabb technológiát használva. A tartalom tartalmi "helyreigazítása" volt a legtöbb idő. A claude a chrome-omon keresztül még szerzett AI generált képeket is Gemini-t használva, úgyh majd idővel ezeket a valóságban is újra lehet alkotni, hogy "hitelesebb" legyen az oldal. Mondanom sem kell minden létező keresőoptimalizásos cucc benne van (még az AI-os keresőké is).
    Még a google maps-en rendbe kell szedni a telephelyeket, aztán meglátjuk hogyan muzsikál.
    Ha a szüleim végre rászánják az időt h rendesen átnézzék tartalmilag, hogy minden oké-e (AI írta az egészet...), akkor már csak deploy-olni kell.
    Összességében talán 2 hétvégémbe kerül így majd a dolog. Nevetségesen gyorsan ment és sztem iszonyat jó lett/lesz.

- A fenti céghez pedig belsős CRM rendszert fejlesztek. Na ez már húzósabb feladat, ezt még az AI-tanuló fázisban kezdtem, ezért csak a 4. nekifutásra alkotott "alapokat" voltam hajlandó folytatni.
    Egy olyan családi cégről beszélünk, ami az e-mail-ezést (Microsoft Outlook Classic!!! 0 felhő, semmi cloud, 1 számítógépen van elmúlt 15+ év e-mailezése) és a szerződések/pályázatok írását (Word, Excel) intézi a számítógépen, de amúgy ezek is mind papír alapon lesznek felhasználva. Totál 2ezres évek eleje stílus.
    Most majd szépen át lesz helyezve az egész egy saját levelezésbe (a 13GB-os .pst fájlt beimportáljuk és egyből minden a helyére kerül mintha mi sem történt volna), ami ilyesmi lesz (outlook/gmail összvér):

A beérkező e-mail-ekre lenne AI-generált válasz-e-mail az előre megadott promptok alapján, és ha vmi nem smakk vele, csak beleszerkesztessz, és csak utána küldöd. Egyelőre human-in-the-loop, de ha 100ból 100szor stimmelne, akkor mehetne totál automatán...
    A következő lépés
    hogy ebből a levelezésből automatikusan bekerül már minden a CRM-be :DDD

így gyakorlatilag egy automatizált sales-tevékenységről beszélhetünk, ami ha sikeres lesz, és a szerződés létrejön, akkor a már meglévő adatokból létre is jön a tényleges ügyfél.
    Az ügyfélnél még pontosan fel kell vinni a szerződésből pár adatot, ami alapján meglesz, hogy hol mikor mit kell csinálni.

--> automatikusan előre lehet terveztetni, hogy mikor érdemes bizonyos "csomópontok"-nál dolgozni, így kevesebb a járműktg., hatékonyabb a munkaerőkihasználás.
    Legyártódnak a szükséges "online" dokksik, hogy mikor kinek hova mit, az xy munkavállaló pedig reggel megnyitja a mobilján a PWA alkalmazást, látja mit kell aznap csinálnia, felveszi a szükséges felszereléseket/anyagokat, elvégzi a munkát, ezt közben az appon keresztül igazolja pl. fotókkal, majd a végén az ügyfél aláírásával az érintő kijelzőn szignóztatja.
    --> a munka státusza is a fentieknek megfelelően változik, élőben nyomon lehet követni ki merre kivel/mivel/mikkel van úton, így ha vmi SOS munka beesik, látni a rendszerben ki ugorhat be gyors azt is extrában elvégezni. Amikor pedig kész minden, automatikusan elkészül a számla is (szerződéses paraméterek, és a munka során dokumentált dolgok alapján), ami már repül is e-mailben az ügyfélnek, benne pedig egy link-kel egy portál-oldalra (szintén egyedi), ahol a megfelelő belépési adatokkal eléri a munka során készített teljes dokumentációt/igazolásokat.
    Ezt pedig évekre visszamenőleg is láthatja, amikből így ilyen-olyan grafikonok/kimutatások készíthetőek, és ha esetleg a konkurenciához szeretne átmenni, akkor ezeket nem fogja ennyire szépen egy helyen látni, ergo remélhetőleg nem fog váltani, ja és persze német/angol nyelven is elkészül minden, hogy a külföldi multis ügyfelek is boldogok lehessenek.

Az egész rendszer bármikor beröffenthető egy másik cégre is, mert csak a fő konfigban kell átírni a dolgokat, és máris más cég-nek a nevében készülnek el a dokksik.

######################################################

A fenti cucc elképzelhetetlen kategória volt eddig nekem AI nélkül. Azt pedig el sem tudom képzelni, hogy egy kis cég miből gazdálkodott volna ki ilyesmit, mert tippre ez több tíz millió Ft lenne AI nélkül lefejleszteni.
    Amit 1,5 év szabadidőben (ténylegesen esélyesen 5-6 hónapnyi szabadidő volt kb.) csináltam, azt az AI 3 óra alatt megcsinálta, és ennek a CRM rendszernek egy falatkája csupán...
    Ha munkaidőben tudnék ezzel foglalkozni, akkor tippre 3-4 hét lenne az egész...
    Eddig kb. 8 hétvégét töltögettem el vele, és mikor a heti token-reset közeledik, és még van mit a tejbe aprítani, akkor elkészíttetem vele a backend-et a java mellett .NET, Rust, Go, NestJS alapokon is, mert miért ne :DDD

Szóval ja, sztem a webfejlesztőknek lőttek, mert ugyan technikai tudás nélkül biztos h x idő után magába csuklana a projekt a rossz struktúra miatt, de egy "eszesebb" manager/cégvezető már le tudja pötyögni a követelményeit, és mostanra már annyira jó az AI output, hogy kb. a kód-ra rá sem kell néznem (konkrétan időpazarlás, főleg opus 5 és fable 5.1 óta), és csak a funkcionalitásokra kell fókuszálni, hogy mi hol hogyan működik vagy éppen h nem működik, és hogy mit lenne érdemes máshogy csinálni.

Úgyhogy passz, hogy mi lenne a tuti "új" szakma.

• Dare2Live
    félisten

Én Neckarsulm-tól északra élek 15-20perc kocsitávolságra.

Már egy ideje nézegetem az ingatlanárakat, hogy képben legyek mik a reális árak.

Mióta bejött a pletyka h bezárják a Neckarsulmi gyárat, azóta megjelentek sokkal olcsóbb ingatlanok is, mióta pedig hivatalossá vált a dolog, azóta több olyan lakás/ház is felkerült, ami az eddigi árak akár 2/3-án forog.

A "slusszpoén", hogy a 2016-2021-ben 10-15évre fixált ingatlanhitelek már nem 1-1,5%-on fognak újrakötődni, hanem közel 4%-os kamat mellett, szóval aki hitelen ül, és még a munkáját is elbukja, és még kamatfordulója is lesz, és amúgy az ingatlan értéke is 2/3-olt, na ott bőven lesznek bajok.

Mellé rakhatjuk még, hogy az AI miatt esélyesen csak alacsonyabb bérezés mellett talál új munkát a többség, már ha talál egyáltalán.

Szép kis spirál lesz ez, egyik német hozzászólásban Detroit 2.0-át emlegettek.

Ami menti a dolgot, hogy ömlik a pénz a német hadiparba, és több helyen hadipari cégek veszik át a bezárt gyárakat...

Nem tetszenek a folyamatok, úgyh ismét át kell képeznem magam, mert ez a webfejlesztő vonal már simán kiváltható AI-al, de egyelőre passz, hogy mi lenne a tuti, mert érzésre egyik irodai munkakör sem AI-biztos teszem azt 3-5 éves távon.
    10+ éves távon meg egyik munkakör sem lesz humanoid-biztos :DDD

"ez a webfejlesztő vonal már simán kiváltható AI-al"

Nyáron beszéltem ismerőssel főleg UX/webfeljesztő vonalon mozog. Persze téma volt AI ő azt mondta, hogy neki spec bejött. Évek óta sokkal több megrendelése lett volna mint amit meg tudott csinálni még tavalyelött nekiállt hobbibol AIal foglalkozni és jelenleg már 5-6*annyi melót csinál meg. Van 96GBs blackwele meg 1000$+ tokent használ. :)

Fogalmam sincs mi van itt de lehet még fel lehet ülni a f* jó oldalára.

• sakal83
    addikt

Nem tudom, hogy az IT szektor szűkül-e kibocsátás szintjén. Szerintem nem, a digitalizáció terjed tovább megállíthatatlanul. Az élőmunka igénye csökken.

Akkor a koltsegvetesekbe nem vagtak meg sokan 22ben es azota is az IT megrendeleseket a cegeknel.

Komolyan nem ertem.

Akkor legyen, bovules mellett szűkül az IT munkaeropiac 22 ota...

Lehet mi vagyunk csak feherhollo, hogy a kulsos megoldasoktol a szukem kimert belsosre valtottunk ahol lehet.

• Vision
    veterán

Mindig van vmi bedobott hir az audi gyor es a vw csoporttal osszefuggesben. El sem tudom kepzelni milyen erdekek, indokok lehetnek emogott.

Egy biztos. Megy a keveres konszernen, gyaron belul vezetok kozott, mindenhol... Es most Gyor is belekeveredett vmilyen okkal gondolom.

Most erezhetik az autoiparban azt - egyelőre toredeket- , amit itthon a penzugyi szektor dolgozoi a kulonadok es az osszevonasok miatt 12eve atel nap mint nap...

Nem kellemes, de erdemes megtanulni kezelni, mert az biztos, hogy a habzsidozsi eltűnt!

Ha jol emlékszem 2-3 eve irtam az IT szektor szukuleserol, mert a cegnel lattam, hogy koltsegvagasok lesznek. Sokan lehulyeztek itt erte az erintettek. Mara mar realizalodott.

Most az autoipar dolgozoitol latom a tagadas fazist...

Nem tudom, hogy az IT szektor szűkül-e kibocsátás szintjén. Szerintem nem, a digitalizáció terjed tovább megállíthatatlanul. Az élőmunka igénye csökken.

• Vision
    veterán

Csak ne feledjük, hogy a német szakszervezet is elég erős. Szóval én el tudok képzelni olyat, hogy szakszervezeti nyomásra inkább itt építenek le és nem Németországban.

Szerintem ennek lesz hamarosan vége. Ezt addig lehetett csinálni, amíg jó nagy számok szerepeltek az Excel-táblákban. Most messze nincs így, és amikor komplett konszernek küzdenek a túlélésért, akkor semmi se túl nagy ár a fennmaradásért.

És ahogy sakal83 kolléga is meghivatkozta előbb, én is csak ismételni tudom. Évekkel ezelőtt mondtuk páran, hogy a német jóléti rendszer fenntarthatatlan, aztán ment az ajvékolás. Hát, tessék.

• Én Neckarsulm-tól északra élek 15-20perc kocsitávolságra.

Már egy ideje nézegetem az ingatlanárakat, hogy képben legyek mik a reális árak.

Mióta bejött a pletyka h bezárják a Neckarsulmi gyárat, azóta megjelentek sokkal olcsóbb ingatlanok is, mióta pedig hivatalossá vált a dolog, azóta több olyan lakás/ház is felkerült, ami az eddigi árak akár 2/3-án forog.

A "slusszpoén", hogy a 2016-2021-ben 10-15évre fixált ingatlanhitelek már nem 1-1,5%-on fognak újrakötődni, hanem közel 4%-os kamat mellett, szóval aki hitelen ül, és még a munkáját is elbukja, és még kamatfordulója is lesz, és amúgy az ingatlan értéke is 2/3-olt, na ott bőven lesznek bajok.

Mellé rakhatjuk még, hogy az AI miatt esélyesen csak alacsonyabb bérezés mellett talál új munkát a többség, már ha talál egyáltalán.

Ami menti a dolgot, hogy ömlik a pénz a német hadiparba, és több helyen hadipari cégek veszik át a bezárt gyárakat...

Nem tetszenek a folyamatok, úgyh ismét át kell képeznem magam, mert ez a webfejlesztő vonal már simán kiváltható AI-al, de egyelőre passz, hogy mi lenne a tuti, mert érzésre egyik irodai munkakör sem AI-biztos teszem azt 3-5 éves távon.

Egyébként milyen ingatlanárak vannak arrafelé, tudsz írni pár példát?

• Ezt már korábban is rebesgették, és érkeztek pontosítások. Most legutóbb járműgyártás került szóba, a motorgyár érintetlen lenne. Amúgy meglepne, ha ez bekövetkezne. Magyarország még mindig nagyon-nagyon olcsó EU-n belül.

Közben már jött is cáfolat az ominózus portálon.

Most legutóbb járműgyártás került szóba, a motorgyár érintetlen lenne.

Oké, de a beszállítói kör tippre jórészt inkább a járműgyártáshoz kapcsolódik, ergo mindenképp erősen negatív lenne egy ilyen forgatókönyv.

Amúgy meglepne, ha ez bekövetkezne. Magyarország még mindig nagyon-nagyon olcsó EU-n belül.

Teljesen igazad van, sokkal logikusabb lenne mondjuk a két spanyol gyárból az egyiket bezárni (ha már úgyis beszántják a Seat-ot mint márkát), de a különböző lobbik sokszor felülírhatják a logikát.

• sakal83
    addikt

Csak ne feledjük, hogy a német szakszervezet is elég erős. Szóval én el tudok képzelni olyat, hogy szakszervezeti nyomásra inkább itt építenek le és nem Németországban.

Mindig van vmi bedobott hir az audi gyor es a vw csoporttal osszefuggesben. El sem tudom kepzelni milyen erdekek, indokok lehetnek emogott.

Egy biztos. Megy a keveres konszernen, gyaron belul vezetok kozott, mindenhol... Es most Gyor is belekeveredett vmilyen okkal gondolom.

Most erezhetik az autoiparban azt - egyelőre toredeket- , amit itthon a penzugyi szektor dolgozoi a kulonadok es az osszevonasok miatt 12eve atel nap mint nap...

Nem kellemes, de erdemes megtanulni kezelni, mert az biztos, hogy a habzsidozsi eltűnt!

Ha jol emlékszem 2-3 eve irtam az IT szektor szukuleserol, mert a cegnel lattam, hogy koltsegvagasok lesznek. Sokan lehulyeztek itt erte az erintettek. Mara mar realizalodott.

Most az autoipar dolgozoitol latom a tagadas fazist...

• DopeBob
    addikt

Felpörög a német hadiipar és jön fel az AfD, mi baj lehet... ;]

• BeZol
    őstag

Bedobták pletykaszinten a Portfolio-n, hogy belsős anyagoka szerint nem csak az eddig nyilvánosságra kerülő infóknak megfelelően 4 németországi gyárat zárna be a fauvé, hanem felmerült egy ötödik gyár neve is, ami lehet hogy a győri Audi...
    Más se hiányozna az országnak, mint egy ilyen nagy foglalkoztató eltűnése (figyelemmel a beszállítói körre is)... :(

• tototos
    addikt

Ezt már korábban is rebesgették, és érkeztek pontosítások. Most legutóbb járműgyártás került szóba, a motorgyár érintetlen lenne. Amúgy meglepne, ha ez bekövetkezne. Magyarország még mindig nagyon-nagyon olcsó EU-n belül.

• Vision
    veterán

Bedobták pletykaszinten a Portfolio-n, hogy belsős anyagoka szerint nem csak az eddig nyilvánosságra kerülő infóknak megfelelően 4 németországi gyárat zárna be a fauvé, hanem felmerült egy ötödik gyár neve is, ami lehet hogy a győri Audi...
    Más se hiányozna az országnak, mint egy ilyen nagy foglalkoztató eltűnése (figyelemmel a beszállítói körre is)... :(

Ezt már korábban is rebesgették, és érkeztek pontosítások. Most legutóbb járműgyártás került szóba, a motorgyár érintetlen lenne. Amúgy meglepne, ha ez bekövetkezne. Magyarország még mindig nagyon-nagyon olcsó EU-n belül.

• Bedobták pletykaszinten a Portfolio-n, hogy belsős anyagoka szerint nem csak az eddig nyilvánosságra kerülő infóknak megfelelően 4 németországi gyárat zárna be a fauvé, hanem felmerült egy ötödik gyár neve is, ami lehet hogy a győri Audi...

• @azbest
    "meséltek egy másik ott dolgozott srácról, akinek már pénzt kínáltak, csak mondjon fel"

Nálunk még nem láttam olyat, hogy német kollégát kirúgtak volna. Kiírnak olyat, hogy aki felmond az megkapja az előirtat + 2év fizetést és erre aki akar jelentkezik.

Pontos menetet nem tudom, de nálunk és haveréknál is német munkaerőtől próbálnak megszabadulni főleg. Belsős peltykákat hallottam, hogy nálunk olyan szar a helyzet, hogy inkább kifizetik a végkielégítést, de menjenek már el. (IT multi, haveré: robotika (ebből mondjuk ki lehet találni melyik))

• kexksz
    addikt

Autoipar jovedelem VW gyar kina, portugal, nemet.

Nagyon komoly.

Emdenben 4850 euró, Tiencsinben 1078 euró gyártási költség jut egy autóra.

A termelésben dolgozók egy munkaórája 74 euróba kerül a német üzemben, a kínaiban 12 euróba.

Egy munkavállalóra Emdenben évente 29, Tiencsinben 51,3 legyártott autó jut.

A betegállomány aránya a német gyárban 10,5 százalék, a kínaiban 1 százalék.

[link]

Kozel-Keleten jelenleg ~9.5m HUF egy uj Passat, mert ide a VW kinaban gyartatja le. :D

• @azbest
    "meséltek egy másik ott dolgozott srácról, akinek már pénzt kínáltak, csak mondjon fel"

Nálunk még nem láttam olyat, hogy német kollégát kirúgtak volna. Kiírnak olyat, hogy aki felmond az megkapja az előirtat + 2év fizetést és erre aki akar jelentkezik.

Én a 2008as válságkor láttam ilyet nagy multinál ott 200k+-os pénzek is mentek embereknek. Illetve ismerősünk élt német Oracle-nél az általad is említett lehetőséggel, ráadásul ő nyugdíj előtt állt és 20+ év munkaviszonya volt, szintén nem aprópénzes távozás volt. /és pár hónap után el is helyezkedett/

• Dare2Live
    félisten

A kurvamagas szakszervezetek által kipusholt végkielégítéseket ki ne felejtsük.

@azbest

• azbest
    félisten

Volt cikk anno Merci vonalon MOon ~23eurba kerül egy dolgozó munkaórája és 9 napot beteg nem 29et mint németben. Ha jól rémlik... :)

Még mindig kétszer drágább mint Kínában, de harmada a németnek.

@sakal83
    A 10.5% betegálomány is igazi WTF. 36+napot beteg az átlag német melós?

Gondolom nem egy melós, hanem az összes betegszabi osztva az összes melóssal.

Van Ismerősöm, aki már vagy 2 éve "beteg" és nem jár be dolgozni, csak pár hetente videocall a háziorvosnak a hosszabbításért. Nem akar ott dolgozni, de felmondani nem akar, azt várja, hogy kirúgják. Az albérletét fizeti az állam, sőt, most költözött át vadi új állami bérlakásba, amit az állam fizet és ami minimál összeget kap még valahonnan (zavaros, hogy az említett 5 órás munkahelye vagy táppénz vagy mi.. ja izé lehet közben sikerült leszázalékoltatnia magát), azt egy főállású minimálbérre kiegészíti az állam. Mindehez az kellett, hogy az exférjének volt 20-30 éve ott munkahelye és egy időben vállalkozott pár évet, neki csak 2-3 év részmunkaidő volt összesen. De volt vagy 15-20 év közben, amikor a férje munkanélküli volt.

Régebben, amikor projektmunkán kinn voltam, meséltek egy másik ott dolgozott srácról, akinek már pénzt kínáltak, csak mondjon fel, mert ő ráadásul bejárt, nem a saját munkájával foglalkozott és zavarta a többieket.

• Kemeny számok, persze torzithatnak is, de tenyleg 35 oras munkahet 100% tappenz ha jol tudom, rengeteg szabadnap...

Felek hogy itthon az audiban sem sokkal jobb a helyzet a kinaihoz kepest. Sztem portugal felett vannak a szamok..

Tobb ismerosom van ausztriaban. Nincs kedvik dolgozni,, beteget jelentenek, mert 100%os a tappenz egy ideig.

A kurvamagas szakszervezetek által kipusholt végkielégítéseket ki ne felejtsük.

• sakal83
    addikt

Volt cikk anno Merci vonalon MOon ~23eurba kerül egy dolgozó munkaórája és 9 napot beteg nem 29et mint németben. Ha jól rémlik... :)

@sakal83

Kemeny számok, persze torzithatnak is, de tenyleg 35 oras munkahet 100% tappenz ha jol tudom, rengeteg szabadnap...

Felek hogy itthon az audiban sem sokkal jobb a helyzet a kinaihoz kepest. Sztem portugal felett vannak a szamok..

Tobb ismerosom van ausztriaban. Nincs kedvik dolgozni,, beteget jelentenek, mert 100%os a tappenz egy ideig.

• Dare2Live
    félisten

@sakal83

• sakal83
    addikt

Autoipar jovedelem VW gyar kina, portugal, nemet.

Nagyon komoly.

Emdenben 4850 euró, Tiencsinben 1078 euró gyártási költség jut egy autóra.

A termelésben dolgozók egy munkaórája 74 euróba kerül a német üzemben, a kínaiban 12 euróba.

Egy munkavállalóra Emdenben évente 29, Tiencsinben 51,3 legyártott autó jut.

A betegállomány aránya a német gyárban 10,5 százalék, a kínaiban 1 százalék.

[link]

• n00n
    őstag

Hogy ilyen sok egyébként? API-t használtok direktben? Nem érné meg jobban business/enterprise plan, ahol fejenként havi $200 körül már egész jó csomagot kaptok (ezeknél is már ugye alap, hogy nem használják fel az adataitokat)? Vagy tényleg annyira végtelen használatra van szükség, hogy ezek a fix csomagok túl kevesek lennének? Mondjuk egyáltalán nem lepne meg, ha a csapat felének fogalma sem lenne, hogyan kell őket normálisan használni, és égetnék a tokeneket ezerrel...

150 feletti a userek száma, ott csak az van hogy API alapon fizetsz. Ami egyrészt szar, másfelől viszont jó, mert már most látjuk az AI valódi költségét. Sokan azt gondolják, hogy a párszáz dolláros előfizu árak sokáig velünk maradnak. Mikor vélhetően az 5-10x ár lenne a reális Amiért nem mernek emelni az a félelem, hogy mi lesz a felhasználóbázissal. De kérdés meddig tudják fújni ezt a pénzügyi lufit. Én megleődnék, ha 2027 végére még ugyanebben a formában lenne az AI piac.

• sakal83
    addikt

Ha van két bully, akik mindenap elvernek és elveszik az uzsonnádat, akkor azon az nem segít, hogy több zsebpénzt kérsz otthon (újabb adók) és rózsaszín masnit teszel a hajadba (mindenféle életképtelen mozgalmak erőltetése). Főleg, ha az egyik bully a tanár (technológia) a másik meg a menzás néni (nyersanyagok).

Az ideológiai felsőbbrendű európát meg felesleges is idekeverni, mert az csak az adott kulturához igazított tartási módszer. Más kultúra, máshogy uralják az embereket, a termelő jószágot. Globális világban hiába játszod a jófiút, ha senki más nem ilyen játékszabályok szerint játszik.

Az európai lemaradás okát ezzel a példával tudom legjobban szemléltetni:
    európa euro milliárdokat fizet kínának azért, hogy kínában zöldebb gyárak legyenek. Azért fizet, mert így saját maga által kitalált kreditekkel felmentést ad az európai cégnek az itteni fejlesztés alól. Kreténség a köbön: kínát segítik, hogy helyettünk fejlesszenek ott és ott legyen zöldebb a környezet :O Közben pedig eu cégeket teljesen elgáncsol buta szabályozással, mert a világ szennyezésének itteni 1%-át akarják csökkentetni azzal, hogy lehetetetlenné teszik az itteni termelést. És még pénzt is adnak a konkurenciának, aki a szennyezés 99%-át okozza. De részenről vége a szálnak.

1. Akkor nem tartod elkepzelhetonek, hogy Kina penzelte a zoldito mozgalmakat? (usaban biden fianank kina fizetett bizinyitottan, a mipetink byds lett azonnal stb...)
    2. Mi a baj a szeleromuvek telepitesevel? Miert tamadjak az EU ellenesek?
    3. Miert agalnak ezen korok az EUs viszintvamok ellen?
    4. Miert tamadja EUn belul sokanbazbAI stabalyozasi tervezeteket?
    5. Miert tamadjak az EUt h penzeli Ukrajnat, akit eroforrasnak akar?
    6. Miert tamadjak a politikusok a VW csoportot, ga hatekonnya akarjak tenni a gyartast?
    7. Miert tamadta Magyarorszag is a Del Amerikai kereskedelmi egyezseget?
    8. Miert karognak mondjuk ki oroszok altal finanszirozott jobbos kormsnyok, hogy az EU haderofejlesztesbe kezdett?
    9. Miert engedjuk be a Musk fele Starlink, mikor egyertelmu, hogy mire hasznalja az usa?

Kivancsi vagyok a valaszra. Azt vettem eszre, hogy. hogy valamilyen az EU erositesere tett lepes azonnal karogast valt ki.

De ez mar nagyon off tema. Utso hszem :R

• azbest
    félisten

Te jol latod, es jol irod. De akik a Kina Usa fanatikusok, es EU ellenesek, azoknak a 95%a nem azt mondja es gondolja, ami te irsz.

Az azballaspontjuk hogy Brusszel rossssz, mindenert hibas, nekik tobb jar, es azert nincs tobb, mert Usa es Kina jobb.

Ennyi mogotte a logika. Kozben fel srm fogjak, hogy Kina kommunista , vilaghodito motivacioju es ezerny szalon tolja az imperalista ellensegeknel a propagandat es befolyasolast...
    Usa detto a tech vonalat hasznalva. Tech vonal nelkuli arfolyamok is beka segge alatt vannak Usaban.

Teljesen egyértelmű h a globalizacio felbomlott, es a birodalmak egymasnak ugrottak. Putyin maga mondta ki h ez a celja, a multipolaris vilag. Trump lekovette.

Uj vilagrend van, amiben a kifutas jo esellyel a gazdasagi es technologiai polarizacio lesz. De sokan meg mindig a globalizacio alatt megtanult/megszokott szabalyok szerint ertelmezik a sajat helyzetuket...

Es nem veszik eszre, hogy az USA AI jovedelemtranszfer. Ertsd alusapkas uzemmodban: " a hatterhatalom elveszi a penzed"...

Most zajlik eroszakosan...

Kina pedig nyomul, hogy a globalizmusra felallitott extrem kapacitasainak piacot szerezzen. Ugy h kozben nem szabadarfolyamos a juan...

Ui: gyakorlatilag hideghaboru zajlik uj kontosben. Es ne felejtsuk el, 90 elott europa nyugati fele kvazi az usa resze volt. Sokkal jobban onallotlan volt minden teren, mint most.

Ha van két bully, akik mindenap elvernek és elveszik az uzsonnádat, akkor azon az nem segít, hogy több zsebpénzt kérsz otthon (újabb adók) és rózsaszín masnit teszel a hajadba (mindenféle életképtelen mozgalmak erőltetése). Főleg, ha az egyik bully a tanár (technológia) a másik meg a menzás néni (nyersanyagok).

Az ideológiai felsőbbrendű európát meg felesleges is idekeverni, mert az csak az adott kulturához igazított tartási módszer. Más kultúra, máshogy uralják az embereket, a termelő jószágot. Globális világban hiába játszod a jófiút, ha senki más nem ilyen játékszabályok szerint játszik.

Az európai lemaradás okát ezzel a példával tudom legjobban szemléltetni:
    európa euro milliárdokat fizet kínának azért, hogy kínában zöldebb gyárak legyenek. Azért fizet, mert így saját maga által kitalált kreditekkel felmentést ad az európai cégnek az itteni fejlesztés alól. Kreténség a köbön: kínát segítik, hogy helyettünk fejlesszenek ott és ott legyen zöldebb a környezet :O Közben pedig eu cégeket teljesen elgáncsol buta szabályozással, mert a világ szennyezésének itteni 1%-át akarják csökkentetni azzal, hogy lehetetetlenné teszik az itteni termelést. És még pénzt is adnak a konkurenciának, aki a szennyezés 99%-át okozza. De részenről vége a szálnak.

• sakal83
    addikt

Szerintem félreérted. Senki sem mondta, hogy fasza Kínában élni. Azt mondjuk, hogy ez a jólét, amit Európa biztosít jelenleg az állampolgárainak (Nyugaton) nem fenntartható. Leírtuk, hogy miért.

A B. verzió az, hogy visszacsináljuk a globalizációt. Trumpli próbálkozik vele. Nem fog menni.

Te jol latod, es jol irod. De akik a Kina Usa fanatikusok, es EU ellenesek, azoknak a 95%a nem azt mondja es gondolja, ami te irsz.

Az azballaspontjuk hogy Brusszel rossssz, mindenert hibas, nekik tobb jar, es azert nincs tobb, mert Usa es Kina jobb.

Ennyi mogotte a logika. Kozben fel srm fogjak, hogy Kina kommunista , vilaghodito motivacioju es ezerny szalon tolja az imperalista ellensegeknel a propagandat es befolyasolast...
    Usa detto a tech vonalat hasznalva. Tech vonal nelkuli arfolyamok is beka segge alatt vannak Usaban.

Teljesen egyértelmű h a globalizacio felbomlott, es a birodalmak egymasnak ugrottak. Putyin maga mondta ki h ez a celja, a multipolaris vilag. Trump lekovette.

Uj vilagrend van, amiben a kifutas jo esellyel a gazdasagi es technologiai polarizacio lesz. De sokan meg mindig a globalizacio alatt megtanult/megszokott szabalyok szerint ertelmezik a sajat helyzetuket...

Es nem veszik eszre, hogy az USA AI jovedelemtranszfer. Ertsd alusapkas uzemmodban: " a hatterhatalom elveszi a penzed"...

Most zajlik eroszakosan...

Kina pedig nyomul, hogy a globalizmusra felallitott extrem kapacitasainak piacot szerezzen. Ugy h kozben nem szabadarfolyamos a juan...

Ui: gyakorlatilag hideghaboru zajlik uj kontosben. Es ne felejtsuk el, 90 elott europa nyugati fele kvazi az usa resze volt. Sokkal jobban onallotlan volt minden teren, mint most.

• Vision
    veterán

Szeretnel olyan korulmenyeket, mimt ott van?

Bevallalod, hogy maganegeszseg biztositasi piac van, magas onresszel? (kinaban is), a nyugdijad ehenhalashoz vezet? ( usaban kb a fele a bernek, kina meg...)

A szabadsagod a fele minimum? Az ovoda 1200usd? Ingatlanado? Kirugnak es nincs semmilyen juttatas?

Soroljam meg?

Kulonbozo rendszerek egyes pozitiv elemeit soroljatok sokan, a negativot nem...

Kozben Europaban van a legjobb elet s vilagon. Ha vege a globalizmusnak, mert valaki gxoztes lesz, akkor birodalmak lesznek. Ennyi.

Kina belso piaca vmiert nem szivha fel a remek termelest🙂

Szerintem félreérted. Senki sem mondta, hogy fasza Kínában élni. Azt mondjuk, hogy ez a jólét, amit Európa biztosít jelenleg az állampolgárainak (Nyugaton) nem fenntartható. Leírtuk, hogy miért.

A B. verzió az, hogy visszacsináljuk a globalizációt. Trumpli próbálkozik vele. Nem fog menni.

• sakal83
    addikt

el vagy tévedve. Aki látja a problémát, az nem a másiknak drukkol, csak realista.
    A valóság nem a múltba révedó óriási egóhoz igazodik.

#44704: indiába rengeteg munkát azok vittek ki, akiknek nem a minőség, hanem az alibi és a mennyiség a lényeg. Így ők tuti átváltanak AI bullshitelésre. Ha az ilyen call-centeres supportokat is beleértik az IT-ba, akkor őket meg pláne leceerélik AI-ra, főleg amíg szinte ingyen adják azt. Már a scammerek is lehet AI-ról futnak.

Szeretnel olyan korulmenyeket, mimt ott van?

Bevallalod, hogy maganegeszseg biztositasi piac van, magas onresszel? (kinaban is), a nyugdijad ehenhalashoz vezet? ( usaban kb a fele a bernek, kina meg...)

A szabadsagod a fele minimum? Az ovoda 1200usd? Ingatlanado? Kirugnak es nincs semmilyen juttatas?

Soroljam meg?

Kulonbozo rendszerek egyes pozitiv elemeit soroljatok sokan, a negativot nem...

Kozben Europaban van a legjobb elet s vilagon. Ha vege a globalizmusnak, mert valaki gxoztes lesz, akkor birodalmak lesznek. Ennyi.

Kina belso piaca vmiert nem szivha fel a remek termelest🙂

• Vision
    veterán

Jóregg, ma jött szembe instán (nyilván hitelességről nincs infóm) hogy a UK történetében először előfordult az, hogy a szociális kiadások (munkanélküliek eltartására fordított összeg) meghaladja a bevétel oldal összegét.

Ami tekintettel a UK általános pénzügyi állapotára, hogy a durva eladósodottságban már a hiteleik KAMATAIT is alig tudják fizetni, meglehetősen kurva-veszélyes állapot.

...meghaladja a bevétel oldal összegét.

Ez mit jelent? Milyen bevétel? Az államháztartásé? Azt kizártnak tartom.

• Jóregg, ma jött szembe instán (nyilván hitelességről nincs infóm) hogy a UK történetében először előfordult az, hogy a szociális kiadások (munkanélküliek eltartására fordított összeg) meghaladja a bevétel oldal összegét.

Ami tekintettel a UK általános pénzügyi állapotára, hogy a durva eladósodottságban már a hiteleik KAMATAIT is alig tudják fizetni, meglehetősen kurva-veszélyes állapot.

UK jelenleg egy kukta, csak elfelejtik használni a gőz kieresztő szelepet. Hamarosan csapkodni fog a szar ott is.. :(

• Dißnäëß
    nagyúr

Jóregg, ma jött szembe instán (nyilván hitelességről nincs infóm) hogy a UK történetében először előfordult az, hogy a szociális kiadások (munkanélküliek eltartására fordított összeg) meghaladja a bevétel oldal összegét.

• Vision
    veterán

Airbus? ASML? Gyógyszeripar? Szélenergiához kapcsolódó technológiák?
    Tény és való, hogy rosszabb az EU versenyképessége, de ez talán leginkább a jóléti kiadásokkal (no meg persze pár bürökratikus tényezővel) magyarázható, de Kínával nem leht versenyezni, az állami támogatásaik miatt. Viszont lehet védeni a piacot, mert a sz*rjaikat úgysem tudják máshol jól eladni.
    Meglátjuk, mire jutnak velük a tárgyalások során.

Jók a példák, csak sajnos 1-2-3 nagyságrenddel kevesebb embernek adnak munkát. Ebből ezt a jólétet nem lehet fenntartani, és ez a baj.

...rosszabb az EU versenyképessége, de ez talán leginkább a jóléti kiadásokkal (no meg persze pár bürökratikus tényezővel) magyarázható...

Persze, ez itt a gond. És akkor még nem beszéltünk a Kínában bevett 996-ról.

Viszont lehet védeni a piacot, mert a sz*rjaikat úgysem tudják máshol jól eladni.

Hát, ezt csinálja Amerika. De hogyan véded a piacot, ha a gyáraik már itt vannak?

...ha bydt vesznek, akkor byd bereik es munkakorulmenyeik lesznek...

Ezt nagyon keményen tudatosítani kéne, mert sokan nem látják az összefüggéseket. Eddig az EU autóipara jól elvolt a kínai piacon betöltött hegemóniájával, de a helyiek kiszorították őket. Egyszerűen ekkora volument nem lehet máshol eladni, ergo nem lehet ennyi munkást eltartani.

• azbest
    félisten

Ezert sem értem a sok kina es usa fanatikust, aki europat szidja. Pat tiz eve ezert bortonbe csuktak volna vagy regebben kivegzik, ha az "ellenseg" oldalara all, es a propagandajat terjeszti...

Mikozbenvezt harsogja, addig oroszoknal ezert lecsuknak, kinaban atnevelnek, usaban meg nem kapsz munkat...

el vagy tévedve. Aki látja a problémát, az nem a másiknak drukkol, csak realista.
    A valóság nem a múltba révedó óriási egóhoz igazodik.

#44704: indiába rengeteg munkát azok vittek ki, akiknek nem a minőség, hanem az alibi és a mennyiség a lényeg. Így ők tuti átváltanak AI bullshitelésre. Ha az ilyen call-centeres supportokat is beleértik az IT-ba, akkor őket meg pláne leceerélik AI-ra, főleg amíg szinte ingyen adják azt. Már a scammerek is lehet AI-ról futnak.

• sakal83
    addikt

Az autoipari helyzet nem csak itt komoly. Nem kapta fel a sajto, de a Honda ertesitette az osszes beszallitojat, hogy 30%os arcsokkentesre kotelezi oket. Nem targyalt, nem uzengetett PCn. Es eloirta 2030iig 9.6 milliard euros megtakaritast...

A hirek szerint teljesen váratlan volt, es a beszallitok csak pislognak.

Sajnos olyan orszaggal kellene versenyezni, ahol munkatorveny nem letezik a mi ertelmezesunk szerint. Elfogy a munka is aznap kirugnak penz nelkul, es kozben az allam konkretam beszall a koltsegekbe.

A helyinaudi vezetoje jol megfogalmazta az europai embereknek. "ha bydt vesznek, akkor byd bereik es munkakorulmenyeik lesznek" aki erti, erti, aki nem, az nem. Olyan nincs h bydt vesz es maradnak a korulmenyei. Hiaba tuntetgetnek...

Ezert sem értem a sok kina es usa fanatikust, aki europat szidja. Pat tiz eve ezert bortonbe csuktak volna vagy regebben kivegzik, ha az "ellenseg" oldalara all, es a propagandajat terjeszti...

Mikozbenvezt harsogja, addig oroszoknal ezert lecsuknak, kinaban atnevelnek, usaban meg nem kapsz munkat...

• sakal83
    addikt

Tény és való, hogy rosszabb az EU versenyképessége, de ez talán leginkább a jóléti kiadásokkal (no meg persze pár bürökratikus tényezővel) magyarázható, de Kínával nem leht versenyezni, az állami támogatásaik miatt. Viszont lehet védeni a piacot, mert a sz*rjaikat úgysem tudják máshol jól eladni.

Es most USA ugyanezt teszi a sajat MI-val... Ra akarja kenyszeriteni adomentesen a vilagra...

Holott nagy értelme nincsen ebben a formaban. Miert is kellene nagy amerikai cegektol szolgaltatast vennem - dinamikusan mozgo- havidijert, ami kivaltja a munkaero egy reszet? Ugy hogy az elnok vammal fenyeget, ha meg merem adoztatni...

Ezt hivjak jovedelemtranszfernek kulfoldre, adomentesen...

Kozben egy atlagos cegnel nincs is szukseg erre a fajta szolgáltatásra. Eleg egy egy specifikalt megoldas cegen belul toredek aron... Kina is erre indult...

• sakal83
    addikt

A gond az, hogy az EU-nak nincs már egyetlen versenyképes iparága sem. Az USA-ban legalább ott a pénzügyi szektor és a high-tech. Nekünk ez sincs, ennek sok oka van, főleg nacionalista és bürokratikus.

A probléma az, hogy nálunk az autóipar arra rendezkedett be, hogy ellátja az egész világot tömegmodellekkel. Na most, ennek vége. A Mercedes/BMW/Audi nyilván nem fog csődbe menni, de ezekből nem lehet az egész kontinenst etetni, és fenntartani azt a jólétet, amihez pl. Németországban hozzászoktak. Mondjuk az tényleg nonszensz, ami ott van. Már rebesgetik is a politikusok, hogy ennyi volt srácok.

Amúgy ez nem csak az autóiparra igaz. Van ismerős, aki ipari szelepeket áraz (a gyár Németországban van), hát, ott sincs most vidámság. Pedig az tényleg niche terület.

Ami a gond velük, hogy mocskosabbak tudnak lenni, mint az indiaiak, és hazudnak, mint a vízfolyás. Egyszerűen megbízhatatlan népség. Mármint ha üzletelni akarsz velük, nagyon résen kell lenned. Ez azért Nyugaton nincs így. De hát annyival olcsóbbak, hogy ezt is megéri bevállalni. Ha megnézed, mindent onnan hozunk már be.

Az autoipari helyzet nem csak itt komoly. Nem kapta fel a sajto, de a Honda ertesitette az osszes beszallitojat, hogy 30%os arcsokkentesre kotelezi oket. Nem targyalt, nem uzengetett PCn. Es eloirta 2030iig 9.6 milliard euros megtakaritast...

A hirek szerint teljesen váratlan volt, es a beszallitok csak pislognak.

Sajnos olyan orszaggal kellene versenyezni, ahol munkatorveny nem letezik a mi ertelmezesunk szerint. Elfogy a munka is aznap kirugnak penz nelkul, es kozben az allam konkretam beszall a koltsegekbe.

A helyinaudi vezetoje jol megfogalmazta az europai embereknek. "ha bydt vesznek, akkor byd bereik es munkakorulmenyeik lesznek" aki erti, erti, aki nem, az nem. Olyan nincs h bydt vesz es maradnak a korulmenyei. Hiaba tuntetgetnek...

• A gond az, hogy az EU-nak nincs már egyetlen versenyképes iparága sem. Az USA-ban legalább ott a pénzügyi szektor és a high-tech. Nekünk ez sincs, ennek sok oka van, főleg nacionalista és bürokratikus.

A probléma az, hogy nálunk az autóipar arra rendezkedett be, hogy ellátja az egész világot tömegmodellekkel. Na most, ennek vége. A Mercedes/BMW/Audi nyilván nem fog csődbe menni, de ezekből nem lehet az egész kontinenst etetni, és fenntartani azt a jólétet, amihez pl. Németországban hozzászoktak. Mondjuk az tényleg nonszensz, ami ott van. Már rebesgetik is a politikusok, hogy ennyi volt srácok.

Amúgy ez nem csak az autóiparra igaz. Van ismerős, aki ipari szelepeket áraz (a gyár Németországban van), hát, ott sincs most vidámság. Pedig az tényleg niche terület.

Ami a gond velük, hogy mocskosabbak tudnak lenni, mint az indiaiak, és hazudnak, mint a vízfolyás. Egyszerűen megbízhatatlan népség. Mármint ha üzletelni akarsz velük, nagyon résen kell lenned. Ez azért Nyugaton nincs így. De hát annyival olcsóbbak, hogy ezt is megéri bevállalni. Ha megnézed, mindent onnan hozunk már be.

• Vision
    veterán

Es ki veszi meg ezt a csudakinai joszagokat akkor, ha lezarasra kerul az importjuk?

Szted mi tortenne a ferdeszemu komcsikkal, ha a nyugat nem engedne be a termekeiket?

Szted miert nem az 1 milliard sarganak akarja eladni az autoit? :B

Nincs olyan h gyoztes egy globalizalt vilagban...

Mert ha lenne, akkor multipolaris vilag lesz...

A gond az, hogy az EU-nak nincs már egyetlen versenyképes iparága sem. Az USA-ban legalább ott a pénzügyi szektor és a high-tech. Nekünk ez sincs, ennek sok oka van, főleg nacionalista és bürokratikus.

• Dare2Live
    félisten

Latom jol belelendultetek az AI temaba.

Kis hűtésnek egy a magyar piramis felso reszeben elhelyezkedotol:

Senki nem menthet meg az AI-tól, neked kell megmentened magad

Ha igaz, amit leír, és India már tényleg így erintett, akkor annyira nem tolnam a helyetekben, de hat aki olvasta Az ember tragédiáját...

"A juniorok, mediorok elhelyezkedése rendkívül nehézzé válik"...

? Mi az, hogy válik már most az.

másik téma:
    Le lehet zárni a határt, hogy ami megvan mert rakás iparág már gyak nincs az megmaradjon.
    Ettől még az EU exportpiacait bedarálja Kína ami bődületes gond. Nem tudunk autóval fizetni ha nem exportálunk autót.

De ez nem csak EU/US... gond. Volt pár éve youtuben video, hogy afrikában ahol 1$/nap alatt dolgoznak nem tudnak versenyezni a kínai iparral. Lényegében az afrikai könnyűipar túlnyomó részét ledömpingelték, leépült/megszűnt az elmúlt 20évben.

A kínai tech lopás, oktatás, 996, ingyenpénz brutál gyártó kapacitásokra, dömping... és sorolni lehet vonallal nagyon nehéz vagy sok helyen nem lehet versenyezni. Most ugye Ursula az 1millirdEUR passzívum miatt nekiment Kínának novemberre kiderül lesz e durva vám... vagy más.

• Bakker, hogy vihetsz mindenbe politikat?

Elcsoffad az EU... Mire alapozod? Hinnan latodva geopolitikai lepeseket? Mi van ha epp az EU lassusaga miatt nem kerul akkora bajba a tarsadalom?

Kivancsi lennek, hogy akad be nalad mindig a Kina Usa the best lemez, es mindenert az EU a hibás...

Miben kell felni Kinatol? Hogyan tudunk rabszolgai lenni Kinanak? Komolyan érdekel.

Az autoiparbn is ez a mantra. 1000%os vam kinara es nem johetnek be... Mit csinalnak? Mrg jobbam hunyoritanak?

Nincs konkurenciaképes SW-ünk, alapanyagunk, sem energiánk, mindent importálunk /azt is, amit nem kellene, de ez már nagyon politika/. Azért ez nem a siker záloga.

• sakal83
    addikt

Olyanokrol fantazialsz, amik nem tortentek meg, es nem is fognak.
    Hogy mi? Mindenki nekik akarja eladni, csak nekik mar nem kell a nemet auto :) Pont ez a kva nagy baj :)
    Ha szerinted nincs gyoztes egy globalizalt vilagban, ahol EU az ossznepesseg (és vagyon) egy porszemnyi részét adja, hát jó, én itt nem “vitatkozom” tovább. :DDD

Tudom h nem vitatkozol, mert nem erted amit irtam.

Nem tortenik meg? Usa lezarta a kinai autoipart amerikaban...

1990ben meg nem volt kereskedelem a blokkok kozott..

A dicsoitett USAd politikaja errol szol jelenleg🙂

Nem a VWnek baj h nem adnak el Kinaban autot, hanem a dolgozoknak... A VW most allitja at magat arra, hogy olcsobban allitson elo termeket, es az EU piacan akar dominans lenni. Csak a dolgozoknak nem tetszik, hogy kevesebb Bali szigetek lesz...

Hogy lenne a globalizalt vilagban gyoztes? Ha tenyleg igy gondolod, erdemes tanulni egy kis gazdasagtant...

Az EU porszem? Te tenyleg komoly fobiaval kuzdesz...

A vilag 2. legnagyobb vasarloereje...

Miert kilicsel itt Kina akkor? :B

Ha nekem nem hiszel, teddd fel a kerdest a gemininek...

Vane gyoztes a globalizmusban?
    Ha lesz, akkor lesze globalizmus meg?

Ha megtetted, es nekem van igazam, akkor eleg ha dobsz egy ilyen jelet: :W

• Es ki veszi meg ezt a csudakinai joszagokat akkor, ha lezarasra kerul az importjuk?

Szted mi tortenne a ferdeszemu komcsikkal, ha a nyugat nem engedne be a termekeiket?

Olyanokrol fantazialsz, amik nem tortentek meg, es nem is fognak.
    Hogy mi? Mindenki nekik akarja eladni, csak nekik mar nem kell a nemet auto :) Pont ez a kva nagy baj :)
    Ha szerinted nincs gyoztes egy globalizalt vilagban, ahol EU az ossznepesseg (és vagyon) egy porszemnyi részét adja, hát jó, én itt nem “vitatkozom” tovább. :DDD

• sakal83
    addikt

Miért mikor akadt ez be? Írtam ilyet korábban is?
    Te talán nem látod, hogy kb mindent kína gyárt már?
    EU-ban leépült teljesen a nehézipar, most hullik kb el az autóipar, gyógyszeripar szintén tűnik el (india gyárt..).
    Nincs nálunk innovació, IT szolgáltató ipar (ahova dől a lé) az netto USA, AI, HW szintén. Kína mindenben jön fel eszetlenül, mindenben. Itt mi marad? Semmi, versenyképtelenek vagyunk. Nagyon röviden.

Es ki veszi meg ezt a csudakinai joszagokat akkor, ha lezarasra kerul az importjuk?

• Bakker, hogy vihetsz mindenbe politikat?

Elcsoffad az EU... Mire alapozod? Hinnan latodva geopolitikai lepeseket? Mi van ha epp az EU lassusaga miatt nem kerul akkora bajba a tarsadalom?

Kivancsi lennek, hogy akad be nalad mindig a Kina Usa the best lemez, es mindenert az EU a hibás...

Miben kell felni Kinatol? Hogyan tudunk rabszolgai lenni Kinanak? Komolyan érdekel.

Az autoiparbn is ez a mantra. 1000%os vam kinara es nem johetnek be... Mit csinalnak? Mrg jobbam hunyoritanak?

Miért mikor akadt ez be? Írtam ilyet korábban is?
    Te talán nem látod, hogy kb mindent kína gyárt már?
    EU-ban leépült teljesen a nehézipar, most hullik kb el az autóipar, gyógyszeripar szintén tűnik el (india gyárt..).
    Nincs nálunk innovació, IT szolgáltató ipar (ahova dől a lé) az netto USA, AI, HW szintén. Kína mindenben jön fel eszetlenül, mindenben. Itt mi marad? Semmi, versenyképtelenek vagyunk. Nagyon röviden.

• sakal83
    addikt

Közben még ez eszembe jutott:
    szerintem Kínától kell félni…
    USA és Kína mellett EU el fog szerintem csoffadni és emiatt leszünk koldusok/rabszolgák, és még segítettük, segítjük is ezt a folyamatot központilag.

Bakker, hogy vihetsz mindenbe politikat?

• Ertem en, meg tudom is ki ő, de ettől ez az írás kicsit direkt ilyen kiélezett, proli stílusú szenny. Persze, van csomó pozíció, amiben favágó munkát végeznek, de ha őket kiváltják azzal annak a munkának egy része mások nyakába fog hullani. Na meg amíg van pénz scrum masterekre meg hasonlókra, addig szerintem nem kell ettől félni. Ne felejtsük el azt sem, hogy az AI drága, és még a beetetési időszakban vagyunk, olcsóbb szerintem nem lesz (hiába nő a hatékonyságuk)

Edit: azt is hallgatom már 20 éve, hogy a könyvelést kiváltja az automatizáció. Ehhez még AI sem kell, mégsem lett belőle semmi.

Közben még ez eszembe jutott:
    szerintem Kínától kell félni…
    USA és Kína mellett EU el fog szerintem csoffadni és emiatt leszünk koldusok/rabszolgák, és még segítettük, segítjük is ezt a folyamatot központilag.

• HoTDoG
    tag

Ertem en, meg tudom is ki ő, de ettől ez az írás kicsit direkt ilyen kiélezett, proli stílusú szenny. Persze, van csomó pozíció, amiben favágó munkát végeznek, de ha őket kiváltják azzal annak a munkának egy része mások nyakába fog hullani. Na meg amíg van pénz scrum masterekre meg hasonlókra, addig szerintem nem kell ettől félni. Ne felejtsük el azt sem, hogy az AI drága, és még a beetetési időszakban vagyunk, olcsóbb szerintem nem lesz (hiába nő a hatékonyságuk)

Edit: azt is hallgatom már 20 éve, hogy a könyvelést kiváltja az automatizáció. Ehhez még AI sem kell, mégsem lett belőle semmi.

+1

"...ezek csak túlfizetett, lusta, nagyképű IT-sok, és nem is tévednénk sokat (tudom miről beszélek, én is IT-s vagyok)"

:U

• sakal83
    addikt

Ertem en, meg tudom is ki ő, de ettől ez az írás kicsit direkt ilyen kiélezett, proli stílusú szenny. Persze, van csomó pozíció, amiben favágó munkát végeznek, de ha őket kiváltják azzal annak a munkának egy része mások nyakába fog hullani. Na meg amíg van pénz scrum masterekre meg hasonlókra, addig szerintem nem kell ettől félni. Ne felejtsük el azt sem, hogy az AI drága, és még a beetetési időszakban vagyunk, olcsóbb szerintem nem lesz (hiába nő a hatékonyságuk)

Indiai tapasztalatok. Tanulsagos...

Gemini. Eleg durva

A szektor dollárban mérve ~6%-kal nő, de a pályakezdő/junior programozói felvételek 60-70%-kal csökkentek, és a hagyományos kiszervezett kódolási feladatok 15-20%-a szűnik meg...

• Errol ir :B olvasd vegig. Vszinu nrki nem CSOKos haza van...

De a proli kifejezes ra, hat... Hasznald az AIt :DDD

De jo volt a gladiator film. Foleg az Arena harcok parhuzama tetszik :B

• sakal83
    addikt

Jaj :D
    Csak kicsit olvastam bele, de érezhetően sértődött proli böfögte ezt össze.
    IT-s vagyok, nem CSOK-ra vettem, egyik kocsim sem hitelre van, satöbbi, engem segit az AI, nem levált (egyelőre). Most akkor mivan?

Errol ir :B olvasd vegig. Vszinu nrki nem CSOKos haza van...

De a proli kifejezes ra, hat... Hasznald az AIt :DDD

De jo volt a gladiator film. Foleg az Arena harcok parhuzama tetszik :B

• Latom jol belelendultetek az AI temaba.

Ha igaz, amit leír, és India már tényleg így erintett, akkor annyira nem tolnam a helyetekben, de hat aki olvasta Az ember tragédiáját...

Jaj :D
    Csak kicsit olvastam bele, de érezhetően sértődött proli böfögte ezt össze.
    IT-s vagyok, nem CSOK-ra vettem, egyik kocsim sem hitelre van, satöbbi, engem segit az AI, nem levált (egyelőre). Most akkor mivan?

• sakal83
    addikt

Latom jol belelendultetek az AI temaba.

• matador8
    csendes tag

Akkor szerencsés vagy, mert nem futottál még bele az FB-n megjelenő random állások alatt (pl. nemzetközi fuvarszervező, key account manager, stb, ahol az utolsó rész, h kizárólag az alábbi mail-címre várják az önéletrajzokat) megjelennek bizonyos arcok, akik láthatóan teljesen alkalmatlanok az adott pozícióra, de ennyivel jelzik a jelentkezés szándékot: érdekel.
    Ennek egy kombinációja, hogy még a "szállás van?" kérdést is legépelik, ami persze szintén teljesen irreleváns.

Ez már mémesedett, poénként is működik (pl. egy politikai szereplő fb posztja alatt is láttam már a "szállás van?" kérdést megjelenni stb), remélem van, akinek egy apró mosolyt okoztam ezzel a -bevallom töredelmesen- nem túl nívós humorral hétfő reggel :B
    :R

szerk: valóban, ahogy Vision írja, valszeg' az építőiparból indult, de "lövésből lesz a gól" alapján teszik a szándéknyilatkozatot a lelkes (ámde "a felzárkóztatás sikertelensége" ábra mellett példaként feltüntethető kevésbé kvalifikált) álláskeresők kb bármire.

Ha a viccet magyarázni kell már régen rossz.

• mobal
    nagyúr

Persze, de ez csak lobbi, akinek fontos, az kifizeti :) Mi sem használjuk a kínai deepseeket, csak a "megbízható" szolgáltatókon keresztül.

Pont az a jó openrouter-en, hogy pl. a deespeek-hez is van most 31 provider. És azok is osztályozva vannak, van olyan aki nem trainel és nem tárol prompt adatokat.

• JoinR
    őstag

Amerikai Governance Risk Compliance esetén viszont nem opció a kínai modell, nem engedik. Vagy OpenAI vagy Anthropic (meg Google Gemini van az engedélyezett listán).

Persze, de ez csak lobbi, akinek fontos, az kifizeti :) Mi sem használjuk a kínai deepseeket, csak a "megbízható" szolgáltatókon keresztül.

Új hozzászólás Aktív témák