- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #36849 üzenetére
Ez nem metes, hanem luk és a fotómasinára rakott keretre tudod vele csavarozni. Estleg linkelhetem mind a 4 megoldást amit használok. Ilyen is van azért, hogy videós lámpa vagy vezeték nélküli kioldó rá legyen csapva és ne a vaku helyét foglalja. Nem merem levenni a keretről, mert tuti elvesztem a csavart :-D
2. nem tudom kell-e így két vakus, de akkor inkább fémből a kresztvasas megoldás, ez azért nem a világ életbiztosítása, ha nem a menet felett terheled szimmetrikusan akkor előbb-utóbb tuti kiszakad a csába.
Ha csak az a feladat, hogy állványra, akkor még ilyen is: [link]
Ezekkel meg többnyire csak bajom volt, instabil, nyeklikcsuklik, fos műanyag csavar kiesik, elnyíródik, kopok, szarazegész.... [link]
Akkor jött a bowenses Godoxos amit fentebb linkeltek, csak ha nagyobb a buli akkor rögtön 3-4et cipelek és yajj.... Az amúgy mindenre is jó, ha fényerő kell akkor 5 vakuval meg lehet erőszakolni és ha nem Godox, akkor van belőle nyeles, az hasznos:
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #36849 üzenetére
Nekem egy ilyesmi van: Godox E típusú rendszervaku tartó esernyő foglalattal
Ennek annyi előnye van, hogy normál állványra ráteszed és bele tudsz rakni egy fényformáló ernyőt (diffúzt vagy akár fényvisszaverőset is). Dönteni is lehet.
Szerintem Aliexpressről megrendeled a harmadából is.
-
válasz
lugosi #36845 üzenetére
hot shoe stand? az, amivel asztalra is lehet állítani, annak az alján szokott lenni csavarmenet.
vagy flash stand adapter, az kevésbé néz ki bután.
esetleg godox s2, és akkor bowens bajonettet is kapsz.aliexpressen rengeteg ilyesmi van, ha belefér egy hét szállítási idő.
-
ANDROID???
addikt
válasz
lugosi #36737 üzenetére
Meg fogom nézni mindneképp.
Egy ilyenen agyalok. Ebbe nem tudom, beférhet -e nem szét szerelve egy R váz rajta 100-400.
Ez is egy opció lehet. Viszont, ez már lehet túl pici.
Túl nagyot nem szeretnék, rondát sem szeretnék, és emellett drágát sem szeretnék. Elhiszem, hogy a 60-100 k magasságában beszerezhető táskák "marhajók", de nem gondolnám, hogy annyit érdemesebb elkölteni, akkor inkább objektívet veszek
[ Módosította: lugosi ]
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #36363 üzenetére
Á, nem vagyok én az a fajta, meg amúgy minek. Megteszik 800an mások, azok sem mindig elemzik ki a feladatot, hogy mihez és miért milyen eszköz, lesz 801 vélemény és az ellenkezője is ami összehasonlíthatatlan valamilyen bizonytalan szempontok alapján én meg úgysem értek hozzá, csak mekattkedem vissza-össze.
Na jó, a Dléheles fotómasináról majd beszámolok, mert az azért itt másnak nem nagyon van a többi kommersz vacak mellet :-D
Készül, készül, csak még rekeszt kellene tippelni és nem tudom mennyi az ISOja. Záridőben elsőre kipróbálok saccperkábé 1209600 másodpercet és meglátjuk mi lesz belőle. Nyugalmas dolog, ha 30 expó/évig jutok akkor az már nagy siker
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #36361 üzenetére
1. néha elfogult vagyok, bár megint van idehaza 3 rendszerem és mindent másra használok, + retró Nikon még digitálisban :-P
2. addig kellene lecsapni, míg van. Nem népszerű rendszer, de pont erre való és lehet válogatni a piacon, másnál csak mellényúlni lehet. Kivéve ha Z8 szett, attól felfelé már nem olyan szar a piac.Én meg kussolok, elmentem tesztelgetni és a Parlamenthez rendszert váltani:
(u.i.: az nem látszik, de mindegyik vason ugyanolyan típusú obi van)
Szemfülesebbek felismerik sor végén a nagyon kis tesót és nagytesót. És igen, most kezdődik a projekt, hogy idén mibe ugorjak fejjel előre, vagy neki a falnak, de ak épen 3 darab fényképező látható. Erős a kontraszt: -
p_adam
addikt
válasz
lugosi #36283 üzenetére
Amit leírsz, az egy bonyolultságot mellőző, egyszerű dolog. Leica SL2-t így használtam AF-S módban, amíg volt hozzá natív obim. Jó volt.
De manuálozni még jobb, mert esetenként a valóság előtt járok, míg AF-S-ben sokszor csak üldözöm.Már ha úgy csinálták volna meg, hogy segítse a usert. Raktak bele csodaszép keresőt (még ezen a drága szinten sincs köze optikaihoz, csak komolyabb) meg nagyítási gombo(ka)t (még sajnos mindig nem olyan, hogy nagyítás nélkülhalálpontos Kb. mire az lesz, az én szemem lesz gyenge, nem is tudom hogy nem-e azért lett picit gyengébb a jobb, mert azzal nézem az elektronikus keresőket...), de amit ezen felül csináltak, az bosszantó, néha embereknek feltűnik, hogy eredeti SL-en annyi volt a joystick, hogy: megnyomod nagyít, fókusz tűéles. Megnyomod megint, nem nagyít, komponál. Rém egyszerű, és amennyire lehet, gyors, talán még van idő (felkészülni) a pillanatra. A végső firmware frissítéssel bizonyos funkciókért cserébe ezt elvették (expogombot félig nyomva szűnik meg a nagyítás, lassú és az agynak is logikátlan) így már nem jobb mint az SL2 ahol eleve sose valósították meg, lehet programozni más gombra (úgy megy oda-vissza), de egyik sem ott van, ahol lennie kéne (mert így szép letisztult a design), és nem mozgat, mint a joystick. Nice. Leírni is borzasztó ezt, pont úgy nem működik, ahogy megfelelő volna.
Ezért próbáljak meg újból levadászni régi Leica SL-t (lehetőleg nem utolsó firmware-el...) mert azt logikusabban tudom kezelni és élvezzem, ahogy a kereső "remeg" IBIS nélkül?
Mindegy, amikor így is múködik, jó képeket 'készít', hiába féltégla fix LCD-vel stb. kit izgat, le volt árazva újonnan, megérte... (de tényleg)Vagy legyen Nikon Zf, mert ott ezt a dolgot felhasználóbarátra csinálták, cserébe van 10 másik idegesítő dolog?
Nem csak videózásra lehetne megcsinálni a Camera Conspiracies YT csatornát, fotózásra is vannak még kiaknázatlan Benny Hill témákÍgy továbbra is a távmérős fókuszálási elv a könnyebb, egyszerre látható az egész képkeret és a fókuszálás középen. Kár érte.
Adott esetben előnyös, mert tényleg félő, hogy nem lehet kontroll alatt tartani ezt az egyre komolyabb technikát.
AF-S ok. Legalább pontos. (tényleg rossz, ha a kamera nem pontos, hiába volt neki megmondva, mit csináljon).
De sok mindent nem lehet lefotózni vele, azaz lehet próbálkozni, kifacsarni belőle a maximumot és örülni neki.
Csak más az, amikor egy másik kamera röhögve felülmúlja alapbeállításon (is).De a lényeg az, hogy egy gombbal nem veszted el az AF-S-t.
Eléred (a fénymérés ilyenkor némileg súlyozottabb a téma felé, ami hasznosítható).
A pontot meg úgy állítod, ahogy akarod. Nyilván a joystick jobb, ha van. Nem gyorsabb mint LCD-t nyomogatni vagy húzgálni, hanem logikusabb, precíz, és lenyomva szépen visszatér középre, nem kell vele nagy utat bejárni.
Bár egy dupla tapival az érintő LCD is lehetne ilyen középpontra visszamenő (amikor a keresőbe nézek), pl. Leica-n ilyen lenne, de olyan precíz helyen és frekvencián kell ezt csinálni, hogy teljesen értelmetlenül megvalósított, egyébként praktikus apróság, tényleg nem értem...De a másik gombbal eléred az autofókusz követő változatát, továbbra is te választod ki a témát, a kamera felelőssége, hogy a képen belül rajta maradjon és fókuszáljon. Ha elveszti, akkor újra rátapadsz.
És még nincs vége. A harmadik AF gommbal a kamera választja ki helyetted a témát (vagy a szemet, akármit). De fókuszál valamire, és arra a valamire jól, jobban és gyorsabban mintha te csinálnád. Vésztartalék üzemmódnak is jó, idő szempontjából kritikus. Nem kell csinálni semmit, csak megnyomni azt a (kib*) gombot.
(meg nyilván lecserélheted ezeket a gommbal aktivált - és egy időben fókuszált (!) ez a lényeg (!) üzemmódokat másra, amire neked jó)
Semmi értelme erről többet írni, mert úgyis csak akkor világosodik meg az ember, ha tényleg megtapasztalja, hogy "ez igen".
Lehet olvasni arról, milyen vezetni, hallgatni stb. valami komolyabb kategóriás dolgot. De nem olyan, mint megtapasztalni (Ami persze lehet hogy nem jön be, de a fórum jellegéből adódóan nem jön át tapasztalat nélkül, hogy valami milyen. Legalább optikák képét lehet tanulmányozni, bár lehet vannak értelmesebb tevékenységek...) -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #36256 üzenetére
Én is úgy jöttem rá, hogy egy falfelületet fotóztam AF-C módban és életlen lett, hiába rekeszeltem, még tovább rekeszeltem és még mindig életlen.
Aztán jobban megfigyelve rájöttem, hogy hangyafasznyit huntolgat rajta, mint aki arra vár, hogy a téma el fog indulni valamerre. Biztosan kivédhető ez azzal is, hogy a trackinget tapadósabbra kell állítani (értsd: kevésbé érzékenyre), de olyan jó helyen van az AF-S/AF-C kapcsoló, hogy inkább nem babráltam, mert a jelenlegi beállításom pont jó mozgó emberre.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #36253 üzenetére
Ha Fujiról van szó, akkor az AF-C nem jó statikus témára (X-T3 és X-T4 generációnál még biztosan, többit nem tudom). Úgy van hangolva az AF-C algoritmus, hogy kicsit túlmozgásos legyen, mintha egy hiperaktív gyereket kérnél arra, hogy üljön a seggén és ne a lepkét kergesse, ilyen amikor statikus témára fókuszálnál AF-C módban. Ezzel lehet kompenzálni a relatíve lassú mintavételezést.
Ez nem front/back fókusz hiba, mivel az teljesen más miatt alakul ki. Az AF-S mód azért segít, mert ott eleve nem csinálja ezt a túlmozgást, amivel rákészül a követésre.
Ezért fontos nekem, hogy egy Fujifilm vázon legyen AF módválasztó kapcsoló elérhető helyen (nem úgy, mint az X-E4-en). Ha mozog a téma, akkor AF-C, ha nem mozog, akkor AF-S módban használom.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #36253 üzenetére
Azért annyira csak nem simán, ha egy átlag tükrössel reprodukálható is, egy sorozatban biztos, hogy akad olyan kép, vagy adott obi párosodat ismerve meg tudod csinálni a képet, mellé csak itt a környékben ha nem egzakt módon ment félre pld. a háttérre vagy valamire a fókusz, akkor front/back hibásat nem is láttunk.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #36200 üzenetére
Azt nem tudom sajnos. Nekem csak Lightroom Mobile előfizetésem volt (talán az 599 Ft / hó lehetett emlékeim szerint, de még Androidon kötöttem, ott minden ilyen olcsóbb, simán jött velem iPhone-ra is, lehet itt mér 799 Ft), de mióta megint kapok céges CC előfizetést, nincs rá szükségem, így nem tudom ez is változik-e.
-
Jahno
veterán
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #36186 üzenetére
Persze, csak mondjuk az örökérvényű licences szoftverek (nem mindig, de) jellemzően mennek offline és a funkciók működéséhez sem szükséges cloud számításokat igénybe venni. Ez annyit jelent, hogy amikor a kiadó magára hagyja az egészet, akkor még ott van a lehetőség, hogy egy crack megoldja a gondodat. Én ebben semmi morális kivetni valót nem látok, kifizetted a szoftvert.
sixpak: Az Adobe az egyik legundorítóbb cég a bizniszben. 2023 végén is volt áremelés, eldicsekedték a MAX konferencián, hogy a valaha volt legnagyobb rekord árbevételt érték el, majd bejött a következő előadó és bejelentették, hogy áremelés jön, mert a Photoshop többet tud, mint tavaly ilyenkor és így igazságos! Érted, fizetsz egy véget nem érő előfizetést azért, hogy kapj egy szoftvert amit ők ezekből a bevételekből fejlesztenek, de árat emelnek az új funkciókért. A Photography Plan áremelését is azzal indokolták, hogy még több funkció van benne, mint eddig, szóval úgy igazságos, ha árat emelnek.
Ide vezet amikor a kreatív szoftverek piacán egy cég de facto monopolhelyzetbe kerül és azt csinál az előfizetőivel amit akar. Még jó, hogy nem egészségbiztosítással foglalkoznak, ólommérgezés fokozott veszélyének vannak kitéve manapság a CEO-k...
-
p_adam
addikt
válasz
lugosi #36047 üzenetére
Comedy gold a video, remélem hamarosan jön az ígért 2. rész.
Egyébként nehéz ez manapság, régen pl. egy előfizetésért csak adtak pl. egy újságot amiből lehetett tájékozódni, egy könytár is adott modell szerint működik, nem szorult "magyarázatra" (bár mostanság az ember a sajátját is "üzemeltetheti", ha van kedve venni-eladni).
Most sok oldal esetében (pl. itt...) meg győzködni kell a felhasználókat, hogy "Támogass minket, mert nincs bevételünk," de "különleges" szolgáltatást nem tudunk adni, kissé túlegyszerűsétve egy periodikusan fizetendő hozzájárulás. (Patreon)
A DPreview oldalon is most megy a piackutatás, hogy miként kéne ezt bevezetni, milyen szolgáltatást adjanak "cserébe" - szerintem könnyen az lehet a vége, hogy újra problémákba ütközik a fenntartás, mert nem kell a látogatóknak több a mostaninál.
Ezt sajnos nem most rontották el, hanem sokkal korábban, amikor sokkal többen olvasták az oldalt.Az hogy ez a modell egyes cégeknek működik (az adott termékek/szolgáltatások szükségessége, monopolhelyzet bevétel-kiadás, stb. stb. miatt) egyben azt is jelenti, hogy mások (még jobban) kiszorulnak, nem tudják fenntartani magukat.
Már a kameráknál is pedzegetik ezt a dolgot - nem várom, "szerencsére" a mai gépek most is nagyon magas szinten vannak, így egyelőre nem látni, mi lesz az újdonság, amivel ezt meg lehet majd játszani - de biztos lesz...
Ehhez képest némi plusz pénz egy Log profilért (vagy úgyis mondhatjuk hogy akinek nem kell annyira a videózás, az olcsóbban megveheti fotóra) még viszonylag korrektnek is nevezhető - mégis megszüntették - vagy úgyis fogalmazhatunk hogy fixen beleépítették az árazásba és nem a felhasználóra bízzák...vagy most a mechanikus zárat veszik ki értelmetlenül a vlogger kamerákból kb. ugyanazon az áron, stb.
Erdekes trendek ezek...Persze az is egy modell, ami úgymond "ingyenes", csak épp adatot gyűjtenek, amennyit csak bírnak - hogy aztán pl. ilyen cégek számára elérhetővé tegyék...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #36041 üzenetére
Szerintem nincs baj az előfizetéssel sem, ha az korrekt módon működik és nem kényszerítő eszközök komplett arzenáljával. Az Adobe ebben eléggé sáros.
Tudok két másik példát, ami szerintem egyenesen gerinctelen:
1.) Az Apple törli a Music-ból az összes előzményed, követett zenészedet, playlistedet ha megszűnik az előfizetésed. Ezzel szemben a Spotify megtartja és bármikor ott folytatod a prémium előfizut, ahol abbahagytad. Az Apple nyilván arra akar kényszeríteni, hogy el se juss a lemondásig, míg a Spotify örömmel vár vissza.2.) A Sony megszűntette a PlayStation játékmentéseid offline backupját PS5-ön, csak a teljes rendszert tudod lementeni, de azt nem tudod visszatölteni másik gépre, ha az már újabb verziót futtat. Anno PS4-en egy bármilyen USB-s eszközre ki tudtad másolni őket, PS5-ön ilyen már nincs, ha menteni akarod őket, csak a felhőben lehetséges, ami évente 20+ ezer forintba kerül és lemondás esetén X nap után nyilván törölnek mindent. Ezzel szemben Xboxon ingyenes a felhőben játékmentés tárolás és offline backup is létezik.
-
Gaben92
őstag
válasz
lugosi #35849 üzenetére
Egy tökéletes állapotú bőven van 400k is akár szóval tényleg alkalmi vétel volt. Aprón fel-fel bukkan néha egy ilyen. Van aki pénzt akar mindenből/nem akar áron alul eladni dolgokat, az benéz egy kamerás csoportba fb-n és kisegítik az árazással. Héten volt egy koma egy viszonylag jó állapotú Large Formattal (örökölte), hogy érdekel-e valakit mert amúgy megy a szemétbe. Aztán meglepődött rendesen mikor megindult a licit mert eredetileg arra gondolt, hogy csak vigye el valaki ingyen.
Én pár hónapja egy Minolta Autocordról csúsztam le. Második voltam a sorban, 60€-t kértek érte.
De a pakk amit 80€-ért húztam be (Minolta X700+MD 50 f/1.7, Canonet 28, Yashica Minister III meg mellé pár point and shoot) is egész jó vétel volt.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #35812 üzenetére
Én most egy sima manuálfókuszos speedbooster adaptert tervezek venni a Fujihoz, abból is van már többféle (egyszer találtam egyet 25 rongy körül, de arra többen írták, hogy optikailag rendben van, de szétkarcolja a bajonettet, mert nem polírozott a csatlakozója). Csak még ki kell találnom, hogy Pentax K - Fuji X legyen vagy M42 - Fuji X, mert van egy-két 1980 körüli Pentax objektívem is. Vagy duplán adapterezem az M42-t előbb Pentaxra, aztán onnan Fujira.
Egy 0,72x adapterrel majdnem megvan a teljes full frame képkör. Egy 50mm-es objektív APS-C esetén kb 55mm lesz így (az APS-C crop-ot is kell számolni). Ezeknek az objektíveknek a képsarkok/szélek felé van az igazi lényege, kár eldobni azt is. Másik megoldás venni egy Sony A7 II-t ilyen 200 ezer pénz körül, de 250-ért már jönnek szembe a Nikon Z5-ök, Canon RP-k és Panasonic S5-ök is már.
-
Speeedfire
félisten
válasz
lugosi #35683 üzenetére
Azért az M3 nagyon nincs partiban egy I7-tel.
Az xps-ből is van 4k verzió, és az már érintő kijelzős.
MBP szerintem felesleges, elég egy air is. Ami könnyebb, és kb ua tudja.
Most air M3 van, előtte mbp M2 volt. Az air-t jobban szeretem. De pl videó vágás, retus PC-n van. I5, 64GB ram, nvidia 4060 meg kb 1TB ssd. -
rwin5
őstag
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #35587 üzenetére
Na majd elmegy 20 év és nem közhelyes lesz, hanem újra trendi :-D Kerestem két példát a szögekre, aztán jónapot. Kicsit HDRes rajzfilmes, nem is tudom már kinek az anyaga. Ebből is mindent megcsináltak, valamire hasonlítani fog és ha 800an csinálják akkor az is közhelyes lesz
-
feeregon
tag
válasz
lugosi #35564 üzenetére
Beállítások tűzijáték fotózáshoz
1. **Állvány:**
- Mivel hosszú záridőket fogsz használni, az állvány elengedhetetlen a fényképezőgép stabilizálásához.
2. **Manuális mód (M):**
- Állítsd a fényképezőgépet manuális módba, hogy teljes kontrollod legyen az expozíció felett.
3. **Rekesz (Aperture):**
- Kezdetben állítsd a rekeszt f/8 és f/11 közé. Ez elegendő mélységélességet biztosít, és a legtöbb lencse éles a középső rekesztartományban.
4. **Záridő (Shutter Speed):**
- Állítsd a záridőt 2 és 10 másodperc közé. Ez lehetővé teszi, hogy a tűzijáték csíkjai szépen kirajzolódjanak a képen.
- Kísérletezz különböző záridőkkel, hogy megtaláld az adott tűzijáték típusához leginkább illőt.
5. **ISO:**
- Kezdd alacsony ISO-val, például ISO 100 vagy 200. Ez csökkenti a képzajt és megőrzi a képek tisztaságát.
6. **Fókusz:**
- Használj manuális fókuszt, és állítsd be a fókuszt a végtelenre vagy egy közel végtelen távoli tárgyra a kép élességének biztosítása érdekében.
- Használj élő nézetet (Live View) és a nagyítást, hogy pontosan beállítsd a fókuszt.
7. **Fehéregyensúly (White Balance):**
- Használj „Auto” vagy „Tungsten” beállítást, de a RAW formátum lehetővé teszi, hogy utólag korrigáld a fehéregyensúlyt.
8. **Távkioldó vagy időzítő:**
- Használj távkioldót vagy állítsd be a 2 másodperces időzítőt, hogy elkerüld a kamera bemozdulását a zár kioldásakor
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #35564 üzenetére
Én éppen írtam máshová egy szösszenetet:
Halló!
Tüzijáték fotózásra felkészültetek? Van kb. 1 hét, mindenki aznap délután kezd nekilátni a kapkodásnak, ami lehet már kicsit késő. Itt a csoportban is érdemes rákeresni, neten is sokan írnak róla hol jót, hol kevésbé jót, de hamar rá lehet jönni.
Állvány kell, különben bemozdul. Állvány miatt stabi kikapcs.
Tévhit, hogy fényerős objektív kell hozzá. Az átlag F8 és társai teljesen megfelelők átlag ISO200-400nál. Magasabb ISO sem mindig szükséges. Szóval kitobival is bátran vagy bármivel.
Legyen RAW. Úgyis igazítani kell 1-2 csúcsfényen meg hasonlón.
Én ennél a képnél pld. a városra mértem fényt jobbra fent a várra és kész (ezt az értéket utána betekerhetjük manuálisban is, hogy maga a rakéta ne variálja át minden expó előtt, nekem ez a rész üres volt így nem bonyolítottam meg), úgy tekertem az ISO-t, hogy kb. 4-10 másodperces záridőt kiadjon, de inkább lefelé kerekítsetek, 10 már sok tud lenni. 5-6 körül optimális, ha pár fényértéket elcsúszunk, azt még lehet korrigálni utómunkában. Akad ahol fél perces meg feletti záridőket írnak, azt inkább hanyagoljuk, káosz lesz belőle és nem kép, mert kiég és túl sok rakéta sem fog jól mutatni, kevésbé lehet belőle válogatni.
Nincs általános szabály, önmagában a virághoz elég 2-3 másodperc is, de az csak a virág része lesz, ha egy expóra szeretnénk ahogy húzza a csíkot és el is robban, elmúlik, annak kell idő. Van ami csíkot sem húz, az meg úgysem lesz rajta a képen, mindegy mennyi a záridő.
Csak a virágra akár F11 környéke ISO200on, 2-3 másodperc és kész, akkor nem ég ki annyira, de nekem az a része unalmas, kell köré a város hangulati elemnek.
Fókusz: géptől függ, mint minden. Ez autófókusz a várra, és kész, majd át lehet kattintani manuálisra akkor biztos nem mozdul el, viszont ha mozgatjuk a gépet és a zoomot akkor ne felejtsünk el újra fókuszálni.
Sokan írják a B időt. Kábeles távkioldó mindenképp jól jön, B időnél lehet időzíteni, hogy akkor kezdődjön az expó, mikor valami rakéta indul, és be lehet fejezni amikor akarjuk, mert elpukkant. Cserébe nem árt számolni a másodperceket, hisz a környezeti fény fix, az is meghatározza az expó háromszöget.
Gépen 2 másodperces időzítés hátránya, ha fix záridő, aminél sokszor félbemarad 1-2 csík, vagy nem teljes a virág, de legalább nem mozdul be. elvégre lehet akkor megy fel egy rakéta, míg csipog a gép és időzít...
Sokan kinéznek 1-1 jó pontot, mint pld. ahogy nekem volt, nem mozdítják a gép pozícióját, ilyenkor több képet akár egymásra is lehet rakni és így csak kicsit csaltunk, de jól néz ki.
Hely? Találjátok meg, annyira körbe van lőve és mindenre van példa, hogy ezt nem bogoznám. Hídon rezgés van és felrúgják az állványt, aztán van akinek mégis működött, megcsinálta élete képét. Csak induljatok el időben, táborozzatok le és aki eddig nem tette az gyakorolhatja az esti gép használatot, hosszú záridőt és rohangálhat kábeles kioldóért.
Mi maradt ki? Csináljatok bátran, lassan nekem is kell már egy újabb kép, de lehet megint "majd jövőre" lesz belőle. -
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #35564 üzenetére
Állvány, 4 sec záridő, aztán úgyis belelövik. Rekesz mehet f8 vagy kicsit fölé és alap ISO. Első pár kép után korrigálsz. Ha sok a fény, akkor csak az ND szűrő marad, mint megoldás. A google dobott egy canonos oldalt f11, ISO 100 mellett készültek a képek. Nálunk f8, ISO200, ND4 adja ugyanazt a megvilágítást.
Szerk: és persze MF.
-
Gaben92
őstag
válasz
lugosi #35523 üzenetére
Én szerintem legalább 15 éve nem távolodtam el otthontól 50m-nél nagyobb távra úgy, hogy nem volt rajtam övtáska. Ennek mondjuk az az oka, hogy zsebben csak telefont vagyok képes elviselni. Míg volt normális anyagban addig Tisza Budapest, pár éve Eastpak Springer. Egyik sem egy nagy darab. Abba mindig benne a pénztárca, Airpods, cigi, gyújtó, kocsikulcs, lakáskulcs, hátsó zsebben egy-két ragtapasz + útlevél ha olyan helyek vagyok (Japánban például magadnál kell tartani mindig).
De volt olyan is, hogy pihent benne még egy 24mm manuális fix is.
zodo:
Grat hozzá, remélhetőleg beválik.Nekem is nézni kellene valami hibrid novemberig amibe elfér kaja/pia meg pár obi és a vázak.
-
zodo
nagyúr
válasz
lugosi #35523 üzenetére
Nekem "rengeteg" hely marad mint írtam a 70-200mm nem lesz ebben a táskában.
Kipróbáltam neked, így nézz ki megpakolva az első zseb.
Ezek voltak benne.
Telefon csak illusztráció de a saját Iphone 11-el is elfér a képen látott pak.
Lakás kulcs , nekem nincs kocsim de tuti zsebben hordanám a kulcsát.
Telefon, nekem mindig a zsebemben van.
2 db LP-E17 akku
2 db 18650 akku (e-cigi)
1 db 100ml flakon (e-cigi) ezzel dudorodik kicsit a táska eleje
1 db Lens pen
Tárca 11 x9.5 x 2.5 cmTáska hátulján vagy belül (ami a testünk felé esik) is van egy zseb abban csak laposabb dolgok pl. igazolványok, telefon, tablet fér.
Szóval nekem a telefonon kívül amit zsebben hordok, bármi beférne ebbe a táskába egy széldzsekivel vagy 0.5l folyadékkal.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #35523 üzenetére
Ma is egy ugyanilyen Ulanzi 6L táskával indultam el az irodába, mert este tennék egy sétát valami közeli kilátóra a város szélén.
A fő tárolórészben van egy Fujifilm X-T3 + Sigma 30mm f/1.4, egy 0,75-ös kulacs, rendszerező zsebekben telefontöltő (Anker Nano3), kézfertőtlenítő, két pót akku, meg egy Lenspen.
Az első-hátsó kívülről hozzáférhető zsebekben meg van egy kisebb pénztárca, lakáskulcs, zsepi, ilyesmi. Pont elég erre.
Ez inkább ilyen 2-3 órás kisebb kiruccanásokra elég. De nekem pont ez tetszik benne. Ha nagyobb tárolókapacitás kell, akkor már inkább hátizsákba pakolok.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #35523 üzenetére
Én az összes ilyesmit a hátamra. Így is elég sok minden húzza az oldalam, fotós oldaltáskában legyen olyan, amit használok az meg fotómasina, obik, max. lenspenfélék és kupakok. Igazolvány még sosem kellett, kulcs csak akkor ha hazaértem....
Egyszer meg összeírom mi van a hátamon, de mókás, hogy mindig vittem minimál szerszámkészleteket, mert valamihez úgyis kellett a fél világ meg furcsán nézett.
Ilyeneket:
Most meg Smallrig már célirányosan gyárt, 1-2 blogon leírták, hogy hú dejók aztán rögtön mindenki megvilágosodott. Nekem meg folyton az az érzésem, hogy 10 évvel ezelőtt feltaláltam a spanyolviaszt, mert kéznél volt, néha kellett, praktikus, aztán amíg más megmondóember fel nem találta, addig néztek rám, mint valami marslakóra.Ráadásul most városi mászkálásokhoz egy nagyobb méretű banyatankot is veszek az tuti, abban rendesen elférnek a filmes cuccok és meg lehet művészülni
De a tesztekből is látszik, hogy mennyire más igények és egyebek vannak, nekem memóriakártyát is évente 1szer kell cserélni, mert nem lesz tele, nem viszek magammal laptopot, vagy ha mégis akkor nem így, nem kell bele kulacs, töltőt meg aztán végképp nem viszek magammal holott a legtöbb hasonló tesztnél az belerakják, mert jajj mi lesz. Mi lenne, több napra is el tudok menni csak akukkal de ha nagyon kell akkor tölt a gépben, ez az amit otthonról távolra elviszek, de szálláson is marad, mert útközben minek.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #35420 üzenetére
" Persze el lehet kezdeni megmagyarázni a megrendelőnek, hogy az nem elég jó amit ő akar, de az a gond, hogy nem kell a megrendelőket hülyének nézni, ha az neki elég jó akkor el kell fogadni hogy az neki elég jó. "
Nem hülyének nézzük, de nem ért hozzá, hülye, az van a képen ami van a képen, de attól még ha Neki elég jó, az egy hulladék és még lehet ennyi pénzt sem ér. Ha elefánt torony ha nem.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #35405 üzenetére
Ha ő főállású fotós, akkor ezekkel az árakkal bekerül az ÁFA körbe. Tehát már csak 52 a 66 ezer. Egyszerűség kedvéért álljon meg az árbevétele 20 milliónál és legyen átalányadózó 80% költséghányad mellett, év végére már belép az SZJA is, így állam bácsinak megy átlagosan havi 153 ezer. Gondolj még hozzá 20-40 között könyvelőt.
Aztán jövök én (nem jövök), aki csak egy kis mellékest akar keresni nyaralásra, karácsonyra. Van heti 40 órás főállásom, kicsit konyítok a könyveléshez is. Szintén átalányadózó, de alanyi adómentes, és csak az évi 50 ezres HIPA terhel, mert nem vállalok annyi melót, hogy 6 milliónál több legyen az árbevétel. Alá tudok ígérni? Persze, hogy alá. Ha 45-ért adom azt, amit ő 66-ért, akkor is megmarad annyi pénzem mint neki. És mindez teljesen legálisan, nincs benne fekete munka.
Utómunka ezen a szinten már drámaian rövidül, mert rutinná válik, és ma már az AI vezérelt eszközök nagyban meg tudják gyorsítani a folyamatot. Szerintem ő hamarabb végez egy fotózás anyagának feldolgozásával, mint ahogy én kiválasztanám, hogy melyik lenne az a 15 kép, amit átadok
. De ez ugye az én problémám és hatékonyságom, nem a vevőé. Kivéve, ha addig tökölök, amíg csak késve kapja meg a képeket és nem tudja a fa alá odatenni annak, akinek szánta.
#35406 ph_5.5: Húgom annak idején az esküvője előtt elment műterembe, megcsinálták a beállított nem kreatív képeket, majd közölte velem, hogy én fogom fotózni az esküvőjét, mert ha én sem, akkor senki. Ugyanis nincs rá pénz. Ahogy nyílik a társadalmi olló, egyre inkább ez lesz a jellemző.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
lugosi #35385 üzenetére
Pár évet éltem régebben Budapesten. Akkor megtanultam hogy Bp az ország legolcsóbb és legdrágább városa egyben. Mindent megtalálsz... és a pénztárcádhoz igazítod azt hogy hol költesz.
A helyre ajánlás útján mentünk, mert akikkel ebédeltünk végigjártak már jópár helyet. Ez az 5.000, ezt átlagnak tartják. A másik hely ami játszott (nem hamburgeres) az tipikusan az a hely ahol a kihozott tányért vidéken elmosogatják kapásból mert azt hiszik simán koszos.. de nem, az a kaja rajta. No ott 4 fóre 70e körül állt volna meg az ebéd.
Vidéken van egy "mislenycsillagos" (nem az, csak valami vidéki pontozásos rendszerben) kis étterem. is falu, alig megtalálható mellékutcája.. hangulatos hely... a lényeg, hogy astalfoglalás kell, és 39.000/fő egy menüsor. Faluba, patakparton vidéken... ők ezt hívják gasztronómiának. A helyiek meg nem járnak oda, mert ez kb 1 heti keresetük.
#35388Timer Bács megye messze nem szegény hely... Békés, BAZ, Nyírség... no ott már más a pénztárca. (akor is ha a Le Till Kúria pl Szabolcsban kaszál a falu közepén, tehenészet mellett) Szóval egy konkrét alföldi városban (megyeszékhely) 50ezer igen, ötven) az az összeg amit esküvőért kb hajlandók kifizetni fotósnak. Esetleg 100e-ig majdnem felmennek... No ebból nem raksz félre vázakra, meg Z obikból S sorra.
#35390Lassú Víz A Vérpistikék errefelé inkább Vérrozikák. 1 belépő dslr meg egy 50 1.8 és mindent is meg tudnak oldani szerintük azzal. Igaz nem bírja a kis esőt sem, igaz haláli unalmas 1000 képen végig azonos látószög... de az aduász megy, az az 1db fosbarna effekt minden képen- nos azzal modern és szép minden.
Ja bocs.. azt kihagytam hogy a szar fókusz miatt háttérre ráált élesség az kérlek "szándékos és művészi"... meg abemozdulás nem azért van met ISO800-ig meri feltolniNo küzdjön ilyenekkel aki akar. És persze azok a 10 éve profik akik már oktatnak nem értették hogy a 100e Ft-os fotós pont ugyanúgy elviszi az ügyfelét az ő 600.000-es esküvőjétől.. márpedig az kátszik hogy De. Jujj a Julcsika olyan szép képeket lő, ne X-t hívju hanem őt.. már van 3 éles virágfotója, tuti jó lesz
Igazából tudnék mutatni példát mos tolyantól is (pár napja tette ki) hogy 10 éve fotózik... akkor is rosszul meg most is, és drága esküvőre hívták, pénzes család, valószínű nem is kért keveset.. a fotók meg egy kedő szintjét sem érik el.
#35397Jahno Van értelme az összehasonlításoknak. Lángos a mi városunkban az egyetem mellett annyiért adják kb mint a Balatonon.. pl Fonyódon, ahol 25 éve mindig kb azonos minőségben, azonos alapanyagból gyártják. És mint kiderült Fonyódon 1100 Ft (ezeregyszáz) a 0.5-ös Coca termék a lángosozónál.. de pl hasonló méretű településen a balcsin még mind 800 Ft- pont az az üdítő, azonos szintű helyen. Földváron pl finomabb már a lángos mint Fonyódon. És 30%-al olcsóbb. Mindkettő a parton van- csak Füreden még a strand is ingyenes. Akkor miért egyek Fonyódon ha arra járok?
Pesten nem étteremláncnál ettük az 5000-es hambit. AHogy megyeszékhelyen is tudok jót 4000-ért és rosszat drágábban. Alapanyag: marhahús kb 99%-ban, ki só meg bors. A zsemle meg házisütésű kb mindenhol.. s többi meg Aldi, Lidl vásárlás pl saláta vagy majonéz, vagy Univer ketchup. Csak más az alkalmazottak béra, más a bérleti díj. Vidéken egy 50m2-es üzletet tudsz dérelni havi 100e+Áfa-ért, Pesten az V. ker-ben ez 4x ennyi.
#35399Jahno Nikon / SOny vonalon a szenzorok alig voltak gyengébbek 12 éve amikor pl a D750 megjelent, mint most. Sőt.. a mai napig az a szenzor megy bele a Z5-be. A Z6III új szezor, és hála a nagy technikai fejlődésnek van amiben rosszabb lett. Mert így gyártáshatékony. Szerinttük. AF fejlődött, de ez feltehetően a chipeknek köszönhető és nem a szenzoroknak. De az hogy 3.2 milla egy csúcsváz- az vicc. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #35403 üzenetére
Sok fotósnak nyilvános, jönnek a reklámok és csomagok, meg kell nézni. Ő pld. 4-10 órára lefoglal előre stúdiókat (már sokan csinálják, előzőleg saját helye is volt több berendezett sarokkal, vagy éppen lakást vett ki). Tavaly 3 helyen tolta, csinált egy webes naptárat és órára leosztotta az egészet. Itt vannak az árak, ezen felül ügyfél fizeti a stúdiót is, regisztrálj az időpontra:
Szeptemberben már hirdeti, általában hó végéig el is fogynak a helyek, október vége felé már csak egyedi időpont van egyéni árazással meg ilyesmik.Tavalyi évét nem tudom, előtte 20+ napot fotózott karácsony előtt és 90+ család lett a végeredmény kb. 30ezer expóval. Na, a legkisebb csomaggal is ki lehet szorozni a 90+ családot akkor is, ha én pénzért sem csinálnám az biztos.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
lugosi #35394 üzenetére
2-300 ezer egy lájtos esküvőre nem rossz fotósként. A baj a papíron ugyanezt fél-, meg harmadáron vállaló vérpistikékkel van. Nyilván tudják, hogy az ország nagy része inkább ár-, mint minőségérzékeny, ők meg ugye nem ebből élnek (mert akkor sehol nem látnál 100-150 ezres fotós-videós csomagokat esküvőre), csak vannabískednek pár évig ezen a területen, mert ők most épp fotografik, meg videografik akarnak lenni, aztán mennek máshová rontani a levegőt. De útközben azért tönkre szabják a szakmát, meg jópár embert, aki ebből próbál megélni. Hatalmas tapzsot nekik.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
lugosi #35385 üzenetére
Bár én nem vagyok naprakész a fővárosi árakkal, de látva, hogy Szoboszláj mekis gólpassza is majdnem 4 ezer, szerintem simán lehetséges. De nem ez drága, hanem a (fotós-videós) keresetek botrányosan alacsonyak. Én se nagyon kapkodok, hogy lecseréljem a két A7III-at (+ZV-1-et), mondjuk szükségét se nagyon érzem, csak ritkán.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #35370 üzenetére
Ezek szerint ott volt?
Elengedtem a témát. Szerintem lehet valakinek akkora mázlija, hogy egy 1000m/s-mal haladó tárgyat 1/8000 záridővel lefotózzon. Annak ellenére, hogy ha azt venném a fejembe, hogy le akarok egy ilyet fotózni cél eszközök nélkül, akkor valószínűleg egy teli lőszeres láda is kevés lenne az elvárt végeredményhez.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #35331 üzenetére
Én is használnám szívesen, akár egy kisebb másodvázon (pl: X-A5), de IBIS és OIS nélkül úgy érzem az f/2.8 hamar elfogy ha lement a nap (addig tök oké).
Meg biztosan a Fujit venném és nem a TTArtisant, utóbbiak egyszerűen nem tudnak lencsebevonatot csinálni (még), elképesztően rusnya becsillanásokat okoz nekik a nap meg bármilyen erősebb fényforrás. Én amúgy nagyon élem a 80-as, 90-es évek objektíveinek világát, nem bánom a becsillanást, sem a kontrasztvesztést, de a TTArtisanok bevonat tekintetében még valahol az 1960-as években vannak.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #35311 üzenetére
Ulanzinak van egy övtáskája, amibe elvileg belefér az X-T3/4/5 is, de csak az XF 27mm f/2.8-cal és ha IBIS-es vázam lenne, akkor még be is szerezném ezt az üveget, de nekem az f/2.8 egy fixtől kevés, még az f/1.4-es objektíveimmel is gyakran megesik, hogy éjszakai utcai fotónál feljebb kell csavarnom az ISO-t, mint szeretném (igaz azokban meg OIS nincs, szóval reciprok szabály abszolút játszik ilyenkor, pedig nem bánom a lassabb záridőt és a kissé elmosódott alakokat, de ahhoz kell a stabi, bármilyen).
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #35321 üzenetére
Nem is emberek közé kell, hanem fotózáshoz
Bár ha kényelmes meg jó valamire, akkor igazából városban is el rohangálnék vele, mit érdekel, hogy kinéz vagy nem néz ki, éppen azt beszéltük, hogy valaki meglepődik a városban ilyesmiken, ami az elmúlt években teljesen alap lett és annak ellenére, hogy értelmetlen igénytelenség, aki kettőnél több percet töltött az éjszakában az látott ennél különb legénybúcsús társaságot is:
Ehhez képest egy ilyen táskának tök mindegy és valahogy meg kellene oldanom és ez is olyan, hogy lehet csak 2-3 évente egyszer használnám, de akkor nagyon.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
lugosi #35299 üzenetére
Nekem is két Peak Design Slide v2-m van (akcióban azért ki lehet néha fogni 25 ezer környékén is), két Ulanzi Falcam F38 nyakpántos gyorscseretalppal, plusz két Ulanzi Falcam F38 táskára/övre csatolható gyorscseretalppal, amiket általában övre csatolva használok. Mindhárom vázon ott az Arca Swiss kompatibilis F38 fej, így állványokra, gimbalra is rögtön fel tudok pattintani mindent. Teljesen átjárható és villámgyors az egész rendszer.
Igaz, hogy 100+ ezer volt ez így összesen, de a hatékonyság, a gyorsaság, a kényelem, és a biztonság nekem megért ennyit. És ezekhez jó eséllyel vagy 10+ évig nem kell hozzányúlnom.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #35299 üzenetére
A Peak Design és hasonló kaliberű gyártók addig tűnnek nagyon drágának, amíg ki nem próbálod őket. Nekem van egy WANDRD PRKVE 21 táskám, utáltam kifizetni az árát, 120 pénz nem kevés érte, de már több utazáson, fotózáson és forgatáson is velem volt, ez egy mozgó szerszámos láda, ami mellesleg utcai viseletnek is teljesen oké, annyiféle variációs lehetőséggel, hogy még a weboldal sem említ mindent, emellett az anyagminőség is patika (bár ezt már a jobb kínaiak is tudják, vettem egy Ulanzi kistáskát* nemrég és már azon is YKK cipzár van, mint a WANDRD-en, meg normális varrások).
Ezek a gyártók komplett rendszereket kínálnak, amit ha elkezdesz variálni, kombinálni, akkor jön ki igazán az erejük. A kínaiak esetén gyakran látom, hogy valami hiányzik és gyakrabban is váltogatják a generációkat, hogy a két éve vásárolt táskádhoz már ne legyen kompatibilis az új elválasztó és így tovább.
---
*= Szerintem pont te ajánlottad be a MILC-es topikban ezt, amikor övtáskát kerestem, de sajnos nem találtam olyat, amibe beleférne a Fuji X-T3 egy rendes objektívvel, így lett ez. Utálom a hagyományos oldaltáskákat, de ez inkább olyan, mint egy nagyobb övtáska, kényelmesen belefér bármelyik objektívemmel a váz (és egy esőkabát vagy kisebb kulacs), amúgy teljesen korrektül van összerakva és kitalálva, de egyedül ezt a gumiszerű bevonatot utálom rajta, az égvilágon minden genya azonnal nagyon meglátszik rajta, de cserébe vízálló. Nem váltja ki a hátizsákom, de egy-egy délutáni sétához jobb, hátam sem fűti annyira 30+ fokban.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #35299 üzenetére
Van benne valami, de amit linkeltem azokat jól megnéztem és megrángattam. Persze Peak Design cuccot (na most elbizonytalanodtam, hogy az volt-e de meglesem) is amortizáltunk le, abban legalább van biztonsági jelzés és időben látod mielőtt baja lenne. Többit meg hajtottuk eleget ahhoz, hogy azt merjem mondani bírni fogja. Nem úgy, mint a Manfrotto gyorscseretalp, amiből direkt azért vettem mindenféle boltból többet is, hogy lássuk mennyire másak és szarok az eredetihez képest. Puluz teljesen értelmes dolgokat csinál, használja a fél világ gond nélkül, mellé inkább a gatya/cipő dolgokkal van problémám, azokat szoktam nagy erőkkel fogyasztani, de most talán sikerült 2 modellt lőnöm, ami nem szakadt le rólam 3 használat után.
Amit nagyobb gépre melóra használok hevedert az éppen 200ezer pénz, ennyi különbségen meg nagyon sok gombóc fagyit lehet venni és nincs is sajátom.... -
válasz
lugosi #35299 üzenetére
+1. Én is ezért vettem meg háromszoros áron a konkurensekhez képest a Capture-t. Drága önmagában nézve minden PD cucc, de talán tartósabb is valamelyest. A kis kézipántot nézem már egy ideje 16 ezerért, ami vicc ár tényleg, de múlt hónapban majdnem a saját combommal vertem ki a kezemből a gépet, szóval erősen gondolkodok rajta.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #35293 üzenetére
És sírva kell a kasszához járulni egy végtelenített hitelkártyával.
Bár az anchor gyorscsati még nem olyan vészes, annak nem rég valami miatt eléggé leesett az ára. De egy nyakpánt szett 30+ ezresért, hát nyaff.
Néha nehéz összehasonlítani, hogy majdnem ugyanaz kihozza a JJC/Puluz tizede áron. Én a normálból meg is vettem CanikonFuji meg mindenféle feliratosat, hogy minden helyzetben másképp pukkasszak polgárt :-D
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #35288 üzenetére
Ez már eső után köpönyeg.
Leginkább úgy lehetne csinálni, hogy egy AI-nek megmondod, hogy az összes képen állítsd a WB-t úgy, hogy balról a 200. fentről a 300. pixel középpontú 9x9 négyzet átlagos színértéke legyen #2eaae6. De nem tudom van-e ilyen, ha igen mennyiért stb. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #35167 üzenetére
RAWban használom, nem mindegy, de kb. minden gép ilyenek, hogy Pben meg sport módban és egyéb majomságban nem túl egzakt és nem érdemes használni. Pár horror képet elraktam magamnak dossziéba, azt ki lehet elemezni, aztán auto ISOn rekesz zár és kész, általában majd én tudom mit szeretnék, ahhoz igazodjon.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #35003 üzenetére
Meló után 1-2 óra a városban sima ügy, szombat délután anyósék pletykálnak a csajokkal, addig elhúzok a falu szélére. Kápolnás csillagjárás tőlem 10 perc autóval, bár az este volt, de este 11 után beszéltük meg, hogy egyáltalán menni kellene és hajnal 2re haza is értem. Terepszemle és G-térkép nézegetés sokkal többet elvisz, ha valamihez jó helyet és témát szeretnénk találni. Szintén 10 perc autóval mindenféle mező, patak, tavak és vadregény, Duna sincs túl messze. Többi a zűrösebb.
Ma kocsival jöttem melóba, de lehet írtam már, tök tudja. 2 dombtetőt nézek meg Buda környékén a hegyekben, ha megint lenne a jövőben sarki fény, akkor ne ezen szórakozzunk, hogy hova lehet menni, milyen a rálátás ésatöbbi. Csak haladjunk, mert ez nem egyszerű. Városi tengéslengést már nem kell ennyire tervezni. Ott odamegyünk, megnyomjuk és vagy lesz valami vagy nem
-
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34758 üzenetére
Ha kell egy látószög a szokásos átlag alatt, akkor Olyan csak halszem van. De ezt írtam fentebb is 1-2szer. Erre még kap occsó 12mm-t pld. Aztán ha Olyval megtanulja akkor miért ne gondolkozunk 2 hónappal előbbre és kell hozzá valami újabb? Akkor eladja a szettet és újra kezdi?
Azt meg ne mondjátok, hogy nem kell, tegnap este adatm utoljára kölcsön obit, mert a 24-105be is pont nem fért bele, ahogy az lenni szokott. Kimegy a városba és kész, az lesz az első az Oly 14mm kittel, hogy megfejti mi nem fér bele.
-
válasz
lugosi #34729 üzenetére
Köszi, kipróbáltam ezt, de így sem tudom használni telefonos képeknél....mindegy, marad a kézi zajszűrés.
Más: tegnap 30 perc használat után elkezdett akadni a LRC, betelt a Vram, használhatatlan lett.
Újraindítás után tért magához....fél órára.
Egyelőre kikapcsoltam a gpu gyorsítást.
Tele van vele a net amúgy, szánalmas....
Szinte monopolhelyzetben lévő cég, 30 ezer alkalmazottal, de képtelen megoldani egy ilyet.
Van 14 napos refund, hát gondolkodok rajt.. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34698 üzenetére
Épület is már hasonló igény, kell a látószög meg aztán bizonyos típusú obi, amiből még nem volt Laowa Fujira, csak sok másra, most annak is fillérre pontosan ugyanaz az ára, minden platformra. És itt megint MFT hátrány van, 220ezresért megkapod a kicsit szűkebb látószöget egy spéci torzítás mentes halszemmel, amit FF-re mérve nagyobb szöggel még pont normál obival és nem halszemmel 100ezresért. Használt ára meg 50ezer körül, hogy a két végletet mondjam.
Laowáknak eddig megkérték az árát, de ez ilyen, valamit valamiért. Eddig a 12esről álmodni sem lehetett 400ezresért, most meg kijött a BS9, így gyorsan átírtam a sort az Ekcel táblázatomban
Ha meg már ilyen helyre egyszer eljutsz, akkor igényli ezket a bőven 28-35mm alatti gyutávokat, meg mindent is:
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #34683 üzenetére
De igen. Jahno évek óta rá van kattanva a Tejútra. Nem véletlenül érvel nagylátó objektív és FF váz mellett.
Engem nem igazán érdekel az asztro fotózás, mert úgy vagyok vele, hogy ha elég sok pénzed van jó cuccra, meg elutazni a megfelelő időben a megfelelő helyre, akkor csak el kell olvasnod, hogy mi a teendő, és meg tudod csinálni, de soha nem tudod elérni a töredékét sem annak, amit a James Webb küld el a NASA-nak.
Itt egy kalkulátor amivel meg tudod határozni a leghosszabb záridőt az elvárásaidnak megfelelően. Ehhez képest kell megtalálni az optimális rekeszt és ISO-t, hogy minél több csillag és minél kevesebb zaj legyen a képen.
Olvastuk Jahnotól, hogy MFT-vel nem lehet Tejutat fotózni. De valahogy mégis lehet. Hogy a linkelt cikkben szereplő képek jónak számítanak-e, azt nem tudom megítélni. De ha nem elég jók, akkor [link] .
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34683 üzenetére
1.4/16 egész jó, lásd a fenti kivágások. Mintát mutathatok, olyan 3200-tól mehet az ISO, de itt is az van, hogy minél több, annál jobb. Panával még a sima csillagokkal is megjártam, mert nem szereti a hosszú zárat. És minél kisebb a gyutáv, annál több záridőt bír az sem hátrány.
El lehet menni a világba, amit nem tudsz megfizetni. Ez 16mm és lesz még jobb is:
Ebből 14mm FFre 100ezer forint a beruházás, elég szar arány lett de nehéz összehasonlítani.
Viszont a "tök átlag" nem is biztos, hogy létezik. Eredeti kérdés az épület is volt és igaz eddig az sem nagyon létezett, de az a 9mm obi 150ezresért elég jó vétel lett a piacon, kívánja gyorsan az FFet is.
Legfeljebb ha úgy vagyok terepen akkor megcsinálom kisebb és nagyobb gyutávval is.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34668 üzenetére
De nekem nem 28as meg 35ös kell, mert azok vannak és Panára is itt volt a 14es, ami ugye pont 28 (lehet megnézem a teljes Flicker albumom gyutáv összesítését). Nekem ennél nagyobb kell, mert a Sasbérci kilátó sem fér bele normálisan, meg az a csoda absztrakt villanyoszlop, amit mutattam amitől úgy látszik, hogy a nagy átlag az más, mert én 28mm-el egy átlag utcára nem tudok kimenni ezért is raktam be az összehasonító képet:
Persze, azóta lett rá, csak a másikra több és olcsóbban. Vagy másra előbb kijött és ez meghúzta a használt piacot is, Fujinál meg a nagylátónak most ment le az ára valamikor, mikor az újabb széria megjelent. A 12mm-es fixre majdnem 1 évig vadásztam. Mikor beszopatott a záridőkkel és kitaláltam, hogy lecserélem, akkor másnap vettem 12mm-t és nem sokkal később 7mm-t is abban az időben egész jó pénzért, mikor mindennek felment az ára. Vázat azóta sem, de ráérek, már lassan befektetés lesz :-D Röhögtünk is Valentin Friccel, hogy majdnem egyszerre tettük ki és gyártjuk a konkurenciát. Ha meg eltelt 2 év, akkor a másik pont ennyivel van előbbre.
Ha nem is azon a majdnem 20ezresen múlik, amivel olcsóbb is volt az obi, itt nekem inkább az elérhetősége számított, egyikre rendszeresebben és sok helyen volt használtan, másik platformra meg nem. Holott elvileg létezett. Pesze most rá lehet keresni Ebayen és mutatni linket, aztán vagy lesz vagy nem, de idehaza évente 100ezer feletti hirdetést minimum átnéztem....
Ebayt pár szívás amit annyira nem szeretem, de néztem ott is, meg helyi csoportok, mbp és társai, vergődtem egy ideig és néztem most is és érdekes, hogy amit akkoriban kb. használtan is megvettem volna annyiért, azért most egyenlő az ára az összes márkára, mert az új kb. 30%ot esett. Ezzel nem számoltam egyedül, hogy itt valami akár olcsóbb is lehet valamikor.
Ha most nézem az aktuálisat nekem, a 14mm környéki látószöggel, akkor egy idősebb FF váz + obi olcsóbb, mint a T3as, de pld. ha ASPC, akkor 200ezer körül tele van a piac vázzal is, míg Fujiból már nem annyira. Csak azért nem ruháztam be még 200-ért rá és jött az E1-2-T1 meg társai, mert ha valami más is beesne, akkor ne legyen korlátos, nem 2 hónapra terveznék vele, hogy majd eladom meg sírok, hogy csak kicsit kellett volna rárakni.
Fuji fókuszát ha minden igaz akkor ebben a hónapban megint kipróbáljuk színházban, mert egy teszt nem teszt, meglátjuk mennyit megy félre. Ezt előre én sem sejtettem, mert nem túl bonyolultak a körülmények és egy mérés nem mérés, mi is bármit elnyomkodhattunk rajta ami márka specifikus, de azért 3000 feletti expóból ne nagyon legyen kép az erős lett. Legalább ilyet is láttunk
-
válasz
lugosi #34658 üzenetére
"Aztán rájöttem, hogy nekem kb. mindegy, hogy 80 féléből, vagy 50 féléből kell kiválasztanom azt a 3-4 tök átlag objektívet, ami kb. minden rendszeren megvan"
Pont erről beszéltem. Amire a kérdező akarja használni, arra ott Z-n is a 24-70F4, mint olcsó kezdő objektív, és ha nagyon a portré felé megy el, megdobja később a 85 1.8S obival, vagy ízlés szerint az 50-es tesóval, és kész. DSLR mellé volt itthon 17-35/F4 Tokinám, hogy az majd milyen jó lesz. Na, kábé kétszer volt a vázon, most adom majd el. De ugyanez igaz a százas makróra is (az mondjuk marad a D750-re, mert makrózni szeretek néha, de csak íriszt). Ha valaki nem heavy user, akkor kábé 3 objektívet fog használni szerintem, az meg minden platformon megvan.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34658 üzenetére
Ezek kb. meg vannak, bár sem mindegy, hogy Canonra 20ezresért van alap 50mm-es, Sonyra meg inkább jobb minőségűek vannak, Fuji már nincs olyan jól eleresztve ezzel sem. Igaz 100-150ezer körül van mondjuk akár 1.2-es Samyang is, Fujira kicsit drágább és ritkább. Télen mutattam a különbséget az látványos volt, hogy Tamron akció és minden Fujis cucc 30%al volt drágább, lehet a licensz, vagy igazából mindegy mi miatt. Most a Sigma 10-18 amit emlegettem az minden gépre fillérre ugyanannyiba kerül, amiből max. az lesz, hogy Sony piacon előbb jelennek meg a használtak. Viszont Canonra ezek közül kb. nulla a lehetőség.
Nekem pld. számít a nagy tele, ami Panára pofátlan occsó és kis méret, cipelhető, meg mindenféle hülye képeket gyártok, amihez makró vagy halszem sem árt, ha éppen megművészülök akkor nagy gyutávon nem adja ki. Tegnap kószáltam a mezőn, nem lehetett kihagyni. Most legalább pont volt hozzá obim, mert eddig ez sem fért bele rendesen a távba egy kis méretű oszlopnál:
Össze kellene írni egy Ekcel táblázatba.Nekem?
FFre 12mm halszem, 14mm manuális, Sigma 150-600, 9mm
APSCre 10-18 nagylátó, 7mm-es halszemAPSCre rámegy a Sigma akkor már nem kell annyira osonkodni a madarakhoz sem, a köztes távokkal nem tudom mit csináljak, mert a 18-135 kb. jó lenne, csak a Pana 14-140 átfogása eddig bevált, azt meg nehéz helyettesíteni. Többi cucchoz képest meg a 100ezer forintos árával nem is kerül sokba. Valószínű így lenne és még mindig gondolkozom, hogy beáldozzam-e fejlődés irányába a 11-16os Tokinám vagy sem.
Dolgozni meg tök más, pld. fixeket máskor semennyire nem használok, amikor meg "néha jó lenne" azt nem írjuk fel táblázatba, mert a 24-105 marha jó és egy átlagos városi mászkáláson ha kitalálok valamit, akkor 37 különböző obitvázat kellene hozzá cipelni. 35mm-t csak színházban, ha azzal fértem be.
Ez pld. egy átadott anyag, 35mm sok van benne, mert obinak ott volt a tág vége, viszont nehéz összehasonlítani az egészet. Pár 0mm-es gyutávos kép van az manuális halszem benne, pár 10 darab lehet, de kellett és kicsit csaló a 150es vége is, mert A1 váznál néha elég sokat volt a vágás, megapixelből megoldható:
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34555 üzenetére
Legalább történt valami. Közben matekoztam, szerintem az ilyen inassegédgyakornok akkor lehetett volna jó módszertan, ha valami fix hely és stúdió van, aztán tudják vele bővíteni és vinni a boltot, mint ahogy régen faluban egy szem fotós volt és kész, kereskedés is és műterem, aztán Polaroid és állandó jelenlét meg családokhoz kirohangálós fotós. Oda be lehet szivárogni, tehermentesíteni, tanulni és mittomén.
-
válasz
lugosi #34545 üzenetére
"Ha már van egy betanult alkalmazott, akire lehet építeni, a vállalkozás is többet tud elvállalni."
Szerintem azért nem megy így, mert kevés az olyan vállalkozás, ahol annyi lenne a munka, hogy folyamatosan szükség lenne egy második fotósra. A legtöbb fotós egyedül van, vagy videóssal, ha jól gondolom.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34541 üzenetére
"Az is lehet, hogy ott marad alkalmazottnak, mert megvan a megbecsülés, az összhang"
A legtöbb fotós vállalkozás egyszemélyes. Alig pár videós céget ismerek akik többen nyomják közösen meg akad 1-2 ismerős akik általában adott párban dolgoznak, de ez nem cég, ahol van 20 alkalmazott, megtartod a fotósokat és tolod alájuk a melót, vagy szeded a százalékot. Mindenki saját bizniszt épít és a kitanulás idejét akkor kell megkeresni, míg ott van. Ha alkalmazott is, felmondani bármikor tud és viszi az ügyfeleket is. Mellé rezeg a léc, hogy a legjobb arc is egyszer csak megalakul fejben és keresztbe szopat vagy valami miatt logisztikai buktába megy át minden. Lásd itt PH-n mintha valami régi erős sztori is lett volna egyik ősöreg Veszprém környéki taggal....
Nekem csak a közvetlen ismerősök simán tudnak napi 4-5 órás folyamatos mellékes melót adni. Ezt is simán forintosítani kellene. így is meg amúgy is a fotós húzza a rövidebbet és megy majd a picsogás. Eleje úgyis az lesz, hogy ne legyünk ilyen szögletesek, de azért ugye 1-2 kérdéssel ugye kereshetlek? Ott véged. Örökre. (megnéztem a híváslistám, egyik vidéki haverom pld. ebben a hónapban 27szer keresett)
Aztán csodálkoznak, ha szögletes vagyok és azt mondom ez van, első hülye kérdésre bevágom inkább a rinyát és hagyjanak békén. Sokkal egyszerűbb az élet.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #34539 üzenetére
És még szóba sem került a pályázatos konstrukció, amikor a nevezési díjjal még te fizetsz azért, hogy a képedet felhasználják. Vagy jön az AI-vel generált képek világa, ahol az emberi munka árának kellene versenyezni a gépidő árával. Már megszületett az új "szakma": promptográfus. Nem irigylem azokat, akik mostanság fotózásból szeretnének megélni.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34539 üzenetére
"Nem tudom, hogy Karcsi feltette-e magának a kérdést, hogy"
Ha nem tette fel, akkor hülye. Legtöbb fotósnál ez is látszik, hogy nulla percet foglalkozik olyannal is, hogy más miképpen, mivel csinálja, hogy működik az univerzum és egyáltalán melyik boltba érdemes SD kártyát venni. 95%a esetlen, annak meg úgyis mindegy de arra jók a piacon, hogy mindenféle wokshopot meg marketinges izét el lehet adni, az online anyagokat megveszi és sosem nézi meg. Profit.
Mióta vfotós ilág létezik azóta osztják erről az eszet és megy a felesleges rinya, hogy ingyen, TFCD, barter, jönnek a hangzatos elméletben sem nagyon működő megmondások ezekről a segédekről (ismerősi körben alig látok hasonlót, nagyobb csoportokban is évi 1-2 alkalom, vagy kisebb szezonális lehetőség van). Szerintem még az öreg Daguerrenek is már akkor beszóltak, hogy ne fotózzon ingyen mikor azt sem tudta mi lesz belőle vagy mi nem (:-
" megszerezhetné úgy a rutint, ha elmenne dolgozni asszisztensnek egy fotóshoz pár évig"
Pár év? Van akinek sok, akad akinek semmi nem elég. Megint rögtön tág határok vannak, mint mindenben.
És ki vállalná? Klasszikus KGST-s megoldás, ott szintén jó is volt meg nem is. Akadnak gyakorlati mókák, ha valaki kicsit tökösebb az átlagnál akkor elmehet mellé, de tanulni ott azért nehéz, mert nincs minden 10 másodperces mozdulathoz 2 óra magyarázat. És ennyi pénz sincs, meg idő/erőforrás aki vállalja. Éppen most kért valaki óvodai segédet, ment a felháborodás, hogy mit tanít és miért nem fotózhat a segéd. Közben persze fotózhatott volna a segéd is, de egy ilyen helyen ha én csendben leülök a sarokba, vagy csak megnézem már sokat bírok tanulni.
Itt egy ilyen szett, ha csak az állványokat cipelem be és megnézhetem, hogy mit hova tesznek, hogy áll össze, akkor abból elég sokat látok. Kicsit utánaolvasol, hogy derítés, lágyítás, flag, kamera mellé miért van fekete és össze is áll:
Másik tanonc meg ott fog ugrálni a nyakadon és nem bírsz vele 2 másodpercenként kérdez vagy agymen valamin (éppen ezeket is csinálom a fotós csoportban újakkal, de még nem technikai jelleggel is). Ezt miképpen szervezed le jogi és papírforma keretek közt (tudom: találják ki, oldják meg)? Ráadásul sok ilyen rendezvény olyan feszített tempó, hogy néha budira nem lehet rendesen elmenni. Erre is ott van az az 1-2 esküvő/kismama miazmás workshop, hellyel-közzel. Ja, útközbeni kérdéseket volt amikor mailban meg utólag összefoglaltam valakiknek ilyenről vagy miértekről. Ezrelék alatti a mennyiség aki megnézi és megpróbálja értelmezni.Aztán jönnek a B tervek, mikor sokan az alja meló vagy a kezdő dolgok miatt már nyígnak (kezdőnek alja meló és kezdő van, kezdjük így). Videós haver is elsőre toronyórát szeretett volna aranylánccal, meg reklám imázs filmeket és referencia nélkül nekiállt ügynökségeknek levelet írogatni és csodálkozott, hogy nem válaszolnak.
Mondtam Neki, hogy fogalmam sincs, de menjen el mit bánom én falura disznóölésre, csináljon egy marketinges mini filmet Budapestről, Gödöllőről, bármelyik ilyen lófasz városról, koncertre, Hungaroringre be tudom vinni ha rendezvény kell, esetleg színházba premier előttire is. Csináljon 3 valamit akár csak egy mini novella megfilmesítése és rájön arr ais, hogy mit nem tud, vagy finomodik a munkamenete is, amit nem tud. Erre beakadt Nála a disznóölés és 1 évig duzzogott rajta, hogy az mekkora milyen hülyeség. Persze, még a témát is én találjam ki óóóóóó, hóógyne, hát így is nemzetközi információs forrás vagyok minden szarban.
Másik haversrácon meg röhögtem, eljött velünk 2 klippet forgatni, utána pont disznóölést csinált falun, falunapokat, ami jött, felkapaszkodott a ranglétrán és olyan király filmes lett belőle, csak pislogok. Így is lehet.
Sokan eleve meló mellett csinálják, már nem a klasszikus iskola utáni módszertan van, mikor nyári gyakorlaton trógerolnak, szar az időbeosztásuk és nem lehet mindent egyszerre. A járulékos dolgokat nem is akarom tudni, mikor valaki tanoncnak szar a gépe és egyebet is nulláról kell Vele kiokoskodni, ahogy fotós fórumokon megy ugyanaz a barkóbázás, amikor azt sem mondja milyen gépe van, mi az általános problémája, de írjuk meg. Soknál egy minimum szint is hiányzik, de rögtön a sokadik lépcsőn kezdene végtelen egyeztetéssel. Akkor meg kényszerítsék rá, fogadja el mert kell a tanonc és nem zavarhatja el a halál faszára, hogy üjl vissza a padba fiam és szedj fel tudást?
Elmúlt időszakból a fotósnak készülő hülyékről komplett 20 évados sorozatot lehetne gyártani, pár ezer emberből alig 1-2 aki felfogja a lényegét és egyáltalán adott időpontban megjelenik bárhol.
-
válasz
lugosi #34539 üzenetére
Oké, így már értem, mire gondoltál. Viszont:
"Azt gondolom, hogy ezen változtatni kellene és lehetne, például megszerezhetné úgy a rutint, ha elmenne dolgozni asszisztensnek egy fotóshoz pár évig"
Ehhez az is kellene, hogy legyen oktató, és itt szerintem nem a pénz az elsődleges probléma. Hogy az emberek fizetnének is ezért, azt mutatja, hogy mennek a fizetős workshopok évek óta. A profik viszont nem vesznek maguk mellé senkit, mert minek, előbb-utóbb konkurencia lesz belőle, miért segítené a folyamatot azzal, hogy átad a tudásából?
ph5.5: na, ez igaz. Én szerintem el is engedem ezt a TFCD dolgot... Kapcsolódó csoportban raktam ki egy posztot életemben először, hogy glamour / boudoir vonalon fotózzunk együtt, a képekért, just for fun. Négyen jelentkeztek. Első: a modell nem fizet a stúdióért, felezni sem akar, hiszen én kerestem modellt, nem ő fotóst, fizessem én. Második: ő úgy szeretne képet, hogy ne legyen rajta ki se popsi, se dekoltázs, mert állami szférában dolgozik. Mindezt a fotózás után... Harmadik: a barátja csak úgy engedi, ha egyrészes ruha van rajta. Negyedikkel összejött, de Ő WS modell, tudta mit vállal, élmény is volt és képek is lesznek az anyagból. Hihetetlen.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34535 üzenetére
Ott rontod el, hogy Karcsi nem tud melót szerezni, míg nincs melója. Bele vagy kényszerítve az ingyen melózásba is, de vehetjük azt nem melónak, vagy mondhatom azt, hogy sokkal olcsóbb, ha nem fizet a lehetőségért, akkor miért ne az olcsóbb/egyszerűbbet válassza? Nagy fotósok is szeretnek hőzöngeni, aztán nincs köztük olyan, aki nem dolgozott ingyen.
Eredetileg cégesből indult ki, most a fotózásnál tartunk. Bár termékfotót még egyszerűbb kivitelezni csak úgy magamnak ingyen és katalógust építeni parfüm/sör/bor vonalon. Szemüveg kicsit nehezebb, de az is leküzdhetőbb, mint a portré/keresztelő esküvő.
Ha nem vállal ingyen munkát, nem tudja megtanulni sem a folyamatot, gyakorlatot sem szerez, portfóliója sem lesz amivel kapálózhat fizetős munkákért. Vagy miből építene bármit ha nem ismerős ismerősének a köreiből ingyé melóval?
-
válasz
lugosi #34535 üzenetére
Csak az a baj, hogy ha Karcsi nem vállal ingyen munkát, soha nem fog fejlődni,soha nem lesz "profi", ehelyett élete végéig nézheti a marketingrid videókat és fotózhat fejben, mert pénzért senki nem fog vele elmenni dolgozni, mivel ingyen is csak alig-alig. És nem biztos, hogy azért, mert balhere a szakmához.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34531 üzenetére
Nem fogod tudni beárazni. Legyen ez a fodrásznál is? És akkor kötelező ár annak, aki odahaza a kisszobában csinál minimál vágásokat, vagy falun házhoz jár és semmi extrát, meg annak is aki Pest belvárosában visz saját szalont, mindenféle extrém dologgal és kínálattal?
Ugyananyiért árazza be fotós ha 10 éves technikával és szakadt Suzukival csinál évi 8 melót meg ugyanaz aki főállásban, rendes gépparkkal, több géppel, pro cumókkal, komplett felszereléssel, modern elektromos autóval? Baromi nehéz lenne. Sokkal nagyobb a szórás, mint közjegyzőknél.
Jóhogy nem Nemzeti Fotós Szolgáltói Kör,akkreditálva és mindennel, mint a dohányboltok.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
lugosi #34527 üzenetére
A fotózás már nem szakma. Nem kell végzettség, nem kell semmi. Így egy kamarának sincs értelme.
10-15 éve még szóba került egy ilyen érdekvédelem... de ott is ki dönti el hogy tagja lehetsz-e egy kamarának? Akkor kellett papír (végzettség), de ez sem szűrő, mert az elmúlt 3-4 évben olyanok is kaptak végzettséget akiknek nem szabadott volna az akkori tudás alapján. De mivel kifizette a 6 hónapos suli árát, megadták neki mert jött a következő csoport. Szóval mint szakma nem létezik, mint minőségi besorolás nem létezik...
Árak. Szabad piac van. De az ingyen mert kezdő vagyok, ingyen mert még suliba járok, ingyen mert kell a portfólióba... kifejezések sokaknál tényleg kiverik a biztosítékot.Ezeken már meg sem lepődöm, de a múltkor láttam olyat amin igen. Amikor 0 tapasztalattal, 0 technikai háttérrel, 0 hozzáértéssel valaki kiírja hogy menyasszonyi ruhaszalonnak szeetne ingyen megcsinálni kollekció fotózást. Mindezt januárban írja ki...
És nem érti hogy ez nem így működik.
#34528Jahno
Sok éves közös munkát dobott el velünk egy nagy cég. A havi rendszeres melót átadták egy influenszernek, és csak az évi pár profi fotót igénylő dolgot kell majd megoldanunk. Ez éves szinten elég nagy kiesés nekünk. Ők meg semmivel nem lesznek előrébb- tudom, mert láttam az influenzás eddigi munkáit. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34521 üzenetére
"10.000 két fotó felhasználási díja"
Nézzük meg a katalógusunkat, amiben közel 30ezer termék van és pont angol cég és csomagolásonként 8 forinton vagy a címke szín összetételén is éppen spórolni szeretnének.
Ráadásul hasonló fotósok árlistái múlt héten még nyitva voltak, most egyszerűbben idéznék ha nem csukja be de egy komplett esküvő volt ennyi alatt, teljes átadott anyaggal, 10ezer Fontba meg fotóvideófélveseésmindenis.... 500-800 Font/órába bele lehet futni, de egész nap meg már 3ezer alatt.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
lugosi #34521 üzenetére
Amikor a 2024-es évban nem az első cég az ügyfeleim közül közli hogy a tavalyi évhez képest csökkent a marketing keret, és minen olyan kiadási oldal ami fotó, reklám, video, megjelenés... akkor tuti ki akarnak fizetni 10.000 dolcsit képenként
A magyar és ahogy látom a nemzetközi piac sem szól másról mint arról hogy mindent olcsóbban akarunk megoldani. Belenéztem a fickó másik videojába. Egy sörösdobozt fotózik épp. Ezt 20 éves fiatal influenszerek 1000 Ft-ért megoldják kb- külföldön mondjuk 10e-ért reklámozással együtt. A piac vacak lett, Nagyon. Bp-n él sok éve ezzel foglalkozó barátom 15 éve forintálisan 5x- 10x több pénzt kapott egy fotóért mint most. És a piacról olyanok is kiszorítják már (így is tele van munkával (még) akik 1 éve még le sem tudták írni azt hogy fotográfia.
Szóval nem, itthon nem ilyen a piac, ez biztos. Nincs olyan szerintem hogy 20 melóból évente megoldod a megélhetést. Vagy hogy napidíjad akár 1 milla.
Oké, biztos van 1-2 cég aki kifzet projektenként sok sok pénzt, de ebból kevés van. Pl egy Merci vagy Bmw már ha nem gyári fotókat használ, hanem hazai képviselet készít anyagot, azért sem fizetnek ki vagyonokat. Jó fotósok állnak sorban egy ilyen melóért, így ott alakult ki egy árverseny.
Már ninc solyan hogy 1 fotóást versenyzik pár cég hogy Ő csinálja meg az anyagomat. 10 másik ugyanolyat találnak. Mert mindenki mindent már rég lefotózott... és insta, yt, sok ws megtanított 100x annyi fotóst mint amennnyit elbír a piac.
A netes fórumokon amikor megjelenik 1-1 "megbízó" hogy X meló, árajánlatot írj, akkor akár százan ugranak rá. És 10-20% ingyen... -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #34523 üzenetére
Meg lennék lepődve, pár éve alig 10ezer / nap környékét fizetett idehaza és semmi extra nem volt benne, nyomni kellett a a gombot, mint majom. Erre jött még az utómunka, de ilyen tipikus normálisabb katalógusok, mint az Avon meg társai azok sem bonyolították túl, ha mondjuk az Auchan/Family diszkont feletti szintről beszélünk. Az ügynökség nyilván felárral és néha kidolgozva adta el, viszont ha már az Avont emlegettem akkor a legtöbb ilyen cégnek saját osztálya volt ahol összelegózták a katalógust, így ott megint más a szitu és csak 1-2 prémium terméknél van olyan, hogy egy kézben van a folyamat és meg is kéri az árát.
Mit láttam még. Hümm. Egyes nagyoknál ahol komissióznak és jön-megy a termék már lehet megint ott van egy saját mini stúdió minden jóval felszerelve, saját vagy alkalmi fotós és kész is, szintén nem ezt a szintet üti meg, saját grafikus osztállyal akik mindent is csinálnak, vagy 1-2 vezető grafikus és alvállalkozók. Messze el lehet menni.
Amikor fagyasztott halat és hasonló termékeket hoztak stúdióba fotózni ott sem a fotózás ára volt szerintem a legdrágább, az utána kidobott jeget/árut is másképp számolták el. Ezen kicsit meglepődtem, hogy ennyire ragaszkodnak saját forráshoz és képekhez, de felőlem aztán legyen.
Ezekre szoktam írni, mikor a sok nyomorék nem is akarja érteni, csak szajkózza, hogy "nyerset nem adok ki2, meg blábláblá, benne kell lenni az egyéni stílusnak, hogy egy ilyen katalógusnál, amiben cukorpaszta, gyantázógép, liszterin van és lehet a fotók 3 különböző helyről jönnek, ott milyen egyéni világról beszélünk? Ez nem egy személyes portrés keresztelős fotózás, teljesen más szint. De akkor nem dolgozol és majd megoldja más, tök egyszerű lenne ez is. Egy osztály egységesre szabja az adott szakaszait a katalógusnak és kész, összes többit a marketing találja ki, hogy mikor a fehér/beauty színvilág, mikor rakják bele a cégeset, vagy pöttyös csillámfaszlámákat karácsonyos húsvéttal a háttérbe és nem a fotós.
Ennek ellenére biztos van olyan is, aki egy szájvíz fotózásért ennyit kap, mert én sem láttam még mindent, de gyanús...
Új hozzászólás Aktív témák
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Akvarisztika
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest