Hirdetés
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Apple Watch
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A37 – régi ismerős új formában
-
43689 - 43601
43689 - 43601 43600 - 43501 43500 - 43401 43400 - 43301 43300 - 43201 43200 - 43101 43100 - 43001 43000 - 42901 42900 - 42801 42800 - 42701 42700 - 42601 42600 - 42501 42500 - 42401 42400 - 42301 42300 - 42201 42200 - 42101 42100 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vision
veterán
A Morgan sohasem volt egy megérős munkahely, inkább ugródeszkának volt jó. Mondjuk ezeket a szerencsétleneket nem irigylem. Illetve én biztosan nem csináltam volna ezt az éjszakázást szotyi pénzért. A VP promotion meg ezeken a helyeken tényleg vicc kategória már. És emlékszem, hogy volt egy csomó kollégám, akik hajtottak, mint az ökör ezért, és ment a sértődés, ha nem kapták meg.
-
Qtya123
őstag
Ja, haver is mesélte, hogy ahogy VP lett, nem járt a túlóra, az puszira megy ebben a pozícióban. Indoklás, hogy ebben a poziban rugalmas a munkaidő. Ja… csak nem lefelé. Több túlórája van, mint előtte, csak ingyen. Ez így ebben a formában nem béremelés.
Ezeket meg dolgoztatták egész éjjel. Bújtatva, túlóra nélkül. KKV szint. Korrekt.
-
emvy
félisten
Nem, nem gaz. Szerintem mindenki mondja azt, ami a valosag (a ceg is).
Pl. en tokre egyertertek azzal a velemennyel, hogy az optimalis melo az, aminel neha dolgozol este meg hetvegen is, de csak ritkan. Ha sose, az azt jelenti, hogy igazabol nem lelkesedek erte nagyon es ezert ki fogok egni, ha gyakran, akkor meg azert fogok kieegni.
De ez az en velemenyem, masok meg 9-5-ig melot keresnek.
Viszont tok jo tisztazni elore, hogy milyen munkahelyrol van szo.
-
Vision
veterán
Én is belefutottam ebbe. Egyszerűen azt mondtam, hogy nekem a 3 nap iroda egyszerűen sok volt, de imádtam a melót, a csapatot, stb. Ezt elfogadták a legtöbb helyen.
-
Egon
nagyúr
Szerintem meg lehet ezt fogalmazni olyan módon is, hogy a HR-nél ne legyen red flag.
Pl. új kihívásokat keresel, fejlődni szeretnél stb. Másodlagosan szvsz manapság már általában meg lehet említeni a vonzóbb juttatási csomagot, több HO-t, ez ma már nem feltétlenül vált ki negatív megítélést. -
H A M M E R
csendes tag
Van az interjúkon ez a kérdés, hogy miért akarok váltani. Én ezt nem értem, hogy azt részesítik előnyben, aki hazudik. Nagyon kevés olyan ember van, aki őszíintén azt tudja mondani, hogy unja a régi melót és ahová interjúzik, az jobban tetszene neki. Ha unja a domaint vagy tech stacket amiben senior, akkor is ugyanabba fog menni, hoszen ott lesz szenior. Nálunk visszavették a HO-t és mivel aggloban lakok és a bejárás idő, pénz, ezért én több HO-s melót keresek. Akkor ezt így gáz elmondani? Inkább toljam azt , hogy a meló jobban tetszene?
-
Vision
veterán
-
Reggie0
titán
-
Vision
veterán
-
Revolit
senior tag
Munkahelyen ott tartunk, hogy valaki csinál (irat) egy változtatást AI-al, a másik meg megcsináltatja code reviewt szintén AI-al, akár ugyan azzal az LLM-el, és talál high severity problémát
Hát nem tudom, azért nézelődök, hogy milyen lehetőségek jönnek szembe
De így mégis milyenek jönnének? Mindenesetre elkezdtem magam is AI toolokat fejleszteni is (pl MCP szervert), hogy legyen jártasságom, mert ugyanakkor azt is látom, hogy még mindig vannak olyanok, akik azt mondják "ők programozók, nem azért tanultak, hogy AI írja helyettük a kódot". Ez mind szép és jó, de nem lehet felvenni a produktivitást egy olyan fejlesztővel, aki jó fejlesztő, ÉS használ LLM-et. -
Vision
veterán
-
Egon
nagyúr
-
Vision
veterán
-
emvy
félisten
Most, hogy sok a jelentkezo, elonyben reszesitenem azokat, akiket kifejezetten erdekel a maga a melo. Tehat adunk penzt, adunk flexibilitast, de inkabb jojjenek olyanok, akik nem _elsosorban_ a flexibilitasert jonnenek.
Ugyanez van a 4 napos munkahettel -- siman adok 4 napos munkahetet, de nem reklamozom.
-
Egon
nagyúr
Van munkáltatói mozgástér.
Ha pl. úgy hirdeted a munkakört, hogy heti max. 3 nap HO, de valójában akár full remote is tud működni, akkor aki jelentkezik, az elfogadja a hibrid munkarendet, és ha mondjuk ügyfélhez kell menni vagy be kell jönni heti 2 napban, akkor sem fog berzenkedni, de adott esetben ettől a munkavállaló szempontjából pozitív irányban is el tudsz térni, ami plusz motivációt jelenthet. -
Vision
veterán
-
Reggie0
titán
-
Vision
veterán
-
axioma
veterán
-
VágniValó
addikt
-
emvy
félisten
-
Egon
nagyúr
-
Vision
veterán
-
VágniValó
addikt
-
Vision
veterán
-
VágniValó
addikt
-
Vision
veterán
-
VágniValó
addikt
Így hogy be van repedve szépen a munkaerőpiac, lehetnek őszinték.
Minimum 4, de ajánlott a 6 gondolom
-
MrSealRD
veterán
Én abból indultam ki, hogy a cikk US-ről szól. És úgy emlékszem (bár lehet nem túl helyesen) de szélesebb körben és itt a lokális topik szinten volt egy közös megértés azzal kapcsolatban, hogy az ottani munka kultúra egy elég hajtós hozzáállást tükröz...
US -> HU viszonylatban elég sokszor nem sikerült úgy áthozni a részletszabályokat, hogy az jól működjön nálunk.
-
Tyler Durden
addikt
Tapasztalatom alapján igyekeznek itthon is minden ilyen baromságot átvenni. Namost ha ez az irány, akkor gondolom a magyar HR-esek egy jelentős része is ezt próbálja majd átültetni, az itthoni viszonyoknak megfelelően. Top performert nem én írtam, én az általam tapasztalt viszonyokat írtam le.
Nyugat meg teljesen más, ahogy írod is. Németekkel melóztam együtt még MS-es mérnök koromban /10+ éve/, és teljesen más vonalon voltak, mint mi. Multinál egy MS mérnök dedikált feladatot végez, tehát pl Exchange admin, akkor az levelezőrendszeren kívül nem nyúl semmihez. Ha megnéztem, jobban értett hozzá, mint pl én, de én tekergettem MSSQL adatbázisokat, AD-t, TS farmot, ha kellett bementem rackelni a szerverterembe stb. Namost náluk ez elképzelhetetlen. Túlóra, ahogy írod nem nagyon van, oncall náluk pl úgy volt, hogy aki az OC-t viszi, az nappal nem is dolgozik, éjjel 2-3 óra alatt körbenéz, hogy minden okés-e, elrendez ezt az, utána jónapot.
Elolvastam a cikket és értem is, csak szerintem ez hosszútávon nem fog menni. Most azt mondja, hogy a 70-eset cseréljük, amikor azt lecserélték, akkor a 80-asat, majd a 90-eset, mert legyen mindenki 100-as. Sokszor a valóság meg az, hogy hopp nincs elég ember, fel kéne venni valakit, még a 60as is jó lesz, csak legyen ember. -
Egon
nagyúr
Nem tudom hogy jön ide a túlóra, és miért feltételezzük automatikusan, hogy a top performer az a legtöbbet túlórázó egyén. Eleve volt róla szó, hogy nyugaton gyakran hazazavarják az embert, ha tovább akar bennmaradni, szóval induljunk ki abból, hogy a cikk nem a magyar viszonyokból kiindulva született.
Nekem a cikk tartalma némileg leegyszerűsítve úgy jött le, hogy ha van egy gyár, ahol az alkalmazottak rütyütyüt gyártanak, és a legjobb munkás képes 100 darab rütyütyüt legyártani egy nap alatt, a jobbak meg mondjuk 80-at, akkor azokat akik csak 70 db-ot gyártanak le, igyekeznek lecserélni 80-90 db-ot legyártani tudókra.
Persze IT vonalon általában elég nehéz ezt mérni, de ha kitalálnak hozzá valami egzakt és működő KPI-t, akkor azért vannak lehetőségek. -
Tyler Durden
addikt
Nekem fizetnek illetve bírom még a terhelést, vagyis ezt szoktam meg az elmúlt 25 évben. Ahol nem fizetnek én ott simán megmondanám, hogy a munkaidőm eddig tart és viszlát. Ha kiraknak, akkor meg mehet a per /ebben most szerintem megint előrelépés lesz, mert kormány távozásával, már nem seprik majd feltétlen az asztal alá/
Qtya123: persze, csak ilyen nem lesz. Nálunk pl a fiatalabb kollegák oncallt nem adnak és közel sem vállalnak annyi túlórát, mint mi öregebbek. Ezeket majd 10-20 éves távlatban meg kell oldani a cégeknek, mert nem lesz aki így tolja a szekeret. /ami nem feltétlen baj/
MrSealRD: sokan nem mernek munkaügyi bírósághoz fordulni, aláírják a közös megegyezést és ennyi. Ennek mondjuk az elmúlt x évben volt sajnos alapja, mert ha kormányközeli cégnél dolgoztál, akkor nem feltétlen volt szerencséres perelni, de 2010 előtt simán működött illetve most szerintem megint sima ügy lesz a kormányváltás után.
-
MrSealRD
veterán
Pont ezt akartam írni. Ez egyenes út a kiégéshez... Hajszolni fogják az embereket, és az amúgy sem kevés mentális nyomor mellé most még több jön...
Eközben azt sem szabad elfelejteni, hogy egy munkaszerződés ami elég tisztán rögzíti mit vállalnak a felek. Szóval ha valaki a munkaköri leírásában lévő feladatokat elvégzi és nem követ el hibát...az simán csak jó. Ezzel szerintem nincs gond. A vállalt időn felül meg kvázi ingyen dolgozni... azért mert a 8 óra alatt nem tudja lehozni a 10 órányi melót...az nettó bukó. Ilyenkor egy rövid ideig lehet azzal takarózni, hogy tudás..meg tapasztalat... Igen, ez igaz... de van még valami. Ez idő... amit viszont senki nem fog visszaadni amikor lemegy a nap.
Ráadásul én alig láttam még jól működő teljesítmény méréseket és értékeléseket, ahol ez jól van kezelve...
Nemrég hallottam egyébként olyat...hogy egy adott csapatban nem lehet sok top performer, mert elinflálja az értékét... és kvázi %-ban van meghatározva hogy milyen arányban lehet jelen a csapatban. És akkor helyi lead ott áll, hogy a csapata nagy rész remekül teljesít mert van húzás...és azt kell mondja, hogy bocs...te csak jó vagy.
Szerintem egyértelmű elvárásokat kell megfogalmazni, és nem arra játszani, hogy ez a baseline, és innentől többet kell különben kirúgás van. Azért ez meredek kicsit. De nyilván US az más. Minden részletet nem biztos, hogy jól értünk innen.
-
Qtya123
őstag
Nyilván akkor lenne boldog a nagy része a munkáltatóknak, ha 996 lenne az általános. Akkor lenne a nagy öröm. Lehet hajtani a teljesítményt, utána meg csodálkozni, hogy 38 évesen kiégnek sokan.
-
PainKiller13
őstag
Molban meg continál is top performer voltam, 2 év alatt kiégés, 4-10 ember helyett dolgoztam. Persze a többieket én kirúgtam volna mert vicc amiért ugyanezt a fizut kapták. Túlórát nem fizettek, nem is szeretnek fizetni multiknál.
Bevallom ezt már nem szeretném csinálni, huszon-harmincon évesen bizonyítani akartam, közel 40hez már csak magamnak, azt is megválogatom.
-
Tyler Durden
addikt
-
VágniValó
addikt
-
exactlee
csendes tag
-
Dareiosss
senior tag
-
D1Rect
félisten
A covid borzasztóan rosszul lett kezelve, többször, mert sikerült egy irreális hisztériát csinálni.
Gyakorlatilag összeomlott a világgazdaság a leállásba, aminek hatására az újraindításba belelökött végtelen pénz lehet a nyugati világot elviszi egy hitelválság.
De szerencsére jött Putler és hozta magával a következő eventet. -
Dare2Live
félisten
Nekem az nem volt krízis. Jövedelem szempontjából végképp nem. A kovid is átment egy erős inflenza szinten egy hét alatt rajtam. Na bumm. Max kényelmetlen volt kisgyerekkel otthon.
Sokaknak persze krízis volt. Rémlik, hogy anyám idős körzetének az 1%át elvitte a delta. Elég rizikós. Hogy a "400 ágyas" 7 emelete teljesen ki lett ürítve és amikor úgy se volt hely a kovidosoknak akkor a bőrgyógyászat...on lett folytatva. Hogy orvosok heti 80-90ht voltak bent, sokszor szemészek, bőrgyógyászok... voltak kénytelenek intubálni.
De persze sokaknak nem számít az emberélet vagy/és nincsenek is vírusok vagy/és hoax az egész...
-
D1Rect
félisten
-
Dare2Live
félisten
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dare2Live
félisten
Szerintem 2008-09 volt az utolsó krízis. Végzősként kb sehol nem lehetett elhelyezkedni. Felvétel sehol mindenhonnan küldték el folyamat pl 29esével a munkaerő 10-50%át. Összehasonlíthatatlanul rosszabb volt a helyzet mint most.
más: Hamár krízis voltam a Velencei tónál bzzki kiszáradóban a tó áprilisban nyár végén nem szokott 69cm lenni... Mi lesz itt nyáron amikor 1.5-2cm tud apadni egy nap alatt? Száraz lábbal át lehet gyalogolni a szúnyog szigetre, átsétálni, körbesétálni a nádasokat és a tó közepén marad valami víz...???
Gondolom a kukorica, búzatermés is katasztrófa "krízis" lesz idán. -
VágniValó
addikt
Egy fél-OFF kérdés, mert most jött a hír hozzám. (elírom a cégnevet)
JUNISZISZ-nél tényleg kirúgták a teljes Budapesti gárdát? Valaki, aki tudja mi folyik ott, ossza meg velünk! Privátot is elfogadok, de nyilván itt jobb lenne.
-
Dißnäëß
nagyúr
47, voltam már jóban (igaz nem sokat), megérdemlem mostmár nagyon.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(ChatGPT-t mindjárt kifaggatom a világ legnagyobb napelem gyártóiról és a tőzsdei ticker-jeikről)
-
PainKiller13
őstag
Most már jöhetne a jó korszak, én sem érzem a kurvasok jót 39 évesen
-
Tyler Durden
addikt
-
D1Rect
félisten
Ahogy kinéz a történelem legnagyobb energiaválsága közelít.
Mondjuk a magam részéről kezdem unni a "once in a lifetime" kríziseket mert nekem ez már a sokadik.
-
Tyler Durden
addikt
-
D1Rect
félisten
"16 év rombolás" narratíva csak arra van, hogy le lehessen dobni a felelősséget.
Az újvezér a 16-ból 14-ben aktívan közreműködött. -
Reggie0
titán
Manapsag mekkora egy rovidtavu contractoros IT napidij szuperbruttoban (vagy szamlasan)?
-
carapace
tag
Pusztán ha ITban gondolkodsz, akkor azért Svájc még jó... mondjuk Zürichben 120k az átlag senior éves fizu, az havi nettóban 8k, abból mondjuk 2 a lakás, 0.5 a biztosítás, 1.5 meg a kaja meg minden egyéb, marad 4k CHF, ami azért még mindig 1,6 mio HUF, hát eleve ahhoz, hogy ezt nettoban megkapd Magyarországon, 2.5 milliós bruttó kell, ami nem elérhetetlen, de itt azért ezt az átlag senior nem fogja megkapni. Ez persze elég spórolós életvitelt feltételez, de ha valaki pénzt gyűjteni megy ki, teljesen jó.
Na de ez a kalkuláció addig érvényes, amíg egy db IT szakiról beszélünk. Mi van akkor ha mondjuk van egy feleséged, aki teszem azt ápolónő...ha ő is elmegy kinn dolgozni, onnantól Svájc drasztikusan jobb, egész addig amíg nem lesz gyereked, mert onnantól már abszolút nem fogja megérni a fenti setuppal.
Meg persze vannak egész kirívó esetek is, ismertem olyan házaspárt, ahol mindketten a zürichi google-nál dolgoztak...Szóval mindezzel csak azt akarom mondani, hogy nagyon élethelyzet függő is, hogy egy adott ország mit tud nyújtani.
-
Dißnäëß
nagyúr
Nem a helyrehozatalra értettem, hanem a döntésre - ami villámgyorsan születik - hogy menjünk-e ki külföldre, vagy sem. (Vagy ha kint vagyunk, költözzünk-e haza).
-
Tyler Durden
addikt
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dare2Live
félisten
Egy-két éve talán ez volt az egyik leggyakoribb téma itt kb avval a konklúzióval, hogy anyagilag pár kivételtől eltekintve nem éri meg hude kimenni. Most a 365Ft/eur se segít rajta.
Nem anyagiakat nézve viszont lehetnek okok. EÜ, szoc védőháló, oktatás, tenger, hegyek... -
PainKiller13
őstag
-
carapace
tag
Belgiumba egyébként egyáltalán nem éri meg kimenni, nyugati mércével elég rosszak a fizetések és horror magas adók vannak, plusz ahhoz képest a megélhetés is drága. Semmivel sincs előrébb az ember mint Magyarországon, leszámítva a sört, mert az sokkal jobb. Ott igazából egyedül az EUs intézményekbe beépült contractorok találják meg a számításukat, azoknak elég jó életük van.
Az UAE pénzügyi szempontból Belgiumhoz képest egy más kategória. -
Aquilone_90
csendes tag
Teljesen jogos kérdés. A covid miatt valamiért nagyon körülményesnek láttam az egészet, hócipőm tele volt mindennel, egy költözést nem volt idegrendszerem bevállalni. Illetve még élt nagypapám, és addig nem akartam külföldre költözni, amíg ő velünk lakott. Sajnos közben már nincs köztünk, úgyhogy ilyen értelemben szabadabban mozgok. Egyébkènt fun fact, hogy a pozit, amire ki akartak küldeni akkor, azt fél évre rá én migrálhattam Magyarországra, szóval lehet, hogy utána küldtek volna egyből vissza haza, ha akkor kimegyek.
-
Revolit
senior tag
Létrehoztunk egy civilizációt, ami a kényelemre, karrierre és a végtelen fogyasztásra optimalizál, de közben elfelejtettük az utánpótlást. A rendszer szépen lassan(?) leáll.
A parkok elcsendesednek, az iskolákból idősotthonok lesznek, a gazdaság pedig lassú, évtizedes stagnálásba süllyed. Mire a korfa alja látványosan beszűkül, már nem lesz meg az a kritikus tömegű fiatal, aki képes lenne megfordítani a trendet.
A mi generációnk az utolsó, amely még emlékszik egy fiatalos társadalomra, és az első, aminek majd szembe kell néznie azzal, hogy az általunk ismert világ fenntarthatatlan. -
Sztenly
tag
Azt nem értem h Brüsszelre pár éve miért NEM volt a válaszod. A covid ennyire megijesztett vagy már akkor kényelmes volt a sztori?
Csak azért kérdezem ha az EU 30as elején nem szimpi akkor most az arab világ miért lenne az?
Szvsz EU-ba nem kéne visszaszámolni a napokat ahogy írod hanem lehet 2 év de lehet 20évig maradsz vagy csak 10 és normál kapcsolatokat innen is lehet menedzselni vagy házasodni. -
Dare2Live
félisten
Akár egy 1.6-1.7 körüli TFRel is elég jól ki lehet húzni, nem összeomlás van. Az alatt viszont hosszabb távon egyre problémásabb.
Magyar korfára ránézel, mikor indult hozzáadod, hogy szülőképes nagyon népes ratkó unoka gen kifut nemsokára beüt a 0.9-1.2 koszaka. Hiába lassú folyamat már nem az elején vagyunk: kb generációnként és gyorsuló ütemben feleződni fog a lakosság száma. Amiben nem az a fő gond, hogy az "1000éves MO" kihal vagy rossz a "kormányzatnak"... hanem, hogy rémisztően elöregedünk, mégtöbb teher jut a szülőkre... társadalmilag összeomlunk még sanszosan a mi életünkben. -
Tyler Durden
addikt
-
Dare2Live
félisten
Összekapcsolódik tyúk tojás de szerintem nem az edukáció a fő ok hanem a kor. Ahol megvan az első gyerek 15-16-17évesen ott magas a TFR. Más kérdés ez magával hozza az alacsony edukációt is.
EU gazdagabbik részén ez elsősorban nem pénz kérdése. Fel kell kellni északánként 3-5* kérdése. Nem tud Bali/Ibizára... menni de ha igen akkor is rajta ugrálnak kérdése. Nem tud egy nyomi könyvet elolvasni kérdése. Fel kell adni a karriert kérdése. Nem tud sportolni menni pedig imádja kérdése. Hajára kenheti a pénzt... Itt ennek a vonalnak nagyon nehéz elmagyarázni, hogy de bizony ha jól csinálod ami nehéz megéri.
btw Jól látható az is, hogy ahol a gyerekre nem így tekintenek pl MOon erősen vallásos családok ott nem ritka átlagos a 3-5 gyerek. Hamár MO nálunk bizony a mért nem vállal több gyereket kérdésre ha szeretnére top ok a létbizonytalanság. KEUban bizony a "pénz " tud segíteni. De a saját lakás is a magyar néplélekben kell a gyerekhez ami detto "pénz".
De nálam sincs a bölcsek köve... csak így gondolom/látom úgy hogy érdekel a téma. -
Egon
nagyúr
Lehet hogy egyszer megfordul a trend, ha majd "cool" lesz a gyerek, mint másban is:
Telex: „Adom az elköteleződést, szerintem ez cool” – miért házasodik a Z generáció? -
Tyler Durden
addikt
Valahol szomorú. Bezzeg Afrika nagyjában még mindig teljesen átlagos a 4-6 gyerek.
Majd ha ott is eljutnak oda, mint pl Indiában a déli részen, hogy edukálják a nőket is, akkor egyből le fog esni ott is a fertilitás. Európában meg jólét van, itt ha ösztönözni akarják a gyerekvállalást, akkor rengeteg pénz kell belerakni a szülők markába, másként nem fog menni. Azon felül, hogy rengeteg pénzben van egy gyerek ott van az is, hogy 20 évre eléggé lekötöd magadat. Ezt az új generációnak egyik kormányzat se fogja tudni eladni a két szép szemükért. Ha pedig a kormányzatot nem érdekli, akkor gyerek se lesz, max hozhatja be tömegesen a 3rd party országokból a munkaerőt. -
Dare2Live
félisten
Akik beleszoktak "a szingi, utazgatós, bulizgatós".... életbe és már 40+ ott nagyon kevesen gondolkodnak érdemben gyerekben.
Nézegetem a tavalyi, elmúlt 10-20éves TFR alakulást, kicsi vagy totális beszakadás van. Japánba kezd beütni -1millió fő és gyorsul és közben totális előregedés. Kína beszkadt 1 alá. Europában 70-80as években lett 1.5 az átlag az tovább szakadt és japán szintre jut az elöregedés. Magyarország se lóg ki a sorból, 10éven belűl itt ahogy máshol is 1 alá megyünk. És akkor nem beszéltünk pl DélKoreáról. Felénk még x hogy de ha fel lehetne lökni 1.6fölé a TFRt akkor csak lassú kihalás lenne de ahol 1 alatt van az ROK féle nemzethalál.
Valahol szomorú. Bezzeg Afrika nagyjában még mindig teljesen átlagos a 4-6 gyerek. -
vzozo
senior tag
Illetve az "energia" kérdése. 30 felett voltam mindkét gyereknél, és 5 év van köztük. Huh, azért a másodikkal minden melósabb, pedig nem éreztem magam "öregebbnek", de nyilván az évek telnek.
Másik aspektus, hogy minél tovább beleszokik az ember a szingi, utazgatós, bulizgatós életbe, annál nehezebb lesz lehorgonyozni. Kollégákon látom, hogy kb. azoknak megy könnyebben, akik huszonévesen házasodtak és lett gyerekük, majd együtt nőttek fel.
-
Madwe
nagyúr
Ez itt nagyon off lesz s pláne nem akarok beleszólni ki mikor mit hogy tervez, de:
"Gyerekeket szeretnék majd, de végülis férfiként 40 után se leszek annyira elkésve ezzel"
Azért azt tudd, hogy globálisan elképesztő mértékben csökken a férfiak nemzőképessége, manapság egy 20as éveiben járó kb egy korai 50 évesnek felel meg pár évtizeddel ezelőttről... Nem tudom mekkora a merítés körülötted, de manapság az hogy évekig próbálkoznak s nem jön gyerek az egy tök átlagos szituáció lett elvileg egészséges embereknél. Ahogy az (akár többszöri) vetélés is egyre gyakoribb lett sajnos.
-
Aquilone_90
csendes tag
Jaja valószínűleg igazad van. Kicsit még agyalok rajta. Olajipari a cég, azon belül treasury pozíció (egyelőre többet nem merek írni, könnyen kitalálható lenne).
-
dellfanboy
őstag
menni kell, nem kérdés. milyen iparág/cég amúgy?
-
Egon
nagyúr
-
Aquilone_90
csendes tag
-
D1Rect
félisten
"Akivel eddig cégnél beszéltem ismerősökkel, szerintük muszáj elfogadni, gondolkozni se kéne rajta, életem lehetősége és lehet csak én vagyok rosszul összecsavarozva."
Az ember nem szeret kimozdulni a komforzónájából.
Pedig általában arra van az előre. -
kexksz
addikt
Kb. az amit Egon mond, a zoldteruletek hianyan kivul nincs nagyon mit "kibirni", a vilagon a legmagasabb kb. az eletszinvonal kepzett embereknek, vegtelen szorakozasi es pihenesi lehetoseg van, repulovel nagyon kozel jo desztinaciok, nem arrol van szo hogy szenvedni fogsz eveken keresztul.
Ismersz barkit, aki ~barhova elkoltozott akar 1-2 evre is es nagyon megbanta? Legrosszabb eset is az, hogy az ember szed fel tapasztalatot, erik mas kulturak, ingerek, es max ugy dont, hogy hosszutavon neki ez nem tetszik, de ezzel is gazdagodott.
-
HoTDoG
tag
UAE-n belül hol, melyik emírség? Dubai és Abu Dhabi között zongorázható a különbség. Szingliként - ha van lehetőség választani - akkor egyértelműen Dubai. Abu Dhabi családdal lenne ideális, az nyugisabb, kevésbé kozmopolita. Dubai-ban van éjszakai élet, pörgés, ismerkedésre lehetőség (de a nyugati expat nőknek elég magasan van a léc). A bruttó 1.6 duplázása pedig úgy lenne érdekes, ha valóban a 2x bruttót kapnád meg, ugye ott elég minimál az adó, de szingliként, főleg ha még a lakhatást is fizetik, már jól el lehet lenni ennyiből. Valahányszor voltam, nekem bejött az ottani életérzés, pár évre kimenni nekem nem tűnik veszteségnek a Te élethelyzetedben. De mondjuk ha szeretnél gyereket, és esetleg 40 éves korod előtt, akkor ez a kiutazás ezt a lehetőséget szerintem csökkentené

-
Aquilone_90
csendes tag
Köszi a válaszokat srácok, igazatok van, az élethelyzetem alapján abszolút ki kéne bírjak 2-4 évet kint. Az is igaz, hogy a cégnél valszeg negatív következménye lesz, ha visszamondom. Pár éve (covid környékén) egyébként visszamondtam egy brüsszeli pozit is, az annyira nem borította a dolgokat, persze fiatalabb is voltam.
quailstorm: nekem elvileg a lakhatást fizeti a cég majd teljesen, pénz szempontjából megérős lesz (ha igaz). Viszont az általad is említett dolgoktól tartok. A munkát imádom (treasury trading), de hiányoznak a minőségi emberi kapcsolatok még itthon is - ott meg aztán ki tudja. Alszok rá párat, aztán meggondolom. Végülis ha nagyon rossz lesz, fel tudok kintről is mondani. -
quailstorm
félisten
Haverom volt kinn pár évet. Most költözött haza mert nem volt kedve a bombákhoz (távmunkában folytatja ugyanazt, forex és FIX protocol, quant dev). Nagyon erős a férfi túlsúly. Az ottani nők nagy része vagy prosti, vagy expat feleség vagy influencer. Októberben még 4000 AED körül volt a havi költése úgy hogy lakótársakkal lakott. Neked kell tudni hogy mentálisan bírnád-e ezt?
-
Tyler Durden
addikt
-
Egon
nagyúr
Ez tipikusan az a helyzet, amit mindenkinek magának kell eldöntenie szvsz.
Nyilván ha nem bírsz meglenni anélkül, hogy zöld erdőkben kirándulj hetente kétszer, és szeretszk*rváznikocsmázni, valamint nem bírod a meleget, akkor nem neked való.
Ellenben azért van ott egy csomó látnivaló, el lehet lenni, nyilván más ritmussal.
Én bevállalnám a te korodban, ha egyedülálló lennék, és lenne egy jövőkép, hogy mennyi ideig fog tartani. -
Aquilone_90
csendes tag
Sziasztok.
Furi döntési helyzetbe kerültem a munkahelyemen. Megosztanám veletek, hátha van hasonló tapasztalat itt a topicban.
A munkámat éppen külföldre migráljuk. Ma beajánlották, hogy mehetek majd az új csapatba ugyanebbe a munkakörbe expatnak (UAE). 36 vagyok, 1.6m a bruttóm, ezt valszeg kb. dupláznák, amíg kint vagyok, de számokat még nem láttam. Másfél hónapom lesz dönteni. Ami probléma, hogy nem tudom, jelen geopol helyzetben mennyire bölcs dolog abba a régióba költözni évekre, illetve ezt félretéve mégis mit tudnék ott csinálni egymagamban, hogy ne őrüljek meg?
Ha nem fogadom el, akkor valszeg a cégnél innentől meg fognak akadni az előrelèpési lehetőségek. Valaki esetleg közületek volt expat úgy általánosságban azon a környéken? Vagy bárhol máshol? Milyen volt? Mennyire láttad utólag jó döntésnek, hogy elfogadtad? Meg kéne látnom a pozitív oldalát ennek az ajánlatnak a pénzen kívül. Egyelőre arra hajlok, hogy nemet mondjak. Akivel eddig cégnél beszéltem ismerősökkel, szerintük muszáj elfogadni, gondolkozni se kéne rajta, életem lehetősége és lehet csak én vagyok rosszul összecsavarozva. Szerintem viszont ilyen helyzetben is lehet nemet mondani, inkább itthon maradni. Szerintetek? Köszi szépen
-
Dare2Live
félisten
Vagy sok "áttörés" pont van. Idén pl sanszosan meglesz akár/talán előfizetésesben is a ~végtelen context window. Huha. Rekurzívan agenteknél használva mégnagyobb huha.
Az agent korszak is tovább megy. Kémiában nekem kifejezetten érdekes az a vonal, hogy ami új, ismeretlennel AI/Agent előáll azt azonnal tesztelik is a "fizikai" világban. Bizonyos szempontokból ez is lehet áttörés és persze sok áttörést hozhat a kémiában/biologiában...
Nem áttörés csak következménye (az opus 4.6nak), hogy anthropicnál a kód 90% már az AI írja.
Detto "áttörés" amit az openclaw elindított. Nem arról beszélünk, hogy egy kevesen dolgoznak benne/szűk terület kódolásnál a kód/munka 90%át az AI csinálja hanem hogy adminisztratív taszkok 90%át megcsinálja az agent. Lehet nyelni egyet.
Mindez ~1év timeframeben úgy hogy rakás dologról nem is tudunk.
Új hozzászólás Aktív témák
-
43689 - 43601
43689 - 43601 43600 - 43501 43500 - 43401 43400 - 43301 43300 - 43201 43200 - 43101 43100 - 43001 43000 - 42901 42900 - 42801 42800 - 42701 42700 - 42601 42600 - 42501 42500 - 42401 42400 - 42301 42300 - 42201 42200 - 42101 42100 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Milyen notebookot vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Milyen légkondit a lakásba?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen TV-t vegyek?
- E-roller topik
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch OLED 64GB játékkonzol extrával garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Samsung Galaxy A16 5G 4/128GB fehér / 12 hónap jótállás
- ÚJ MacBook Pro 16" M4 PRO 24GB 512GB Space Black
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

De így mégis milyenek jönnének? Mindenesetre elkezdtem magam is AI toolokat fejleszteni is (pl MCP szervert), hogy legyen jártasságom, mert ugyanakkor azt is látom, hogy még mindig vannak olyanok, akik azt mondják "ők programozók, nem azért tanultak, hogy AI írja helyettük a kódot". Ez mind szép és jó, de nem lehet felvenni a produktivitást egy olyan fejlesztővel, aki jó fejlesztő, ÉS használ LLM-et.

Minimum 4, de ajánlott a 6 gondolom